Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Το 2015 το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στα χρονικά



Πρόκειται για μια ένδειξη ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται

Το έτος 2015 ήταν μακράν το θερμότερο στον πλανήτη αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία των θερμοκρασιών, στα τέλη του 19ου αιώνα, σπάζοντας το ρεκόρ του 2014, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια ένδειξη ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση. Ο Δεκέμβριος ήταν επίσης ο θερμότερος μήνας που καταγράφθηκε εδώ και 136 χρόνια, επισημαίνει η NOAA.

Οι μετρήσεις

Για το σύνολο του 2015 η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης και των ωκεανών κυμαίνεται 0,90 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του 20ού αιώνα, πρόκειται δηλαδή για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφθεί στα αρχεία που χρονολογούνται από το 1880.

Το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε το 2014, ξεπεράστηκε κατά 0,16 βαθμούς Κελσίου. Από τους 12 μήνες του 2015, καταρρίφθηκαν τα ρεκόρ των θερμοκρασιών σε μηνιαία βάση στους δέκα. Από το 1997, το πρώτο έτος από το 1880 που καταγράφθηκε άνοδος-ρεκόρ του υδράργυρου στον πλανήτη, τα 16 από τα 18 χρόνια που ακολούθησαν ήταν θερμότερα, διευκρινίζει η NOAA.

Ρεκόρ ζέστης παρατηρήθηκαν σχεδόν παντού στον κόσμο: στην Κεντρική Αμερική, στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής, στο βορρά, το νότο και τα ανατολικά της Ευρώπης, όπως επίσης στη δυτική Ασία και σε μεγάλα τμήματα της Σιβηρίας. Ο υδράργυρος ανέβηκε επίσης σε επίπεδα ρεκόρ 136 ετών σε ζώνες που εκτείνονται από το ανατολικό και νότιο τμήμα της Αφρικής έως το βορειοανατολικό κι από τις περιοχές γύρω από τον ισημερινό στον Ειρηνικό Ωκεανό, που πλήττονται από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, ως το βορειοδυτικό τμήμα του Ατλαντικού, το σύνολο του Ινδικού Ωκεανού και ορισμένα τμήματα του Αρκτικού Ωκεανού.

Το 2015 η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της γης κυμαινόταν 1,33 βαθμούς Κελσίου άνω της μέσης θερμοκρασία του 20ού αιώνα, ήτοι η υψηλότερη απ' όλη την περίοδο 1880- 2015, υπερπηδώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2007 των 0,25 βαθμών Κελσίου. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια των θαλασσών και των ωκεανών ήταν κατά 0,74 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία του προηγούμενου αιώνα κι έσπασε το ρεκόρ του 2014 των 0,11 βαθμών Κελσίου.




Ο μεγαλύτερος γνωστός πρώτος αριθμός έχει 20 εκατομμύρια ψηφία



Ουάσινγκτον

Χρειάστηκε χρόνια για να υπολογιστεί, και ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ κατά σχεδόν πέντε εκατομμύρια ψηφία. Είναι ο μεγαλύτερος γνωστός πρώτος αριθμός, και μόλις ο 49ος «πρώτος αριθμός Μερσέν» που γνωρίζουν οι μαθηματικοί μέχρι σήμερα.

Η σύντομη μορφή του νέου αριθμού είναι 274,207,281-1. Η πλήρης μορφή του δεν θα χώραγε σε αυτό το άρθρο, αφού αποτελείται από 22.338.618 ψηφία.

Ανακαλύφθηκε χάρη στο πρόγραμμα GIMPS («Μεγάλη Διαδικτυακή Αναζήτηση Πρώτων Μερσέν»), το οποίο επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμενο να κατεβάσει ειδικό λογισμικό και να παραχωρήσει την επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή του στη μεγάλη μαθηματική αναζήτηση.

Ο νέος αριθμός, γνωστός και ως M74207281, βρέθηκε από υπολογιστή του καθηγητή Κέρτις Κούπερ στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Μιζούρι. Ο Κούπερ, φανατικός των πρώτων αριθμών, κατείχε και το προηγούμενο ρεκόρ από το 2013.

Πρώτοι ονομάζονται οι ακέραιοι αριθμοί που είναι μεγαλύτεροι από το ένα και έχουν ως διαιρέτες μόνο τον εαυτό τους και το ένα (2, 3, 5, 7, 11, κ.ο.κ.). 

Οι πρώτοι αριθμοί είναι άπειροι, ωστόσο ο υπολογισμός τους γίνεται όλο και πιο δύσκολος καθώς τα ψηφία αυξάνονται.

Ακόμα πιο δύσκολος είναι ο υπολογισμός των πρώτων Μερσέν, οι οποίοι παίρνουν το όνομά τους από τον γάλλο μοναχό Μαρέν Μερσέν (Marin Mersenne, 1588-1648) και παίρνουν τη μορφή 2p-1, όπου p είναι πρώτος αριθμός. Μπορούν επίσης να οριστούν ως πρώτοι αριθμοί που ισούνται με δύναμη του δύο μείον ένα, ή Mn = 2n − 1, όπου n είναι ακέραιος.

Η πρακτική αξία της ανακάλυψης νέων πρώτων Μερσέν είναι μάλλον μικρή.

Μια σπάνια εξαίρεση ήρθε πριν από λίγες μέρες, όταν μαθηματικοί του προγράμματος GIMPS ανακάλυψαν ένα ελάττωμα στους νέους επεξεργαστές Skylake της Intel, οι οποίοι κρασάρουν όταν εκτελούν περίπλοκους υπολογισμούς όπως η αναζήτηση πρώτων Μερσέν.




Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
ΔΟΛ


Πλανήτης μεγαλύτερος από τη Γη «κρύβεται στο Ηλιακό Σύστημα»



Νέα μελέτη στηρίζει την ύπαρξη ενός «αόρατου» μυστηριώδους πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα

Πασαντίνα, Καλιφόρνια 

Η ιστορία της Αστρονομίας βρίθει ισχυρισμών για έναν μεγάλο, άγνωστο πλανήτη που κρύβεται κάπου εκεί έξω στο Ηλιακό Σύστημα. Κανείς δεν θα έπαιρνε στα σοβαρά ακόμα έναν, αν δεν προερχόταν από τον ίδιο τον άνθρωπο που εξευτέλισε τον Πλούτωνα.

Ο Μάικ Μπράουν, έγκριτος αστρονόμος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) αναγνωρίζει ότι η τελευταία του ανακοίνωση ακούγεται τραβηγμένη αλλά και μπανάλ. «Αν λέγαμε ότι έχουμε ενδείξεις για τον Πλανήτη Χ, σχεδόν όλοι οι αστρονόμοι θα έλεγαν "Πάλι τα ίδια; Αυτοί που το λένε είναι τρελοί!"» παραδέχεται ο ίδιος στο δικτυακό τόπο του Science. «Κι εγώ το ίδιο θα έλεγα. Τι διαφέρει όμως αυτή τη φορά; Αυτό που διαφέρει είναι ότι έχουμε δίκιο» διατείνεται. Ο Μπράουν και ο συνεργάτης του Caltech Κονσταντίν Μπατίγκιν δεν έχουν εντοπίσει το ίδιο το σώμα, συμπεραίνουν όμως την παρουσία του από την παράξενη συμπεριφορά γειτονικών, μικρότερων σωμάτων.

Ποιός είναι

Αν υπάρχει, ο πλανήτης που περιγράφουν οι δύο ερευνητές στην επιθεώρηση «Astronomical Journal» έχει μάζα δεκαπλάσια σε σχέση με της Γης, σχεδόν ίση με του Ποσειδώνα. Κινείται σε μια παράξενη ελλειπτική τροχιά που σχηματίζει γωνία σε σχέση με τις τροχιές των υπόλοιπων πλανητών, σε απόσταση τουλάχιστον 200 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση της Γης από τον Ήλιο -τόσο μακριά ώστε το έτος του θα διαρκούσε 10 με 20 χιλιάδες χρόνια.

Σύμφωνα με τους Μπράουν και Μπατίγκιν, η βαρυτική επίδραση ενός τέτοιου σώματος εξηγεί τέλεια μια περίεργη συγκέντρωση έξι παγωμένων σωμάτων πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα. Και τα έξι κινούνται σε τροχιές που παίρνουν κλίση σε σχέση με το επίπεδο του Ηλιακού Συστήματος, ένδειξη ότι κάτι τα τραβάει προς τα εκεί.
Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η πιθανότητα να οφείλεται σε καθαρή τύχη αυτή η συγκέντρωση είναι μόλις 0,007%, ή μία στις 15.000. Αυτό σημαίνει ότι ο ισχυρισμός τους έχει στατιστική σημαντικότητα 3,8 σίγμα, αρκετά υψηλή αλλά όχι όσο τα 5 σίγμα που θεωρούνται το στάνταρτ για κλάδους όπως η σωματιδιακή φυσική.

Οι αμφιβολίες

Οι ισχυρισμοί για την ύπαρξη ενός Πλανήτη Χ επανέρχονται ανά διαστήματα από το 1846, όταν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για την παρουσία του Ποσειδώνα, ο οποίος επηρεάζει την τροχιά του πλησιέστερου πλανήτη Ουρανού. Μέχρι σήμερα, όμως, ουδέποτε έχουν επιβεβαιωθεί.

Η ειρωνεία είναι ότι η νέα μελέτη για τον περίφημο Πλανήτη 9, όπως περιγράφεται στη νέα μελέτη, έρχεται από τον άνθρωπο που σκότωσε τον ένατο πλανήτη το 2006. Ο Μάικ Μπράουν ανακάλυψε το 2005 την Έριδα, ένα παγωμένο σώμα σχεδόν στο μέγεθος του Πλούτωνα, και έπαιξε έτσι κεντρικό ρόλο στην επίσημη εκθρόνιση του Πλούτωνα από τη λίστα των πλανητών, και τον υποβιβασμό του στην κατηγορία των πλανητών-νάνων. Έγραψε μάλιστα και βιβλίο με τίτλο How I Killed Pluto (Πώς σκότωσα τον Πλούτωνα).

Στο μέλλον, ίσως γίνει ο πρώτος αστρονόμος που σκοτώνει έναν πλανήτη και ανακαλύπτει έναν νέο. Η αλήθεια είναι ότι, παρά τις οδηγίες που δίνει η νέα μελέτη, ο εντοπισμός του Πλανήτη Χ θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολος λόγω της τεράστιας απόστασης και του μισοσκόταδου.

Οι ερευνητές λένε ότι προχώρησαν στην ανακοίνωση ακριβώς για να ενθαρρύνουν την αναζήτηση. Εφόσον υπάρξει αρκετό ενδιαφέρον, διαβεβαιώνουν, ο πλανήτης μπορεί να ανακαλυφθεί εντός πέντε ετών, είτε από επίγεια είτε από διαστημικά τηλεσκόπια. Η ατυχία είναι ότι το New Horizons, η αποστολή που έφτασε για πρώτη φορά τον Πλούτωνα τον περασμένο Ιούλιο, βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του Ηλιακού Συστήματος σε σχέση με την περιοχή του υποθετικού Πλανήτη Χ, και δεν μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτησή του.





Βαγγέλης Πρατικάκης
Πηγή : tovima.gr


Αρχαίο θέατρο 10.000 θέσεων



Το μοναδικό μέχρι σήμερα αρχαίο θέατρο στα Ιόνια Νησιά αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα στη Λευκάδα.

Πρόκειται για ένα θέατρο μεγάλων διαστάσεων, καθώς εκτείνεται σε πέντε στρέμματα, και η χωρητικότητά του έφτανε ίσως και τα 10.000 άτομα. Στον λόφο Κούλμου, από τις 8 Δεκεμβρίου και για δέκα μέρες, έγιναν ανασκαφικές τομές. Εκεί είχαν εντοπισθεί κάποια εδώλια στις αρχές του 20ού αιώνα, κατά τη διάρκεια ολιγοήμερης ανασκαφής υπό τη διεύθυνση του Γερμανού αρχαιολόγου Ε. Κρούγκερ, συνεργάτη του Β. Ντέρπφελντ.

Τα αποτελέσματα της ανασκαφής δεν είχαν δημοσιευθεί διεξοδικά, αλλά στα ανασκαφικά ημερολόγια και σχέδια αναφέρεται ο εντοπισμός στοιχείων που σχετίζονται με αρχαίο θέατρο.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας πραγματοποίησε συνολικά δεκατρείς τομές σε οικόπεδο ιδιοκτησίας Νικολάου Μικρώνη και επιβεβαιώθηκε η θέση του θεάτρου, καθώς εντοπίσθηκαν σειρές εδωλίων, τμήμα της ορχήστρας και τμήματα των αναλημματικών τοίχων του κοίλου και της σκηνής.



Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έφορος αρχαιοτήτων Ολυμπία Βικάτου, στις έξι από τις τομές εντοπίσθηκαν εδώλια λαξευμένα στον φυσικό βράχο, βάθους από 0,73 έως 0,90 μ. και ύψους από 0,22 έως 0,33 μ. Οπως φαίνεται από μακροσκοπικές παρατηρήσεις, το κοίλο συνεχίζεται σε παρακείμενη ιδιοκτησία, στην οποία είναι ορατά τα σημάδια για την ύπαρξη εδωλίων.Από την ορχήστρα εντοπίσθηκε τμήμα τοίχου σε κάτοψη τεταρτημορίου, πλάτους έως 0,60 μ.

Η κ. Βικάτου σημειώνει πως από αυτό το εύρημα αποδεικνύεται ότι κατά πάσα πιθανότητα ο προσανατολισμός του θεάτρου ήταν προς βόρεια-βορειοανατολικά και οι θεατές έβλεπαν τη θάλασσα. Οσον αφορά δε τον αναλημματικό τοίχο του κοίλου, αυτός εντοπίσθηκε σε μήκος 3 μ. και πλάτος έως 0,79 μ. Ο αναλημματικός τοίχος εντοπίστηκε σε μήκος 25 μ. και ύψος έως 0,75 μ. Ηταν μακρύτερος κατά πέντε μέτρα, αλλά μέσα στον προηγούμενο αιώνα κτίστηκε πάνω του σύγχρονος μαντρότοιχος από ξερολιθιά.

Καθώς δεν έχουν βρεθεί ακόμη κινητά ευρήματα, οι αρχαιολόγοι το τοποθετούν εκεί όπου το είχε χρονολογήσει ο Ντέρπφελντ, δηλαδή στην προ-ρωμαϊκή περίοδο.

Η συνέχιση της έρευνας, η ανάδειξη και η προστασία του μνημείου αποτελούν προτεραιότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ο Δήμος Λευκάδας έχει ήδη σταθεί αρωγός στην προσπάθεια και μαζί με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προτίθενται να ενισχύσουν το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Κ. Δρακονταειδής πρότεινε να γίνει απευθείας εξαγορά των ιδιοκτησιών στις οποίες εκτείνεται το θέατρο, ώστε να μη χρονοτριβήσουν οι εμπλεκόμενοι με απαλλοτριώσεις. Ο κ. Μικρώνης ήταν παρών στη συνεδρίαση, στην οποία μίλησαν επίσης η κ. Βικάτου, ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Στ. Μπένος και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χαλικιάς.


Αγγελική Κώττη
Πηγή : ethnos.gr


Στο 24% η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα



Ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι τη φέρνουν εγγύτερα στις επιδόσεις ομοειδών ευρωπαϊκών χωρών, καταγράφει, πλέον, η συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα. Η διείσδυση των συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών στη χώρα αγγίζει (στοιχεία 2015) το 24%, που μεταφράζεται σε περίπου 1 εκατ. συνδρομητές. Η δημοτικότητα της συνδρομητικής τηλεόρασης βαίνει αυξανόμενη, καθώς το 2011 αντιστοιχούσε ποσοστιαία στο 11%, μετρώντας 411.000 χρήστες.

Πάντως, όπως εκτίμησε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, η περαιτέρω διεύρυνση της συνδρομητικής βάσης στην Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει ρυθμούς ανάπτυξης αντίστοιχους του πρόσφατου παρελθόντος, καθώς η αγορά έχει αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια ωρίμανσης. Αναφερόμενος στη μέχρι σήμερα πορεία του ΟΤΕ TV, ο επικεφαλής του ΟΤΕ επεσήμανε ότι η επιτυχής είσοδος του ΟΤΕ στις υπηρεσίες τηλεόρασης και ο ανταγωνισμός, που έφερε στην αγορά, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της διείσδυσης στα ελληνικά νοικοκυριά. Ο κ. Τσαμάζ εκτίμησε, μάλιστα, ότι ο ΟΤΕ, που έχει πλέον περί τους 446.000 συνδρομητές στην τηλεοπτική του πλατφόρμα, μπορεί από το 2017 να καταλάβει την πρωτιά στον κλάδο, ξεπερνώντας τις επιδόσεις της ανταγωνιστικής πλατφόρμας της Nova.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα καταλόγισε - εμμέσως πλην σαφώς - στον ΟΤΕ προ μηνός ο επικεφαλής της Vodafone, κ. Γλ. Περσιάνης, λέγοντας ότι “το τηλεοπτικό περιεχόμενο μπορεί να λειτουργήσει ως “δούρειος ίππος” για την επαναφορά του μονοπωλίου στην εγχώρια τηλεοπτική αγορά”, ο κ. Τσαμάζ προέτρεψε τον ανταγωνισμό να κάνει τις δικές του επενδύσεις σε υποδομές και περιεχόμενο. Τάχθηκε δε σαφέστατα εναντίον της όποιας ρύθμισης στην αγορά τηλεοπτικού περιεχομένου, αίτημα που διατυπώνει ο ανταγωνισμός. “Δεν μπορεί, όταν ο ανταγωνισμός αποτυγχάνει σε μια υπηρεσία να ζητά στη συνέχεια τη ρύθμισή της. Οι ανταγωνιστές μας, περιμένουν να επενδύσουμε για να κάτσουν πάνω μας. Αντί να ζητούν ρύθμιση της συνδρομητικής, ας αγόραζαν τη Nova”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ενδιαφέρον, που είχε εκδηλώσει ο ΟΤΕ για τη Nova, ο επικεφαλής του ΟΤΕ απάντησε ότι “έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και δεν υπάρχει το ενδιαφέρον που υπήρχε εκείνο το καλοκαίρι”.

Υβριδική πλατφόρμα
Χθες η διοίκηση του ΟΤΕ, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του OTE HISTORY, του πρώτου καναλιού ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα, που κάνει αύριο (22 Ιανουαρίου), αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα του ΟΤΕ TV. Μεταξύ άλλων, ο ΟΤΕ θα γίνει ένας από τους πρώτους παρόχους παγκοσμίως, που θα αναβαθμίσει τους συνδρομητές του στο νέο προηγμένο τηλεοπτικό περιβάλλον, απομακρυσμένα.

Η αναβάθμιση θα γίνει με τη νέα υβριδική τηλεοπτική πλατφόρμα, η οποία συνδυάζει τα οφέλη από την δορυφορική και την IPTV υπηρεσία, όπως είναι η διαδραστικότητα, η προσωποποιημένη τηλεθέαση και το υψηλής ευκρίνειας περιεχόμενο.

ΟΤΕ History
Αναφορικά με το ΟΤΕ History, ο κ. Τσαμάζ σχολίασε ότι αποτελεί ένα σημαντικό έργο για τον ΟΤΕ, έναν οργανισμό στενά δεμένο με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, με ξεχωριστό πολιτιστικό ρόλο και ευθύνη. “Το OTE HISTORY δημιουργήθηκε με πολλή προσπάθεια, όραμα και σεβασμό απέναντι στο περιεχόμενο και το κοινό του. Είναι η παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές”, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. “Στόχος μας είναι, μέσα στο επόμενο διάστημα, το κανάλι να συνεχίσει να εμπλουτίζεται, και με περισσότερες δικές μας παραγωγές, ώστε να χωρέσει όλη τη σπουδαία ιστορία της χώρας μας”, προσέθεσε ο ίδιος. “Θέλουμε να δείξουμε στα παιδιά μας από που ερχόμαστε. Κουραστήκαμε να ανοίγουμε την τηλεόραση και να ακούμε αρνητικά πράγματα για την Ελλάδα”, είπε χαρακτηριστικά. 



Πηγή: ΣΕΠΕ, enikonomoia.gr


Μεγαλύτερη ύφεση για το 2016 "βλέπει" το ΙΟΒΕ



"H ύφεση στο 2015 θα κινηθεί στην ευρύτερη περιοχή του 0.5%" αναφέρει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία του έκθεση, διαφωνώντας με την  κυβέρνηση η οποία υπολογίζει την διαπραγματευτική της τακτική και τους δημοσιονομικούς της στόχους έχοντας ως βάση μηδενική ύφεση.

Το ΙΟΒΕ, προαναγγέλλει και συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,5% φέτος, έναντι 0,7% ύφεση που εγγράφει ο προϋπολογισμός για το 2016. "Ανεξάρτητα από το ακριβές της μέγεθος, η έκταση της ύφεσης είναι σημαντικά μικρότερη από όσο αρχικά αναμενόταν με την είσοδο της οικονομίας στην περίοδο των κεφαλαιακών ελέγχων" επισημαίνει.

Για το 2016 το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι θα χαρακτηριστεί από μείγμα επιδράσεων, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί από την προηγούμενη:

1.  Η είσοδος στο έτος γίνεται από σημαντικά επίπεδα ύφεσης στο τέλος του 2015 και η δυναμική της αναμένεται να διατηρηθεί περίπου έως τα μέσα του έτους – σημαντικό σημείο καμπής σχετικά θα αποτελέσει το πόσο γρήγορα θα κλείσει η εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και πιστωτές, εξέλιξη που είναι κρίσιμο να λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό.

2.  Θα υπάρξει πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και η δυνατότητα κατανάλωσης θα είναι περιορισμένη λόγω αύξησης της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και της αποπληρωμής δανείων. Ταυτόχρονα η πρόσβαση σε αποταμιεύσεις που είχαν αποσύρει τα νοικοκυριά από τις τράπεζες σταδιακά εξαντλείται. Συνολικά είναι λογικό να αναμένεται μια μικρή μείωση της κατανάλωσης.

Επίσης επισημαίνεται ότι  οι επιδράσεις από το εξωτερικό της χώρας κατά τη διάρκεια του έτους αναμένεται να επιφέρουν συνολικά μια μικρή βελτίωση του ισοζυγίου. Το χαμηλό κόστος ενέργειας αναμένεται να έχει μια θετική επίδραση, ενώ και στον τουρισμό υπάρχει μια δυναμική σχετικής βελτίωσης. Στις εξαγωγές αγαθών μπορεί επίσης να συνεχιστεί η βελτίωση που έχει παρατηρηθεί, καθώς μέρος του παραγωγικού δυναμικού αναπόφευκτα προσανατολίζεται εκτός συνόρων προς αναζήτηση κερδοφορίας.

"Η μεταβλητότητα στο ευρωπαϊκό και το διεθνές περιβάλλον όμως θα είναι αυξημένη και οι σχετικοί κίνδυνοι αυξάνονται" επισημαίνεται. "Ο ασθενής κρίκος στην εξίσωση του εθνικού προϊόντος αναμένεται να είναι στην τρέχουσα χρονιά, και για μια ακόμη φορά, οι επενδύσεις" αναφέρει το ΙΟΒΕ. Τονίζει ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει πριν δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα ισχυρό επενδυτικό κύμα. Η διατήρηση αβεβαιοτήτων σε σχέση με τη μεσοπρόθεσμη πορεία της οικονομίας, η αδυναμία των τραπεζών να συνεισφέρουν με σημαντική χρηματοδότηση και συνολικά η παραμονή της οικονομίας υπό επιτήρηση χωρίς πλάνο εξόδου στις αγορές που να ακολουθείται με αξιόπιστο τρόπο και χωρίς παλινδρομήσεις, δεν αποτελούν συνολικά βάση ώστε η χώρα να αποτελεί έναν επαρκώς ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Όσο συντομότερα και πληρέστερα αρθούν τα σχετικά εμπόδια, τόσο πιθανότερη θα γίνει η είσοδος της οικονομίας σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης.
"Επί του παρόντος, η σύνθεση των παραγόντων που προσδιορίζουν το εθνικό προϊόν, και εάν δεν υπάρξουν σημαντικές θετικές ή αρνητικές εκπλήξεις, οδηγεί  συνολικά την οικονομία και πάλι σε ύφεση για την τρέχουσα χρονιά, που μπορεί να αναμένεται για το σύνολο του έτους σε επίπεδα λίγο δυσμενέστερα από της προηγούμενης" επισημαίνεται.

Προσθέτει "καθώς η ύφεση επανέρχεται, γίνεται όλο και κρισιμότερο το ερώτημα αν, πότε και πώς η ελληνική οικονομία μπορεί να εξισορροπήσει σε επίπεδο που θα επιτρέπει την ανάκτηση των εισοδημάτων που έχουν απολεσθεί σωρευτικά από το 2008 και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η οικονομία βρίσκεται, για μια ακόμη χρονιά, σε αναζήτηση κατεύθυνσης. Η έλλειψη αξιόπιστης πυξίδας είναι αυτή που απομακρύνει τις μεσοπρόθεσμες και   μακροπρόθεσμες επενδύσεις, αποθαρρύνει την καινοτομία και δυσχεραίνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και την αύξηση της παραγωγικότητας που είναι ο μόνος τρόπος για βιώσιμη και διατηρήσιμη αύξηση των εισοδημάτων. Άλλωστε, σε κάθε οικονομία, οι τρέχουσας αποφάσεις εξαρτώνται αποφασιστικά από τις προσδοκίες για το μελλοντικό σημείο ισορροπίας. Η οικονομική πολιτική πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την ευθυγράμμιση και ενδυνάμωση αυτών των προσδοκιών προς μια σαφή αναπτυξιακή κατεύθυνση και την αποφυγή διαχείρισης των επιμέρους εκάστοτε ζητημάτων με τρόπο που να δημιουργούν αμφιβολίες για τον τελικό στόχο".



Δ. Καδδά
Πηγή : capital.gr


Ν.Γεωργιάδης: Σταματώ άμεσα να παρέχω τις υπηρεσίες μου στη ΝΔ



Για πόλεμο λάσπης και πολιτικές σκοπιμότητες κάνει λόγο ο Νίκος Γεωργιάδης, σχετικά με την παρέμβαση της Δικαιοσύνης στο ζήτημα που προέκυψε. Ο ίδιος δηλώνει σταματά άμεσα να παρέχει τις υπηρεσίες του στη Νέα Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην βουλευτής του κόμματος είναι συνεργάτης του νέου προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση της Δικαιοσύνης μετά τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη και δημοσίευμα του περιοδικού «Hot Doc» σχετικά με υπόθεση παιδεραστίας στην οποία φέρεται να ενεπλάκη ο κ. Γεωργιάδης.

Ο δημοσιογράφος, τόσο με μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε στην εισαγγελία όσο και με το υπό διερεύνηση δημοσίευμα του περιοδικού, ισχυρίζεται πως ο κ. Γεωργιάδης συνελήφθη στη Μολδαβία για υπόθεση παιδεραστίας και αφέθηκε ελεύθερος επιδεικνύοντας διπλωματικό διαβατήριο καθώς το επίμαχο διάστημα υπηρετούσε σε θέσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ, ενώ είχε και χρέη συμβούλου του υπουργού Οικονομικών της χώρας.

Η εισαγγελική έρευνα θα προχωρήσει άμεσα στην αξιολόγηση των στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι βάσιμες οι καταγγελίες και αν προκύπτουν στοιχεία για τη διάπραξη αδικήματος εκ μέρους του πρώην βουλευτή, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για τα αδικήματα που τελούνται «από ημεδαπό στην αλλοδαπή»



ΔΟΛ


Ρωσία: Από σήμερα εφαρμόζεται ο χημικός ευνουχισμός δια νόμου σε παιδόφιλους




Εχθές 20/1,  υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένα νόμο που επιτρέπει την καταδίκη σε χημικό ευνουχισμό παιδόφιλων που κρίνονται ένοχοι για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μικρότερων από 14 ετών.

Μπορεί αυτός ο νόμος να είχε υιοθετηθεί στις 7 Φεβρουαρίου από την Κάτω Βουλή (Δούμα) αλλά επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) στις 22 Φεβρουαρίου.

Για να καταδικαστεί ο δράστης ενός σεξουαλικού εγκλήματος σε χημικό ευνουχισμό το δικαστήριο πρέπει να ζητήσει τη γνωμάτευση εμπειρογνωμόνων.

Επίσης, ο νόμος, που ενισχύει τις ποινές για τους παιδόφιλους, προβλέπει επίσης ποινή ισόβιας κάθειρξης για όσους υποτροπιάζουν.

Παλιότερα, ον Μάιο του 2011 ο Μεντβέντεφ είχε προτείνει τον χημικό ευνουχισμό «σε εθελοντική βάση».

Δυστυχώς το 2010 διαπράχθηκαν στη Ρωσία περισσότερα από 9.500 σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων. 






Νταβός - Σόιμπλε προς Τσίπρα: Είναι η εφαρμογή των συμφωνιών, ηλίθιε!



ΑΚΡΩΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ

Σε σκληρό «μπρα-ντε-φερ» ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξελίχθηκε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Νταβός της Ελβετίας, με θέμα το «Μέλλον της Ευρώπης». Με μια απίστευτα προκλητική στάση, καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ «ηλίθιο» τον Έλληνα πρωθυπουργό, κουνώντας αυστηρά το δάχτυλο προς την Ελλάδα.

Ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Β. Σόιμπλε αναφερόμενος στην εφαρμογή των συμφωνιών και ουσιαστικά απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό του είπε: «Είναι η εφαρμογή, ηλίθιε!».
Αν και δεν κατονόμασε ευθέως τον Αλ. Τσίπρα, εντούτοις θεωρείται δεδομένο πως εκείνος ήταν ο τελικός αποδέκτης αυτού του «τοξικού» σχολίου.

Ο Β. Σόιμπλε ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στον κ. Τσίπρα, μιλώντας, ουσιαστικά για «α λα καρτ αλληλεγγύη».

«Πιστεύω ότι στην Ευρώπη αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε την Ευρώπη δυνατή. Αλλά οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να τηρούνται! Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρή πρέπει να τηρήσουμε αυτά που έχουν συμφωνηθεί», επισήμανε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, απευθυνόμενος νωρίτερα και πάλι στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τι απάντησε ο Τσίπρας

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον κ. Σόιμπλε, ο οποίος παρομοίασε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σαν αναμμένο κερί σε δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη. 
«Δεν είμαι ούτε εγώ οπαδός της άποψης ότι πρέπει κανείς να επιχειρεί να ανάψει ένα κερί σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες αλλά ούτε και να είναι κανείς στο σκοτάδι. Η καλύτερη λύση είναι να βγάλουμε τον δυναμίτη από το δωμάτιο και μετά να ανάψουμε το κερί», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Σόιμπλε, το σχέδιο Μάρσαλ, το ΔΝΤ και το «καρφί» στη Μέρκελ

Υπεραμυνόμενος της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε: «Πρώτα απ' όλα θέλω να σας πω για το σχέδιο Μάρσαλ. Δεν το χρειαζόμαστε για την Ευρώπη αλλά για τις χώρες που έχουν καταστραφεί. Γεννήθηκα τη δεκαετία του '40 και δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω την λέξη Σχέδιο Μάρσαλ αλλά χρειάζεται κάτι ανάλογο. Χρειαζόμαστε κοινή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη. Δεν θέλω να πω ότι χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μάρσαλ, αλλά κάτι σαν αυτό. Έχουμε συνθήκες, έχουμε κάνει συμφωνίες και πρέπει να γίνουν σεβαστές. Αν αυτό γίνει, μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο. Θα μπορούμε να έχουμε κοινή σταθερά. 

Πρέπει να αλλάξουμε ακόμη πιο γρήγορα».

Και συνέχισε, αφήνοντας αιχμές κατά τη καγκελαρίου Μέρκελ: «Δεν ήμουν πολύ θετικός να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά η Μέρκελ ήθελε και είχε δίκιο. Έτσι είναι πάντα οι ηγέτες έχουν δίκιο και οι ΥΠΟΙΚ δεν έχουν. Τα κοινοβουλια αποφασισαν ότι το ΔΝΤ πρεπει να συμμετεχει και αν αλλαξει αυτό θα είναι τρέλα να τους το ζητήσουμε».

Τσίπρας: Υπό τριπλή κρίση η Ελλάδα
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «τριπλή κρίση» στην Ελλάδα. «Στόχος μας να κάνουμε την Ελλάδα μέρος της λύσης. Σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζουμε το θάνατο προσφύγων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, πρέπει να συμφωνήσουμε να μοιράσουμε το βάρος. Χρειάζεται ένας αξιόπιστος μηχανισμός για τη μετεγκατάσταση από την Τουρκία των προσφύγων προς όλες τις χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο σε μερικές. Πρέπει να υπάρξει αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα νησιά στις χώρες καταγωγής των προσφύγων. Αυτή είναι η μόνη λύση», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του για το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι όχι με υποδείξεις αλλά θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ευρώπη. Να αποφασίσει η Ευρώπη τι θέλει. Να λύσει το πρόβλημα όποιος το έχει στην αυλή του; Η πρωτοφανής προσφυγική κρίση μας αφορά όλους. Η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργεί α λα καρτ».

Όταν ο Σόιμπλε συμφώνησε με τον Τσίπρα...

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η τοποθέτηση του Β. Σόιμπλε, ο οποίος έσπευσε να συμφωνήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο ότι πρέπει να βρεθεί άμεση λύση.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς μπορούμε να την ανατρέψουμε. Όπως είπε και ο κ. Τσίπρας είναι λάθος να κάνουμε την Ευρώπη ένα απόρθητο φρούριο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι πρόβλημα δικό μας και της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε. Σε κάθε συνάντηση των ΥΠΟΙΚ λέω ότι πρέπει να επέμβουμε οικονομικά σε όλες αυτές τις περιοχές που έχουν πρόβλημα και να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Τσίπρας: Η Ελλάδα αντικατοπτρίζει τα προβλήματα ολόκληρης της Ευρώπης

«Να σταματήσει αυτό το καθεστώς της διαρκούς αβεβαιότητας. Η Ελλάδα αντικατοπτρίζει και τα προβλήματα ολόκληρης της Ευρώπης. Για να προχωρήσει πρέπει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες με τις χώρες του Βορρά. Κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, το πρόβλημα της ανεργίας. Δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία. Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη και κοινωνική συνοχή», απάντησε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.



Πηγή : newsbomb.gr


Ιμάμης της Κολωνίας: «Δεν φταίνε οι μουσουλμάνοι που βιάζουν – Το άρωμα των γυναικών είναι προκλητικό»



Οι δικές του δηλαδή βρωμάνε και έτσι δεν σκανδαλίζουν;

Τι θέλει να πει ο απαράδεκτος Ιμάμης;

Ότι πλυμένο και καθαρό είναι εγκληματικό φαίνεται για τους Μουσουλμάνους.

Διαβάσαμε στο protothema.gr και αναρωτηθήκαμε μέχρι που μπορούν να φτάσουν για να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα τους αυτοί οι επικίνδυνοι άνθρωποι;

«Ένας από τους λόγους που οι μουσουλμάνοι μετανάστες βιάζουν τα κορίτσια είναι γιατί αυτά ντύνονται προκλητικά, χωρίς πολλά ρούχα και χρησιμοποιούν άρωμα», δήλωσε ο ιμάμης Sami Abu-Yusuf

Στις γυναίκες και στον τρόπο που ντύνονται, ακόμα και στο άρωμα που φορούν, απέδωσε την ευθύνη των βιασμών το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, ιμάμης της περιοχής. 

Ο ιμάμης Sami Abu-Yusuf στο τζαμί Al-Tawheed της Κολωνίας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «REN TV» για τα γεγονότα των ομαδικών βιασμών από μουσουλμάνους εξήγησε ότι για αυτό, δεν φταίνε οι μουσουλμάνοι, αλλά το προκλητικό ντύσιμο των γυναικών και το άρωμα που χρησιμοποιούν.

«Ένας από τους λόγους που οι μουσουλμάνοι μετανάστες βιάζουν τα κορίτσια είναι γιατί αυτά ντύνονται προκλητικά. Εάν κυκλοφορούν χωρίς πολλά ρούχα, χρησιμοποιούν άρωμα, τότε τέτοια πράγματα θα συμβαίνουν. Είναι σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά», είπε πιο συγκεκριμένα ο Abu-Yusuf. 

«Πρέπει να αντιδράσουμε ανάλογα, αλλά να μην ρίξουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά. Να μιλήσουμε και να βρούμε λύσεις, γιατί αν ένας επιτίθεται και προσβάλλει τους άλλους τότε μπορεί να οδηγηθούμε σε επικίνδυνες καταστάσεις», συμπλήρωσε.


Απόφαση-κόλαφος για τον Σκουρλέτη από το ΣτΕ για την «Ελληνικός Χρυσός»



Aκυρη και με τη βούλα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη που εκδόθηκε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου και με την οποία ουσιαστικά σταμάτησε μέρος των εργασιών  της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από αλλεπάλληλες διασκέψεις, με την τελευταία να ολοκληρώνεται σήμερα, δημοσίευσε την απόφασή του, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός  και να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη.

Ωστόσο, οι ανώτατοι δικαστές επικαλούμενοι παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ για το ίδιο θέμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παράγει δεδικασμένο που δεσμεύει το δικαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επίμαχη απόφαση, που φέρει ημερομηνία έκδοσης τον Αύγουστο του 2015, οι σύμβουλοι επικρατείας ανέπεμπαν στη Διοίκηση τον καθορισμό εκ νέου των όρων λειτουργίας  των Ορυχείων, προκειμένου να βρεθεί ενδεδειγμένη λύση για να μην υπάρχουν μελλοντικά προβλήματα στη λειτουργία τους.

Η απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

Λίγη ώρα αργότερα το ΥΠΑΠΕΝ απάντησε στη απόφαση του ΣτΕ, αναφέροντας πως θα εξετάσει εκ νέου την υπόθεση με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων, αλλά και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

H Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε τις πράξεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί ανάκλησης των τεχνικών μελετών για τα υποέργα «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» και «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας», λόγω μη εκπλήρωσης του όρου αυτών περί εκτέλεσης επιτόπιων ημιοβιομηχανικών δοκιμών της μεθόδου ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) «επί τόπου του έργου».

Με τη σημερινή απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε εκ νέου επί της ουσίας το ζήτημα της προσήκουσας ή μη εκπλήρωσης του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις της υπ’ αριθ. 3191/2015 απόφασης του Ε’ Τμήματος με την οποία είχε ακυρωθεί η από 28..4.2015 απόφαση του τότε υπουργού και είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση.

Το υπουργείο, σεβόμενο πάντοτε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μελετήσει το σκεπτικό και της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο έργο και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ήταν άλλωστε αυτοί οι γνώμονες που υπαγόρευσαν όλες τις μέχρι σήμερα ενέργειές του σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.



Πηγή: iefimerida.gr 


Όταν ο δήθεν Τσίπρας ανέβαινε πάνω στα αγροτικά σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης



Και βγήκε σήμερα ο κύριος Γιάννης Βάγγος στο mega λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανέβει στο δικό του αγροτικό, ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να μιλήσει στους αγρότες αλλά αποδείχθηκε ότι έπαιζε θέατρο. Το ψέμα, είπε ο Γιάννης Βάγγος, έχει κοντά ποδάρια. Οι αγρότες αντιλαμβάνονται την κοροϊδία και δεν θα κάνουν πίσω στον αγώνα τους.





Φωτογραφίες: Eurokinissi - ΑΠΕ ΜΠΕ


Η “επιστροφή” της Ντόρας



Τι δουλειά μπορεί να έχει το “πιο πολιτικό προϊόν” της Κεντροδεξιάς σε μια παράταξη που έχει αντιπρόεδρό της τον Άδωνη Γεωργιάδη; Το ερώτημα απαντάει καταφατικά και με διάθεση μάχης η Ντόρα Μπακογιάννη, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επανακάμπτει σε κεντρικό ρόλο στη Νέα Δημοκρατία, αναλαμβάνοντας τον συντονισμό των Τομέων Εξωτερικών και Άμυνας.

Η άλλοτε υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων Καραμανλή, πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και ηττημένη στην εσωκομματική μάχη ηγεσίας του 2009 από τον Αντώνη Σαμαρά, τότε που… άνοιξαν οι ασκοί του αιόλου για τη διολίσθηση της άλλοτε κραταιάς παράταξης της Κεντροδεξιάς σε… κόμμα διαμαρτυρίας και… τσέπης, με ρητορική άρνησης και κοινωνική βάση δραματικά συρρικνωμένη, καλείται να δώσει, με το βαρύ πολιτικό αποτύπωμά της, το στίγμα μιας Νέας Δημοκρατίας που επιστρέφει στην αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία.

Είναι αλήθεια ότι οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και μαρτυρούν την πρόθεσή του να αξιοποιήσει, έστω και σε… διακοσμητικούς ρόλους, την “όλη Κεντροδεξιά”, έχουν ανοίξει ζητήματα, με κυρίαρχο τον διορισμό του Άδωνη Γεωργιάδη σε θέση αντιπροέδρου, με όλη την πολιτική και σημειολογική φόρτιση μιας τέτοιας επιλογής.

Το γεγονός ότι η Ντόρα βγαίνει στο ξέφωτο, αναμένεται να λειτουργήσει εξισορροπητικά. Γιατί, ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ισοσκελίσει τον απόηχο των εντυπώσεων από τον “αντιπρόεδρο Άδωνη”. Και με την καραμανλική πτέρυγα, είτε ξεδοντιασμένη είτε τσαλακωμένη… μια Ντόρα μένει στην Κεντροδεξιά για να διασώσει τα προσχήματα.



Πηγή : ysterografa.gr


Αποχωρεί και η Τιτάν από την Ελλάδα - Σχεδιάζει να αλλάξει έδρα και να εισαχθεί σε ξένο χρηματιστήριο



Η διοίκηση της Τιτάν θεωρεί ότι τα όρια της αντοχής έχουν εξαντληθεί

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο μια ακόμα μεγάλη ελληνική εταιρία να αλλάξει έδρα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο όμιλος Τιτάν βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστική λήψη της απόφασης να αποχαιρετήσει την Ελλάδα σε επίπεδο έδρας επιδιώκοντας ταυτόχρονα και την εισαγωγή σε μεγάλο Χρηματιστήριο του εξωτερικού.

Οι σύμβουλοι στους οποίους έχει απευθυνθεί ο όμιλος θεωρούν ενδεδειγμένη μια τέτοια κίνηση. 

Και ο βασικός λόγος δεν είναι το φορολογικό καθεστώς αλλά το γεγονός ότι ο όμιλος παρά την υγιή του χρηματοοικονομική διάρθρωση και τη διεθνή του παρουσία πληρώνει το λογαριασμό της διατήρησης της έδρας του σε μια χώρα πολύ υψηλό οικονομικό ρίσκο όπως είναι η Ελλάδα.

Η διοίκηση της εταιρίας βεβαίως έχει και στο παρελθόν σημειώσει ότι πρόθεση δεν είναι να φύγει από την Ελλάδα αλλά πλέον θεωρεί ότι τα όρια της αντοχής έχουν εξαντληθεί. 

Τα βασικά ζητήματα που υπάρχουν για την εταιρία είναι δύο. 

Πρώτον η αποτίμηση και δεύτερον η αδυναμία άντλησης χρηματοδότησης από τις αγορές.
Σε ότι αφορά στην αποτίμηση η οποία συνδέεται σε ένα βαθμό και με τη δυνατότητα άντλησης χρηματοδότησης οι σύμβουλοι του ομίλου θεωρούν πως ακόμα και αν δεν ληφθεί υπό όψιν η δραστηριότητα στις ΗΠΑ όπου η αγορά τρέχει με υψηλούς ρυθμούς η παρουσία στις υπόλοιπες αγορές αποτιμάται στο 60% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου πράγμα αδιανόητο καθώς η Τιτάν έχει μόλις το 5% των εσόδων της από την Ελλάδα. 

Στο σκέλος της χρηματοδότησης πρέπει να ληφθεί υπό όψιν ότι για ομόλογο ύψους 200 εκ Ευρώ που λήγει το 2017 πρέπει σύντομα η Τιτάν να βγει στις αγορές ενώ θα μπορούσε να δεν είχε έδρα στην Ελλάδα 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αποχώρηση της εταιρίας είχε προϊδεάσει ο εκτελεστικός διευθυντής επενδυτικών σχέσεων του ομίλου Τάκης Κανελλόπουλος μιλώντας στη Ένωση θεσμικών Επενδυτών και αναφέροντας ότι η αποτίμηση θα « ήταν μεγαλύτερη εάν ήμασταν σε κάποια άλλη αγορά». 
Επισημαίνεται ότι η Deutsche Bank σε έκθεση με ημερομηνία 19 Ιανουαρίου εκτίμησε τα καθαρά κέρδη του ομίλου για το 2015 στα 30 εκατ. ευρώ. 

Η τράπεζα εκτιμά ότι τα έσοδα του Τιτάνα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 1,362 δισ. ευρώ.
Το 2014 τα κέρδη του Τιτάνα ανήλθαν στα 3 εκατ. και τα έσοδα στα 1,158 δισ. ευρώ.




Νίκος Καρούτζος
Πηγή : bankingnews.gr


Δείτε τα 25 πιο επικίνδυνα password του 2015 - Είναι το δικό σας μέσα σε αυτά



Την Τρίτη, η password-management εταιρεία SplashData δημοσίευσε την ετησία λίστα της με τα πιο δημοφιλή password της περασμένης χρονιάς, σε δείγμα άνω των 2 εκατ. κωδικών πρόσβασης που διαχειρίζεται.

Τα περισσότερα από τα passwords στην SplashData αφορούν στην Δυτική Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική.

Όπως ήταν... φυσικό το password "123456" ή ακόμα και το password "password" ήταν στην κορυφή της λίστας, όπως και τα "monkey," "dragon" και "princess", τα οποία επίσης βρίσκονται στην 25αδα.

Έτσι, όποιος θέλει να έχει ένα ασφαλές password καλό είναι να αποφεύγει τα συγκεκριμένα 25.

Η SplashData προτείνει το password να αποτελείται από οκτώ στοιχεία, με διαφορετικούς χαρακτήρες (γράμματα, αριθμούς και σύμβολα), ενω πρέπει να χρησιμοποιούνται διαφορετικά username και password για κάθε websites που διατηρεί ο χρήστης.

Όπως σημειώνεται καλό είναι να χρησιμοποιείται ένα πρόγραμμα password manager, ώστε να αυξάνεται η προστασία του χρήστη και να γίνεται δύσκολη η πρόσβαση άλλων σε αυτό.

Δείτε τον πλήρη κατάλογο της SplashData για τα πλέον κοινά password για το 2015:

1. 123456

2. password

3. 12345678

4. qwerty

5. 12345

6. 123456789

7. football

8. 1234

9. 1234567

10. baseball

11. welcome

12. 1234567890

13. abc123

14. 111111

15. 1qaz2wsx

16. dragon

17. master

18. monkey

19. letmein

20. login

21. princess

22. qwertyuiop

23. solo

24. passw0rd

25. starwars



Πηγή :newmoney.gr


Τετράποδοι νοσηλευτές μυρίζουν τις υπογλυκαιμίες



Γράφει ο Κώστας Βουκελάτος


Οι σκύλοι θα εκπαιδεύονται ώστε να μας δανείζουν τη δική τους οσφρητική ικανότητα, βοηθώντας μας να αντιμετωπίσουμε χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης

Είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και με αποδείξεις! Πέρα από ιδανικός σύντροφος και φύλακας με έντονη δόση αυτοθυσίας για το αφεντικό του, ο σκύλος έχει καταφέρει με την καθοδήγηση των ειδικών να μπει για τα καλά στη ζωή μας, διευκολύνοντας με τη βοήθεια των υπερευαίσθητων αισθήσεων και των δυνατών ενστίκτων του χρονοβόρες κατά τ΄ άλλα διαδικασίες. 

Τα χαριτωμένα τετράποδα «καριέρας», όπως ονομάζονται, χρησιμοποιούνται πλέον ως αξιόπιστοι βοηθοί σε δύσκολα επαγγέλματα, ανάμεσα στα «σκυλίσια» επαγγέλματα συγκαταλέγονται ακόμη οι συνοδοί τυφλών αλλά και οι βιοανιχνευτές ασθενειών. Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα πρόκειται για σκυλιά τα οποία τα τελευταία χρόνια εκπαιδεύονται έτσι ώστε με τη βοήθεια της πανίσχυρης όσφρησής τους να μπορούν να αναγνωρίζουν κάποιους τύπους καρκίνου ή να ειδοποιούν σε περίπτωση που τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ασθενούς που πάσχει από διαβήτη φθάσουν σε απειλητικά για τη ζωή του επίπεδα. 

Ο μικρός Νόα, που πάσχει από διαβήτη  τύπου 1, δεν φοβάται πλέον τα βράδια.  

Η αγαπημένη του Μπιάνκα  βρίσκεται συνεχώς  στο πλάι του, γεγονός  που προσφέρει μια  σχετική ασφάλεια και  στους γονείς του αγοριού,  καθώς η γλυκιά  σκυλίτσα οσφραίνεται  πότε ο Νόα παρουσιάζει  υπογλυκαιμικές κρίσεις. Ο μικρός Νόα είναι 4 ετών και πάσχει από διαβήτη τύπου 1 και, λόγω δυσλειτουργίας του παγκρέατος, ο οργανισμός του δυσκολεύεται να κρατήσει σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Παρά το γεγονός ότι υποβάλλεται σε συνεχείς ελέγχους ανά 40 λεπτά, το αγοράκι αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο υπογλυκαιμικών επεισοδίων τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εγκεφαλική βλάβη ή ακόμη και στον θάνατο. 

Γι΄ αυτόν τον λόγο οι γονείς του αποφάσισαν να του χαρίσουν έναν τετράποδο «φύλακα-άγγελο» που ακούει στο όνομα Μπιάνκα. Ενα γλυκύτατο μαύρο θηλυκό λαμπραντόρ-ρετρίβερ, το οποίο αποτελεί την πρώτη απόπειρα των ειδικών του CancerDogs στην ανίχνευση υπογλυκαιμικών κρίσεων σε παιδιά με διαβήτη. 

«Η οικογένεια έχει την Μπιάνκα περίπου δύο μήνες.Ως τώρα έχει καταφέρει να εντοπίσει αρκετές επικίνδυνες στιγμές για τον μικρό Νόα. Στην διάρκεια των δύο μηνών ,μέσα στη νύχτα αντιλήφθηκε ότι ο Νόα βρισκόταν σε κρίση κατά τη διάρκεια του ύπνου του και ειδοποίησε τους γονείς του με το επίμονο γάβγισμά της» αναφέρει η κυρία Γκεστ. «Ευτυχώς έδρασαν άμεσα και έτσι ο μικρούλης επανήλθε». 

Όπως δηλώνουν οι γονείς του Νόα, Σαμ και Κιθ, αν και η γλυκιά σκυλίτσα τούς έχει βοηθήσει σημαντικά αλλάζοντας στην ουσία την καθημερινότητά τους, παρ΄ όλα αυτά ακόμη δεν μπορεί ακόμα να ανιχνεύσει όλες τις υπογλυκαιμικές κρίσεις του γιου τους γιατί δεν έχει ολοκληρώσει το στάδιο προσαρμογής.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του κέντρου εκπαίδευσης κυρία Γκέστ η οποία είχε δώσει συνέντευξη πριν χρόνια στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ : 
«Εμείς εκπαιδεύουμε τον σκύλο να οσφραίνεται πότε πέφτουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.Στην πράξη όμως,όταν ο σκύλος υιοθετείται από μια οικογένεια,έρχεται αντιμέτωπος με νέα δεδομένα στα οποία πρέπει να προσαρμοστεί.Πρέπει να συνηθίσει στο καινούργιο του σπίτι και στα νέα του αφεντικά,αλλά και να γνωρίσει την περίπτωση του ασθενούς που καλείται να αντιμετωπίζει καθημερινά. Σίγουρα όσο περνά ο καιρός το ζώο βελτιώνεται όλο και περισσότερο και αντιδρά με ολοένα μεγαλύτερη ακρίβεια στην αναγνώριση των υπογλυκαιμικών ή υπεργλυκαιμικών κρίσεων.Κατά τον ίδιο τρόπο φυσικά βελτιώνονται οι ιδιοκτήτες του στο να κατανοούν καλύτερα τι θέλει να πει μέσω συγκεκριμένων συμπεριφορών». 

«Το σίγουρο είναι ότι το κομμάτι της εκπαίδευσης για έναν τέτοιον σκύλο δεν τελειώνει ποτέ!Το ίδρυμα συνεχίζει να τον παρακολουθεί εφ΄ όρου ζωής,όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους συνοδούς τυφλών» τονίζει η κυρία Γκέστ. 

«Ανά τακτά χρονικά διαστήματα είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγχουμε αν ο σκύλος συνεχίζει να εκτελεί καλά τη “δουλειά” του,αν έχει αλλάξει ή έχει γίνει κακομαθημένος.Γιατί είναι σημαντικό να μπορεί να ξεχωρίζει το επαγγελματικό μέρος από τα υπόλοιπα που συμβαίνουν μέσα στο σπίτι. Οταν μάλιστα δούμε ότι κάποιος σκύλος αρχίσει να συμπεριφέρεται αναξιόπιστα,τότε αναγκαζόμαστε να τον “συνταξιοδοτήσουμε”, που σημαίνει ότι ενημερώνουμε τον ασθενή ότι πλέον δεν είναι σε θέση να του προσφέρει αξιόπιστες ενδείξεις». 

Οι οικογένειες που υιοθετούν σκυλιά βιοανίχνευσης όπως η Μπιάνκα δεν χρειάζεται να συμπεριφέρονται με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο. «Σαφώς και αναζητούμε άτομα που έχουν καλή σχέση με σκύλους και απολαμβάνουν να μοιράζονται τον χρόνο και τον χώρο τους με ένα κατοικίδιο.Τα συγκεκριμένα σκυλιά μπορεί να ακολουθούν μια ειδική εκπαίδευση,ωστόσο δεν είναι μηχανές. Εχουν ανάγκη από τρυφερότητα και ο ιδιοκτήτης τους οφείλει να αναπτύξει μια υγιή σχέση μαζί τους. Οταν “εργάζονται” γνωρίζουν ότι πρέπει να συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο,αλλά τις υπόλοιπες ώρες κάνουν ό,τι και τα υπόλοιπα σκυλιά:τρέχουν και παίζουν». 


Η εκπαίδευση των χαριτωμένων  τετράποδων δεν τελειώνει ποτέ.  Οπως ακριβώς συμβαίνει  με τους συνοδούς τυφλών, έτσι  και τα σκυλιά-βοηθοί για ασθενείς  με διαβήτη πρέπει να ελέγχονται  ανά τακτά χρονικά διαστήματα  από τους ειδικούς του CancerDogs  προκειμένου να διασφαλίζεται η ακρίβεια  των οσφρητικών τους ικανοτήτων  Η εκπαίδευση των χαριτωμένων τετράποδων δεν τελειώνει ποτέ. Οπως ακριβώς συμβαίνει με τους συνοδούς τυφλών, έτσι και τα σκυλιά-βοηθοί για ασθενείς με διαβήτη πρέπει να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τους ειδικούς του CancerDogs προκειμένου να διασφαλίζεται η ακρίβεια των οσφρητικών τους ικανοτήτων Αλλη μία παρόμοια περίπτωση υιοθέτησης σκύλου βιοανίχνευσης είναι εκείνη του λέκτορα του Πανεπιστημίου του Ντούραμ δρος Τσέρι Κίτον , ο οποίος πάσχει από διαβήτη τύπου 1 και δεν αντιλαμβάνεται εύκολα το πότε ακριβώς παθαίνει υπογλυκαιμικές κρίσεις. Μάλιστα σε δύο περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είχε συνειδητοποιήσει εγκαίρως τι του συνέβαινε, λιποθύμησε στον δρόμο. Η έντονη ανησυχία της συζύγου του, Αντζελα, ήταν εκείνη που τον οδήγησε τελικά στο κατώφλι του ιδρύματος. Η κυρία Γκεστ ανέλαβε την εκπαίδευση της Ζέτα, του πανέμορφου λαμπραντόρ του ζευγαριού, και έτσι σε λίγους μήνες το κατοικίδιο ήταν σε θέση να προειδοποιεί τον ιδιοκτήτη του όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξομειώνονταν επικίνδυνα, πηδώντας πάνω του. 

«Αυτό άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή του δρος Κίτον» εξηγεί η υπεύθυνη του ιδρύματος. «Του χάρισε περισσότερη ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση,γιατί πλέον μπορούσε να διαφεύγει τον κίνδυνο,δρώντας άμεσα και λαμβάνοντας την κατάσταση εγκαίρως στα χέρια του» προσθέτει. 

Σύμφωνα με την κυρία Γκεστ, τα σκυλιά δεν εκπαιδεύονται πριν από την υποβολή των αιτήσεων. «Προς το παρόν,ακριβώς επειδή ακόμη το ενδιαφέρον του κοινού είναι περιορισμένο,πρώτα συγκεντρώνουμε τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων και μετά εκπαιδεύουμε τους σκύλους, έτσι ώστε να δίδονται άμεσα για υιοθεσία». 

Το κόστος απόκτησης ενός σκύλου βιοανίχνευσης είναι απαγορευτικό και αγγίζει τις 12.500, στην Ευρώπη καλύπτεται σε πολλές περιπτώσεις από το κράτος ειδικά στις περιπτώσεις διαβήτη τύπου Ι

Το ίδρυμα που εκπαιδεύει τα τελευταία χρόνια τους τετράποδους φύλακες δεν στοχεύει στην εμπορευματοποίηση των φαινομενικών τετράποδων. «Τα κεφάλαια που διαχειριζόμαστε ως ίδρυμα προέρχονται κυρίως από χρηματοδοτήσεις και ιδιωτικές δωρεές» υπογραμμίζει η κυρία Γκεστ. 

Οι τετράποδοι φίλοι μας θέτουν στην υπηρεσία της υγείας μας τις ξεχωριστές τους ικανότητες. Και αν ως σήμερα απλώς συμβιώναμε μαζί τους και απολαμβάναμε τη συντροφιά και τα τσαχπίνικα καμώματά τους, τώρα ξέρουμε ότι πίσω από την αστείρευτη περιέργεια μικρού παιδιού κρύβουν και την εντυπωσιακή ικανότητα να σώζουν ζωές. 




Με πληροφορίες από το αρχείο της εφημερίδας το ΒΗΜΑ


Αυτοί είναι οι 11 άνθρωποι που άλλαξαν τον κόσμο σώζοντας εκατομμύρια ζωές



Ιατρικές ανακαλύψεις, επιστημονικές καινοτομίες και θαρραλέες πρωτοβουλίες 11 ανθρώπων που συνετέλεσαν στο να έχουμε εμείς μια καλύτερη ζωή σήμερα,

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιοι είναι οι άνθρωποι στους οποίους οφείλονται όλα αυτά που σήμερα φαντάζουν δεδομένα; Από ιατρικές ανακαλύψεις ως καίριες και θαρραλέες κινήσεις σε καιρό πολέμου, σας παρουσιάζουμε 11 ανθρώπους που έσωσαν εκατομμύρια ζωές με τα επιτεύγματα και τις πράξεις τους.


1. Alan Turing, ο κρυπτογράφος που επίσπευσε τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου



O Turing ήταν Bρετανός μαθηματικός, καθηγητής της λογικής και κρυπτογράφος. Θεωρείται «πατέρας της επιστήμης υπολογιστών», αλλά και της τεχνητής νοημοσύνη. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Turing ήταν επικεφαλής της Ομάδας 8, η οποία αποκωδικοποίησε τη γερμανική κρυπτογραφική συσκευής «Enigma», γεγονός που επίσπευσε τη λήξη του πολέμου.


2. Karl Landsteiner, ο γιατρός που διαχώρισε τις ομάδες αίματος και κατέστησε πιθανές τις μεταγγίσεις αίματος.





Ο Karl Landsteiner ήταν Αυστριακός γιατρός. Τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για το διαχωρισμό του αίματος σε ομάδες στο σύστημα ΑΒ0. Το 1939 του δόθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Καθηγητή στο Ίδρυμα Ροκφέλλερ.


3. Jonas Salk, o γιατρός που ανακάλυψε το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας




Ο Jonas Salk ήταν Αμερικανός ιατρικός ερευνητής και ιολόγος, παγκοσμίως γνωστός για την ανακάλυψη και ανάπτυξη του πρώτου ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας, η οποία θεωρούταν στις μεταπολεμικές Η.Π.Α. ο τρομακτικότερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. 


4. Vasili Alexandrovich Arkhipov, ο στρατιωτικός που απέτρεψε έναν πυρηνικό πόλεμο




Κατά τη διάρκεια της Κρίσης των Πυραύλων ανάμεσα σε Σοβιετική Ένωση και ΗΠΑ πάνω από τα ύδατα της Κούβας, ο Arkhipov ήταν ο άνθρωπος που συγκράτησε τον καπετάνιο του σοβιετικού υποβρυχίου Β-59 από το να ρίξει πυρηνικές τορπίλες σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο μετά από ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα τους. Η κίνηση αυτή απέτρεψε την έκρηξη ενός πυρηνικού πολέμου ανάμεσα στις δυο χώρες.


5. Edward Jenner, ο γιατρός που ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο





Ο Edward Jenner ήταν Άγγλος γιατρός, ο οποίος επινόησε τον εμβολιασμό και θεωρείται  ο «πατέρας της Ανοσολογίας». Η ανακάλυψή του θεωρείται ότι έσωσε περισσότερες ζωές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ανακάλυψη. Επίσης, εργάστηκε προς την εξάλειψη της ευλογιάς.


6. Joseph Lister, o πατέρας της αντισηπτικής χειρουργικής




O Joseph Lister ήταν Άγγλος χειρουργός και πανεπιστημιακός. Έκανε ουσιώδεις μεταβολές στην εγχειρητική αγωγή και εγκαινίασε την αντισηπτική χειρουργική. Έγραψε επίσης πολλά έργα της ειδικότητάς του και τελειοποίησε διάφορες χειρουργικές μεθόδους και χειρουργικά εργαλεία. Για τις υπηρεσίες του στον τομέα της χειρουργικής τιμήθηκε από πολλά ανώτατα ευρωπαϊκά πνευματικά ιδρύματα. 


7. Norman Ernest Borlaug, ο βιολόγος που κατέστησε διατροφικά ανεξάρτητες τις χώρες της Ινδίας, του Πακιστάν και του Μεξικού




Ο Norman Ernest Borlaug ήταν ένας Αμερικανός βιολόγος και ανθρωπιστής, ο οποίος έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Ο Borlaug στα μέσα του 20ου αιώνα καλλιέργησε υγιείς ποικιλίες σιταριού, τις οποίες εισήγαγε στο Μεξικό, το Πακιστάν και την Ινδία.


8. Alexander Fleming, ο γιατρός που ανακάλυψε την πενικιλίνη




Ο Alexander Fleming ήταν Σκοτσέζος βιολόγος και φαρμακολόγος που ασχολήθηκε ερευνητικά με τη βακτηριολογία, την ανοσολογία και τη χημειοθεραπεία. Είναι πολύ γνωστός για την ανακάλυψη του πρώτου αντιβιοτικού, της πενικιλίνης το 1928, για την οποία και πήρε το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1945. Μια άλλη σημαντική ανακάλυψή του είναι αυτή του ενζύμου λυσοζύμης το 1922.


 9. Alexei Ananenko, Valeri Bezpalov και Boris Baranov, οι άνθρωποι που περιόρισαν την καταστροφή του Τσερνομπίλ θυσιάζοντας τη ζωή τους




Αυτά τα τρία άτομα έσωσαν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης από τη ραδιενέργεια. Μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ ο αντιδραστήρας έπρεπε να πλημμυρίσει, ώστε να ψυχθεί. Στη συνέχεια, όμως το νερό αυτό   ήταν απαραίτητο να αποστραγγιστεί, αλλά η οποιαδήποτε επαφή με το νερό αυτό θα ήταν θανατηφόρα. Οι Alexei Ananenko, Valeri Bezpalov and Boris Baranov προσφέρθηκαν και έφεραν εις πέρας την αποστολή τους.
Πέθαναν αμέσως μετά λόγω της έκθεσης στη ραδιενέργεια.


10. Fritz Haber, ο χημικός που παρήγαγε το λίπασμα




Ο Fritz Haber ήταν Γερμανός χημικός, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1918 για τη μέθοδό του για τη σύνθεση της αμμωνίας που οδήγησε στην εύκολη παραγωγή τόσο λιπασμάτων όσο και εκρηκτικών. Θεωρείται επίσης «πατέρας των χημικών όπλων» για σχετικές έρευνες και εφαρμογές του χλωρίου και άλλων δηλητηριωδών αερίων κατά τον A' Παγκόσμιο Πόλεμο.


11. Sir Ronald Ross, ο γιατρός που ανακάλυψε τη νόσο της ελονοσίας



Ο Sir Ronald Ross ήταν Βρετανός γεννημένος στην Ινδία γιατρός, ο οποίος έλαβε το Νόμπελ Ιατρικής 1902 για την εργασία του πάνω στην ελονοσία. Η ανακάλυψή του παρασίτου της ελονοσίας στο γαστρεντερικό σωλήνα των κουνουπιών οδήγησαν το Ρος στο συμπέρασμα ότι η ελονοσία μεταδόθηκε από τα κουνούπια, και έθεσε τα θεμέλια για την καταπολέμηση της ασθένειας.



Πηγή : protothema.gr



Νταβός: «Μηδέν εις το πηλίκον» πήρε η Ελλάδα – Δείτε τους τομείς που απογοήτευσε και τις «βαθμολογίες» των άλλων χωρών



Με ηγέτες και κορυφαίους επιχειρηματίες να συγκεντρώνονται στο Νταβός, στο ελβετικό χειμερινό θέρετρο όπου θα χτυπά η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα 24ωρα ανακοινώθηκαν οι «βαθμολογίες» των χωρών. 

Και η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά.

Η έκθεση για τις καλύτερες χώρες στον κόσμο ανακοινώθηκε την Τετάρτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου στην κορυφή βρίσκεται η Γερμανία.

Όσο για την Ελλάδα, είναι στην 26η θέση της συνολικής αξιολόγησης 60 χωρών, αλλά πιο ανησυχητικές είναι οι επιμέρους «επιδόσεις» της στους τομείς που εξετάστηκαν.

Σε ποιους τομείς πήρε μηδέν η Ελλάδα

Στη συνολική κατάταξη, η Ελλάδα ήταν 26η. Όμως, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η χειρότερη «εμφάνιση» της χώρας μας στη συγκεκριμένη έκθεση είναι στην αξιολόγηση για το πόσο ανοιχτά είναι τα κράτη στις επιχειρήσεις. Εκεί, η Ελλάδα ήταν μόλις 50η. Όσο για την καλύτερη θέση, ήταν στον τομέα της κληρονομιάς, όπου πήρε την τρίτη θέση.

Στον «έλεγχο» αυτό όμως η Ελλάδα είχε και κάποια... μηδενικά. Γιατί αυτός ήταν ο βαθμός της σε ό,τι αφορά την οικονομική σταθερότητα και την αγορά εργασίας. Στον αντίποδα, η χώρα μας «αρίστευσε» σε τομείς οι οποίοι ουσιαστικά δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις, όπως η φυσική ομορφιά (9,5), το καλό κλίμα (9,6), η πλούσια ιστορία (10) και τα πολλά πολιτιστικά αξιοθέατα (9,9).

Αμφιβολίες για το μέλλον της Ευρωζώνης

Η παγκόσμια οικονομική κρίση αποκάλυψε χρόνια κυβερνητικών δαπανών στην Ελλάδα, σχολιάζει η έκθεση, στην ανάλυσή της για τη χώρα μας, κάνοντας αναφορά στα πακέτα βοήθειας από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, τα οποία έφεραν αυστηρά προγράμματα λιτότητας.

«Η συνεχιζόμενη κρίση χρέους της Ελλάδας εγείρει ερωτήματα για το μέλλον της Ευρωζώνης, της ΕΕ και του ελληνικού λαού, που έχει μπροστά του χρόνια ζωής υπό μέτρα λιτότητας. Εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους, όπως και ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό κίνδυνο φτώχειας για τους πολίτες της», σημειώνει ακόμη η έκθεση, η οποία κάνει αναφορά στην πολιτιστική συνεισφορά της Ελλάδας, σε όλη την ιστορία της, στις τέχνες και τις επιστήμες.

Πώς προκύπτει η λίστα

Για να καταρτιστεί αυτή η λίστα λαμβάνονται υπόψη διάφοροι τομείς, από την πολιτιστική επιρροή και την κληρονομιά, μέχρι την επιχειρηματικότητα, την οικονομική επιρροή, τη σταθερότητα, ή το κλίμα και τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι πολίτες κάθε χώρας. Περισσότεροι από 16.200 ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου και επιτυχημένες προσωπικότητες μετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα για να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα δεδομένα. Την έκθεση υπογράφουν οι U.S. News & World Report, BAV Consulting και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία.

Αναλυτικά οι επιδόσεις της Ελλάδας


Στον ακόλουθο πίνακα δείτε αναλυτικά τις επιδόσεις της Ελλάδας στις κατηγορίες: περιπέτεια (αξιολογεί τομείς όπως διασκέδαση, κλίμα, πόσο φιλική είναι μία χώρα), ιθαγένεια (θρησκευτική ελευθερία, ισότητα φύλων, σεβασμός περιουσίας κτλ.), πολιτιστική επιρροή, επιχειρηματικότητα (π.χ. εύκολη πρόσβαση στο κεφάλαιο, μορφωτικό επίπεδο πληθυσμού, ικανότητες εργατικού δυναμικού), διαφορετικότητα και μοναδικότητα, κληρονομιά (πολιτιστικά θεάματα, πλούσια ιστορία κτλ.), άνοιγμα σε επιχειρήσεις (διαφάνεια, φορολογικό περιβάλλον, γραφειοκρατία κτλ.), ισχύς (π.χ. στρατός, οικονομική και πολιτική επιρροή) και ποιότητα ζωής (ασφάλεια, οικονομική σταθερότητα, φιλική προς την οικογένεια, εισοδηματική ισότητα κτλ.).

Πρωταθλήτρια η Γερμανία

Όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη έρευνα, η καλύτερη χώρα για να ζήσει κανείς είναι η Γερμανία. Ακολουθούν ο Καναδάς και η Μ. Βρετανία, ενώ οι ΗΠΑ, που βρίσκονται στην τέταρτη θέση, αποτελούν την πιο ισχυρή χώρα σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες

1. Γερμανία
2. Καναδάς
3. Μ. Βρετανία
4. ΗΠΑ
5. Σουηδία
6. Αυστραλία
7. Ιαπωνία
8. Γαλλία
9. Ολλανδία
10. Δανία

Αναλυτικά οι κορυφαίες χώρες ανά κατηγορία:


Περιπέτεια:
1. Βραζιλία
2. Ιταλία
3. Ισπανία

Ιθαγένεια
1. Σουηδία
2. Καναδάς
3. Δανία

Πολιτιστική επιρροή
1. Γαλλία
2. Ιταλία
3. ΗΠΑ

Επιχειρηματικότητα
1. Γερμανία
2. Ιαπωνία
3. ΗΠΑ

Κληρονομιά
1. Ιταλία
2. Ισπανία
3. Ελλάδα

Εισηγητές
1. Ινδία
2. Σιγκαπούρη
3. Κίνα

Ανοιχτή σε επιχειρήσεις
1. Λουξεμβούργο
2. Σουηδία
3. Καναδάς

Ισχύς
1. ΗΠΑ
2. Ρωσία
3. Κίνα

Ποιότητα ζωής
1. Καναδάς
2. Σουηδία
3. Δανία




Πηγή: koolnews.gr