Προ ραγδαίων μεταβολών βρίσκεται το πολιτικό σύστημα τις επόμενες ώρες, με τις κινήσεις του πρωθυπουργού για την αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος να αναμένονται, την ώρα που το διαζύγιο από την Αριστερή Πλατφόρμα επισημοποιείται και ένα άλλο, αυτό με τους ΑΝΕΛ, μοιάζει ante portas, εκτός αν ο Πάνος Καμμένος κάνει εκ νέου στροφή 180 μοιρών.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται προ κρίσιμων αποφάσεων και αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, την ώρα μάλιστα που γράφονται πυρετωδώς τα πρώτα νομοθετήματα που θα έρθουν στη Βουλή την Τετάρτη. Το βασικό πρόβλημα αυτή την ώρα δεν είναι άλλο από τις διαλυτικές τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και οι ΑΝΕΛ βρίσκονται ένα βήμα πριν από την έξοδο. Η διαμορφούμενη κατάσταση γεννά τον ακόλουθο προβληματισμό στον Αλέξη Τσίπρα: ο ίδιος θα ήθελε να προχωρήσει με μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με τη στήριξη και της αντιπολίτευσης, πλην όμως εκτιμά πως ένα τέτοιο σχήμα είναι θνησιγενές και θα πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές το φθινόπωρο. Από την πλευρά τους όμως οι δανειστές, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η ΝΔ, εκτιμούν πως η τρίτη προσφυγή στις κάλπες μέσα στο 2015 επί της θα αποτελεί πισωγύρισμα στην εφαρμογή των νόμων που θα ψηφιστούν.
Οι δύσκολες πολιτικές αποφάσεις του Τσίπρα στο εσωτερικό
Ο πρωθυπουργός πλέον καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση διάσπασης του κόμματός του, καθώς περίπου 30 βουλευτές, ίσως και λίγο περισσότεροι, βρίσκονται με το ενάμιση πόδι εκτός κυβέρνησης. Ήδη, το βράδυ της Δευτέρας με ανάρτησή του στο Facebook ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας προανήγγειλε πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία και στη συνέχεια θα παραιτηθεί, παραδίδοντας τη βουλευτική του έδρα.
Συν τοις άλλοις, ο κύριος Τσίπρας καλείται να διαχειριστεί το σχεδόν συντελεσμένο πολιτικό διαζύγιο με την Αριστερή Πλατφόρμα. Μπορεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με σαφήνεια να διεμήνυσε πως δεν παραιτείται, πλην όμως η Αριστερή Πλατφόρμα έχει αποφασίσει να μην ψηφίσει τη συμφωνία. Αν θα επιλεγεί η καταψήφιση, το «παρών» ή ακόμα και η αποχή από την ψηφοφορία, είναι κάτι που παραμένει ανοιχτό. Ήδη, ο προερχόμενος από την Αριστερή Πλατφόρμα αναπληρωτής ΥΠΕΞ Νίκος Χουντής παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα και οδεύει στις Βρυξέλλες, όπου θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Μανώλη Γλέζο. Επί της ουσίας, οι από την Αριστερή Πλατφόρμα προερχόμενοι υπουργοί (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος) είναι προ της εξόδου, πλην όμως δεν διευκολύνουν τον πρωθυπουργό παραιτούμενοι, καλώντας τον επί της ουσίας να τους απομακρύνει ο ίδιος, αν το θέλει.
Σε κάθε περίπτωση, η πρωινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι ιστορική, με δεδομένο πως η κυβέρνηση εισηγείται την ψήφιση των πρώτων προαπαιτούμενων για το τρίτο Μνημόνιο, επιλογή που φέρνει σε αντίθεση το Μαξίμου με την Πλατφόρμα, αλλά και άλλες συνιστώσες. Υπενθυμίζεται πως με τη συμφωνία δεν έχουν θέμα μόνο εκ της Πλατφόρμας προερχόμενοι βουλευτές, αλλά και από τη ΔΕΑ, την ΚΟΕ, τους Ενεργούς Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, ενώ βολές έχει επιφυλάξει για την ηγεσία και η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρον θα έχει και η στάση που θα κρατήσουν ανένταχτοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Ραχήλ Μακρή, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.
Ο Καμμένος αποχωρεί… μένοντας
Η δήλωση του Πάνου Καμμένου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό, παρέπεμπε περισσότερο σε χρησμό της Πυθίας παρά σε δήλωση πολιτικού αρχηγού. Ο υπουργός Άμυνας σε οξείς τόνους έκανε λόγο για πραξικόπημα και για μια συμφωνία, με την οποία ο ίδιος διαφωνεί, πλην όμως θόλωσε τα νερά λέγοντας τη φράση «Μένουμε μαζί», υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξει κυβέρνηση ειδικού σκοπού, την οποία απέδωσε σε επιθυμία της ΝΔ και του Ποταμιού.
Βεβαίως, ο Πάνος Καμμένος σε απαντήσεις του στο twitter αργότερα αποφάσισε να απασφαλίσει, απευθυνόμενος σε άλλα μέλη των ΑΝΕΛ, λέγοντας καθαρά πως δεν πρόκειται να ψηφίσει το νέο μνημόνιο, κάτι που τον φέρνει σε πλήρη αντίθεση με τον πρωθυπουργό.
Στην πραγματικότητα, το κλίμα εντός των ΑΝΕΛ είναι βαρύ, με τον κύριο Καμμένο να συγκαλεί την ΚΟ του κόμματος σήμερα, προκειμένου να καθοριστεί η στάση του μικρού κυβερνητικού εταίρου. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το προσκήνιο, μιας και ο κύριος Καμμένος ολοκάθαρα έχει απορρίψει την πολιτική που εισηγείται η κυβέρνηση δια νομοθετημάτων, πλην όμως στην περίπτωση των ΑΝΕΛ δεν μπορεί ποτέ, έστω και στατιστικά, να αποκλειστεί η πιθανότητα μεταστροφής στάσης.
Σημαντικές πιθανότητες για κυβέρνηση ειδικού σκοπού
Τούτων δοθέντων και με σταθερά πως, αν υπάρξει ρήξη εντός ΣΥΡΙΖΑ και ρήγμα στη σχέση Μαξίμου-ΑΝΕΛ, πλέον δεν υφίσταται ούτε έστω τύποις κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναζητήσει άλλες λύσεις, με αυτή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού να προβάλλει ως η πιο πιθανή. Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα πρέπει να αναμένεται εκ βάθρων ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος, τόσο με αποχωρήσεις υπουργών όσο και με ανακάτεμα της τράπουλας. Επί παραδείγματι, ο Πάνος Σκουρλέτης ακούγεται έντονα για το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ήθελε και τον Ιανουάριο, αν ο Νίκος Βούτσης μετακινηθεί στη θέση του Προέδρου της Βουλής, υπό την προϋπόθεση φυσικά πως και η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα αποχωρήσει με κάποιον τρόπο-μάλλον όχι οικειοθελή. Επίσης, για τη Νάντια Βαλαβάνη, η οποία επιμελήθηκε τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, αλλά είναι και η πολιτική προϊστάμενος του ΤΑΙΠΕΔ, διακινούνται αντικρουόμενες πληροφορίες. Κάποιες τη θέλουν να μετακινείται σε άλλο υπουργείο, κάποιες τη θέλουν ακόμα να αποχωρεί από το κυβερνητικό σχήμα.
Σε κάθε περίπτωση, αν οδηγηθούμε στη λύση της κυβέρνησης ειδικού σκοπού, τότε εξωκοινοβουλευτικοί-τεχνοκράτες, κάποιοι και με τις ευλογίες και την πιθανή εισήγηση κάποιου κόμματος της αντιπολίτευσης, θα μπορούσαν να στελεχώσουν κρίσιμες θέσεις, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον κρατικό μηχανισμό. Βέβαια, ένα μεγάλο ερωτηματικό για την κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι η διάρκειά της: ο πρωθυπουργός δεν πιστεύει πως ένα τέτοιο σχήμα μπορεί να μακροημερεύσει, ενώ αντίθετα οι δανειστές ζητούν εφαρμογή πολιτικών και η αντιπολίτευση, η οποία θα στηρίζει επί της ουσίας την κυβέρνηση κοινοβουλευτικά, εκτιμά πως ακόμα και νωρίς το φθινόπωρο οι εκλογές θα είναι εθνικά επιζήμιες.
Πηγή : koolnews.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου