Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Πώληση ΟΛΠ στην Cosco έναντι 368,5 εκατ.




Με προσφορά 368,5 εκατ. ευρώ που ξεπερνά μαζί με τις επενδύσεις τα 714 εκατ. ευρώ, η Cosco Group (Hong Kong) Limited ανακηρύχθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Το συνολικό όφελος για το Δημόσιο υπολογίζεται από τη διοίκηση του Ταμείου στο 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, με βάση μελέτες του ΙΟΒΕ, της Εθνικής Τράπεζας αλλά και ξένων οίκων, αύξηση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων αλλά και γενικότερη ανάπτυξη του λιμένα του Πειραιά, όπως αυτή που προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της Cosco, εκτιμάται ότι μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμα στην ελληνική οικονομία επιπλέον ετήσια έσοδα της τάξης των 5,1 δισ. ευρώ ετησίως και να προσθέσει 125.000 θέσεις εργασίας.

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, η πρώτη που αποφασίζεται επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη του κλάδου των συνδυασμένων μεταφορών στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να συμπληρωθεί με την παραχώρηση του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου τους επόμενους μήνες, την ιδιωτικοποίηση του λιμένα της Θεσσαλονίκης αργότερα φέτος και τη δρομολογημένη αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υποδομών και υπηρεσιών μέσω αποκρατικοποίησης.

Νέα προσφορά

Η νέα προσφορά της Cosco που κατατέθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι επιμερίζεται σε 368,5 εκατ. ευρώ ή 22 ευρώ ανά μετοχή για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης και άλλα 350 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις σε βάθος χρόνου. Η προσφορά για τις μετοχές αποτιμά έτσι τον ΟΛΠ στα 550 εκατ. ευρώ έναντι χρηματιστηριακής αξίας 323,750 εκατ. ευρώ (12,95 ευρώ ανά μετοχή) στο κλείσιμο της συνεδρίασης του Χ.Α. την Τετάρτη. Ο κινεζικός όμιλος προσέφερε δηλαδή υπερτίμημα (premium) της τάξης του 69,68% επί της τιμής της μετοχής στο χθεσινό κλείσιμο της αγοράς. Πέραν όμως του τιμήματος για το 67%, η Cosco δεσμεύθηκε επίσης για επενδύσεις ύψους 296 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας και άλλων 50 εκατ. ευρώ κατά την αμέσως επόμενη πενταετία. Αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο τη ναυπηγοεπισκευή, την κρουαζιέρα, την επισκευή και ανάπτυξη του προβλήτα Ι, τη συντήρηση και αναβάθμιση των προβλητών του λιμένα επιβατών και το car terminal.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, καθώς περιλαμβάνει πέραν της προσφοράς των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ και τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052.

Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να κάνει δεκτή την προσφορά της Cosco Group βάζει τέλος στη διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου του 2014 και ανοίγει τον δρόμο για τη διαδικασία υπογραφής και κύρωσης των συμβατικών κειμένων. Αυτά είναι η σύμβαση πώλησης μετοχών, η συμφωνία μετόχων -που προσδιορίζει τις σχέσεις Δημοσίου, το οποίο παραμένει μέτοχος μειοψηφίας, και Cosco- και η σύμβαση παραχώρησης ελληνικού Δημοσίου. Η τελευταία πρέπει να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, που αναμένεται να συγκληθεί εντός Φεβρουαρίου. Τα κείμενα θα περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ η σύμβαση παραχώρησης θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Η όλη διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Απριλίου.

Επενδύσεις

Αναλυτικότερα, η συναλλαγή θα γίνει ως εξής: Αρχικά η Cosco Group θα καταβάλει ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και θα καταστεί μέτοχος 51% του ΟΛΠ. Εντός διαστήματος πέντε ετών, εφόσον έχει εκπληρώσει όσα περιγράφονται στη συμφωνία αγοράς μετοχών, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών επενδύσεων θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στην ΟΛΠ από 51% σε 67%. Το ποσό των 88 εκατ. ευρώ θα κατατεθεί μέχρι τότε σε ειδικό λογαριασμό τους τόκους του οποίου θα εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο. Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει ποσοστό 7% στον ΟΛΠ. Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου