Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Κατακαλόκαιρο η εκλογή προέδρου



Αποφασισμένος να προχωρήσει τις διαδικασίες διαδοχής ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Κάλπες για το νέο πρόεδρο της ΝΔ εν μέσω θέρους επιθυμεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και εμφανίζεται, λίγες ώρες μετά την επίτευξη της συμφωνίας κυβέρνησης και πιστωτών, αποφασισμένος να προχωρήσει τις διαδικασίες διαδοχής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν επιθυμεί να μείνει μεταβατικός και προτιμά να στηθούν κάλπες άμεσα. Και γι’ αυτό έχει ζητήσει από τον Ανδρέα Παπαμιμίκο να προχωρήσει με βάσει το καταστατικό και ήδη ο γραμματέας του κόμματος έχει ζητήσει εισηγήσεις για να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Ο κ. Μεϊμαράκης, δεν δείχνει καμία διάθεση να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, εάν δεν «νομιμοποιηθεί» η προεδρία του, τουλάχιστον έως τα τέλη του Ιουνίου του 2016, οπότε και είναι προγραμματισμένο το τακτικό Συνέδριο του κόμματος. Ο ίδιος, λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ήθελε «καθαρές λύσεις» και όχι μεσοβέζικές, όπως λέει σε πολιτικούς του φίλους και είχε εδώ και μέρες αποφασίσει τα επόμενα βήματά του. Μάλιστα, η άποψή του ενισχύθηκε και από την παρουσία του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Κυριακή στις Βρυξέλλες, όπου αντιμετώπισε επιφυλακτικότητα για το λόγο ότι είναι «μεταβατικός».

Με δεδομένο ότι έχει ήδη δώσει εντολή στον κ. Παπαμιμίκο που προχωρά τις διαδικασίες, και επίσημα η υπόθεση – διαδοχή θα ξεκινήσει για τη ΝΔ, αμέσως μετά την ψήφιση στη Βουλή των μέτρων που απορρέουν από τη συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών.  Εάν προχωρήσουν όλα όπως επιθυμεί ο κ. Μεϊμαράκης, που στην αρχή της περασμένης εβδομάδας είδε την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ να τον νομιμοποιεί πολιτικά διά βοής, τότε οι κάλπες θα στηθούν με εκλογή από την κοινωνία και όχι από τη βάση, είτε την Κυριακή 26 Ιουλίου, είτε στις 2 Αυγούστου. Θα πρόκειται ουσιαστικά για μια εκλογική διαδικασία εξπρές, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μεϊμαράκης έχει τη στήριξη των δυο πρώην προέδρων, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά και οι περισσότεροι βουλευτές θέλουν οι διαδικασίες να γίνουν είτε στα τέλη του Σεπτεμβρίου είτε αρχές Οκτωβρίου.

Ο κ. Μεϊμαράκης θα παραμείνει στη θέση του μόνο εάν έχει ισχυρή νομιμοποιητική βάση και ευρεία συναίνεση. Και αυτό μπορεί μόνο να επικυρωθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Πολιτική Επιτροπή, ώστε ο κ. Μεϊμαράκης να είναι πρόεδρος τουλάχιστον έως τον προσεχή Ιούνιο.  Εξάλλου, όπως και ο ίδιος λέει σε συνομιλητές του και μόνο ο τίτλος του μεταβατικού τον δυσκολεύει σε πολλές πολιτικές κινήσεις του και μόνο οι «καθαρές λύσεις» αποτελούν τον καλύτερο οδηγό για την πορεία της ΝΔ στην παρούσα φάση.




Πηγή : news.makedonias.gr


Αυτό είναι το νομοσχέδιο για τον ΦΠΑ και τις συντάξεις




Αυξήσεις στο ΦΠΑ και αλλάγές στις συντάξεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή για να ψηφιστεί αύριο προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο.

Το πολυνομοσχέδιο έχει τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ)» και πρόκειται να το υπογράψουν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Παναγιώτης Σκουρλέτης, Νίκος παρασκευόπουλος, Γιώργος Κατρούγκαλος. Το περιεχόμενό του, όπως και η αιτιολογική έκθεση, κυκλοφόρησαν από νωρίς την Τρίτη στο διαδίκτυο και αναμένεται να είναι, με καθόλου ή κάποιες τροποποιήσεις, αυτό που θα παέι τελικά στη Βουλή.

Χωρίζεται σε τρία κεφάλαια:

Α. Κυρώνεται η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωζώνης (EUROSUMMIT), στην οποία καταγράφονται οι όροι και το πλαίσιο της συμφωνίας
Β. Λήψη φορολογικών μέτρων
Γ. Ρύθμιση θεμάτων της νομοθεσίας της Κοινωνικής Ασφάλισης

Και προβλέπει:
•Λήψη φορολογικών μέτρων
•Ρύθμιση θεμάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης.
•Αναδιάρθρωση του ΦΠΑ
•Λήψη μέτρων για την αύξηση της εισπραξιμότητας
•Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης
•Ρυθμίσεις για τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 01.07.2015 έως το έτος 2022. Ενταξη όλων των ταμείων και των τομέων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ
•Διατήρηση της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το 2021 στα επίπεδα 2015 σε ονομαστικούς όρους (§1)
•Αύξηση εισφορών υγειονομικής περίθαλψης στις κύριες συντάξεις από 4% στο 6%
•Επιβολή κράτησης 6% στις επικουρικές (§2)
•Νομοθετική εξουσιοδότηση στον αρμόδιο υπουργό για την Κοινωνική Ασφάλιση να ρυθμίζει θέματα αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Γ', με υπουργικές αποφάσεις.
Δείτε το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης κάνοντας κλικ εδώ και το πλήρες κείμενο του πολυνομοσχεδίου κάνοντας κλικ εδώ, όπως κυκλοφόρησαν στην ανυπόγραφη εκδοχή τους στο διαδίκτυο.
Η διαδικασία ψήφισής του αποτελεί έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» για το Μαξίμου, καθώς είναι δεδομένες οι διαφωνίες της προέδρου της Βουλής με τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να λύσει το όλο θέμα διπλωματικά, ενώ πληροφορίες ήθελαν τον πρωθυπουργό να έχει επικοινωνία με την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν πάντως ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μια γρήγορη διαδικασία στην οποία ίσως να μην προεδρεύσει - και με δική της θέληση - η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά ο Αλέξης Μητρόπουλος.
Πάντως το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της προέδρου απομακρύνεται με βάση τον κανονισμό καθώς αυτό θα έπρεπε να γίνει το αργότερο χθες.


Πηγή : ethnos.gr


Τελικά Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνης Βαρουφάκης φαίνεται ότι συμφωνούν σε πολλά ζητήματα!



Handelsblatt: O Σόιμπλε πίεζε χθες για χρήση IOUs στην Ελλάδα!

Αποκάλυψη σοκ - Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και ο Βαρουφάκης θέλουν το ίδιο!

Πρότεινε στο χθεσινό Eurogroup τη χρήση του "παράλληλου νομίσματος" IOUs ως ενδιάμεση χρηματοδότηση για να εξυπηρετήσει η Αθήνα μέρος των εσωτερικών υποχρεώσεών της - Τα γερμανικά ΜΜΕ μιλάνε για μίνι Grexit με αφορμή την πρόταση

Τελικά Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνης Βαρουφάκης φαίνεται ότι συμφωνούν σε πολλά ζητήματα! Σύμφωνα με αποκάλυψη της Handelsblatt ο Γερμανός υπ. Οικονομικών μετά το πενταετές Grexit, που εξόργισε πολλούς συναδέλφους του, πρότεινε τη χρήση IOUs ως ενδιάμεση χρηματοδότηση στο Eurogroup. Μάλιστα αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης, γερμανικά ΜΜΕ σχολίασαν ότι η πρόταση ισοδυναμεί με μίνι Grexit.

Όπως αποκαλύπτεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρότεινε σε συζητήσεις του με άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η Ελλάδα να εκδώσει IOUs ως ενδιάμεση χρηματοδότηση για να εξυπηρετήσει μέρος των εσωτερικών υποχρεώσεών της. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ακόμη πως τα IOUs αποτέλεσαν και πάλι θέμα συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, η χρήση των IOUs είναι αμφιλεγόμενη, με ορισμένους ειδικούς να κάνουν λόγο πως είναι το πρώτο βήμα για παράλληλο νόμισμα. Ο τρόπος αυτός είναι κατάλληλος μόνο για εσωτερικές υποχρεώσεις πληρωμής, όπως λογαριασμούς και μισθούς, και όχι για το εξωτερικό χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι εισήγηση για τη χρήση IOUs είχε κάνει στο Μαξίμου και ο πρώην υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Δείτε αναλυτικά τι γράφει η Handelsblatt
Το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις από τους συναδέλφους του. Τώρα ο Σόιμπλε έχει μια νέα πρόταση για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας, επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα.

Καθώς η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη για περίπου 7 δισεκ. ευρώ εν αναμονή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας, το ζήτημα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Αθήνας τέθηκε χθες στο Eurogroup.

Κατά τη συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Σόιμπλε πρότεινε η Αθήνα να εκδώσει υποσχετικές για να μπορέσει να πληρώσει κάποιες από τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν μια σειρά επιλογών για μια χρηματοδότηση γέφυρα της Ελλάδας. Πάντως η έκδοση υποσχετικών, τονίζει η Handelsblatt, είναι μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρόταση, καθώς κάποιοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς την υιοθέτηση ενός παράλληλου νομίσματος.

Με τις υποσχετικές θα μπορούσαν να πληρωθούν κάποιες από τις υποχρεώσεις της Αθήνας στο εσωτερικό, όπως λογαριασμοί και μισθοί. Όμως οι υποσχετικές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα εξωτερικά χρέη της Ελλάδας.

Ήδη στις 20 Ιουλίου η Αθήνα πρέπει να πληρώσει 3,5 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέτασαν χθες μια σειρά επιλογών. Όπως αναφέρει η Handelsblatt μεταξύ των επιλογών είναι να ενεργοποιηθεί ξανά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) το οποίο διαθέτει ακόμη 11,5 δισεκ. ευρώ. Επειδή όμως πρόκειται για χρήματα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες της ΕΕ για την αποδέσμευσή τους. Ήδη η Βρετανία έχει εκφράσει την αντίθεσή της.

Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από τους τόκους από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Το ποσό για το 2014 και το 2015 φτάνει τα 3,2 δισεκ. ευρώ.

Επίσης ένα ενδεχόμενο θα ήταν κάποιες χώρες να δώσουν διμερή δάνεια, με πιθανή υποψήφια να είναι κυρίως η Γαλλία.


Πηγή : protothema.gr


Αντιδράσεις από την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την επιβολή μέτρων σε αντιδραστικούς Βουλευτές



Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Διαστάσεις λαμβάνουν οι αντιδράσεις για τη συμφωνία με τους δανειστές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος αντιδρά και στην πιθανότητα επιβολής πειθαρχικών μέτρων σε όσους βουλευτές καταψηφίσουν τα μέτρα στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος ξεκαθάρισε σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματός του, ότι στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά δεν ψηφίζει τα μέτρα.

Το πρωί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Π. Λαφαζάνης έστειλε ηχηρό μήνυμα στον Πρωθυπουργό ζητώντας του να πάρει έστω και τώρα πίσω τα μέτρα.

Ο κ. Λαφαζάνης, με γραπτή δήλωσή του, χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη συμφωνία και σημειώνει με νόημα πως η κυβέρνηση υποσχέθηκε την κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας.
Είναι ενδεικτικό ότι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδρίασε στην Κουμουνδούρου το πρωί, κατέληξε σε ομόφωνη απόρριψη της όποιας σκέψης για επιβολή πειθαρχικών μέτρων όσων βουλευτών ψηφίσουν «όχι» αύριο στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του κόμματος Τ.Κορωνάκης διαφώνησε με την επιβολή πειθαρχικών μέτρων λέγοντας: «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε πειθαρχικά μέτρα εναντίον όσων δεν υπερψηφίζουν. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα ηγηθεί στην πορεία είτε προς τη διάσπαση, είτε προς τη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος».

Τη δυσαρέσκειά του για τη συμφωνία εξέφρασε χθες ο βουλευτής Δ. Κοδέλλας  ο οποίος ζήτησε συγνώμη από τον ελληνικό λαό. Σήμερα ο βουλευτής Γ. Ζερδελής, μιλώντας στον Βήμα Fm, είπε πως ό,τι και να ψηφίσει θα κρατήσει την έδρα του και διευκρίνισε ότι το «ναι» της περασμένης Παρασκευής δεν μπορεί να εκληφθεί ως «ναι» στα μέτρα.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς σημείωσε πως ένα τέτοιο νομοσχέδιο δεν μπορεί να τον κρατήσει στο υπουργείο Εργασίας.

«Έχω μείνει κατάπληκτος! Δεν ξέρω ποιοι το έφτιαξαν αυτό το σχέδιο αλλά δεν διστάζω να το χαρακτηρίσω τερατούργημα... Aς έρθουν να το εφαρμόσουν αυτοί που το έφτιαξαν», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Στον αντίποδα ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης εξέφρασε, προσερχόμενος στη βουλή, την πρόθεση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να στηρίξουν τη συμφωνία με τους δανειστές την οποία όμως χαρακτήρισε «κακή».

«Όλοι θα κριθούμε από την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής που δεν θα είναι μόνο η συμφωνία. Με την ευθύνη που θα πάρει ο καθένας στις ψηφοφορίες θα κριθεί και η πορεία της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού», είπε ο κ. Βούτσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης δήλωσε ότι «δεν πρέπει να πέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν πρέπει να υπάρξει αριστερή παρένθεση με υπαιτιότητα ανθρώπων της Αριστεράς», ενώ ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, μιλώντας στον Real FM, ζήτησε «να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πολιτικού διαλόγου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης».

Απαντώντας στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να σταθεί το επόμενο διάστημα έστω και σαν κυβέρνηση μειοψηφίας, είπε: «Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε λίγο χρόνο. Ο διάλογος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης φυσικά, πρέπει να γίνει. Πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πολιτικού διαλόγου».


Πηγή 


Συντάξεις: Μείωση ως και 40% - Άγνωστο αν δέχεται η τρόικα τα θεμελιωμένα δικαιώματα



Τα πάνω κάτω φέρνει το νέο μνημόνιο όλα τα θέματα που αφορούν στις πρόωρες συντάξεις. Οι μειώσεις στο ποσό της σύνταξης για όσους βγαίνουν νωρίτερα θα είναι τεράστιες, ενώ μένει ανοιχτό να δούμε μέσα στον επόμενο μήνα εάν τελικά θα υπάρξουν αλλαγές και για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα.

Ουσιαστικά αυτή την ώρα είναι στον... αέρα περίπου 150.000 άτομα που είναι κοντά στη σύνταξη. Δεν υπάρχει ακόμη διευκρίνηση εάν θα συνεχίσουν να ισχύουν οι προβλέψεις του προηγούμενου νόμου για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Όπως και να 'χει πάντως με το πέναλτι πλέον στο 16% για κάθε έτος που βγαίνει κανείς νωρίτερα στη σύνταξη οδηγεί τους συνταξιούχους σε απώλειες της τάξης του 40% από το ποσό της σύνταξης για τουλάχιστον πέντε χρόνια και μέχρι να συμπληρώσουν ηλικιακά το νέο όριο.

Παράλληλα και για όλους τους υπόλοιπους προβλέπεται η αύξηση της εισφοράς των υπέρ του κλάδου υγείας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες για τις κύριες συντάξεις και κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες για τα επικουρικές .



Πηγή : newsit.gr


Μένει μέχρι να φύγει η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου



Ο επίλογος μιας προβληματικής περιόδου για το Κοινοβούλιο, όπως αυτή άνοιξε την ημέρα εκλογής της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής, συντάσσεται -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- αυτές τις ώρες, με τις τελευταίες λέξεις πιθανότατα να γραφούν μετά την ολοκλήρωση, αύριο, της ψήφισης της συμφωνίας από την εθνική αντιπροσωπεία. Πρόκειται, ως γνωστόν, για μια εξαιρετικής σημασίας ψηφοφορία, που η κυβέρνηση προφανώς δεν θα ήθελε να διαταραχθεί από παράπλευρες μάχες.

Ούτως ή άλλως, η βούληση του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται πως είναι να αποφευχθούν σε κάθε περίπτωση σοβαρές αναταράξεις και, υπό αυτό το πρίσμα, πιθανόν να αναζητήσει τη λύση ενός «βελούδινου διαζυγίου» ― δηλαδή να ζητηθεί η παραίτησή της. Ωστόσο, οι αποδιδόμενες στην κ. Κωνσταντοπούλου διαθέσεις δίνουν την αίσθηση μιας επερχόμενης μετωπικής σύγκρουσης. «Και ο Πάπας να μου το ζητούσε, εγώ δεν παραιτούμαι», φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησης με κύκλο συνεργατών της. Δεδομένης δε της στάσης της και σε άλλες περιστάσεις εντός Βουλής, ουδείς μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο, επικαλούμενη εκ νέου διαδικαστικά ζητήματα, να επιχειρήσει ακόμα και στην αυριανή διαδικασία να δημιουργήσει εμπόδια στην ολοκλήρωση της κατεπείγουσας ψήφισης του νομοθετήματος με τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι αναλόγου χαρακτήρα εμπόδια ήγειρε και την Παρασκευή κατά το νομοσχέδιο-εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Η προαναφερθείσα εξέλιξη της μετωπικής σύγκρουσης συνεπάγεται την υποβολή προτάσεως μομφής προς το πρόσωπό της με πρωτοβουλία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Το έδαφος για κάτι τέτοιο είναι έτοιμο, εξαιτίας όχι μόνο της μείζονος πολιτικής διαφωνίας της με τις τελευταίες κυβερνητικές κινήσεις, αλλά και για μια σειρά από ενέργειές της κατά τη διάρκεια της ολιγόμηνης θητείας της, με κορύφωση τη δημιουργία εμποδίων στην προώθηση του νομοθετικού έργου. Την παραίτηση της κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε ευθέως χθες και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

«Είναι ενοχλητικό που συμπλέει σε κοινοβουλευτικές λειτουργίες με τη Χ.Α.», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης. «Θα της κάνουμε πρόταση μομφής αν δεν φύγει», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Παπαδόπουλος, δηλώνοντας ενοχλημένος και για το «αλαζονικό και υπεροπτικό ύφος» της προέδρου. «Θα περίμενα να έχει υποβάλει την παραίτησή της», σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνητικού εταίρου ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Σε περίπτωση μη παραίτησης και δρομολόγησης διαδικασίας υποβολής προτάσεως μομφής προς το πρόσωπό της, ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει την ακόλουθη διαδικασία:

Υποβάλλεται πρόταση στη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας γραπτώς, από τουλάχιστον 50 βουλευτές. Στο κείμενο πρέπει να καθορίζονται με σαφήνεια οι λόγοι της μομφής. Αν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υποβάλλεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, ορίζεται, ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης, ημέρα συζήτησης της πρότασης μομφής σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η συζήτηση της πρότασης μομφής ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση στην οποία μεταξύ άλλων ομιλεί για μία ώρα η πρόεδρος. Στην ψηφοφορία που ακολουθεί, για να γίνει αποδεκτή η πρόταση, πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 θετικές ψήφους.

Έντυπη Καθημερινή


ΑΝΕΛ: Δεν ψηφίζει τα νέα μέτρα η Ξουλίδου



«Οι βουλευτές βούλονται, δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας, μπορούν να περάσουν από τα άλλα κόμματα τα μέτρα, όμως η κυβέρνηση δεν πέφτει»

Προσερχόμενη στην Κοινοβουλευτική Oμάδα των ΑΝΕΛ, η οποία συνεδριάζει το πρωί της Τρίτης προκειμένου να συζητηθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, η βουλευτής του κόμματος Σταυρούλα Ξουλίδου ξεκαθάρισε πως  «το "όχι" που υποστήριζα την πρώτη φορά ισχύει και σήμερα».

«Αυτά που έρχονται τώρα είναι πολύ παραπάνω από αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τις "κόκκινες" γραμμές που τουλάχιστον και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν συμφωνήσει και οι άλλοι αρχηγοί των κομμάτων» εξήγησε η κυρία Ξουλίδου.

Στο ερώτημα αν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ εφόσον δεν ψηφίσουν τα μέτρα απάντησε: «Οι βουλευτές βούλονται, δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας, μπορούν να περάσουν από τα άλλα κόμματα τα μέτρα, όμως η κυβέρνηση δεν πέφτει».



Πηγή : protothema.gr


Με 24ωρη απεργία απαντούν οι φαρμακοποιοί



Κατεβάζουν «ρολά» την Τετάρτη οι φαρμακοποιοί, απαντώντας στα νέα μέτρα που περιέχονται στη συμφωνία με τους θεσμούς για το καθεστώς ιδιοκτησίας των φαρμακείων και το άνοιγμα της πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Μάλιστα, ετοιμάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων «ενάντια στη διάλυση του φαρμακευτικού ιστού της χώρας».
Την 24ωρη απεργία (δεν συμμετέχουν τα διευρυμένα φαρμακεία) αποφάσισε χθες το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), υπογραμμίζοντας ότι τα φαρμακεία δεν είναι απλές εμπορικές επιχειρήσεις,η υγεία δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό και το φάρμακο δεν είναι κοινό καταναλωτικό προϊόν.
Τα μέτρα που περιέχονται στη συμφωνία και αφορούν τον κλάδο των φαρμακοποιών περιέχονται στην Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, για την οποία απαιτείται σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, αλλά και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι «κόκκινη γραμμή» για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι εκτιμούν πως το φαρμακείο αποσυνδέεται με αυτόν τον τρόπο από τον φαρμακοποιό, καθώς θα μπορεί να ανοίγει φαρμακείο οποιοσδήποτε και όχι μόνο ο κάτοχος πτυχίου φαρμακευτικής, όπως ισχύει σήμερα. «Είναι απαράδεκτο να αντικαθίσταται ο επιστήμονας φαρμακοποιός και το φαρμακείο από απρόσωπα και ανέλεγκτα καταστήματα λιανικής, με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος», σημειώνουν.
Αλλά και τα ΜΗΣΥΦΑ και συγκεκριμένα το ζήτημα της διάθεσής τους και από τα σούπερ μάρκετ, αποτελεί... καυτό ζήτημα για τον κλάδο. Η τιμολόγηση των φαρμάκων αυτών απελευθερώνεται από τις αρχές του 2017, η διάθεσή τους, όμως, μέχρι σήμερα γίνεται αποκλειστικά από το κανάλι των φαρμακείων.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΠΦΣ αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση, βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης, υποκύπτει στις απαιτήσεις των μεγάλων συμφερόντων και των δανειστών». Είναι περίεργο -σημειώνει- να επιχειρούν να εφαρμόσουν στην Ελλάδα μέτρα που δεν ισχύουν ούτε στη Γερμανία, για να προσθέσει ότι «είναι τουλάχιστον ύποπτο να επιχειρείται να αφανισθεί το φαρμακείο της γειτονιάς και των ακριτικών περιοχών».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, δήλωσε: «Οταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετεκλογικά μιλά για «υφαρπαγή» της υπογραφής του ΟΟΣΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση και μετά από λίγες μέρες έρχεται να την προτείνει για εφαρμογή, υπάρχει θέμα αξιοπρέπειας όχι μόνο του ίδιου, αλλά και ολόκληρης της σημερινής κυβέρνησης».
Ανάκληση νόμων
Εν τω μεταξύ, «πονοκέφαλο» αναμένεται να προκαλέσει στην κυβέρνηση το αίτημα των Ευρωπαίων για ανάκληση των νομοθετικών πράξεων που ελήφθησαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Στην Υγεία η νομοθετική δραστηριότητα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία, την τροπολογία για αντικατάσταση των διοικητών στα νοσοκομεία, ενώ στον «αέρα» είναι και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων.
Αντίθετα, δεδομένα θεωρούνται τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση που εστάλη στους θεσμούς από την κυβέρνηση και αφορούν: την καθολική συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, μείωση των τιμών σε off-patent και γενόσημα φάρμακα, κατά 50% της τιμής των πρωτοτύπων και κατά 32,5%, αντίστοιχα, είσπραξη clawback το 2014 και επέκταση του μέτρου το 2015 και το 2016, καθώς και μείωση των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις στο όριο του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.


Πηγή


Κοδέλας (ΣΥΡΙΖΑ): Θα καταψηφίσω και θα παραιτηθώ




«ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΨΗΦΙΣΑΝ»

Την απόφασή του να καταψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή την Τετάρτη και να παραιτηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα γνωστοποιεί με ανακοίνωση - δήλωση στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας.

Ο κ. Κοδέλας τονίζει πως η χώρα με τη συμφωνία αυτή θα αποκτήσει περισσότερους φτωχούς και περισσότερα λουκέτα και προσθέτει:
«Η χώρα οδηγείται στην ταπείνωση και σε μια τραγωδία με ένα τρίτο μνημόνιο το οποίο οδηγεί σε κατάλυση της κυριαρχίας της, σε υποθήκευση και ξεπούλημα του πλούτου της, σε μια τεράστια φτωχοποίηση της κοινωνίας, σε συμπίεση των μικρομεσαίων, σε χτύπημα της πρωτογενούς παραγωγής».
«Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά από όσους με εμπιστεύτηκαν, για όσα έκανα μα κυρίως για όσα δεν έκανα για να αποτραπεί αυτή η κατάληξη», αναφέρει ο βουλευτής και προσθέτει: «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη που μου αναλογεί και η οποία θα με συνοδεύει».
Ο Δημήτρης Κοδέλας που είχε επιλέξει την προηγούμενη εβδομάδα να μην παραστεί στην ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση του Ευκλ. Τσακαλώτου να διαπραγματευτεί όπως και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει αιχμές για την κυβερνητική λειτουργία λέγοντας ότι στους έξι μήνες λιγοστές φορές το κόμμα και η κοινοβουλευτική ομάδα λειτούργησαν συλλογικά.
Ο ίδιος αφού ευχαριστεί τους πολίτες για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν προαναγγέλλει την παραίτησή του γράφοντας «σύντομα, ύστερα από 3 χρόνια παρουσίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα επιστρέψω στην κανονική μου ζωή», τονίζοντας ότι μέχρι τότε έχει υποχρέωση να ψηφίζει όχι «σε ό,τι μετατρέπει τη χώρα σε ειδική ζώνη φτώχειας και λεηλασίας».



Καθημερινή


Η Ελλάδα αποπλήρωσε σήμερα ομόλογο «σαμουράι»




Aθέτηση πληρωμής θα μπορούσε να θεωρηθεί χρεοκοπία σε εμπορικό χρεόγραφο.

Η Ελλάδα αποπλήρωσε σήμερα ομόλογο «σαμουράι» με ημερομηνία λήξης 14 Ιουλίου σε ιδιώτες πιστωτές στην Ιαπωνία, σε μία συμβολική κίνηση που απέτρεψε μία αθέτηση πληρωμής η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως χρεοκοπία σε εμπορικό χρεόγραφο.

«Η καταβολή του ποσού των 20 δισ. γεν (148 εκατ. ευρώ) επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της ιαπωνικής τράπεζας Mizuho Financial Bank, διαχειριστή του ομολόγου.

Το ομόλογο είχε εκδοθεί από το Ελληνικό Δημοσιο πριν από 20 χρόνια σε γεν και είχε πωληθεί σε ιδιώτες επενδυτές.

Το συγκεκριμένο 20ετές ομόλογο «είχε απασχολήσει τον διεθνές Τύπο τις τελευταίες ημέρες, καθώς ενδεχόμενη μη πληρωμή του θα συνιστούσε χρεοκοπία. Μια χρεοκοπία σε τίτλο που αποτιμάται σε γεν θα μπορούσε να πυροδοτήσει χρεοκοπίες και σε ομόλογα που εκδόθηκαν από την Ελλάδα σε άλλα νομίσματα.

Η έκδοση των αποκαλούμενων ομολόγων «σαμουράι» τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 ήταν δημοφιλείς, καθώς η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων της Ιαπωνίας είχε δημιουργήσει μια δραστήρια αγορά την οποία χώρες όπως η Ελλάδα είχε εκμεταλλευθεί.



Πηγή : tovima.gr


Κρίνονται όλα για ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση – Αναμένεται ανασχηματισμός ή νέα κυβέρνηση



Προ ραγδαίων μεταβολών βρίσκεται το πολιτικό σύστημα τις επόμενες ώρες, με τις κινήσεις του πρωθυπουργού για την αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος να αναμένονται, την ώρα που το διαζύγιο από την Αριστερή Πλατφόρμα επισημοποιείται και ένα άλλο, αυτό με τους ΑΝΕΛ, μοιάζει ante portas, εκτός αν ο Πάνος Καμμένος κάνει εκ νέου στροφή 180 μοιρών.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται προ κρίσιμων αποφάσεων και αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, την ώρα μάλιστα που γράφονται πυρετωδώς τα πρώτα νομοθετήματα που θα έρθουν στη Βουλή την Τετάρτη. Το βασικό πρόβλημα αυτή την ώρα δεν είναι άλλο από τις διαλυτικές τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και οι ΑΝΕΛ βρίσκονται ένα βήμα πριν από την έξοδο. Η διαμορφούμενη κατάσταση γεννά τον ακόλουθο προβληματισμό στον Αλέξη Τσίπρα: ο ίδιος θα ήθελε να προχωρήσει με μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με τη στήριξη και της αντιπολίτευσης, πλην όμως εκτιμά πως ένα τέτοιο σχήμα είναι θνησιγενές και θα πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές το φθινόπωρο. Από την πλευρά τους όμως οι δανειστές, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η ΝΔ, εκτιμούν πως η τρίτη προσφυγή στις κάλπες μέσα στο 2015 επί της θα αποτελεί πισωγύρισμα στην εφαρμογή των νόμων που θα ψηφιστούν.

Οι δύσκολες πολιτικές αποφάσεις του Τσίπρα στο εσωτερικό

Ο πρωθυπουργός πλέον καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση διάσπασης του κόμματός του, καθώς περίπου 30 βουλευτές, ίσως και λίγο περισσότεροι, βρίσκονται με το ενάμιση πόδι εκτός κυβέρνησης. Ήδη, το βράδυ της Δευτέρας με ανάρτησή του στο Facebook ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας προανήγγειλε πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία και στη συνέχεια θα παραιτηθεί, παραδίδοντας τη βουλευτική του έδρα.

Συν τοις άλλοις, ο κύριος Τσίπρας καλείται να διαχειριστεί το σχεδόν συντελεσμένο πολιτικό διαζύγιο με την Αριστερή Πλατφόρμα. Μπορεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με σαφήνεια να διεμήνυσε πως δεν παραιτείται, πλην όμως η Αριστερή Πλατφόρμα έχει αποφασίσει να μην ψηφίσει τη συμφωνία. Αν θα επιλεγεί η καταψήφιση, το «παρών» ή ακόμα και η αποχή από την ψηφοφορία, είναι κάτι που παραμένει ανοιχτό. Ήδη, ο προερχόμενος από την Αριστερή Πλατφόρμα αναπληρωτής ΥΠΕΞ Νίκος Χουντής παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα και οδεύει στις Βρυξέλλες, όπου θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Μανώλη Γλέζο. Επί της ουσίας, οι από την Αριστερή Πλατφόρμα προερχόμενοι υπουργοί (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος) είναι προ της εξόδου, πλην όμως δεν διευκολύνουν τον πρωθυπουργό παραιτούμενοι, καλώντας τον επί της ουσίας να τους απομακρύνει ο ίδιος, αν το θέλει.

Σε κάθε περίπτωση, η πρωινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι ιστορική, με δεδομένο πως η κυβέρνηση εισηγείται την ψήφιση των πρώτων προαπαιτούμενων για το τρίτο Μνημόνιο, επιλογή που φέρνει σε αντίθεση το Μαξίμου με την Πλατφόρμα, αλλά και άλλες συνιστώσες. Υπενθυμίζεται πως με τη συμφωνία δεν έχουν θέμα μόνο εκ της Πλατφόρμας προερχόμενοι βουλευτές, αλλά και από τη ΔΕΑ, την ΚΟΕ, τους Ενεργούς Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, ενώ βολές έχει επιφυλάξει για την ηγεσία και η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρον θα έχει και η στάση που θα κρατήσουν ανένταχτοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Ραχήλ Μακρή, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

Ο Καμμένος αποχωρεί… μένοντας

Η δήλωση του Πάνου Καμμένου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό, παρέπεμπε περισσότερο σε χρησμό της Πυθίας παρά σε δήλωση πολιτικού αρχηγού. Ο υπουργός Άμυνας σε οξείς τόνους έκανε λόγο για πραξικόπημα και για μια συμφωνία, με την οποία ο ίδιος διαφωνεί, πλην όμως θόλωσε τα νερά λέγοντας τη φράση «Μένουμε μαζί», υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξει κυβέρνηση ειδικού σκοπού, την οποία απέδωσε σε επιθυμία της ΝΔ και του Ποταμιού.

Βεβαίως, ο Πάνος Καμμένος σε απαντήσεις του στο twitter αργότερα αποφάσισε να απασφαλίσει, απευθυνόμενος σε άλλα μέλη των ΑΝΕΛ, λέγοντας καθαρά πως δεν πρόκειται να ψηφίσει το νέο μνημόνιο, κάτι που τον φέρνει σε πλήρη αντίθεση με τον πρωθυπουργό.

Στην πραγματικότητα, το κλίμα εντός των ΑΝΕΛ είναι βαρύ, με τον κύριο Καμμένο να συγκαλεί την ΚΟ του κόμματος σήμερα, προκειμένου να καθοριστεί η στάση του μικρού κυβερνητικού εταίρου. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το προσκήνιο, μιας και ο κύριος Καμμένος ολοκάθαρα έχει απορρίψει την πολιτική που εισηγείται η κυβέρνηση δια νομοθετημάτων, πλην όμως στην περίπτωση των ΑΝΕΛ δεν μπορεί ποτέ, έστω και στατιστικά, να αποκλειστεί η πιθανότητα μεταστροφής στάσης.

Σημαντικές πιθανότητες για κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Τούτων δοθέντων και με σταθερά πως, αν υπάρξει ρήξη εντός ΣΥΡΙΖΑ και ρήγμα στη σχέση Μαξίμου-ΑΝΕΛ, πλέον δεν υφίσταται ούτε έστω τύποις κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναζητήσει άλλες λύσεις, με αυτή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού να προβάλλει ως η πιο πιθανή. Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα πρέπει να αναμένεται εκ βάθρων ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος, τόσο με αποχωρήσεις υπουργών όσο και με ανακάτεμα της τράπουλας. Επί παραδείγματι, ο Πάνος Σκουρλέτης ακούγεται έντονα για το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ήθελε και τον Ιανουάριο, αν ο Νίκος Βούτσης μετακινηθεί στη θέση του Προέδρου της Βουλής, υπό την προϋπόθεση φυσικά πως και η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα αποχωρήσει με κάποιον τρόπο-μάλλον όχι οικειοθελή. Επίσης, για τη Νάντια Βαλαβάνη, η οποία επιμελήθηκε τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, αλλά είναι και η πολιτική προϊστάμενος του ΤΑΙΠΕΔ, διακινούνται αντικρουόμενες πληροφορίες. Κάποιες τη θέλουν να μετακινείται σε άλλο υπουργείο, κάποιες τη θέλουν ακόμα να αποχωρεί από το κυβερνητικό σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση, αν οδηγηθούμε στη λύση της κυβέρνησης ειδικού σκοπού, τότε εξωκοινοβουλευτικοί-τεχνοκράτες, κάποιοι και με τις ευλογίες και την πιθανή εισήγηση κάποιου κόμματος της αντιπολίτευσης, θα μπορούσαν να στελεχώσουν κρίσιμες θέσεις, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον κρατικό μηχανισμό. Βέβαια, ένα μεγάλο ερωτηματικό για την κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι η διάρκειά της: ο πρωθυπουργός δεν πιστεύει πως ένα τέτοιο σχήμα μπορεί να μακροημερεύσει, ενώ αντίθετα οι δανειστές ζητούν εφαρμογή πολιτικών και η αντιπολίτευση, η οποία θα στηρίζει επί της ουσίας την κυβέρνηση κοινοβουλευτικά, εκτιμά πως ακόμα και νωρίς το φθινόπωρο οι εκλογές θα είναι εθνικά επιζήμιες.



Πηγή : koolnews.gr