Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Ο πρώτος που τράκαρε στην Ελλάδα ήταν... υπουργός



Κάθε χειμώνα, βροχή, συννεφιά και παγετός δημιουργούν προβλήματα στις μετακινήσεις, ενώ συχνά δεν λείπουν από τους δρόμους τα μικρά ή μεγάλα ατυχήματα. Πότε όμως σημειώθηκε το πρώτο αυτοκινητιστικό ατύχημα στον κόσμο; Και πότε είχαμε το πρώτο τροχαίο στην Ελλάδα;

Αν και το σύγχρονο αυτοκίνητο είναι μία ανακάλυψη του 1886, όταν ο Karl Benz έφτιαξε το Benz Patent-Motorwagen, το πρώτο καταγεγραμμένο ατύχημα χρονολογείται πριν από περίπου 300 χρόνια. Θα αναρωτηθείτε πώς είναι δυνατό... Εξαρτάται από το τι ορίζετε ως αυτοκίνητο.

Η πρώτη σύγκρουση με αυτοπροωθούμενο όχημα

Συγκεκριμένα, για το πρώτο ατύχημα πρέπει να ταξιδέψουμε πολύ πίσω στον χρόνο και ειδικότερα στο 1771. Παρόλο που δεν έμοιαζε καθόλου σε αυτό που εμείς σήμερα ονομάζουμε αυτοκίνητο, το πρώτο ατύχημα έγινε με τη δημιουργία ενός Γάλλου εφευρέτη, του Nicolas-Joseph Cugnot. 

O Cugnot, το 1769 είχε σχεδιάσει το πρώτο “αυτοπροωθούμενο μηχανικό όχημα”, το οποίο ήταν ικανό να μεταφέρει επιβάτες και κινούνταν με περίπου 3,2 km/h. Στην ουσία, ήταν ένα τρίκυκλο που κινούνταν με τη δύναμη του ατμού. Η εφεύρεσή του ονομάστηκε fardier (a vapeur).

To Fardier, το πρώτο αυτοπροωθούμενο μηχανικό όχημα

Ο Cugnot έφτιαξε και μία παραλλαγή του οχήματός του, η οποία θα μπορούσε θεωρητικά να μεταφέρει τα κανόνια για τον στρατό. Λέγεται ότι το 1771, ο εφευρέτης επιδεικνύοντας σε Γάλλους αξιωματούχους τη δημιουργία του, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και έπεσε πάνω στον τοίχο ενός κήπου. Και αυτή ήταν η πρώτη σύγκρουση στην ιστορία.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο δυστύχημα

Για ένα πιο τεκμηριωμένο περιστατικό, θα πρέπει να ταξιδέψουμε 98 χρόνια αργότερα. Στις 31 Αυγούστου του 1869, στην πόλη Birr της Ιρλανδίας, η επιστήμονας και συγγραφέας Mary Ward έγινε το πρώτο άτομο που σκοτώθηκε σε δυστύχημα με αυτοκίνητο. Μάλιστα, σήμερα υπάρχει και άγαλμα σε σχολείο της Ιρλανδίας προς τιμήν της.

Την ημέρα εκείνη, η Mary Ward μαζί με τρεις φίλους της απολάμβαναν μία βόλτα με το ατμοκίνητο μέσο της εποχής. Ενώ βρίσκονταν σε κίνηση, το αυτοκίνητο χτύπησε σε ένα εμπόδιο, η Mary έφυγε από τη θέση της και έπεσε στο έδαφος (τα αυτοκίνητα της εποχής δεν ήταν κλειστά). Μαζί της έφυγε και ένας από τους τροχούς, ο οποίος έπεσε πάνω της και τη σκότωσε επί τόπου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αυτοκίνητο αυτό είχε κατασκευαστεί από τον Sir Charles Algernon Parsons και τον αδερφό του, ξαδέρφια της Mary. Αυτοί ήταν οι δύο συνεπιβάτες της Ward την ώρα του δυστυχήματος. Τότε ο Parsons ήταν μόλις 15 ετών! Ευτυχώς, δεν πτοήθηκε από το ατύχημα και συνέχισε να προσφέρει στον κόσμο της μηχανικής. 

Τα αυτοκίνητα ως... πρωτοφανές θέαμα

Αξίζει να αναφερθούμε στο πρώτο θανατηφόρο αυτοκινητιστικό ατύχημα σε αγγλικό έδαφος, το οποίο έγινε το 1896 και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο διαφορετικός ήταν ο κόσμος, στα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα -τόσο που δυσκολευόμαστε να τον φανταστούμε. 


Το Benz Patent-Motorwagen -το πρώτο σύγχρονο αυτοκίνητο ήταν ένα περίεργο θέαμα για τους ανθρώπους της εποχής του

Θύμα του εν λόγω ατυχήματος ήταν μία γυναίκα με το όνομα Bridget Driscoll, η οποία έχασε τη ζωή της από ένα αυτοκίνητο που κινούνταν με περίπου 6,5 km/h! Θα αναρωτιέστε πώς ένα όχημα που πήγαινε πιο αργά ακόμα και από έναν άνθρωπο που περπατά κατάφερε ένα θανατηφόρο χτύπημα. 

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής, όταν η Driscoll είδε το όχημα να έρχεται κατά πάνω της “πάγωσε”, επειδή παραξενεύτηκε ή επειδή τρόμαξε από την όψη αυτού του "νέου, ασυνήθιστου δημιουργήματος", με αποτέλεσμα να μην κουνηθεί από τη θέση της και να χτυπηθεί θανάσιμα.

Το πρώτο ατύχημα στην Ελλάδα ήταν δυστύχημα

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε έξω την χώρα μας. Το πρώτο καταγεγραμμένο αυτοκινητιστικό ατύχημα στην Ελλάδα έγινε την Κυριακή, 4 Μαρτίου του 1907, στις 11.30 το πρωί, στη Λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του κτηρίου της ζυθοποιίας ΦΙΞ. Υπαίτιος του δυστυχήματος ήταν ο τότε υπουργός και βουλευτής Φθιώτιδας, Νίκος Σιμόπουλος, που ακολουθούσε το αυτοκίνητο του πρίγκιπα Andrew (παππούς του σημερινού πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου). 

Τα δύο οχήματα κατευθύνονταν προς το Παλαιό Φάληρο και είχαν περίπου 30 μέτρα απόσταση μεταξύ τους. Στο ύψος του εργοστασίου ΦΙΞ, ο υπουργός επιτάχυνε και προσπέρασε το αυτοκίνητο του πρίγκιπα, το οποίο και παρέσυρε. Δυστυχώς, μαζί πήρε και την Ευφροσύνη Βαμβακά, μία 25χρονη γυναίκα και μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Η άτυχη γυναίκα πρώτα χτυπήθηκε από το αυτοκίνητο του υπουργού και στη συνέχεια από εκείνο του πρίγκιπα, παρόλο που ο οδηγός του προσπάθησε να μειώσει ταχύτητα.

Το περιστατικό αυτό, την εποχή εκείνη, είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Αθήνα. Σε σημείο, μάλιστα, που ορισμένοι υποστήριζαν ότι τη νεαρή κοπέλα είχε σκοτώσει ο πρίγκιπας και ότι ο Σιμόπουλος είχε απλά αναλάβει την ευθύνη, ώστε να προστατευτεί η εξοχότητά του.

Την επόμενη μέρα, ο Διοικητής της Αστυνομίας κάλεσε στο γραφείο του όλους τους ιδιοκτήτες και οδηγούς αυτοκινήτων της Αθήνας και τους έκανε αυστηρές συστάσεις. Θα έπρεπε να προσέχουν περισσότερο τον τρόπο που οδηγούν και την ταχύτητα που αναπτύσσουν. Οι οδηγοί συνολικά ήταν 7! Ακόμα και οι εφημερίδες της εποχής έδωσαν τη δέουσα προσοχή στο θέμα. Παντού κυριαρχούσε το εξής σχόλιο: “Επτά αυτοκίνητα κυκλοφορούν και θρηνούμε θύματα ... Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν γίνονταν εβδομήντα!“.


Πηγή : pathfinder.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου