Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Αποφυλακίζεται ο Γιώργος Ρουπακιάς



Εκτός φυλακής λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης και ο Γιώργος Ρουπακιάς που κατηγορείται ως δολοφόνος του Παύλου Φύσσα. Οι δικαστικές αρχές για μία ακόμη φορά δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν συνθήκες έγκαιρης ολοκλήρωσης της πολύκροτης δίκης με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί και ο εμβληματικός κατηγορούμενος για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Από την άλλη πλευρά ούτε η πολιτεία, το αρμόδιο υπουργείο, εξασφάλισε παρά τις υποσχέσεις, δικαστική αίθουσα κατάλληλη, ώστε η δίκη της ΧΑ να γίνεται σε καθημερινή βάση και όχι εκ περιτροπής, όπως συμβαίνει ως σήμερα.

Η αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά, που πρακτικά θα γίνει στις 18 Μαρτίου, οπότε και λήξει το ανώτατο όριο – κατά το σύνταγμα- για την προσωρινή του κράτηση, επισημοποιήθηκε σήμερα με απόφαση ( βούλευμα) του Συμβουλίου των Εφετών.

Το Συμβούλιο με το υπ΄αριθμόν 260 βούλευμά του αποφυλακίζει τον Ρουπακιά και του επιβάλλει – για να εξασφαλίσει την παρουσία του ενώπιον των δικαστικών αρχών- κατ΄οίκον περιορισμό και μετάβαση μόνον στο δικαστήριο με αστυνομική συνοδεία. Και βέβαια απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Τον κίνδυνο να αποφυλακιστεί και ο Γιώργος Ρουπακιάς , όπως άλλωστε και όλοι οι άλλοι έγκλειστοι για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, είχαν επισημάνει αρμοδίως από την εποχή της ανάκρισης για την πολύκροτη υπόθεση με έγγραφό τους οι ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου επισημαίνοντας – από τότε –την ανάγκη να σπεύσει η Βουλή που είχε στα χέρια της τα θέματα των πολιτικών προσώπων της ΧΑ.

Η πρόεδρος της πολύκροτης δίκης, που διεξάγεται με ρυθμούς χελώνας στην ειδική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού παράλληλα με άλλες δίκες για τρομοκρατία, είχε επίσης δεκάδες φορές κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα παρέλθουν τα 18μηνα και η δίκη ακόμα δεν θα  έχει τελειώσει.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτου που δίδει καθημερινά στο δικαστήριο μάχη με το χρόνο, δεν αποδείχθηκε προφητική, καθώς η εκτίμηση πως και ο Ρουπακιάς θα έβγαινε ,όπως όλοι οι άλλοι ήταν κοινός τόπος για τους παράγοντες της δίκης.

Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που τα 18 μηνα της προσωρινής κράτησης λήγουν και κατηγορούμενοι για βαρύτατα αδικήματα αποφυλακίζονται και ορισμένοι μάλιστα εξαφανίζονται. Οι περιπτώσεις του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου Πόλας Ρούπα είναι ενδεικτικές. Ο Μαζιώτης αποφυλακίστηκε λόγω 18μηνου καθώς η δίκη του για τρομοκρατία δεν είχε τελειώσει, εξαφανίστηκε και εντοπίστηκε μετά από χρόνια τυχαία, ενώ η σύντροφός του ακόμα και σήμερα διαφεύγει τη σύλληψη.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Πηγή : kathimerini.gr


Πάνω από 700 πρόσφυγες στο Καστελλόριζο



Διπλάσιος αριθμός μεταναστών - προσφύγων από τους κατοίκους του νησιού φιλοξενείται τις τελευταίες μέρες στο Καστελλόριζο, γεγονός που προβληματίζει έντονα την τοπική κοινωνία, αφού οι διακινητές βρήκαν «πέρασμα» στο νησί.

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν κάτοικοι του νησιού, ο αριθμός των μεταναστών προσφύγων που βρίσκονται στο Καστελλόριζο έφθανε τους 740 συνολικά(!) όταν το σύνολο των μονίμων κατοίκων δεν ξεπερνά τους 250 αυτή την εποχή.

Οι δυνάμεις επιτήρησης που υπάρχουν στην περιοχή είναι ελάχιστες, όπως ελάχιστος είναι και ο αριθμός των λιμενικών και αστυνομικών που υπηρετούν στο Καστελλόριζο.

Μεταξύ των 740 προσφύγων που βρίσκονται στο νησί του Καστελλόριζου, πάνω από 300 είναι γυναίκες και παιδιά. Ο χώρος διαμονής που τους έχει παραχωρηθεί από τον δήμο, είναι ευπρεπής, αλλά ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Οι εθελοντές δίνουν καθημερινή μάχη για να μπορέσουν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια οι άνθρωποι αυτοί. Σύμφωνα επίσης με όσα έγιναν γνωστά σήμερα αναμένεται να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, αφού με πλοίο της γραμμής πρόκειται να μεταφερθούν στη Ρόδο αρκετοί από αυτούς.

Εν τω μεταξύ στην τουρκική πόλη «Κας»(Αντιφυλλος) που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Καστελλόριζο, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες, που καθημερινά στέλνονται στο νησί με τη βοήθεια των τουρκικών κυκλωμάτων. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες, λένε ότι έχουν συνταχθεί και λίστες αναμονής για να υπάρχει... τάξη στην όλη διαδικασία που ακολουθείται.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr


Η Χριστοδουλοπούλου δεν θέλει το ΝΑΤΟ να μαζέψει αυτά που δημιούργησε στο μεταναστευτικό




Γιάννης Αθανασίου

Δεν έχει τέλος, δεν έχει έλεος το ότι συμβαίνει στην χώρα μας από αυτή την κυβέρνηση που παραπλάνησε και ήρθε στην εξουσία.

Αντιδρά η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου για τη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην φύλαξη των ανεξέλεγκτων συνόρων όπου εισρέουν πρόσφυγες και λαθρομετανάστες μετά τα δικά της καλέσματα πριν από ένα χρόνο.

Η κα Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, επισημαίνει τους σοβαρούς κινδύνους από την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο τόσο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή όσο και για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τι λες τώρα κυρία Χριστοδουλοπούλου;

Να αφήσουμε την χώρα στο έλεος των δικών σου λαθών δηλαδή έτσι απλά και ανεξέλεγκτα;

Αφού δεν είσαστε εσείς ικανοί να διαχειριστείτε το πρόβλημα.

Γιατί αυτό θέλει να μας πει, χαλάει η δουλειά έτσι και μειωθούν οι ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών και δεν θα πλημμυρίσει η χώρα από λαθρομετανάστες.

Μετά την Τασία Χριστοδουλοπούλου ήρθε και ο γνωστός για τα διάφορα που έχει πει κατά καιρούς Μάκης Μπαλαούρας του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει υπερασπιζόμενος τις θέσεις της κυρίας Χριστοδουλοπούλου αντίθετος και αυτός με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό.

Δήλωσε ο κύριος Μπαλαούρας ότι : «Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία δουλειά με το προσφυγικό γιατί είναι μια πολεμική μηχανή. Η κυβέρνηση, στριμωγμένη στον τοίχο, αναγκάστηκε να δεχθεί την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, που συμφωνήθηκε ανάμεσα σε Μέρκελ - Ερντογάν. Η στρατηγική μας απέναντι στο ΝΑΤΟ δεν άλλαξε, αναγκαστήκαμε να συμφωνήσουμε λόγω των πιεστικών συγκυριών». 

Συνέχισε προκαλώντας τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι : «Δεν κοροϊδέψαμε κανέναν, δεν είπαμε ψέματα, αλλά αναγκαστήκαμε να κάνουμε δυστυχώς μια αλλαγή στη στρατηγική μας. Δεν μας βγήκε η εξάμηνη, σκληρή διαπραγμάτευση, ηττηθήκαμε και μας στρίμωξαν».

Ο Ελληνικός λαός έχει μείνει άφωνος και αγανακτισμένος με αυτούς που ήρθαν κακός να διαχειριστούν την τύχη τους.




Μεγάλη διάκριση για την ΠΑ: Έλληνας ο δεύτερος καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ στην Αλμπαθέτε της Ισπανίας



Ο σμηναγός Παπαδημητρίου Επαμεινώνδας της 343Μ στο TLP (η ΝΑΤΟϊκή άσκηση στην Αλμπαθέτε της Ισπανίας) ανακηρύχθηκε ο δεύτερος καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ μετά το πέρας της άσκησης στις 12/02/2016.  

 Άλλη μια μεγάλη διάκριση για το έμψυχο δυναμικό της ΠΑ, το οποίο κάνει το καθήκον του με πολύ λιγότερες απολαβές από τους συναδέλφους άλλων συμμαχικών χωρών. 




Πηγή : pronews.gr 


Ιγνατίου: Ο ΣΥΡΙΖΑ έδιωξε τον Σφακιανάκη για να ελέγξει το Διαδίκτυο!



Εξοργισμένος από την απομάκρυνση του Μανώλη Σφακιανάκη είναι ο γνωστός δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, ο οποίος υποστηρίσει ότι η εκπαραθύρωση του ίσωες οφείλεται σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τα Διαδικτυακά ΜΜΕ.

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου στην ιστοσελίδα του:

Αν αληθεύει η είδηση ότι ο Μανώλης Σφακιανάκης, απομακρύνθηκε από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, θεωρώ ότι τα όρια που έχει μια κοινωνία απέναντι στο άκρατο κομματισμό και την παντελή έλλειψη αξιοκρατίας, μόλις παραβιάστηκαν.

Και λέω «εάν αληθεύει η είδηση» διότι αρνούμαι να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος σαν τον κ. Σφακιανάκη που έχει εργαστεί με μνημειώδη προσήλωση, συνέπεια και επαγγελματισμό όλα αυτά τα χρόνια, απομακρύνεται από ένα καίριο πόστο, σαν αυτό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Και γράφω αυτές τις γραμμές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια χώρα που δεν διανοείται να αντικαταστεί ότι καλύτερο διαθέτει από ένα τόσο νευραλγικό πόστο. Μια χώρα που δεν υποκύπτει ποτέ σε κομματικές πιέσεις, όταν διακυβεύεται η ασφάλεια της σε οποιονδήποτε τομέα. Μια χώρα που αξιοποιεί διαχρονικά το βαρύ πυροβολικό της και δεν το βάζει σε αποστρατεία για να ικανοποιήσει τις εκάστοτε κομματικές ορέξεις.

Αν ο κ. Σφακιανάκης πράγματι έχει απομακρυνθεί από την θέση του,θα πρέπει να μας εξηγήσουν οι “σύντροφοι” του ΣΥΡΙΖΑ, τον λόγο. Και ο λόγος αυτός -εάν υπάρχει- θα πρέπει να είναι απολύτως πειστικός διότι σε αντίθετη περίπτωση απλώς επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι οδηγούν την χώρα που παρέλαβαν πριν από ένα χρόνο, στην απόλυτη παρακμή. Εκτός και αν οι κύριοι της κυβέρνησης, μετά το τηλεοπτικό τοπίο που σκοπεύουν να αλώσουν, επιθυμούν οργανωμένα και την άλωση του  διαδικτύου.

Ολοι γνωρίζουμε ότι ο Μανώλης και οι συνεργάτες του έσωσαν πολλά παιδιά από αυτοκτονίες, σταμάτησαν εκβιασμούς και έβαλαν μία τάξη στο Διαδίκτυο.


Πηγή :  mignatiou.com


Από τι εξαρτώνται οι σχολικές επιδόσεις – Δεν πάει το μυαλό σας…



Η επίδοση των μαθητών στα διαγωνίσματα εξαρτάται και από την ώρα που αυτά γίνονται. Όσο πιο αργά γίνονται μέσα στη μέρα, τόσο χειρότεροι είναι κατά μέσο όρο οι βαθμοί των παιδιών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-δανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Φραντσέσκα Τζίνο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν αποτελέσματα περίπου δύο εκατομμυρίων διαγωνισμάτων, που είχαν συνολικά δώσει μαθητές ηλικίας 8 έως 15 ετών σε δανικά δημόσια σχολεία κατά την περίοδο 2010-13.

Όπως διαπιστώθηκε, για κάθε μία ώρα αργότερα που δινόταν το διαγώνισμα, οι βαθμοί μειώνονταν σχεδόν 1% κατά μέσο όρο. Η μείωση ήταν αναλογικά μεγαλύτερη μεταξύ των μέτριων μαθητών με τις χειρότερες επιδόσεις. Αν όμως πριν το διαγώνισμα υπήρχε ένα διάλειμμα 20 έως 30 λεπτών, τότε -ακόμη κι αν το διαγώνισμα δεν γινόταν νωρίς το πρωί- η μέση βαθμολογία των μαθητών ήταν αυξημένη κατά 1,7%.

Οι ερευνητές απέδωσαν το πρόβλημα σε «γνωστική κόπωση» που έχουν οι μαθητές, όταν είναι προχωρημένη η ώρα του τεστ. Γι' αυτό, όπως είπαν, όταν προηγείται διάλειμμα, τότε ο νους των παιδιών προλαβαίνει να «καθαρίσει» και έτσι να αποδώσει καλύτερα. Συνεπώς, οι επιστήμονες δεν εισηγούνται τα διαγωνίσματα να γίνονται κατ' ανάγκη μόνο το πρωί, αρκεί να προηγείται μεγάλο διάλειμμα, αν η ώρα είναι προχωρημένη.

Λιγότερος ύπνος, μικρότεροι βαθμοί

Μια άλλη νορβηγο-αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ερευνών πάνω στον ύπνο "Journal of Sleep Research", κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν οι μαθητές μέσης εκπαίδευσης πέφτουν στο κρεβάτι για να κοιμηθούν σχετικά νωρίς, μεταξύ 10 και 11 το βράδυ, τότε παίρνουν καλύτερους βαθμούς το πρωί στο σχολείο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, που ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 7.800 εφήβους 16 έως 19 ετών, όσο λιγότερο κοιμάται ένας μαθητής μέσα στην εβδομάδα, τόσο χειρότερους βαθμούς παίρνει κατά μέσο όρο στα μαθήματά του και στα διαγωνίσματά του.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ. iatropedia.gr


Ακέφαλη παραμένει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας


Χωρίς υποδιοικητές παραμένει εδώ και μήνες η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εξέλιξη που δημιουργεί κενά στην ομαλή λειτουργία της, σε μία κρίσιμη συγκυρία για το Αιγαίο.

Το γεγονός κρίνεται από την αεροπορική αγορά ως διόλου ασήμαντο, καθώς η μεν απουσία του υποδιοικητή αεροδρομίων καθιστά δυσκολότερη τη φυσιολογική μετάβαση των περιφερειακών αεροδρομίων από το δημόσιο στο ιδιωτικό καθεστώς, η δε έλλειψη υποδιοικητή Αεροναυτιλίας δημιουργεί λειτουργικό πρόβλημα στο FIR Αθηνών, την ώρα μάλιστα που το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο Αιγαίο και η Τουρκία ανεβάζει το θερμόμετρο στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου.

Κάπως έτσι το βάρος πέφτει στον διοικητή της ΥΠΑ κ. Κωνσταντίνο Λιντζεράκο, ο οποίος καλείται να συντονίσει δεκάδες διευθύνσεις και τμήματα με περισσότερους από 2.500 εργαζομένους, χωρίς να έχει υποστήριξη στο ανώτατο διοικητικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση, η πλήρωση της θέσης του υποδιοικητή Αεροναυτιλίας αποκτά κατεπείγοντα χαρακτήρα, καθώς στο FIR Αθηνών είναι καθημερινή πια η τόνωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο. Σημειωτέον ότι κατά παράδοση ο υποδιοικητής Αεροναυτιλίας λειτουργεί ως σύνδεσμος με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), το οποίο είναι αρμόδιο για τα στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούν στον εθνικό εναέριο χώρο.

Παράλληλα, σε συνέχεια εφαρμογής κοινοτικού κανονισμού, αποτελεί νομική δέσμευση της χώρας η λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας ως αυτόνομης μονάδας της ΥΠΑ, υπαγόμενη στον υποδιοικητή Αεροναυτιλίας.

Πρόκειται για μία κρίσιμη επιχειρησιακή οντότητα καθώς παρέχει τις υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας (Air Traffic Services), Επικοινωνιών, Πλοήγησης και Επιτήρησης (Communication, Navigation, Surveillance) και Αεροναυτικών Πληροφοριών (Aeronautical Information Services). Μάλιστα, στη Γενική Διεύθυνση Φορέα Παρόχου Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας υπάγονται -μεταξύ άλλων- το κέντρο ελέγχου περιοχής Αθηνών και Μακεδονίας.

Η εύρυθμη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας, όπως σημειώνουν έμπειροι αερολιμενικοί, είναι καθοριστικής σημασίας για την ΥΠΑ και για τη χώρα, καθώς  εμπλέκεται σε ζητήματα αεροπορικής ασφάλειας και ΝΟΤΑΜ, οικονομικών υποχρεώσεων (από τα τέλη που καταβάλλουν στο Eurocontrol τα αεροσκάφη που πετούν στο FIR Αθηνών και τα οποία επιστρέφονται στη συνέχεια στη χώρα) και εθνικής ασφάλειας, καθώς αποτελεί «τα αφτιά και μάτια» της χώρας στον εθνικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με έμπειρους αερολιμενικούς, το συγκεκριμένο κενό «είναι σαν να έχεις συνοριακούς φρουρούς χωρίς διοικητή επί μήνες».

Μάλιστα, η εν λόγω απουσία αποκτά διαφορετική βαρύτητα λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στο Αιγαίο, όπου συγκεντρώνεται σταδιακά νατοϊκός στόλος για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, ενώ ανεβαίνει παράλληλα το θερμόμετρο λόγω των τουρκικών παραβιάσεων, αλλά και των προκλητικών κινήσεων στο FIR, όπως το άνευ προηγουμένου πρόσφατο περιστατικό με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Και απουσία υποδιοικητή αεροδρομίων

Στο μεταξύ, πρόβλημα στη φυσιολογική μετάβαση των περιφερειακών αεροδρομίων, τα οποία έως το τέλος του έτους αναμένεται να παραχωρηθούν στην κοινοπραξία Fraport - Slentel, προκαλεί η απουσία υποδιοικητή αεροδρομίων. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση, υπάρχουν δεκάδες και αρκετά σοβαρά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν κατά τη διάρκεια της μετάβασης, προκειμένου τα αεροδρόμια να παραδοθούν χωρίς εκκρεμότητες στον παραχωρησιούχο που προέκυψε από τον διεθνή διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Τον Ιούνιο του 2015 με απόφαση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του τότε αναπληρωτού υπουργού Οικονομίας και Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη ορίστηκαν ο διοικητής και οι δύο υποδιοικητές της ΥΠΑ. Ο νομικός κ. Ευάγγελος Πετρόπουλοςανέλαβε υποδιοικητής Αεροδρομίων, όμως η θητεία του ήταν πολύ μικρή καθώς αποχώρησε ύστερα από μικρό χρονικό διάστημα. Ο κυβερνήτης αεροσκαφών κ. Κάρολος Λάμπρου ορίστηκε υποδιοικητής Αεροναυτιλίας, όμως παραιτήθηκε λίγους μήνες μετά για τυπικούς λόγους, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υποδομών φέρεται να εξετάζει τον ορισμό νέων υποδιοικητών στην ΥΠΑ όταν θα ολοκληρώσει το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας, που αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο, όπως έχει αποκαλύψει «Το Βήμα».

Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει το νέο οργανόγραμμα της ΥΠΑ, αλλά και ρυθμίσεις που θα τροποποιήσουν τον «νόμο Ρέππα» και τον «νόμο Χατζηδάκη» για την Υπηρεσία, ενώ θα δημιουργήσουν μία δομή για την οικονομική ρύθμιση των δύο συμβάσεων παραχώρησης των 14 αεροδρομίων, όπως ζητούν οι δανειστές.



Αχιλλέας Χεκίμογλου
Newsroom ΔΟΛ




ΔΣΑ: Έως 2 χρόνια ζωής εξασφαλίζει το σχέδιο Κατρούγκαλου



Η μελέτη δείχνει ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν εξασφαλίζει βιώσιμη λύση, εξυπηρετεί μόνο το ταμειακό έλλειμμα για τα επόμενα 2-5 έτη και δημιουργεί αναλογιστικές ανισορροπίες σε βάθος χρόνου

Έως 2 χρόνια ζωής  «κερδίζει» το Ταμείο Ασφάλισης Νομικών με το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σχέδιο νόμου  σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη που εκπονήθηκε από ιδιωτικό φορέα για λογαριασμό του κλάδου των δικηγόρων.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Β. Αλεξανδρή δείχνει ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν εξασφαλίζει βιώσιμη λύση, εξυπηρετεί μόνο το ταμειακό έλλειμμα για τα επόμενα 2-5 έτη και δημιουργεί αναλογιστικές ανισορροπίες σε βάθος χρόνου και διαταράσσει την ομαλή σχέση εισφορών – παροχών  με αποτέλεσμα τη μείωση της  εισπραξιμότητας, η οποία βρίσκεται ήδη σε χαμηλά επίπεδα λόγω κρίσης.

Ειδικότερα, η εισπραξιμότητα του ταμείου των Νομικών μειώθηκε από 89% το 2011 σε 59% το 2015, καθώς από τα 131,6 εκατομμύρια που έπρεπε να εισπραχθούν πέρυσι μπήκαν τελικά στα ταμεία του ΤΑΝ μόνο 78,2 εκατομμύρια. Ενδεικτικό είναι πως από το 2013 οι διαγραφές (εκτός συνταξιοδότησης) πολλαπλασιάστηκαν, αγγίζοντας τις 1.204 το 2013 από 554 το 2012. Ο ΔΣΑ εκτιμά πως αν σταματήσει η ροή των διαγραφών στα επίπεδα του 2012 θα εισρεύσουν πρόσθετες εισφορές 1,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης το σημερινό καθεστώς του ΤΑΝ χωρίς παρεμβάσεις έχει βιωσιμότητα 3-5 έτη, ενώ με την μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου 5-7 έτη. Η μελέτη προτείνει ως το πιο θετικό σενάριο, την εξίσωση των εισφορών ανάμεσα σε παλαιούς (πρωτοασφαλισμένοι πριν την 1/1/1993) και νέους ασφαλισμένους (σήμερα οι παλαιοί πληρώνουν μικρότερες εισφορές από τους νέους) υποστηρίζοντας πως με την παρέμβαση αυτή το Ταμείο τους αποκτά βιωσιμότητα για 21-23 χρόνια ακόμη, με την προϋπόθεση πως το κράτος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την πληρωμή της Εθνικής Σύνταξης. Σημειώνεται πως τα αποθεματικά του ΤΑΝ αγγίζουν τα 342,3 εκατομμύρια ευρώ ενώ το επικουρικό των δικηγόρων διαθέτει περιουσία 50,4 εκατομμυρίων. Ο ΔΣΑ καλεί το υπουργείο Εργασίας να μελετήσει την πρόταση. που «μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός σοβαρού και ουσιαστικού διαλόγου».


Πηγή : protothema.gr


Αμετανόητος ο Τόσκας συνεχίζει την επίθεση του στον υποστράτηγο Σφακιανάκη



Ο Νίκος Τσόσκας είπε με λίγα λόγια ότι πρόκειται για ένα απλό υπηρεσιακό θέμα αδιαφορώντας για την κοινωνία και το αποδεδειγμένο έργο που έχει κάνει ο υποστράτηγος Σφακιανάκης.

«Είναι θέμα υπηρεσιακό, είναι θέμα καθαρής εξέλιξης και από εκεί και πέρα καλό είναι οι διάφοροι προστάτες των οποιωνδήποτε να μη δείχνουν τόσο ζήλο», είπε ο κ. Τόσκας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Συνέχισε λέγοντας : «υπήρχαν και υπάρχουν και πολλοί άξιοι των οποίων τα ονόματα δεν φάνηκαν ποτέ και ίσως δεν τους δόθηκε και η δυνατότητα να προσφέρουν»

Επέμεινε στο  ότι :«είχε υπερβεί και ο κ. Σφακιανάκης και αυτοί που τον υποστηρίζουν κάποιες κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά την ανάδειξη μέσω δημοσίων σχέσεων συγκεκριμένου έργου».

Τα έβαλε με τα ΜΜΕ : «Προφανώς είχε υπερβεί τα όρια στη χρησιμοποίηση των ΜΜΕ και προφανώς τα ΜΜΕ είχαν υπερβεί τα όρια στην υπερπροβολή του συγκεκριμένου ατόμου»

Φέρθηκε σαν στρατιωτικός χωρίς να εκτιμά και τις ανάγκες και του κοινωνικού συνόλου που αφορά την ασφάλεια : «σε ένα οργανωμένο σύνολο όπως είναι η αστυνομία, όπως είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις, καπρίτσια δεν χωρούν. Δεν υπάρχουν προσωποπαγείς θέσεις. Δεν μπορεί κάποιος να μένει 20 χρόνια και να θέλει να προωθηθεί να ανέλθει από την ίδια θέση ούτε αποκτά κάποιος ιδιοκτησιακά δικαιώματα μέσω της μεγάλης παραμονής του ή της μεγάλης προσφοράς του σε μία θέση»

Ερωτηθείς αν ο κ. Σφακιανάκης δέχθηκε τη θέση του βοηθού επιτελάρχη που του προτάθηκε ο υπουργός απάντησε:

«Δεν με ενδιαφέρει το θέμα. Η διαταγή βγήκε και από εκεί και πέρα τοποθετήθηκε σε μια πολύ καλή θέση που έχουμε ανάγκη βοήθειας».



Σοκ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Ως και 36% η αύξηση του φόρου!




Φοροσόκ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια φέρνει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν είναι ένας και δύο, αλλά τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα που έχουν εισόδημα από τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους μέσω ενοικίου. Από αυτούς 1,6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ το χρόνο.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισόδημα από τα ακίνητά τους ως 12.000 ευρώ η αύξηση του φόρου θα είναι 36%, δηλαδή ένας φορολογούμενος με εισόδημα από ενοίκια ως και 12.000 ευρώ θα δει τον συντελεστή του φόρου να αυξάνεται από το 11% στο 15%. Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ από ενοίκιο θα πληρώσει επιπλέον φόρο 400 ευρώ.

Παράλληλα αυξάνεται από το 33% στο 25% ο συντελεστής για όσους έχουν εισόδημα από ενοίκια που ξεπερνάει τα 12.000 ευρώ/το χρόνο και είναι ως 40.000 ευρώ, ενώ θεσπίζεται και ένας νέος συντελεστής 40% για ακόμη υψηλότερα έσοδα.


Πηγή : newsit.gr




Βug γίνεται επικίνδυνο για χιλιάδες συστήματα



Μία ακόμα επικίνδυνη ευπάθεια στην ασφάλεια των υπολογιστών ανακάλυψαν ερευνητές, η οποία όπως προειδοποιούν θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες συσκευές, εφαρμογές αλλά και υπηρεσίες.

Ωστόσο, όπως δηλώνουν οι ειδικοί, εξαιτίας της φύσης της συγκεκριμένης ευπάθειας είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί η σοβαρότητα του προβλήματος.

«Πολλοί είναι οι ειδικοί που προσπαθούν να καταλήξουν εάν πρόκειται για μία καταστροφική κατάσταση ή αν έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο», δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ο καθηγητής 'Αλαν Γουντγουόρντ του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του BBC, μηχανικοί της Google σε συνεργασία με την Red Hat (αμερικανική εταιρεία που ασχολείται με την ανάπτυξη προϊόντων ανοιχτού κώδικα), ανέπτυξαν ένα patch (διορθωτικό) για την επίλυση του προβλήματος.

Σε ανακοίνωση που ανάρτησε η ομάδα της Google εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο η ευπάθεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης προκειμένου να επηρεάσει είτε κάποιον υπολογιστή, ένα ρούτερ για το Ίντερνετ, είτε κάποια άλλη συνδεδεμένη συσκευή.

Το ψεγάδι (bug) βρέθηκε στην glibc - μία βιβλιοθήκη ανοικτού κώδικα που χρησιμοποιείται ευρέως σε συσκευές με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο. «Δεν πρόκειται για ένα καταστροφικό σενάριο», δήλωσε ο ερευνητής της Red Hat, Κένεθ Γουάιτ. «Ωστόσο είναι αλήθεια ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πως πολλές υπηρεσίες πιθανόν έρθουν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο κάποιος χάκερ να χρησιμοποιήσει τον κώδικα για να προσβάλλει τα συστήματα τους». Πρόσθεσε, επίσης, ότι παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει κανένας γνωστός κώδικας επίθεσης που να χρησιμοποιεί αυτή την ευπάθεια, είναι «σχεδόν σίγουρο» ότι χάκερς θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή «τρύπα».

Ωστόσο, η Google υποστηρίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να εκμεταλλευτεί κάποιος αυτή την ευπάθεια, παρά το γεγονός ότι οι μηχανικοί της κατάφεραν να το κάνουν. Όπως αναφέρει το BBC, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προσδιοριστεί η κλίμακα του προβλήματος, αφού δεν είναι σαφές πόσες συσκευές και συστήματα χρησιμοποιούν τον κώδικα της glibc, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο bug είχε ανακαλυφθεί στη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη το 2008.



Πηγή : Nooz.gr


Εθιστικό το Facebook όσο η κοκαΐνη;



Σύμφωνα με νέα μελέτη η συχνή χρήση του δημοφιλούς δικτύου ενεργοποιεί τις ίδιες εγκεφαλικές περιοχές με τα ναρκωτικά

Η ατελείωτη ενασχόληση με το Facebook είναι το ίδιο εθιστική με την… κοκαΐνη υποστηρίζει νέα μελέτη αμερικανών ερευνητών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Με τη βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων οι ειδικοί μελέτησαν τους εγκεφάλους των εθελοντών που έλαβαν μέρος στις δοκιμές και κατάφεραν να διακρίνουν ποιοι χρήστες δεν μπορούσαν να ζήσουν χωρίς το «μπλε» μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, είδαν ότι ο εθισμός τους στο Facebook επηρέαζε την φαιά ουσία του εγκεφάλου τους με τρόπο που παρέπεμπε στον εθισμό στην κοκαΐνη.

Τα νέα ευρήματα

Στη μελέτη έλαβαν μέρος φοιτητές από τους οποίους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο με στόχο την αξιολόγηση της χρήσης του Facebook στην καθημερινότητά τους. Μετά την συμπλήρωσή του, οι ερευνητές έδειξαν στους εθελοντές μια σειρά από εικόνες. Κάποιες από αυτές σχετίζονταν με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης και οι φοιτητές κλήθηκαν να πατούν ένα κουμπί κάθε φορά που αυτές εμφανίζονταν μπροστά τους.

Όπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Psychological Reports: Disability and Trauma», τα άτομα που πατούσαν το κουμπί αστραπιαία ήταν εκείνα που είχαν συγκεντρώσει υψηλότερη βαθμολογία στο τεστ εθισμού τους στο Facebook.

«Τα αποτελέσματα είναι καλά» υποστηρίζει ο καθηγητής Οφίρ Τουρέλ, «καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η εν λόγω εθιστική συμπεριφορά μπορεί να διορθωθεί με την κατάλληλη θεραπεία. Θεωρούμε ότι η συμπεριφορά αυτή πηγάζει από το χαμηλό κίνητρο ελέγχου της, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε κακές κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις ως αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης της τεχνολογίας».

Εθισμός στα social media

Ο εθισμός στα social media δεν είναι καινούριος. Αρκετές είναι άλλωστε οι μελέτες που έχουν επίσης επισημάνει κάτι τέτοιο αναφέροντας μάλιστα ότι οι εθισμένοι χρήστες στο Facebook και στο Twitter οι οποίοι προσπαθούν να περιορίσουν την αλόγιστη χρήση τους, εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης. Ήδη προ τετραετίας, μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σικάγο είχε δείξει ότι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι «πιο εθιστικά ακόμα και από την νικοτίνη και το αλκοόλ».




Ειρήνη Βενιού
Πηγή : tovima.gr


Η Psaksis αναζητά κατοικίες προς μίσθωση για την προσωρινή στέγαση προσφύγων




Από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS (www.praksis.gr) δημοσιοποιήθηκε η ακόλουθη πρόσκληση ενδιαφέροντος:

«Το Σωματείο PR.A.K.S.I.S στα πλαίσια του Προγράμματος «RELOCATION SCHEME AND EMERGENCY REPORT» αναζητά προς μίσθωση διαμερίσματα, μονοκατοικίες σε όλη την Αττική με προδιαγραφές φιλοξενίας από 4 έως 6 άτομα. Να είναι άνω των 60 τ.μ, σε καλή κατάσταση, άμεσα διαθέσιμα, χωρίς οφειλές σε ΔΕΚΟ και κληρονομικές εκκρεμότητες.

Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, ιδιωτών - ιδιοκτητών, επαγγελματιών και εταιρειών διαμεσολάβησης θα υπάρξει επιτόπια εκτίμηση και αξιολόγηση από ειδικευμένη ομάδα της PR.A.K.S.I.S. προκειμένου να εισηγηθούν την μίσθωση των ακινήτων.

Περισσότερες πληροφορίες από τον υπεύθυνο ανεύρεσης ακινήτων Σταματονικολό Γεώργιο στο τηλ. 210 5205200 και g.stamatonikolos@praksis.gr».

Επειδή το πρόγραμμα αυτό που αφορά την προσωρινή στέγαση προσφύγων για το διάστημα που παραμένουν στη χώρα μας έως ότου μετακινηθούν προς άλλες χώρες, μπορεί πιθανώς να ενδιαφέρει ιδιοκτήτες κατοικιών που είναι μέλη της οργάνωσής μας, ιδίως κατά την περίοδο αυτή που η μισθωτική αγορά έχει τα γνωστά προβλήματα, η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε από τους υπεύθυνους της οργάνωσης περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις, από τις οποίες προκύπτουν τα εξής:

-Χρηματοδότης του προγράμματος είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

-Οι μισθώσεις θα είναι διάρκειας κατ’ αρχάς έως 31/12/2016 και τα μισθώματα προκαταβάλλονται. Το μισθωτήριο συμφωνητικό έχει ως βάση του το πρότυπο μισθωτήριο κατοικίας της ΠΟΜΙΔΑ.

-Η Οργάνωση θα μισθώνει κατά κανόνα ένα διαμέρισμα σε κάθε πολυκατοικία.

-Θα μισθώνονται κενές κατοικίες, για τις οποίες η οργάνωση αναλαμβάνει να εγκαταστήσει την απαιτούμενη οικοσκευή. Στις επιπλωμένες κατοικίες θα καταγράφονται τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη μετά τη λήξη της μίσθωσης.

-Το μίσθωμα θα ανέρχεται κατ΄ανώτατο όριο στο ποσό των 400 ευρώ μηνιαίως για κατοικίες μεγάλου εμβαδού, το οποίο θα κλιμακώνεται προς τα κάτω ανάλογα με την επιφάνεια, την κατάσταση και τα χαρακτηριστικά κάθε προσφερόμενης κατοικίας.

-Με το συμφωνητικό η PRAKSIS αναλαμβάνει πέραν του ενοικίου και τις δαπάνες κοινοχρήστων και ΔΕΚΟ καθώς και την αποκατάσταση τυχόν ζημιών που μπορεί να προκύψουν.

-Η μίσθωση θα δηλώνεται στο TAXISNET. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ενεργειακό πιστοποιητικό και πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου σε ισχύ.

Πέραν αυτών, διευκρινίστηκαν και τα εξής:

-Κατά τη διάρκεια της μίσθωσης μπορεί να υπάρξει εναλλαγή των ενοίκων καθώς οι πρώτοι θα προωθούνται σε άλλες χώρες και θα αντικαθίστανται από νέους που εισέρχονται στην Ελλάδα.

-Στην περίπτωση στέγασης περισσότερων από μιας οικογενειών, λαμβάνονται υπόψη τα θρησκευτικά κλπ. χαρακτηριστικά τους ώστε να μην υπάρχουν εστίες προστριβών μεταξύ τους.

-Σε κάθε μίσθωση ορίζεται υπεύθυνος ελεγκτής από το Σωματείο PRAKSIS με τον οποίο ο κάθε εκμισθωτής μπορεί να επικοινωνεί ανά πάσα στιγμή για οποιοδήποτε ζήτημα.

- Στελέχη και εθελοντές της οργάνωσης θα πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις μισθωμένες κατοικίες για τυχόν στέγαση ξένων ή άγνωστων ατόμων, οι δε τυχόν παραβάτες θα αποβάλλονται από αυτές.


Πηγή : enikonomia.gr


Επίθεση για προσφυγικό, πίεση για άμεση αξιολόγηση



Κρίσιμα τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Μετά τα «εύσημα» Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός επιδιώκει «δεσμεύσεις» για την επιστροφή του κουαρτέτου. Απρόβλεπτη εξέλιξη η ακύρωση της τριμερούς Τσίπρα-Μέρκελ-Νταβούτογλου και της «11μερούς των προθύμων».

Επίθεση για προσφυγικό, πίεση για άμεση αξιολόγηση

Σε (σχετικά) καλύτερες συνθήκες από τις αναμενόμενες, ο Αλέξης Τσίπρας «μπαίνει» σήμερα στη μάχη της Συνόδου Κορυφής, όπου θα κυριαρχήσουν το Brexit και το προσφυγικό.

Τα εύσημα Γιούνκερ («κάνετε καλή δουλειά, συνεχίστε») και η σθεναρή αντίδραση Μέρκελ σε φράκτες-απειλές για τη Σένγκεν, δημιουργούν ευνοϊκό πλαίσιο που, όπως εκτιμάται, θα αποτρέψει αποτελεσματικές επιθέσεις της «ομάδας του Βίζενγκραντ» εναντίον της χώρας.

Η ακύρωση, πάντως, της τριμερούς Τσίπρα-Μέρκελ-Νταβούτογλου για το προσφυγικό, εξαιτίας του τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αγκυρα, δεν θα επιτρέψει στην ελληνική πλευρά να ζητήσει «πιέσεις» προς τη γείτονα, ώστε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την αναχαίτιση των ροών από τα τουρκικά παράλια.

Για τον ίδιο λόγο άλλωστε προς ακύρωση οδηγήθηκε και η πολυμερής συνάντηση των 11 Ευρωπαίων ηγετών που συντάσσονται με την Άνγκελα Μέρκελ (σ.σ. πρόκειται για την «ομάδα των προθύμων»), στην οποία επίσης θα μετείχε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό»

Η εξέλιξη αυτή φρενάρει μεν την ουσιαστική συζήτηση κορυφής για το προσφυγικό, ωστόσο δίνει «χώρο» στον πρωθυπουργό να εστιάσει στο μείζον θέμα της αξιολόγησης.

Οπως αναμενόταν, το έθεσε χθες στη διάρκειας μίας ώρας συνάντηση που είχε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να αποσπάσει τη «θετική πλην γενική» αναφορά του ότι «η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν».

Δεν πρέπει να αποκλείονται συναντήσεις με την κ. Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ με αυτό ακριβώς το θέμα, καθώς ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να πάρουν θέση οι Ευρωπαίοι εταίροι στις αξιώσεις που εγείρει "αίφνης" το ΔΝΤ διά του Πολ Τόμσεν.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι από τις πρώτες, ανεπίσημες επαφές με τον ευρωπαϊκό πυλώνα των θεσμών, προκύπτει «διάσταση με το ΔΝΤ» και βούληση να μην «τραβήξει» η αξιολόγηση πέραν του Μαρτίου.

Επ' αυτού, πάντως, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί επέλεξε χθες την τακτική του σκωτσέζικου ντους, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου) Δημήτρη Παπαδημούλη: τόνισε μεν πως «συνεχίζονται οι τεχνικές επαφές και η εκτίμηση στο Eurogroup είναι ότι η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο», δεν θέλησε ωστόσο να διευκρινίσει εάν το κλείσιμο της αξιολόγησης θα γίνει πριν από το Καθολικό ή το Ορθόδοξο Πάσχα -δηλαδή πριν από το τέλος Μαρτίου ή πριν από... την 1η Μαΐου.

«Κάνετε καλή δουλειά, συνεχίστε»

Για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός πήρε χθες τα εύσημα από τον κ. Γιούνκερ («κάνετε καλή δουλειά με την προσφυγική κρίση, συνεχίστε»), προς επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι οι Βρυξέλλες αποτίμησαν θετικά τα αποτελέσματα που παρουσίασε η κυβέρνηση στη δημιουργία των hot spots και των πρώτων κέντρων προσωρινής φιλοξενίας -και δη, στις δεδομένες οικονομικές και τοπικές συνθήκες.

Αν και θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ομάδα των ηγετών που προωθούν το κλείσιμο των συνόρων και την «έξοδο» της χώρας από τη Σένγκεν, με πρώτους τους «τέσσερις του Βίζενγκραντ», η αντίθετη (μ' αυτούς) θέση της Ανγκελα Μέρκελ και η σύμπλευση του κ. Γιούνκερ μαζί της εκτιμάται ότι θα αποτρέψουν δυσμενείς εξελίξεις σήμερα και αύριο.

Γιούνκερ: Οχι μονομερείς ενέργειες

Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε «μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα», δηλώνοντας (στην Bild) αντίθετος με το κλείσιμο συνόρων διότι αυτό δεν συνιστά λύση για την προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ συμφωνήθηκε ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών-μελών της Ε.Ε., καθώς επίσης ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες.

Οι δύο πλευρές επισήμαναν τον κομβικό ρόλο που έχει η στενή συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, ώστε η διαχείριση των προσφυγικών ροών να είναι αποτελεσματική αλλά και ανθρωπιστική.


Μαρίνα Μάνη 
euro2day.gr


Κυβερνητική «εμπλοκή» με Μαν. Σφακιανάκη



Σε περίοδο παρατεταμένων αναταράξεων δείχνει να έχει εισέλθει η κυβέρνηση, καθώς νέα ενδοκυβερνητική «τρικυμία» προκλήθηκε χθες, με επίκεντρο τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία,και ειδικότερα την απόφαση να απομακρυνθεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο διευθυντής της υπηρεσίας, Μανώλης Σφακιανάκης. Η δυσαρέσκεια για την απόφαση αυτή εκδηλώθηκε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Τόσκα. Μάλιστα, τις ίδιες ώρες εξελισσόταν η παράλληλη μίνι κρίση με την αποπομπή τού υπό παραίτηση υφυπουργού Υποδομών, κ. Παναγιώτη Σγουρίδη για την αντικατάσταση του οποίου αναμένεται να συναντηθούν αύριο οι κ. Τσίπρας και Καμμένος.

Παρά το γεγονός ότι από την κυβέρνηση επιχειρήθηκε το θέμα να κρατηθεί χαμηλά, οι διαστάσεις που έλαβε και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν και έλαβαν μορφή μαζικής διαμαρτυρίας, κυρίως μέσω Διαδικτύου, ανάγκασαν το κυβερνητικό επιτελείο σε αναδίπλωση και προκάλεσαν μία ακολουθία γεγονότων που προδίδουν εκνευρισμό και αμηχανία. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι χθες το πρωί η πρωθυπουργική ενόχληση είχε μετακινηθεί από τον κ. Τόσκα στον κ. Σφακιανάκη, καθώς προχώρησε σε προσφυγή κατά της απόφασης για τη μετακίνησή του. Αφήνεται να εννοηθεί από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι στον κ. Σφακιανάκη είχε διαμηνυθεί ότι θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Στην ενόχληση που προκάλεσε με τις πρωτοβουλίες του, αποδίδεται η επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο κ. Τόσκας από το βήμα της Βουλής χθες. Λίγο αργότερα και προκειμένου να κλείσει ένα θέμα που εκτιμήθηκε ότι επικοινωνιακά προκαλεί δυσανάλογα μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση, αποφασίσθηκε να προταθεί στον κ. Σφακιανάκη η μετακίνησή του σε αναβαθμισμένη, σε σχέση με την αρχική, θέση.

Νωρίτερα, με τον έμμεσο υπαινιγμό ότι ο διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μάλλον διακρίνεται για την ικανότητά του περισσότερο στις δημόσιες σχέσεις, «υποδέχθηκε» στη Βουλή ο κ. Τόσκας, ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Δημ. Κυριαζίδη στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετικά με τις κρίσεις των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Επειδή αναφέρθηκε και το όνομα του Διευθυντού Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που τόσος ντόρος έχει γίνει –και τον υιοθετείτε, βλέπω, αυτόν τον ντόρο και εσείς– θα ήθελα να πω ότι η αντίληψη και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. έχει να κάνει με τις αστυνομικές ικανότητες των ανθρώπων και τις ικανότητες προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και όχι με τις ικανότητες που έχουν κάποιοι στις δημόσιες σχέσεις ή στον χρόνο που διαθέτουν στα Μέσα Ενημέρωσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας.

Νωρίτερα, ο κ. Κυριαζίδης σημείωνε ότι «δυστυχώς δεν αποφεύχθηκε η καρατόμηση στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.».

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών, αναφορικά με την καρατόμηση του πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη, κατέθεσαν από κοινού οι βουλευτές Λ. Αυγενάκης (Ν.Δ.), Οδ. Κωνσταντινόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη), και Γ. Αμυράς (Ποτάμι). Οι ερωτώντες βουλευτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι λειτουργεί με άκρατο κομματισμό και παντελή έλλειψη αξιοκρατίας.

Βοηθός επιτελάρχη, μετά το αδιέξοδο

Χρέη βοηθού επιτελάρχη αναμένεται τελικά να αναλάβει ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης. Η συγκεκριμένη θέση δεν υπήρχε, αλλά αποφασίστηκε να δημιουργηθεί προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που ανέκυψε μετά την άρνηση του δημοφιλούς υποστρατήγου της ΕΛ.ΑΣ. να μετακινηθεί από τον 13ο όροφο της ΓΑΔΑ στον κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης του αρχηγείου. Οπως έγινε γνωστό, ο κ. Σφακιανάκης θα τοποθετηθεί δίπλα στη νέα προϊσταμένη του επιτελείου, αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, διατηρώντας την εποπτεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Τι είχε προηγηθεί; Το βράδυ της Τετάρτης, στο πλαίσιο των τακτικών κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ., ανακοινώθηκε ότι ο κ. Σφακιανάκης μετατίθεται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ. Στο άκουσμα της απόφασης, ο κ. Σφακιανάκης αντέδρασε και κατέθεσε ένσταση, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης μετακίνησής του. Χθες το μεσημέρι, εν μέσω πρωτοφανών αντιδράσεων από το αρχηγείο, ανακοινώθηκε ότι η προσφυγή έγινε δεκτή και η μετακίνηση του κ. Σφακιανάκη στον κλάδο ακυρώνεται. Τελικά όμως, κι ενώ το θέμα προκάλεσε κυβερνητική κρίση, αποφασίστηκε ο Κρητικός υποστράτηγος να μην επιστρέψει στη Δίωξη, αλλά να τοποθετηθεί στο επιτελείο, σε θέση που πρόκειται να δημιουργηθεί γι’ αυτόν.


Έντυπη Καθημερινή