Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Αιματηρές συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ μεταξύ αστυνομίας και ενόπλων


Συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, οι οποίες ξεκίνησαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου, μεταξύ αστυνομικών και ένοπλης ομάδας που εικάζεται ότι αποτελείται από Αλβανούς.

Στο νοσοκομείο των Σκοπίων έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερα πάνω από 20 τραυματίες αστυνομικοί από τις συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και νεκροί.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Ίβο Κότεσκι, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας ξεκίνησαν στις 05:00 το πρωί μεγάλη επιχείρηση σε συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας», η οποία όπως ανέφερε ο Κότεσκι εισήλθε στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα» με σκοπό επιθέσεις σε κρατικούς θεσμούς.

Κατά την είσοδο των δυνάμεων της αστυνομίας στη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σημείωσε ο Κότεσκι και πρόσθεσε ότι η αστυνομία, την ώρα αυτή, κάνει ελέγχους σε σπίτια της συνοικίας.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν διευκρίνισε από ποια «γειτονική χώρα» εισήλθαν στην ΠΓΔΜ οι ένοπλοι, αν και εικάζεται ότι αυτοί είναι Αλβανοί που εισήλθαν από το Κόσοβο.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια εξέφρασε τη λύπη της «για τους νεκρούς αστυνομικούς και πολίτες» κατά την ένοπλη σύρραξη στο Κουμάνοβο. Η πρεσβεία των ΗΠΑ είναι η μοναδική που επισήμως κάνει λόγο για νεκρούς.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, έχουν σκοτωθεί τρεις αστυνομικοί και μία γυναίκα με το παιδί της, από διασταύρωση πυρών μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων Αλβανών.

Η αστυνομία, η οποία διεξάγει την επιχείρηση με τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα, απαγόρευσε στους κατοίκους της συνοικίας της πόλης Κουμάνοβο όπου διεξάγονται οι συγκρούσεις να βγαίνουν από τα σπίτια τους και δεν επιτρέπει την πρόσβαση στην περιοχή σε ομάδες δημοσιογράφων.

Ο δήμαρχος του Κουμάνοβο Ζόραν Νταμιάνοφσκι δήλωσε ότι στην πόλη διεξάγεται «πραγματικός πόλεμος», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από τα θύματα, έχουν προκληθεί πυρκαγιές σε σπίτια της συνοικίας.

Όλα τα πολιτικά κόμματα στην ΠΓΔΜ, τόσο τα σλαβικά όσο και τα αλβανικά απηύθυναν έκκληση στον πληθυσμό της χώρας για ηρεμία.

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα σημερινά επεισόδια και απηύθυνε έκκληση προς τον αλβανόφωνο πληθυσμό του Κουμάνοβο για ψυχραιμία. Το DUI σημείωσε ότι το σημερινό συμβάν, όπως και αυτό στο συνοριακό φυλάκιο Γκόσιντσε, πριν από είκοσι ημέρες δεν συνάδουν με τις επιδιώξεις των Αλβανών τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στο Κόσοβο, την Αλβανία και την κοιλάδα του Πρέσεβο στη Σερβία για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Ο αλβανόφωνος αλβανικός σταθμός των Σκοπίων «Alsat» θεωρεί ότι τα σημερινά επεισόδια στο Κουμάνοβο αποτελούν προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τη βαθιά πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, μετά και το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ο αλβανόφωνος σταθμός των Σκοπίων υπογραμμίζει ότι τα επεισόδια στο Κουμάνοβο σημειώνονται ενόψει των αναγγελθεισών αποκαλύψεων από την αντιπολίτευση για τη δολοφονία πέντε νεαρών νεαρών ατόμων σλαβικής καταγωγής που διαπράχθηκε τον Απρίλιο του 2012 στη λίμνη Σμίλκοβτσι, έξω από τα Σκόπια. Για την υπόθεση αυτή έχουν καταδικαστεί σε ισόβια έξι Αλβανοί. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο «Alsat», ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ- Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM)- Ζόραν Ζάεβ ανήγγειλε ότι στο πλαίσιο των αποκαλύψεων της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, θα δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες στοιχεία που ίσως ανατρέψουν τους ισχυρισμούς ότι οι δράστες της πενταπλής δολοφονίας είναι Αλβανοί.

Το Κουμάνοβο είναι μία πόλη με περισσότερους από 80.000 κατοίκους, η οποία απέχει 40 χλμ. από τα Σκόπια και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία.

Τα επεισόδια στο Κουμάνοβο είναι τα σοβαρότερα στην ΠΓΔΜ από την λήξη των ενόπλων συγκρούσεων μεταξύ Αλβανών ανταρτών του UCK και κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ το 2001, οι οποίες είχαν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης.

Πριν από 20 ημέρες σημειώθηκε ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό, σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, η οποία είχε ανακοινώσει ότι περίπου σαράντα ένοπλοι Αλβανοί είχαν εισβάλει σε αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντσε, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο και αφόπλισαν τους αστυνομικούς.

Οι ένοπλοι, κατά την εισβολή τους στο αστυνομικό τμήμα, είχαν δέσει με χειροπέδες τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς του φυλακίου και είχαν χτυπήσει ακόμη έναν και στη συνέχεια εγκατέλειψαν το σημείο.



Πηγή : tovima.gr



Π. Κουρουμπλής κατά διοικητών νοσοκομείων που δεν παραιτούνται


«Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγέστατη, δεν είναι λόχος εφόδου για να εφορμά. Θέτει τους προβληματισμούς της και προχωρά» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ σε ερώτηση αν θα περάσουν τα μέτρα από την Βουλή, υπογράμμισε «Αφήστε να δούμε πρώτα ποια θα είναι αυτά τα μέτρα»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που μιλούν για διορισμούς κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε οργανισμούς και άλλες θέσεις του Δημοσίου, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι «άλλαξε η κυβέρνηση και ο πολιτικός και ιδεολογικός προσανατολισμός έχει άλλα χαρακτηριστικά».

Ο υπουργός Υγείας άφησε αιχμές κατά των διοικητών των νοσοκομείων που δεν παραιτούνται και αξιώνουν αποζημίωση, δηλώνοντας ότι σε ενδεχόμενη αξιολόγησή τους, οι μισοί θα έπρεπε να απομακρυνθούν.


Πηγή: capital.gr


Σε κρίσιμη κατάσταση οι πέντε εργαζόμενοι στα διυλιστήρια


Σε κρίσιμη κατάσταση συνεχίζουν να νοσηλεύονται οι πέντε από τους έξι εργαζόμενους που τραυματίστηκαν στην χθεσινή μεγάλη πυρκαγιά στα διυλιστήρια Ασπροπύργου.

Οι τρεις εξ αυτών βρίσκονται στο Θριάσιο και οι υπόλοιποι σε άλλα νοσοκομεία, στις μονάδες εγκαυμάτων.
Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, καταγγέλλοντας ελλιπή μέτρα ασφαλείας, ενώ αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Η εταιρία, ωστόσο, υποστηρίζει ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση και ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Στο μεταξύ, φως στα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά και την έκρηξη, αναμένεται να ρίξει το πόρισμα ομάδας εμπειρογνωμόνων της επιχείρησης.

Πιθανός λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η απρόσεκτη προετοιμασία της συγκεκριμένης μονάδας, όπου συνέβη το περιστατικό, προκειμένου να γίνουν με ασφαλή τρόπο οι εργασίες συντήρησης.


Πηγή : ethnos.gr


Θρίλερ με τρομοκρατικό χτύπημα στη Μελβούρνη - συνελήφθη 17χρονος - δηλώσεις Αμποτ



Τουλάχιστον ένα πρόσωπο σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι προετοίμαζε βομβιστική επίθεση συνελήφθη στην Αυστραλία, ανακοίνωσε το Σάββατο ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ, τονίζοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια “πολύ σοβαρή τρομοκρατική απειλή”.

“Έγιναν πολλές έφοδοι στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών. Έγινε τουλάχιστον μια σύλληψη. Έχουμε αποδείξεις ότι μια βομβιστική επίθεση βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας”, δήλωσε ο Άμποτ σε δημοσιογράφους.

Η αστυνομία της Αυστραλίας διευκρίνισε ότι διεξήγαγε χθες Παρασκευή έρευνες σε σπίτια στα βόρεια προάστια της Μελβούρνης, εξουδετέρωσε με ελεγχόμενες πυροδοτήσεις τρεις εκρηκτικούς μηχανισμούς και συνέλαβε έναν 17χρονο, ο οποίος κατηγορείται για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών.

Η αστυνομία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες σχεδιαζόταν μια επίθεση αύριο Κυριακή στη Μελβούρνη.

“Αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι κάτι επρόκειτο να συμβεί”, δήλωσε ο ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας Μάικ Φίλαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μελβούρνη. “Εάν δεν είχαμε επέμβει, υπήρχε πραγματική απειλή” να διαπραχθεί μια τρομοκρατική ενέργεια, πρόσθεσε.

Η Αυστραλία είχε αυξήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο το επίπεδο συναγερμού για το ενδεχόμενο διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών, μετά ιδίως την μετάβαση τουλάχιστον 110 υπηκόων της στο Ιράκ και στη Συρία για να πολεμήσουν στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Πάνω από 30 εξ αυτών έχουν επιστρέψει έκτοτε στην Αυστραλία.



Πηγή : tanea.gr


Σεβίλη: Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους - 3 νεκροί Video



Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο ακόμη είναι σοβαρά τραυματισμένοι  μετά τη συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους A400M κοντά από το αεροδρόμιο της Σεβίλης, στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν 7 άνθρωποι, εκ των οποίων οι τρεις είναι νεκροί, οι δύο σοβαρά τραυματίες και έχουν διακομιστεί σε
νοσοκομείο, ενώ δύο ακόμη αγνοούνται.



Εξάλλου, όπως δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, όλοι οι επιβαίνοντες ήταν Ισπανοί και εργαζόμενοι της εταιρείας Airbus.

Η πτήση ήταν δοκιμαστική

Το στρατιωτικό αεροσκάφος A400M, που πραγματοποιούσε δοκιμαστική πτήση, κατευθυνόταν  προς την Τουρκία, ανέφερε η κατασκευάστρια εταιρεία του Airbus Defense and Space, θυγατρική της Airbus, σε ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι έχει δημιουργήσει μια ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων, ενώ βρίσκεται σε επαφή και με τις αρμόδιες αρχές. Παρόλα αυτά επεσήμανε ότι δεν
είναι σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για το ατύχημα.

Πρόκειται για το πρώτο ατύχημα που σημειώνεται σε αυτού του είδους το αεροσκάφος.

Στο μεταξύ το αεροδρόμιο της Σεβίλης έκλεισε για μερικές ώρες για τις εμπορικές πτήσεις.



Πηγή: ΚΥΠΕ, sigmalive.com


«Λύγισε» ο Πούτιν στους εορτασμούς με τη φωτογραφία του πατέρα του αγκαλιά



Ο πατέρας του Πούτιν ήταν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου μέλος της μυστικής υπηρεσίας NKVD, η οποία αργότερα μετονομάστηκε KGB και είχε τραυματιστεί

Από τους εορτασμούς για την 70η επέτειο από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας που πραγματοποιήθηκαν στην Κόκκινη πλατεία στη Μόσχα δε θα μπορούσε να λείπει ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.

Για τον ίδιο, μάλιστα, ήταν μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, καθώς ο πατέρας του πολέμησε κι εκείνος κατά του Χίτλερ.



Κρατώντας μια φωτογραφία του στα χέρια και μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του τόνισε ότι «είμαι χαρούμενος που ο πατέρας μου –κρατώ το πορτρέτο του στα χέρια μου— μπορεί να βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία μαζί μου. Πιστεύω ότι ο πατέρας μου, όπως εκατομμύρια απλοί στρατιώτες, και εκείνος δεν ήταν παρά ένας απλός στρατιώτης, έχει το δικαίωμα να περπατήσει σε αυτή την πλατεία. Όμως η μοίρα αποφάσισε αλλιώς και δεν τα κατάφεραν όλοι».

Ο πατέρας του Πούτιν, ο οποίος επίσης ονομαζόταν Βλάντιμιρ, ήταν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου μέλος της μυστικής υπηρεσίας NKVD, η οποία αργότερα μετονομάστηκε KGB και είχε τραυματιστεί.


Πηγή : protothema.gr



Θέμα Στουρνάρα θέτει το Μέγαρο Μαξίμου, τι λέει η ΤτΕ





Βαρύ είναι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Με αφορμή δημοσίευμα, κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο για «στοχευμένες διαρροές της Τράπεζας της Ελλάδος» οι οποίες αποτελούν «πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ» και ζήτησαν εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών έκανε λόγο για επιστολή που έφυγε από το γραφείο Τύπου του κ. Στουρνάρα με παραλήπτη γνωστό δημοσιογράφο, υπό τον τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών».

«Μέσω αυτής προσφέρεται επιχειρηματολογία σε δημοσιογράφους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να αποτελέσει απλώς μια παρένθεση» όπως ανέφερε η εφημερίδα.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας το δημοσίευμα «σχετικά με στοχευμένες διαρροές της Τράπεζα της Ελλάδος εναντίον της κυβέρνησης» σημείωναν ότι «αν ευσταθεί, αποτελεί πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ».
«Αυτονόητο θα πρέπει να θεωρείται ότι η ΤτΕ οφείλει να διαψεύσει τις πληροφορίες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την Κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα» πρόσθεταν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι.

Η Τράπεζα της Ελλάδος με ανακοίνωσή της διέψευσε το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι «ουδέποτε απεστάλη από το γραφείο του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα ή από το Τμήμα Επικοινωνίας της Τράπεζας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με το περιεχόμενο που αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα.»

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση για τον κ. Στουρνάρα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και έως την έξοδό του από την ΤτΕ, διαφάνηκε και κατά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην «Ώρα του πρωθυπουργού», κατά την οποία είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει «να τηρεί την εθνική γραμμή».

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις, την Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν διακατέχεται από διάθεση «ρεβανσισμού ή αντεκδίκησης» και δεν έρχεται να κρίνει «ανθρώπους που ασκούν με ευθύνη τούτες τις κρίσιμες ώρες ένα πολύ σημαντικό έργο», βάσει του αν έχει με τους ανθρώπους αυτούς τις ίδιες απόψεις ή όχι ή αν συγκρουστεί στο παρελθόν μαζί τους ή όχι.

Τόνισε, όμως, πως η κυβέρνηση απαιτεί «από όλους αυτούς να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει και να τηρούν την εθνική γραμμή» και πρόσθεσε:

«Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα κριθεί από την ικανότητά του να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μια μεγάλη ευθύνη και από αυτήν την ευθύνη θα κριθεί».

Newsroom ΔΟΛ


Ο Σόιμπλε προειδοποιεί για ξαφνική χρεοκοπία της Ελλάδας



Προειδοποίηση για την πιθανότητα αιφνιδιαστικής χρεοκοπίας της Ελλάδας απευθύνει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η εμπειρία σε όλο τον κόσμο έχει δείξει: μια χώρα μπορεί ξαφνικά να διολισθήσει στην αδυναμία πληρωμών», δήλωσε χαρακτηριστικά αλλά αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες γύρω από ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο, κατά το οποίο θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι προετοιμασμένη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απάντησε: «υπάρχουν ερωτήσεις τις οποίες δεν επιτρέπεται να απαντάει ένας συνετός πολιτικός. Αλλιώς δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε πει κάποτε ότι γι αυτόν το λόγο δεν θα πρέπει να είμαστε και τόσο ακριβείς με την αλήθεια. Εγώ το αντιμετωπίζω πιο σύνθετα. Και γι αυτό προτιμώ να μην πω τίποτα».

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να παραμείνει, υπό αξιόπιστες συνθήκες, η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Δεν επιτρέπεται να αποτύχει αυτή η αποστολή εξαιτίας μας», τόνισε στην πιο εκτενή συνέντευξή του εδώ και μήνες κι εξήγησε πως σε αυτό το ζήτημα συμφωνεί απολύτως με την άποψη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Προέβλεψε πάντως ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας. «Δεν βλέπω να έχουν ξεκαθαρίσει όλα ως τότε», είπε.

Τέλος υπεραμύνθηκε του ομολόγου του, Γιάνη Βαρουφάκη: «Είμαστε υπουργοί Οικονομικών και οι δύο και έχουμε ευθύνη. Αρα συνεργαζόμαστε καλά…Στην αρχή τα ΜΜΕ έκαναν τον Βαρουφάκη αστέρα και τώρα τον ξεγράφουν. Και το ένα είναι λάθος και το άλλο», σχολίασε, αναφερόμενος στον κ. Βαρουφάκη και τα δημοσιεύματα περί υποβάθμισής του στις διαπραγματεύσεις.



Πηγή : kathimerini.gr


Π. Λαφαζάνης: Tαφόπετρα για την Αριστερά και τον τόπο η άτακτη υποχώρηση


"Μία "άτακτη υποχώρηση" ή μία "ταπεινωτική υποταγή" θα σήμαινε ταφόπετρα δεκαετιών για την Αριστερά και "τελική λύση" καταστροφής για τον τόπο" δηλώνει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης στο Πρώτο Θέμα.

Προειδοποιεί πως "για να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ" και προσθέτει "οι κόκκινες γραμμές μας" παραμένουν αξεθώριαστες".

"Η συμφωνία με τους εταίρους ή θα έχει αυτή τη συμβατότητα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ή δεν θα υπάρξει" λέει χαρακτηριστικά. Συμπληρώνει ότι "μια συμφωνία με τους θεσμούς δεν μπορεί να διχάζει και να προκαλεί τριγμούς και κλυδωνισμούς. Αντίθετα, για να είναι βιώσιμη θα πρέπει να τυγχάνει ευρείας συναίνεσης μέσα στο κόμμα και αποδοχής και στήριξης από τον κόσμο της Αριστεράς.

Μία τέτοια συμφωνία επιδιώκουμε ως κυβέρνηση και όχι συμφωνία μνημονιακής συνέχειας". Σημειώνει πως η έννοια του "έντιμου συμβιβασμού" είναι αόριστη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λάστιχο για να καλύψουν τα πάντα και προσθέτει "η ουσία είναι μια: οι λεγόμενοι εταίροι επιδιώκουν μια συμφωνία σκληρής νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης στον αντίποδα των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης. Μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να εξωραϊστεί απλώς με την προσωρινή αποφυγή κάποιων από τα πιο ακραία και άγρια αντικοινωνικά μέτρα που θέλουν να της επιβάλλουν".



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr


Συνελήφθη ο Συμεών Σεϊσίδης μέλος της συμμορίας των «ληστών με τα μαύρα»


Ο 39χρονος Συμεών Σεϊσίδης, που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην συμμορία των «ληστών με τα μαύρα», συνελήφθη χτες το βράδυ από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής για καταδικαστική απόφαση 5 ετών κάθειρξης, η οποία είχε εκδοθεί σε βάρος του για ένοπλη ληστεία που είχε διαπράξει πριν απο 15 χρόνια.

Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με την απόφαση ο Σεϊσίδης είχε διαπράξει ληστεία μαζί με άγνωστο συνεργό του, σε υποκατάστημα τράπεζας στη Νέα Χαλκηδόνα στις 30/6/2000. Γι αυτήν την υπόθεση συνελλήφθη και καταδικάστηκε το 2001 σε φυλάκιση πέντε ετών, αλλά με ανασταλτικό χαρακτήρα, γι' αυτό αφέθηκε ελεύθερος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, το όνομά του απασχόλησε πολλές φορές την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σαν αντιεξουσιαστής με ένοπλη δράση. Το Οκτώβριο 2009, επί υπουργείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης επικηρύχθηκε αντί 600.000 ευρώ μαζί με τον αδελφό του και ένα ακόμα άτομο.

Λίγους μήνες μετά, το 2010, τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρες αστυνομικών στα Πετράλωνα, μετά απο ένοπλη ληστεία που είχε διαπραχθεί στην περιοχή, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί στο ένα πόδι. Συνελήφθη μαζί με ένα ακόμα άτομο από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Το 2012 αθωώθηκε γι' αυτή την υπόθεση. Αλλά επέστρεψε στην φυλακή, καθώς εκκρεμούσαν σε βάρος του παλαιότερες καταδικαστικές αποφάσεις. Λίγο καιρό μετά αποφυλακίστηκε.
Ωστόσο, πριν απο λίγο διάστημα εκδόθηκε νέο ένταλμα σύλληψης για την παλιά καταδικαστική απόφαση στην υπόθεση της Ν.Χαλκιδόνας που καθαρογράφηκε σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, με βάση την οποία οδηγήθηκε σήμερα για μια ακόμα φορά ενώπιον της Δικαιοσύνης.


Πηγή : imerisia.gr


Πώς τα δάνεια του Τ.Τ. σκόρπισαν στις... 7 θάλασσες!



Τις διαδρομές του χρήματος μέσω offshore με προορισμούς δεκάδες φορολογικούς παραδείσους καταγράφει το πόρισμα - καταπέλτης του εισαγγελέα. Τα επιχειρηματικά δάνεια που έφταναν στις τσέπες των μετόχων. Οι αποκαλύψεις και τα ονόματα.
Πώς τα δάνεια του Τ.Τ. σκόρπισαν στις... 7 θάλασσες!

Τις δαιδαλώδεις διαδρομές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από δάνεια που είχε χορηγήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε επιχειρήσεις προκειμένου να καταλήξουν σε προσωπικούς λογαριασμούς επιχειρηματιών, να χρησιμοποιηθούν για την αγορά ακινήτων ή να αναζητούνται επί χρόνια περιγράφει η εισαγγελική πρόταση για την πολύκροτη υπόθεση.

Η πρόταση της εισαγγελέως Μαρίας Σουκαρά – Κατσικάδη προς το Συμβούλιο Εφετών ξεπερνά τις 1.000 σελίδες και περιλαμβάνει ηχηρά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν την τελευταία δεκαετία όπως οι κ. Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Δημήτρης Μπακατσέλος, η οικογένεια Ευθυμίου της εταιρείας ακινήτων Ektasis Development και η οικογένεια Γριβέα. Περιλαμβάνει, επίσης, δύο πρώην επικεφαλής του Τ.Τ. τους κ. Αγγελο Φιλιππίδη και Κλεάνθη Παπαδόπουλο, τη σημερινή επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου καθώς και πολυάριθμα τραπεζικά στελέχη που πέρασαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εταιρείες όπου είχαν χορηγηθεί τα δάνεια του Τ.Τ. κατέρρευσαν όπως συνέβη στην περίπτωση της Alapis του Λ. Λαυρεντιάδη, της Ektasis Development ή αρκετών εκ των εταιρειών που είχε ιδρύσει η οικογένεια Γριβέα. Η εισαγγελέας αποδίδει στους 40 κατηγορούμενους σειρά κακουργηματικών πράξεων, επί των οποίων θα αποφασίσει η Ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά τα ενδιαφέροντα σημεία της πρότασης αφορούν τις διαδρομές του χρήματος από τα δάνεια που είχε χορηγήσει η τότε διοίκηση.

Μέσω Παναμά σε ακίνητο στο Λονδίνο

Στην πρόταση περιγράφεται, για παράδειγμα, πώς τμήμα ομολογιακού δανείου, ύψους 21 εκατ. ευρώ, που είχε χορηγήσει το Τ.Τ. στην εταιρεία DEMCO του Δημήτρη Κοντομηνά, έφτασε μέσω ενός πολυσύνθετου δικτύου εταιρειών σε Κύπρο και Βρετανία να χρηματοδοτήσει την αγορά ακινήτου στο Λονδίνο, που κατά την εισαγγελέα είναι η οικία της κόρης του επιχειρηματία. Ιδιοκτήτης του ακινήτου φερόταν, με βάση την εισαγγελική πρόταση, η παναμέζικη εταιρεία Honour International SA, η οποία ελεγχόταν από την κυπριακή Intercapital Trust Limited δικαιούχος της οποίας είναι ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς. Για να αγοράσει το ακίνητο στο Λονδίνο η Honour International είχε πάρει δάνειο από τη Millennium Bank το οποίο φέρεται να αποπλήρωσε με τμήμα του ομολογιακού δανείου που πήρε η DEMCO από το Τ.Τ.

Στην περίπτωση της Alapis, η οποία έλαβε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τον Σεπτέμβριο του 2009 (λίγους μήνες πριν καταρρεύσει) ομολογιακό δάνειο 100 εκατ. ευρώ, το ποσό του δανείου κατατέθηκε αρχικά σε λογαριασμό της εταιρείας DALL S.A. στη Millennium και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλο λογαριασμό της ίδιας τράπεζας που ανήκε στην Blue Island Properties, η οποία ελεγχόταν κατά 100% από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Σημειώνεται πως μέσω του λογαριασμού της DALL S.A. εμφανίζονται να περνούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ποσά που, κατά την εισαγγελέα, η πλευρά Λαυρεντιάδη αποδίδει στο γεγονός πως συμφώνησε να επιστρέψει στον αμερικανικό επενδυτικό οίκο Carlyle για τα χρήματα που είχε καταβάλει ο τελευταίος για την εξαγορά της Νεοχημικής. Η τελευταία, επίσης, συμφερόντων του ίδιου επιχειρηματία, είχε ανακοινωθεί πως εξαγοράστηκε από την Carlyle, αλλά στη συνέχεια η συμφωνία ναυάγησε και σε λίγους μήνες κατέρρευσε.

Η πάλαι ποτέ κραταιά Ektasis και η οικογένεια Ευθυμίου

Μέσω Κύπρου, Βρετανικών Παρθένων Νήσων και άλλων εξωτικών προορισμών η οικογένεια Ευθυμίου, που έλεγχε την κάποτε κραταιά εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Ektasis Development (που επίσης χρεοκόπησε λίγους μήνες αργότερα), έλαβε από το Τ.Τ. τρία ομολογιακά δάνεια, συνολικά περί τα 92 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια χορηγήθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2009. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, «από το δάνειο ύψους 51 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην Ektasis Development, τον Απρίλιο του 2009, ποσό 39,16 εκατ. ευρώ δόθηκε προς εξόφληση παλαιότερου δανείου στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ποσό 11 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε δοθεί ως κεφάλαιο κίνησης, οδηγήθηκε σε λογαριασμό που τηρούσε η εταιρεία στην Τράπεζα Πειραιώς και από εκεί ποσό 3 εκατ. ευρώ στάλθηκε με έμβασμα σε λογαριασμό της εταιρείας στην Κύπρο, ποσό 4 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκε σε προθεσμιακή κατάθεση και ποσό 4 εκατ. ευρώ αναλήφθηκε κυρίως με επιταγές».

Η Ektasis κατέρρευσε λίγους μήνες μετά την ανάληψη του δανείου, αλλά στην εισαγγελική πρόταση αναφέρονται παραδείγματα που δείχνουν πως οι βασικοί μέτοχοι κατάφεραν να αποσπάσουν περιουσιακά στοιχεία της. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως μέσω του δικτύου των υπεράκτιων εταιρειών συνδέονται μεταξύ τους οι δανειοδοτούμενοι του Τ.Τ.

Η Ektasis είχε στην ιδιοκτησία της τέσσερα αγροτεμάχια, στη θέση Άνω Λάρσο στο Λιβάδι Παρνασσού Αράχοβας. Δύο μήνες πριν από το δάνειο των 51 εκατ. ευρώ, στις 3/2/2009, τα ως άνω αγροτεμάχια μεταβιβάζονται από την Ektasis και τους Ευάγγελο και Χρήστο Ευθυμίου στην εταιρεία, Oblong Α.Ε., συμφερόντων Αγαθής Χαραλαμπάκη (αδελφής της Μαγδαληνής Ευθυμίου) και Γεωργίου Χαραλαμπάκη (συζύγου της Γεωργίας Καρυοφύλλη, δικηγόρου του Παναγιώτη Ευθυμίου).

Στις 9/3/2009, τα ως άνω αγροτεμάχια μεταβιβάζονται στη Thompron ΕΠΕ, η οποία εμφανίζει την ίδια διεύθυνση, Βουκουρεστίου αρ. 15, Αθήνα, με τις εταιρείες συμφερόντων Παναγιώτη Ευθυμίου, Aspen & Almond, με διαχειριστή τον Νικόλαο Χάμψα, άμεσο συνεργάτη του Παναγιώτη Ευθυμίου. H  Thompron ΕΠΕ με τη σειρά της ανήκει στις α. PRONAL Κύπρου και β. THOMENAGO MARKETING LTD Κύπρου, ενώ πραγματικοί δικαιούχοι της THOMENAGO MARKETING LTD είναι οι Κυριάκος Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα.

Άλλαζαν ονόματα εταιρειών σαν τα πουκάμισα

Ο Κ. Γριβέας και η σύζυγός του Αν. Βάτσικα εμπλέκονται, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, σε σειρά υποθέσεων δανειοδότησης από το Τ.Τ., με τα χρήματα να καταλήγουν σε προσωπικούς λογαριασμούς μέσω σειράς υπεράκτιων εταιρειών σε Κύπρο, Βρετανικές Παρθένους Νήσους κ.α. Οι συγκεκριμένοι κατηγορούνται πως «συνέστησαν, ατομικά ή από κοινού εταιρείες και στην Αγγλία, οι περισσότερες από τις οποίες άλλαξαν επωνυμία πάνω από μία φορές, προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη της σύνδεσης των εταιρειών αυτών με εκείνες που έλαβαν τα επίμαχα δάνεια από το Τ.Τ.». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ε.Ι. Congresses and Communications UK Limited, η οποία προηγουμένως είχε τις επωνυμίες C&C London Ltd και C&C International London Ltd, οι οποίες παρέπεμπαν ευθέως στην εταιρεία C&C International Ltd, που ήταν η πιστολήπτρια δανείου 17 εκατ. ευρώ από το Τ.Τ.

Οι Κυρ. Γριβέας και Αν. Βάτσικα, που έλεγχαν εταιρείες δημοσίων σχέσεων, οργάνωσης συνεδρίων κ.ά. όχι μόνο είχαν λάβει δάνεια σημαντικού ύψους σε σχέση με την επιφάνεια των επιχειρήσεών τους (όπως επισημαίνεται στην εισαγγελική πρόταση), αλλά και είχαν δημιουργήσει κοινή επιχείρηση με το Τ.Τ., την Post Bank Green Institute. Η τελευταία είχε λάβει χρηματοδότηση περί τα 3 εκατ. ευρώ, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος διοχετεύθηκε επίσης προς άλλες εταιρείες συμφερόντων των Γριβέα και Βάτσικα. Η συνολική χρηματοδότηση του Τ.Τ. προς την οικογένεια Γριβέα έφτασε τα 21 εκατ. ευρώ.

Οι συνεργασίες και τα δάνεια

Μεγάλο τμήμα της εισαγγελικής πρότασης καταλαμβάνουν και οι περιπτώσεις συνεργασιών ή δανειοδοτήσεων του Τ.Τ. με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την υπόθεση της Bestline, της κοινής εταιρείας διαχείρισης καρτών που είχε συστήσει το Τ.Τ. με τον όμιλο Κοντομηνά. Το υψηλό τίμημα για την απόκτηση του 50% της Bestline από το Τ.Τ. και η στρατηγική που ακολούθησε η τότε διοίκηση το ζημίωσαν με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με βάση την εισαγγελέα. Σημειώνεται πως ο όμιλος Demco του κ. Κοντομηνά εξασφάλισε το 2013 και θετική διαιτητική απόφαση η οποία υποχρέωνε το Τ.Τ. να καταβάλει περί τα 34 εκατ. ευρώ για μη τήρηση της συμφωνίας μετόχων.

Ζημιογόνος για το Τ.Τ. ήταν κατά την εισαγγελική πρόταση και η παροχή δανείων σε εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη που χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, και για την αγορά του 49% του γνωστού τουριστικού πρακτορείου Travel Plan από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη το 2009.


Πηγή : euro2day.gr


Τραγωδία στην Ατλάντα! Αεροσκάφος έπεσε σε κεντρική λεωφόρο (βίντεο)





Ένα αεροσκάφος τύπου Piper PA-32 συνετρίβη σε αυτοκινητόδρομο της Ατλάντα, σκορπίζοντας το θάνατο.

Όπως αναφέρουν αμερικανικά δίκτυα το αεροσκάφος συνετρίβη στον αυτοκινητόδρομο I-285, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο DeKalb–Peachtree.

Την πληροφορία για τα τέσσερα θύματα επιβεβαίωσε και η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Channel 2 που επικαλείται ανώνυμη πηγή, ο πιλότος λίγη ώρα πριν το αεροσκάφος συντριβεί, είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου αναφέροντας πρόβλημα κατά τη διάρκεια της απογείωσης και λέγοντας “πέφτουμε”.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές αρχές και η πυροσβεστική αποκλείοντας την κυκλοφορία στο ρεύμα όπου σημειώθηκε το δυστύχημα.





Πηγή : newsit.gr


Συρία: Νέα στοιχεία για χρήση χημικών όπλων



Δείγματα που λήφθηκαν από ειδικούς του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο βρέθηκαν θετικά στα τοξικά στοιχεία, δήλωσαν στο Reuters διπλωματικές πηγές.

Διεθνείς επιθεωρητές βρήκαν ίχνη του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν σε στρατιωτική εγκατάσταση στην Συρία που δεν είχαν δηλωθεί στην παγκόσμια αρχή για τα χημικά όπλα, δήλωσαν Reuters διπλωματικές πηγές.

Δείγματα που λήφθηκαν από ειδικούς του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο βρέθηκαν θετικά στα τοξικά στοιχεία, ανέφεραν οι πηγές υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

«Πρόκειται για μια αρκετά ισχυρή ένδειξη πως λένε ψέματα για το τι έκαναν με το σαρίν» σημείωσε μια διπλωματική πηγή. «Μέχρι τώρα δεν ήταν σε θέση να δώσουν μια ικανοποιητική εξήγηση για αυτό το εύρημα» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013, οι ΗΠΑ απείλησαν με στρατιωτική παρέμβαση στην Συρία, μετά τις επιθέσεις με το αέριο σαρίν τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς που σκότωσαν εκατοντάδες κατοίκους προαστίου της Δαμασκού. Αλλά η κυβέρνηση της Δαμασκού εμπόδισε την παρέμβαση μετά από συμφωνία με τις ΗΠΑ και την Ρωσία, με βάση την οποία έγινε μέλος του OPCW και παραδέχτηκε ότι είχε πρόγραμμα χημικών όπλων και ότι θα το καταστρέψει.



Πηγή : euro2day.gr


ΝΔ: «Μαύρη Παρασκευή» για την Παιδεία



Επίθεση στον πρωθυπουργό με αφορμή τις δηλώσεις του στη Βουλή για τα ζητήματα της Παιδείας εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία.

Η συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, έκανε λόγο για "Μαύρη Παρασκευή" για την Παιδεία και την ελληνική κοινωνία, σημειώνοντας πως "λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου που διαλύει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ο κ. Τσίπρας, αποφάσισε να εγκαινιάσει την 'ώρα του πρωθυπουργού' παραπληροφορώντας".

Τόνισε ότι "την ώρα που η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου με τη διαδικασία του επείγοντος, με ύποπτη δηλαδή σπουδή, φέρνει στη Βουλή το νομοσχέδιο που ξεθεμελιώνει και καταστρέφει ό,τι θετικό και με ευρεία κοινοβουλευτική και κοινωνική συναίνεση επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τσίπρας προετοίμασε το έδαφος για την χαριστική βολή στην Παιδεία".

Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι "ανερυθρίαστα είπε πως δεν καταργούνται τα Πρότυπα σχολεία, ενώ η αλήθεια είναι ότι τα Πρότυπα καταργούνται πλην πέντε, τα οποία, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή, διατηρούνται 'για ιστορικούς και μόνο λόγους'!".
Πρόσθεσε, δε, ότι "και αυτά αποδυναμώνονται με την κατάργηση της διαδικασίας της αξιολόγησης, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ρίξει στο πυρ το εξώτερον".

Υπογράμμισε επίσης ότι "ο κ. Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί στις αναφορές των υπουργών του περί 'χιτλερικών' και περί 'ελιτίστικων' σχολείων, υποστηρίζοντας πως 'η αριστεία είναι ρετσινιά'".
"Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους γονείς και τους μαθητές των προτύπων σχολείων της χώρας, γιατί οι υπουργοί του τους κόλλησαν τη ρετσινιά του χιτλερισμού", υποστήριξε.

Για την επιλογή των διευθυντών των σχολείων, ανέφερε πως "ο κ. Τσίπρας το μόνο που κάνει είναι να εισάγει τον κομματισμό και τη συναλλαγή στα σχολεία μας".



Πηγή : ethnos.gr


Αρνητικός πληθωρισμός και τον Απρίλιο, αύξηση τιμών στα τρόφιμα


Στο -2,1% διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας τον 26ο συνεχή μήνα αρνητικού πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι για τρίτο συνεχή μήνα παρατηρείται πληθωρισμός στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», που έχει και τη μεγαλύτερη στάθμιση στη διαμόρφωση του δείκτη. Το στοιχείο αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην παρούσα συγκυρία που συζητείται το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 13% στο 18%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» παρατηρήθηκε τον Απρίλιο του 2015 αύξηση του δείκτη κατά 0,9% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2014, λόγω της αύξησης κυρίως των τιμών στο ελαιόλαδο, στο νωπό κατσίκι, στα νωπά ψάρια, στο τυρί φέτα και στα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.

Η έτερη ομάδα στην οποία παρατηρείται αύξηση του δείκτη τιμών είναι αυτή των «Αλκοολούχων ποτών και καπνού», κατά 1,9% σε ετήσια βάση.

Από την άλλη, μειώσεις των δεικτών παρατηρούνται στις ακόλουθες ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών:

• Κατά 2% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω μείωσης των ενοικίων και της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

• Κατά 1,8% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες».

• Κατά 2,1% στην ομάδα «Υγεία».

• Κατά 4% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω κυρίως της μείωσης της τιμής της βενζίνης.

• Κατά 1,8% στην ομάδα «Αναψυχή - πολιτιστικές δραστηριότητες».

• Κατά 3,1% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω της μείωσης των διδάκτρων.

• Κατά 0,5% στην ομάδα «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια», λόγω μείωσης των τιμών στην εστίαση. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία.

• Κατά 3,3% στην ομάδα «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης των τιμών των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων αυτοκινήτων.


έντυπη Καθημερινή


Πάει πίσω η διπλή αύξηση στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ



Πάει πίσω η διπλή αύξηση στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ Όλα δείχνουν ότι μεταφέρεται για αργότερα η αύξηση στον κατώτατο μισθό, διαφαίνεται στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στους εκπροσώπους των «θεσμών» στις Βρυξέλλες.

Αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 100.000 επιδοτούμενοι άνεργοι -αν και διαρκώς ο αριθμός αυτός μειώνεται - θα περιμένουν ... (άγνωστο πόσο) για να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας αλλά και μια σειρά επιδομάτων που το ύψος τους είναι συνάρτηση του βασικού μισθού Μπορεί να φάνηκε έστω και μερικώς, «λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις, αλλά το τίμημα, ίσως τελικά να είναι η μεταφορά της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και κατά συνάρτηση πάει πίσω και η αύξηση στα επιδόματα ανεργίας και μητρότητας του ΟΑΕΔ. Ουσιαστικά, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» πιέζουν έτσι ώστε να εξαιρεθεί το συγκεκριμένο άρθρο, από το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που είναι έτοιμο και έχει δοθεί εδώ και ένα δεκαήμερο στην ΟΚΕ για την σχετική γνωμοδότηση.

Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά φαίνεται να συζητάει μια ολιγόμηνη καθυστέρηση στην εφαρμογή της διάταξης που αυξάνει τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα (511 για νέους έως 25 ετών), στα 650 ευρώ αρχικά και στη συνέχεια στα 751 ευρώ, μόνο με την προϋπόθεση ότι όλο το υπόλοιπο νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα μείνει ανέπαφο. Αν και πλέον μόλις το 14,4% των εγγεγραμμένων ανέργων λαμβάνει το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ η αύξηση θα ήταν σημαντική. Εάν σε αυτούς προστεθούν και όσοι άνεργοι θεωρούνται εποχικοί, προερχόμενοι από τα τουριστικά επαγγέλματα, τότε ο συνολικός αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων η αύξηση θα αφορούσε περίπου στα 175.000 άτομα

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, οι επιδοτούμενοι αποτελούν μόλις το 10,18%, αφού μειώθηκαν σημαντικά φτάνοντας τα 107.624 άτομα τον Μάρτιο, από 153.602, που ήταν τον Φεβρουάριο, χάνοντας το επίδομα μέσα σε ενα μήνα 45.978 άνεργοι. Η μείωση στα επιδόματα ανεργίας είχε γίνει με 6η Πραξη ΥΣ. και εφαρμόστηκε στις 19/3/2012 με ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και είχε μειωθεί κατά 22% ενώ αφορούσε και τα 14 επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος ανεργίας.

Επίσης αύξηση θα προέκυπτε και στα εποχικά επιδόματα του ΟΑΕΔ, όπως το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, το επίδομα για τους αποφυλακιζόμενους, το επίδομα επίσχεσης - διακοπής εργασιών και το επίδομα μητρότητας. Ετσι στην αναμονή μπαίνουν οι δικαιούχοι των παραπάνω επιδομάτων μέχρι η διαπραγμάτευση να κλείσει και να μάθουμε για πότε θα μεταφερθεί η αύξηση στον βασικό μισθό με συνάρτηση των αύξηση των επιδομάτων.



Πηγή : dikaiologitika.gr


Νανόπουλος: Μας γυρνάνε πίσω όσα συμβαίνουν στην Παιδεία



Aπό παλιά, ο φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος είχε τη φήμη «αιρετικού» ανθρώπου.

Τη φήμη αυτή δε διστάζει να επιβεβαιώσει στη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με την ιδιότητα του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών.

Μεταξύ άλλων, θέλει μια Ακαδημία πιο τολμηρή στις απόψεις της και πιο κοντά στον κόσμο, θεωρεί αδιανόητη τη ρήξη της Ελλάδας με την Ευρώπη, ανησυχεί ότι οι νέες θεσμικές αλλαγές στην παιδεία συνιστούν οπισθοδρόμηση και δεν βλέπει κάτι παράξενο στο να γίνει ένας θετικός επιστήμονας Πρόεδρος Δημοκρατίας. Επίσης, αισιοδοξεί ότι ο επιταχυντής του CERN θα βρει έστω ένα υπερσυμμετρικό σωματίδιο μέσα στην επόμενη διετία, ενώ πιστεύει ότι το σύμπαν μας δεν είναι μοναδικό και ότι κάποτε οι ίδιοι οι άνθρωποι θα μάθουμε να φτιάχνουμε μόνοι μας ένα σύμπαν.

Στην ερώτηση πόσο άγγιξε η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών την Ακαδημία, ο κ. Νανόπουλος απάντησε ότι «την άγγιξε και ότι και αυτή έχει καταθέσει τα διαθέσιμά της στην ΤτΕ. «Η Ακαδημία έχει πάρα πολλές ελλείψεις, παρόλο που διαθέτει ορισμένα κληροδοτήματα. Η σύγκλητός της έχει πάρει απόφαση να καταθέσει τα διαθέσιμά της στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά κοιτάμε τις νομικές πτυχές του θέματος, γιατί στο κάτω-κάτω έχουμε και κάποια ευθύνη. Ως πρόεδρος της Ακαδημίας, ο θεσμικός ρόλος μου είναι να υποστηρίξω τη χώρα μου. Δεν πηγαίνουμε εναντίον του κράτους κατά κανένα τρόπο, αλλά ασφαλώς θέλουμε να διασφαλίσουμε τους πόρους της Ακαδημίας, με δεδομένο ότι έχουμε βασικές ελλείψεις και θέλουμε να ενισχύσουμε τα ερευνητικά κέντρα μας, ώστε να έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει. Η οικονομική μας κατάσταση είναι μέτρια, αλλά μας επιτρέπει να τα βγάζουμε πέρα, χωρίς να έχουμε τα προβλήματα των πανεπιστημίων», δήλωσε συγκεκριμένα.

Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει ότι δεν είναι αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας. «Είναι ξεκάθαρο ότι το φταίξιμο ξεκινά μετά την μεταπολίτευση και φθάσαμε εδώ που φθάσαμε. Δεν είναι προφανώς το φταίξιμο αυτής της κυβέρνησης. Το έργο είναι πολύ μακρύ. Από την άλλη όμως, νομίζω ότι πρέπει κατά κάποιο τρόπο να σοβαρευτούμε. Η κυβέρνηση είπε κάποια πράγματα και δεν πιστεύω ότι τα είπε για να ξεγελάσει τον κόσμο. Θα έλεγα όμως, όπως λένε και οι Ιταλοί, «μπάστα», αν είναι να διαλύσουμε αυτή τη χώρα».

Παράλληλα τόνισε ότι είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη «παρόλο που -για να μην κάνουμε αγιογραφίες- αυτοί οι κύριοι μερικές φορές έχουν μια συμπεριφορά που είναι απίστευτη. Δεν πιστεύω πάντως πως είναι λογική το να λέμε ότι εμείς θα αυτοκτονήσουμε. Ας χρησιμοποιήσουν και ανθρώπους τεχνοκράτες για να τα φέρουν πέρα σε αυτή τη διαπραγμάτευση και ας πουν στον ελληνικό λαό - εγώ θα το έλεγα- «κοιτάτε, δεν παίρνει άλλο». Αν το πάνε σε ρήξη, τότε το πράγμα έχει τελειώσει. Είναι αστεία αυτά που ακούμε για λεφτά από την Ινδία, την Κίνα και τη Ρωσία. Έχουμε όλη κάποια ηλικία, να σταματήσουμε να λέμε τέτοια πράγματα. Παρόλο που δεν είμαι αισιόδοξος, είναι όμως σαφές ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε».

Όσον αφορά στον χώρο της Παιδείας ο κ. Νανόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του. «Αυτά που συμβαίνουν στην Παιδεία σήμερα, μας γυρνάνε πίσω, ενώ ο νόμος Διαμαντοπούλου μάς πήγαινε μπροστά. Το να τα ξηλώσουμε όλα και να ξαναγυρίσουμε τώρα πίσω στον νόμο του 1982, πραγματικά τσιμπιέμαι. Δεν μου αρέσει αυτό που συμβαίνει στην Παιδεία. Μπορούσαν να γίνουν μερικές αλλαγές, δεν ήταν όλα τέλεια, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι πάρα πολύ κακό για την Παιδεία. Από την άλλη, υπάρχει το νέο ερευνητικό σύστημα και η παρουσία του κ.Φωτάκη ως αναπληρωτή υπουργού Έρευνας, ο οποίος έχει ένα πολύ «βαρύ» βιογραφικό. Από εκεί ελπίζω, διότι αποτελεί μια πολύ θετική επιλογή».

Όσον αφορά στο γεγονός ότι είχε ακουστεί το όνομά του για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Νανόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο Πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται απευθείας από τον λαό». «Το να χρησιμοποιείται η εκλογή Προέδρου σαν μοχλός για να πέσει η κυβέρνηση, δεν μου αρέσει. Δεν βλέπω εξάλλου τον λόγο γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι συνέχεια ένα πολιτικό πρόσωπο, να εκλέγεται από ένα "pool" (σ.σ. δεξαμενή) που θα είναι τα δικά μας "παιδιά". Δεν αναφέρομαι στον εαυτό μου, αλλά με δεδομένο ότι οι θετικές επιστήμες είναι αναμφίβολα δύσκολες, δεν το βλέπω και τόσο δύσκολο να αναλάβει Πρόεδρος κάποιος θετικός επιστήμων. Θυμίζω ότι όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ, πρότειναν στον Αϊνστάιν να γίνει ο πρώτος πρόεδρος, αλλά αυτός δεν δέχθηκε».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν είναι δικαιολογημένη η αισιοδοξία και οι ελπίδες που εναποθέτουν οι επιστήμονες στον επιταχυντή του CERN ο κ. Νανόπουλος απάντησε: «Υπάρχει πράγματι δικαιολογημένη αισιοδοξία, με βάση τα έως τώρα πειραματικά δεδομένα. Είχα από παλιά πει ότι αν δεν βρούμε το σωματίδιο Χιγκς, θα πάμε για ψάρεμα. Αν δεν το βρίσκαμε, οι περισσότεροι (φυσικοί) από εμάς θα είχαμε τελειώσει. Τώρα έχουμε αγωνία για την υπερσυμμετρία, για την οποία έχουμε ήδη έμμεσες ενδείξεις. ν περάσουν δύο χρόνια λειτουργίας του επιταχυντή του CERN στα 14 ΤeV και δεν βρεθεί τίποτε σε σχέση με την υπερσυμμετρία, τότε νομίζω ότι θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Θα έχουμε χτυπήσει τοίχο. Πρέπει έως τότε να έχει βρεθεί έστω ένα υπερσυμμετρικό σωματίδιο. Αν βρεθεί ένα, τότε μετά θα βρεθούν πολλά. Η κρυφή επιθυμία μου θα ήταν να βρούμε όχι μια οποιαδήποτε υπερσυμμετρία, αλλά αυτή που να συνδέεται με τη θεωρία των υπερχορδών και άρα του Παντός».

Τέλος ο κ. Νανόπουλος δήλωσε ότι κάποια στιγμή θα φτιάξουμε ένα σύμπαν. «Συνέχεια παράγονται σύμπαντα με κβαντικό τρόπο. Κάποτε θα βρούμε ένα τρόπο να παράγουμε κι εμείς»



Πηγή:  iefimerida.gr