Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΝΔ κατά της συμφωνίας για πλειστηριασμούς



“Ο μύθος της κοινωνικής ευαισθησίας της Αριστεράς καταρρέει”, σχολιάζει η Συγγρού. Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη αναμένεται αρνητική

Σκληρή κριτική στη συμφωνία για τους πλειστηριασμούς ασκεί η Νέα Δημοκρατία, δραττόμενη της ευκαιρίας να αποδομήσει το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης και της αριστεράς γενικότερα.
Σε ανακοίνωση της η Συγγρού υπενθυμίζει όσα έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και το Σεπτέμβριο και δείχνει έτσι πως η στάση της στην ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη θα είναι αρνητική.
«Τον Ιανουάριο, ο κ. Τσίπρας εξαπατούσε τους πολίτες, λέγοντας “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”.
Το Σεπτέμβριο, εξαπατούσε δεύτερη φορά τους πολίτες λέγοντας πως “δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.”
Σήμερα, ο κ. Τσίπρας βγάζει χιλιάδες σπίτια στο σφυρί. Η πολιτική απάτη αποκαλύπτεται. Και ο μύθος της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας της Αριστεράς καταρρέει», αναφέρει ειδικότερα η ΝΔ.
Τη γραμμή της ευρισκόμενης σε προεκλογική περίοδο ΝΔ καθορίζει άλλωστε η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Και οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν δηλώσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δε θα ψηφίσει φορολογικά και άλλα μέτρα, καθώς η ΝΔ είχε μεν στηρίξει το καλοκαίρι τη συμφωνία προκειμένου να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, αλλά έκτοτε έχουν μεσολαβήσει εκλογές και ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει πλειοψηφία για να περάσει τα μέτρα που ο ίδιος έφερε.
Η διαφορά προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων της κυβέρνησης θα είναι και το κύριο επιχείρημα της ΝΔ στην αντιπαράθεση σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ως υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Σαμαρά είχε χειριστεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων προ διετίας:
“Όταν το 2013 έφερα το νόμο για την προστασία της 1η κατοικίας ο ΣΥΡΙΖΑ τον καταψήφισε ως ανάλγητο. Τώρα θα φέρει έναν που κατεβάζει τον πήχη! Θέλω να δω τους βουλευτές που καταψήφισαν το προηγούμενο πλαίσιο πως θα ψηφίσουν τώρα ένα λιγότερο προστατευτικό πλαίσιο.”



Πηγή : news247.gr


Φόρος στο κρασί ανάμεσα στα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση



Φόρο στο κρασί ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για 30 περίπου λεπτά φόρο στο μπουκάλι.
Σχετικά με τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «ο φόρος θα είναι στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και μπορεί να είναι και μεγαλύτερος, επειδή δεν γνωρίζουμε όλα τα παιχνίδια.

» Ωστόσο τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στη εκπαίδευση είναι το μόνο προαπαιτούμενο που δεν έχει ολοκληρωθεί, μπορεί να είναι στο νομοσχέδιο αλλά μπορεί να πάει για αργότερα.

» Δεν θεωρείται μεγάλο ζήτημα. Αποφασίσαμε μια μικρή επιβάρυνση της τάξης των 30 λεπτών στο κρασί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «εξετάζουμε την πρόταση, θα έχουμε δύο ακόμη εναλλακτικές».



Πηγή


Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησαν τη μισή Ελλάδα




Παπαζάχος: Πάνω από 100 μετασεισμοί αναμένονται στη Λευκάδα - Τσελέντης: Ενεργοποιήθηκε το ρήγμα που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι - Λέκκας: Συνέχεια του σεισμού της Κεφαλονιάς, η σεισμική δόνηση

Πάνω από εκατό μετασεισμοί, με μεγέθη της τάξης των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναμένονται στη Λευκάδα μέσα στον επόμενο μήνα, εκτιμά ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Αναφερόμενος στο μεγάλο σεισμό των 6,1 Ρίχτερ της Τρίτης που στοίχισε τη ζωή σε δύο ηλικιωμένες γυναίκες (μια 60χρονη και μια 82χρονη) και ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα, ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος επισήμανε ότι το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε ένα πολύ γνωστό ρήγμα, το ρήγμα «Λευκάδας - Κεφαλλονιάς» στο θαλάσσιο χώρο έξω περίπου από το Δράγανο και το Αφάνι βόρεια από το Πόρτο Κατσίκι.


Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104.9 FM» ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι τα ρήγματα στην περιοχή αυτή είναι οριζόντιας μετατόπισης, δηλαδή η Λευκάδα «κινείται» νότιο - νοτιοδυτικά και το Ιόνιο βόρειο – βορειοανατολικά, γι'αυτό το λόγο αυτό δεν «κουνάνε» το θαλάσσιο πυθμένα και δεν έχουμε τσουνάμι, αλλά έντονες κατολισθήσεις συνήθως στην περιοχή της δυτικής Λευκάδας.

Ο κ. Παπαζάχος συνιστά στους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από παλιές κατασκευές που φαίνονται ετοιμόρροπες, σπίτια που έχουν πρόβλημα δεν πρέπει να κατοικηθούν, σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν προτού ελεγχθούν ενδελεχώς και προτού κοπάσει και η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και επισήμανε ότι το πιο βασικό είναι οι κάτοικοι να μην ακούσουν τη φημολογία και τη γνωστή παραφιλολογία που αναπτύσσεται αυτές τις μέρες.


Από την πλευρά του ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε:

«Ενεργοποιήθηκε το ΒΒΑ τμήμα του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι. Είναι ένα πολύ μεγάλο ρήγμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Επειδή οι περιοχές εκεί έχουν απότομα πρανή μπορεί να έχουμε κατολισθητικά φαινόμενα. Ας αποφεύγουμε τα σπίτια που είναι πολύ παλιά η έχουν εμφανή σημάδια αστοχίας. Να κατεβάσουμε όλα τα βαριά αντικείμενα και να μην αφήνουμε τα παιδιά ασυνόδευτα η να παίζουν κοντά σε πέτρινες μάντρες (λιθιές όπως λέμε στο Ιόνιο), και κυρίως απαιτείται ψυχραιμία».

Μεγάλες ζημιές από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου

Τα 6,1 Ρίχτερ που «χτύπησαν» τη Λευκάδα προκάλεσαν τρόμο στους κατοίκους του νησιού και μεγάλες καταστροφές στις υποδομές του. Σημαντικά προβλήματα σημειώθηκαν τόσο στα σπίτια όσο και στα κτίρια του νησιού, όσο και στο οδικό δίκτυο λόγω των κατολισθήσεων.  Οι πιο σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν κυρίως στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου βρίσκονται και τα χωριά Αθάνι και Βασιλική, στα οποία βρήκαν τραγικό θάνατο δύο γυναίκες.

Η 60χρονη γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο όταν ένας βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε στο σπίτι της στη Βασιλική, με αποτέλεσμα να την καταπλακώσει η στέγη, ενώ η 82χρονη στο Αθάνι εντοπίστηκε από τους συγχωριανούς της νεκρή στο στάβλο της όπου επίσης καταπλακώθηκε από τοιχίο.

Στο χωριό Αθάνι έχουν πέσει σπίτια, ενώ πολύ σοβαρές ζημιές υπέστη η εκκλησία του χωριού. Σε αρκετά ακόμα χωριά έχουν πέσει σπίτια, έχουν καταρρεύσει μάντρες και υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε πλατείες, όπως στον Άγιο Πέτρο, το Δράγανο, το Νικολί, που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Ζημιές έχουν επίσης καταγραφεί στο λιμάνι αλλά και το γυμνάσιο της Βασιλικής, στο νότιο ακρωτήριο της Λευκάδας, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν εικόνα για την έκταση των προβλημάτων.


Ολοσχερώς καταστράφηκε η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Αθάνι - Φωτογραφίες από lefkadapress.gr

Ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Απολλωνιών, Χρήστος Κατηφόρης, έκανε γνωστό ότι μεγάλα τμήματα του οδικού επαρχιακού δικτύου παρουσιάζουν ρωγμές. «Το δομικό σύνολο δεν φαίνεται να έχει βλάβες μακροσκοπικά Παλιά σπίτια έχουν αρκετές βλάβες μια εκκλησία στο Αθάνι, η Αγία Παρασκευή, γκρεμίστηκε και στο Δράγανο αρκετά πλινθόκτιστα επίσης σπίτια γκρεμίστηκαν» είπε.

Ο κ. Γιάννης Καρτάνος από το Νυδρί της Λευκάδας μιλώντας στο protothema.gr είπε: «Ήταν ένας πάρα πολύ δυνατός σεισμός, μας τρόμαξε πάρα πολύ και είχε και διάρκεια. Απ'ότι μαθαίνουμε ήταν πάνω από 6 Ρίχτερ. Απ'όσο γνωρίζω έχουμε υλικές ζημιές στο χωριό Αθάνι, προς το Πόρτο Κατσίκι εκεί έχουμε και πολλά παλιά σπίτια που πρέπει να έπεσαν τοίχοι».

«Τεράστιες ζημιές σε σπίτια σημειώθηκαν, ήταν πολύ δυνατός σεισμός μακάρι να τελειώσει, εδώ υπάρχει αναστάτωση παντού και σε όλους στο νησί», λέει ο κ. Νίκος ιδιοκτήτης καταστήματος στη Λευκάδα.

Ζημιές και στην Ιθάκη

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και το οδικό δίκτυο της βόρειας Ιθάκης, που επίσης βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Ο δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, μιλώντας στο protothema.gr, είπε: «Ήταν πολύ ισχυρός ο σεισμός. Μέχρι στιγμής έχω διαπιστώσει αρκετές ζημιές στο οδικό δίκτυο του νησιού αλλά υπάρχουν και σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια. Ακόμη δεν έχω κάποια ενημέρωση για τραυματίες».
 
Πληροφορίες αναφέρουν ζημιές και στο δίκτυο της ύδρευσης, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί σε παραλίες και αγροτικές εκτάσεις στα βόρεια του νησιού.






Πηγή : protothema.gr


Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και πρόστιμο 20.000 ευρώ για το ζεύγος Παπαντωνίου



Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, μετατρέψιμη προς δέκα ευρώ ημερησίως και χρηματική πρόστιμο 10.000 ευρώ ο καθένας καταδικάστηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου, για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2009. Το Δικαστηρίο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης αναστολής της ποινής φυλάκισης. Παράλληλα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης του ελληνικού Δημοσιου, το οποιο έχει δήλωσει παράσταση πολιτικής στην υπόθεση, ύψους 20.000 ευρώ έκαστος.

Αναλυτικά, την ενοχή του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του,Σταυρούλας Κουράκου, για το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες το οικονομικό έτος 2009 αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας.

Το δικαστήριο απέρριψε τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του ζεύγους Παπαντωνιου και κήρυξε ενόχους τους κατηγορούμενους για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες με το σκεπτικό ότι "με πρόθεση" απέκρυψαν απο την δήλωση πόθεν έσχες την κατάθεση της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ανακοίνωσε συνοπτικά το σκεπτικό της καταδίκης του ζεύγους Παπαντωνιου, αναλύοντας όλη την πορεία της κατάθεσης των 1.311.000 ευρώ από το 2000 που ανοίχτηκε ο τραπεζικός λογαριασμός στην Ελβετική τράπεζα μέχρι και το 2010 που τα χρήματα αυτά επαναπατρίστηκαν σε λογαριασμό των γιων της κυρίας Κουράκου από τον πρώτο της γάμο. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κατέληξε πως υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης του επίμαχου ποσού και πως ο Γιάννος Παπαντωνιου γνώριζε εξαρχής την κατάθεση της συζύγου του στην Ελβετία λόγω και του ρόλου που έπαιξε στην εξαγωγή του ποσού ο κουμπάρος του, Γιώργος Κανδαλεπας.

"Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού" τόνισε ο πρόεδρος.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης του Γιάννου Παπαντωνίου ζήτησαν την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών αυτού του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Το αίτημα απορρίφθηκε απο το δικαστήριο. Ομόφωνα για την καλή συμπεριφορά μετά την πράξη και κατα πλειοψηφία (μειοψήφισε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου) το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Ο Γιάννος Παπαντωνιου και η σύζυγος του αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος για το έτος 2008 και σε βαθμό κακουργήματος για το έτος 2010. Πρωτόδικα το Δικαστήριο είχε επιβάλει την ίδια ποινή φυλάκισης αλλά μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ύψους 50.000 ευρώ.




Ιωάννα Μάνδρου
Καθημερινή


Υπό κατάρρευση οι Οδικές Συγκοινωνίες - νέες παραιτήσεις στον ΟΑΣΑ



Χωρίς διοίκηση έμεινε από τη Δευτέρα και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ), ύστερα από την παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του, κ. Γρηγόρη Δημητριάδη.

Πριν λίγες μέρες στην έξοδο από την εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ- αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ) βρέθηκε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιό της, το οποίο είχε διοριστεί από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Οι εταιρείες των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας βρίσκονται στο πλέον κρίσιμο σημείο από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, με την ΟΣΥ ειδικότερα να αντιμετωπίζει έντονα ταμειακά προβλήματα και να ζητά έκτακτη κρατική επιχορήγηση προκειμένου να μην καταρρεύσει.

Πληροφορίες από το εσωτερικό της εταιρείας αναφέρουν ότι με δυσκολία πληρώνονται πλέον οι μισθοί των περίπου 6.000 εργαζομένων της. Την ίδια στιγμή, η ΟΣΥ αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές της στο ΙΚΑ και τις οφειλές της προς τους προμηθευτές (καταβάλλει μόνο έναντι).

Στο μεταξύ, αναβρασμός επικρατεί και μεταξύ των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίοι μαζί με τους συναδέλφους τους στον σιδηρόδρομο έχουν συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο και ετοιμάζονται να προχωρήσουν από κοινού σε απεργιακές κινητοποιήσεις,  το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινώσουν μέσα στις επόμενες μέρες.

Πάντως, η σημερινή παραίτηση του επικεφαλής του ΟΑΣΑ, κ. Δημητριάδη, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή πριν από δύο χρόνια, από τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είχε ζητηθεί εδώ και καιρό από τον σημερινό υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον κ. Σπίρτζη ο κ. Δημητριάδης δεν είχε συναντηθεί ποτέ από την ημέρα που άλλαξε η κυβέρνηση!

Μάλιστα, ο κ. Σπίρτζης είχε κατηγορήσει δημοσίως τον απερχόμενο πρόεδρο του ΟΑΣΑ για «μυστικές επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόϊκας», προαναγγέλλοντας από το βήμα της Βουλής την απομάκρυνσή του.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το υπουργείο Μεταφορών δεν έχει ανακοινώσει ποιοι θα στελεχώσουν τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων της Αθήνας, οι οποίοι ουσιαστικά βρίσκονται ακέφαλοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση της ΟΣΥ, το υπουργείο Μεταφορών μόλις πριν λίγες μέρες έκανε δεκτή την παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, κ. Γιάννη Οικονόμου, παρότι είχε υποβληθεί εδώ και μήνες.


Πηγή : tanea.gr


Αυγενάκης: Υπουργοί έστησαν «φάμπρικα» εξυπηρέτησης εκλογικής πελατείας με τζίρο 50.000 ευρώ ημερησίως!



Απίστευτη καταγγελία από τον βουλευτή της ΝΔ - Δεν τους κατονομάζει, αλλά λέει ότι έχουν νοικιάσει γραφείο επί της λεωφόρου Συγγρού

Σε καταγγελία που προκαλεί έντονο προβληματισμό προχώρησε ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης υποστηρίζοντας ότι «δύο υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης» έχουν στήσει επιχείρηση για την εξυπηρέτηση της εκλογικής τους πελατείας με το αζημίωτο. Επισημαίνει, δε, ότι ο καθημερινός τους «τζίρος» ανέρχεται σε 50.000 ευρώ!

Ο βουλευτής της ΝΔ δεν κατονομάζει τους δύο υπουργούς, σημειώνει όμως ότι οι «πρωταγωνιστές» έχουν νοικιάσει γραφείο επί της λεωφόρου Συγγρού, «όπου συνεργάτες τους δέχονται πολίτες και αντιμετωπίζουν με το αζημίωτο τις διάφορες «εκκρεμότητές» τους».

Πρόκειται, δηλαδή, «για ένα γραφείο διευθετήσεων και εξυπηρετήσεων, δηλαδή μια μηχανή παρα-διοίκησης η οποία λύνει, υποτίθεται, θέματα πολιτών... με το αζημίωτο»» και προσθέτει: «Όπως αναφέρεται, το εν λόγω γραφείο ασχολείται με «όσα έχουν να κάνουν με τις σχέσεις πολιτών και Πολιτείας, δηλαδή, για παράδειγμα, ταχύτερη επιστροφή του ΦΠΑ ή απόδοση των οφειλομένων του Δημοσίου σε κάποιον προμηθευτή. Και πώς λειτουργεί; Πάρα πολύ απλά θα έλεγα με το παλαιό, παραδοσιακό και δοκιμασμένο ελληνικό σύστημα, αυτό του «γρηγορόσημου». Προσφέρεις ένα «δωράκι» και το γραφείο «καθαρίζει»...».

Όπως, δε, αναφέρεται: «Το «κοπτήρι» κόβει, κατά τα θρυλούμενα, κοντά στις 50.000 ευρώ την ημέρα».

Ο βουλευτής Ηρακλείου θέτει την καταγγελία του σε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Κουρουμπλή και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη.

«Γίνεται αντιληπτό ότι εάν ισχύουν τα όσα περιγράφονται με κρατική κάλυψη, προκύπτει μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για την Κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος προεκλογικά διατυμπάνιζε τον «πόλεμο κατά της διαφθοράς» και εμφανιζόταν ως «Αρχάγγελος της κάθαρσης»» αναφέρει ο κ. Αυγενάκης, για να προσθέσει: «Την ίδια στιγμή υποθέσεις διαφθοράς αγγίζουν ολοένα και περισσότερα στελέχη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αλλά και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι οποίοι έχουν εμπλακεί στο παρελθόν σε υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος, κατοχής offshore, συμβάσεις με απολυμένους για επαναπροσλήψεις, φοροδιαφυγής, συμμετοχής σε τεχνικές εταιρίες που αναλάμβαναν δημόσια έργα, υποθέσεις ελλειμματικών πόθεν έσχες, παράλειψης φορολογικών υποχρεώσεων προς το κράτος και πολλά άλλα για τα οποία δεν έχουν δώσει εξηγήσεις.

Η «κοινοπραξία» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξελέγη για δεύτερη φορά, έχοντας όλο το προηγούμενο διάστημα μια πύρινη ρητορική απέναντι στη διαπλοκή και τη διαφθορά, ενώ προεκλογικά είχε υποσχεθεί ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το οποίο ακόμη δεν έχει παραδοθεί, και όπως φάνηκε συνοψίστηκε στη θεσμοθέτηση του Υπουργού για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς το οποίο πλέον μεταφέρθηκε ως Γ.Γ. στον Υπουργό Δικαιοσύνης(!). Αντίθετα όπως φαίνεται έχει η ίδια παραδοθεί ολοσχερώς στη διαπλοκή. Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς, από τη φύση του είναι μακρύς, δύσκολος και επίμονος με πολλά εμπόδια, όπως η κρατική κάλυψη. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει το συντομότερο να εξετάσει τα όσα έχουν αναφερθεί και να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες». Ρωτά τέλος, «Ισχύουν τα όσα περιγράφονται ανωτέρω και σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η Κυβέρνηση; Έχει ενεργοποιηθεί ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης;».



Πηγή


Ο ιός κοξάκι και η πρώιμη σίτιση με αγελαδινό γάλα ενοχοποιούνται για τον νεανικό διαβήτη



Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αλλά και του τύπου 1, που είναι γνωστός ως νεανικός διαβήτης, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα έχει σημειωθεί και αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του νεογνικού διαβήτη, ο οποίος είναι σπάνιος και παρουσιάζεται στα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει εξήγηση για την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, έχουν ενοχοποιηθεί κάποιοι ιοί, όπως ο ιός coxsackie (κοξάκι) και η πρώιμη σίτιση με γάλα αγελάδας.
Τα παραπάνω ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας – Διαβητολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και πρόεδρος Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας (ΔΕΒΕ) Τριαντάφυλλος Διδάγγελος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του 29ου Πανελλήνιου Ετήσιου Συνεδρίου της ΔΕΒΕ, που διεξάγεται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

“Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα σύγχρονο ιατρικό πρόβλημα με αύξηση της συχνότητας τα τελευταία χρόνια. Και όχι μόνο αύξηση της συχνότητας του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής, αλλά και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, του αποκαλούμενου νεανικού διαβήτη, που εμφανίζεται σε μικρότερη ηλικία, κυρίως στην εφηβική. Ο παιδικός διαβήτης είναι αρκετά συχνός και αφορά το 10% του υποτιθέμενου διαβητικού πληθυσμού. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 10% του γενικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Από αυτούς το 10%, δηλαδή πάνω από 100.000, πάσχουν από νεανικό διαβήτη. Επίσης τα τελευταία χρόνια έχουμε δει και αύξηση του νεογνικού διαβήτη που παρουσιάζεται σε παιδιά κάτω των 6 μηνών και αυτό φυσικά είναι μεγάλο πρόβλημα” ανέφερε ο κ Διδάγγελος.

Παράλληλα επισήμανε ότι ο νεανικός διαβήτης είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, για το οποίο δεν υπάρχει εξήγηση και όπου ο οργανισμός καταστρέφει τα β-κύτταρα του παγκρέατος. “Θα πρέπει να μελετηθεί ο μηχανισμός που κινητοποιεί τον οργανισμό να καταστρέφει τα β-κύτταρα. Έχουν ενοχοποιηθεί για τον διαβήτη τύπου 1 ιοί όπως ο κοξάκι και η πρώιμη σίτιση με γάλα αγελάδας, όταν οι γυναίκες δεν θηλάζουν τα παιδιά τους. Για τον νεογνικό διαβήτη πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μία από τις αιτίες του είναι κάποια μετάλλαξη στα γονίδια” εξήγησε ο κ. Διδάγγελος.

Οι γονείς θα πρέπει, όταν παρατηρήσουν στα παιδιά του συμπτώματα σακχαρώδη διαβήτη όπως αν διψούν συχνά, αν πίνουν πολύ νερό, αν πηγαίνουν πολύ συχνά στην τουαλέτα, να απευθυνθούν σε παιδίατρο ειδικευμένο στον παιδικό διαβήτη.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου ημερίδα για το κοινό με θέμα: “Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένα σύγχρονο πρόβλημα - Νέες λύσεις”. Μετά την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικός περίπατος στη Νέα Παραλία με συμμετοχή ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και ιατρών.


Πηγή


Νέα έρευνα: Πόσα φλιτζάνια καφέ να πίνετε κάθε μέρα για να φτάσετε τα 100!



Όσοι πίνουν τακτικά καφέ έχουν μειωμένες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από καρδιακή νόσο και από νευρολογικές ασθένειες, όπως το Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Circulation.
Πολλοί άνθρωποι συχνά σκέφτονται ότι η κατανάλωση καφέ είναι μια κακή συνήθεια που πρέπει να περιορίσουν, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Φρανκ Χου, καθηγητής της διατροφής και επιδημιολογίας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη.

Όμως, ο Hu είπε ότι πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την μέτρια κατανάλωση καφέ με μείωση του κινδύνου για ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών, από καρδιακή νόσο και διαβήτη, μέχρι καρκίνο του ήπατος και νευρολογικές ασθένειες, όπως Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας και Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη, που έκανε ο ίδιος και η επιστημονική του ομάδα, χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα στρώμα θετικών αποδεικτικών στοιχείων για τον καφέ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν καφέ δεν ήταν μόνο λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ορισμένες ασθένειες, αλλά επίσης έτειναν να ζουν και περισσότερο.

Συγκεκριμένα, μετά από στοιχεία 30 ετών, διαπιστώθηκε ότι οι μη καπνιστές που έπιναν 3-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ.

Όπως αποδείχτηκε, είχαν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, νευρολογικές παθήσεις, ακόμα και αυτοκτονία! Επίσης δεν υπήρξε διαφορά στην κατανάλωση κανονικού καφέ ή καφέ χωρίς καφεΐνη.

Τίποτε από αυτά βέβαια δεν αποδεικνύει ο καφές, από μόνος του, επεκτείνει τη ζωή των ανθρώπων, είτε απευθείας, είτε επειδή προστατεύει από ορισμένες ασθένειες. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να εξηγήσουν αυτήν τη σύνδεση. Αλλά, όπως διευκρίνισε ο Χου, η ομάδα του έλαβε υπόψη και ανέλυσε πολλούς από αυτούς τους παράγοντες, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, αλλά το όφελος του καφέ για την υγεία του ανθρώπου παρέμεινε.


Πηγή : consumer.healthday.com, iatropedia


Τι λές τώρα! Τσίπρας κατά αντιεξουσιαστών: Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μιλούν στο όνομα του λαού




Και πώς να τον πιστέψεις μετά από τα όσα έχει πει και τίποτα δεν τα εννοούσε; 

Το είπε και αυτό για τους δικούς του λόγους ο χρόνος θα δείξει γιατί και πώς!!

Διαβάζουμε στο iefimerida.gr

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη διαφάνεια, τη νομιμότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, στο κράτος, στα ΜΜΕ, στη Δικαιοσύνη. Κι είναι ακριβώς αυτά τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα που ορίζουν σήμερα τις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές, που ξεχωρίζουν τις δυνάμεις της προόδου από τις δυνάμεις της συντήρησης».

Αυτό διεμήνυσε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε σήμερα στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη Μεταπολίτευση, το σίγουρο είναι ότι το τέλος της, με την κατάρρευση ενός ολόκληρου οικονομικού, παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου -και με τραγική κατάληξη την υπαγωγή της χώρα μας στο μηχανισμό της μνημονιακής επιτροπείας εδώ και πέντε χρόνια- επαναφέρει στο προσκήνιο τα αιτήματα εκείνου του τριημέρου για λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας.

«Όχι ως επετειακή ρητορεία, αλλά ως όρο επιβίωσης του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος απευθυνόμενος στο Σώμα είπε πως ο αγώνας του ελληνικού λαού ενάντια στην κοινωνική αδικία, την εξωτερική και καταναγκαστική επιβολή ακραίων και αναποτελεσματικών νεοφιλελεύθερων μοντέλων, αλλά και ο αγώνας ενάντια στην εγχώρια διαπλοκή, που έχει βασική ευθύνη για την πορεία της χώρας στην χρεοκοπία, ο αγώνας μας για να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική με ταξικό πρόσημο υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και για την αλλαγή των συσχετισμών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και για να αποκαταστήσουμε την Δημοκρατία που δεινοπάθησε, πιάνει το νήμα της νεολαίας της αντιδικτατορικής και μεταδικτατορικής περιόδου.

«Τον αγώνα αυτόν, τις αγωνίες και τις προσδοκίες εκείνης της περιόδου, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να τον καπηλευτούν κάποιοι αυτόκλητοι δήθεν σωτήρες, δυνάμεις που απουσίαζαν από τους μαζικούς κοινωνικούς αγώνες και αργότερα στο όνομα τάχα του λαού, αλλά πάντα ερήμην του, αδιαφορώντας για τη Δημοκρατία, αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή, καμώνονται δήθεν τους υπερασπιστές του λαού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μιλούν στο όνομα του λαού δήθεν αντιεξουσιαστές, που ελέω μιας εξουσιοδότησης που δεν τους έδωσε κανείς, θεωρούν ότι μπορούν να έχουν την εξουσία της ζωής και του θανάτου. Αυτόν το αγώνα δεν πρέπει να επιτρέψουμε να τις καπηλευτεί κανένας, ούτε οι αυτόκλητοι σωτήρες δήθεν αντιεξουσιαστές, αλλά ούτε και να τους προσβάλλουν, να τους λοιδωρήσουν, να τους αμφισβητήσουν, οι ακροδεξιοί νοσταλγοί της Χούντας είτε βρίσκονται στη Χρυσή Αυγή είτε αλλού, «οι αρνητές της αλήθειας, οι αναθεωρητές της Ιστορίας που βυσσοδομούν πάνω στη μνήμη, που είναι εγγεγραμμένη σε παραδόσεις, σε θεσμούς αλλά και στα ίδια τα σώματα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκε ένας σκληρός και άνισος αγώνας με δυνάμεις υπέρτερες και από θέσεις υπονομευμένες «όμως για πρώτη φορά, μετά από χρόνια ο αγώνας αυτός, έδωσε το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να ελπίζει και να προσδοκά ένα καλύτερο μέλλον». «Κι αυτή ήταν και η προσδοκία που τον κινητοποίησε, που τον έβγαλε στο δρόμο με έναν προωτόγνωρο δυναμισμό και μια πρωτοφανή διάθεση κινητοποίησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι το μεγαλύτερο στοίχημα σήμερα είναι να διατηρηθεί αυτή η προσδοκία για μια καλύτερη ζωή γιατί μόνο αυτή η προσδοκία μπορεί να είναι ο καταλύτης για τη συνέχιση αυτού του αγώνα, που σίγουρα δεν έχει ακόμη δικαιωθεί. Για να αλλάξει εκ βάθρων, ένα οικονομικό οικονομικό και πολιτικό μοντέλο που έχει βαθιές ρίζες και στηρίζεται σε ισχυρά συμφέροντα. Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη της ανασφάλειας και των διαρκών κρίσεων για να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας για να βγει επιτέλους η χώρα από το καθεστώς της επιτροπείας και να ξεκινήσουμε επιτέλους όλοι μαζί τον μεγάλο αγώνα για την αποκατάσταση των κοινωνικών πληγών μέσα από μία σταθερή αλλά βιώσιμη ανάπτυξη για να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και να μπει ένα τέλος στην εργοδοτική αυθαιρεσία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα δώσουν στην νεολαία την δυνατότητα να μείνει στη χώρα, να προκόψει και να δημιουργήσει εδώ.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όσο κι αν προσπαθήσει το κύκλωμα διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που μαίνεται αυτήν την περίοδο, να διατηρήσει τα προνόμια και την εξουσία του, αυτή τη μάχη δεν πρόκειται να την κερδίσει γιατί είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμοστούν επιτέλους σε αυτή τη χώρα οι νόμοι για όλους, να τελειώσουμε με ένα σύστημα οικονομικής εξουσίας, που βγήκε απολύτως εκτός ελέγχου και έφερε την κοινωνία σε αυτό το σημείο που βρίσκεται σήμερα.

«Και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη διαφάνεια, τη νομιμότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, στο κράτος, στα ΜΜΕ, στην Δικαιοσύνη. Κι είναι ακριβώς αυτά τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα που ορίζουν σήμερα τις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές που ξεχωρίζουν τις δυνάμεις της προόδου από τις δυνάμεις της συντήρησης. Οφείλουμε όμως σήμερα να δεσμευτούμε και το μέλλον της κοινωνικής κατηγορίας που επλήγη περισσότερο, για το μέλλον της νέας γενιάς για το τι μέλλει γενέσθαι στην εκπαίδευση που βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση καθώς συσσώρευσε τεράστια προβλήματα σε σύγκρουση με ιδεοληψίες του πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε με αποφασιστικότητα μια δημοκρατική μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ για τη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων και για αλλαγές που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ελεύθερης ακαδημαϊκής ζωής γιατί με τις παρεμβάσεις της τελευταίας δεκαετίας το αυτοδιοίκητο το των πανεπιστημιών, αλλά και η ακαδημαϊκή ελευθερία παραβιάστηκαν κατάφωρα με προσχήματα πολλές φορές και με ιδεολογικές κραυγές, που δυστυχώς ένωσαν με ακραίο τρόπο ιδεολογίες ασύνδετες την νεοφιλευλεύερη ιδεολογία με ακραίες ακροδεξιές αντιλήψεις.



Παρίσι: Η "μεγάλη" ζωή ενός από τους καμικάζι! Όπλα, ηλιοθεραπεία και κοκτέιλ



Ο 20χρονος Μπιλάλ Χαντφί είναι ένας από τους τζιχαντιστές καμικάζι που πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί έξω από το Stade de France, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν πολίτη. Μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματός του, έρχονται στο φως λεπτομέρειες για τη ζωή του, οι οποίες δεν συνάδουν ιδιαίτερα με τον τρόπο ζωής του Ισλαμικού Κράτους.

Οι τζιχαντιστές του ISIS υποτίθεται πως σιχαίνονται τον δυτικό τρόπο ζωής. Αυτός ήταν άλλωστε ο στόχος τους στην τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι: χτύπησαν τον τρόπο ζωής των Παριζιάνων, των Ευρωπαίων, όλων των δυτικών.

Φαίνεται όμως ότι ο Μπιλάλ Χαντφί ήθελε τη "μεγάλη" ζωή. Οι φωτογραφίες από τη σελίδα που διατηρούσε στο Facebook με το όνομα χρήστη Billy du Hood αποκαλύπτουν αυτό ακριβώς. Φωτογραφιζόταν με όπλα, με μετρητά και κάνοντας ηλιοθεραπεία.


 ένας από τους τρεις βομβιστές καμικάζι του Stade de France φέρεται να είχε ταξιδέψει στη Συρία για να πολεμήσει με τον ISIS την Άνοιξη του 2014. Εκεί ήταν γνωστός ως 'Abu Moudjahid Al-Belgiki και ως Bilal Al Mouhajir, σύμφωνα με τον Βέλγο ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας Guy van Vlierden.

Η σελίδα του στο Facebook, που πλέον έχει "κατέβει", είχε ανοίξει το 2011, ενώ έχει και posts από το 2013, όπου έκανε αναφορά στην εξέγερση στα προάστια του Παρισιού το 2007, ενώ κάτω από μια φωτογραφία μιας ομάδας νεαρών που φορούν κουκούκλες και έχουν ανέβει σε ένα περιπολικό γράφει "Γαμ@@@@ την αστυνομία".





Πηγή: Daily Mail, newsit



Ενταση στο Πολυτεχνείο - Ομιλία Τσίπρα στη Βουλή



Στεφάνι κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας, συνοδευόμενος απο τον υπουργό Επικράτειας, Νίκο Παππά στο μνημείο του Πολυτεχνείου, όπου προκλήθηκε ένταση. Στη συνέχεια μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής για το νόημα της επετείου αλλά και τις βασικές γραμμές της κυβερνητικής πολιτικής για την Παιδεία.

Η Ολομέλεια της Βουλής τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης για την επέτειο του Πολυτεχνείου και μετά από πρόταση του προέδρου του Σώματος.
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε το σημερινό νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου και αναφερόμενος στην αυτοδιαχείριση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από «τι εκπαιδευτικό σύστημα θέλουμε».
Ενδυνάμωση δημοκρατικών αξιών, ερευνητική σκέψη και καλλιέργεια περιβάλλοντος για δημιουργία, είναι όπως είπε οι βασικές γραμμές της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Στη λήξη της συνεδρίασης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της αντίστασης και του Πολυτεχνείου.



Κατά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο από τον πρωθυπουργό, επεισόδιο προκλήθηκε όταν ομάδα φοιτητών διαμαρτυρήθηκε φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και προσπάθησαν να τους απομακρύνουν από το μνημείο άλλοι φοιτητές και πολίτες, που βρίσκονταν στον χώρο.
Στεφάνι κατέθεσαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Παιδειας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης. Νωρίτερα, κατέθεσε στεφάνι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουραρης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.
«Εκτός από το διαχρονικό μήνυμα της κραυγής του Πολυτεχνείου "ψωμί-παιδεία-ελευθερία", σήμερα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και το μήνυμα ενάντια στη βαρβαρότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μετα την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Πολυτεχνείου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, επισήμανε ότι «Το Πολυτεχνείο ζει σήμερα στους αγώνες της νεολαίας και του λαού. Το μήνυμα "ψωμί-παιδεία-ελευθερία" σήμερα μεταφράζεται: δουλειά για όλους, μόρφωση για όλους, δημοκρατία παντού».
Οι εκδηλώσεις για την 42η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα ολοκληρωθούν αργά το μεσημέρι με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Κλειστοί θα παραμείνουν, από τις 14:30, οι σταθμοί του μετρό «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» και  «ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι σταθμοί θα είναι κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.


Πηγή : ethnos.gr


Δύο γυναίκες νεκρές από τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ στην Λευκάδα




Δύο γυναίκες έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια του σεισμού, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε τα Επτάνησα το πρωί της Τρίτης και έγινε αισθητός από την Ηπειρο μέχρι και την Πελοπόννησο. Τέσσερις τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Λευκάδας, ενώ υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Στο νησί έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ένας ισχυρός μετασεισμός 5,2 βαθμών που έγινε περίπου δύο ώρες μετά τον πρώτο σεισμό, κινητοποίησε όλες τις αρχές. Ο μετασεισμός είχε επίκεντρο μόλις 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα.

Κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη και τον γενικό γραμμάτεα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, μεταβαίνουν στο νησί για επιτόπια αυτοψία και συντονισμό των υπηρεσιών.

"Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην έχουμε αυτά που υπήρξαν στην Κεφαλονιά" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι έχουν καταγραφεί 20 μετασεισμοί πάνω απο 2,5 ρίχτερ.

Στο νησί έχουν ήδη φτάσει κλιμάκια σεισμολόγων και μηχανικών, ενώ ο ΟΑΣΠ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Στη Λευκάδα αναμένεται και ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος, καθώς και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα.

Το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί μόνο έκτακτα περιστατικά, ενώ γιατροί του νοσοκομείου έχουν ξεκινήσει για το Κέντρο Υγείας Βασιλικής προκειμένου να το ενισχύσουν.

Νεκροί και τραυματίες

Μία 60χρονη γυναίκα σκοτώθηκε όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και προσέκρουσε με δύναμη στο τοίχο του σπιτιού της, στην Πόντη Βασιλικής της Λευκάδας, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι. Η δεύτερη γυναίκα, ηλικίας 82 ετών, σκοτώθηκε στο χωριό Αθάνι, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Στο νοσοκομείο της Λευκάδας μεταφέρθηκαν ένα αγόρι 12 ετών από το χωριό Βασιλική, μια γυναίκα 88 ετών από το χωριό Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από την Λευκάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε στις 09:10, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 25 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας και εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το αμερικανικό USGS, ωστόσο, το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,5 Ρίχτερ.

Ο σεισμός διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός από τα Επτάνησα, τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα μέχρι την Στερεά Ελλάδα, το Ναύπλιο και την Καλαμάτα.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων, έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης. Επίσης, έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και το χωριό Αθάνι, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού της Λευκάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική της Λευκάδας, η υπηρεσία προσπαθεί να προσεγγίσει το χωριό, όπου υπάρχει τραυματίας, ενώ έχουν εντοπιστεί προβλήματα σε σπίτια και σε εκκλησίες της περιοχής.

Ο δήμαρχος Λευκάδας, Κων. Δρακονταειδής, δήλωσε ότι ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στο νησί αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ζημιές. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θ. Γαλιατσάτο.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, είπε ότι ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και όπως τόνισε θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Λευκάδα, ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος. «Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση».

Σύμφωνα με τον κ. Σώκο, ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003.

«Πρόκειται για ένα οριζόντιο ρήγμα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συνηθισμένο να δίνει ανάλογους σεισμούς με τον σημερινό» για να συμπληρώσει ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση» δήλωσε ο κ. Σώκος.


Kατάρρευση στο Μεσολόγγι

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Λευκάδα.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του κέντρου επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Πάτρα, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις κατά τόπους υπηρεσίες πυροσβεστικής, αλλά μέχρι τις 10 το πρωί δεν είχαν γίνει κλήσεις για παροχή βοήθειας, ειδικά στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στη Λευκάδα.

Το μόνο περιστατικό που έχει αναφερθεί, είναι η μερική κατάρρευση ενός ακατοίκητου σπιτιού στο Μεσολόγγι, χωρίς όμως να προκληθεί κάποιο άλλο πρόβλημα.



Πηγή : kathimerini.gr


Η μάχη Καραμανλή, Μπακογιάννη, Σαμαρά με φόντο την εκλογή προέδρου στη ΝΔ-Οι τέσσερις διεκδικητές της προεδρίας και οι εσωκομματικές ισορροπίες



«Μην αναρωτιέσαι γιατί η κούρσα διαδοχής είναι τόσο άγρια. Αυτή τη φορά ποδοπατιούνται οι ελέφαντες του συστήματος στο παρασκήνιο» σχολίαζε πρώην «γαλάζιος» υπουργός που έχει πάρει αποστάσεις… ασφαλείας από την εσωκομματική διαδικασία. Εχει δίκιο ως προς το γεγονός ότι η αιτία αφορά περισσότερο το παρασκήνιο, καθώς στο προσκήνιο θεωρητικά οι τέσσερις υποψηφιότητες δεν έχουν στοιχεία ικανά να προκαλέσουν τέτοια ένταση.

Ο παλιός, σταθερός και, πάντως, όχι συγκρουσιακός εσωκομματικά Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο μετριοπαθής πολιτικά, με καθαρό φιλελεύθερο πρόσημο και αστική πολιτική κουλτούρα Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πληθωρικός, καθαρόαιμος δεξιός -πλην εκ μετεγγραφής, άρα τρεις φορές πιο προσεκτικός σε θέματα ενότητας- Αδωνις Γεωργιάδης και, τέλος, ο Μακεδόνας νέος, δυναμικός και από επιλογή «ανυπάκουος» στο εκάστοτε σύστημα Απόστολος Τζιτζικώστας δεν κουβαλούν ούτε το ένα δέκατο του φορτίου που, π.χ., υπήρχε στη μάχη Σαμαρά - Μπακογιάννη ή, πιο πριν, Καραμανλή - Σουφλιά - Εβερτ.

Ενας από τους λόγους που οι απλοί νεοδημοκράτες ενοχλούνται και στέκουν αμήχανοι είναι ότι βλέπουν μεν την αρένα και τους μονομάχους, αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν πώς προκύπτει από τους συγκεκριμένους τόση ένταση. Διότι, η ένταση είναι παρασκηνιακή και πρωταγωνιστεί ένα άλλου ειδικού βάρους τρίγωνο: Καραμανλής - Μπακογιάννη - Σαμαράς...

Ο πρώην πρωθυπουργός και «ιδιοκτήτης του κόμματος», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, αυτή τη φορά αποφάσισε να εκδηλώσει την προτίμησή του, αλλά και την αντίθεσή του. Η επιλογή του ήταν ο Β. Μεϊμαράκης και, μη γελιέστε, δεν υπήρχε περίπτωση να την εκφράσει καθαρά, θα ήταν ουδέτερος με ελαφριά… προτίμηση, δηλαδή, αν δεν έμπαινε στον αγώνα ο Απ. Τζιτζικώστας. Ούτε ο Κυρ. Μητσοτάκης ούτε φυσικά ο Αδ. Γεωργιάδης θα προκαλούσαν ποτέ αφύπνιση της σαρωτικής καραμανλικής «μηχανής» ανά την Ελλάδα. Αλλά η ανυπακοή Τζιτζικώστα στη συμβουλή «περίμενε», σε συνδυασμό με το 72% που είχε πάρει στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και την απήχηση που είχε σε όλο τον Βορρά, το γεωγραφικό προπύργιο της ΝΔ, δεν άφησαν περιθώρια «χαλαρής» αντιμετώπισης.

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα είναι και η Ντόρα Μπακογιάννη, για άλλους λόγους. Ο πρώτος έχει όνομα και επώνυμο: Κώστας Μπακογιάννης. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, συνομήλικος του Απόστολου, επίσης, δημοφιλής, αλλά πολύ πιο «άγουρος» πολιτικά. Ο δεύτερος λόγος είναι το τελευταίο κεφάλαιο στη δική της εξαιρετικά δυναμική πορεία από το 1990 έως σήμερα, που, όμως, δεν κατέληξε στην αρχηγία. Το αξιοπερίεργο είναι ότι αν αυτή τη φορά κατέβαινε υποψήφια, ειδικά αν η εκλογή γινόταν νωρίτερα, θα είχε τις μεγαλύτερες και σοβαρότερες πιθανότητες να ηγηθεί της ΝΔ. Με τον Β. Μεϊμαράκη, με τον οποίο έχει μια πολύ στενή -παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες- σχέση, θα μπορεί να παίξει έναν σημαντικό και ουσιαστικά και τυπικά ρόλο.

Τέλος, το τρίτο πρόσωπο είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Που μετά τις εκλογές θέλησε να παρατείνει μια -εκ των πραγμάτων- θνησιγενή προεδρική θητεία, καταλήγοντας σε μια καθυστερημένη αποχώρηση, ένα προσωρινό δαχτυλίδι και μια βαθύτατη προσωπική πικρία προς όλους όσοι κατά τη γνώμη του δεν αναγνώρισαν τον κυβερνητικό αγώνα του. Απέναντι, λοιπόν, με πάθος και στον Καραμανλή και στην Μπακογιάννη και στον Μεϊμαράκη, με μια πρόσφατη χαρακτηριστική δήλωση ότι είναι «ακόμη εδώ» είδε στον Αδ. Γεωργιάδη από τη μία και τον Απ. Τζιτζικώστα από την άλλη, τα πιθανά «οχήματα» μιας μάχης που ο ίδιος συνεχίζει να δίνει.

Ο γρίφος με τον πρόεδρο και τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Αν αυτό είναι το τρίγωνο, τότε ποιο είναι το τετράγωνο; Το τετράγωνο είναι πολύ σημαντικότερο και ευρύτερο. Είναι λιγότερο καθαρό, αλλά εξίσου υπαρκτό πολιτικά, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ορίζουν το κυρίαρχο δίπολο, αλλά τον Κ. Καραμανλή και τον επόμενο πρόεδρο της ΝΔ να ορίζουν το άλλο δίπολο, με τις αόρατες ή ορατές ευθείες να συνθέτουν το τετράγωνο σχήμα. Ο πολιτικός χρόνος, που παραμένει πυκνός, είναι το κλειδί. Αν η κρίση έχει καταπιεί έξι κυβερνήσεις σε έξι χρόνια, η μακροημέρευση της… έβδομης είναι σαν να παίζει κανείς πολιτικό λόττο. Ο μέσος όρος ζωής των κυβερνήσεων κρίσης είναι λιγότερος από δύο χρόνια και τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων πέφτουν συνεχώς.

Παράλληλα, ο χρόνος της χώρας μετράει επικίνδυνα αντίστροφα, ειδικά όταν οι δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ θα δώσουν την κατάλληλη στιγμή μία ακόμη μάχη. Η δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί σύντομα να δώσει τη θέση της σε τρίτη, χωρίς εκλογές, αλλά από την παρούσα Βουλή, με τη συμμετοχή άλλων κομμάτων, όπως το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι. Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να κληθεί αργότερα και κάτω από δραματικές -ξανά- συνθήκες να συνεργαστεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο για τη δημιουργία μιας μεγάλης πλειοψηφικά κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Από τη δική της στάση και θέση μπορεί να κριθεί αν, π.χ., θα γίνουν ή δεν θα γίνουν εκλογές, αν κλυδωνιστεί ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θα δημιουργηθεί μεγάλη συμμαχία από την παρούσα σύνθεση του Κοινοβουλίου.

Ολα αυτά που αφορούν ευρύτερα του πολιτικού συστήματα, εντός και εκτός Ελλάδας, σχετίζονται άμεσα με το πρόσωπο του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πού θα θελήσει να οδηγήσει τη ΝΔ και τι είδους σχεδιασμό θα έχει ο ίδιος για τον εαυτό του. Εν προκειμένω, όσο πιο «ασφαλής» είναι η επιλογή στις κάλπες της 22ας Νοεμβρίου τόσο πιο «σταθεροποιημένο» θα είναι το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, αν και εφόσον χρειαστεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις από κοινού. Κάτι που το γνωρίζουν όλοι στο πολιτικό, επιχειρηματικό εγχώριο και διεθνές περιβάλλον. Γι’ αυτό και λειτουργούν αντιστοίχως παρεμβατικά σ’ αυτή τη φαινομενικά μικρής σημασίας μάχη διαδοχής…




Tης Μαριάνας Πυργιώτη 
Εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ


Οι τζιχαντιστές πρώτα λιάζονται και μετά εξαφανίζονται από την Ελλάδα



Οι Έλληνες αξιωματικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί σε ότι αφορά και στην πιθανότητα χτυπήματος στην Ελλάδα, αλλά και στην παρουσία ενεργών θυλάκων. Είναι χαρακτηριστικό σημειώνουν, πως έχουν ελαττωθεί και σχεδόν εκμηδενιστεί, τα αιτήματα ξένων δυτικών μυστικών υπηρεσιών για εξερεύνηση του προφίλ υπόπτων. Όπως σημειώνεται, μπορεί να διέρχονται τζιχαντιστές μεταξύ των προσφύγων, αλλά δεν μένουν στην χώρα. Απλώς εξαφανίζονται όπως θα έλεγε και η κ. Χριστοδουλοπούλου.

 Εντυπωσιακό επίσης στοιχείο είναι η ομολογία αδυναμίας από τις αρχές να εξετάσουν στοιχειωδώς σοβαρά το προφίλ και την επικινδυνότητα ενός εκάστου. Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων προκάλεσε ανεξέλεγκτες ροές, με αποτέλεσμα την κατά δήλωση καταγραφή στοιχείων και λήψη προσωπικών δεδομένων. Αποτέλεσμα της χαοτικής πλημμυρίδας είναι αστυνομικοί που υποδέχονται στα λιμάνια κατά χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, να επιχειρούν μέσα από τη μέθοδο του face control, να διαπιστώσουν εάν και ποιος σε θεωρητικό επίπεδο διατηρεί εν δυνάμει τις ιδιότητες ενός τζιχαντιστή. Αστεία πράγματα δηλαδή.



Πηγή : bloko.gr


Κόκκινα δάνεια: Πλήρης προστασία μόνο για το 25% των δανειοληπτών – Στα χέρια ξένων funds τα περισσότερα δάνεια



- Μόνο ένας στους τέσσερις δανειολήπτες προστατεύεται πλήρως από τους πλειστηριασμούς
- Ποιοι όροι μπαίνουν για να προστατευθούν τα σπίτια όσων έχουν μεσαίο εισόδημα
- Αναλυτικά όσα συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές τα ξημερώματα

Η συμφωνία ήρθε στη μία και μισή τα ξημερώματα. Τσακαλώτος και Σταθάκης είπαν στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει συμφωνία και στα 48 προαπαιτούμενα και έτσι και στο θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την πώλησή τους σε ξένα funds παραπέμπεται σε άλλο νομοσχέδιο εντός του Δεκεμβρίου.

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια δάνεια θα πωληθούν, δηλαδή εάν θα είναι μόνον επιχειρηματικά, ή και στεγαστικά ή καταναλωτικά. Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια πρέπει να διαχωριστούν ανάλογα τόσο με το ύψος τους, όσο και με το ποιον κλάδο της οικονομίας αφορούν.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αφορά άμεσα στο 25% των δανειοληπτών και επιπλέον σε έναν στους τρεις οφειλέτες (35%) με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με τη συνεργασία των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

Το νέο πλαίσιο αναμένεται να προσφέρει βέβαιη προστασία για μεικτά εισοδήματα από 8.180 για τον άγαμο, 13.917 για το ζευγάρι και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και για αντικειμενική αξία ακινήτου έως 170.000 ευρώ. Πρόκειται για το 25% των δανειοληπτών με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια (περίπου 100.000 δάνεια). Ταυτόχρονα, το κράτος ετοιμάζει έναν «κουμπαρά» 100 εκατ. ευρώ για φτωχούς και άνεργους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν μπορούν να αποπληρώνουν ούτε την ελάχιστη δόση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τη δόση θα καταβάλλει το κράτος.

Στη δεύτερη κατηγορία, η οποία αφορά σε ένα επιπλέον 35% των δανειοληπτών, προβλέπεται μια αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη (τεστ αποτίμησης περιουσίας) που θα ενέχει τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και εάν ο δανειολήπτης κριθεί μη συνεργάσιμος μετά την υπαγωγή του στον νόμο. Αφορά σε εισοδήματα 13.906 ευρώ για τον άγαμο, 23.659 ευρώ για το ζευγάρι και 35.086 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια, και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 230.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια.

Τέλος, θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» (ο αριθμός τους είναι μεγάλος, σύμφωνα με τους θεσμούς) και είναι πιθανόν να ζητήσει η σχετική τράπεζα ανανέωση όλων των φακέλων των δανείων για να αποτιμήσει κατά περίπτωση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 1.200.000 στεγαστικά δάνεια, εκ των οποίων τα 400.013 δάνεια έχουν «κοκκινίσει», με περίπου 170.000 από αυτούς τους δανειολήπτες έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον «νόμο Κατσέλη».


Πηγή : newsit.gr


«Πολυτεχνείο 1973» μέσα από τον φακό του Βασίλη Καραγεώργου



Έκθεση φωτογραφίας στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973 ζωντανεύουν μέσα από το φακό του φωτορεπόρτερ Βασίλη Καραγεώργου, ο οποίος εκθέτει έως στις 29 Νοεμβρίου στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας, όσα απαθανάτισε από τη γωνία Πατησίων και Στουρνάρη.
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και οι εκδόσεις Flippress, σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, παρουσιάζουν την έκθεση του φωτογραφικού του υλικού με την ονομασία «Πολυτεχνείο 1973» από τα αρχείο του φωτορεπόρτερ.

Η έκδοση μνήμης φωτογραφιών αφηγείται καρέ - καρέ τις στιγμές που οι νέοι θέλησαν με τόλμη να διεκδικήσουν το μέλλον τους. Άμεσες, αποκαλυπτικές, διεισδυτικές, αποτελούν μοναδικά ντοκουμέντα, απ’ όπου ο ιστορικός μπορεί να αντλήσει λεπτομέρειες και να δει την αλήθεια αποτυπωμένη με όλη τη δύναμή της. Μέρος, μάλιστα, του αρχείου αυτού περιέχει και ανέκδοτες φωτογραφίες.


Οι φωτογραφίες, άμεσες, αποκαλυπτικές, διεισδυτικές, αποτελούν μοναδικά ντοκουμέντα, όπου ο ιστορικός μπορεί να σκύψει για να αντλήσει λεπτομέρειες και να δει την αλήθεια αποτυπωμένη με όλη τη δύναμή της.
Μέρος του αρχείου αυτού εκτός από ανέκδοτες φωτογραφίες περιέχει και φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό Τύπο ενώ μερικές από αυτές έχουν κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο.


O Θανάσης Αλατάς δημοσιογράφος και επιμελητής της έκθεσης επισημαίνει: «Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973 είναι ακόμη και σήμερα κάρβουνα αναμμένα κάτω από τις στάχτες του χρόνου. Κάθε φορά που τα σκαλίζουμε αρπάζουν φωτιά».

«Λέμε ότι ξεχνάμε εύκολα εμείς οι Έλληνες. Ίσως και γι’ αυτό συχνά πέφτουμε στα ίδια μοιραία λάθη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό σήμερα να ξανα-αφουκραστούμε τα μηνυμάτων του Πολυτεχνείου και τα όσα συνέβησαν τότε και να αναλογιστούμε τη σημασία τους και σε σχέση με τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα» συμπληρώνει.

«Από την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα ήταν καζάνι που έβραζε. Οι φοιτητές κλεισμένοι στο Πολυτεχνείο έδειχναν την αντίθεσή τους στη Χούντα. Τα πρώτα συνθήματα έπεσαν: "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", "Λαέ, πεινάς, γιατί τους προσκυνάς;", "Κάτω η Χούντα", "Δημοκρατία" κ.ά.. Τρεις μέρες ακόμη κράτησε αυτός ο αναβρασμός και κάθε μέρα προσέρχονταν κι άλλοι φοιτητές και μαθητές κι εργάτες κι απλός κόσμος.


Φορτωμένος τις μηχανές μου περιφερόμουν, φωτογραφίζοντας τα πάντα. Από θωρακισμένα αυτοκίνητα ρίχνονταν βόμβες δακρυγόνων, οι διαδηλωτές άναβαν φωτιές για να εξουδετερώσουν τα δακρυγόνα, φωνάζοντας: "Λαέ, πολέμα, σου πίνουνε το αίμα". Από τις πολυκατοικίες οι ένοικοι πετούσαν λογής λογής χαρτιά για να ενισχύσουν τις φωτιές.

Στις 16 του Νοέμβρη ο χώρος του Πολυτεχνείου μέσα και έξω ήταν γεμάτος κόσμο που συμπαραστεκόταν στα παιδιά. Βέβαια κι οι αστυνομικοί, ένστολοι ή με πολιτικά, ήταν πάρα πολλοί. Οι πρώτοι πυροβολισμοί έπεσαν γύρω στις 6.30 μ.μ.. Μέχρι αργά το βράδυ περιφερόμουν φωτογραφίζοντας τη βίαιη προσπάθεια της αστυνομίας να απομακρύνει τον κόσμο από το Πολυτεχνείο.


Κατά τις 00.15, πρωί της 17 Νοέμβρη, μου τηλεφωνούν από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" με τα οποία συνεργαζόμουν, ότι βγήκαν τανκς στους δρόμους. Στις 00.30 ένα δεύτερο τηλεφώνημα, ότι τα τανκς ήταν μπροστά στο ξενοδοχείο Χίλτον. Τρέχοντας σχεδόν βγήκα γωνία Πανεπιστημίου και Χρήστου Λαδά και τα ακολούθησα μέχρι το Πολυτεχνείο. Εκεί πήρα θέση ξανά στη γωνία Πατησίων και Στουρνάρη. Οι σκηνές που ξετυλίχτηκαν ήταν σπαρακτικές. Τα παιδιά κρεμασμένα στα κάγκελα φώναζαν στους φαντάρους: "Είμαστε αδέλφια, είμαστε άοπλοι". Οι διαταγές όμως ήταν άλλες. Το τανκ εισβάλλει στο Πολυτεχνείο, παιδιά, τανκ και κάγκελα γίνονται ένας άμορφος σωρός. Τα μάτια μου θάμπωσαν από τα δάκρυα και δεν έβλεπα τίποτε. Αφού κατάφερα με κίνδυνο να ξεφύγω από τα μπλόκα, αναστατωμένος και απογοητευμένος αναφώνησα: "Πού είσαι, λαέ;". Αν ήταν κάτω σε συμπαράσταση, δεν θα μπορούσαν να μπουν στο Πολυτεχνείο». [...] Κείμενο του Βασίλη Καραγεώργου από την έκδοση «Πολυτεχνείο 1973 - 40 χρόνια απόσταση» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Flippress).


Πληροφορίες

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 29 Νοεμβρίου στο Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων - Πάρκο Ελευθερίας (Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, τηλ. 210 72 24 028), ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη για τις ώρες λειτουργίας της, Τρίτη έως Σάββατο 10.00-20.00 και Κυριακή 10.00-14.00.



Πηγή


Μητέρα Αμπντεσλάμ: Ο γιος μου δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει, ανατινάχτηκε λόγω... στρες!



Συνέντευξη έδωσε η μητέρα των τριών αδερφών που σχετίζονται με τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι, δηλώνοντας πως ο καμικάζι γιος της δεν είχε την πρόθεση να σκοτώσει.
Η μητέρα του Ιμπραήμ Αμπντεσλάμ – οι δύο αδερφοί του οποίου θεωρούνται επίσης ύποπτοι για τις επιθέσεις στο Παρίσι- είπε ότι ο γιος της «δεν ήθελε να σκοτώσει κανέναν» και πιστεύει μάλιστα πως ανατινάχθηκε λόγω «άγχους».

Ο 31χρονος Ιμπραήμ Αμπντεσλάμ, πυροδότησε το ζωσμένο με εκρηκτικά γιλέκο του έξω από το καφέ Comptoir Voltaire την Παρασκευή το βράδυ, αλλά δεν σκότωσε κανέναν εκτός από τον εαυτό του.

Ο αδερφός του Μοχάμεντ συνελήφθη στις Βρυξέλλες το Σάββατο το πρωί και σήμερα ένας τρίτος αδερφός ο Σαλάχ, που θεωρείται ο νούμερο 1 καταζητούμενος στην Ευρώπη, αναζητείται στις Βρυξέλλες.

Η οικογένεια Αμπντεσλάμ δηλώνει «έκπληκτη» που ο Ιμπραήμ ανατινάχθηκε παρόλο που είχε περάσει κάποιο χρονικό διάστημα στη Συρία.

Η μητέρα τους, μιλώντας σε έναν δημοσιογράφο μέσω του ανιψιού της, έξω από το σπίτι της οικογένειας στο Μολενμπέκ των Βρυξελλών, δήλωσε στην βελγική ιστοσελίδα Het Laatste Nieuws, πως είναι βέβαιη ότι δεν σκόπευε να σκοτώσει κανέναν.

Ένα άλλο μέλος της οικογένειας δήλωσε πως δεν ήθελε να γίνει βομβιστής αυτοκτονίας. «Ίσως τα εκρηκτικά να εξερράγησαν πρόωρα από ατύχημα. Ίσως από άγχος».

«Τον είδαμε δύο ημέρες πριν από τις επιθέσεις. Δεν υπήρχαν ενδείξεις πως σχεδίαζε να κάνει κάτι βίαιο. Το γεγονός πως η βόμβα που εξερράγη στη ζώνη του δεν σκότωσε κανέναν, λέει πολλά».

Η οικογένεια παραδέχθηκε επίσης πως είχε περάσει «μεγάλο χρονικό διάστημα στη Συρία».

«Πραγματικά εκπλαγήκαμε από το γεγονός ότι εμπλέκεται και ο Σαλάχ. Ο Ιμπραήμ ήταν διαφορετικός τύπος. Βλέπαμε ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, τουλάχιστον εν μέρει. Αλλά όχι τόσο ώστε να σκεφτούμε ποτέ ότι θα διέπραττε μια τόσο αποτρόπαια πράξη».



Πηγή


Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ



Τέλος σε διαμάχη μηνών έθεσε η χθεσινή παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) Γρηγόρη Δημητριάδη. Ο πολιτικός του προϊστάμενος είχε επανειλημμένως εκφραστεί με τα χειρότερα λόγια εναντίον του, παρά το γεγονός ότι δεν επικοινώνησε ποτέ με τον επικεφαλής του εποπτευόμενου από τον ίδιο οργανισμού. Παρά τις συνεχείς «οχλήσεις» του κ. Δημητριάδη μέσω επιστολών προς τον υπουργό Υποδομών, ο Χρ. Σπίρτζης δεν ανταποκρίθηκε. Δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ υπουργείου και ΟΑΣΑ υπήρξε η γενική γραμματέας Μεταφορών Πέπη Πέρκα. Ο ίδιος ο κ. Δημητριάδης περιέγραφε τη συνεργασία του με την κ. Πέρκα ως εξαιρετική, ωστόσο η έλλειψη επικοινωνίας με τον αρμόδιο υπουργό δυσχέραινε το έργο του στις συγκοινωνίες.

Από το περιβάλλον του κ. Σπίρτζη υποστηρίζουν ότι είχε ζητήσει, μέσω της γενικής του γραμματέως, την παραίτησή του, κάτι το οποίο διαψεύδεται κατηγορηματικά από τον ΟΑΣΑ. Την Παρασκευή «έσπασε» η σιωπή μεταξύ των δύο ανδρών, όταν ο κ. Σπίρτζης στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Δημητριάδη ζήτησε από τον δεύτερο να έχει έτοιμη την παραίτησή του. Εκείνος, ανταποκρινόμενος στην παράκληση του υπουργού Υποδομών, την υπέβαλε χωρίς καθυστέρηση τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι ο Γρ. Δημητριάδης ανέλαβε τα ηνία του ΟΑΣΑ τον Δεκέμβριο του 2013 επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και κυβέρνησης συνεργασίας Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.

Επί ημερών του κ. Δημητριάδη έγιναν σημαντικά βήματα προς την ολοκλήρωση δύο έργων τα οποία εκκρεμούσαν σχεδόν 10 χρόνια, οι διαγωνισμοί για το έξυπνο εισιτήριο και την τηλεματική στις αστικές συγκοινωνίες. Τα δύο έργα τα οποία ήδη «τρέχουν» αναμένεται να παραδοθούν στο κοινό εντός του 2016.

Το 2014 ο κ. Δημητριάδης εφάρμοσε νέα στρατηγική ενιαίου δικτύου (μετρό, ηλεκτρικός, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ) με νέα προϊοντική πολιτική, μειώσεις τιμών και ανασχεδιασμό του συγκοινωνιακού έργου με αποτέλεσμα την αύξηση της επιβατικής κίνησης. Τα οικονομικά βελτιώθηκαν, η καινοτόμος εφαρμογή mobile ticketing (TfA tickets) για αγορά εισιτηρίων από το κινητό τηλέφωνο λανσαρίστηκε με επιτυχία, αναβαθμίστηκε η επαφή με τους πολίτες και η επικοινωνιακή πολιτική με τη δημιουργία νέας εταιρικής ταυτότητας (brand).


Πηγή : kathimerini.gr


Μειωμένος κατά 4 εκατ. ευρώ θα είναι το 2016 ο Προϋπολογισμός της Βουλής



Μειωμένος κατά 4 εκατ. ευρώ, περίπου, θα είναι ο Προϋπολογισμός της Βουλής για το 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό έτος και θα ανέρχεται σε 136.016.000 ευρώ.

Ταυτοχρόνως, ο Προϋπολογισμός της Βουλής, εμφανίζεται να υπολείπεται κατά 4.128.000 ευρώ του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Προϋπολογισμού της Βουλής -που κατέθεσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια μεθαύριο, Τετάρτη- η περιστολή δαπανών προκύπτει, κυρίως, μέσω της περικοπής της βουλευτικής αποζημίωσης (10%), καθώς και της κατάργησης της αποζημίωσης για τη συμμετοχή των βουλευτών στα θερινά τμήματα.

Σημειώνεται ότι η βουλευτική αποζημίωση περιστέλλεται συνολικά κατά 38% (28% λόγω περικοπών των περασμένων ετών και 10% λόγω της τωρινής μείωσης) και διαμορφώνεται στις 5.100 ευρώ, από 5.700 ευρώ που είναι σήμερα.

Παράλληλα, περικόπτεται το επίδομα οργάνωσης γραφείου των βουλευτών, μειώνονται οι δαπάνες για τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι βουλευτές (20% μείωσης της χρηματοδοτικής μίσθωσης των οχημάτων) αλλά και οι δαπάνες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας (κατά 13%).

Στον Προϋπολογισμό της Βουλής, του οικονομικού έτους 2016, προβλέπεται, τέλος, αύξηση στις δαπάνες για την ανακαίνιση και αποκατάσταση κτηρίων ιδιοκτησίας της Βουλής, με σκοπό την αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων και την σταδιακή αποδέσμευση από τα μισθωμένα κτήρια που στεγάζουν υπηρεσίες της. Εκτιμάται ότι στα επόμενα δύο χρόνια, θα έχει επιτευχθεί απόσβεση των δαπανών αυτών.



Πηγή 


Ολάντ: Θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος



«Αυτοί που θέλησαν να μας πληγώσουν είναι δειλοί», είπε σε κοινή συνεδρίαση γαλλικής βουλής και γερουσίας - «Οι βάρβαροι δεν θα μας αποτρέψουν από το να ζούμε όπως έχουμε αποφασίσει», είπε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και ανακοίνωσε μέτρα κατά της τρομοκρατίας

Η Γαλλία έχει αντιμετωπίσει στην ιστορία της πολύ πιο σημαντικούς εχθρούς, διεμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε μια ιστορική ομιλία του στο γαλλικό κοινοβούλιο το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της οποίας έστειλε ένα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, δηλώνοντας αποφασισμένος να «καταστρέψει» το Ισλαμικό Κράτος».

O κ. Ολάντ κήρυξε τη Γαλλία σε τρίμηνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ χαρακτήρισε τους τζιχαντιστές όχι μόνο εχθρό της Γαλλίας, αλλά εχθρό της Ευρώπης, ζητώντας την αλληλεγγύη των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Ολάντ είπε πως η Γαλλία θρηνεί για τα 128 νεκρούς και τους πολλούς τραυματίες από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της Παρασκευής, σε αυτή την επίθεση «κατά της χώρας μας, των αξιών μας, του τρόπου ζωής μας».

«Επιτίθενται στη Γαλλία γιατί είμαστε η πατρίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι αποφάσισε να μιλήσει στο γαλλικό κοινοβούλιο για να στείλει ένα μήνυμα εθνικής ενότητας, απέναντι σε μια τέτοια πράξη απέναντι στην οποία «οφείλουμε να απαντήσουμε με την αποφασιστικότητα που οφείλουμε».

Την ίδια ώρα, ανέφερε πως η Γαλλία έχει αντιμετωπίσει πολύ πιο σημαντικούς αντιπάλους και έχει ξεπεράσει περισσότερα και μεγαλύτερα εμπόδια αλλά «είναι ακόμη εδώ, πάντα ζωντανή και όσοι θέλησαν να την προκαλέσουν έχασαν».

«Η δημοκρατία θα καταστρέψει την τρομοκρατία. Ο γαλλικός λαός δεν κατεβάζει τα όπλα και αυτοί που θέλησαν να μας πληγώσουν, χτυπώντας αθώους είναι δειλοί», σημείωσε τονίζοντας πως «δεν είμαστε μπροστά σε έναν πόλεμο πολιτισμών γιατί αυτοί οι άνθρωποι αυτοί δεν εκπροσωπούν κανέναν πολιτισμό», αλλά «είμαστε ενάντια των τζιχαντιστών».

«Δεν είμαστε μπροστά σε πόλεμο πολιτισμών», σημείωσε χαρακτηριστικά, θέλοντας να σταματήσει την αυξανόμενη συζήτηση περί της απειλής που για ορισμένους προέρχεται από τους μουσουλμάνους συλλήβδην.

Σε αυτόν τον πόλεμο, όπως υπογράμμισε, χρειαζόμαστε σκληρότητα και υπομονή, είπε, τονίζοντας ότι «η Γαλλία ολόκληρη αποτέλεσε στόχο τρομοκρατών». Στο πλαίσιο αυτό ο Ο κ. Ολάντ ανέφερε επίσης ότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και οργανώθηκαν στο Παρίσι με τη βοήθεια Γάλλων.

«Τα μέσα που ο εχθρός χρησιμοποιεί είναι ανέντιμα και μπορούμε να τον πλήξουμε αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας», είπε και σημείωσε πως η Γαλλίας πρέπει να χρησιμοποιήσει τις αξίες της, «την επίμονη, την υπομονή και την αξιοπρέπεια».

Όσον αφορά στο πρόβλημα του εμφυλίου στην Συρία, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να βρει πολιτική λύση στην Συρία όπου ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα είναι μέρος της λύσης.

«Αυτή την ώρα η Συρία αποτελεί εργοστάσιο τρομοκρατών» τόνισε ο κ. Ολάντ, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν είναι εχθρός της Γαλλίας ο Άσαντ, αλλά το Ισλαμικό Κράτος.

«Είμαστε σε έναν πόλεμο», πρόσθεσε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως ο αυτός ο πόλεμος είναι πολύ διαφορετικός.

Τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας

Αναφερόμενος στα «όπλα» που η Γαλλία έχει στη μάχη ενάντια των τρομοκρατών ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως πρέπει να αφαιρεθεί η γαλλική υπηκοότητα από άτομα που συμμετέχουν  σε τρομοκρατικές πράξεις. Ακόμη, ανέφερε πως θα πρέπει να απελαύνονται πιο γρήγορα ξένοι που συνιστούν συγκεκριμένο σοβαρό κίνδυνο στη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

«Το Σύνταγμά μας είναι μια συλλογική σύμβαση που ενώνει όλους τους πολίτες, που δείχνει ότι η Γαλλία είναι ένας κράτος δικαίου επομένως είναι νόμιμο το Σύνταγμα αυτό να προβλέπει απαντήσεις για αυτούς που θέλουν να πλήξουν το κράτος», τόνισε και σημείωσε: «Όλες αυτές οι ομάδες που προκαλούν τρομοκρατικές ενέργειες πρέπει να μπορούν να πληγούν».

«Πρέπει να είμαστε απόλυτα νόμιμοι ώστε να συνεχίσουμε τον πόλεμό μας ενάντια στην τρομοκρατία», είπε, μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενδυναμωθούν τα μέτρα που έχει στη διάθεσή της η Γαλλία.

Όπως εξήγησε, θα δημιουργηθούν περαιτέρω θέσεις για 8.500 αστυνομικούς, μια απόφαση της κυβέρνησης που θα επιτρέψει στη χώρα να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ασφάλεια στην χώρα.

Τόνισε, επίσης, πως τα θα ενδυναμωθούν τα τελωνεία με 1.000 άτομα για καλύτερους ελέγχους στα σύνορα, υπογραμμίζοντας πως δεν θα μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στον τομέα της Άμυνας.

Την ίδια ώρα, πρότεινε οι δικαστές να έχουν πρόσβαση στα μέσα έρευνας τα πιο περίπλοκα για να ελέγχουν το λαθρεμπόριο όπλων, και οι ποινές απέναντι στην τρομοκρατία να γίνουν πιο αυστηρές, ενώ υπογράμμισε πως θα εξεταστεί το ζήτημα της χρήσης όπλων από πλευράς αστυνομικών.

«Οι βάρβαροι δεν θα μας αποτρέψουν από το να ζούμε όπως έχουμε αποφασίσει»

«Ποτέ δεν θα μας εμποδίσουν να ζήσουμε όπως έχουμε αποφασίσει, από το να ζήσουμε ελεύθεροι, θα πρέπει να το αποδείξουμε αυτό με ψυχραιμία», διεμήνυσε στη συνέχεια και απευθυνόμενος στους νέους είπε πως «θα πρέπει να εργαζόμαστε, να βγαίνουμε, να ζούμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση έκλεισε με τα μέλη της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.



Πηγή : protothema.gr


Σλοβάκος πρωθυπουργός: Απειλή για τη χώρα οι μουσουλμάνοι κάτοικοι




Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, θεωρεί δυνητική απειλή για την ασφάλεια της χώρας τους μουσουλμάνους κατοίκους. Αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί αυτή τη θρησκευτική κοινότητα, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο Φίτσο έχει ταχθεί πολλές φορές κατά της υποδοχής προσφύγων. «Με την εξαίρεση του μαζικού φονικού του Μπράιβικ στη Νορβηγία, σχεδόν κάθε φορά, όπου έχει γίνει τρομοκρατική επίθεση ευθύνονταν μουσουλμάνοι, άρα βάσει του νόμου είναι καθήκον μας να επαληθεύουμε εάν έχουν επαφές με ύποπτα πρόσωπα», είπε.

«Όποιος θέλει να γίνει ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να πάει σε καμιά εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ μιλάμε για την ασφάλεια» συνέχισε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.
Τέλος, τόνισε: «Παρακολουθούμε κάθε μουσουλμάνο στη χώρα μας, έχουμε εντείνει την επιτήρηση σε κάθε καταυλισμό προσφύγων και στρατόπεδο κράτησης, όπως και την παρακολούθηση των ακροδεξιών εξτρεμιστών».



Πηγή: skai.gr


Τσακαλώτος: «Εχουμε συμφωνία σε όλα, και στα 48 προαπαιτούμενα»



Σε επώδυνο συμβιβασμό τα ξημερώματα οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα-Προστασία για το 25% από τους πλειστηριασμούς, αυστηρά κριτήρια για επιπλέον 35%

Σ' έναν επώδυνο συμβιβασμό, υπό την πίεση του χρόνου και της συγκυρίας, κατέληξαν την Τρίτη τα στις 01.20 τα ξημερώματα κυβέρνηση και κουαρτέτο στο Χίλτον.

«Εχουμε συμφωνία σε όλα και στα 48 προαπαιτούμενα (milestones)» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σήμερα Τρίτη η συμφωνία στη Βουλή για να ψηφιστεί την Πέμπτη. Τον Δεκέμβριο παραπέμπεται η στρατηγική για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Σήμερα Τρίτη θα ενημερωθεί το Euro Working Group και την Παρασκευή αναμένεται να κάνει θετική εισήγηση προς τον ESM.

Η εκταμίευση του ποσού των 12 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει αργότερα από τον ESM ανάλογα και με τις ανάγκες των τραπεζών, όπως εξήγησε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία για την προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας αφορά το 25% των δανειοληπτών και επιπλέον έναν στους τρεις οφειλέτες (35%) με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ θα ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις που αφορούν στη συνεργασία των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ο συμβιβασμός αυτός, τον οποίον πέτυχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ την Δευτέρα (εφόσον ψηφιστούν τα μέτρα την Πέμπτη), εξασφαλίζει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς οδυνηρές εκπλήξεις και αποτρέπει ένα νέο κύμα αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία.

Τι θα ισχύει

Το νέο πλαίσιο προστασίας από πλειστηριασμούς αναμένεται να προσφέρει βέβαιη προστασία για μεικτά εισοδήματα από 8.180 για τον άγαμο, 13.917 για το ζευγάρι και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και για αντικειμενική αξία ακινήτου ως 170.000 ευρώ. Πρόκειται για το 25% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά, περίπου 100.000 δάνεια. Παράλληλα το κράτος ετοιμάζει κουμπαρά 100 εκατ. ευρώ για φτωχούς και άνεργους δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώνουν ούτε  την ελάχιστη δόση. Την δόση, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα την πληρώνει το κράτος.

Στη δεύτερη κατηγορία που αφορά ένα επιπλέον 35% των δανειοληπτών προβλέπεται μια αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη, το λεγόμενο τεστ αποτίμησης περιουσίας που θα ενέχει τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και αν ο δανειολήπτης κριθεί συνεργάσιμος μετά την υπαγωγή του στο νόμο. Αφορά εισοδήματα 13.906 ευρώ για τον άγαμο, 23.659 ευρώ για το ζευγάρι και 35.086 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια και αντικειμενική αξία ως 230.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια.

Το σύνολο των κόκκινων δανείων είναι 1.200.000 εκ των οποίων 400.013 έχουν «κοκκινίσει». Περίπου 170.000 έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη.



Πηγή : tovima.gr