Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Ψάχνεις την ευτυχία; 6 βήματα για να την κατακτήσεις



Τα κλειδιά της ευτυχίας και της επιτυχίας δεν βρίσκονται στα υλικά αγαθά, αλλά πηγάζουν από τον ίδιο μας τον εαυτό. Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με την Emma Seppala, επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης για τη Συμπόνια και τον Αλτρουισμό του Πανεπιστημίου Stanford, η ευτυχία βρίσκεται στο παρόν.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Business Insider, η Seppala λέει: “Έχουμε την εσφαλμένη αντίληψη ότι προκειμένου να είμαστε επιτυχημένοι, θα πρέπει να αναβάλλουμε ή να θυσιάζουμε την ευτυχία μας στο παρόν”. 

Η παραπάνω πεποίθηση είναι λανθασμένη, λέει η ειδικός και προτείνει 6 τρόπους που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν, ώστε να μάθουμε να διαβάζουμε τα σήματα που οδηγούν προς την ευτυχία και πάνω απ' όλα, στην υγεία του σώματος και της ψυχής μας.

6 βήματα που οδηγούν στην ευτυχία

Ζήστε τη στιγμή



Όπως εξηγεί η Seppala, “στον σημερινό κόσμο ενθαρρυνόμαστε να εργαζόμαστε ασταμάτητα, προκειμένου να μείνουμε στην κορυφή για πάντα. Επιπλέον ελέγχουμε συνεχώς τα πράγματα και κάνουμε λίστες”. Σύμφωνα όμως με την ειδικό η ευτυχία βρίσκεται στο παρόν, γιατί όταν είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό, είμαστε πιο παραγωγικοί.


Προσπαθήστε να γίνετε ανθεκτικοί


Οι μελέτες δείχνουν ότι το βραχυπρόθεσμο στρες μπορεί να είναι καλό, αλλά το μακροχρόνιο είναι τρομερά επιβαρυντικό για την υγεία μας. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να μάθουμε να "χτίζουμε" άμυνες απέναντι στις αναποδιές και να οικοδομήσουμε έναν "πεισματάρη" χαρακτήρα.


Σύμφωνα με έρευνα του 2004, οι άνθρωποι που είναι πιο ανθεκτικοί στις αποτυχίες της ζωής, είναι πιο πιθανό να επανέλθουν δυναμικά και να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους γρηγορότερα, χρησιμοποιώντας τα θετικά συναισθήματα για να ανταποκριθούν σε μια αγχωτική εμπειρία.


Η ψυχραιμία είναι απαραίτητη: πάρτε ανάσα



Όταν είμαστε συνεχώς σε overdrive, μπορεί να οδηγηθούμε σε επαγγελματική εξουθένωση. Η Seppala προτείνει πως είναι καλό να παίρνουμε τον χρόνο μας, ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε την ενέργειά μας. Το 2014, η ειδικός προχώρησε σε μία μικρή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 21 άνθρωποι που είχαν μετατραυματικό στρες.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα ανατέθηκε να κάνει διαφραγματικές αναπνοές, ενώ στην άλλη δεν υπήρξε καμία παρέμβαση. Η ομάδα που έκανε είτε αναπνοές, ανέφερε πως είχε λιγότερα συμπτώματα και το άγχος μειώθηκε. Η Seppala υπογραμμίζει πως οι ασκήσεις αναπνοής είναι ένα 'απολύτως κρίσιμο' μέρος της ζωής μας.


Δεν είναι κακό το "τίποτα"


Η Seppala λέει πως στη δυτική κοινωνία, έχουμε ριζωμένη την αντίληψη ότι πρέπει συνεχώς να κάνουμε κάτι, διαφορετικά δεν είμαστε παραγωγικοί. Αλλά στην πραγματικότητα, είμαστε πιο δημιουργικοί όταν δεν βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της εγρήγορσή μας.

“Αν θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί, θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας περισσότερο χρόνο”, σημειώνει, ενώ εξηγεί πως στην Ανατολική Ασία οι άνθρωποι όταν περιγράφουν την ευτυχία χρησιμοποιούν λέξεις όπως “ηρεμία” και “γαλήνη”, και όχι “ενθουσιασμό”, “συγκίνηση” ή “χαρά”, λέξεις οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως από τις δυτικές κοινωνίες.


Να είστε καλοί με τον εαυτό σας



Έχουμε την τάση να υποθέτουμε ότι όταν δεν είμαστε "αρκετά καλοί", θα πρέπει να περιοριζόμαστε στο πεδίο που τα καταφέρνουμε καλύτερα. "Αυτό είναι μία πλάνη”, λέει η Seppala.

Όπως εξηγεί η ειδικός, αυτός ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να μας οδηγήσει στην παραίτηση, στο να πάρουμε κακές αποφάσεις ή στο να επενδύσουμε σε λάθος πράγματα. Και τελικά, μπορεί να μας κρατήσει μακριά από την καριέρα που επιθυμούμε.

Η Seppala προτείνει πως πρέπει να είμαστε καλοί με τον εαυτό μας, να θυμόμαστε πως ο καθένας κάνει λάθη και να κρατάμε σε αποστάσεις ασφαλείας τις αρνητικές σκέψεις.



Υποστήριξη και συμπόνια: απαραίτητα συστατικά στη ζωή


Η Seppala εξηγεί πως αν και κυριαρχεί η αντίληψη ότι πρέπει πάνω από όλα να φροντίζουμε τις δικές μας ανάγκες, η αλήθεια είναι ότι είμαστε σε καλύτερη θέση, καλλιεργώντας υποστηρικτικές σχέσεις με τους άλλους. 


“Αν έχετε καλές σχέσεις με το αφεντικό, τους συναδέλφους ή τους υπαλλήλους σας, έχετε περισσότερες πιθανότητες να φαίνεστε άνθρωποι εμπιστοσύνης, κάτι που με τη σειρά του, τους κάνει όλους πιο παραγωγικούς”, σημειώνει.


Πηγή : pathfinder.gr


Μόνο ένας στους πέντε Έλληνες με ακριβή εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος του προσφυγικού

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ



Περιορισμένες είναι οι γνώσεις των Ελλήνων για το προσφυγικό σύμφωνα με έρευνα του μη-κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού «διαΝΕΟσις» στην οποία καταγράφεται απογοήτευση από τη στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης.

Από τις αρχές του 2015 σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περάσει από τις ακτές της Τουρκίας σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά, προσπαθώντας να φτάσουν σε μια από τις πλούσιες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαζική μετακίνηση πληθυσμού στην πρόσφατη ιστορία, και μια από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη μεταπολεμικά. Και συμβαίνει να περνά από τις ακτογραμμές της Ελλάδας.

Τα βασικά συμπεράσματα από τις απαντήσεις στις 21 ερωτήσεις της έρευνας μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

1. Οι Έλληνες πολίτες σε γενικές γραμμές υποεκτιμούν το μέγεθος των προσφυγικών ροών, ενώ οι γνώσεις τους για τις επιμέρους πτυχές του προβλήματος εμφανίζονται περιορισμένες

2. Οι Έλληνες είναι απογοητευμένοι από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόβλημα. Αντίθετα, επιδοκιμάζουν έντονα τη στάση των κατοίκων των νησιών που υποδέχονται τους πρόσφυγες, τη δράση των ΜΚΟ, αλλά και τη δράση φορέων του κράτους -κυρίως του λιμενικού.

3. Οι πολίτες εκφράζουν σε σημαντικά ποσοστά αισθήματα και απόψεις συμπάθειας και αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες, που επιβεβαιώνονται σε μια σειρά από διαφορετικές ερωτήσεις της έρευνας. Δεν επιθυμούν, για παράδειγμα, να κλείσουν τα σύνορα της χώρας για να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές, ενώ παράλληλα επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στη ζώνη της συνθήκης Σένγκεν.

4. Η ιδεολογική αυτοτοποθέτηση αποτελεί το σημαντικότερο διαχωριστικό παράγοντα στις απαντήσεις των πολιτών. Ωστόσο, η γενική συνισταμένη των απαντήσεων είναι σαφής, με μόνο μειοψηφικά ποσοστά πολιτών που αυτοτοποθετούνται στο χώρο της Δεξιάς να απαντούν με διαφορετικό τρόπο σε κάποιες από τις ερωτήσεις.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα

Σήμερα, μόνο ένας στους πέντε Έλληνες μοιάζει να έχει ακριβή εικόνα για το μέγεθος του προσφυγικού προβλήματος. Το 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έφτασαν στα ελληνικά νησιά 856.723 πρόσφυγες. Ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να πουν πόσοι πρόσφυγες έφτασαν στη χώρα μας κατά τη γνώμη τους, και μάλιστα στους μισούς ερωτηθέντες ζητήθηκε να πουν ελεύθερα το νούμερο που τους έρχεται στο μυαλό. Στους άλλους μισούς τέθηκαν 8 εναλλακτικές επιλογές και διάλεξαν.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι πολίτες που επέλεξαν σωστά ήταν περίπου ίδιοι σε αριθμό: 21% είπαν έναν αριθμό ανάμεσα στο 700.000 και το 1 εκατομμύριο στην πρώτη περίπτωση, και 20% επέλεξαν το «από 700.000 μέχρι 1 εκατομμύριο» στη δεύτερη. Και στις δύο περιπτώσεις, οι πολίτες που υποεκτιμούν το πρόβλημα ήταν σχετικά παρόμοιοι σε αριθμό: 49% επέλεξαν αριθμό μικρότερο από 700.000 στην πρώτη περίπτωση, 58% στη δεύτερη.

Δεν γνωρίζουν τον όρο hotspot

Είναι ενδιαφέρον ότι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης δεν έχει ξεκάθαρη γνώση για επιμέρους παράγοντες του φαινομένου. Ένα 39% των ερωτηθέντων δεν αναγνωρίζει τον όρο «hotspot», ενώ ένα 30% δεν γνωρίζει τι είναι η Frontex και 4 στους 10 Έλληνες, πιστεύουν ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα πρόβλημα «προσωρινό». Αντίθετα, το 83% των ερωτηθέντων γνωρίζει τη συνθήκη Σένγκεν, και ένα 60% θεωρεί ότι η συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτή είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις, οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι για την προσφυγική κρίση φταίνε οι ξένες χώρες της Δύσης. Οι πολίτες δίνουν πολύ χαμηλό βαθμό στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος (4,2 στα 10), ενώ πιστεύουν καθολικά (σε ποσοστό 92%) ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν στηρίζει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ένα εντυπωσιακό 84% πιστεύει ότι η είσοδος των προσφύγων «πρέπει να ελέγχεται από κοινού με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», παρόλο που ένα 36% συμφωνεί πως αυτός ο έλεγχος σημαίνει «απώλεια εθνικής κυριαρχίας».

Οι μισοί πολίτες πιστεύουν ότι η διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων πρέπει να γίνεται με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ένας στους δύο επίσης πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει «σημαντική οικονομική και τεχνική βοήθεια για την υποδοχή των προσφύγων».

Το τι πρέπει να ζητήσει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα από τους Ευρωπαίους ήταν μια ερώτηση που επίσης τέθηκε με δύο τρόπους σε διαφορετικά μέρη του δείγματος. Στους μισούς προστέθηκε μία επιπλέον επιλογή στις πιθανές απαντήσεις: Ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ζητήσει κανένα αντάλλαγμα, «γιατί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εθνική και κοινοτική της υποχρέωση.

Στους μισούς που δεν είχαν αυτή την επιλογή διαθέσιμη, κανένας δεν απάντησε έτσι αυθόρμητα. Στους άλλους μισούς, ένα 8% επέλεξε αυτή την απάντηση, ενώ στο ίδιο υποσύνολο αυτοί που επέλεξαν ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει «διαγραφή/ρύθμιση του ελληνικού χρέους» ήταν κατά 7% λιγότεροι.

Αξιοσημείωτη, βεβαίως, είναι η εξαιρετικά υψηλή γνώμη που έχουν οι πολίτες για τη στάση των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου (8,9), του λιμενικού (8,44) και των ΜΚΟ που δουλεύουν για την υποδοχή των προσφύγων (7,5).

Θετική άποψη για τους πρόσφυγες

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι η έντονα θετική άποψη που έχουν για τους πρόσφυγες οι ερωτηθέντες, και μάλιστα σε μια σειρά από ερωτήσεις. Ένα 58% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, προσφέροντας τρόφιμα (39%), ρούχα (31%), χρηματική βοήθεια (10%) και βοηθώντας εθελοντικά (4%).

Η Public Issue έκανε μια προβολή του αποτελέσματος στο γενικό πληθυσμό και κατέληξε στο συμπέρασμα πως, αν οι απαντήσεις είναι ειλικρινείς, περισσότεροι από 5.000.000 συμπολίτες μας βοήθησαν με κάποιον τρόπο τους πρόσφυγες το προηγούμενο διάστημα.

Αν ισχύει, ίσως πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους.

Και οι άλλες απαντήσεις του δείγματος υπογραμμίζουν αυτό το αποτέλεσμα.

Ένα 67% των πολιτών εκδηλώνει θετικά συναισθήματα απέναντι στους πρόσφυγες, ένα 84% δηλώνει πως τους συμπαθεί, το 66% έχει θετική εντύπωση για τη λέξη «άσυλο», ένα 58% έχει θετική εντύπωση για την έννοια «πολυπολιτισμική κοινωνία», ενώ το 66% απαντά πως δεν επιθυμεί η Ελλάδα να κλείσει τα σύνορά της -και άρα να διακόψει τις προσφυγικές ροές-, όπως κάνουν -ή προτίθενται να κάνουν- άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ένα 66% συμφωνεί με την άποψη ότι «οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία επειδή οι περισσότεροι είναι οικογενειάρχες και φιλήσυχοι άνθρωποι» και το 61%με την άποψη ότι θα μπορούσαν να κάνουν την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα τους.

Από την άλλη, ένα 53% των πολιτών θέλουν η χώρα να δεχτεί για εγκατάσταση λιγότερους από 10.000 πρόσφυγες (το 17% επιλέγει «κανέναν»), αριθμό χαμηλότερο από αυτόν που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να φιλοξενήσει. Το 60% ωστόσο πιστεύει ότι οι πρόσφυγες που θα μείνουν θα πρέπει να μένουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και όχι σε ειδικούς καταυλισμούς, ενώ ένα 81% πιστεύει ότι πρέπει να τους δοθεί άδεια εργασίας.

Διαφοροποιήσεις

Οι απαντήσεις των πολιτών στις περισσότερες ερωτήσεις της έρευνας ήταν παρόμοιες για όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού, σε όλες τις ηλικίες και τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, είτε οι ερωτηθέντες είχαν προσφυγική καταγωγή είτε όχι, με μικρές διαφοροποιήσεις. Η σημαντικότερη διαφοροποίηση εμφανίστηκε με τη μορφή μιας κλιμάκωσης σχεδόν σε όλες τις απαντήσεις ανάλογα με την ιδεολογική αυτοτοποθέτηση.

Για παράδειγμα, ένα 45% των «δεξιών» επιθυμεί το κλείσιμο των συνόρων και την παύση των προσφυγικών ροών (έναντι 30% του γενικού πληθυσμού και 10% των «αριστερών»). Οι «δεξιοί» διχάζονται πλήρως στο πού πρέπει να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες που θα παραμείνουν στην Ελλάδα, με τους μισούς να επιθυμούν να μείνουν σε ειδικούς καταυλισμούς. Το αντίστοιχο ποσοστό σ' αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως "αριστεροί" είναι 21%. Οι «δεξιοί» είναι η μόνη πληθυσμιακή ομάδα που εκφράζει περισσότερες αρνητικές γνώμες για την πολυτισμικότητα (45%) από ό,τι θετικές.

Αυτές οι διαφοροποιήσεις, ωστόσο, δεν αμβλύνουν τη γενική εικόνα, η οποία είναι, θα έλεγε κανείς, μια εικόνα ανοχής, αλληλεγγύης και υπομονής, η εικόνα ενός πληθυσμού που αντιμετωπίζει το πρόβλημα με συμπάθεια, απογοητευμένου από τη στάση των κέντρων λήψης αποφάσεων (εγχώριων και ξένων) που τον εκπροσωπούν, αλλά πρόθυμου να βοηθήσει και να συνεισφέρει, παρ' όλο που δεν έχει πολύ σαφή εικόνα του μεγέθους του προβλήματος.

Στοιχεία για την έρευνα

Ο «διαΝΕΟσις» υλοποίησε στα μέσα Ιανουαρίου του 2016 την έρευνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Public Issue με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα 1220 ατόμων από όλη την Ελλάδα.



Πηγή : naftemporiki.gr


Επεισοδιακή ομιλία Γεωργιάδη, παρομοίασε με «Ωραία Ελένη» τον Τσίπρα



Την αποχώρηση από το φόρουμ των Δελφών του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, καθώς και δήλωση-«απολογία» του προέδρου του φόρουμ προκάλεσε η κριτική κατά του πρωθυπουργού, με σκληρούς χαρακτηρισμούς, που άσκησε κατά την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Τσίπρας είναι «ο χειρότερος πρωθυπουργός από τον β' παγκόσμιο πόλεμο». «Είναι πολύ καλός δημαγωγός σαν τον Κλέωνα, μην μπερδεύεστε. Είναι μέχρι στιγμής ο χειρότερος πρωθυπουργός από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο με τεράστια διαφορά. Δεν συγκρίνεται με δεύτερο» είπε.

Μετά την αποχώρηση του υφυπουργού ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε την επίθεσή του κατά του Αλέξη Τσίπρα παρομοιάζοντάς τον με την Ωραία Ελένη του Ομήρου, ενώ κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι «ο Τσίπρας δεν ενέπνευσε, οι ηγέτες εμπνέουν όχι οι τυχοδιώκτες».

«Ο κ. Τσίπρας στις εκλογές αυτές ήταν σαν την Ωραία Ελένη του Ομήρου. Η Ωραία Ελένη δεν έχει καμία περιγραφή του πως ήταν. Ο καθένας τη φαντάζεται όπως θέλει. Ο μόνος που είχε δίκιο ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα ήταν ο Γιούνκερ, ο οποίος είπε ότι αν έλεγε τα ίδια στο Λουξεμβούργο θα είχε λάβει 90%», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Θέλω πραγματικά να απολογηθώ για χαρακτηρισμούς που ειπώθηκαν σήμερα σε αυτή την αίθουσα για τον πρωθυπουργό της χώρας και υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι δεν εκφράζουν το πνεύμα που διέπει τις αρχές του φόρουμ. Το φόρουμ αυτό δεν κάνει πολιτική. Προσκαλεί όλες τις σκέψεις και απόψεις, με σεβασμό στις όποιες αντίθετες ιδέες και στην άσκηση πολιτικής στα δρώμενα της χώρας. Ήταν μια ατυχής στιγμή και απολογούμαι προσωπικά», δήλωσε ο πρόεδρος του φόρουμ Συμεών Τσομώκος.

Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει και είναι ήδη πολύ καθυστερημένη. Αν δεν γίνει αυτό άμεσα τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ θα επανέλθουν κι ο φόβος ενός grexit είναι απολύτως ορατός, εκτίμησε.

«Η αξιολόγηση δεν προχωράει γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει απόφαση να την προχωρήσει. Η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει το πρόγραμμα και να πληρώσει και το κόστος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει με το ζόρι να ακολουθήσει το πρόγραμμα, που δεν το πιστεύει, το καταγγέλλει, αλλά θέλει να το εφαρμόσει χωρίς να πληρώσει το κόστος. Όσο ο κ. Τσίπρας δεν αποφασίζει να πληρώσει το πολιτικό κόστος χάνει χρόνο. Όσο χάνει χρόνο, συμβαίνουν δύο άσχημα πράγματα: πρώτον πλήττεται η πραγματική οικονομία, άρα μεγαλώνει ο λογαριασμός, άρα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα και δεύτερον με ραγδαίο ρυθμό χάνει το πολιτικό του κεφάλαιο».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κ. Γεωργιάδης είπε μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει να συνδεθεί η αξιολόγηση με το προσφυγικό και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή τεραστίων διαστάσεων για τη χώρα.




ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


10 ευρώ για σεξ με πρόσφυγες, τουαλέτες επί πληρωμή και ψωμί με χλωρίνη: Η ωμή πραγματικότητα στην πλατεία Βικτωρίας



Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας μετά από την απόφαση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων να κλείσουν τα σύνορα τους.


Η βρετανική εφημερίδα Observer κατέγραψε την σκληρή πραγματικότητα της πλατείας Βικτωρίας με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να πληρώνουν για να πάνε τουαλέτα και ηλικιωμένους να «ψωνίζουν» νεαρούς τα βράδια για δέκα ευρώ.

Σεξ για 10 ευρώ

Το βράδυ του Σαββάτου, ενώ ένας μεγαλόσωμος, μεσήλικας άνδρας, περνούσε από την πλατεία Βικτωρίας, βγάζοντας βόλτα τον σκύλο του, ένα αγόρι από το Αφγανιστάν τον έδειξε στο νέο του φίλο, τον Αμπντούλ Γουαρίς. «Είναι από αυτούς που έρχονται τη νύχτα», είπε το αγόρι.

Τα μάτια του Αμντούλ άνοιξαν διάπλατα. «Είναι εντάξει. Δεν θέλουν ανήλικους. Παίρνουν νεαρούς άνδρες που με την θέλησή τους θα πάνε στο σπίτι τους, να κάνουν ένα ντους και με 10-15 ευρώ να κάνουν σεξ μαζί τους. Κάποιοι πηγαίνουν, εκείνοι που έχουν ξεμείνει από χρήματα», λέει χαρακτηριστικά.

Ψάχνοντας την αδερφή του

Ο Αμπντούλ έφθασε μόνος του στην πλατεία Βικτωρίας στις 7 το πρωί, τη στιγμή που 200 με 300 άνθρωποι που κοιμούνταν εκεί είχαν αρχίσει να ξυπνούν και να σηκώνονται. Αντιμετωπίζοντας μία ακόμη ημέρα αναμονής.

Εγκατέλειψε το Αφγανιστάν πριν δύο μήνες και απευθύνεται στην βρετανική εφημερίδα με σκοπό να καταφέρει να συναντήσει την αδερφή του, Μίνα, η οποία ζει στη Γερμανία εδώ και έξι χρόνια. Η μητέρα του δεν βρίσκεται πια στη ζωή, ενώ ο πατέρας του έχει μείνει πίσω στην Καμπούλ.



«Είμαι 13 χρόνων και οκτώ μηνών», λέει το ανήλικο αγόρι για να συνεχίσει: «Είμαι μόνος μου». Οι συμπατριώτες του έχουν αναλάβει να του δείξουν τα «κατατόπια» στην ευρύτερη περιοχή, για παράδειγμα ένα πράσινο κουτί που χρησιμοποιούν για να φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Τουαλέτα... επί πληρωμή

Του δείχνουν ακόμη μία καφετέρια της οποίας ο ιδιοκτήτης δεν επιτρέπει να πλησιάσουν, καθώς και μία άλλη, «φιλικότερη», στην οποία μπορούν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα, αν όμως αγοράσουν έναν καφέ. Εκεί κοντά είναι οι θάμνοι και το δέντρο που «χρησιμοποιούνται» αν δεν αγοράσουν καφέ... «Κανείς δεν του δείχνει το δέντρο στο οποίο δύο άνδρες κρεμάστηκαν αυτή την εβδομάδα, επιχειρώντας να αυτοκτονήσουν», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Ήταν πολύ σοκαριστικό, πολύ ξαφνικό. Δεν είπαν ότι θα το κάνουν, ξαφνικά πήδηξαν. Ο ένας, όπως μαθαίνουμε, πέθανε. Ο άλλος είναι ακόμη στο νοσοκομείο», λέει ο επίσης Αφγανός Σακίμπ Σαρζάι.

Το μεσημέρι, οι κουβέρτες με τις οποίες τυλίγονται τα βράδια έχουν ήδη διπλωθεί. Υπάρχουν πολλές νέες αφίξεις στην περιοχή όπου κάθονται στον ήλιο για να αποφύγουν το κρύο. Κάποιοι συζητούν μεταξύ τους, ενώ τα παιδιά κάθονται στα πόδια των γονιών τους. Η ησυχία που επικρατεί μοιάζει παράξενη για ένα τόσο μεγάλο πλήθος ανθρώπων. «Απλά αναμονή. Για δύο ώρες, δύο ημέρες, τρεις μήνες», λέει ο Σαρζάι για να συμπληρώσει: «Άκουσες τίποτα για τα σύνορα;», ρωτάει με την ελπίδα ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του.

Ψωμί με χλωρίνη!

Στην πλατεία φτάνουν αρκετοί πολίτες, κρατώντας σακούλες με φαγητό, πορτοκάλια και ψωμί. Στις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου ο Θανάσης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Καισαριανή, φτάνει φέρνοντας αρκετές μερίδες ψαρόσουπας. Λίγο αργότερα φτάνει κι ένας 76χρονος, κρατώντας τέσσερα σάντουιτς που έφτιαξε ο ίδιος.

«Φέρνει σάντουιτς όταν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά, όχι πως στην πραγματικότητα έχει την οικονομική δυνατότητα», εξηγεί η Ευαγγελία Παπαγιαννίδου, μία δασκάλα και πρώην σκηνοθέτης από την Αθήνα. Πιο παλιά θυμάται πως πήγαινε στην πλατεία με ψωμί για να ταΐσει τα περιστέρια και τις γάτες. Τώρα, ταΐζει ανθρώπους. «Οι περισσότεροι φούρνοι μου δίνουν αυτά που θα πετούσαν. Σε κάποιους πρέπει να λέω ότι είναι για την οικογένειά μου. Ένας μπ@στ@ρδος εδώ κοντά ρίχνει χλωρίνη στο ψωμί που πετάει», λέει χαρακτηριστικά.

Την ώρα που μιλούσε, ένας ηλικιωμένος Κούρδος την πλησίασε και της έδειξε το αφτί του. Η γυναίκα του έδωσε μία κρέμα, αφού τον είχε δαγκώσει ένα τρωκτικό ενώ κοιμόταν. Από την πλατεία έχουν απομακρυνθεί οι τουαλέτες, με σκοπό να αποθαρρυνθούν οι πρόσφυγες και να μην παραμείνουν...

«Δεν θέλουμε να καθόμαστε εδώ. Ζητάμε μόνο να ανοίξουν τα σύνορα», λέει και πάλι ο Σαρζάι για να συνεχίσει: «Στη χώρα μου υπάρχει το Ισλαμικό Κράτος, οι Ταλιμπάν, βόμβες κάθε ημέρα και καμία δουλειά οπότε το έσκασα. Τι μπορούσα να κάνω;».


Πηγή : koolnews.gr


Ομολογία Μουζάλα: Υποβάλαμε στην ΕΕ σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα




Εκτίμησε ότι τον επόμενο μήνα θα εγκλωβιστούν έως 70.000 στην Ελλάδα - Θα μπορούσε να κηρυχθεί σε κατάταση έκτακτης ανάγκης η νότια Αττική - Τέσσερα τα κέντρα υποδοχής στη Μακεδονία - Τα υπόλοιπα σε όλη τη χώρα

Στην αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση υπέβαλε σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των προσφυγικό ροών προχώρησε το πρωί της Κυριακής ο Γιάννης Μουζάλας.

«Δυστυχώς το σχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί, το έχουμε ποσοτικοποιήσει και σε είδη, και σε χρήματα και σε προσωπικό» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολτικής, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται εγκλωβισμένοι 22.000 άνθρωποι.

Αν και διέψευσε τις πληροφορίες για 120 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, είπε ότι «στη Μακεδονία θα έχουμε 4 κέντρα υποδοχής προσφύγων και τα υπόλοιπα θα μοιραστούν κατά μήκος του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη». «Θα το απλώσουμε σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί να είναι για μικρό διάστημα σε αποθήκες αλλά παγκόσμια έτσι συμβαίνει μέχρι να φτιαχτούν οι χώροι» συμπλήρωσε.

«Είναι χώροι έκτακτης ανάγκης. Ο πληθυσμός να μην φοβηθεί ότι θα παραμεινουν εκεί μόνιμα» συνέχισε.

Κατά την εκτίμησή του επικαλούμενος την ιστορία και τις μελέτες είπε στο MEGA ότι «μέσα στον επόμενο μήνα υπολογίζουμε ότι θα έχουμε έναν αριθμό ανθρώπων που θα εγκλωβιστούν που θα είναι ανάμεσα στις 50.000 με 70.000 ανθρώπους».

Ωστόσο κατά τον ίδιο «δεν είναι τραγικό το να κηρυχθεί η χώρα σε έκτακτη ανάγκη γιατί αυτό μπορεί να σου λύσει τα χέρια σε προσλήψεις. Μπορεί αυτό να το κάνουμε για τη νότια Αττική. Από ό,τι ξέρω δεν έχει υπάρξει απόφαση γι' αυτό αλλά σε επίπεδο πολιτικής προστασίας υπάρχουν τέτοια σχέδια»

Η κυβέρνηση κατά τον κ. Μουζάλα έχει προτείνει στην Ευρώπη αναλογική κατανομή εξηγώντας ότι «με βάση αυτούς που πέρασαν από την Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι 30.000».

Ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα δημιουργηθεί ένα σποτ σε συνεργασία με τον ΟΗΕ που θα τους ενημερώνει στις χώρες τους ότι «η Ειδομένη είναι κλειστή μην πουλάτε τα σπίτια σας για να έρθετε στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο η επιχείρηση του ΝΑΤΟ θα μειώσει κατά 70% τις προσφυγικές ροές. «Η προσφυγιά δεν σφραγίζεται» συμπλήρωσε.

«Εμείς δεν ανοίξαμε κανένα σύνορο. Δεν πνίγαμε κανένα στη θάλασσα. Εάν δεν καλούσαν οι κεντροευρωπαϊκές χώρες δεν θα ερχόντουσαν στην Ελλάδα» υποστήριξε ο κ. Μουζάλας εξηγώντας ότι οι πρόσφυγες επιλέγουν την Ελλάδα γιατί θεωρείται ασφαλές πέρασμα. «Μιλώντας καθαρά τεχνοκρατικά είναι 400 περίπου πνιγμοί σε 850.000 ανθρώπους».

Όσον αφορά τη στάση της Αυστρίας σημείωσε ότι «είναι φιλή μας, αλλά κάτω από τον πανικό και τα εσωτερικά τους θέματα επειδή έχουν εκλογές έκαναν μια άκρως εχθρική ενέργεια προς την Ελλάδα και την ΕΕ και γι' αυτό απομονώθηκε».


Πηγή : protothema.gr


Διάβασμα: τα 5 μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία μας




Αυτή την περίοδο ίσως είναι δύσκολο για τους περισσότερους να βρουν χρόνο για διάβασμα. Ακόμη όμως και αν το πρόγραμμά είναι φορτωμένο αξίζει τον κόπο να κλέψετε λίγο χρόνο για αυτόν το σκοπό. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι έχετε τουλάχιστον 5 καλούς λόγους για να το πράξετε.

1. Εκπαιδεύει τον εγκέφαλο μας

Ένα από τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων είναι ότι βοηθάει τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί σωστά. Το διάβασμα αποτελεί μια καλή άσκηση για το μυαλό και το νου μας. Μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο μας να εκτελεί όλες τις λειτουργίες του πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν διαβάζουμε, αναγκάζουμε το μυαλό μας να σκέφτεται περισσότερο και αυτό μπορεί να μας κάνει πιο οξυδερκείς. Αλλά για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας με το διάβασμα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να διαβάζετε βιβλία σε τακτική βάση.

2. Προσφέρει ανακούφιση από το στρες

Το άγχος αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου που προδιαθέτει σε διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις. Το διάβασμα όμως μας δίνει την ευκαιρία να ηρεμήσουμε και να περιορίσουμε το άγχος. Ειδικά η ανάγνωση βιβλίων φαντασίας πριν τον ύπνο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί μια δραστηριότητα που μας χαλαρώνει και μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε ο,τι μας στρεσάρει. Η μέθοδος αυτή μάλιστα θεωρείται πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του άγχους.

3. Βοηθάει στην πρόληψη της άνοιας

Σύμφωνα με τους ειδικούς το διάβασμα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Με το ουσιαστικό και προσεκτικό διάβασμα ενός εντύπου ή βιβλίου,  βελτιώνεται αμέσως η ποιότητα του εγκεφαλικού ιστού. Κατά την ανάγνωση, ο εγκέφαλος τονώνεται και διεγείρεται. Η διέγερση αυτή που προκαλείται στον εγκέφαλό μας από τη μελέτη, αν συμβαίνει τακτικά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εγκεφαλικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

4. Καταπολεμά την αϋπνία

Το διάβασμα μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία και να υιοθετήσουμε υγιείς συνήθειες ύπνου. Αν έχετε συνηθίσει να διαβάζετε βιβλία πριν κοιμηθείτε, τότε η συνήθεια αυτή συμβάλλει στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού του σώματος σας και στέλνει το σήμα στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να κοιμηθεί. Το διάβασμα λοιπόν μπορεί να σας βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο να κοιμηθείτε ήσυχα και να ξυπνήσετε ανανεωμένοι το πρωί.

5. Βοηθάει στη συγκέντρωση

Οι άνθρωποι που αγαπούν να διαβάζουν εκπαιδεύουν το μυαλό τους να συγκεντρώνεται και να εστιάζει πιο εύκολα.  Ο τακτικός αναγνώστης βιβλίων αποκτά σταδιακά την ικανότητα να έχει πλήρη προσοχή σε ο,τι κάνει, αλλά και να σκέφτεται πρακτικά, με αποτελεσματικό και αντικειμενικό τρόπο. Αναπτύσσει επίσης την ικανότητα λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων.


Πηγή : pathfinder.gr


Η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ έγινε από ελληνικά χέρια Κεφαλονίτη!




Την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ πραγματοποίησε ο Έλληνας καθηγητής Ανδρέας Τζάκης, δίνοντας ελπίδα σε δεκάδες χιλιάδες γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε σε 26χρονη γυναίκα την Τετάρτη σε νοσοκομειακό κέντρο του Οχάιο των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της κλινικής.

Η επέμβαση διήρκεσε 9 ώρες και η κατάσταση της νεαρής είναι σταθερή.

Όπως έγινε γνωστό, η μήτρα που μεταμοσχεύθηκε προήλθε από μια δότρια που πέθανε, διευκρίνισε το κέντρο σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεν διευκρινίζει περαιτέρω σχετικά με την επέμβαση, αλλά σημειώνει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στο Κλίβελαντ με την ιατρική ομάδα.

Η  ομάδα του Κεφαλονίτη δρ Τζάκη έχει λάβει άδεια να κάνει 10 τέτοιες επεμβάσεις στο πλαίσιο κλινικού πειράματος. 

Ο καθηγητής δρ Τζάκης έχει κάνει στην καριέρα του παραπάνω από 5000 μεταμοσχεύσεις νεφρών, ήπατος και άλλων σπλάχνων. Για να προετοιμαστεί για την μεταμόσχευση μήτρας, ταξίδευσε στην Σουηδία και στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμπουργκ όπου έχουν την μεγαλύτερη εμπειρία στις συγκεκριμένες επεμβάσεις καθώς έχουν κάνει συνολικά εννέα.

Στο εξής, γυναίκες που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν αλλά και γυναίκες που μπορεί να προσβληθούν από τον καρκίνο στη μήτρα μπορούν να ελπίζουν πια σε μεταμόσχευση που θα τους χαρίσει το δώρο της μητρότητας.


Δήμευση εισοδημάτων για όσους ακόμη παράγουν, αποτελειώνουν τους μισθωτούς



Μια νέα φορολογική κλίμακα πρότεινε τις τελευταίες ημέρες στα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου των "θεσμών" η ελληνική πλευρά. Μετά τη διατύπωση σοβαρών επιφυλάξεων από την πλευρά των δανειστών για την εισπρακτική απόδοση της αρχικής φορολογικής κλίμακας που είχε προταθεί στους "θεσμούς και η οποία προέβλεπε την αύξηση του φορολογικού βάρους για τους μισθωτούς με ετήσιο εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ, το οικονομικό επιτελείο, με μία τροποποίηση, κατέβασε τον πήχη των επιβαρύνσεων πολύ χαμηλότερα, θεωρώντας πλέον "πλούσιους" αυτούς που έχουν ετήσιο εισόδημα από 35.000 ευρώ μικτά και πάνω, δηλαδή αυτούς που έχουν καθαρό μηνιαίο εισόδημα άνω των περίπου 1.700 ευρώ. Μάλιστα, το χτύπημα για τους φορολογουμένους με αυτό το μεσαίο εισόδημα θα είναι διπλό, καθώς έρχεται και νέα επιβάρυνση μέσω των αλλαγών στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι φορολογούμενοι τους οποίους στέλνει στο φορολογικό απόσπασμα η κυβέρνηση στο όνομα της φορολογικής δικαιοσύνης και της "μεταφοράς φορολογικού βάρους στους πλουσίους" είναι αυτοί που έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να κρατήσουν τις δουλειές τους απέναντι στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης, αυτοί που εξακολουθούν να πληρώνουν κάθε είδους φορολογία που σκαρφίζεται η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και αυτοί που συνεχίζουν να κρατούν όρθια την αγορά με την κατανάλωσή τους.

Χαρακτηριστικό της επιβάρυνσης για άλλη μια φορά των ίδιων και των ίδιων είναι και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΕΒ για το ποιος πληρώνει τους φόρους εισοδήματος στην Ελλάδα. Από αυτή τη επεξεργασία προκύπτει ότι η ανώτερη μεσαία τάξη, δηλαδή όσοι δηλώνουν εισοδήματα 30.000 ως 100.000 ευρώ, είναι το 2,9% του συνόλου των φορολογουμένων, αλλά καλούνται να πληρώσουν το 29,9% του φόρου εισοδήματος.
Η πρόταση

Σύμφωνα με πληροφορίες του "K" η νέα, "βελτιωμένη" όσον αφορά την εισπρακτική της απόδοση, μορφή της φορολογικής κλίμακας που έχει προτείνει το υπουργείο Οικονομικών στους "θεσμούς" έχει ως εξής:

- Για εισόδημα έως 25.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής διατηρείται στο 22%.

- Μικραίνει το κλιμάκιο εισοδήματος στο οποίο εφαρμόζεται ο επόμενος φορολογικός συντελεστής. Έτσι, από τα 25.000 έως τα 35.000 ευρώ θα εφαρμόζεται πλέον συντελεστής 32%.

- Για το εισόδημα πάνω από τα 35.000 ευρώ και έως τα 60.000 ευρώ θα εφαρμόζεται συντελεστής 42%.

- Για εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ εισάγεται, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, συντελεστής 50%. Στην πράξη, αυτό που γίνεται είναι ότι κατεβαίνει η εφαρμογή του ληστρικού συντελεστή 42% πολύ χαμηλότερα, δηλαδή θα ξεκινά να εφαρμόζεται από τα 35.000 ευρώ, αυξάνοντας κατά 10% την επιβάρυνση για το εισοδηματικό κλιμάκιο των 7.000 ευρώ από τα 35.000 έως τα 42.000 ευρώ. Αυτό προκαλεί επιβάρυνση έως και 700 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 42.000 ευρώ, ενώ οι επιβαρύνσεις αυξάνονται κατακόρυφα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από μισθούς πάνω από 60.000 ευρώ, λόγω της επιβολής του συντελεστή 50%.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, δεν προβλέπονται αλλαγές στην έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που δίνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους και οδηγεί σε αφορολόγητο όριο έως και 9.500 ευρώ.
Επιβάρυνση για επαγγελματίες

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι η σημερινή κλίμακα φορολόγησης των επαγγελματιών πρόκειται να αντικατασταθεί από την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών με τις αλλαγές που αναλύθηκαν παραπάνω, αλλά χωρίς την έκπτωση φόρου, δηλαδή χωρίς να δίνεται αφορολόγητο όριο. Η αλλαγή αυτή οδηγεί σε μικρή ελάφρυνση για όσους επαγγελματίες έχουν ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ και σε επιβαρύνσεις για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ. Η σημερινή κλίμακα των επαγγελματιών είναι 26% για εισόδημα έως 50.000 ευρώ και 33% για εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ. Πλέον, το εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα θα φορολογείται με συντελεστή 22% για εισόδημα έως 25.000 ευρώ, 32% για το εισόδημα από 25.000 έως 35.000 ευρώ, 42% για το εισόδημα από 35.000 έως 60.000 ευρώ και 50% για το εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ.
Αύξηση έκτακτης εισφοράς

Εκτός από τη φορολογική κλίμακα, επιβαρύνσεις έρχονται για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ και μέσω των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης. Η κλίμακα αποκτά αυξημένους συντελεστές, που φτάνουν ακόμα και το 10%, ενώ ο φόρος θα υπολογίζεται ανά κλιμάκιο και όχι επί του συνόλου του εισοδήματος, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Παραδείγματα

- Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 37.000 ευρώ καλείται σήμερα να καταβάλει φόρο εισοδήματος 8.840 ευρώ. Με τη νέα κλίμακα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών, ο ίδιος φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο 9.040 ευρώ, δηλαδή 200 ευρώ περισσότερα. Ο ίδιος φορολογούμενος καλούνταν να πληρώσει και εισφορά αλληλεγγύης 740 ευρώ, ενώ με τις αλλαγές στην εισφορά θα κληθεί να πληρώσει 790 ευρώ, δηλαδή 50 ευρώ περισσότερα. Η συνολική επιβάρυνση για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο ανέρχεται σε 250 ευρώ.

- Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ καλείται σήμερα να πληρώσει φόρο εισοδήματος 14.300 ευρώ. Με τη νέα κλίμακα που προτείνει η κυβέρνηση στους "θεσμούς", καλείται να πληρώσει 15.000 ευρώ, δηλαδή 700 ευρώ περισσότερα. Ο ίδιος φορολογούμενος καλείται να πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης 1.000 ευρώ, αλλά με τη νέα κλίμακα της εισφοράς καλείται να πληρώσει 1.440 ευρώ. Έτσι, η συνολική επιβάρυνση για τον φορολογούμενο ανέρχεται σε 1.140 ευρώ.  
        
- Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο εισοδήματος 19.600 ευρώ και εισφορά αλληλεγγύης 2.800 ευρώ, δηλαδή συνολικά 22.400 ευρώ. Με τις νέες κλίμακες εισοδήματος θα πληρώσει 24.200 ευρώ και εισφορά αλληλεγγύης 2.640 ευρώ (σε αυτό το κλιμάκιο εισοδήματος προκύπτει μικρή μείωση επιβάρυνσης από την εισφορά αλληλεγγύης, που εξανεμίζεται από τη μεγάλη αύξηση του φόρου από τη βασική κλίμακα), δηλαδή συνολικά 4.440 ευρώ περισσότερα.

Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.


Του Σπύρου Δημητρέλη


Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση η οικονομία θα υποστεί καθίζηση



Για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά και για τον κίνδυνο που υπάρχει αν δεν ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση μίλησε ο πρώην υπουργός  Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στη διάρκεια του 1ου Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς.

«Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, η ήδη παραπαίουσα οικονομία μπορεί να υποστεί μεγάλη καθίζηση και τότε θα καταλάβουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τα χειρότερα» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Σε ότι αφορά στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ο Γκ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και όχι η ονομαστική μείωση του χρέους, ενώ τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι είναι αρμόδιοι να κρίνουν εάν το χρέος είναι βιώσιμο και να αποφασίσουν την αναδιάρθρωσή του.

«Η αναδιάρθρωση θα συνδέεται με την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες εάν δεν εφαρμοστούν, τότε η οικονομία θα βρίσκεται σε μία διαρκή αβεβαιότητα» είπε ο πρώην υπουργός ενώ καταλήγοντας στην ομιλία του υποστήριξε ότι «τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε προέρχονται από το γεγονός ότι αντί να έχουμε ανάπτυξη έχουμε ύφεση. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις επενδύσεις» υποστήριξε


Πηγή : madata.gr


Αποχωρούν μέχρι νεωτέρας οι αγρότες από τα μπλόκα



Μετά από 37 μέρες αγώνα οι αγρότες των Τεμπών αποχωρούν με τα τρακτέρ τους από τα Τέμπη, ενώ την ίδια ώρα παραμένουν στις επάλξεις οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, οι οποίοι έχουν καλέσει σήμερα τους συναδέλφους τους από άλλα μπλόκα να γιορτάσουν μαζί την ιστορική επέτειο του Κιλελέρ, στις 12:30, στο χώρο του μνημείου του αγρότη.

Σήμερα, Κυριακή, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας θα λάβουν όλοι μαζί τις αποφάσεις τους για την πορεία του αγώνα τους.

Τη Δευτέρα αποχωρούν από τα μπλόκα οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας

Με πορείες επάνω στα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών και πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και του Αμύνταιου, ρίχνουν αυλαία στις κινητοποιήσεις που διήρκεσαν για περισσότερο από ένα μήνα, τη Δευτέρα στις 11 το πρωί οι αγρότες όπως επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής Δημήτρης Μόσχος.

«Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά και υποσχόμαστε σε όλους τους Έλληνες ότι η επιστροφή μας στο φυσικό μας περιβάλλον, δεν σημαίνει ότι καταθέσαμε τα όπλα», υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας «παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να δράσουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή».

Αποχώρησαν οι αγρότες από το τελωνείο της Δοϊράνης

Απογοητευμένοι από τα αποτέλεσμα των συναντήσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δήλωσαν οι αγρότες στο μπλόκο του τελωνείου της Δοϊράνης, ωστόσο αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

«Φεύγουμε, ορισμένοι από απόψε κιόλας, απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τον έλληνα πρωθυπουργό που είχαν και οι δύο αντιπροσωπείες και παραμένουμε με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις που θα τις παρακολουθούμε στενά», υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής τους επιτροπής, Γιώργος Τερζής, γραμματέας του Γεωργοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κιλκίς.

Αγρότες με τρακτέρ στο γραφείο του βουλευτή Χρήστου Καραγιαννίδη

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν αγρότες της Δράμας το Σάββατο (από τα μπλόκα Κοκκινογείων και τελωνείου Εξοχής) έξω από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη.

Οι αγρότες έστειλαν μήνυμα ότι «όποιος ψηφίσει τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και φορολογικό, ψηφίζει την καταδίκη του Νομού και του κλάδου και είναι ανεπιθύμητος», όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Χρήστος Γκόντιας.


Πηγή : newsbeast.gr


Ο τουρισμός περιμένει την χειρότερη χρονιά των τελευταίων 40 χρόνων λόγω μεταναστευτικού



Μεγάλη η πτώση του τουρισμού με ακυρώσεις, 90% σε Λέσβο και 60% στην Χίο οι ξενοδόχοι είναι σε απόγνωση και συζητούν ότι έρχεται χειρότερη χρονιά των τελευταίων 40 χρόνων για τον Τουρισμό.

Η οικονομική ζημιά που θα έχει η χώρα είναι τεράστια και τρομάζει τα νησιά γιατί ο τουρισμός είχε συμβολή τουλάχιστον πέρυσι έως και 25% στο ΑΕΠ, καλύπτει κατά 6% τον όγκο απασχόλησης των μισθωτών, ενώ οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ και οι εισφορές που κατέβαλαν οι εργοδότες στο ΙΚΑ ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ.

Ανάλογη μείωση υπάρχει και στην Σάμο πάνω από 40% ακυρώσεις και στην Κώ 36%

Πάνω από 50% θα είναι η πτώση της κίνησης τουριστών και από την Τουρκία.

Για το θέμα αυτό, με την επισήμανση ότι οι κρατήσεις καταρρέουν, η Ενωση ξενοδόχων έστειλε, χθες, επιστολή στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ζητώντας τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας. Μεταξύ των μέτρων που αναφέρονται είναι η μείωση κατά 50% του ΦΠΑ και την άμεση δρομολόγηση του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ με την υιοθέτηση απλουστευμένων διαδικασιών και αύξηση του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. 

Ενδεικτικά είναι ότι υπάρχουν ακυρώσεις από την Γερμανία που φτάνει στο 19%, την Βρετανία φτάνει το 17%, τη Σκανδιναβία στο 35%, την Ολλανδία στο 42% και την Πολωνία στο 65%.

Μείωση και ακυρώσεις υπάρχουν και στο τομέα της κρουαζιέρας καθώς και ακυρώσεις στα αεροπορικά εισιτήρια κάνοντας ζημιά και στις ελληνικές αεροπορικές εταιρίες.

Έχουν καταγράφει και ακυρώσεις πτήσεων από τουρίστες που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα για να κάνουν κρουαζιέρα.




Ο ηγέτης, ο εκδότης και... η γάτα των Ιμαλαΐων




Οι μυστικές συναντήσεις, οι φιλικές συζητήσεις και το αίτημα «επωφελούς αλληλοϋποστήριξης» - Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει το άσπρο, μαύρο - Τι ανακοινώνει το «Βήμα της Κυριακής»

Στην καρδιά του καλοκαιριού του 2014, πίσω από τις ημίκλειστες γρίλιες του παραθύρου ενός κομματικού γραφείου, ένας ανερχόμενος πολιτικός ηγέτης, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια χώρα της ευρωζώνης, που είχε μόλις κατορθώσει να κερδίσει τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 και ετοιμαζόταν να εισέλθει στην τελική ευθεία για τη δημοκρατική... «κατάληψη» της εξουσίας, συζητούσε προβληματισμένος με έναν από τους εξ απορρήτων συνομιλητές του.

- «Αυτός ο ιστορικός εκδότης ζήτησε πάλι να με συναντήσει. Δέχτηκα, συναντηθήκαμε και μιλήσαμε για όλα».

- «Και τι σας ζήτησε, κύριε πρόεδρε;».

- «Το πιστεύεις ότι δεν μου ζήτησε τίποτα; Αντίθετα, του έδωσα εγώ...».

- «Τι του δώσατε;».

- «Του είπα πως όταν κερδίσουμε την εξουσία θα του χαρίσω τα δάνεια της εκδοτικής επιχείρησής του και επίσης θα δώσω στον ίδιο ολόκληρο το κανάλι στο οποίο συμμετέχει. Αλλά παρ' όλα αυτά εξακολουθεί να μη με υποστηρίζει, ούτε με τις εφημερίδες ούτε με το κανάλι του. Τι άλλο να κάνω;».

Η ειρωνεία της Ιστορίας

Η συνάντηση του εκδότη με τον ανερχόμενο πολιτικό ηγέτη είχε λάβει χώρα λίγες ημέρες νωρίτερα, το μεσημέρι της 4ης Ιουλίου 2014. Η 4η Ιουλίου είναι η Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Οι πρεσβείες των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο διοργανώνουν δεξιώσεις στις οποίες προσκαλούν τους επιφανείς της πολιτικής, της οικονομίας, του Στρατού, της Εκκλησίας, της Δικαιοσύνης και των Τεχνών. Ηταν μια... μικρή ειρωνεία της Ιστορίας το γεγονός ότι η μυστική συνάντηση έγινε στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας αυτής, σε ένα διαμέρισμα που βρίσκεται πολύ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία. Αραγε μπορεί το διαμέρισμα αυτό να είχε ποτέ παγιδευτεί και να παρακολουθούνταν ως... γόνιμη εστία παραγωγής απόρρητων πολιτικών πληροφοριών; Ο εκδότης αναλογίστηκε το ενδεχόμενο, αλλά δεν τον προβλημάτισε. Αλλωστε, όπως διαχρονικά διαβεβαιώνουν πολιτικοί όλων των κυβερνήσεων που έχουν συναντηθεί μαζί του, ο ίδιος δεν ζητεί ποτέ τίποτα. «Δέχομαι αιτήματα, δεν καταθέτω αιτήματα» απαντούσε απότομα σε όποιον τολμούσε να τον ρωτήσει αν έχει κάποιο συγκεκριμένο αίτημα να μεταφέρει στον εκάστοτε πολιτικό που θα συναντούσε.

Το διαμέρισμα της συνάντησης, νεόδμητο, σε πολυκατοικία του 2011, ανήκε σε στενή φίλη του ηγέτη. Του το παραχωρούσε για τις επαφές του με προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, κυρίως σημαίνοντες επιχειρηματίες, που δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν. Δεν ήταν η πρώτη συνάντηση του πολιτικού με τον εκδότη. Ηταν η τέταρτη από την αρχή του 2014. Οι άλλες τρεις που είχαν προηγηθεί είχαν πραγματοποιηθεί επίσης υπό συνθήκες μυστικότητας, σχεδόν με τήρηση κανόνων συνωμοτικότητας, στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας, στο σπίτι ενός προσώπου που χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης και των δύο ανδρών, ενός υψηλόβαθμου κομματικού στελέχους με μακρά θητεία στις εκδόσεις που επιχειρούσε να... στερεώσει αυτόν τον ιδιότυπο «πολιτικό αρραβώνα». Ηταν τρία κρύα απογεύματα, συνήθως μετά τις 6, μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2014. Τρεις συναντήσεις «για να σπάσει ο πάγος», με καφέ φίλτρου και μπισκότα βουτύρου, που εξαντλήθηκαν σε γενικές και «ανώδυνες» συζητήσεις για την επικαιρότητα, τις απόψεις και τα σχέδια του πολιτικού, ενώ δεν έλειψαν οι συμβουλές και οι... πατρικές νουθεσίες του εκδότη. Στους λίγους που γνώριζαν τις συναντήσεις αυτές, δήλωναν κατόπιν και οι δύο ενθουσιασμένοι. Παρά τη σημαντική διαφορά ηλικίας, είχε διαμορφωθεί από την πρώτη στιγμή ένα κλίμα αποδοχής, άνεσης και αλληλοκατανόησης. «Είχα ακούσει ότι είναι απότομος και αυστηρός, αλλά η συζήτηση μαζί του με εντυπωσίασε» έλεγε ο πολιτικός στους έμπιστους συνομιλητές του. «Δεν είναι καθόλου ακραίος. Είναι ένας έξυπνος και μετριοπαθής πολιτικός» έλεγε ο εκδότης στους στενούς συνεργάτες του.


Το παρ' ολίγον ατύχημα

Η τέταρτη συνάντηση έγινε και αυτή έπειτα από αίτημα του εκδότη. «Θέλω να τον συναντήσω για να συζητήσουμε όσα συμβαίνουν, αλλά αυτή τη φορά θα ήθελα να είμαστε οι δυο μας» ζήτησε ο εκδότης να διαμηνυθεί στον πολιτικό. Ο πολιτικός ασφαλώς δέχθηκε και πρότεινε ως τόπο συνάντησης το φιλικό διαμέρισμα. «Η πολυκατοικία στην οποία βρίσκεται το διαμέρισμα διαθέτει υπόγειο γκαράζ. Το αυτοκίνητο του εκδότη θα κατέβει στο υπόγειο γκαράζ και ο εκδότης θα ανέβει με το ασανσέρ στον όροφο του διαμερίσματος» ήταν η ευγενική παράκληση του πολιτικού. «Ετσι δεν θα αναγκαστεί να παρκάρει στον δρόμο και δεν θα τον δει κανείς». Στη μία το μεσημέρι ακριβώς η θωρακισμένη λιμουζίνα του εκδότη έφθασε στη συμφωνημένη διεύθυνση και οι φρουροί του πολιτικού, ο οποίος βρισκόταν ήδη στο διαμέρισμα, έσπευσαν να ανοίξουν την αυτόματη πόρτα του γκαράζ. Εκείνη τη στιγμή όμως ο επικεφαλής της ασφαλείας του εκδότη που βρισκόταν μέσα στη λιμουζίνα μαζί με τον εκδότη, μόλις είδε την πόρτα του γκαράζ να ανοίγει, διέταξε αμέσως τον οδηγό να σταματήσει. «Δεν είναι ράμπα γκαράζ, είναι ασανσέρ αυτοκινήτων» είπε. «Αυτά τα ασανσέρ αντέχουν αυτοκίνητα μέχρι δύο τόνων. Η λιμουζίνα είναι θωρακισμένη και ζυγίζει πεντέμισι τόνους. Αν μπούμε θα εγκλωβιστούμε στο ασανσέρ». Και έτσι το αυτοκίνητο δεν προχώρησε. Σταμάτησε στην πιλοτή. «Αν μπαίναμε θα παγιδευόμασταν και θα χρειάζονταν δύο μέρες για να μας απεγκλωβίσουν» είπε ο επικεφαλής της ασφαλείας του εκδότη που μόλις είχε αποτρέψει ένα απροσδόκητο και ατυχέστατο περιστατικό, που αν γινόταν θα... έμενε στην Ιστορία.

Η μυστική οδηγία του πολιτικού έπρεπε αναγκαστικά να παραβιαστεί. Αλλωστε ο δρόμος, παρά τη γειτνίασή του με την αμερικανική πρεσβεία και ορισμένα σημαίνοντα δημόσια κτίρια, ήταν σχεδόν άδειος εκείνη την ώρα. Μόνο τρεις εργάτες μαστόρευαν σε ένα κτίσμα λίγα μέτρα διαγώνια απέναντι, αλλά μάλλον δεν είχαν δώσει σημασία (ή έτσι άφηναν να φαίνεται...) στην κινητικότητα και στους λίγους αστυνομικούς με πολιτικά που λίγη ώρα νωρίτερα είχαν συνοδεύσει τον πολιτικό και στέκονταν στον δρόμο με τα ακουστικά τους στα αφτιά. Ο ιστορικός εκδότης, που φορούσε πουκάμισο με λεπτή κόκκινη ρίγα, τιράντες, κόκκινη γραβάτα και μπλε κοστούμι, κατέβηκε, περπάτησε με γρήγορα βήματα προς την γκρίζα μεταλλική είσοδο, την οποία ξεκλείδωσε ένας φρουρός του πολιτικού. Κατευθύνθηκαν στο ασανσέρ και πάτησαν το κουμπί του πρώτου ορόφου. Βγήκαν σε έναν σκοτεινό διάδρομο. Ο φρουρός χτύπησε ένα κουδούνι χωρίς όνομα δίπλα σε μια γκρίζα πόρτα. Ο πολιτικός άνοιξε την πόρτα ο ίδιος. «Καλώς ήλθατε». Ηταν ευδιάθετος, ευγενικός και φιλόξενος, όπως πάντα. Φορούσε λευκό πουκάμισο και μπλε κοστούμι. Δεν ήταν όμως μόνος του στο μικρό αυτό ευήλιο διαμέρισμα με τους φρεσκοβαμμένους γκρίζους και βαθυπράσινους τοίχους, την καλαίσθητη διακόσμηση και τα όμορφα έπιπλα σε απλή σχεδίαση. Μετά την εγκάρδια και ζεστή χειραψία, οδήγησε τον επισκέπτη προς το μικρό σαλόνι. Αλλά ο εκδότης κοντοστάθηκε για λίγο γιατί παρατήρησε μια γάτα. Μια γάτα των Ιμαλαΐων, με μακρύ εντυπωσιακό τρίχωμα, ελαφρώς εύσωμη, με μάτια γαλάζια, αυστηρή και μεγαλοπρεπής. Καθόταν επάνω σε ένα ευμέγεθες μαξιλάρι και παρατηρούσε έντονα τον εκδότη χωρίς να κουνηθεί από τη θέση της. «Ανήκει στη φίλη μου που έχει αυτό το σπίτι» εξήγησε ο πολιτικός χαμογελώντας. «Θέλετε έναν εσπρέσο;» ρώτησε. «Θα τον φτιάξω ο ίδιος γιατί δεν υπάρχει κανένας άλλος στο σπίτι».

Μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά ο πολιτικός και ο εκδότης απολάμβαναν τον καφέ τους στο μικρό και όμορφο καθιστικό, και άρχισαν να μιλούν σχεδόν σαν να ήταν πατέρας και γιος, που είχαν χαθεί για χρόνια και «ανακάλυψαν» τυχαία ο ένας τον άλλον. «Συγχαρητήρια για τη νίκη σου. Θα κερδίσεις σίγουρα και τις εθνικές εκλογές» είπε ο εκδότης. «Ευχαριστώ πολύ. Θα ήταν σημαντικό να έχω την υποστήριξη του πιο ιστορικού συγκροτήματος Τύπου» απάντησε ο πολιτικός. Η συζήτηση πέρασε στα θέματα της επικαιρότητας, η οποία είχε αρχίσει να επιβραδύνεται για να προσαρμοστεί στους θερινούς ρυθμούς της... γνώριμης ακινησίας. Ο πολιτικός ηγέτης ανέλυσε στον εκδότη την άποψή του ότι η κυβέρνηση δεν θα κατόρθωνε να ανακάμψει και ότι πλέον οι ξένοι σύμμαχοι της χώρας, ανάμεσα στους οποίους και οι ΗΠΑ, διάκεινται φιλικά προς το κόμμα του. Η μυστική συνάντηση, η μοναδική στην οποία ήταν απολύτως μόνοι τους, διήρκεσε ακριβώς μία ώρα. Οι δύο άνδρες εγκατέλειψαν το διαμέρισμα σε διαφορετική ώρα, με πρώτο τον εκδότη.

Οσα άκουσε ο «μάρτυρας»

Ο μοναδικός μάρτυρας της συνομιλίας ήταν αυτή η γάτα των Ιμαλαΐων, η οποία μάλιστα μετέδιδε μια αίσθηση «κυριότητος του χώρου». Αυτή μόνο είχε το προνόμιο να ακούσει το αίτημα του πολιτικού προς τον εκδότη για μια... σχέση αποκλειστικότητας, για μια σταθερότερη σχέση επωφελούς αλληλοϋποστήριξης. Στο μυαλό αυτής της σπάνιας γάτας καταγράφηκε με μορφή ανεξιχνίαστου κώδικα ένα εξίσου σπάνιο ιστορικό στιγμιότυπο. Μια γάτα σιωπηλή που έδειχνε αφοσιωμένη σε μια φιλική συζήτηση δύο ανθρώπων περί πολιτικής και ισχύος, μια λευκή γάτα μακρύτριχη που τα έντονα γαλανά μάτια της όπως εξείχαν σχεδόν μέσα από το σκουρόχρωμο τρίχωμα του προσώπου της, την έκαναν να μοιάζει αυστηρή και αινιγματική. Οπως αινιγματικές θα αποδεικνύονταν πολλές από τις πτυχές και τις ανατροπές της Ιστορίας αυτής της πολύπαθης χώρας που έμελλε να ακολουθήσουν...  

Τι απαντά το Μαξίμου

Το Μέγαρο μαξίμου εξέδωσε  ανακοίνωση το βράδυ του Σαββάτου στην οποία κάνει το άσπρο μαύρο. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:


«Η δικαιοσύνη θα ενεργήσει απερίσπαστη και τα τηλεοπτικά ΜΜΕ θα αδειοδοτηθούν νόμιμα» 

Το Κεντρικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ είναι άκρως αποκαλυπτικό.

Φανερώνει ότι ο εκδότης Στ. Ψυχάρης ζητούσε επίμονα από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015,τη διαγραφή των δανείων του καθώς και πολιτική διαμεσολάβηση για την απόκτηση της συνολικής ιδιοκτησίας του MEGA.

Όπως άπαντες αντιλαμβάνονται κανένα από τα δυο αιτήματα δεν έγινε δεκτό.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στον Ελληνικό λαό να μη χαριστεί σε κανέναν και δεν χαρίζεται σε κανέναν.

Η δικαιοσύνη ενεργεί απερίσπαστη και τα Τηλεοπτικά Μέσα θα αδειοδοτηθούν για πρώτη φορά με ανοιχτό και αδιάβλητο διεθνή διαγωνισμό.

Τι ανακοινώνει το «Βήμα της Κυριακής»

Η απάντηση του «Βήματος της Κυριακής» στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού

«Δεν προκαλεί έκπληξη ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κάνει το «άσπρο – μαύρο». Είναι η συνήθης πρακτική που εσχάτως ακολουθείται. Καλούμε τους ιθύνοντες του Γραφείου Πρωθυπουργού να ξαναδιαβάσουν το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για να κατανοήσουν, να συνειδητοποιήσουν (και να θυμηθούν…) ποιος προσέφερε, πότε και τι, ποιος ζητούσε πολιτική υποστήριξη με κάθε ευκαιρία χωρίς τίποτα και ποτέ να του έχει ζητηθεί. Πέραν τούτων, το Μέγαρο Μαξίμου λησμονεί το νόμο της δημοσιογραφίας περί χρυσών εφεδρειών. Θα έχουν την ευκαιρία να  τον πληροφορηθούν». 



Παπαδόπουλος Παύλος 
Πηγή : BHMA


Μέρκελ - Σόιμπλε στο πλευρό της Ελλάδας για το προσφυγικό




Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στις διαβουλεύσεις του Eurogroup - Προϋπόθεση η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Τη στιγμή που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένουν στην Ελλάδα τουλάχιστον 25.000 μετανάστες αδυνατώντας να μεταβούν στους τόπους τελικού προορισμού τους έπειτα από την απόφαση των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας να περιορίσουν την προσφυγική ροή σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα, το Βερολίνο μοιάζει να αλλάζει στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις της σχετικά με την μεταναστευτική κρίση, για την οποία όπως είπε χρειάζεται ευρωπαϊκή προσέγγιση, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στοχεύει στην αύξηση της πίεσης προς τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, μάλιστα, η καγκελάριος της Γερμανίας επιδιώκει να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις 7 Μαρτίου.

Σύμφωνα δε με το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, η Μέρκελ εξετάζει αλλαγή στρατηγικής απέναντι στην Ελλάδα, έπειτα από τις έντονες πιέσεις που δέχεται η χώρα εξαιτίας του προσφυγικού.

Την ίδια ώρα, το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο, το οποίο επικαλείται ηγετικούς κύκλους των χριστιανοδημοκρατών, αναφέρει ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί πλέον να εξετάζονται ξεχωριστά τα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος και η προσφυγική κρίση. 

Όπως επισημαίνει η DW η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για παράδειγμα στις επικείμενες διαβουλεύσεις του Eurogroup, μόνο αν καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες στην διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία πολύ δύσκολη κατάσταση στο προσφυγικό

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητά να εξευρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, για τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που έχουν καταβληθεί ώστε να επιμεριστεί σε όλα τα κράτη-μέλη το βέρος.

Ο Σόιμπλε μίλησε για την «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί συμφόρηση από εγκλωβισμένους μετανάστες, η οποία προστίθεται στα προβλήματα της χώρας, καθώς θα πρέπει να διαχειριστεί μια επισφαλή οικονομική κατάσταση.

Σε μια έμμεση αναφορά στη διαίρεση που επικρατεί μεταξύ πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σόιμπλε δήλωσε στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Σαγκάη πως δεν έχει επιδειχθεί «εξαιρετική» αλληλεγγύη στην Ελλάδα από άλλες χώρες, εκτός από τη Γερμανία.

Η Αυστρία, τελευταίος σταθμός στον δρόμο προς τη Γερμανία για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, επέβαλε πρόσφατα περιορισμούς στα σύνορά της, προκαλώντας ένα αποτέλεσμα ντόμινο με τον περιορισμό της ροής των ανθρώπων με αποτέλεσμα εκατοντάδες από αυτούς να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.



Πηγή : protothema.gr