Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Μένει μέχρι να φύγει η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου



Ο επίλογος μιας προβληματικής περιόδου για το Κοινοβούλιο, όπως αυτή άνοιξε την ημέρα εκλογής της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής, συντάσσεται -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- αυτές τις ώρες, με τις τελευταίες λέξεις πιθανότατα να γραφούν μετά την ολοκλήρωση, αύριο, της ψήφισης της συμφωνίας από την εθνική αντιπροσωπεία. Πρόκειται, ως γνωστόν, για μια εξαιρετικής σημασίας ψηφοφορία, που η κυβέρνηση προφανώς δεν θα ήθελε να διαταραχθεί από παράπλευρες μάχες.

Ούτως ή άλλως, η βούληση του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται πως είναι να αποφευχθούν σε κάθε περίπτωση σοβαρές αναταράξεις και, υπό αυτό το πρίσμα, πιθανόν να αναζητήσει τη λύση ενός «βελούδινου διαζυγίου» ― δηλαδή να ζητηθεί η παραίτησή της. Ωστόσο, οι αποδιδόμενες στην κ. Κωνσταντοπούλου διαθέσεις δίνουν την αίσθηση μιας επερχόμενης μετωπικής σύγκρουσης. «Και ο Πάπας να μου το ζητούσε, εγώ δεν παραιτούμαι», φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησης με κύκλο συνεργατών της. Δεδομένης δε της στάσης της και σε άλλες περιστάσεις εντός Βουλής, ουδείς μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο, επικαλούμενη εκ νέου διαδικαστικά ζητήματα, να επιχειρήσει ακόμα και στην αυριανή διαδικασία να δημιουργήσει εμπόδια στην ολοκλήρωση της κατεπείγουσας ψήφισης του νομοθετήματος με τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι αναλόγου χαρακτήρα εμπόδια ήγειρε και την Παρασκευή κατά το νομοσχέδιο-εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Η προαναφερθείσα εξέλιξη της μετωπικής σύγκρουσης συνεπάγεται την υποβολή προτάσεως μομφής προς το πρόσωπό της με πρωτοβουλία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Το έδαφος για κάτι τέτοιο είναι έτοιμο, εξαιτίας όχι μόνο της μείζονος πολιτικής διαφωνίας της με τις τελευταίες κυβερνητικές κινήσεις, αλλά και για μια σειρά από ενέργειές της κατά τη διάρκεια της ολιγόμηνης θητείας της, με κορύφωση τη δημιουργία εμποδίων στην προώθηση του νομοθετικού έργου. Την παραίτηση της κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε ευθέως χθες και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

«Είναι ενοχλητικό που συμπλέει σε κοινοβουλευτικές λειτουργίες με τη Χ.Α.», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης. «Θα της κάνουμε πρόταση μομφής αν δεν φύγει», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Παπαδόπουλος, δηλώνοντας ενοχλημένος και για το «αλαζονικό και υπεροπτικό ύφος» της προέδρου. «Θα περίμενα να έχει υποβάλει την παραίτησή της», σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνητικού εταίρου ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Σε περίπτωση μη παραίτησης και δρομολόγησης διαδικασίας υποβολής προτάσεως μομφής προς το πρόσωπό της, ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει την ακόλουθη διαδικασία:

Υποβάλλεται πρόταση στη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας γραπτώς, από τουλάχιστον 50 βουλευτές. Στο κείμενο πρέπει να καθορίζονται με σαφήνεια οι λόγοι της μομφής. Αν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υποβάλλεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, ορίζεται, ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης, ημέρα συζήτησης της πρότασης μομφής σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η συζήτηση της πρότασης μομφής ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση στην οποία μεταξύ άλλων ομιλεί για μία ώρα η πρόεδρος. Στην ψηφοφορία που ακολουθεί, για να γίνει αποδεκτή η πρόταση, πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 θετικές ψήφους.

Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου