Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Το ΥΠΕΞ απάντησε στις προκλήσεις Ερντογάν για τα σύνορα: Η Θράκη είναι ελληνική



Απάντηση στις νέες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έκανε λόγο για "Δυτική Θράκη" θίγοντας το θέμα των ελληνικών συνόρων, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας μέσω ανακοίνωσης.   


Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας:   

Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.   

Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς.   

Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη.



Eurasia Group: Πρόωρες εκλογές το 2017 αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους



Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν δεν υπάρξει ρύθμιση για το χρέος μέχρι τον Δεκέμβριο, εκτιμά το Eurasia Group.

Στην εκτίμηση ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές μέχρι τον Δεκέμβριο για το θέμα του χρέους, τότε παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη προχώρησε ο βασικός αναλυτής της Eurasia Group Mujtaba Rahman.

«Οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, που αποτελούν το βασικό κλειδί αυτής της αξιολόγησης, αποτελούν ιδεολογικά μια κόκκινη γραμμή για πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που παραδοσιακά υποστηρίζουν τα δικαιώματα των εργατών και τα συνδικάτα», σημείωσε ο Rahman, μιλώντας στον Guardian.

Όπως υποστηρίζει, σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις θα κριθούν στο Βερολίνο και Ουάσινγκτον, έδρα του ΔΝΤ, και όχι στην Αθήνα, δεδομένης της αντιπαράθεσης για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το ελληνικό χρέος.

«Αν δεν διαφανεί το ενδεχόμενο συμφωνίας μέχρι τον Δεκέμβριο, είναι πιθανό η κυβέρνηση να τραβήξει την πρίζα, να παρατήσει τη δεύτερη αξιολόγηση και να επιλέξει πρόωρες εκλογές στο πρώτο εξάμηνο του 2017» σημείωσε.

Στο σχετικό δημοσίευμα του Guardian, η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην επιστροφή των θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι αυτή λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα. Αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη πτώση στην μεταπολεμική της ιστορία, η Ελλάδα έχει αναιμική ανάπτυξη, σταθερά υψηλή ανεργία, καταναλωτική απαισιοδοξία και χρέη πάνω από 330 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της δεξαμενής σκέψης Bruegel Institute, η Αθήνα είναι πιθανόν να χρειαστεί και τέταρτο πακέτο διάσωσης, όταν τελειώσει το υπάρχον το 2018. «Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές και κατά συνέπεια θα χρειαστεί ένα τέταρτο οικονομικό πακέτο» ανέφερε ο Zsolt Darvas, οικονομολόγος του Ινστιτούτου.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το ΔΝΤ έχει επισημάνει ότι η ανάκαμψη είναι αδύνατη εφόσον δεν υπάρξει κάποια ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα. Για τον Β. Σόιμπλε, που έχει μπροστά του ομοσπονδιακές εκλογές το 2017 στη χώρα του, αυτό είναι κάτι που δεν συζητείται.

Η τριβή είναι τέτοια που ο γερμανικός Τύπος επανέφερε το φάντασμα του Grexit, αναφέροντας ότι η έξοδος της χώρας από το κοινό νόμισμα μπορεί να είναι η μόνη διέξοδος στις συνθήκες ζωής που όλο και χειροτερεύουν.

Στο δημοσίευμα που υπογράφει η Helena Smith, γίνεται αναφορά και στο «καλό σενάριο» που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο η ολοκλήρωση της Β' αξιολόγησης, ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος θα επιτρέψει την συμπερίληψη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και έτσι την εφαρμογή πιο προοδευτικών πολιτικών.

Η εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων δεν είναι κάτι που θα αποδειχθεί εύκολη υπόθεση, σημειώνει ωστόσο το δημοσίευμα του Guardian. «Το success story που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση έχει ορισμένους από τους πιο ένθερμους επικριτές του μέσα στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει η Helena Smith, τονίζοντας ότι για πολλούς το τρίτο πακέτο διάσωσης γίνεται αντιληπτό ως μια ήττα για το κόμμα της Αριστεράς. Με την επερχόμενη αξιολόγηση να επικεντρώνεται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, οι διαφωνίες αναμένεται να μεγαλώσουν, καταλήγει το δημοσίευμα. 



Πηγή : thetoc.gr


Eurostat: 3,8 εκατ. Έλληνες ζουν σε συνθήκες φτώχειας



Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει η Eurostat την κατάσταση στην Ελλάδα τη χρονιά που πέρασε, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 35,7% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 3,8 εκατ. Έλληνες, ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Το 2008 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 28,1%.

Αντίθετα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015 το ποσοστό κατέβηκε στα επίπεδα του 2008. Ο μέσος όρος είναι στο 23,7%, δηλαδή 118,8 εκατ. άνθρωποι.

Σύμφωνα με τη Eurostat, όποιος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία, ή περισσότερες, από τις εξής προβληματικές καταστάσεις: είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή, έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή, στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή, σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά»).

Στην Ελλάδα σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 21,4% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 22,2%, ενώ το 16,8% ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας.

Σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα βρίσκονται η Βουλγαρία (41,3%) και η Ρουμανία (37,3%).

Στον αντίποδα, μόλις το 14% του πληθυσμού στην Τσεχία ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, το 16% στη Σουηδία, το 16,8% στην Ολλανδία και στη Φινλανδία και το 17,7% στη Δανία και στη Γαλλία.



Πηγή


Αποτρελάθηκε ο σουλτάνος της Τουρκίας : Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Σιβηρία έχει λόγο η Τουρκία





«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία έχει ιστορικό δικαίωμα να έχει λόγο σε μία ευρύτερη γεωγραφία που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη και εκτείνεται μέχρι… τη Σιβηρία. 

Οι δηλώσεις Ερντογάν έρχονται πριν ακόμη καταλαγιάσει ο θόρυβος που προκάλεσε ο ίδιος προ ημερών έπειτα από τις δηλώσεις του με τις οποίες αμφισβητούσε τη Συνθήκη της Λωζάννης και κινούνται στο ίδιο πνεύμα αναθεώρησης της συνθήκης που για πολλούς αποτελεί την ιδρυτική πράξη της σύγχρονης κεμαλικής Τουρκικής Δημοκρατίας. 

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη γενέτειρά του Ρίζα στην ανατολική Τουρκία, όπου βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας για να εγκαινιάσει ένα πανεπιστήμιο που φέρει το όνομά του. 

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο «Εθνικό Συμβόλαιο» (Εθνικό Όρκο) που υιοθέτησε στις 28 Ιανουαρίου του 1920 η τότε οθωμανική Βουλή λίγο πριν από τη διάλυσή και αποτέλεσε την πολιτική παρακαταθήκη για την Εθνοσυνέλευση της Αγκυρας υπό των εθνικιστών του Κεμάλ, το οποίο προέβλεπε την αποκατάσταση των συνόρων της Τουρκίας στην οριογραμμή που βρισκόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία την ημέρα της υπογραφής της Ανακωχής του Μούδρου το 1918, της συνθηκολόγησης δηλαδή στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με τον Ερντογάν αν τίθεται για την Τουρκία θέμα «Εθνικού Όρκου» τότε «δεν μπορούμε απλά να αναρωτιόμαστε μεταξύ μας, αλλά υπάρχουν ευθύνες που μας αναλογούν». 

Στην απόφαση του 1920 το κριτήριο ήταν η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος στην περιοχή. Υποστήριξε ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Βατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».

«Θα πρέπει να απαρνηθούμε την ταυτότητά μας εάν θεωρήσουμε ότι δεν μας αφορά το τι συμβαίνει από τη Γάζα έως την Σιβηρία, όπου μιλάμε την ίδια γλώσσα και μοιραζόμαστε τον ίδιο πολιτισμό» ανέφερε για να προσθέσει: «Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Τη στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτά τα μέρη, θα είναι στιγμή που θα έχουμε παραιτηθεί από την ανεξαρτησία και το μέλλον μας. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Η Τουρκία, μαζί με τους 79 εκατομμύρια πολίτες της, έχει ευθύνη απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια της με τα οποία έχει βαθείς ιστορικούς, πολιτισμικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς». 

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει εξηγήσεις από την Τουρκία γιατί αναμειγνύεται σε όσα διαδραματίζονται στις περιοχές αυτές. «Δεν είναι ξένα σε εμάς κανένα από τα μέρη για τα οποία μας ρωτούν τι δουλειά έχουμε εμείς εκεί. Πώς είναι δυνατόν να ξεχωρίσεις τη Ρίζα από το Βατούμι; Πώς μπορούμε να σκεφτούμε διαφορετικά την Αδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη; Πως μπορούν να μην έχουν σχέση μεταξύ τους η Αντεπ από το Χαλέπι, η Μάρντιν από το Χασεκί, η Σίιρτ από τη Μοσούλη; Φεύγοντας από την Αλεξανδρέττα και μέχρι το Μαρόκο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική παντού θα συναντήσετε τα ίχνη μας» ανέφερε με χαρακτηριστικό στόμφο. 




το διαβάσαμε στο ρεπορτάζ του Γ.Μανδαλίδη Newsroom ΔΟΛ


Ο Λαζόπουλος ξεχασμένος και ντροπιασμένος από τον Τσίπρα αναφέρεται στα όσα είπε ο Μητσοτάκης για τον ίδιο


Κώστας Βουκελάτος

Ο Λάκης Λαζόπουλος είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλάει γιατί τα τελευταία χρόνια έκανε την πλέον ξεφτιλισμένη προπαγάνδα για ένα κόμμα και τον αρχηγό του που διέλυσε την Ελλάδα κατέστρεψε οικογένειες και  χρησιμοποίησε και τον ίδιο πριν το βάλει στην άκρη.

Βέβαια ο Λαζόπουλος είναι από αυτούς που όσο και να τον έχεις κάνει στην άκρη εάν τον καλέσει ο καθεστωτικός Τσίπρας θα έρθει και θα κάνει και πάλι τον αριστερό προσπαθώντας να προπαγανδίσει και να παραπλανήσει όσους τον ακούν ακόμα.

Δεν είναι χρήσιμος πλέον προς το παρών ο Λάκης γιατί όσους μπορούσε να επηρεάσει με τις εκπομπές του τώρα τον έχουν πάρει χαμπάρι γιατί ζουν στην πραγματικότητα και ξέρουν ποιος είναι ο Αλέξης Τσίπρας που τους εξαπάτησε και ότι να πει ο Λαζόπουλος καλύτερα να το αποφύγει γιατί θα τον πάρουν με τις πέτρες.

Καλά τον χαρακτήρισε από του βήματος της βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν είπε τίποτα παράλογο απλά και μόνο την αλήθεια για την άθλια προπαγάνδα που επιχειρούσε ο Λαζόπουλος υπέρ του καθεστώτος Τσίπρα.

Ξεχασμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ και προδομένος από τον αρχηγό του τον Αλέξη Τσίπρα είπε να κάνει μια γκέστ εμφάνιση και να την "πει" στον Κυριάκο μήπως και καταφέρει να ανυψωθεί λίγο το καταρρακωμένο ηθικό που του διέλυσε η καθεστωτική αριστερά του Τσίπρα.

Είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης :

«Είστε το αγαπημένο παιδί του Αυριανισμού. Είστε πιο παλιό από το παλιό. Μην μας κουνάτε το χέρι» Είχε πει δε, όπως το κανάλι του κ. Κοντομηνά φιλοξενούσε τον κ. Λαζόπουλο τον οποίο και χαρακτήρισε ως τον «χυδαιότερο και μεγαλύτερο προπαγανδιστή.

Από αυτά που είπε ο Τσίπρας ο Λαζόπουλος κατάλαβε με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και είπε τα δικά του: 

«Αναφέρθηκε ο κύριος Μητσοτάκης, στη Βουλή, στο πρόσωπο μου δείχνοντας την ενόχληση του για την παρουσία μου στην ιδιωτική τηλεόραση, εξαιρώντας με από το σύνολο, στην πραγματικότητα εξέθεσε το σύνολο. Είπε δηλαδή ότι όλοι οι άλλοι τον υπηρετούν κι εγώ ακόμα απροσκύνητος. Παρά τις απειλές κύριε Μητσοτάκη. Αχ! Κύριε Μητσοτάκη στη χώρα αυτή γεννήθηκε ο Αριστοφάνης. Δεν τον μάθατε στο Χάρβαρντ, αλλά είναι στη φύση του Έλληνα η σάτιρα και είναι στη φύση του ανήμπορου πολιτικού να βρίζει όποιον του βάζει αληθινό καθρέφτη μπροστά στα μούτρα του», συνέχισε μην καταλαβαίνοντας τι ήθελε να πει ο Κυριάκος η μάλλον αρνούμενος την αλήθεια.

«Με συγχωρείτε που είμαι ο μόνος που απέμεινα να σας ενοχλώ ακόμα. Ίσως στο επόμενο ΚΕΕΛΠΝΟ να με εντάξετε και μένα μέσα να ησυχάσετε!!!».

Είναι τρομερό ότι αυτού του είδους οι αριστεροί δεν καταλαβαίνουν τι τους λένε πώς του λένε και γιατί τους λένε με αποτέλεσμα να λένε ότι θέλουν!!!




Αεροσκάφος Τσέσνα: Ποιος ήταν ο αδικοχαμένος πιλότος - ΦΩΤΟ



Ο πιλότος των Super Puma Σωτήρης Αντωνόπουλος, είναι ο αδικοχαμένος κυβερνήτης του Τσέσνα που κατέπεσε χθες στα Καλάβρυτα. 

Έμπειρος πιλότος με πολλές ώρες πτήσης σε ελικόπτερα Super Puma και πολλές ώρες ως εκπαιδευτής αλλά και ως πιλότος σε ελαφρού τύπου αεροσκάφη όπως το Cessna-172.

Φίλοι και γνωστοί του θρηνούν για την πρόωρη απώλεια, και εκδηλώνουν συναισθήματα λύπης και πένθους στο τελευταίο chek-in Που έκανε χθες λίγο πριν τη μοιραία πτήση, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. 




Πηγή : onalert.gr


Τατσόπουλος για Τσίπρα: Εσύ είσαι θεός, ίδρυσε θρησκεία



«Καλά. Τους ζήτησες να ξαναψηφίσουν επειδή την πρώτη φορά δεν... κατάλαβαν αυτό που ήθελες εσύ να ψηφίσουν -και αυτοί... ξαναψήφισαν; Όχι, αγόρι μου. Εσύ δεν είσαι μ@λ@κ@ς. Εσύ είσαι θεός. Μην χασομεράς καθόλου. Μάζεψε τα ανθρωπάκια σου και ίδρυσε θρησκεία» έγραψε ο Πέτρος Τατσόπουλος χαρακτηριστικά καυτηριάζοντας την καθεστωτική συμπεριφορά Τσίπρα.




Συνέντευξη Λευτέρη Αυγενάκη στην εφημερίδα “Λαός” : Κάλπικες λίρες εμείς δεν υποσχόμαστε!



Η συνέντευξη στην εφημερίδα “Λαός”

- Το σύνθημά σας είναι «συμφωνία αλήθειας με τους αγρότες». Πού ακριβώς βρίσκεται σήμερα η αλήθεια, για τη Νέα Δημοκρατία; Διαφέρει από αυτήν που υπηρετήθηκε στην πρόσφατη θητεία του κόμματος;   

Η ΝΔ και ο Πρόεδρος μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τη «Συμφωνία Αλήθειας» με τους Έλληνες πολίτες, για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η Συμφωνία Αλήθειας δεν είναι υποσχέσεις, αλλά σαφείς, μετρημένοι και επιτεύξιμοι στόχοι. Είναι ένας οδικός χάρτης για να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που δουλεύει ξανά, για να κερδίσουμε τον έλεγχο της ζωής μας, για να φέρουμε ξανά την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση στην Πατρίδα μας.    Η αλήθεια για τη ΝΔ δεν είναι κάτι που αλλάζει με της ηγεσίες. Μπορώ να δεχτώ – και έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας γι’ αυτό- ότι έγιναν λάθη και παραλείψεις. Όμως η δική μας πολιτική είχε πάντα εθνικό και πατριωτικό πρόσημο. Ήταν πάντοτε υπέρ των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής. Και αυτό είναι κάτι που ο αγροτικός κόσμος το αναγνωρίζει και έχει ιστορικούς δεσμούς με τη ΝΔ, όπως επίσης αναγνωρίζει ότι μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής γίνονται και αδικίες. Αυτές τις αδικίες αρχίσαμε να θεραπεύουμε στα τέλη του 2014, αλλά διακόπηκε βίαια ο βίος εκείνης της Κυβέρνησης.   Σήμερα όμως θέτουμε τις βάσεις και ανοίγουμε διάλογο σε όλη την Ελλάδα για μια συνολικότερη προσέγγιση της αγροτικής παραγωγής στην κατεύθυνση όχι της επιδοτούμενης καλλιέργειας αλλά της ανταγωνιστικής καλλιέργειας και των ανταγωνιστικών προϊόντων, που θα παράγονται με σκοπό να εξάγονται και θα επενδύουν στην ποιότητα.   - 

Στις ανοιχτές συζητήσεις με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας, προφανώς έχετε επαφές αλληλεπίδρασης… Τι εισπράττετε από τον αγροτικό κόσμο;   

Εισπράττουμε τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση του κόσμου για τις ψεύτικες υποσχέσεις που μοίρασε η Κυβέρνηση! Εισπράττουμε το άγχος και την αγωνία τους για το αύριο που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εισπράττουμε, όμως, και τις προσδοκίες που έχουν για εμάς! Την ελπίδα που έχουν βλέποντας πως κάτι αλλάζει. Αυτό μας δίνει περισσότερη δύναμη, αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη για την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός ρεαλιστικού αναπτυξιακού μοντέλου για την αγροτική παραγωγή.    

- Θα επηρεάσουν οι απόψεις και η εμπειρία τους, τη διαμόρφωση του προγράμματός σας;

   Ασφαλώς! Ήδη οι απόψεις και οι θέσεις των αγροτών συζητούνται, καταγράφονται και γίνεται η κατάλληλη επεξεργασία από τις αρμόδιες Γραμματείες του Κόμματος (Αγροτικού και Προγράμματος). Ο Πρόεδρος μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ανακοινώσει τις βασικούς μας άξονες για τον αγροτικό-κτηνοτροφικό τομέα. Εμείς δεν υποσχόμαστε παροχές και κάλπικες λύρες, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας που ανέβαινε στα τρακτέρ και έκανε τον επαναστάτη…! Θέτουμε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις. Άλλωστε, πολλά θέματα που μας θέτουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν απαιτούν επιπλέον χρηματοδότηση.  Η ΝΔ επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι το Κράτος πρέπει να έχει ρόλο συμπαραστάτη στα προβλήματά της κοινωνίας, αρωγού και στηρίγματος στις προσπάθειές της, προκειμένου να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές, να κινητοποιηθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και να αξιοποιηθούν οι ενδογενείς και οι τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες. Ήδη, έχουμε προτείνει στο Πρόγραμμα μας τα κύρια σημεία άμεσης εφαρμογής:  · Μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών · Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών · Αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 Ευρώ · Μείωση στο μισό του ειδικού τέλους της ΕΡΤ · Μείωση του συντελεστή ΦΟΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές · Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί · Ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, μέσα από τη ριζική απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας Αυτή τη στιγμή, ο τριπλός συνδυασμός φορολόγησης, εισφορών, αλλά και κόστους παραγωγής καθιστά μη βιώσιμη την αγροτική παραγωγή.    

- Ποια είναι η θέση σας για το συνεταιριστικό τοπίο; 

Πολλά σχήματα και αδύναμα ή λιγότερα και πιο δυνατά;   Η ΝΔ θέλει υγιείς, βιώσιμες συνεταιριστικές οργανώσεις οι οποίες προασπίζουν, στηρίζουν και προωθούν τα συμφέροντα των αγροτών μελών τους. Η ΝΔ εστιάζει τη στρατηγική της στις παραγωγικές τάξεις, «την Ελλάδα που μοχθεί, που παράγει, που αγωνίζεται». Χρειαζόμαστε περισσότερα σχήματα συνεργασίας. Όχι στη λογική των παλιών συνεταιρισμών, αλλά στις ενώσεις παραγωγών, που θα μπορούν, με αυτόν τον τρόπο, να αθροίσουν δυνάμεις και να αποκτήσουν κρίσιμη μάζα.   

- Πώς εκτιμάτε το πολιτικό σκηνικό σήμερα; Σηκώνει η χώρα μια νέα εκλογική αναμέτρηση;   

Η διενέργεια εκλογών είναι αναγκαία. Η σημερινή κυβέρνηση είναι ένα ιστορικό ατύχημα, μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του τόπου. Δεν το ζητάμε γιατί ανησυχούμε για το πότε θα αναλάβουμε την διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό θα γίνει όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές. Άλλωστε είναι εμφανής πλέον η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ έναντι του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, από -8% σήμερα είμαστε στο +12%. Το ζητάμε γιατί το έχει ανάγκη η χώρα. Το έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός. Η χώρα δεν αντέχει άλλη ανικανότητα και επιπολαιότητα. Κάθε μέρα που μένουν στην εξουσία ζημιώνουν τον Έλληνα πολίτη, τον επιχειρηματία, τον συνταξιούχο, τον υπάλληλο, τον άνεργο, τον αγρότη. Πρέπει να φύγουν! Ξεκίνησαν το 2014 με υποσχέσεις από τη ΔΕΘ ύψους 12 δις Ευρώ και έφεραν μέτρα 9 δις Ευρώ. Οι εκλογές είναι απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας που δεν αντέχει άλλο τον εμπαιγμό, το ψέμα και την κοροϊδία! Η πατρίδα προχωρά σκυφτή κι αυτό δεν της αξίζει!  

- Θα έχετε αναγνωριστικές επαφές στην Ημαθία, μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; (πρόωρων εκλογών)   

Η παρουσία μας στην Ημαθία είναι στο πλαίσιο της δράσης μας «Συμφωνία Αλήθειας» με τους Αγρότες και Κτηνοτρόφους. Από εκεί και πέρα είμαστε σε διαρκή επαφή με τα στελέχη του νομού και όποτε κι αν έρθουν εκλογές, δηλώνουμε από σήμερα, έτοιμοι για να τις κερδίσουμε. Και νίκη για εμάς σημαίνει έξοδο από την κρίση και επιστροφή στην ανάπτυξη και την ευημερία . Σημασία για εμάς, όμως, δεν έχουν οι επαφές και οι κινήσεις συμβολισμών. Σημασία έχει η κοινωνία της Ημαθίας και όλοι οι Έλληνες πολίτες κατ΄ επέκταση να πειστούν γι’ αυτό το ισχυρό, λαϊκό μέτωπο που δημιουργείται και που θέλει να δει ξανά την Ελλάδα, σταθερή στις «ράγες» της κανονικότητας, της ανάπτυξης και της προόδου. Όπως έχει πει και ο Πρόεδρός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκουμε να είναι αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία, και θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συνεργασία για τη δημιουργία όσο το δυνατό πιο ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή. Δεν επαναπαυόμαστε στη δημοσκοπική υπεροχή. Συνεχίζουμε με πολύ κέφι και δουλειά και με συγκεκριμένες προτάσεις! 



Βρέθηκαν τα συντρίμμια του Τσέσνα




Δεκαεννέα ώρες μετά την εξαφάνισή του αεροσκάφους τύπου Τσέσνα που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση από τα Μέγαρα στα Καλάβρυτα και πίσω στα Μέγαρα εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους και βρέθηκαν δυστυχώς απανθρακωμένοι οι δύο χειριστές. 


Φριχτός θάνατος! Νάρκωσαν, βίασαν και παλούκωσαν 16χρονη




Βασανιστικό θάνατο είχε η 16χρονη Lucia Perez που απήχθη από συμμορία εμπόρων ναρκωτικών ενώ έφευγε από το σχολείο της στην Αργεντινή.

Αφού της χορήγησαν κοκαΐνη και κάνναβη, τη βίασαν και την παλούκωσαν, οι έμποροι ναρκωτικών τη μετέφεραν σε κλινική αποτοξίνωσης. Το προσωπικό της κλινικής ξεκίνησε άμεσα θεραπεία, πιστεύοντας ότι είχε πάρει υπερβολική δόση κοκαΐνης. Γρήγορα όμως ανακάλυψαν τι είχε συμβεί όταν την εξέτασαν εξονυχιστικά.

Οι απαγωγείς της είχαν αλλάξει ρούχα και την είχαν πλύνει σε μια προσπάθεια να κρύψουν τα τραύματά της πριν την αφήσουν στην κλινική. "Ο θάνατός της οφείλεται στο παλούκωμα. Υπέστη βάναυση, απάνθρωπη σεξουαλική κακοποίηση", υπογράμμισε η εισαγγελέας Maria Isabel Sanchez.

Οι αρχές έχουν συλλάβει τον 23χρονο Matias Gabriel Farias και τον 41χρονο Juan Pablo Offidani, ταυτοποιώντας το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν για να τη μεταφέρουν στην κλινική. Στο αυτοκίνητο βρήκαν ναρκωτικά, χρησιμοποιημένα προφυλακτικά, ερωτικά παιχνίδια και πυρομαχικά.

Ο πατέρας της 16χρονης Guillermo Perez ζητά να τιμωρηθούν με ισόβια οι δολοφόνοι της κόρης του. "Θέλουμε ισόβια και όχι μόνο 10 με 15 χρόνια στη φυλακή και μετά να κυκλοφορούν ελεύθεροι για να κάνουν τα ίδια. Η κόρη μου ναρκώθηκε, βιάστηκε και παλουκώθηκε. Ποιος μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο;".




Πηγή: Metro,newsit.gr


Στον αέρα η προστασία της πρώτης κατοικίας




Δεν έχουν δώσει το πράσινο φως οι δανειστές - Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία συζήτηση με το κουαρτέτο -  Μονομερείς ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο την αξιολόγηση, λένε πηγές που γνωρίζουν τις διαθέσεις των θεσμών

Στον αέρα βρίσκεται η πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, την οποία κάτω από την αφόρητη πίεση της κοινωνικής αναταραχής η κυβέρνηση έσπευσε να προαναγγείλει ότι προωθεί νομοθετικά. Η κυβερνητική πρωτοβουλία φαίνεται ότι έπεσε στο τραπέζι εξυπηρετώντας περισσότερο επικοινωνιακές ανάγκες, η τύχη της όμως είναι αβέβαιη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη για τα κυβερνητικά σχέδια. 

Εν όψει της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση που ξεκινά την Τρίτη, αλλά προφανώς και του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε εξέλιξη, οι θεσμοί τηρούν πολιτική χαμηλών τόνων περιμένοντας να πληροφορηθούν για τις κυβερνητικές προθέσεις από τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας. Οι δανειστές πάγια παρουσιάζουν μεγάλη δυσανεξία τόσο για μονομερείς όσο και για οριζόντιες ενέργειες. Θεωρούν ότι η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που επηρεάζει τα δημόσια έσοδα είναι ένα σημαντικό θέμα, το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί υπόψη τους και να συζητηθεί με την ελληνική πλευρά. 

Η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας την κλιμάκωση της κοινωνικής αντίδρασης για τους πλειστηριασμούς κατοικιών, σε συνδυασμό με το συνέδριο του κόμματος και το φάντασμα των εξώσεων στην Ισπανία, φαίνεται ότι ανέσυρε από το χρονοντούλαπο το μέτρο της προστασίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο και το ανακοίνωσε χωρίς να κάνει καμία προεργασία. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί ότι η ίδια εξαγγελία είχε γίνει και πάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 16 Δεκεμβρίου 2015. Τότε το υπουργείο Οικονομικών σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε με θέμα «Προστασία πρώτης κατοικίας από χρέη προς το Δημόσιο», αφού επιχαίρει για «την πολιτική βούληση της κυβέρνησης επί του συγκεκριμένου ζητήματος, που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στη νομοθεσία που αφορά τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες και ψηφίστηκε την Τρίτη 15/12/2015 από την ελληνική Βουλή», ανακοίνωνε ότι «το ίδιο θεσμικό πλαίσιο θα ισχύσει (με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα) για τα χρέη προς το Δημόσιο ώστε να προστατευτεί η πρώτη κατοικία».

Δέκα μήνες μετά, οι πλειστηριασμοί κατοικιών για χρέη προς το Δημόσιο πολλαπλασιάζονται μαζί με τις κοινωνικές αντιδράσεις και έτσι η κυβέρνηση θυμήθηκε την παλιά της εξαγγελία, την οποία ανακοίνωσε και πάλι, χωρίς όμως να έχει θέσει, προς το παρόν τουλάχιστον, επίσημα στους θεσμούς το αίτημα επέκτασης του νόμου Κατσέλη και για τα χρέη προς το Δημόσιο. Μάλιστα όπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές, ουδέποτε στο διάστημα που μεσολάβησε και στις κατά καιρούς διαπραγματεύσεις το θέμα συζητήθηκε στο «Hilton» με τους θεσμούς. 
Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δεν είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές με αυτά που ισχύουν σήμερα για να χρειάζονται παζάρια με τo κουαρτέτο. Η πλευρά των δανειστών, όμως, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει το θέμα με την ίδια άνεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν από την ελληνική κυβέρνηση υπάρξει οποιουδήποτε είδους μονομερής ενέργεια, αυτή θα πρέπει να ανακληθεί, καθώς τέτοιες παρεμβάσεις πρέπει βάσει του μνημονίου να έχουν την αποδοχή και τη συναίνεση των θεσμών. Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι οι θεσμοί διαφωνούν με οριζόντιες προστατευτικές ρυθμίσεις και γενικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες για πάγωμα των πλειστηριασμών. Κατανοούν ότι ορισμένες φορές γίνονται ακραίες εφαρμογές του μέτρου των πλειστηριασμών, αλλά ένα τέτοιο μέτρο, λένε, πρέπει να διασφαλίζει ότι το κράτος θα εισπράττει τα οφειλόμενα. Χρειάζονται, προσθέτουν, διευκρινίσεις και εξασφαλίσεις οι οποίες θα αποτυπώνονται στην κατάλληλη φόρμουλα και υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν εργαλεία (12 και 24 δόσεις) με τα οποία όποιος χρωστά μπορεί να αποφύγει τους πλειστηριασμούς εφόσον κινηθεί εγκαίρως και επιδείξει ενδιαφέρον για την οφειλή που τον βαρύνει. 
Οπως αναφέρουν πηγές που έχουν γνώση των διεργασιών, πιθανότατα η κυβερνητική ανακοίνωση για την προστασία της πρώτης κατοικίας έγινε βιαστικά και πρόχειρα κάτω από καθεστώς πολιτικής και κοινωνικής πίεσης με έντονα χαρακτηριστικά εσωτερικής κατανάλωσης, σε μια ευαίσθητη πολιτικά περίοδο λόγω και του κρίσιμου για τις κυβερνητικές ισορροπίες συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δύσκολα η κυβέρνηση θα διακινδύνευε ρήξη με τους θεσμούς σε μια συγκυρία που επιδιώκει να κλείσει το συντομότερο δυνατό τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ παράλληλα ζητά την ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Εγκυρη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, με γνώση των συζητήσεων για το χρέος, αναφέρει ότι η διαπραγμάτευση αφορά εκτός από την αξιολόγηση και την παραχώρηση ενός πρώτου οδικού χάρτη για το χρέος, ο οποίος μπορεί να είναι άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος, καθώς η Γερμανία δεν θα δεσμευτεί για τίποτα, αλλά η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τον παρουσιάσει ως ένα πρώτο βήμα επίλυσης του προβλήματος. «Ο συνδυασμός αξιολόγησης και οδικού χάρτη για το χρέος δεν επιτρέπει λεονταρισμούς σε άλλα θέματα», αναφέρει η ίδια ευρωπαϊκή πηγή. 

Η αγωνία της Τετάρτης

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κοινωνικό πρόβλημα των πλειστηριασμών αναμένεται να μείνει σε εκκρεμότητα με σοβαρές συνέπειες για την κοινωνία και τις εκατοντάδες χιλιάδες κόκκινους οφειλέτες προς το Δημόσιο. Πρώτα από όλα, η ρύθμιση έτσι όπως προωθείται φαίνεται πως ακόμα κι αν εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του κουαρτέτου, δεν θα ανακουφίσει τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και σύντομα πολλοί συμπολίτες μας θα βρεθούν ξανά σε αδιέξοδο με κίνδυνο να χάσουν την πρώτη κατοικία τους. Η επιχειρηματολογία ότι μόλις το 10% των οφειλετών θα μείνει εκτός της νέας ρύθμισης δεν ευσταθεί, κι αυτό διότι με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις χιλιάδες θα είναι οι πλειστηριασμοί που ούτως ή άλλως θα προκύψουν. Μάλιστα, παρά τις υποσχέσεις, κανονικά την προσεχή Τετάρτη θα πρέπει να εξελιχθούν εκπλειστηριάσεις κατοικιών καθώς δεν έχει υπάρξει μετάβαση στο νέο πλαίσιο προστασίας που τάζει η κυβέρνηση, εκτός κι αν πάλι οι συμβολαιογράφοι αποφασίσουν να μπλοκάρουν τις διαδικασίες. 
Η όποια παρεμπόδιση των πλειστηριασμών, λοιπόν, θα είναι προσωρινή και για τεχνικούς λόγους και όχι αποτέλεσμα νομικής βάσης, καθώς η κυβέρνηση έχει δώσει μια υπόσχεση ίδιας βαρύτητας με αυτήν του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για την ελάφρυνση και το πάγωμα των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ, που επίσης έχει μπλοκαριστεί από τους θεσμούς εδώ και έναν μήνα. 

Επίσης, σημαντικά αναμένεται να είναι και τα εμπόδια που θα προκύψουν σε επίπεδο γραφειοκρατίας ώστε να «περπατήσει» η ρύθμιση που η κυβέρνηση εξήγγειλε βεβιασμένα και δίχως σχέδιο. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες έχουν εντοπίσει την ύπαρξη ενός σοβαρού νομικού κενού. Δηλαδή εάν υπάρξει πλειστηριασμός για χρέη προς το Δημόσιο ή προς ιδιώτες, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να παραστεί και να διεκδικήσει τις οφειλές της, επειδή διαφορετικά κινδυνεύει να κατηγορηθεί για απιστία. 

Έβαλαν το κουαρτέτο στο παιχνίδι 

Το χειρότερο όλων, πάντως, είναι ότι η κυβερνητική απρονοησία είναι αυτή που οδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο και πυροδοτεί την κοινωνική έκρηξη για τους πλειστηριασμούς, που ολοένα περισσότερο θυμίζουν την κατάσταση στην Ισπανία. Οντως, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, και τα προηγούμενα χρόνια εκτελούνταν πλειστηριασμοί για οφειλές προς το Δημόσιο. Ουδέποτε όμως υπήρξαν κατασχέσεις για χρέη τόσο μικρά, όπως 500, 600 ή 700 ευρώ, που αγγίζουν το όριο της κοινωνικής πρόκλησης, ενώ οι πλειστηριασμοί για το 2016 αγγίζουν τους 3.000 ανά μήνα. Το Δημόσιο ανέκαθεν έβαζε προτεραιότητες και κριτήρια, επιλέγοντας εθιμικά να μην εκπλειστηριάζει άμεσα κατοικίες για τόσο μικρές οφειλές.
Η κατάσταση προφανώς, λόγω έλλειψης εμπειρίας στη δημόσια διοίκηση και αναποτελεσματικότητας, ξέφυγε αυτή τη φορά από τα χέρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., με αποτέλεσμα κάτι που επιλυόταν με ένα απλό τηλεφώνημα προς τους προϊσταμένους των ΔΟΥ τώρα να χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία αλλά και προέγκριση από το κουαρτέτο. Δηλαδή λόγω της έντασης που προκλήθηκε από την αδυναμία αποσόβησης αυτών των ακραίων φαινομένων εκ μέρους των υπουργείων Οικονομίας και Δικαιοσύνης, η κατάσταση πήρε ανεξέλεγκτη τροπή και εξελίχθηκε σε ένα νέο προαπαιτούμενο που πρέπει να συζητηθεί με το κουαρτέτο.

Ενας παράλληλος μύθος είναι επίσης η συμμετοχή των δήμων στους πλειστηριασμούς. Ολες οι οφειλές βεβαιώνονται στις ΔΟΥ και όχι στους δήμους, άρα πρόκειται αμιγώς για φορολογικό ζήτημα και όχι για θέμα που άπτεται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως επιχειρήθηκε να φανεί. Η ανάδειξη μάλιστα του ζητήματος οφείλεται σε ένα ακόμα γεγονός. Για να εκπληρωθεί ο στόχος είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 2 δισ. ευρώ το 2016, οι εντολές πλειστηριασμών και κατασχέσεων έτρεξαν με γρηγορότερους ρυθμούς για να πιεστούν οι οφειλέτες να πληρώσουν. Αποτέλεσμα αυτής της πίεσης ήταν να προκύψουν στη συγκεκριμένη συγκυρία όλες αυτές οι κατασχέσεις. 

Ασκήσεις επί χάρτου 

Σε κάθε περίπτωση, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, βρίσκεται ήδη σχέδιο νομοθετικής διάταξης για την καθιέρωση ορίων προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για χρέη προς την Εφορία, αντίστοιχα με αυτά για τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια. Η τροπολογία, η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση, αρχικά βάζει τον πήχη προστασίας της πρώτης κατοικίας στα 180.000 ευρώ αντικειμενική αξία αν πρόκειται για άγαμους, με προσαύξηση 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο. Οπως αναφέρουν πηγές με αμιγώς διαπραγματευτική λογική, τέθηκε ένα υψηλό όριο, καθώς ακόμα κι αν το κουαρτέτο δεχτεί οριζόντια αναστολή πλειστηριασμών, δεν θα κάνει δεκτό ένα τόσο υψηλό όριο. 
Παράλληλα, προβλέπεται και εισοδηματικό κριτήριο. Από τους πλειστηριασμούς της Εφορίας θα προστατεύονται οφειλέτες με οικογενειακό εισόδημα (με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης) στο ύψος των 13.906 ευρώ για άγαμους και 23.659 ευρώ για ζευγάρια, με προσαύξηση 5.714 ευρώ για όσους έχουν έως τρία παιδιά.

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές -χωρίς, επί του παρόντος τουλάχιστον, να έχει προβλεφθεί όριο χρεών- οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας σχεδιάζεται να παγώσουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2017. Παράλληλα έχει προβλεφθεί η δυνατότητα παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (εφορίες, τελωνεία) και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2017, με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζουν ότι μέχρι τώρα ​το μέτρο των πλειστηριασμών αποτελεί την έσχατη λύση στα χέρια των προϊσταμένων των αρμόδιων υπηρεσιών που προχωρούν στην εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Επισημαίνουν, επίσης, ότι στη συντριπτική τους πλειονότητας οι πλειστηριασμοί καταλήγουν άγονοι εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφερομένων. Πλειστηριασμοί όμως γίνονται ακόμα και για πρώτη κατοικία.



Αλέξανδρος Κασιμάτης, Δημήτρης Μαρκόπουλος
Πηγή : protothema.gr


Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στήν Σάμο




Σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις 04:30 ώρα Ελλάδας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 17 χλμ ΒΒΑ της Σάμου, και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.


Το “ξανθό γένος”, η υποταγή του Βλαντιμίρ στον Ταγίπ, ο Μπάιντεν, η Βικτώρια και η Κύπρος


Αποτέλεσμα εικόνας για Το “ξανθό γένος”, η υποταγή του Βλαντιμίρ στον Ταγίπ, ο Μπάιντεν, η Βικτώρια και η Κύπρος

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Το σκηνικό στην περιοχή μας έχει πάλι αλλάξει, καθώς μετά το περίεργο πραξικόπημα στην Τουρκία οι εκβιασμοί που επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν έχουν επιτυχία. Πριν από την 15η Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας και η χώρα του βρέθηκαν σε απομόνωση, η οποία -ως διά μαγείας- εξαφανίστηκε. Τα χειρότερα που συνέβησαν ήταν δύο: 

Η μέχρι υποταγής συμπεριφορά της αμερικανικής ηγεσίας στον κ. Ερντογάν, και 

Η άνευ προηγουμένου βελτίωση των σχέσεων της Άγκυρας με τη Μόσχα. 

Στην Κύπρο και στην Ελλάδα έχουμε πολλούς, ανόητους θα τους χαρακτήριζα, που ζουν και αναπνέουν με τη φρούδα ελπίδα ότι ο ηγέτης του «ξανθού γένους», ξανθός και ο ίδιος, θα στείλει χιλιάδες στρατιώτες του προς τα κάτω για να προστατεύσουν την Ελλάδα, την Κύπρο και κάθε άλλη ορθόδοξη χώρα της Ευρώπης και όχι μόνο. Αυτό είναι το πρώτο «όνειρο». Το δεύτερο αφορά την Κωνσταντινούπολη. Θα απελευθερωθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρουν οι… Γραφές. Όλα τα παραπάνω «είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά». Και φυσικά δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας. Η φαντασία των απελπισμένων ανθρώπων καλπάζει… Αντίθετα, η αλήθεια είναι άλλη και είναι πολύ πικρή: Ο Πρόεδρος της Ρωσίας σαλιαρίζει με τον άλλο αυταρχικό ηγέτη της περιοχής μας, τον Ταγίπ Ερντογάν. Από (θανάσιμοι) εχθροί έχουν καταστεί στενοί φίλοι και αυτή η νέα ξαφνική φιλία, που μπορεί να αποδειχθεί και πάλι ευκαιριακή, αφορά και εμάς, διότι επηρεαζόμαστε. 

1) Στην Κύπρο διεξάγονται διαπραγματεύσεις για να «κλείσουν» το Κυπριακό προς όφελος της Τουρκίας, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται υπό στενό κλοιό εκβιασμών. Εύχομαι και ελπίζω να αντέξει και να μη δεχθεί τις απαράδεκτες εισηγήσεις που του έβαλαν στο τραπέζι. 
2) Στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση έχει σαρώσει τις αντοχές των πολιτών, οι οποίοι απώλεσαν κάθε διάθεση για αντίσταση. Το γεγονός ότι δεν διαμαρτύρονται για τα άνευ προηγουμένου μέτρα, ότι δεν αντιδρούν στη λαίλαπα που σαρώνει τη χώρα, είναι ανησυχητικό. Θα έχουν την ίδια αντίδραση σε μία πιθανή προβοκάτσια από την Τουρκία; Φοβάμαι πως ναι. Ούτε τότε θα διαμαρτυρηθούν. Η κούραση των Μνημονίων διέλυσε κάθε διάθεση για αντίσταση σε οτιδήποτε. Όλα αντιμετωπίζονται παθητικά. 

Η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα και ο Ρώσος Πρόεδρος, παρά το γεγονός ότι ένιωσε την οργή του Ταγίπ Ερντογάν με την υπόθεση της κατάρριψης του ρωσικού αεροπλάνου, επέστρεψε κυριολεκτικά στην αγκαλιά του. Έχουμε χάσει τον λογαριασμό με τις «αμέτρητες» συναντήσεις τους. Αυτό που με εντυπωσιάζει και ταυτόχρονα με ανησυχεί, είναι ότι σ’ αυτή τη νέα ρωσο-τουρκική σχέση τον πάνω λόγο έχει η Τουρκία. Μετά το περίεργο πραξικόπημα ο Πούτιν πρόσφερε αμέσως χείρα βοηθείας στον Πρόεδρο της Τουρκίας και του παραχώρησε επίσης το «όπλο» εκβιασμού απέναντι στους Αμερικανούς. Ο Ερντογάν τα βάζει με όλους, επιτίθεται στους Αμερικανούς ως να είναι εχθροί και αυτοί τον χαϊδεύουν. Γιατί, θα αναρωτηθείτε. Μα είναι τόσο εύκολη η απάντηση: τους απειλεί ότι θα τα σπάσει με την Ουάσιγκτον και θα συμμαχήσει με τους Ρώσους. Και ο Πούτιν του δίνει την απαραίτητη ανοχή για να ενισχύεται ο εκβιασμός του προς τη Δύση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν, στις συνομιλίες που έχει με Έλληνες φίλους του, σημειώνει αυτή τη νέα παράμετρο, τη δήθεν απώλεια της Τουρκίας. Και τι ζητά; Να λυθεί άρον-άρον το Κυπριακό… Αλλά γιατί να ζητούν οι Αμερικανοί το «κλείσιμο» του προβλήματος της Κύπρου; Μα για να εξευμενίσουν την Τουρκία… Εκεί κατάντησαν οι Δημοκρατικοί ηγέτες της υπερδύναμης. Αντί να απαντήσουν με το ίδιο νόμισμα στον Ερντογάν, που θέτει σε κίνδυνο τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα, σπεύδουν να ικανοποιήσουν τις απαράδεκτες απαιτήσεις του στην Κύπρο. Και ενώπιον όλων αυτών των επικίνδυνων καταστάσεων, πού στέκει η Ελλάδα; Όσοι κάνατε τον κόπο να παρακολουθήσετε την «τιτανομαχία» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή Κυριάκου Μητσοτάκη, θα καταλάβατε ότι οι άνθρωποι έχουν λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας. Και επειδή τα έχουν λύσει, και η οικονομία σκίζει, και η Ελλάδα είναι πανίσχυρη, με τον επικίνδυνο Ερντογάν θα ασχολούνται; Ελάτε τώρα… 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ (με την ελπίδα ότι δεν θα γίνει λάθος στη μετάφραση):

 Και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ αδικούν τους εαυτούς τους με την επιμονή τους να πιέζουν ΜΟΝΟ τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και να μην ενοχλούν καθόλου την κατοχική δύναμη Τουρκία. Το διπλωματικό «πήγαινε-έλα» της κ. Νούλαντ την Πέμπτη έστειλε λάθος μήνυμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος της είχε τονίσει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις, και της είχε ζητήσει να απευθυνθεί στον Ερντογάν. Καλά και άγια τα συμφέροντά σας κ. Νούλαντ, αλλά εδώ μιλάμε για ανθρώπους, δεν μιλάμε για αντικείμενα. Πιέζετε τον κ. Αναστασιάδη για να «κλείσει» άρον-άρον το Κυπριακό. Και οι πιέσεις είναι αφόρητες. Δεν του αξίζει, διότι στο κάτω-κάτω της γραφής, το 2004 σας εξυπηρέτησε και θα έπρεπε τώρα -και επειδή είναι αυτός που θα βάλει την υπογραφή- να του εξασφαλίσετε κάποια κέρδη για να μπορεί να καταθέσει το νέο σχέδιο ενώπιον του λαού. Αντίθετα, του ζητάτε να δεχθεί πράγματα τα οποία έχει απορρίψει. Έτσι αντιμετωπίζετε τους φιλοαμερικανούς πολιτικούς εσείς; Εάν πραγματικά σας ενδιαφέρει η λύση του Κυπριακού πηγαίνετε σήμερα στην Άγκυρα και δέστε τον Ερντογάν. Αυτός είναι το πρόβλημα



Πηγή: mignatiou.com


Προσδόκιμο ζωής: Γιατι οι γυναίκες ζουν περισσότερο; Μα επειδή οι άντρες δεν…



Διαφορετικά αξιολογούν τα δυο φύλα την υγεία τους, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει, εν μέρει, το λόγο που οι γυναίκες ζουν περισσότερο, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Michigan.

Όπως διαπιστώθηκε από τα αποτελέσματα της μελέτης για το προσδόκιμο ζωής, στην οποία συμμετείχαν 1.500 ενήλικοι, οι γυναίκες αξιολογούν τον εαυτό τους ως λιγότερο υγιή, παρότι τείνουν να ζουν περισσότερο, ενώ οι άνδρες θεωρούν τους εαυτούς τους ως εξαιρετικά υγιείς, ενδεχομένως γιατί είναι πιθανότερο να μην αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον ερευνητή ψυχιατρικής Shervin Assari, οι άνδρες αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που σχετίζεται με θέματα υγείας με διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι γυναίκες, και αυτό γιατί «ο εγκέφαλος είναι σχεδιασμένος με τρόπο που να προστατεύει τους άνδρες από την αντίληψη του κινδύνου».

>>>Το προσδόκιμο ζωής μας έφτασε ταβάνι; Τι βρήκαν οι επιστήμονες για το πόσο μπορούμε να ζούμε… το πολύ!<<<

«Οι γυναίκες είναι γενικά πολύ πιο επιμελείς από τους άνδρες σε θέματα που άπτονται της υγείας τους, όπως άλλωστε και της υγείας των οικείων τους, ενδεχομένως λόγω της φύσης τους», αναφέρει ο γενικός χειρουργός και ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας δρ Γιώργος Σπηλιόπουλος. Προσθέτει ότι οι γυναίκες σκέφτονται τη μελλοντική υγεία τους, καθώς είναι περισσότερο ενημερωμένες για τις συνέπειες της παχυσαρκίας στον οργανισμό, οι οποίες αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, έχουν πρότυπα ομορφιάς και δεν παύουν ποτέ να επιδιώκουν.

Τα παραπάνω, όπως αναφέρει ο κ. Σπηλιόπουλος, αποδείχθηκαν και από μια μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, οι οποίοι θέλησαν να καταλάβουν γιατί το 80% των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους είναι γυναίκες, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας τους δεν είναι μεγαλύτερα από εκείνα των ανδρών.

Η μελέτη, που έχει δημοσιευθεί στο «Journal of Laparoendoscopic & Advanced Surgical Techniques», κατάφερε να εντοπίσει δημογραφικούς, κοινωνικοοικονομικούς και πολιτισμικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη ύπαρξη της σημαντικής στατιστικής διαφοράς που υπάρχει μεταξύ των ανδρών και των γυναικών που υποβάλλονται σε βαριατρικές επεμβάσεις.

>>>Μείον 6 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής για όσους πίνουν, καπνίζουν, τρώνε πολύ<<<

Ο κύριος συντάκτης της μελέτης, καθηγητής χειρουργικής Santiago Horgan, MD, επικεφαλής του τμήματος «Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής», ανέφερε ότι οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο ενημερωμένες και πολύ πιο πρόθυμες να εξετάσουν την πιθανότητα να δοκιμάσουν τη χειρουργική απώλειας βάρους σε νεότερες ηλικίες από τους άνδρες, οι οποίοι αντίθετα έχουν την τάση να σκέπτονται αυτό το ενδεχόμενο αφού έχει κλονιστεί η υγεία τους από νοσήματα που συνοδεύουν την παχυσαρκία.

Με αφορμή αυτά τα ευρήματα, ο δρ Σπηλιόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους άνδρες για την ελλιπή ενημέρωσή τους, και επισημαίνει την ανάγκη ευαισθητοποίησής τους σχετικά με τις επιπλοκές που επιφέρει η παχυσαρκία στην υγεία τους, μεταξύ των οποίων είναι ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, η άπνοια ύπνου και η αρθρίτιδα.

>>>Η διάρκεια ζωής των γονέων καταδεικνύει και το προσδόκιμο ζωής των παιδιών τους<<<

«Δεδομένου ότι η πλειονότητα των ανδρών είναι ικανοποιημένοι από την υγεία τους, όπως έχει καταδείξει άλλωστε και μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάνσας, οι παχύσαρκοι άνδρες πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για έλεγχο του βάρους τους. Έχουν μια λανθασμένη αντίληψη για το σώμα τους, θεωρούν τον εαυτό τους άτρωτο ως κάποια ηλικία, με συνέπεια να μην αναζητούν εγκαίρως τη συνδρομή της ιατρικής προκειμένου να αποφύγουν τις αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή τους», τονίζει ο δρ Σπηλιόπουλος.





Μιχάλης Θερμόπουλος
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
iatropedia.gr


"Δημοκρατικά" και όχι καθεστωτικά, ο Τσίπρας ζήτησε επανάληψη της ψηφοφορίας στο συνέδριο.




Η τακτική αυτή του εάν δεν μου αρέσει είσαστε υποχρεωμένοι να το επαναλάβετε και μάλιστα να χειροκροτάτε στο ένα πόδι από χαρά και να κλαίτε, υπάρχει αλλά σε άλλα καθεστώτα, τώρα υπάρχει και στο καθεστώς Τσίπρα.

Μόνο τα λόγια του Τσίπρα στο επίμαχο video να ακούσουμε όλοι και θα καταλάβουμε από το ύφος του ότι ο ηγέτης δεν θέλει έτσι όπως έγινε δεν του άρεσε το αποτέλεσμα ξαναψηφίστε για να μου αρέσει το αποτέλεσμα.

Είπε :

Ουσιαστικά το σώμα – καλώς έκανε αν το έκανε έτσι- αποφάσισε απολύτως κόντρα στην εισήγησή που έκανα εγώ [...] Το σώμα αποφάσισε ότι μόνο 30 εκ των βουλευτών και υπουργών και γγ θα είναι στην ΚΕ των 150. Αν είναι αυτή η βούληση του Συνεδρίου, πάσο! Αλλά να ξέρουμε τι ψηφίζουμε. Εγώ ζητώ σ' αυτό το θέμα, να γίνουν δύο τοποθετήσεις υπέρ, δύο κατά και να ξαναψηφίσουμε”.

Χειροκροτώντας και στο ένα πόδι οι υποτακτικοί του ηγέτη ακύρωσαν την προηγούμενη απόφαση και υπερψήφισαν αυτό που ήθελε ο Τσίπρας έτσι επειδή ¨Δημοκρατικά" και όχι καθεστωτικά το ήθελε ο ίδιος να συμβεί.





Συλλήψεις αστυνομικών και ιδιωτών για πολλαπλά αδικήματα



Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων συνέλαβε δύο αστυνομικούς και οχτώ ιδιώτες, που κατηγορούνται -κατά περίπτωση - για αδικήματα στην Υπηρεσία, παραβάσεις για πνευματικά δικαιώματα και υγειονομική νομοθεσία καθώς και λοιπά αδικήματα.

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος δύο αστυνομικών, που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Αθήνας, πέντε Ελλήνων και τριών αλλοδαπών ιδιωτών. Κατηγορούνται - κατά περίπτωση – για αδικήματα στην Υπηρεσία, παραβάσεις για πνευματικά δικαιώματα και υγειονομική νομοθεσία καθώς και λοιπά αδικήματα.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια ελέγχου σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας, τα ξημερώματα του Σαββάτου, κατελήφθησαν να εργάζονται οι δύο αστυνομικοί (Υπαστυνόμος και Αστυφύλακας).

Επίσης, κατελήφθησαν να εργάζονται και συνελήφθησαν ημεδαπός, προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος καθώς τέσσερις Έλληνες και τρεις αλλοδαποί υπάλληλοι, για παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με υγειονομικές διατάξεις και πνευματικά δικαιώματα.

Συγκατηγορούμενος των ανωτέρω είναι και ο 44χρονος Έλληνας, ιδιοκτήτης του καταστήματος, ο οποίος δεν εντοπίσθηκε και αναζητείται να συλληφθεί εντός ορίων του αυτοφώρου.

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι αστυνομικοί τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.



Πηγή : kathimerini.gr


Έρευνα για Cessna που χάθηκε στα Καλάβρυτα



Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για τον εντοπισμό ενός μονοκινητήριου αεροσκάφους τύπου Cessna, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στις 18:30, στα Καλάβρυτα. Στο αεροσκάφος επέβαιναν δύο άτομα.

Το Cessna εκτελούσε εκπαιδευτικό δρομολόγιο Μέγαρα - Καλάβρυτα - Μέγαρα και ανήκει στην αερολέσχη Δυτικής Ελλάδας.

Τα ίχνη του αεροσκάφους χάθηκαν ενώ πετούσε πάνω από την ορεινή Αχαΐα, στα Καλάβρυτα. 

Σύμφωνα με πηγές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η τελευταία του επαφή ήταν με το Κέντρο Ελέγχου Ανδραβίδας στις 17:15, το οποίο ζήτησε νεώτερη επικοινωνία μετά από ένα τέταρτο.

Στις 18:18 το Κέντρο Ελέγχου περιοχής Αθηνών κήρυξε το αεροσκάφος σε κατάσταση αβεβαιότητας και στις 18:31 σε φάση κινδύνου, δίνοντας εντολή για την έναρξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.

Αμεσα απογειώθηκε ένα ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού και στη συνέχεια ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που επιχειρούν στην περιοχή Καλαβρύτων Μεγάλου Σπηλαίου. Στις έρευνες συμμετέχει επίσης ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας.  

Παράλληλα, έρευνες στην ορεινή περιοχή των Καλαβρύτων πραγματοποιεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, τρία οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων και ένα όχημα της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, ερευνούν την περιοχή, προκειμένου να βρουν κάποιο στοιχείο. 

Ταυτόχρονα, ρωτούν τους κατοίκους των κοινοτήτων, αν είδαν κάτι ή άκουσαν κάποιο θόρυβο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, νωρίς το απόγευμα περιπολούσαν οχήματα της Πυροσβεστικής σε διάφορες περιοχές των Καλαβρύτων, αλλά δεν υπήρξε καμία αναφορά για πτώση αεροπλάνου.  

Στην επιχείρηση εντοπισμού του Cessna συμμετείχαν νωρίτερα πλωτό σκάφος του λιμενικού, στην ακτογραμμή Κιάτου - Ξυλόκαστρου, καθώς και ένα ιδιωτικό αεροσκάφος με πιλότο άνδρα του Λιμενικού Σώματος.





Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μαυροβούνιο: Είκοσι Σέρβοι συνελήφθησαν «γιατί σχεδίαζαν επίθεση στο Κοινοβούλιο»



Είκοσι πολίτες της Σερβίας συνελήφθησαν στο Μαυροβούνιο με την κατηγορία ότι ετοίμαζαν ένοπλη επίθεση στο κτίριο του Κοινοβουλίου και σε άλλους στόχους αμέσως μετά τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής, στις οποίες η χώρα κλήθηκε να αποφασίσει αν θα συμπορευτεί με τη Δύση ή αν θα στραφεί προς τη Ρωσία. 

Οι 20 συλληφθέντες «εισήλθαν στο Μαυροβούνιο σχεδιάζοντας να βρουν αυτόματα όπλα» ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Σλάβκο Στογιάνοβιτς. «Αργότερα απόψε σχεδίαζαν να επιτεθούν σε θεσμούς, στην αστυνομία και σε εκπροσώπους του κράτους, συμπεριλαμβανομένων ανώτατων αξιωματούχων» είπε.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Εισαγγελία, σύμφωνα με την οποία οι 20 Σέρβοι σκόπευαν να επιτεθούν στο πλήθος που θα συγκεντρωνόταν μπροστά στο Κοινοβούλιο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών και στη συνέχεια θα εισέβαλαν στο κτίριο για να ανακοινώσουν τη νίκη «συγκεκριμένων κομμάτων». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι συλληφθέντες σχεδίασαν να συλλάβουν τον πρωθυπουργό Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Οπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Pink M, μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο πρώην διευθυντής των ειδικών δυνάμεων της σερβικής χωροφυλακής Μπράτσισλαβ Ντίκιτς.

Δηλώνει άγνοια η Σερβία

Στη Σερβία, αναφέρει το Reuters, ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσις δήλωσε άγνοια σχετικά με το περιστατικό. «Η ημέρα κατά την οποία συμβαίνει αυτό είναι περίεργη, και αυτό είναι το μόνο που θα πω» είπε.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς είχε δηλώσει ότι στις εκλογές της Κυριακής οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στη Δυτική πορεία που προτείνει το κόμμα του, ή αν θα αφήσουν τη χώρα να γίνει «ρωσική αποικία» όπως θέλει η αντιπολίτευση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζουκάνοβιτς είχε υποστηρίξει στο Reuters ότι η Ρωσία χρηματοδοτεί μέσω Σερβίας και Βοσνίας την αντιπολίτευση στο Μαυροβούνιο προκειμένου να εκτροχιάσει την πορεία ένταξης της χώρας στο NATO.

H Βορειοατλαντική Συμμαχία είχε προσκαλέσει πέρυσι στους κόλπους της το Μαυροβούνιο των 620.000 κατοίκων, ανησυχώντας για την επιρροή της Μόσχας στην ορθόδοξη χώρα.

«Το Μαυροβούνιο θα συνεχίσει την σταθερή πορεία του προς την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζουκάνοβιτς, βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε. 




Πηγή : tanea.gr


Θεσσαλονίκη: 13 συλλήψεις για τα επεισόδια μεταξύ οπαδών ΠΑΟΚ και Ηρακλή




Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι 13 προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ λεπτομέρειες για τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των συλληφθέντων δεν έγιναν ακόμη γνωστές.  

Τις 13 έφθασαν οι προσαγωγές στις οποίες προχώρησε το απόγευμα της Κυριακής η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από τις συμπλοκές μεταξύ οπαδών του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή, που σημειώθηκαν νωρίτερα στο κέντρο της πόλης.

Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι και οι 13 προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ λεπτομέρειες για τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των συλληφθέντων δεν έγιναν ακόμη γνωστές.

Αρκετά από τα περίπου 80 άτομα που συνεπλάκησαν είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα, και όταν εμφανίστηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να βρουν «καταφύγιο» στο ΑΠΘ, γύρω από το οποίο έγινε και η αστυνομική επιχείρηση.




Πηγή: protothema.gr


Αγωνία στα Ιωάννινα μετά τα 5,2 Ρίχτερ




Ακόμη ένα βράδυ σε πλατείες και ΙΧ πέρασαν πολλοί κάτοικοι της πόλης των Ιωαννίνων και των γύρω περιοχών του νομού, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, τη νύχτα του Σαββάτου.

Οι επιστήμονες μελετούν την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται και αναμένουν να συμπληρωθεί το κρίσιμο 48ωρο, για να αποφανθούν εάν πρόκειται για την κύρια δόνηση

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας πρότεινε στους πολίτες να μην βρίσκονται στα σπίτια τους, εάν αυτά δεν πληρούν αντισεισμικούς κανόνες.

«Υπάρχει μία έντονη ακολουθία η οποία γίνεται αισθητή σε όλη την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων. Παρακολουθούμε το φαινόμενο», ανέφερε ο καθηγητής Γεωλογίας, μιλώντας στον Σκάι.

«Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε ο διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζάχος για τη δόνηση των 5,2R.

«Αυτή τη στιγμή η σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη με πολλούς και ισχυρούς σεισμούς. Λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός», είπε ο καθηγητής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Νέος σεισμός 4,3R στα Ιωάννινα - Στις πλατείες και απόψε οι κάτοικοι

Σήμερα, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου, όπως επίσης το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ.

Οι δημόσιες υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν, έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Κοζάνης.

Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι Υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων και Κόνιτσας. Την ευθύνη για τη δρομολόγηση του ελέγχου την έχει ο αρμόδιος υπεύθυνος του κάθε κτιρίου (προϊστάμενος, συντηρητής κλπ), ο οποίος και θα πρέπει να έλθει σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.

Εξάλλου, κλιμάκια τεχνικών του Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και το ΤΕΕ του Τμήματος Ηπείρου, από σήμερα ξεκινούν αυτοψίες στα δημόσια κτίρια, αρχής γενομένης από τα σχολεία.




Πηγή : real.gr


H μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μονολιθικό, προσωποπαγές κόμμα, επηρεασμένο από τον κυβερνητισμό



Κόμμα του ενός ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την κριτική για το μνημόνιο

Ο Τσίπρας πλέον ασφυκτιά από την πασοκοποίηση και τη δεξιά στροφή - Μήνυμα ενόψει ανασχηματισμού οι επιδόσεις Φίλη, Σκουρλέτη στην ψηφοφορία για την κεντρική επιτροπή

Την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μονολιθικό, προσωποπαγές κόμμα, επηρεασμένο από τον κυβερνητισμό, επιβεβαίωσε το δεύτερο συνέδριο του κόμματος, που έληξε στο βράδυ της Κυριακής. Την ίδια ώρα ωστόσο αναδείχθηκαν στοιχεία, που αντιστρατεύονται τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα της κεντροαριστεράς, αλλά και σημάδια κόπωσης από τη μνημονιακή πολιτική και κατ’ επέκταση τη δεξιά στροφή της ηγεσίας. Οι επιφυλάξεις αυτές ήταν μεν εμφανείς, αλλά έμειναν με προσεκτικό τρόπο σε δεύτερο πλάνο, προς χάρη της ενιαίας εικόνας. Αποδείχθηκε και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ πάντως ότι σε συνθήκες διακυβέρνησης, οι κομματικοί οργανισμοί υποτάσσονται σχεδόν ολοκληρωτικά στις επιταγές και τις ανάγκες, που έχει η άσκηση της εξουσίας και ο στόχος της διατήρησης σε αυτή.

Είναι ενδεικτικό του τελευταίου μηνύματος, το απίστευτο περιστατικό που έγινε το βράδυ του Σαββάτου, όταν το συνέδριο άλλαξε, μέσα σε λίγη ώρα,  απόφασή του για τα ασυμβίβαστα και τις ποσοστώσεις στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να μην πληγεί το πολιτικό γόητρο του Αλέξη Τσίπρα, ενώ την επόμενη ημέρα για τον ίδιο λόγο οι σύνεδροι έδωσαν ένα συντριπτικό ποσοστό – τέτοιο που θυμίζει κόμματα υπαρκτού σοσιαλισμού (93,54%) - στην επανεκλογή του στη θέση του προέδρου.

Παρά την κριτική που άσκησαν αρκετοί σύνεδροι σε επιλογές της ηγεσίας και στο πώς η κυβέρνηση ασκεί την μνημονιακή πολιτική της, ο κ. Τσίπρας εξήλθε εξαιρετικά ενισχυμένος από το συνέδριο, αν και κάποιες επιλογές του για την προοπτική του κόμματος δεν ενθουσίασαν το σώμα. Μεγάλο μέρος των συνέδρων άσκησε κριτική στη διολίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία και ειδικά με την προσάρτηση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Προβληματισμός εκφράστηκε και για το πού οδηγεί η μνημονιακή πολιτική, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και προς τούτο ζητήθηκε να ληφθούν «αντίμετρα», όπως η εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος και η αποσαφήνιση ότι το πρόγραμμα δεν είναι ιδιοκτησίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μία αναγκαστική συνθήκη.

Το συνέδριο καταχειροκρότησε – και στη συνέχεια ανέδειξε ψηλά στην ψηφοφορία για την κεντρική επιτροπή – στελέχη, που σηματοδοτούν τον «βαθύ ΣΥΡΙΖΑ» και πρεσβεύουν βασικές ιδεολογικές αρχές του κόμματος. Για παράδειγμα ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης, επιβραβεύτηκαν όταν ο πρώτος επέμεινε στην κόντρα με την εκκλησία και ο δεύτερος άσκησε κριτική για την πορεία που έχει χαραχθεί από την ηγετική ομάδα στο μέτωπο των μνημονιακών υποχωρήσεων και συμβιβασμών. Ειδικά για τον δεύτερο γίνεται δύσκολο πλέον και το σενάριο της απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση στον επικείμενο ανασχηματισμό, μετά την υποδοχή και αποδοχή που του επιφύλαξε ο οργανωμένος ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για τον  ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη τις επιδόσεις των κορυφαίων στελεχών στη μάχη για την εκλογή τους στην νέα κεντρική επιτροπή, πριν αποφασίσει για την τύχη τους. Είδε να ενισχύονται στελέχη, για τα οποία υπάρχει διάθεση να τεθούν εκτός κυβέρνησης ή να αλλάξουν θέσεις, αλλά και να αποδοκιμάζονται υπουργοί, τους οποίους ο ίδιος εμπιστεύεται.  

Ο κ. Τσίπρας πήρε πάντως εντολή να συνεχίσει την πορεία που έχει χαράξει στην εξής βάση: η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλείσει το συντομότερο τη δεύτερη αξιολόγηση, προσμένοντας από τους δανειστές να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για μία συμφωνία, που θα φέρει σοβαρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο δεύτερος πυλώνας με τον οποίο συγκίνησε το συνεδριακό σώμα ήταν η μάχη στο εσωτερικό μέτωπο, κόντρα στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, ιδίως η πτυχή που σχετίζεται με την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Για να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι το κόμμα θα έχει αυξημένο ρόλο στη χάραξη των πολιτικών, στον έλεγχο της εξουσίας και στην επιλογή των προσώπων. Μάλιστα διαφάνηκε η διάθεσή του να αναγνωρίσει ρόλο και λόγο στην πολιτική γραμματεία, ακόμη και για τον ανασχηματισμό.



Πηγή : protothema.gr


Ντ. Μπακογιάννη: Η ΝΔ έπρεπε να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο, δεν δέχεται τις δικαιολογίες της κυβέρνησης για την μείωση των αριθμών των καναλιών.

Φωτό : ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - Eurokinissi


«Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση έχει ξεκινήσει». Αυτό εκτιμά η βουλευτής και συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε συνέντευξή της στη Real News, η κ. Μπακογιάννη προσάπτει στην κυβέρνηση «φασιστοειδή αντίληψη» εξηγώντας πως η στάση όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας «είχε να εμφανιστεί στην ελληνική πολιτική σκηνή από τη δεκαετία του '80».

Η ίδια απορρίπτει όλα τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει: «δεν υπάρχουν περιθώρια για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με ένα κόμμα που θεωρεί ότι οι πολίτες που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα πρέπει να πληρώσουν και μεγαλύτερους φόρους» .

Παραδέχεται πως η Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε να έχει επέμβει και να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο στο παρελθόν, όμως δεν δέχεται τις δικαιολογίες της κυβέρνησης για την μείωση των αριθμών των καναλιών.

«Τα 260 εκατ. που θα εισπράξει από τους τέσσερις υπερθεματιστές, θα μπορούσε να τα εισπράξει το κράτος από την αδειοδότηση μεγαλύτερου αριθμού τηλεοπτικών σταθμών, αν ο στόχος τους δεν ήταν ο έλεγχος της ενημέρωσης».

Αποκλείει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους άμεσα, λέγοντας πως «αποκλείεται ο Σόιμπλε να πάει στο γερμανικό Κοινοβούλιο με πρόταση ρύθμισης του χρέους, πριν τις γερμανικές εκλογές».

Ολοκληρώνοντας ψέγει τον πρωθυπουργό για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί αιτήματος προς τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για τύπωμα νομίσματος και ζητά να συγκληθεί άμεσα το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με αντικείμενο την αποκάλυψη όσων ειπώθηκαν στο πρόσφατο ραντεβού Τσίπρα – Ερντογάν.



Πηγή : cnn.gr


Οδηγός παρέσυρε πρόσφυγες στο Ωραιόκαστρο, νεκροί μια γυναίκα και ένα παιδί



Μια γυναίκα και ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους, ενώ ακόμη ένα παιδί τραυματίστηκε, όταν παρασύρθηκαν από διερχόμενο ΙΧ, έξω από το κέντρο προσφύγων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Στο κέντρο επικράτησε ένταση και πρόσφυγες πυρπόλησαν το ΙΧ. Αστυνομικοί, που έσπευσαν στο σημείο, φυγάδευσαν τον 76χρονο οδηγό, ο οποίος κρατείται.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στις 20:30 την Κυριακή, υπό άγνωστες συνθήκες, ΙΧ παρέσυρε τρεις πρόσφυγες, μια γυναίκα και δύο παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, έξω από το κέντρο φιλοξενίας Φέσσα. 

Η γυναίκα και το αγόρι, που εκτιμάται ότι είναι το παιδί της, εξέπνευσαν επί τόπου, ενώ το κορίτσι, μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση από το ΕΚΑΒ, το τραυματισμένο παιδί δεν φαίνεται να διατρέχει κίνδυνο.

Αλλοι πρόσφυγες που είδαν το τροχαίο, ξεσηκώθηκαν και επικράτησε ένταση. Κάποιοι βγήκαν από το κέντρο και έκαψαν το ΙΧ, ενώ κυνήγησαν τον οδηγό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο, φυγάδευσαν τον 76χρονο οδηγό, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται στο Α’ Τμήμα Τροχαία Θεσσαλονίκης για πρόκληση θανάσιμου τραυματισμού. Για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργείται προανάκριση.

Η Πυροσβεστική επιβεβαίωσε ότι το όχημα κάηκε ολοσχερώς, όπως και κάποιοι κάδοι σε κοντινή απόσταση.




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ