Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Γεννήθηκε χωρίς μάτια, μοιάζει σαν να είναι μονίμως γελαστός και θα σας κλέψει την καρδιά!




Γνωρίστε ένα ξεχωριστό Golden Retriever που είναι σκύλος θεραπείας για άτομα αναπηρία!

Παρά το γεγονός ότι είναι τυφλός από τη γέννησή του και μεγάλωσε από κουτάβι σε ένα κυνοκομείο ο Smiley, το Golden Retriever στις φωτογραφίες μοιάζει με τον πιο αισιόδοξο και χαρούμενο σκύλο που έχετε δει.

Η αλήθεια είναι πως ο Smiley δείχνει ακόμη πιο χαρούμενος από τότε που υιοθετήθηκε από την εκπαιδεύτρια Joanne. Μαζί της κατάφερε να λειτουργεί και να προσαρμόζεται σε κάθε περιβάλλον.

Η Stacey Morrison, η φωτογράφος πίσω από την σειρά πορτρέτων του σκύλου που βλέπετε εντόπισε το μοναδικό του ελάττωμα:

» Όταν τον φωνάζεις να έρθει κοντά σου , τρέχει όλο λαχτάρα και δεν μπορεί να υπολογίσει πού πρέπει να σταματήσει για να μην πέσει στην αγκαλιά σου.»

Αυτός ο χαρισματικός σκύλος εκτός από το να παίρνει και να δίνει αγάπη στην ιδιοκτήτριά του, έχει ακόμη μια αποστολή να φέρει εις πέρας: Εργάζεται σαν σκύλος θεραπείας και ανακούφισης για άτομα με αναπηρία! Aκόμη ένας λόγος να τον λατρέψεις!









Πηγή : elanadeis.gr


Οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν ερωτήσεις, έτσι δεν είναι;



Όταν φτάνει η ώρα των ερωτήσεων, επικρατεί μία αμηχανία καθώς πολλοί αισθάνονται άβολα, σκεπτόμενοι πως μάλλον θα φανούν ανόητοι ή ενδεχομένως να δώσουν το μήνυμα ότι δεν καταλαβαίνουν, αν εκφράσουν μία απορία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτοί που ρωτάνε και ζητάνε περισσότερες πληροφορίες, είναι πιθανό να είναι εξυπνότεροι. Φτάνει να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις.

Σύμφωνα με τη Heidi Grant Halvorson, βοηθό διευθύντρια του Κέντρου της Επιστήμης Κινήτρων του Columbia Business School οι άνθρωποι που κάνουν ερωτήσεις κρίνονται ως πιο έξυπνοι και πιο διαθέσιμοι να ασχοληθούν με αυτό που έχουν κληθεί να βγάλουν εις πέρας.

Όπως σημειώνεται στο Fast Company, η Halvorson λέει: “Μπορεί να είναι ενοχλητικό να παραδεχτούμε ότι δεν καταλάβαμε κάτι που είπε κάποιος. Μπορεί να φοβόμαστε ότι [οι ερωτήσεις] θα μας κάνουν να φαινόμαστε ανεπαρκείς, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι είναι φιλοπερίεργοι, κρίνονται γενικά ως πιο έξυπνοι και ως άνθρωποι που ασχολούνται”.



Η Dian Griesel, συγγραφέας του βιβλίου “FUNDaMentals: The Corporate Guide to Cultivating Mindshare”, προσθέτει ότι είναι καλό, έως και επιβάλλεται, να κάνουμε ερωτήσεις, ειδικά όταν οι πράξεις μας ή η θέση μας επηρεάζουν την ασφάλεια, τα οικονομικά ή την υγεία κάποιου. 

Το κλειδί είναι να αντιμετωπίζουμε τις ερωτήσεις ως εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της απόδοσής μας, λέει ο Jon Acuff, συγγραφέας του βιβλίου “Do Over: Rescue Monday, Reinvent Your Work, and Never Get Stuck”, ο οποίος προτείνει ότι αυτό που θα ήταν καλό να ελέγχουμε στις ερωτήσεις μας, είναι αν μπορούν να μας προσφέρουν κάτι καινούριο.

Καλές ερωτήσεις Vs κακές ερωτήσεις

Ποιες είναι όμως αυτές οι ερωτήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην εργασία, στην εκμαίευση μιας νέας πληροφορίας, και στην προώθηση ιδεών και παραγωγικότητας; Σύμφωνα με τους ειδικούς και ειδικότερα, σύμφωνα με τη Marillee Adamas, πρόεδρο και ιδρύτρια του Inquiry Institute, υπάρχουν οι ερωτήσεις που στόχο έχουν να κρίνουν και εκείνες που στόχο έχουν να μάθουν.

Οι ερωτήσεις αυτού που θέλει να μάθει είναι ανοιχτόμυαλες, περίεργες και δημιουργικές. Προωθούν την πρόοδο και τις δυνατότητες, και συνήθως οδηγούν σε ανακαλύψεις, στην κατανόηση και στις λύσεις. Αυτές οι ερωτήσεις θα μπορούσαν να είναι:


  1. Ποιοι είναι οι στόχοι μου;
  2. Για ποια πράγματα είμαι εγώ ο υπεύθυνος;
  3. Πώς μπορώ να βοηθήσω;
  4. Τι επιθυμούν οι πελάτες μας;

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι ερωτήσεις που στόχο έχουν περισσότερο να κρίνουν, και επικεντρώνονται σε πληροφορίες που δεν προωθούν τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα. Σύμφωνα με την Adams τονίζουν τα προβλήματα αντί των λύσεων και συχνά οδηγούν σε αμυντικές αντιδράσεις, αρνητικότητα και αδράνεια. Αυτές οι ερωτήσεις θα μπορούσαν να είναι:


  1. Ποιος φταίει;
  2. Γιατί δεν κερδίζουμε;

Είναι φυσιολογικό κάθε άτομο να κάνει ερωτήσεις και από τις δύο παραπάνω κατηγορίες, αλλά αν κάνει ερωτήσεις μόνο από τη σκοπιά του "κριτή", τότε τα πράγματα δεν προβλέπεται να πάνε καλά.

Η μέθοδος των ερωτήσεων

Σύμφωνα με τον Hal Gregersen, διευθυντή του Κέντρου Ηγεσίας του MIT, η διοργάνωση ενός meeting αποκλειστικά για ερωτήσεις συνήθως κάνει καλό στις εταιρείες. Προτείνει την “εκμετάλλευση” ερωτήσεων οι οποίες μπορούν να φανούν ιδιαίτερα ωφέλιμες στην επίλυση των προβλημάτων.

“Όταν οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το θέμα, όταν έχουν σκεφτεί πολύ για το θέμα, αλλά είναι κολλημένοι, αυτό είναι το σημείο στο οποίο είναι ιδανικό να κάνουν ένα βήμα πίσω και να πουν: 'Εντάξει, ώρα για ερωτήσεις'”.



Ο Gregersen προτείνει πως η ομάδα είναι καλό να δημιουργεί τουλάχιστον 50 ερωτήσεις σχετικά με το πρόβλημα. Από την εμπειρία του λέει πως η ομάδα περίπου στις 25 ερωτήσεις θα σταματήσει.

“Το έχω παρακολουθήσει εκατό φορές σε όλον τον κόσμο. Οι άνθρωποι λένε: 'Δεν έχω άλλες ερωτήσεις, είμαι κολλημένος', συνεχίστε γιατί αυτά που περνούν από μπροστά μας, μπορεί μερικές φορές να μας δώσουν μερικές από τις μεγαλύτερες ερωτήσεις”, καταλήγει.

Μήπως, λοιπόν, οι απαντήσεις μας βρίσκονται στις ερωτήσεις μας;


Πηγή : pathfinder.gr


Η καλύτερη ανάλυση για τη Συρία: Eνας μίνι παγκόσμιος πόλεμος γίνεται εκεί -Ολοι εναντίον όλων




Από την WASHINGTON POST

Μέσα στους ελαιώνες και τα χωράφια σιταριού της βόρειας Συρίας, στην επαρχία του Χαλεπίου, μια μάχη με διεθνείς διαστάσεις κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν από τον ουρανό. Οι πολιτοφυλακές του Ιράκ και του Λιβάνου υποβοηθούμενες από το Ιράν προωθούνται στο έδαφος. Μια σειρά  από ομάδες ανταρτών της Συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ μάχονται για να τους ανακόψουν. Οι κουρδικές δυνάμεις που συμμαχούν τόσο με την Ουάσιγκτον, όσο και με τη Μόσχα, εκμεταλλευόμενοι το χάος, προσπαθούν να διευρύνουν τις περιοχές υπό τον έλεγχο τους. Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει έναν αριθμό χωριών και κωμοπόλεων, όσο η προσοχή ήταν στραμμένη αλλού.

Οι συγκρούσεις κλιμακώνονται

Παρ όλη την συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών στην οποία κατέληξαν οι παγκόσμιες δυνάμεις και αναμένεται να εφαρμοστεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα, οι συγκρούσεις δεν φαίνεται να αποδυναμώνονται, αλλά αντιθέτως κλιμακώνονται. Η Τουρκία προχώρησε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σε εκτεταμένες επιθέσεις του πυροβολικού της κατά μήκος των συνόρων της, πλήττοντας κουρδικές θέσεις, γεγονός που έκανε τον Πρόεδρο Ομπάμα να καλέσει και τις δυο πλευρές σε συγκράτηση και υποχώρηση. 

Ο εμφύλιος έγινε περιφερειακή σύγκρουση

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει εδώ και κάποιο καιρό μεταλλαχθεί σε μια εκτεταμένη περιφερική σύγκρουση, με ανταγωνιστικές παγκόσμιες δυνάμεις να στηρίζουν αντιμαχόμενες παρατάξεις, σχεδόν από τις πρώτες μέρες της ένοπλης εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Μίνι παγκόσμιος πόλεμος

Αλλά ίσως ποτέ πριν οι κίνδυνοι - ή οι επιπλοκές – αυτών των συγκρούσεων δεν ήταν τόσο εμφανές ότι ισοδυναμούν με ένα μίνι παγκόσμιο πόλεμο, όπως διαφαίνεται πλέον ξεκάθαρα στη μάχη που εξελίσσεται για τον έλεγχο του Χαλεπίου.

Μόλις πριν λίγες μέρες ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονούν, προειδοποιώντας ότι ο κόσμος είχε ήδη διολισθήσει σε «ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο».

Διαμάχη ισχύος μεταξύ υπερδυνάμεων
«Υπάρχει μια κλιμάκωση των συγκρούσεων που δεν φαίνεται να είναι διαχειρίσιμη» λέει ο Σαλμάν Σαίκχ, πολιτικός σύμβουλος της Ομάδας «Shaikh» που λαμβάνει μέρος στις προσπάθειες διαμεσολάβησης για τον τερματισμό του Συριακού πολέμου. «Αυτό που παρατηρείται είναι μια κλασική διαμάχη ισχύος μεταξύ υπερδυνάμεων που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση».

Ανηλεείς βομβαρδισμοί Ρώσων στο Χαλέπι
Προς το παρόν, το επίκεντρο των συγκρούσεων είναι η αγροτική ενδοχώρα του Χαλεπίου, μια περιοχή που κονιορτοποιείται από τους ανηλεείς ρωσικούς βομβαρδισμούς. Κάτοικοι αναφέρουν ότι η ένταση των επιθέσεων έχει αυξηθεί μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κατάπαυσης των εχθροπραξιών, ίσως γιατί η Ρωσία και οι σύμμαχοί της επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους εν όψει της ενδεχόμενης εφαρμογής της.

Μια νίκη έναντι των ανταρτών εδώ θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να περικυκλώσει και τελικά να συντρίψει τους αντάρτες στο οχυρό τους, στο ανατολικό τμήμα της πόλης του Χαλεπίου, προκαλώντας ίσως το πιο αποφασιστικό πλήγμα στον πενταετή πόλεμο.

Η ισχύ της Μόσχας

Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα που διακυβεύονται από την έκβαση του πολέμου της Συρίας. Η επίθεση στο Χαλέπι επιβεβαιώνει την ισχύ της Μόσχας ως κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη σε όλη την καρδιά της Μέσης Ανατολής. Η προώθηση δε των παραστρατιωτικών δυνάμεων του Ιράκ και του Λιβάνου αυξάνουν την κυριαρχία του Ιράν πολύ πέρα από τον παραδοσιακό άξονα επιρροής του στις Σιιτικές περιοχές, και σε σουνιτικές περιοχές της βόρειας Συρίας. 
Παρά το γεγονός ότι ο στρατός της Συρίας διεκδικεί τις νίκες για λογαριασμό του, αντάρτες, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και βίντεο δείχνουν ότι σχεδόν των σύνολο τους έχουν επιτευχθεί από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, την ιρακινή Ταξιαρχία «Badr», την «Harakat αλ-Nujaba» και άλλες παραστρατιωτικές ομάδες  Ιρακινών Σιιτών παραστρατιωτικών ομάδων που στηρίζονται από το Ιράν.

Αδειάζει το Χαλέπι -Φεύγουν πρόσφυγες

Εν τω μεταξύ, η ευρύτερη περιοχή του Χαλεπίου έχει αρχίσει να αδειάζει. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονται βόρεια προς στα τουρκικά σύνορα για να ξεφύγουν από τις αεροπορικές επιδρομές και αποκλείονται εκει από μια τουρκική κυβέρνηση που φιλοξενεί ήδη 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.


Ισοπεδώνουν και αποδεκατίζουν

Οι εκτοπισμένοι διηγούνται ιστορίες για ολόκληρα χωριών που ισοπεδώνονται και για δεκάδες κοινότητες που αποδεκατίζονται από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς. και των κοινοτήτων των εκτοπισμένων. Όπως λέει και ο Mohammed Najjar, κάτοικος της πόλης Marae, που βρίσκεται στην «καρδιά» των συγκρούσεων, «μόλις το 5 τοις εκατό της πόλης παρέμεινε πίσω. Η οικογένειά μου έχασε 15 σπίτια από την επίθεση στο Χαλέπι που άρχισε πριν από δύο εβδομάδες».

Θέλουν να διώξουν την αντιπολίτευση από τη Συρία

Όπως δήλωσε ο Emile Hokayem του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, ο ξεριζωμός των κατοίκων και ο εκτοπισμός τους προς τον βορρά αποτελεί εδώ και πολύ καιρό μέρος της στρατηγικής της Συριακής κυβέρνησης.

«Ηθελημένα στοχεύουν σε περιοχές όπου η πίστη των κατοίκων τους στο καθεστώς Ασσαντ δε μπορεί να επιστρέψει», είπε ο Χόκαγιεμ. «Είναι ένας πολύ πιο οικονομικός και εύκολος τρόπος για να καταλάβεις εδάφη, από το να προσπαθείς να κερδίσεις τις καρδιές και τα μυαλά. Έχει μια  απλή στόχευση: να ωθήσει τους κατοίκους έξω από τις περιοχές αυτές, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος για μελλοντική εξέγερση », πρόσθεσε.

Οι Τούρκοι ανησυχούν για τους Κούρδους

Για την Τουρκία, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι το κενό κατά μήκος των συνόρων της που επιδιώκουν να καλύψουν οι Κούρδοι, των οποίων το όνειρο της ανεξαρτησίας έχει πλησιάσει πιο κοντά από ποτέ.

Η YPG (το στρατιωτικό τμήμα των Κούρδων), έχει ήδη εκμεταλλευθεί τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία για να επεκτείνουν τον κουρδικό θύλακα στην περιοχή. Τώρα εκμεταλλεύονται και τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές γύρω από το Χαλέπι για την επέκταση τους ανατολικά της  πόλης Afrin. Ο εκπεφρασμένος στόχος των Κούρδων είναι τώρα να συνδεθούν αυτοί οι δύο θύλακες, σε μία ενιαία, διευρυμένη κουρδική περιοχή που θα καλύπτει περισσότερο από το ήμισυ των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία.
Η κουρδικό επεκτατικότητα έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, διότι η Τουρκία, σε ότι αφορά την YPG -ως θυγατρική του  PKK- την θεωρεί τίποτα παρά πάνω από μια τρομοκρατική οργάνωση. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε αντίθεση με την στάση τους έναντι του PKK, δεν θεωρούν την YPG τρομοκρατική ομάδα και έχουν συνεργαστεί στενά στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Δεν εισακούονται οι Αμερικανοί

Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν τηλεφώνησε το Σάββατο στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για να τον παροτρύνει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς . Τόνισε «την επιτακτική ανάγκη για αποκλιμάκωση στην περιοχή», σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Λευκού Οίκου την επόμενη ημέρα. Παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Κούρδους  «να μην επωφεληθούν από μια συγκεχυμένη κατάσταση και να μην προχωρήσουν στην κατάληψη νέων εδαφών».
Λίγες ώρες μετά από αυτήν την επικοινωνία, οι Κούρδοι κατέλαβαν άλλο ένα χωριό στο βόρειο Χαλέπι, το Ain Daqna, και η Τουρκία επανέλαβε τους βομβαρδισμούς της, ακόμα πιο ενισχυμένους

«Δεν υπάρχει καμία διάθεση στην Τουρκία για εμπλοκή της σε έναν ευρύ πόλεμο, αλλά ο κίνδυνος της ακούσιας κλιμάκωσης είναι πραγματική», λέει ο Faizal Itani του Ατλαντικού Συμβουλίου με έδρα την Ουάσιγκτον. «Η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ είναι ήδη στα ύψη, μετά και από την κατάρριψης από την Τουρκία ενός ρωσικού τζετ τον περασμένο Νοέμβριο, και κάθε λάθος υπολογισμός θα μπορούσε γρήγορα να προκαλέσει μια ρωσική απάντηση».
Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης μιλήσει για την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στη Συρία, με αποτέλεσμα κάποιοι να εικάζουν ότι το Ριάντ μπορεί να ετοιμάζεται να στηρίξει μια τουρκική εισβολή. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Adel Al-Jubeir δήλωσε την Κυριακή, ότι το Ριάντ θα στείλει ειδικές δυνάμεις μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν ότι απαιτούνται χερσαίες δυνάμεις για την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους. «Ο χρόνος δεν είναι κάτι που θα αποφασίσουμε εμείς», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ριάντ.

(πηγή: Washington Post)







Ο πρώτος που τράκαρε στην Ελλάδα ήταν... υπουργός



Κάθε χειμώνα, βροχή, συννεφιά και παγετός δημιουργούν προβλήματα στις μετακινήσεις, ενώ συχνά δεν λείπουν από τους δρόμους τα μικρά ή μεγάλα ατυχήματα. Πότε όμως σημειώθηκε το πρώτο αυτοκινητιστικό ατύχημα στον κόσμο; Και πότε είχαμε το πρώτο τροχαίο στην Ελλάδα;

Αν και το σύγχρονο αυτοκίνητο είναι μία ανακάλυψη του 1886, όταν ο Karl Benz έφτιαξε το Benz Patent-Motorwagen, το πρώτο καταγεγραμμένο ατύχημα χρονολογείται πριν από περίπου 300 χρόνια. Θα αναρωτηθείτε πώς είναι δυνατό... Εξαρτάται από το τι ορίζετε ως αυτοκίνητο.

Η πρώτη σύγκρουση με αυτοπροωθούμενο όχημα

Συγκεκριμένα, για το πρώτο ατύχημα πρέπει να ταξιδέψουμε πολύ πίσω στον χρόνο και ειδικότερα στο 1771. Παρόλο που δεν έμοιαζε καθόλου σε αυτό που εμείς σήμερα ονομάζουμε αυτοκίνητο, το πρώτο ατύχημα έγινε με τη δημιουργία ενός Γάλλου εφευρέτη, του Nicolas-Joseph Cugnot. 

O Cugnot, το 1769 είχε σχεδιάσει το πρώτο “αυτοπροωθούμενο μηχανικό όχημα”, το οποίο ήταν ικανό να μεταφέρει επιβάτες και κινούνταν με περίπου 3,2 km/h. Στην ουσία, ήταν ένα τρίκυκλο που κινούνταν με τη δύναμη του ατμού. Η εφεύρεσή του ονομάστηκε fardier (a vapeur).

To Fardier, το πρώτο αυτοπροωθούμενο μηχανικό όχημα

Ο Cugnot έφτιαξε και μία παραλλαγή του οχήματός του, η οποία θα μπορούσε θεωρητικά να μεταφέρει τα κανόνια για τον στρατό. Λέγεται ότι το 1771, ο εφευρέτης επιδεικνύοντας σε Γάλλους αξιωματούχους τη δημιουργία του, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και έπεσε πάνω στον τοίχο ενός κήπου. Και αυτή ήταν η πρώτη σύγκρουση στην ιστορία.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο δυστύχημα

Για ένα πιο τεκμηριωμένο περιστατικό, θα πρέπει να ταξιδέψουμε 98 χρόνια αργότερα. Στις 31 Αυγούστου του 1869, στην πόλη Birr της Ιρλανδίας, η επιστήμονας και συγγραφέας Mary Ward έγινε το πρώτο άτομο που σκοτώθηκε σε δυστύχημα με αυτοκίνητο. Μάλιστα, σήμερα υπάρχει και άγαλμα σε σχολείο της Ιρλανδίας προς τιμήν της.

Την ημέρα εκείνη, η Mary Ward μαζί με τρεις φίλους της απολάμβαναν μία βόλτα με το ατμοκίνητο μέσο της εποχής. Ενώ βρίσκονταν σε κίνηση, το αυτοκίνητο χτύπησε σε ένα εμπόδιο, η Mary έφυγε από τη θέση της και έπεσε στο έδαφος (τα αυτοκίνητα της εποχής δεν ήταν κλειστά). Μαζί της έφυγε και ένας από τους τροχούς, ο οποίος έπεσε πάνω της και τη σκότωσε επί τόπου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αυτοκίνητο αυτό είχε κατασκευαστεί από τον Sir Charles Algernon Parsons και τον αδερφό του, ξαδέρφια της Mary. Αυτοί ήταν οι δύο συνεπιβάτες της Ward την ώρα του δυστυχήματος. Τότε ο Parsons ήταν μόλις 15 ετών! Ευτυχώς, δεν πτοήθηκε από το ατύχημα και συνέχισε να προσφέρει στον κόσμο της μηχανικής. 

Τα αυτοκίνητα ως... πρωτοφανές θέαμα

Αξίζει να αναφερθούμε στο πρώτο θανατηφόρο αυτοκινητιστικό ατύχημα σε αγγλικό έδαφος, το οποίο έγινε το 1896 και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο διαφορετικός ήταν ο κόσμος, στα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα -τόσο που δυσκολευόμαστε να τον φανταστούμε. 


Το Benz Patent-Motorwagen -το πρώτο σύγχρονο αυτοκίνητο ήταν ένα περίεργο θέαμα για τους ανθρώπους της εποχής του

Θύμα του εν λόγω ατυχήματος ήταν μία γυναίκα με το όνομα Bridget Driscoll, η οποία έχασε τη ζωή της από ένα αυτοκίνητο που κινούνταν με περίπου 6,5 km/h! Θα αναρωτιέστε πώς ένα όχημα που πήγαινε πιο αργά ακόμα και από έναν άνθρωπο που περπατά κατάφερε ένα θανατηφόρο χτύπημα. 

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής, όταν η Driscoll είδε το όχημα να έρχεται κατά πάνω της “πάγωσε”, επειδή παραξενεύτηκε ή επειδή τρόμαξε από την όψη αυτού του "νέου, ασυνήθιστου δημιουργήματος", με αποτέλεσμα να μην κουνηθεί από τη θέση της και να χτυπηθεί θανάσιμα.

Το πρώτο ατύχημα στην Ελλάδα ήταν δυστύχημα

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε έξω την χώρα μας. Το πρώτο καταγεγραμμένο αυτοκινητιστικό ατύχημα στην Ελλάδα έγινε την Κυριακή, 4 Μαρτίου του 1907, στις 11.30 το πρωί, στη Λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του κτηρίου της ζυθοποιίας ΦΙΞ. Υπαίτιος του δυστυχήματος ήταν ο τότε υπουργός και βουλευτής Φθιώτιδας, Νίκος Σιμόπουλος, που ακολουθούσε το αυτοκίνητο του πρίγκιπα Andrew (παππούς του σημερινού πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου). 

Τα δύο οχήματα κατευθύνονταν προς το Παλαιό Φάληρο και είχαν περίπου 30 μέτρα απόσταση μεταξύ τους. Στο ύψος του εργοστασίου ΦΙΞ, ο υπουργός επιτάχυνε και προσπέρασε το αυτοκίνητο του πρίγκιπα, το οποίο και παρέσυρε. Δυστυχώς, μαζί πήρε και την Ευφροσύνη Βαμβακά, μία 25χρονη γυναίκα και μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Η άτυχη γυναίκα πρώτα χτυπήθηκε από το αυτοκίνητο του υπουργού και στη συνέχεια από εκείνο του πρίγκιπα, παρόλο που ο οδηγός του προσπάθησε να μειώσει ταχύτητα.

Το περιστατικό αυτό, την εποχή εκείνη, είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Αθήνα. Σε σημείο, μάλιστα, που ορισμένοι υποστήριζαν ότι τη νεαρή κοπέλα είχε σκοτώσει ο πρίγκιπας και ότι ο Σιμόπουλος είχε απλά αναλάβει την ευθύνη, ώστε να προστατευτεί η εξοχότητά του.

Την επόμενη μέρα, ο Διοικητής της Αστυνομίας κάλεσε στο γραφείο του όλους τους ιδιοκτήτες και οδηγούς αυτοκινήτων της Αθήνας και τους έκανε αυστηρές συστάσεις. Θα έπρεπε να προσέχουν περισσότερο τον τρόπο που οδηγούν και την ταχύτητα που αναπτύσσουν. Οι οδηγοί συνολικά ήταν 7! Ακόμα και οι εφημερίδες της εποχής έδωσαν τη δέουσα προσοχή στο θέμα. Παντού κυριαρχούσε το εξής σχόλιο: “Επτά αυτοκίνητα κυκλοφορούν και θρηνούμε θύματα ... Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν γίνονταν εβδομήντα!“.


Πηγή : pathfinder.gr


Στους 93 οι νεκροί από γρίπη



Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων της γρίπης στη χώρα μας, καθώς το Σαββατοκύριακο 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού Α (Η1Ν1), ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 93. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 99 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ συνολικά αυξημένης φροντίδας έχουν τύχει 295 ασθενείς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα. Τα 19 ήταν παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 ετών και πέντε εξ αυτών έχασαν τελικά τη μάχη για τη ζωή.

Κατά την περυσινή περίοδο (2014-2015) καταγράφηκαν 111 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 99 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 12 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Επρόκειτο για 61 άνδρες και 50 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 67 έτη. Συνολικά καταγράφηκαν 248 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 233 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Να σημειωθεί ότι φέτος, το πρώτο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ καταγράφηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και ο πρώτος θάνατος στις αρχές Ιανουαρίου. Μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 99 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 93 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 13 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Στις 4 Φεβρουαρίου), οι θάνατοι είχαν ανέλθει σε 44, τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης στα 224, εκ των οποίων τα 213 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ μία μέρα μετά οι νεκροί έφτασαν στους 51, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ 144, και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων τους 233 ασθενείς. Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, είχαν καταγραφεί συνολικά 81 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, 120 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ συνολικά, 293 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.




Συνεχίζουν την πανελλαδική αποχή οι συμβολαιογράφοι



Η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων του κλάδου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. 

Συγκεκριμένα, η συντονιστική επιτροπή αποφάσισε την αποχή των συμβολαιογράφων από την άσκηση των καθηκόντων τους από αύριο, Τρίτη 16.2.2016 έως και την ερχόμενη Πέμπτη 18.2.2016.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της συντονιστικής, λόγω της αποχής δεν θα διενεργηθούν και οι προγραμματισθέντες μεθαύριο, Τετάρτη 17.2.2016 πλειστηριασμοί.






Σε 48ωρη απεργία για το τέλος Φεβρουαρίου προσανατολίζεται η ΑΔΕΔΥ




Τη συμμετοχή και συμπαράσταση της σε μια σειρά κινητοποιήσεων αυτή και την επόμενη εβδομάδα αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, στη σύσκεψη των Ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων της που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει μια 48ωρη απεργία στο τέλος του μήνα ή αρχές Μαρτίου μαζί με τη ΓΣΕΕ και τους επιστημονικούς φορείς.

Γι' αυτή την εβδομάδα συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, την Τετάρτη στις 13.30, στο υπουργείο Παιδείας, καθώς και στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ, που έχει κηρύξει παναττική στάση εργασίας (11.00-15.00) για την Πέμπτη 18/02/2016 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι.

Τέλος, για την ερχόμενη Δευτέρα, η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας με αίτημα τη στήριξη των ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων, ειδικότερα του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) .

Οι δράσεις της ΑΔΕΔΥ έχουν ως κορωνίδα την απόσυρση του προσχεδίου της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση το οποίο όπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ κατεδαφίζει το ασφαλιστικό σύστημα και καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης οδηγώντας σε νέες μειώσεις στις συντάξεις.


Πηγή : ethnos.gr


Πρόγραμμα για 15.000 ανέργους 18-24 ετών



Σε εφαρμογή τίθεται από αύριο το νέο πρόγραμμα, με τίτλο «Ευκαιρίες κατάρτισης και πιστοποίησης για ανέργους νέους, ηλικίας 18-24 ετών, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 39,75 εκατομμυρίων ευρώ, απευθύνεται σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και σε απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Στο πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης και πρακτικής άσκησης θα συμμετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς: Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics), Λιανικό Εμπόριο, Εξωστρέφεια και Διεθνές Εμπόριο (έμφαση στον πρωτογενή τομέα). Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.)

Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι θα μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά και μόνο, αίτηση συμμετοχής, ανάλογα με την ειδικότητά τους, στις ειδικά διαμορφωμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες: www.logistics-eede.gr, www.esee-emporio.gr, www.exagogiko-eede.gr, http://edu.sepe.gr

Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων για τους δυνητικά ωφελουμένους αρχίζει στις 16/2/2016 και ώρα 16:00 και λήγει στις 31/3/2016 και ώρα 23:59:59.

Με τον ανασχεδιασμό του προγράμματος, οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν 1.471 ευρώ και όχι 799 ευρώ, όπως προβλεπόταν αρχικά. Η αύξηση σε ποσοστό 84% των αποδοχών του καταρτιζόμενου ανέργου προέκυψε,διότι αναστράφηκε η αναλογία δαπάνης μεταξύ παρόχων κατάρτισης και ανέργων. Επίσης, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε αμοιβή παρόχου για κάθε τμήμα κατάρτισης 1.050 ευρώ, ενώ, με το νέο σχεδιασμό, ο πάροχος για κάθε τμήμα κατάρτισης θα λαμβάνει 840 ευρώ (μείωση 20%).

«Ο εξορθολογισμός των κονδυλίων που επέφερε διπλασιασμό των αμοιβών των ωφελουμένων, η εναλλαγή κατάρτισης και πρακτικής άσκησης, καθώς και η πιστοποίηση των προσόντων, είναι τα αποτέλεσμα του ανασχεδιασμού, που υλοποιήσαμε στα προγράμματα απασχόλησης, το περασμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξασφαλίζονται τα μέγιστα δυνατά οφέλη στους ανέργους», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Στις καινοτομίες του προγράμματος περιλαμβάνονται:

      - Εναλλαγή κατάρτισης και πρακτική άσκησης σε επιχειρήσεις, διάρκειας 260 ωρών, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή αφομοίωση των γνώσεων στους ανέργους.

      - Κατάρτιση των ωφελουμένων με συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών, τα οποία βασίζονται στα εγκεκριμένα επαγγελματικά περιγράμματα από τον ΕΟΠΠΕΠ.

      - Πιστοποίηση προσόντων των ωφελούμενων.

      - Δημιουργία ειδικού μητρώου των επιχειρήσεων των κλάδων, ανά ειδικότητα και περιοχή, μέσω του οποίου οι εταιρείες θα ζητούν άνεργους για πρακτική άσκηση.

Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις στις οποίες θα κάνουν πρακτική άσκηση οι άνεργοι, δεν θα επιτρέπεται να προβούν σε μείωση του προσωπικού τους, από την ημερομηνία υπογραφής της ένταξής τους στο έργο και για όσο διάστημα διαρκεί η υλοποίηση της πρακτικής άσκησης. Ειδικότερα, σε περίπτωση που συντρέξει μείωση προσωπικού, ένεκα απόλυσης, θα πρέπει η επιχείρηση εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την απόλυση, να προβεί σε νέα πρόσληψη, ούτως ώστε να διατηρείται σταθερός υφιστάμενου προσωπικού της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι στον αριθμό του προσωπικού δεν περιλαμβάνεται ο αριθμός των πρακτικά ασκούμενων.


Πηγή : kathimerini.gr


Σπίρτζης: Μετά τα κανάλια σειρά έχουν τα ραδιόφωνα




Ο υπουργός είπε πως μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει συνάντησή του με την ΕΙΙΡΑ για τον χάρτη ραδιοφωνικών συχνοτήτων - Τόνισε πως η Ελλάδα δεσμεύεται μέχρι το 2020 να έχει συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων

Μετά τις τηλεοπτικές άδειες «μπαίνει στις ράγες» και ο ραδιοφωνικός χάρτης, όπως υποστήριξε με νέες του δηλώσεις ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» το πρωί της Δευτέρας ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε πως σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, σημειώνοντας μάλιστα ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει συνάντησή του με την ΕΙΙΡΑ για τον χάρτη ραδιοφωνικών συχνοτήτων.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ασυδοσία των καναλαρχών, είναι θέμα αστικής νομιμότητας. Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες», ανέφερε και πρόσθεσε: «Μέσα στην εβδομάδα θα καλέσουμε την ΕΙΙΡΑ για να καταθέσει τις προτάσεις της για τον χάρτη συχνοτήτων των ραδιοφώνων».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα δεσμεύεται μέχρι το 2020 να έχει συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων», επισημαίνοντας πως «τα κανάλια δεν είναι σούπερ μάρκετ, ούτε κομμωτήρια».

«Η Ελλάδα δεσμεύεται μέχρι το 2020 να έχει συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων.  Τέσσερις οι άδειες , προφανώς δεν θα είναι τέσσερα τα κανάλια, αυτά είναι τα πανελλαδικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου, αλλά υπάρχουν τα θεματικά, τα περιφερειακά και τα κρατικά κανάλια, για τα οποία θα ακολουθήσει τροπολογία με επιπλέον άδειες», είπε και σημείωσε: «Τεκμηριώθηκε και στη Βουλή γιατί η χώρα αντέχει τέσσερις, για να μην έχουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Τα κανάλια δεν είναι σούπερ μάρκετ, ούτε κομμωτήρια. Αν έχουν άλλες σχέσεις και δραστηριότητες, αυτό έχει να κάνει με το πολιτικό σύστημα και την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας».



Πηγή : protothema.gr



Στα χέρια της ΕΛΑΣ ο γιατρός-μαϊμού με τη Φεράρι




Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 58χρονος Ιωάννης Καστάνης, ο οποίος υπηρετούσε επι σειρά ετών ως διευθυντής του νοσοκομείου Σκύρου έχοντας καταθέσει πλαστό πτυχίο.

Ο Καστάνης παραδόθηκε, χτες το βράδυ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», απο τις Αρχές των ΗΠΑ στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, ψευδή αναφορά στην Αρχή και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Επίσης, σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας, με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 21 μηνών για τα ανωτέρω αδικήματα και είχε καταχωρηθεί Ερυθρά Αγγελία Διεθνών Αναζητήσεων στη βάση δεδομένων της Interpol.

Ο 58χρονος συνελήφθη στις ΗΠΑ για παραβίαση των όρων διαμονής και μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών παραδόθηκε στη χώρα μας.

Η απόφαση του διορισμού του γιατρού – μαϊμού στη συγκεκριμένη θέση δημοσιεύτηκε στις 17 Ιανουαρίου 2000. Η απάτη ξεκινά ουσιαστικά από το 1993, όταν ο Ιωάννης Καστάνης αποκτά από τη διεύθυνση δημόσιας Υγείας του νομού Αργολίδας την άδεια άσκησης του επαγγέλματος. 

Πριν το διορισμό του στη Σκύρο, πάλι με τα ίδια πλαστά πιστοποιητικά, κάνει την ειδίκευσή του στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας. Στα 13 χρόνια που μεσολάβησαν ως διευθυντής Γενικής Ιατρικής, η παρουσία του μόνο διακριτική δεν ήταν. Κυκλοφορούσε με Ferrari, ενώ διέθετε και ιδιωτικό αεροπλάνο.


Πηγή : ethnos.gr


Η Τουρκία δεν επέτρεψε στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος να προσγειωθεί στη Ρόδο



Οι ενστάσεις της Τουρκίας δεν επέτρεψαν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος να προσγειωθεί στη Ρόδο, αναφέρει η Καθημερινή, αποκαλύπτοντας μια άγνωστη πτυχή του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στο Ιράν.   

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα κατέθεσε σχέδιο πτήσης με αναχώρηση το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου από την Ελευσίνα, με στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια το πρωθυπουργικό αεροσκάφος θα απογειωνόταν για το Ιράν, μέσω Τουρκίας και Συρίας.   Η Άγκυρα απέρριψε όμως το σχέδιο πτήσης, με το πρόσχημα ότι το αεροσκάφος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι στρατιωτικό, υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει πιλότους και πλήρωμα στρατιωτικούς και επομένως δεν θα μπορούσε να προσγειωθεί στη Ρόδο, η οποία θεωρείται αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.   

Η Τουρκία ζήτησε από την Αθήνα νέο σχέδιο πτήσης και αντιπρότεινε να ανεφοδιαστεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφους στην Άγκυρα ή στην Αλεξανδρούπολη.   Διπλωμάτες συμβούλευσαν στον κ. Τσίπρα να μην καταθέσει νέο σχέδιο πτήσης η Αθήνα το οποίο να περιλαμβάνει την Τουρκία, για να μην θεωρηθεί κάτι τέτοιο υποχώρηση και τελικά μετά από συνεννοήσεις το πρωθυπουργικό αεροσκάφος απογειώθηκε με νέο σχέδιο πτήσης, το οποίο δεν συμπεριελάμβανε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. 

Η διαδρομή που ακολούθησε ήταν νότια της Κύπρου και στη συνέχεια πάνω από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, η οποία μάλιστα λόγω τεταμένων σχέσεων με την Τεχεράνη έδωσε άδεια υπερπτήσης. 



Πηγή: lifo.gr


Nέος κύκλος πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη στην εφορία




Γιατί επαναφέρει το μέτρο η ΓΓΔΕ. Το «μήνυμα» που στέλνει στους... μπαταχτσήδες. Στα 85 δισ. ευρώ ανέρχονται οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Ένα διαμέρισμα και ένα αγροτεμάχιο βγαίνουν στο «σφυρί».

Αρχίζει νέος κύκλος πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη στην εφορία - Το μήνυμα του ΥΠΟΙΚ

Το μέτρο των πλειστηριασμών ακινήτων επαναφέρει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της προσπάθειας αύξησης των εισπράξεων και συρρίκνωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Μετά από μια μακρά περίοδο αποχής από πλειστηριασμούς, εξαιτίας των capital controls, η ΓΓΔΕ βγάζει στο σφυρί ένα αγροτεμάχιο και ένα διαμέρισμα, σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, με στόχο περισσότερο συμβολικό. Η τιμή εκκίνησης, αθροιστικά και για τα δύο ακίνητα, ίσα που ξεπερνά τις 66.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ακόμα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία, τα έσοδα να είναι μηδαμινά μπροστά στα 85 δισ. ευρώ των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

Η εκ νέου ενεργοποίηση όμως των πλειστηριασμών ακινήτων για απλήρωτους φόρους προς το δημόσιο αναμένεται να στείλει ουσιαστικό μήνυμα στους κατ' επιλογήν μπαταχτσήδες.

Όπως προκύπτει από τις αναγγελίες πλειστηριασμών οι οποίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα publicrevenue.gr, στις 16 Μαρτίου βγαίνει σε πλειστηριασμό ένα αγροτεμάχιο 1.632 τ.μ στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής με τιμή πρώτης προσφοράς 10.400 ευρώ, ενώ ακολουθεί στις 13 Απριλίου, στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, ένα διαμέρισμα 66 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη με τιμή πρώτης προσφοράς 56.000 ευρώ.

Και τα δύο ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, γεγονός το οποίο σημαίνει πως αποτελούν περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών αποδίδουν από ελάχιστα έως τίποτα στα έσοδα του δημοσίου καθώς συνήθως κηρύσσονται άγονοι. Ασκούν όμως πίεση στους φορολογούμενους (εφόσον έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, διότι στην αντίθετη περίπτωση ισχύει το ρητό ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος), προκειμένου να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

Πέρυσι, το υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε αντιμέτωπο με νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 13,480 δισ. ευρώ, εκ των οποίων με διάφορα μέσα, από ρυθμίσεις έως κατασχέσεις, εισπράχθηκαν τελικά 2,2 δισ. ευρώ.


Πηγή : euro2day.gr


Μητσοτάκης: Λάθος και αντιπαραγωγική η λογική του κλεισίματος των βορείων συνόρων



«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια λειτουργία του πολιτεύματος με δυο πλειοψηφίες. Την πλειοψηφία για τα δύσκολα νομοσχέδια και μια άλλη, διαφορετική, πλειοψηφία για τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης. Απάντηση του προέδρου της ΝΔ στον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Λάθος, και αντιπαραγωγική, χαρακτήρισε τη λογική του κλεισίματος των βορείων συνόρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τους 28 πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ 

Απαντώντας στον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι τέτοιες δηλώσεις «δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και δεν βοηθούν μια χώρα και ένα λαό που κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει ένα μείζονος κλίμακας ζήτημα όπως το προσφυγικό- μεταναστευτικό.»

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε η Τουρκία πρέπει να γίνει πιο συνεργάσιμη στο ζήτημα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, ιδίως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης και θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσει και την πολιτική της ελεύθερης βίζας που έχει προς ορισμένα κράτη.

«Το ζήτημα ξεπερνά τις δυνατότητες κάθε κράτους μέλους να το αντιμετωπίσει μόνο του και που για αυτό ακριβώς το λόγο είναι ευρωπαϊκό και αποτελεί κοινή πρόκληση. Σκέψεις και δηλώσεις σαν αυτές δεν θα δώσουν λύση στο πρόβλημα» υπογράμμισε. 

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αποτελεσματική διαχείριση του όλου ζητήματος να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών και παράνομων μεταναστών. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τους πρέσβεις να επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για τις θέσεις του προέδρου της ΝΔ, θέτοντας περίπου 12 ερωτήσεις για ένα σύνολο των θεμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα, έχει επισκεφτεί τα κέντρα φιλοξενίας στη Μυτιλήνη, ενώ εντός της εβδομάδας θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΕΛΚ και θα έχει επαφές για το προσφυγικό με ευρωπαίους ηγέτες και ανώτερους κοινοτικούς αξιωματούχους. 

«Δεν συμμετέχουμε σε συζήτηση περί εκλογών» 

Σχετικά με τα εσωτερικό πολιτικό σκηνικό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στους ευρωπαίους πρέσβεις ότι «δεν συμμετέχουμε στη συζήτηση περί εκλογών που άλλωστε προκαλείται από στελέχη της συγκυβέρνησης».

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια λειτουργία του πολιτεύματος με δυο πλειοψηφίες. Την πλειοψηφία για τα δύσκολα νομοσχέδια και μια άλλη, διαφορετική, πλειοψηφία για τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ. 


Πηγή: skai.gr


Διάσταση απόψεων στο CDU για το Grexit από τη Σένγκεν


Λίγες ημέρες πριν το συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών, με την προσφυγική κρίση να τείνει να διασπάσει την ευρωπαϊκή συνοχή, η οικονομική πτέρυγα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) καλεί την καγκελάριο να δείξει την πυγμή της. Μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt ο Γεν. Γραμματέας του ισχυρού Οικονομικού Συμβουλίου της CDU Βόλφγκανγκ Στάιγκερ προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί ευρωπαϊκή συμφωνία στο προσφυγικό, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποκλειστεί από τον χώρο Σένγκεν.

«Δεν έχουμε τον χρόνο»

Ως αιτία γι' αυτόν τον αποκλεισμό ο Στάιγκερ ανέφερε το κόστος. Σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα για ένα χρονικά περιορισμένο διάστημα οι απώλειες θα ήταν μικρότερες από τη συνέχιση αυτής της ανοιχτής πολιτικής προς τους πρόσφυγες. «Οι βασικές προϋποθέσεις για να μείνουν τα σύνορα σε ολόκληρη την Ευρώπη ανοιχτά δεν μπορούν να εξασφαλιστούν από όλα τα κράτη – μέλη», τόνισε ο Στάιγκερ. Καταλόγισε μάλιστα στην Ελλάδα ότι παραμελώντας την υποχρέωση διασφάλισης των συνόρων της, επέφερε βαρύ πλήγμα στο Σένγκεν. «Δεν έχουμε τον χρόνο μέχρις ότου η Ελλάδα εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά στάνταρντ, κι όταν μια χώρα δεν πληροί τις υποχρεώσεις της, πρέπει να μεταφέρουμε τον χώρο Σένγκεν προς την κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης».


Το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU προειδοποιεί ότι χωρίς άμεση λύση της προσφυγικής κρίσης πολύ σύντομα θα περιοριστεί η ελεύθερη διακίνηση εντός του Σένγκεν. Για τη Γερμανία μάλιστα κατάρρευση του Σένγκεν θα είχε τεράστιες επιπτώσεις, δεδομένου ότι το 60% των εμπορικών της συναλλαγών γίνεται μέσα στην ΕΕ.

«Ψευτολύση ο αποκλεισμός από το Σένγκεν»

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος οι απόψεις επ΄αυτού του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σε μακροσκελές άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των πρωθυπουργών από την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Τσεχία και τη Σλοβακία με θέμα το μπλοκάρισμα των συνόρων στην ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έκανε έκκληση προς την ΕΕ να μην αποκλείσει την Ελλάδα. «Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους – μέλους είναι ‘ψευτολύση’ που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο» υποστηρίζει.

Ο Γκάμπριελ κάνει αναφορά και στη κρίση χρέους, υποστηρίζοντας ότι από τα 200 δις ευρώ που έλαβε ως βοήθεια η Ελλάδα από το 2010 μέχρι το 2105, τα 145 δις δόθηκαν για την αποπληρωμή χρεών και δεν συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. «Ενεργοποιούμε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων για να σταθεροποιήσουμε το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά δεν κατορθώσαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, την πραγματική οικονομία και τις κοινωνικές συνθήκες των ανθρώπων στις χώρες που παίρνουν την βοήθεια, με αποτέλεσμα να διογκώνεται η δυσαρέσκεια για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης στους δανειστές και στους δανειζόμενους, παρατηρεί ο Γκάμπριελ, ζητώντας να αλλάξει αυτή η πολιτική για να μην επιταχυνθεί η διαδικασία κατάρρευσης της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους»

«Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάρος στις επενδύσεις, στην αναπτυξιακή πολιτική και στη δίκαιη κατανομή βαρών», υποστηρίζει ο γερμανός αντικαγκελάριος ζητώντας ελαφρύνσεις για την Ελλάδα. «Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρύθμισες, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους, π.χ. με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ειδάλλως απειλείται με κοινωνικές ταραχές και ακυβερνησία. Σε σχέση με αυτήν την κατάσταση οι σχεδόν εβδομαδιαίες προειδοποιήσεις από την Κομισιόν, ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ηχεί ως κυνισμός».



Πηγή : kathimerini.gr


Αυστριακή 'βόμβα' για το προσφυγικό: Αν κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, θα αλλάξει στάση



Τι δηλώνει στα Νέα ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, απειλώντας τη χώρα μας με κλείσιμο των συνόρων, ως μέσο πίεσης για το προσφυγικό

Ξεκάθαρη απειλή για κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ διατυπώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ως μέσο πίεσης στην Αθήνα για το προσφυγικό, ενόψει και της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.

"Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια", δηλώνει ο Κουρτς στα Νέα.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, που συμμετέχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο, πιστεύει ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια, θα στείλει το "κατάλληλο μήνυμα" στους πρόσφυγες, να μην ξεκινήσουν για την Ευρώπη.

"Οι πρόσφυγες ξεκινούν, όταν ξέρουν ότι θα φτάσουν στην Ευρώπη. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, τότε όλο και λιγότεροι θα πάρουν τον δρόμο. Πρέπει να μειώσουμε τις ροές των προσφύγων. Και αυτό μπορεί να γίνει, μόνο αν τους σταματήσουμε σε κάποια σύνορα. Εάν δεν είναι τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, τότε θα πρέπει να είναι τα σύνορα Ελλάδας - Μακεδονίας", λέει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, δικαιολογεί την άποψη αυτή και ότι το κλείσιμο των ελληνοτουρκικών συνόρων, λέγοντας ότι τα Σκόπια «είναι πρόθυμα να το κάνουν, δεν ξέρω αν θα το κάνει η Τουρκία».

Ο Κουρτς προέρχεται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα που συμμετέχει στον μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και ταυτίζζεται με τις χώρες Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) οι οποίες έστειλαν πρόσφατα δεκάδες αστυνομικούς στα Σκόπια, για τη φύλαξη των συνόρων με την Ελλάδα.

Χρυσοβελώνη: Δηλώσεις σαν αυτές ουσιαστικά συνιστούν ευθεία απειλή σε βάρος της Ελλάδας

"Είναι προκλητικές και απαράδεκτες οι δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, ότι αν κλείσουν τα βόρεια σύνορά μας και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια!", αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

"Δηλώσεις σαν αυτές που έκανε στα «ΝΕΑ» ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ουσιαστικά συνιστούν ευθεία απειλή σε βάρος της Ελλάδας. Προφανώς απηχούν τα σχέδια που κάνουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ή κύκλοι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραβλέπουν όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και την υπογραφή της σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιες χώρες και οι ίδιοι κύκλοι υιοθετούν τακτική στρουθοκαμήλου για τη στάση της Τουρκίας", τονίζει και καταλήγει:

"Οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει, επιτέλους, να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία και να την υποχρεώσουν να τηρήσει και εκείνη στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, οι οποίες εξάλλου απορρέουν από τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου".


Πηγή : news247.gr



Μπαλάφας: «Πολλοί αγρότες στα μπλόκα είναι επιχειρηματίες» έκανε και αυτός λόγο για ανυπαρξία αιτημάτων


Για αγρότες - επιχειρηματίες έκανε λόγο τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, ενώ, μετά τον Π.Σγουρίδη, έκανε και αυτός λόγο για ανυπαρξία αιτημάτων. 

«Ο αγρότης σήμερα δεν είναι ο αγρότης του προηγούμενου αιώνα, του Μαρίνου Αντύπα με 5 – 6 στρεμματάκια. Πολλοί εξ αυτών είναι επιχειρηματίες της Νότιας Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Ηλείας κ.λπ. με εργάτες που τούς δουλεύουν... και καλά κάνουν, και έχουν και πολλά κέρδη, και καλά κάνουν, αλλά δεν μπορεί να λες ‘δεν πληρώνω’. Συμβάλλουν στην οικονομία, αλλά αυτός είναι ένας επιχειρηματίας που πρέπει να πληρώνει σύμφωνα με τις δυνατότητές του» δήλωσε στον Σκάι. 

«Εγώ θα ήθελα να είχαν αιτήματα συγκεκριμένα οι αγρότες, γιατί αίτημα για αφορολόγητο 30.000 ευρώ δεν έχει ακουστεί ποτέ αυτό, και είναι κορωνίδα των αιτημάτων τους, έχει στοιχειώδη πιθανότητα αποδοχής αυτό όχι από την κυβέρνηση, αλλά από τον ελληνικό λαό;» διερωτήθηκε. «Δεν μοιράζουν χαρτί με τα αιτήματα (στα μπλόκα) το έχω ελέγξει» πρόσθεσε. 

Σε ερώτηση για τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Μη συζητάμε συνέχεια για το παρελθόν, αυτά έχουν κριθεί».

Σε ό,τι αφορά στους «αγανακτισμένους», και στον απόηχο των επεισοδίων στην Κοζάνη, ο κ. Μπαλάφας δήλωσε ότι «ποτέ δεν πήγαν άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσουν πρόβλημα σε άλλη κομματική εκδήλωση, όσο γνωρίζω εγώ...». 

«Πέντε - δέκα στημένοι μπορούν να σου διαλύσουν μια κομματική εκδήλωση, αλλά εμείς ποτέ δεν πήγαμε σε κομματική εκδήλωση αλλού κόμματος, αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό της Αριστεράς που εγώ γνωρίζω» τόνισε, προσθέτοντας: 

«Αγανακτισμένοι πολίτες δεν υπάρχουν στην Αριστερά μας... Να 'μαστε σαφείς. Βέβαια, μέσα στην κουβέντα κάτι παραπάνω μπορείς να πεις».



Πηγή : tanea.gr


Στα γραφεία ΣΥΡΙΖΑ αγανακτισμένοι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές των δήμων



Πανελλαδική συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου πραγματοποίησαν συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές των δήμων, υπό την παρουσία των ΜΑΤ.

Ζητούν να μη λήξουν τον Ιούνιο οι συμβάσεις τους και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα έξι μηνών που τους οφείλονται.

Τους συγκεντρωμένους συνάντησε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος Πέτρος Καραγεώργος, ο οποίος είχε έντονο διάλογο μαζί τους.

«Όταν φωνάζατε εσείς ήταν καλά ε; Τώρα δεν θέλετε. Εμείς θα φωνάξουμε» του είπε ένας από τους διαδηλωτές, για να του απαντήσει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ: «ήρθατε για τις κάμερες;». Στη συνέχεια, πάντως, δέχτηκε εντός των γραφείων αντιπροσωπεία των εργαζομένων. 

Όπως έγινε γνωστό, θα ακολουθήσουν συναντήσεις τους με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα.

Είχε προηγηθεί και καθιστική διαμαρτυρία των εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας.


Πηγή : tovima.gr


Βασανίζεστε από κατάθλιψη; Είστε εθισμένοι στη νικοτίνη; Φταίει ο… Νεάντερταλ μέσα σας!



Οι επιστήμονες γνωρίζουν από το 2010 ότι οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι και Ασιάτες έχουν κληρονομήσει το 1% έως 4% του DNA τους από τα «ξαδέρφια» μας, τους Νεάντερταλ (στην Ευρώπη το ποσοστό είναι γύρω στο 1,5%). Αυτό που γίνεται τώρα αντιληπτό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, είναι ότι αυτά τα γενετικά κατάλοιπα συνεχίζουν να ασκούν μέχρι σήμερα μια αφανή, αλλά όχι ασήμαντη, επιρροή στον οργανισμό και στην υγεία των σύγχρονων ανθρώπων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον εξελικτικό γενετιστή Τζον Κάπρα, επίκουρο καθηγητή βιολογίας του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στο Τενεσί, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science» και αναδημοσιεύει το ΑΜΠΕ, βρήκαν συσχετίσεις ανάμεσα στα κληρονομημένα από τους Νεάντερταλ γονίδια και σε σύγχρονες ασθένειες, όπως του δέρματος, του ανοσοποιητικού συστήματος, του μεταβολισμού, της καρδιάς, του αίματος, των νεύρων, ακόμη και ψυχικές, όπως η κατάθλιψη.

Αν κανείς έχει στο DNA του τέτοια γονίδια Νεάντερταλ, τότε π.χ. κινδυνεύει περισσότερο κατά περίπου 2% να εμφανίσει κατάθλιψη και κατά 1,4% να πάθει έμφραγμα.

Όταν οι πρόγονοι του σύγχρονου «έμφρονος» ανθρώπου (Homo sapiens) μετανάστευσαν από την Αφρική προς την Ευρώπη και την Ασία, πριν από 40.000-50.000 χρόνια, ήρθαν σε επιμειξία με τους Νεάντερταλ, που ζούσαν εκεί ήδη επί χιλιάδες χρόνια. Έτσι, το σημερινό ανθρώπινο γονιδίωμα φέρει ίχνη από εκείνες τις πανάρχαιες επιμειξίες.

Όμως το νεαντερτάλειο DNA είναι δύσκολο να εντοπισθεί στον σημερινό άνθρωπο, με αποτέλεσμα μέχρι τώρα οι επιστήμονες να μην κατανοούν καλά τη σημασία του. Η νέα μελέτη φωτίζει περισσότερο τις πιθανές επιπτώσεις του, βασιζόμενη στη γενετική ανάλυση 28.400 ενηλίκων σε σύγκριση με το ιατρικό ιστορικό τους. Οι ερευνητές εντόπισαν μερικά νεαντερτάλεια γονίδια που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία.

Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι το DNA των Νεάντερταλ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για εθισμό στη νικοτίνη, άρα το να γίνει κανείς μανιώδης καπνιστής. Ένα άλλο γονίδιό τους βοηθά στην πήξη του αίματος, άρα βοηθά στο κλείσιμο των τραυμάτων, αλλά επίσης αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης και εγκεφαλικού. Ένα τρίτο γονίδιο αυξάνει τον κίνδυνο για προκαρκινικές αλλοιώσεις στο δέρμα. Από την άλλη όμως, μερικά άλλα νεαντερτάλεια γονίδια έχουν ευνοϊκή επίδραση, ενισχύοντας την αντίδραση του σύγχρονου ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, όταν έγινε η «έξοδος» από την Αφρική, αυτά τα γονίδια μπορεί αρχικά να βοήθησαν στην προσαρμογή των μεταναστών στο νέο πιο εχθρικό περιβάλλον της Ευρώπης και της Ασίας, αλλά σήμερα πια δεν προσφέρουν κανένα πλεονέκτημα ή αντίθετα λειτουργούν επιζήμια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, όσο προχωρούν οι έρευνες, θα βρεθούν και άλλα γονίδια κληρονομημένα από τους Νεάντερταλ.


Πηγή : rizopoulospost.com


Οι ανατροπές για τους φόρους στα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και ενοίκια




Μεγάλες είναι οι ανατροπές που θα φέρει στη φορολογία των ακινήτων το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση με τις κλίμακες για τα εισοδήματα του 2016.

Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν έσοδα από ενοίκια θα πρέπει να περιμένουν αλλαγές οι οποίες βεβαίως θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο.

Στα σχέδια που έχουν πέσει στο τραπέζι, σύμφωνα με την ''Καθημερινή'', είναι να υπάρξουν δύο κλίμακες που θα είναι σχεδόν ίδιες, με τη διαφορά ότι αυτή για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα έχει το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ ή διαφορετικά την έκπτωση φόρου ύψους 2.100 ευρώ. Αντίθετα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, ωστόσο έχουν το δικαίωμα της χρήσης των δαπανών που μειώνουν σημαντικά το φορολογητέο εισόδημα.

Και στις δύο κλίμακες θα εφαρμόζεται ανώτατος συντελεστής 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Για τα εισοδήματα από ενοίκια, αν και το οικονομικό επιτελείο επιμένει στην ένταξή τους στην ίδια κλίμακα με αυτή που θα ισχύσει για τους μισθωτούς-συνταξιούχους, οι δανειστές θεωρούν ότι πρέπει να συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς, αφήνοντας ένα «παράθυρο» συνένωσης των δύο κλιμάκων. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, στις κλίμακες που θα δημιουργηθούν θα ενσωματωθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που αποφέρει έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Δηλαδή, πλέον η εισφορά αλληλεγγύης γίνεται μόνιμη και θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους με το ποσό του 1 δισ. ευρώ ετησίως. Ειδικότερα:

1. Κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων. Η νέα κλίμακα που βρίσκεται υπό συζήτηση έχει πολλές ομοιότητες με την ισχύουσα, με τη διαφορά ότι πάνω από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 60.000 ευρώ προβλέπεται συντελεστής φόρου αυξημένος από το 42% στο 50%. Στις υπόλοιπες κλίμακες θα ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύης κάτι που σημαίνει ότι θα τροποποιηθούν μερικώς. Ειδικότερα, η προτεινόμενη φορολογική κλίμακα προβλέπει:

• 22%-25% μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 25.000 ευρώ με ενσωματωμένη της εισφορά αλληλεγγύης.

• 32%-35% για το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ.

• 42%- 45% για επίπεδο ετήσιου εισοδήματος από τις 42.001 έως τις 60.000 ευρώ.

• 50% πάνω από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 60.000 ευρώ.

Για όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις θα εξακολουθήσει να ισχύει έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ. Ειδικότερα, μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 21.000 ευρώ, ο φόρος που προκύπτει από την κλίμακα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ. Πάνω από το όριο ετησίου εισοδήματος των 21.000 ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 41.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά το 10% του ποσού ετησίου εισοδήματος πέραν των 21.000 ευρώ. Η έκπτωση μηδενίζεται στο επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 42.000 ευρώ. Ουσιαστικά, για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους παραμένει το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ.

Στόχος είναι η τελική επιβάρυνση με ενσωματωμένη την εισφορά αλληλεγγύης να μη διαφοροποιείται από τα ποσά φόρου που καταβάλλονται σήμερα για εισοδήματα έως και 60.000 ευρώ. Αντίθετα, περισσότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν όσοι αποκτούν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, με την προσθήκη του συντελεστή 50%.

2. Κλίμακα εισοδημάτων από ενοίκια. Υψηλότερους φόρους θα πληρώσουν οι περίπου 1,7 εκατ. φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από ακίνητα, εφόσον εφαρμοσθεί η νέα κλίμακα που προβλέπει το

3ο μνημόνιο. Η κλίμακα που προτείνεται να εφαρμοστεί για τα εισοδήματά τους, διαμορφώνεται ως εξής:

• 15% από 11% σήμερα, για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Οι έχοντες εισοδήματα έως 12.000 ευρώ από ενοίκια θα πληρώσουν 36% περισσότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι. Για παράδειγμα, για εισόδημα 10.000 ευρώ θα προκύψει πρόσθετος φόρος 400 ευρώ.

• 35% από 33% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 12.000 έως τις 40.000 ευρώ.

• Εξετάζεται να θεσπιστεί και τρίτος συντελεστής 40% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ.

3. Κλίμακα ελευθέρων επαγγελματιών. Προτείνεται νέα κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων τους, η οποία θα αντικαταστήσει την ισχύουσα που προβλέπει επιβολή φόρου με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και μέχρι 50.000 ευρώ και 33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ. Η προτεινόμενη κλίμακα είναι όμοια με αυτή των μισθωτών-συνταξιούχων, δηλαδή θα ισχύουν οι συντελεστές 22%-25%, 32%-35%, 42%-45% και 50% με τη διαφορά ότι ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ.

Ωστόσο, θα υπάρχει η δυνατότητα να εκπέσουν οι δαπάνες των ελευθέρων επαγγελματιών, μειώνοντας το φορολογητέο εισόδημα και κατ' επέκταση τους αναλογούντες φόρους. Σε κάθε περίπτωση, οι πιστωτές είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι στην κατάργηση της κλίμακας αυτής, δεδομένου ότι στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις καταγράφεται η υψηλότερη φοροδιαφυγή.


Πηγή : sofokleousin.gr