Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Ανοιχτός ο κίνδυνος για νέα μείωση έως 14% στις επικουρικές συντάξεις



Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Σε κύκλο απανωτών μειώσεων μπαίνουν οι επικουρικές συντάξεις από την πρώτη Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα κατά 5,2% θα μειωθούν οι συντάξεις Σεπτεμβρίου των έντεκα ταμείων που θα ενσωματωθούν στο ΕΤΕΑ άμεσα.

Κατά 6% θα μειωθούν έμμεσα όλες οι επικουρικές συντάξεις από την 1η Σεπτεμβρίου λόγω της επιβολής της νέας εισφοράς υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Η μείωση αυτή θα φτάσει το 10% κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2015 λόγω της αναδρομικής εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2015.

Κατά 14% ενδέχεται να μειωθούν όλες οι επικουρικές συντάξεις από τον ερχόμενο Νοέμβριο σε περίπτωση εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Το κόστος της ενσωμάτωσης στο ΕΤΕΑ

Το έλλειμμα των άλλων 11 επικουρικών ταμείων τα οποία θα ενσωματωθούν στο ΕΤΕΑ εκτιμάται γύρω στα 50 -100 εκατ. ευρώ. Κατά 5,2% θα μειωθούν άμεσα οι επικουρικές συντάξεις των ασφαλισμένων που θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

Έμμεσες μειώσεις λόγω εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ

Στις παραπάνω μειώσεις δεν συμπεριλαμβάνεται η έμμεση μείωση (6%) η οποία θα προκληθεί στις επικουρικές συντάξεις από την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ και που θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου του 2015. Να σημειωθεί ότι στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2015, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου θα "μοιραστεί" σε τρεις ισόποσες δόσεις η εισφορά 6% στις επικουρικές συντάξεις του διμήνου Ιουλίου και Αυγούστου 2015 αναδρομικά. Συνεπώς, στις επικουρικές συντάξεις του τελευταίου τριμήνου του έτους η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ θα ανέλθει στο 10% μηνιαίως (6% για τον κάθε μήνα συν 4% η αναδρομική μείωση).

Το έλλειμμα 14% του ΕΤΕΑ ανοίγει το δρόμο για νέες μειώσεις

Το έλλειμμα 330-350 εκατ. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στο 14% των δαπανών του Ταμείου για συντάξεις σε ετήσια βάση (2,35 δισ. ευρώ) θα ευθύνεται για τις πιθανές περικοπές στις συντάξεις του ΕΤΕΑ κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2015.

Αυτό ειδικά θα συμβεί, αν οι ελληνικές αρχές δεν βρουν ισοδύναμα μέτρα στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου 2015, όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Στελέχη του ΕΤΕΑ πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αναζητούν και άλλες εναλλακτικές λύσεις ενίσχυσης των εσόδων του ταμείου μέσω αξιοποίησης της περιουσίας του η αξία της οποία αγγίζει τα 2,7 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, οι προβλέψεις για έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές προμηνύονται αρνητικές μέχρι τέλος του 2015 αλλά και αρχές του 2016, λόγω της ύφεσης στην οποία έχει μπει η ελληνική οικονομία. Ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2015 τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία είναι κατά 9,6% (855 εκατ. ευρώ) χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο προκάτοχος του κ. Χαϊκάλη, ο Δημήτρης Στρατούλης, από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Ιουλίου δεν είχε υπογράψει δύο υπουργικές αποφάσεις που προέβλεπαν διαδοχικές μειώσεις 8% και 7% στις επικουρικές συντάξεις, κινούμενος πάνω στη προγραμματική "γραμμή" της κυβέρνησης περί μη – μείωσης των συντάξεων.

Να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, το ΕΤΕΑ δεν μπορεί να αντλήσει πόρους από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), γεγονός που αναμένεται να οξύνει το πρόβλημα ρευστότητας του εν λόγω Ταμείου, σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας.Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2015 το ΕΤΕΑ έχει λάβει 50 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ.

Τι έχει πει ο κ. Κατρούγκαλος

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος έχει ήδη μιλήσει για μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις άνω των 2000 ευρώ. Υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Εργασίας ερμηνεύουν ότι η  "γραμμή" του κ. Κατρούγκαλου οδηγεί κυρίως σε μειώσεις των επικουρικών συντάξεων οι οποίες αποτελούν κατά μέσο όρο το 15% των αποδοχών ενός απομάχου της δουλειάς από συντάξεις.

Ποια είναι τα 11 επικουρικά ταμεία που ενσωματώνονται στο ΕΤΕΑ

Με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Παύλου Χαΐκάλη, ενσωματώνονται από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 οι εξής έντεκα τομείς επικουρικής ασφάλισης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο:

1) οι Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. (Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων (Τ.Ε.Α.Υ.Α.Π.), Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ελληνικής Χωροφυλακής (Τ.Ε.Α.Ε.Χ.) και Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (Τ.Ε.Α.Υ.Π.Σ.) αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

2) ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.

3) ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (Τ.Ε.Α.Α.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.

4) ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (Τ.Ε.Α.Π.Υ.Κ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.

5) ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.

6) ο Τομέας Ασφάλισης Συμβολαιογράφων (Τ.Α.Σ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.

7) ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (Τ.Ε.Α.Δ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.



Πηγή : capital.gr


Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Δεν υπηρετεί στην ΕΥΠ ο αστυνομικός που κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε την επίθεση κατά Καμμένου



Σε ανακοίνωση σχετικά με δημοσιεύματα περί υποκίνησης της επίθεσης με αυγά κατά του Πάνου Καμμένου στην Κω από αστυνομικό που υπηρετεί στην ΕΥΠ προέβη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση έχει ως εξής: «μετά από δημοσιεύματα και καταγγελίες ότι αστυνομικός που υπηρετεί στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποκίνησε και ενεπλάκη σε επίθεση κατά Υπουργού της Κυβέρνησης στην Κω, σας γνωστοποιούμε ότι μετά από ενδελεχή έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προέκυψε ότι από το 2009 μέχρι σήμερα δεν υπηρετεί σε αυτήν αστυνομικός με το όνομα που καταγγέλθηκε».

Σημειώνεται ότι σε σχετική ανακοίνωση των ΑΝΕΛ αναφέρεται ότι «ο συγκεκριμένος αστυνομικός υπηρετούσε στην ΕΥΠ από το 2006 έως το 2008 και μας προβληματίζει για ποιο λόγο το αποκρύπτει ο διοικητής της ΕΥΠ»


Πηγή : huffingtonpost.gr



Στον αέρα ο κρατικός προϋπολογισμός του επταμήνου



Στον αέρα ο κρατικός προϋπολογισμός στο επτάμηνο του έτους, με τα έσοδα του προϋπολογισμού να παρουσιάζουν κατάρρευση κατά 4 δισ. ευρώ, ενώ απο την άλλη πλευρά διαφαίνεται ξεκάθαρα η στάση πληρωμών απο το Δημόσιο προς τους επιχορηγούμενους φορείς και τους προμηθευτές. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και ενδεχομένως να επιδεινωθεί εξ αιτίας των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ο προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 3,712 δισ. ευρώ το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015, έναντι πλεονάσματος 2,279 δισ. ευρώ το αντίστοιχο επτάμηνο του 2014 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,988 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 840 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,736 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014 και στόχου για έλλειμμα 1,375 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών:

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 26,874 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,942 δισ. ευρώ ή 12,8 % έναντι του στόχου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 24,839 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,097 δισ. ευρώ ή 14,2 % έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, η υστέρηση, για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015, έναντι του στόχου οφείλεται:

- στην παράταση υποβολής δήλωσης και πληρωμής της α’ δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

- στην παράταση υποβολής δήλωσης και πληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

- στη μη βεβαίωση και πληρωμή της α’ δόσης του ΕΝΦΙΑ 2015

- στην μη είσπραξη εσόδων από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs) ύψους 1,724 δισ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,546 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 318 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2,035 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 155 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του Ιουλίου 2015 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,046 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 3,044 δισ. ευρώ ή 38% σε σχέση με το μηνιαίο στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 5,039 δισ. ευρώ μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 2,441 δισ. ευρώ ή 33%.

Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (κυρίως τα φορολογικά έσοδα) για τον Ιούλιο είναι αυξημένα κατά 185 εκατ. Ευρώ, σε σχέση με τα προσωρινά στοιχεία.

Την περίοδο του Ιουλίου 2015 σημαντική υστέρηση έναντι του στόχου παρουσίασαν:

- Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 448 εκατ. ευρώ ή 29%,

- Οι φόροι περιουσίας κατά 671 εκατ. Ευρώ

- Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 152 εκατ. ευρώ ή 28%,

- Ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 62 εκατ. ευρώ ή 27%,

- Οι λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 33 εκατ. ευρώ ή 33%.

- Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 72 εκατ. ευρώ ή 23%.

Αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου ήταν τα έσοδα από:

- το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 381 εκατ. ευρώ ή 120%,

- το ΦΠΑ λοιπών κατά 6 εκατ. ευρώ ή 0,5%.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 215 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 197 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (412 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού το επτάμηνο ανήλθαν στα 27,714 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4,477 δισ. ευρώ έναντι του στόχου .

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού το επτάμηνο ανήλθαν σε 26,516 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 3,104 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2,883 δισ. ευρώ, των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 358 εκατ. ευρώ και των καταπτώσεων εγγυήσεων κατά 81 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 1,785 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 6,3%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 39 εκατ. ευρώ για εφημερίες ιατρών ΕΣΥ, 50 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας, 41 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 16 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 1,198 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,372 δισ. ευρώ έναντι του στόχου και μειωμένες κατά 1,767 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικά για τον μήνα Ιούλιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,472 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 387 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,428 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 61 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών το μειωμένο ύψος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως στον επαναπροσδιορισμό του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις επικρατούσες περιοριστικές ταμειακές συνθήκες. Εκτιμάται ότι μετά την ομαλοποίηση των ταμειακών συνθηκών, οι δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα των στόχων του προϋπολογισμού.



Πηγή : kathimerini.gr


Φρίκη... 85χρονος ασέλγησε σε 5χρονο κοριτσάκι στη Φθιώτιδα



Μόνο αποτροπιασμό μπορεί να προκαλέσει σε κάθε νοήμονα και φυσιολογικό άνθρωπο η είδηση ότι ένας 85χρονος ασέλγησε σε 5χρονο κορίτσι αρκετές φορές το τελευταίο 6μηνο σε χωριό της Δυτικής Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο 85χρονος διατηρούσε ερωτικές σχέσεις και φιλοξενούσε στο σπίτι του στο χωριό μια 60χρονη βουλγαρικής καταγωγής που είναι και γιαγιά της 5χρονης. Τη Δευτέρα το πρωί ο 85χρονος με την 60χρονη μετέφεραν στο νοσοκομείο της Λαμίας την 5χρονη, η οποία παραπονούταν για «πόνο στα γεννητικά της όργανα».

Το κοριτσάκι και η γιαγιά του περιέγραψαν στους γιατρούς ανατριχιαστικές εικόνες για τον 85χρονο.
Λίγο αργότερα σε κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι έχει πέσει θύμα εκβιασμού γιατί όπως ισχυρίζεται η 60χρονη του ζητούσε χρήματα που δεν είχε να της δώσει.

Παιδοψυχολόγος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η 5χρονη είχε πέσει θύμα ασέλγειας τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο. Πάντως, στην έκθεσή του γυναικολόγος του νοσοκομείου της Λαμίας δεν εντοπίζει στοιχεία βιασμού.

Το κορίτσι μεταφέρθηκε στην Αθήνα για εξετάσεις από όπου αναμένονται και τα σχετικά πορίσματα, ενώ ο 85χρονος αναμένεται σήμερα να καταθέσει στον ανακριτή Λαμίας.



Πηγή: ΑΜΠΕ, imerisia.gr


Τασία: «Οι Σύροι έχουν λεφτά. Μακάρι να μπορούσαμε να τους κρατήσουμε εδώ και να επενδύσουν εδώ»



Συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για το μεταναστευτικό ζήτημα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλόπουλου, του υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα κι όλων των δημάρχων των νησιών του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με την ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, που προλόγισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο κ. Γιώργος Πατούλης μίλησε για τη διαφοροποίηση της εικόνας των νησιών του Αιγαίου λόγω του αυξημένου αριθμού μεταναστών, σημειώνοντας πως «στις περιοχές αυτές δεν υπήρξαν έγκαιρα οι χώροι υποδοχής κι οι άνθρωποι πραγματικά λιάζονταν κάτω από τα δέντρα και τις πλατείες».

Ο κ. Πατούλης, μεταξύ άλλων, έθεσε τέσσερα θέματα προς τους αρμόδιους υπουργούς και συγκεκριμένα τα κάτωθι:

1. Πότε και με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα
2. Πώς θα δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα
3. Πώς θα μετακινηθούν αυτά τα ρεύματα προς τα κέντρα υποδοχής και τι σημαίνει αυτό για την Αθήνα κι άλλους δήμους
4. Πώς θα γίνει η προώθηση τους στην ΕΕ ώστε να μην υπάρξει λίμναση στους θαλάμους πρώτης υποδοχής.

Η κυρία Χριστοδουλουπουλου, που έλαβε στη συνέχεια το λόγο, αφού εξήγησε ποια είναι η διαφορά πρόσφυγα και μετανάστη, υπογράμμισε πως σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουμε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με 52 εκατ. πρόσφυγες και 216 εκατ. μετανάστες που αναζητούν εργασία.

«Πέσαμε και στον Αύγουστο που οι ροές ήταν μεγάλες και δεν υπήρξαν θέσεις στα καράβια. Έτσι, ναυλώσαμε το πλοίο που φαίνεται να μην έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα, αφού όσοι φεύγουν, άλλοι τόσοι έρχονται», είπε για την τραγική κατάσταση στο Αιγαίο η υπουργός, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε νεύμα στους πρόσφυγες να έρθουν ή εγώ προσωπικά. Αυτά λέγονται είτε από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν είτε σκοπίμως. Ο,τι κάνουμε δεν είναι αριστερή πολιτική. Είναι η νόμιμη πολιτική που τηρείται παντού κι οι Ευρωπαίοι την έχουν στηρίξει».

«Η Ελλάδα είναι χώρα transit και κανείς δε θέλει να μείνει, πρώτον, γιατί δεν είναι πλούσια, δεύτερον, γιατί δεν έχουν συγγενείς και τρίτον, γιατί δε γνωρίζουν τη γλώσσα», συνέχισε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, σημειώνοντας πως το 80% των μεταναστευτικών ροών αφορά σε πρόσφυγες και το 20% σε μετανάστες.

«Τα θαλάσσια σύνορά μας είναι 16,500 χιλιόμετρα. Πώς μπορούμε να τά προστατεύσουμε; Όποιος γνωρίζει να μάς πει κι εμάς. Όταν χρειάζονται 30 λεπτά για την ταυτοποίηση ενός ατόμου, τότε ο μέγιστος αριθμός που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε είναι 300», πρόσθεσε.

«Η κυρία Μέρκελ αυτό είπε: να βοηθήσουν στη διαδικασία ταυτοποίησης. Με αυτό το μνημόνιο δε μπορούμε να προσλάβουμε άλλους. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί να φτιάχνεις υποδομές και να εξαφανιστούν οι πρόσφυγες», σημείωσε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, υπογραμμίζοντας πως «μια μειοψηφία στα νησιά έχει πλουτίσει, γιατί οι Σύροι έχουν λεφτά. Μακάρι να μπορούσαμε να τους κρατήσουμε εδώ και να επενδύσουν εδώ τα λεφτά τους».

«Στην Παιονία δε μπορούμε να φτιάξουμε κέντρο υποδοχής. Θα κατηγορηθούμε για παρέμβαση, προτροπή κι ηθική αυτουργία στην παράνομη έξοδο προσφύγων από τη χώρα. Υπάρχουν όρια στην πολιτική», δήλωσε, επίσης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί κι ότι οι ροές είναι τόσο αυξημένες, καθώς λόγω του τείχους που θα χτιστεί στην Ουγγαρία φοβούνται πως θα ξεμείνουν στην Ελλάδα, τα Σκόπια ή σε κάποια άλλη χώρα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας έκανε λόγο για έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδιασμού.

«Το πρόβλημα έχει τρεις διαστάσεις, είναι ανθρωπιστικό, χρειάζεται εσωτερική, εθνική κι ευρωπαϊκή ασφάλεια, κι απαιτείται κοινωνική συνοχή. Πρέπει να συνυπάρχουν και τα τρία. Το επιδιώκουμε αυτό. Κάνουμε διαρκείς συσκέψεις, υπάρχει σχεδιασμός και λαμβάνουμε αποφάσεις κάποιες φορές μη ανακοινώσιμες», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Θοδωρής Δρίτσας, ευχαριστώντας στη συνεχεία την αυτοδιοίκηση που «το βάρος που σηκώνει είναι τεράστιο και μπορεί και συνεισφέρει τα μέγιστα».

Ο κ. Δρίτσας συνέχισε λέγοντας πως το 2014 είχαμε αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 284% σε σχέση με το 2013 και τον Ιούλιο του 2014 σημειώθηκε η πρωτη έκρηξη.

«Το τελευταίο διάστημα 200.000 πέρασαν στην Ελλάδα από τη θάλασσα κι οι 60.000 διασώθηκαν από το Λιμενικό χωρίς κανέναν πνιγμό», είπε, ακόμη, εξαίροντας τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των λιμενικών αρχών.

Τον λόγο πήρε έπειτα ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, λέγοντας πως «το πρόβλημα υπάρχει χρόνια. Οι δύο υπουργοί δε δεσμεύτηκαν για τίποτα. Η δημόσια διοίκηση δε μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές. Θα έρθουμε σε λίγους μήνες πάλι για να κάνουμε συλλογική ψυχοθεραπεία».

«Σε λίγο καιρό δε θα μπορούμε να ξεχωρίσουμε πρόσφυγες και μετανάστες. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο. Υπάρχει παντελής απουσία των ενόπλων δυνάμεων. Υπάρχουν χώροι που δεν ξέρουμε τι γίνεται. Με κάλεσε ο κ. Φλαμπουράρης για το Πεδίον του Άρεως. Θα μπορούσα να αποποιηθώ των ευθυνών μου και να του πω πάρε τον Καμμένο ή την Περιφέρεια», δήλωσε, μεταξύ άλλων.

«Δώσαμε τον χώρο στον Ελαιώνα, αν και οι χρήσεις του δεν το επιτρέπουν. Άκουσα τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο, να λέει: σας αγαπάμε, αλλά δεν χωράμε. Έμαθα πως στη Θεσσαλονίκη έγινε μια σύσκεψη και για αυτό άλλαξε η ρότα του πλοίου από Θεσσαλονίκη σε Αθήνα», είπε, ακόμη, καταλήγοντας πως «η ΚΕΔΕ πρέπει να πάρει επάνω της τους χώρους φιλοξενίας και την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων».

Τι είπαν οι δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου


Μετά τις τοποθετήσεις Πατούλη, Χριστοδουλοπούλου, Δρίτσα και Καμίνη, ο λόγος εδόθη στους δημάρχους των νησιών του Αιγαίου που έχουν «βουλιάξει» από μετανάστες.

«Ξέρουμε αν όλοι αυτοί θα είναι πάντα πρόσφυγες ή κάτι άλλο; Έτσι ανεξέλεγκτα θα μπαίνουν;», διερωτήθηκε ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος.

«Μέσα σε δύο μήνες πέρασαν από το νησί τόσοι μετανάστες όσοι είναι κι ο πληθυσμός μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις που δημιουργήθηκαν αναταραχές στη Λέσβο ήταν λόγω της καθυστέρησης. Κανείς δε θέλει να πάρει στο λαιμό του ανθρώπινες ζωές», είπε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. «Η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη. Υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης και προσπαθώ να την αποφύγω πάσει θυσία», πρόσθεσε, ζητώντας από την κυβέρνηση περισσότερα πλοία για τη μεταφορά των μεταναστών.

«Οι 150.000 που έφτασαν φέτος είναι πολλοί λιγότεροι από τα 2,5 εκατομμύρια που βρίσκονται στην Τουρκία», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, ζητώντας λύσεις μακροπρόθεσμες και βασισμένες σε σχέδιο.


Κόντρα του δημάρχου Κω με Δρίτσα-Τασία


"Δε δέχομαι το νησί της Κω να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Διεκδικούμε βιώσιμες λύσεις. Είναι δυνατόν η Ελλάδα να πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει μόνη της το πρόβλημα και την Ευρώπη; Οι ψευδαισθήσεις των τελευταίων μηνών οδήγησαν σε ενα τρίτο μνημόνιο, πιο επώδυνο από τα άλλα", δήλωσε στην ομιλία του ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης, ερχόμενος σε αντιπαράθεση στη συνέχεια με τον κ. Δρίτσα και την κυρία Χριστοδουλοπούλου. Οι κατηγορίες του κ. Κυρίτση για σκόπιμους και λάθος χειρισμούς προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των δύο υπουργών με τον κ. Κυρίτση να λέει πως δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κι ότι ο κ. Πανούσης έλυσε πρόσκαιρα το πρόβλημα. Η αντιπαράθεση, όμως, δεν έληξε εκεί.

"Κάθε χώρα έχει σύνορα είχε πει πρόσφατα σε συνέντευξή του ο κ. Πανούσης", ήταν τα λόγια του κ. Κυρίτση, που εξόργισαν τον κ. Δρίτσα, ο οποίος του απάντησε τα εξής: "Τα προστατεύουμε και δεν κινδυνεύουν. Καλό είναι τέτοιες τοποθετήσεις να μη γίνονται ούτε δημόσια ούτε ιδιωτικά".

"Το πρόβλημα ξεπερνά πλέον τις αντοχές της κάθε τοπικής κοινωνίας", σχολίασε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Καλύμνου, Ιωάννης Γαλούζης, προσθέτοντας πως "ο δήμαρχος είναι αυτός που δέχεται τις κραυγές αγανάκτησης πολιτών κι επιχειρηματιών".

Την ανάγκη για χρηματοδότηση για την ανακατασκευή χώρου που θα γίνει κέντρο υποδοχής και τακτική δρομολόγηση πλοίου επισήμανε, από την άλλη, ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας. "Ο χειμώνας δε θα επιτρέπει την παραμονή τους στην ύπαιθρο. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα", τόνισε.

"Όλα τα προβλήματα των νησιών έρχονται σε εμένα", είπε προς τους συναδέλφους του ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης. "Όταν μαζεύτηκαν 6.000 γιατί έκλεισαν τα Σκόπια τα συνορά τους και τελικά έφυγαν άφησαν πίσω τους ένα βομβαρδισμένο τοπίο", σχολίασε σχετικά με τις καταστάσεις που βιώνει καθημερινά ο Δήμος του, υπογραμμίζοντας πως "υπάρχουν όρια παράνομου και το υπουργείο πρέπει να επιληφθεί του ζητήματος".

"Είμαστε στα άκρα και μας πετάτε στην άκρη. Ντροπή! Δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Με πήραν ξαφνικά να μου πουν ότι C-130 φέρνει 10.000 κονσέρβες και να τις μεταφέρω. Όλα τα μαθαίνω από τα κανάλια", κατήγγειλε.


Πηγή


ΥΠΕΞ για κατεδάφιση ναού στη Χειμάρρα: Οι Αλβανοί λειτουργούν όπως οι τζιχαντιστές



Σκληρή ανακοίνωση της ελληνικής διπλωματίας ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντιδράσει

«Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος» το μήνυμα προς τα Τίρανα - Σοκ από την απόφαση της κυβέρνησης Ράμα να ισοπεδώσει με μπουλντόζες τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας καταστρέφοντας και τις ιερές εικόνες

Παρά τις προειδοποιήσεις της ελληνικής πλευράς η αλβανική κυβέρνηση του Έντι Ράμα προχώρησε στο αδιανόητο: Κατεδάφισε μέσα στη νύχτα τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας.

Η αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας ήταν άμεση και σκληρή. Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας επισημαίνει ότι καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας νομίζαμε ότι γινόταν μόνο από τους τζιχαντιστές, παραλληλώντας ευθέως τις ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης του Έντι Ράμα με τις φρικιαστικές πράξεις του Ισλαμικού Κράτους.

«Η καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής από τους τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στη γειτονική χώρα, την Αλβανία» τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος» συνεχίζει με έναν βαρύ υπαινιγμό ο Κωνσταντίνος Κούτρας, επί της ουσίας προαναγγέλοντας αλλαγή στάσης της Αθήνας σε όλα τα θέματα που μπορεί να ενδιαφέρουν διμερώς τα Τίρανα και τα οποία εξαρτώνται από τη συναίνεση των ελληνικών κυβερνήσεων, είτε πρόκειται για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είτε για οτιδήποτε άλλο.

«Για τις εν προκειμένω κινήσεις της Ελλάδας προς την Αλβανία και προς τη Διεθνή Κοινότητα θα ενημερωθείτε άμεσα. Ουδέν σχόλιο περαιτέρω» καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την σημερινή κατεδάφιση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας.



Πηγή : protothema.gr



Σοκ: Εκτέλεση δημοσιογράφων σε απευθείας σύνδεση



Μία δημοσιογράφος και ένας εικονολήπτης έπεσαν νεκροί στη Βιρτζίνια, από πυρά που δέχθηκαν, την ώρα που έπαιρναν συνέντευξη η οποία μεταδιδόταν απευθείας από το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο οποίο εργάζονταν, ανακοίνωσε ο εργοδότης τους, το τηλεοπτικό δίκτυο το WDBJ7, το οποίο και μετέδωσε τις εικόνες από το περιστατικό.

Η δημοσιογράφος Αλισον Πάρκερ και ο εικονολήπτης Ανταμ Γουάρντ έχασαν τη ζωή τους στο πρωτοφανές και σοκαριστικό περιστατικό.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μαγνητοσκοπήθηκαν από τον 27χρονο εικονολήπτη του WDBJ7 πριν πέσει νεκρός, αρχικά ακούγονται πυροβολισμοί, η κάμερα πέφτει στο έδαφος και μαγνητοσκοπεί τα πόδια αυτού που πυροβόλησε, ο οποίος σκοτώνει τη δημοσιογράφο από την οποία ακούστηκαν μόνο κραυγές.





Δημοσκόπηση: «Ντέρμπι» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ- Στη Βουλή τα κόμματα του Λαφαζάνη και του Λεβέντη



«Ντέρμπι» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου προκύπτει από πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας INTERVIEW για λογαριασμό της Βεργίνα Τηλεόραση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τις δυνάμεις του, η Νέα Δημοκρατία πλησιάζει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή μπαίνει το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη με ποσοστό 4.5%, ενώ υψηλά ποσοστά συγκεντρώνει και το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 24%, με την Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί με 22%. Τρίτο κόμμα έρχεται η Χρυσή Αυγή με 6%, ενώ ακολουθούν Ποτάμι (5,5%), ΚΚΕ (4,5%), ΠΑΣΟΚ (4,5%), Λαϊκή Ενότητα (4,5%), Ένωση Κεντρώων (4%) και οι ΑΝΕΛ (3,5%).

Σημαντικό στοιχείο είναι και έλλειψη συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται μόλις στο 50%, ενώ αντίθετα στη Νέα Δημοκρατία η συσπείρωση παρουσιάζεται στο 70% με ανοδικές τάσεις.

Παράλληλα από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι τόσο οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας όσο και αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν μονόδρομο το ευρώ σε συντριπτικό ποσοστό, ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες θεωρούν λάθος την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές.










Πηγή : newpost.gr


To μυκηναϊκό ανάκτορο και το Ιερό του Απόλλωνα αποκαλύφθηκαν στην Λακωνία




Ένα νέο μυκηναϊκό ανάκτορο φέρνουν στο φως στην πεδιάδα της Σπάρτης οι αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιούνται από το 2009 στο λόφο του Αγίου Βασιλείου, κοντά στο χωριό Ξηροκάμπι Λακωνίας. Κατά την ανασκαφική έρευνα ανευρέθησαν επίσης πολλές πινακίδες Γραμμικής Β' Γραφής, της πρώτης δηλαδή καταγραφής της ελληνικής γλώσσας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείου Πολιτισμού, οι γραπτές αυτές μαρτυρίες συνιστούν το πολυτιμότερο εύρημα της ανασκαφής, που καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό καθώς εντάσσεται στη σφαίρα της πρωτοϊστορίας για τον ελληνικό χώρο, όπου τα γραπτά τεκμήρια είναι ελάχιστα.

Η ανασκαφή στον Άγιο Βασίλειο διεξάγεται τα τελευταία χρόνια υπό τη διεύθυνση της επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Αδαμαντίας Βασιλογάμβρου και χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο σπουδαίες συστηματικές ανασκαφές στον τομέα της ελληνικής πρωτοϊστορίας.

Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή μεθόδων γεωφυσικής διασκόπησης έχουν εντοπιστεί θαμμένα οικοδομικά κατάλοιπα με σταθερό προσανατολισμό σε έκταση 35 τουλάχιστον στρεμμάτων. Η αρχή της εγκατάστασης ανάγεται στην μεταβατική περίοδο από την Μεσοελλαδική στην Υστεροελλαδική-Μυκηναϊκή εποχή (17ος-16ος αι. π.Χ.), στην οποία χρονολογείται το νεκροταφείο κτιστών κιβωτιόσχημων τάφων και απλών λάκκων στην κορυφή του λόφου.

Στην ίδια εποχή χρονολογείται και η πρώτη οικοδομική φάση της εγκατάστασης, η οποία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, καταστράφηκε κατά την ΥΕ ΙΙΒ-ΙΙΙΑ1 περίοδο (τέλη 15ου-αρχές14ου αι. π.Χ), πιθανόν από πυρκαγιά.

Μετά την πρώτη αυτή καταστροφή, ιδρύονται νέα ισχυρά και εκτεταμένα ανακτορικά κτήρια. Αυτά αναπτύσσονται περιμετρικά μιας μεγάλης κεντρικής αυλής, στις δύο πλευρές της οποίας (νότια και δυτική) έχει αποκαλυφθεί στοά επί πεσσοκιονοστοιχίας.

Σε δωμάτιο του ορόφου της Δυτικής Στοάς φυλασσόταν ένα αρχείο του ανακτόρου, η ανασκαφή του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ωμές πήλινες πινακίδες, στις οποίες ήσαν χαραγμένα τα κείμενα σε γραμμική Β γραφή, διατηρήθηκαν χάρη σε πυρκαγιά που επίσης κατέστρεψε τα νέα ανακτορικά κτήρια κατά την ΥΕ ΙΙΙ Α περίοδο (14ος αι. π.Χ.).

Το αρχείο περιλαμβάνει πινακίδες όλων των γνωστών από τα άλλα ανακτορικά κέντρα τύπων, φυλλόσχημες και σελιδόσχημες, καθώς και ετικέτες και πήλινα σφραγίσματα. Στα κείμενα αναφέρονται παροχές αγαθών σε ιερό ή ιερά, ανδρικά και γυναικεία ονόματα, τοπωνύμια και ο τίτλος άναξ στη γενική πτώση, άνακτος.

Με λατρευτικές - θρησκευτικές πρακτικές συνδέεται ένα από τα κτήρια που ανασκάπτονται ανατολικά της αυλής, το Κτήριο Α. Η φωτιά έψησε και διατήρησε σε ικανό ύψος την ωμοπλινθοδομή και την πηλοκονία των εσωτερικών διαχωριστικών τοίχων του, στο οποίο έχουν μέχρι στιγμής ερευνηθεί δέκα δωμάτια. Αυτά περιείχαν πολλά χαρακτηριστικά λατρευτικά αντικείμενα και σκεύη, όπως πήλινα ειδώλια βοοειδών και ελεφαντοστέινο ειδώλιο ανδρικής μορφής που κρατάει νεαρό μοσχαράκι ή ταύρο, μεγάλο πήλινο ρυτό σε σχήμα κεφαλής ταύρου, λίθινη πρόχους με διπλό χείλος, δύο μεγάλοι τρίτωνες κ.α.

Εκτός αυτών βρέθηκαν πολλά μικρά διακοσμητικά αντικείμενα καθώς και σφραγιδόλιθοι, αιγυπτιακοί σκαραβαίοι, κ.α. Σε ένα δωμάτιο φυλάσσονταν, πιθανόν τακτοποιημένα σε κιβώτιο από οργανικό υλικό, εικοσιένα χάλκινα ξίφη, ενώ κάτω από το δάπεδο ενός άλλου, βρέθηκε πυκνό στρώμα από οστά ζώων, αγγεία και πολύτιμα μικροαντικείμενα. Με το στρώμα αυτό είναι πιθανό να σχετίζονται τα υπολείμματα πυρών που εντοπίστηκαν σε ανοικτό χώρο ανατολικά του κτηρίου.

Μια μεγάλη ποσότητα θραυσμάτων τοιχογραφιών με χαρακτηριστικά μυκηναϊκά θέματα που βρέθηκαν στην επίχωση ενός δεύτερου κτηρίου (Κτήριο Β) και σε χώρο απόθεσης απορριμμάτων σε αδόμητη περιοχή, τεκμηριώνει την ύπαρξη τοιχογραφικού διακόσμου στα ανακτορικά οικοδομήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «η ανακτορική εγκατάσταση του Αγ. Βασιλείου μας παρέχει μια μοναδική δυνατότητα να διερευνήσουμε με τη χρήση των σύγχρονων μεθόδων ανασκαφής και ανάλυσης τη δημιουργία και εξέλιξη ενός μυκηναϊκού ανακτορικού κέντρου με στόχο την ανασύνθεση της πολιτικής, διοικητικής, οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης της περιοχής. Παράλληλα εκτιμάται ότι θα προκύψουν νέα στοιχεία σχετικά με τη μυκηναϊκή θρησκεία και ζητήματα γλωσσολογίας και παλαιογραφίας».

Το χώρο της ανασκαφής επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή η αν. Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, καθώς και μια δεύτερη σημαντική ανασκαφή που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης: αυτή του Ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνα στο λόφο Αγίας Κυριακής στις Αμύκλες Λακωνίας.

Η ανασκαφή του Ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνα που διεξάγεται υπό τη διεύθυνση του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Άγγελου Δεληβορριά, του Σταύρου Βλίζου από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, φέρνει στο φως ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ιερά με έναρξη ζωής στα γεωμετρικά χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα διαφωτίζει αργά αλλά με επιμονή και υπομονή το θέμα του ναού (Θρόνου) του Απόλλωνα, που έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες μέχρι σήμερα. Η έρευνα πραγματοποιείται κάτω από δυσχερείς συνθήκες, διότι το Ιερό έχει υποστεί εκτεταμένη καταστροφή κατά το παρελθόν.

Ειδικότερα, η συστηματική ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά την έναρξη του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος Αμυκλών και ολοκληρώνεται αυτό το μήνα αποκάλυψε τη συνέχεια του περιβόλου κατά μήκος της δυτικής πλαγιάς του λόφου της Αγίας Κυριακής, όπου βρίσκεται το ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνα περίπου 5 χλμ. νοτίως της Σπάρτης.

Το σημαντικό αυτό εύρημα έρχεται να συμπληρώσει τα περισσότερο από ενθαρρυντικά πορίσματα των έως τώρα εργασιών.

Σύμφωνα με τα πεπραγμένα της περιόδου 2009-2013, ολόκληρη η επιφάνεια του λόφου της Αγ. Κυριακής που σχετίζεται με τη λειτουργία και τα μνημεία του ιερού ερευνήθηκε διεξοδικά. Με τις έρευνες αυτές εντοπίστηκαν στην κορυφή του λόφου λείψανα του πρωτοελλαδικού-μεσοελλαδικού οικισμού και προσδιορίστηκε η πρώτη μνημειακή φάση του ιερού στα υστερογεωμετρικά χρόνια με την αποκάλυψη του παλαιότερου περιβόλου.

Ταυτόχρονα, όμως, άλλαξαν τα δεδομένα της έρευνας που είχαν γίνει αποδεκτά έως την έναρξη των πρόσφατων εργασιών: Ο εντοπισμός της τάφρου θεμελίωσης του ναού, του λεγόμενου θρόνου του Απόλλωνα, δημιουργεί νέα δεδομένα σχετικά με τις διαστάσεις του οικοδομήματος, ενώ την εικόνα του αρχαϊκού ιερού συμπληρώνει βορειοδυτικά ένα μνημειακό πρόπυλο.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, σε δύσκολες μέρες, οι Έλληνες αρχαιολόγοι καταφέρνουν να παράγουν εξαιρετικά επιστημονικά αποτελέσματα και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα, για το 2015 ξεπερνούν τις 150 οι συστηματικές ανασκαφές και επιφανειακές, γεωαρχαιολογικές και γεωφυσικές διεπιστημονικές έρευνες που διεξάγονται σε όλη την επικράτεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, Ελληνικά Ιδρύματα με εξειδίκευση στον τομέα της αρχαιολογικής και παλαιοντολογικής έρευνας και Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές, πάντα με την εξασφάλιση των απαραίτητων κατά νόμο εγκρίσεων.

«Ο μεγάλος αριθμός των συστηματικών ερευνών στον τομέα της αρχαιολογίας που πραγματοποιούνται κατ' έτος, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, καταδεικνύει τη σημασία του αρχαιολογικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και τη σπουδαιότητά της παγκοσμίως. Η ηθική και υλική συμπαράσταση στο έργο των ερευνητών αποτελεί βασικό μέλημα του υπουργείου Πολιτισμού» καταλήγει η ανακοίνωση.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αφήνουν χωρίς φάρμακα παιδιά στο Αγλαϊα Κυριακού



Χωρίς τη θεραπεία τους κινδυνεύουν να μείνουν δεκάδες παιδιά με ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης ή σύνδρομο Turner, καθώς το ενέσιμο φάρμακο που χρησιμοποιούν βρίσκεται σε έλλειψη στο νοσοκομείο παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Γονείς οι οποίοι επικοινώνησαν σήμερα με

το νοσηλευτικό ίδρυμα, προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για την προμήθεια του σκευάσματος (σωματοτροπίνη, Zomacton) από το φαρμακείο του νοσοκομείου για τις θεραπείες Σεπτεμβρίου, ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να καλέσουν ξανά μετά τα μέσα του μήνα διότι το φάρμακο δεν είναι άμεσα διαθέσιμο.

Η σωματοτροπίνη ή αλλιώς αυξητική ορμόνη ανήκει στα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους, η διακίνηση των οποίων γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων. Μάλιστα, οι προδιαγραφές συνταγογράφησης του συγκεκριμένου φαρμάκου και η έγκριση για έναρξη της σχετικής θεραπείας σε παιδιά και εφήβους είναι πολύ αυστηρές, κυρίως λόγω των σοβαρών επιπτώσεων στον ανθρώπινο οργανισμό σε περίπτωση μη σωστής δοσολογίας. Έτσι, τη διάγνωση κάνουν μόνο ενδοκρινολόγοι που είναι εξειδικευμένοι σε θέματα παιδικής ανάπτυξης, ενώ η έναρξη της θεραπείας (που είναι μακροχρόνια) και η δοσολογία αυτής προϋποθέτει την έγκριση ειδικής Επιτροπής του ΚΕΣΥ, η οποία επανεξετάζει τους φακέλους των ασθενών ανά 6μηνο.

Αναζητώντας απαντήσεις για το θέμα, το Virus, επικοινώνησε με το Διοικητή των δύο διασυνδεδεμένων νοσοκομείων παίδων της Αθήνας, ο οποίος παραδέχτηκε ευθύς εξαρχής το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. «Όντως υπάρχει θέμα, όχι μόνο στο Αγλαΐα Κυριακού αλλά και στο Αγία Σοφία, γιατί απ’ όλη την Ελλάδα έρχονται και παίρνουν τις αυξητικές ορμόνες από εδώ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Σάββας Παππασάββας επισημαίνει ότι οι αυξητικές ορμόνες – βάσει της νομοθεσίας – μπορούν να δοθούν από οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο. Ωστόσο, το υψηλό κόστος της συγκεκριμένης θεραπείας οδηγεί τα περισσότερα εξ αυτών να αρνούνται τη χορήγησή του κι έτσι οι ασθενείς να σωρεύονται στα νοσοκομεία παίδων, των οποίων οι οικονομικές αντοχές είναι συγκεκριμένες. «Εμείς κοιτάμε καταρχήν να μην λείψει κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα για τους εσωτερικούς ασθενείς, που είναι η προτεραιότητά μας και είναι και τα πιο επείγοντα περιστατικά και εξυπηρετούμε και τους εξωτερικούς ασθενείς» τονίζει ο Διοικητής των δύο νοσοκομείων.

Στο μεταξύ, όμως, τι γίνεται με τους μικρούς ασθενείς; Ο κ. Παππασάββας, υποστηρίζει ότι υπάρχει ένας προγραμματισμός σχετικά με τις δοσολογίες, τον οποίο και προσπαθούν τα δύο νοσοκομεία να τηρούν. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι πέραν του υψηλού κόστους της συγκεκριμένης θεραπείας και του μεγάλου όγκου των ασθενών που καλούνται τα Παίδων να εξυπηρετήσουν, πρόσθετα προβλήματα δημιούργησαν πρόσφατα τα capital controls. Για το θέμα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγλαΐα Κυριακού, έχει ήδη ζητήσει την παρέμβαση της Υγειονομικής Περιφέρειας, προκειμένου να εγκριθεί ένα πρόσθετο κονδύλι για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια άμεση λύση στον ορίζοντα.

Όπως προκύπτει πάντως από το ρεπορτάζ, η έλλειψη χρημάτων και η αδυναμία παραγγελίας του Zomacton είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο Αγλαΐα Κυριακού, το οποίο συχνά δανείζεται το φάρμακο από το Αγία Σοφία.

Τόσο η παρασκευάστρια εταιρεία όσο και η εταιρεία που διακινεί το σκεύασμα, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει θέμα έλλειψης. Μάλιστα, η δεύτερη διαβεβαιώνει ότι στις αποθήκες της έχει στοκ 2 μηνών, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι εφόσον είχε υπάρξει σχετικό αίτημα από το νοσοκομείο – ακόμη κι αν δεν υπήρχε ΑΔΑ (ο αριθμός διαδικτυακής ανάρτησης στη Διαύγεια, όταν υπάρχουν τα χρήματα για να γίνει μια παραγγελία), η παράδοση του φαρμάκου θα γινόταν αυθημερόν ή την επομένη με δελτίο αποστολής και η τιμολόγηση θα γινόταν σε δεύτερο χρόνο.

«Εμείς ως εταιρεία, επειδή είναι και ευαίσθητο το θέμα των παιδιών καλύπτουμε τις ανάγκες σε όλα τα νοσοκομεία. Δεν είναι στην εταιρική μας πρακτική να μην δίνουμε φάρμακα» τόνισε χαρακτηριστικά στο Virus, στέλεχος της εταιρείας που διακινεί το φάρμακο.



Πηγή : virus.com.gr, bloko.gr


Συνελήφθη ολόκληρος ... λόχος Γερμανών με βόμβες, μαχαίρια, κράνη κλπ. που αιματοκύλισαν τις Σκουριές



Για άλλη μια φορά Γερμανοί "τουρίστες" πρωταγωνιστούν σε αιματηρά επεισόδια στην χώρα: Μετά την Αθήνα και τα εκτεταμένα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος..
οι Γεμανοί πρωταγωνίστησαν σε επεισόδια στις Σκουριές Χαλκιδικής. Και όχι μόνο αυτοί. Βούλγαροι, Πολωνοί κλπ  βρίσκονται μεταξύ των συλληφθέντων.

Στην κατοχή τους βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο, κάτι που δείχνει ότι είχαν οργάνωση και προετοιμασία:

Περισσότερες από 40 βόμβες μολότοφ, ενώ με τη χρήση σφεντόνων και αυτοσχέδιων-σωλήνων, εκτόξευσαν μεγάλο αριθμό μεταλλικών αντικείμενων (μπουλόνια-παξιμάδια), πέτρες και φωτοβολίδες παντός τύπου.

Παράλληλα, για να διευκολύνουν τη διαφυγή τους και την αποφυγή σύλληψής τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, έκλεισαν το δρόμο σχηματίζοντας οδοφράγματα με κορμούς δέντρων, κλαδιά και πέτρες και έθεσαν φωτιές σε κλαδιά και λάστιχα. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης.

Στα πούλμαν με τα οποία είχαν μεταφερθεί στον τόπο της συγκέντρωσης, βρέθηκε πλήρης...εξοπλισμός επεισοδίων: 118 μεταλλικά μπουλόνια, 6 πέτρες, 4 σφεντόνες, 30 αντιασφυξιογόνος μάσκες, 23 ζεύγη πυρίμαχα γάντια, 5 κράνη, 3 κουκούλες τύπου full face, 1 σκούφος καθώς και πλήθος άλλων αντικειμένων (μαντήλια, θήκες μασκών και χειρουργικές μάσκες).

Β.άσει πληροφοριών από την ΕΛΑΣ, αλλοδαποί είναι οι 69 από τους 78 συλληφθέντες για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες!

Τα επεισόδια πραγματοποιήθηκαν στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός», στον Κάκκαβο, μεταξύ των δύο ομάδων που οι μεν διαμαρτύρονται για την εξόρυξη χρυσού και την καταστροφή του περιβάλλοντος και η δε, υπερασπίζονται την επένδυση.

Στην πορεία διαμαρτυρίας μεταφέρθηκαν με πούλμαν, στα οποία κατέφυγαν όταν άρχισαν τα επεισόδια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Δευτέρα στον Εισαγγελέα με την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης και απείθειας. Οι 74 αφέθησαν ελεύθεροι αλλά τέσσερις εξ αυτών - δύο γυναίκες και δύο άνδρες - αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία και τα αποτυπώματά τους, όπως επίσης και να φωτογραφηθούν, με αποτέλεσμα να προστεθούν συμπληρωματικές κατηγορίες εναντίον τους.

Το ερώτημα είναι πώς και με ποιο σχέδιο μεταφέρθηκαν όλοι αυτοί στην περιοχή. Δεν έχει σημασία αν εμφανίζονται υπέρ ή κατά της εξόρυξης, σημασία έχει ότι το όλλο σκηνικό δείχνει να είναι οργανωμένο...

Για άλλη μια φορά Γερμανοί "τουρίστες" πρωταγωνιστούν σε αματτηρά επεισόδια στην χώρα: Μετά την Αθήνα και τα εκτεταμένα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος, οι Γεμανοί πρωταγωνίστησαν σε επεισόδια στις Σκουριές Χαλκιδικής. Και όχι μόνο αυτοί. Βούλγαροι, Πολωνοί κλπ  βρίσκονται μεταξύ των συλληφθέντων.

Στην κατοχή τους βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο, κάτι που δείχνει ότι είχαν οργάνωση και προετοιμασία:

Περισσότερες από 40 βόμβες μολότοφ, ενώ με τη χρήση σφεντόνων και αυτοσχέδιων-σωλήνων, εκτόξευσαν μεγάλο αριθμό μεταλλικών αντικείμενων (μπουλόνια-παξιμάδια), πέτρες και φωτοβολίδες παντός τύπου.

Παράλληλα, για να διευκολύνουν τη διαφυγή τους και την αποφυγή σύλληψής τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, έκλεισαν το δρόμο σχηματίζοντας οδοφράγματα με κορμούς δέντρων, κλαδιά και πέτρες και έθεσαν φωτιές σε κλαδιά και λάστιχα. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης.

Στα πούλμαν με τα οποία είχαν μεταφερθεί στον τόπο της συγκέντρωσης, βρέθηκε πλήρης...εξοπλισμός επεισοδίων: 118 μεταλλικά μπουλόνια, 6 πέτρες, 4 σφεντόνες, 30 αντιασφυξιογόνος μάσκες, 23 ζεύγη πυρίμαχα γάντια, 5 κράνη, 3 κουκούλες τύπου full face, 1 σκούφος καθώς και πλήθος άλλων αντικειμένων (μαντήλια, θήκες μασκών και χειρουργικές μάσκες).

Β.άσει πληροφοριών από την ΕΛΑΣ, αλλοδαποί είναι οι 69 από τους 78 συλληφθέντες για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες!

Τα επεισόδια πραγματοποιήθηκαν στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός», στον Κάκκαβο, μεταξύ των δύο ομάδων που οι μεν διαμαρτύρονται για την εξόρυξη χρυσού και την καταστροφή του περιβάλλοντος και η δε, υπερασπίζονται την επένδυση.

Στην πορεία διαμαρτυρίας μεταφέρθηκαν με πούλμαν, στα οποία κατέφυγαν όταν άρχισαν τα επεισόδια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Δευτέρα στον Εισαγγελέα με την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης και απείθειας. Οι 74 αφέθησαν ελεύθεροι αλλά τέσσερις εξ αυτών - δύο γυναίκες και δύο άνδρες - αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία και τα αποτυπώματά τους, όπως επίσης και να φωτογραφηθούν, με αποτέλεσμα να προστεθούν συμπληρωματικές κατηγορίες εναντίον τους.

Το ερώτημα είναι πώς και με ποιο σχέδιο μεταφέρθηκαν όλοι αυτοί στην περιοχή. Δεν έχει σημασία αν εμφανίζονται υπέρ ή κατά της εξόρυξης, σημασία έχει ότι το όλλο σκηνικό δείχνει να είναι οργανωμένο...


Πηγή : pronews.gr - defencenet.gr


ΧΑΜΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ..μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες δεν δέχονται τις προμήθειες του Ερυθρού Σταυρού εξαιτίας του σήματος του..(Βίντεο)




ΧΑΜΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ από τους μουσουλμάνους “ΛΑΘΡΟμετανάστες” που δεν δέχονται τις προμήθειες από τον Ερυθρό Σταυρό εξαιτίας του σήματος του!

Δείτε το video από τα Σκόπια :




Πηγή : eglimatikotita.gr


Σε πλήρη διάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ θέμα τώρα και με Σακελαρίδη - Τσακαλώτο



Καταιγιστικές οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Μείζον πρόβλημα με Τσακαλώτο και Σακελλαρίδη.

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μαξίμου. Οι εσωκομματικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του γραμματέα του κόμματος Τάσου Κορωνάκη αλλά και τις αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών όχι μόνο εντείνονται αλλά φαίνεται να παίρνουν πλέον μορφή «σεισμικών δονήσεων»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τάσεις...φυγής έχουν εκδηλώσει δύο πρωτοκλασσάτα στελέχη , πυλώνες της κυβέρνησης και συνεργάτες του Αλεξη Τσίπρα: Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης,

Η κατάσταση γίνεται πλέον εκρηκτική καθώς εκτός από τον παραιτηθέντα γραμματέα, και άλλοι υπουργοί όπως ο Θόδωρος Δρίτσας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου που επίσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιοι.

Το θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινο στο Μέγαρο Μαξίμου και το επιτελείο του πρωθυπουργού επιχειρει να μεταπείσει τα δυο στελέχη ώστε μην διερυνθεί το ρήγμα.στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει διαμηνύσει στον πρωθυπουργό ότι δεν νιώθει άνετα εφαρμόζοντας μνημονικές πολιτικές, ενώ το ίδιο μήνυμα εκπέμπεται και από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Αν τελικά παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, Τσακαλώτος και Σακελλαρίδης επιμείνουν στην απόφασή τους να μην είναι υποψήφιοι δημιουργείται ένα μείζον πρόβλημα για το Μαξίμου, που βλέπει το ...πουλόβερ να ξηλώνεται. Εκτός απο τους βουλευτές που συγκρότησαν τη Λαικη Ενότητα,  και αλλοι βουλευτές όπως οι Κώστας Δερμιτζάκης, Κώστας Ζαχαριάς, Ηρώ Διώτη, Μαρία Κανελλοπούλου έχουν αποφασίσει να μην κατέβουν στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Να αποχωρήσουν άμεσα από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ στα οποία μετέχουν αποφάσισαν στελέχη της ομάδας «53» στη Θεσσαλονίκη, μετά την παραίτηση του Τάσου Κορωνάκη από τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος.

Σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα το βράδυ στη Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ και της άμεσης αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και υπέρ της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού πόλου. Υπήρξε και η μειοψηφική άποψη να αποχωρήσουν μεν από τα κομματικά όργανα, αλλά να παραμείνουν για την ώρα στο κόμμα. Διατυπώθηκε, επίσης, η πρόταση για εκλογική συνεργασία με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη κι εδώ οι απόψεις μοιράστηκαν υπέρ και κατά. Την Τετάρτη θα γίνει νέα συνάντηση στην οποία θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Στη διάρκεια της συνάντησης στελέχη και μέλη που πήραν το λόγο άσκησαν σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και επισήμαναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τον ήξεραν, «έχει τελειώσει».



Πηγή


Η Κωνσταντοπούλου απειλεί με "πρόστιμο" τους απόντες βουλευτές - Στα 2.500 ευρώ η "χασούρα"!



Την επιστροφή του συνόλου των βουλευτικών αποζημιώσεων για όσους βουλευτές δεν συμμετέχουν στις επιτροπές και στις διεργασίες του κοινοβουλίου κατά το διάστημα στο οποίο έκλεισε η Βουλή και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε την παραίτησή του, εξετάζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη απο τα άδεια έδρανα των επιτροπών και τις απουσίες που καταγράφονται στην Ολομέλεια.

Τη συγκεκριμένη πρόταση κατέθεσε η Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και η πρόεδρος της Βουλής δεν αποκλείει την επιβολή ενός προστίμου για τους "ασυνεπείς" βουλευτές καθώς, όπως υποστηρίζει, ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ρητά τη συνέχιση της λειτουργίας του κοινοβουλίου μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της προκήρυξης των εκλογών. Αν η κ. Κωνσταντοπούλου κάνει πράξη την πρόταση της κ. Μακρή τότε οι 300 κινδυνεύουν να χάσουν μέχρι και 2.500 ευρώ.

Να θυμήσουμε πως νωρίς, στις 15.15, άρχισε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής με ελάχιστους παρόντες.

Η κα Κωνσταντοπούλου είπε ότι θα συγκαλέσει εκ νέου αύριο την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας....

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ



Πηγή : newsit.gr


«Σκληρό»... παζάρι για την ημερομηνία των εκλογών: Όλοι εναντίον Τσίπρα και στη μέση ο Παυλόπουλος




Ο πρωθυπουργός δέχεται τα πυρά από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και την Λαϊκή Ενότητα, που εκτιμούν ότι επιχειρεί να επισπεύσει τις εκλογές με αντιδημοκρατικές διαδικασίες

«Σκληρή» προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην οποία ενέπλεξαν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκάλεσε η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός δέχεται τα πυρά από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και την Λαϊκή Ενότητα, που εκτιμούν ότι επιχειρεί να επισπεύσει τις εκλογές με αντιδημοκρατικές διαδικασίες ώστε να μην προλάβει να ενημερωθεί ο λαός για τις συνέπειες του μνημονίου που υπέγραψει.

Το θέμα ξεκίνησε με διαρροή από κύκλους της Προεδρίας που μετέδωσε το ΑΠΕ χθες το μεσημέρι, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος προτίθεται να μην συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι μετά και την τρίτη άκαρπη διερευνητική εντολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει γύρο επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και συγκαλεί σύσκεψη προκειμένου να εξαντλήσει τα περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης. Καθώς όμως ήδη οι αρχηγοί τριών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, και ΚΚΕ έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχουν σε κυβέρνηση ο κ. Παυλόπουλος θεωρεί ότι εφόσον συνομιλήσει ξανά τηλεφωνικά με τους αρχηγούς και επιβεβαιώσει ότι δεν προκύπτει κυβέρνηση συνασπισμού να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παυλόπουλος θα καλέσει την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου και θα την ορκίσει υπηρεσιακή πρωθυπουργό. Την επόμενη ημέρα και ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι βολιδοσκοπήσεις προσώπων, θα ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και θα διαλυθεί η Βουλή με προκήρυξη εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η πρόθεση της Προεδρίας της Δημοκρατίας να παρακάμψει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών-δεν μπορεί να γίνει Συμβούλιο με άδειες καρέκλες λένε από το Προεδρικό Μέγαρο- και να επισπεύσει την διαδικασία προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που θεωρούν ότι η τακτική αυτή υπαγορεύεται από την κυβέρνηση. Παράλληλα οι πολιτικοί αρχηγοί βρήκαν ευκαιρία για επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

Η αρχή έγινε από τον κ. Μειμαράκη μετά την συνάντησή του με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ενώ η ΝΔ επανήλθε με ανακοίνωσή της το βράδυ. Ο κ. Μειμαράκης θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βάσει του Συντάγματος είναι υποχρεωμένος να συγκαλέσει δύο συνεδριάσεις των πολιτικών αρχηγών μία για τη διερεύνηση σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα που φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει, διότι δεν θέλει ο κ. Τσίπρας.

Και η δεύτερη για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης που δεν δημιουργεί καμία καθυστέρηση στην εκλογική διαδικασία.

Στην ανακοίνωση η ΝΔ αναρωτιέται: “Αλήθεια, ποιοι θα είναι οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης για τους οποίους το Σύνταγμα ορίζει ότι πρέπει να έχουν την ευρύτερη αποδοχή; Μόνο ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει την πρότασή του; Μπορεί ο κ. Τσίπρας να μετατρέψει την υπηρεσιακή κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής σε μονοκομματική δική του;».

Πιο σκληρός ήταν ο κ. Λαφαζάνης ο οποίος απηύθυνε έκκληση στον κ. Παυλόπουλο να προκηρύξει εκλογές το νωρίτερο στις 27 Σεπτεμβρίου και δήλωσε μάλιστα ότι “θα είναι ανεπίτρεπτο αν δεν το κάνει και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εκπρόσωπος όλων των Ελλήνων”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξυπηρετεί την κυβέρνηση.

Στο θέμα παρενέβησαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που ζητούν όπως και η ΝΔ την σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στο αίτημα και η κυρία Γεννηματά απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία επισημαίνει ότι η μη σύγκληση του είναι αντισυνταγματική και ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι στη συνεδρίαση αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς διαπιστώνεται η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και συζητούνται οι προτάσεις για τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Η Χαριλάου Τρικούπη επικαλείται  το προηγούμενο της κυβέρνησης Πικραμμένου, όταν ο Κάρολος Παπούλιας συγκάλεσε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να συμφωνήσουν για την υπηρεσιακή κυβέρνηση.  Με την ανακοίνωσή της η κα Γεννηματά εκφράζει την άποψη ότι με τηλεφωνήματα και δημόσιες ανακοινώσεις δεν διεκπεραιώνονται οι συνταγματικές ευθύνες και θεωρεί ότι ο ΠτΔ έχει δέσμια αρμοδιότητα να συγκαλέσει το Συμβούλιο.

Το αρθρο 37 παράγραφος 3 του Συντάγματος ορίζει ότι «Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων...”.

Η Προεδρία ερμηνεύει ότι  η φράση «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων» μπορεί να σημαίνει ότι τους καλεί έναν έναν και όχι σε συμβούλιο αρχηγών.

Στο ίδιο θέμα ο αρχηγός του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθηθούν οι επιταγές του Συντάγματος και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο την Τρίτη το μεσημέρι με τον οποίο συζήτησαν και για την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Μάλιστα ο κ. Θεοδωράκης φέρεται να είπε ότι σε κρίσιμα υπουργεία όπως το Οικονομικών και το Παιδείας καλό είναι να παραμείνουν οι νυν υπουργοί.



Πηγή


Στις στοές των μεταλλείων παραμένουν 150 εργαζόμενοι



Στην κεντρική στοά των Σκουριών, που εκτείνεται σε βάθος 350 και πλέον μέτρων και μήκος 3 χλμ., όπου περισσεύει η υγρασία και λιγοστεύει το οξυγόνο, κλείστηκαν χθες 100 εργαζόμενοι των μεταλλείων, μαζί με τους 50 που βρίσκονταν ήδη εκεί από τη Δευτέρα. Στον χώρο, όπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του σωματείου υπογειτών των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χρήστος Σαφειρούδας, υπάρχει ένα πλήρως επανδρωμένο ιατρείο και ο γιατρός εργασίας της εταιρείας. Οι μεταλλωρύχοι γνωρίζουν πολύ καλά τις υπόγειες στοές του μεταλλείου και τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύει η ζωή τους, τονίζει, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στις στοές μέχρι να διασφαλιστούν οι 2.000 θέσεις εργασίας που έχουν καταστεί επισφαλείς μετά την απόφαση του κ. Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις εγκρίσεις των τεχνικών μελετών που αφορούν το έργο των Σκουριών και την απόφαση της εταιρείας να επιβάλει καθεστώς διαθεσιμότητας. Σε συμπαράσταση των έγκλειστων συναδέλφων τους στις στοές, οι εργαζόμενοι των Μεταλλείων Κασσάνδρας πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι συγκέντρωση και αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους το επόμενο τριήμερο με σειρά καταλήψεων στο πρώην Δημαρχείο της Μεγάλης Παναγιάς και στους κόμβους Στρατωνίου και Ιερισσού με στόχο την ενημέρωση των διερχόμενων οδηγών.

Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Σκουρλέτης εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός αλλά και των εργαζομένων, τους οποίους κατηγόρησε ότι «χρησιμοποιούνται ως ασπίδα» από την εταιρεία. Πρόσθεσε δε ότι «εάν προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, θα δικαιωθούν» για το καθεστώς διαθεσιμότητας που τους έχει επιβληθεί. Ο υπουργός υποστήριξε ότι η αναστολή αφορά τις Σκουριές και ένα μέρος των εργασιών στην Ολυμπιάδα και όχι στο σύνολο των τριών μεταλλείων, ενώ καταλόγισε στην εταιρεία ότι μεταφέρει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από εκεί στην Κίνα τοξικά μεταλλεύματα, ενώ είχε υποχρέωση να δημιουργήσει δικό της λιμάνι στο Στρατώνι και από εκεί να τα εξάγει στην Κίνα.

Οι δηλώσεις του υπουργού προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Ελληνικός Χρυσός, η οποία τονίζει με έμφαση ότι «δεν θα εμπλακεί σε κανενός είδους προεκλογικό παιχνίδι». Ο κ. Σκουρλέτης, αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας, «αντί να επιλέξει έστω και την ύστατη στιγμή τη λύση της συνεννόησης και της συνεργασίας με την Ελληνικός Χρυσός, όπως επανειλημμένα του έχουμε ζητήσει, συνεχίζει τις καθημερινές του επιθέσεις που στερούνται αλήθειας και επιστημονικής εγκυρότητας. Τελευταίο του πυροτέχνημα η δήθεν εξαγωγή παράνομων τοξικών υλικών από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε περιοχή της Κίνας!». Και συνεχίζει:

«Η μητρική εταιρεία στον Καναδά ξέρει ότι έχει απέναντί της μια εχθρική κυβέρνηση. Δεν γνωρίζω τον λόγο. Εντός της εβδομάδας θα καταθέσουμε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης Σκουρλέτη, η οποία δεν έχει νομική στήριξη». «Είμαι βέβαιος ότι θα δικαιωθούμε όπως έχει γίνει 9 φορές μέχρι σήμερα από το ΣτΕ. Είμαι όμως επίσης βέβαιος ότι μετά θα προκύψει κάτι άλλο», τονίζει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχ. Θεοδωρακόπουλος.



Έντυπη Καθημερινή


Δεν έχει τέλος «Ένταλμα» βίαιης προσαγωγής του Στουρνάρα μελετά η Ζωή



Διαβάστε γιατί όμως δεν είναι δυνατή -νομικά και πρακτικά- η κλήτευση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος - Ζωή κατά Τσίπρα: Διαλύει τη Βουλή για να μην ερευνηθούν οι συμβάσεις των εξοπλιστικών

Την βίαιη προσαγωγή του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να εξεταστεί για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens επιδιώκει η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου στο παρά πέντε της διάλυσης της Βουλής.


Ωστόσο, η έλλειψη απαρτίας στην αρμόδια επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που ερευνά την υπόθεση της στερεί την δυνατότητα με αποτέλεσμα η πρόεδρος της Βουλής να κατηγορεί το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης πως με την απουσία τους συγκαλύπτουν το «σκάνδαλο».

Πάντως, η πρόεδρος αποφάσισε να προγραμματίσει νέα συνεδρίαση της επιτροπής αύριο και να αποστείλει νέα κλήση προς τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Σημείωσε μάλιστα πως για την κλήση θα ενημερωθεί και ο αρμόδιος εισαγγελέας επισημαίνοντας όμως πως «η ενημέρωση δεν αποτελεί αίτημα βίαιης προσαγωγής».

Γιατί δεν μπορεί να προχωρήσει ο σχεδιασμός της βίαης προσαγωγής

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα άρθρα 39 και 43 Α του κανονισμού της Βουλής αν δεν υπάρχει απαρτία στην επιτροπή Θεσμών η πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση ή να εκδώσει ένταλμα βίαιας προσαγωγής του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Αν η κυρία Κωνσταντοπούλου επιχειρήσει την βίαιη κλήτευση του κ. Στουρνάρα παρ' όλα αυτά, θα έχει διαπράξει το ποινικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος! Επίσης κανένας αστυνομικός ή εισαγγελέας δεν θα δεχόταν να εκτελέσει ένα τέτοιο αίτημα εφ' όσον δεν καλύπτεται από τις συνταγματικές διατάξεις.

Ζωή κατά Τσίπρα: Διαλύει τη Βουλή για να μην ερευνηθούν οι συμβάσεις εξοπλιστικών

Εκτός αυτού η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε για μια ακόμα φορά στον κ. Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς του συνεργάτες σε Μέγαρο Μαξίμου και Βουλή υποστηρίζοντας ότι έχει ισχυρές ενδείξεις πως «διαλύουν την Βουλή προκειμένου η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους να μην συνεχίσει τις έρευνες και για τις συμβάσεις εξοπλισμών. Να μην συνεχιστεί το έργο της επιτροπής διεκδίκησης γερμανικών οφειλών αλλά και η έρευνα της επιτροπής Θεσμών για τις υποθέσεις Siemens και λίστας Λαγκάρντ».

Απαντώντας δε στις επιθέσεις που δέχεται από το περιβάλλον του πρωθυπουργού η πρόεδρος της Βουλής είπε: «Δεν μπορεί εκείνοι που προστατεύουν τους θεσμούς και θέλουν να λειτουργεί η Βουλή να πολεμούνται και να εξουθενώνονται. Δεν μπορεί να πολεμούνται όσοι θέλουν να πρωτοτυπήσουν – όπως είπε ο κ. Τσίπρας – και να κάνουν πράξη όσα έλεγαν προεκλογικά αποδεικνύοντας ότι υπάρχει εναλλακτική και δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

«Μου είναι επώδυνα και σε οικογενειακό επίπεδο όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα» συνέχισε η κυρία Κωνσταντοπούλου για να επισημάνει «Οσοι πιστεύουν ότι με προσωπικές επιθέσεις και οικογενειακές αναφορές και μαφιόζικες πρακτικές θα με κάμψουν κάνουν λάθος. Επρεπε να έχουν καταλάβει ότι θα κάνω όσα έχω πει και γι αυτά θα αγωνίζομαι».


Πηγή : protothema.gr


Βούρος προς Ξυδάκη: Θα συναντηθούμε σε άλλες αίθουσες...




Με βολές κατά του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη αποχωρεί και τυπικά από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας ο Γιάννης Βούρος, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι του ζητήθηκε να παραποιήσει την ημερομηνία κατάθεσης της παραίτησής του. Ο κ. Βούρος προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Τι απαντά ο κ. Ξυδάκης.

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ των προγραφών, των απολύσεων και των διορισμών, του νόμου που στραγγαλίζει τον Κινηματογράφο, της απαξίωσης του πολύτιμου πνεύμονα των επιχορηγούμενων θιάσων, της εμπάθειας, του σνομπισμού, της προχειρότητας και της βιασύνης, του ερασιτεχνισμού, του αυταρχισμού και των ψεύτικων υποσχέσεων» αρχίζει η επιστολή που έστειλε ο κ. Βούρος στον  Ξυδάκη.

Και συνεχίζει:

«Έχω "κατηγορηθεί" πως εδώ και 36 χρόνια σε οποιονδήποτε χώρο δραστηριοποιήθηκα (αθλητικό, καλλιτεχνικό και πολιτικό), προσέγγισα τις πιο δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις με μετριοπάθεια, ταπεινότητα, σεμνότητα αλλά και με ιδιαίτερα παρεξηγήσιμο συμβιβαστικό για πολλούς τρόπο.

Προφανώς κι εσείς παρεξηγήσατε ή μεταφράσατε λάθος τη διάθεση που έδειξα προκειμένου να προχωρήσουμε σε ένα "φιλικό και βελούδινο διαζύγιο" όπως μου προτείνατε τηλεφωνικώς. Διαλέξατε πάλι-πλειστάκις κατά τη διάρκεια της υπουργικής σας θητείας - τον λάθος δρόμο. Δεν σας πάει φαίνεται αυτός της Αρετής και επιλέγετε εμμονικά τον δρόμο της Κακίας.

Δεν θεωρώ καθόλου περιττό να σας θυμίσω πως στη μια και μοναδική εικοσάλεπτη συνάντηση που είχαμε στις 31 Μαρτίου 2015 στο γραφείο σας, εγώ πρώτος, προκειμένου να διευκολύνω τον όποιο προγραμματισμό η όποιο σχέδιο είχατε για το ΚΘΒΕ, πρότεινα να αποχωρήσω οικειοθελώς. Αντ' αυτού η συζήτηση επικεντρώθηκε στην παραμονή μου στη θέση μου προτείνοντας μου παράλληλα τη συρρίκνωση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κάτι που συζητήσατε στη συνεχεία επανειλημμένως και με τα σωματεία των εργαζομένων.

Παράλληλα, στις επίκαιρες ερωτήσεις που δεχθήκατε στη Βουλή από βουλευτές αποτυπώθηκε στις απαντήσεις σας ανάγλυφα η αποψιλωτική διάθεση που δείξατε ευθύς εξαρχής για τον συγκεκριμένο Θεατρικό Οργανισμό. Προσθέτω τις έωλες υπόνοιες που αφήνατε προς το πρόσωπο μου περί ατασθαλιών και άλλων τινών κακουργηματικών πράξεων εις βάρος του Δημοσίου προτείνοντας διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Κάτι που πρότεινα παράλληλα και εγώ στο ΣΔΟΕ και στον Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης κατά της διαφθοράς, προκειμένου να αποτυπωθεί επίσημα η οικονομική διαχείριση του Οργανισμού από 1/6/2013 που ανέλαβα έως σήμερα. Προφανώς έχετε ήδη στα χέρια σας το πόρισμα της Εισαγγελίας που θέτει την υπόθεση στο αρχείο καθώς ουδέν μεμπτό εμφανίστηκε.

Η φαρέτρα σας φάνηκε να αδειάζει από τα βέλη που προορίζονταν για το Κρατικό όπως και για εμένα προσωπικά όταν καταλάβατε πως δεν υφίσταται θέμα συρρίκνωσης (κλείσιμο των σκηνών της Μονής Λαζαριστών, κλείσιμο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, μείωση αριθμού εργαζομένων όπως προτείνατε) του πολιτιστικού αυτού πυρήνα και πως η άποψη σας, τουλάχιστον επί των ημερών μου, δεν επρόκειτο να υλοποιηθεί. Δέσμευση που ανέλαβα και απέναντι στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

Δεν θεωρώ καθόλου περιττό να αναφέρω πως σπεύσατε ασθμαίνοντας -γιατί άραγε;- να προχωρήσετε στην αντικατάσταση μου το τελευταίο 24ωρο της απελθούσας κυβέρνησης, όταν επί σειρά μηνών δεν έχετε απαντήσει σε κανένα από τα αλλεπάλληλα απεγνωσμένα emails που σας έστελνα προκειμένου να αντιμετωπίσετε ως οφείλατε το μείζον οικονομικό πρόβλημα του Θεάτρου.

Επίσης, δεν θεωρώ καθόλου περιττό να αναφέρω πως το τελευταίο διάστημα ταξιδέψατε τρεις φορές στη Θεσσαλονίκη και δεν μπήκατε στον κόπο να επισκεφτείτε θεσμικά όχι εμένα αλλά τους απλήρωτους εργαζόμενους. Να συζητήσετε μαζί τους και έτσι αμέσως η εμμέσως να δηλώσετε την στήριξη σας στον μεγαλύτερο πολιτιστικό πυρήνα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Και τώρα στο προκείμενο. Όταν την περασμένη εβδομάδα μου προτείνατε να παραιτηθώ αποδέχτηκα αμέσως και αδιαμαρτύρητα το αίτημα σας ζητώντας μονό προθεσμία μερικών ήμερων προκειμένου να ταχτοποιηθούν εκκρεμότητες που εξυπηρετούσαν το ήδη διαμορφωμένο ρεπερτόριο της ερχόμενης περιόδου. Συμφωνήσαμε και σε αυτό. Όπως συμφώνησα και στην πρόταση της νομικής συμβούλου σας κ. Παπανικολάου να υπάρξει και γραπτή παραίτηση μου για να εμφανιστεί το Υπουργείο και νομικά καλυμμένο. Η διαφωνία προέκυψε όταν μου επιβλήθηκε να παραποιήσω την ημερομηνία κατάθεσης της παραίτησης μου. Τότε, κύριε υπουργέ καταλαμβάνεστε και πάλι από τη δαιμονική επενέργεια της προχειρότητας, του άκρατου αυταρχισμού, της βιασύνης και του ερασιτεχνισμού -τα μοναδικά διακριτικά στοιχειά της Υπουργικής σας θητείας πανταχόθεν ορατά - και σπεύδετε να ανασύρετε παράνομα και ανήθικα προσωπική επιστολή παραίτησης μου προς τον τέως Υπουργό Πολιτισμού κ. Τασούλα, μιας προηγούμενης Κυβέρνησης για εντελώς διαφορετικούς λόγους τον Δεκέμβριο του 2014, η οποία, προς ενημέρωσή σας, δεν έγινε ποτέ αποδεκτή.

Κύριε Υπουργέ, δε γνωρίζω και αμφιβάλλω ειλικρινά αν στο λεξιλόγιο σας συμπεριλαμβάνεται το λήμμα "αξιοπρέπεια". Με οδηγό μου λοιπόν αυτήν, εγώ αποχωρώ βεβαίως από τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της δεύτερης Κρατικής σκηνής της χώρας, καθώς έτσι με υποχρεώνει το κίβδηλο ΦΕΚ αλλά και το αξιακό μου σύστημα που δεν ναρκισσεύεται από θέσεις, τίτλους και αξιώματα. Εμείς δεν θα χαθούμε. Θα συναντηθούμε σε άλλες αίθουσες, εκεί που αποκαθίσταται το δίκαιο και το ηθικό διεκδικώντας το ελάχιστο δείγμα σεβασμού που οφείλουμε στους θεσμούς.»

Ο κ. Βούρος κλείνει την επιστολή του με ένα απόσπασμα του Μπέρτολτ Μπρεχτ γραμμένο το 1938, το οποίο και αφιερώνει στον κ. Ξυδάκη: «Στεκόμουν πάνω σε έναν λόφο/ Κι είδα το Παλιό να πλησιάζει/ Μα ερχόταν σα Νέο./ Σερνόταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια / Που κανένας δεν είχε ξαναδεί/ Κι απέπνεε νέες μυρωδιές σαπίλας/ Που κανείς δεν είχε ξαναμυρίσει».

Η απάντηση του Νίκου Ξυδάκη

«Ο κ. Βούρος την 31η Μαρτίου 2015 είχε θέσει την παραίτηση του στη διάθεση του υπουργού. Συνέχισε να εργάζεται.
Την Δευτέρα 17η Αυγούστου 2015 σε τηλεφωνική επικοινωνία εζητήθη η παραίτηση του κ. Βούρου. Συμφώνησε. Του ελέχθη ότι ο υπουργός θα εκφράσει τις ευχαριστίες του και ότι σε συνεννόηση με το νέο διευθυντή θα ακολουθηθεί ομαλή παράδοση και παραλαβή. Συμφωνήθηκε να εκδοθεί ανακοίνωση κοινή συναινέσει.

Πράγματι, την επομένη, Τρίτη 18η Αυγούστου 2015, ο κ. Βούρος απέστειλε e-mail στη διεύθυνση του γραφείου του αν. υπουργού με δικό του σχέδιο δελτίου τύπου, το οποίο προσαρμόσθηκε, του ανεγνώσθη τηλεφωνικώς, συμφώνησε και ακολούθως εξεδόθη. Από την περασμένη Τρίτη 18 του μηνός, ημέρα έκδοσης του κοινής αποδοχής δελτίου τύπου και για μία ολόκληρη εβδομάδα, ουδεμία επίσημη διάψευση ή αντίδραση υπήρξε εκ μέρους του κ. Βούρου.

Εν συνεχεία, για ολοκλήρωση της διαδικασίας του εζητήθη και γραπτώς η τελευταία παραίτηση, πράξη την οποία απέφυγε. Ακολούθησε η πράξη αποδοχής παραίτησης.

Ως εκ τούτου, ο κ. Βούρος βρίσκεται να έχει υποβάλει γραπτή παραίτηση τον Δεκέμβριο 2014, δύο προφορικές παραιτήσεις, μία τον Μάρτιο και μία τον Αύγουστο 2015, και να έχει υπαγορεύσει το δελτίο τύπου της παραίτησης του, αλλά να μην έχει παραιτηθεί… Συμφωνία κυρίων, πράγματι.

Έχω την αφέλεια να θεωρώ ότι για το «βελούδινο διαζύγιο» αρκεί ο λόγος των συνομιλούντων δημοσίων προσώπων. Είχα και έχω επίσης την πεποίθηση ότι είναι προτιμητέα η συναίνεση από την ακαριαία αποπομπή ενός καλλιτεχνικού διευθυντή, άνευ προειδοποιήσεως και άνευ αιτιολογήσεως, δυνατότητα που δίνει προσφάτως ψηφισθείς νόμος.
Σε κάθε περίπτωση, καθήκον του εποπτεύοντος υπουργού, είναι να προσπαθεί με κάθε σύννομο τρόπο να ενισχύει την εύρυθμη λειτουργία του εποπτευομένου οργανισμού και να θωρακίζει το δημόσιο συμφέρον. Γι΄ αυτό τον λόγο, διορίσαμε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, γι΄ αυτό τον λόγο πετύχαμε ρύθμιση 150 δόσεων για το δυσθεώρητο χρέος προς το ΙΚΑ, η οποία ρύθμιση απειλείται και πάλι.

Το Κ.Θ.Β.Ε. πράγματι υποφέρει, το παρακολουθούμε με έγνοια και αγωνία και έμπρακτη φροντίδα. Αλλά τα δεινά του δεν γεννήθηκαν τον Φεβρουάριο, όταν υπογράψαμε την πρώτη δόση της επιχορήγησης από τον προϋπολογισμό του 2015. Τα δεινά γεννήθηκαν και γιγαντώθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε δύο εκ των οποίων διευθυντής ήταν ο κ. Βούρος.

Ο καθείς αναλαμβάνει τις ευθύνες του και κάνει την αυτοκριτική του. Τα υπόλοιπα είναι εκδραματίσεις άνευ αντικειμένου. Μάλλον, προεκλογικά πυροτεχνήματα.

Τέλος, διαχειριστικό έλεγχο το υπουργείο ουδέποτε διέταξε, γνωρίζοντας ότι διεξάγονται ήδη άλλοι έλεγχοι, για να μη δημιουργούνται δυσμενείς εντυπώσεις.

Διαχειριστικό και λογιστικό έλεγχο θα παραγγείλει η νέα διοίκηση του θεάτρου για να εξακριβωθεί πώς και επί ποίων δημιουργήθηκε το οικονομικό ναυάγιο του Κ.Θ.Β.Ε. με χρέη της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ. »


Newsroom ΔΟΛ


Αποκαλύψεις - φωτιά για τους νονούς της κόκας της Μυκόνου - Στις συνομιλίες πασίγνωστος πολιτικός και διάσημο πρώην μοντέλο




Πασίγνωστο πολιτικό πρόσωπο και διάσημο μοντέλο, φιγουράρουν στην δικογραφία που έχει σχηματισθεί για τους “Εσκομπάρ” της Μυκόνου. Στις συνομιλίες “φωτιά” που έχει καταγράψει ο υπέρκοριός της ΕΛ.ΑΣ, ο ένας από τους κατηγορούμενους αναφέρεται σε γνωστό πολιτικό πρόσωπο, αλλά και διάσημο μοντέλο, με τους οποίους υποστηρίζει ότι έχει “μεγάλη γνωριμία”.

Όσον αφορά στο πολιτικό πρόσωπο, πρόκειται για πρώην βουλευτή κόμματος εξουσίας, ο οποίος μάλιστα κατά το παρελθόν είχε διατελέσει και Υπουργός.

Το όνομα του συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου αναφέρεται σε συνομιλία που είχε ο ένας από τους κατηγορούμενους και συγκεκριμένα ο 34χρονος, που κατά το παρελθόν είχε κατηγορηθεί για την μεγάλη ληστεία σε τραπεζικό υποκατάστημα στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην συνομιλία που έχει ο 34χρονος με άτομο που ακόμα τα στοιχεία του δεν έχουν ταυτοποιηθεί, ισχυρίζεται πως κάνει παρέα με το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο, αναφερόμενος μάλιστα σε αυτόν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς: “....έλα ρε μα.... είμαι εδώ με τον “αναφέρει το όνομα του γνωστού πολιτικού”, θέλει να με κεράσει ένα μπουκάλι σαμπάνια....”.

Προφανώς εκείνη την ώρα ο 34χρονος είναι σε κάποιο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της Μυκόνου, παρέα με το γνωστό πολιτικό, και παίρνει το φίλο του για να του εξιστορήσει το πώς διασκεδάζει.


Το γνωστό μοντέλο
Ανάμεσα στους πελάτες της συμμορίας της Μυκόνου, ήταν και γνωστά ονόματα της “showbiz” της χώρας. Σε μια από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που έχει καταγράψει ο υπέρ κοριός της ΕΛ.ΑΣ, ο ένας από τους συλληφθέντες και συγκεκριμένα ο 34χρονος, αναφέρει το όνομα γνωστού μοντέλου το οποίο κατά το παρελθόν είχε απασχολήσει τις σελίδες των “ταμπλόιντ” με τα οικογενειακά της προβλήματα.

Μάλιστα ο 34χρονος υποστηρίζει στην τηλεφωνική συνομιλία που έχει με φίλο του πως κέρασε και έκανε χρήση κοκαΐνης μαζί με το γνωστό μοντέλο.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πληροφορίες ο 34χρονος δέχεται κλίση από άγνωστο φίλο του: “....έλα έλα.
Άγνωστος: έλα ρε φίλε που είσαι;
34χρονος: φίλε το υπέρ χάι είναι εδώ απόψε, εάν δεν είσαι και εσύ εδώ είναι σαν μην είσαι σήμερα το βράδυ στη Μύκονο.
Άγνωστος: έλα ρε μαλά... θα μας φτιάξεις;
34χρονος: ...έλα εδώ ρε φίλε, μόλις ήπια μια “γραμμή με την “σ.σ. Αναφέρει τα αρχικά του ονόματος του γνωστού μοντέλου.
Άγνωστος: ποια;
34χρονος: με την Ε.... .... “αναφέρει το πλήρες όνομα του γνωστού μοντέλου”, έτσι για να δεις ο φίλος σου τι μπάλα παίζει.
Άγνωστος: ρε αυτή είναι φίλη του φίλου που είμαστε μαζί.
34χρονος: για αυτό σου λέω, ελάτε ρε όλοι από εδώ για ποτό.
Άγνωστος: νταξει ρε είμαστε “b.....r” για φαΐ και μόλις τελειώσουμε φθάσαμε.”


Εμπόριο λευκής σαρκός
Καλλίγραμμες Ελληνίδες που έχουν κάνει περάσματα από τηλεοπτικές εκπομπές και φωτογραφίσεις σε περιοδικά, ήταν τα “πουλέν” της συμμορίας, καθώς η βραδιά με ένα από τα "καυτά" μοντέλα κόστιζε ακόμα και 1.500 ευρώ.

Μάλιστα ο υπέρ κοριός της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής έχει πιάσει αποκαλυπτικές συνομιλίες, καθώς ακούγονται οι δυο από τους τρεις συλληφθέντες να παζαρεύουν την τιμή για μια από τις κοπέλες λέγοντας: “...όχι ρε φίλε 800 αυτή και η άλλη η φίλη της έχουν κάνει φωτογραφήσεις, 1.500 ευρώ ακατέβατα”.

Σε άλλη συνομιλία που έχει καταγραφεί από το κοριό της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, ακούγεται γνωστός επιχειρηματίας του νησιού, ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου, να λέει στον 34χρονο: “...έλα ρε θέλω να μου στείλεις τρεις “γλάστρες” για σήμερα το βράδυ στο κλαμπ, πόσο κάνει;” Ο 34χρονος του απαντά πως και οι τρεις κοστίζουν 3.000 ευρώ.

Επίσης αποκαλυπτικός για το εμπόριο “λευκής σαρκός” ακόμα και μεταξύ Κροίσων από τη Μέση Ανατολή, είναι ο διάλογος που ακολουθεί μεταξύ του 34χρονου κι ενός ατόμου του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν διασταυρωθεί:
“-Θυμάσαι τι σου είχα ζητήσει;
-Ναι, κάτι γκόμενες.
-Μου είχες πει 5 χιλιάρικα.
-Εγώ έχω ψιλλιαστεί ότι δεν τις θέλουν για να τις (...) αλλά για παρέα και για τα τραπέζια τους.
-Δεν ξέρω, το ίδιο μου είχε κάνει και με τους Άραβες. Κανονίζω για 10 γυναίκες και μετά δεν δεχόταν (ακατάληπτο) και μετά μου λέει θα σε πληρώσω. Μου είχε ζητήσει 4 γυναίκες και να φέρω και λεσβίες. Την πρώτη μέρα για τα τραπέζια, τη δεύτερη για ένα άφτερ πάρτι".

Επίσης φαίνεται από τις έρευνες πως στο σύστημα της βίζιτας που είχε στήσει η συμμορία, συμμετείχε και γνωστή περιστασιακή κάτοικος της Μυκόνου και μάλιστα παντρεμένη, η οποία διαθέτει πλούσιες αναλογίες και έβγαζε “τρελά” μεροκάματα με Άραβες κροίσους.

Η ταρίφα για της Ελληνίδες που πλασάρονταν ως διάσημες, ξεκινούσε από τα 500 ευρώ για μια ώρα και έφθανε ακόμα και τα 1.500 ευρώ για ολόκληρο το βράδυ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις Ελληνίδες προτιμούσαν στα γιοτ τους οι Άραβες κροίσοι, οι οποίοι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν ακόμα και τα διπλάσια χρήματα για ένα πάρτι ανωμαλιών, ακόμα και με λεσβιακό πρόγραμμα και στην συνέχεια ό,τι ήθελε προκύψει... πάντα με το αζημίωτο βέβαια.


Οι κωδικές ονομασίες
Οι “Εσκομπάρ” της Μυκόνου στις τηλεφωνικές συνομιλίες που έχει καταγράψει ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ, άλλες φορές φαίνονται να είναι προσεκτικοί στο τι λένε, ενώ άλλες φορές μιλούσαν ελεύθερα χωρίς κάλυψη.

Ωστόσο, όταν επρόκειτο για αγοραπωλησία ναρκωτικών με τους διάσημους πελάτες τους, χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες για την κοκαΐνη και το χασίς, ποιότητος “skunk”.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, την κόκα την είχαν βαφτίσει “κοτόπιτα” και το χασίς “χορτόπιτα”. Μάλιστα οι τιμές τους ήταν υψηλές, καθώς το γραμμάριο της κοκαΐνης κόστιζε 120 με 150 ευρώ, ενώ τα πέντε γραμμάρια του “skunk” κόστιζαν 200 ευρώ.


Δεν έχει σχέση ο πελάτης μου
Συνολικά η δικογραφία που έχει ήδη διαβιβαστεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, περιέχει 47 καταγεγραμμένες συνομιλίες. Μάλιστα ο τρίτος των συλληφθέντων, εν προκειμένω ο 32χρονος, έχει μόλις δυο συνομιλίες όπως υποστηρίζει ο συνήγορος του, ο γνωστός Ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου.

Επικοινωνήσαμε με το γνωστό ποινικολόγο, ο οποίος προέβη στην εξής δήλωση, όσον αφορά στον πελάτη του: “ Η ενδελεχής μελέτη της Δικογραφίας επιβεβαιώνει, κατά την άποψη μου, τον ισχυρισμό του εντολέα μου, ότι δηλαδή είναι αθώος και δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται.
Ενδεικτικά να αναφέρω ότι από τις 47 καταγεγραμμένες συνομιλίες, ο εντολέας μου εμφανίζεται μόνο σε δυο και αυτές χωρίς κανένα επιβαρυντικό, για τον ίδιο, περιεχόμενο.
Ελπίζω στο συμπέρασμα αυτό να καταλήξουν και οι Δικαστικές Αρχές και να τον αντιμετωπίσουν ανάλογα”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ


Πηγή : newsit.gr