Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Με φωτογραφικές διατάξεις επιχειρείται ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού




Το «ξήλωμα» της ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού μέσα από φωτογραφικές διατάξεις επιχειρεί η κυβέρνηση. Οι επίμαχες διατάξεις περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατέθεσαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Σταθάκης και Τσακαλώτος σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Υστερα από θύελλα αντιδράσεων, η τροπολογία αποσύρθηκε με το επιχείρημα, από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι ήταν εκπρόθεσμη. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η τροπολογία θα κατατεθεί εκ νέου αύριο, χωρίς, όπως τονίζεται, να αλλάξει η ουσία της.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει ασυμβίβαστο του προέδρου, του αντιπροέδρου και των μελών της Ε.Α., εάν ο/η σύζυγός τους είναι βουλευτής ή ευρωβουλευτής ή μέλος της κυβέρνησης. Η εν λόγω διάταξη θεωρείται ότι στοχεύει απευθείας τον αντιπρόεδρο της Ε.Α. Δημήτρη Λουκά, σύζυγος του οποίου είναι η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Νίκη Κεραμέως. Ο κ. Λουκάς ξεκίνησε να απασχολείται στην Ε.Α. το 2009, αρχικά ως εισηγητής, ενώ τη θέση του αντιπροέδρου κατέλαβε τον Μάρτιο του 2012. Η θητεία του έληγε κανονικά στα μέσα του 2017, αλλά εάν τελικώς ψηφιστεί η τροπολογία, θα πρέπει να αποχωρήσει σε έναν μήνα.

Νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν έως τώρα θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Α. και η γενική διευθύντριά της Διονυσία Ξηροκώστα, καθώς η θητεία της, βάσει της τροπολογίας, μειώνεται στα δύο έτη από τέσσερα που ισχύει σήμερα. Η κ. Ξηροκώστα έχει συμπληρώσει 20 μήνες σε αυτήν τη θέση, οπότε σε τέσσερις μήνες θα πρέπει να αποχωρήσει. Σημειώνεται ότι, πλέον, διετής θητεία με δυνατότητα ανανέωσης μόνο μία φορά προβλέπεται και για τους διευθυντές της Ε.Α.

Η τροπολογία, αν και δεν υποχρεώνει σε πρόωρη αποχώρηση τον σημερινό πρόεδρο της Ε.Α., θεωρείται ότι εμμέσως αποσκοπεί σε αυτό. Ειδικότερα, εισάγει διάταξη που προβλέπει την αυτοδίκαιη αποχώρηση του προέδρου και του αντιπροέδρου της Ε.Α. με τη συμπλήρωση του 73ου έτους της ηλικίας τους. Ο κ. Δ. Κυριτσάκης είναι 75 ετών και η θητεία του λήγει κανονικά τον Δεκέμβριο του 2018. Αν και η ρύθμιση δεν αφορά τα ήδη υπηρετούντα μέλη, εκτιμάται ότι μετά την υποχρεωτική αποχώρηση του κ. Λουκά και της κ. Ξηροκώστα, με τους οποίους ο σημερινός πρόεδρος είχε αγαστή συνεργασία, δεν αποκλείεται τελικά να επιλέξει να παραιτηθεί.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί πειθαρχικές διαδικασίες, οι οποίες θεωρείται ότι θέτουν υπό αμφισβήτηση τον χαρακτήρα της Ε.Α. ως ανεξάρτητης αρχής, καθώς δίνουν περισσότερες εξουσίες στον εποπτεύοντα υπουργό Οικονομίας. Παρόμοιες πειθαρχικές διαδικασίες εφαρμόζονται στην Εθνική Επιτροπή Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχολεί την Κομισιόν. Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει ότι τα μέλη της Ε.Α. μπορούν να παυθούν με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου για τον διορισμό τους οργάνου, ενώ την πειθαρχική διαδικασία μπορεί να κινεί ο εποπτεύων υπουργός και όχι το υπουργικό συμβούλιο που προβλέπεται σήμερα. Με την τροπολογία, ωστόσο, επιλύεται και μία χρόνια εκκρεμότητα, αυτή της θέσπισης των λεπτομερειών της πειθαρχικής διαδικασίας (παραπτώματα, κυρώσεις, κ.λπ.). Βάσει του νόμου 3959/2011, αυτή έπρεπε να θεσπισθεί με προεδρικό διάταγμα, το οποίο όμως δεν εκδόθηκε ποτέ.

Προβληματισμό, τέλος, προκαλεί το γεγονός ότι προβλέπεται ανώτατο όριο 20.000 ευρώ ετησίως για τις αμοιβές εξωτερικών δικηγόρων. Το όριο θεωρείται χαμηλό για τη σωστή υπεράσπιση στα διοικητικά δικαστήρια των αποφάσεων της Ε.Α., ειδικά καθώς η Αρχή δεν έχει στελεχώσει επαρκώς το Γραφείο Νομικής Υποστήριξης.



Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου