Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Θρίλερ με την επιστολή Τσακαλώτου - Ζητούν έκτακτο Eurogroup



Δεν αρκεί η επιστολή Τσακαλώτου στον Σόιμπλε - Εξετάζεται το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης μέσα στην ημέρα.

Ούτε η επιστολή Τσακαλώτου φαίνεται να φτάνει στον Σόιμπλε και για τον λόγο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης μέσα στην ημέρα. 

?Πρωτοβουλία για να λυθεί το ζήτημα σήμερα ?φέρεται να σχεδιάζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ?,? μετά τις νέες επιφυλάξεις που εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού ?Οικονομικών κατά τη διάρκεια της πρωινής τηλεδιάσκεψης του Euroworking? ?Group. 

Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Ντάισελμπλουμ αναμένεται να συγκαλέσει εκτάκτως τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σήμερα, Τετάρτη. 

Η διαβούλευση και οι επαφές ?βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν διακοπεί. Σε ό,τι αφορά στις γραπτές διαβεβαιώσεις? που έχουν ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, αν και επισήμως ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την ύπαρξη της επιστολής Τσακαλώτου?, ο ?ο υπουργός Οικονομικών "αναμένεται να στείλει την επιστολή εφόσον κρίνεται ότι είναι χρήσιμο για τη διαδικασία??".?? 



Πηγή: protothema.gr


Νέα Δημοκρατία : Κόβουν το 50% του ΕΚΑΣ από τους πιο αδύναμους συνταξιούχους




Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης έκαναν την ακόλουθη δήλωση: 

«Αν δεν ήταν τραγωδία, θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο! 

 Με νωπό ακόμη στη μνήμη όλων το προκλητικό διάγγελμα – φιάσκο του πρωθυπουργού περί χορήγησης δήθεν της 13ης σύνταξης, δημοσιεύτηκε το Φ.Ε.Κ. (4101/20-12-2016, τεύχος Β΄) που περιλαμβάνει την οριζόντια μείωση της σύνταξης όλων των χαμηλοσυνταξιούχων.

 Πρόκειται για το πρώτο βήμα που καταργεί οριστικά το 50% τους ΕΚΑΣ σε 250.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Η συνολική απώλεια του ΕΚΑΣ – ύψους 940.000.000 ευρώ – που συντελέστηκε με απόλυτη ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφορά κατεξοχήν την πιο αδύναμη κατηγορία των συνταξιούχων, της οποίας το μαρτύριο δεν έχει τέλος.

Η μηνιαία μεσοσταθμική απώλεια για κάθε συνταξιούχο είναι 200 ευρώ και αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 της κύριας σύνταξής του. Αυτό σε ετήσια βάση ισοδυναμεί με την απώλεια περίπου 4 συντάξεων.

Οι μειώσεις των συντάξεων με βάση το “Νόμο Κατρούγκαλου” είναι αλλεπάλληλες. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι, παρά τις δραματικές μειώσεις που έχουν συντελεστεί, το ασφαλιστικό παραμένει ακόμη στον αέρα».


Οδηγίες προς διαβητικούς για Χριστούγεννα χωρίς εκπλήξεις



Χαρά αλλά και άγχος μπορεί να προκαλέσει η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και σε όσους ζουν ή συναναστρέφονται με αυτούς. Κι αυτό, γιατί είναι δύσκολο να αντισταθούν στα παραδοσιακά, μικρά, λαχταριστά γλυκά που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του σπιτιού και κατά κανόνα, δεν αποτελούν υγιεινή επιλογή για τους πάσχοντες.

«Δεδομένου ότι η υγιεινή διατροφή είναι μονόδρομος, η καλύτερη τακτική για τη διατήρηση του σακχάρου στα επιθυμητά επίπεδα είναι η προσκόλληση στο πρόγραμμα που ακολουθείται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, το οποίο περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή, τακτικά γεύματα που μετριάζουν την επιθυμία για τσιμπολόγημα, καθώς και άσκηση», επισημαίνει ο Κυριάκος Καζάκος, παθολόγος-διαβητολόγος.

«Επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές, η εφαρμογή των οποίων θα μπορούσε να προστατεύσει την υγεία των ατόμων με διαβήτη, χωρίς τα άτομα αυτά να νιώσουν απομονωμένα τις γιορτινές αυτές ημέρες», συμπληρώνει.

Ο πρώτος κανόνας για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 ή 2, από προδιαβήτη, αλλά και για όσους δεν υποφέρουν από τη νόσο μα προσπαθούν να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό βάρος προκειμένου να την αποφύγουν, είναι ότι μικρές υπερβάσεις της συνιστώμενης πρόσληψης θερμίδων μπορεί να αντισταθμιστούν με άσκηση. Οι μέρες των εορτών, εξάλλου, αποτελούν ιδανική ευκαιρία για επιπλέον άσκηση, καθώς υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος.

Μόλις 15 λεπτά επιπλέον τρέξιμο ή ένας μεγάλος περίπατος τη μέρα βοηθούν σημαντικά στον έλεγχο του σακχάρου, αλλά ακόμα κι αν σημειωθεί μια μικρή άνοδος στην τιμή του για μια ή δύο ημέρες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Με τον τρόπο αυτό, ο ασθενής συμμετέχει στα έθιμα και δεν νιώθει αποκομμένος από την υπόλοιπη οικογένεια, χωρίς ωστόσο να θέτει την υγεία του σε κίνδυνο.

«Ο τρόπος διαχείρισης του διαβήτη έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Οι αυστηρές απαγορεύσεις που ίσχυαν παλαιότερα δυσκόλευαν τη ζωή των ατόμων με διαβήτη, χωρίς να έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έτσι έχουν αντικατασταθεί από μια συνολικότερη και πιο ελαστική προσέγγιση, αρκεί αυτή να εφαρμόζεται υπό το πρίσμα της κοινής λογικής και του μέτρου», σημειώνει ο κ. Καζάκος, προσθέτοντας, ότι οι ασθενείς με αρρύθμιστο διαβήτη θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου τους πριν αποφασίσουν να φάνε έστω και μια λεπτή φέτα βασιλόπιτας.

Η καλή προετοιμασία, λοιπόν, και ο σωστός προγραμματισμός μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή πολλών παγίδων και να μειώσει το άγχος των ατόμων με διαβήτη.

Για τη μείωση λοιπόν των προσλαμβανόμενων θερμίδων, ο κ. Καζάκος συστήνει:

- Αντικαταστήστε τις λιπαρές τροφές με πιο light εκδοχές, π.χ. επιλέξτε dressing γιαουρτιού αντί για σος που περιέχει μαγιονέζα.

- Αφαιρέστε τα λιπαρά τμήματα του κρέατος, όπως είναι η πέτσα από τη γαλοπούλα ή το γουρουνόπουλο.

- Αλλάξτε τον τρόπο μαγειρέματος των παραδοσιακών φαγητών. Για παράδειγμα, μην παραγεμίσετε τη γαλοπούλα με κάστανα, ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρια. Είναι εξίσου νόστιμη εάν ψηθεί μόνο με μπαχαρικά στο γκριλ ή στα κάρβουνα.

- Αποφύγετε τα σνακ πριν από το φαγητό. Είναι πειρασμός και φορτώνουν τον οργανισμό με θερμίδες, αλλά εάν αποφασίσετε να τα σερβίρετε, κάντε το τη σωστή στιγμή αντί να παραμένουν σε κάθε τραπεζάκι επί ώρες βάζοντάς σας σε πειρασμό.

- Μαζέψτε το τραπέζι αμέσως μετά το φαγητό. Το τσιμπολόγημα μετά το γεύμα γίνεται ασυναίσθητα και προσθέτει βάρος.

-Σερβίρετε στο πιάτο σας τη σωστή ποσότητα επιλεγμένου με σύνεση φαγητού και μην το ξαναγεμίσετε. Μην ξεχνάτε ότι το μισό πιάτο πρέπει να αποτελείται από σαλάτα.

- Μη δοκιμάζετε απ' όλα τα διαθέσιμα γλυκά. Αντικαταστήστε τα με φρούτα ή μοιραστείτε τη μερίδα με κάποιον άλλον, εάν αποφασίσετε να υποκύψετε στον πειρασμό.

- Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Θυμηθείτε ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες υπογλυκαιμίες.

Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη πρόσφατα είναι καλό να ελέγχετε συχνά τη γλυκόζη του αίματος προκειμένου να μάθετε πόσο πρέπει να τρώτε και τι είδους τροφές επηρεάζουν ιδιαίτερα τα επίπεδά της.

«Να θυμάστε ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, προκαλούν πιο αργή απορρόφηση των υδατανθράκων, με συνέπεια την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης όχι μόνον αμέσως μετά από το γεύμα, αλλά και λίγες ώρες μετά το γεύμα. Για τα άτομα που είναι σε αγωγή με ινσουλίνη, η προσαρμογή της δοσολογίας σε συνεννόηση βέβαια με τον διαβητολόγο, μπορεί να περιορίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις της διατροφής», προειδοποιεί ο κ. Καζάκος.

Τέλος συμβουλέυει τους ασθενείς που θα περάσουν τις γιορτές μακριά από το σπίτι τους να λάβουν προληπτικά μέτρα, να έχουν μαζί τους επάρκεια φαρμάκων και ταινιών μέτρησης για τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου τους.



Συμβουλές από τον παθολόγο-διαβητολόγο, Κυριάκο Καζάκο.
Πηγή


Ο Αλέξης Τσίπρας καταρρέει και επιμένει να σέρνει στην παρακμή την χώρα επιμένοντας για εκλογές το 2019


Κώστας Βουκελάτος

Κανένας αποτυχημένος στην Ελλάδα δεν επέμεινε τόσο  να παραμείνει στην εξουσία παρά την καταστροφική πορεία που έχει πάρει Χώρα και όσοι επέμεναν τους έφαγε η λαϊκή οργή.

Είναι εγκληματική ενέργεια όταν μια αποδεδειγμένα αποτυχημένη κυβέρνηση προσπαθεί περάσει ότι δεν θα πάει για εκλογές γιατί δεν έχει τελειώσει ο χρόνος της όταν ο χρόνος της έχει τελειώσει εδώ και μήνες λόγω ανικανότητας και ανεπάρκειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζοντας μαζί με τα στελέχη της κυβέρνησης του τεράστιες ευθύνες που χρήζουν διερεύνησης από την δικαιοσύνη και απόδοση ποινικών ευθυνών για ότι έχουν κάνει αυτούς τους μήνες που έμειναν στην εξουσία,  προσπαθούν να γαντζωθούν όπως μπορούν στην εξουσία μήπως καταφέρουν να αλλάξουν κάτι αλλά η ανικανότητα τους δεν τους το επιτρέπει.

Η πορεία τους είναι αναμφισβήτητη ειδικά βλέποντας τις αντιδράσεις των πολιτών σε κάθε εμφάνιση του Τσίπρα και η μοίρα αυτής της κυβέρνησης προδιαγεγραμμένη, ευτυχώς μήπως και γλιτώσει η χώρα από την πλέον καταστροφική κυβέρνηση της Ελλάδας όλων των εποχών.




Πολλά ερωτηματικά για «Παρέλαση» τροπολογιών στη Βουλή που δοκιμάζουν τα νεύρα των βουλευτών



Μανιάτης: «Επιχειρείτε να μετατρέψετε τη Βουλή πλυντήριο της ανικανότητας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». «Τα στατιστικά είναι αμείλικτα σε βάρος σας», αντεπιτέθηκε ο Γιώργος Σταθάκης, αλλά χωρίς να τα παραθέσει.

Τα νεύρα των βουλευτών της αντιπολίτευσης δοκιμάζει σήμερα η κυβέρνηση με τη νέα «παρέλαση» τροπολογιών που έχει στηθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το νέο χωροταξικό σχεδιασμό με στόχο να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα πριν από την εκπνοή του ημερολογιακού έτους.

Έως αυτή την ώρα υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες ανέρχονται αθροιστικά στις 38 (19 και 19 αντίστοιχα), ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός να αυξηθεί έως την ψηφοφορία.

Η «βροχή» άσχετων και εκπρόθεσμων τροπολογιών προκάλεσε ήδη την έκρηξη του Γιάννη Μανιάτη από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο οποίος ανέβασε τους τόνους από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μετατρέψει τη Βουλή σε «πλυντήριο της ανικανότητας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

«Είναι αδιανόητο οι τροπολογίες να είναι περισσότερες από τα άρθρα του νομοσχεδίου που συζητάμε. Εμείς δεν αποδεχόμαστε να γίνει η Βουλή πλυντήριο ανικανότητας της κυβέρνησης. Προστατέψτε ως προεδρείο την αξιοπρέπεια του σώματος. Έχει πάρει πλέον διαστάσεις σκανδάλου το φαινόμενο, με αυτή την κυβέρνηση που αν τολμούσε η προηγούμενη να φέρει έστω δύο τροπολογίες άσχετες με το νομοσχέδιο ανέβαιναν στα έδρανα και τώρα μούγκα στην στρούγκα», τόνισε ο κος Μανιάτης, ενώ και η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ ζητούσε ενημέρωση σχετικά με το αν επίκεινται κι άλλες τροπολογίες, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για την νομοθετική πρακτική της κυβέρνησης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, ήταν εκείνος που ανέλαβε να υπερασπιστεί την κυβέρνηση δια της τακτικής «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» και επιστρατεύοντας τα στατιστικά στοιχεία για να κατηγορήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι επί διακυβέρνησής τους βομβάρδιζαν με μεγαλύτερο αριθμό τροπολογιών το Κοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο να παραθέσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο κος Σταθάκης επικαλέστηκε ως δικαιολογία και το κλείσιμο του ημερολογιακού έτους σε συνδυασμό με το κλείσιμο της Βουλής που επιτάσσει όπως είπε τη διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων, προσθέτοντας πως 3 – 4 από τις υπουργικές τροπολογίες αποτελούν υποχρεώσεις της χώρας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Δηλαδή μας λέτε ότι για εσάς μέτρο σύγκρισης είναι ότι δεν είστε χειρότεροι από τους προηγούμενους», σχολίασε δηκτικά ο Γιάννης Μανιάτης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των τροπολογιών είναι άσχετες ως προς το αντικείμενο του νομοσχεδίου καθώς αφορούν ζητήματα από τον ΕΟΤ έως προσλήψεις για την καθαριότητα στο δημόσιο, θέματα αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού, καθώς και την αγορά πετρελαιοειδών που «μετακόμισε» από το πολυνομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τον βομβαρδισμό τροπολογιών.

Ερωτηματικά πάντως εγείρει βουλευτική τροπολογία της Ευαγγελίας Καρακώστα από τον ΣΥΡΙΖΑ, για την παράταση κατά ένα χρόνο της προθεσμίας των 3 ετών για την ένταξη στο νόμο περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων, προκειμένου να προλάβουν να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους κι όσοι δεν το έπραξαν στο προβλεπόμενο από το νόμο χρονικό διάστημα, εγείροντας ερωτηματικά και με άγνωστο τον αριθμό των πολιτών που θα ευνοηθούν εφόσον η τροπολογία γίνει δεκτή.




Πηγή: skai.gr




Εντονες αποδοκιμασίες κατά Τσίπρα στην Κρήτη -«Προδότη» φώναζαν



Με αποδοκιμασίες και συνθήματα περίμεναν τον Αλέξη Τσίπρα στις Μοίρες του Ηρακλείου Κρήτης, κάτοικοι της περιοχής.

Ο Πρωθυπουργός έφτασε το μεσημέρι της Τρίτης στις Μοίρες και η περιοχή ήταν κυριολεκτικά «αποκλεισμένη» από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.



Οπως ακούγεται στο βίντεο που εξασφάλισε το iefimerida.gr, αγρότες αποδοκιμάζουν έντονα με σκληρές κουβέντες τον Αλέξη Τσίπρα κατά την άφιξή του με φράσεις όπως «έξω, προδότη».



Αυτές οι σκηνές έγιναν ακριβώς πριν την «έκρηξη» Τσίπρα στο δημαρχείο Φαιστού στις Μοίρες, όταν ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν από την αίθουσα όπου θα ξεκινούσε η σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των αγροτών και των κτηνοτρόφων και είχε έντονο διάλογο μαζί τους.




Πηγή : iefimerida.gr


Αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν Mannequin Challenge για καλές γιορτές



Με περίσσιο χιούμορ η Ελληνική Αστυνομία έφτιαξε το δικό της βίντεο με Mannequin Challenge προκειμένου να ευχηθεί «καλές γιορτές» μέσω των social media.




Μπακογιάννη: Το παιχνίδι του Σόιμπλε το έπαιξε ο κ. Τσίπρας


Στην πορεία της διαπραγμάτευσης και στην τοποθέτηση του Νίκου Ξυδάκη στον realfm 97,8 ότι πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν ενώπιον του πολιτικού εκβιασμού του κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον σταθμό μας και στην εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.

«Τη βρίσκω πάρα πολύ ενδιαφέρουσα τη θέση του κ. Ξυδάκη. Εχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση φτάνει στο αμήν όπου έχει προχωρήσει και έχει κάνει όλα αυτά τα οποία έχει κάνει τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την εικόνα της χώρας, την οικονομία, την πορεία, καταλήγει στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατά τα άλλα υβρίζει και στα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης για να ζητήσει στήριξη και βοήθεια», τόνισε χαρακτηριστικά η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ.

Και πρόσθεσε: «Αυτό θα μπορούσε να το είχε κάνει ο κ. Τσίπρας πράγματι, σε διάφορες φάσεις, από την ημέρα που εξελέγη μέχρι και όταν παρουσιαστήκαν τα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική. Δεν το έκανε. Εκανε όλες τις μονομερείς ενέργειες και σήμερα που έχουμε φτάσει για άλλη μια φορά να είμαστε κολλημένοι στον τοίχο ζητεί την συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμείς εδώ είμαστε. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τις αρχές μας και τις αξίες μας. Οτιδήποτε αφορά το εθνικό, το πατριωτικό συμφέρον θα είμαστε παρόντες, αλλά να μην θεωρεί και η κυβέρνηση ότι θα είμαστε βοηθοί σκηνοθέτες στο έργο του παραλόγου. Αυτό βεβαίως η ΝΔ δεν θα το κάνει».

Συνέχισε δε λέγοντας η κα. Μπακογιάννη: «Ποιος έπαιξε το παιχνίδι του Σόιμπλε; Το παιχνίδι του Σόιμπλε το έπαιξε ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Σόιμπλε ζήτησε να βάλει ο κ. Τσίπρας την υπογραφή του, και την έβαλε μεγαλοπρεπώς, κάτω από ένα κείμενο το οποίο λέει, ότι οποιεσδήποτε τέτοιου είδους ενέργειες όπως π.χ. να δώσει κάποια χρήματα θα τα κάνει κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς. Αυτό ο κ. Τσίπρας το υπέγραψε, δεν το υπέγραψα εγώ. Ο κ. Τσίπρας μην τηρώντας την υπογραφή του παίζει το παιχνίδι του κ. Σόιμπλε. Είναι πολύ απλό».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟΝ realfm 97,8 Η ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κα. ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ


Πηγή : euro2day.gr


Αναρρωτική άδεια είχε ζητήσει την ημέρα της δολοφονίας του Καρλόφ ο δράστης




Αναρρωτική άδεια είχε ζητήσει την ημέρα της επίθεσης κατά του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, ο 22χρονος Τούρκος αστυνομικός, Μεβλούτ Αλτιντάς, ενώ είχε υποσχεθεί να φέρει χαρτί από γιατρό στους ανωτέρους του, ανέφερε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας.

Το πρωί της Δευτέρας ο νεαρός είχε τηλεφωνήσει στο τμήμα της Άγκυρας στο οποίο εργαζόταν τα τελευταία δυόμισι χρόνια και είπε ότι δεν αισθανόταν καλά.

Ο Αλτιντάς είχε φύγει από το διαμέρισμα του, το οποίο μοιραζόταν, στη συνοικία Ντεμέτεβλερ στα περίχωρα της Άγκυρας την προηγούμενη μέρα και είχε περάσει τη νύχτα σε ξενοδοχείο στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την γκαλερί, όπου λίγες ώρες αργότερα δολοφόνησε τον Ρώσο πρέσβη.

«Περπάτησε από το ξενοδοχείο στην γκαλερί. Έδειξε την αστυνομική του ταυτότητα στην είσοδο», είπε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο κατόρθωσε να περάσει από την ασφάλεια με το όπλο του.

Πηγή του εκθεσιακού χώρου ανέφερε ότι ο Αλτιντάς είχε παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης την περασμένη Παρασκευή, ημέρες πριν από την επίθεση. «Κατά πάσα πιθανότητα για να εξετάσει το χώρο», σχολίασε η ίδια πηγή.



Πηγή : kathimerini.gr


Ν.Δ.: 13+1 αναπάντητα ερωτήματα για τις σχέσεις Τσίπρα – Παππά με την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας



Νέα ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τους Υπουργούς Ν. Παππά και Χρ. Βερναδάκη, κατέθεσαν στη Βουλή 15 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με κύριο ερώτημα αν «χρηματοδοτήθηκαν πολιτικοί φορείς ή κόμματα στην Ελλάδα ή Έλληνες υπήκοοι από την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας;».

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι «η σιωπή της Κυβέρνησης αναφορικά με το ρόλο και το βάθος της σχέσης του κ. Παππά και του ΣΥΡΙΖΑ με τον ειδικό στη δημιουργία εξωχώριων εταιρειών κ. Αρτεμίου, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται και στα Panama Papers, είναι εκκωφαντική». Και προσθέτουν: «Ο συνήθως λαλίστατος κ. Παππάς, που αρχικά δήλωσε ότι βρέθηκε με τον Κύπριο δικηγόρο στη Βενεζουέλα, το καλοκαίρι του 2013, για να συζητήσει για την αγορά αγροτικών προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της μακρινής χώρας και να προετοιμάσει το ταξίδι του κ. Τσίπρα, το οποίο είχε προηγηθεί κατά ένα περίεργο τρόπο, διαψεύστηκε πανηγυρικά από τον ίδιο τον κ. Αρτεμίου, ο οποίος με ένα μήνυμα στο twitter απάντησε στον κ. Παππά: “Σιγά μην πήγαμε στη Βενεζουέλα για να αγοράσουμε πιπεριές και φασόλια”…».

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αφού επισημαίνουν τις αποκαλύψεις που έχουν γίνει σήμερα για τις σχέσεις των κ. Τσίπρα και Παππά με το καθεστώς του Τσάβες και του κ. Μαδούρο, καθώς και τις σχέσεις του κ. Παππά με τον κ. Αρτεμίου, αναπτύσσουν 14 συγκεκριμένα ερωτήματα:


  1. Υπάρχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο οικονομική σχέση ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ ή στελέχη του με την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας ή άλλα πρόσωπα (φυσικά και νομικά) από τη χώρα αυτή;
  2. Χρηματοδοτήθηκε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή εταιρείες του ΣΥΡΙΖΑ ή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανών και αφανών, από οποιονδήποτε από τη χώρα αυτή, στην Ελλάδα ή αλλού;
  3. Τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Τσίπρας στην επιστολή  του προς τον κ. Μαδούρο με την αναφορά του για «έμπρακτη» υποστήριξη του Κόμματός του και με ποιο τρόπο αυτή εκφράστηκε;
  4. Σχετίζεται το ταξίδι των κυρίων Παππά και Αρτεμίου στο Καράκας με οποιαδήποτε «έμπρακτη υποστήριξη» του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Μαδούρο;
  5. Ποια τεχνογνωσία κόμισε ο κ. Αρτεμίου - ειδικευμένος στις offshore - στους κυρίους Τσίπρα και Παππά, κατά τις επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου και στο ταξίδι του κ. Παππά στη Βενεζουέλα;
  6. Έχει συστήσει ο κ. Αρτεμίου οποιαδήποτε εταιρεία για στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ;
  7. Ποιος είναι ο απώτατος δικαιούχος της Κυπριακής εταιρείας «ATLAS CYPRUS INTERNATIONAL TRUST», που είναι μέτοχος στην εφημερίδα «Αυγή» και ποια η προέλευση των χρημάτων της εν λόγω εταιρείας;
  8. Πόσα χρήματα έχει διαθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα τελευταία πέντε χρόνια, στην εφημερίδα «Αυγή», από ποιους πόρους και με ποιο τρόπο;
  9. Γιατί οι κύριοι Τσίπρας, Παππάς και Βερναρδάκης δεν απαντούν στις καταγγελίες του κ. Δαβαράκη;
  10. Ποιο ήταν το πρόσωπο που μετείχε στη συνάντηση του κ. Δαβαράκη με τους κ.κ. Παππά και Βερναρδάκη και δεν κατονομάζεται και πότε ακριβώς έγιναν αυτές οι συναντήσεις στο γραφείο της οδού Μητροπόλεως;
  11. Υπάρχουν παραστατικά για τις πληρωμές του κ. Δαβαράκη και του συνεργάτη του;
  12. Από ποιον λογαριασμό πληρωνόταν ο κ. Δαβαράκης; Από λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιου άλλου και ποιου;
  13. Ποιες άλλες ιστοσελίδες ή/και άλλα Μ.Μ.Ε. συνεστήθησαν κατά παραγγελία του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών του και σε ποιες άλλες περιπτώσεις (εκτός του κ. Δαβαράκη) ακολουθήθηκε αυτό το μοντέλο χρηματοδότησης ιστοσελίδων για να γράφουν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ;
  14. Θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι η χρηματοδότηση ιστοσελίδων για να γράφουν «φιλικά» και να υποστηρίζουν το Κόμμα του είναι νόμιμη και σε κάθε περίπτωση συμβατή με τη ρητορική της πάταξης της διαπλοκής;


Καμίνης: Δεν εξηγείται η στάση του Τόσκα, να παραιτηθεί



Την οργή του δημάρχου Αθηναίων προκάλεσαν οι νέοι βανδαλισμοί των κουκουλοφόρων στην Αθήνα και η στάση της αστυνομίας. Ζήτησε να παραιτηθεί ο Τόσκας.

Την οργή του ως δημάρχου Αθηναίων για τους νέους βανδαλισμούς των κουκουλοφόρων και τη στάση της αστυνομίας εξέφρασε ο Γιώργος Καμίνης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι είναι δυσεξήγητη η στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την μεγάλη επιχειρησιακή ικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Υπάρχει κενό ασφαλείας στην Αθήνα. Βλέπουμε να καίγονται περίπτερα και χθες το βράδυ τρία τρόλει. Ο Δήμος και οι κάτοικοι προσπαθούν να κρατήσουν την πόλη όρθια. Όμως το πρόβλημα είναι πολιτικό. Ο κ. Τόσκας πρέπει να παραιτηθεί. Ζητώ την αντικατάστασή του», είπε ο κ. Καμίνης διερμηνεύοντας, όπως ανέφερε, τις επιθυμίες των πολιτών να αλλάξει η πολιτική ασφάλειας.

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για πολύ σοβαρά προβλήματα που έχει το κέντρο της Αθήνας. «Συνεχώς υποβαθμίζεται και προκύπτουν θύλακες παραβατικότητας και άβατο σε ορισμένες περιοχές του», επεσήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή στη παραβατικότητα. «Είναι ευθύνη συνολικά της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», τόνισε η κ. Γεννηματά, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει τις ενέργειες του δημάρχου Αθηναίων, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλίες στη Βουλή.

Τόσκας: "Ο κ. Καμίνης προσπαθεί να καλύψει το έλλειμμα κοινωνικής του επάρκειας" 

Για έλλειμμα κοινωνικής επάρκειας κατηγόρησε τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» της ΕΡΤ, με αφορμή το ότι ο δήμαρχος τον κάλεσε να παραιτηθεί, μετά τον εμπρησμό στα τρία τρόλεϊ, χτες το βράδυ στην οδό Πατησίων.

Απαντώντας σε ερώτηση πως απαντάει στις επικρίσεις του δημάρχου, ο Νίκος Τόσκας είπε: «Ο κ. Καμίνης προσπαθεί να καλύψει το έλλειμμα της κοινωνικής του επάρκειας και αντί να προωθήσει την Αθήνα σαν τουριστικό προϊόν, την Αθήνα η οποία είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός και ασφαλής πόλη για να ζήσει κάποιος, προσπαθεί να σαμποτάρει αυτές τις προσπάθειες».

Ταυτόχρονα ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν τα Εξάρχεια και την Δυτική Αττική, ως χαλί για να κρύβουν τα προβλήματα, ενώ τώρα, για πρώτη φορά έγινε επιχείρηση στα Εξάρχεια, με στρατηγική επιλογή να χτυπηθεί πρώτα η μαφία των ναρκωτικών.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι στην συνέχεια θα αντιμετωπιστούν με επιτυχία και οι μπαχαλάκηδες. «Δεν μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν διαφορετική άποψη από εμάς και κάθονται ειρηνικά και συζητάνε. Μας ενδιαφέρουν αυτοί που παρανομούν», ανέφερε ο κ. Τόσκας.

Σε παρατηρήσεις των δημοσιογράφων ότι η εικόνα την πυρπόλησης των τρόλεϊ δυσφημίζει την χώρα και πως σχολιάζει όσα έγιναν, ο αναπληρωτής υπουργός, απάντησε ότι δεν τον ευχαριστούν αυτά τα γεγονότα, αλλά όπως είπε, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως έχουν μειωθεί οι καταστροφές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, της «μηδενικής ανοχής» των τότε κυβερνήσεων και χαρακτήρισε λάθος να απομονώνεται το χθεσινοβραδινό περιστατικό και να συγκρίνεται ανεξάρτητα από την συνολική εικόνα.

Στην συνέντευξη ο Νίκος Τόσκας αναφέρθηκε και στα τραγικά γεγονότα στην Γερμανία και στην Τουρκία και απαντώντας σε ερωτήσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για τρομοκρατική ενέργεια στην χώρα, ωστόσο, υπάρχει στενή συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές αστυνομίες και θα ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας για τις εορτές.



Πηγή : thetoc.gr


Χωρίς αντιγριπικά εμβόλια η Ελλάδα από τα μέσα Νοεμβρίου! Αυξημένη ζήτηση



Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να γίνεται τον Νοέμβριο, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της περιόδου έξαρσης της δραστηριότητας του ιού.

Δεν υπάρχουν εμβόλια κατά της γρίπης στην Ελλάδα από τα μέσα Νοεμβρίου.

Λόγω της εκστρατείας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), υπήρξε αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα να εξαντληθεί το απόθεμα.

Τα παραπάνω ανέφερε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος.

Ο κ. Λουράντος επεσήμανε πως – στην παρούσα φάση – δεν είναι εύκολο για τη χώρα μας να προμηθευτεί επιπλέον εμβόλια, καθώς αυτά αφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο και οι παραγγελίες γίνονται στις αρχές του έτους.

“Ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστούν επιπλέον ποσότητες, είναι να ζητήσουμε από τις εταιρείες και αυτές να μάς διαθέσουν τυχόν περίσσευμα από άλλες χώρες”, είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί πολλά ερωτήματα σε σχέση με τις ανάγκες που θα προκύψουν στην αναμενόμενη κορύφωση της επιδημίας, από τις αρχές του νέου έτους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να γίνεται τον Νοέμβριο, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της περιόδου.

Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι φέτος εισήχθησαν 1.747.520 δόσεις ενώ αυτές τις μέρες αναμένεται η παραλαβή άλλων 27.500 δόσεων για τα φαρμακεία και 10.000 για το ΚΕΕΛΠΝΟ (προσφυγικό).

Οι φετινές εισαγωγές αυξήθηκαν περίπου κατά 10% σε σχέση με πέρυσι (1.630.334 δόσεις).
Το 2014 εισήχθησαν 1.660.237 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, το 2013, 1.278.000 και το 2012, 1.194.000.

Οι εισαγωγές των εμβολίων γίνονται μετά από προπαραγγελίες των φαρμακείων.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς των γιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ήδη προμηθευτεί 10.000 δόσεις.


Δημ.Κ.
Πηγή : iatronet.gr


Εκνευρισμένος και ταραγμένος ο Τσίπρας σε δημοσιογράφους στην Κρήτη : Σε εμένα δε θα κάνετε τέτοια



Ο εκνευρισμός του Τσίπρα και των στελεχών της κυβέρνησης είναι πλέον φανερός γιατί βλέπουν ότι το καράβι βυθίζεται και θα μείνουν στην ιστορία ως την ποιο αποτυχημένη κυβέρνηση που πέρασε από την χώρα.

Έντονες αντιδράσεις το μεσημέρι στην Κρήτη, όταν ο Τσίπρας ζήτησε την αποχώρηση των δημοσιογράφων από το δημαρχείο Φαιστού στις Μοίρες, όπου πραγματοποιούνταν σύσκεψη παραγωγικών φορέων υπό του ίδιου. 

Ο Τσίπρας εκνευρισμένος φώναζε στους δημοσιογράφους κτυπώντας το χέρι του στο τραπέζι  «Εδώ δεν είναι εκπομπή, είναι σύσκεψη», καθώς και στους αγρότες  «εγώ όταν κάνω συσκέψεις με φορείς κλείνουν οι πόρτες και μιλάμε ειλικρινά, πρόσωπο με πρόσωπο».   

Η αρχή της αντιπαράθεσης έγινε όταν ακούστηκε από τα μικρόφωνα ότι πρέπει να αποχωρήσουν από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου οι δημοσιογράφοι, οι οπερατέρ και οι φωτογράφοι. 

Αυτό ήταν αρκετό  για να δημιουργηθεί εκνευρισμός τόσο στους δημοσιογράφους όσο και στους αγρότες φωνάζοντας ότι εάν φύγουν οι δημοσιογράφοι θα φύγουμε και οι ίδιοι απο την αίθουσα.

Και άρχισε ο Αλέξης Τσίπρας να λέει   «Εμένα που με βλέπετε έχω κάνει τρεις φορές συναντήσεις με αγρότες που ήρθαν στο γραφείο μου. Αν θέλετε να κάνετε θέατρο στις κάμερες κάντε το έξω. Εδώ θα λύσουμε τα προβλήματα. Όποιος δεν θέλει να σηκωθεί να φύγει»

Κυτπώντας το χέρι του στο τραπέζι φανερά εκνευρισμένος ο Αλέξη Τσίπρας συνέχισε λέγοντας «Ακούτε τί σας λέω; Εγώ θα μιλήσω με τους αγρότες πρόσωπο – με πρόσωπο. Όποιος θέλει να κάνει θέατρο με δημοσιογράφους να βγει έξω».





ΣΟΚ Δείτε την απόφαση: «Ψαλίδι» 50% στο ΕΚΑΣ για το 2017




Θα εφαρμοσθεί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου που καταβάλλεται μεθαύριο

Ίδιες παραμένουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος με αυτές που ίσχυαν και το 2016 - Αναλυτικά τα ποσά του για τους δικαιούχους

Μειωμένο κατά 50% θα είναι από μεθαύριο  22 Δεκεμβρίου (οπότε καταβάλλεται η σύνταξη του Ιανουαρίου) το ΕΚΑΣ για τους 250.000 δικαιούχους που λαμβάνουν την παροχή, σύμφωνα με την κοινή  απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Ειδικότερα, τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν ίδια με αυτά που ίσχυαν και το 2016, αλλά τα καταβαλλόμενα πόσα  μειώνονται στο μισό. 

Η δαπάνη λοιπόν, για τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ περιορίζεται σε 313,4 εκατ. ευρώ.
Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι:

«Από 1.1.2017 έως 31.12.2017, το Επίδομα Κοινωνι κής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), καταβάλλεται αποκλειστικά σε ήδη συνταξιούχους, καθώς και σε δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των εντασσόμενων στον Ε.Φ.Κ.Α.  οργανισμών κύριας ασφάλισης εκτός των συνταξιούχων του ΟΓΑ, καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος, των οποίων η συνταξιοδότηση αρχίζει πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016».

Αναλυτικά τα ποσά Επιδόματος ΕΚΑΣ είναι τα εξής:

α. Για εισοδήματα έως 7.216.00 ευρώ καταβάλλεται επίδομα 115 ευρώ μηνιαίως.
β. Για εισοδήματα από 7.216.01 ευρώ και μέχρι 7.972,00 ευρώ καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος σύμφωνα με τα παρακάτω:
- Από 7.216,01 ευρώ και μέχρι του ποσού των 7.518,00 ποσό 86,25 ευρώ.
- Από 7.518,0 και μέχρι των 7.720,0 ευρώ, πόσο 57,50.
- Από 7.720,01 και μέχρι του ποσού των 7.972,00 ευρώ, ποσό 28,75 ευρώ.

Ποιες οι προϋποθέσεις 

α. Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας εντός του 2017, το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα.

β. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο (7.972) ευρώ. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.

γ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων (8.884) ευρώ.

δ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των έντεκα χιλιάδων (11.000) ευρώ.

ε. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά το μήνα έκδοσης της παρούσας υπουργικής απόφασης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, να μην υπερβαίνει τα εξακόσια εξήντα τέσσερα (664) ευρώ.

στ. Τα παραπάνω ποσά, των περιπτώσεων β, γ και δ, αφορούν σε εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2015 και δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση εδώ


Χωρίς απόφαση το EuroWorking Group - Παραμένουν τα ευρωπαϊκά αντίποινα για τα «δώρα» Τσίπρα



«Χωρίς ομοφωνία» ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τα πρόσφατα νομοθετημένα μέτρα στην Ελλάδα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης δεν υπήρξε καμία ομόφωνη απόφαση για άρση των ευρωπαϊκών αντιποίνων μετά την μονομερή απόφαση της Αθήνας για τα δώρα του Αλέξη Τσίπρα στους χαμηλοσυνταξιούχους και του ΦΠΑ στα νησιά.

Ωστόσο, η ίδια πηγή σημείωσε πως η ανταλλαγή απόψεων έγινε με «εποικοδομητικό τρόπο» και υπήρξε συζήτηση σχετικά με τις πιθανές επιλογές προκειμένου να «ξεπαγώσει» η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.

«Οι διαβουλεύσεις στα κράτη-μέλη θα συνεχιστούν μέχρι αύριο το απόγευμα, όταν θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον» κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ζητούν έγγραφες διαβεβαιώσεις - Δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Τσίπρα

Έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι το επίδομα της «13ης σύνταξης» θα χορηγηθεί εφάπαξ ζητούν οι δανειστές δείχνοντας ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Τσίπρα

Έγγραφες διαβεβαιώσεις ζήτησε το EuroWorking Group, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το επίδομα της «13ης σύνταξης» θα χορηγηθεί εφάπαξ και δεν θα χορηγείται σε μόνιμη βάση.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σε λίγες ημέρες αναμένεται να υπάρξει «λευκός καπνός» όσον αφορά το «ξεπάγωμα» της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
«Εμπόδιο» στις νέες διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη (20/12), φαίνεται πως έβαλε και πάλι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βολφγκανγκ Σοίμπλε.

Πάντως, την Τετάρτη (21/12) αναμένεται να υπάρξει απόφαση για «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος​, καθώς ήδη οι σχετικές διαβεβαιώσεις έχουν ήδη δοθεί, ενώ αναμένεται να σταλεί και σχετική επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις – Έκθεση των δανειστών «αδειάζει» τον Τσίπρα

Με «εσωτερικές» διαφωνίες των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και μια σκληρή έκθεση των θεσμών για τις παροχές που εξήγγειλε στο διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η έκθεση των δανειστών με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου, αναφέρει μεταξύ άλλων για τις εξαγγελίες Τσίπρα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους: «Οι θεσμοί είχαν ρητώς συστήσει να μην προχωρήσουν προσθέτοντας περισσότερο κόστος στις συντάξεις σε περίπτωση υπεραπόδοσης προϋπολογισμού, αλλά να πληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή να συσσωρεύσουν ταμειακά αποθέματα ασφαλείας».

Στην ίδια έκθεση οι δανειστές σημειώνουν ότι δεν είχε συμφωνηθεί να δοθεί το πλεόνασμα σε κοινωνικές παροχές λέγοντας: «Οι ελληνικές Αρχές κατά την προηγούμενη αποστολή τους ενημέρωσαν τους θεσμούς ότι σκέφτονταν την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν μέρος της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού για κοινωνικούς σκοπούς, αλλά από τότε δεν έγινε καμία συζήτηση ή αναλυτική πρόταση».

Επίσης, οι θεσμοί θέτουν εν αμφιβόλω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι τελικά 0,75% του ΑΕΠ αντί για 0,5%.

Για τη μείωση του ΦΠΑ οι θεσμοί έχουν πιο ήπια στάση λέγοντας ότι «επί της αρχής δεν θα έχει επίπτωση στον προϋπολογισμό του 2017».


Πηγή : newsbomb.gr