Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Ακροαριστεροί κακοποιοί εκτόξευσαν δολοφονικές μολότοφ και στην Θεσσαλονίκη

 


Ακροαριστεροί με συγκεκριμένες εντολές από το γνωστό κόμμα της αντιπολίτευσης, που προσπάθησε τις προηγούμενες ημέρες να καπηλευτεί την σημερινή πανελλαδική απεργία, την αμαυρώνουν με δολοφονικές επιθέσεις με μολότοφ.

Σε πεδίο «μάχης» μετατράπηκε για άλλη μια φορά  το κέντρο τη Θεσσαλονίκης, όταν ακροαριστεροί που συμμετείχαν στην πορεία του αντιεξουσιαστικου χώρου επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, με δολοφονικές μολότοφ.

Όλα ξεκίνησαν στις 12.30 πλησίον της Ρωμαϊκής Αγοράς, όταν ομάδα ακροαριστερών κακοποιών με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν επί της οδού Αγίου Δημητρίου.

Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν κυνηγητό στα στενά της Φιλίππου, στην πλατεία Δικαστηρίων και τα επεισόδια έληξαν στην οδό Εγνατία με τους ακροαριστερούς κακοποιούς να εξαφανίζονται.



Αστυνομικοί της ομάδα ΔΡΑΣΗ κατάφεραν να εντοπίσουν οκτώ ακροαριστερούς νεαρούς που κρίθηκαν ύποπτοι για συμμετοχή στα επεισόδια και πλησίασαν για να τους ελέγξουν. Στη θέα των αστυνομικών τα άτομα έτρεξαν και μπήκαν σε δύο εμπορικά καταστήματα της οδού Εγνατία προκειμένου να γλιτώσουν, ωστόσο οι αστυνομικοί συνέχισαν να τους κυνηγούν και κατάφεραν να προχωρήσουν στην προσαγωγή τους.

Οι ακροαριστεροί κακοποιοί προκάλεσαν φθορές και σε ένα εμπορικό κατάστημα αθώου πολίτη της Τσιμισκή, έσπασαν κάμερες ασφαλείας και βιτρίνα τράπεζας.



ο Τζον Φέτερμαν νίκησε τον Τούρκο Μεχμέτ Οζ - Δεν θέλει να ακούει για ακροαριστερούς & ακροδεξιούς

 


Ο Τζον Φέτερμαν με το casual ντύσιμο και τα τατουάζ στα χέρια, κατάφερε να τελειώσει τον  εκλεκτό του Τραμπ, Ρεπουμπλικανό Μεχμέτ Οζ, τουρκικής καταγωγής. 

Ο Τζον Φέτερμαν τελείωσε πολιτικά τον Μεχμέτ Οζ, ένθερμο υποστηρικτή του τέως προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, διάσημο τηλεγιατρό «Δρ. Οζ», και είναι πολέμιος των καθεστώτων ακροαριστερών και ακροδεξιών.

Από το 2005 έως το 2019, ο Τζον Φέτερμαν διετέλεσε δήμαρχος του Μπράντοκ στην Πενσιλβάνια.

Το 2016, έθεσε υποψηφιότητα με τους Δημοκρατικούς για την έδρα της Γερουσίας στην Πενσιλβάνια. Τότε δεν τα κατάφερε. Τον Φεβρουάριο του 2021, ανακοίνωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την κενή θέση που άφηνε ύστερα από την αποχώρηση και συνταξιοδότησή του, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστή Πατ Τούμεϊ, στις εκλογές του 2022.

Ο Φέτερμαν αρέσει στους πολίτες , με την ιδιαίτερη εμφάνιση - τα τατουάζ στα χέρια του και το casual ντύσιμο.

Η νίκη του στις ενδιάμεσες εκλογές κρίνεται σημαντική όχι μόνον γιατί απέσπασε την έδρα στη Γερουσία από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά γιατί ο Δρ. Μεχμέτ Οζ ήταν προσωπική επιλογή του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φίλος του Ερντογάν και θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στους στόχους της Ελλάδας.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Φέτερμαν έσπευσε να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους του για την τιμή που του έκαναν. Κάποια στιγμή, στη διάρκεια της ομιλίας του, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν αναφέρθηκε στην σύζυγό του, χάρη στην οποία , όπως είπε, είναι ακόμα ζωντανός. Πρόσφατα, ο Φέτερμαν είχε μία σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του, κατάφερε όμως να βγει νικητής.

Ο Τζον Φέτερμαν σπούδασε χρηματοοικονομικά στο Albright College και απέκτησε MBA από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Στη συνέχεια απέκτησε Master στις Δημόσιες Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Είναι προοδευτικός, υποστηρίζει την υγειονομική περίθαλψη ως δικαίωμα, τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης, την αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού στα 15 $ την ώρα, τη νομιμοποίηση της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς και δεν θέλει να ακούει για ακροαριστερούς και ακροδεξιούς.

Γεννήθηκε το 1969 στο νοσοκομείο «Reading» της Πενσιλβάνια, μεγάλωσε σε ένα εύπορο προάστιο του Γιορκ και οι γονείς του ήταν συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι. 

Ένθερμος υποστηρικτής των σχέσεων Ισραήλ – ΗΠΑ

Είναι ένθερμος υποστηρικτής των σχέσεων Ισραήλ-Ηνωμένων Πολιτειών και στο παρελθόν είχε δεσμευτεί ότι, εάν εκλεγεί Γερουσιαστής στις ΗΠΑ, θα βοηθήσει στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Έχει επισημάνει ότι η σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ «είναι μια ιδιαίτερη σχέση που πρέπει να διαφυλαχθεί, να προστατευτεί, να υποστηρίζεται και να καλλιεργείται μέσω της νομοθεσίας και όλων των διαθέσιμων διπλωματικών προσπαθειών στην περιοχή».

Τάσσεται «υπέρ της αστυνόμευσης», συμπεριλαμβανομένης της αστυνόμευσης υπέρ της κοινότητας. Υποστηρίζει το κίνημα «Black Lives Matter» (Η Ζωή των Μαύρων Μετράει) όπως και την επιβολή του φόρου στους εύπορους πολίτες. Τάσσεται υπέρ των εργατικών συνδικάτων, λέγοντας ότι ο τρόπος λειτουργίας τους είναι ιερός».

Ο Φέτερμαν φοράει μόνο φούτερ και τζιν. Έχει μόνο ένα κοστούμι, το οποίο αναγκαστικά θα πρέπει να φορέσει καθώς με την εκλογή του στη Γερουσία της Πενσιλβάνια, υπάρχει ενδυματολογικός κώδικας.






Με συγκεκριμένες εντολές ακροαριστεροί δημιουργούν επεισόδια έξω απο την βουλή


 

Μία εντολή παίρνουν οι ακροαριστεροί και από το γνωστό κόμμα της αντιπολίτευσης που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και αμέσως εκτελούν.

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τις 13:30 το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από τη Βουλή την ώρα που εκεί βρίσκονταν διαδηλωτές στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αλλά ανάμεσα τους ήταν ακροαριστεροί σε διατεταγμένη υπηρεσία.



Οι ακροαριστεροί κακοποιοί με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πέταξαν δολοφονικές βόμβες μολότοφ, προς τους άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν έξω από τη Βουλή.

Μετά τις μολότοφ ακολούθησε χρήση χημικών από τα ΜΑΤ προκειμένοι οι ακροαριστεροί κακοποιοί να υποχωρήσουν.



ΗΠΑ: Έχασε ο Τούρκος τηλεγιατρός Μεχμέτ Όζ - Στεναχώρια σε Ερντογάν - Τσίπρα που δεν βγήκε ο εκλεκτός

 



Χωρίς ελπίδα πλέον ο Ερντογάν και ο Αλέξης Τσίπρας που στέκεται δίπλα στον Τούρκο, γιατί ο Δρ. Μεχμέτ Όζ, έχασε από τον Δημοκρατικό αντίπαλο του, Τζον Φέττερμαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα χαιρόταν γιατί θα είχε να λέει ότι ο Μητσοτάκης απέτυχε στην Αμερική, και άλλες τέτοιες ανθελληνικές προκλητικές ακροαριστερές κορώνες που εξυπηρετούν το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δυστυχώς για την ακροαριστερά που συμπλέει μαζί με καθεστώτα όπως ο Ερντογάν και ακροδεξιούς όπως ο Ντόναλντ Τράμπ, ευτυχώς όμως για την Ελλάδα, δεν τους έκατσε.

Η ήττα αυτή του φιλότουρκου είναι είναι τεράστια για τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και της ίδιας της Αμερικής.

Ο Μεχμέτ Όζ ήταν ο εκλεκτός του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ.

Εάν κέρδιζε ο Όζ, ένας ξένος υπήκοος και πράκτορας ενός ξένου ηγέτη, θα είχε θέση στην Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, απ’ όπου θα προωθούσε τα συμφέροντα ενός αυταρχικού Τούρκου καθεστωτικού και το χειρότερο ισλαμιστή.

Για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι σίγουρα μία μεγάλη νίκη, γιατί ο Μεχμέτ θα ήταν σε διατεταγμένη αποστολή στην Γερουσία ώστε να περάσει τα συμφέροντα του Τούρκου και να κάνει την ζωή των Ελλήνων και της Ελλάδας δύσκολη, κάτι που ήθελε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ήδη έχουν επανεκλεγεί οι ελληνοαμερικανοί, Κρις Πάππας, η Νικόλ Μαλλιωτάκη, ο Τζόν Σαρμπάνης, Γκάς Μπιλιράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι υποστηρικτές της Ελλάδας και της Κύπρου, σχεδόν το σύνολο των φιλελλήνων νομοθετών, θα βρίσκονται ξανά στα έδρανα της Βουλής και της Γερουσίας.

Είναι σημαντικό ότι εκλέχθηκε και ο Ρόμπερτ Μενέντεζ τζούνιορ, ο υιός του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ που είναι εξίσου φιλέλληνας με τον πατέρα του.

Τα καλύτερα συνεχίζουν για την Ελλάδα μας, με σύμμαχο την Αμερική, μακριά από Ερντογάν και Αλέξη Τσίπρα



Ο Ερντογάν κρατάει "ομήρους" Σουηδία Φινλανδία για να μην τον απαξιώσουν περισσότερο

 


Ο Τούρκος έχει απαξιωθεί με την συμπεριφορά του και την προκλητικότητα του, και ο μόνος χώρος που μπορεί ακόμα να παίζει είναι το ΝΑΤΟ που έχει ένα φιλότουρκο γραμματέα.

Ο Ερντογάν κρατάει σε "ομηρία" Σουηδία και Φινλανδία νομίζοντας ότι θα μπορεί να παίζει για πάντα μαζί τους. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δεσμεύθηκε σήμερα στην Άγκυρα πως θα εφαρμόσει πλήρως το μνημόνιο για την άρση των ενστάσεων της Τουρκίας αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Κατανοούμε τις ανησυχίες της Σουηδίας για την ασφάλειά της και θέλουμε να ανταποκριθεί από την πλευρά της στις δικές μας», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμποδίζει από τον περασμένο Μάιο την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Θέλουμε τη στήριξη της Σουηδίας απέναντι στην τρομοκρατία», συμπλήρωσε.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως «νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στη Στοκχόλμη». «Ελπίζουμε σε ένα πιο θετικό συμπέρασμα» είπε, και διαβεβαίωσε τον Κρίστερσον ότι «ευχόμαστε ειλικρινώς να ολοκληρωθεί η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία».

Η Τουρκία αντιτάχθηκε στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, σε αυτήν την προοπτική, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι παρέχουν προστασία σε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».

Προκειμένου η Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της, οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα μνημόνιο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον περασμένο Ιούνιο, που αφορά κατά κύριο λόγο το αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση υπόπτων για «τρομοκρατία».



Ασημακοπούλου: «Η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA έκανε ένα μίνι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»

 


Η εκπρόσωπος Τύπου της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, προέβη σε δήλωση σχετικά με όσα ανέφερε η προκλητική εισηγήτρια της επιτροπής PEGA, Σόφι Ιντ΄Βελντ για το θέμα των υποκλοπών στην Ελλάδα, για το οποίο δεν έχει ούτε ένα στοιχείο, στηρίζετε σε ένα ψευδές δημοσίευμα εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται ο βρώμικος ρόλος της σε βάρος της Ελλάδας.

Η κυρία Ασημακοπούλου έκανε λόγο για «μίνι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», τονίζοντας πως το προσχέδιο που παρουσίασε η ευρωβουλευτής βασίζεται σε δημοσίευμα ενός προκλητικού ελληνικού μέσου ενημέρωσης.



Η δήλωση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου

«Η Εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA, Sophie In t' Veld, σε ένα ''μίνι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα'', παραχώρησε μόνη της συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας το κατηγορητήριό της, αδιαφορώντας πλήρως για τις απόψεις των συναδέλφων της και την καθιερωμένη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής PEGA, Jeroen Lenaers, το προσχέδιο που παρουσίασε η ευρωβουλευτής In t' Veld δεν συνιστά την τελική εκδοχή της Επιτροπής και δεν αποτελεί, επί του παρόντοις, τα συμπεράσματα ή την τελική θέση της επιτροπής PEGA.

Το προσχέδιο της Ευρωβουλευτή In t’ Veld βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα δημοσίευμα σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης που περιλαμβάνει μια λίστα με πρόσωπα που φέρεται να έχουν παρακολουθηθεί από spyware. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το μέσο ενημέρωσης, του οποίου ο εκδότης “συνδέθηκε” με τη χρηματοδότηση Ρώσων ολιγαρχών με σκοπό την απόκτηση τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα. Το προσχέδιο προβαίνει σε συμπεράσματα, χρησιμοποιώντας υποθέσεις και σενάρια που στερούνται θεμελίωσης και πραγματικών στοιχείων.

Στην πραγματικότητα, αυτά είναι τα γεγονότα:

Από την πρώτη στιγμή, η Ελληνική Κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν χρησιμοποίησε και δεν χρησιμοποιεί κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε την παραίτηση των υπευθύνων για τη νόμιμη επισύνδεση του Ευρωβουλευτή και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε Προ Ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να ρωτήσουν τον Πρωθυπουργό για το θέμα. Πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και μάλιστα συστάθηκε Ειδική Εξεταστική Επιτροπή που διερεύνησε όλους τους ισχυρισμούς και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε καμία παρατυπία.

Η ελληνική Κυβέρνηση πρωτοστατεί πανευρωπαϊκά με νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την απαγόρευση της χρήσης spyware στην Ελλάδα. Έχει, ήδη, θεσπίσει μια δεύτερη βαθμίδα δικαστικού ελέγχου, αποσκοπώντας στην ενίσχυση του πλαισίου νόμιμης άρσης απορρήτου από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) για πολιτικά πρόσωπα. Παράλληλα, οι δικαστικές και ανεξάρτητες αρχές του ελληνικού κράτους διεξάγουν τις δικές τους έρευνες.

Τέλος, η Ελληνική Κυβέρνηση συνέβαλε ενεργά όλες τις έρευνες και παρείχε πρόσβαση σε πληροφορίες και επεξηγήσεις δια του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος συναντήθηκε με τα μέλη της Επιτροπής PEGA κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους. Η Ελλάδα συνέβαλε ουσιαστικά στη διεξαγωγή όλων των αναγκαίων ερευνών σε αντίθεση με άλλα κράτη-μέλη.

Η Ελλάδα έχει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και έχει επιτελέσει με συνέπεια το καθήκον της ως προς την αγαστή συνεργασία της με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σε θέματα κράτους δικαίου, ενώ θα συνεχίσει να εργάζεται στενά για να φέρει στο φως την αλήθεια σε σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα.

Δεν μπορούμε και δεν θα ανεχτούμε αβάσιμες, συκοφαντικές και προσβλητικές κατηγορίες κατά του Πρωθυπουργού, της ελληνικής κυβέρνησης και εν τέλει της χώρας μας. Κατηγορίες που βασίζονται σε προσωπικές ή πολιτικές ατζέντες».



Σε αποσύνθεση ο στρατός του Πούτιν; Διοικητής αναφέρει ότι οι περισσότεροι στρατιώτες πεθαίνουν από φίλια πυρά

 


Οι περισσότερες από τις απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία από τα μέσα Μαΐου οφείλονται σε φίλια πυρά, ισχυρίστηκε φιλορώσος διοικητής στο Ντονέτσκ.

Ο Αλεξάντερ Κοντακόφσκι, διοικητής του φιλορωσικού τάγματος Βοστόκ, της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ισχυρίστηκε ότι το 60% των απωλειών κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης οφείλεται σε επιθέσεις ρωσικών στρατευμάτων κατά... Ρώσων.

Ο Κοντακόφσκι είπε ότι γνώριζε ομάδες χειριστών όλμων να βομβαρδίζουν τη δική τους πλευρά επειδή δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικά συστήματα στόχευσης, καθώς και μηχανικούς να τοποθετούν νάρκες στην πορεία των δικών τους αρμάτων, λόγω κακής επικοινωνίας.

Βίντεο από πρόσφατα αιχμαλωτισμένους Ρώσους στρατιώτες φαίνεται να αναδεικνύει αυτόν τον ισχυρισμό, με τους άνδρες να παραπονιούνται ότι δέχτηκαν βομβαρδισμούς από τη δική τους πλευρά για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Αν και το ποσοστό «60%» είναι ανεπιβεβαίωτο και πιθανότατα υπερβολικό, οι αναλυτές λένε ότι στην υπερβολή του επιβεβαιώνει τα εδραιωμένα προβλήματα στον στρατό του Πούτιν, τα οποία πιθανόν να έχουν χειροτερέψει αφότου απέλυσε τους περισσότερους από τους κορυφαίους στρατηγούς του.

Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου: Μεγάλες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι ρωσικές δυνάμεις

Ειδικοί από το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (Institute for the Study of War) έγραψαν μάλιστα το εξής:

«Το γεγονός ότι ένας διοικητής κάνει δημόσια εικασίες για έναν τόσο καταδικαστικό δείκτη της ικανότητας των Ρώσων καταδεικνύει τις βαθιές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές δυνάμεις, αυτήν τη στιγμή.

Τα φίλια πυρά συνήθως ευθύνονται για έναν περιορισμένο αριθμό απωλειών στον πόλεμο, αλλά συνήθως δεν πλησιάζουν πουθενά το 60% των συνολικών απωλειών, γεγονός που καταδεικνύει την έλλειψη επικοινωνίας και συντονισμού διοίκησης και ελέγχου μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων.

Η συχνή αντικατάσταση των Ρώσων στρατιωτικών ηγετών, η προαγωγή άπειρων στρατιωτικών και η σύνθεση των ρωσικών δυνάμεων πιθανόν να συμβάλλει στα συχνά περιστατικά απωλειών από φιλικά πυρά, ακόμα και αν αυτές δεν είναι 60%».

Εκτεταμένη έλλειψη διασταυρούμενης εκπαίδευσης και συντονισμού

Οι αναλυτές επισημαίνουν ένα, μεταξύ πολλών, περιστατικό κοντά στο χωριό Παβλίβκα, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, κατά τη διάρκεια πρόσφατων μαχών, όπου ρωσικά φορτηγά βρέθηκαν σε αμυντικό χαντάκι που είχαν σκάψει οι δικοί τους μηχανικοί.

Αυτό «καταδεικνύει περαιτέρω μια εκτεταμένη έλλειψη διασταυρούμενης εκπαίδευσης και συντονισμού μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων», γράφουν οι εμπειρογνώμονες.

Ο Κοντακόφσκι περιέγραψε ένα άλλο περιστατικό, κατά το οποίο οι ρωσικές δυνάμεις βρέθηκαν κάτω από πυρά όλμων και εντόπισαν ότι τα βλήματα προέρχονταν από δικές τους μονάδες.

Όταν ήρθε αντιμέτωπη με το τραγικό γεγονός, ο διοικητής ισχυρίζεται ότι η ομάδα όλμων ανέφερε ότι δόθηκε εντολή να χτυπήσουν σε ένα σύνολο συντεταγμένων στο χάρτη και άνοιξαν πυρ χωρίς να ελέγξουν τι χτυπούσαν.

«Τους διορθώσαμε εμείς οι ίδιοι, κατεβάσαμε προγράμματα στα smartphones τους και τους διδάξαμε πώς να τα χρησιμοποιούν», είπε ο Κοντακόφσκι.

Σε ένα άλλο περιστατικό, ισχυρίζεται ότι μια μονάδα αρμάτων μάχης, που περιστρεφόταν μακριά από το μέτωπο για να ξεκουραστεί, έπεσε πάνω σε ναρκοπέδιο που είχε τοποθετηθεί πίσω από την πλάτη τους.

Ο Κοτακόφσκι έγραψε: «Κάποιος στρατηγός έδωσε εντολή στους μηχανικούς του να ναρκοθετήσουν το μέτωπο, η οποία ολοκληρώθηκε σε μια μέρα, αλλά δεν μπήκε καν στον κόπο να το πει σε κανέναν».

«Ως αποτέλεσμα, αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου ενός πληρώματος άρματος μαζί με τον διοικητή του λόχου αρμάτων, ο οποίος πήγαινε πεζός για να λάβει μια εντολή», είπε ο Κοντακόσφκι.

Ένας άλλος διοικητής παραδέχτηκε ότι είχε διατάξει τους μηχανικούς να σκάψουν αμυντικά χαντάκια σε δρόμους που χρησιμοποιούσαν τα ρωσικά στρατεύματα, με αποτέλεσμα να ανατραπούν αρκετά φορτηγά, στη συνέχεια.

Και πρόσθεσε: «Με τέτοιες ιδιοφυΐες, δεν χρειαζόμαστε καν εχθρούς. Κύριοι αρχηγοί του στρατού, παρακαλώ, ελέγξτε την κατάσταση - ήρθε η ώρα να μεγαλώσετε».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανότατα ο πιο αιματηρός της Ρωσίας από τον Β'ΠΠ

Η Ρωσία βρίσκεται πλέον στον ένατο μήνα των μαχών της στην Ουκρανία και πιστεύεται ότι έχει υποστεί μεγάλες απώλειες.

Η Μόσχα αναφέρει ότι έχει υποστεί μόλις πάνω από 6.000 απώλειες, αλλά δεδομένου ότι ο Πούτιν διέταξε πρόσφατα τη μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων για το μέτωπο, ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν σίγουρα μια άγρια υποεκτίμηση.

Η Ουκρανία πιστεύει ότι 75.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις μάχες, αν και η Δύση εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι οι απώλειες των Ρώσων είναι πάνω από 75.000

Ο Τζέιμς Χίπεϊ, επικεφαλής των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 25.000 Ρώσοι στρατιώτες. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι 75.000 έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί, αν και έδωσε τον αριθμό αυτό τον Ιούλιο και έκτοτε δεν τον έχει επικαιροποιήσει.

Ενώ μπορεί να μη μάθουμε ποτέ τον πραγματικό απολογισμό, είναι σαφές ότι οι απώλειες είναι σοβαρές και ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανότατα ο πιο αιματηρός της Ρωσίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ανάρτηση του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, Ολέξι Ρεζνίκοφ

Αυτό το ζήτημα είναι απίθανο να βελτιωθεί, καθώς κακώς εκπαιδευμένοι επίστρατοι φτάνουν στις γραμμές του μετώπου, όπου οι άπειροι διοικητές φαίνεται να τους αφήνουν στην τύχη τους.


iefimerida.gr



Παναγιωτόπουλος: Έρχονται ακόμη 4 Rafale, ναυπηγείται η δεύτερη Belh@rra, είμαστε στο πρόγραμμα των F-35

 


«Δεν θα σταματήσει η εντατική προσπάθεια για να ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο οι Ένοπλες Δυνάμεις με μέσα. Σήμερα, στην εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας, πέταξαν δύο καινούργια «Rafale» που ανήκουν στη δεύτερη εξάδα που παραδίδεται αυτό το διάστημα στην Πολεμική Αεροπορία». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στον επίσημο εορτασμό του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 8 Νοεμβρίου, στη Σχολή Ικάρων, στη Δεκέλεια.

Μιλώντας σε στρατιωτικούς συντάκτες, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ευχήθηκε «σε κάθε γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας να έχουμε ένα ή περισσότερα καινούργια μέσα να εμφανίζονται στους ελληνικούς ουρανούς». «Τα επόμενα τέσσερα "Rafale" από τη δεύτερη εξάδα θα παραδοθούν στο προσεχές διάστημα, με ρυθμό περίπου ένα ανά μήνα. Κι έπεται συνέχεια» επισήμανε.

«Το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας» πρόσθεσε, «προδιαγράφεται λαμπρό αφού ήδη εντάσσονται τα "Rafale", προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο εκσυγχρονισμός των 83 F-16 στην εκδοχή "Viper", την πιο προηγμένη εκδοχή στον κόσμο σήμερα».

Σημείωσε, δε, ότι «έχει παρθεί η απόφαση για τον εκσυγχρονισμό και των F-16 Block 50. Η Ελλάδα έχει μπει στο πρόγραμμα F-35, σε μερικούς μήνες περιμένουμε την απάντηση στο LOR που έχουμε στείλει προκειμένου να εξελιχθεί κι αυτή η διαδικασία και έπεται συνέχεια».

«Περισσότερη διακλαδικότητα, περισσότερη δικτυοκεντρικότητα, αφού στην σύγχρονη, την ψηφιακή εποχή η ταχύτητα μετάδοσης πληροφορίας στο χειριστή και από τον χειριστή σε άλλα μέσα και άλλων Κλάδων, είναι χρήσιμης σημασίας που τον βοηθούν να εκτελεί καλύτερα την αποστολή του. Και σε αυτή την εποχή μπαίνει λοιπόν και η Πολεμική Αεροπορία» υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Για την τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας Belharra του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, που έγινε χθες παρουσία του Ν. Παναγιωτόπουλου στη Γαλλία, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι «ήταν μια μεγάλη μέρα για τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, για το γαλλικό Ναυτικό, όμως με σημασία και για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού ακολουθεί το δεύτερο καράβι που θα είναι για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού». Η δεύτερη φρεγάτα, όπως είπε, «ναυπηγείται ήδη στα Ναυπηγεία της "Group Naval", με ταχείς ρυθμούς. Το πρόγραμμα είναι μπροστά όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Τα δύο καράβια θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, αρχές και τέλος του 2025».

«Άρα», συμπλήρωσε, «είμαστε μέσα στο πρόγραμμα, με ταχύτατους ρυθμούς κι είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τις εργασίες ναυπήγησης, τις δυνατότητες αυτού του πολύ μεγάλου πλοίου, τις ψηφιακές ιδίως δυνατότητες που έχει, αφού στην ουσία κι αυτό μετατρέπεται σε ένα ψηφιακό κέντρο μετάδοσης και επεξεργασίας κάθε πληροφορίας που όπως είναι κατανοητό, δημιουργεί νέες δυνατότητες στο τακτικό περιβάλλον, το ναυτικό και όχι μόνο, καθώς και τις μεγάλες δυνατότητες που έχει σε επίπεδο εξοπλισμού».

Ανέφερε, επίσης, ότι αντάλλαξε απόψεις «με το Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται ήδη εδώ κι αρκετό καιρό στη Λοριάν της Γαλλίας και παρακολουθούν από κοντά όλη την διαδικασία, διασυνδέουν την κατασκευάστρια εταιρεία με εταιρείες της ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας». «Ήδη», συνέχισε, «έχουν υπογραφεί συμβόλαια για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό που λαμβάνει χώρα στη Γαλλία, αλλά εμπλέκει και ελληνικές εταιρείες». «Η στρατηγική σχέση με τη Γαλλία εξελίσσεται. Αποδεικνύεται μέσα σε αυτά τα προγράμματα που τρέχουν γρήγορα και νομίζω ότι το μεγάλο όφελος είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύονται με τα τελειότερα μέσα, τα πιο σύγχρονα μέσα, σε αέρα και θάλασσα και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς» εξήγησε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Για το ζήτημα των κορβετών, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επισήμανε ότι «είναι μία απόφαση που θα μας απασχολήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα». Όπως ξεκαθάρισε, περιμένουμε «αυτή τη στιγμή τις τελικές προτάσεις των Γάλλων και των Ιταλών, οι οποίοι θα είναι στην τελική φάση επιλογής». «Αυτές οι προτάσεις έχουν να κάνουν και με το χρηματοδοτικό, το πρόγραμμα αποπληρωμής δηλαδή, το οποίο θα θέλαμε να είναι το ευνοϊκότερο δυνατό, ώστε να μπορούμε, να το καλύψουμε στον οικονομικό σχεδιασμό μας. Έχουν να κάνουν με τα χρονοδιαγράμματα παραλαβής και βέβαια με το ζήτημα της ναυπήγησης σε ελληνικό ή ελληνικά Ναυπηγεία» διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

«Εφ' όσον δοθούν επαρκείς, ικανοποιητικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα», συνέχισε, «θα αξιολογηθούν βέβαια από το Πολεμικό Ναυτικό». «Νομίζω είμαστε κοντά στη λήψη απόφασης, ασφαλώς πριν από το τέλος του έτους και γι' αυτό το ζήτημα» ανέφερε. Για τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι με το Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιέν Λεκορνού επιβεβαίωσαν «την κοινή βούληση» για συνεργασία, «έτσι ώστε να υπερισχύσουν αυτοί που επιθυμούν ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

«Κατανοούν όλοι τις διαφορές που έχουμε, την ένταση που υπάρχει, τις προκλήσεις, αλλά και τις προσβολές» εξήγησε και συμπλήρωσε: «Έκανα λόγο και για προσβολές σε καθημερινή σχεδόν βάση από τους γείτονες. Θα θέλαμε όλοι να φτάσουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο κατανόησης, αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αλλάξει η ρητορική και να πέσουν οι τόνοι». Υπογράμμισε ότι «οι σύμμαχοί μας είναι κοντά μας», ενώ για τη γαλλική πλευρά ξεκαθάρισε ότι «διαχρονικά, κατανοούσαν τα επιχειρήματά μας και ήταν δίπλα μας και σε επίπεδο πολιτικής, αλλά και σε επίπεδο πράξεων».

«Όλα αυτά τα εξοπλιστικά που κάνουμε με τη Γαλλία, η συμφωνία που έχουμε υπογράψει, η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που υπάρχει σ' αυτή τη συμφωνία κι έχουν διατυπώσει την άποψή τους να εφαρμοστεί, εάν απαιτηθεί, νομίζω αποδεικνύουν καλύτερα απ' όλα την ποιότητα και το βάθος αυτής της συμμαχικής σχέσης» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Όπως ανακοινώθηκε, παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιάνος Πετράκης και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Επίσης, έδωσαν το «παρών» βουλευτές, Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, απόστρατοι αρχηγοί και αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.



Αυξήθηκαν κατά 14% τα κρούσματα κορωνοϊού και κατά 11% οι εισαγωγές σε νοσοκομεία

 



Ένα ακόμη ξέσπασμα κορωνοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως μαρτυρούν οι «σκληροί» επιδημιολογικοί δείκτες. Κατά την τελευταία εβδομάδα (31 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου βάσει της έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ΕΟΔΥ) καταγράφηκαν περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία και νοσηλείες σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν οι επαναλοιμώξεις από 23% στο 25%, γεγονός που αναδεικνύει το βασικό χαρακτηριστικό των νέων υποπαραλλαγών της μετάλλαξης Omicron, BQ.1, BQ.1.1 και XBB, ότι δηλαδή διαφεύγουν της ανοσίας είτε του εμβολίου είτε της νόσησης.

Σύμφωνα με τη χθεσινή εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και ανήλθαν σε 61.139 κρούσματα.

Σε μαθητές και ηλικιωμένους τα περισσότερα κρούσματα

Μάλιστα, η αύξηση εντοπίζεται κυρίως στις ηλικιακές ομάδες των ανηλίκων και των ηλικιωμένων άνω των 70 χρόνων. Τα θετικά περιστατικά στον μαθητικό πληθυσμό είναι πολλά αλλά εκτιμάται ότι υποδηλώνονται καθώς δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια ελέγχου και δήλωσης του αποτελέσματος στην πλατφόρμα. Περισσότερο αξιόπιστη θεωρείται η εικόνα στον μαθητικό πληθυσμό των γυμνασίων και των λυκείων καθώς η δήλωση της μόλυνσης με κορωνοϊό και η απομόνωση για 5 ημέρες απαλλάσσουν τους μαθητές από τις αντίστοιχες απουσίες. Ωστόσο, η αυξημένη κινητικότητα του κορωνοϊού στους ανηλίκους επηρεάζει άμεσα, όπως επανειλλημένα έχουν εξηγήσει οι ειδικοί, τους ηλικιωμένους που ως πιο ευάλωτοι, μολύνονται ευκολότερα εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Αντίστοιχα, αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με τον επταήμερο μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 209 ασθενείς έναντι 189 την προηγούμενη εβδομάδα (αύξηση κατά 11%). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, χθες στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν συνολικά 1.597 ασθενείς, εκ των οποίων οι 306 σε Μονάδες. Οι εισαγωγές αφορούν κυρίως άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, που είναι ανεμβολίαστα ή έχουν και υποκείμενα νοσήματα.

Μάλιστα, το περασμένο 24ωρο ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομεία με λοίμωξη covid ξεπέρασε τους 220.

Οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε σχετικά σταθερό επίπεδο και κάτω από 100, ενώ την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε μείωση κατά 18% στα θύματα του κορωνοϊού.

Η πορεία των νέων υποπαραλλαγών

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση, έχουν καταγραφεί 18 κρούσματα της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» (ΒΑ.2.75), έναντι 17 την περασμένη εβδομάδα και 8 νέα κρούσματα της υπο-παραλλαγής ΧΒΒ.

Έχουν, επίσης, καταγραφεί 10 κρούσματα της υποπαραλλαγής BQ.1, και 16 της BQ.1.1, οι οποίες σύμφωνα με το ECDC αναμένεται να επικρατήσουν στην Ευρώπη έως την αρχή του 2023.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, η υποπαραλλαγή BQ.1.1 έχει διπλασιαστεί στο ποσοστό ανεύρεσης (από 2% σε 5,3%), ενώ σημαντική αύξηση παρατηρείται και στην ΧΒΒ (από 2,3% σε 4,4%).


protothema.gr



1555: Έφθασαν τα 3,5 εκατομμύρια οι απαντημένες κλήσεις πολιτών

 



Το ορόσημο των 3,5 εκατομμυρίων απαντημένων κλήσεων έφτασε το 1555, ο Ενιαίος Αριθμός Εξυπηρέτησης Πολιτών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λίγους μήνες μετά τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας. Η επαφή των πολιτών με το Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του και η εξυπηρέτησή τους συνεχίζει να αναβαθμίζεται. Είναι χαρακτηριστικό πως η συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων στο 1555 έχουν διεκπεραιωθεί σε ελάχιστο χρόνο. Αναλυτικά:

Από τις 29 Ιουλίου 2021 ως και τις 31 Οκτωβρίου 2022, το 1555 έχει δεχθεί συνολικά 3.775.664 κλήσεις, από τις οποίες έχουν απαντηθεί 3.498.238.

Το 99,4% του συνόλου των ερωτημάτων και των αιτημάτων των πολιτών έχουν απαντηθεί είτε κατά τη διάρκεια της κλήσης είτε εντός λίγων ημερών. Το υπόλοιπο 0,6% αφορά σε προσωποποιημένα αιτήματα, τα οποία χειρίζονται ειδικά ομάδες στελεχών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων.

Ο e-ΕΦΚΑ συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό τηλεφωνημάτων, καθώς μέχρι τώρα έχουν εξυπηρετηθεί 2.506.890 κλήσεις πολιτών για θέματα της αρμοδιότητάς του, με το ποσοστό των επιλυμένων αιτημάτων να ανέρχεται σε 99,4%.

Για τα θέματα αρμοδιότητας της ΔΥΠΑ έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 464.830 κλήσεις και το ποσοστό των επιλυμένων αιτημάτων ξεπερνά το 99,7%.

Για θέματα ΟΠΕΚΑ έχουν απαντηθεί 373.701 κλήσεις και για θέματα Εργασιακών Σχέσεων 111.112 κλήσεις. Ακολουθούν τα θέματα αρμοδιότητας της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας (πρώην ΣΕΠΕ) με 28.579 κλήσεις, τα θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης με 13.468 κλήσεις και Ισότητας Φύλων/Δημογραφικής Πολιτικής με 5.746 κλήσεις.

Το 1555 έχει προωθήσει απευθείας 4.094 κλήσεις προς τη Γραμμή SOS 15900, καθώς και 2.509 κλήσεις που αφορούν στον Προσωπικό Βοηθό για Άτομα με Αναπηρία.

Πλέον στο 1555 έχουν ενταχθεί και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), καθώς και το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), βελτιώνοντας το επίπεδο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

Παράλληλα, αυξάνεται σταθερά και η χρήση της αναβαθμισμένης ιστοσελίδας 1555.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν και να παρακολουθούν την πορεία προσωποποιημένων αιτημάτων, χωρίς να απαιτείται κλήση στο 1555. Ήδη μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2022, είχαν υποβληθεί με αυτό τον τρόπο 21.349 αιτήματα.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Το 1555 σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τόσο σε επίπεδο κλήσεων όσο και σε επίπεδο ολοκλήρωσης αιτημάτων. Τα τελευταία στοιχεία αποτυπώνουν τη διαρκώς αυξανόμενη αποδοχή και εμπιστοσύνη των πολιτών και επιβεβαιώνουν ότι ο ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης ήρθε για να μείνει. Δεν το λέμε εμείς, το θέλουν οι ίδιοι οι πολίτες. Στόχος φυσικά παραμένει η συνεχής βελτίωση του 1555, ώστε να γίνει ακόμη πιο χρήσιμος, καθημερινός σύμμαχος των πολιτών».




Δράσεις που έχει αναπτύξει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει φαινόμενα κερδοσκοπίας



Πολλές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις, σαν και αυτή τη συγκυρία που βιώνουμε τώρα, εκτός από τους εξωγενείς λόγους της αύξησης των τιμών, η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο με την αισχροκέρδεια, πρακτική παράνομη και απαράδεκτη, πολύ περισσότερο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Θα θέλαμε λοιπόν να θυμίσουμε, προς όλες τις κατευθύνσεις, πρωτίστως στους πολίτες που είμαστε υποχρεωμένοι να θωρακίσουμε απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές, αλλά και σε όσους σκέφτονται να αισχροκερδίσουν και φυσικά και στην Αντιπολίτευση, τις παρεμβάσεις μας για την αποτροπή και την αντιμετώπισή της αισχροκέρδειας. Ανάμεσα στ’ άλλα, εφαρμόζονται ήδη:

Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή.

Παρακολούθηση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, διανομής, εμπορίας και αποθήκευσης σειράς ειδών που είναι χρήσιμα για τα νοικοκυριά.

Μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας  και διάθεσής τους για τη στήριξη των καταναλωτών, μηχανισμός που ήδη έχει υιοθετηθεί και εφαρμόζεται και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μηχανισμός που θα γίνει και Ευρωπαϊκός Κανονισμός αλλά και φορολόγηση ύψους 375 εκ. ευρώ σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΡΑΕ.

Πλαφόν στα πάγια τέλη ηλεκτρικού ρεύματος και δυνατότητα του καταναλωτή να αλλάζει πάροχο χωρίς πέναλτι.

Εντατικοποίηση των  ελέγχων από τη ΔΙΜΕΑ.

Σε μια σύγχρονη φιλελεύθερη οικονομία πρέπει να διασφαλίζεται το fair play, ώστε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός και να μην ενισχύονται ολιγοπώλια, πολύ περισσότερο όταν οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, όπως συμβαίνει σήμερα. Και κάτι τελευταίο, που έχει την αξία του, ιδιαίτερα για όσους κόπτονται υποκριτικά σήμερα για την αισχροκέρδεια, ασκώντας ανυπόστατη κριτική. Να θυμίσουμε ότι από τη μία πλευρά η Κυβέρνηση κάνει όσα αναφέραμε προηγουμένως, από την άλλη με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα που έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση καταργήθηκε η διάταξη περί αισχροκέρδειας και οι συνέπειες που επέφερε το αδίκημα αυτό.




Ενισχύουμε τις διεθνείς συνεργασίες των πανεπιστήμιών μας

 



Πραγματοποιήθηκε χθες η εναρκτήρια εκδήλωση της συνόδου «Pharos Summit 2022», την οποία διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Η.Π.Α. στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου  συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των ελληνικών Α.Ε.Ι. και 30 μεγάλων αμερικανικών Πανεπιστημίων. Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε:


Ένας κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής μας ήταν να κάνουμε τα πανεπιστήμιά μας πιο ανοιχτά στον κόσμο, να ενισχύσουμε τις διεθνείς συνεργασίες που συζητάτε σήμερα. Πολλές από αυτές έχουν ήδη συμφωνηθεί. Πολύ περισσότερες θα συνομολοηθούν τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες, χρόνια, διότι πιστεύω ότι υπάρχει πραγματική δυνατότητα να ενισχυθούν οι ακαδημαϊκοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας…

Προσπαθούμε να προσφέρουμε στους μαθητές και φοιτητές μας, στο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης, την καλύτερη δυνατή εμπειρία σε δημόσιο δωρεάν σύστημα παιδείας. Προκειμένου να το κάνουμε αυτό, φροντίσαμε δια νόμου τα πανεπιστήμια να έχουν πραγματικά την ελευθερία που πάντα αποζητούσαν, ώστε να οικοδομήσουν ακριβώς τις συνεργασίες που συζητάτε αυτήν τη στιγμή. Και θεωρώ ότι μάλλον δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Ελλάδα για αμερικανικά πανεπιστήμια που επιθυμούν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε άλλα μέρη του κόσμου…

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία περιοχή όπου εκτυλίσσεται έντονα η κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα είναι όμως μία χώρα η κυβέρνηση της οποίας είναι αφοσιωμένη στην εφαρμογή καινοτόμων λύσεων δημόσιας πολιτικής. Και αυτές οι λύσεις πολύ συχνά πηγάζουν από το ακαδημαϊκό έργο που θα παράγετε εσείς. Επομένως, στην Ελλάδα δεν θα βρείτε μόνο μια πολύ φιλική χώρα, αλλά και μια κυβέρνηση που θα είναι πρόθυμη να αναπτύξει περαιτέρω ιδέες που θα προκύψουν από αυτές τις ακαδημαϊκές συνεργασίες. Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι πολλές από αυτές τις συνεργασίες έχουν ήδη ανακοινωθεί…

Στηρίζουμε το δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα με τα χρήματα των φορολογούμενων και έχουμε την υποχρέωση να προσφέρουμε στους φοιτητές μας την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Και για να είμαστε σε θέση να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους.

Στο πλαίσιο του διεθνούς ακαδημαϊκού προγράμματος συνεργασιών που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2019 δρομολογήθηκαν τρεις συνέργειες: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Columbia, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο Yale. Αξιοσημείωτη είναι και η νέα συνεργασία μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Yale η οποία προβλέπει την ανταλλαγή φοιτητών από τα δύο ιδρύματα και την παρακολούθηση μαθημάτων άνευ διδάκτρων.




Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού.

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε χθες συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Ανέφερε ανάμεσα στα άλλα:

Είμαστε σε θέση να πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα, τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. 

Έχουμε ένα δημοσίευμα, το οποίο παρουσιάζει μία σειρά από ονόματα τα οποία δήθεν ήταν υπό παρακολούθηση, χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο ότι αυτό πράγματι συνέβαινε και χωρίς καμία απολύτως σύνδεση με εμένα προσωπικά, που κατηγορούμαι ότι είμαι ο «ιθύνων νους» αυτής της σκευωρίας. Πρόκειται περί ενός απίστευτου ψέματος.

Είναι ντροπή και αίσχος να εννοεί κάποιος ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί τον Υπουργό Εξωτερικών. Και άκρως επικίνδυνο. Κι επειδή εγώ δεν μπορώ να κάνω αγωγή στον κ. Βαξεβάνη, δεν έχω κάνει ποτέ σε κανέναν, στηρίζομαι στη Δικαιοσύνη και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να ζητήσει διευκρινίσεις και αποδεικτικά στοιχεία.

Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους εδώ. Κάποιοι επειδή μπορεί να έχουν μια ομάδα ή να ελέγχουν κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή ενδεχομένως και τα δύο, θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην Κυβέρνηση, να υπονομεύουν -αλλάζοντας απόψεις από τη μία μέρα στην άλλη- τη διαδρομή της χώρας. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι οι ρόλοι του καθενός είναι απόλυτα καθορισμένοι. Η Κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Εκλεγόμαστε από το λαό. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην προσπάθεια προόδου της χώρας. Δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την Κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι.  

Το μήνυμα το οποίο στέλνω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι: Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού. Και καλά θα κάνουν όλοι να αναλογιστούν ποιοι είναι οι ρόλοι τους. Και δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, απευθύνομαι συνολικά.

Οι εκλογές θα γίνουν το ’23, στην ώρα τους. Εκλογές θα γίνουν, όπως έχω δεσμευτεί, στο τέλος της τετραετίας. Δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές οι οποίοι ακριβώς αυτό θέλουν να επιδιώξουν.

Όλοι γνωρίζουν ότι τέτοια ακρίβεια έχει να δει ο πλανήτης ολόκληρος εδώ και 40 χρόνια. Αυτό λοιπόν είναι το πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχει «ακρίβεια Μητσοτάκη», υπάρχει «ακρίβεια Putin». Γιατί αν υπήρχε «ακρίβεια Μητσοτάκη» θα υπήρχε και «ακρίβεια Macron» και «ακρίβεια Biden» και «ακρίβεια Scholz» και όλες οι σχετικές αναλογίες. Ο πληθωρισμός στη χώρα μας δεν είναι υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, άρα δεν συμβαίνει στην Ελλάδα κάτι δυσανάλογα προβληματικό σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει το λιμάνι να παραμείνει στη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να το αναπτύξει και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες. Στην παρούσα συγκυρία δεν βλέπουμε το λόγο να πουληθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε κάποιον ξένο επενδυτή.