Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Σεισμική δόνηση σε Αχαΐα και Ηλεία



Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σήμερα το απόγευμα στην Πάτρα και σε άλλες περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίστηκε νοτιοδυτικά της Πάτρας, κοντά στα σύνορα με την Ηλεία.

Από την πλευρά του, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ανακοίνωσε ότι η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίστηκε 15 χιλιόμετρα νότια της κοινότητας Κάτω Μαζαράκι της Αχαΐας.



BHMA


Ρέντσι: Δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα



Ο Ιταλός πρωθυπουργός εκθειάζει στο Al-Jazeera τον πολιτισμό και τις δημοκρατικές αξίες της Ελλάδας, στο βαθμό μάλιστα που καθορίζουν ουσιαστικά την Ευρώπη όπως είναι σήμερα. Επαναλαμβάνει ωστόσο την ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις και ανάκτηση της εμπιστοσύνης, ενώ ξεκαθαρίζει ότι πολλές κυβερνήσεις δεν επιθυμούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

"Η Ελλάδα είναι μία σπουδαία χώρα. Όχι από απόψεως αριθμού κατοίκων, αλλά λόγω της ιστορίας, της ποιότητας της δημοκρατίας, της ποιότητας των εμπειριών που προσφέρει η Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρώπη χωρίς την  Ελλάδα. Θα ήταν μία Ευρώπη χωρίς σημαντικές αξίες και τρόπο ζωής (lifestyle)." δήλωσε σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Jazeera, o Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.

"Για μένα το πρόβλημα δεν είναι το χρέος αλλά η οργάνωση της ελληνικής οικονομίας", τόνισε ο κύριος Ρέντσι, ο οποίος πάντως θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι "αναγκάσαμε και σπρώξαμε την Ελληνική Κυβέρνηση στην ισχύουσα κατεύθυνση, γιατί δεν μπορούμε να λέμε ότι ισχύουν αλλά μέτρα και άλλα σταθμά για τους Έλληνες από την μία και τους Ιταλούς,τους Γάλλους και τους Ισπανούς από την άλλη.".

Ο Ιταλός πρωθυπουργός υποφράμμισε την ανάγκη λύσης του ελληνικού προβλήματος, "οπωσδήποτε" και "οριστικά".

Αναφέρθηκε περαιτέρω στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας:
"Είναι προφανής σε όλους η αναγκαιότητα να πραγματοποιήσει η Ελλάδα διαρθρωτικές μετταρυθμίσεις, είναι απολύτως απαραίτητο να επενδύσουμε στο μέλλον και την οργάνωση της ελληνικής οικονομίας."

Ο Ματέο Ρέντσι εκτιμά ότι τίθεται ζήτημα σε επίπεδο Ευρώπης και όχι μόνο Ελλάδας, προς την οποία σημείωσε ότι η υποστήριξη πρέπει να είναι σταθερή "κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών αλλά και ετών".

"Το αληθινό πρόβλημα είναι η εικόνα της Ευρώπης στο μέλλον. Συνεπώς τώρα τελειώνουμε με το επείγον ζήτημα της Ελλάδας, αλλά μετά πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουμε την αντίληψη της Ευρώπης και πάνω από όλα (να εστιάσουμε)(σ)την αναγέννηση της Ευρώπης."

Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας δεν βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι για πολλούς λόγους. Και πρωτευόντως γιατί πολλές χώρες αντιτίθενται σε αυτό.

Τέλος αναφερόμενος στο ελληνικό δημοψήφισμα που εξήγγειλε και διενήργησε η κυβέρνηση Τσίπρα δημιούργησε πολλά προβλήματα στις παλιότερες κυβερνήσεις και σημείωσε:

"Πρωθυπουργοί άλλων χωρών είπαν: «Οπότε οποιοσδήποτε μπορεί να εξαγγείλει δημοψήφισμα και να πει ότι δεν θέλει να πληρώσει το χρέος του.» Πιστεύω ότι πρέπει να αποφύγουμε το ερώτημα, επενδύοντας στην Ελληνική οικονομία και το ελληνικό μέλλον. "


Πηγή: skai.gr


Κώστας Καραμανλής: "Όχι βιαστικές κινήσεις εντός της ΝΔ"



Σύμφωνος με το «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας των εσωτερικών διαδικασιών για τη διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία φέρεται να είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής. «Αν διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και επιστρέψει η ομαλότητα στη χώρα, τότε μπορεί να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από τον Σεπτέμβριο. Αν όχι, από τον Νοέμβριο και βλέπουμε…» λένε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα έσπευσαν να επισκεφτούν τον πρώην πρωθυπουργό προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις εν μέσω κορύφωσης των πιέσεων για συμφωνία ή έξοδο της χώρας από το ευρώ και την Ευρωζώνη.

Και αυτό, όπως εξηγούν, διότι ουδείς στη Συγγρού ή την Παναγή Κυριακού πιστεύει ότι τα προβλήματα θα λυθούν «διά μαγείας» με την υπογραφή της συμφωνίας. Αντιθέτως, όλοι, συμπεριλαμβανομένου του κ. Καραμανλή, εκτιμούν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι και ως εκ τούτου απαιτείται συγκρότηση, υπευθυνότητα και εγρήγορση.

Για τους γνωρίζοντες, η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη διαδοχή του κ. Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, σχεδόν ταυτόχρονα με την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού και τον ορισμό ως μεταβατικού αρχηγού του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, θεωρήθηκε εξαιρετικά πρώιμη από τον κ. Κ. Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι θα είναι λάθος να επιχειρηθεί η αλλαγή σελίδας πριν ξεκαθαρίσει το πολιτικό και κυρίως το εθνικό τοπίο. Κάτι το οποίο, ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμβεί άμεσα. Αυτή υπήρξε και η κοινή διαπίστωση στην πρόσφατη συνάντηση των κ. Καραμανλή και Μεϊμαράκη, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον δεύτερο. Παρότι επισήμως, η συζήτηση δεν αφορούσε τα εσωκομματικά, αλλά την ενημέρωση για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, είναι σαφές ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν και τα εσωκομματικά και μάλιστα αναλυτικά. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον της κεντροδεξιάς παράταξης.

Ολοι θυμούνται τη συνάντηση που είχαν οι κ. Καραμανλής και Μεϊμαράκης το ίδιο βράδυ με το δείπνο των κορυφαίων γαλάζιων στελεχών στην Αθηναΐδα, με οικοδέσποινα την κ. Μ. Γιαννάκου. Τότε, και οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει μεν ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να γυρίσει σελίδα προκειμένου η παράταξη να μείνει ενωμένη, αλλά χωρίς βιαστικές κινήσεις που θα επέτειναν το πρόβλημα χωρίς να διασφαλίζουν την προοπτική της. Θέση που ο κ. Μεϊμαράκης είχε «σφραγίσει» με τη μη αποδοχή της πρόσκλησης για συμμετοχή στο δείπνο από την κ. Γιαννάκου. Γι’ αυτό και δεν είχε πάει.

«Δεν ακούγεται βοή»

Τότε, επίσης, ο κ. Καραμανλής είχε αποσαφηνίσει για πολλοστή φορά ότι δεν έχει καμία διάθεση ανάμειξης στα εσωτερικά του κόμματος και ότι δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να ηγηθεί μιας προσπάθειας ανασύνταξης της κεντροδεξιάς παράταξης, όπως μετά τις εκλογές και μέχρι σήμερα του ζητούν πολλοί.

Και τότε, αλλά και σήμερα, το βασικό ζήτημα για τη μετά Σαμαρά εποχή στη Νέα Δημοκρατία είναι ότι μεταξύ των διεκδικητών δεν ξεχωρίζει το πρόσωπο που θα μπορούσε να κερδίσει από απόσταση ασφαλείας την κούρσα της διαδοχής έτσι ώστε να μπορεί να επιτύχει τον βασικό στόχο που δεν είναι άλλος από το να ενώσει την κατακερματισμένη Κεντροδεξιά. «Δεν ακούγεται βοή» συνήθιζε να λέει τους προηγούμενους μήνες στους συνομιλητές του ο πρώην πρωθυπουργός, υπονοώντας σαφώς ότι οι συνθήκες για την αλλαγή σελίδας δεν έχουν ωριμάσει.

Σε αυτό το «έλλειμμα», άλλωστε, στηρίζουν κάποιοι την πρόβλεψη αρκετών στο κόμμα ότι, λόγω και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα, «ο κ. Μεϊμαράκης μπορεί και να μην είναι τελικά και πολύ μεταβατικός...». Αλλωστε είναι το πρόσωπο που προκαλεί τις λιγότερες εσωκομματικές αντιδράσεις, ουδέποτε ταυτίστηκε με το προηγούμενο σύστημα εξουσίας στη Ν.Δ. και έχει πολύ καλή σχέση με τον κ. Κ. Καραμανλή. Ολα τα παραπάνω, λοιπόν συνηγορούν υπέρ μιας μακροημέρευσης, στο πλαίσιο βεβαίως των σημερινών συνθηκών.

Πάντως από την Παναγή Κυριακού δεν φαίνεται να εκφράζεται δυσαρέσκεια προς αυτή την κατεύθυνση, αφού όπως προαναφέρθηκε βασική προϋπόθεση που θέτει ο κ. Καραμανλής για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου στο κόμμα είναι η επιστροφή της ομαλότητας στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου.


Πηγή 


Εικόνες φρίκης από τη σφαγή νεοσύλλεκτων στην Τικρίτ δημοσιοποίησε η ISIS


Ένα νέο βίντεο από τη σφαγή στην ιρακινή πόλη Τικρίτ, όπου εκατοντάδες στρατιώτες, στην πλειονότητά τους σιίτες, εκτελέστηκαν τον Ιούνιο του 2014, έδωσε το Σάββατο στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος.

Περισσότεροι από 1.700 νεοσύλλεκτοι, κυρίως μέλη σιιτικών πολιτοφυλακών, φέρεται ότι ήταν τα θύματα της «σφαγής της Σπάισερ», μιας στρατιωτικής βάσης, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Τικρίτ. Οι νεοσύλλεκτοι είχαν απαχθεί από αυτήν τη βάση και στη συνέχεια εκτελεστεί σε διάφορα σημεία τις πρώτες ημέρες της επιχείρησης των σουνιτών τζιχαντιστών της ISIS στο Βόρειο Ιράκ, τον Ιούνιο του 2014.

Το βίντεο, διάρκειας 22 λεπτών, αναρτήθηκε σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους και περιλαμβάνει παλιές και νέες εικόνες, ενώ δείχνει εκατοντάδες εκτελέσεις, γεγονός που αποτελεί νέα απόδειξη του εύρους της σφαγής.

Κάποια από τα θύματα παρακαλούν τους δήμιους τους να τους λυπηθούν, προσπαθώντας να εξηγήσουν ότι κατατάχθηκαν πρόσφατα στις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι μακάβριες εικόνες δείχνουν μαζικές εκτελέσεις, με άνδρες να πέφτουν από φορτηγά και στη συνέχεια να παραμένουν ξαπλωμένοι σε ομαδικούς τάφους προτού εκτελεστούν ένας προς έναν.
Η σφαγή συνεχίζεται τη νύχτα και το βίντεο δείχνει εικόνες από μια μπουλντόζα η οποία χρησιμοποιείται για να μετακινήσει τους σορούς των πτωμάτων.

Σχεδόν 600 πτώματα έχουν εντοπιστεί από τον Απρίλιο, οπότε ο ιρακινός Στρατός και οι συμμαχικές τους δυνάμεις ανακατέλαβαν την Τικρίτ. Πολλά πτώματα ρίχτηκαν στον ποταμό Τίγρη.

«Είναι ένα μήνυμα που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και κυρίως στους σκύλους ραφίντχα, τους ανακοινώνω την άφιξή μας», δηλώνει στο βίντεο αξιωματούχος του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιώντας έναν υποτιμητικό όρο για να αναφερθεί στους σιίτες.

Το βίντεο δημοσιεύθηκε τέσσερις ημέρες αφού δικαστήριο της Βαγδάτης καταδίκασε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού 24 άνδρες για τη σφαγή στην Τικρίτ.

Η δίκη διήρκεσε μόλις λίγες ώρες και οι καταδίκες βασίστηκαν κυρίως στις ομολογίες των κατηγορούμενων, οι οποίες δόθηκαν, σύμφωνα με τους ίδιους, αφού υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια.



Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό



Κερδίζει έδαφος το σενάριο για «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»



Σταύρος Θεοδωράκης: «Να υπάρξει μια αποφασισμένη ομάδα είκοσι ικανών προοδευτικών ανθρώπων που θα πουν "πάμε να το κάνουμε"» - Κυβερνητικός αξιωματούχος: «Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει σοβαρές και συγκεκριμένες κινήσεις για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους»

Μπορεί τα βλέμματα του πλανήτη να είναι σήμερα στραμμένα στις Βρυξέλλες και τις κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, ωστόσο εξίσου μείζον είναι και τι θα γίνει στην Αθήνα τις επόμενες μέρες. Πλήθος σεναρίων έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το τι θα πράξει ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο αυτό που κερδίζει έδαφος είναι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Το στίγμα έδωσε και ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια αληθινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Να μπουν δέκα στόχοι και να υπάρξει μια αποφασισμένη ομάδα είκοσι ικανών προοδευτικών ανθρώπων που θα πουν "πάμε να το κάνουμε"».

Με αυτή τη φράση ο κ. Θεοδωράκης περιγράφει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα στήριζε μια διαφορετική κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή. Αλλωστε η εβδομάδα που μας πέρασε έφερε πιο κοντά τον επικεφαλής του Ποταμιού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λόγω της προοπτικής να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους και τη φημολογία για επικείμενες πολιτικές εξελίξεις. Ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης λέει στη συνέντευξη: «Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή, συμφωνήσαμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας».

Το σενάριο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας κερδίζει έδαφος και στα ευρωπαϊκά στρατόπεδα.

Φίλοι και εχθροί της Ελλάδας, οι πρώτοι λιγότερο και οι δεύτεροι περισσότερο, θέτουν ανοιχτά το πρόβλημα της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης ως ένα από τα βασικά προβλήματα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. Εκτιμάται ότι με μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία θα συμμετέχουν οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, πλην των ακραίων, θα οδηγήσει στο να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και να έρθει ομαλά η επόμενη δύσκολη ομολογουμένως μέρα.

Χθες κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε στο protothema.gr: «Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει σοβαρές και συγκεκριμένες κινήσεις για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους».


Πηγή : protothema.gr


Το μέλλον μας είναι γραμμένο στο πρόσωπό μας!




Ακόμα και μικρές διαφορές μεταξύ των χαρακτηριστικών του προσώπου δύο ανθρώπων μπορούν να στείλουν τον καθένα σε άλλο μονοπάτι της ζωής.
Η επιτυχία ή η αποτυχία, ακόμα και το ύψος του μισθού μας, εξαρτώνται κατά πολύ από τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας. Χρειάζονται μόνο 40 κλάσματα του δευτερολέπτου για τον οποιοδήποτε γνωρίζει κανείς για πρώτη φορά για να σχηματίσει μέσα του μία εντύπωση κι αυτή με βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Και όπως κατάλαβαν οι επιστήμονες, αυτή η πρώτη εντύπωση δεν σβήνεται.

Άδικο μεν, απόλυτα διαδεδομένη πραγματικότητα δε: Τα χαρακτηριστικά (και όχι η έκφραση) του προσώπου δίνουν την εντύπωση στον άλλον αν κάποιος είναι ικανός, τίμιος, αξιόπιστος, αρχηγός ή οπαδός. Τα μεγάλα μάτια, τα παιδικά χαρακτηριστικά του προσώπου, τα ψηλά ζυγωματικά, τα φρύδια, το στόμα, το πηγούνι, όλα δίνουν αυτή την μοιραία πρώτη εντύπωση. Είτε στις προσωπικές είτε στις επαγγελματικές επαφές, αυτό μετράει κατά πολύ. Έχει μετρηθεί ότι οι άνθρωποι με ωραία χαρακτηριστικά κερδίζουν 10-12% περισσότερα χρήματα ενώ στις διευθυντικές θέσεις προσλαμβάνονται αυτοί που τα χαρακτηριστικά τους δείχνουν κυριαρχία.

Ο Alexander Todorov του Πανεπιστημίου Princeton έκανε ένα πείραμα δείχνοντας τις φωτογραφίες των υποψηφίων για το Αμερικανικό Κογκρέσο και ζητώντας από τους εθελοντές που έπαιρναν μέρος στο πείραμα να δείξουν ποιον θεωρούν πιο ικανό. Το 70% των υποψηφίων που έδειξαν εξελέγη! Το θέμα είναι όμως, όπως λέει, ότι τώρα που στέλνει κανείς ηλεκτρονικά το βιογραφικό του με φωτογραφία, το αν θα προσληφθεί ή όχι εξαρτάται πολύ από τη φωτογραφία αυτή, πράγμα που κρίνει ότι είναι ακόμα πιο άδικο.



Πηγή : iatropedia.gr


Μεξικό: Απέδρασε για δεύτερη φορά ο βαρώνος των ναρκωτικών Χοακίν Γκούζμαν



Ο μεξικανός βαρώνος των ναρκωτικών Χοακίν Γκούζμαν “El Chapo” κατάφερε να δραπετεύσει από μία φυλακή υψίστης ασφαλείας για δεύτερη φορά μέσα σε 14 χρόνια.
Μία μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας έχει στηθεί για τον εντοπισμό του με τις αρχές να έχουν κλείσει το γειτονικό αεροδρόμιο της Τολούκα για να αποφύγουν τυχόν εναέρια διαφυγή του. Ο Γκούζμαν, 58 ετών, τελευταία φορά εθέαθη στην περιοχή των λουτρών γύρω στις 9 χτες το βράδυ, αλλά ο συναγερμός χτύπησε όταν δεν επέστρεψε στο κελί του.

Οι μεξικανικές αρχές εντόπισαν μία σήραγγα έκτασης πάνω από 1,5 χλμ, την οποία χρησιμοποίησε ο "El Chapo" για να αποδράσει. Η σήραγγα, που ξεκινούσε από το κελί του, οδηγούσε σε ένα κτίριο έξω από τα τείχη της φυλακής.

Ο πλέον καταζητούμενος βαρώνος ναρκωτικών στον κόσμο, επικεφαλής του ισχυρού καρτέλ Σιναλόα είχε επικηρυχθεί έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον από το Μεξικό.

Η “αυτοκρατορεία” του δρά από την Βόρεια Αμερική μέχρι την Ευρώπη και την Αυστραλία, ενώ η περιουσία του σύμφωνα με το περιοδικό Forbes εκτιμάται σε πάνω από 1 δις δολάρια και στη λίστα βρίσκεται πάνω από τους προέδρους της Βενεζουέλας και της Γαλλίας.

Ο Γκούζμαν συνελήφθη για πρώτη φορά από τις αρχές το 1993 στη Γουατεμάλα εκδόθηκε στο Μεξικό, όπου και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση για φόνους και διακίνηση ναρκωτικών. Το 2001 όμως απέδρασε από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Πουέντε Γκράντε με τη βοήθεια των δεσμοφυλάκων.

Το 2014 εντοπίστηκε και συνελήφθη στο θέρετρο Μασατλάν στον Ειρηνικό ωκεανό, όπου και κρυβόταν μαζί με την εστεμμένη σύζυγό του και τις δίδυμες κόρες τους. Η κυβέρνησή του προέδρου Πένα Νιέτο έχει δεσμευθεί να συλλάβει τον ισχυρό βαρώνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ , daily mail, newsit.gr


Γιούνκερ: Θα παλέψω μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για συμφωνία




Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο θα παλέψει για μια συμφωνία απόψε είπε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης.

"Εγώ θα πολεμήσω μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Και ελπίζω να το πετύχουμε", είπε.
Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα και στο ίδιο μήκος κύματος είχε σημειώσει: "Σήμερα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο θα εργαστούμε, έχουμε όρεξη γι' αυτό και ελπίζω ότι κάπου θα καταλήξουμε".


Πηγή


Στουρνάρας: Αισιοδοξία ότι τις επόμενες ημέρες θα αποκατασταθεί η κανονικότητα στις τράπεζες




Αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αποκατάσταση της κανονικότητας στη λειτουργία των τραπεζών, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποκατάσταση της κανονικότητας της λειτουργίας των Τραπεζών τις επόμενες μέρες, που συνέδεσε με την επικείμενη συμφωνία της Κυβέρνησης με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία χαρακτήρισε ως μονόδρομο επιβίωσης και προοπτικής για τη χώρα και την οικονομία.

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι αντιμετωπίστηκαν με αρτιότητα οι δυσκολίες και τα προβλήματα που προέκυψαν αμέσως από τις πρώτες μέρες που έκλεισαν οι τράπεζες.

Από την πλευρά της, η ΟΤΟΕ αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στις παρενέργειες που υπάρχουν για την πραγματική οικονομία στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εξυπηρέτησή τους πολλές κοινωνικές ομάδες και στην ανασφάλεια που διακατέχει τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, οι οποίοι έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ , Κούκος Σταύρος, ζήτησε ενημέρωση και απαντήσεις από τον διοικητή της ΤτΕ για θέματα που αφορούν στην επάρκεια της ρευστότητας, στις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, στο μέλλον των θυγατρικών τους στο εξωτερικό, στο ενδεχόμενο νέων αναδιαρθρώσεων και κατέληξε ότι, η ΟΤΟΕ σε κάθε περίπτωση θα υπερασπίσει την απασχόληση των εργαζομένων για την οποία απαίτησε να είναι στις προτεραιότητες του ενδιαφέροντος των επιλογών που θα υπάρξουν στο Τραπεζικό Σύστημα στις νέες συνθήκες.



Πηγή koolnews.gr






Eurogroup: Ποιοι θέλουν Grexit και ποιοι όχι





Πριν από μερικές εβδομάδες ήταν όλα ξεκάθαρα στις διαπραγματεύσεις για την κρίση στην Ελλάδα: και οι 18 χώρες μέλη της ευρωζώνης απειλούσαν την Αθήνα με Grexit, σημειώνει η εφημερίδα Die Welt.

Όμως τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα και η Γερμανία, που κρατά σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, φαίνεται να χάνει γρήγορα τους συμμάχους της.

Ένα είναι ξεκάθαρο, εκτιμά η Welt, το ρήγμα στην Ευρώπη ολοένα και μεγαλώνει και ξαφνικά η Γερμανία έχει λιγότερους συμμάχους στο πλευρό της.

Αν οι Έλληνες δεν εμφανιστούν εντελώς απρόθυμοι για διαπραγματεύσεις και αν οι Γάλλοι και οι Ιρλανδοί εμμείνουν στις θέσεις τους, τότε η πλευρά του τραπεζιού στην οποία κάθεται η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα μείνει άδεια, προσθέτει.

Η Welt προσπαθεί να εξηγήσει τις συμμαχίες χωρίζοντας τις χώρες της ευρωζώνης σε τρεις κατηγορίες:

Οι επικριτές της Ελλάδας

Αρχικά ήταν 18, τουλάχιστον την εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Η Γερμανία ηγείται των χωρών αυτών, όμως δεν έχει την πιο σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα.

Οι χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία), η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Σλοβενία θα ήθελαν να διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Κάποιες μάλιστα και χωρίς διαπραγματεύσεις.

Οι ανατολικοευρωπαίοι έχουν εφαρμόσει σκληρές μεταρρυθμίσεις και τώρα δεν επιθυμούν να δώσουν άλλα χρήματα στην Αθήνα. Μεταξύ των χωρών που είναι έτοιμες για ένα Grexit βρίσκεται και το Βέλγιο.

Οι ουδέτερες

Υπάρχουν χώρες που δεν συντάσσονται με καμία πλευρά. Μεταξύ αυτών είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία, οι οποίες έχουν επίσης λάβει βοήθεια. Ουδέτερες είναι επίσης η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

Το πού τελικά θα κλίνουν εξαρτάται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Αν οι Έλληνες φανούν αδιάλλακτοι όπως την προηγούμενη φορά θα συνταχθούν με τη σκληρή γραμμή. Αν όμως η Αθήνα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε δεν πρόκειται να ζητήσουν ένα Grexit.

Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσει η Welt και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι φίλοι της Ελλάδας

Οι πιο σημαντικοί σύμμαχοι της Αθήνας είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επιθυμούν να επιτευχθεί τώρα μια συμφωνία ή το λιγότερο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Είναι σημαντικό για αυτές να υπάρξει θετική κατάληξη και δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Οι Γάλλοι φοβούνται ότι το Grexit θα προκαλέσει την άνοδο των επιτοκίων των κρατικών τους ομολόγων. Οι Ιταλοί ότι κάποια στιγμή θα έχουν την τύχη των Ελλήνων, ενώ η Κύπρος είναι στενά συνδεδεμένη οικονομικά με την Ελλάδα.

Τέλος η Αυστρία προς το παρόν φαίνεται να έχει ουδέτερη θέση.


Πηγή : Nooz.gr



Στη γωνία η Μέρκελ – Βάλλεται ο ηγεμονικός της ρόλος στην ΕΕ



Γιάννης Τριήρης

Στα σκοινιά βρίσκεται πλέον η Άνγκελα Μέρκελ που βλέπει ότι χάνει οριστικά την μάχη της ηγεμονίας στην Ευρώπη, καθώς δέχεται για πρώτη φορά στην πολιτική της καριέρα άγριο σφυροκόπημα από τους άλλους ισχυρούς της γηραιάς ηπείρου τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, ίσως είναι από τις λίγες φόρες που πρέπει να αισθάνεται θυμωμένη τόσο πού με τον στενό της συνεργάτη Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος την οδήγησε στην γωνιά του ευρωπαϊκού ρινγκ αποκομμένη από ισχυρούς συμμάχους και δακτυλοδεικτούμενη ως η πολιτικός που θα την βαρύνει μια ενδεχόμενη διάλυση της Ευρώπης.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία , τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργός, έβαλαν την άκρη το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε και ανέλαβαν τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο για το ελληνικό ζήτημα, αλλά και για την γενικότερη γεωπολιτική στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω τεραστίων προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα της Ρωσίας και του Ισλαμικού κράτους.

Ενδεικτικές άλλωστε είναι οι δηλώσεις τους την ώρα που προσέρχονταν στο Συμβούλιο Κορυφής.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, αποδοκίμασε εμμέσως το προτεινόμενο σχέδιο Σόιμπλε για προσωρινό Grexit.

Το διακύβευμα είναι αν η Ελλάδα αύριο θα είναι στην Ευρωζώνη ή όχι, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Σημασία είναι να δούμε ποια είναι η αντίληψή μας για την Ευρώπη, τόνισε και ανέφερε «καρφώνοντας» την Γερμανία ότι δεν πρέπει να κοιτάμε τα εθνικά συμφέροντα αλλά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Για να καταλήξει ότι η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει σήμερα συμφωνία και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εφόσον το θέλει και η ίδια. Αυτό θα επιτρέψει στην Ευρώπη να προχωρήσει, πρόσθεσε.

Ο Ματέο Ρέντσι, από την πλευρά του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας εμφάνιση ενός πραγματικά μεγάλου Ευρωπαίου ηγέτη, αποστερώντας δύναμη από την Άνγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ με την μικροπολιτική που ακολούθησε στο ελληνικό ζήτημα απέδειξε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τις τύχες της μεγάλης Ενωμένης Ευρώπης και σκέπτεται μόνο εθνικά αν όχι εθνικιστικά για να ικανοποιήσει την γερμανική κοινή γνώμη.

Ταυτόχρονα, οι άλλοι ισχυροί Ευρωπαίοι και βέβαια και οι πέραν του Ατλαντικού σύμμαχοι, καταδεικνύουν την Μέρκελ ως υπαίτια για τις μεγάλες αποτυχίες της Ευρώπης τόσο στο να λύσει το πρόβλημα Ρωσίας-Ουκρανίας, όσο και να εμποδίσει την εξάπλωση των τζιχαντιστών στην γηραιά ήπειρο και γενικότερα στο δυτικό κόσμο.

Ό,τι και αν γίνει στο Συμβούλιο Κορυφής το απόγευμα της Κυριακής στις Βρυξέλλες, σε σχέση με την Ελλάδα, η Άνγκελα Μέρκελ έχει πλέον χάσει την εμπιστοσύνη των δυτικών συμμάχων, πλην ακόμη ορισμένων εκ των δορυφόρων της Γερμανίας, που πάντοτε την ακολουθούσαν στις ήττες και τις καταστροφές.

Και σ αυτόν τον τρίτο μεγάλο πόλεμο η Γερμανία θα ηττηθεί αργά ή γρήγορα. Και οι συνέπειες για τους ηττημένους είναι πάντα οι μεγαλύτερες…


Πηγή : tribune.gr


Φάιμαν: Παραδέχτηκε την αθλιότητα Σόιμπλε ότι θέλει να πετάξει έξω τους Ελληνες



Στην ευθεία παραδοχή ότι «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει σοβαρά να εξωθήσει τους Ελληνες από το ευρώ, ενώ αντίθετα, η Γερμανίδα καγκελάριος καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την εξεύρεση μιας εποικοδομητικής λύσης» προχώρησε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

Σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «΄Εστεραιχ», ο καγκελάριος επισημαίνει ότι το να κινηθούν σήμερα όλες οι χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης σε μια θετική κατάληξη θα είναι μια τεράστια πρόκληση, καθώς, όπως διευκρινίζει το ρήγμα στο θέμα της Ελλάδας διασχίζει όλη την Ευρώπη, και παρόμοιες διαφορές όπως στη Γερμανία (ΣΣ Σόιμπλε-Μέρκελ) υπάρχουν σε πολλές χώρες.
Υποστηρίζει ότι πρέπει να αποτραπεί το Grexit, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί θα έριχνε πίσω την Ευρώπη, και ως εκ τούτου, πρέπει να αναζητηθεί μια εποικοδομητική λύση.
Ο κ.Φάιμαν πιστεύει, όπως αναφέρει,ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα δώσει το σήμα για μια εποικοδομητική λύση και ακριβώς αυτό υποστηρίζει και ο ίδιος, δηλαδή να βρεθεί γρήγορα μια μεταβατική λύση και κατόπιν να συγκεκριμενοποιηθούν οι προτάσεις του Ελληνα πρωθυπουργού κατά τρόπο που να είναι δυνατή μια μακροπρόθεσμη λύση.
Και αυτό δεν σημαίνει, όπως προσθέτει, διαγραφή χρέους, αλλά μια μείωση του βάρους των επιτοκίων με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και με τα απαραίτητα μέσα, ούτως ώστε να είναι επιτέλους δυνατές οι επενδύσεις στην Ελλάδα.
«Δεν επιτρέπεται, τονίζει ο καγκελάριος, να καταστρέφουμε την Ευρώπη με προγράμματα λιτότητας, πρέπει να εξοικονομούμε πόρους και να επενδύουμε και εδώ δεν πρόκειται για παιχνίδια στον υπολογιστή, αλλά για τις τύχες των ανθρώπων».
Θεωρεί ότι μια συμφωνία βρίσκεται σίγουρα πλησιέστερα από προηγούμενες φορές, θα έλεγε μάλιστα πως οι ευκαιρίες για μια συμφωνία σε ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ τόσο καλές όσο τώρα, ωστόσο υπάρχει πολλή απόσταση από ένα οριστικό «Ναι» για το πρόγραμμα βοήθειας, γιατί μερικές χώρες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.
Σχολιάζοντας την τελευταία πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού, ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει προχωρήσει τόσο πολύ όσο ποτέ, έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα, το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί θετικά, διότι καθιστά δυνατή μια βάση για μία συμφωνία».
Κατά την άποψη του καγκελάριου, η αλήθεια είναι βέβαια, ότι ο πρωθυπουργός στέκεται «με την πλάτη στον τοίχο» και γι αυτό έχει αποδεχθεί στο πρόγραμμά του πράγματα, τα οποία τον θέτουν υπό πίεση, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά πράγματα στο πρόγραμμα, όπως, επιτέλους η μάχη κατά της φορολογικής απάτης και επιτέλους φόροι πολυτελείας.
Αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει σίγουρα να συγκεκριμενοποιήσει και να βελτιώσει πολλά σημεία ακόμη, για το λόγο και μόνον ότι έχει αυξηθεί η χρηματοδοτική ανάγκη από τα 53 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν τελευταία, αλλά και επειδή έχει χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση,εξαιτίας του κλεισίματος των τραπεζών.
Ο Βέρνερ Φάιμαν διευκρινίζει στη συνέντευξή του ότι η αλήθεια είναι πως η Αυστρία επωφελείται από την ελληνική κρίση και αναφέρει ως παράδειγμα ότι αυτή την εβδομάδα τα κρατικά της ομόλογα βρέθηκαν σε ένα εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο και για ένα δεκαετές ομόλογο το αυστριακό κράτος πληρώνει αυτή τη στιγμή 1,14 ο/ο επιτόκιο, κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση σχεδόν 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στον αυστριακό προυπολογισμό του 2016.
«Εχουμε όφελος ως σταθερή χώρα, αλλά χρειαζόμαστε και μία σταθερή Ευρώπη, διότι μόνον τότε μπορούμε να εξάγουμε σε άλλες χώρες, όταν οι άνθρωποι εκεί έχουν χρήματα και μπορούν να αγοράσουν κάτι, γι αυτό είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε τώρα γέφυρες ,να εξασφαλίσουμε τις εξαγωγές μας,να εξασφαλίσουμε το μέλλον της Ευρώπης και δεν επιτρέπεται να πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε, γι αυτό και καταβάλλω τόσο πολλές προσπάθειες», καταλήγει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος.

Πηγή: ΑΜΠΕ, newsit.gr



Ο πρώτος φυσιολογικός τοκετός από διαβητική γυναίκα χάρη στο «τεχνητό πάγκρεας»



Η 41χρονη Catriona Finlayson-Wilkins από το Νόρφολκ της Αγγλίας είναι η πρώτη γυναίκα με διαβήτη που κατάφερε να γεννήσει φυσιολογικά, χάρη στο «τεχνητό πάγκρεας» που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.
Η γυναίκα πάσχει από διαβήτη τύπου 1 και χρησιμοποίησε τη συσκευή ώστε να παράγεται επαρκής ποσότητα ινσουλίνης και να ρυθμίζονται αυτόματα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα της.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC, το «τεχνητό πάγκρεας» (APDS) είναι μια μικρή φορητή συσκευή που μιμείται τη λειτουργία ενός υγιούς ανθρώπινου παγκρέατος. Το «τεχνητό πάγκρεας» ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης χάρη στο ενσωματωμένο ψηφιακό σύστημα που διαθέτει ώστε να ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης και παρέχει αυτοματοποιημένα τις απαραίτητες ποσότητες ινσουλίνης.


Σύμφωνα με τη Δρ Helen Murphy, επικεφαλής της ομάδας που επέβλεπε την 41χρονη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, ο διαβήτης στην εγκυμοσύνη συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών, το υπερβολικό βάρος του μωρού κατά τη γέννα, την πρόωρη γέννα και τη γέννηση νεκρού.

Η διαχείριση του διαβήτη στην εγκυμοσύνη αποτελεί πρόκληση για τους ειδικούς, δεδομένου ότι παρατηρούνται συνεχώς ορμονικές μεταβολές που δεν επιτρέπουν την αποτελεσματική ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Το «τεχνητό πάγκρεας» μπορεί πιθανώς να αποτελέσει τη λύση ώστε να ξεπεραστεί ο σημαντικός αυτός σκόπελος και να μπορούν περισσότερες γυναίκες με διαβήτη να γεννήσουν φυσιολογικά, χωρίς η ζωή ή η υγεία του μωρού τους να τίθεται σε κίνδυνο.


Πηγή


Ακινητοποιημένα 700 δίκυκλα της ομάδας ΔΙΑΣ




του Γιάννη Σουλιώτη

Ακινητοποιημένα λόγω μηχανικών βλαβών είναι 700 από τα συνολικά 1.250 δίκυκλα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αδυνατεί λόγω παντελούς έλλειψης χρημάτων να διαθέσει κονδύλια για την επισκευή τους, ενώ μετά την

επιβολή της τραπεζικής αργίας ματαιώθηκαν δωρεές επιχειρηματιών, που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσουν την επισκευή μοτοσικλετών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα τελευταία εικοσιτετράωρα ανεστάλη απόφαση τράπεζας να διαθέσει (υπό μορφή δωρεάς) ποσό ύψους 40.000 ευρώ που, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, θα επέτρεπε να επισκευαστούν μέχρι και 50 μηχανές.

Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. έχει, στο μεταξύ, αναλάβει το κύριο βάρος εφαρμογής του έκτακτου σχεδίου δράσης για την προστασία των καταθετών που πραγματοποιούν αναλήψεις χρημάτων από ATM και τα περίπου 350 υποκαταστήματα τραπεζών στην Αττική που εξυπηρετούν συνταξιούχους και ανέργους. Το διάστημα εφαρμογής του έκτακτου σχεδίου της ΓΑΔΑ περιπολούν στην Αττική 90 περίπου ομάδες ΔΙ.ΑΣ. από τις 7 π.μ. έως τη μία μετά τα μεσάνυχτα και μόνο στη διάρκεια της υπόλοιπη νύχτας ο αριθμός των ομάδων περιορίζεται σε 15. Ετσι, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν (κάθε αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ. είχε “χρεωμένη” τη δική του μοτοσικλέτα) για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της ΓΑΔΑ πρέπει κάθε δίκυκλο να «δουλεύει» ακατάπαυστα 18 ώρες, καθώς λόγω έλλειψης μηχανών, για να πιάσει δουλειά η βάρδια θα πρέπει να έχει παραλάβει τα δίκυκλα από την προηγούμενη. «Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουμε εμείς οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. δεν είναι οι κακοποιοί αλλά οι μηχανές μας. Χρησιμοποιούμε όποιες μοτοσικλέτες παίρνουν μπροστά δίχως να ξέρουμε εάν θα επιστρέψουμε σώοι» δήλωσε στην «Κ» ο Γιώργος, που υπηρετεί στη ΔΙ.ΑΣ. τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Την Τετάρτη, δύο αστυνομικοί της ομάδας τραυματίστηκαν όταν στη διάρκεια καταδίωξης στην περιοχή της Ανοιξης η μηχανή τους εξετράπη με συνέπεια να βρεθούν στο οδόστρωμα.

Αρμόδιος αξιωματικός εξήγησε στην «Κ» ότι το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας τυπικά εγκρίνει τις δαπάνες για την επισκευή των δικύκλων, ωστόσο την εκταμίευση των χρημάτων μπλοκάρει η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών. «Οι τελευταίες επισκευές έγιναν πριν από περίπου τρεις μήνες. Εκτοτε, όσες μοτοσικλέτες αντιμετωπίζουν μηχανικό πρόβλημα ή χρειάζονται αντικατάσταση ελαστικών παροπλίζονται, ενώ το κόστος των μικροεπισκευών συχνά καλύπτουν οι αστυνομικοί από την τσέπη τους», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και ο στόλος αυτοκινήτων της Αμεσης Δράσης. Λόγω έλλειψης κονδυλίων για τη συντήρηση και επισκευή τους (όπως και στην περίπτωση των μοτοσικλετών γίνεται σε συμβεβλημένα με την ΕΛ.ΑΣ. συνεργεία) λειτουργικά είναι σήμερα τα 80 από τα συνολικά 180 περιπολικά που διαθέτει η Αμεση Δράση στην Αττική. Μάλιστα, τα περισσότερα είναι ηλικίας περίπου 15 ετών, έχουν διανύσει καθένα από αυτά 300.000 - 400.000 χιλιόμετρα με συνέπεια να παρουσιάζουν σοβαρές και δαπανηρές βλάβες. Ενδεικτικό της πλήρους έλλειψης χρημάτων για τη συντήρηση του στόλου των αυτοκινήτων είναι το γεγονός ότι πέρυσι η ΕΛ.ΑΣ. διέλυσε 3.000 ακινητοποιημένα περιπολικά προκειμένου να τροφοδοτεί με ανταλλακτικά τα εναπομείναντα λειτουργικά! Στη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων πάντως, στο σχέδιο περιπολιών της ΓΑΔΑ μετέχουν 35 αυτοκίνητα της Αμεσης Δράσης ανά βάρδια, ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που τηρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται αύξηση 30% του αριθμού των συλλήψεων, προσαγωγών, ελέγχων κ.ά.

Αστυνομικός που υπηρετεί στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. περιέγραψε στην «Κ» ότι το διάστημα που παραμένουν κλειστές οι τράπεζες δεν παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων εγκληματικότητας, αλλά πολλά περιστατικά έντονων διαπληκτισμών μεταξύ πολιτών: «Πήραμε σήμα να πάμε σε τροχαίο ατύχημα στη Ν. Ιωνία. Φτάνοντας εκεί είδαμε δύο ηλικιωμένους άνδρες πιασμένους στα χέρια. Ο ένας ήταν ιδιοκτήτης μιας BMW και ο άλλος τον έβριζε αποκαλώντας τον “γερμανοτσολιά”». Αποκάλυψε ακόμα ότι το τελευταίο διάστημα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για τη φύλαξη στόχων, μεταξύ των οποίων και το... Νομισματοκοπείο Αθηνών και κατέληξε λέγοντας ότι τη δεδομένη στιγμή ρόλος της Αστυνομίας είναι να διαφυλάξει την κοινωνική ειρήνη: «Καλούμαστε να λειτουργήσουμε ως peace officers, σύμφωνα με την αστυνομική ορολογία των ΗΠΑ παρότι, ωστόσο, μας έχει επισημανθεί ο κίνδυνος και η απειλή μιας αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης το αμέσως προσεχές διάστημα».





;Έντυπη Καθημερινή

.


Επιβαρύνσεις «φωτιά» για τους ΙΧδες κρύβει η ελληνική πρόταση. Χαράτσι από 500 ευρώ ακόμα και στις βάρκες. – Τι αλλάζει



Μια τεράστια οικονομική επιβάρυνση για όλα τα νοικοκυριά είναι «κρυμμένη» στο κείμενο των ελληνικών προτάσεων. Σε αυτό γίνεται ρητή αναφορά για επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες ασφάλισης.

Τι σημαίνει αυτό;
Τεράστιες επιβαρύνσεις για τις ασφάλειες αυτοκινήτου, σπιτιών και ζωής.

Τι ισχύει σήμερα;
Στις ασφάλειες πάσης φύσεως δεν επιβάλλεται καθόλου ΦΠΑ παρά μόνο ένας φόρος ασφαλιστικών υπηρεσιών ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ασφάλιστρου.

Έτσι, σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας με ετήσια ασφάλιστρα 444 ευρώ, ο φόρος διαμορφώνεται στα 44 ευρώ. Τι θα σήμαινε ενδεχόμενη επιβολή ΦΠΑ 23%;
Πρόσθετο φόρο 102 ευρώ.

Η διατύπωση στο κείμενο των ελληνικών προτάσεων αφήνει ανοικτά πολλά ενδεχόμενα.

Καταρχήν δεν διευκρινίζεται αν ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με 23%. Αυτό όμως είναι και το πιο πιθανό καθώς το ποια προϊόντα και υπηρεσίες ανήκουν στο 13% ορίζεται σαφώς (μόνο λίγα τρόφιμα, το ρεύμα, το νερό και τα ξενοδοχεία) οπότε θεωρείται απίθανο να γίνει εξαίρεση για τις ασφάλειες.

Από την άλλη, δεν ξεκαθαρίζεται αν ο ΦΠΑ θα μπει και θα διατηρηθεί και ο φόρος ασφαλιστικών εργασιών, ή αν ο τελευταίος θα καταργηθεί.

Το τι ακριβώς θα συμβεί, θα φανεί με τον εφαρμοστικό νόμο. Σε κάθε περίπτωση, η επιβάρυνση θα είναι μεγάλη και θα αγγίξει όλη τη χώρα.

Ο λογαριασμός θα έρθει αυξημένος στους οδηγούς αυτοκινήτων οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με διπλό χτύπημα:
1. Από τη μία θα ακριβύνουν τα ασφάλιστρα λόγω ΦΠΑ και
2. Από την άλλη θα ξεκινήσει το κυνηγητό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων.

Οι οδηγοί αυτοκινήτων, θα πρέπει να υπολογίζουν ότι θα μπει «καπέλο» από 13% έως 23% στα ασφάλιστρα ενώ την ίδια επίπτωση θα έχουν και όσοι έχουν πάρει σπίτι με δάνειο καθώς και σε αυτή την περίπτωση, η ασφάλιση είναι υποχρεωτική.

Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων στην Ελλάδα ανέρχεται σήμερα περίπου στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι, η επιβάρυνση των ασφαλισμένων, μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 800 εκατ. ευρώ αν επικρατήσει το χειρότερο σενάριο.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες με το που θα κατατεθεί στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος των μέτρων.



Πηγή 








Economist: Το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να αποπληρωθεί λόγω ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το ΔΝΤ




Η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους μιας χώρας είναι μια δουλειά «στεγνή» και εκνευριστική. Ωστόσο, η ανάλυση που ετοίμασε το ΔΝΤ για την Ελλάδα στο τέλος Ιουνίου εξηγεί τις πραγματικά τραγικές συνέπειες της απόφασης του ελληνικού εκλογικού σώματος τον Ιανουάριο, όταν εξέλεξε μία κυβέρνηση λαϊκιστών υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, πρωθυπουργού και επικεφαλής του αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Economist, η Ελλάδα μετακινήθηκε από μία κατάσταση, όπου τόσο η οικονομία της όσο και ο όγκος του χρέους της ήταν σε ανάκαμψη, σε μία θέση όπου θα χρειαστεί νέους κουβάδες βοήθειας και οικονομικής διάσωσης από τους πιστωτές αλλά και περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, όπως λέει το ΔΝΤ.

Ακόμη χειρότερα, προσθέτει το δημοσίευμα, αυτοί οι υπολογισμοί έγιναν πριν τις ανεύθυνες αποφάσεις του κ. Τσίπρα να ανακοινώσει ένα δημοψήφισμα πάνω στους όρους της νέας βοήθειας (και να αγωνιστεί για την απόρριψή τους). Αυτό έκανε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία κλείνοντας τόσο τις τράπεζες της χώρας όσο και σταματώντας τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της, φέρνοντας την Ελλάδα στη θέση της πρώτης ανεπτυγμένης χώρας που χρεοκόπησε έναντι του ΔΝΤ (αν και το Ταμείο αυτό το αποκαλεί πιο ευγενικά «σε καθυστέρηση πληρωμών»).

Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν τώρα ότι η ελληνική οικονομία απλά δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα εντός της Ευρωζώνης. Σίγουρα το βάθος της ελληνικής ύφεσης κατά 27,4% του ΑΕΠ από το 2007 μέχρι το 2013, ξεπερνά οποιαδήποτε άλλη χώρα. (Η Πορτογαλία για παράδειγμα υπέστη μία πτώση 9,6% του ΑΕΠ μεταξύ 2008 και 2013). Παρόλα αυτά η ανάκαμψη ξεκίνησε για την Ελλάδα το 2014, και στο τρίτο τετράμηνο της χρονιάς η χώρα ήταν μία από τις οικονομίες με την δυναμικότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Τα ποσοστά των εξαγωγών, που υπήρξαν ανεμικά τα προηγούμενα πέντε χρόνια (εν μέρη λόγω της παγκόσμιας πτώσης της ναυτιλίας, του κύριου στυλοβάτη των εξαγωγών), βελτιώθηκαν σημαντικά. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9% το προηγούμενο έτος και βοηθήθηκαν από μία δυναμική τουριστική σεζόν.

Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονταν επίσης σε ανάκαμψη, καθώς ένα πάλαι ποτέ πρωτογενές έλλειμμα (προ της πληρωμής τόκων) έδωσε την θέση του σε ένα πλεόνασμα. Και όντως, πριν από έναν χρόνο, η Ελλάδα ήταν έτοιμη να γυρίσει στις αγορές, δανειζόμενη 3 δισ. ευρώ με πενταετές ομόλογο λίγο κάτω από το 5%. Επρόκειτο για μία απίθανη επιστροφή στις αγορές για μια χώρα που βίωσε την μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία και για την τέταρτη χώρα με την πιο δραστική αναδιάρθρωση δημοσίου χρέους μεταξύ των μέσων και ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη από το 1975. Η Ελλάδα κατάφερε να συγκεντρώσει επιπλέον ακόμη 1,5 δισ. ευρώ από τριετή ομόλογα τον Ιούλιο του 2014 και αργότερα την ίδια χρονιά αντάλλαξε σχεδόν το αντίστοιχο ποσό εντόκων γραμματίων με μακροπρόθεσμο χρέος.  

Επίσης, όπως αποδεικνύει η ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η κατάσταση είχε αρχίσει να βελτιώνεται. Τον Μάιο του 2014 οπότε και έγινε η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, το Ταμείο προέβλεπε ότι το χρέος θα μειωνόταν από το 175% του ΑΕΠ το 2013 στο 128% το 2020 και 117% το 2022, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι τα δημοσιονομικά μέτρα, οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις θα υλοποιούνταν με ακρίβεια.

Στη συνέχεια ο Economist αναφέρει ότι ακόμη κι αυτά τα νούμερα ήταν αρκετά υψηλά για το ΔΝΤ, καθώς στο τέλος του 2012 επέμενε ότι το χρέος θα έπρεπε να μειωθεί στο 124% το 2020 και κάτω από το 110% το 2022. Ωστόσο, την άνοιξη του 2014 τα επιτόκια είχαν πέσει γεγονός που βελτίωσε την εικόνα του χρέους για το 2022 κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Λαμβάνοντας υπόψη κι άλλους παράγοντες (όπως το γεγονός ότι 11δισ. ευρώ από τα 50 συνολικά που θα δίνονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ) το ελληνικό χρέος θα έπρεπε να μειωθεί στο 117% του ΑΕΠ το 2020 και στο 104% το 2022. Αυτό επέτρεπε να γίνουν υποθέσεις ότι δεν θα χρειαζόταν περαιτέρω ανακούφιση.

Ωστόσο, η κατάσταση ανατράπηκε, όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του ο Economist, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη και πριν από τα γεγονότα των δύο τελευταίων εβδομάδων, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εφαρμόσει άστοχες πολιτικές, με αποτέλεσμα οι καταθέσεις να «στεγνώσουν» και η αβεβαιότητα να κατακλύσει τα πάντα.

Η υποσχόμενη ανάπτυξη εξανεμίστηκε και η οικονομία βυθίστηκε και πάλι στην ύφεση το τελευταίο τετράμηνο του 2014 (όταν οι φόβοι για πιθανές εκλογές είχαν τις επιπτώσεις τους στην εμπιστοσύνη που είχε δημιουργηθεί) και το πρώτο τετράμηνο του 2015. Αυτή η πτωτική πορεία θα επιδεινωθεί.

Το ΔΝΤ λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις και πάλι χωρίς τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας υπολόγιζε ότι η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα πακέτο διάσωσης ύψους 52 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο του 2015 έως το τέλος του 2018. Από αυτά τα 36 δισ. θα έπρεπε να προέλθουν από τις χώρες της Ευρωζώνης ενώ η χρηματοδότηση θα ήταν αναγκαία καθώς η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βγει στις αγορές ώστε να αποπληρώσει τους τόκους και να εξοφλήσει το χρέος που θα είχε καταστεί ληξιπρόθεσμο, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα και η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων θα ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο από τον αρχικό σχεδιασμό. Παράλληλα, θα έπρεπε να γίνει εκκαθάριση των περίπου 7 δισ. ευρώ από το σύνολο των ανεξόφλητων λογαριασμών και των επιστροφών φόρου.

Αυτή η ανάγκη για χρηματοδότηση θα ήταν επιπλέον των 12 δισ. ευρώ που θα απαιτούνταν την ενδιάμεση περίοδο, ποσό που θα καλυπτόταν από τα υπάρχοντα χρήματα του πακέτου σε περίπτωση που υπήρχε συμφωνία στο τέλος Ιουνίου. Επίσης, οι Ευρωπαίοι δανειστές θα έπρεπε να προσφέρουν ακόμη μια σιωπηρή ελάφρυνση του χρέους διπλασιάζοντας τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων της ευρωζώνης, εάν το χρέος επρόκειτο να είναι βιώσιμο.

Ολα αυτά όμως πριν από το ναυάγιο της περασμένης εβδομάδας. Σπάνια το κόστος της πολιτικής ανικανότητας γίνεται τόσο έντονα αισθητό. Ακόμη κι αν οι Ελληνες προσήλθαν στις κάλπες για το δημοψήφισμα με βάση τη λογική και υιοθετήσουν τις προτάσεις των δανειστών, σε μια ένδειξη θέλησης παραμονής στην Ευρωζώνη, πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την ανυπομονησία που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.


Πηγή : kathimerini.gr


Δ. Μάρδας: «Lost in space Ζωή και Λαφαζάνης»






Σκληρή κριτική άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, με ανάρτηση του  στο Facebook, στη πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον υπουργό ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και σε όσους απείχαν από την ψηφοφορία της Βουλής την Παρασκευή, τονίζοντας οτι «γοητεύονται -τουλάχιστον- από την αίσθηση της ρήξης».

Έγραψε: «Lost in space...είναι το ελάχιστο που μπορεί να πεί κάποιος για την Ζωή τον Λαφαζάνη και τους πέριξ αυτών που απήχαν στην ουσία από την ψηφοφορία στη Βουλή. Γοητεύονται -τουλάχιστον- από την αίσθηση της ρήξης, που εισάγει η πρακτική τους, ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ, θεωρώντας τους εαυτούς τους κάτι ανάμεσα στη Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Γκουεβάρα. Η άγνοια του μέγεθους της καταστροφής τους δίνει έναν αέρα πολέμου… Απομένουν τα συνθήματα και τα τοτέμ του πολέμου για να ολοκληρωθεί η τραγωδία, που με πάθος επιθυμούν»!.


Newsroom ΔΟΛ


Το έγγραφο βόμβα του ανθέλληνα κατευθυνόμενου από βρώμικα συμφέροντα Σόιμπλε



To έγγραφο Β. Σόιμπλε, που έδειξε ότι οι Γερμανοί έχουν αντζέντα για Grexit, είδε το φως τη δημοσιότητας.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι δίνονται στην Ελλάδα δύο διέξοδοι από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

Η πρώτη είναι να μεταφερθούν ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα fund του εξωτερικού ως ενέχυρο για τη μείωση του χρέους.

Στη δεύτερη επιλογή θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για ένα... διάλειμμα της Ελλάδας από την ευρωζώνη για μια περίοδο τουλάχιστον 5 ετών στην οποία θα αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης και θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια και τεχνική συνδρομή.

Το έγγραφο «εργασίας», όπως το χαρακτηρίζει Σόιμπλε, μοιράστηκε πριν το Eurogroup σε «χώρες με παρόμοιες απόψεις», και αναφέρει τα εξης:

Στις 9 Ιουλίου η Ελλάδα κατέθεσε μια λίστα προτάσεων. Αυτές οι προτάσεις βασίζονται -ακόμη και υπολείπονται- από το τελευταίο προσχέδιο προτάσεων της τρόικας για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση.

Οι προτάσεις αυτές είναι ελλιπεις σε μια σειρά ιδιαίτρα σημαντικών τομέων μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και την προώθηση της μακροχρόνιας ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών δεν είναι επαρκείς οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στον τραπεζικό τομέα, οι αλλαγές στο δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι δομικές μεταρρυθμίσεις.

Γι αυτό, οι προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο τριετές πρόγραμμα από τον ESM, όπως έχει αιτηθεί η Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια καλύτερη, διατηρήσιμη λύση, κρατώντας και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Υπάρχουν πλέον δυο δρόμοι:

1.Οι Ελληνες βελτιώνουν τις προτάσεις τους άμεσα και σημαντικά, με πλήρη στήριξη από την ελληνική βουλή. Οι βελτιώσεις θα πρέπει να έχουν στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους εμπροσθοβαρώς και την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος - ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν:

-Τη μεταφορά πολύτιμων ελληνικών στοιχείων ενεργητικού αξίας 50 δισ. σε ένα fund στο εξωτερικό, όπως το Ινστιτούτο Ανάπτυξης στο Λουξεμβούργο, με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους εν καιρώ με στόχο τη μείωση του χρέους. Επίσης, αυτόματες περικοπές σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του ελλείμματος.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει μια σειρά χρηματοδοτικών στοιχείων για να "γεφυρώσουν" το χρονικό κενό έως την πρώτη δόση του νέου προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι το ρίσκο μη ολοκλήρωσης ενός νέου προγράμματος με τον ESM θα ενυπόκειται στην Ελλάδα και όχι στις χώρες της ευρωζώνης.

2. Σε περίπτωση που δεν μπορούν να διασφαλιστούν εμπροσθοβαρώς η βιωσιμότητα του χρέους και η προοπτική αξιόπιστης υλοποίησης, θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μέσω ήπιων διαπραγματεύσεων ένα "διάλειμμα" από την ευρωζώνη για 5 χρόνια, με πιθανή αναδιάρθρωση χρέους τύπου Paris Club, εάν χρειαστεί, κάτι που δεν ευθυγραμίζεται με τη συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση. (Αρθρο 125 TFEU).

Η λύση του "διαλείμματος" θα πρέπει να συνοδευτεί από τη στήριξη της Ελλάδας ως μέλος της ΕΕ και των Ελλήνων πολιτών, με αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια τα επόμενα χρόνια. Η λύση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται επίσης από τη βελτίωση των κανόνων της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και από ξεκάθαρα μέτρα για την ενίσχυση της ευρωζώνης.


Γ. Σταθάκης: «Οποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί να παραιτηθεί»



«Αν υπάρξει συμφωνία, οι τράπεζες θα ανοίξουν πολύ σύντομα, μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο θα πάρει μερικούς μήνες μέχρι να αρθούν τα capital controls. Θα είναι μια γρήγορη διαδικασία όσο υπάρχει συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Ακόμη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters o κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «αν κάποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την κυβέρνηση, θα πρέπει να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του». «Αυτό θα έκανα εγώ», είπε ο υπουργός, ενώ εύλογη θεωρεί την εκδοχή ότι κάποιοι υπουργοί μπορεί να αντικατασταθούν.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι προτάσεις έχουν ξεκάθαρους όρους, ενώ η κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει τα εν λόγω μέτρα από το κοινοβούλιο.



Πηγή


Εξι στους δέκα Γάλλους «βλέπουν» παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ



Το 59% των πολιτών εκτιμά πως ο Τσίπρας, θα κερδίσει το μπρα-ντε-φερ με την ΕΕ.

Σχεδόν έξι στους δέκα Γάλλους (59%) εκτιμούν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα κερδίσει το μπρα-ντε-φερ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίζοντας την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με πιο ευνοϊκούς όρους απ’ ό,τι έχει προβλεφθεί.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Odoxa για την εφημερίδα Parisien, η πλειοψηφία των Γάλλων, ακόμη και οι περισσότεροι υποστηρικτές της δεξιάς (54% έναντι 44%), εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα «κερδίσει το στοίχημα», ωστόσο, το 39% πιστεύει το αντίθετο.

Το 60% των υποστηρικτών της ευρείας Αριστεράς στη Γαλλία εκτιμούν, μάλιστα, ότι ο Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός Εμανουέλ Βαλς και άλλοι σοσιαλιστές ηγέτες «εμπνέονται» από το «μοντέλο Τσίπρα».

Στην ίδια δημοσκόπηση, πάντως, το 66% θεωρεί πιο δημοφιλή τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, από τον Τσίπρα (32%). Μάλιστα, η κυρία Μέρκελ απολαμβάνει ένα συντριπτικό ποσοστό αποδοχής στους υποστηρικτές της δεξιάς (85%) σε σύγκριση με τους υποστηρικτές της αριστεράς (49%).


Πηγή: protothema.gr







Eurogroup: "Σκοτωμός" Σόιμπλε - Ντράγκι! "Μην με περνάς για ανόητο" είπε ο Γερμανός και ο Ντάισελμπλουμ το... έληξε! Στις 12 σήμερα νέο Eurogroup!



Τα "τύμπανα του πολέμου" χτύπησαν χθες βράδυ δυνατά στις Βρυξέλλες!

Εννέα δραματικές ώρες χρειάστηκαν για να... μην καταλήξει τελικά σε καμία απόφαση το Eurogroup για την Ελλάδα.

Στις 12 μμ ώρα Ελλάδας θα επαναληφθούν οι εργασίες του Συμβουλίου της Ευρωζώνης οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, διεκόπησαν με επεισοδιακό τρόπο λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες.

Το επεισόδιο Σόιμπλε - Ντράγκι!

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία της διακοπής ήταν η ένταση που επικράτησε κάποια στιγμή ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός διέκοψε τον Μάριο Ντράγκι την στιγμή που αναφερόταν στο ελληνικό πρόβλημα λέγοντας του "Μην με περνάς για ανόητο".

Θέλοντας εμφανώς να αποκλιμακώσει την ένταση ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε την ίδια στιγμή ότι η συνεδρίαση θα διακοπεί και θα συνεχιστεί σήμερα στις 12 μμ ώρα Ελλάδας.

Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι η συζήτηση γενικώς ήταν έντονη και ότι υπήρξαν μερικές χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες δεν έδειξαν καμία διάθεση διαβούλευσης με την ελληνική πλευρά.

Από Eurogroup σε Eurogroup!

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι εκτός από την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα τακτική Σύνοδο του Eurogroup, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Ως τότε θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από την Βουλή των Ελλήνων νομοθετικές πράξεις σχετικές με το συνταξιοδοτικό σύστημα και τον ΦΠΑ στην Ελλάδα.

Το χρονικό της συνεδρίασης θρίλερ

Ήταν πραγματικά μια συνεδρίαση που είχε απ’ όλα. Και το θρίλερ παίχτηκε και εντός και έκτος της αίθουσας.

Αρχικά, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση όταν η γερμανική εφημερίδα FAS δημοσίευσε έγγραφο το οποίο αποκάλυπτε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρότεινε δυο λύσεις ή 5ετες Grexit ή πώληση κρατικής περιουσίας ύψους 50 δις για να αποπληρωθούν τα χρέη μας.

Ο σάλος που ακολούθησε ήταν φυσικά μεγάλος και η ελληνική κυβέρνηση μέσω κυβερνητικών πηγών διέψευδε ότι παρουσιάστηκε τέτοιο έγγραφο στο Eurogroup.

Η αλήθεια ήταν κάπου στη μέση τελικά. Το έγγραφο υπάρχει και εστάλη από τον γραμματέα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε όλες τις χώρες – δορυφόρους της Γερμανίας!

Όπως μετέδωσαν αργότερα πολλά ξένα ΜΜΕ, το έγγραφο είδε και ο Νταισελμπλουμ αλλά ποτέ δεν έπεσε στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup.

Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν μάλιστα ότι: Δεν μπορεί μια χώρα να ζητήσει έξοδο μιας άλλης από το ευρώ και αυτό να γίνει.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, newsit.gr