Πηγή: koolnews.gr
Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016
Νταβός: «Μηδέν εις το πηλίκον» πήρε η Ελλάδα – Δείτε τους τομείς που απογοήτευσε και τις «βαθμολογίες» των άλλων χωρών
Με ηγέτες και κορυφαίους επιχειρηματίες να συγκεντρώνονται στο Νταβός, στο ελβετικό χειμερινό θέρετρο όπου θα χτυπά η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα 24ωρα ανακοινώθηκαν οι «βαθμολογίες» των χωρών.
Και η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά.
Η έκθεση για τις καλύτερες χώρες στον κόσμο ανακοινώθηκε την Τετάρτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου στην κορυφή βρίσκεται η Γερμανία.
Όσο για την Ελλάδα, είναι στην 26η θέση της συνολικής αξιολόγησης 60 χωρών, αλλά πιο ανησυχητικές είναι οι επιμέρους «επιδόσεις» της στους τομείς που εξετάστηκαν.
Σε ποιους τομείς πήρε μηδέν η Ελλάδα
Στη συνολική κατάταξη, η Ελλάδα ήταν 26η. Όμως, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η χειρότερη «εμφάνιση» της χώρας μας στη συγκεκριμένη έκθεση είναι στην αξιολόγηση για το πόσο ανοιχτά είναι τα κράτη στις επιχειρήσεις. Εκεί, η Ελλάδα ήταν μόλις 50η. Όσο για την καλύτερη θέση, ήταν στον τομέα της κληρονομιάς, όπου πήρε την τρίτη θέση.
Στον «έλεγχο» αυτό όμως η Ελλάδα είχε και κάποια... μηδενικά. Γιατί αυτός ήταν ο βαθμός της σε ό,τι αφορά την οικονομική σταθερότητα και την αγορά εργασίας. Στον αντίποδα, η χώρα μας «αρίστευσε» σε τομείς οι οποίοι ουσιαστικά δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις, όπως η φυσική ομορφιά (9,5), το καλό κλίμα (9,6), η πλούσια ιστορία (10) και τα πολλά πολιτιστικά αξιοθέατα (9,9).
Αμφιβολίες για το μέλλον της Ευρωζώνης
Η παγκόσμια οικονομική κρίση αποκάλυψε χρόνια κυβερνητικών δαπανών στην Ελλάδα, σχολιάζει η έκθεση, στην ανάλυσή της για τη χώρα μας, κάνοντας αναφορά στα πακέτα βοήθειας από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, τα οποία έφεραν αυστηρά προγράμματα λιτότητας.
«Η συνεχιζόμενη κρίση χρέους της Ελλάδας εγείρει ερωτήματα για το μέλλον της Ευρωζώνης, της ΕΕ και του ελληνικού λαού, που έχει μπροστά του χρόνια ζωής υπό μέτρα λιτότητας. Εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους, όπως και ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό κίνδυνο φτώχειας για τους πολίτες της», σημειώνει ακόμη η έκθεση, η οποία κάνει αναφορά στην πολιτιστική συνεισφορά της Ελλάδας, σε όλη την ιστορία της, στις τέχνες και τις επιστήμες.
Πώς προκύπτει η λίστα
Για να καταρτιστεί αυτή η λίστα λαμβάνονται υπόψη διάφοροι τομείς, από την πολιτιστική επιρροή και την κληρονομιά, μέχρι την επιχειρηματικότητα, την οικονομική επιρροή, τη σταθερότητα, ή το κλίμα και τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι πολίτες κάθε χώρας. Περισσότεροι από 16.200 ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου και επιτυχημένες προσωπικότητες μετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα για να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα δεδομένα. Την έκθεση υπογράφουν οι U.S. News & World Report, BAV Consulting και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία.
Αναλυτικά οι επιδόσεις της Ελλάδας
Στον ακόλουθο πίνακα δείτε αναλυτικά τις επιδόσεις της Ελλάδας στις κατηγορίες: περιπέτεια (αξιολογεί τομείς όπως διασκέδαση, κλίμα, πόσο φιλική είναι μία χώρα), ιθαγένεια (θρησκευτική ελευθερία, ισότητα φύλων, σεβασμός περιουσίας κτλ.), πολιτιστική επιρροή, επιχειρηματικότητα (π.χ. εύκολη πρόσβαση στο κεφάλαιο, μορφωτικό επίπεδο πληθυσμού, ικανότητες εργατικού δυναμικού), διαφορετικότητα και μοναδικότητα, κληρονομιά (πολιτιστικά θεάματα, πλούσια ιστορία κτλ.), άνοιγμα σε επιχειρήσεις (διαφάνεια, φορολογικό περιβάλλον, γραφειοκρατία κτλ.), ισχύς (π.χ. στρατός, οικονομική και πολιτική επιρροή) και ποιότητα ζωής (ασφάλεια, οικονομική σταθερότητα, φιλική προς την οικογένεια, εισοδηματική ισότητα κτλ.).
Πρωταθλήτρια η Γερμανία
Όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη έρευνα, η καλύτερη χώρα για να ζήσει κανείς είναι η Γερμανία. Ακολουθούν ο Καναδάς και η Μ. Βρετανία, ενώ οι ΗΠΑ, που βρίσκονται στην τέταρτη θέση, αποτελούν την πιο ισχυρή χώρα σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες
1. Γερμανία
2. Καναδάς
3. Μ. Βρετανία
4. ΗΠΑ
5. Σουηδία
6. Αυστραλία
7. Ιαπωνία
8. Γαλλία
9. Ολλανδία
10. Δανία
Αναλυτικά οι κορυφαίες χώρες ανά κατηγορία:
Περιπέτεια:
1. Βραζιλία
2. Ιταλία
3. Ισπανία
Ιθαγένεια
1. Σουηδία
2. Καναδάς
3. Δανία
Πολιτιστική επιρροή
1. Γαλλία
2. Ιταλία
3. ΗΠΑ
Επιχειρηματικότητα
1. Γερμανία
2. Ιαπωνία
3. ΗΠΑ
Κληρονομιά
1. Ιταλία
2. Ισπανία
3. Ελλάδα
Εισηγητές
1. Ινδία
2. Σιγκαπούρη
3. Κίνα
Ανοιχτή σε επιχειρήσεις
1. Λουξεμβούργο
2. Σουηδία
3. Καναδάς
Ισχύς
1. ΗΠΑ
2. Ρωσία
3. Κίνα
Ποιότητα ζωής
1. Καναδάς
2. Σουηδία
3. Δανία
Πηγή: koolnews.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου