Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΕΚΤ: Πόσα έχασε ο μέσος Ελληνας στα χρόνια της κρίσης -Πόσα κέρδισε ο Γερμανός



Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως ο ατομικός πλούτος των Ελλήνων δέχθηκε ισχυρό πλήγμα τα τελευταία έξι χρόνια που σοβεί η κρίση.

Αυτό το συμπέρασμα έρχεται να επιβεβαιώσει και η ΕΚΤ με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά, οι Ιρλανδοί και οι Έλληνες έχασαν περισσότερο ατομικό πλούτο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης μετά την οικονομική κρίση, ενώ, αντιθέτως, Γερμανοί και Ολλανδοί είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται.

Σύμφωνα με το Reuters, αναλύοντας τα στοιχεία του διαστήματος 2009-2013, οι ειδήμονες της ΕΚΤ ανακάλυψαν πως η Ιρλανδία έχασε πάνω από 18.000 ευρώ ανά άτομο, οι Έλληνες σχεδόν 17.000 ευρώ και οι Ισπανοί περίπου 13.000 ευρώ, λόγω της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων.

Αντιθέτως, στην Ολλανδία και στη Γερμανία ο κατά κεφαλήν πλούτος αυξήθηκε κατά σχεδόν 33.000 ευρώ και 19.000 ευρώ αντίστοιχα, εν μέρει λόγω της αύξησης των οικονομιών επενδύσεων στο διάστημα αυτό.

Τα στοιχεία τονίζουν τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ, ο τρόπος με τον οποίον παρουσιάστηκαν, δείχνει πως η ΕΚΤ παραδέχεται την απόκλιση – αν και δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να τη διορθώσει.

Πάντως, ξεχωριστός πίνακας που εξέδωσε η ΕΚΤ, που περιλαμβάνει και στοιχεία φετινά, δείχνει πως η κατάσταση στα πιο αδύναμα κράτη ενδέχεται να βελτιώνεται σταδιακά στις περισσότερες χώρες.



Πηγή: iefimerida.gr 


Οριστικό λουκέτο στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με την συναίνεση της κυβέρνησης



Nα εκκαθαριστούν εν λειτουργία κινδυνεύουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), μετά την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Κομισιόν, με την οποία δεσμεύεται ότι θα ζητήσει από τα ναυπηγεία να της καταβληθούν πρόστιμα υπολογιζόμενης αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Στο άλλο καυτό «μέτωπο» της κόντρας που έχει ξεσπάσει με την ιδιοκτησία των ναυπηγείων, αυτό δηλαδή της εκδίκασης στη διεθνή διαιτησία των απαιτήσεων της πλευράς του μεγαλομετόχου Ισκαντάρ Σάφα ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ έναντι του ελληνικού Δημοσίου, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», νέα αναβολή για τα μέσα του 2016.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αναμενόταν να εκδοθεί φέτος τον Νοέμβριο, ενώ έχει καθυστερήσει ήδη περισσότερο από ένα έτος λόγω των συνεχών αναβολών και παρατάσεων που έχουν ζητηθεί.

Επιστολή προς την επίτροπο Ανταγωνισμού

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με επιστολή του προς την επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Margrethe Vestager δέχθηκε ουσιαστικά την ακύρωση της στρατιωτικής απόφασης του 2010 για τα ΕΝΑΕ και την επιστροφή στην πρώτη απόφαση του 2008.

Απόφαση που επίτασσε την καταβολή από πλευράς ναυπηγείων ποσού ύψους 230 εκατ. ευρώ για παράνομες επιδοτήσεις την περίοδο μέχρι το 2001. Σήμερα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Με την κίνηση αυτή ακυρώνεται στην πράξη η λεγόμενη «στρατιωτική απόφαση του 2010». Η απόφαση αυτή προήλθε μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κομισιόν και της τότε ελληνικής κυβέρνησης και προέβλεπε ότι οι νέοι ιδιοκτήτες των ναυπηγείων δεν θα καταβάλουν το πρόστιμο προς το ελληνικό Δημόσιο.

Στον αντίποδα προβλεπόταν ότι το ναυπηγείο θα λειτουργεί μόνο για τις ανάγκες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού μέχρι το 2025, ενώ το 2011 θα είχε ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός του εμπορικού τμήματος που θα επέστρεφε στο ελληνικό Δημόσιο, και στη συνέχεια θα έβγαινε σε πλειστηριασμό.

Κίνηση που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ με αποτέλεσμα η Κομισιόν να μας στείλει «τελεσίγραφο» στις αρχές του 2015 και να προειδοποιεί ότι θα κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα μας.

Τα δεδομένα και τα σενάρια

Το γεγονός όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση κατήργησε στην πράξη τη «στρατιωτική απόφαση» του 2010 και θα διεκδικήσει το πρόστιμο των 500 εκατ. ευρώ περίπου αλλάζει τα δεδομένα, αφού πιέζει τη σημερινή ιδιοκτησία προς την έξοδο.

Σε περίπτωση που τελικά το ποσό αυτό γίνει απαιτητό, στην επιστολή Τσακαλώτου δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα κινήσεων, οι ιδιοκτήτες αναμένεται να δηλώσουν αδυναμία με αποτέλεσμα να γίνει εκκαθάριση.

Σημειώνεται ότι σήμερα τα ναυπηγεία παραμένουν σε λειτουργία υπό την ομπρέλα όμως του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο έχει αναλάβει να ολοκληρώσει τη σειρά των υποβρυχίων που κατασκεύαζαν τα ναυπηγεία για λογαριασμό του.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες στο Πολεμικό Ναυτικό έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο να ζητήσει να αναλάβει το ίδιο τις τύχες των ναυπηγείων σε περίπτωση εκκαθάρισης και να το εντάξει στον ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Η δεύτερη περίπτωση είναι να καταβάλλει προσπάθειές η κυβέρνηση να υλοποιήσει την ιδέα για ενιαίο φορέα στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο. Η εξέλιξη αυτή προϋποθέτει την ανεύρεση νέων επενδυτών για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ υπάρχουν «φωνές» μέσα στο κυβερνών κόμμα που κάνουν λόγο για δημόσιο ενιαίο φορέα.

Οι απαιτήσεις της πλευράς Σάφα

Την υπόθεση όμως εμπλέκουν περαιτέρω οι απαιτήσεις του κ. Σάφα κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Η πλευρά Σάφα ουσιαστικά υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εφάρμοσε όσα συμφωνήθηκαν κατά την εξαγορά των ΕΝΑΕ και ζητεί περίπου 1 δισ. ευρώ ως αποζημίωση.

Η ελληνική πολιτεία απαντά υποστηρίζοντας ότι τα ΕΝΑΕ καθυστέρησαν αναίτια να παραδώσουν την παραγγελία των υποβρυχίων, που τώρα έχει αναλάβει να ολοκληρώσει στο χώρο των ναυπηγείων το Π.Ν. με τη σύμφωνη γνώμη της ιδιοκτησίας.

Στην αγορά θεωρείται ότι σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά κερδίσει την υπόθεση στη διαιτησία ο μεγαλομέτοχος των ναυπηγείων θα αποχωρήσει από τα ΕΝΑΕ. Αντίθετα, αν η πλευρά Σάφα κερδίσει την υπόθεση στη διαιτησία, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν στη «Ν» ότι έχει εκφραστεί η θέληση να υπάρξει συμψηφισμός με τα πρόστιμα. Σε αυτή την περίπτωση τα ναυπηγεία θα λειτουργήσουν κανονικά χωρίς κανέναν περιορισμό από την Κομισιόν.

Ο ενιαίος φορέας

Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ιδιοκτησίες των δύο μεγάλων ναυπηγείων της χώρας, ΕΝΑΕ και όμιλος Νεώριου, αλλά και πιθανόν νέων επενδυτών είχαν ενταθεί μέχρι την επιβολή των capital controls.

Η εξέλιξη αυτή τερμάτισε άμεσα όλους τους σχεδιασμούς που είχαν αναπτυχθεί, αφού πλέον η επόμενη κίνηση απαιτεί να έχει προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σημειώνεται πάντως ότι οι «παίκτες» της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα μας αλλά και οι ενδιαφερόμενοι για επενδύσεις στον κλάδο κρυφοκοιτάζουν και τις εξελίξεις στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά.

Η πώληση του ΟΛΠ θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και θα εντείνει τον ανταγωνισμό, αφού προβλέπει επενδύσεις άνω των 75 εκατ. ευρώ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του λιμανιού για την απόκτηση δύο μεγάλων πλωτών δεξαμενών, αλλά και άλλων απαραίτητων υποδομών.


Πηγή : naftemporiki.gr


Δολοφονία μικρής Άννυ: Άφαντος ο “Νίκι” - “Αυτός εξαφάνισε το κορμί του παιδιού” λέει ο πατέρας




Για τον γνωστό και ως "Νίκι" εκδόθηκε τελικά ένταλμα σύλληψης από τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Οι βουλγαρικές αρχές τον αναζητούν διαρκώς, αλλά παραμένει άφαντος, ενώ έχει κινητοποιηθεί και η Ιντερπόλ σε περίπτωση που βρίσκεται εκτός της χώρας.

Χθες η εισαγγελία Εφετών, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, έκανε υπόμνηση στην Βουλγαρική αστυνομία για την σύλληψη του και ζητήθηκε ακόμη και η συνδρομή της Ιντερπόλ

Ο Νίκι είχε κληθεί πριν από λίγο καιρό να καταθέσει ως ο βασικός μάρτυρας, αλλά πλέον είναι συγκατηγορούμενος του πατέρα της αδικοχαμένης 4χρονης, Άννυ.

Η "απουσία" και το ανθρωποκυνηγητό

Ο Νασίφ Αχμέντοφ, που με τη συνδρομή των βουλγαρικών Αρχών είχε λάβει κλήση προκειμένου να καταθέσει με την ιδιότητα του μάρτυρα στην ελληνική Δικαιοσύνη, δεν προσήλθε ποτέ ενώπιον της δικαστικής λειτουργού.

Μάλιστα, δεν ενημέρωσε καν για την πρόθεσή του να μην περάσει το ανακριτικό κατώφλι.

Ο πατέρας της αδικοχαμένης Άννυ και βασικός κατηγορούμενος για την δολοφονία της, Σάββας (Στάνισλαβ Μπακαρτζίεβ) στην συμπληρωματική του απολογία είχε βάλει ευθέως στο κάδρο της ενοχής τον «Νίκι», επιρρίπτοντας του τις ευθύνες για την εξαφάνιση του άψυχου σώματος του παιδιού του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο "Νίκι" δεν εμφανίστηκε στις ανακριτικές αρχές φοβούμενος πως θα καταστεί κατηγορούμενος όπως και έγινε τελικά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
newsit.gr


Προθεσμία για τη Δευτέρα πήρε η Σαββαΐδου



Οι εισαγγελείς έκαναν δεκτό το αίτημά της για να ενημερωθεί από τη δικογραφία και να προετοιμάσει τις εξηγήσεις της - Συνεχίζεται η σύγκρουση με την κυβέρνηση που πιέζει για παραίτηση

Προθεσμία για τη Δευτερα ζήτησε και πήρε απο τους εισαγγελεις Ιωάννη Δραγάτση και Αγγ. Τριανταφύλλου, η Γενική Γραμματέας Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου προκειμενου να ενημερωθεί απο τη δικογραφια και να προετοιμάσει τις εξηγήσεις της.

Η κυρία Σαββαΐδου κλήθηκε ώς ύποπτη τέλεσης κακουργήματος από τους δυο εισαγγελείς (για παράβαση καθήκοντος στην υπηρεσία).

Οι δυο εισαγγελείς κάλεσαν την κυρία Σαββαΐδου για απόφασή της να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία, παρ' ότι το πρόστιμο είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών.

Μάλιστα, στη Γενική Γραμματέα Εσόδων – την παραίτηση της οποίας έχει ζητήσει η κυβέρνηση – «χρεώνεται» σύμφωνα με πληροφορίες ότι «πάγωσε» επ' αόριστον το πρόστιμο, καθώς 2,5 χρόνια μετά απ' αυτήν ο επανέλεγχος όπως λέγεται, βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση της εταιρίας για την οποία «πάγωσε» το πρόστιμο, έχει παραπεμφθεί και στη Δικαιοσύνη ως τοκογλυφία με εμπλεκόμενο πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ. Η δίκη για την υπόθεση αυτή βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα.

Είχε προηγηθεί  η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος της κ. Σαββαΐδου από την εισαγγελία Πρωτοδικών για άλλη δικογραφία.

Πρόκειται για την υπόθεση της παράτασης κατά ένα χρόνο της καταβολής από τις τηλεοπτικούς σταθμούς του 20% στο ελληνικό δημόσιο από τα έσοδά των διαφημίσεων. Το προηγούμενο καθεστώς όριζε το χρονικό αυτό διάστημα σε ένα περίπου μήνα.

Μετωπική με κυβέρνηση

Ατομα από το περιβάλλον της κ. Σαββαϊδου εκτιμούν ότι υπάρχει κυβερνητική μεθόδευση πίσω από τις πιέσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες.

Η κ. Σαββαϊδου έχει αρνηθεί να εγκαταλείψει οικειοθελώς την υπηρεσίας της, ενώ από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν πως το θέμα δεν έχει λήξει για το Μέγαρο Μαξίμου.

Σημείωναν μάλιστα πως τις επόμενες ημέρες αν η κα Σαββαϊδου δεν αποχωρήσει από την υπηρεσία της ιδία πρωτοβουλία, τότε όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά


Πηγή 


Εκτοξεύτηκαν οι ληξιπρόθεσμες όφειλες τον Σεπτέμβριο



Κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα οποία αναφέρουν ότι αυτές διαμορφώθηκαν συνολικά από τις αρχές του 2015, στα 8,392 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,469 δισ. ευρώ σε σχέση με έναν μήνα πριν, ποσό ρεκόρ αν αναλογιστεί κανείς ότι τους τελευταίους μήνες η αύξηση ήταν κοντά στα 500 εκατ. ευρώ ή λίγο κάτω από το 1 δισ. ευρώ, πριν την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων.
Μάλιστα, αν σε αυτό προστεθούν και τα 72 δισ. ευρώ των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος του έτους, ο λογαριασμός υπερβαίνει τα 80 δισ. ευρώ.

Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι τον Σεπτέμβριο το δημόσιο εισέπραξε 301 εκατομμύρια ευρώ από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος ενώ από το παλιό (έχει δημιουργηθεί έως το τέλος του 2014) εισέπραξε 104 εκατομμύρια ευρώ (λόγω κυρίως της ρύθμισης των 100 δόσεων).




Πηγή


Σόιμπλε: Ο Τσίπρας έλεγε ανοησίες – Ο Σαμαράς διστακτικός στις μεταρρυθμίσεις





«Δεν ένιωσα έκπληξη από τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές, τόσο λόγω των δημοσκοπήσεων, όσο και γιατί ο Αντώνης Σαμαράς το τελευταίο εξάμηνό του στην εξουσία ήταν πολύ διστακτικός στις μεταρρυθμίσεις».

Σκληρή κριτική κατά του πρωθυπουργού, αλλά και του προκατόχου του Αντώνη Σαμαρά, εξαπολύει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation, φθάνοντας στο σημείο να δηλώσει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ανοησίες».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παραχώρησε τη συνέντευξη στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για την για την επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα προβληθεί απόψε Τρίτη στο ARTE.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πριν και μετά τις εκλογές, ότι αν η Γερμανία πλήρωνε αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό θα διέγραφε όλο το δημόσιο χρέος. Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στο λαό του δεν μπορεί να κάνει το καθήκον του, που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε εκείνους που τις χρησιμοποιούσαν.»

«Στις 25 Ιανουαρίου, η μόνη ερώτηση που έκανα στον εαυτό μου ήταν πώς θα ξεφύγει από την παγίδα στη οποία είχε πέσει μέσα ο ίδιος κατά την προεκλογική του εκστρατεία» επισήμανε ακόμη για τον πρωθυπουργό.

Για τον τέως πρόεδρο της ΝΔ δηλώνει πως «δεν ένιωσα έκπληξη από τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές, τόσο λόγω των δημοσκοπήσεων, όσο και γιατί ο Αντώνης Σαμαράς το τελευταίο εξάμηνό του στην εξουσία ήταν πολύ διστακτικός στις μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Σόιμπλε υπερασπίζεται την πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα, εξηγώντας ότι οι μεταρρυθμίσεις σε μια οικονομία πάνε χέρι με χέρι με οδυνηρούς περιορισμούς.«Όταν ένας λαός ζει πέραν των δυνατοτήτων του οι μεταρρυθμίσεις πάνε χέρι – χέρι με οδυνηρούς περιορισμούς. Αν κάποιος δεν είναι ικανός να υποτιμήσει το νόμισμά του (...) η απαίτηση για μεταρρυθμίσεις είναι πολύ υψηλή. Γι’ αυτό δεν είναι δημοφιλείς, και γι’ αυτό χρειαζόμαστε υπεύθυνους ηγέτες να εξηγήσουν στους πολίτες ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για να ζήσουν καλύτερα». «Η Γερμανία δεν επέβαλε απολύτως τίποτε στην Ελλάδα, καθώς η συμφωνία της 13ης Ιουλίου ανάμεσα στη χώρα μας και την Ευρωζώνη υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους 19 υπουργούς Οικονομικών» ξεκαθαρίζει.

Όσον αφορά την πρόταση για προσωρινό Grexit, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επικαλείται τη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος».

«Σε καμία περίπτωση δεν έθεσα ως τελεσίγραφο για την αποβολή της Ελλάδας» διευκρινίζει πάντως. «Είπα απλώς πως αν η Ελλάδα θεωρούσε πως η καλύτερη λύση για τη χώρα θα ήταν ένα τάιμ άουτ, και 15 υπουργοί υποστήριζαν τότε αυτή την άποψη» σχολιάζει. Ο κ. Σόιμπλε αποκαλύπτει δε ότι κατά της πρότασής του τάχθηκαν «μόνο οι υπουργοί της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου».

«Πάντα αναρωτιόμουν, όπως και πολλοί οικονομολόγοι, αν η Ελλάδα με αυτήν την οικονομική κατάσταση και ένα δυσλειτουργικό κρατικό τομέα, θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσει από το ευρώ για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει στην Ευρωζώνη» προσθέτει.

«Όταν η κρίση ξεκίνησε να γίνεται αισθητή, το ΔΝΤ και η ΕΕ θέλησαν να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να ορθοποδήσει οικονομικά, υπό την προϋπόθεση να γίνουν μεταρρυθμίσεις... Κάτι τέτοιο δεν έγινε, γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι φυσικά επώδυνες και το ελληνικό κράτος, όπως και οι ίδιοι Έλληνες παραδέχονται, είναι αδύναμο και δυσλειτουργικό» σημειώνει ακόμη ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.



Πηγή: skai.gr


Δημήτρης Φίλης αδελφός του υπουργού : «εάν πάνε να πάρουν την πρώτη κατοικία της οικογένειας και του φτωχού να μπουν οι πολίτες με τις καραμπίνες».



Αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Φίλη, αδελφού του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ότι  «εάν πάνε να πάρουν την πρώτη κατοικία της οικογένειας και του φτωχού να μπουν οι πολίτες με τις καραμπίνες».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «εάν πάει η τράπεζα να πάρει του φτωχού την πρώτη κατοικία με τα δυο παιδάκια να τα πετάξει έξω η κοινωνική αντίσταση και αντίδραση που θα υπάρξει θα τους οδηγήσει να κάνουν πίσω».

«Οι προθεσμίες για τους οφειλέτες μικρύνανε γιατί αυτό θελαν οι δανειστές» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Πάντως, ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας καταδίκασε την επίμαχη δήλωση.


Πηγή


Ο Μοσχοβισί «αδειάζει» την κυβέρνηση για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση




«Η Κομισιόν δεν ζήτησε από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης είναι απόφαση επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ή η εξεύρεση ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιέρ Μοσχοβισί.

Ο κ. Μοσχοβισί απαντώντας σε κοινή επιστολή που είχαν αποστείλει από τις 20 Αυγούστου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη και ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, είναι κατηγορηματικός:

«Πριν από τις εθνικές εκλογές, η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου για τον Φ.Π.Α. για τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις 16 Οκτωβρίου. Η νέα κυβέρνηση, κατά συνέπεια, θα μπορεί να λάβει μία απόφαση για το αν προτίθεται να εφαρμόσει την αρχική πρωτοβουλία ή αν θα βρει εναλλακτικά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση».

Μάλιστα ο κ. Μοσχοβισί διευκρινίζει ότι δεν ήταν πρόταση της Κομισιόν η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση: «η Επιτροπή δεν ζήτησε από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει με τις αρχές οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να φέρει εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου».

Ολόκληρη η απάντηση του κ. Μοσχοβισί έχει ως εξής:

Αγαπητή κ. Σπυράκη, αγαπητέ κ. Φορτσάκη

«Επιτρέψατε μου να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας και τις ανησυχίες που εκφράσατε.

Οι δεσμεύσεις της Ελλάδος που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες προβλέψεις για τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια. Η αλλαγή στο ΦΠΑ που αφορά στα ιδιωτικά σχολεία προκύπτει από κυβερνητικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στα νομοθετικά πακέτα που ψηφίστηκαν από την Ελληνική Βουλή στις 15 Ιουλίου και στις 14 Αυγούστου του 2015. Οι νομοθετικές πράξεις αυτές - οι οποίες περιελάμβαναν συνολικά μέτρα σχετικά με το ΦΠΑ- είναι μέρος ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που έχει σκοπό να δημιουργήσει μία βιώσιμη οικονομία και να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Πριν από τις εθνικές εκλογές, η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλλει την εφαρμογή του μέτρου για το ΦΠΑ για τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις 16 Οκτωβρίου. Η νέα κυβέρνηση, κατά συνέπεια, θα μπορεί να λάβει μία απόφαση για το αν προτίθεται να εφαρμόσει την αρχική πρωτοβουλία ή αν θα βρει εναλλακτικά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση.

Η Επιτροπή έλαβε ένα παράπονο (καταγγελία) τη Δευτέρα 31 Αυγούστου από τα ιδιωτικά σχολεία σχετικά με την εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα, η οποία νομοθετήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο του νομοθετικού πακέτου της 14ης Αυγούστου.

Η Επιτροπή αξιολογεί την καταγγελία και θα εξετάσει σε λεπτομέρεια πως οι Ελληνικές αρχές προτίθενται να εφαρμόσουν τις νέες δεσμεύσεις τους. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή δεν έχει ζητήσει από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει με τις αρχές οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να φέρει εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου».

Με εκτίμηση


Πιερ Μοσχοβισί


Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων




Πηγή : thetoc.gr



Παπαδημούλης: Η απόσυρση της Μπακογιάννη είναι καρπός της υποβάθμισης της ΝΔ εντός του ΕΛΚ



Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε στο Twitter την απόσυρση της Ντόρας Μπακογιάννη για μια από τις θέσεις της αντιπροεδρίας του ΕΛΚ.

«Η απόσυρση της Μπακογιάννη από την διεκδίκηση μιας από τις 10 Αντιπροεδρίες, είναι καρπός της κρίσης κ της υποβάθμισης της ΝΔ εντός του ΕΛΚ».




Πηγή : ysterografa.gr


Κλείδωσε το ΦΠΑ στην Παιδεία





Κλείδωσε πριν από λίγο το ΦΠΑ στην παιδεία

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsotherwise.gr το ΦΠΑ στην εκπαίδευση θα είναι ώς εξής :

13% Γυμνάσια και Λύκεια

6%  ΙΕΚ και Φροντιστήρια παντός είδους

0% Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία



Φίλη για τον ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα να τρώς παρά να μιλάς: Δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω τον ΦΠΑ 23% -Εχουμε δεσμευτεί από τον Αύγουστο



Πιο άμεση παραδοχή από αυτή του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, δεν υπάρχει για το θέμα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά FΜ, ο κ. Φίλης παραδέχθηκε: «Δεν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα άλλα να εκλογικεύσουμε ένα μέτρο που μας απομακρύνει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το λειάνουμε. Ξεκινώ από την πιο ήπια αντιμετώπιση δημοσιονομικά. Θα υπάρξει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις, είναι σαφές».

Ο υπουργός, μεταξύ άλλων, είπε ότι, όπως όλα δείχνουν, παραμένει ο ΦΠΑ στο 23% για τα ιδιωτικά σχολεία και ψάχνουν λύση για τα φροντιστήρια. Εξετάζουν αν μπορεί να υπάρχει χαμηλότερος συντελεστής. Αυτό θα είναι ένα θέμα διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αφού, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά, μπαίνουν στο 23%.

Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι δεν είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση το έθεσε ως προαπαιτούμενο. «Άλλο πράγμα το ιδιωτικό σχολείο, πάνε εύποροι συμπολίτες μας τα παιδιά τους. Άλλο είναι το φροντιστήριο. Άλλοι οι παιδικοί σταθμοί και άλλο τα νηπιαγωγεία. Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένη εξαγγελία. Ψάχνουμε μια ελάφρυνση του μέτρου».

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν το καταργούν είπε: «Δεν μπορούμε να το καταργήσουμε γιατί έχουμε δεσμευθεί από τον Αύγουστο. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά μπαίνουν στο 23%. Πρέπει να συννενοηθούμε και με την τρόικα γι αυτό. Θα συνεννοηθούμε με την τρόικα για να μειώσουμε τον συντελεστή. Δυστυχώς δεν είναι θέμα που λαμβάνει μόνη της την απόφαση η κυβέρνηση. Η τελική απόφαση θα βγει τις προσεχείς μέρες. Δεν πληρώνει ο κόσμος τώρα».

Για τους διορισμούς και τα κενά στα σχολεία είπε ότι «έχουν καλυφθεί με προσλήψεις αναπληρωτών. Έχουν φύγει 25.000 εκπαιδευτικοί και έχουν προσληφθεί λιγότεροι από 1.000.

Οι αναπληρωτές δεν αποτελούν λύση και είναι ευκαιριακή μορφή εκπαιδευτικού λειτουργήματος. Οι πρώτοι διορισμοί που θα γίνουν θα έχουν ισχυρή δόση Παιδείας και θα είναι μέσα στο 2016. Δεν μπορώ να πω αριθμό γιατί θα είναι ανεύθυνο. Η κυβέρνηση έχει χρέος να προχωρήσει σε μέτρα με κοινωνικά αντισταθμίσματα, με ένα παράλληλο πρόγραμμα και θα το αποδείξει στον χώρο της εκπαίδευσης. Να δούμε τι ακριβώς θα γίνει στο Ασφαλιστικό. Αυτά που γίνονται είναι νόμοι που δεν είχαν ψηφιστεί από εμάς. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί δικαιολογία. Θα γίνει μια συνολική ασφαλιστική μεταρρύθμιση με μια όσο το δυνατόν αξιοπρεπή σύνταξη».



Πηγή: iefimerida.gr


«Τέλος» στις επικουρικές βάζει ο Κατρούγκαλος - Στα 390 ευρώ η βασική σύνταξη



Απαραίτητο να υπολογιστούν ξανά οι συντάξεις που ήδη καταβάλλονται επιμένει ο υπ. Εργασίας - Παραμένουν και οι αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης φέρνοντας μείωση έως 30% - Στην κοινή σύσκεψη των κυβερνητικών συμβουλίων κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής το σχέδιο

Θέσπιση βασικής σύνταξης  ύψους 390 ευρώ, διαφορετικό ποσοστό αναπλήρωσης για τους υψηλόμισθους με στόχο την προστασία των χαμηλών εισοδημάτων και ανακαθορισμό (δηλαδή μείωση ) των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων προβλέπει η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου η οποία θα τεθεί σε γενικές γραμμές και χωρίς  «ποσοτικοποίηση» των αποτελεσμάτων  σήμερα υπόψη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Υπουργός Εργασίας, μιλώντας χθες το βράδυ στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου επεσήμανε ότι για να υπάρχει αποθεματικό στα ταμεία προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις τα επόμενα τρία χρόνια  θα πρέπει:

- Να διαφοροποιηθεί το ποσοστό αναπλήρωσης ανάλογα με την αμοιβή. Όπως είπε χαρακτηριστικά δεν μπορεί να έχει ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης κάποιος που αμείβεται με 700 ευρώ και κάποιος που αμείβεται με 4000 ευρώ . Παράλληλα θα καταργηθούν οι διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού των συντάξεων που ίσχυαν έως τώρα στο δημόσιο και στα ειδικά ταμεία. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής σοφών το ποσοστό αναπλήρωσης για κύρια και επικουρική σύνταξη πρέπει να περιοριστεί στο 55% από 70% που είναι σήμερα για 35 χρόνια ασφάλισης.

- Να γίνει ανακαθορισμός (επανυπολογισμός) των καταβαλλόμενων συντάξεων στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης η οποία σύμφωνα με τις προσδοκίες της κυβέρνησης θα αποτελέσει ισοδύναμο των προαπαιτούμενων για το ασφαλιστικό.

Οι ειδικοί της ασφάλισης υποστηρίζουν ότι ο επανακαθορισμός με βάση μειωμένους συντελεστές στο αρχικό ποσό πριν από τις μνημονιακές περικοπές  θα οδηγήσει σε μειώσεις συντάξεων έως 30%. Με αυτό το «τέχνασμα» που έχει εγκριθεί από τα ανώτατα δικαστήρια η κυβέρνηση  θα «απορροφήσει» την μνημονιακή υποχρέωση  κόστους 4 δισ. ευρώ να «επιστρέψει» τις περικοπές των υψηλών συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

- Να συγχωνευτεί η επικουρική στην κύρια σύνταξη. Ο κ. Κατρούγκαλος  έβαλε τέλος στα επικουρικά ταμεία υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα διασωθεί το ποσό της επικουρικής σύνταξης ως συμπληρωματικό κομμάτι της κύριας.

- Να ληφθούν γενναία μέτρα για την πάταξη της μαύρης εργασίας. Ο υπουργός εργασίας επεξεργάζεται προτάσεις όπως η είσπραξη της εισφοράς στην πηγή, δηλαδή  κατά τη διαμόρφωση του εισοδήματος κάθε επαγγελματία, όσον αφορά τις εισφορές του ΟΑΕΕ καθώς και την πληρωμή των εισφορών μαζί με τη μισθοδοσία όσον αφορά το ΙΚΑ.

Ο κ. Κατρούγκαλος που διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί οι σημερινοί ασφαλισμένοι να συνεχίσουν να πληρώνουν τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς, εμφανίστηκε να διαχωρίζει τη θέση του σε σχέση με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα μοντέλου Σουηδίας μη εγγυημένων παροχών που πρότεινε η επιτροπή σοφών τονίζοντας ότι από το πόρισμα της επιτροπής «κρατάει» την εθνική σύνταξη, τους ενιαίους κανόνες και τη διαφοροποίηση του ποσοστού αναπλήρωσης.

Ωστόσο  το υπουργείο εργασίας διέψευσε χθες κάνοντας λόγο για  «Mυθεύματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα»  το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς   κατ΄ελάχιστον 100 ευρώ μηνιαίως των ελεύθερων επαγγελματιών υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης  η οποία θα εισπράττεται μέσω των αποδείξεων  ακόμα και όταν η επιχείρηση βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

Την πρόταση που είχε δημοσιοποιήσει σε τηλεοπτική εκπομπή ο ίδιος ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος σχολίασε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται  «για μια σειρά σκέψεων οι οποίες ακούγονται, που δεν σημαίνει όμως ότι είναι και θέσεις της κυβέρνησης.»


Πηγή : protothema.gr



Στον εισαγγελέα η γγ Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου




Αυτοπροσώπως εμφανίστηκε στο γραφείο του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, η γενική γραμματέας Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία αναμένεται να λάβει προσθεσμία, για την υπόθεση που έχει κληθεί.

Η κ. Σαββαΐδου κλήθηκε από τους εισαγγελείς Γιάννη Δραγάτση και Αγγελική Τριανταφύλλου, να δώσει εξηγήσεις, ως ύποπτη, για την τέλεση του κακουργήματος της απιστίας στην υπηρεσία.

Η δικογραφία που καλείται να αντικρούσει η γγ Εσόδων, αφορά απόφασή της να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο, ύψους 78 εκατ. ευρώ, που είχε επιβληθεί σε εταιρεία και το οποίο είχε επικυρωθεί από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών.

Με την απόφασή της αυτή, το πρόστιμο κατέστη μη απαιτητό καθώς «πάγωσε» επι 2,5 χρόνια.



Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ


Θρήνος στο Ελληνικό μπάσκετ - “Έφυγε” ο Μάκης Δενδρινός



Φτωχότερος από σήμερα ο ελληνικός αθλητισμός και πιο συγκεκριμένα ο χώρος του μπάσκετ. Ανήμερα της γιορτής του, ο Μάκης Δενδρινός “έχασε” τη μάχη για τη ζωή του...

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 65 ετών ο Μάκης Δενδρινός, που τους τελευταίους μήνες έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή...

Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός είχε υποστεί οξύ έμφραγμα τον περασμένο Ιούνιο, κάτι που του είχε προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του.

Ο Δενδρινός αγωνίστηκε, ως παίκτης, στον Πανιώνιο από το εφηβικό μέχρι και την ολοκλήρωση της καριέρας του, το 1981 με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή στον τελικό κυπέλλου το 1977. Φόρεσε και επτά φορές τη φανέλα της εθνικής ομάδας των ανδρών.

Ο αποκαλούμενος και «Βούδας» λόγω της ψυχραιμίας του, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας πριν το Μουντομπάσκετ του 1994, ενώ παρέμεινε στον πάγκο στο Ευρωμπάσκετ του 1995 και στην πρώτη ελληνική συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1996 στην Ατλάντα.


Πηγή : newsit.gr


Η ΠΑ "δίδαξε" και στη Γερμανία! Συμμετοχή σε άσκηση



Όλη την εβδομάδα που πέρασε η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην άσκηση του NATO «Steadfast Noon», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Γερμανία. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν, από την 116 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Αράξου, τρία (3) αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced και ανάλογο προσωπικό της 335 Μοίρας, στην Αεροπορική Βάση Buchel.
Για τις επιδόσεις τους δεν χρειάζεται ειδική αναφορά. Πάντα “διδάσκουν” στον αέρα.






Πηγή : onalert.gr


Βαριά "καμπάνα" σε 85χρονο Ζώο για την κακοποίηση του σκύλου του



Βαρύς έπεσε ο "πέλεκυς" της Δικαιοσύνης σε έναν ηλικιωμένο Ηρακλειώτη, ο οποίος δικαζόταν σήμερα Δευτέρα (19/10) από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, κατηγορούμενος για
κακοποίηση του σκύλου του. Ο λόγος για έναν 85χρονο - σήμερα - Ηρακλειώτη, ο οποίος φέρεται να πέταξε το άτυχο σκυλί, ράτσας ροντβάιλερ, σε κάδο απορριμμάτων, στην περιοχή του Βενιζελείου, προκειμένου να το ξεφορτωθεί, αφού το συμπαθές τετράποδο είχε υποστεί παράλυση στα δυο του πόδια λόγω… ασιτίας.

Το περιστατικό είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2013. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ηλικιωμένος έχωσε το σκύλο του μέσα σ' ένα τσουβάλι και τον πέταξε στα σκουπίδια. Για κακή του τύχη, ωστόσο, έγινε αντιληπτός από ένα νεαρό που έτυχε να περνά εκείνη την ώρα από το σημείο. Ο τελευταίος είπε στον 85χρονο να μην προχωρήσει στην αποτρόπαια πράξη του, με αποτέλεσμα ο ηλικιωμένος να βγάλει τελικά το ροντβάιλερ από τον κάδο απορριμμάτων.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, ο 85χρονος αντί να περιθάλψει το σκύλο του, τον μετέφερε σε άλλο σημείο, σε κοντινή απόσταση, προκειμένου να τον ξεφορτωθεί οριστικά, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ωστόσο, και η δεύτερη προσπάθεια του ηλικιωμένου να εγκαταλείψει το ροντβάιλέρ του δε στέφθηκε με επιτυχία, καθώς και πάλι έγινε αντιληπτός από περαστικούς, οι οποίοι ειδοποίησαν, μάλιστα, τη "Ζωόφιλη Δράση". Μέλη του φιλοζωικού σωματείου έσπευσαν στο σημείο, προκειμένου να περιθάλψουν το σκύλο, ενώ ενημερώθηκαν και οι Αρχές, με αποτέλεσμα να ασκηθεί ποινική δίωξη στον ιδιοκτήτη του.

Δυστυχώς, η υγεία του συμπαθούς τετράποδου είχε ήδη υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Αφού έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους ανθρώπους του Δημοτικού Κυνοκομείου όπου είχε μεταφερθεί, προκειμένου να σωθεί, υποβλήθηκε τελικά, λίγες ημέρες αργότερα, σε ευθανασία.

Δίκη και καταδίκη

Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο. Το "παρών" έδωσε ο γιος του, ο οποίος, εξεταζόμενος από την Έδρα, κατέθεσε ότι ο πατέρας του ουδέποτε κακομεταχειρίστηκε το ροντβάιλέρ του και πως το σκυλί που βρέθηκε στον κάδο απορριμμάτων ήταν άλλο κι όχι δικό του.

Οι ισχυρισμοί του γιου του κατηγορούμενου δεν έπεισαν, ωστόσο, την Έδρα, η οποία, περίπου δυόμισι χρόνια μετά το περιστατικό, έκρινε τελικά ένοχο τον 85χρονο. Ειδικότερα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου του επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών (ενάμιση έτους) με τριετή αναστολή, αλλά και χρηματική ποινή ύψους 8.000 ευρώ.


Πηγή : neakriti.gr


ΣOK στον Τύρναβο! 18χρονος έδεσε, φίμωσε και βίασε τον 12χρονο ανιψιό του



Ένας 18χρονος συνελήφθη στον Τύρναβο, ο οποίος ασέλγησε σε βάρος του 12χρονου ανιψιού του, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στην οικογένειά του ο ανήλικος.

Συγκεκριμένα, ο 18χρονος παρέσυρε το παιδί σε εγκαταλειμμένη αποθήκη, του έδεσε τα χέρια με μονωτική ταινία, του φίμωσε το στόμα και εν συνεχεία ασέλγησε σε βάρος του.

Ο 12χρονος κατήγγειλε το περιστατικό στους γονείς του και εκείνοι στην αστυνομία.

Άντρες του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου συνέλαβαν τον 18χρονο, ο οποίος θα οδηγηθεί ενώπιον των δικαστικών Αρχών.




Γερμανική αποθήκη «αποβλήτων» η Ελλάδα



Γράφτηκε εύστοχα ότι «μερικές δεκαετίες πριν, ένα από τα κύρια μελήματα των Ευρωπαίων εταίρων μας ήταν να ξεφορτωθούν τα τοξικά τους απόβλητα.

Για να το πετύχουν, ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν αδρά τις χώρες που θα τα αποθήκευαν, υποσχόμενες επενδύσεις κ.τ.λ». Σήμερα  τα απόβλητα που οι πλούσιοι  ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να αποθηκεύσουν είναι άνθρωποι και έχουν ήδη επιλέξει τον υγειονομικό χώρο ταφής τους: Την Ελλάδα!

Η γερμανική «λογική»  είναι απλή και διαμορφώνεται από τα εξής δεδομένα:

- Η προσφυγή/ μεταναστευτική ροή είναι τεράστια και απαιτούνται αναχώματα για να περιορίσουν την είσοδο των εκατομμυρίων δυστυχισμένων στα πλούσια ευρωπαικά (γερμανικά) σαλόνια.

- Η οικονομικής της ηγεμονία προσφέρει στη Γερμανία τη δυνατότητα να επιβάλλει τις πολιτικές της απόψεις και επιδιώξεις στους «εταίρους» της, κάποιοι από τους οποίους (η Ελλάδα) έχουν μετατραπεί σε αποικία της.

- Ασκώντας την ανάλογη πίεση καθώς η ελληνική οικονομία περιέρχεται στον απόλυτο γερμανικό έλεγχο, το Βερολίνο θεωρεί ότι μπορεί να δημιουργήσει στην Ελλάδα τις «αποθήκες» για τη φιλοξενία των εκατομμυρίων ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.

Οι γερμανικές πιέσεις προς την Ελλάδα για την συγκράτηση στο έδαφός της ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων έχουν αρχίσει και διατυπώνονται συστηματικά, θεσμικά και απροκάλυπτα:
Η γερμανική «ιδέα» για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες  στο Αιγαίο, μετουσιώθηκε σε προσχέδιο από την κομισιόν του Γιούνγκερ.

Οι Γερμανοί, γνωρίζουν προφανώς ότι δεν είναι δυνατή η  κοινή φύλαξη (από Έλληνες και Τούρκους) των συνόρων στο Αιγαίο από τη στιγμή που αυτά τα σύνορα αμφισβητούνται από την Τουρκία. Γνωρίζει επίσης το Βερολίνο, ότι η  διαμεσολάβηση (και διαρκής διαιτησία) για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών βρίσκεται στα χέρια της Ουάσιγκτον και η Καγκελάριος δεν πρόκειται να μπλεχτεί στα αμερικανικά πόδια. Αυτό που μπορεί και κάνει, ωστόσο, η Γερμανία είναι να αξιοποιήσει προς όφελός της το τεράστιο ελληνικό πρόβλημα που είναι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της σε περιοχές του Αιγαίου από την Τουρκία με την αμερικανική ανοχή.

Κρατώντας το μαστίγιο (ασφυκτικός οικονομικός έλεγχος- πιέσεις για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες) και προσφέροντας κάποιο καρότο (χαλάρωση του προγράμματος και οικονομική βοήθεια) το Βερολίνο ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να «κρατήσει» σε ελληνικό έδαφος όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και να αναλάβει το βάρος ενός προβλήματος το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί, όσα χρήματα και αν προσφέρει η πλούσια Γερμανία.


Πηγή : topontiki.gr


Δεν σκοπεύει να παραιτηθεί η Σαββαΐδου



Σε μείζον θέμα για την κυβέρνηση ενόψει και της αυριανής έλευσης της τρόικας στην Αθήνα εξελίσσεται η προσπάθεια απομάκρυνσης της Γενικής Γραμματέως Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου.

Σε μείζον θέμα για την κυβέρνηση ενόψει και της αυριανής έλευσης της τρόικας στην Αθήνα εξελίσσεται η προσπάθεια απομάκρυνσης της Γενικής Γραμματέως Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η κυρία Σαββαΐδου δεν σχεδιάζει να παραιτηθεί, ενώ άτομα από το περιβάλλον της εκτιμούν ότι πίσω από τις πιέσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες κρύβεται κυβερνητική μεθόδευση.


Πηγή: skai.gr


Μεϊμαράκης: Τώρα ομολογούν τις ουρές που έκρυβαν προεκλογικά



Ουρές που έκρυβε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά είναι τα σενάρια για έκτακτες εισφορές σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, μαγαζάτορες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες τόνισε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Ακούω στελέχη της κυβέρνησης να μιλούν για νέες έκτακτες εισφορές σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, μαγαζάτορες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Προφανώς πρόκειται για τις ουρές που έκρυβαν προεκλογικά και ομολογούν τώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Και κατέληξε: «Ένα είναι βέβαιο: Εάν προχωρήσουν στα σχέδια αυτά, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Τόσο για την πραγματική οικονομία, όσο και για ολόκληρη την κοινωνία».


Πηγή 


Ποιος σκότωσε την Βρετανίδα δημοσιογράφο στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης



Μυστήριο καλύπτει το θάνατο της Τζάκι Σάτον που βρέθηκε κρεμασμένη - Το περιβάλλον της δεν πιστεύει το σενάριο «αυτοκτονία».

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση θανάτου της Βρετανίδας δημοσιογράφου Ζακλίν ή Τζάκι Σάτον, η οποία βρέθηκε νεκρή στις τουαλέτες του αεροδρομίου Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για αυτοκτονία, ωστόσο το περιβάλλον της 50χρονης Σάτον απορρίπτουν αυτό το σενάριο υποστηρίζοντας ότι κάποιος τη δολοφόνησε.

Η Σάτον, η οποία εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο BBC, ήταν αναπληρώτρια διευθύντρια για το Ινστιτούτο Πολέμου και Ειρήνης για το Ιράκ, ενώ πριν από πέντε μήνες ο προκάτοχός της Αμμάρ αλ Σαμπαντέρ στην οργάνωση, είχε σκοτωθεί σε βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη τον περασμένο Μάιο.



Μπορεί τουρκικά δημοσιεύματα να ανέφεραν πως η 50χρονη απαγχονίστηκε επειδή δεν είχε χρήματα για να αγοράσει νέο εισιτήριο αφού έχασε την πτήση της για το Ιρμπίλ του Ιράκ, ωστόσο οι φίλοι της ισχυρίζονται πως δεν θα σκεφτόταν ποτέ να αφαιρέσει τη ζωή τους, ειδικά για έναν τέτοιο λόγο.

Ένας πρώην συνάδελφός της, μάλιστα, δήλωσε πως μία αυτοκτονία έρχεται κόντρα σε ό,τι ήταν η Σάτον σαν άνθρωπος.

«Όλα όσα γνώριζα για εκείνη και όσα γνώριζαν οι φίλοι της υποδηλώνουν έναν άνθρωπο με δύναμη για τη ζωή και θετική ματιά με πολλή δουλειά μπροστά της, έτσι η ιδέα ότι θα μπορούσε να αφαιρέσει τη ζωή τους ξεπερνά όσα ξέραμε για την Τζάκι», δήλωσε στους IBTimes ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Άντονι Μπόρντεν.



Ο Μπόρντεν πρόσθεσε πως πρόκειται να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και να επικοινωνήσει με το βρετανικό προξενείο ώστε να έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους που διενεργούν έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, η Σάτον είχε αναλάβει να «τρέξει» ειδικό πρόγραμμα στο Ιρμπίλ και επέστρεψε στην περιοχή έπειτα από σύντομη επίσκεψη στο Λονδίνο όπου συμμετείχε στο μνημόσυνο του προκατόχου της.

Ο Μπόρντεν εκτιμά πως πίσω από το θάνατο του Σαμπαντέρ βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος, ενώ κι η ίδια η Σάτον προ μηνών είχε εκφράσει φόβους για την ζωή της δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να μπει στο στόχαστρο των τζιχαντιστών.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η δημοσιογράφος συνέχιζε τις σπουδές της κάνοντας διδακτορικό στο Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας, ενώ γνώριζε τέσσερις ξένες γλώσσες εκ των οποίων αραβικά.

Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, σε παλαιότερο άρθρο της είχε αναφέρει πως τη δεκαετία του 1980 είχε κρατηθεί στην Ερυθραία με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοπος, ενώ παραλίγο να χάσει τη ζωή της στη Βαγδάτη ενώ εργαζόταν για τον ΟΗΕ.



Ως εργαζόμενη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μάλιστα, είχε ταξιδέψει από την Βουλγαρία μέχρι τη Μέση Ανατολή προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε κέντρα ειδικά για τα θύματα συρράξεων.

Την ίδια στιγμή, λέγεται πως η γυναίκα ερευνούσε τις υποθέσεις γυναικών που βρίσκονταν στο πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί με δημοσιογράφους και μπλόγκερς σε Ιράκ, Ιράν και Αφγανιστάν για τα δικαιώματα γυναικών.

Οι φίλοι της θέλοντας να τονίσουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να έδωσε τέλος στη ζωή της προσθέτουν ότι στις αποσκευές της μετέφερε παιχνίδια για τα παιδιά του προσωπικού του ινστιτούτου στο Ιράκ.


Πηγή : protothema.gr





Αντιμέτωπη με τη 'μαμά Μέρκελ' στη Μαδρίτη η ΝΔ



Γαλάζιες ανησυχίες για τη θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναφορικά με την αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ στην Ελλάδα. Το ταξίδι της αντιπροσωπείας της ΝΔ στη Μαδρίτη επιβεβαίωσε το παγερό κλίμα στις σχέσεις Μεϊμαράκη-Σαμαρά. Σε τεντωμένο σχοινί οι εσωκομματικές ισορροπίες.

Η εσωκομματική αναταραχή στη ΝΔ από την απόσυρση της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη για την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι ίσως ο πιο ανώδυνος πονοκέφαλος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ετήσια σύνοδο του ΕΛΚ.
Αύριο και μεθαύριο στη Μαδρίτη η πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΝΔ υπό το Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με την κριτική των αδελφών κομμάτων της -ειδικότερα αυτών που βρίσκονται στην κυβερνητική εξουσία στις χώρες τους- για την αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ στο εσωτερικό της Ελλάδας μετά και την καταψήφιση του πρώτου εφαρμοστικού νόμου του τρίτου μνημονίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα από το βήμα της βουλής την Παρασκευή είχε σπεύσει να εγκαλέσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι παρενέβη και ζήτησε από τη «μαμά Μέρκελ να μας κάνει ντα» ενώ από την κριτική του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν ξέφυγε και ο Γάλλος επίτροπος οικονομικών Πιερ Μοσχοβισί για την προτροπή του προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Πάντως κορυφαία στελέχη και βουλευτές της ΝΔ αναρωτιούνταν τις προηγούμενες μέρες για το κλίμα που θα συναντήσουν στην ετήσια σύνοδο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη και εξέφραζαν και φόβους μήπως η προεκλογική κούρσα για την διεκδίκηση της προεδρίας της ΝΔ επαναφέρει τη ΝΔ σε αντιπολιτευτικές πρακτικές ανάλογες με την περίοδο του πρώτου μνημονίου.
Πάντως οι τέσσερις υποψήφιοι με στόχο τη συσπείρωση των εσωκομματικών τους δυνάμεων ανεβάζουν τους τόνους κατά του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη και σε μια ακτιβιστική κίνηση μαζεύοντας διαδικτυακά υπογραφές ελεύθερων επαγγελματιών «για να μπει τέλος στη φοροκαταιγίδα». Τις προηγούμενες μέρες ο Άδωνις Γεωργιάδης παρείχε διαβεβαιώσεις προς τους αγρότες πως η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα μέτρο φορολογίας σε βάρος τους ανάλογες με τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει η ΝΔ στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου και στη συνέχεια τις «μάζεψε». Ενώ και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα για «ουρές» στα μέτρα του μνημονίου με αφορμή το κυβερνητικό αλαλούμ για την επιβολή φορολογικών χαρατσιών για την στήριξη του ασφαλιστικού.

Από την άλλη μεριά το δεύτερο μεγάλο ζήτημα των ημερών που προς το παρόν φαίνεται να έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο είναι η πρόταση που έπεσε κυρίως από το Βερολίνο και τη Γερμανίδα Καγκελάριο για κοινές περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο με αφορμή την προσφυγική κρίση, θέμα για το οποίο επίσης η ΝΔ έχει πάρει αρνητική θέση, με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη να στρέφεται πρωτίστως κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Τσίπρα, με αφορμή παλιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού που είχε αναρωτηθεί για το αν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα.

Ενδεικτικό ενός κλίματος είναι και το γεγονός ότι ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης στον απόηχο του ταξιδιού της Άγκελας Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη κατηγόρησε τον Ρ.Τ. Ερντογάν για «ανατολίτικο παζάρι» αναφορικά με το αίτημά του για επίσπευση της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ και υπενθύμισε ότι το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων οφείλεται σε σειρά παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας όπως η στάση της στο Κυπριακό και η άρνησή της να υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας.
Σε τεντωμένο σχοινί οι εσωκομματικές ισορροπίες

Την ίδια στιγμή σε επικίνδυνα τεντωμένο σχοινί κινούνται οι γαλάζιες εσωκομματικές ισορροπίες. Η απόσυρση της υποψηφιότητας Μπακογιάννη για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ έδωσε τροφή για αντιπαράθεση της πρώην υπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά, χρεώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ δάκτυλο πίσω από αυτή την εξέλιξη. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι στο επίσημο δελτίο τύπου της ΝΔ για την αντιπροσωπεία του κόμματος που θα βρεθεί στη Μαδρίτη δεν συμπεριλαμβάνεται ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος μάλιστα θα παραβρεθεί και θα μιλήσει και σε εκδήλωση κατά του λαϊκισμού. Ταυτόχρονα και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, χρέωσε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη την απώλεια της αντιπροεδρίας του ΕΛΚ.
Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό σε εκκρεμότητα παραμένει και η επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει την οργάνωση των τεχνικών διαδικασιών της εκλογής προέδρου στη ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένο να ανακοινωθούν χτες τα αποτελέσματα του διαγωνισμού τελικά το θέμα φαίνεται να παραπέμπεται πιθανό για μετά την επιστροφή των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ από το συνέδριο του ΕΛΚ.



Πηγή : news247.gr


Ξεκινούν τα μαθήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Αθηναίων



Ξεκινούν τα μαθήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Αθηναίων Ξεκίνησε ως μία ωραία ιδέα, εξελίχθηκε σε έναν πετυχημένο θεσμό. Αρχίζουν σήμερα Δευτέρα 19 Οκτωβρίου τα μαθήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Αθηναίων, το οποίο λειτουργεί για 4η συνεχή χρονιά.

Στο ρόλο των διδασκόντων, εθελοντές που από κάθε γωνιά της Αθήνας αναλαμβάνουν την εξωσχολική προετοιμασία μαθητών Λυκείου, των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν, για τις εξετάσεις εισαγωγής σε κάποιο Πανεπιστημιακό ή Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Η αρχή γίνεται στο 8ο Γυμνάσιο-Λύκειο της οδού Νικοπόλεως 33, στην Πλατεία Κολιάτσου, με 7 τμήματα για τις τάξεις Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 16.00 έως τις 21.00. Η εντυπωσιακή ανταπόκριση των εθελοντών καθηγητών - ήδη 100 - και οι αιτήσεις των μαθητών, κατοίκων ή δημοτών του δήμου Αθηναίων – με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια – συνεχίζονται. Προτεραιότητα του δήμου Αθηναίων είναι η στήριξη του δικαιώματος για ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ιδίως δεδομένης της αυξανόμενης ανάγκης για παροχές κοινωνικού περιεχομένου στους δημότες της πόλης μας.

Στην κατεύθυνση αυτή, στόχος μας είναι να επεκταθεί η λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου και σε 2 ακόμη δημοτικές κοινότητες, όπου υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και μπορεί να εφαρμοσθεί, καθώς και για μαθητές των ΕΠΑΛ. Επιπλέον, ανάλογα με τη συμμετοχή των μαθητών, θα εμπλουτισθεί το πρόγραμμα μαθημάτων με διδακτική ύλη και άλλων τάξεων.

Τα πρώτα τμήματα που θα λειτουργήσουν με την έναρξη των μαθημάτων είναι:
Για τη Γ' Λυκείου: 2 τμήματα Ανθρωπιστικών Σπουδών, 1 τμήμα Θετικών Σπουδών, 1 τμήμα Οικονομίας και Πληροφορικής, καθώς και μαθήματα Γενικής Παιδείας. Για τη Β' Λυκείου: 2 τμήματα Ανθρωπιστικών Σπουδών, 1 τμήμα Θετικών Σπουδών, καθώς και τα μαθήματα Γενικής Παιδείας.
Για την Α' Λυκείου: 2 τμήματα. Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση που θα βρουν εδώ www.kekda.gr/el-gr/νέα.aspx?NewsID=1ae4305e-540e-4327-8198-eb70b221e467 στην ηλεκτρονική διεύθυνση gram.kfda@gmail.com ή να επισκεφθούν τη Γραμματεία που λειτουργεί στο 8ο Γυμνάσιο-Λύκειο (Νικοπόλεως 33), Δευτέρα έως Παρασκευή, 6-8μμ.

Οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές καθηγητές μπορούν να υποβάλλουν Δήλωση – Αίτηση Εθελοντή Εκπαιδευτικού στο www.cityofathens.gr/ethelontismos/symetoxh με την επισήμανση «ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ». Πληροφορίες στα 210-5277087, 210-5277581 & 210-5277574. Φέτος, ο θεσμός του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του δήμου Αθηναίων ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς την παρακολούθηση και τον συντονισμό του ανέλαβε πλέον το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του δήμου, σε συνεργασία με το ΚΕΚ δήμου Αθηναίων ΑΕ ΟΤΑ.

Για τον σκοπό αυτό, καταρτίσθηκε Κανονισμός Λειτουργίας του Κοινωνικού Φροντιστηρίου και συγκροτήθηκε πενταμελής Οργανωτική Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Λειτουργίας.



Πηγή : dikaiologitika.gr


Απεργιακές κινητοποιήσεις κήρυξαν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια



Στάση εργασίας κήρυξαν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια γα την ερχόμενη Τετάρτη (21/10), ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν 24ωρη παν-λιμενική απεργία, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) προκήρυξε επίσης συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη, ώρα 11:00 π.μ., και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Η ΟΜΥΛΕ διεκδικεί:

- Αποτροπή κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών. Ιδιαίτερα να ακυρωθεί η πώληση των ΟΛΠ, ΟΛΘ ΟΛΘ -0,53% και να θεμελιωθεί ο ισχυρός Δημόσιος Χαρακτήρας των Λιμανιών.

- Κατοχύρωση θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων με ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις σε όλα τα Λιμάνια.

- Στελέχωση των Λιμανιών με προσωπικό πλήρους και σταθερής απασχόλησης με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

- Βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και συντάξεις αξιοπρέπειας.

- Να δομηθούν θεσμικές και αρμονικές σχέσεις με τις επιλιμένιες πόλεις και να ενδυναμωθεί ο κοινωνικός ρόλος των Λιμανιών.

- Να προωθηθεί η αναπτυξιακή προοπτική των Λιμανιών με αξιοποίηση των ιδίων κεφαλαίων, των δανειακών δυνατοτήτων και των ευρωπαϊκών κονδυλίων.




Πηγή : Iefimerida.gr


Δηλώσεις Μπουτάρη για παρατυπίες σε διαγωνισμούς, μετρό και δημοτική αστυνομία



«Ζήτησα το πόρισμα εσωτερικού ελέγχου για να προχωρήσω σε ένορκη διοικητική εξέταση που θα είναι εφ’ όλης της ύλης από τη στιγμή που διαπιστώνονται παρατυπίες. Να δούμε ποιοι ευθύνονται, όλη την αλυσίδα από την προκήρυξη μέχρι την αξιολόγηση και την παραλαβή που χωλαίνει», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή την καταγγελία της αντιπολίτευσης για παρατυπίες σε δύο διαγωνισμούς στον τομέα της καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Μπουτάρης στην τοποθέτησή του από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου αναφέρθηκε και στην επαναλειτουργία της δημοτικής αστυνομίας.

Εξέφρασε την πρόταση «τα πρόστιμα να θεωρούνται ανταποδοτικά και να μπορούμε να προσλάβουμε δημοτικούς αστυνομικούς», ενώ πέρα από τα διπλοπαρκαρισμένα χαρακτήρισε ως δύο "αγκάθια" για να μπει τάξη στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα ταξί και τις φορτοεκφορτώσεις.

Ο δήμαρχος στάθηκε και στην απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, που υιοθέτησε την πιο πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου που έκανε λόγο «και για αρχαία και για μετρό».

«Προτίθεμαι να οργανώσω μια ομάδα εξωτερικών συνεργατών που θα ασχοληθούν με το θέμα, με τη διενέργεια του διαγωνισμού, τι θα είναι, τι θα περιλαμβάνει για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση που θα στείλουμε στην Αττικό Μετρό και στο υπουργείο για να προχωρήσει η ιστορία το ταχύτερο δυνατό», είπε ο Γιάννης Μπουτάρης.



Πηγή : tanea.gr


Ο Παναθηναϊκός νίκησε ξανά (73-69) τον Ολυμπιακό



Δεύτερη νίκη σε 11 ημέρες πανηγύρισε ο Παναθηναϊκός επί του Ολυμπιακού, καθώς μετά την επιτυχία στο ΣΕΦ και την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας οι "πράσινοι" επικράτησαν απόψε και στο ΟΑΚΑ, με 73-69, υποχρεώνοντας τους "ερυθρόλευκους" στην πρώτη ήττα στην Α1 μετά από δύο αγωνιστικές.

Παράλληλα, η ομάδα του Αλεξάνταρ Τζόρτζεβιτς έβαλε τέλος στο σερί των πέντε συνεχών ηττών που μετρούσε από το περυσινό πρωτάθλημα, παρότι στο ξεκίνημα του αγώνα βρέθηκε κάποια στιγμή να χάνει ακόμη και με διαφορά 15 πόντων.

Για την πειραϊκή ομάδα ο Σπανούλης είχε μεν 10 ασίστ αλλά υπέπεσε σε 7 λάθη, ενώ στην επίθεση ήταν πολύ άστοχος καθώς είχε συνολικά 3/11 σουτ και 0-2 βολές και "εγκλώβισε" την ομάδα του.
Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να σοκάρει τους γηπεδούχους και με συνεχή τρίποντα (5) να φτάνει αρχικά στο 8-16 και εν συνεχεία στο 15-30 (!), καθώς σε εκείνο το διάστημα ο Σπανούλης έμοιαζε με μαέστρο ορχήστρας, δίνοντας τη μία ασίστ πίσω από την άλλη στους συμπαίκτες του, που απλά έβαζαν την μπάλα στο καλάθι.

Το δεκάλεπτο έληξε με 32-18 για τους φιλοξενούμενους, που έμοιαζαν με ομάδα από το... ΝΒΑ αφού ό,τι έκαναν έπιανε, ενώ μετρούσαν ήδη 5/7 τρίποντα. Στη συνέχεια, περιέργως, αντί το άγχος να το έχει ο Παναθηναϊκός οι παίκτες του Σφαιρόπουλου βιάστηκαν να τελειώσουν το παιχνίδι, με τον αρχηγό των "ερυθρόλευκων" να ξεκινά τα (άστοχα) τρίποντα.

Παρόλα ταύτα η διαφορά παρέμενε σε διψήφιο νούμερο (28-38), ως τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έτρεξε ένα επιμέρους 11-2 χάρις στην καλή περιφερειακή άμυνα και το αθόρυβο παιχνίδι του Κούζμιτς, που επέτρεψε στους γηπεδούχους να μειώσουν σε 41-43 στο ημίχρονο. Ο Γκιστ με κάρφωμα στον αιφνιδιασμό ισοφάρισε σε 47-47, για πρώτη φορά μετά το 6-6 και ο Γιάνκοβιτς με τρίποντο έβαλε μπροστά την ομάδα του.

Ο Ολυμπιακός υστερούσε πολύ στην οργάνωση, την ώρα που είχε αναλάβει δράση ο Ραντούλιτσα κι έτσι ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 56-55 στο τέλος της τρίτης περιόδου. Με πολύ άγχος στη συνέχεια και οι δύο ομάδες, όμως οι "πράσινοι" έφτασαν στο +10 με τρίποντα των Φώτση και Φελντέιν.

Μια διαφορά όμως που ο Παπαπέτρου με επτά δικούς του πόντους κατέβασε γρήγορα στο -3 (64-67) στα 1:45 πριν το τέλος. Ο Ραντούλιτσα έγραψε το 69-64, ο Σπανούλης με το πρώτο εύστοχο τρίποντό του μείωσε σε 71-67 και με 2/2 ο Παπαπέτρου σε 71-69 στα 20'' πριν το τέλος, για να γράψει το τελικό σκορ ο Φελντέιν.



Πηγή


Γιατί αποσύρθηκε από την κούρσα του ΕΛΚ η Ντόρα


Αποσύρθηκε τελικά η υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη για την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος λίγες μέρες πριν την ετήσια σύνοδο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη στις 21 και 22 Οκτωβρίου. Στο συνέδριο θα βρίσκονται οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ καθώς και ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση της απόσυρσης της υποψηφιότητας κατέληξαν ύστερα από επικοινωνία που είχε η πρώην υπουργός Εξωτερικών με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που την είχε προτείνει εκ μέρους της ΝΔ για τη συγκεκριμένη θέση κατόπιν συμφωνίας και με τους άλλους τρεις υποψηφίους προέδρους του κόμματος.

Σύμφωνα με το MEGA, η Ντόρα Μπακογιάννη κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά ότι την υπονόμευσε παρασκηνιακά παίρνοντας τηλέφωνα για να μην ψηφιστεί. Το περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού απαντά ότι «Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά», αφού δεν θα γινόταν να πάρει τηλέφωνο τους εκατοντάδες συνέδρους για να μην ψηφιστεί.

«Χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία να κερδίσει μία θέση Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», φέρεται να είπε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης για την υποψηφιότητα.



Πηγή


Μόνο 34,4 εκατ. ευρώ θα φέρει ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά



Στον αέρα τινάζει η ΓΣΕΕ την επιχειρηματολογία όσων, ολίγων, συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει μελετήσει την απόφασή της για επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων και άλλων ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών. Η κυβέρνηση από τον Ιούλιο, με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, υπολογίζει ότι θα εισπράξει 300 εκατομμύρια ευρώ από τον ΦΠΑ. Ομως με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, το τελικό ποσό που θα εισπράξει θα είναι λίγο πάνω από 34 εκατ. ευρώ. Καθώς η τελική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα εκκρεμεί, οι γονείς των 85.000 μαθητών των ιδιωτικών σχολείων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και έχουν προγραμματίσει για αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λεόντειο Σχολή Πατησίων (Νεϊγύ 17 στα Ανω Πατήσια) στις 6 μ.μ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, από τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης (που αναφέρεται στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, τιμές 2015-2016) και του υπουργείου Παιδείας (για το πλήθος μαθητών, 2011-2012), δεν προκύπτει ότι θα εισπραχθούν 300 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα:

• Στον χώρο της ιδιωτικής τυπικής εκπαίδευσης (ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και ΙΕΚ) λειτουργούν 958 μονάδες με 105.633 μαθητές.

• Εκτός της τυπικής εκπαίδευσης λειτουργούν 9.794 μονάδες (βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, φροντιστήρια, κέντρα ελευθέρων σπουδών) με 643.471 μαθητές, ενώ δεν μπορούν να υπολογισθούν με ακρίβεια οι μαθητές που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα. Πρόκειται για παραοικονομία με τζίρο που έχει υπολογισθεί από την ΕΛΣΤΑΤ το 2013 κατ’ ελάχιστο στο ποσό των 256,7 εκατ. ευρώ.

• Με βάση τη μέση τιμή των διδάκτρων, ο συνολικός τζίρος του ιδιωτικού τομέα της εκπαίδευσης είναι 986,1 εκατ. ευρώ, στα οποία αντιστοιχεί ποσό ΦΠΑ 23% 226,8 εκατ. ευρώ.

• Ωστόσο, έχουν ήδη εξαιρεθεί από την επιβολή ΦΠΑ 23% οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα ΙΕΚ. Εάν ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη περί εξαίρεσης των φροντιστηρίων, ΦΠΑ 23% θα ισχύσει μόνο για τα ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που έχουν τζίρο 381,4 εκατ. ευρώ και αποδιδόμενο ΦΠΑ 87,6 εκατ. ευρώ – μόλις το 30,2% του προσδοκώμενου στόχου των 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στις παραπάνω ιδιωτικές σχολικές μονάδες περιλαμβάνονται όλες όσες ήδη λειτουργούν ως μη κερδοσκοπικές εταιρείες και έχουν εξαιρεθεί από το μέτρο.

• Η επιβολή ΦΠΑ από 0% σε 23% θα οδηγήσει σε φυγή περίπου 18.000 μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία. Συνακόλουθα οι εκτιμώμενες εισροές θα μειωθούν κατά 81 εκατ. ευρώ και ο ΦΠΑ κατά 18,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

• Τέλος, τα φαινόμενα αδιαφάνειας, αδήλωτης εργασίας και φοροδιαφυγής θα μειώσουν ακόμη περαιτέρω το ποσό. Ως εκ τούτου και με βάση τους υπολογισμούς του ΚΑΝΕΠ, το προσδοκώμενο τελικό ποσό είσπραξης του ΦΠΑ 23% από ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας δεν θα υπερβαίνει τα 34,4 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί μόλις στο 11,5% του δημοσιονομικού στόχου των 300 εκατ. ευρώ!

Δικαιολογημένα, λοιπόν, το ΚΑΝΕΠ, η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ και οι γονείς μιλούν για «σχεδιαστικό Βατερλώ των εμπνευστών του μέτρου».


Έντυπη Καθημερινή