Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

«Η Μέρκελ έχει πάθει νευρικό κλονισμό λόγω προσφυγικού», υποστηρίζει Γερμανός ψυχίατρος



Είναι τόσο αποφασισμένη να μην παραδεχθεί ότι έκανε λάθος κινήσεις, «που έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα»

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με έναν Γερμανό ψυχίατρο ο οποίος αποφάσισε να αναλύσει τη συμπεριφορά και τις κινήσεις της καγκελαρίου το τελευταίο διάστημα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ισχυρή κυρία της Γερμανίας είναι μία νάρκισσος σε νευρικό κλονισμό.

Κι όμως, σύμφωνα με τον γνωστό Γερμανό ψυχίατρο Χανς-Χόακιν Μάαζ, οι κινήσεις της κυρίας Μέρκελ και οι αποφάσεις της όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα «δείχνουν ότι η καγκελάριος έχει υποστεί νευρικό κλονισμό».

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα η Άνγκελα Μέρκελ έχει δεχθεί έντονη κριτική αναφορικά με την επιμονή της να κρατήσει ανοιχτά τα σύνορα της χώρας της για τους πρόσφυγες. Άλλωστε, μόνο το 2015 πάνω από 1,1 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες μπήκαν στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο, η Μέρκελ είναι τόσο αποφασισμένη να μην παραδεχθεί ότι έκανε λάθος κινήσεις στο προσφυγικό ζήτημα, «που έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα».

Ο ίδιος αναφέρει για την Μέρκελ ότι είναι μια γυναίκα που θέλει πάντα να πετυχαίνει σε ό,τι κάνει. Έτσι, συχνά φτάνει στα άκρα για να ικανοποιήσει τους άλλους με μοναδικό σκοπό την δική της επιβεβαίωση, καθώς η αυτοεκτίμησή της είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Προσωπικότητες όπως της Γερμανίδας καγκελαρίου «τρέφονται» από την επιτυχία και τους έπαινους και δυσκολεύονται πολύ να δεχθούν την όποια αρνητική κριτική, λέει.

Ο  Χανς-Χόακιν Μάαζ υποστηρίζει ακόμη ότι η απόφαση της Μέρκελ να κρατήσει ανοιχτά τα σύνορα της Γερμανίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες έχει βαθιές, συναισθηματικές ρίζες, ενώ προσθέτει πως οι έπαινοι που έλαβε σε παγκόσμιο επίπεδο για το ανθρωπιστικό της έργο στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, «φούσκωσε» ακόμη περισσότερο τον ναρκισσισμό της.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ψυχίατρο, ως αποτέλεσμα η καγκελάριος υποφέρει τώρα γιατί έχει μια «τεχνητά διογκωμένη εικόνα για τον εαυτό της» και η άρνησή της να παραδεχθεί ότι η «μεγάλη ανθρωπιστική κίνηση» που έκανε για τους πρόσφυγες, ήταν μια λάθος απόφαση, μπορεί να βλάψει την πατρίδα της.

Ο ψυχίατρος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κυρία Μέρκελ συνεχίζει να ακολουθεί τα πρότυπα συμπεριφοράς που χαρακτηρίζουν ανθρώπους σαν εκείνη, δηλαδή άτομα που θέλουν πάντα να πετυχαίνουν σε αυτά που κάνουν, γι' αυτό και -όπως τονίζει- η ψυχολογική ή η ψυχοσωματική της κατάρρευση είναι πολύ κοντά.


Πηγή : protothema.gr


Κατέβηκε το έργο με τον Ξηρό από το Εθνικό Θέατρο




Την απόφαση να διακόψει την παράσταση «Ισορροπία του Nash», που βασίζεται στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού και τα πρακτικά της δίκης 17 Νοέμβρη, έλαβε το Εθνικό Θέατρο, μετά από τις αντιδράσεις των τελευταίων ημερών.

Η ανακοίνωση 

Η παράσταση Ισορροπία του Nash που παίζεται στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου  ξέφυγε από τον καλλιτεχνικό της στόχο και μοιάζει, χωρίς να το επιδιώκει, να εξαντλεί τις αντοχές μιας κοινωνίας. Έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης σε μια  δύσκολη συγκυρία και παρερμηνεύτηκε η ιδεολογική της πρόθεση. Δέχτηκε τη σκληρή και απολύτως δογματική κριτική ανθρώπων που, ως επί το πλείστον, δεν την έχουν παρακολουθήσει. 
Ενώ το βασικό της μήνυμα είναι πως καμία ιδέα δεν δικαιούται να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή, η παράσταση οδήγησε, ερήμην της, στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, προξενώντας περισσότερο πόνο παρά προβληματισμό. Τέλος, ενεργοποίησε αντιδράσεις ακραίων κύκλων, που έφτασαν στο σημείο να εκφράζουν απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του κοινού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου. 
Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ότι η συνέχιση της παράστασης θα καλλιεργήσει τη στρεβλή εντύπωση ότι το Εθνικό Θέατρο, αντί να προβάλει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και το γόνιμο προβληματισμό, στηρίζει εγκληματίες για πάντα καταδικασμένους στη συνείδηση του ελληνικού λαού.
Για τους παραπάνω λόγους επιλέγουμε να σταματήσουμε τις παραστάσεις του έργου Ισορροπία του Nash, χωρίς επ’ ουδενί να παραιτούμαστε από το δικαίωμα, τώρα και στο μέλλον, της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως οφείλουμε να κάνουμε ως Εθνικό Θέατρο.

Από την Καλλιτεχνική Διεύθυνση
του Εθνικού Θεάτρου


Εθνική Τράπεζα: Τα capital controls είναι πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις




Σημαντική πτώση πωλήσεων παρατηρήθηκε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων και κυρίως για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του κενού που τις χωρίζει από τις μεγάλες επιχειρήσεις, εκτιμά έρευνα της διεύθυνσης οικονομικών μελετών της Εθνικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, βάσει ερωτηματολογίου σε δείγμα 1.200 επιχειρήσεων, η μείωση άγγιξε το 15% το τρίτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, έναντι πτώσης 4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, με την πτώση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να φτάνει το 23% και το 10% κατά τα αντίστοιχα τρίμηνα. Παράλληλα, οι εξαγωγές δέχθηκαν πιέσεις, με αποτέλεσμα να περιοριστούν κατά 9% το τρίτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 (με την πτώση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να φτάνει το 28% κατά το αντίστοιχο διάστημα). Σε επίπεδο κλάδων, θετικά ξεχωρίζει η βιομηχανία χημικών, η πληροφορική και ο τουρισμός, ενώ πιο αδύναμοι παρουσιάζονται οι τομείς των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου.

Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, φαίνεται να έπληξε περισσότερο τις ΜμΕ σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς η διαφορά στο ρυθμό πτώσης των πωλήσεων έφτασε τις 7,2 ποσοστιαίες μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2015 (15% για τις ΜμΕ έναντι 7,8% για τις μεγάλες).

Όσον αφορά το επιχειρηματικό κλίμα, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων αποτυπώθηκε στο Δείκτη Εμπιστοσύνης της ΕΤΕ για τις ΜμΕ ο οποίος μειώθηκε κατά 21 μονάδες το δεύτερο εξάμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, επιστρέφοντας έτσι στα επίπεδα του δεύτερου εξαμήνου του 2013. Η πτώση του Δείκτη Εμπιστοσύνης αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργική επιβάρυνση των ΜμΕ από τους κεφαλαιακούς ελέγχους, καθώς το 87% του τομέα δήλωσε ότι αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα λόγω της επιβολής τους.

Συγκεκριμένα, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ΜμΕ από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, αφορούν την προμήθεια πρώτων υλών (39% του τομέα σε μεγάλο βαθμό και 39% σε κάποιο βαθμό), τη χρήση υπηρεσιών από το εξωτερικό (35% του τομέα σε μεγάλο βαθμό και 27% σε κάποιο βαθμό) και την είσπραξη απαιτήσεων (31% του τομέα σε μεγάλο βαθμό και 51% σε κάποιο βαθμό).

Η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, εκτιμάται σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, είναι σημαντικό να γίνει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, όσο ακόμα θα λειτουργεί η βραχυπρόθεσμη θωράκιση των ΜμΕ μέσω χρηματικών διαθεσίμων και αποθεμάτων.

Όπως επισημαίνεται στην μελέτη, η αντίδραση των ΜμΕ στην επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων μετριάστηκε από το γεγονός ότι άνω του ½ του τομέα δηλώνει πως είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων, έχοντας διακρατήσει χρηματικά διαθέσιμα εκτός τραπεζικού συστήματος (το 21% επαρκή και το 36% σε κάποιο βαθμό). Επιπλέον, αν επικεντρώσουμε την ανάλυση μας στους κλάδους εμπορίου και βιομηχανίας (που καλύπτουν το 70% του τομέα των ΜμΕ) διαπιστώνεται ότι έχουν και ένα δεύτερο μέσο θωράκισης έναντι των κεφαλαιακών ελέγχων: τη διακράτηση αποθεμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχει είτε επαρκή χρηματικά διαθέσιμα είτε επαρκή αποθέματα ξεπερνά το 80%.

Υπό την προϋπόθεση ότι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα γίνει σχετικά σύντομα, τα 2/3 του τομέα των ΜμΕ εκτιμούν ότι θα επανέλθουν σε ομαλή κατάσταση λειτουργίας σε λιγότερο από 3 μήνες μετά την άρση τους (με το 1/3 να δηλώνει άμεσα). Με αυτά τα δεδομένα, η ταχεία άρση (χαλάρωση) των κεφαλαιακών περιορισμών είναι κρίσιμης σημασίας για να παραμείνει η επίδρασή τους στις ΜμΕ στα τρέχοντα - σχετικά διαχειρίσιμα - επίπεδα, εκτιμά η έρευνα.

Η γρήγορη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων φαίνεται να αποτελεί και προσδοκία των ΜμΕ, καθώς λιγότερο από το ½ του τομέα δηλώνει ότι έχει προχωρήσει σε κάποια αλλαγή της μεσοπρόθεσμής στρατηγικής του λόγω της επιβολής τους (ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το 87% που δήλωσε βραχυπρόθεσμες αναγκαστικές αλλαγές). Συγκεκριμένα περίπου το ¼ του τομέα ακύρωσε επενδυτικά σχέδια, το 22% περιόρισε την απασχόληση, το 7% προχώρησε σε προσωρινή διακοπή λειτουργίας και μόνο το 1% μετέφερε την έδρα του στο εξωτερικό.

Υπό το ίδιο πρίσμα, η πλειονότητα των ΜμΕ - ενώ δήλωσε σημαντική επιδείνωση της βραχυπρόθεσμης πορείας τους λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων - ωστόσο δεν αναμένει ότι αυτοί θα επηρεάσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές τους.

Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της προσδοκίας των ΜμΕ ότι η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών θα γίνει σύντομα και συνεπώς συνεχίζουν να συναρτούν σε μεγάλο βαθμό τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές τους από το επίπεδο πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σε συνάρτηση με τη βελτίωση της διαφοράς απόδοσης των ελληνικών ομολόγων από τα γερμανικά (την οποία λαμβάνουμε ως δείκτη πολιτικής σταθερότητας) κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο, το ποσοστό των ΜμΕ που δηλώνει ότι έχει αναπτυξιακό στόχο αυξήθηκε στο 42% του τομέα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 από 36% κατά το πρώτο εξάμηνο (ωστόσο παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2014).

Η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων είχε και δύο θετικές επιδράσεις στη λειτουργική αποτελεσματικότητα της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η μελέτη, καθώς αύξησε τη χρήση e-banking και μηχανημάτων για κάρτες (POS).

Η επίδραση αυτή ήταν πιο έντονη στις μικρότερες επιχειρήσεις (με πωλήσεις μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ), με το 12% αυτών να βάζει POS λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων, φτάνοντας έτσι το συνολικό ποσοστό τους με POS στο 40% (ποσοστό αντίστοιχο με των μεγαλύτερων επιχειρήσεων), και το 14% αυτών να ξεκινάει τη χρήση υπηρεσιών e-banking λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων, φτάνοντας το συνολικό ποσοστό τους με e-banking κοντά στο 90%.


Πηγή : thebest.gr


Χημικά κατά των αγροτών - Ματαιώθηκαν τα εγκαίνια της «Agrotica»



15-20 χιλιάδες διαδηλωτές αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από τον χώρο της κλαδικής έκθεσης «Agrotica 2016» στη Θεσσαλονίκη.

Τα προγραμματισμένα για το βράδυ στις 19:00 εγκαίνια της έκθεσης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ματαιώθηκαν υπό το φόβο επεισοδίων.

Μιά, ομάδα αγροτών έξω από το Βελλίδειο επιχείρησε να εισέλθει στο χώρο καθώς θεωρούσε ότι ο υπουργός βρίσκεται εντός του κτηρίου. Στο σημείο επικράτησε ένταση και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Οι δρόμοι γύρω από τη Helexpo είχαν κλείσει από νωρίς το μεσημέρι, τόσο από τους διαδηλωτές όσο και από τα τρακτέρ που είχαν παρατάξει οι αγρότες. 


Ανακοινώθηκαν αυξήσεις στα εισιτήρια των ΜΜΜ και στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Σε ισχύ από 1η Φεβρουαρίου



Σημαντικές αυξήσεις στην τιμή καρτών απεριορίστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς έρχονται από τον Φεβρουάριο. Την ίδια στιγμή αυξάνουν και τα εισιτήρια από 1,20 σε 1,40 ευρώ ενώ σταθερή στα 60 λεπτά μένει η τιμή του μειωμένου εισιτηρίου ωστόσο η χρονική ισχύς του θα αυξάνει επίσης από 70 λεπτά που είναι σήμερα στη μιάμιση ώρα.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, η τιμή της κάρτας για όλα τα μέσα και συμπεριλαμβανομένων των δρομολίων από και προς το αεροδρόμιο, θα ανέρχεται πλέον σε:
  • 49 ευρώ, αντί για 45 ευρώ η μηνιαία κάρτα (25 ευρώ από 23 ευρώ η μειωμένη) και
  • 142 ευρώ, αντί για 130 ευρώ η μηνιαία κάρτα (71 ευρώ από 65 ευρώ η μειωμένη)
  • 250 ευρώ, 230 ευρώ η εξαμηνιαία κάρτα (125 ευρώ από 115 ευρώ η μειωμένη) και
  • 490 ευρώ από 450 ευρώ η ετήσια κάρτα (245 ευρώ από 230 ευρώ η μειωμένη)
Επίσης, η εξαμηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα (εκτός αεροδρομίου) κοστίζει πλέον 170 ευρώ από 165 ευρώ (85 ευρώ από 83 ευρώ η μειωμένη) και η ετήσια 330 ευρώ από 320 ευρώ (165 ευρώ από 160 ευρώ η μειωμένη).
Ωστόσο, σταθερές παραμένουν οι τιμές τόσο στη μηνιαία κάρτα (30 ευρώ) όσο και στην τριμηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών(85 ευρώ) που είναι για όλα τα μέσα εκτός των διαδρομών με ΜΜΕ από και προς το αεροδρόμιο.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Ιωάννης Σκουμπούρης, η νέα τιμολογιακή πολιτική στις συγκοινωνίες Αθηνών θα ισχύει από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου. «Όλα είναι έτοιμα, αναμένεται η δημοσίευση στο ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των αρμοδίων υπουργών (Οικονομικών και Μεταφορών) για να ισχύει η νέα τιμή στα εισιτήρια», ανέφερε ο κ. Σκουμπούρης και διευκρίνισε πως η τιμή του μειωμένου εισιτηρίου θα παραμείνει στα 60 λεπτά, ενώ αυξάνεται η χρονική διάρκεια από 70 λεπτά που είναι σήμερα σε μιάμιση ώρα.


Πηγή : huffingtonpost.gr


Τις έγδυσε μέσω Facebook



Περισσότερες από 450 καλλίγραμμες κοπέλες που είχαν όνειρο να κάνουν καριέρα στο μόντελινγκ έπεσαν θύματα ενός 27χρονου από την Έδεσσα, ο οποίος εμφανιζόταν ως μάνατζερ της πασίγνωστης εταιρίας ένδυσης, Victoria’s Secret, που προωθούσε μοντέλα.

Ο 27χρονος, χρησιμοποιώντας διαφορετικά προφίλ στο facebook, προσέγγιζε εμφανίσιμες γυναίκες, πείθοντάς τες ότι μπορούσε να μεσολαβήσει προκειμένου να γίνουν μοντέλα που θα χρησιμοποιούνταν για την προώθηση καινούργιας σειράς ακριβών εσωρούχων.

Υποσχόταν μάλιστα υψηλή αμοιβή που ξεκινούσε από τα 350 ευρώ και έφτανε μέχρι τα 1.000 ευρώ, ανάλογα με τις… απαιτήσεις της φωτογράφησης.

Όταν έπειθε τα θύματά του, τότε ζητούσε την αποστολή μέσω e-mail βιογραφικού σημειώματος, φωτογραφιών και βίντεο που απεικονίζουν τις ίδιες με εσώρουχα. Η δικαιολογία που έλεγε είναι ότι ήθελε να τα δείξει σε συνεργάτη του στην εταιρία που βρίσκεται στο Λονδίνο, ο οποίος θα έπρεπε να δώσει την τελική έγκριση για τη συνεργασία έπειτα από κάστινγκ που θα γινόταν στην Αγγλία.

Μετά τη λήψη του υλικού ο 27χρονος εξαφανιζόταν, με αποτέλεσμα αρκετές από τις κοπέλες να απευθυνθούν στις Αρχές, αντιλαμβανόμενες ότι έχουν πέσει θύματα απάτης. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έλαβε από το 2014 μέχρι σήμερα καταγγελίες και μηνύσεις από 32 θύματα, ενώ εκτιμάται ότι συνολικά εξαπατήθηκαν 450 γυναίκες.




Σπίτι «ζούγκλας» μέσα στο Λονδίνο – Με δικό του σεφ και θέα τον Τάμεση



Ενα εντυπωσιακό δημιούργημα κοσμεί το Λονδίνο εδώ και λίγες ημέρες. Κατασκευαστική εταιρεία αποφάσισε να χτίσει και να προσφέρει προς ενοικίαση σε ταξιδιώτες ένα σπίτι χτισμένο πάνω σε δέντρο που παραπέμπει σε ατμόσφαιρα Νότιας Αφρικής.

Η Virgin Holidays έχτισε ένα κανονικό σπίτι σε ύψος 11 μέτρων, το οποίο διατίθεται προς ενοικίαση σε ταξιδιώτες στο Λονδίνο.


Διαθέτει δύο κρεβατοκάμαρες, προσωπικό σεφ, δικό του μπαλκόνι και όσοι αποφασίσουν να μείνουν για μία νύχτα θα απολαύσουν το πρωινό τους με θέα τον Τάμεση και το ναό του St.Paul.




Πηγή : iefimerida.gr


Με φωτογραφικές διατάξεις επιχειρείται ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού




Το «ξήλωμα» της ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού μέσα από φωτογραφικές διατάξεις επιχειρεί η κυβέρνηση. Οι επίμαχες διατάξεις περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατέθεσαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Σταθάκης και Τσακαλώτος σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Υστερα από θύελλα αντιδράσεων, η τροπολογία αποσύρθηκε με το επιχείρημα, από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι ήταν εκπρόθεσμη. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η τροπολογία θα κατατεθεί εκ νέου αύριο, χωρίς, όπως τονίζεται, να αλλάξει η ουσία της.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει ασυμβίβαστο του προέδρου, του αντιπροέδρου και των μελών της Ε.Α., εάν ο/η σύζυγός τους είναι βουλευτής ή ευρωβουλευτής ή μέλος της κυβέρνησης. Η εν λόγω διάταξη θεωρείται ότι στοχεύει απευθείας τον αντιπρόεδρο της Ε.Α. Δημήτρη Λουκά, σύζυγος του οποίου είναι η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Νίκη Κεραμέως. Ο κ. Λουκάς ξεκίνησε να απασχολείται στην Ε.Α. το 2009, αρχικά ως εισηγητής, ενώ τη θέση του αντιπροέδρου κατέλαβε τον Μάρτιο του 2012. Η θητεία του έληγε κανονικά στα μέσα του 2017, αλλά εάν τελικώς ψηφιστεί η τροπολογία, θα πρέπει να αποχωρήσει σε έναν μήνα.

Νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν έως τώρα θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Α. και η γενική διευθύντριά της Διονυσία Ξηροκώστα, καθώς η θητεία της, βάσει της τροπολογίας, μειώνεται στα δύο έτη από τέσσερα που ισχύει σήμερα. Η κ. Ξηροκώστα έχει συμπληρώσει 20 μήνες σε αυτήν τη θέση, οπότε σε τέσσερις μήνες θα πρέπει να αποχωρήσει. Σημειώνεται ότι, πλέον, διετής θητεία με δυνατότητα ανανέωσης μόνο μία φορά προβλέπεται και για τους διευθυντές της Ε.Α.

Η τροπολογία, αν και δεν υποχρεώνει σε πρόωρη αποχώρηση τον σημερινό πρόεδρο της Ε.Α., θεωρείται ότι εμμέσως αποσκοπεί σε αυτό. Ειδικότερα, εισάγει διάταξη που προβλέπει την αυτοδίκαιη αποχώρηση του προέδρου και του αντιπροέδρου της Ε.Α. με τη συμπλήρωση του 73ου έτους της ηλικίας τους. Ο κ. Δ. Κυριτσάκης είναι 75 ετών και η θητεία του λήγει κανονικά τον Δεκέμβριο του 2018. Αν και η ρύθμιση δεν αφορά τα ήδη υπηρετούντα μέλη, εκτιμάται ότι μετά την υποχρεωτική αποχώρηση του κ. Λουκά και της κ. Ξηροκώστα, με τους οποίους ο σημερινός πρόεδρος είχε αγαστή συνεργασία, δεν αποκλείεται τελικά να επιλέξει να παραιτηθεί.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί πειθαρχικές διαδικασίες, οι οποίες θεωρείται ότι θέτουν υπό αμφισβήτηση τον χαρακτήρα της Ε.Α. ως ανεξάρτητης αρχής, καθώς δίνουν περισσότερες εξουσίες στον εποπτεύοντα υπουργό Οικονομίας. Παρόμοιες πειθαρχικές διαδικασίες εφαρμόζονται στην Εθνική Επιτροπή Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχολεί την Κομισιόν. Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει ότι τα μέλη της Ε.Α. μπορούν να παυθούν με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου για τον διορισμό τους οργάνου, ενώ την πειθαρχική διαδικασία μπορεί να κινεί ο εποπτεύων υπουργός και όχι το υπουργικό συμβούλιο που προβλέπεται σήμερα. Με την τροπολογία, ωστόσο, επιλύεται και μία χρόνια εκκρεμότητα, αυτή της θέσπισης των λεπτομερειών της πειθαρχικής διαδικασίας (παραπτώματα, κυρώσεις, κ.λπ.). Βάσει του νόμου 3959/2011, αυτή έπρεπε να θεσπισθεί με προεδρικό διάταγμα, το οποίο όμως δεν εκδόθηκε ποτέ.

Προβληματισμό, τέλος, προκαλεί το γεγονός ότι προβλέπεται ανώτατο όριο 20.000 ευρώ ετησίως για τις αμοιβές εξωτερικών δικηγόρων. Το όριο θεωρείται χαμηλό για τη σωστή υπεράσπιση στα διοικητικά δικαστήρια των αποφάσεων της Ε.Α., ειδικά καθώς η Αρχή δεν έχει στελεχώσει επαρκώς το Γραφείο Νομικής Υποστήριξης.



Έντυπη Καθημερινή


ΙΜΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ: Το ελληνικό Ε/Π και η πτήση MH17 της Malaysia Airlines είχαν κοινά σημεία!




Το πρώτο πράγμα που μαθαίνει ένας δημοσιογράφος που ασχολείται με τα στρατιωτικά θέματα είναι πως κάθε διερεύνηση αεροπορικού ατυχήματος που καταλήγει σε ένα πόρισμα στόχο έχει κυρίως για να προλάβει το επόμενο ατύχημα και να σώσει ζωές και όχι για να στείλει κόσμο στα δικαστήρια (το οποίο όμως δεν αποκλείεται όταν τεκμηριωθούν βαριές ευθύνες). Η πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου στα Ίμια έχει επενδυθεί με πολλούς αστικούς μύθους, λόγω της μη δημοσιοποίησης του πορίσματος στο ευρύ κοινό που θέλει να μάθει τα πάντα.


Τι συνέβη; Έπεσε; Το έριξαν με μυστικά υπερόπλα; Το πυροβόλησαν; Τι αναφέρει το πόρισμα; Μήπως μας κρύβουν την αλήθεια; Και ποια είναι η αλήθεια; Η δική μας αλήθεια είναι και η αλήθεια για άλλους;
Όλα αυτά τα συζητήσαμε με έναν άνθρωπο ο οποίος συνδυάζει δυο ιδιότητες. Η μία είναι η ακαδημαϊκή, καθώς διαθέτει μεταπτυχιακό στην ασφάλεια πτήσεων και την διερεύνηση αεροπορικών ατυχημάτων, και η άλλη είναι η ιδιότητα του πιλότου. Ο λόγος για τον Πλωτάρχη, ιπτάμενο Χειριστή ελικοπτέρων Αgusta Βell 212 Μ. Τραχαλάκη ΠΝ. 



Της Ιωάννας Ηλιάδη



ΕΡ: ΠΝ21. Εκεί που τελειώνει ο μύθος και αρχίζει η αλήθεια….



26η Ιανουαρίου 1996. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πέντε ημέρες πριν το τραγικό συμβάν, ο Δήμαρχος Καλύμνου μαζί με τον τότε Αστυνομικό διευθυντή και τον ιερέα της νήσου, δεν φαντάζονταν τα τραγικά αποτελέσματα των καταστάσεων που θα ακολουθούσαν. Θέλησαν να προβάλουν την εθνική κυριαρχία, επί μιας ήδη Ελληνικής βραχονησίδας, τοποθετώντας επάνω σε αυτήν την γαλανόλευκη σημαία. 
Το γεγονός της εκατέρωθεν διεκδίκησης των Ελληνικών βραχονησίδων, έφερε επικίνδυνα κοντά –σε θέση βολής- μία πολεμική σύρραξη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και στοίχισε τη ζωή τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Το τραγικό αυτό συμβάν, δημιούργησε αναπάντεχα ένα ευρύ πεδίο αντιπαράθεσης, τόσο στην υπαναχώρηση σε εθνικά θέματα όσο και στην ικανότητα χειρισμού κρίσεων σε καταστάσεις, όπου η επιλογή ένοπλης σύγκρουσης φαντάζει μονόδρομος. Στην συνέχεια λοιπόν θα γίνει προσπάθεια -με έλλογο τρόπο- θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα, ώστε να φωτιστούν συγκεκριμένα σημεία της διερεύνησης, καταδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες της έκδοσης του πορίσματος. 



ΕΡ: Θα μπορούσε να αποφευχθεί η πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου;



Θεωρώ -a priori αποδεκτή- τη γνωμάτευση περί του αποκλεισμού αιτιών σχετικών με βλήμα πυροβόλου όπλου. Καθότι οποιαδήποτε οπή στο κέλυφος του σκάφους, μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί εάν οφείλεται σε βλήμα η βίαιη αποκόλληση rivet (περτσινιού), μέσω μιας οπτικής αναγνώρισης ή και εργαστηριακής ανάλυσης. Αξίζει να τονιστεί στο σημείο αυτό, μια ανάλογη περίπτωση που πρόσφατα αντιμετώπισαν οι ειδικοί στην διερεύνηση της πτώσης της πτήσης MH17 της Malaisia Airlines στην Ανατολική Ουκρανία. Επίσης θεωρείται αποδεκτό το γεγονός ότι δεν τίθεται θέμα ηλεκτρονικής παρεμβολής καθώς επίσης μπορεί να διαπιστωθεί με μια -σύνθετη ομολογουμένως- εργαστηριακή ανάλυση στους ενδείκτες των ηλεκτρονικών συσκευών του Ε/Π.
Στο ερώτημα που θέτετε  απαντούν έμμεσα τα ευρήματα του ίδιου του πορίσματος, το οποίο αναφέρει ως πιθανά αίτια τις καιρικές συνθήκες, τον υπερβολικό ψυχικό φόρτο των χειριστών και την απώλεια προσανατολισμού. 



Είναι αλήθεια ότι η πρόγνωση των καιρικών συνθηκών πτήσεως από μία φρεγάτα που εκτελεί αεροπορικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα δυσχερής και περιορισμένη, ιδιαίτερα σε νυχτερινή περίοδο. Οι τοπικές συνθήκες, το μικροκλίμα μιας περιοχής που καθώς η φρεγάτα κινείται, αλλάζει από ώρα σε ώρα, δεν μπορεί να προβλεφθεί από οποιοδήποτε μετεωρολογικό κέντρο περιοχής της πτήσεως. Καιρικά φαινόμενα, όπως χαμηλή βάση νεφών, περιορισμένη ορατότητα, αναταράξεις, ριπαίοι άνεμοι, συνθήκες παγοποίησης, αλλά και ο ακανόνιστα υπερβολικός προνευτασμός η/και διατοιχισμός του ελικοδρομίου της φρεγάτας είναι συνήθη προβλήματα για τα πληρώματα ελικοπτέρων που διατάζονται να επιχειρήσουν από πλοία φορείς. Συνεπώς είναι σχεδόν αδύνατη η λεπτομερής πρόγνωση καιρικών συνθηκών, όπως σε ένα κανονικό στρατιωτικό η πολιτικό αεροδρόμιο. 




Περνώντας στον υπερβολικό ψυχικό και συναισθηματικό φόρτο, εισερχόμαστε στον κυριότερο τομέα ανάλυσης σε ένα αεροπορικό συμβάν. Την επίδραση του Ανθρώπινου Παράγοντα. Τοδιάγραμμα Γιέρκις-Ντόντσον, ορίζει ότι  εξασκώντας ψυχική πίεση σε ένα άτομο, αυτό θα ανταποκριθεί αυξάνοντας και την απόδοσή του. Όταν όμως η πίεση αυτή συνεχίσει χρονικά η/και αυξηθεί σε ένταση, τότε το άτομο αντί να αυξήσει την απόδοσή του, εμφανίζει κόπωση (με τα όποια λάθη τα οποία αυτή επιφέρει) και καταλήγει -εάν η πίεση αυτή συνεχιστεί- σε σωματικά προβλήματα (π.χ. κράμπες, πόνους) μέχρι και ένα τελικό στάδιο κατάρρευσης. Δεδομένων λοιπόν της έντασης και της πολύωρης φόρτισης που επωμίζονται οι χειριστές, θεωρείται επιβεβλημένος ο ικανοποιητικός βαθμός ανάπαυσης τους για την σωστή δράση τωναντανακλαστικών τους σε κατάσταση ανάγκης . Για να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα των σωστών αντανακλαστικών, αξίζει να αναφερθεί ότι μελέτες σε εξομοιωτή πτήσεων πιστοποιούν ότι απαιτείται ένας ελάχιστος χρόνος αντίληψης και αντίδρασης του χειριστή -λιγότερο των δύο δευτερολέπτων- σε περίπτωση που αναγκαστεί το Ε/Π να εκτελέσει αναγκαστική προσθαλάσσωση (αυτοπεριστροφή). Συνεπώς η επίδραση της έντασης της περιόδου καθώς και το αυξημένο stress που επί ώρα επωμίζεται ένα πλήρωμα, δύναται να έχει κάποιον επιβαρυντικό ρόλο στην αντιμετώπιση πιθανής διαδικασίας ανάγκης εν πτήση.



Όσον αφορά την εσφαλμένη αίσθηση που αναφέρθηκε ότι μπορεί να είχαν οι χειριστές για την στάση του Ε/Π, θεωρείται μία κατάσταση που εύκολα μπορεί να υποπέσει και ο πλέον έμπειρος χειριστής κατά την διάρκεια μιας παρατεταμένης στροφής (μεγαλύτερης των 20 δευτερολέπτων). Ονομάζεται «αποπρασανατολισμός στον χώρο» (spatial disorientation) και οφείλεται στην παραίσθηση που προκαλεί στον εγκέφαλο, το σύστημα του εσωτερικού αυτιού. Στο σημείο αυτό οι ελεγκτές πτήσεων που καθοδηγούν τις κινήσεις του Ε/Π, το λαμβάνουν πάντα υπόψη τους, αποφεύγοντας να δίνουν οδηγίες για παρατεταμένες στροφές σε νυχτερινές πτήσεις όταν το ελικόπτερο βρίσκεται σε χαμηλό ύψος. Θα αποτελούσε σοβαρή παράλειψη να μην τονίσουμε έναν επίσης κίνδυνο που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι χειριστές του ελικοπτέρου AB212. Είναι ο ίλιγγος που προκαλείται (flicker vertigo) από τα εξωτερικά φώτα του Ε/Π, που περνούν μέσα από την κίνηση του στροφείου του AB212. (με την συχνότητα να είναι από 1-20 Hz, το AB212 έχει τιμή περί τα 10 Hz βρισκόμενο ακριβώς στην μέση της ζώνης αυτής). Είναι επίσης γνωστό ότι το Ε/Π εκτέλεσε τουλάχιστον τέσσερις συνεχόμενες στροφές γύρω από τις βραχονησίδες πριν καταπέσει στην επιστροφή του για το ελικοδρόμιο της φρεγάτας. Γίνεται, επομένως, εύκολα αντιληπτό ότι με επαναλαμβανόμενες και παρατεταμένες στροφές σε περιβάλλον χωρίς συγκριτικά σημεία, δύναται να οδηγήσει και τον πλέον έμπειρο χειριστή σε αποπροσανατολισμό στο χώρο.




ΕΡ: Γιατί το πόρισμα δεν δόθηκε στην δημοσιότητα; Κατά πόσο αυτό ωφελεί έναν στρατιωτικό οργανισμό; 



Είναι κοινά παραδεκτό ότι τα πορίσματα κάθε στρατιωτικής διερεύνησης δεν δίδονται εύκολα στην δημοσιότητα. Οι λόγοι είναι σημαντικοί και ευνόητοι. Ακόμη και το θεσμικό στρατιωτικό πλαίσιο περί διερεύνησης ατυχημάτων, σαφώς εναρμονίζεται με το πολιτικό όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Όμως κανένας στρατιωτικός οργανισμός, δεν υποχρεούται να ακολουθήσει τις τακτικές που επιβάλλει το εγχειρίδιο Annex 13 του ICAO, -περί διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων- καθότι αναφέρεται και ισχύει σε πολιτικά αεροσκάφη και μόνο.
Στο πλαίσιο αυτό κατανοεί κανείς ότι δεν είναι εύκολη η απόφαση για έναν στρατιωτικό οργανισμό να δώσει στην δημοσιότητα στοιχεία που δύναται να επηρεάσουν την εικόνα του. Την προβολή του δηλαδή ως εγγυητή της εδαφικής ανεξαρτησίας και χρήστη της στρατιωτικής ισχύος σε όποιον επιβουλεύεται τα εθνικά συμφέροντα. Με δεδομένα τα παραπάνω, δεν εκπλήσσει κανέναν το γεγονός της τήρησης απορρήτου. Ωστόσο, στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί και το εξής παράδοξο. Ενώ οι Εθνικές Επιτροπές Διερεύνησης Ατυχημάτων θεωρούνται -και είναι- Ανεξάρτητες αρχές, στο στρατιωτικό πεδίο δε ισχύει αυτό. Η εκάστοτε Διοίκηση συστήνει και διενεργεί μία επιτροπή, τα στελέχη της οποίας έχουν είτε άμεση, είτε έμμεση διοικητική εξάρτηση. Αυτό ίσως δημιουργεί  αμφιβολίες για την εγκυρότητα του εκδοθέντος πορίσματος, δηλαδή κατά πόσο «ψηλά» θα διερευνηθούν αστοχίες η παραλείψεις που θα παρατηρηθούν κατά την διάρκεια της διερεύνησης. 



Για την αποφυγή αμφισβήτησης του όποιου πορίσματος ενός στρατιωτικού οργανισμού, θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες για μια στενότερη συνεργασία μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών αρχών στην διερεύνηση ατυχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ο φορέας διερευνήσεων ατυχημάτων των Ην.Πολιτειών (NTSB) τηρεί στενή συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αυτής, με σκοπό την εξασφάλιση της αξιοπιστίας της εκάστοτε διερεύνησης. Επιπλέον παράδειγμα είναι και το Ην.Βασίλειο, όπου η έδρα της στρατιωτικής αρχής διερευνήσεων ατυχημάτων (ΜΜΑΙΒ-Military Accident Investigation Board) μεταφέρθηκε από το Yeovilton στο κτίριο της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας και Διερεύνησης Ατυχημάτων (AAIB-Aircraft Accident Investigation Board) στο αεροδρόμιο Farnborough, στο Hampshire. Στην Ελληνική πραγματικότητα θα μπορούσαν να γίνουν βήματα με μία παρόμοια κίνηση που θα διασφαλίζει ακόμη περισσότερο την εγκυρότητα του εκάστοτε πορίσματος. Με την σύσταση δηλαδή ανάλογης αρχής, που θα υπάγεται απευθείας είτε στον A/ΓΕΕΘΑ, είτε στον ΥΕΘΑ. Μιας «αρχής» εντεταλμένη να προστατεύει το κύρος και την εγκυρότητα των πορισμάτων από την αυθαιρεσία της δοκισησοφίας αλλά και της οιηματικής ολιγόνοιας των όποιων επικριτών των Ενόπλων Δυνάμεων. 



ΕΡ: Η στάση των ΜΜΕ σε ένα συμβάν που αγγίζει θέματα εθνικής ασφάλειας εκτιμάται ότι είναι διαφορετική σε σχέση με τα άλλα ατυχήματα; 



Με αφετηρία το ερώτημα αυτό αρκετά έχουν λεχθεί. Η αλήθεια είναι ότι τα ΜΜΕ επιζητούν την έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση από τους εκπροσώπους Τύπου, ή τους καθ ύλην αρμόδιους. Όμως θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι πάνω από την ενημέρωση, υπάρχουν τα εθνικά συμφέροντα. Και η όποια συνεργασία και καλοπιστία, πρέπει να στηρίζεται στην αποδοχή του περιβάλλοντος που αμφότεροι δρουν και υφίστανται. Η περίοδος των Ιμίων είναι μάλιστα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχίας συνεργασίας στην γείτονα χώρα. Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των διαφορετικών μονάδων της Τουρκικής κρατικής μηχανής, την έβλαψε σοβαρά. Όπως αναφέρει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την διάρκεια της κρίσης, το γεγονός ότι στους χάρτες που διανεμήθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το Τουρκικό κράτος, στις ευρωπαϊκές χώρες, οι βραχονησίδες εμφανίζονταν να είναι εντός των 12 ναυτικών μιλίων της Ελλάδος ήταν απρόσμενη εξέλιξη. Αυτό το γεγονός που υποστήριζε τις Ελληνικές θέσεις, προξένησε ασυγχώρητη ζημιά στην Τουρκία (Αχμέτ Νταβούτογλου, Το Στρατηγικό Βάθος, σελ 271 ISBN 978-960-7803-57-3).
Θέτοντας λοιπόν έναν συμπερασματικό επίλογο, συμπεραίνει κάποιος ότι το Ναυτικό μας συνεχίζει να χρησιμοποιεί ιδίου τύπου ελικόπτερα, σε ιδίου τύπου φρεγάτες στο ίδιο γεωγραφικό χώρο, αντιμετωπίζοντας τις ίδιες σχεδόν προκλήσεις. Όμως ορισμένα παθήματα έχουν γίνει πλέον μαθήματα και η τεχνολογία βοήθησε αρκετά σε αυτή την αλλαγή. Η χρήση ηλεκτροπτικών από πλοία και ελικόπτερα του ΠΝ καθιστούν τα κέντρα λήψεως αποφάσεων να έχουν πιο ενημερωμένη εικόνα Η χρήση πυροβόλου ΜG3- 7,62mm και η τοποθέτηση θωρακισμένων καθισμάτων στο πλήρωμα του AB212 προσδίδει επιπλέον πλεονεκτήματα. Οι αποστολές πλέον σε όλα ιπτάμενα μέσα εμπεριέχουν εκπαίδευση βασισμένη στο Crew Resource Management και την γρήγορη διαχείριση κινδύνου (Time Critical Risk Management). Επιπλέον στοιχεία θα μπορούσαν να αναφερθούν τα οποία όλα φανερώνουν ότι τα ιπτάμενα μέσα του Π.Ν σταδιακά εξελίσσονται, με τα όποια μέσα και πόρους του διατίθενται. 



Σημαντικότερο όμως όλων, θεωρώ τον μηδενικό Δείκτη Ατυχημάτων, σε απώλεια ανθρώπινης ζωής η αεροσκάφους την τελευταία εικοσαετία από την Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού. Και γι αυτό σίγουρα αξίζει ένα θαυμαστό μπράβο στα πληρώματα και τους τεχνικούς που διατηρούν το αξιοθαύμαστο αυτό επίτευγμα. Συμβάλλουν με αυτό τον τρόπο στην επιχειρησιακή διαθεσιμότητα του Π.Ν, έχοντας όμως πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους το ρητό που πίστευαν και οι τρείς αξιωματικοί συνάδελφοί τους:


«Ο πολεμιστής δεν επιλέγει ούτε τον χρόνο, ούτε τον τόπο που θα θυσιαστεί. Επιλέγει μόνο τον τρόπο που θα πολεμήσει».

Πηγή : onalert.gr


Συγκλονιστικές φωτογραφίες! Φυλακισμένες περιμένουν να εκτελεστούν



Ξέρουν ότι θα πεθάνουν. Είναι καταδικασμένες. Η απόφαση έχει βγει. Θανατική ποινή. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα με την οποία πρέπει να ζήσουν μέχρι την εκτέλεση της ποινής τους.

Οι συγκλονιστικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του βραβευμένου Sadegh Souri από το Juvenile Delinquents Correction Centre στο Ιράν αποτυπώνουν τα συναισθήματά τους. Πρόσωπα παγωμένα. Θλιμμένα. Θα μείνουν εκεί μέχρι να συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια και να εκτελεστούν.

Η 17χρονη Mahsa σκότωσε τον πατέρα της με κουζινομάχαιρο. Τσακώνονταν για τον μελλοντικό της σύζυγο. Ήταν τα αδέρφια της που ζήτησαν τη θανατική ποινή ή την εφαρμογή του "οφθαλμόν αντί οφθαλμού" για τη Masha. Στον φωτογραφικό φακό του Sadegh Souri πόζαρε και η 16χρονη Nazanin. Ήταν πριν από έξι μήνες που συνελήφθη για κατοχή 621 γραμμαρίων κοκαΐνης. Δεν έχει ακομα βγει η ετυμηγορία.

Η 16χρονη Nazanin

Η 17χρονη Mahsa


Ανάμεσά τους και η 15χρονη Shaqayeq που φυλακίστηκε με την κατηγορία της ένοπλης ληστείας σε κατάστημα στην Τεχεράνη. Αν και διέπραξε το έγκλημα με τον φίλο της, εκείνος κατάφερε να ξεφύγει και την άφησε να αναλάβει την ευθύνη. Η γιαγιά της την επισκέφτηκε 12 μήνες μετά τον εγκλεισμό της. Ξεσπά σε κλάματα όταν την αντικρίζει. Η απόφαση για τη θανατική ποινή έχει βγει. Θα πρέπει να γίνει 18 ετών για να εκτελεστεί.


Από τις πιο δυνατές φωτογραφίες είναι αυτή της 17χρονης Zahra με το νεογέννητο μωρό της. Οι φυλακισμένες μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τους στη φυλακή μέχρι να γίνουν δύο χρονών. Η Zahra, που παντρεύτηκε στα 14 της χρόνια και έχει δύο παιδιά, μπήκε στη φυλακή επειδή έκλεβε κινητά. Έχει μπει φυλακή 3 φορές για τον ίδιο λόγο.


Η 15χρονη Zahra


Στις φωτογραφίες βλέπουμε τις κρατούμενες στον προαύλιο χώρο όπου τους επιτρέπεται να περάσουν μία ώρα το πρωί και μία ώρα το βράδυ, να περιμένουν στην ουρά για φαγητό και να προσεύχονται. Προσεύχονται στον Θεό να τις συγχωρήσει.








Η 16χρονη Sowgand ήταν μόνη στο σπίτι όταν αστυνομικοί μπήκαν σπίτι της και βρήκαν 250 κιλά όπιο, 30 γραμμάρια κοκαΐνη και 20 γραμμάρια ηρωίνη. Δεν είχε σημασία που τα ναρκωτικά ανήκαν στον πατέρα της. Μόνο η Sowgand βρισκόταν σπίτι. Συνελήφθη και παραμένει υπό κράτηση Έχει περάσει ένας χρόνος και δεν την έχει επισκεφθεί κανένας από την οικογένειά της.


Οι κατηγορίες για παράνομη σχέση και ναρκωτικά ήταν αυτές που οδήγησαν τη 15χρονη Mashid στη φυλακή. Θα απελευθερωθεί σε 8 μήνες μετά την έκτιση της ποινής της. Οι γονείς της βρίσκονται επίσης στη φυλακή για ναρκωτικά. Η Khatereh αναγκάστηκε να το σκάσει από το σπίτι όταν τη βίασε ο θείος της. Μία εβδομάδα μετά δέχτηκε επίθεση και βιάστηκε ομαδικά από νεαρούς σε ένα πάρκο. Για να σωθεί, η 13χρονη έκοψε το χέρι της με μαχαίρι. Οι αστυνομικοί τη βρήκαν αναίσθητη στο έδαφος και μόλις ανέρρωσε την οδήγησαν στο Juvenile Delinquents Correction Centre.


Η 13χρονη Khatereh


Η 15χρονη Mahsid


Τα κορίτσια θεωρούνται ποινικά υπόλογα δια νόμου από τα 9 τους χρόνια στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Μπορεί να καταδικαστούν σε θάνατο δι' απαγχονισμού για εγκλήματα όπως η δολοφονία, η διακίνηση ναρκωτικών και η ένοπλη ληστεία.





Πηγή: Dailymail, newsit.gr


Στο δρόμο οι πολίτες για τις ελλείψεις των δομών Υγείας




Πολίτες δύο πόλεων βγήκαν στον δρόμο για να διαμαρτηρηθούν για την κατάσταση στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στην περιοχή τους.

Σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του με τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα δύο νοσοκομεία του νομού και αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους...

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, είπε ότι "τα νοσοκομεία του Αγρινίου και του Μεσολογγίου έχουν μεγάλα προβλήματα τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ όσο περνά ο καιρός τα πράγματα γίνονται όλο πιο δύσκολα".

Και πρόσθεσε: "Αν και το νοσοκομείο Αγρινίου στεγάζεται σε υπερσύγχρονο κτίριο δεν άλλαξε τίποτα... οι περισσότερες κλινικές υπολειτουργούν, αφού υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις κυρίως σε ιατρικό προσωπικό".

Όσον αφορά στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσεων, ο Γιώργος Παπαναστασίου είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι "τον τελευταίο ενάμισι χρόνο παίρνουμε μόνο υποσχέσεις και μάλιστα το ψήφισμα που εκδόσαμε, είναι αυτό που είχε ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2014, όταν ήταν υπουργός Υγείας ο κ. Βορίδης". Τα ίδια θέματα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγρινίου, τέθηκαν τόσο στον επόμενο υπουργό Υγείας τον κ. Κουρουπλή όσο και στο σημερινό, "αλλά δεν έχει αλλάξει τίποτα".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος μιλώντας στην συγκέντρωση που έγινε στο Μεσολόγγι, δήλωσε ότι και τα δύο νοσοκομεία του νομού "αποτελούν δυστυχώς χαρακτηριστικό παράδειγμα της προχειρότητας, αλλά και της αστοχίας του μέτρου των συγχωνεύσεων". Πρόσθεσε ότι "αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα προβλήματα λειτουργίας, τα οποία έχουν άμεσες επιπτώσεις στην διασφάλιση της υγείας των πολιτών, ειδικά δε σε συνθήκες οικονομικής κρίσης όπου διανύουμε". Ειδικά για το νοσοκομείου Μεσολογγίου ο δήμαρχος τόνισε ότι "εάν σήμερα λειτουργεί, αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην καθημερινή υπέρβαση των ιατρών του, των νοσηλευτών και των εργαζομένων".

Στην συγκέντρωση που έγινε στο Αγρίνιο μίλησε και η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, η οποία τόνισε ότι "η δημόσια υγεία θα έπρεπε να είναι δικαίωμα διαρκές και θεμελιώδες. Χαίρομαι που σήμερα είμαστε όλοι εδώ. Μόνο έτσι θα μας ακούσει το κέντρο λήψης αποφάσεων, μόνο έτσι θα μας ακούσει η Αθήνα, έτσι δίνεται το μήνυμα για κοινωνία οργανωμένη, αγαπημένη, αλληλέγγυα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση προς τους κρατούντες, διότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό".



Πηγή : iatropedia.gr


Σάμος: Για ακόμη μία φορά το Αιγαίο γέμισε με νεκρούς πρόσφυγες



Μια ακόμα τραγωδία με θύματα μικρά παιδιά σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή βόρεια από το Κοκκάρι Σάμου.

Μέχρι το πρωί της Πέμπτης είχαν ανασυρθεί 18 σοροί -9 παιδιά (4 κορίτσια και 5 αγόρια), 8 άνδρες και 1 γυναίκα. Κατά την επιχείρηση του Λιμενικού και της Frontex διασώθηκαν 10 άτομα. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

Τα περισσότερα παιδιά- βρέθηκαν στην θάλασσα περιοχή τα ξημερώματα της Πέμπτης ανοιχτά της Σάμου. 

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων σύμφωνα με το Λιμενικό.

Το σκάφος (φωτογραφία) με το οποίο ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια οι πρόσφυγες και στο οποίο υπήρξε εισροή υδάτων ρυμουλκήθηκε στη Σάμο και κατασχέθηκε.



ΔΟΛ


Πανούσης : Είχα προειδοποιήσει για 1 εκατ. μετανάστες, μου έλεγαν στον ΣΥΡΙΖΑ "ανοιχτά τα σύνορα για όλους"




Σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην υπουργός προστασίας του πολίτη υποστηρίζει ότι είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για 1 εκατομμύριο μετανάστες, τονίζοντάς τους πως η χώρα δεν θα αντέξει, αλλά του απάντησαν πως είναι καλοπερασάκιας χωρίς ευαισθησίες.

Η ανάρτηση του κ. Πανούση με τον τίτλο «Επιμηθείς και ολίγιστοι»

Επιμηθείς και ολίγιστοι

Οι τοίχοι υπάρχουν
αλλά μέσα στο κεφάλι μας

Μαργκερίτ Ντυράς, Ένας καταραμένος κόσμος
Είναι πολύ άχαρο να μιλάς για σένα ή μάλλον για τις προτάσεις/πράξεις σου.
Φτάνει όμως κάποια στιγμή που η «συμπλεγματική αχ-αριστεία τους» ξεπερνάει τα όρια.

• Τους έλεγα: «θα μπουν 1.000.000 μετανάστες και δεν αντέχει η χώρα»
Με έλεγαν: Καλοπερασάκια χωρίς ευαισθησίες.
Τώρα τρέχουν για hotspots στρατόπεδα συγκέντρωσης και δεν βγάζουν άχνα.

• Τους έλεγα: «Πρέπει να κάνουμε ειδική συμφωνία με το Σένγκεν ή να τους προλάβουμε».
Με έλεγαν: Άσχετο.
Τώρα τρέχουν να καταλάβουν πως θα παίζουν οι Ευρωπαίοι εναντίον μας με τη Συνθήκη.

• Τους έλεγα: «Προσέξτε θα γίνουμε black box. Θα εγκλωβιστούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες στη χώρα».
Με έλεγαν: Απαισιόδοξο.
Τώρα τρέχουν για να πείσουν δημάρχους και κατοίκους.

• Τους έλεγα: «Χρειάζεται αποτροπή».
Με έλεγαν: Μη-αριστερό αφού τα σύνορα είναι ανοιχτά για όλους.
Τώρα τρέχουν να πείσουν ότι φυλάνε τα σύνορα.

• Τους έλεγα: «Δεν πρέπει να πέσει ο φράχτης του Έβρου».
Με έλεγαν: Εθνικιστή (μάλλον λόγω παραμονής 19 χρόνων στη Θράκη).
Τώρα τρέχουν πίσω από τους υψωμένους τοίχους /φρούρια σε όλη την Ευρώπη.

Δεν είναι κακό να κάνεις λάθος εκτίμηση. Κακό είναι να μην τολμάς να πεις ποιος και πότε σε προειδοποίησε, ποιος και γιατί έλεγε τότε τα αντίθετα.

Εθνική Πολιτική με στενόμυαλα και ιδεοληπτικά ανθρωπάκια δεν γίνεται.




Μουζάλας στο BBC: Οι Βέλγοι μας είπαν να ρίξουμε τους πρόσφυγες στη θάλασσα!



Αναφερόμενος στα στρατόπεδα των 400.000 που μας ζητούν να φτιάξουμε είπε ότι αυτά συνέβαιναν μόνο από τους Ναζί! - Δήλωσε ακόμη ότι δεν μπορείς να παίρνεις μόνο από την Ευρώπη και όταν πρέπει να βοηθήσεις να κλείνεις τα σύνορά σου και να ζητάς από τους άλλους να πνίγουν αθώους ανθρώπους

Σε μια βαριά καταγγελία προχώρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην εκπομπή Newsnight του BBC, που αφορά στο μεταναστευτικό πρόβλημα και τις προσπάθειες επίλυσής του από την Ευρώπη. 

Σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, ο κ. Μουζάλας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι Βέλγοι μας είπαν να ξαναρίξουμε τους πρόσφυγες στην θάλασσα! Μας είπαν: "Παρανομείστε! Φοβόμαστε! Δεν μας νοιάζει αν θα τους πνίξετε!"», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Ευτυχώς κανένας από τους άλλους υπουργούς δεν το δέχτηκε».

Ο κ. Μουζάλας όταν ρωτήθηκε για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που ζητείται να φτιαχτούν στην Ελλάδα είπε: «Αν ανατρέξετε στην ιστορία θα δείτε ότι στρατόπεδα συγκέντρωσης 400.000 ανθρώπων υπήρχαν μόνο στην εποχή των Ναζί. Δεν υπάρχει άλλη περίοδος στην ιστορία που να υπάρχουν στρατόπεδα για 400.000 ανθρώπους. Οι πρόσφυγες δεν είναι κρατούμενοι. Έχουν δικαιώματα».

Στο ερώτημα ποιος φταίει για την κατάσταση είπε: «Δεν θέλω να είμαι μέρος του "blame game" θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης. Δεν μπορείς να είσαι μέλος της Ευρώπης α λα καρτ. Δεν μπορείς να παίρνεις αγροτικές επιδοτήσεις, επιδοτήσεις για την εκπαίδευση αλλά όταν σε χρειάζεται η Ευρώπη, κλείνεις τα σύνορα. Φτιάχνεις φυλακές και ζητάς να πνίγουν οι άλλοι τους πρόσφυγες. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη».

Όταν ρωτήθηκε επίσης αν είναι οργισμένος ή λυπημένος απάντησε: «Δεν είμαι οργισμένος. Είμαι υπουργός και πρέπει να είμαι ανοικτός σε όλα. Θελουμε να βρούμε την λύση αλλά έχουμε κουραστεί. Έχουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Όλοι περνούν από εμάς. Φανταστείτε ότι το καλοκαίρι περνούσαν 10.000 άνθρωποι την ημέρα από ένα νησί 3.000 κατοίκων. Πνίγονται στις θάλασσές μας. Κάθε μέρα οι Έλληνες μαζεύουν πτώματα από την θάλασσα. Θέλουμε πιο πολύ από τον καθένα, να λυθεί το πρόβλημα».


Πηγή : protothema.gr




Τα υγιεινά λιπαρά μπορούν να μειώσουν την καρδιακή θνησιμότητα



Η κατανάλωση των λεγόμενων υγιεινών λιπών μπορεί να μειώσει έως και κατά ένα εκατομμύριο τους θανάτους από καρδιακή νόσο, παγκοσμίως, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.

Για πολλά χρόνια οι ειδικοί έχουν επικεντρωθεί στην μάχη κατά των ανθυγιεινών λιπαρών, χωρίς ωστόσο να δίνουν έμφαση στην αύξηση της κατανάλωσης των υγιεινών εκδοχών τους. Τώρα, η νέα μελέτη έρχεται να διευθετήσει το ζήτημα υποστηρίζοντας ότι ο αγώνας είναι διττός, κατά των κορεσμένων και τρανς λιπαρών και την αντικατάστασή τους με τα υγιεινά πολυακόρεστα λιπαρά. 

Τα πολυακόρεστα λιπαρά εμπεριέχονται σε ψάρια, όπως ο σολομός, η ρέγγα, το σκουμπρί και η πέστροφα, στην σόγια, το αραβοσιτέλαιο, το ηλιέλαιο και τους ξηρούς καρπούς. Τα πολυακόρεστα λιπαρά συμβάλλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης και έχουν σχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. 

Τα κορεσμένα λιπαρά εμπεριέχονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ τα τρανς λιπαρά κυρίως σε κατεργασμένα, ψητά και τηγανητά τρόφιμα. 

Οι ερευνητές της Σχολής Διατροφικής Επιστήμης και Πολιτικής «Friedman» του Πανεπιστημίου «Tufts» στη Βοστόνη, με επικεφαλής τον Δρ Ντάριους Μοζαφαριαν, για να υπολογίσουν τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με διάφορα πρότυπα κατανάλωσης λιπαρών μελέτησαν διατροφικές πληροφορίες από 186 χώρες. Εστίασαν σε μελέτες που είχαν θέσει υπό πολυετή παρακολούθηση άτομα για να δουν πως η κατανάλωση συγκεκριμένων λιπαρών επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Τα ποσοστά θνησιμότητας συλλέχθηκαν από μελέτη του 2010. 

Από την επεξεργασία των πληροφοριών αυτών οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι περισσότεροι από 700.000 θάνατοι παγκοσμίως κάθε χρόνο, ή το 10% των θανάτων από καρδιακή νόσο, αποδίδονται στην μικρή κατανάλωση ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, εν αντιθέσει κορεσμένα λιπαρά και ραφιναρισμένους υδατάνθρακες. 

Η υπερκατανάλωση κορεσμένων αντί υγιεινών λιπαρών αναλογούσε στον 4% των καρδιακών θανάτων, δηλαδή περίπου 250.000 θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν με την μείωση της κατανάλωσης των κορεσμένων λιπαρών. Και περίπου 8% των καρδιακών θανάτων υπολογίστηκε ότι αποδίδονται στην υπερκατανάλωση τρανς λιπαρών. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των τρανς λιπαρών θα μπορούσε να συνεισφέρει σε περίπου 537.000 λιγότερους θανάτους από καρδιακά αίτια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νούμερα αυτά διαφέρουν από χώρα σε χώρα, καθώς οι θάνατοι από τρανς λιπαρά μειώνονται στις δυτικές χώρες καθώς έχει ενταθεί η μάχη κατά των ανθυγιεινών λιπαρών. Ωστόσο, ΗΠΑ και Καναδάς εξακολουθούν να κατατάσσονται μεταξύ των τεσσάρων χωρών με τους περισσότερους θανάτους λόγω τρανς λιπαρών. 

Επίσης, Ρωσία, Γερμανία και Αίγυπτος έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιακή νόσο λόγω χαμηλής κατανάλωσης πολυακόρεστων λιπαρών. Το ίδιο και η Μαλαισία αλλά λόγω υπερκατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών. 

«Η μελέτη δείχνει ότι η μείωση των κορεσμένων λιπαρών μπορεί πραγματικά να κάνει σημαντική διαφορά στη δημόσια υγεία και αποτυπώνει την πραγματική επίπτωση της διατροφής στην υγεία της καρδιάς» σχολιάζει η Δρ Σούζαν Στέινμπαουμ, καρδιολόγος και διευθύντρια Γυναικείας Καρδιακής Υγείας στο Νοσοκομείο «Lenox Hill» της Νέας Υόρκης. 



Μαίρη Μπιμπή
Πηγή : health.in.gr