Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ο Δένδιας βλέπει Συνέδριο πολιτικής φυσιογνωμίας και… αρχηγού



Ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Νίκος Δένδιας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.
Για τις σχέσεις Ελλάδας–ΗΠΑ με αφορμή την ακύρωση της συνάντησης των υπουργών Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών ο κ, Νίκος Δένδιας τόνισε οτι “Αυτό το οποίο συνέβη και εμένα με εξέπληξε. Δεν είναι συνηθισμένο υπουργός Αμύνης να μην δέχεται υπουργό χώρας μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτά τα πράγματα είναι ασυνήθη, με κανένα τρόπο δεν πρέπει να γίνει δεκτή η δικαιολογία περί βεβαρυμμένου προγράμματος, αυτά δεν υπάρχουν. Εδώ υπάρχει ένα θέμα για την ελληνική πλευρά, κάτι μας λέγεται και μας λέγεται από μια χώρα η οποία σε αυτή την συγκυρία ήταν απολύτως διατεθειμένη να μας βοηθήσει στην διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους. Κατά συνέπεια η άρνηση σε αυτή την συγκυρία από τους αμερικανούς να δεχτούν τον κ. Καμμένο κάτι υποδηλώνει… Είναι ζήτημα μεγάλο, δεν είναι αστείο αυτό.
Για την ΕΚΤ ο κ. Δένδιας σημείωσε οτι “Δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Ντράγκι σήμερα, οι φήμες που ακούω είναι ότι θα προσπαθήσει να βρει μια ενδιάμεση λύση ώστε να μην καταστραφούν οι ελληνικές τράπεζες αλλά να φανεί και ότι ακολουθεί το κανονιστικό πλαίσιο που υπάρχει της ΕΚΤ. Όμως είναι κρίμα ότι σε αυτή την συγκυρία η ποσοτική χαλάρωση που εκδηλώνεται με την μαζική και συνεχώς αυξανόμενη αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ δεν βοηθάει την Ελλάδα. Είναι δηλαδή σαν ο Θεός να βρέχει και εμείς να έχουμε επιλέξει αυτό το χρονικό διάστημα να κρατούμε ομπρέλα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα τι λέει η ΕΚΤ; Ευχαρίστως αλλά πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο. Ένα πλαίσιο συμφωνία όσο δεν υπάρχει συμφωνία εγώ δεν προβαίνω σε αγορά ομολόγων πέραν ενός ελάχιστου σημείου εκτός συμφωνίας. Έχουμε λοιπόν καταφέρει με την γενναία και υπερήφανη διαπραγμάτευση των τεσσάρων μηνών να είμαστε εκτός κάθε ευρωπαϊκού θεσμού που βοηθάει την ευρωπαϊκή αγορά να ξεφύγει από την ύφεση. Αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία γυρνάει στην ύφεση και εμείς συνεχίζουμε να παριστάνουμε ότι διαπραγματευόμαστε υπερήφανα. Πρέπει αυτή η ιστορία να τελειώσει.”
Για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν πληρώσει την δόση της στο ΔΝΤ οπρώην υπουργός είπε ότι Δηλαδή θα πτωχεύσουμε γιατί εγώ το δεν θα πληρώσω το εννοώ ως πτώχευση εντός του ευρώ καταρχήν και ο Θεός μετά… Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει 7 δις αυτό δεν θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός; Φοβάμαι ότι όχι απλώς δεν είναι αισιόδοξο μάλλον για λίγο αφελές το ακούω. Βέβαια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε συνηθίσει σε τοποθετήσεις οι οποίες ή απέχουν από την πραγματικότητα ή δημιουργούν μια φανταστική πραγματικότητα μέσα στην οποία κινούνται. 
Όλα αυτά δείχνουν μια απίστευτη προχειρότητα, εάν τώρα είναι έτοιμοι να οδηγήσουν τη χώρα σε πτώχευση αυτό είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και ιδίως για μας που έχουμε προσπαθήσει, με όποιο τρόπο μπορούμε, να στηρίξουμε μια εκλογίκευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Για την ΝΔ ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε οτι: Σε πολλά πράγματα η ΝΔ έχει απόλυτο δίκιο, εγώ που ισχυρίζομαι και λέω ότι δεν μπορείς να πορεύεσαι στην κοινωνία μόνο με αίτημα δικαίωσης για το χθες από την άλλη πρέπει να πούμε ότι η ΝΔ σε πάρα πολλά πράγματα έχει απόλυτο δίκιο. 
Εγώ δεν συμφωνώ με το ύφος των περισσότερων ανακοινώσεων, ούτε με τις απαιτήσεις περί συγνώμης και τα λοιπά αλλά η ΝΔ σε πάρα πολλά πράγματα επί της ουσίας έχει δίκιο. Βεβαίως όμως αυτό που η ελληνική κοινωνία περιμένει δεν είναι να παριστάνει το δικαστήριο του χθες, της είναι τελείως αδιάφορο, αυτό που περιμένει η ελληνική κοινωνία είναι δύο πράγματα. Μια αυτοκριτική, τι κάναμε λάθος και το λάθος μας δεν μπορεί να είναι μόνο επικοινωνιακό, είναι ουσιαστικό. Κάναμε πολλά και ουσιαστικά λάθη όπως και πολλά σωστά και δεύτερον ποια είναι η νέα μας πρόταση . Εφόσον έχουμε ενσωματώσει σαν κεκτημένο την απόρριψη της προηγούμενης πρότασής μας από την ελληνική κοινωνία η οποία είναι και ο ύπατος κριτής. 
Δεν έχουμε επαναδιατυπώσει την πρότασή μας, δεν έχουμε μπει σε αυτή την διαδικασία. Εάν δεν μπορούμε σε αυτή την διαδικασία να επανανακαλύψουμε εμείς το εύρος της πρότασής μας επί τη βάση βέβαια της ιδεολογικής μας διακήρυξης του Κ. Καραμανλή η οποία παραμένει επίκαιρη μετά από 50 χρόνια και να ξαναπούμε ξεκάθαρα στην κοινωνία στο πλαίσιο του πλήρους εύρους και πλάτους της ιδεολογικής μας διακήρυξης τι θέλουμε να κάνουμε στην Ελλάδα εκπροσωπώντας ένα πλειοψηφικό ρεύμα πλέον την ευμάρεια του οποίου πρέπει να υπερασπίζουμε, από εκεί και πέρα η ελληνική κοινωνία δεν έχει κανέναν λόγο να μας ανακαλύψει. Αδιαφορεί για μας σιγά-σιγά είναι φανερό, έχουμε πέσει 11 μονάδες από την εκλογική μας επίδοση που ήταν εξαιρετικά χαμηλή ούτως ή άλλως.
Επίσης σημείωσε οτι “Εγώ δεν μπορώ να το προγραμματίσω αυτό γιατί δεν ανήκω στην ηγετική ομάδα της ΝΔ. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αν δεν το κάνουμε απλώς θα εξαφανιστούμε. Δεν θα συντριβούμε έχουμε ήδη συντριβεί, το επόμενο στάδιο της συντριβής είναι η εξαφάνιση. Κατά συνέπεια η επαναδιατύπωση πρότασης είναι αναγκαίος όρος πολιτικής μας επιβίωσης ούτε συν ούτε πλην. 
Εάν θεωρούμε ότι με ανακοινώσεις σαν αυτές που εκδίδουμε μπορούμε να επιβιώσουμε πολιτικά και να περιμένουμε τα πράγματα να αλλάξουνε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει σε ανυποληψία κάνουμε πολύ μεγάλο λάθος
Η ζωή θα δημιουργήσει κάτι καινούργιο και κάτι διαφορετικό από εμάς. Εμείς θα πάμε στον κάλαθο των αχρήστων και θα πάθουμε αυτά που έπαθε το ΠΑΣΟΚ και αυτά που παθαίνουν όλα τα κόμματα όταν παρέρχεται η ιστορική συγκυρία που επέτρεψε την ύπαρξη τους. 
Αυτό θα πάθουμε είναι ολοφάνερο, θέλουμε να το καταλάβουμε καλώς δεν πούμε να το καταλάβουμε πολύ κακό για εμάς.
Ερωτηθείς αν δρομολογεί κάποια διαδικασία και αν θα πάρει κάποια πρωτοβουλία ο κ. Δένδιας σημείωσε οτι :Την άποψή μου την κατέθεσα, την είπα ευθέως στον πρόεδρο του κόμματος κατ΄ ιδίαν, την είπα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα καθαρά, την διατύπωσα σε όποιο Μέσο έχει την καλοσύνη να με ρωτήσει από εκεί και πέρα η ΝΔ έχει όργανα και τα όργανα αυτά και οι πλειοψηφίες τους οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Πρέπει η ΝΔ να αντιληφθεί ότι πρέπει πλειοψηφικά να διεξάγει έναν αγώνα επιβίωσης. Αυτό εάν δεν το κάνει θα είναι κρίμα για εμάς αλλά θα περιέλθουμε στην ανυπαρξία.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μια ανοιχτή συζήτηση συνεδριακή γιατί η συνεδριακή συζήτηση έχει και το στοιχείο της απόφασης στο τέλος.
Οι διαδικασίες που γίνονται τώρα και έχετε παρατηρήσει πόσο τις έχει απαξιώσει η ελληνική κοινωνία … ουδείς ασχολείται. Εάν εμείς θέλουμε εν κρυπτώ και παραβύστω να μαζευόμαστε 100-150 και να λέμε πράγματα μεταξύ μας που αφορούν μόνο εμάς χωρίς να αποφασίζουμε τίποτα στο τέλος εντάξει. Για την κομματική ιστορία του μέλλοντος θα καταγραφούν ως βήματα προς το τέλος μας.
Ερωτηθείς αν ένα τέτοιο συνέδριο θα έβαζε και θέμα αρχηγού απάντησε οτιΘα έπρεπε πρώτα να εξετάσει το θέμα της πρότασής μας, τι θέλουμε να είμαστε και τι λέμε στην κοινωνία. Αφού αποφασίσουμε τι θέλουμε να πούμε στην κοινωνία μετά θα αποφασίσουμε και ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει αυτή την πρόταση προς την κοινωνία. 
Προφανώς η πρόταση έχει και ένα πρόσωπο που την εκφράζει όμως χωρίς πρόταση το πρόσωπο δεν έχει καμία σημασία …
Ερωτηθείς πως σχολιάζει το επιχείρημα Σαμαρά ότι δεν μπορεί να ανοίξει σε αυτή την συγκυρία έναν κύκλο εσωστρέφειας τόνισε ότι “Εκ του αντιθέτου, εσωστρέφεια είναι το μη άνοιγμα των διαδικασιών. Το άνοιγμα των διαδικασιών δεν είναι ποτέ εσωστρέφεια, εξωστρέφεια είναι. Ελπίζω ότι θα συγκληθεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για το θέμα της συμφωνίας όταν έρθει. Πρέπει να έρθει, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκληματεί με το να μην καταλήξει σε συμφωνία και βεβαίως αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα πρέπει να αποφασίσει τη στάση επί της συμφωνίας. 
Πρέπει να ψηφίσει επί της συμφωνίας είναι πολύ κομβικό ζήτημα για την ύπαρξη της πατρίδας αυτή η συμφωνία.
Με αφορμή την χθεσινή σύγκλιση του Άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου υπογράμμισε οτι “Είδα την σύγκληση, δεν είδα την απόφαση. Μου φάνηκε λίγο πονηρή η ανακοίνωση. Το να συγκληθεί η ΚΟ είναι ένα θέμα, το θέμα είναι ποιος αποφασίζει στο τέλος της ημέρας.
ΔΗΜ: Έχει μια διατύπωση για τον αρχηγό πως θα λάβει την τελική απόφαση, εσείς λέτε ότι πρέπει να βγει από ψηφοφορία η απόφαση.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Την τελική απόφαση βεβαίως μπορεί να την λάβει ο αρχηγός αφού έχει προηγηθεί η ψηφοφορία στην ΚΟ η οποία φαντάζομαι ότι ένας αρχηγός την σέβεται.
ΔΗΜ.: Αυτό είναι μια έμμεση αμφισβήτηση, στην ουσία πάτε να αμφισβητήσετε το πρωτείο του προέδρου ο οποίος παίρνει την απόφαση.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Καθόλου αλλά βέβαια αυτό δεν είναι παπικό πρωτείο. Δηλαδή δεν συγκαλείται η ΚΟ ψηφίζει Α και μετά γίνεται το Β και θεωρούμε ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες έχουν λειτουργήσει ιδίως σε ένα θέμα τόσο κομβικής σημασίας. 
Είδα την ανακοίνωση που βγήκε και μάλιστα ανακοίνωση ενός ατύπου συμβουλευτικού οργάνου στον Πρόεδρο. Τα πράγματα πρέπει να έχουν και το ανάλογο θεσμικό βάρος… Η ανακοίνωση ήταν λίγο πονηρή, για να το πω επιεικώς.


Πηγή : parapolitika.gr, ysterografa.gr



Bόμβα! Δικαστικές αποφάσεις φρενάρουν τους αναδρομικούς φοροελέγχους - Στον αέρα και η λίστα Λαγκάρντ




Οι δικαστικές αποφάσεις μπλοκάρουν ουσιαστικά όλους τους φοροελέγχους που αφορούν περιόδους πριν τις 30/9/2010."Καίνε" ουσιαστικά τις προσδοκίες του Υπουργείου Οικονομικών να συγκεντρώσει έσοδα από τη λίστα Λαγκάρντ και τις άλλες λίστες φοροδιαφυγής.
Oπως εξηγεί στο Newsit o φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής "οσον αφορά το θέμα των φοροελέγχων και της βόμβας η οποία έχει παρουσιαστεί με τις δύο δικαστικές αποφάσεις που ήδη έχουν καθαρογραφεί, αυτή του Εφετείου Χανίων του 2013 και αυτή του Εφετείου Αθηνών του 2014, οι οποίες είναι νομολογία πια αλλά και με δύο αποφάσεις που περιμένουμε από το Ηράκλειο της Κρήτης και απο την Κομοτηνή, ουσιαστικά μπλοκάρονται όλοι οι έλεγχοι που αφορούν περιόδους πριν τις 30/9/2010.

Τι σημαίνει αυτό;

Οτι στις 30/9/2010 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 3888 και θεωρούσε ότι οποιαδήποτε κατάθεση ή οποιοδήποτε ποσό βρισκόταν μέσα σε λογαριασμό θα μπορούσε να αποτελέσει εισόδημα και να φορολογηθεί ως τέτοιο. Με απόφαση του πρώην Υφυπουργού Οικονομικών κυρίου Κουσελά, με την εγκύκλιο 1095, οι έλεγχοι θα μπορούσαν να πάνε και μέχρι το 2000, όταν ο ίδιος ο νόμος προσδιόριζε στο τελευταίο του άρθρο οτι έχει ισχύ, από τη δημοσιεύσή του στο ΦΕΚ.

Αρα, αυτό το πράγμα, κρίθηκε αντισυνταγματικό και με αυτή τη λογική έρχεται σήμερα και το ένα Εφετείο (Χανίων) και το άλλο (Αθηνών) αλλά και τα δύο τα οποία περιμένουμε να λένε οτι δεν μπορούν να επιβληθούν φόροι οσον αφορά καταθέσεις οι οποίες βρίσκονται πριν τις 30/9/2010.

Επιπλέον, το Εφετείο Αθηνών προσδιορίζει και κάτι άλλο, ότι μια απλή κατάθεση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί εισόδημα γιατί ο νομός ο 2238 προσδιορίζει οτι το εισόδημα έχει συγκεκριμένη πηγή και δεν μπορεί ό,τι βρίσκουμε μέσα σε ένα λογαριασμό να πηγαίνουμε να το βαφτίζουμε εισόδημα και με αυτόν τον τρόπο να επιβάλλουμε αναδρομικά φόρους.

Στον αέρα οι προσδοκίες του ΥΠΟΙΚ για ζεστό χρήμα από τη λίστα Λαγκάρντ


Οπως καταλαβαίνετε, οι λίστες οι διάφορες που έχουμε με τα εμβάσματα, η λίστα Λαγκάρντ με τα ανοίγματα λογαριασμών στο ΣΔΟΕ "καίνε" εκείνες τις προσδοκίες που είχε σήμερα το Υπουργειο Οικονομικών να συγκεντρώσει χρήματα από όλους αυτούς τους ελέγχους" επισημαίνει τέλος ο έμπειρος φοροτεχνικός.


Πηγή : newsit.gr


Κάτω από €800 εκατ. τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου



Εξανεμίζονται μήνα με τον μήνα ταμειακά διαθέσιμα τους δημοσίου, με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών να δείχνουν ότι τον περασμένο Μάρτιο έπεσαν κάτω από τα 800.000.000 ευρώ!

Σύμφωνα με το δελτίο του Δημόσιου Χρέους, στο τέλος του 2014, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βρίσκονταν 2,574 δισ ευρώ και τρεις μήνες αργότερα μειώθηκαν σε μόλις 796.500.000 ευρώ!

Σημειώνεται οτι τα στοιχεία αυτά αφορούν στο πρώτο τρίμηνο του έτους αν και έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς από τον περασμένο Μάρτιο άρχισαν να πληθαίνουν τα πρώτα προβλήματα στις πληρωμές του δημοσίου.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε, στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015, στα 312,701 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση από τα επίπεδα των 324,127 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2014. θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μέση σταθμική υπολειπόμενη διάρκεια του έχει πέσει στα 15,67 έτη, από 16,16 έτη το Δεκέμβριο.


Πηγή : capital.gr


ΝΔ: Ευχόμαστε στην Ζ.Κωνσταντοπούλου «και εις ανώτερα»



Την έντονη αντίδραση και της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε το επεισόδιο που σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου και του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. « Το μόνο που της ευχόμαστε είναι και 'εις ανώτερα...» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

 Αναλυτικά, ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Κυριαζίδης, έκανε λόγο για «παρεμβάσεις της κ. Κωνσταντοπούλου στο έργο της Αστυνομίας» και συνεχίζει:

«Αφού 'τακτοποίησε' τα ζητήματα της εύρυθμης λειτουργίας του Κοινοβουλίου, επιτρέποντας διά της ανοχής της την εισβολή και παρουσία εντός αυτού σε κάθε αναρχοαυτόνομο και αντιεξουσιαστή, σήμερα επεκτείνει την καθ' ύλην αρμοδιότητά της και στους έξωθεν της Βουλής χώρους, αναλαμβάνοντας πλέον και αστυνομικά καθήκοντα.»

Η ΝΔ, κάνει λόγο για «πρωτοφανή δημόσια λεκτική επίθεση» στον επικεφαλής των μέτρων τάξης της ΕΛ.ΑΣ. που «δεν συνάδει ούτε με το θεσμικό ρόλο της προέδρου της Βουλής, ούτε με τη διάκριση των εξουσιών, την οποία η ίδια, ως νομικός, άριστα γνωρίζει.»

«Η σημερινή αυταναγόρευσή της σε αστυνομικό όργανο, υποκαθιστώντας τον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας και το επιχειρησιακό της τμήμα, δίνοντας μάλιστα οδηγίες και εντολές καθ' υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της, δεν τιμά ούτε την κυβέρνηση, ούτε το θεσμό που η ίδια έχει κληθεί να υπηρετήσει με την ψήφο των βουλευτών.

» Το μόνο που της ευχόμαστε είναι και 'εις ανώτερα...» καταλήγει η ανακοίνωση.
Newsroom ΔΟΛ


Πηγή


Τμήμα της αρχαίας Παλμύρας κατέλαβαν οι τζιχαντιστές



Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν το βόρειο τμήμα της αρχαίας Παλμύρας, του σπουδαίου μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει το ένα τρίτο της πόλης.

Η Παλμύρα θεωρείται πόλη στρατηγικής σημασίας, καθώς βρίσκεται στο «σταυροδρόμι» για τη Χομς και τη Δαμασκό.

Σύροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα επαναληφθούν οι καταστροφές του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Ιράκ.

Η ιστορική αξία της Παλμύρας (240 χλμ. βορειοανατολικά της Δαμασκού) είναι ανεκτίμητη, καθώς φιλοξενεί τα ερείπια μιας μεγάλης πόλης, μιας από τις σημαντικότερες εστίες πολιτισμού του αρχαίου κόσμου.

Η αρχιτεκτονική της συνδυάζει τα ελληνορωμαϊκά στοιχεία με τις ντόπιες παραδόσεις και με επιρροές από την Περσία.


Πηγή : tanea.gr


Επίθεση κατά Κωνσταντοπούλου στην συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ



Πέραν των συζητήσεων που αφορούσαν τις προοπτικές της διαπραγμάτευσης και το περιεχόμενο μίας ενδεχόμενης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας φάνηκε διατεθειμένος να ανοίξει μέτωπα και στο "στόχαστρο" βρέθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Λίγες μόλις ημέρες αφότου η πρόεδρος της Βουλής πρωτοστάτησε σε προηγούμενη συνεδρίαση στην επίθεση κατά του Γ. Δραγασάκη, το απόγευμα της Τρίτης βρέθηκε απολογούμενη εφ όλης της ύλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Κωνσταντοπούλου δέχθηκε σκληρή κριτική για πολλά ζητήματα, αρχής γενομένης για την άρνησή της να διαθέσει τα αποθεματικά της Βουλής και φτάνοντας έως το γεγονός ότι η μητέρα της, δημοσιογράφος Λίνα Αλεξίου φέρεται να διεκδικεί θέση προέδρου στο ΕΣΡ, σε συνδυασμό με τη στάση που η πρόεδρος της Βουλής τηρεί ως προς το θέμα της τυπικής ολοκλήρωσης του διορισμού του νέου ΔΣ της ΕΡΤ, καθώς εκκρεμεί η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το κλίμα φορτίστηκε σε δραματικό βαθμό και οι αντιδράσεις κατά της προέδρου της Βουλής προς στιγμήν ξέφυγαν από τα όρια και πολλοί από τους παριστάμενους βρέθηκαν σε δύσκολη θέση από της σφοδρότητα της αντιπαράθεσης.

Το επεισόδιο έληξε έπειτα από κάποια ώρα, όμως η εντύπωση που κυριάρχησε ήταν, αφενός, ότι τα νεύρα όλων στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τεντωμένα και, αφετέρου, ότι ο κ. Τσίπρας είναι διατεθειμένος να προχωρήσει ακόμη και σε μετωπικές συγκρούσεις.


Πηγή : tovima.gr


Ο Βαρουφάκης κάνει τα πάντα για να μην υπάρξει συμφωνία :«Εχω καταγράψει το Eurogroup της Ρίγας»



Στον ισχυρισμό ότι έχει καταγράψει τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας τον περασμένο μήνα, αλλά για λόγους εμπιστευτικότητας δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της εγγραφής, προβαίνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε προς το περιοδικό των New York Times, που πρόκειται να κυκλοφορήσει το Σάββατο.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται σε «φρενίτιδα κατηγοριών και ψεμμάτων» που έχουν δημοσιευθεί για εκείνη τη συνεδρίαση, λέγοντας ότι δεν θεωρεί ότι αυτό έγινε με ευθύνη των δημοσιογράφων. «Φαίνεται σαν να υπήρχαν διαρροές εντός, που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα και το τι συνέβη. Ολα αυτά τα δημοσιεύματα που λένε ότι με έβρισαν, ότι με αποκάλεσαν με διάφορους χαρακτηρισμούς, ότι μου είπαν ότι σπαταλάω το χρόνο και όλα αυτά. Επιτρέψτε μου να πω ότι το διαψεύδω ολόψυχα». Ο δημοσιογράφος που έχει συνομιλήσει με τον κ. Βαρουφάκη αναφέρει «είπε ότι έχει καταγράψει τη συνάντηση αλλά δεν μπορεί να δώσει το υλικό στη δημοσιότητα για λόγους εμπιστευτικότητας».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει, επίσης, ότι γνωρίζει πώς πρόκειται να φύγει αργά ή γρήγορα. «Δεν πρόκειται να εξευτελιστώ. Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ σε θέματα αρχής και λογικής», δηλώνει. Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, λέει (τον Μάρτιο, καθώς η συνέντευξη - αφιέρωμα ολοκληρώθηκε σε διαφορετικές φάσεις)  ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ότι πριν δύο μήνες, ως αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης. Θεωρεί, ωστόσο, την επιδείνωση της οικονομίας ως επένδυση σε ένα καλύτερο μέλλον. «Και κάθε επένδυση εμπεριέχει βραχυπρόθεσμο κόστος», αναφέρει.


Πηγή : kathimerini.gr


Τσαμπουκάς της Ζωής σε αστυνομικούς που «απέκλεισαν» τη Βουλή!



Ο μονόλογος της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά του επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων : «Η δική μου εντολή είναι η Βουλή να είναι ανοιχτή. Να μου δώσεις αναφορά και εξηγήσεις: Γιατί έχετε κλείσει την πρόσβαση της Βουλής;»,  «Δεν είναι αυτή εικόνα Βουλής σε μια Δημοκρατία». «Θα ήθελα να έχω εγγράφως μια πλήρη εικόνα».

Δείτε το video από το newsbeast.gr




Βενιζέλος: Ο Τσίπρας δεν έχει το σθένος να παραδεχτεί τα ψέματά του


«Επί τέσσερις μήνες ταλαιπωρείται η χώρα και διαλύεται η οικονομία»

Ευθύνες κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επέρριψε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, που έχει ως συνέπεια την τετράμηνη ταλαιπωρία της χώρας και τη διάλυση της οικονομίας, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Επί τέσσερις μήνες ταλαιπωρείται η χώρα και διαλύεται η οικονομία, επειδή ο κ. Τσίπρας δεν έχει το σθένος να παραδεχτεί ότι όλα αυτά τα χρόνια και προεκλογικά έλεγε ωμά ψέματα, παραπλανώντας τον ελληνικό λαό» σημείωσε και πρόσθεσε πως «εμείς λέγαμε πάντα ότι υπάρχει μία μόνο υπεύθυνη και ασφαλής εθνική στρατηγική. Τώρα, ήρθε η ώρα αυτό να το καταλάβουν όλοι».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κατέληξε λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας δεν έχει το δικαίωμα να θυσιάσει τη χώρα στο βωμό των στενών κομματικών του συσχετισμών».


Πηγή : tovima.gr


Προστατέψετε το μπάσκετ γιατί κινδυνεύει και αυτό από ανεγκέφαλους χουλιγκάκους να υποβαθμιστεί



Τα όσα δημιουργήθηκαν στο "Nick Galis Hall"από ανεγκέφαλους χουλιγκάνους που δεν βρίσκονται στα γήπεδα και τους αγώνες για δουν το παιχνίδι αλλά για να προκαλέσουν και να δημιουργήσουν επεισόδια οδήγησαν στην προσωρινή διακοπή του αγώνα μεταξύ του Άρη και της ΑΕΚ

Και όλα καταγράφονται λεπτομερώς στο φύλλο αγώνα από τους διαιτητές Γκόντα, Μάνο και Ταβουλαρέα και δείχνουν με μελανά χρώματα ότι το μπάσκετ εάν δεν το προστατέψουν θα έχει την κατάληξη του ποδοσφαίρου δηλαδή μακριά οι φίλαθλοι και το ενδιαφέρων από τους νεολαίους.

Το φύλλο του αγώνα :

"Ακριβώς μετά το εναρκτήριο τζάμπολ οπαδοί τη Α ομάδας (Άρης), πέταξαν εντός του αγωνιστικού χώρου δεκάδες ρολά ταμειακής και ένα κουτάκι μπύρας (γεμάτο). Ο αγώνας διεκόπη για 5 λεπτά μέχρι να καθαριστεί ο αγωνιστικός χώρος.

2.19’ πριν τη λήξη της Α’ περιόδου οπαδοί της Α’ ομάδας (Άρης), πέταξαν εντός του αγωνιστικού χώρου αναπτήρα- 1.47’ πριν τη λήξη της Α’ περιόδου, οπαδοί της ομάδας Α (Άρης), φώναζαν εν χορώ το σύνθημα "Κάτσε καλά πουτ… γιε" -8’’ πριν τη λήξη της Α’ περιόδου οπαδοί της Α ομάδας (Άρης), πέταξαν εντός του αγωνιστικού χώρου μπουκάλι με νερό.

-2" πριν η λήξη της Α περιόδου οπαδοί της Α’ ομάδας (Άρης) φώναζαν "Γαμ… και βία στη διαιτησία", στο ίδιο χρονικό σημείο οι οπαδοί της Α ομάδας (Αρης), που βρίσκονταν στις πολυθρόνες ακριβώς απέναντι στη γραμματεία, μας έφτυσαν, μας απείλησαν, με τη φράση "Θα πεθάνετε εδώ απόψε μ…να".

Ακριβώς μετά τη λήξη της Α’ περιόδου έπεσαν εντός αγωνιστικού χώρου δεκάδες κέρματα, έξι μπουκαλάκια νερό, εκ των οποίων ένα χτύπησε τον Α’ διαιτητή στο στομάχι. Ένα ποτήρι καφέ χτύπησε το Γ διαιτητή στο στήθος. Κατευθυνθήκαμε προς τα αποδυτήρια με σκοπό να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Κατά την έξοδό μας πρόσωπο, που ήταν επιφορτισμένο με τη φύλαξη του διαδρόμου, προσπάθησε να κλωτσήσει τον Α διαιτητή, χωρίς επιτυχία. Κατά την παραμονή μας στα αποδυτήρια ενημερώσαμε τους παράγοντες του Άρη, ότι σε περίπτωση που επαναληφθούν ρίψεις αντικειμένων εντός του αγωνιστικού χώρου το παιχνίδι θα διακοπεί οριστικά. Έτσι και ξεκίνησε η Β’ περίοδος. 9.39’ πριν τη λήξη της Β’ περιόδου οπαδοί της Α ομάδας (Άρης) φώναζαν εν χορώ το σύνθημα "Άρη γ…α του δικέφαλου τη μάνα".

Με την έναρξη της Δ’ περιόδου οπαδοί της Α’ ομάδα (Άρης) φώναζαν εν χορώ "Είναι πουτ… του Ξηροκώστα η μάνα". Σε αυτό το σημείο έγινε η πρώτη έγγραφη παρατήρηση και ανακοίνωση από τα μεγάφωνα. -1,27’ πριν τη λήξη της Δ ‘ περιόδου επαναλήφθηκε το ίδιο σύνθημα από τους ίδιους οπαδούς και έγινε δεύτερη έγγραφη παρατήρηση και ανακοίνωση από τα μεγάφωνα".







Μετά το «φιάσκο» με τον ΦΠΑ τέσσερα εναλλακτικά σενάρια





Tης Μαρίας Βουργάνα
Ούτε μια ημέρα δεν... άντεξε το «καλό» σενάριο του ΦΠΑ, που προέβλεπε την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή 18% και ενός μειωμένου στο 9,5%, στον οποίο θα υπάγονταν μόνο τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία αλλά και έκπτωση 3% του ΦΠΑ για όσους πραγματοποιούν τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών έδειξαν «κόκκινη κάρτα» στις προτάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, εκφράζοντας ενστάσεις τόσο για την έκπτωση 3% αλλά κυρίως για τη δημοσιονομική απόδοση του μέτρου καθώς θεωρούν ότι προκύπτει «τρύπα» λόγω της γενικευμένης μετάταξης των τροφίμων από το 13% στο 9,5%.
Σύμφωνα, μάλιστα, με υπολογισμούς των εμπειρογνωμόνων, η έκπτωση του 3% στους συντελεστές ΦΠΑ θα οδηγούσε σε ετήσια απώλεια εσόδων άνω των 6 δισ. ευρώ σε περίπτωση που όλες οι συναλλαγές γινόταν με πλαστικό χρήμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει φέτος από τον ΦΠΑ την είσπραξη εσόδων 14,4 δισ. ευρώ.
Η πρόταση, όπως την παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, κρίνεται ουσιαστικά ανεφάρμοστη, καθώς πέρα από τα τεχνικά ζητήματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση υλοποίησή της, προσκρούει και σε βασικούς κανόνες της κοινοτικής νομοθεσίας για την εφαρμογή του συγκεκριμένου φόρου.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι κοινοτικοί κανόνες δεν επιτρέπουν την ύπαρξη δύο διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία ανάλογα με τον τρόπο που πληρώνει ο καταναλωτής (πλαστικό χρήμα ή μετρητά). Ωστόσο, όπως έγραψε χθες το βράδυ στο Twitter ο υπουργός, «η τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ. Το Brussels Group όμως θα τις συζητήσει στις Βρυξέλλες!».
Πάντως, η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα σενάρια για τον ΦΠΑ βάζοντας στη «ζυγαριά» τους συντελεστές με στόχο να μεγιστοποιήσει τα έσοδα και να παρουσιάσει σήμερα στη συνεδρίαση του Brussels Group κοστολογημένο και αναλυτικό σχέδιο που θα συνεισφέρει στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Τα τέσσερα σενάρια 
Ασκήσεις επί χάρτου έχουν γίνει σχεδόν με όλους τους συντελεστές κάτω από το 23%. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας που έχουν επιφορτισθεί να επιλύσουν την εξίσωση του ΦΠΑ μελετούν ήδη εναλλακτικές προτάσεις που κινούνται στις εξής κατευθύνσεις:
1. Εφαρμογή τριών συντελεστών ΦΠΑ ενός κανονικού συντελεστή 21% ή 22%, ενός μεσαίου 15% και ενός μειωμένου 7,5%. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή:
  • Στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 7,5% θα υπάγονται τα φάρμακα, όλα τα είδη διατροφής, τα βιβλία και ο Τύπος. Δηλαδή ο ΦΠΑ αυξάνεται από το 6,5% στο 7,5% για τα φάρμακα και τις εκδόσεις και μειώνεται από το 13% στο 7,5% για τα τρόφιμα.
  • Στον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% «μετακομίζουν» η διαμονή στα ξενοδοχεία, ο κλάδος της εστίασης, τα τιμολόγια της ΔΕΗ, της ύδρευσης και του φυσικού αερίου καθώς και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Έτσι ο ΦΠΑ αυξάνεται από το 6,5% στο 15% για τα ξενοδοχεία και από το 13% στο 15% για τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τα εισιτήρια.
  • Μειώνεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 23% στο 21% ή 22% με τον οποίο επιβαρύνονται τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τα νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), τα αυτοκίνητα, τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τα τσιγάρα, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα είδη οικιακού εξοπλισμού, τα έπιπλα, τα υφάσματα, τα πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, τα χημικά προϊόντα, τα απορρυπαντικά, τα είδη καθαρισμού, υγιεινής, καλλωπισμού κ.λπ., τα κοσμήματα, τα ρολόγια κ.λπ. τα τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς επίσης και οι υπηρεσίες που παρέχουν διάφοροι επιτηδευματίες (γυμναστήρια, σχολές χορού, ινστιτούτα αισθητικής, κομμωτήρια, κουρεία, συνεργεία επισκευής οχημάτων, επισκευαστές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών κ.λπ.) και ελεύθεροι επαγγελματίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κτηματομεσίτες, οικονομολόγοι, λογιστές-φοροτέχνες κ.λπ.).
Με το σενάριο αυτό εξασφαλίζεται δημοσιονομικό όφελος περίπου 800 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την επιστροφή της διαφοράς του φόρου στους μόνιμους κατοίκους των νησιών.
2. Ανακατανομή προϊόντων και υπηρεσιών με βάση την ισχύουσα δομή του ΦΠΑ. Στο σενάριο αυτό απουσιάζει ο ενιαίος συντελεστής. Εξετάζεται το σενάριο να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώτος των δύο συντελεστών (13% και 23%) αναπροσαρμοσμένων, και του τρίτου υπερμειωμένου συντελεστή (6,5%) για τα φάρμακα (ίσως και για κάποια προϊόντα και υπηρεσίες ακόμα).
3. Εφαρμογή δυο συντελεστών ΦΠΑ:
  • Ενός ενιαίου 20% στον οποίο θα υπάγονται σχεδόν όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 23% και θα «μετακομίσουν» σε αυτόν οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, η διαμονή στα ξενοδοχεία, η εστίαση και τα εισιτήρια μέσω μαζικής μεταφοράς.
  • Ενός μειωμένου στα επίπεδα του 8%-10% στον οποίο θα υπάγονται τα φάρμακα, τα τρόφιμα και οι εκδόσεις.
4. Εφαρμογή δύο συντελεστών, ενός ενιαίου 18% που θα συνοδεύεται με έναν μειωμένο 8% στον οποίο προτείνεται να υπάγονται τα φάρμακα, τα τρόφιμα, η διαμονή στα ξενοδοχεία και οι εκδόσεις.
Για όλα τα σενάρια προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης 30% των συντελεστών ΦΠΑ, που στοιχίζει σήμερα στον προϋπολογισμό 346 εκατ. ευρώ ετησίως. Για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών εξετάζεται να επιστρέφεται η διαφορά του ΦΠΑ στα πρότυπα των αγροτών.
Μπόνους για πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές 
Το σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο Brussels Group προβλέπει τη θέσπιση κινήτρων για όσους χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους πλαστικό χρήμα. Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη το ποσοστό και η ακριβής μορφή με την οποία θα δίνεται το μπόνους στους καταναλωτές που χρησιμοποιούν χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες.
Σχέδια για φόρο σε τραπεζικές συναλλαγές
Στο Brussels Group επανέρχεται το σενάριο της επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει την επιβολή φόρου 1 τοις χιλίοις για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται ο συντελεστής να φθάνει στο 2 τοις χιλίοις. Από την επιβολή του φόρου θα εξαιρεθούν οι αναλήψεις που γίνονται από τα ΑΤΜ΄s. Με την επιβολή φόρου 1 τοις χιλίοις πάνω από τα 500 ευρώ σημαίνει ότι για μια ανάληψη 3.000 ευρώ θα παρακρατείται φόρος 3 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ εάν ο συντελεστής ανέλθει στο 1 τοις χιλίοις έως 600 εκατ. ευρώ αν ο συντελεστής διαμορφωθεί στο 2 τοις χιλίοις.
Η πρόταση Γ. Βαρουφάκη
Το σχέδιο της ελληνικής πλευράς, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, προέβλεπε την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% κι ενός μειωμένου στο 9,5%, στον οποίο θα υπάγονται μόνο τα τρόφιμα, τα φάρμακα και οι εκδόσεις βιβλίων και εντύπων. Για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα οι συντελεστές του ΦΠΑ θα μειώνονταν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Η πρόταση αυτή θα οδηγεί σε:
  • Αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 9,5% για τα φάρμακα, τη διαμονή στα ξενοδοχεία, τα βιβλία, τα περιοδικά, τις εφημερίδες και τα λοιπά έντυπα.
  • Μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 9,5% για όλα τα είδη διατροφής, με συνέπεια τη μείωση των τιμών των συγκεκριμένων αγαθών κατά 3,1%.
  • Αύξηση του ΦΠΑ για τα εισιτήρια των θεάτρων από το 6,5% στο 18%.
  • Αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 18% για τον κλάδο της εστίασης, τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά, τον καφέ, τους χυμούς, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.
  • Μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 18% για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών -όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τσιγάρα, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, γυμναστήρια, σχολές χορού, ινστιτούτα αισθητικής, κομμωτήρια, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές κ.λπ. Η μείωση του ΦΠΑ για όλα αυτά τα προϊόντα θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των τιμών κατά 4%.

Πηγή : imerisia.gr


Βαρουφάκης στην Zeit: Κάνει λάθη ο Σόιμπλε στην ανάλυση για Ελλάδα



"Είναι εξοργιστικό ότι στις διαπραγματεύσεις με τον Β. Σόιμπλε τα επιχειρήματα δεν έχουν περισσότερο βάρος από την ισχύ", τόνισε ο Έλληνας υπουργός.
Βαρουφάκης στην Zeit: Κάνει λάθη ο Σόιμπλε στην ανάλυση για Ελλάδα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λάθη στην ανάλυσή του για την Ελλάδα, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε δηλώσεις του στην Die Zeit.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα σχετικά με το αν σε ό,τι αφορά την ανάλυσή του κάνει σφάλματα, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε "ναι, κάνει". Ο Β. Σόιμπλε "εξισώνει τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις με τον ελληνικό λαό σαν αυτές να αντικατοπτρίζουν το χαρακτήρα όλων των Ελλήνων".

Ο Έλληνας υπουργός πρόσθεσε ότι ο Β. Σόιμπλε κάνει επίσης το λάθος να μην αναγνωρίζει "πόσο επωφελές θα ήταν για το μέσο Βορειοευρωπαίο να επιτευχθεί συμφωνία με ένα κίνημα σαν το ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα".

Όσον αφορά τις συζητήσεις με τον ομόλογό του, είπε "είναι εξοργιστικό το ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε ο ένας με τον άλλον σε ένα πλαίσιο όπου τα επιχειρήματα έχουν περισσότερο βάρος από την ισχύ", όπως αναφέρει στην προδημοσίευση η ιστοσελίδα της εφημερίδας, η οποία μάλιστα καταλήγει με το σχόλιο: Με άλλα λόγια, ο Σόιμπλε αντικαθιστά τα πραγματικά επιχειρήματα με την πολιτική δύναμη.


Πηγή : euro2day.gr



Γιατί οι Αμερικανοί ακύρωσαν τη συνάντηση Καμμένου με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ


Για «έκτακτο κώλυμα» του Άστον Κάρτερ κάνει λόγο ο Καμμένος - Η δυσαρέσκεια των Αμερικανών για Ξηρό, Ρωσία και τζιχαντιστές

Ψυχρολουσία άνευ προηγουμένου σηματοδοτεί για την ελληνική πλευρά η απόφαση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ να ακυρώσει την προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη 21 Μαϊου συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο στην Ουάσιγκτον.

Αντί για τις συνομιλίες με τον κ. Κάρτερ ο κ. Καμμένος θα συναντηθεί με μία εκ των υφυπουργών, την αρμόδια για θέματα πολιτικής Κριστιν Γουόρμουθ. Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, το αμερικανικό Πεντάγωνο ενημέρωσε την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δεν είχε χρόνο για τη συνάντηση με τον κ. Καμμένο, η οποία έπρεπε να αναβληθεί. Παρά τις έντονες προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για μια ολιγόλεπτη έστω συνάντηση και την ενεργοποίηση παραγόντων του λεγόμενου ελληνικού λόμπι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επέμεινε στην απόφασή του γυρνώντας την πλάτη στον κ. Καμμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ζήτησε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση έστω με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, αλλά ούτε αυτό κατέστη δυνατόν. Οι Ελληνες διπλωμάτες συνέχισαν τις αγωνιώδεις προσπάθειες για να αλλάξει η απόφαση, αλλά μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, ακόμη και μετά την άφιξη του Έλληνα υπουργού Άμυνας στην Ουάσιγκτον, αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την επίσκεψη του κ. Καμμένου στην Ουάσιγκτον επιβεβαιώνεται η ματαίωση της συνάντησης με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας η οποία αποδίδεται σε «έκτακτο κώλυμα» του Άστον Κάρτερ..

Την Παρασκευή ο κ. Καμμένος θα συναντηθεί με την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ και θα επισκεφθεί την ίδια μέρα τα γραφεία της CIA.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει συναντήσεις με μέλη ομογενειακών οργανώσεων, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin, θα έχει γεύμα με Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής, MacThornberry, θα επισκεφθεί το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, θα συνομιλήσει με τον γερουσιαστη Jack Reed και τον βουλευτή Frank Pallone.

Επίσης θα λάβει μέρος σε δείπνο εργασίας στο «Atlantic Council», θα συναντήσει μέλη των εβραϊκών οργανώσεων όπως και στελέχη του Hudson Institute.

Επισήμως οι Αμερικανοί δεν έχουν εξηγήσει πού οφείλεται η ματαίωση της συνάντησης των δύο υπουργών Άμυνας. Βαρύνουσα σημασία έχει το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον επέμεινε στην απόφαση να ακυρωθεί η συνάντηση του κ. Κάρτερ με τον κ. Καμμένο παρά τις εντατικέςπροσπάθειες της ελληνικής πλευράς να εξευρεθεί χρόνος έστω και για μια ολιγόλεπτη συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας η οποία, σημειωτέον, είχε προγραμματιστεί από τα τέλη Μαρτίου και είχε ανακοινωθεί επισήμως.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα βασικά θέματα που ενοχλεί τους Αμερικανούς είναι η εσωτερική τρομοκρατία και η υπόθεση του Σάββα Ξηρού, αλλά φαίνεται ότι προέκυψαν και άλλα πιο σοβαρά ζητήματα, που δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί εξέφρασαν παράπονα για τη στάση του Ελληνα υπουργού στο θέμα του Ξηρού, καθώς ανέμεναν ότι θα τους υποστηρίξει. Πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά δικαιολόγησε την πράξη της κυβέρνησης να περάσει την νομοθεσία για αποφυλάκιση καταδικασμένων τρομοκρατών εφόσον έχει βεβαιωθεί μη αναστρέψιμη βλάβη της υγείας τους. Πριν την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης από την ελληνική Βουλή, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς είχε κάνει λόγο για «μη φιλική πράξη» υπενθυμίζοντας ότι η 17 Νοέμβρη είναι υπεύθυνη για το θάνατο πέντε μελών της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα.

Εκτός από το θέμα του Σάββα Ξηρού, στην Ουάσιγκτον υπάρχει ενόχληση και για την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Μόσχα για την κατασκευή του αγωγού turkish/greek stream, τον οποίο οι Αμερικανοί θεωρούν ανταγωνιστικό του αγωγού TAP που επίσης προβλέπεται να διέλθει από ελληνικό έδαφος. Μάλιστα, ο αμερικανός ανώτατος συντονιστής για ενεργειακά θέματα Έιμος Χοχστάιν ήρθε στην Αθήνα με σκοπό να μεταστρέψει την απόφαση συμμετοχής της Ελλάδας στο ρωσικό σχέδιο, προειδοποιώντας ότι η επιμονή της Αθήνας να συνεργαστεί με την Μόσχα σε ένα project που η Ουάσιγκτον θεωρεί πολιτικό θα έχει συνέπειες.

Οι δηλώσεις του κ. Καμμένου για το ενδεχόμενο να «πλημμυρίσει» η Ευρώπη με τζιχαντιστές εικάζεται ότι ήταν ακόμη ένα θέμα που επισημάνθηκε ως ατυχές από την αμερικανική πλευρά.

Πάντως, η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να ακυρώσει την συνάντηση του κ. Καμμένου με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης του Έλληνα υπουργού στην Ουάσιγκτον έρχεται λίγες μέρες μετά την δημόσια πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας προς τους Αμερικανούς για την κατασκευή νατοϊκής βάσης στο Αιγαίο.

Από την δική του πλευρά, ο κ. Καμμένος δεν αλλάζει τον αρχικό του προγραμματισμό να επισκεφθεί εγκαταστάσεις αμυντικών βιομηχανιών με τις οποίες συνεργάζεται η Ελλάδα, όπως της Lockheed Martin η οποία κατασκευάζει τα F-16 και ανέλαβε προσφάτως με απόφαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα την ανακατασκευή έως πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ηλικίας 50 ετών έναντι του ποσού των 500 εκατ.δολαρίων.

Διαβάστε την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την επίσκεψη του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ:

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον που ολοκληρώνεται στις 22 Μαΐου 2015:

Στο Πεντάγωνο, λόγω έκτακτου κωλύματος του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ θα συναντηθεί με την Υφυπουργό Άμυνας Christine Wormuth.

Θα παρακαθίσει σε γεύμα στο Κογκρέσο με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Mac Thornberry.

Θα συναντηθεί με τον Γερουσιαστή Jack Reed επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Θα συναντηθεί με τον Βουλευτή Frank Pallone επικεφαλής των Δημοκρατικών της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας που του παραθέτει η δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council».

Θα συναντηθεί με την Υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Βικτώρια Νούλαντ.

Θα συναντηθεί με στελέχη του Ινστιτούτου Hudson.

Θα επισκεφθεί εγκαταστάσεις βιομηχανιών με τις οποίες συνεργάζεται η Ελλάδα.

Συναντήθηκε με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων ενώ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους Αμερικανοεβραικών οργανώσεων.


Πηγή : protothema.gr


Στυγερή δολοφονία πλούσιων Ελληνοαμερικανών στην Ουάσιγκτον


Σοκ στην Ουάσιγκτον μετά την στυγερή δολοφονία ζεύγους Ελληνοαμερικανών, του ανήλικου παιδιού τους και της οικιακής βοηθού τους, οι οποίοι βρέθηκαν απανθρακωμένοι στην πολυτελή βίλα τους στο Άρλιγκτον, βορειοδυτικά της αμερικάνικης πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα θύματα είχαν μαχαιρωθεί και έφεραν έντονα σημάδια βασανισμού ενώ εκτιμάται ότι οι δράστες πυρπόλησαν το σπίτι προκειμένου να καλύψουν τα ίχνη τους.

Νεκροί είναι ο Σάββας Σαβόπουλος, 46χρόνων, η σύζυγός του Έιμι Σαβόπουλος, 47, ο γιος τους Φίλιπ, 10, και η οικιακή βοηθός Βεραλίσια Φιγκερόα, 57.

Οι δυο κόρες του ζευγαριού, η Αμπιγκέιλ, 19χρόνων, και η Κατερίνα, 16χρόνων, στάθηκαν τυχερές τυχερές μέσα στην ατυχία τους αφού έλειπαν από το σπίτι.

Στο σπίτι δεν βρέθηκαν ίχνη παραβίασης και ως εκ τούτου εικάζεται πως οι δράστες ήταν γνωστοί του ζευγαριού. Μάλιστα, φαίνεται να πέρασαν όλη τη νύχτα με τα θύματά τους τα οποία βασάνισαν.


Η ομηρία προκύπτει από το ηχητικό και γραπτό μήνυμα που έστειλε την προηγούμενη ημέρα ο Σάββας Σαβόπουλος στη δεύτερη οικιακή βοηθό από την οποία ζητούσε να μην πάει στο σπίτι τους με την πρόφαση ότι η σύζυγός του ήταν άρρωστη. Ο Ελληνοαμερικανός ήταν διευθύνων σύμβουλος στην κατασκευαστική εταιρεία American Iron Works και, όπως εκτιμάται, οι δράστες κάτι επεδίωκαν να αποσπάσουν από το θύμα τους.

Η πολυτελής βίλα στην οποία διέμεναν τα θύματα βρίσκεται στην πιο αριστοκρατική συνοικία της Ουάσιγκτον. Πρόκειται για μια από τις καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές της χώρας αφού απέναντι από το σπίτι των Ελληνοαμερικανών διαμένει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο Σάββας Σαβόπουλος είναι γνωστός στους αριστοκρατικούς κύκλους της Ουάσιγκτον, είχε αναπτύξει φιλανθρωπική δραστηριότητα, ενώ παλαιότερα είχε προσκληθεί και στον Λευκό Οίκο. Στην κατοχή της αστυνομίας βρίσκεται βίντεο από κάμερα ασφαλείας στο οποίο φαίνεται ένα άτομο να απομακρύνεται τρέχοντας από το σπίτι.

Πιθανόν να χρησιμοποίησε την Πόρσε του ζευγαριού αφού το πολυτελές αυτοκίνητο βρέθηκε και αυτό καμένο έξω από την πόλη.

Οι Αρχές προσφέρουν 25.000 δολάρια σε όποιον αποκαλύψει ουσιαστικά στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών.





Πηγή 





Διαψεύδει ο Πανούσης τα περί εγγράφου για τις φυλακές Κορυδαλλού


Δεν έχει αποστείλει έγγραφο στο υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τις φυλακές Κορυδαλλού ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης .

Στο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», ο υπουργός φέρεται να απέστειλε επιστολή στην οποία προειδοποιεί για τον κίνδυνο οργάνωσης τρομοκρατικών χτυπημάτων και εγκλημάτων του κοινού ποινικού δικαίου μέσα από τα κελιά των φυλακών.

Αναφέρεται μάλιστα ειδικότερα ότι "οι πληροφορίες που έφθασαν στην ηγεσία της αστυνομίας έκαναν λόγο για νέες ζυμώσεις μεταξύ κρατουμένων για τρομοκρατία και μεγαλοποινικών, χρήση λάπτοπ και τάμπλετ στα κελιά, έλεγχο ολόκληρων πτερύγων από βαρυποινίτες και 'αλισβερίσια' που σχετίζονται με την αγορά τεχνολογικών μέσων για τα οποία υπάρχει 'τιμοκατάλογος'".
«Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης δεν έχει αποστείλει έγγραφο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τις φυλακές Κορυδαλλού, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας», σημειώνει η ανακοίνωση.


Πηγή : ethnos.gr


Γιατί η Αλβανία ανεβάζει τους τόνους




Του Κώστα Ράπτη

Η συμπεριφορά της κυβέρνησης της Αλβανίας το τελευταίο διάστημα έναντι της Ελλάδας, και όχι μόνο, χρήζει ερμηνείας. Πολλοί έσπευσαν ήδη να συσχετίσουν την αμφισβήτηση, με την υποβολή μάλιστα ρηματικής διακοίνωσης, της ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο βόρειο Ιόνιο με τουρκική “παρεμβολή” - πόσω μάλλον που η κίνηση αυτή συνέπεσε χρονικά με την “αυτοκρατορική” επίσκεψη Erdogan στα Τίρανα και “αντιγράφει” στην περίπτωση των Διαποντίων Νήσων το επιχείρημα της Τουρκίας ότι τα νησιά δεν έχουν πλήρη επήρεια στην υφαλοκρηπίδα.

Στην πραγματικότητα, το θέμα έχει μεγάλο παρελθόν αλλά και επίκαιρες αφορμές. Ανάγεται στην προκήρυξη από αλβανικής πλευράς οικοπέδων για έρευνες υδρογονανθράκων (εντός και ελληνικής υφαλοκρηπίδας) το 2006, περνά στην θεωρούμενη ως ιδιαίτερα επιτυχημένη ελληνοαλβανική συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, το 2009 και καταλήγει στην αμφιλεγόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της γειτονικής χώρας το 2010 περί αντισυνταγματικότητας της εν λόγω συμφωνίας, έπειτα από προσφυγή του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Στην παρούσα συγκυρία, η Αλβανία προχωρά στην προκήρυξη επτά οικοπέδων για έρευνες υδρογονανθράκων, στην ξηρά και τη θάλασσα, με τις προσφορές να κατατίθενται μέχρι τις 25 Ιουνίου. Στα επτά οικόπεδα περιλαμβάνεται και το “Ιόνιο 5”, το οποίο επικαλύπτεται με το “οικόπεδο 1” της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για το οποίο υποβάλλονται προσφορές μέχρι 14ης Ιουλίου, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων του “νόμου Μανιάτη”.

Το ζήτημα των χερσαίων συνόρων εμπλέκεται όχι επειδή εγείρονται αμφισβητήσεις, όπως λανθασμένα δόθηκε η εντύπωση, αλλά στον βαθμό που τα Τίρανα επιχειρούν να επισημοποιήσουν την υφιστάμενη οριοθέτηση με την άρση της εμπόλεμης κατάστασης. Ήδη πάντως η Συμφωνία του 2009 χρησιμοποιούσε την τελευταία πυραμίδα των χερσαίων συνόρων ως γραμμή βάσης και για τη χάραξη των θαλάσσιων δικαιοδοσιών.

Το να “φορτώνει” η Αλβανία το διαπραγματευτικό “καλάθι” των διμερών σχέσεων, σε μία συγκυρία κατά την οποία αναδεικνύεται η σημασία του Ιονίου όχι μόνο ως πηγής υδρογονανθράκων αλλά και ως θαλάσσιας οδού μεταφοράς τους προς Δυσμάς (πρβ. τον Δι-αδριατικό αγωγό κ.ο.κ.), δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο διπλωματικά. Περισσότερο ανησυχητική, όμως, είναι η συνολική στάση της αλβανικής κυβέρνησης στα θέματα της περιοχής, με την καλλιέργεια της ρητορικής περί “φυσικής Αλβανίας”.

Το θέμα δεν προσφέρεται μόνο για... ποδοσφαιρικές αντιπαραθέσεις, όπως αυτή που δημιούργησε μέγα διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τιράνων και Βελιγραδίου. Αποκτά και επίσημη κάλυψη από τη στιγμή που ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι οι αλβανικοί πληθυσμοί Αλβανίας, Κοσόβου, πΓΔΜ θα ενοποιηθούν μέσω της κοινής ευρωπαϊκής τους προοπτικής είτε με τον “κλασικό” τρόπο. Έμπρακτη υλοποίηση αυτής της λογικής μπορεί να θεωρηθεί και η συνάντηση του Αλβανού πρωθυπουργού με τους ηγέτες των δύο αλβανικών κομμάτων της πΓΔΜ την Κυριακή στο Πόγραδετς (υπό τύπον “πανεθνικού “ συντονισμού), σε μία συγκυρία κατά την οποία διακυβεύεται και πάλι η σταθερότητα της γειτονικής χώρας.

Ωστόσο, η Αλβανία δεν τοποθετείται πλέον στα θέματα αυτά από μία θέση σχετικά περιθωριακή. Αποτελεί πλέον μέλος του ΝΑΤΟ και προνομιακό συνομιλητή της Ουάσιγκτον, όπως υποδηλώνει π.χ. η στρατηγική συμφωνία συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον περασμένο μήνα ή η διεθνής διημερίδα για την καταπολέμηση της στρατολόγησης τζιχαντιστών στα Δυτικά Βαλκάνια που φιλοξενούν από χθες τα Τίρανα κατόπιν αμερικανικής πρωτοβουλίας. Η τουρκική ενθάρρυνση δεν είναι ο μόνος παράγοντας που δίνει υπερβάλλουσα αυτοπεποίθηση στην κυβέρνηση Ράμα.


Πηγή : capital.gr


Πώς λέμε απλά; Σας εξαπατήσαμε!! Κορωνάκης: Ξεχάστε πιθανότατα για φέτος τη 13η σύνταξη!


Όπως αποκάλυψε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, οι δανειστές αμφισβητούν ότι η Ελλάδα έχει τους πόρους για να δώσει τη 13η σύνταξη και έτσι είναι πολύ πιθανό και αυτή η εξαγγελία να πάει πίσω έναν χρόνο

Οι δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές έχει αναγκάσει το Μαξίμου να «σβήνει» εξαγγελίες ή να τις παραπέμπει στις καλένδες.

Σειρά είχε η πολυαναμενόμενη 13η σύνταξη, την οποία ακύρωσε ουσιαστικά ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης με δηλώσεις του στο Mega.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Κορωνάκης, οι δανειστές αμφισβητούν ότι η Ελλάδα έχει τους πόρους για να δώσει τη 13η σύνταξη και έτσι είναι πολύ πιθανό και αυτή η εξαγγελία να πάει πίσω έναν χρόνο.

Να θυμίσουμε ότι αρχικά υπήρχε η σκέψη να αντικατασταθεί η 13η σύνταξη με επίδομα, σκέψη που στην πορεία μεταβλήθηκε ώστε να δοθεί το επίδομα μόνο σε όσους παίρνουν σύνταξη μέχει 500 ευρώ. Φυσικά τώρα λίγη σημασία έχει, καθώς όπως φαίνεται μετά τον κατώτατο μισθό και τον ΕΝΦΙΑ ακόμη ένα κομμάτι του προγράμματος της Θεσσαλονίκης αλλάζει.


Πηγή 


ΧΑΡΙΤΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΙΤΙΝΗ




Γράφει η Χαριτίνη Δημητρίου

Ο λαός έχει την σωστή ,αλλά σε βάθος χρόνου !
ΤΖΩΝ ΚΕΝΝΕΝΤΥ .

Εμείς αγάπες μου πάμε χαριτολογώντας να δούμε το έργο που
παίζετε , μπροστά στα μάτια μας λίγο πιο χαλαρά .
Οι ειδήσεις τρέχουν με όλα αυτά που γίνονται και λέγονται , και
και άλλα που δεν λέγονται .
Τώρα αν θα γίνει η οριστική και τελική συμφωνία σε δύο εβδομάδες
θα δείξει .Η μέχρι τώρα πορεία της πολιτικής , που ακολουθούνε εδώ
και χρόνια οι πολιτικοί μας , μας κάνουν υπερήφανους για τα χάλια μας .
Δεξιοί ,αριστεροί ,κεντρώοι , ο καθένας κοιτάζει πως ..Θα τρώει .
Ακούγονται διάφορα σενάρια τρόμου ! Θα γίνουμε νέα Κύπρος !
Με ότι συνέβη εκεί με το κούρεμα των καταθέσεων !
Ποιών καταθέσεων ....ΟΕΟ !
Η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα έχουμε άλλο μνημόνιο .Οι δανειστές μας
λένε άλλα. Άλλα...για άλλα της   Μαριώς το γάλα !
Διάφοροι υπουργοί της κυβέρνησης βγαίνουν και λένε ότι θα γίνει
αυτό , θα γίνει και το άλλο .Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τους
διαψεύδει .Τώρα το ζόρι που τραβάνε οι κυβερνώντες λίγο πολύ
το καταλαβαίνουμε ! Το πακετάκι που θα φέρουν στη βουλή θα το ψηφίσουν ΄
ομόφωνα οι κωφοί πολιτικοί μας ;Όπως έκαναν πάντα ;
Η εβδομάδα που πέρασε είχε όλα τα λουλούδια του μπαξέ !
Ο Γ.Βαρουφάκης με ένα ν , σε ερώτηση συμβασιούχων αν θα
μονιμοποιηθούν τα Χριστούγεννα είπε : << Αν θα είμαστε κυβέρνηση μέχρι
τον Ιανουάριο θα το τακτοποιήσουμε ! >>
Αλήθεια τι συμβαίνει ; Θα μάθουμε ποτέ τι γίνεται ;
Είχαμε και τον καυγά της Ρ. Μακρή με την δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ ,
την Κ . Μπουσδούκου .Αποκάλεσε δε, τους δημοσιογράφους , πληρωμένους
υπαλλήλους , και φερέφωνα . ( Όχι πως δεν υπάρχουν και αυτοί ! )
Παρενέβη  η ΕΣΙΕΑ , και τα μάζεψε λίγο η Ρ. Μακρή .
Έπρεπε να πάει σε πανηγύρι και δεν είχε όρεξη να της χαλάσει η διάθεση  .
Εκεί χόρεψε με την ψυχή της πάνω σε καρέκλα τα << καγκέλια >> .
Τη πολιτική , και έδρανα βουλής ; Τα καγκέλια να είναι καλά !
Δώσε κι άλλο πόνο !!!!
Από τους χορούς στις πλαστικές καρέκλες , στον ιερό πόλεμο μεταξύ Εκκλησίας
και κράτους . Ο λόγος τα Άγια λείψανα της ΑΓ. Βαρβάρας .
Δεν καταλαβαίνω τα έχουν όλα λύσει και ανακατεύονται και στους Αγίους τώρα ;
Είμαστε μία αναπνοή από τον γκρεμό αυτό σας μάρανε ;
Αφήστε τον λαό να πιστεύει , να ελπίζει !Εδώ οι τζιχαντιστές κάνουν πάρτι
μαζί με τους Σκοπιανούς , τους Αλβανούς ,και τους Γερμανούς που δεν
δέχονται τίποτα από τις προτάσεις της κυβέρνησης !
 Ο Ελληνικός λαός αγαπάει τον Θεό του ,τους Αγίους του
και είναι πάντα δίπλα του , σε πολέμους και δυσκολίες !

Είδαμε , ακούσαμε , κουτσομπολεύουμε !
Κάνοντας σεργιάνι σε περιοδικά , και σε βραδινά στέκια,
μαθαίνεις και βλέπεις πολλά . Έτσι η Κ. Καινούργιου τα έβαλε με την
Μ. Συνατσάκη  γιατί βγαίνει , γιατί φωτογραφίζεται αφού ..δεν πουλάει είπε..
Ε  ! Όχι βρε Κατερίνα , δεν είσαι η μόνη που βγαίνεις και φωτογραφίζεσαι !
Πω ! Πω!!! Ζήλεια  και κακία ! Τουλάχιστον η Μ .Συνατσάκη δεν λέει από
πρίν στους παπαράτσι που θα είναι για να την φωτογραφήσουν !

Η εκπομπή << Γυναίκες >> στο ΕΨΙΛΟΝ που ξεκίνησαν τέσσερις και
έμειναν δύο .Η Ε. Παπαβασιλείου και Σ. Βογιατζάκη δεν υπάρχουν πια
στην εκπομπή .Τι έγινε ; Τα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης , ή
 μετά την κόντρα στον αέρα της εκπομπής , μεταξύ Ε. Παπαβασιλείου
και της Δ. Καμπούρη έληξε η παρεούλα ; Οι κυρίες δεν τα βρήκαν ποτέ !
Το είπαμε δεν βάζεις τέσσερις γυναίκες μαζί  !
 Πρεμιέρα έκανε και η Πάολα στην Θεσσαλονίκη . Πολλοί επώνυμοι φίλοι της
βρέθηκαν μαζί της .Από την μεγάλη της χαρά η Λαϊκή αιδώς ξεφώνιζε ,έβριζε
λές και ήταν στο σαλονάκι του σπιτιού της .
Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις στα πάνελ των τηλεοπτικών εκπομπών .
Μεγάλη χαρά είχε η Πάολα βρε παιδιά ,που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ,
στην πόλη της και έριξε ...και δέκα μπινελίκια !
Στον ημιτελικό της Eurovision που έγινε στην Βιέννη , Η Ελλάδα προκρίθηκε
με την Ε.Μ.Κυριάκου . Είχε πολύ θετικά σχόλια και ελπίζουμε στο καλύτερο !
Καλή επιτυχία Ελλάδα !

Το tip της εβδομάδας !
Eurovision το Σάββατο !
Διοργανώστε βραδιά Eurovision . Καλέστε τους φίλους σας για φαγητό ,
ποτό και απολαύστε την βραδιά με τα ευτράπελα που σίγουρα θα έχει !
Μην ξεχνάτε ότι η ζωή μας είναι στιγμές ευτυχίας !
Αυτά και άλλα χαριτωμένα την άλλη
εβδομάδα με την Χαριτίνη !


Η Πιονγκγιάνγκ δεν αφήνει τον Μπαν Γκι Μουν να ταξιδέψει στη χώρα



Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν είπε σήμερα ότι το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα αυτή την εβδομάδα για να επισκεφθεί ένα βιομηχανικό συγκρότημα ακυρώνεται καθώς η κυβέρνηση ανακάλεσε την άδειά της, και χαρακτήρισε το γεγονός "πολύ λυπηρό".

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν είπε σήμερα ότι το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα αυτή την εβδομάδα για να επισκεφθεί ένα βιομηχανικό συγκρότημα ακυρώνεται καθώς η κυβέρνηση ανακάλεσε την άδειά της, και χαρακτήρισε το γεγονός "πολύ λυπηρό".

Η απόφαση της κυβέρνησης για την επίσκεψη, που θα γινόταν αύριο (Πέμπτη), δίνει τέλος σε μία ελπίδα για ένα σπάνιο διπλωματικό άνοιγμα από την απομονωμένη Βόρειο Κορέα, εν μέσω μιας έντονης αντιπαράθεσής της με τη Νότια Κορέα. Το βιομηχανικό πάρκο Καεσόνγκ που σκόπευε να επισκεφθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ βρίσκεται σε απόσταση λίγων λεπτών με αυτοκίνητο από το πολύ καλά οχυρωμένα σύνορα μεταξύ των δύο εχθρικών κρατών.

«Νωρίς σήμερα το πρωί, οι αρχές της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας μας πληροφόρησαν, μέσω διπλωματικής οδού, ότι ανακάλεσαν την απόφασή τους να επισκεφθώ το βιομηχανικό συγκρότημα Καεσόνγκ» είπε ο Μπαν σε μια ομιλία του.

Ο ΓΓ κατάγεται από την Νότια Κορέα και θήτευσε ως υπουργός εξωτερικών απο το 2004 έως το 2006, μια περίοδο έντονων διαπραγματεύσεων που αποσκοπούσαν να θέσουν τέλος στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Οι συνομιλίες κατέληξαν σε συμφωνία το 2005 που αργότερα κατέρρευσε.

Ο Μπαν είχε ανακοινώσει ότι ήθελε να επισκεφθεί την ειδική οικονομική ζώνη που επιβλέπεται από κοινού από τις δύο χώρες και αποτελεί τη μόνη συνεχιζόμενη συνεργασία από την πρώτη κοινή σύσκεψη που είχαν κάνει οι δύο χώρες πριν από 15 χρόνια, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να ξανανοίξει το διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.


Πηγή : ethnos.gr


Φανερώνονται οι αμφισβητίες του Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία



Άρχισαν να εμφανίζονται ολοένα και περισσότεροι αμφισβητίες του Αντώνη Σαμαρά στην Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου ήταν εμφανής η εικόνα διάστασης στο εσωτερικό της ΝΔ σχετικά με τη στάση του κόμματος έναντι μίας ενδεχόμενης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Όπως αναφέρει η «Κ» , πάντως, καταβλήθηκε προσπάθεια για να διασκεδαστούν οι αντιφάσεις, αλλά μια σειρά μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, μεταξύ άλλων οι Θαν. Μπούρας, Όλγα Κεφαλογιάννη, Νικ. Κακλαμάνης έθεσαν στη συνεδρίαση αίτημα σύγκλησης της Κ.Ο. του κόμματος.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, που ήδη από χθες με την ομιλία του στον ΣΕΒ έθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για συνεννόηση αλλά και τις κόκκινες γραμμές που θα οδηγήσουν στο γαλάζιο όχι, απέφυγε – σύμφωνα με πληροφορίες – να κάνει εισήγηση, επιλέγοντας να ακούσει τις τοποθετήσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.

Εν τέλει, η συνεδρίαση κατέληξε σε ένα ανακοινωθέν, που άπαντες έσπευσαν να σημειώσουν ότι υπήρξε ομόφωνο. «Για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι η καθυστέρηση στη σύναψη συμφωνίας έχει μεγάλο κόστος για τη χώρα και το λαό και πρέπει η εκκρεμότητα να ολοκληρωθεί άμεσα. Η ΝΔ ως η κατ´εξοχήν ευρωπαική παράταξη της πατρίδας μας, είναι λογικό ότι δεν μπορεί να εκφράσει άποψη επί μιας ανύπαρκτης ακόμα συμφωνίας, για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του μνημονίου μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Είναι επίσης σαφές ότι η ΝΔ στηρίζει πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη , ενισχύουν την παραγωγικότητα και τις θέσεις εργασίας που σήμερα απειλούνται από την ανεύθυνη και ασυνάρτητη πολιτική της κυβέρνησης» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που διάβασε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Κ. Καραγκούνης.

Ως προς τον τρόπο λήψης της απόφασης, καθώς είχαν προηγηθεί δημόσιες δηλώσεις στελεχών για την ανάγκη σύγκλησης της κοινοβουλευτικής ομάδας ή ακόμη και για απόφαση των ίδιων των βουλευτών, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η ΝΔ και τα εκλεγμένα της όργανα θα αποφασίσουν για την έξοδο της χώρας από τη σημερινή κρίση, με μόνο κριτήριο το συμφέρον του ελληνικού λαού». Προφανώς, ο τελικός λόγος είναι του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πάντως επισημοποίησε την πρόθεσή του να συγκαλέσει τα κομματικά όργανα προκειμένου να συζητηθεί η συμφωνία, εάν βέβαια αυτή υπάρξει.


Πηγή : tribune.gr


Φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 500 ευρώ και δύο... φόροι έκπληξη


Νέες φωτιές βάζουν τα σενάρια που κυκλοφορούν για τους φόρους που θα επιβάλλει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Brussels Group επανέρχεται το σενάριο της επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει την επιβολή φόρου 1 τοις χιλίοις για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ ενώ δεν αποκλείεται ο συντελεστής να φθάνει στο 2 τοις χιλίοις. Από την επιβολή του φόρου θα εξαιρεθούν οι αναλήψεις που γίνονται από τα ΑΤΜ΄s. Με την επιβολή φόρου 1 τοις χιλίοις πάνω από τα 500 ευρώ σημαίνει ότι για μια ανάληψη 3.000 ευρώ θα παρακρατείται φόρος 3 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ εάν ο συντελεστής ανέλθει στο 1 τοις χιλίοις έως 600 εκατ. ευρώ αν ο συντελεστής διαμορφωθεί στο 2 τοις χιλίοις.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Σκάι αναμένεται να υπάρξουν και δύο φόροι έκπληξη, οι οποίοι θα είναι έκτακτοι με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων την δύσκολη φετινή χρονιά.

Εχει... παρελθόν

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές είχε δει το φως της δημοσιότητας ένα κείμενο θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ που αναφερόταν και σε φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές.

Η είδηση είχε προκαλέσει «πόλεμο» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με την αξιωματική αντιπολίτευση τότε να το διαψεύδει στην αρχή αλλά σε άλλη ανακοίνωση να αναφέρει: «Ακούγοντας τα νέα ψέματα της ΝΔ, αντιλαμβανόμαστε ότι η στόχευσή της είναι η πλήρης διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και δεν αρκούνται στη ζημιά που έχουν ήδη υποστεί μέσω του PSI και της εφιαλτικής ανεργίας που οδήγησε στην κατάρρευση των εσόδων τους. Τώρα προσπαθούν να διαστρεβλώσουν πλήρως μια πρόταση για τη διάσωσή των ασφαλιστικών ταμείων. Η μονταζιέρα του κ. Σαμαρά “ξέχασε” να αναφέρει ότι η υπό διαβούλευση πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εισφορά επί των πιστωτικών συναλλαγών θα “επιβαρύνει αποκλειστικώς τα πιστωτικά ιδρύματα και θα περιορίζεται σ'Α ένα μικρό ποσοστό επί της αξίας των συναλλαγών” όπως ρητά αναφέρεται στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα. Επομένως σε καμία περίπτωση δεν αφορά τους καταθέτες. Μόνο το ψέμα και η λάσπη τους έχει απομείνει για να υπερασπιστούν την καταστροφική τους πολιτική.»


Πηγή


Ποτάμι: Να αγνοήσει ο Πρωθυπουργός το λόμπι της δραχμής



Να αγνοήσει τις εσωκομματικές φωνές που επιθυμούν τη ρήξη με τους εταίρους και να λάβει τις αποφάσεις του με βάση τη λαϊκή εντολή και την επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας για παραμονή στην Ευρωζώνη, καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το Ποτάμι.

Σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι επισημαίνει ότι η συμφωνία με τους εταίρους, που έχει αναγορευθεί από την κυβέρνηση σε γόρδιο δεσμό, πήρε νέα μετάθεση για τις αρχές Ιουνίου.
Παράλληλα, κάνει λόγο για άγχος της κυβέρνησης να περάσει από το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» στο «πρόγραμμα των Βρυξελλών».

Το Ποτάμι καταλογίζει στον Πρωθυπουργό ότι δίνει μεγαλύτερη σημασία στην εσωκομματική διαχείριση και όχι στο συμφέρον των πολλών, ενώ τονίζει ότι «η πίεση από την αριστερίστικη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει για ρήξη και επιστροφή στη δραχμή αυξάνεται όσο περνούν οι μέρες».

Συνεχίζοντας, το Ποτάμι καλεί τον Πρωθυπουργό να λάβει τις αποφάσεις του με βάση τη λαϊκή εντολή και την επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας για παραμονή στην Ευρωζώνη.
«Η χώρα δεν μπορεί να παραμένει δέσμια των εσωκομματικών συσχετισμών του ΣΥΡΙΖΑ και των ενδοκυβερνητικών ισορροπιών με τον ακροδεξιό εταίρο», καταλήγει.



Πηγή



Και δεύτερος νεκρός από την έκρηξη στα ΕΛΠΕ



Στους δύο οι νεκροί από το δυστύχημα που σημειώθηκε στις 8 Μαΐου στο διυλιστήριο Ασπροπύργου των Ελληνικών Πετρελαίων

Ένας ακόμη εκ των τραυματιών της έκρηξης στα ΕΛΠΕ κατέληξε το απόγευμα της Τρίτης, ανεβάζοντας στους δύο τους νεκρούς από το δυστύχημα που σημειώθηκε στις 8 Μαΐου στο διυλιστήριο Ασπροπύργου των Ελληνικών Πετρελαίων.

Πρόκειται για έναν εκ των τριών ασθενών που νοσηλευόταν στο Θριάσιο νοσοκομείο, ενώ κατά πληροφορίες, είναι αλλοδαπός, αλβανικής καταγωγής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα ΕΛΠΕ νεκροί είναι ο Χαράλαμπος Δευτεραίος, εργαζόμενος στην εταιρία και ο Ραμαντάν Ντελιλάϊ, εργαζόμενος σε εργολαβική εταιρεία.

Τη βαθιά οδύνη τους για τον θάνατο των εργαζομένων,εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τα ΕΛΠΕ.

Στην ανακοίνωση του ομίλου τονίζεται χαρακτηριστικά ότι: «Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ εκφράζει βαθιά οδύνη για την απώλεια της ζωής του εργαζόμενου του, Χαράλαμπου Δευτεραίου καθώς και του εργαζομένου σε εργολαβική εταιρεία, Ramadan Delilaj, μετά τον τραυματισμό τους στο δυστύχημα της 08.05.2015 στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου και δηλώνει ότι θα στηρίξει, με όλα τα δυνατά μέσα που διαθέτει, τις οικογένειές τους και, κυρίως, διασφαλίζοντας το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους. Παράλληλα, προωθείται άμεσα στις αρμόδιες Υπηρεσίες το Πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης του συμβάντος ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν».

Σημειώνεται πως τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θανόντων εξέφρασαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Απόστολος Αλεξόπουλος, δηλώνοντας ότι βούληση του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι να στηρίξουν τις οικογένειες των θυμάτων με τα μέσα που διαθέτουν.


Πηγή : protothema.gr


Καλούν Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Στρος Καν, Καραμανλή, Βενιζέλο, Παπανδρέου να καταθέσουν στην Εξεταστική για το μνημόνιο!


Εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της τρόικα, πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί Οικονομικών, διοικητές της ΤτΕ, εκπρόσωποι της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ, του ΟΔΔΗΧ, ξένοι και Έλληνες πανεπιστημιακοί καθηγητές, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις λίστες που κατέθεσαν ξεχωριστά όλα τα κόμματα, με τους μάρτυρες που προτείνουν να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια.
Οι λίστες περιλαμβάνουν από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Στρος Καν, τον Πολ Τόμσεν, τον Όλι Ρεν, τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ μέχρι τον Κώστα Καραμανλή, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι του κόμματος προτείνονται να κληθούν μεταξύ άλλων και να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή περίπου 40 μάρτυρες:

- Οι υπουργοί Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ζαννιάς, Γ. Στουρνάρας, Φ. Σαχινίδης.
- Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.
- Οι πρώην υπουργοί Λ. Κατσέλη και Χ. Παμπούκης.
- Οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης, Κ. Σαββαϊδου, Χρ. Πασπακωνσταντίνου, Ηλ. Πλασκοβίτης.
- Από την ΕΛΣΤΑΤ οι Μ. Κοντοπυράκης Α. Γεωργίου, Ζ. Γεωργαντά, Ν. Λογοθέτης.
- Οι πρόεδροι του ΟΔΔΗΧ Σπ. Παπανικολάου. Π. Χριστοδούλου, Στ. Παπαδόπουλος.
- Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μ. Ξαφά, Π. Ρουμελιώτης.
- Από το ΔΝΤ οι Ντομινίκ Στρος Καν, Ολιβιέρ Μπλανσάρ(επικεφαλής οικονομολόγος), Π. Τόμσεν.
- Από την τρόικα ο Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μος.
Επίσης:
- Οι Σταύρος Παπασταύρου (διπλωματικός σύμβουλος Α. Σαμαρά), Ζ. Κ. Τρισέ (ΕΚΤ), Β. Ραντεμάχερ (Γιούροστατ), Τζ. Στίγκλιτς (σύμβουλος Γ. Παπανδρέου), Τ. Βίζερ, Ολι Ρεν (επίτροπος Ε.Ε.), Λ. Αντόρ (επίτροπος), Μ. Βέισπορτ (αμερικανός οικονομολόγος). Γ. Κασιμάτης, Κ. Λουμίνα (εμπειρογνώμονας ΟΗΕ), Β. Καβαθάς (ΓΣΕΒΕΕ), εκπρόσωπος μικρομολογιούχων, Κ. Κατσαδώρος (εκπρόσωπος Κλίμακας), Σ. Ρομπόλης (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), καθώς και οι πρόεδροι του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ.

Ποιους προτείνει η Ν.Δ.

Η ΝΔ κατέθεσε λίστα μαρτύρων που περιελάβανε πάνω από 50 άτομα.
Ανάμεσα σε αυτούς που πρότεινε μεταξύ άλλων να κληθούν στην Εξεταστική Επιτροπή να καταθέσουν: είναι:
- Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και οι διατελέσαντες υπουργοί Οικονομικών από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, Γιάννης Στουρνάρας, Γκίκας Χαρδούβελης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Ζανιάς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
- Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της τρόικα Ντομινίκ Στρος Καν, Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, Μάριο Ντράγκι, Μανουέλ Αλμούνια, Όλι Ρεν, Πιέρ Μοσχοβισί, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κλάους Μαζούχ, Πολ Τόμσεν και Ματίας Μορς.
- Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.
- Οι πρώην γενικοί γραμματείς του υπ. Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, Γιώργος Μέργος, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Τάσος Αναστασάτος.
- Τα πρώην μέλη του ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης και Θάνος Κατσάμπας.
Ο πρώην και ο νυν πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Μανώλης Κοντοπυράκης και Ανδρέας Γεωργίου, καθώς και εκπρόσωποι από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΟΔΔΗΧ, ΤΧΣ, ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ και Επιμελητήρια.

Ποιους προτείνει το Ποτάμι

Ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, κατέθεσε λίστα με 16 μάρτυρες, Έλληνες και ξένους, όλοι πανεπιστημιακοί καθηγητές οικονομικών:
Μεταξύ των μαρτύρων που πρότεινε το Ποτάμι είναι:
Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χριστόφορος Πισσαρίδης καθηγητής του London School of Economics, πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου.
Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χρυσάφης Ιορδάνογλου, επίκουρος καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Kevin Featherstone, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του London School of Economics.
Γιώργος Β. Δερτιλής, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και EHESS.
Jens Bastian, οικονομολόγος, ερευνητής, πρώην στέλεχος Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης.
Μάνος Ματσαγγάνης, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πάνος Καζάκος, ομότιμος καθηγητής διεθνών, οικονομικών και ευρωπαϊκών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ποιους προτείνει το ΚΚΕ

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος πρότεινε να κληθούν με τη σειρά, εκπρόσωποι του Γραφείου Κρατικού Προϋπολογισμού της Βουλής, το ΚΕΠΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, το ΙΟΒΕ, η ΤτΕ, η ΕΛΣΤΑΤ, όλοι οι υπουργοί Οικονομικών από το 2009 μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του Γιάνη Βαρουφάκη και όλοι όσοι διετέλεσαν γενικοί γραμματείς στο υπουργείο, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο ΔΝΤ, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πρόσωπα από το εξωτερικό με βάση τις θεσμικές τους ιδιότητες ανάμεσα τους και οι τρεις θεσμικοί εταίροι.

Ποιους προτείνει η Χ.Α.

Η εισηγήτρια της Χρυσής Αυγής Δέσποινα Σβερώνη, πρότεινε μεταξύ άλλων ως μάρτυρες, τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν καθώς και τον Εβέρ Φαλτσιανί που αποκάλυψε την λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες της τράπεζας HSBC.

Ποιους προτείνουν οι ΑΝΕΛ

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, πρότεινε να κληθούν μεταξύ άλλων στην Εξεταστική Επιτροπή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνστνατίνου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ,ο δημοσιογράφος Πήτερ Σπίγκελ, ο επικεφαλής της Τask Force Χόρστ Ράϊχενμπαχ, ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χ.Γ. Φούχτελ, ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν και ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ποιους προτείνει το ΠΑΣΟΚ

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε να κληθούν μεταξύ άλλων, όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί από την περίοδο του Κώστα Καραμανλή μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς και όλοι όσοι από τότε μέχρι σήμερα έχουν διατελέσει υπουργοί Οικονομικών.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, επεσήμανε ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να διερευνήσει τρεις τομείς:
- τον ρόλο της ΤτΕ κατά την περίοδο της κρίσης,
- το psi και
- γιατί η ΑΤΕ, δεν εντάχθηκε, όπως είπε, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά δόθηκε με το ευτελές ποσό των 5 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.



Πηγή : imerisia.gr