Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Με 24ωρη απεργία απαντούν οι φαρμακοποιοί



Κατεβάζουν «ρολά» την Τετάρτη οι φαρμακοποιοί, απαντώντας στα νέα μέτρα που περιέχονται στη συμφωνία με τους θεσμούς για το καθεστώς ιδιοκτησίας των φαρμακείων και το άνοιγμα της πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Μάλιστα, ετοιμάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων «ενάντια στη διάλυση του φαρμακευτικού ιστού της χώρας».
Την 24ωρη απεργία (δεν συμμετέχουν τα διευρυμένα φαρμακεία) αποφάσισε χθες το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), υπογραμμίζοντας ότι τα φαρμακεία δεν είναι απλές εμπορικές επιχειρήσεις,η υγεία δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό και το φάρμακο δεν είναι κοινό καταναλωτικό προϊόν.
Τα μέτρα που περιέχονται στη συμφωνία και αφορούν τον κλάδο των φαρμακοποιών περιέχονται στην Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, για την οποία απαιτείται σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, αλλά και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι «κόκκινη γραμμή» για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι εκτιμούν πως το φαρμακείο αποσυνδέεται με αυτόν τον τρόπο από τον φαρμακοποιό, καθώς θα μπορεί να ανοίγει φαρμακείο οποιοσδήποτε και όχι μόνο ο κάτοχος πτυχίου φαρμακευτικής, όπως ισχύει σήμερα. «Είναι απαράδεκτο να αντικαθίσταται ο επιστήμονας φαρμακοποιός και το φαρμακείο από απρόσωπα και ανέλεγκτα καταστήματα λιανικής, με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος», σημειώνουν.
Αλλά και τα ΜΗΣΥΦΑ και συγκεκριμένα το ζήτημα της διάθεσής τους και από τα σούπερ μάρκετ, αποτελεί... καυτό ζήτημα για τον κλάδο. Η τιμολόγηση των φαρμάκων αυτών απελευθερώνεται από τις αρχές του 2017, η διάθεσή τους, όμως, μέχρι σήμερα γίνεται αποκλειστικά από το κανάλι των φαρμακείων.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΠΦΣ αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση, βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης, υποκύπτει στις απαιτήσεις των μεγάλων συμφερόντων και των δανειστών». Είναι περίεργο -σημειώνει- να επιχειρούν να εφαρμόσουν στην Ελλάδα μέτρα που δεν ισχύουν ούτε στη Γερμανία, για να προσθέσει ότι «είναι τουλάχιστον ύποπτο να επιχειρείται να αφανισθεί το φαρμακείο της γειτονιάς και των ακριτικών περιοχών».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, δήλωσε: «Οταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετεκλογικά μιλά για «υφαρπαγή» της υπογραφής του ΟΟΣΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση και μετά από λίγες μέρες έρχεται να την προτείνει για εφαρμογή, υπάρχει θέμα αξιοπρέπειας όχι μόνο του ίδιου, αλλά και ολόκληρης της σημερινής κυβέρνησης».
Ανάκληση νόμων
Εν τω μεταξύ, «πονοκέφαλο» αναμένεται να προκαλέσει στην κυβέρνηση το αίτημα των Ευρωπαίων για ανάκληση των νομοθετικών πράξεων που ελήφθησαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Στην Υγεία η νομοθετική δραστηριότητα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία, την τροπολογία για αντικατάσταση των διοικητών στα νοσοκομεία, ενώ στον «αέρα» είναι και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων.
Αντίθετα, δεδομένα θεωρούνται τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση που εστάλη στους θεσμούς από την κυβέρνηση και αφορούν: την καθολική συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, μείωση των τιμών σε off-patent και γενόσημα φάρμακα, κατά 50% της τιμής των πρωτοτύπων και κατά 32,5%, αντίστοιχα, είσπραξη clawback το 2014 και επέκταση του μέτρου το 2015 και το 2016, καθώς και μείωση των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις στο όριο του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου