Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Η γυναίκα του νεκρού αστυνομικού υιοθέτησε τον πιστό συνάδελφο του





Η Mary Beth Eslary έδωσε στον άντρα της Lt Eric Eslary ένα μεγάλο φιλί και μία αγκαλιά πριν φύγει για την
δουλειά του.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που είπαν «Σ’αγαπώ» ο ένας στον άλλον. Τις πρώτες πρωινές ώρες, το αστυνομικό SUV του Lt Eric Eslary συγκρούστηκε με μετωπική με ένα άλλο αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας μεθυσμένος.

Μία ώρα μετά απεβίωσε στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε, αφήνοντας πίσω του την αγαπημένη του γυναίκα και τα 6 παιδιά τους. Την στιγμή της σύγκρουσης, ο Lt Eslary οδηγούσε μαζί με τον συνάδελφο του, ένα Κ-9, τον Blek.

Παρότι ο Blek τραυματίστηκε σοβαρά στο ατύχημα, αρνήθηκε να φύγει από το πλευρό του συναδέλφου του. Όταν η Mary Beth έφτασε στην τρομακτική σκηνή του δυστυχήματος, ο 6χρονος γερμανικός Ποιμενικός, πείστηκε να φύγει από το πλευρό του Lt Eslary.

Μετά από το χειρουργείο που υπεβλήθει ο Blek, κατάφερε να επιβιώσει χωρίς να υποστεί παράλυση. Καθώς η Mary Beth θρηνούσε τον χαμό του άντρα της, του πατέρα των παιδιών της και του πραγματικού ήρωα ...








Πηγές : fanpage.gr, iipa.gr, bloko.gr


Συνωστισμός ποινικών στην έξοδο των φυλακών κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου



Συνωστισμό... στην έξοδο των φυλακών έχει προκαλέσει ο νόμος 4322/2015, γνωστός ως «νόμος Παρασκευόπουλου» «για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης», καθώς από τις 27

 Απριλίου που τέθηκε σε ισχύ συνέβαλε μεν στην πληθυσμιακή αποσυμφόρηση των φυλακών, παράλληλα όμως έδωσε διαβατήριο ελευθερίας σε σκληρούς ποινικούς, Ελληνες και αλλοδαπούς, που ενδεχομένως έκαναν κατάχρηση των ευνοϊκών ρυθμίσεών του!

Ζωντανή απόδειξη οι περιπτώσεις των δύο -από τη σπείρα των επτά- Γεωργιανών που λήστεψαν και σκότωσαν στις 19 Αυγούστου τον εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου στην Υδρα, καθώς και η υπόθεση του 38χρονου Γεωργιανού ληστή που σκότωσε 27χρονο κοσμηματοπώλη στις 9 Σεπτεμβρίου στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

Και οι τρεις είχαν κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου 4322/2015, που ορίζει ότι όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη μέχρι δέκα χρόνια αποφυλακίζονται εάν έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής τους. Από στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης προκύπτει ότι μέχρι τις 16 Ιουλίου 2015 είχαν αποφυλακιστεί με τον νόμο 4322/2015 συνολικά 2.184 κρατούμενοι. Από αυτούς, οι 1.686 ήταν κρατούμενοι που εξέτισαν ένα μέρος της ποινής τους -όπως ορίζει ο νόμος- ανάλογο με τη βαρύτητά τους, ενώ οι υπόλοιποι 466 ήταν «φιλοξενούμενοι» αλλοδαποί, που παρέμεναν για μήνες στα καταστήματα κράτησης επειδή ήταν ανέφικτη η απέλασή τους. Ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών έδωσε ανάσες στο σωφρονιστικό σύστημα, παράλληλα όμως άνοιξε τις πόρτες σε κρατουμένους που υπό άλλες προϋποθέσεις δεν θα είχαν περάσει την έξοδό τους.

Με βαρύ ιστορικό
Αυτό συμβαίνει, όπως εξήγησαν στο «Εθνος της Κυριακής» εισαγγελικοί κύκλοι, «επειδή ο εισαγγελέας που εξετάζει και εγκρίνει την αίτηση του κρατούμενου δεν έχει δυνατότητα να ελέγξει την προσωπικότητα και την επικινδυνότητά του, αλλά μόνον εάν ο έγκλειστος έχει συμπληρώσει τον αναγκαίο χρόνο κράτησης». Από τις φυλακές Κορυδαλλού μόνο, αποφυλακίστηκαν 596 κρατούμενοι από την ημέρα που άρχισε να ισχύει ο νόμος.
Ανάμεσά τους βγήκαν έξω κρατούμενοι με βαρύ ιστορικό, που εξέτιαν ποινές για διακίνηση ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, ληστείες, εμπρησμούς, βιασμούς, εγκληματική οργάνωση κ.λπ. Το «Εθνος της Κυριακής» κατέγραψε ορισμένες περιπτώσεις.
40χρονος

Παραβίασε ολόκληρο τον Ποινικό Κώδικα
Ποινή κάθειρξης 10 ετών, 9 μηνών και 10 ημερών, για κλοπή, προμήθεια, κατοχή και χρήση ναρκωτικών, κλοπή από κοινού, κλοπή από κοινού και κατ' εξακολούθηση, απόδραση κρατουμένου, κλοπή κατά συρροή, απόπειρα κλοπής, παράνομη οπλοφορία και άρνηση δακτυλοσκόπησης, εξέτιε 40χρονος.
Μεταξύ άλλων παράνομων πράξεων φέρεται ότι μαζί με συγκατηγορουμένους του «... αφαίρεσαν από συγκρότημα νεοανεγειρόμενων μονοκατοικιών στην Κηφισιά 100 μέτρα χαλκοσωλήνα και διάφορα στηρίγματα εξαρτήματα συνολικής αξίας 29.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, είχαν ένα μεγάλο και ένα μικρό κόφτη, που χρησίμευαν για τον τεμαχισμό σωλήνων θέρμανσης, ύδρευσης, ενώ συνελήφθησαν όταν τα είχαν ήδη φορτώσει σε κλαπέν φορτηγό, σταθμευμένο ακριβώς μπροστά στην εν λόγω οικοδομή...».
Με κάθειρξη 5 ετών

Αποφυλακίστηκε παρά τις 88 καταδίκες
Ούτε μία ούτε δύο, αλλά... ογδόντα οκτώ καταδικαστικές αποφάσεις είχε στην πλάτη του 45χρονος κρατούμενος από την Κρήτη ο οποίος είχε καταδικαστεί σε περίπου 60 μήνες φυλακή και αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου 4322.
Οταν υπέβαλε αίτηση για να υπαχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Παρασκευόπουλου» εξέτιε ποινή 8 μηνών, που του είχε επιβληθεί από το Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου Κρήτης. Ωστόσο, σε βάρος του εκκρεμεί υπόθεση σε βαθμό κακουργήματος εμπλοκής του σε εγκληματική οργάνωση η οποία ακόμη δεν έχει εκδικαστεί.
Στην υπόθεση αυτή κατηγορείται για 1. Εγκληματική οργάνωση. 2. Αμεση συνέργεια σε απάτη κατά συναυτουργία και κατ' έξακολούθηση, τελεσθείσα και σε απόπειρα από υπαίτιους που διαπράττουν απάτες κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, στρεφόμενη σε βάρος τράπεζας. 3. Πλαστογραφία με χρήση κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία από υπαίτιους που διαπράττουν απάτες κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια στρεφόμενη σε βάρος τράπεζας. 4. Αμεση συνέργεια.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρεται ότι με 11 ακόμη συγκατηγορουμένους του «... προς τον σκοπό επιδίωξης οικονομικού οφέλους των μελών της ... αποκόμιζαν με τις αναλήψεις χρηματικών ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς, που τηρούνταν σε τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα στο όνομα τρίτων προσώπων, με πλαστά στοιχεία εξαπατούσαν τους τραπεζικούς υπαλλήλους ότι είναι οι κάτοχοι λογαριασμών κ.λπ. ...».

Υπάλληλος ΕΛΤΑ
Επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος
Στις 9 Ιουνίου 2015 αποφυλακίστηκε με διάταξη εισαγγελέα 53χρονος κρατούμενος, υπάλληλος ΕΛΤΑ, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 5 ετών για εμπρησμό με πρόθεση, αφού ανεστάλη το υπόλοιπο της ποινής του, των 3 ετών, 11 μηνών και 24 ημερών.
Σύμφωνα με την κατηγορία, κρίθηκε ένοχος γιατί τον Ιούνιο του 2014 έβαλε φωτιά στο κατάστημα εμπορίας χρωμάτων που διατηρούσε ο σύντροφος της πρώην συζύγου του σε νησί των Κυκλάδων, ενώ φέρεται ότι «λόγω της ταχύτητας και της εντάσεως της προκληθείσας πυρκαγιάς αναπτύχθηκε έντονο πυροθερμικό φορτίο, με αποτέλεσμα να επέλθει ολική καταστροφή του ακινήτου».
Στις 4 Σεπτεμβρίου, μετά την αποφυλάκισή του, ο συνήγορός του υπέβαλε αίτηση ζητώντας να επιτραπεί στον αποφυλακισθέντα, που σημειωτέον πάσχει από «σχιζοφρενικόμορφη και σχιζοσυναισθηματική διαταραχή», να διαμένει στο ίδιο νησί των Κυκλάδων. Οπως ισχυρίζεται στην αίτησή του, «επειδή έχω ανάγκη συνεχούς φροντίδας τρίτου ατόμου και ως τέτοιο άτομο καταλληλότερο για να μου παρέχει φροντίδες και υπηρεσίες και τη φαρμακευτική αγωγή είναι η μητέρα μου στο χωριό της νήσου...». Η αίτησή του απορρίφθηκε, ωστόσο ο ίδιος επέστρεψε στο νησί και σύντομα ξανάρχισε τις επιθέσεις στον σύντροφο της πρώην του.
Ηδη εκκρεμούν εναντίον του δύο νέες μηνύσεις.
Οπως αναφέρει ο παθών «... αναμένοντας το λεωφορείο για να αποστείλω μέσω αυτού εμπορεύματα, αντιλήφθηκα ένα ημιφορτηγό να παρεκκλίνει της πορείας του και να έρχεται κατά πάνω μου... με πρόθεση να με χτυπήσει. Διέκρινα ότι οδηγός του οχήματος ήταν ο ... ο οποίος με κοιτούσε με ύφος επιβλητικό και εγκληματικό... Από τη στιγμή που έγινε η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος μου, νιώθω φόβο και ταραχή για τη ζωή μου και για τη ζωή της συντρόφου μου και για το κατάστημά μου». Και στη δεύτερη μήνυση: «... εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο εισαγγελέας δεν του επέβαλε ως περιοριστικό όρο την απαγόρευση επανόδου του, εισήλθε στον προαύλιο χώρο της οικίας μας και προκάλεσε θραύση των εξωτερικών καθρεπτών του ΙΧ μου, συνολικής αξίας 1.000 ευρώ».

Σομαλός
Παραβίασε τους όρους αποφυλάκισης
Τριανταδυάχρονος Σομαλός, πατέρας έξι παιδιών, με βαρύ παρελθόν στη διακίνηση ναρκωτικών, αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση των ευεργετημάτων του «νόμου Παρασκευόπουλου», ενώ εξέτιε ποινή κάθειρξης επτά ετών η οποία του είχε επιβληθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με χρηματική ποινή 20.000 ευρώ.
Κατηγορούνταν για άμεση συνέργεια σε εισαγωγή ναρκωτικών στην επικράτεια. Το δικαστήριο που τον καταδίκασε είχε ορίσει μεταξύ άλλων την ισόβια απέλασή του από την Ελλάδα.
Ομως αυτό δεν έγινε δυνατό, καθώς όπως αναφέρεται στη διάταξη αποφυλάκισής του «... όπως προκύπτει από το έγγραφο του Τμήματος Επιστροφών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, η απέλαση πολιτών Σομαλίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καθόσον δεν πραγματοποιούνται πτήσεις από τη χώρα μας στη Σομαλία, ενώ επιπλέον στη χώρα μας δεν υπάρχει επίσημη προξενική αρχή της Σομαλίας».

Με εντολή εισαγγελέα
Υποχρεωτικές δωρεές σε κοινωφελή ιδρύματα
Η γνωστή ρήση «ουδέν κακόν αμιγές καλού» βρίσκει στέρεο έδαφος στην περίπτωση του νόμου 4322 για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Εισαγγελείς οι οποίοι αποφυλακίζουν με διατάξεις κρατουμένους που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, έχοντας εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής τους, στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν κάποιο... ανάχωμα ασφαλείας επιβάλλουν ως όρο στους υπό αποφυλάκιση κρατούμενους να καταθέτουν χρηματικά ποσά ως δωρεά σε κοινωφελή ιδρύματα και οργανώσεις, ακόμη και απευθείας στα ταμεία του κράτους, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο συγκεκριμένος όρος προβλέπεται από το άρθρο 12 του νόμου 4322/2015, που ορίζει μεταξύ άλλων ότι «στους απολυόμενους ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών μπορεί να επιβάλει οποιονδήποτε άλλον όρο κρίνει από αυτούς που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 100».

Το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει ότι μπορεί να επιβληθεί «προσφορά ποσού ύψους μέχρι 10.000 ευρώ σε κοινωφελές ίδρυμα».

Εισαγγελείς Πειραιά είναι αυτοί που εφάρμοσαν από τις αρχές του καλοκαιριού το συγκεκριμένο μέτρο σε περιπτώσεις αποφυλάκισης κρατουμένων για τους οποίους έκριναν ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

Πηγή : ethnos.gr


ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ : Αγόρασαν και τη… θάλασσα-Εξωφρενική απόφαση του λιμενικού




«Ου παντός πλειν ες Σκορπιόν και ες Σκορπίδιον» θα έλεγε αν ζούσε σήμερα ο Στράβων. Οχι για τους ίδιους ακριβώς λόγους για τους οποίους ειπώθηκε και έγινε γνωστή μέχρι τις μέρες μας η
περιβόητη αντίστοιχη ρήση για την αρχαία Κόρινθο, όπου λόγω του πλούτου, της δύναμης και του πολιτισμού της δεν ήταν εύκολο σε οποιονδήποτε να την επισκεφθεί!

Αλλά επειδή όχι μόνο τα δύο αυτά νησάκια (Σκορπιός και Σκορπίδι), που τα τελευταία χρόνια ανήκουν στον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, δεν είναι προσβάσιμα (ως ιδιωτικοί χώροι), αλλά ούτε καν η θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσά τους, ύστερα από σχετικό απαγορευτικό διάπλου που έχει εκδώσει ο λιμενάρχης Λευκάδας.

Αν και η πρόσφατη απαγορευτική διάταξη δεν συνοδεύεται από κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία, είναι γνωστό στην περιοχή ότι σχετικό αίτημα είχε υποβάλει από πέρυσι ο Ρώσος κροίσος για λόγους ασφαλείας κυρίως, αφού όταν έρχεται από το Μονακό, που είναι το βασικό του ορμητήριο, συχνά φιλοξενούνται προσωπικότητες του διεθνούς «τζετ σετ», αλλά και για να αποφεύγονται οι πάντα ενοχλητικοί «περίεργοι» και ασφαλώς οι «παπαράτσι» που εισβάλλουν απρόσκλητοι στα απόκρυφα της ιδιωτικής ζωής.

Η νομιμότητα της απαγορευτικής αυτής απόφασης του λιμενάρχη θα κριθεί όμως τώρα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς εκεί προσέφυγε εναντίον της ένας… άτακτος θαλασσοπόρος, που αγνοώντας τους πλωτούς σημαντήρες (σημαδούρες) και τις προειδοποιήσεις «φουσκωτών» που «περιπολούν» στη θαλάσσια περιοχή με φουσκωτά, παραβίασε το… άβατον. Η προειδοποίηση ήταν σαφής, ότι αν περάσει τον περιμένει πρόστιμο 1.500 ευρώ, καθώς για κάθε παραβάτη ειδοποιείται το Λιμεναρχείο για τα στοιχεία του σκάφους και κόβεται σχετική κλήση.

Ο ιδιοκτήτης του ταχυπλόου έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του την προειδοποίηση, απαντώντας -κατά τα θρυλούμενα- ότι αν πρόκειται για ένα τέτοιο ποσό, δεν έχει πρόβλημα να το πληρώσει και θα περάσει, όπως και έκανε. Εν αναμονή, πάντως, της κλήσης έσπευσε να υποβάλει προσφυγή στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθούν οι διαταγές του λιμενάρχη για έναν σωρό νομικούς λόγους και κυρίως γιατί επιβάλλουν αναιτιολόγητα και ανεπίτρεπτα περιορισμούς στην ελευθερία διακίνησής του.
Το πρώτο απαγορευτικό διάπλου και αγκυροβολίας είχε εκδοθεί από το Λιμεναρχείο για 4 ημέρες τον Ιούνιο του 2014, όταν ο Ριμπολόβλεφ (που συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιοτέρων ανά την υφήλιο) έχοντας πρόσφατα αγοράσει από την Αθηνά Ωνάση (έναντι 100 εκατ. ευρώ) και ανακαινίσει τα πάντα στον Σκορπιό οργάνωσε ένα μεγαλειώδες πάρτι για τα γενέθλια της κόρης του, με «επώνυμους και υψηλούς» προσκεκλημένους (τον πρίγκιπα Αλβέρτο, τη Σ. Κασιράγκι, ποδοσφαιριστές της Μονακό, της οποίας είναι ιδιοκτήτης, γαλαζοαίματους, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες κ.ά.). Η απαγόρευση έγινε τότε με επίκληση της ανάγκης λήψης μέτρων τάξης και αστυνόμευσης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Κάποιοι πίστευαν ότι θα αναβίωνε τη χρυσή εποχή του Ωνάση
Αλλά επειδή όχι μόνο τα δύο αυτά νησάκια (Σκορπιός και Σκορπίδι), που τα τελευταία χρόνια ανήκουν στον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, δεν είναι προσβάσιμα (ως ιδιωτικοί χώροι), αλλά ούτε καν η θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσά τους, ύστερα από σχετικό απαγορευτικό διάπλου που έχει εκδώσει ο λιμενάρχης Λευκάδας.

Αν και η πρόσφατη απαγορευτική διάταξη δεν συνοδεύεται από κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία, είναι γνωστό στην περιοχή ότι σχετικό αίτημα είχε υποβάλει από πέρυσι ο Ρώσος κροίσος για λόγους ασφαλείας κυρίως, αφού όταν έρχεται από το Μονακό, που είναι το βασικό του ορμητήριο, συχνά φιλοξενούνται προσωπικότητες του διεθνούς «τζετ σετ», αλλά και για να αποφεύγονται οι πάντα ενοχλητικοί «περίεργοι» και ασφαλώς οι «παπαράτσι» που εισβάλλουν απρόσκλητοι στα απόκρυφα της ιδιωτικής ζωής.

Η νομιμότητα της απαγορευτικής αυτής απόφασης του λιμενάρχη θα κριθεί όμως τώρα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς εκεί προσέφυγε εναντίον της ένας… άτακτος θαλασσοπόρος, που αγνοώντας τους πλωτούς σημαντήρες (σημαδούρες) και τις προειδοποιήσεις «φουσκωτών» που «περιπολούν» στη θαλάσσια περιοχή με φουσκωτά, παραβίασε το… άβατον. Η προειδοποίηση ήταν σαφής, ότι αν περάσει τον περιμένει πρόστιμο 1.500 ευρώ, καθώς για κάθε παραβάτη ειδοποιείται το Λιμεναρχείο για τα στοιχεία του σκάφους και κόβεται σχετική κλήση.

Την προστασία του Λιμενικού ζήτησε ο Ριμπολόβλεφ προκειμένου να προστατευτούν ο ίδιος και η οικογένειά του από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Την προστασία του Λιμενικού ζήτησε ο Ριμπολόβλεφ προκειμένου να προστατευτούν ο ίδιος και η οικογένειά του από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Ο ιδιοκτήτης του ταχυπλόου έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του την προειδοποίηση, απαντώντας -κατά τα θρυλούμενα- ότι αν πρόκειται για ένα τέτοιο ποσό, δεν έχει πρόβλημα να το πληρώσει και θα περάσει, όπως και έκανε. Εν αναμονή, πάντως, της κλήσης έσπευσε να υποβάλει προσφυγή στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθούν οι διαταγές του λιμενάρχη για έναν σωρό νομικούς λόγους και κυρίως γιατί επιβάλλουν αναιτιολόγητα και ανεπίτρεπτα περιορισμούς στην ελευθερία διακίνησής του.

Το πρώτο απαγορευτικό διάπλου και αγκυροβολίας είχε εκδοθεί από το Λιμεναρχείο για 4 ημέρες τον Ιούνιο του 2014, όταν ο Ριμπολόβλεφ (που συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιοτέρων ανά την υφήλιο) έχοντας πρόσφατα αγοράσει από την Αθηνά Ωνάση (έναντι 100 εκατ. ευρώ) και ανακαινίσει τα πάντα στον Σκορπιό οργάνωσε ένα μεγαλειώδες πάρτι για τα γενέθλια της κόρης του, με «επώνυμους και υψηλούς» προσκεκλημένους (τον πρίγκιπα Αλβέρτο, τη Σ. Κασιράγκι, ποδοσφαιριστές της Μονακό, της οποίας είναι ιδιοκτήτης, γαλαζοαίματους, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες κ.ά.). Η απαγόρευση έγινε τότε με επίκληση της ανάγκης λήψης μέτρων τάξης και αστυνόμευσης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Μαζί με τον Σκορπιό αγόρασαν και τη… θάλασσα
Τον περασμένο Μάιο ο λιμενάρχης Λευκάδας εξέδωσε απόφαση που απαγόρευε τη διέλευση κάθε επαγγελματικού και ιδιωτικού πλοίου αναψυχής για όλο το διάστημα του έτους από τον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα από τον Σκορπιό και το Σκορπίδι, τόσο από τη δυτική όσο και από την ανατολική είσοδο του θαλάσσιου διαύλου. Οπως έγινε γνωστό από τον τοπικό Τύπο, σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί από τη διαχειρίστρια εταιρεία του νησιού. Η απόφαση προκάλεσε τις αντιδράσεις κατοίκων και κυρίως ψαράδων, αλλά και επαγγελματιών με σκάφη για περιήγηση τουριστών, έγιναν κάποιες οξείες δηλώσεις από εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου και υπήρξαν παρεμβάσεις από την Περιφέρεια αλλά και προς το αρμόδιο υπουργείο για να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.
Η νεότερη πράξη του λιμενάρχη, που εκδόθηκε σχεδόν προ μηνός, στις 8 Σεπτεμβρίου, δεν κατάργησε, αλλά κράτησε ζωντανή τελικά την απαγόρευση διέλευσης, περιορίζοντάς την μόνο κατά 4 μήνες, στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, και ξεκαθαρίζοντας ότι κανένα σκάφος αναψυχής δεν επιτρέπεται να περνά από την επίμαχη θαλάσσια ζώνη από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο τολμηρός ιδιοκτήτης του φουσκωτού σκάφους μήκους 8,5 μ., ονόματι «Αλάσκα», που δεν «πάγωσε» από τις προειδοποιήσεις που δέχθηκε όταν έφτασε στην απαγορευμένη ζώνη, προσέβαλε στο ΣτΕ, για να ακυρωθούν ως παράνομες, και τις δύο αποφάσεις του λιμενάρχη, τόσο την αρχική για την ετήσια όσο και τη μεταγενέστερη για την 8μηνη απαγόρευση διέλευσης, καθώς απειλούν τους παραβάτες με ποινικές και αστικές κυρώσεις (πρόστιμα). Οι αποφάσεις προβλέπουν ότι η απαγορευμένη θαλάσσια ζώνη οριοθετείται με πλωτούς σημαντήρες ευδιάκριτου χρώματος κατά την ημέρα και με φωτιστική πηγή κατά τη διάρκεια της νύχτας, έτσι ώστε να μην ξεγελαστεί κανείς και κάνει το μοιραίο λάθος.

Προσβάλλεται η αρχή της ισότητας
Στην αίτηση ακύρωσης υποστηρίζεται ότι η απαγορευτική διάταξη προσβάλλει όχι μόνο την ελευθερία διακίνησης αλλά και τη συνταγματική αρχή της ισότητας. Κι αυτό γιατί εμποδίζει τη διέλευση μόνο των σκαφών αναψυχής (επαγγελματικών, ιδιωτικών), χωρίς να απαγορεύει ταυτόχρονα τη διέλευση και άλλου είδους πλοίων, που μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα και πιο οχληρά όπως τα επιβατηγά, τα οχηματαγωγά, τα φορτηγά κ.ά.

Ακόμα υποστηρίζεται ότι η απαγορευτική απόφαση δεν επικαλείται κανέναν λόγο δημοσίου συμφέροντος για τα περιοριστικά μέτρα, σιωπώντας για τον σκοπό της απαγόρευσης και αποφεύγοντας να δώσει την παραμικρή αιτιολογία. Ετσι δεν είναι εφικτό να ελεγχθεί από δικαστικής πλευράς εάν η έκδοσή της ανταποκρίνεται ή όχι στις ρυθμίσεις που επιτρέπουν να ληφθούν ειδικής φύσης μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες καταστάσεις που σχετίζονται με την τήρηση της δημόσιας τάξης.

Κατά τον προσφεύγοντα, η διαταγή του λιμενάρχη δεν είναι επίσης νόμιμη και επειδή για την έκδοσή της επικαλείται μια σειρά διατάξεων, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα δεν του παρέχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη διέλευση σκαφών, αλλά του επιτρέπουν μόνο τη λήψη μέτρων για την αλιεία, την αγκυροβολία, την απαγόρευση θαλάσσιων λουτρών για λόγους υγιεινής, ασφάλειας κ.λπ. Ακόμα η προσφυγή θεωρεί ότι οι επίμαχες αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να προκαλέσουν έννομα αποτελέσματα, γιατί δεν δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου φιλοξένησαν κάποιες έντονες διαμαρτυρίες, ακόμα και επικριτικές δηλώσεις του τύπου ότι «ξεπουλιέται ακόμα και η θάλασσα», καθώς και ποικίλα σχόλια που αφορούσαν και τις δωρεές που έχει κάνει κατά καιρούς ο Ρώσος μεγιστάνας για ενίσχυση της υποδομής του Δήμου, υγειονομικών υπηρεσιών, του Λιμενικού κ.λπ.

Με την κοινοποίηση του προστίμου από τις αρμόδιες Αρχές είναι βέβαιον ότι θα ακολουθήσει νέα προσφυγή στα δικαστήρια και κατά της συγκεκριμένης διοικητικής κύρωσης. Οσον αφορά πάντως τη νομιμότητα της 8μηνης απαγόρευσης που επέβαλε ο λιμενάρχης στη διέλευση των σκαφών αναψυχής, η υπόθεση αναμένεται να εξεταστεί με τη νέα απαγορευτική… σεζόν και μέχρι τότε τα ψάρια μπορούν να… κοιμούνται ήσυχα μέχρις ότου τουλάχιστον επανεμφανιστεί ο Ριμπολόβλεφ, ο μόνος… ψαράς (αυτό σημαίνει το όνομά του στα Ρωσικά) που έχει δικαίωμα πρόσβασης στην απαγορευμένη ζώνη…

«Εξωφρενική η απόφαση»

Εντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας
Στο νησί-θρύλο του Αριστοτέλη Ωνάση πέρασαν κάποια καλοκαίρια τους η Μαρία Κάλλας και η Τζάκι. Ηταν Απρίλιος του 2013 όταν ο κόσμος έμαθε ότι ο «βασιλιάς της ποτάσας» Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και η κόρη του Εκατερίνα θα ξεκινούσαν μια νέα εποχή δόξας για τον Σκορπιό, αγοράζοντάς τον από την Αθηνά Ωνάση αντί του τιμήματος που εκτιμάται ότι έφτασε στα 100 εκατ. δολάρια.

Η τοπική κοινωνία είδε με καλό μάτι την αγοραπωλησία προσβλέποντας σε αύξηση τουρισμού, προσφορά εργασίας και δωρεές, αλλά σύντομα διαπίστωσαν ότι ο νέος ιδιοκτήτης δεν έχει τη «φινέτσα» του Ωνάση. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Ριμπολόβλεφ ενοχλήθηκε και από τα αδιάκριτα βλέμματα των τουριστών στην περιουσία του. Ζήτησε λοιπόν και πήρε την ιδιότυπη προστασία του Λιμενικού, που απαγόρευσε τη διέλευση των τουριστικών πλοίων στο στενό μεταξύ του Σκορπιού και του Σκορπιδίου.

Η τελική απόφαση εκδόθηκε, με σύμφωνη γνώμη του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, από τον λιμενάρχη Λευκάδας στις 29 Ιουνίου 2015. Είχε προηγηθεί η καταγγελία ως παράπονο του… υψηλού ιδιοκτήτη του Σκορπιού, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ότι τουριστικά σκάφη προσέγγιζαν το λιμάνι του νησιού του και παραβίαζαν την ιδιωτική ζωή της οικογένειάς του.
Για τις καταγγελίες ενημερώθηκε αρμοδίως ο λιμενάρχης Λευκάδας, ο οποίος με τη σειρά του πληροφόρησε την ηγεσία του ΛΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η απόφαση προβλέπει την απαγόρευση «της διέλευσης κάθε επαγγελματικού και ιδιωτικού πλοίου αναψυχής στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι, τόσο από τη δυτική όσο και από την ανατολική είσοδο του θαλασσίου διαύλου». Η απαγόρευση αφορά στο διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτή η απόφαση στηρίζεται στα άρθρα 10 παρ. 2, 220, 231, 295 και 296 του Γ.Κ.Λ. Λευκάδας (ΦΕΚ 459Β/1978). Προβλέπονται δε έκτακτες περιπολίες των σκαφών του Λιμενικού στο στενό… και όχι 24ωρη παρουσία του Σώματος. Οταν ρωτήσαμε κύκλους του Λιμενικού εάν πρόκειται για έμμισθες υπηρεσίες των λιμενικών, η απάντηση ήταν κατηγορηματικά ότι «δεν τίθεται θέμα πληρωμής». Πάντως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε καμία άλλη περιοχή της χώρας!

Το… περίφημο πάρτι

Τότε ήταν που μέρος της τοπικής κοινωνίας αντέδρασε, καθώς θεώρησε ότι η απαίτησή του για απαγόρευση στη θάλασσα ήταν εξωφρενική. Μάλιστα, ανακοίνωση εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας.

Για την ιστορία, πάντως, ανάλογη απόφαση είχε εκδοθεί και τον Ιούνιο του 2014, προκειμένου να διεξαχθεί απρόσκοπτα το πάρτι της ιδιοκτήτριας του Σκορπιού, Εκατερίνας Ριμπολόβλεβα. Διήρκεσε λίγες μέρες και προέβλεπε ότι η είσοδος επιτρεπόταν «μόνο στα διαπιστευμένα για την εκδήλωση σκάφη που θα αγκυροβολήσουν περιμετρικά των νήσων “Σκορπιός” και “Σκορπίδι”, τα διαπιστευμένα σκάφη μεταφοράς επιβατών προς τη νήσο “Σκορπιός”, καθώς και εκείνα (διαπιστευμένα σκάφη) που θα μεταφέρουν προσωπικό και κάθε είδους προμήθεια για τη διεξαγωγή της εν λόγω εκδήλωσης.

Οι παραβάτες της απόφασης αυτής, ανεξάρτητα από τις ποινικές και αστικές ευθύνες που συντρέχουν κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπόκεινται και στις διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 157 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, που κυρώθηκε με το άρθρο μόνον του ν.δ. 187/73 (Α’ 261), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει…».



Πηγή : ΕΘΝΟΣ,bloko.gr


Περιμέναμε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από τον Τσίπρα; Πάρτε ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα εξωτερικού



Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους θεσμούς έχει καταλήξει στο σχέδιο βάσει του οποίου θα υποχρεωθούν όλοι όσοι έχουν ακίνητα στο εξωτερικό να τα δηλώσουν στο περιουσιολόγιο και το Ε9 έτσι ώστε να φορολογηθούν για τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Η νέα φορολογία, που περιγράφεται αναλυτικά στο Βήμα της Κυριακής, θα ισχύσει από το 2016.

Η συνταγή ώστε για πρώτη φορά να επιβληθεί φόρος και σε περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν έλληνες φορολογούμενοι στο εξωτερικό αλλά ζουν στην Ελλάδα είναι αντιγραφή από την Ιταλία και, όπως λένε αρμοδίως, είναι «κάν’ το όπως ο Μόντι» (ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας επέβαλε το 2011 για πρώτη φορά ένα τέτοιο φόρο, με σημαντικά αποτελέσματα)

Ταυτόχρονα οι δηλώσεις θα αποτελέσουν βάση για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», ενώ το υπουργείο θα μπορέσει να διαπιστώσει εν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι έχουν καταθετικούς λογαριασμούς στις χώρες όπου διαθέτουν ακίνητα.


Πηγή



«Το μυαλό μου πάγωσε. Συνάδελφοι έκλαιγαν, εκλιπαρούσαν, ξεψυχούσαν μπροστά μου»



Εικόνες φρίκης από τον ορυμαγδό μετά τον αδιανόητο βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν, μεταφέρει μέσα από την συγκλονιστική μαρτυρία του, ο νοσηλευτής Λάγιος Ζόλταν.

Ο νοσηλευτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Λάγιος Ζόλταν Ζεξ (Lajos Zoltan Jecs), βρισκόταν στην κλινική τραύματος στην Κουντούζ, όταν χτυπήθηκε από μια σειρά εναέριων βομβαρδισμών τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Ο ίδιος περιγράφει την εμπειρία στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ .

«Δεν έχω λόγια να εκφράσω αυτό που συνέβη. Είναι απερίγραπτο. Ήταν απολύτως τρομακτικό. Κοιμόμουν στο δωμάτιο ασφαλείας του νοσοκομείου. Περίπου στις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα ξύπνησα από τον ήχο μιας μεγάλης έκρηξης σε κοντινή απόσταση. Στην αρχή δεν ήξερα τι συνέβαινε. Κατά την τελευταία εβδομάδα είχαμε ακούσει βομβιστικές επιθέσεις και εκρήξεις, αλλά πάντοτε πιο μακριά. Αυτή τη φορά ήταν τελείως διαφορετικά. Ακουγόταν πολύ κοντά και δυνατά.

»Στην αρχή υπήρξε σύγχυση κι ένα μεγάλο κύμα σκόνης που κάλυψε τα πάντα. Καθώς προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι είχε συμβεί, ακολουθούσαν περισσότεροι βομβαρδισμοί. Μετά από 20-30 λεπτά, άκουσα κάποιον να με φωνάζει με το όνομά μου. Ήταν ένας από τους νοσηλευτές στα Επείγοντα. Μπήκε παραπαίοντας με ένα τεράστιο τραύμα στο χέρι. Ήταν γεμάτος αίματα και πληγές σε όλο του το σώμα. Το μυαλό μου πάγωσε και δεν μπορούσα καν να καταλάβω τι συνέβαινε. Για ένα δευτερόλεπτο στεκόμουν όρθιος. Σοκαρισμένος.

»Εκλιπαρούσε για βοήθεια. Στο δωμάτιο ασφαλείας διαθέτουμε μια περιορισμένη ποσότητα βασικών ιατρικών ειδών πρώτης ανάγκης. Δεν υπήρχε όμως μορφίνη για να σταματήσει τον πόνο του. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε.

»Δεν ξέρω ακριβώς πόσο κράτησε, αλλά μάλλον μισή ώρα αργότερα σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί. Βγήκα με τον συντονιστή της ομάδας για να δούμε τι είχε συμβεί. Αυτό που αντικρίσαμε ήταν το νοσοκομείο κατεστραμμένο, να καίγεται. Δεν ξέρω καν τι ένιωσα, βρισκόμουν και πάλι σε κατάσταση σοκ.

»Αναζητούσαμε επιζώντες. Λίγοι είχαν καταφέρει να μπουν σε ένα από τα δωμάτια ασφαλείας. Ένας-ένας, άνθρωποι άρχισαν να εμφανίζονται τραυματισμένοι. Μεταξύ τους ήταν και ορισμένοι συνάδελφοι και φροντιστές των ασθενών μας. Προσπαθήσαμε να μπούμε σε ένα από τα πυρπολημένα κτίρια για να δούμε τι συνέβαινε. Δεν μπορώ καν να το περιγράψω. Δεν υπάρχουν λόγια για το πόσο απαίσιο ήταν αυτό που αντικρίσαμε. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έξι ασθενείς καίγονταν στα κρεβάτια τους.

»Αρχίσαμε να ψάχνουμε τα μέλη του προσωπικού μας στο χειρουργείο. Ήταν τρομακτικό. Ένας ασθενής κείτονταν πάνω στο χειρουργικό τραπέζι, νεκρός, στη μέση της καταστροφής. Δεν μπορέσαμε να βρούμε το προσωπικό μας. Ευτυχώς αργότερα διαπιστώσαμε ότι είχαν φύγει από τα χειρουργεία και είχαν βρει ένα πιο ασφαλές μέρος. Ακριβώς δίπλα, μπήκαμε στο τμήμα νοσηλείας. Ευτυχώς άθικτο από τους βομβαρδισμούς. Με μια γρήγορη ματιά διαπιστώσαμε ότι όλοι ήταν εντάξει, όπως και όσοι είχαν καταφύγει σε ένα ασφαλές καταφύγιο στη διπλανή πόρτα.

»Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε και πάλι πίσω στο γραφείο. Ήταν γεμάτο ασθενείς και τραυματίες που ούρλιαζαν. Επικρατούσε απόλυτη τρέλα. Έπρεπε όμως να οργανώσουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τους τραυματίες. Το πρώτο που έπρεπε να διαπιστώσουμε ήταν να δούμε ποιοι γιατροί ήταν ζωντανοί και σε θέση να βοηθήσουν. Πραγματοποιήσαμε μια επείγουσα χειρουργική επέμβαση για έναν από τους γιατρούς μας. Δυστυχώς όμως δεν τα κατάφερε και πέθανε εκεί πάνω στο γραφείο. Κάναμε το καλύτερο δυνατόν, αλλά δεν ήταν αρκετό. Η όλη κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Βλέπαμε τους συναδέλφους μας να πεθαίνουν. Ο φαρμακοποιός μας, με τον οποίο μιλούσαμε το προηγούμενο βράδυ για τα αποθέματα του νοσοκομείου, ξεψυχούσε στο γραφείο μας.

»Οι πρώτες στιγμές ήταν χαοτικές. Αρκετό όμως από το προσωπικό είχε επιζήσει, κι έτσι μπορούσαμε να βοηθήσουμε όλους εκείνους με θεραπεύσιμα τραύματα. Ωστόσο υπήρχαν πάρα πολλοί που δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Κατά κάποιο τρόπο, όλα ήταν πολύ ξεκάθαρα για εμάς. Φροντίζαμε τα άτομα που χρειάζονταν θεραπεία, καθώς δεν ήμαστε σε θέση να λάβουμε αποφάσεις. Πώς άλλωστε θα μπορούσαμε να πάρουμε αποφάσεις σε τέτοιο καθεστώς φόβου και χάους;

»Ορισμένοι από τους συναδέλφους βρίσκονταν σε τέτοια κατάσταση σοκ που έκλαιγαν διαρκώς. Προσπάθησα να ενθαρρύνω κάποιους, να τους δώσω κάτι άλλο για να επικεντρωθούν, να τους αποσπάσω για λίγο από τη φρίκη. Αλλά μερικοί ήταν τόσο συγκλονισμένοι για να κάνουν οτιδήποτε. Το να βλέπεις ενήλικες άνδρες, τους φίλους σου, να κλαίνε ανεξέλεγκτα είναι κάτι που δεν μπορείς να διαχειριστείς εύκολα.

»Εργάζομαι εδώ από τον Μάιο και έχω βιώσει πολύ βαριές ιατρικές καταστάσεις. Αλλά είναι εντελώς διαφορετικό όταν πρόκειται για τους συναδέλφους, τους φίλους σου. Είναι οι άνθρωποι που εργάζονταν σκληρά για μήνες και κυριολεκτικά ασταμάτητα την τελευταία εβδομάδα. Δεν είχαν καταφέρει να πάνε στο σπίτι τους για να δουν τις οικογένειές τους. Εργάζονταν στο νοσοκομείο για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους... Και τώρα είναι νεκροί. Αυτοί οι άνθρωποι είναι φίλοι, στενοί φίλοι. Δεν έχω λόγια να εκφράσω τα συναισθήματά μου. Είναι απερίγραπτο.

»Το νοσοκομείο στην Κουντούζ ήταν η δουλειά και το σπίτι μου για αρκετούς μήνες. Δεν είναι απλά ένα κτίριο. Είναι τόσα πολύ περισσότερα από αυτό. Είναι το μοναδικό κέντρο νοσηλείας για την Κουντούζ. Τώρα έχει καταστραφεί. Αυτό που νιώθω από τα βάθη της καρδιάς μου είναι ότι αυτό που συνέβη είναι εντελώς απαράδεκτο. Πώς μπόρεσε να γίνει κάτι τέτοιο; Ποιο είναι το όφελος από μια τέτοια ενέργεια; Κατέστρεψαν ένα νοσοκομείο και τόσες πολλές ζωές για το τίποτα. Δεν μπορώ να βρω λόγια».



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos


Τζιτζικώστας: Πρόβλημα είναι η άρνηση να γυρίσουμε σελίδα, να αλλάξουμε γενιά



«Η εποχή των ηγετών, έτσι όπως τους ξέραμε στο παρελθόν έχει περάσει»

Λίγη ώρα μετά την κατάθεση της υποψηφιότητας για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας παραχωρεί ως υποψήφιος την πρώτη του συνέντευξη.

Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο κ. Τζιτζικώστας δηλώνει ότι δέχτηκε πιέσεις να μην είναι υποψήφιος, αντιπαρέρχεται το κώλυμα εκλογιμότητας που έχει και δηλώνει σαφώς την ανάγκη να «σπάσει» η επετηρίδα στη Ν.Δ.

«Η εποχή των ηγετών, έτσι όπως τους ξέραμε στο παρελθόν και, πολύ περισσότερο, όπως προσπαθούν κάποιοι να μιμηθούν σήμερα με αποτελέσματα ανάλογα κάθε κακής απομίμησης, έχει περάσει. Αν λοιπόν έπρεπε να σας αναφέρω ένα και μόνο κριτήριο για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας –εκτός από όσα πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα για να κατανοεί κανείς σε βάθος την πολύπλοκη πραγματικότητα–, είναι να μην αντιλαμβάνεται τη Νέα Δημοκρατία ως ένα παλιό κόμμα εξουσίας, αλλά ως τον πυρήνα της αλλαγής που απαιτεί η κοινωνία», ανέφερε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι: «Με το δεδομένο ότι υπάρχει τρόπος και ιστορικά προηγούμενα, και στην Ελλάδα όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να ανταποκρινόμαστε στις σημαντικές θεσμικές λειτουργίες του Κοινοβουλίου –η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ υψηλού επιπέδου στελέχη με τεράστια γνώση του κοινοβουλευτισμού–, είναι πολιτική προτεραιότητα ο νέος πρόεδρος του κόμματος να μπορεί να δίνει τις μάχες στην κοινωνία. Εκεί ακριβώς που ηττηθήκαμε.

Το δεύτερο που σκέφτηκα είναι το ίδιο που είχα σκεφτεί και στην υποψηφιότητά μου για την Περιφέρεια. Οτι υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που προτάσσεται. Και αυτό είναι η άρνηση να γυρίσουμε σελίδα, να αλλάξουμε γενιά στη Νέα Δημοκρατία, να συντηρείται η επετηρίδα. Πάντα θα βρίσκεται ένας τρόπος για να μένει η παράταξη στον πάγο μέχρι νεωτέρας. Και 4 χρόνια είναι πολύς καιρός για να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η κεντροδεξιά παράταξη της χώρας και αυτό που σχεδιάζω εγώ είναι να γίνει και σύγχρονη. Αυτό σημαίνει κοινωνικός φιλελευθερισμός, ώστε να έχουν πραγματικά όλοι την ευκαιρία τους να πάρουν τα εφόδια για να βρουν τη θέση τους σε μια οικονομία που παράγει πλούτο, προκειμένου με τη σειρά της να υποστηρίζει τα δικαιώματα όλων. Αυτή η κοινωνία έχει λόγους να τροφοδοτεί τη συνοχή της, να είναι περήφανη για τον εαυτό της και να υποστηρίζει την εθνική της οντότητα με έναν σύγχρονο πατριωτισμό, που δεν έχει μόνο αναμνήσεις, αλλά ζωή και σχέδια για το μέλλον. Αυτό σήμερα δεν υπάρχει, καθώς πέρα από την κρίση, βιώνουμε μια παρακμή από τις χρόνιες βλάβες που προκάλεσαν η αναξιοκρατία, οι πελατειακές σχέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η διαφθορά, η δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας. Αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να σταθεί απέναντι σε όλα αυτά όπως αναλογεί στη σύγχρονη Κεντροδεξιά, οι πολίτες θα της δώσουν και την εντολή να τα κάνει πράξη», σημειώνει.



Πηγή : newsbeast,gr


Μοιράζει γραφεία στην Βουλή η Ζωή Κωνσταντοπούλου και διάλεξε και το δικό της



Ενώ όλη η Ελλάδα αναρωτιέται και αντιδρά γιατί να πληρώνουμε τους πρώην προέδρους της βουλής και μη επανεκλεγέντες  και ειδικά όσους ήταν απλά περαστικοί από την θέση του προέδρου της βουλής κανενός δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί.

Διαβάζουμε στο lifo.gr

Να διατηρήσει για την ίδια το μισό γραφείο, το οποίο είχε διατεθεί στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο κτίριο της οδού Μητροπόλεως αποφάσισε με χθεσινή της απόφαση, η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.  

Πρόκειται για το 706 γραφείο, το οποίο και βρίσκεται δίπλα στα γραφεία της Επιτροπής Αλήθειας.   Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφασή της, διατίθενται στην Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους - που συστήθηκε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο - έξι γραφεία εντός του Βουλευτηρίου (14, 16, 18, 22, 122 και 123) και έξι γραφεία στο κτίριο της Βουλής, στην οδό Μητροπόλεως (606, 607, 702-703, 705 και 710). 


BBC: Η τραγωδία της ελληνικής Παιδείας - Το πιο άνισο σύστημα στον ανεπτυγμένο κόσμο



Στα χρόνια της κρίσης, η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα από τα πιο άνισα εκπαιδευτικά συστήματα στον ανεπτυγμένο κόσμο, γράφει το BBC.

Αν και η Παιδεία στην Ελλάδα είναι δωρεάν, τα δημόσια σχολεία έχουν πληγεί από τις περικοπές, που επιβάλλονται ως όρος για τις συμφωνίες διάσωσης, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχει γίνει ουσιαστικά απαραίτητο για τους μαθητές το επιπλέον έξοδο του φροντιστηρίου, προκειμένου να επιτύχουν στις δύσκολες Πανελλήνιες εξετάσεις και να μπουν στο Πανεπιστήμιο. Ομως, με την ανεργία να αυξάνεται και τους μισθούς να μειώνονται, πολλές οικογένειες- φτωχές αλλά και της μεσαίας τάξης- πασχίζουν για να καλύψουν αυτά τα επιπλέον δίδακτρα.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αυτό το μήνα, κατέταξε την Ελλάδα στην τελευταία θέση ανάμεσα στις 30 ανεπτυγμένες οικονομίες, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, εξαιτίας της στενής σχέσης ανάμεσα στις επιδόσεις των μαθητών και το εισόδημα των γονιών τους.

«Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας σχεδιάστηκε με επίκεντρο την ισότητα. Το άρθρο 16 του Συντάγματος εγγυάται δωρεάν εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα και η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια κρίνεται αποκλειστικά από τις επιδόσεις στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Ομως, η χαμηλή ποιότητα κάποιων δημόσιων σχολείων στην Ελλάδα και η δυσκολία των εξετάσεων έχει οδηγήσει σε ένα παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα. Η πλειονότητα των μαθητών στην Ελλάδα πηγαίνουν σε φροντιστήρια ή κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα», σημειώνει το BBC.

Χαρακτηριστικό είναι πως το 2008, πριν «χτυπήσει» η κρίση, οι οικογένειες με μαθητές στα τελευταία χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξόδεψαν πάνω από 950 εκατομμύρια ευρώ σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα, ποσό που αποτελούσε σχεδόν το 20% των εξόδων αυτών των νοικοκυριών, το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

«Αν ένας μαθητής δεν πάει σε φροντιστήριο, είναι ''νεκρός'' σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις», λέει η Δήμητρα Κακαμπούρα, 22χρονη φοιτήτρια που έδωσε Πανελλήνιες εξετάσεις το 2011 και μία από τις μαρτυρίες που φιλοξενεί το δημοσίευμα του BBC από νέους που έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία. Η ίδια προετοιμάστηκε για τις εξετάσεις με τρίωρα καθημερινά μαθήματα σε φροντιστήριο, για τρία χρόνια και πέρασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Δεν θα είχα πετύχει χωρίς φροντιστήριο και ιδιαίτερα μαθήματα. Κόστιζαν 500 ευρώ το μήνα. Πολλοί μαθητές εγκατέλειψαν τα όνειρά τους γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα μαθήματα», προσθέτει η ίδια.

Ερευνα του 2005 είχε δείξει ότι οι μαθητές που προέρχονταν από πλουσιότερες οικογένειες στην Ελλάδα, παρακολουθούσαν περίπου τα τετραπλάσια ιδιαίτερα μαθήματα από τους πιο φτωχούς. Με το μέσο εισόδημα να έχει μειωθεί κατά το 1/3 και το ποσοστό ανεργίας να ξεπερνά το 25%, είναι πολύ πιθανό αυτό το χάσμα να μεγάλωσε περισσότερο, εκτιμά το BBC.

«Το σύστημα των φροντιστηρίων υπάρχει για δεκαετίες και μία από τις εκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να ανατρέψει τη φορολογία των ιδιωτικών μαθημάτων που συμφωνήθηκε με τους δανειστές τον Ιούλιο. Υπάρχουν καταγεγραμμένοι 37.000 καθηγητές σε ιδιωτικά φροντιστήρια και πολλοί επίσης είναι καθηγητές σχολείων που θέλουν να συμπληρώσουν τους χαμηλούς μισθούς τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι μαθητές διδάσκονται από τους ίδιους εκπαιδευτικούς σε σχολείο και φροντιστήριο, κάτι που δημιουργεί αυτό που μία έκθεση της Κομισιόν χαρακτήριζε ''στρεβλά κίνητρα''», σημειώνει  ακόμη το BBC.



Πηγή: iefimerida.gr


«Αποκαθήλωση» της Κωνσταντοπούλου από τον νέο Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση



«Δεν είμαστε καναλάρχες, ΜΚΟ, ινστιτούτα ή δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικτύωσης. Είμαστε η Βουλή των Ελλήνων», είπε

Υπό την βαριά σκιά που άφησε η επτάμηνη θητεία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο θεσμικό αξίωμα της Προέδρου της Βουλής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκλογής του διαδόχου της. Ο 64χρονος Νίκος Βούτσης  είναι ο δωδέκατος μεταπολιτευτικός Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Αν και τα τελευταία χρόνια ο εκάστοτε προτεινόμενος Πρόεδρος συγκέντρωνε ευρύτερη πλειοψηφία, ως ένδειξη θεσμικής συναινετικής διάθεσης των κομμάτων, ο κ. Βούτσης εισέπραξε εν μέρει την δυσαρέσκεια και την οργή που συγκέντρωσε στο πρόσωπό της η κυρία Κωνσταντοπούλου. Έτσι, ούτε η ΝΔ ούτε το ΠαΣοΚ ούτε το Ποτάμι, που είχαν υπερψηφίσει την απελθούσα Πρόεδρο, έδωσαν θετική ψήφο αυτή την φορά στον προτεινόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα του Προέδρου και επέλεξαν το «λευκό». Ο νέος πρόεδρος εξελέγη με 181 ψήφους (σε σύνολο 297 ψηφισάντων) έναντι 113 λευκών και τριών άκυρων. Σημειώνεται ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε εκλεγεί με το συντριπτικό αριθμό των 235 θετικών ψήφων και ο προκάτοχός της Ευ. Μεϊμαράκης με 223 ψήφους.
Ο κ. Βούτσης έλαβε τις 145 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, τις οκτώ των ΑΝΕΛ (απουσίαζαν Π. Καμμένος και Ν. Νικολόπουλος) και τις εννέα ψήφους της Ένωσης Κεντρώων του Β. Λεβέντη, αλλά και 19 ακόμη ψήφους από βουλευτές άλλων κομμάτων που έσπασαν την «γραμμή» του λευκού που είχε δοθεί. Ενώ στην πρώτη ομιλία του αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δεν δίστασε δίνοντας το στίγμα του να εξαπολύσει «καρφιά» για την προκάτοχό του λέγοντας ότι: «Δεν είμαστε καναλάρχες, ΜΚΟ, Ινστιτούτα ή δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικτύωσης. Είμαστε η Βουλή των Ελλήνων». Επίσης, δήλωσε ότι επί προεδρίας του η Βουλή θα λειτουργήσει «χωρίς τυπολατρίες», ενώ χαρακτήρισε «ανιστόρητες και λογικά εσφαλμένες» τις απόψεις που είχε διατυπώσει η κυρία Κωνσταντοπούλου περί «κατάλυσης της Δημοκρατίας» και περί σύγκρισης του σημερινού πολιτεύματος με την περίοδο της χούντας, κάνοντας μάλιστα λόγο για «οπτικές μέσα από παραμορφωτικούς φακούς».

Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής σε κλίμα ιδιαίτερα ψυχρό και εκ των προτέρων φορτισμένο, η κυρία Κωνσταντοπούλου με ένα «παγωμένο» χαμόγελο ευχήθηκε στον διάδοχό της καλή θητεία και δήλωσε ότι θα είναι αρωγός του σε ό,τι την χρειαστεί, αλλά όχι αρωγός «στην προώθηση μνημονίων και την κατάλυση της δημοκρατικής λειτουργίας», όπως είπε με έμφαση. «Σας παραδίδω την προεδρία της Βουλής έχοντας υπηρετήσει το καθήκον μου από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή της θητείας μου», του είπε, ενώ ο κ. Βούτσης δεν την κοιτούσε καν. Μάλιστα δήλωσε υπερήφανη που «δεν παρέδωσε τα κλειδιά και την σφραγίδα της Βουλής στους δανειστές», όπως ανέφερε ενώ ευχήθηκε «να μην παραπέσουν» οι εκθέσεις και τα πορίσματα που εξέδωσαν επί των ημερών της οι επιτροπές για τις γερμανικές αποζημιώσεις και για το δημόσιο χρέος, τα πορίσματα των οποίων ενεχείρισε στον κ. Βούτση που τα άφησε αμέσως στο τραπεζάκι που βρισκόταν δίπλα του. Είναι ενδεικτικό ότι λίγη ώρα πριν την διαδικασία εκλογής του διαδόχου της η κυρία Κωνσταντοπούλου έδωσε στην δημοσιότητα ένα νέο πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους το οποίο αφορά το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα και στο οποίο αναφέρεται ότι και αυτό βασίζεται στις ίδιες υποθέσεις και στα ίδια αξιώματα όπως τα δύο πρώτα προηγούμενα μνημόνια και «ως εκ τούτου, είναι καταδικασμένο να αποτύχει, αφήνοντας το χρέος μη βιώσιμο». Παραδίδοντας την προεδρία στον κ. Βούτση του ευχήθηκε, τέλος, «καλή επιτυχία». «Όλους θα μας κρίνει η Ιστορία», ήταν η τελευταία φράση της κυρίας Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Βούτσης απέφυγε την όξυνση και δήλωσε ότι στους στόχους του είναι η Βουλή να αναβαθμιστεί ουσιαστικά. «Προσπάθειες κάνατε και εσείς», της είπε, ενώ τόνισε ότι «δεν θα ήθελα να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση», παρότι, όπως σημείωσε, «το προηγούμενο διάστημα ακούστηκαν μερικές εκφράσεις που θα οδηγούσαν σε οξύτατες αντιπαραθέσεις». Αλλά όπως τόνισε όλα τα έχει αποτιμήσει ο λαός, ο οποίος εκλήθη τρεις φορές να δώσει την εντολή και την πυξίδα, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι όλοι θα κριθούμε από τον λαό και τελικά από την Ιστορία.


Πηγή


Νέος Πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους ο Νίκος Βούτσης





Ο Νίκος Βούτσης είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής όπως προέκυψε από τη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη λίγο πριν τις 11:30 το πρωί της Κυριακής.

Οι βουλευτές μπροστά τους είχαν για να επιλέξουν τι θα ρίξουν στην κάλπη ένα λευκό ψηφοδέλτιο και ένα δεύτερο που ανέγραφε «Βούτσης Νικόλαος του Γεωργίου».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ συνόλου του αριθμού των βoυλευτών (151).

Έτσι ο κ. Βούτσης εξελέγη με 181 ψήφους επί συνόλου 297 ψηφισάντων. Βρέθηκαν 113 λευκά και τρία άκυρα ψηφοδέλτια.

Υπενθυμίζεται ότι η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε εκλεγεί με ρεκόρ ψήφων, που έφθασαν τους 236.

Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όπως είχαν δηλώσει ψήφισαν κατά συνείδηση.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένο. Ο κ. Καμμένος, πάντως, απέστειλε επιστολή στο προεδρείο - την οποία ανέγνωσε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης - σύμφωνα με την οποία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία «λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων» και γνωστοποίησε ότι αν μπορούσε να παρευρεθεί στην διαδικασία θα στήριζε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, στο πρόσωπο του Νίκου Βούτση. Ωστόσο η επιστολή του κ. Καμμένου, δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα ως «επιστολική ψήφος», δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, δεν βρισκόταν σε αποστολή της Βουλής. Αντιθέτως, στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προσμετρήθηκε επιστολική ψήφος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Απών από την διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Νίκος Νικολόπουλος. Μάλιστα ο κ. Νικολόπουλος δεν απέστειλε και την τυπική επιστολή που στέλνουν οι βουλευτές, όταν δεν μπορούν να προσέλθουν για να ψηφίσουν. Η στάση του κ. Νικολόπουλου εκτιμάται ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε στην κυβέρνηση.

O κ. Βούτσης πήρε 19 ψήφους περισσότερους από την κοινοβουλευτική δύναμη των τριών κομμάτων που τον στήριζαν (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων) παρά το γεγονός ότι δεν πήρε αρνητική ψήφο ουσιαστικά στοιχειοθετεί μια λευκή συναίνεση καθώς λίγοι βουλευτές των άλλων κομμάτων των ψήφισαν ενώ οι υπόλοιποι απάντησαν με λευκό και αποχή.

Συγκίνηση

Ο κ. Βούτσης, απευθύνθηκε στο Σώμα, ιδιαίτερα συγκινημένος και αφού ευχαρίστησε για την μεγάλη τιμή και ευθύνη και ανέγνωσε τις προγραμματικές του δηλώσεις, αναφέρθηκε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

«Γίνεται συχνά λόγος για πλημμελή λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος» είπε, προσθέτοντας πως «το γεγονός ότι η συγκυρία κατέστησε αναγκαία την αποδοχή μιας σειράς εξωγενών δεσμεύσεων έγινε αφορμή για να υψωθούν από ορισμένες πλευρές οι τόνοι για κατάλυση της Δημοκρατίας. Οι εκδοχές αυτές δεν είναι μόνο πολιτικά προβληματικές είναι και ανιστόρητες και λογικά εσφαλμένες. Από τη μία μεριά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα προσβάλλεται βάναυσα η ιστορική μας μνήμη. Δεν μετασχηματίζεται μόνο η πρόσληψη του παρελθόντος από τη στιγμή που μπορεί να ταυτίζεται ή έστω να ταυτίζεται κατ' υπόνοια η Δημοκρατία μας με τις πραξικοπηματικές εκτροπές που γνωρίσαμε ως χώρα τόσο το παρών όσο και το μέλλον διαθλώνται μέσα από παραμορφωτικούς καθρέπτες» είπε χαρακτηριστικά ο νέος Πρόεδρος της Βουλής.
Από την άλλη πλευρά - όπως τόνισε ο κ. Βούτσης - είναι σαφές ότι η εμμονή στην ορθή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών είναι αναγκαία αλλά όχι επακρής προϋπόθεση της πολιτειακής μας τάξης.

«Η Δημοκρατία δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει τις δυσμενείς συγκυρίες ούτε να άρει τις αντιφάσεις της πραγματικότητας. Μπορεί όμως να εγγυηθεί ότι όλες οι υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις θα εξακολουθούν να λαμβάνονται στο αυστηρό πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων με μόνο κριτήριο το γενικό συμφέρον και με δημόσιο έλεγχο πάνω στις διαφαινόμενες συνέπειες. Κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή, αξία γι αυτό αξίζει να αντιστεκόμαστε κατεξοχήν σε τέτοιες περιόδους που οι κίνδυνοι για την χώρα πολλαπλασιάζονται»,
τόνισε κατά το καταληκτικό μέρος της ομιλίας του.
Ακόμη ο κ. Βούτσης - ενόψει της ψηφοφορίας της Βουλής για την εκλογή των μελών του προεδρείου - απευθύνθηκε στο Σώμα, και ειδικώς στην πλειοψηφία, καλώντας να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο άτυπος κανόνας της δημοκρατικής αλληλεγγύης για την ψήφιση των μελών του προεδρείου ώστε να είναι πάνω από 151 οι ψήφοι για όλους τους αντιπρόεδρους.

Τέλος ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Βουλή στο θέμα της διαπλοκής και της διαφθοράς, ενώ μίλησε για το όραμά που έχει για τη Βουλή υπογραμμίζοντας πως «η Βουλή δεν είναι μαυσωλείο».

Τώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τελετή παράδοσης παραλαβής από την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου που θα διεξαχθεί στις 13:30.

Σημειώνεται ότι η κ. Κωνσταντοπούλου λίγο πριν τη ψηφοφορία και την τελετή παράδοσης απέστειλε στους βουλευτές το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος το οποίο χαρακτηρίζει ως παράνομο, αθέμιτο και μη βιώσιμο, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού για την δανειακή σύμβαση που υπέγραψε τον Αύγουστο.

Μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον κ. Βούτση, στην Ολομέλεια της Βουλής θα διεξαχθεί η συνεδρίαση για την εκλογή των αντιπροέδρων, γραμματέων και κοσμητόρων.

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής


O νέος Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας του Γιώργου, της Αριάννας-Νίκης και του Πάνου.

Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Π.Α. (1957-1969) και απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970-1975). Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.

Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015).

Ο Νίκος Βούτσης, εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές Μαϊου και Ιουνίου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.

Υπήρξε Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012-Δεκέμβριος 2014), μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής με την παράταξη «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο» την περίοδο 2010-2012.
Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Ήταν αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου.

Ο Νίκος Βούτσης διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος σε δύο θητείες (1980-1985) και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το 1986. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α (1987-1991).

Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.


Πηγή : huffingtonpost.gr


Kλείνουν οι πόρτες των εφοριών για τους πολίτες



Στόχος η «εξοικονόμηση» 6.000 υπαλλήλων  - Τηλεφωνική γραμμή για προσωπικά ραντεβού με τον έφορο

Στο «κλείσιμο» των εφοριών για τους πολίτες σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθειά του να εξοικονομήσει περίπου 6000 υπαλλήλους, οι οποίοι εν συνεχεία θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν τα υπάρχοντα κενά στους ελεγκτικούς, διωκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς του δημοσίου.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους να ενισχύσει τον Τελωνειακό κλάδο, προχωρώντας σε προσλήψεις προσωπικού, αλλά και μετακινήσεις υπαλλήλων, μέσω μοριοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ είναι αφενός να περιοριστεί περαιτέρω ο αριθμός των υφιστάμενων ΔΟΥ αφετέρου να καταργηθεί, στο μέτρο του δυνατού, η άμεση επαφή μεταξύ φορολογουμένων και εφοριακών υπαλλήλων.

Ήδη, προς αυτή την κατεύθυνση, μελετάται η επέκταση των ηλεκτρονικών εφαρμογών που προσφέρει η υπηρεσία TAXIS της ΓΓΔΕ, προκειμένου να καλύψει το σύνολο σχεδόν της γκάμας των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ κράτους και πολίτη. Για εκείνες τις υποθέσεις που θα κριθεί απαραίτητη η φυσική παρουσία του πολίτη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή του, προβλέπεται να λειτουργήσει μία νέα τηλεφωνική υπηρεσία μέσω της οποίας ο φορολογούμενος θα μπορεί να κλείσει ραντεβού με τον υπάλληλο ή τον έφορο που χειρίζεται την υπόθεσή του, κερδίζοντας έτσι χρόνο και γλυτώνοντας την πολύωρη ταλαιπωρία στις ουρές.

Μέσω των συγκεκριμένων παρεμβάσεων το ΥΠΟΙΚ, δια του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, στοχεύει προς τέσσερις κατευθύνσεις: Πρώτον, να κόψει τον ομφάλιο λώρο της διαφθοράς που αναπτύσσεται μέσα από την  άμεση επαφή μεταξύ πολίτη και δημοσίου υπαλλήλου. Σκοπός του ΥΠΟΙΚ είναι οι οικονομικές συναλλαγές με το δημόσιο να μετατραπούν σε κάτι απρόσωπο, τις οποίες ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να διεκπεραιώσει από το σπίτι του χρησιμοποιώντας απλά τον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή. Δεύτερον, να σταματήσει οριστικά το φαινόμενο με τις ουρές και τις πολύωρες καθυστερήσεις που παρατηρείται σε αρκετές εφορίες της χώρας.

Τρίτον να «απελευθερωθεί» ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων προκειμένου να καλυφθούν εκ των έσω τα σημαντικά κενά που υπάρχουν σε άλλες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ. Τέταρτον, να γίνει εφικτή η περαιτέρω μείωση του αριθμού των ΔΟΥ, βοηθώντας έτσι το δημόσιο να εξοικονομήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση μιας σειράς λειτουργικών εξόδων όπως είναι τα ενοίκια, η γραφική ύλη, τα έξοδα μετακίνησης υπαλλήλων κτλ. Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως μία από τις άμεσες ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών είναι η κατάργηση της επίδοσης εγγράφων από τους δικαστικούς επιμελητές και η προώθησή τους στους φορολογούμενους αποδέκτες τους μέσω e-mail. Σύμφωνα με κύκλους του Υποικ, μόνο από αυτή τη δράση το δημόσιο ταμείο πρόκειται να εξοικονομήσει περίπου 11,5 εκατ. ευρώ.


Ζητούνται… σκάνερ

Παράλληλα με τις παραπάνω αλλαγές το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, εμφανίζεται να θέτει στο στόχαστρό του και το φαινόμενο της λαθρεμπορίας που υπάρχει σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως είναι τα καύσιμα, ο καπνός, το αλκοόλ κτλ, προχωρώντας, έπειτα από καθυστερήσεις και κωλυσιεργία πολλών ετών, στην προμήθεια, αρχικά, 4 αυτοκινούμενων σκάνερ συνολικού κόστους 12 εκατ. ευρώ. Τα εν λόγω σκάνερ έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν με ευκρίνεια οτιδήποτε μπορεί να κρύβει το οποιοδήποτε όχημα ή κοντέινερ, ή που μπορεί να φέρει επάνω του ένας άνθρωπος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το δημόσιο αναμένεται να ανακτήσει ένα σημαντικό μέρος από τους μέχρι σήμερα διαφυγόντες δασμούς και φόρους που ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, τα αυτοκινούμενα σκάνερ θα διασκορπιστούν και θα επιχειρούν σε διάφορες γωνιές της χώρας καταφέροντας ένα καίριο πλήγμα στη λαθρεμπορία, ενώ θα λειτουργούν ταυτόχρονα και ως φόβητρο για τυχόν διαφθορά από πλευράς των ελεγκτών-υπαλλήλων του υπουργείου. «Τα αυτοκινούμενα σκάνερ, σε κάποιες περιπτώσεις, θα τοποθετούνται σε μικρή απόσταση από συνεργεία υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ που πραγματοποιούν ελέγχους στους δρόμους. Εν αγνοία των τελευταίων, θα επανελέγχονται τα οχήματα που σταμάτησαν νωρίτερα, προκειμένου να τσεκαριστεί ότι όντως οι ελεγκτές έκαναν σωστά τη δουλειά τους και όχι τα στραβά μάτια, με το αζημίωτο» τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Να σημειώσουμε πως η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων έχει ζητήσει την προμήθεια 14 τέτοιων μηχανημάτων, εκ των οποίων τα 10 θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν  στα τελωνεία των συνοριακών διαβάσεων της χώρας, ιδιαίτερα στα ανατολικά και βόρεια σύνορά της. Η συγκεκριμένη απαίτηση «κολλάει» συνεχώς εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, αφού στο σύνολό τους οι σχετικοί διαγωνισμοί έχουν κηρυχθεί… άγονοι. Πρόκειται για μηχανήματα όπως περίπου αυτά που υπάρχουν στα αεροδρόμια και τα οποία λειτουργούν είτε με ακτίνες Xray, είτε με μαγνήτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων έχει ήδη εδώ και ένα χρόνο στείλει στη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του ΥΠΟΙΚ τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται για την προμήθεια των σκάνερ, χωρίς ωστόσο μέχρι και σήμερα να έχει υλοποιηθεί η συγκεκριμένη απαίτηση.

Μάλιστα τα 4 από αυτά θα μπορούσε το δημόσιο να τα είχε παραλάβει πριν από ένα περίπου χρόνο, αφού η αγορά τους είχε δρομολογηθεί να γίνει μέσα από τα πρόστιμα που είχε επιβάλει το δημόσιο στην γερμανική εταιρεία Ζήμενς.

Ωστόσο η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές τις 25ης Ιανουαρίου πάγωσε τη συγκεκριμένη διαδικασία αφού θεωρήθηκε πως τα σχετικά πρόστιμα που επρόκειτο να καταβάλει η Ζήμενς ήταν κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με το συνολικό ποσό που όφειλε στο ελληνικό δημόσιο. Να επισημάνουμε πως οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται σήμερα στις βασικές πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας, γίνονται με σχεδόν πρωτόγονα μέσα, με αποτέλεσμα στις περισσότερες των περιπτώσεων να είναι αδύνατον να ελεγχθούν περισσότερα από ένα ή δύο οχήματα την ημέρα. Αυτό συμβαίνει διότι οι τελωνειακοί υπάλληλοι θα πρέπει από μόνοι τους να αντιληφθούν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει σε κάποιο όχημα, είτε ψάχνοντας με τις ώρες για τυχόν κρύπτες στο εσωτερικό του είτε, όταν πρόκειται για οχήματα μεταφοράς καυσίμων, χτυπώντας- σε κάποιες περιπτώσεις- με το καλέμι τις δεξαμενές τους για να αναληφθούν, δια της… ακουστικής, μέχρι ποιου σημείου φθάνει το ύψος του υγρού!



Πηγή : protothema.gr


Βάζουν ξανά "χέρι" στους συνταξιούχους! Μειώσεις ακόμα και σε συντάξεις των 500 ευρώ!



Σχέδιο για περικοπές στις συντάξεις από 3% ως 7% βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των δανειστών. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα τρέξουν και άλλα μέτρα, όπως η επέκταση της εισφοράς ασθένειας 6% και στα Μετοχικά Ταμεία αλλά και η κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων πριν από τον Μάρτιο του 2016, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το "ψαλίδι" θα είναι μεγαλύτερο στις αποδοχές των συνταξιούχων.

Ισοδύναμα για φρένο στην μείωση των συντάξεων

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, το βασικό σενάριο που εξετάζεται στο υπουργείο προβλέπει τη λήψη πρόσθετων - ισοδύναμων μέτρων τα οποία, αν τα δεχτούν οι δανειστές (σ.σ.: ήδη τα βλέπουν με θετικό μάτι), τότε θα αποφευχθούν για το 2015 οι σχεδιαζόμενες μειώσεις στις συντάξεις.

Έτσι, θα μετατεθούν για την 1/1/2016 με ποσοστά που θα ξεκινούν από 3% για τις συντάξεις από 500 μέχρι 1.000 ευρώ και θα φτάνουν ως 7% για ποσά από 2.500 ευρώ και πάνω.

Τα σενάρια για τις μειώσεις κοστολογούνται και μέχρι στιγμής έχει καταδειχτεί ότι αν μείνουν «απείραχτες» οι συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ, οι μειώσεις θα είναι μεγάλες για όσους έχουν κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Στην ίδια κοστολόγηση, αν η μείωση ξεκινήσει με ένα ποσοστό 3% και στις χαμηλές συντάξεις των 500 ευρώ και άνω, τότε οι μειώσεις «μοιράζονται» αναλογικά στα υπόλοιπα ποσά και κλιμακώνονται ως 7% για όσους παίρνουν από 2.500 ευρώ και πάνω.

Το σενάριο αυτό φέρνει μεν περικοπές και κάτω από τα 1.000 ευρώ, αλλά είναι ηπιότερο από το να μειωθούν σε διπλάσιο ποσοστό οι συντάξεις πάνω από τα 1.000 ή τα 1.500 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να βγει ο λογαριασμός των 2,2 δισ. ευρώ από τις συντάξεις που έχει τεθεί ως αδιαπραγμάτευτος στόχος στο τρίτο Μνημόνιο.

Οι πέντε κλίμακες

Το νέο ψαλίδι -στην περίπτωση που ξεκινήσει από τα 500 ευρώ- εξετάζεται να περιλαμβάνει 5 κλίμακες:

1η κλίμακα: Μείωση 3% από τα 500,00 ευρώ ως τα 1.000,00 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης και σε όλο το ποσό

2η κλίμακα: Μείωση 4% από τα 1.000,01 ευρώ ως τα 1.500,00 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης και σε όλο το ποσό

3η κλίμακα: Μείωση 5% από τα 1.500,01 ευρώ ως τα 2.000,00 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης και σε όλο το ποσό

4η κλίμακα: Μείωση 6% από τα 2.000,01 ευρώ ως τα 2.500,00 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης και σε όλο το ποσό

5η κλίμακα: Μείωση 7% από τα 2.500,01 ευρώ και άνω στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης και σε όλο το ποσό


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής
newsit.gr




Για μένα ΔΕΝ είναι «Απλά Ένας Σκύλος»



Από καιρού εις καιρόν, κάποιοι μου λένε χαλάρωσε, είναι «απλά ένας σκύλος» ή είναι πολλά τα χρήματα που έδωσες «απλά για ένα σκύλο». Δεν μπορούν να καταλάβουν τις αποστάσεις που ταξίδεψα, το χρόνο και το χρήμα που ξόδεψα «απλά για ένα σκύλο».

Μερικές από τις πιο περήφανες στιγμές μου τις έζησα μ’ αυτόν τον «απλά ένα σκύλο». Πολλές ώρες περάσανε με μοναδική μου συντροφιά αυτόν τον «απλά ένα σκύλο» και ούτε μια φορά δεν ένιωσα ασήμαντος. Κάποιες από τις πιο δυστυχισμένες στιγμές μου πάλι δίπλα μου ήταν αυτός ο «απλά ένας σκύλος». Σ’ αυτές τις σκοτεινές μέρες το ευγενικό άγγιγμα αυτού του «απλά ένας σκύλος» μου παρείχε παρηγοριά και σκοπό ώστε να ξεπεράσω τις δυσκολίες της ημέρας.

Εάν κι εσύ νομίζεις ότι είναι «απλά ένας σκύλος», προφανώς καταλαβαίνεις και φράσεις, όπως «απλά ένας φίλος», «απλά ένα ηλιοβασίλεμα» ή «απλά μια υπόσχεση» .

Αυτός ο «απλά ένας σκύλος» έφερε στη ζωή μου την πραγματική έννοια της φιλίας, της εμπιστοσύνης και της αγνής και απλής χαράς. Αυτός ο «απλά ένας σκύλος» φέρνει στην επιφάνεια τη στοργή και την υπομονή που με κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Χάρη σ’ αυτόν τον «απλά ένα σκύλο» θα ξυπνήσω νωρίς το πρωί, θα κάνω μεγάλες βόλτες και θα ανυπομονώ για το μέλλον.

Για μένα, και για κάποιους τύπους σαν κι εμένα, δεν είναι «απλά ένας σκύλος». Ενσαρκώνει όλες μας τις ελπίδες και τα όνειρα για το μέλλον, τις αγαπημένες αναμνήσεις του παρελθόντος και την μοναδικότητα της στιγμής. Αυτός ο «απλά ένας σκύλος» βγάζει από μέσα μου ό,τι καλό υπάρχει σε μένα και απομακρύνει τις σκέψεις μου από τον εαυτό μου και τα προβλήματα της ημέρας.

Ελπίζω ότι κάποια μέρα οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι «απλά ένας σκύλος». Είναι αυτός που μου βγάζει την ανθρωπιά από μέσα μου και με κρατά μακριά από το να είμαι «απλά ένας άνδρας» ή «απλά μια γυναίκα».

Οπότε την επόμενη φορά που θα ακούσεις τη φράση «απλά ένας σκύλος», χαμογέλασε, γιατί «απλά δεν καταλαβαίνουν»...

Άγνωστος συγγραφέας


Πηγή


Ηλεκτρονικό έγκλημα Σφακιανάκης: Η επικοινωνία στην οικογένεια, το Firewall στο διαδίκτυο



«Την ανάγκη τους να μοιραστούν ζητήματα που τους απασχολούν ή και αντιμετωπίζουν στο κοινωνικό τους περιβάλλον, “πληρώνουν” πολλές φορές οι ανήλικοι που εμπιστεύονται τρίτα πρόσωπα στο διαδίκτυο, αφού οι γονείς τους μπορεί να βρίσκονται την ίδια ώρα που αυτά κάνουν “τσατ” (συζήτηση) στο ίντερνετ μέσα στο σπίτι, ωστόσο όπως προκύπτει, δεν αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο για να συζητήσουν με τα παιδιά τους».

Αυτά τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, συνιστώντας στους γονείς ιδίως μετά το σχολείο να αφιερώνουν, έστω και τηλεφωνικά, λίγα λεπτά στα παιδιά τους.

Όπως επισήμανε ο κ. Σφακιανάκης, που συμμετείχε απόψε στο 3ο Συνέδριο Ψυχιατροδικαστικής Βόρειας Ελλάδας, που διοργανώνεται στην Κοζάνη και ολοκληρώνεται αύριο, «δεν φτάνει μόνο να βρισκόμαστε στο ίδιο σπίτι με τα παιδιά μας, αλλά πρέπει να επικοινωνούμε, και αυτό είναι το Firewall σύστημα (τείχος προστασίας) της οικογένειάς μας».

Επισημαίνοντας ότι το διαδίκτυο επηρεάζει 98% θετικά τη ζωή μας και 2% αρνητικά, ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε ότι κακώς έχει «δαιμονοποιηθεί» και υπογράμμισε ότι «εφόσον ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες θα έχουμε μια ασφαλή πλοήγηση».

Αναφορικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη χρήση αυτών, «αλλά με κανόνες» και με γνώμονα ότι «στο διαδίκτυο δεν υπάρχει ανωνυμία και απόλυτη ασφάλεια».

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της παιδικής πορνογραφίας, ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι υπάρχει ένα εξειδικευμένο προσωπικό 20 ατόμων στην Ελληνική Αστυνομία , επισημαίνοντας ότι τα τελευταία εννέα χρόνια έχουν γίνει στη χώρα μας 1050 συλλήψεις. Το φαινόμενο βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, προσέθεσε και εξήγησε ότι «οι παιδόφιλοι γνωρίζουν ότι η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει όλα εκείνα τα εργαλεία για να εντοπίσει, αλλά και να συλλάβει άμεσα τους παραβάτες». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «οι παιδόφιλοι που συλλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια είναι άρρωστα και εθισμένα άτομα που κατευθύνονται με τη σύλληψή τους σε ψυχιατρικά ιδρύματα».

Αναφορικά με τις αυτοχειρίες στο διαδίκτυο, ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει προλάβει/σώσει 1.280 άτομα. «Είμαστε κοντά στον πολίτη, με τον οποίο συμπάσχουμε και σε καμία περίπτωση και ουδέποτε τον αντιμετωπίσαμε ή πρόκειται να το πράξουμε, σαν να είναι πελάτης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.



ΑΠΕ-ΜΠΕ, dimokratiki.gr



Μεϊμαράκης: Η ΝΔ δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να ανασάνει



Κάλεσε τους βουλευτές να μην μπουν σε κλίμα εσωστρέφειας με την διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου

Χρησιμοποιώντας σκληρή ρητορική κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης απευθύνθηκε στους βουλευτές του κόμματος προτάσσοντας την ανάγκη ενότητας και διαβεβαιώνοντας τον ελληνικό λαό πως ως αξιωματική αντιπολίτευση η ΝΔ θα προτείνει λύσεις που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση. Μιλώντας στην πανηγυρική συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ πριν την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής , ο κ.Μεϊμαράκης τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να ανασάνει επισημαίνοντας πως κανείς δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη ΝΔ «σε μέτρα υφεσιακά που φέρουν την υπογραφή Τσίπρα –Καμμένου».

Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε πως η ΝΔ είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προτείνει λύσεις που θα φέρουν νέες θεσεις εργασίας, όπως προτάσεις και για τη γενικευμένη εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος,ενώ επισήμανε πως θα συναινέσει σε αποφάσεις που καταπολεμούν τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Ξεκαθάρισε,όμως,πως η ΝΔ θα συγκρουστεί «με καθε πολιτική που χτυπά αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που επιβάλει μετριότητα και προστατεύει καθε παλαιοκομματικό φαύλο».

Οπως είπε στις «δύσκολες ώρες που ακολουθούν οι ευθύνες μας είναι όλες τεράστιες» και κάλεσε τους βουλευτές να μην μπουν σε κλίμα εσωστρέφειας με την διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου. «Μην μπούμε σε κλίμα εσωστρέφειας. Πιστεύω ότι όλοι μαζί θα πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία γιατί οποιος και να εκλεγεί εμείς θα τον στηρίξουμε. Σήμερα στέλνουμε μήνυμα ότι η ΚΟ προχωρά ενωμένη και αραγής. Η ΝΔ είναι ο έταιρος ισχυρός πυλώνας του δημοκρατικού πολιτεύματος, δεν υπάρχει προοπτική χωρίς τη ΝΔ, την ενότητα την εγγυάται η ΚΟ» τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση της υποψηφιότητας του Αδωνι Γεωργιάδη εξαπολύοντας επίθεση κατά του προέδρου της ΠΕ και της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου.

« Με ενημερώνουν ότι η ΚΕΦΕ,που είναι τελείως αυτόνομη και πήρε χθες λάθος απόφαση,έκανε δεκτή την υποψηφιότητα του καλού φίλου Αδωνι Γεωργιάδη. Δεν μπορούν οι τυπολατρίες να ξεπερνούν τις πολιτικές. Η απόφαση της ΚΕΦΕ δεν με εκφράζει και με τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ έχω να συνομιλήσω μαζί του από την ημέρα των εκλογών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης. Οσον αφορά τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν σαφής ξεκαθαρίζοντας πως «δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και θα ψηφίσουμε όχι αφού εκφράσουμε τις απόψεις και τις διαφωνίες μου.»

Σύμφωνα με τον κ. Μειμαράκη η ΝΔ θα προτείνει για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής τον Νικήτα Κακλαμάνη,ενώ ελεύθεροι είναι οι βουλευτές να αποφασίσουν κατά συνείδηση για τη θέση του προέδρου του Σώματος.


Πηγή : news.gr



Τσίπρας: Καθαρή εντολή για μεγάλες, αναγκαίες μεταρρυθμίσεις



«Βρισκόμαστε εδώ μετά από μια δύσκολη αλλά νικηφόρα εκλογική μάχη, δεν πετάμε στα σύννεφα αλλά δικαιούμαστε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι από την λαϊκή ετυμηγορία, γιατί ο λαός δικαίωσε τον σκληρό και έντιμο αγώνα που δώσαμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το δίκιο του και για να διεκδικήσουμε η χώρα να μπορεί σε συνθήκες σταθερότητας να έχει προοπτική». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ευχόμενος στους βουλευτές καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο λαός «δικαίωσε και την επιλογή μας να προχωρήσουμε σε έναν συμβιβασμό» και πως «πάνω απ' όλα όμως με την επιλογή του έβαλε τέλος στα σχέδια του παλιού και χρεοκοπημένου συστήματος για μια μικρή αριστερή παρένθεση». Υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση μας έχει πλέον καθαρή εντολή 4ετίας και εμείς καθαρή εντολή να τολμήσουμε τις μεγάλες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».

Ανέφερε ότι τώρα το κατεστημένο γνωρίζει πως όταν είναι δεδομένη η επιθυμία του λαού να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και να κάνουμε τις μεγάλες αναγκαίες τομές, «κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει». «Η πραγματική αντιπολίτευση στην προσπάθεια μας να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα θα είναι αυτό το κατεστημένο», συνέχισε, για να υπογραμμίσει: «Δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν την προσπάθεια μας».

«Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια πολύ σημαντική διαπραγμάτευση, αυτή που αφορά στην ανάγκη απομείωσης του χρέους η οποία σύμφωνα με τη συμφωνία θα ξεκινήσει μετά την πρώτη αξιολόγηση, εντός του έτους», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο στόχος της διεθνοποίησης του ζητήματος του χρέους και η προσπάθεια που έκανε επ' αυτού στη ΓΣ του ΟΗΕ, την οποία χαρακτήρισε ένα κατάλληλο βήμα". Ανέφερε ότι η προσπάθεια αυτή ήταν εκ του αποτελέσματος «εξαιρετικά αποδοτική». «Κάποιοι δυσαρεστήθηκαν», είπε, εξηγώντας ότι πρόκειται γι' αυτούς που ήθελαν την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, να υποστηρίζει ότι το χρέος είναι βιώσιμο για να απαλλάξει τους δανειστές από την υποχρέωση να το διευθετήσουν. «Θα προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση με ανοικτά χαρτιά και καθαρές κουβέντες», σημείωσε.

Επισήμανε ότι αυτή η στάση που ακολούθησε η κυβέρνηση και το προηγούμενο διάστημα ενίσχυσε σημαντικά τη θέση της χώρας, «έχουμε κερδίσει έδαφος στη μεγάλη αυτή μάχη και θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε αρκεί να είμαστε έτοιμοι και ρεαλιστές και προετοιμασμένοι να προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις».

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε στη ΝΔ «αντί να παίζει παιχνίδια γύρω από το θέμα των επενδύσεων, να παραδεχτεί ότι επί των ημερών της δεν έγινε απολύτως τίποτα για την προσέλκυση επενδύσεων». Επιπλέον κάλεσε τη ΝΔ «αντί να μεμψιμοιρούν», να συνδράμουν τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης που έχει ξεκινήσει για να δημιουργήσει συμμαχίες και να ενισχύσει την θέση της χώρας για να έχουμε αποτέλεσμα στη μεγάλη συζήτηση για το χρέος. Πρόσθεσε ότι εάν πρόκειται να λένε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, θα είναι καλύτερα να παραμείνουν σιωπηλοί.

Για το αμέσως επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε τα ανοιχτά σημεία της συμφωνίας ώστε να διασφαλίσει η κυβέρνηση:
-την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων με ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας,
-την υιοθέτηση ισοδυνάμων ώστε να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος,
-την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε να μπει επιτέλους ένας φραγμός στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ώστε να μπει τέλος στην κατάσταση εξαίρεσης στην αγορά εργασίας
-τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, με την υιοθέτηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες

Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του σε επισημάνεις προς τους υπουργούς και τους βουλευτές, ενώ έκανε σαφή αναφορά για διόρθωση του νόμου που αφήνει «παράθυρα» στην επιστροφή των επίορκων υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα.

«Όταν κάνουμε λάθος οφείλουμε να το διορθώνουμε αμέσως, όταν το διαπιστώνουμε», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι ο «νόμος Μητσοτάκη», που έθετε σε αυτοδίκαιη αργία όποιον αντιμετώπιζε πειθαρχικές διώξεις, πριν καν ληφθούν αποφάσεις από τα πειθαρχικά συμβούλια ή τα δικαστήρια, ήταν κατάπτυστος και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολύ καλά που τον κατάργησε. Ωστόσο, σημείωσε ότι «όταν όμως είδαμε ότι η κατάργησή του ανοίγει παράθυρο να επιστρέψουν στο δημόσιο επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, που θα έπρεπε όντως να έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία τους, έπρεπε να παρέμβουμε αποφασιστικά. Πριν μας το υποδείξει ο οποιοσδήποτε».

Λάθη θα γίνονται, είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά «το ζητούμενο είναι να τα αντιμετωπίζουμε ριζικά και αποτελεσματικά όταν τα συνειδητοποιούμε».

Επίσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση έχει ως βασική προτεραιότητα μέσα στην τετραετία να ανοίξει τα μεγάλα ζητήματα της δημοκρατίας, της συνταγματικής αναθεώρησης, της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, του ριζικού μετασχηματισμού του κράτους, αλλά με τρόπο συντεταγμένο, στον σωστό χρόνο και μετά από σοβαρή διαβούλευση και όχι με δηλώσεις στο πόδι και χωρίς συνεννόηση.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, «με οδηγό μας τη συλλογικότητα, την πολιτική συνεννόηση και τη συμμετοχή όλων, οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινοβουλευτική ομάδα πρότυπο δημοκρατίας, πρότυπο συλλογικής σκέψης αλλά και δράσης».



Πηγή 


Επιβράβευσε ο Τσίπρας την "επιτυχημένη" πορεία της Τασίας Χριστοδουλοπούλου στο μεταναστευτικό!!!




Τ. Κουράκης, Τ. Χριστοδουλοπούλου και Γ. Βαρεμένος οι 3 αντιπρόεδροι της Βουλής από ΣΥΡΙΖΑ

Με τη διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή των τριών αντιπροέδρων της Βουλής, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων, η οποία και πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν οι: Τάσος Κουράκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Βαρεμένος. Η κατάταξη στη σειρά των αντιπροέδρων θα είναι επιλογή του κ. Τσίπρα.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν ακόμα πέντε υποψηφιότητες για τις θέσεις των αντιπροέδρων: Χαρά Καφαντάρη, Εύη Καρακώστα, Νίκος Συρμαλένιος, Δημήτρης Γάκης, Μουσταφά Μουσταφά.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο -μετά την εκλογή του προέδρου της Βουλής- προκειμένου να εκλεγούν ο Γραμματέας της Κ.Ο. και οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μπακογιάννη: Λάθος κ.Παπαμίκο… Βλάψατε την παράταξη




Κόκκινο πανί ο Παπαμίκος για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής που απέρριψαν την υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη για την προεδρία του κόμματος, έγραψε στο twitter «Βλάψατε την παράταξη».



«Λάθος κ.Παπαμίκο κ μέλη της επιτροπής, αν κόψατε τον Α. Γεωργιάδη για 6 λεπτά, βλάψατε την παράταξη. Ελπίζω να κάνετε δεκτή την ένσταση», έγραψε η Ντόρα Μπακογιάννη.


Πηγή