Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Απόφαση δικαστηρίου αποφυλάκισε κρατούμενο για χρέη γιατί δεν έπρεπε να μένει στο ίδιο κελί με ποινικούς



Με την πρωτοποριακή αυτή απόφαση η Δικαιοσύνη αποφαίνεται ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να στοιβάζει στα ίδια κελιά πολίτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους με υπόδικους και καταδικασμένους για εγκλήματα όπως ανθρωποκτονίες, εμπόριο ναρκωτικών, παιδεραστία, εκβιασμούς κ.ά.

Ερμηνεύοντας τη σχετική νομοθεσία το δικαστήριο, αποφαίνεται ότι οφειλέτες που οδηγούνται στις φυλακές σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων επειδή αδυνατούν να καλύψουν απαιτήσεις δανειστών τους -κάτι που συμβαίνει με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια ελέω κρίσης- «αποτελούν ειδικές κατηγορίες κρατουμένων».

Κατά το δικαστήριο «επιβάλλεται να κρατούνται σε χώρο διαφορετικό από εκείνον που κρατούνται οι ποινικοί κατάδικοι ή υπόδικοι». Διαφορετικά, στοιχειοθετείται «προσβολή της προσωπικότητάς τους από τη διαμονή τους με κρατούμενους, που σε αντίθεση με αυτούς, έχουν αναπτύξει εγκληματική συμπεριφορά».

Σύμφωνα με την απόφαση, ο χώρος των φυλακών όπου θα πρέπει να κρατούνται όσοι δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν σε οικονομικές υποχρεώσεις τους, θα «πρέπει να είναι κατά τέτοιον τρόπο διαμορφωμένος, ώστε να μην είναι δυνατή η επικοινωνία του προσωποκρατούμενου με ποινικούς κατάδικους και υπόδικους». Και αυτό -όπως επισημαίνεται- «πρωτίστως προς προστασία της προσωπικότητας του προσωποκρατούμενου, η οποία θίγεται από τον συγχρωτισμό του με ποινικούς κρατούμενους, οι λόγοι κράτησης των οποίων αφορούν, σε αντίθεση με τους λόγους της προσωποκράτησης, στον σωφρονισμό τους και στην πρόληψη τέλεσης και νέων αδικημάτων».

Η σημαντική αυτή απόφαση (263/2015) εκδόθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, έπειτα από αίτηση πολίτη ο οποίος υποχρεώθηκε να καταβάλει ποσό  46.747,81 (σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι νόμιμοι τόκοι) σε εκπροσώπους εταιρείας.

Υποχρεώθηκε να καταβάλει το ποσό αυτό με δικαστική απόφαση σε εταιρεία ως αποζημίωση για τη ζημία που υπέστη η τελευταία από την έκδοση ακάλυπτης επιταγής. Με την ίδια απόφαση που υποχρεώθηκε για την καταβολή των χρημάτων, του απαγγέλθηκε και προσωπική κράτηση διάρκειας δύο μηνών ως μέσο εκτέλεσής της.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την απόφαση, δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τα χρήματα, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στις Φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατήθηκε σε τμήμα της ΣΤ’ πτέρυγας, «εντός της οποίας διαβιώνουν ποινικοί κρατούμενοι, αποκαλούμενο ανεπίσημα Ζ’ πτέρυγα και διακρινόμενο από την υπόλοιπη έκταση της ΣΤ’ πτέρυγας με πρόχειρη κατασκευή και δη διαχωριστικό πλαίσιο-παραπέτασμα».

Δεν αρκούν τα διαχωριστικά

Το πρόχειρο, όμως, αυτό διαχωριστικό που επιστρατεύθηκε δεν είναι αρκετό για να θεωρηθεί ότι διαμορφώθηκε σωστά ο χώρος των φυλακών, επισημαίνουν οι δικαστές, αφού, όπως σημειώνουν στην απόφασή τους,  ο κρατούμενος για οφειλές «συγχρωτίζεται με υπόδικους και κατάδικους κρατούμενους της ΣΤ’ πτέρυγας, κατά τη διάρκεια του κοινού με αυτούς προαυλισμού, της σίτισης καθώς και του επισκεπτηρίου».

Αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δικαστές στο σκεπτικό της απόφασης που εξέδωσαν: «Περαιτέρω, με το διαχωριστικό πλαίσιο δεν επιτυγχάνεται η διαμόρφωση, εντός του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, ιδιαίτερου χώρου, δίχως επικοινωνία με τους λοιπούς κατάδικους κρατούμενους, για τη διαμονή σε αυτό (Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού) του ανακόπτοντος, κρατούμενου σε εκτέλεση, κατά τα προεκτιθέμενα, απόφασης πολιτικού δικαστηρίου, αφού αυτός συγχρωτίζεται με τους λοιπούς υπόδικους και κατάδικους κρατούμενους της ως άνω ΣΤ’ πτέρυγας κατά τη διάρκεια του κοινού, υπό την έννοια του ωραρίου και του χώρου, με αυτούς προαυλισμού, της σίτισης καθώς και του επισκεπτηρίου».

Οι δικαστές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην Πολιτεία και επισημαίνουν ότι οι κρατούμενοι για οφειλές αναγκάζονται συχνά να παρευρίσκονται «ανάμεσα σε βίαιες συμπλοκές και διαπληκτισμούς μεταξύ των ανωτέρω κρατουμένων (υπόδικων και ποινικών καταδίκων), με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η σωματική τους ακεραιότητα».

Με το σκεπτικό αυτό και διαπιστώνοντας «προσβολή της προσωπικότητας» του κρατούμενου που προσέφυγε ενώπιόν τους, οι δικαστές έκριναν  ότι στοιχειοθετείται «ακυρότητα της κράτησής του». Ετσι, διατάσσουν την αποφυλάκισή του και καταδικάζουν τις Φυλακές Κορυδαλλού στην καταβολή των δικαστικών εξόδων.


Πηγή : lykavitos.gr 


Reuters: Το παιχνίδι του δειλού μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ενώ η Αθήνα πλησιάζει πιο κοντά στη χρεοκοπία



«Χρεοκοπούμε». «Όχι, δεν χρεοκοπείτε». «Μας πνίγετε». «Όχι, δεν σας πνίγουμε». «Μας χρωστάτε από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». «Σας δώσαμε ήδη».
Το παιχνίδι του δειλού μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της μετατρέπεται σε έναν φαύλο κύκλο απόδοσης ευθυνών, καθώς η Αθήνα πλησιάζει πιο κοντά στην χρεοκοπία, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα κάποια συμφωνία για την καταβολή χρημάτων έναντι μεταρρυθμίσεων, γράφει ο Paul Taylor σε άρθρο του στο Reuters.

Οι πολιτικοί ηγέτες και κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης και οι Έλληνες πολιτικοί συμφωνούν μόνο σε ένα πράγμα: αν η Ελλάδα καταρρεύσει, δεν θέλουν να υπάρχουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα στο όπλο του εγκλήματος, αναφέρει.

Αν η Αθήνα ξεμείνει από ρευστό και χρεοκοπήσει τις επόμενες εβδομάδες, όπως φαίνεται όλο και πιο πιθανό, κανένας δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι έσπρωξε τη χώρα στον γκρεμό, ή ότι δεν προσπάθησε να τη σώσει.

Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ήδη αναγνωρίσει τον «ένοχο» της επιλογής της –τη Γερμανία, τον βασικό πληρωτή της Ευρώπης, που κατηγορείται ότι επέβαλε τοξικές πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα, προκαλώντας «ανθρωπιστική κρίση».

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ετοιμάζουν το έδαφος να κατηγορήσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι με αλαζονικό τρόπο εμπόδισε και απέτυχε να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις και ότι απέφυγε σκληρές επιλογές την ώρα που καίγονταν η Αθήνα.

«Κάνουμε ότι μπορούμε για να σώσουμε την Ελλάδα από το εαυτό της, όμως στο τέλος, από αυτήν εξαρτάται», είναι το μήνυμα που βγαίνει από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ.

Ο Τσίπρας και ο ειλικρινής υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσπάθησαν στην αρχή να δημιουργήσουν μια συμμαχία κατά του Βερολίνου, μέσω της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, των Βρυξελλών και των ειδησεογραφικών στούντιο μετά την εκλογή τους. Δεν βρήκαν συμμάχους εκτός των media.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει εκφράσει προσεκτικά καλή πρόθεση και προσπάθησε να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Τσίπρα, επιμένοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στους όρους μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές, που περιλαμβάνουν περικοπές στις συντάξεις και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί» το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μείνει από χρήμα, δήλωσε μετά τις συνομιλίες της με τον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα. «Από την πλευρά της Γερμανίας, είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όλη τη στήριξη που ζητείται από εμάς. Βεβαίως όμως θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Οι επενδυτές ήλπιζαν προς στιγμήν πως η δέσμευσή της αυτή ίσως να αποτελούσε ένα σημείο καμπής, παρόμοιο με την δέσμευση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το 2012 να κάνει «ότι χρειαστεί για να διατηρήσει το ευρώ».

Τα σχόλια της Μέρκελ όμως μπορούν επίσης να ερμηνευθούν ως μια άσκηση προληπτικής αποφυγής ανάληψης ευθύνης, σημειώνει ο κ. Taylor. Σε αντίθεση με τον Ντράγκι, δεν είπε ποιος θα πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι ξεκάθαρα επιφυλακτικός ως προς το αν η Αθήνα μπορεί να αποφύγει την έξοδο από την ευρωζώνη.
Εξοργισμένοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέστησαν σαφές πως απέχουν πολύ από την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, απέρριψαν την έκκληση του Βαρουφάκη για παροχή ρευστότητας ως αντάλλαγμα για μερική μεταρρύθμιση και του είπαν πως δεν συζητούν καν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους μέχρις ότου η Ελλάδα υπογράψει και εφαρμόσει ένα πλήρες πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Αν και οι ηγέτες της Ελλάδας επιμένουν πως η Ευρώπη πρέπει να υποχωρήσει και να σεβαστεί τη δημοκρατική βούληση του Ελληνικού λαού, οι πιστωτές της χώρας απαντούν πως και αυτοί έχουν δημοκρατικές εντολές από τους ψηφοφόρους τους.

Ο κ. Βαρουφάκης λέει, οι χώρες της ευρωζώνης δεν δάνεισαν όλα αυτά τα χρήματα για να σώσουν την Ελλάδα, αλλά για να προστατεύσουν τις δικές τους τράπεζες, οι οποίες είχαν δανείσει απερίσκεπτα στην Αθήνα δισεκατομμύρια ευρώ.

Ανοησίες, λένε οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης. Οι τράπεζες αυτές υπέστησαν απώλειες το 2012 όταν έγινε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προς τους ιδιώτες ομολογιούχους.

Ο Βαρουφάκης έχει διευρύνει τον κύκλο των ευθυνών, περιλαμβάνοντας και την ΕΚΤ, την οποία κατηγορεί ότι «προκαλεί ασφυξία» στην Ελλάδα στερώντας ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και περιορίζοντας σοβαρά τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους προς την κυβέρνηση.

Αυτό προκάλεσε την αγανακτισμένη απάντηση του προέδρου της ΕΚΤ, ο οποίος δήλωσε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πως η στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 110 δισ. ευρώ, όμως της απαγορεύεται δια Συνθήκης να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις.

Για εβδομάδες, Έλληνες αξιωματούχοι λένε στους εταίρους τους στην ευρωζώνη πως έχουν ξεμείνει από λεφτά, βρίσκουν όμως έξτρα λεφτά για να καταβάλουν την επόμενη δόση από το δάνειό τους. «Έχουν φωνάξει 'λύκος' τόσες φορές που όταν πράγματι θα χρεοκοπήσουν κανένας δεν θα τους πιστεύει», δήλωσε ευρωπαίος διαπραγματευτής, ο οποίος θέλησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Πηγές εκ των έσω λένε πως η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να μην είναι ο θεσμός που θα «τραβήξει την πρίζα». Αν θεωρήσει πως δεν μπορεί να υποστηριχθεί πλέον η στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες, θα ζητήσει πολιτική απόφαση από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν οι μη εκλεγμένοι κεντρικοί τραπεζίτες», ανέφερε πηγή του Ευρωσυστήματος.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να κρατήσει το χέρι του Τσίπρα μέχρι την τελευταία στιγμή, ελπίζοντας πως θα επιβάλει μια δυσάρεστη συμφωνία οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ πριν είναι πολύ αργά.

Για τον Γιούνκερ, έναν από τους 'πατέρες' του ενιαίου νομίσματος, η αποχώρηση μιας χώρας από την ευρωζώνη θα αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια θέση του μπλοκ και θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να σπεκουλάρουν για άλλα κράτη μέλη σε μελλοντικές κρίσεις.

Ακόμα και αν παραμείνει στην ευρωζώνη, κήρυξη χρεοστασίου της Ελλάδας προς άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή προς την ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι μια από τις πιο πικρές στιγμές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν μέσω αμοιβαίων αντεγκλήσεων για τους κατεστραμμένους καταθέτες της Ελλάδας και τους εξαπατημένους φορολογούμενους της Ευρώπης, ορισμένοι φοβούνται διαδηλώσεις από Έλληνες συνταξιούχους ή ασθενείς νοσοκομείων και βίαια επεισόδια στην Αθήνα.

Αν συμβεί, θα υπάρξουν πολλές κατηγορίες, όμως κανένας δεν θα αναλάβει την ευθύνη, καταλήγει ο αρθρογράφος του Reuters.


Πηγή : imerisia.gr


Ο Ξηρός & το βραχιολάκι που... ξεκλειδώνει τα κελιά και έχει αναστατώσει ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία



Μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα μπουν τα πρώτα «ηλεκτρονικά βραχιολάκια» στους 250 δικαιούχους κρατουμένους των φυλακών.

Μεταξύ αυτών φυσικά και ο Σάββας Ξηρός, για την τύχη του οποίου προκλήθηκε μείζον πολιτικό θέμα, όταν άνοιξε συζήτηση για τον κατ' οίκον περιορισμό του εκτός της φυλακής. Οι πρώτοι «τυχεροί» θα είναι 100 υπόδικοι για εγκλήματα, η ανάκριση των οποίων υπάγεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών, 50 κρατούμενοι από τα Διαβατά, τη Νιγρίτα, τα Τρίκαλα, την Κομοτηνή και τα Γρεβενά, 50 από το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα και 50 υπόδικοι που κρατούνται στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού.

Μια τριμελής επιτροπή σε συνεργασία με την εταιρεία G4S, που τα προμηθεύει, αλλά και την Αστυνομία θα εποπτεύουν τις ύποπτες κινήσεις τους. Οταν το «βραχιολάκι» βγει από το σπίτι, ενεργοποιείται η οπτική ίνα που το περιβάλλει και χτυπούν σειρήνες στο αστυνομικό κέντρο.
Σε καμιά περίπτωση η ηλεκτρονική αυτή αλυσίδα δεν θυμίζει τις αμερικανικές αστυνομικές ταινίες με την απαραβίαστη ατσάλινη καδένα. Το «βραχιολάκι» μπορεί εύκολα να παραβιαστεί, αλλά αυτό δεν... συμφέρει καθόλου τον κρατούμενο, που θα ξαναδεί την πόρτα της φυλακής τάχιστα.

Το σχέδιο του υπουργείου

Το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης για τους επόμενους 18 μήνες θα εφαρμόζεται πιλοτικά. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα μπορούν ενταχθούν στη νέα μορφή σωφρονισμού οι 250 αυτοί κρατούμενοι, ενώ κατά τη διάρκεια της πιλοτικής του εφαρμογής το «βραχιολάκι» προορίζεται για κρατουμένους και υπόδικους ήπιας εγκληματικότητας (ποινή κάθειρξης έως 10 χρόνια).
Τα «βραχιολάκια» και η τοποθέτησή τους αποτελεί ευθύνη της εταιρείας G4S, που είναι ο τεχνολογικός πάροχος και διαθέτει επίσης και τον μηχανισμό παρακολούθησης.

Υπάλληλοί της θα πηγαίνουν στα σπίτια των κρατουμένων και θα προσαρμόζουν στο πόδι τους τα... ηλεκτρονικά δεσμά. Θα έχουν την ευθύνη της άμεσης επικοινωνίας με τις Αρχές για οποιαδήποτε παράβαση, της τήρησης των μέτρων σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των επιτηρουμένων καθώς και της συνεργασίας με την Τριμελή Επιτροπή Εποπτείας που θα υπάρχει και η οποία λειτουργεί ελεγκτικά.
Το «βραχιολάκι» τοποθετείται στο πόδι του επιτηρουμένου ή, αν λόγοι υγείας δεν το επιτρέπουν, στον καρπό του χεριού και εκπέμπει διαρκές σήμα στο κέντρο ελέγχου. Το σπίτι του πρέπει να διαθέτει τηλεφωνική σύνδεση στην οποία συνδέεται το ειδικό τηλέφωνο του κρατουμένου. Η εταιρεία, ένα εικοσιτετράωρο αφού λάβει τα απαραίτητα στοιχεία για τις συνθήκες περιορισμού του κρατουμένου, πρέπει να τοποθετήσει τις συσκευές επιτήρησης.

Ταυτόχρονα ειδοποιούνται η αρμόδια Διεύθυνση Ασφαλείας, το αστυνομικό τμήμα στο οποίο υπάγεται η κατοικία του φυλακισμένου και η Τριμελής Επιτροπή Εποπτείας. Ο πάροχος, αφού εγκαταστήσει και ενεργοποιήσει το σύστημα, ειδοποιεί αμέσως την αρμόδια αρχή και συνεχίζει την ολοκληρωμένη παρακολούθηση του επιτηρουμένου μέχρι να λάβει νέα ειδοποίηση από τις Αρχές.

Η συσκευή πρέπει να εκπέμπει διαρκή σήματα στο κέντρο ελέγχου και επιτήρησης με την αναγκαία συχνότητα για την επαρκή παρακολούθηση, ενώ η παραμικρή απομάκρυνση του επιτηρουμένου από τον ορισμένο του χώρο χτυπά... καμπανάκι στις Αρχές.

Σε περίπτωση που η εταιρεία υποπτευθεί ή διαπιστώσει δυσλειτουργία, παραβίαση των όρων περιορισμού ή απώλεια σήματος, ακολουθεί μια συγκεκριμένη σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν άμεση ειδοποίηση των αρμοδίων αρχών του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, καθώς και, κατά περίπτωση, επικοινωνία με τον επιτηρούμενο. Ως παραβίαση των όρων χαρακτηρίζεται ακόμη η απειλή ή η χρήση βίας ή η άρνηση συνεργασίας με το προσωπικό του αναδόχου.
«Το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση, μια μεγάλη τομή και ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού για το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα και την ελληνική δικαιοσύνη», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Παναγιώτης Κοντολέων, γενικός διευθυντής της G4S Secure Solutions, που βάζει ακριβώς τα ίδια «βραχιολάκια» σε φυλακισμένους στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία: «Μέσα από το μέτρο δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες για την ομαλή και άμεση επανένταξη στην κοινωνική ζωή όσων έχουν καταδικασθεί σε ποινές εγκλεισμού. Παράλληλα, συμβάλλει στη διαρκή ?μάχη? για την αποσυμφόρηση των ελληνικών φυλακών και τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος».
Το επόμενο στάδιο

Μετά το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής, χρήση του προγράμματος θα μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο μέρος των καταδικασθέντων και προσωρινά κρατουμένων σε μεγαλύτερο αριθμό φυλακών. Οσοι έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη, θα μπορούν να αποφυλακίζονται με «βραχιολάκι» έχοντας εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους, ενώ σε περίπτωση ισοβίων ο κρατούμενος θα βγαίνει από τη φυλακή εφόσον έχει εκτίσει 14 χρόνια. Οι ανήλικοι θα μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος εφόσον έχουν συμπληρώσει το 1/3 της ποινής τους.

Σύμφωνα με Εκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2011, ο δείκτης πληρότητας των φυλακών στην Ελλάδα έχει ανέλθει στο 137%. Συνολικά οι κρατούμενοι υπολογίζονται σε 12.900, τη στιγμή που η προβλεπόμενη χωρητικότητα είναι για 9.400 κρατουμένους. Η εφαρμογή του μέτρου σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία έδειξε ότι η ηλεκτρονική επιτήρηση που αρχικά επιλεγόταν με διστακτικότητα από τις Αρχές έχει αναδειχθεί στο πιο δημοφιλές μέτρο, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχής η εφαρμογή του στις περιπτώσεις των ανήλικων εγκληματιών.

Πιλοτική εφαρμογηή

Οι πρώτοι 250 που θα φορέσουν την ηλεκτρονική «καδένα»
100 υπόδικοι για εγκλήματα, η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών, και δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Στους υπόδικους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους.

50 κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης και την εκτίουν στα Καταστήματα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών, Τρικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών. Στους κρατουμένους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους και της κίνησης τους εκτός αυτής.

50 κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε ποινή περιορισμού και εκτίουν αυτή στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Αττική. Οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι θα εφοδιαστούν με «βραχιολάκια», τα οποία θα παρακολουθούν τις κινήσεις τόσο στην κατοικία τους όσο κι έξω από αυτήν.

50 υπόδικοι για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης ή κατάδικους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης και κρατούνται στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού. Στους συγκεκριμένους θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής στην κατοικία τους.

ΝΙΚΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Μετράει αντίστροφα για τις εκπαιδευτικές άδειες

«Ο Νίκος περιμένει το βραχιολάκι για να μπορέσει να συνεχίσει τα μαθήματά του στη σχολή» λέει ο Γιώργος Ρωμανός, πατέρας του Νίκου Ρωμανού, που τα περασμένα Χριστούγεννα, μετά την πολυήμερη απεργία πείνας που έκανε, πρώτος κατάφερε και πήρε το «OK» της πολιτείας για ηλεκτρονική παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

Ανήκει στους πενήντα φυλακισμένους των φυλακών του Αυλώνα, με κατοικία στην Αθήνα, που θα αποφυλακιστούν, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα. Ο Νίκος Ρωμανός μετά τη μεγάλη περιπέτεια της υγείας του βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάρρωσης, αφού η απεργία πείνας είχε προσβάλει τους μυς του, αλλά παρ' όλα αυτά... έγινε καλό παιδί και πέρασε τις εξετάσεις του.

Το πράσινο φως

Ως γνωστόν, τον περασμένο Δεκέμβριο με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων δόθηκε η δυνατότητα για εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων, καθώς και συμμετοχή στις εξετάσεις φοιτητών κρατουμένων, καταδίκων και υποδίκων. Οι εκπαιδευτικές άδειες για να φοιτά όποτε επιβάλλεται ο Νίκος Ρωμανός στο ΤΕΙ Αθηνών, όπου σπουδάζει, θα δίνονταν εφόσον είχε περάσει επιτυχώς τα προαπαιτούμενα μαθήματά του: «Ο Νίκος πέρασε τα τρία μαθήματα. Εδωσε τις εξετάσεις του και περιμένει να φοιτήσει στη σχολή του» μας λέει ο κ. Γιώργος Ρωμανός.
Eχει πλέον περάσει σε ένα νέο στάδιο της ζωής του, σύμφωνα πάντοτε με την οικογένειά του, και το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ


Πηγή : ethnos.gr


Ηχηρή παρέμβαση από Κ. Καραμανλή: «Παρανοϊκή ακόμη και η σκέψη για Grexit»


Την ανησυχία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν διστάζει να την εκφράζει χωρίς περιστροφές ο Κώστας Καραμανλή τα τελευταία 24ωρα, σε όσα στελέχη της ΝΔ τον επισκέπτονται στο πολιτικό του γραφείο στην πλατεία Μαβίλη.

O κ. Καραμανλής δεν κρύβει το γεγονός ότι και ο ίδιος περίμενε να είχε κλείσει η συμφωνία πολύ νωρίτερα και να είχε βγει η χώρα από το κλίμα της αβεβαιότητας.
«Είναι παρανοϊκή ακόμη και η σκέψη για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», σημειώνει στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του, ενώ αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα τονίζει: «Είναι δραματική η καθυστέρηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές».

Αυτή η τελευταία φράση του πρώην πρωθυπουργού ερμηνεύεται από πολλούς εκ των τακτικών συνομιλητών του ως «καμπανάκι κινδύνου» προς την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Καραμανλής δεν κρύβει το γεγονός ότι και ο ίδιος περίμενε να είχε κλείσει η συμφωνία πολύ νωρίτερα και να είχε βγει η χώρα από το κλίμα της αβεβαιότητας.

Ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα πάντα με εκείνους που τον είδαν πολύ πρόσφατα, εκτιμά ότι όσο καθυστερεί η επίτευξη της συμφωνίας τόσο ο κίνδυνος του ατυχήματος μεγαλώνει, ενώ παράλληλα βλέπει ότι η αγορά δεινοπαθεί από την παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας.



Πηγή


Άρχισαν οι δεσμεύσεις καταθέσεων για χρέη παρά το δήθεν φρένο που υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ



Την τακτική των δεσμεύσεων λογαριασμών ακόμα και για φορολογούμενους και επιχειρήσεις που δεν χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο ακολούθησε (και συνεχίζει να ακολουθεί) ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους με στόχο την ανάταση των δημοσίων εσόδων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, σε πολλές περιπτώσεις, μικροοφειλέτες του ελληνικού δημοσίου εκβιάστηκαν να καταβάλλουν τα χρέη τους ή τμήμα αυτών προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Όσο και αν οι οφειλέτες προσπαθούσαν να πείσουν τις φορολογικές αρχές ότι θα ενταχθούν στην νέα ρύθμιση οφειλών και παρά το γεγονός ότι είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, ωστόσο η πίεση στους ελεγκτές από τους πολιτικούς προΐσταμένους ήταν τέτοια που οδηγούσε πολλές φορές σε παραλογισμούς, προκειμένου οι ελεγκτές να μην βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι τα στοιχεία του προϋπολογισμού, από τα οποία προκύπτει υστέρηση των φορολογικών εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του έτους ύψους 750 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη στο 20ημερο του Απριλίου το νούμερο αυτό έχει εκτιναχθεί και ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Δυο λογιστές εξιστορούν στην κυριακάτικη εφημερίδα τρία περιστατικά πελατών τους

1. Φορολογούμενος που είχε μια οφειλή της τάξης των 200 ευρώ. Χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση από τις φορολογικές αρχές διαπίστωσε ότι είχε δεσμευθεί ο τραπεζικός του λογαριασμός. Παρά το γεγονός ότι αποπλήρωσε την οφειλή του, ο λογαριασμός του αποδεσμεύθηκε μετά από 7 ημέρες λόγω της καθυστέρησης από την εφορία να ενημερώσει την τράπεζα.

2. Φορολογούμενος όφειλε στην εφορία το ποσό των 24.000 ευρώ. Χωρίς και σ’αυτή την περίπτωση προειδοποίηση από τις φορολογικές αρχές δεσμεύθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός του, στον οποίο οι καταθέσεις δεν ξεπερνούσαν τις 3.000 ευρώ. Μάλιστα ύστερα από δυο ημέρες του κοινοποιήθηκε από το δικαστικό τμήμα της εφορίας κατασχετήριο έγγραφο. Ο ανωτέρω φορολογούμενος επιχείρησε να πείσει τους ελεγκτές ότι θα ενταχθεί στη νέα ρύθμιση, ωστόσο τον υποχρέωσαν υπό την απειλή κατάσχεσης να πληρώσει 8.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

3. Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και μια ιστορία επιόρκου εφοριακού. Ο οποίος ζήτησε ευγενικά από τον επιχειρηματία κατά τη διάρκεια ελέγχου ένα ποσό προκειμένου ο έλεγχος να μην εμβαθύνει και να αναγκαστεί ο ίδιος να ανοίξει και να δεσμεύσει τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης. Άγνωστο παραμένει πάντως η κατάληξη της υπόθεσης. Βέβαια, και οι δυο λογιστές σημειώνουν ότι τα κρούσματα αυτά έχουν σχεδόν εξαλειφθεί. 


Αναμένονται θετικές αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα εντός των ημερών



Γράφει ο Κώστας Βουκελάτος

Οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν λύση στα χρόνια προβλήματα της λειτουργίας των ΚΕΠΑ αλλά και του συστήματος απόδοσης των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων.

Επίσης θα υπάρξει μετά από άιτημα της ΕΣΑμεΑ  συμμετοχή εκπροσώπου της στο ΔΣ του ΙΚΑ, ο αρμόδιος υπουργός κύριος Στρατούλης θα εισηγηθεί θετικά για τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ στο ΔΣ του ΙΚΑ, βάσει και της εξαιρετικά θετικής εμπειρίας αντίστοιχα στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις συντάξεων και ότι τα υπόλοιπα αιτήματα της ΕΣΑμεΑ, που έχουν σχέση με ασφαλιστικά θέματα, συντάξεις, ΕΚΑΣ, κλπ, θα αντιμετωπιστούν σταδιακά.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση στην εναρμόνιση των διατάξεων των ασφαλιστικών φορέων για την απόδοση συντάξεων αναπηρίας αλλά και ότι θα καταθέσει άμεσα το νομοσχέδιο για την τροποποίηση της διαδικασίας παροχής προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, με έγκαιρη, τρίμηνη ειδοποίηση πριν από την διακοπή παροχής του επιδόματος, την έκδοση με απλή διοικητική πράξη των πιστοποιήσεων που αφορούν τις 43 χρόνιες παθήσεις, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται εκ νέου στα ΚΕΠΑ οι δικαιούχοι καθώς και την κατάργηση του παράβολου των 46,14 ευρώ για την πιστοποίηση της αναπηρίας στα ΚΕΠΑ, όχι μόνο για τους ανασφάλιστους, αλλά για το σύνολο των ασφαλισμένων και την κάλυψή του από άλλες πηγές, την παράταση ισχύος του άρθρου 66 του Ν. 4144/2013.

 Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην ανασύσταση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του άρθρου 7 του Ν.3863/2010 με επικεφαλής των Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γ. Ρωμανιά, η οποία θα επανεξετάσει, σε διαβούλευση με τους φορείς των ΑμεΑ και των Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (Ε.Π.Π.Π.Α) και τη συμπλήρωση της λίστας των μη αναστρέψιμων παθήσεων.

Στόχος του υπουργείου είναι να περιοριστεί σε ολιγοήμερο χρονικό διάστημα ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση των αποφάσεων, να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύστημα απόδοσης αναπηρικών συντάξεων για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς αλλά και να υπάρξει σωστότερη εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού που συμμετέχει στις επιτροπές των ΚΕΠΑ».





Οδηγός για το atlas.gov.gr και το πως θα δείτε τα ένσημα σας



Οδηγός για το atlas.gov.gr και το πως θα δείτε τα ένσημα σας

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ μπορούν να δουν τα ένσημα τους online στην ιστοσελίδα του συστήματος ΑΤΛΑΣ «atlas.gov.gr» με την χρήση του ΑΜΚΑ τους και τους κωδικούς του taxisnet. Οι ενδιαφερόμενοι μπορουν να βρουν επίσης ηλεκτρονικά το ΑΜΚΑ τους μέσω ειδικής εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα ΑΤΛΑΣ φιλοδοξεί σε πρώτη φάση να ενσωματώσει τα ένσημα των ασφαλισμένων για τα έτη από το 1994 και μετά, δηλαδή για την τελευταία 20αετία. Εντός του 2015, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), έχει θέσει ως στόχο να καταφέρει να ενσωματώσει στον «Άτλαντα» και τον χρόνο ασφάλισης πριν από το 1994.

Υπολογίζεται ότι έχουν ήδη καταγραφεί για την τελευταία 20αετία πάνω από 22,8 δισ ημέρες ασφάλισης. Όταν το σύστημα «Άτλας» ολοκληρωθεί, θα μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τις συνολικές ημέρες ασφάλισης του ασφαλισμένου, ακόμα και εάν πρόκειται για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, δηλαδή εμπλέκονται περισσότερα από ένα, ασφαλιστικά ταμεία.

 Έτσι, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εντοπίσουν και πιθανά κενά ασφάλισης ή σημεία που πρέπει να διορθωθούν. Πως βλέπεις τα ένσημα σου μέσω του atlas.gov.gr Πληκτρολογείται την ηλεκτρονική διεύθυνση στον υπολογιστή σας atlas.gov.gr όπου σας εμφανίζεται η παρακάτω οθόνη

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για να δείτε καλύτερα


Στην παρακάτω οθόνη εισάγετε τους κωδικούς του taxisnet της ΓΓΠΣ που χρησιμοποιείται για την φορολογική δήλωση


Στην παρακάτω οθόνη του ΑΤΛΑΣ εισάγεται το ΑΜΚΑ. Εφόσον δεν το γνωρίζετε μπορείτε να μπείτε εδώ και να τον βρείτε μέσω της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ εισάγωντας τα στοιχεία σας


Στην παρακάτω οθόνη οι ασφαλισμένοι μπορούν να δουν τα ένσημα τους συγκεντρωτικά ανα ταμείο ενώ πατώντας την επιλογή εκτύπωση του ασφαλιστικου βιογραφικού μπορούν να δουν αναλυτικά όλα τα ένσημα μηνιαώς


Το Σύστημα «ΑΤΛΑΣ» θεσμοθετήθηκε με βάση τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 8 του ν.4237/2014 (Α,36) και η διαδικασία συγκέντρωσης και τήρησης των στοιχείων ασφάλισης και ασφαλιστικής ικανότητας όλων των ασφαλισμένων της χώρας μέσω της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., εξειδικεύθηκε με την έκδοση της αρ. 11810/179/Φ80353 (1) Υπουργικής Απόφασης.



Πηγή : dikaiologitika.gr


Δένδιας: Η ΝΔ πρέπει να αλλάξει αφήγημα - Ουσιαστικό λάθος ο ΕΝΦΙΑ


«Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται νέο αφήγημα», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι όταν το κόμμα αποφασίσει ποιο θα είναι το αφήγημα, «θα δούμε ποιος θα το προσωποποιήσει. Ωστόσο πολλούς από εμάς μπορεί να μην μας αφορά».

«Στόχος μας είναι ποσοστά άνω του 40%, είμαστε κόμμα εξουσίας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε σε ποιους θέλουμε να μιλήσουμε». Ο κ. Δένδιας μάλιστα έκανε λόγο για αλλαγή ηγεσίας της ΝΔ μέσα από συνέδριο.

Παρουσιάζοντας την πλατφόρμα του σε περίπτωση που διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ, ο Νίκος Δένδιας μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη σε έναν πολιτικό λόγο, που δεν μπόρεσε να ανανεώσει». «Ουδείς έχει τη διάθεση να τεθεί επικεφαλής μιας πορείας πολιτικής αυτοκτονίας», συμπλήρωσε.

«Πρέπει να επεξεργαστούμε μια εναλλακτική πρόταση», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε πως η ΝΔ δεν μπορεί να πολιτεύεται με όρους δικαίωσης.

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, δήλωσε:

Δεν ήταν επικοινωνιακό, αλλά ουσιαστικό, πολιτικό και αυτοκτονικό λάθος. Είχε και τεχνικά λάθη.

«Από τις μετρήσεις φαίνεται ότι η ΝΔ δεν αποτελεί εναλλακτική λύση», ανέφερε ακόμη και επανάλαβε ότι το αφήγημα της ΝΔ είναι τελείως διαφορετικό από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς πιστεύουμε σε μια οικονομία που θα φέρει την ανάπτυξη μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τάχθηκε κατά της θεωρίας των δύο άκρων,  επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ουδέποτε είπε «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα είναι μεσοτοιχία της τρομοκρατίας».

Ωστόσο, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο με τις ευνοϊκές διατάξεις σε βαρυποινίτες με προβλήματα υγείας, δηλώνοντας:

Με στεναχώρησε ως άνθρωπο η διάταξη απελευθέρωσης του Ξηρού, ειδικά από μια κυβέρνηση που οφείλει να απευθυνθεί στην κοινωνία με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση, για να μην πάει η χώρα στα βράχια», είπε αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση και συμπλήρωσε:

Αν (...) θέλει τη βοήθειά μας, ακόμη και κάτω από το τραπέζι, είμαστε διατεθειμένοι να τη δώσουμε. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ότι αυτή η πορεία δεν οδηγεί κάπου.

«Να διαπραγματευθεί όσο θέλει η κυβέρνηση. Έχουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας, που είναι το ευρώ και ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Η παρούσα κυβέρνηση στις 20 Φεβρουαρίου συμφώνησε σε μια σειρά μέτρων, τα οποία έπρεπε να ποσοτικοποιήσει», είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει κάθε φορά όταν ζητούνται αριθμοί και χρονοδιαγράμματα είναι ότι τα τεχνικά κλιμάκια λαμβάνουν την απάντηση πως πρόκειται για πολιτική απόφαση.

«Το κύριο πρόβλημα της χώρας δεν είναι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αν θα επιβιώσει. Αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε δραματική φάση και παίζει την τύχη της εντός ή εκτός ευρώ», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι «το ερώτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι η απόδοση ευθύνης, αυτό είναι κάτι που μπορεί να ακολουθήσει, το θέμα είναι πώς διασώζεται η χώρα εντός της Ευρωζώνης». 

Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών, υπογράμμισε πως «ο κ. Βαρουφάκης με τη συμπεριφορά του έχει προκαλέσει τους πάντες». «Το πρόβλημα του», συνέχισε ο κ. Δένδιας «είναι πολιτικό και τεχνοκρατικό».

«Δεν πρέπει ως χώρα να κάνουμε πράγματα που ενισχύουν την εικόνα της ιδιαιτερότητας», σχολίασε, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με όρους εσωτερικής πολιτικής, στερώντας τη ρευστότητα από την ελληνική οικονομία.

Τέλος, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η ΝΔ έχει την ιστορική ευκαιρία να επαναδιατυπώσει το αφήγημά της.



Πηγή : newpost.gr


Συναγερμός και για «ροές» τζιχαντιστών


Σε συναγερμό βρίσκονται Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) για το ενδεχόμενο ανάμεσα στους παράτυπους μετανάστες, που εντοπίζονται κατά εκατοντάδες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Εβρο, να υπάρχουν μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS). Μεικτά κλιμάκια αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής και υπαλλήλων της ΕΥΠ, με εξειδίκευση σε θέματα διεθνούς-ισλαμιστικής τρομοκρατίας, βρίσκονται στα σημεία εισόδου παράτυπων μεταναστών, στη Μυτιλήνη, τη Χίο, τον μεθοριακό σταθμό Κήπων Εβρου κ.ά.

Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, μεταξύ μεταναστών που διασώθηκαν στη Χίο από άνδρες του Λιμενικού εντοπίστηκε υπήκοος Συρίας, που στο κινητό του τηλέφωνο είχε αποθηκευμένες φωτογραφίες με όπλα και πυρομαχικά από πεδία μαχών στη Συρία. Ανακρινόμενος, δήλωσε «αντικαθεστωτικός» που πολεμάει εναντίον της κυβέρνησης Ασαντ. Κατά μια εκδοχή, δεν προέκυψαν ενδείξεις διασύνδεσής του με δίκτυα ισλαμιστών τρομοκρατών, ενώ, επιπλέον, τα στοιχεία ταυτότητάς του δεν βρέθηκαν καταχωρισμένα στον «κατάλογο υπόπτων» της λίστας Σένγκεν (Schengen Information System).

Παρόμοιο συμβάν καταγράφηκε, την Τετάρτη, στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Συνελήφθη για παράνομη είσοδο στη χώρα και απελάθηκε 18χρονος Αλβανός, ο οποίος, εξεταζόμενος από την Αντιτρομοκρατική της γειτονικής χώρας, φέρεται να ομολόγησε ότι πρόθεσή του ήταν να ταξιδέψει στη Συρία.

Αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ προβλέπουν ότι το φαινόμενο θα ενταθεί τους καλοκαιρινούς μήνες (παράλληλα, δηλαδή, με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών) και επισημαίνουν ότι ενισχύονται με προσωπικό οι μεθοριακοί σταθμοί της χώρας. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι Ευρωπαίοι μαχητές της τζιχάντ θα επιχειρήσουν να μεταβούν αεροπορικώς στη Συρία και το Ιράκ μέσω απευθείας πτήσεων τσάρτερ προς περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, όπως της Ρόδου, της Κω κ.ά.

Σύμφωνα, εξάλλου, με ξένες αρχές πληροφοριών, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που πολεμούν στις τάξεις του ISIS μετέβησαν στη Συρία και το Ιράκ αεροπορικώς, κυρίως μέσω του αεροδρομίου «Κεμάλ Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης. Στο μεταξύ, αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσε στην «Κ» ότι αξιοποιούνται μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ για τη δημιουργία δικτύου συλλογής πληροφοριών και την ενεργοποίηση «πηγών» σε χώρους συγκέντρωσης μεταναστών, πλατείες, τζαμιά, εστιατόρια κ.λπ. Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι ενέργειες γίνονται και στο πεδίο της μυστικής διπλωματίας, με στόχο την ενίσχυση συνεργασίας των ελληνικών υπηρεσιών με αντίστοιχες χωρών του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας.

Για άμεση ανταπόκριση σε αιτήματα ξένων διωκτικών αρχών για την παρακολούθηση ή σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατία, που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους, μιλούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Ως παράδειγμα αναφέρουν τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα ενός Γερμανού και ενός Τούρκου υπηκόου, υπόπτων για συμμετοχή σε δίκτυο ακροαριστερής τρομοκρατίας, ύστερα από αίτημα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας (BKA).

Στη διαδικασία, πάντως, εντοπίζονται σοβαρά κενά. Η βάση δεδομένων Eurodac, στην οποία καταχωρίζονται τα βιομετρικά στοιχεία των παράτυπων μεταναστών, δεν είναι διασυνδεδεμένη με τη βάση δεδομένων Σένγκεν (SIS), όπου αποθηκεύονται τα στοιχεία υπόπτων για τρομοκρατία. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», οι υπηρεσίες αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. είχαν ταυτοποιήσει ως Σύρο πρόσφυγα και είχαν χορηγήσει εξάμηνη αναστολή απέλασης στον καταζητούμενο, σήμερα, Γάλλο υπήκοο, ο οποίος είχε προσαχθεί τον Ιανουάριο από διαμέρισμα του Παγκρατίου μαζί με τον Ομάρ Νταμάς, ύποπτο για συμμετοχή στο δίκτυο ισλαμιστών τρομοκρατών της πόλης Βερβιέ του Βελγίου...



Έντυπη Καθημερινή


Πέθανε η 25χρονη που έμεινε ανασφάλιστη επειδή ήταν σε κώμα



Η Βιλιάνα έχασε τη μάχη για τη ζωή το πρωί της Κυριακής - Γιατρός στο ΚΕΠΑ δεν είχε δεχθεί να εξετάσει τον φάκελό της επειδή ήταν... απούσα

Έχασε τη μάχη για τη ζωή το πρωί της Κυριακής η 25χρονη Βιλιλάνα, η οποία έπασχε από μια σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη και από το 2008 πάλευε με τον καρκίνο στον εγκέφαλο.

Η περίπτωσή της, έγινε γνωστή από την άρνηση του γιατρού του ΚΕΠΑ ο οποίος τρεις ημέρες νωρίτερα είχε αρνηθεί να εξετάσει τον φάκελό της στο ΙΚΑ Χανίων, επειδή η κοπέλα -που ήταν σε κώμα- δεν εμφανίστηκε στην επιτροπή.

Η ιστορία της συγκίνησε την κοινή γνώμη και προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων που κατάφεραν να δώσουν λύση μέσα σε λίγες ώρες, ενώ “συγγνώμη” εκ μέρους του ιδρύματος, ζήτησε δημόσια ο διοικητής του ΙΚΑ Χανίων, Στέλιος Ανετάκης που ανακοίνωσε ότι έχει κινηθεί διαδικασία επιβολής κυρώσεων για τον γιατρό.



Πηγή: zarpanews.gr, protothema.gr


Ποιος είναι ο μικρός που προσπάθησε πολλές φορές να αυτοκτονήσει για να δει πώς είναι ο θάνατος;



Η ζωή στις φτωχογειτονιές του εργατικού Μπέρμιγχαμ ήταν δύσκολη και καταθλιπτική.

Ο μικρός αποπειράθηκε πολλές φορές να αυτοκτονήσει, όχι επειδή ήθελε πράγματι να δώσει τέλος στη ζωή του, αλλά επειδή αναρωτιόταν πώς ένιωθε ο «θάνατος».

Παράτησε το σχολείο στα 15 και άρχισε να δουλεύει σε ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων, επισκευάζοντας κόρνες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι από τότε είχε λίγη «μουσική» στη ζωή του. Η μουσική μία από τις αγαπημένες ασχολίες του, αλλά όχι το πάθος του.

Δεν του άρεσε ποτέ ο Έλβις Πρίσλεϊ και η πρώτη φορά που ενθουσιάστηκε με μουσικούς, ήταν όταν άκουσε τους Beatles. Η αγάπη του για τη μουσική μπορεί να του ανύψωσε το ηθικό, αλλά δεν τον κράτησε μακριά από μπελάδες. Έκανε διάφορες μικροκλοπές, συνελήφθη γιατί διέρρηξε ένα σπίτι και φυλακίστηκε για 6 εβδομάδες.

Όταν αφέθηκε ελεύθερος, επέστρεψε στην μονότονη ζωή του Μπέρμιμγχαμ. Όλα άλλαξαν, όταν είδε την αγγελία ενός νεαρού, του Τόνι, που ζητούσε τραγουδιστή για το συγκρότημά του. Πήγε στο σπίτι του Τόνι και χτύπησε το κουδούνι.

Σε συνέντευξή του, ο Τόνι περιέγραψε την πρώτη φορά που είδε τον επίδοξο τραγουδιστή:

«Ήταν ξυπόλητος και κρατούσε στο χέρι τα παπούτσια του, τα οποία είχε δέσει με ένα λουρί σκύλου. Φορούσε τη ρόμπα του εργοστασίου που δούλευε ο πατέρας του και στον ώμο του στήριζε μια σκούπα για καμινάδες».

Μέσα σε λίγα χρόνια, το συγκρότημα που δημιούργησαν ξεσήκωσε όλη την Αγγλία. Ο ήχος τους ήταν πρωτόγνωρος και οι ίδιοι θεωρούνται οι «γονείς» της heavy metal μουσικής.

Ο «Τόνι» είναι ο Τόνι Αϊόμι, ο κιθαρίστας των «Black Sabbath». Ο «ανερχόμενος τραγουδιστής» δεν είναι άλλος απ’ τον μοναδικό Όζι Όσμπουρν....




Πηγή : mixanitouxronou.gr


Νέα video από το σεισμό μεγέθους 7,8 στο Νεπάλ



Ο ισχυρός σεισμός έχει αποτυπωθεί σε video που σοκάρουν






Έγγραφο βόμβα : 'Κυμαινόμενη' σύνταξη για 100.000 δικαιούχους


Ποιοι κινδυνεύουν με 'κυμαινόμενες' συντάξεις. Ορατό το ενδεχόμενο οι δικαιούχοι να κληθούν να επιστρέψουν χρήματα αν το ποσό της σύνταξης μειωθεί αργότερα

Κρυφή βόμβα βρίσκεται στην τσέπη 100.000 ασφαλισμένων που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ μέσα στο 2015 καθώς όσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους παίρνουν αποφάσεις «με την επιφύλαξη ότι τα ποσά μπορεί να αλλάξουν εάν προκύψει μεταβολή στον υπολογισμό των συντάξεων με τις νέες διατάξεις», όπως αναφέρεται στο ντοκουμέντο που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Στην πραγματικότητα οι αποφάσεις αυτές είναι στον αέρα και οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα εξόδου από την 1η/1/2015 και υποβάλλουν αιτήσεις αποδέχονται όταν βγουν οι αποφάσεις ότι θα επιστρέψουν απονεμηθείσες συντάξεις εάν υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αρχικά υπολογίστηκαν!

Κινδυνεύουν δηλαδή ακόμη και… μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου (κατά τη λαϊκή ρήση) να πληρώσουν το λάθος που κρύβεται σε αυτές τις αποφάσεις, διότι εδώ και τέσσερις μήνες δεν υπάρχει νόμος που να καθορίζει πώς θα βγαίνουν οι συντάξεις για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (δηλαδή συμπληρώνουν την ηλικία ή τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης) από την 1η/1/2015 και μετά.

Καμία απόφαση

Οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν αιτήσεις, αλλά τα Ταμεία δεν έχουν καμία υπουργική απόφαση ή εγκύκλιο που να τους καθοδηγεί για τον υπολογισμό αυτών των νέων συντάξεων. Ο νόμος 3863/2010 που προβλέπει την αλλαγή στον υπολογισμό των συντάξεων από 1/1/2015, δεν ισχύει διότι μετά τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι θα ανασταλεί δεν έχει υπογραφεί καμία εγκύκλιος και καμία απόφαση για το τι τελικά θα ισχύσει.

Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς δεν ισχύει ούτε το παλιό σύστημα υπολογισμού, γιατί και αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί είτε με νέο νόμο είτε με υπουργική απόφαση, αν θα ισχύει και για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η/1/2015 ή αν θα παραμείνει μόνο για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι την 31η/12/2014.

Παρότι όμως οι νέες συντάξεις είναι σε κενό νόμου, εντούτοις τα Ταμεία, όπως συμβαίνει ήδη στο ΙΚΑ, προχωρούν σχεδόν αυθαίρετα στην έκδοση αποφάσεων για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1η/1/2015 και εφαρμόζουν το παλιό σύστημα!

Μία από τις αποφάσεις αυτές είναι και το ντοκουμέντο που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος  Τύπος της Κυριακής, όπου φαίνεται καθαρά ότι η συνταξιοδοτική απόφαση βγήκε από το ΙΚΑ για γυναίκα που συμπλήρωσε το 52ο έτος της ηλικίας της μέσα στο 2015 και θεμελίωσε δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη ως μητέρα ανήλικου παιδιού κατοχυρώνοντας τις προϋποθέσεις του 2011 (σ.σ.: με 5.500 ημέρες και ανήλικο τέκνο το 2011, μειωμένη σύνταξη στα 52 και πλήρη στα 57).

Η μειωμένη σύνταξη υπολογίστηκε με το παλιό σύστημα, δηλαδή με τις αποδοχές της καλύτερης πενταετίας από τα 10 τελευταία χρόνια εργασίας, στα 614,74 ευρώ. Ομως, η βόμβα που κρύβει η απόφαση (μία από πολλές που έχουν εκδοθεί) βρίσκεται στο τέλος, όπου ο διευθυντής αναφέρει και προειδοποιεί την 52χρονη συνταξιούχο πλέον ότι «επιφυλασσόμαστε για τυχόν αναθεώρηση της παρούσης απόφασης να προκύψει μεταβολή στον υπολογισμό του ποσού σύνταξης με τις νέες διατάξεις. Ενδέχεται να αλλάξει το ποσό της σύνταξης».


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, news247.gr


Όταν ο Δημήτρης Μάρδας έβριζε τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα μήνα πριν γίνει υπουργός


Ενα άρθρο ιδιαίτερα επικριτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ έγραφε στο protagon.gr ο νυν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ένα περίπου μήνα πριν ορκιστεί υπουργός στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Το άρθρο έχει ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2014 και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα με τίτλο «Το μεγαλείο του λαϊκισμού και τα μνημόνια».

Ο κ. Μάρδας, ο οποίος εκείνη την περίοδο είχε σχέσεις με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά δεν επελέγη για βουλευτής ως «ακατάλληλος» όπως διαρρέουν από το Ποτάμι, εν συνεχεία αποδέχθηκε την πρόταση Τσίπρα για να ορκιστεί υπουργός.

Μέχρι όμως να γίνει αυτό, είχε αρθρογραφήσει πύρινα κατά του αριστερού λαϊκισμού γράφοντας: «οι λαϊκιστές της Δεξιάς (που σχίζουν φύλλο-φύλλο το Μνημόνιο) και της Αριστεράς (που θα το σχίσουν μια και έξω), προσπαθούν να δείξουν στους Έλληνες ψηφοφόρους πόσο κακοί είναι ή θα είναι απέναντι στην τρόικα…».

Η απάντηση Μάρδα

Απαντώντας από το βήμα της Βουλής πριν από λίγο, ο κ. Μάρδας παραδέχθηκε: «Εχω γράψει 2-3 άρθρα και τα βάζω με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχω γράψει πάνω από 200 όπου τα βάζω με τη ΝΔ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να σχολιάσει ειρωνικά: «Εσύ είσαι μνημονιακός, δικός μας σε καλωσορίζουμε στα έδρανά μας».

«Μη βιάζεστε κ. Γεωργιάδη έχω γράψει άρθρα στα οποία πρωταγωνιστείτε ως υπουργός Παιδείας» ανταπάντησε ο κ, Μάρδας.

Για το Μάρδα θα σας πω άλλη φορά...

Στην Βουλή, το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν ο Αδωνις Γεωργιάδης εγκαλούσε τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι είχε δώσει στον Γιάνη Βαρουφάκη βήμα από το protagon και ο επικεφαλής του Ποταμιού παραδέχθηκε ότι «εγώ επέμενα να αρθρογραφήσει» ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε φωνάξει από τα ορεινα έδρανα: «Πείτε μας τότε και για τις ευθύνες σας και για τον Μάρδα».

«Για τον Μάρδα, θα σας πω μια επόμενη φορά» απάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, προφανώς είχε υπόψιν του το άρθρο και εννοούσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ήταν στην επιτροπή διαλόγου του Ποταμιού, δεν επελέγη για βουλευτής και «μετακόμισε» στον ΣΥΡΙΖΑ...

Διαβάστε το άρθρο του κ. Μάρδα και τα συμπεράσματα, δικά σας:





«Αφού πήραμε μια νέα δόση αηδίας από το πολιτικό μας σύστημα, με την υπόθεση Χαϊκάλη, πορευόμαστε το 2015 στις εθνικές εκλογές με φόντο έναν πολυποίκιλο λαϊκισμό, που πασχίζει να δείξει πόσο χρήσιμος είναι στον τόπο.

Οι πάντες θέλουν να ρίξουν στην πυρά το Μνημόνιο, βιώνοντας την αυταπάτη της απαλλαγής από τους μηχανισμούς εποπτείας των πιστωτών στα επόμενα τριάντα χρόνια!

Έτσι, οι λαϊκιστές της Δεξιάς (που σχίζουν φύλλο-φύλλο το Μνημόνιο) και της Αριστεράς (που θα το σχίσουν μια και έξω), προσπαθούν να δείξουν στους Έλληνες ψηφοφόρους πόσο κακοί είναι ή θα είναι απέναντι στην τρόικα…

Με ακατανόητη τακτική, με αντιφατικές στρατηγικές και με πλήθος ανδρών και γυναικών ενός μετρίου πολιτικού αναστήματος και ήθους, προσπαθούν να πείσουν οι εραστές της εξουσίας τους πολίτες, ότι η σωτηρία της χώρας εξαρτάται από τη σύγκρουσή τους με την τρόικα και μόνο.

Δεν είμαστε υποστηριχτές τέτοιων Μνημονίων, που με τις πολλές λανθασμένες επιλογές τους ή τα κενά που παρουσιάζουν δεν προσέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Καλό θα ήταν, ωστόσο, να μη θεωρούμε ως άλλοθι των κακοτεχνιών των οικονομικών μας πολιτικών και των… πεφωτισμένων ηγετών μας, τα λάθη των Μνημονίων.

Πράγματι, η αποσάθρωση του βιομηχανικού ιστού της χώρας δεν είναι προϊόν του Μνημονίου ή του ευρώ. Οφείλεται στις ακατάλληλες επιλογές των δικών μας πολιτικών ηγεσιών από το 1987 και μετά, οι οποίοι ουδέποτε κατανόησαν τις επιπτώσεις της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς και της παγκοσμιοποίησης, στη διεθνοποιημένη παραγωγή και στο εμπόριο.

Το γεγονός ότι είμαστε η πρώτη προς χρεοκοπία χώρα του πλανήτη, δεν είναι πάλι συνέπεια ενός Μνημονίου, αλλά το αποτέλεσμα μιας εγχώριας πολιτικής ευδαιμονισμού που γνώρισε το απόγειο της δόξας της μετά το 2004.

Το ότι δεν αγγίζουμε τους γνωστούς λαθρεμπόρους καυσίμων, δεν είναι υπόθεση της τρόικας (αν και απορεί βέβαια κανείς γι’ αυτό), αλλά έκφραση της δυσοσμίας ενός συστήματος πολιτικής διαπλοκής και διαφθοράς. Γιατί άραγε η τρόικα δεν ασχολήθηκε με αυτόν τον χρυσοφόρο χώρο, που οδηγεί σε απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό; Ερώτημα αναπάντητο έως σήμερα.

Το ότι είμαστε η 80η πιο διεφθαρμένη χώρα του πλανήτη, δεν είναι το επακόλουθο  μνημονιακών διεργασιών, αλλά δικών μας επιλογών. Έπρεπε βέβαια να έρθει η τρόικα για να βάλει κάποια τάξη στο θέμα της διαφθοράς των πολιτικών μας, μέσα από τον νόμο περί μαύρου χρήματος, που αισίως άρχισε να στέλνει στα δικαστήρια κάποιους πρώην υπουργούς, στερώντας τον ύπνο από κάποιους εν ενεργεία.

Η κατάντια τέλος της ελληνικής δικαιοσύνης και το φαύλο πολιτικό σύστημα, που αναδείχθηκε με τη λίστα Λαγκάρντ και με τόσα άλλα γεγονότα που ζούμε, δεν συνδέονται με μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά είναι το αποτέλεσμα πάλι δικών μας… βαθυστόχαστων επιλογών.

Η σύγκρουση με έναν πολιτικά ισχυρό αντίπαλο, όπως είναι οι πιστωτές μας, είναι μια άσκηση στρατηγικής πολέμου. Η επιτυχία της διεξαγωγής νικηφόρων μαχών δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές μας δυνάμεις, που συχνά τις υπερτιμούμε. Η ισχύς και η δυναμική του αντιπάλου είναι το δεύτερο στοιχείο που οφείλουμε να λάβουμε εξίσου σοβαρά υπόψη. Όταν ο εχθρός είναι πανίσχυρος, τότε απαιτείται μια άλλη στρατηγική, διαφορετική από εκείνη της κατά μέτωπον επίθεσης.

Όποια, όμως, και αν είναι η επιλογή μας, οι ιαχές, οι άναρθρες κραυγές και η πολιτική των εντυπώσεων δεν λύνουν το πρόβλημα. Αντίθετα, μια συγκροτημένη στρατηγική, που κινείται με συνέπεια και χωρίς αποκλίσεις, αναδεικνύοντας έντεχνα τα πλεονεκτήματα μας και εκμεταλλευόμενη από την άλλη τις αδυναμίες του αντιπάλου, θα δώσει εύλογα καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι λεκτικές φοβέρες και πομπώδεις εκφράσεις περί σχισιμάτων των Μνημονίων.

*Ο Δημήτρης Μάρδας είναι καθηγητή τμήματος οικονομικών επιστημών του ΑΠΘ.



Πηγή:  iefimerida.gr 


«Δεν δείπνησα με τους άλλους υπουργούς διότι βαριόμουν»


Την ακραία αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη για τα όσα έγιναν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή στη Λετονία δείχνει η απίστευτη αναφορά του ΥΠΟΙΚ ότι δεν μπορεί τα «βαρετά δείπνα». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν ακόμη και για διπλωματική εμπλοκή αφού δεν μπορούν να φανταστούν πώς θα πάει ο Βαρουφάκης στο επόμενο Eurogroup και με ποιόν συνάδελφο του θα συνομιλήσει για τα κρίσιμα θέματα της Ελληνικής Οικονομίας.

Αναλυτικότερα, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Βαρουφάκης δεν πήγε στο επίσημο δείπνο των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα την Παρασκευή αλλά αντιθέτως, «περιπλανιόταν μόνος του στο σκοτάδι», επισημαίνουν πως «ο κ. Βαρουφάκης δεν μπορεί τα βαρετά δείπνα προτίμησε την παρέα φίλων και συνεργατών του και πέρασε πολύ καλύτερα».

Όσον αφορά στο δείπνο της Πέμπτης, τονίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών, «πήγε κανονικά και εκπροσώπησε τη χώρα».



Reuters: Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης έτρωγαν και ο Βαρουφάκης «περιπλανιόταν μόνος στο σκοτάδι»

Νωρίτερα το Σάββατο, έπειτα από τις αναφορές και τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ ότι το κλίμα για τον Γιάνη Βαρουφάκη στη Λετονία δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικό, αλλά και μετά τις αποκαλύψεις πως οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του τον αποκάλεσαν ανεύθυνο, ερασιτέχνη και φλύαρο, το Reuters μετέδωσε πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ο κ. Βαρουφάκης ήταν «πιο απομονωμένος από ποτέ»,

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε πως μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Βαρουφάκης ο «Ελληνας επαναστάτης υπουργός Οικονομικών», εισέπραξε και την «παγερή αδιαφορία» των ομολόγων του, σημειώνοντας πως «ενώ τα λεωφορεία που μετέφεραν τους εναπομείναντες Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών σε ένα δείπνο στην πρωτεύουσα της Λετονίας, ένας από αυτούς έμεινε πίσω στο ξενοδοχείο και μετά περιπλανήθηκε μόνος στο σκοτάδι».

Αυτός ήταν, σύμφωνα με το Reuters, ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, είπε πως είχε άλλα σχέδια, έπειτα από μια βασανιστική μέρα δύσκολων συναντήσεων στη Ρίγα, η οποία έδειξε και υπογράμμισε την απομόνωσή του καθώς προσπαθεί, «καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την εθνική χρεοκοπία».

Ενώ οι άλλοι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης πέρναγαν καλά μαζί με τη συνοδεία τους με φαγητό και ζεστά ρούχα, ο Βαρουφάκης εθεάθη σχεδόν παντού μόνος του, χωρίς οποιαδήποτε βοήθεια ή συνοδούς ασφαλείας, σύμφωνα με το Reuters.

«Είναι τελείως απομονωμένος», είπε στο πρακτορείο ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης και αναφερόμενος στο δείπνο κατά το οποίο οι υπουργοί απόλαυσαν σολομό και λαβράκι, είπε: «Δεν ήρθε καν στο δείπνο να εκπροσωπήσει τη χώρα του».

Μάλιστα, το δημοσίευμα ανέφερε ότι στο πρωινό που πήραν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι «απέφυγαν κάθε οπτική επαφή καθώς έπαιρναν φαγητό από τον μπουφέ».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, «αυτή η σκλήρυνση της διάθεσης των Ευρωπαίων προς τον Βαρουφάκη ενισχύει τον κίνδυνο της εμβάθυνσης του χάσματος που πρέπει να γεφυρώσει η Ελλάδα με τους πιστωτές της, αν η Αθήνα θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Όπως σημείωνε, έπειτα από τρεις μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί της Ευρωζώνης προειδοποίησαν τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ την Παρασκευή ότι η ελληνική ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση δεν θα πάρει άλλη βοήθεια μέχρι να συμφωνήσει σε ένα πλήρες οικονομικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, πριν από το τέλος Ιουνίου.

To Reuters ανέφερε ακόμη ότι μερικές χώρες ήταν τόσο εκνευρισμένες από τη στάση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ και την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να συμβιβαστεί, που ένας υπουργός Οικονομικών είπε πως μάλλον ήρθε η ώρα να αρχίσει να προετοιμάζεται η Ευρωζώνη για μια ελληνική χρεοκοπία.



«Έκλειναν τα αυτιά τους κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων του Βαρουφάκη»

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο τόνισε πως ο Βαρουφάκης, «ο μοναδικός υπουργός χωρίς γραβάτα», υποστήριξε πως δεν ένιωσε κάποια ένταση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, την οποία ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα κρίσιμη».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έξαλλοι με τις συνεχείς διαλέξεις που δίνει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, ενώ μιλώντας στο Reuters, παριστάμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup, υποστήριξαν ότι αρκετοί ΥΠΟΙΚ «έκλειναν τα αυτιά τους κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων του Βαρουφάκη»!

«Οι υπουργοί Οικονομικών αισθάνονται απέχθεια για το γεγονός πως ο κ. Βαρουφάκης δίνει μικρές διαλέξεις όταν τους απευθύνεται», ανέφερε πηγή του Eurogroup «και για αυτό το λόγο ο Πρόεδρος του Eurogroup απευθυνόμενος στον Έλληνα υπουργό του είπε να σταματήσει "Γιάνη, δεν μας λες αυτά που θέλουμε να ακούσουμε"».



Πηγή: protothema.gr


Σας τηλεφωνούν από απόκρυψη;;; Έτσι θα τους τσακώσετε!


Είναι συχνό φαινόμενο οι εισπρακτικές εταιρείες η διαφημιστικές να καλούν από απόκρυψη και οι υπάλληλοί τους να γίνονται ιδιαίτερα επίμονοι κι ενοχλητικοί....

Υπάρχουν φυσικά και τα φαινόμενα φάρσας από απόκρυψη ή ενοχλήσεις για προσωπικούς λόγους. Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε όταν σας παρενοχλούν τηλεφωνώντας σας από απόκρυψη: -Ζητήστε από την εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην οποία είστε συνδρομητής να μη δέχεστε  κλήσεις με απόκρυψη αριθμού.

 Έτσι όταν σας καλεί κάποιος με απόκρυψη αριθμού θα του δείχνει ότι ο αριθμός σας είναι κατειλημμένος. -Κάντε αίτηση στον πάροχό σας για εξουδετέρωση της απόκρυψης του καλούντος για περιορισμένο χρονικό διάστημα με σκοπό να εντοπιστούν οι ενοχλητικές ή κακόβουλες κλήσεις (ΦΕΚ B 1853 - 21.12.2006).

Σε αυτή την περίπτωση όταν σας καλεί κάποιος με απόκρυψη αριθμού θα ακούει ηχογραφημένο μήνυμα μέσω του οποίου θα ενημερώνεται ότι η απόκρυψή του έχει εξουδετερωθεί. Έτσι μπορείτε να μάθετε ποιο νούμερο σας καλεί με απόκρυψη και στη συνέχεια να εντοπιστεί το άτομο που κάνει τις ενοχλητικές κλήσεις και να προχωρήσετε σε έγκληση αυτού που σας ενοχλεί.
-Οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές Αρχές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας, τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξης μέσω internet, καθώς και την ημεροχρονολογία και τα στοιχεία του ατόμου στο οποίο αντιστοιχεί το ηλεκτρονικό ίχνος.
-Από τους λοιπούς παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας οι Αρχές δικαιούνται να ζητήσουν τα «εξωτερικά στοιχεία» της επικοινωνίας, δηλαδή τον αριθμό κλήσεις, τα στοιχεία καλούντος - καλούμενου και την ώρα κλήσης, με τον πάροχο να είναι υποχρεωμένος να τα παραδώσει χωρίς να είναι απαραίτητο να προηγηθεί άδεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Συμβουλές για να αποφύγετε ενοχλητικά τηλεφωνήματα από την Ελληνική Αστυνομία

1- Σε κάποιον άγνωστο που σας ενοχλεί ή σας απειλεί τηλεφωνικά μην απαντάτε και μάλιστα επιθετικά. Αυτό που επιζητεί για να συνεχίσει είναι η έντονη αντίδρασή σας.

2- Μπορείτε να αφήνετε το ακουστικό ανοιχτό . Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ενοχλητικός φαρσέρ θα αποθαρρυνθεί και θα κλείσει το τηλέφωνο.

3- Χρησιμοποιείστε αυτόματο τηλεφωνητή και αφήστε να καταγραφεί το μήνυμα. Επίσης, στον αυτόματο τηλεφωνητή μπορείτε να εγγράψετε μήνυμα δικό σας ότι όλες οι κλήσεις καταγράφονται σε ειδική υπηρεσία της αστυνομίας ή σε ιδιωτική υπηρεσία φύλαξης (security).

4- Κατά τη διάρκεια της νύχτας για να μη σας ενοχλούν χαμηλώνετε τον ήχο του κουδουνίσματος ή βγάλτε το τηλέφωνο από την πρίζα.

5- Μην απαντάτε ποτέ σε προσωπικές ερωτήσεις (όνομα, διεύθυνση, κ.λπ.) που σας κάνουν άγνωστοι, ακόμη κι αν συστήνονται ως εμπορικοί αντιπρόσωποι, υπάλληλοι της τράπεζας με την οποία συνεργάζεστε κ.λ.π.

6- Αν οι ενοχλήσεις συνεχίζονται, χρησιμοποιείστε την αναγνώριση κλήσεων (εφόσον δεν σας τηλεφωνούν από απόκρυψη) και επιπλέον, ενημερώστε την τηλεφωνική εταιρεία με την οποία είστε συμβεβλημένοι και την αστυνομία, προκειμένου να σας πληροφορήσουν ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε.

7- Όταν βρίσκονται στο σπίτι μικρά παιδιά ή υπερήλικες, καλό είναι να ενεργοποιείτε την εκτροπή κλήσεων, ώστε να μη δοθούν από τα άτομα αυτά πληροφορίες για σας και τους δικούς σας.

8- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με άτομα που σας συστήνονται ως τεχνικοί της εταιρείας του κινητού σας τηλεφώνου και σας ζητούν, για δήθεν έλεγχο της συσκευής σας, να πατήσετε το πλήκτρο με τη δίεση (#), τους αριθμούς 90 ή 09, δίεση (#) και έπειτα κάποιον άλλον αριθμό.

9- Να κλείσετε αμέσως το τηλέφωνό σας, διότι αν συμμορφωθείτε με αυτές τις οδηγίες, μπορεί ο άγνωστος να αποκτήσει πρόσβαση στην κάρτα σας SIM και να τηλεφωνεί χρεώνοντας τον δικό σας λογαριασμό.


Πηγή : newsone.gr





Νεπάλ: Πάνω από 2.000 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό



Κατμαντού, Νεπάλ

Με γυμνά χέρια, αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες, οι διασώστες στο Νεπάλ σκάβουν ακόμη στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός των 7,58 βαθμών που έπληξε τη χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου για να βρουν επιζώντες και να ανασύρουν τους νεκρούς, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ώρα με την ώρα.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Νεπάλ και τις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό, ενώ το πρωί της Κυριακής νέοι μετασεισμοί έπληξαν την πρωτεύουσα Κατμαντού όπου οι κάτοικοι, παρά την παγωνιά, αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα είτε στους δρόμους είτε σε αυτοσχέδια καταλύματα.

Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων, μόνο στο Νεπάλ, ανέρχεται στους 1.953 νεκρούς και 4.718 τραυματίες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Κάμαλ Σινγκ Μπαν. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν, την ώρα που οι υπηρεσίες αρωγής και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, προσπαθούν να εκτιμήσουν το εύρος της καταστροφής και τις ανάγκες των κατοίκων.



Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη βόρεια Ινδία, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ ενώ από την περιοχή του Θιβέτ αναφέρθηκαν 17 νεκροί. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο γειτονικό Μπαγκλαντές, προκαλώντας σκηνές πανικού στην πρωτεύουσα Ντάκα.

Στην Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, εκατοντάδες κτίρια κατέρρευσαν. Μια ομάδα διασωστών, με επικεφαλής τον αξιωματικό Σάντος Νεπάλ, προσπαθούσε όλη τη νύχτα να ανοίξει δίοδο σε ένα από τα κτίρια αυτά. Ήταν όμως αναγκασμένοι να σκάβουν με τα χέρια και με εργαλεία χειρός γιατί είναι αδύνατον να περάσουν βαριά μηχανήματα, όπως μπουλντόζες, από τα σοκάκια της αρχαίας πόλης. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν παγιδευμένοι μέσα» είπε ο Σάντος, δείχνοντας τα ερείπια τριώροφης κατοικίας.



Πτώματα μεταφέρονται διαρκώς στα νοσοκομεία της πόλης. Ένας αστυνομικός, ο Σούνταν Σρέστρα, είπε ότι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας η ομάδα του μετέφερε σε ένα νοσοκομείο 166 νεκρούς. «Είμαι κουρασμένος και εξαντλημένος αλλά πρέπει να δουλέψω και να βρω τη δύναμη» είπε ο αστυνομικός τη στιγμή που ένα ασθενοφόρο έφερνε άλλα τρία θύματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τριμπούβαν.

Τα πτώματα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στοιβάζονταν σε έναν σκοτεινό θάλαμο. Απ' έξω, μια 30χρονη γυναίκα θρηνούσε για τον σύζυγό της: «Θεέ μου, γιατί πήρες μόνο αυτόν; Πάρε κι εμένα» αναφωνούσε.



Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει από τραυματίες και το νοσηλευτικό προσωπικό αγωνίζεται να τους φροντίσει όλους. «Παλεύω από τις 5.30 το πρωί. Είμαι τρομοκρατημένος, αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους άλλους» είπε ένας άνδρας που με το ποδήλατό του μετέφερε στο νοσοκομείο 35 ανθρώπους.

Οι αρχές του Νεπάλ προσπαθούν επίσης να ανακουφίσουν τους χιλιάδες ανθρώπους που πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους, μέσα στην παγωνιά και τη βροχή, καθώς πολλοί έχουν μείνει άστεγοι ενώ άλλοι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ακόμη κι αυτοί που μπόρεσαν να κοιμηθούν για λίγο, ξυπνούσαν από τους αλλεπάλληλους μετασεισμούς. «Δεν κοιμηθήκαμε όλη τη νύχτα. Πώς να κοιμηθούμε; Το έδαφος τρέμει συνεχώς. Μόνο να προσευχόμαστε μπορούμε, να σταματήσει αυτό και να γυρίσουμε στα σπίτια μας» δήλωσε ένας νεαρός τραπεζικός υπάλληλος, ο Νίνα Σρέστρα.



Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μοιράσει σκηνές και να μετατρέψει σε καταφύγια τα σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ραμέσουορ Ντάνγκαλ.

Ο Ερυθρός Σταυρός εκφράζει ανησυχίες για τους κατοίκους των απομονωμένων αγροτικών κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Η πρόσβαση στις περιοχές αυτές είναι πολύ δύσκολη, αφού οι δρόμοι έχουν καταστραφεί ή έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων. Παράλληλα, τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα να είναι άγνωστη η κατάσταση που επικρατεί εκεί. Πόσιμο νερό και είδη πρώτης ανάγκης ετοιμάζεται να μεταφέρει επίσης η οργάνωση Oxfam, επειδή το δίκτυο υδροδότησης έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.



Επιχείρηση διάσωσης στα Ιμαλάια

Στον καταυλισμό βάσης του όρους Έβερεστ, όπου εγκλωβίστηκαν εκατοντάδες ορειβάτες μετά τη χιονοστιβάδα που προκλήθηκε από τον σεισμό, έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί 17 πτώματα.

Ελικόπτερα κατάφεραν να προσγειωθούν στο σημείο νωρίς το πρωί της Κυριακής, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, και να παραλάβουν τους πρώτους από τους τραυματίες.



«Όλοι οι βαριά τραυματίες απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα. Φροντίζουμε όσους έχουν ανάγκη. Χρειαζόμαστε ύπνο» έγραψε στο Twitter ένας Ρουμάνος ορειβάτης, ο Άλεξ Γκάβαν. Ο Γκάβαν ήταν από τους πρώτους που ενημέρωσαν το Σάββατο για την καταστροφή, ενώ αργότερα, πάντα μέσω του Twitter, έκανε έκκληση για βοήθεια: «Πολλοί νεκροί. Πολλοί περισσότεροι τραυματίες. Θα πεθάνουν κι άλλοι αν δεν έρθουν ελικόπτερα το συντομότερο δυνατόν».

Είκοσι δύο ορειβάτες μεταφέρθηκαν σε χαμηλότερο υψόμετρο και από εκεί ελικόπτερο παρέλαβε τους 15 και τους μετέφερε στην Κατμαντού.



Ο αμερικανός ορειβάτης Τζον Ράιτερ κατάφερε να επικοινωνήσει με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και επιβεβαίωσε ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, πολλοί εξ αυτών στο κεφάλι.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο Νταν Φρέντινμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Google. Η οικογένειά του επιβεβαίωσε ότι ο Φρέντινμπεργκ, που είχε πάει για ορειβασία στο Έβερεστ με άλλους τρεις εργαζόμενους στη Google, σκοτώθηκε από τη χιονοστιβάδα. «Προσευχόμαστε για όσους έχασαν τη ζωή τους σε μια από τις χειρότερες τραγωδίες που έχουν σημειωθεί ποτέ στη χώρα αυτή» ανακοίνωσε από την πλευρά της η Jagged Globe, η ταξιδιωτική εταιρεία που είχε οργανώσει την ορειβατική αποστολή.


Αξιωματούχοι του υπουργείου Τουρισμού εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1.000 ορειβάτες, εκ των οποίων οι 400 αλλοδαποί, βρίσκονταν στον καταυλισμό βάσης ή είχαν ήδη ξεκινήσει την αναρρίχησή τους όταν σημειώθηκε ο σεισμός. Στους καταυλισμούς 1 και 2 του Έβερεστ έχουν αποκλειστεί περίπου 100 ορειβάτες και οδηγοί που αδυνατούν να επιστρέψουν σε χαμηλότερο υψόμετρο καθώς έχει κλείσει η διάβαση του Κούμπου.

Σε άλλο μήνυμά του στο Twitter ο Γκάβαν ανέφερε ότι ο ορειβάτης Γουίλι Μπενέγκας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στον καταυλισμό 1 για να παραδώσει σχοινιά, αξίνες και άλλα σύνεργα στους παγιδευμένους ορειβάτες.



«Βασική προτεραιότητά μας είναι να τους φέρουμε στον καταυλισμό βάσης. Δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουν να περάσουν από το Κούμπου ή αν θα χρειαστεί να τους παραλάβουμε από εκεί με ελικόπτερα» ανέφερε ο Στιβ Μόφατ, ένας οδηγός και συντονιστής ορειβατικών αποστολών της εταιρείας Adventure Consultants της Νέας Ζηλανδίας.



Στην οροσειρά Αναπούρνα, όπου πέρσι σημειώθηκε το χειρότερο ορειβατικό δυστύχημα στη χώρα, πολλοί ορειβάτες παραμένουν αποκλεισμένοι αλλά είναι καλά στην υγεία τους.






Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό


Αναγνώρισε και παρέδωσε τον γιο της στις αρχές για σεξουλική επίθεση και ληστεία


Να παραδοθεί στις αρχές ανάγκασε τον 15χρονο γιο της μια μητέρα από το Σικάγο, όταν αναγνώρισε στο πρόσωπό του τον δράστη που αναζητούσαν οι αρχές για σεξουλική επίθεση, ξυλαδαρμό και ληστεία στο τρένο, στον σταθμό Oak Park.
Ο 15χρονος DeShawn Isabelle, που συνελήθη και κρατείται από τις αρχές για την επίθεση σε 41χρονη γυναίκα, και θα καταδικαστεί σαν ενήλικος.

Όταν επιβιβάστηκε στον σταθμό Oak Park το απόγευμα της Δευτέρας, στο βαγόνι  υπήρχε μόνο η 41χρονη γυναίκα.

Άρχισε να τη χτυπά στο κεφάλι και αφού την παρενόχλησε σεξουαλικά συνέχισε να τη χτυπά και να την κρατά στο πάτωμα για να μη βγει στην επόμενη στάση.

Ο 15χρονος απαίτησε να του δώσει τα χρήματά της και άρπαξε το κινητό της τηλέφωνο και 2.000 δολάρια που είχε στην τσάντα της και επρόκειτο να στείλει στην οικογένειά της στην Ταϊλάνδη.

Κατέβηκε δύο στάσεις μετά, στον σταθμό Cicero, και τότε μπόρεσε το θύμα του να πατήσει το κουμπί έκτακτης ανάγκης.

Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε με διάσειση και κοψίματα στο νοσοκομείο όπου και νοσηλευόταν μέχρι την Πέμπτη.

Η μητέρα του 15χρονου είδε τα πλάνα που έδωσαν οι αρχές στη δημοσιότητα και, αφού αναγνώρισε τον γιο της, τον ανάγκασε την Τετάρτη να παραδοθεί στις αρχές.

Ο κατηγορούμενος είπε πως χρησιμοποίησε τα χρήματα που έκλεψε για την αποφοίτησή του, junk food και Air Jordan φόρμες.




Πηγή: Nydailynews, newsit.gr


CNN: Το FBI ερευνά σχέδιο επίθεσης του ISIS στο Λος Αντζελες



Αξιωματούχος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στο Λος Άντζελες διέψευσε σήμερα την πληροφορία που είχε μεταδώσει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) ερευνά μια ενδεχόμενη συνωμοσία του Ισλαμικού Κράτους για τη διάπραξη τρομοκρατικής επίθεσης στην Καλιφόρνια.

«Δεν είναι σε γνώση μας κάποια συγκεκριμένη απειλή για το Λος Άντζελες ή για οποιοδήποτε αεροδρόμιο στην περιοχή μας», είπε ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, όταν ρωτήθηκε από το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το CNN είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι έχει ξεκινήσει έρευνα με αφορμή κάποιες υποκλαπείσες συνομιλίες και άλλες πληροφορίες αλλά και ότι έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας στην Καλιφόρνια.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας Πίτερ Μπούγκαρντ απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για το θέμα, όμως επιβεβαίωσε ότι τους τελευταίους μήνες οι αρχές έχουν προχωρήσει σε ορισμένες τροποποιήσεις των μέτρων ασφαλείας.




Πηγή : tovima.gr


Μέχρι τη Βραζιλία έφτασε η ηφαιστειακή τέφρα από τη Χιλή



Η τέφρα από το ηφαίστειο Καλμπούκο της Χιλής, που εξερράγη την προηγούμενη εβδομάδα, έφθασε μέχρι τη Βραζιλία με αποτέλεσμα δεκάδες πτήσεις να αναβληθούν

Η τέφρα που εκλύθηκε από το ηφαίστειο Καλμπούκο της Χιλής, το οποίο εξερράγη χωρίς προειδοποίηση την περασμένη εβδομάδα, έφθασε ως τη νότια Βραζιλία χθες Σάββατο, αναγκάζοντας αεροπορικές εταιρείες να αναβάλουν πτήσεις από και προς τις πρωτεύουσες της Χιλής, της Αργεντινής και της Ουρουγουάης.

Το Καλμπούκο, που θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα από τα συνολικά 2.000 ηφαίστεια στην επικράτεια της Χιλής, εξερράγη δύο φορές μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, την Τετάρτη και την Πέμπτη, εκτοξεύοντας ένα εντυπωσιακό νέφος τέφρας και διάπυρων υλικών σε ύψος 17 χιλιομέτρων και σκεπάζοντας κοντινές πόλεις κάτω ένα παχύ χαλί γκρίζας στάχτης.

Οι αρχές της Χιλής όρισαν μια περίμετρο ασφαλείας σε ακτίνα 20 χλμ. γύρω από τον κρατήρα του Καλμπούκο, το οποίο βρίσκεται περίπου 1.000 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο, κι απομάκρυναν από τις εστίες τους πάνω από 6.500 κατοίκους της περιοχής.

“Η επικίνδυνη φύση αυτού του είδους της ηφαιστειακής δραστηριότητας κι η αστάθεια του ηφαιστείου αυτή τη στιγμή, που μπορεί να σημαίνει συνέχιση της έντονης δραστηριότητας βραχυπρόθεσμα, υποδεικνύουν ότι πρέπει να διατηρήσουμε σε ισχύ την περίμετρο” αυτή, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής, η ONEMI.

Οι αρχές επέτρεψαν στους κατοίκους που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους να επιστρέψουν για μερικές ώρες για να ελέγξουν τα σπίτια τους, τα ζώα τους και να πάρουν ό,τι τους είναι απολύτως απαραίτητο.

Ορισμένα σπίτια και σχολεία που βρίσκονταν κοντά στον κρατήρα του ηφαιστείου κατέρρευσαν υπό το βάρος της ηφαιστειακής τέφρας.

Η τέφρα αυτή αποτελεί απειλή για τις πτήσεις, καθώς τα σωματίδια που περιέχει μπορούν να καταστρέψουν τις μηχανές και τις ατράκτους αεροσκαφών.

Με τους ανέμους να ωθούν τα σύννεφα της ηφαιστειακής τέφρας βορειοανατολικά, στην Αργεντινή, η κίνηση των αεροσκαφών έχει πληγεί περισσότερο σε αυτή τη χώρα μέχρι τώρα. Πάντως ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Αργεντινής δήλωσε ότι χθες Σάββατο η κατάσταση ήταν “πολύ καλύτερη” από ό,τι προχθές.

“Τα αεροδρόμια (του Μπουένος Άιρες) λειτουργούν κανονικά. Το πρώτο σύννεφο τέφρας πέρασε και το δεύτερο κινείται. Η American Airlines δεν εκτελεί πτήσεις με δική της πρωτοβουλία, το ίδιο και η Delta Air Lines και η United. Αποτιμούν την κατάσταση σε καθημερινή βάση”, πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της γεωλογικής υπηρεσίας της Χιλής προειδοποίησε προχθές Παρασκευή ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα ενδέχεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.




Πηγή : news247.gr


Ο Ολυμπιακός κατέκτησε την Euroleague του πόλο γυναικών



Ο Ολυμπιακός είναι Πρωταθλητής Ευρώπης. Η ομαδάρα του Χάρη Παυλίδη νίκησε 10-9 την υπερδύναμη Σαμπαντέλ και κατέκτησε την Euroleague του πόλο γυναικών. Δεύτερη σερί ευρωπαϊκή Κούπα για τις "ερυθρόλευκες".

Τα κορίτσια του Χάρη Παυλίδη βούτηξαν στην πισίνα για να ανατρέψουν τα προγνωστικά και να σηκώσουν το βαρύτιμο ευρωπαϊκό τρόπαιο. Το τελικό 10-9 επί της ισπανικής ομάδας που είχε να χάσει τρία χρόνια, τις έφερε στην κορυφή της Ευρώπης και αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ευρωπαϊκή Κούπα μετά το περσινό LEN Trophy.





Η λογική του παραλόγου Δ. Στρατούλης: Χρωστάμε πολλά, άρα έχουμε το πάνω χέρι



Μια διαφορετική εκδοχή έδωσε ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, για τις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι η χώρα χρωστάει πολλά στους δανειστές άρα έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το iefimerida.gr.

«Άμα τους χρωστάς πολλά, που εμείς χρωστάμε 327 δισ. ευρώ, το πάνω χέρι το έχουμε εμείς» δήλωσε στα parapolitika ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Για να στηρίξει τη θέση του, ο Δημήτρης Στρατούλης τόνισε ότι αυτό είναι ένα λαϊκό ρητό που ισχύει και στις διεθνείς σχέσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός δήλωσε πως θα υπάρξει συμφωνία στις 11 Μαΐου και αυτό προκύπτει από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ.

Έχουμε εναλλακτικά σχέδια

Για τα εναλλακτικά σχέδια της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις, ανέλυσε ο Δημήτρης Στρατούλης.

«Το πρώτο που λέμε στον Τόμσεν και στον κάθε κύριο Τόμσεν είναι ότι περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων δεν τις αντέχουν οι συνταξιούχοι διότι ήδη το 50% από αυτούς παίρνουν συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε ερώτηση για το πού θα βρεθούν τα χρήματα, προκειμένου να μην γίνουν αυτές οι μειώσεις, ο κ. Στρατούλης μίλησε για εναλλακτικά σχέδια της κυβέρνησης.

«Έχουμε πει ότι φέτος θα έχουμε συγκεκριμένες εισπράξεις από την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Ακόμη, εκτιμούμε ότι θα εισπράξουμε 136 εκατ. από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, ενώ θα δημιουργήσουμε γρήγορα ένα Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι πόροι του οποίου δεν θα είναι νέοι φόροι, αλλά δημόσιοι πόροι από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας», ανέφερε.

Ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι με εξαίρεση τη νέα φορολογία και τη νέα επιβάρυνση των τραπεζικών καταθέσεων, όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι υπό εξέταση για αυτό το θέμα.

Οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών αυξήθηκαν στην περίοδο της κρίσης

Οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, σε ότι αφορά τα εργασιακά δικαιώματά τους, αυξήθηκαν και εντάθηκαν την περίοδο της κρίσης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα: «Η αξιοπρεπής εργασία των γυναικών προϋπόθεση για την ισότητα των φύλων» που οργάνωσε το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής - Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο κ. Στρατούλης επισήμανε ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι πολιτικές λιτότητας τόσο στην Ευρώπη όσο και ειδικότερα στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και να ενταθούν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών σε ό,τι αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα, τους μισθούς τους αλλά και την επαγγελματική τους ανέλιξη.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το 65% της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα αφορά γυναίκες εργαζόμενες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τη λιγότερο εξασφαλισμένη ασφαλιστική τους πορεία. Μάλιστα, ως προς αυτό, ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα ο περιορισμός των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Όπως είπε, πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα ενοικίασης εργαζομένων (οι περισσότεροι είναι γυναίκες), όπως και οι υπεργολαβίες στον δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, ο κ. Στρατούλης ανέφερε πως τα στοιχεία από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) τα τελευταία πέντε χρόνια δείχνουν ότι οι παραβιάσεις δικαιωμάτων εργαζόμενων γυναικών έχουν αυξηθεί, ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα μητρότητας.

Σημείωσε, δε, ότι πολλές γυναίκες, επιστρέφοντας στην εργασία τους, μετά την εγκυμοσύνη τους, έχουν να αντιμετωπίσουν την υποβάθμισή τους (σε ό,τι αφορά τη θέση ευθύνης) ή/και τη μείωση του μισθού τους. Σχετικά με όλα αυτά, ο κ. Στρατούλης επισήμανε ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του Σ.ΕΠ.Ε. Ο υπουργός ανέφερε, επιπλέον, ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ενισχύσει κοινωνικές παροχές όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η γενική γραμματέας Ισότητας, Φωτεινή Κούβελα ανέφερε ότι η συγκεκριμένη γενική γραμματεία ήταν τελείως υποβαθμισμένη τα τελευταία πέντε χρόνια, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά ότι «και το αίτημα της ισότητας πήγε πίσω και η διεκδίκησή του έφτασε να φαντάζει πολυτέλεια». Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αναθεωρήσει και να εκσυγχρονίσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων που αφορά σε μια σειρά από τομείς (εργασία, εκπαίδευση κλπ).


Πηγή: capital.gr