Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015

Οι «φίλοι της δραχμής»
Πάσχος Μανδραβέλης

Ουδείς γνωρίζει ποια ήταν η ακριβής ετυμηγορία του βεβιασμένου και με τα μπερδεμένα ερωτήματα δημοψηφίσματος της Κυριακής, που απερισκέπτως προκήρυξε και ανοήτως κέρδισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει ένα διαρκές δημοψήφισμα υπέρ του ευρώ, και στις ουρές των ΑΤΜ αλλά κυρίως στα στρώματα των πολιτών, όπου έχουν παρκάρει 41 δισ. περίπου των πολύτιμων αυτών χαρτονομισμάτων.

Εκείνοι που έχουν τα λεφτά στο στρώμα δεν είναι η ολιγαρχία, ούτε οι πλούσιοι· τα εκατομμύρια αυτονών βρίσκονται στην Ελβετία και μακριά από τα νύχια της κ. Νάντιας Βαλαβάνη. Στα στρώματα υπάρχουν κατά κύριο λόγο οι αποταμιεύσεις όσων έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν από νομισματικές πολιτικές και οικονομικούς δείκτες. Καταλαβαίνουν δύο πράγματα: Πρώτον, δεν μπορούν να εμπιστευτούν τις κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες. Δικαίως. Με τη δήλωσή περί θυρίδων η κ. Βαλαβάνη κατέστρεψε την τελευταία ρανίδα εμπιστοσύνης που υπήρχε. Ακόμη και για τις θυρίδες. Θα κάνει πολλά χρόνια να συνέλθει η εγχώρια τραπεζική πίστη, εκτός αν υπάρξει συμφωνία και βγει ο Ντράγκι να δηλώσει ότι θα στηρίξει τις καταθέσεις των Ελλήνων «whatever it takes». Η Ελλάδα της δραχμής θα έχει επί μακρόν μια οικονομία χωρίς τράπεζες· η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί μόνο αν οι επόμενες κυβερνήσεις ακολουθήσουν σκληρότερες του μνημονίου πολιτικές και κάνουν τη δραχμή σκληρό νόμισμα.

Το δεύτερο πράγμα που καταλαβαίνουν είναι ότι τα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους και γράφουν τη λέξη «ευρώ» δεν θα χάσουν την αξία τους ασχέτως της κυβέρνησης που θα έχουν, ανεξαρτήτως της πολιτικής που θα τους προκύψει. Ξέρουν διαισθητικά ότι είναι «σκληρό νόμισμα» επειδή ακριβώς δεν ελέγχεται από τις λούμπεν ελληνικές κυβερνήσεις που τυπώνουν αφειδώς χαρτιά για να μοιράζουν στους ψηφοφόρους τους. Γνωρίζουν ότι μπορούν να εμπιστεύονται εκείνους τους οποίους βρίζουν, δηλαδή τους «άκαρδους γραφειοκράτες» της Φρανκφούρτης και τους «άσπλαχνους Βόρειους» που λίγο πολύ επιμένουν στην τήρηση των κανόνων της νομισματικής ένωσης, έτσι ώστε τα χαρτονομίσματα που έχουμε στα χέρια να αξίζουν πολύ περισσότερο από το χαρτί που τυπώνονται. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, είναι οι μνήμες του μεγάλου πληθωρισμού στη Γερμανία που κάνουν τους Ελληνες να μην ανησυχούν ότι τα λίγα ή πολλά ευρώ που έχουν ή παίρνουν δεν θα χάνουν την αξία τους στο χρονικό διάστημα που διαρκεί μεταξύ του ΑΤΜ και του σούπερ μάρκετ.

Αν διασφαλίζει κάτι η παραμονή μας στο ευρώ είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις -που δεν φημίζονται για τη χρηστή διαχείριση- δεν θα τυπώνουν χαρτιά για τους πολλούς για να καρπώνονται τον πλούτο οι λίγοι. Η ΟΝΕ δεν είναι η τέλεια νομισματική ένωση, αλλά δεν κλέβει διά του πληθωρισμού 20% των μισθών και συντάξεων. Μπορεί τα εισοδήματα να μειώθηκαν πολύ στα χρόνια της κρίσης, αλλά παλιότερα όταν οι δικοί μας πολιτικοί διαχειρίζονταν τη νομισματική κυκλοφορία μειώνονταν 20%. Κάθε χρόνο. Οι «φίλοι της δραχμής» δεν είναι φίλοι του λαού (να εξαιρέσουμε εδώ τους χρήσιμους ηλίθιους που τους υποστηρίζουν). Οι «φίλοι της δραχμής» είναι φίλοι της τσέπης τους είναι και επιβουλείς της δικής μας. Πουλάνε φύκια για «εθνικές ανεξαρτησίες», αλλά θέλουν το ελεύθερο να λεηλατήσουν τη χώρα.


Έντυπη Καθημερινή


Tα γνωστά και τα άγνωστα μέτρα της ελληνικής πρότασης που θα συζητηθεί στο EurogroupΠαπαστάθης Αργύρης

Αύξηση συντελεστή για ενοίκια και φόρος στις επιχειρήσεις στο 29% για έξτρα έσοδα 330 εκατ. ευρώ - Τον Μάρτιο του 2016 η πρώτη φάση κατάργησης του ΕΚΑΣ για το «υψηλότερο 20% των δικαιούχων» - Λιγότερες από 100 οι δόσεις για τους «έχοντες» - ΦΠΑ 23% στην εστίαση, κατάργηση εξαιρέσεων στα νησιά από τον Οκτώβριο - Μόνιμη κινητικότητα στο Δημόσιο

Μέτρα που δεν υπήρχαν στις προηγούμενες κυβερνητικές προτάσεις αλλά και τροποποιημένες εκδοχές γνωστών μέτρων περιλαμβάνει η τελική πρόταση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη «μάχη» για την αποτροπή του χειρότερου σεναρίου για την Ελλάδα ως το βράδυ της Κυριακής. 

Τα συνολικά μέτρα ως το 2018 ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ καθώς ο στόχος για το πλεόνασμα φτάνει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Αγνωστο παραμένει πόσο τα κοστολογούν οι Θεσμοί.

Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση προτείνει:

-Ο ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει άμεσα από το 13% στο 23%. Στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% από τον Οκτώβριο του 2015.

-Προβλέπεται σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά από τον Οκτώβριο του 2015, «ξεκινώντας από τα νησιά με τα υψηλότερα εισοδήματα που αποτελούν τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, εκτός από τα πιο απομακρυσμένα». Η διαδικασία αυτή «θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2016 καθώς θα καθοριστούν κατάλληλα και στοχευμένα, δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα, για να αποζημιωθούν οι κάτοικοι που έχουν περισσότερο ανάγκη».

Οι αυξήσεις στο ΦΠΑ μπορούν να επανεξεταστούν στο τέλος του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι ισοδύναμα πρόσθετα έσοδα θα εισπράττονται μέσω ενεργειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της είσπραξης του ΦΠΑ. Οποιαδήποτε απόφαση για την επανεξέταση θα πραγματοποιείται σε διαβούλευση με τους Θεσμούς.

-Ενοίκια-επιχειρήσεις. Πρόσθετα μέτρα 330 εκατ. ευρώ αν υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις.

Τα μέτρα που «θα εξεταστούν» είναι:

1. Επιπλέον έσοδα 200 εκατ. ευρώ από φορολόγηση ενοικίων. Αύξηση φορολογικού συντελεστή για έσοδα από ενοίκια από το 11% στο 15% για ετήσια εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 160 εκατ. ευρώ) και από το 33% στο 35% για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 40 εκατ. ευρώ).

2. Ο φόρος στις επιχειρήσεις θα ανέβει από το 26% στο 29%, δηλαδή 1% πάνω από τη βασική πρόβλεψη της πρότασης που κάνει λόγο για αύξηση από το 26% στο 28%. Στόχος της περαιτέρω αύξησης είναι επιπλέον έσοδα 130 εκατ. ευρώ.

-Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους ως το τέλος του 2019, από «τον Μάριο του 2016 για το υψηλότερο 20% των δικαιούχων». Προβλέπεται αντικατάστασή του με άλλο μηχανισμό, οι υπόλοιπές φάσεις της κατάργησης θα συμφωνούνται με τους Θεσμούς.

-Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 200 εκατ. ευρώ το 2016 με ένα στοχευμένο πακέτο ενεργειών συμπεριλαμβανομένων «της μείωσης του αριθμού του προσωπικού και των προμηθειών» (εξοπλιστικών δαπανών).

-Αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Για τις ατομικές σταδιακά ως το 2017.

-Καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Με άμεση εφαρμογή ενεργοποιούνται ισχυρά αντικίνητρα και πέναλτι για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας για όλους στα 67 έτη ηλικίας, ή τα 62 έτη με 40 χρόνια εισφορών, ως το 2022. Εξαιρούνται βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες τέκνων με αναπηρία. Δεν διευκρινίζεται ο ακριβής ρυθμός κατάργησης.

-Αύξηση εισφορών συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία. Ενοποίηση όλων των Επικουρικών Ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου, όλα τα Επικουρικά θα χρηματοδοτούνται από τις εισφορές.

-Αποκρατικοποιήσεις. Ενεργοποιούνται οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ ως το τέλος Οκτωβρίου. Θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία Οδό και το «Ελληνικό». Τα Περιφερειακά Αεροδρόμια θα πωληθούν στο νικητή του διαγωνισμού με τους ισχύοντες όρους.

-Τροποποίηση του νόμων για τις 100 δόσεις (του 2014 και του 2015). Μειώνονται σε κάτω από 100 οι δόσεις γι αυτούς που μπορούν να πληρώσουν. Εκτός ρύθμισης θα βρίσκονται όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Αύξηση επιτοκίων στα επίπεδα της αγοράς.

-Αυστηροποίηση πλαισίου για τις κατασχέσεις λογαριασμών από την εφορία με εξάλειψη του ανώτατου ορίου 25% για τους μισθούς και τις συντάξεις και μείωση του ορίου των 1.500 ευρώ, προστατεύοντας παράλληλα τις «λογικές συνθήκες διαβίωσης».

-Νέο μόνιμο σχήμα κινητικότητας στο Δημόσιο. Θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2015 με στόχο την καλύτερη κατανομή του προσωπικού ανά τομέα και την αντιμετώπιση ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού.

-Κατάργηση του «προνομιακού φορολογικού καθεστώτος» για τους αγρότες ως το τέλος του 2017. Στον Προϋπολογισμό του 2016 θα προβλέπεται η μείωση στο μισό των δαπανών για τις επιδοτήσεις του αγροτικού ντίζελ. 

-Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1.1.2016 με αναπροσαρμογές στους μισθούς ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση ευθύνης

-Εφοπλιστές. Κατάργηση της «ειδικής φορολογικής μεταχείρισης» της εφοπλιστικής δραστηριότητας, αύξηση φόρου (tonnage tax).

-Ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στο φόρο εισοδήματος από το 2016.

-Αύξηση φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Φόροι στα «φρουτάκια» και στα είδη πολυτελείας. 
-Διεθνής διαγωνισμός για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και τέλη για τη χρήση των σχετικών συχνοτήτων. 

Τα προαπαιτούμενα στα ελληνικά

Tο κείμενο της ελληνικής πρότασης μεταφρασμένο στα ελληνικά
«Ελλάδα: Προαπαιτούμενα
Δεσμεύσεις και δράσεις που πρέπει να αναληφθούν σε συνεννόηση με το προσωπικό των Ε.Ε. / ΕΚΤ / ΔΝΤ:
1. Υποβολή συμπληρωματικού προϋπολογισμού του 2015 και Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019.
Αποτελεσματική υιοθέτηση από 1ης Ιουλίου 2015 συμπληρωματικού προϋπολογισμού του έτους 2015 και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016 - 2019 που να υποστηρίζονται από μια αρκετά μεγάλη και αξιόπιστη δέσμη μέτρων. Η νέα δημοσιονομική πορεία βασίζεται σε έναν στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1%, 2%, 3% και 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018. Το πακέτο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ, άλλα μέτρα φορολογικής πολιτικής, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, καθώς και μεταρρυθμίσεις που να αντιμετωπίζουν τις ανεπάρκειες στην είσπραξη των φόρων και άλλες παραμετρικές ρυθμίσεις, όπως διευκρινίζεται παρακάτω.
2. Μεταρρύθμιση ΦΠΑ
Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2015. Η μεταρρύθμιση θα έχει στόχο μια καθαρή αύξηση των εσόδων κατά 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από παραμετρικές αλλαγές. Το νέο σύστημα ΦΠΑ θα προβαίνει:
(i) Στην ενοποίηση των συντελεστών σε βασικό συντελεστή 23%, ο οποίος θα περιλαμβάνει εστιατόρια και υπηρεσίες "catering" καθώς και μειωμένο συντελεστή 13% για τα βασικά τρόφιμα, την ενέργεια, τα ξενοδοχεία και νερό (εξαιρουμένων των αποβλήτων), όπως επίσης και έναν υπερμειωμένο συντελεστή του 6% για φαρμακευτικά προϊόντα, βιβλία και θέατρα.
(ii) Στον εξορθολογισμό των φορολογικών απαλλαγών για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αύξηση του φόρου επί των ασφαλιστικών υπηρεσιών.
(iii) Κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά, αρχής γενομένης από τα νησιά με υψηλότερα εισοδήματα, τα οποία είναι οι πιο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, εκτός από τα πιο απομακρυσμένα. Αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016 και με κατά περίπτωση στοχευμένα δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα, προορισμένα για να αποζημιωθούν οι κάτοικοι που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία και τα νησιά θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο του 2015.
Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ που περιγράφεται παραπάνω μπορεί να επανεξεταστεί στο τέλος του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι ισοδύναμα πρόσθετα έσοδα θα εισπράττονται μέσω μέτρων που λαμβάνονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής και για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Οποιαδήποτε απόφαση για την επανεξέταση και αναθεώρηση θα λάβει χώρα σε διαβούλευση με τους θεσμούς.
3. Δημοσιονομικά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα
Υιοθέτηση νομοθεσίας για:
* Την εξάλειψη των δυνατοτήτων φοροαποφυγής του φόρου εισοδήματος (π.χ. αυστηρότερος προσδιορισμός της ιδιότητας του αγρότη).
* Τη λήψη μέτρων για την αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων το 2015.
* Την προκαταβολή 100% φόρου για τα εταιρικά εισοδήματα και σταδιακά και για τον φόρο εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων έως το 2017.
* Σταδιακή κατάργηση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος έως το 2017.
* Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
* Κατάργηση των επιδοτήσεων για τους φόρους κατανάλωσης επί του πετρελαίου ντίζελ για τους αγρότες και καλύτερη επιλεξιμότητα, με στόχο την μείωση κατά το ήμισυ των δαπανών, για τα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.
* Εν όψει της οποιασδήποτε αναθεώρησης των τιμών ζώνης των ακινήτων, προσαρμογή του φόρου ακίνητης περιουσίας, εάν είναι απαραίτητο, για τη διασφάλιση κατά το 2015 και κατά το 2016 εσόδων από φόρο ακίνητης περιουσίας ύψους 2,65 δισ. ευρώ και προσαρμογή της εναλλακτικής ελάχιστης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
* Εξάλειψη της διασυνοριακής παρακράτησης φόρου που θεσπίστηκε με τη ρύθμιση δόσεων (νόμος XXXX / 2015) και επαναφορά των πρόσφατων τροποποιήσεων στον νόμο για τη δημόσια διοίκηση (νόμος XXXX / 2015), συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής μεταχείρισης του γεωργικού εισοδήματος.
* Υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν σχετικά με τους κώδικες για τον φόρο εισοδήματος και τις φορολογικές διαδικασίες:
* Εισαγωγή ενός νέου Ποινικού Κώδικα για τη φοροδιαφυγή και την απάτη για την τροποποίηση του Ειδικού Ποινικού Νόμου 2523/1997, καθώς και κάθε άλλης σχετικής νομοθεσίας, καθώς και αντικατάσταση του άρθρου 55, παρ. 1 και 2, του Φορολογικού Ποινικού Κώδικα, με σκοπό, μεταξύ άλλων, να εκσυγχρονιστεί και να διευρυνθεί ο ορισμός της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής σε όλες τις κατηγορίες φόρων.
* Κατάργηση όλων των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιβάλλονται βάσει του νόμου 2523/1997.
* Ανάπτυξη του φορολογικού πλαισίου για τα συλλογικά επενδυτικά σχήματα και τους συμμετέχοντες σε αυτά στην κατεύθυνση του Διεθνούς Φορολογικού Κώδικα και σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.
* Θέσπιση νομοθεσίας για την αναβάθμιση του οργανικού νόμου για τον προϋπολογισμό:
(i) εισαγωγή ενός πλαισίου για ανεξάρτητες υπηρεσίες
(Ii) κατάργηση των προληπτικών ελέγχων του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου και των υπαλλήλων "Υπολόγου".
(Iii) Παροχή στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της αποκλειστικής δυνατότητας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των εξουσιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκειμένου να επιβλέπει τα οικονομικά του δημόσιου τομέα.
(iv) Σταδιακή κατάργηση των γραφείων φορολογικού ελέγχου ως τον Ιανουάριο του 2017.
* Αύξηση του συντελεστή φόρου χωρητικότητας και σταδιακή κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων της ναυτιλίας.
Έως τον Σεπτέμβριο του 2015:
(ι) Απλοποίηση της κλίμακας φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
(ii) Επανασχεδιασμός και ένταξη στη φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2016 για την αποτελεσματική καθιέρωση της προοδευτικότητας της κλίμακας του φόρου εισοδήματος.
(iii) Έκδοση εγκυκλίου σχετικά με τα πρόστιμα ώστε να διασφαλιστεί η ολοκληρωμένη και συνεκτική εφαρμογή του Φορολογικού Ποινικού Κώδικα.
(iv) Πραγματοποίηση των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων που καθορίζονται στο άρθρο 9 της έκθεσης Νο 14/151 του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Για την υγειονομική περίθαλψη, ισχύς από 1ης Ιουλίου 2015:
(i) Της αποκατάστασης πλήρους συνταγογράφησης διεθνούς κοινής ονομασίας (ΔΚΟ) χωρίς εξαιρέσεις.
(ii) Μείωση ως πρώτο βήμα της τιμής όλων των πρώην πρωτοτύπων φαρμάκων, τα οποία έχουν χάσει την πατέντα προστασίας ("off patent") στο 50% και όλων των γενόσημων φαρμάκων σε 32,5% της τιμής του πρωτότυπου, με την κατάργηση της ρήτρας κεκτημένων δικαιωμάτων για τα φάρμακα που βρίσκονται ήδη στην αγορά το 2012.
(iii) Επανεξέταση και περιορισμός των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων για να διαμορφωθούν οι διαρθρωτικές δαπάνες στους στόχους που προβλέπονται για την "επανάκτηση" (Clawback).
(iv) Πλήρης συλλογή του 2014 Clawback για τις ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά και φαρμακευτικά προϊόντα, και επέκταση της οροφής του 2015 και για τα ανώτατα όρια του "Clawback" του 2016.
* Εισαγωγή της Επιθεώρησης Κοινωνικής Πρόνοιας με βάση τους συμφωνηθέντες όρους αναφοράς, με λήψη τεχνικής βοήθειας από την Παγκόσμια Τράπεζα, με στόχο την εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ, που θα μπορεί να βοηθήσει στη χρηματοδότηση φορολογικά ουδέτερης σταδιακής εξάπλωσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τον Ιανουάριο του 2016.
* Υιοθέτηση νομοθεσίας για την:
- Μείωση του ανώτατου όριου εξόδων για στρατιωτικές δαπάνες κατά 100 εκατομμύρια ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατομμύρια ευρώ το 2016 με μια στοχευμένη δέσμη ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού του προσωπικού και της προμήθειας.
- Εισαγωγή της μεταρρύθμισης του κώδικα φορολογίας εισοδήματος (μεταξύ άλλων καλύπτει φορολογία του κεφαλαίου), των επενδυτικών σχημάτων, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων κ.λπ.
- Αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 26% στο 28%.
- Επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
- Προκήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών και τη χρήση των αντίστοιχων εισφορών των σχετικών συχνοτήτων.
- Επέκταση της εφαρμογής του φόρου πολυτελείας για σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων και αύξηση του ποσοστού από 10% έως 13%, αρχής γενομένης του φόρου εισοδήματος 2014 και εφεξής.
- Επέκταση της φορολογίας του 30% στα συνολικά ακαθάριστα έσοδα των παιγνιομηχανών VLT που αναμένεται να εγκατασταθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016.
- Έσοδα μέσω της έκδοσης αδειών 4G και 5G.
* Εξέταση κάποιων αντισταθμιστικών μέτρων στην περίπτωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων:
(i) Αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα έσοδα ενοικίων, για ετήσια εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ έως 15% (από 11%) με στόχο πρόσθετα έσοδα 160 εκατομμύρια ευρώ και για τα ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ σε 35% (από 33%) με στόχο επιπλέον έσοδα 40 εκατ. ευρώ.
(ii) Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα αυξηθεί κατά επιπλέον μία ποσοστιαία μονάδα (δηλαδή από 28% έως 29%), κάτι που θα οδηγήσει σε πρόσθετα έσοδα ύψους 130.000.000 ευρώ.
4. Μεταρρυθμίσεις στο Συνταξιοδοτικό
Οι αρχές αναγνωρίζουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο λόγος που θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2010 (3863/2010) και θα εφαρμόσουν πλήρως ή αντικαταστήσουν / προσαρμόσουν τους παράγοντες βιωσιμότητας για εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις από τη μεταρρύθμιση του 2012, ως μέρος μιας νέας μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος από τον Οκτώβριο του 2015 για να επιτευχθεί ισοδύναμη εξοικονόμηση και να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Με ισχύ από την 1 Ιούλη 2015, οι αρχές θα εισάγουν σταδιακά μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα προσδώσουν την αναμενόμενη μόνιμη εξοικονόμηση 0,25-0,50 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2015 και 1 τοις εκατό του ΑΕΠ για όλο το έτος 2016 και στη συνέχεια θα θεσπιστεί νομοθεσία για:
* Δημιουργία ισχυρών αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής των ποινών για πρόωρη συνταξιοδότηση, και, μέσω της σταδιακής κατάργησης των κεκτημένων σε νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης και πρόωρης συνταξιοδότησης, να υπάρξει σταδιακή προσαρμογή του ορίου της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης των 67 ετών ή 62 έτη για 40 χρόνια εισφορών από το 2022, που ισχύει για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται (εκτός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και των μητέρων με παιδιά με αναπηρία), με άμεση εφαρμογή.
* Θέσπιση νομοθεσίας ώστε οι αναλήψεις από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να επιβαρύνονται με ετήσιο πρόστιμο για όσους πλήττονται από την παράταση της περιόδου ηλικίας συνταξιοδότησης, που ισοδυναμεί με το 10% πάνω από το σημερινό όριο 6%.
* Ένταξη στο ETEA όλων των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι, αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου 2015, όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία να χρηματοδοτούνται μόνο από τις δικές τους εισφορές.
* Καλύτερη στόχευση στις κοινωνικές συντάξεις, αυξάνοντας τον αριθμό των ανασφάλιστων δικαιούχων που λαμβάνουν σύνταξη του ΟΓΑ.
* Τη σταδιακή κατάργηση της επιδότησης αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για όλους τους συνταξιούχους από το τέλος Δεκεμβρίου του 2019. Αυτό πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα και να αρχίσει όσον αφορά το 20% των "υψηλότερων" δικαιούχων από τον Μάρτιο του 2016 με τις λεπτομέρειες της σταδιακής κατάργησης που θα συμφωνηθούν με τους Θεσμούς.
* "Πάγωμα" των μηνιαίων κατώτερων συντάξεων σε ονομαστικούς όρους μέχρι το 2021.
* Παροχή στα άτομα που συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015 της βασικής, εγγυημένης σύνταξης και να λάβουν την κανονική μόνο στην επίτευξη της νόμιμης κανονικής ηλικίας συνταξιοδότησης σήμερα 67 χρόνια.
* Αύξηση των εισφορών υγείας για τους συνταξιούχους από 4% σε 6% κατά μέσο όρο και επέκτασή του στις επικουρικές συντάξεις.
* Σταδιακή κατάργηση όλων των κρατικών χρηματοδοτικών απαλλαγών και εναρμόνιση των κανόνων συμμετοχής για όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία με τη δομή των εισφορών προς το ΙΚΑ από 1η Ιουλίου 2015.
Επιπλέον, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι αρχές από τις 31 Οκτωβρίου 2015, θα νομοθετήσουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να τεθούν σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2016: (i) ειδικό σχεδιασμό και παραμετρικές βελτιώσεις για τη δημιουργία στενότερου συνδέσμου μεταξύ εισφορών και παροχών, (ii) διεύρυνση και εκσυγχρονισμό των εισφορών και των συντάξεων προσαρμοσμένη σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους, συμπεριλαμβανομένων και των με μεταγωγή από το πλασματικό στο πραγματικό εισόδημα, που θα υπόκειται σε ελάχιστους απαιτούμενους κανόνες εισφορών, (iii) την αναθεώρηση και τον εξορθολογισμό όλων των διαφορετικών συστημάτων των βασικών, που εγγυάται την καταβολή εισφορών και συνεπάγεται δοκιμασμένα συστατικά στοιχεία του συνταξιοδοτικού συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη τα κίνητρα για να εργαστούν και να συνεισφέρουν, (iv) τα κύρια στοιχεία μιας ολοκληρωμένης ενοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων, συμπεριλαμβανομένων τυχόν υπολοίπων της εναρμόνισης των εισφορών και την καταβολή παροχών κανόνων και των διαδικασιών σε όλα τα κεφάλαια, (v) κατάργηση όλων των μη ορθολογικών δαπάνες χρηματοδότησης των συντάξεων, αντισταθμιζόμενη από τη μείωση των παροχών ή την αύξηση των εισφορών σε συγκεκριμένα κεφάλαια για να τεθεί σε ισχύ από τις 31 Οκτώβρη του 2015, vi) την εναρμόνιση των κανόνων παροχών του Γεωργικού Ταμείου (ΟΓΑ) με το υπόλοιπο του συνταξιοδοτικού συστήματος σε αναλογικό τρόπο, εκτός αν ο ΟΓΑ συγχωνευθεί σε άλλα ταμεία.
Η ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης θα λάβουν χώρα μέχρι το τέλος του 2017. Το 2015, η διαδικασία αυτή θα ενεργοποιηθεί μέσω της νομοθεσίας για την παγίωση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης σύμφωνα με μια ενιαία οντότητα και η λειτουργική ενοποίηση που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 του Δεκέμβρη του 2016. Περαιτέρω μειώσεις στο κόστος λειτουργίας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένης βελτιωμένης εξισορρόπησης των αναγκών των πιο εύπορων με τα φτωχότερα Ταμεία, η οποία θα πρέπει να ενθαρρυνθεί ενεργά.
Οι αρχές θα υιοθετήσουν νομοθεσία για να αντισταθμιστούν πλήρως οι φορολογικές επιπτώσεις της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2012.
Παράλληλα με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η αναθεώρηση της Κοινωνικής Πρόνοιας θα πρέπει να διενεργείται ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη αντιμετώπιση των διαφόρων μεταρρυθμίσεων.
Οι Θεσμοί να είναι προετοιμασμένοι ώστε να ληφθούν υπόψη άλλα παραμετρικά μέτρα εντός του συνταξιοδοτικού συστήματος με ισοδύναμο αποτέλεσμα ώστε να αντικαταστήσουν ορισμένα από τα προαναφερθέντα μέτρα, λαμβανομένων υπόψη των επιπτώσεών τους στην ανάπτυξη, και υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά παρουσιάζονται στους Θεσμούς κατά τη φάση του σχεδιασμού και είναι αρκούντως συγκεκριμένα και μετρήσιμα, ενώ ελλείψει των συγκεκριμένων επιλογών ορίζεται ό,τι προβλέπεται παραπάνω.
5. Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη και Καταπολέμηση της Διαφθοράς
Υιοθέτηση νομοθεσίας για:
* Μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου, με ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2016, για τον καθορισμό των βασικών παραμέτρων κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο και σύμφωνα με τους συμφωνημένους στόχους του μισθολογικού κόστους και με πλήρη εφαρμογή σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της αποσυμπίεσης της κατανομής των μισθών μέσω της σύνδεσής τους με την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού. (Οι αρχές θα εγκρίνουν επίσης τη νομοθεσία για τον εξορθολογισμό του εξειδικευμένου πλέγματος των μισθών από το τέλος Νοεμβρίου του 2015).
* Ευθυγράμμιση των μη μισθολογικών οφελών, όπως ρυθμίσεις άδειας, ημερήσιες αποζημιώσεις, έξοδα ταξιδίου και προνόμια, με τις βέλτιστες πρακτικές εντός Ε.Ε., εφαρμοζόμενη από 1η Ιανουαρίου του 2016
* Θέσπιση ένός ανώτατου ορίου στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (ΜΠΔΣ - MTFS) και για το μέγεθος του προσωπικού στο Δημόσιο, το οποίο θα είναι συνεπές με την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και (το κυριότερο) θα διασφαλίζει τη μείωση του μισθολογικού κοστους, σε σχέση με το ΑΕΠ, έως το 2019.
* Πρόσληψη διευθυντών που θα αξιολογούν τις επιδόσεις όλων των εργαζομένων (με στόχο να ολοκληρωθεί η πρόσληψη νέων στελεχών από 31 Δεκεμβρίου 2015 μετά από μια διαδικασία αναθεώρησης).
* Εισαγωγή ενός νέου συστήματος μόνιμης κινητικότητας που θα εφαρμοστεί από το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Το πρόγραμμα θα προωθήσει τη χρήση της περιγραφής εργασίας και θα πρέπει να συνδέεται με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλες τις τρέχουσες κενές θέσεις εργασίας. Η τελική απόφαση σχετικά με την κινητικότητα των εργαζομένων θα πρέπει να λαμβάνεται από κάθε σχετική υπηρεσία. Αυτό αναμένεται να εξορθολογίσει την κατανομή των πόρων, καθώς και τη στελέχωση σε όλη τη Γενική Κυβέρνηση.
* Μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σύμφωνα με τις προηγούμενες συμφωνίες που εισάγουν μέτρα για τη μείωση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και συνεργάζεται στενά με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τεχνική βοήθεια αναφορικά με την ηλεκτρονική δικαιοσύνη διαμεσολάβησης και των δικαστικών στατιστικών
* Tην ενίσχυση της διακυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ. Θα καλύπτει: (i) Τον ρόλο και τη δομή των συμβουλευτικών φορέων του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της αναδιατύπωσης του Συμβουλίου του ΕΛΣΣ σε συμβουλευτική επιτροπή του ΕΛΣΣ, καθώς και τον ρόλο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Καλής Πρακτικής. (ii) Τη διαδικασία πρόσληψης για τον Πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα προσλαμβάνεται ο Πρόεδρος με τα περισσότερα επαγγελματικά προσόντα, με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια επιλογής. (iii) Η συμμετοχή της ΕΛΣΤΑΤ, κατά περίπτωση, με νομοθετική πρόταση σχετικά με τα θέματα της Στατιστικής. (iv) Άλλα θέματα που επηρεάζουν την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής αυτονομίας, την ενδυνάμωση της ΕΛΣΤΑΤ για την ανακατανομή των υφιστάμενων μόνιμων θέσεων και την πρόσληψη προσωπικού, όπου αυτό είναι αναγκαίο, και για την πρόσληψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, καθώς και ο χαρακτηρισμός του οργάνου ως δημοσιονομικού οργάνου χάραξης πολιτικής στον πρόσφατο νόμο 4270/2014 και των αρμοδιοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδος στον τομέα των στατιστικών, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
* Δημοσίευση ενός αναθεωρημένου στρατηγικού σχεδίου κατά της διαφθοράς μέχρι τις 31 Ιουλίου 2015. Τροποποίηση και εφαρμογή του νομικού πλαισίου για τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και υιοθέτηση νομοθεσίας κατά του οικονομικού εγκλήματος και έρευνες για την καταπολέμηση της διαφθοράς από πολιτικές παρεμβάσεις σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, οι αρχές (θα προβούν σε):
* Ενίσχυση των ελέγχων σε δημόσιους φορείς και ιδιαίτερα στις ΔΕΚΟ. Εξουσιοδότηση των αρμόδιων υπουργείων για την εκτέλεση αυστηρών ελέγχων, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών επιχειρήσεων.
* Ενίσχυση των ελέγχων και των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου σε "σπάταλους" Θεσμούς Αυτοδιοίκησης και εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα.
* Ενίσχυση των ελέγχων των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, που είτε χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους είτε συγχρηματοδοτούνται από άλλες πηγές, και συμπεριλαμβάνουν δημόσια έργα και δημόσιες συμβάσεις (π.χ. στον τομέα της υγείας, ΣΔΙΤ).
* Ενίσχυση των διαδικασιών διαφάνειας και του ελέγχου των φορολογικών και τελωνειακών αρχών.
* Αξιολόγηση των μεγάλων κινδύνων στον κύκλο των δημοσίων συμβάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις (Κεντρική Αγορά και e-Procurement: KHMDHS και ESHDHS) και δημιουργία ενός σαφούς πλαισίου διακυβέρνησης. Ανάπτυξη στρατηγικής σύμφωνα με την εκτίμηση (4ο τρίμηνο 2015)
* Εφαρμογή της στρατηγικής για τον περιορισμό των κινδύνων για τις δημόσιες συμβάσεις (1ο τρίμηνο 2016).
* Αξιολόγηση δύο συγκεκριμένων τομέων, της Υγείας και των Δημοσίων Έργων, προκειμένου να κατανοήσουν τους υπάρχοντες περιορισμούς που σχετίζονται με τη διαφθορά και τους κινδύνους αποβλήτων και να προταθούν μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικής (4ο τρίμηνο 2015).
6. Φορολογική διοίκηση
* Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη δημιουργία ενός αυτόνομου οργανισμού εσόδων, που θα καθορίζει: (i) τη νομική μορφή, την οργάνωση, την κατάσταση και το πεδίο δράσης του οργανισμού, (ii) τις εξουσίες και τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου και του ανεξάρτητου Διοικητικού Συμβουλίου του, (iii) τη σχέση τους με τον Υπουργό Οικονομικών και άλλους φορείς της κυβέρνησης, (iv) την ευελιξία του ανθρώπινου δυναμικού του οργανισμού και τη σχέση του με τις δημόσιες υπηρεσίες, (v) την αυτονομία του προϋπολογισμού με τη δική Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής (GDFS) και ένα νέο τύπο χρηματοδότησης για την ευθυγράμμιση των κινήτρων σε σχέση με την είσπραξη των εσόδων και την εγγύηση της προβλεψιμότητας και της ευελιξίας του προϋπολογισμού, (vi) την επίδοση αναφοράς στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο και (vii) την άμεση μεταφορά όλων των σχετικών με την φορολογία και τις τελωνειακές υπηρεσίες αρμοδιοτήτων και του προσωπικού τους στο ΣΔΟΕ και τους άλλους φορείς του οργανισμού.
* Για τις κατασχέσεις: Έγκριση νομοθεσίας για την εξάλειψη του ανωτάτου (ακατάσχετου) ορίου του 25% σε μισθούς και συντάξεις και μείωση όλων τα κατώτατων ορίων των 1.500 ευρώ, εξασφαλίζοντας παράλληλα σε όλες τις περιπτώσεις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Επιτάχυνση της προμήθειας υποδομής πληροφοριακών συστημάτων για την αυτοματοποίηση των συντηρητικών κατασχέσεων, βελτίωση των κανόνων διαγραφής φορολογικών χρεών, προσωπική νομική ευθύνη των υπολόγων για μη εξυπηρέτηση παλαιότερων χρεών, άρση των περιορισμών σχετικά με τη διεξαγωγή ελέγχων φορολογικών δηλώσεων πριν από το 2012 υπόχρεων που υπόκεινται σε εξωτερικό καθεστώς φορολογικού πιστοποιητικού, και επιβολή, εάν είναι νομικά δυνατόν, εκ των προτέρων είσπραξης εσόδων σε περιπτώσεις φορολογικών διαφορών.
* Τροποποίηση (i) του καθεστώτος ρύθμισης φορολογικών δόσεων για το 2014-15 ώστε να αποκλείονται εκείνοι που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και υιοθέτηση απαίτησης από τις υπηρεσίες φορολογίας και κοινωνικής ασφάλισης ώστε να μειωθεί η διάρκεια της ρύθμισης για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής νωρίτερα, παράλληλα με την υιοθέτηση επιτοκίων αγοράς. Αξιολόγηση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 των μεγάλων οφειλετών που το χρέος τους υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ (π.χ. επαλήθευση της ικανότητά τους να πληρώσουν και λήψη διορθωτικών μέτρων) και (ii) το βασικό σύστημα δόσεων / TPC πρέπει να ρυθμιστεί με βάση τα επιτόκια της αγοράς και να ανασταλούν μέχρι το τέλος του 2017 οι τραπεζικές απαιτήσεις εγγύησης και επαλήθευσης από τρίτους.
* Θέσπιση νομοθεσίας για να περιοριστεί η μη υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ ώστε να προστατευτούν τα σχετικά έσοδα από τον ΦΠΑ, επιτάχυνση της προμήθειας σχετικού λογισμικού ανάλυσης. Έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη σημαντική ενίσχυση και την αναδιοργάνωση του τμήματος επιβολής ΦΠΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η είσπραξη του φόρου και να καταπολεμηθεί η απάτη που σχετίζεται με αυτόν. Οι αρχές θα υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή ΦΠΑ της Ε.Ε. και θα προετοιμάσουν μια αξιολόγηση των επιπτώσεων της αύξησης του ορίου του ΦΠΑ σε 25.000 ευρώ.
* Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων μέσω νομοθετικών μέτρων για τον εντοπισμό δεξαμενών αποθήκευσης (σταθερών ή κινητών).
* Σύσταση ενός περιεκτικού σχεδίου με τεχνική βοήθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία περιλαμβάνει (i) τον προσδιορισμό των αδήλωτων καταθέσεων μέσω του έλεγχου των τραπεζικών συναλλαγών σε τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, (ii) την εισαγωγή ενός εθελοντικού προγράμματος αποκάλυψης αδήλωτων καταθέσεων με τις δέουσες κυρώσεις, τα κίνητρα και τις διαδικασίες επαλήθευσης σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, και χωρίς οποιεσδήποτε διατάξεις αμνηστίας, (iii) αίτηση από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να παρέχουν στοιχεία σχετικά με την κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων και την απόκτηση τους από τους Έλληνες πολίτες, (iv) ανανέωση του αιτήματος για την παροχή τεχνικής βοήθειας στη φορολογική διοίκηση με την πλήρη χρήση των διαθέσιμων πόρων και ικανοτήτων, (v) δημιουργία μητρώου πλούτου για τη βελτίωση της παρακολούθησης του.
* Ανάπτυξη ενός κοστολογημένου προγράμματος για την προώθηση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, κάνοντας χρήση των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
* Δημιουργία βάσης δεδομένων σε χρονική σειρά για την παρακολούθηση των ισολογισμών θυγατρικών εταιρειών με στόχο τη βελτίωση των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου σε σχέση με τον καθορισμό των τιμών μεταβίβασης.
7. Οικονομικός τομέας
Υιοθετούνται:
1. Τροποποιήσεις στη νομοθεσία περί πτώχευσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ώστε να καλυφθούν όλοι οι οφειλέτες και να προσαρμοστεί το εταιρικό δίκαιο όπως ορίζει ο νόμος OCW.
2. Τροποποιήσεις στη νομοθεσία περί πτώχευσης των νοικοκυριών ώστε να δοθεί χώρος σε ένα σύστημα που θα διαχωρίζει τους στρατηγικά εκπρόθεσμους οφειλέτες από τους οφειλέτες που έχουν αδυναμία πληρωμών, καθώς επίσης να απλοποιήσει και να ενδυναμώσει τις διαδικασίες, όπως και να θεσπίσει μέτρα για την αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των συγκεκριμένων υποθέσεων.
3. Τροποποιήσεις ώστε να βελτιωθεί άμεσα το νομικό πλαίσιο για τις εκκρεμότητες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
4. Nομοθεσία για την εγκαθίδρυση του επαγγέλματος των εκκαθαριστών, που δεν θα περιορίζεται σε κανένα συγκεκριμένο επάγγελμα και θα συμμορφώνεται με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
5. Μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το οικονομικό σύστημα: Αυτή η στρατηγική θα βασιστεί στην αντίστοιχη του 2013, λαμβάνοντας υπ' όψιν το νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί και τις νέες συνθήκες για το οικονομικό σύστημα και με την προοπτική της επιστροφής των τραπεζών στην ιδιωτική πρωτοβουλία με την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων και να επιτευχθεί ένα βιώσιμο μοντέλο χρηματοδότησης.
6. Μια ολοκληρωμένη στρατηγική επίλυση για τα "κόκκινα δάνεια", παρασκευασμένη με τη βοήθεια εξειδικευμένου συμβούλου.
8. Aγορά εργασίας
Να ξεκινήσει μία διαδικασία διαβούλευσης για να αναθεωρηθεί όλο το φάσμα των υφιστάμενων ρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Περαιτέρω συμβολή στη διαδικασία διαβούλευσης, όπως αυτή περιγράφεται παραπάνω, θα παρέχεται από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΙLO). Η οργάνωση και τα χρονοδιαγράμματα θα διαμορφωθούν σε συνεργασία με τους θεσμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, η νομοθέσια για ένα νέο σύστημα συλλογικών συμβάσεων θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι το τέταρτο τετράμηνο του 2015 (Q4). Οι αρχές θα λάβουν μέτρα για να καταπολεμήσουν τη μαύρη αδήλωτη εργασία ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των νόμιμων εταιρειών και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους.
9. Aγορά προϊόντων
Υιοθέτηση νομοθεσίας ώστε:
* Να εφαρμοστούν όλες οι συστάσεις που βρίσκονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ 1 και εκκρεμούν, εκτός των MHΣΥΦΑ φαρμακευτικών προϊόντων, ξεκινώντας με: τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, κώδικα δεοντολογίας για τα παραδοσιακά τρόφιμα, ευρωκώδικες για τα οικοδομικά υλικά, και όλες οι συστάσεις που βρίσκονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ΙΙ για τα αναψυκτικά και τα προϊόντα πετρελαίου.
* Προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να αυξηθεί η ευημερία των καταναλωτών θα ξεκινήσει άμεσα μία νέα αξιολόγηση ανταγωνισμού, σε συνεργασία και με την τεχνική υποστήριξη του ΟΟΣΑ, στο χοντρικό εμπόριο, την οικοδομική δραστηριότητα, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα ΜΜΕ. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το πρώτο τετράμηνο του 2016 (Q1). Oι προτάσεις θα υιοθετηθούν μέχρι το δεύτερο τετράμηνο του 2016 (Q2).
* Να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών και των δικαστικών επιμελητών και να απελευθερωθεί η αγορά για τις τουριστικές ενοικιάσεις.* Να
καταργηθούν τα μη ορθολογικά ανταποδοτικά τέλη και να ευθυγραμμιστούν τα ανταποδοτικά τέλη με τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
* Να μειωθεί η γραφειοκρατία, συμπεριλαμβανομένων των οριζόντιων απαιτήσεων αδειοδότησης επενδύσεων και των δραστηριοτήτων χαμηλού κινδύνου όπως συνιστάται από την Παγκόσμια Τράπεζα, και η διοικητική επιβάρυνση των εταιρειών με βάση τις συστάσεις του ΟΟΣΑ και να δημιουργηθεί μία επιτροπή για την προετοιμασία της διυπουργικής νομοθεσίας. Η τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα θα ζητηθεί ώστε να εφαρμοστεί η χαλάρωση των απαιτήσεων της αδειοδότησης.
* Σχεδιασμός ηλεκτρονικών καταστημάτων μιας στάσης για τις επιχειρήσεις μέσω της ανάλυσης των υποχρεώσεων πληροφόρησης των επιχειρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να συμμορφώνονται, με την ανάλογη δόμηση, βοηθώντας στον σχεδιασμό για ανάπτυξη των αναγκαίων εργαλείων και υποδομών (Τεχνολογία Πληροφορικής και Επικοινωνιών) (3ο τρίμηνο 2015). Θέσπιση του θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου, ταυτοποίηση των γεγονότων της εταιρικής ζωής που συμπεριλαμβάνεται, ταυτοποίηση και χαρτογράφηση των υποχρεώσεων πληροφόρησης και των διοικητικών διαδικασιών για την κατάρτιση των υπαλλήλων (4ο Τρίμηνο 2015). Εκκίνηση (1ο Τρίμηνο 2016).
* Να υιοθετηθεί η μεταρρύθμιση της αγοράς αερίου και του συγκεκριμένου οδικού χάρτη και η εφαρμογή θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα.
* Να ληφθούν μη αναστρέψιμα βήματα (συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης ημερομηνίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών) για να ιδιωτικοποιηθεί η επιχείρηση διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ΑΔΜΗΕ, ή να υπάρξει μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 ένα εναλλακτικό σχήμα, με ισοδύναμα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για να παρέχεται πλήρης ιδιόκτησια αποδεσμευμένη από τη ΔΕΗ, ενώ θα εξασφαλίζεται η αυτονομία.
* Στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας οι αρχές θα μεταρρυθμίσουν το σύστημα πληρωμών και άλλους κανόνες της αγοράς ηλεκτρισμού για να αποφευχθεί το γεγονός πως κάποιες μονάδες αναγκάζονται να λειτουργούν κάτω από το μεταβλητό κόστος και να αποτραπεί ο συμψηφισμός των οφειλών μεταξύ της ΔΕΗ και των διαχειριστών αγοράς, τα τιμολόγια της ΔΕΗ να διαμορφωθούν με βάση το κόστος, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης της έκπτωσης του 20% για τους χρήστες υψηλής έντασης με βάση το κόστος των τιμολογίων, και τα προϊόντα τύπου NOME να κοινοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αρχές θα συνεχίσουν επίσης την εφαρμογή του οδικού χάρτη με βάση το μοντέλο στόχου της Ε.Ε. για την προετοιμασία ενός νέου πλαισίου για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για την εφαρμογή της ενεργειακής απόδοσης και θα επανεξετάσουν τη φορολόγηση της ενέργειας, οι αρχές θα ενισχύσουν τη λειτουργική και οικονομική ανεξαρτησία του ρυθμιστή του ηλεκτρικού ρεύματος.
10. Ιδιωτικοποίηση
- Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα εγκρίνει το Αναπτυξιακό Πλάνο Περιουσιακών Στοιχείων, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων υπό το ΤΑΙΠΕΔ από την 31.12.2014 και το Συμβούλιο θα εγκρίνει το σχέδιο.
- Για να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των προσφορών, οι αρχές θα ολοκληρώσουν όλες τις σε εκκρεμότητα κυβερνητικές δράσεις συμπεριλαμβανομένων όλων εκείνων που χρειάζονται για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό (συγκεκριμένη λίστα στο Τεχνικό Μνημόνιο). Αυτή η λίστα των δράσεων ενημερώνεται τακτικά και η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι όλες οι εκκρεμείς δράσεις εφαρμόζονται εγκαίρως.
- Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν δεσμευτικές ημερομηνίες διαγωνισμών για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης όχι αργότερα απο το τέλος του Οκτωβρίου 2015 και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ROSCO χωρίς σημαντικές αλλαγές στους όρους των προσφορών.
- Η κυβέρνηση θα μεταφέρει τις κρατικές μετοχές του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.
- Θα λάβει μη αναστρέψιμα μέτρα για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων με τους τρέχοντες όρους με τον ήδη επιλεγμένο πλειοδότη».


Πηγή : tovima.gr


Θανάσης Πετράκος : Να προετοιμάσουμε το λαό για έξοδο από το ευρώΌλο και περισσότερο πληθαίνουν οι φωνές εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν λόγο για απεμπολή από την Ευρωζώνη και κατ΄επέκταση από το κοινό νόμισμα και την επιστροφή στη δραχμή, εν όψει της συζητήσεως των προτάσεων που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στου εταίρους για να υπογραφεί η δανειακή συμφωνία και να ξαναμπεί η χώρα στον δρόμο του μνημονίου.

Ο Θανάσης Πετράκος, μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας που ευθύς εξ αρχής είχε κάνει σαφή την επιθυμία της για αλλαγή νομίσματος, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της Πολιτειακής Γραμματείας στη Βουλή ζήτησε από τους βουλευτές να είναι πλέον ανοιχτοί σε μια πιθανή ρήξη και να προετοιμάσουν το λαό για αυτό το σενάριο, το οποίο χαρακτήρισε μάλιστα ως «άνοιγμα φτερών προς το άγνωστο και όχι στο πουθενά».

Χαρακτηριστικά είπε: «Κακώς πρωτοκλασάτοι σύντροφοι επιμένουν στο μονόδρομο. Θα έπρεπε να προετοιμάσουμε την έξοδο από την Ευρωζώνη και να το πούμε καθαρά στο λαό. Η Αριστερά έχει μέλλον όταν προτιμάει να ανοίγει φτερά στο άγνωστο και όχι στο πουθενά. Οσοι επιμένουν στο ευρώ πάση θυσία να ξέρουν ότι είναι καταστροφικό. Αρα μόνη λύση είναι η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ για να ανοίξουν νέοι δρόμοι. Πρώτα βήματα, ο δημόσιος έλεγχος των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος και το χτύπημα της διαπλοκής»


Πηγή : koolnews.gr


Βορίδης και Πλεύρης «σέρνουν» στα δικαστήρια τον Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευσηΠληροφορίες αναφέρουν ότι ο Θ. Πλεύρης σε συνεννόηση με τον Μάκη Βορίδη έχει συλλέξει υλικό από τις μέχρι τώρα πράξεις και παραλείψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη για το ενδεχόμενο διάπραξης από αυτόν ποινικώς κολάσιμων πράξεων στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης.

Σε κύκλους τους διαρρέεται ότι έχει συλλέξει ήδη το υλικό για τη διάπραξη του αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας αναφορικώς με τα χρήματα που έχασε η χώρα, τουλάχιστον περί των 12 δις και την έκθεση της χώρας σε μη χρηματοδότηση και ενδεχόμενη χρεοκοπία με την μη ανανέωση του προγράμματος στις 30.06.15, καθώς και τις συνέπειες που προκλήθηκαν στην ελληνική οικονομία από την επιβολή των capital controls λόγω αυτών των πράξεων και παραλήψεως.

Οι διαχρονικές θέσεις και απόψεις του τέως υπουργού καταδεικνύουν τουλάχιστον ενδεχόμενο δόλο για την κατάσταση που επήλθε η ελληνική οικονομία με την πλήρη καθοδήγηση του και την απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα αναφέρει σε κύκλους του ο Θ. Πλεύρης.

Πέρα από την έρευνα διάπραξης τυχόν άλλων αδικημάτων εξετάζεται το ενδεχόμενο για τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών που μετέχουν στην διαπραγμάτευση και σύμφωνα με το πόθεν έσχες τους διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό, όποτε έχουν τυχόν όφελος από την επιβολή των capital controls ή και τυχόν Grexit.

Όλες οι κινήσεις γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή ως προς την συλλογή του υλικού και την στοιχειοθέτηση των αδικημάτων καθώς επιθυμία των δύο νομικών της ΝΔ είναι όχι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αλλά η νομική στοιχειοθέτηση της υπόθεσης.

Εκτιμάται μάλιστα πως η μηνυτήρια αναφορά είναι έτοιμη, κάτι που έχει ενθουσιάσει και τον τρίτο της παρέας Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά λόγω της κρισιμότητας των στιγμών δεν επιθυμούν την κατάθεση της ώσπου να υπογραφεί το τρίτο μνημόνιο. Μετά η δικαιοσύνη θα έχει και τα στοιχεία και το λόγο.


Πηγή : tribune.gr


"Πωλητήριο" σε αχρείαστα όπλα για να γεμίσει ο "κουμπαράς" των ισοδύναμων της Άμυνας


Η πώληση αχρείαστου αμυντικού υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε άλλες χώρες επανέρχεται ως σενάριο εξεύρεσης “ισοδύναμων μέτρων” προς τους δανειστές για να μην μειωθούν τα κονδύλια της Εθνικής Άμυνας περαιτέρω των 300 εκατομμυρίων την επόμενη διετία.

Το ενδεχόμενο να πουλήσει η Ελλάδα υλικό που δεν χρειάζεται είχε προκύψει ως ιδέα πρώτη φορά επί υπουργίας στο ΥΠΕΘΑ του Ευαγγελου Βενιζέλου. Ήταν το 2010, όταν προσπαθούσε να βρει λύση για τα υποβρύχια και είχαν ακουστεί ακόμη και τα πιο απίθανα σενάρια ,όπως εκείνο της …πώλησης του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ στους Πολωνούς!

Από τότε η ιδέα αυτή “ξεθώριασε” και τίποτα φυσικά δεν πουλήθηκε ,αφού δεν υπήρχε και το νομικό καθεστώς για να γίνει κάτι τέτοιο.

Η άποψη ότι μπορούν να βγουν χρήματα απ΄ αυτή τη διαδικασία επανήλθε και εξετάστηκε σε σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΘΑ. Η περίπτωση των BMP-1 που θα δοθούν στην Αίγυπτο είναι το “πρότυπο” για την συνέχεια. Από τους πρώτους υπολογισμούς έχει βγει το συμπέρασμα ότι μπορεί η λύση της πώλησης να συνεισφέρει σημαντικά στον “κουμπαρά” των ισοδύναμων.

Ακίνητη περιουσία και κλείσιμο στρατοπέδων

Στην ίδια σύσκεψη έγινε μεγάλη συζήτηση για την εκμετάλλευση των 35 δις των ταμείων της Εθνικής Άμυνας “προς όφελος του προσωπικού που θα δώσει μία δυνατότητα ανάσας στο προσωπικό το οποίο έχει απολέσει το 60% από τα έσοδά του”, όπως είπε ο Καμμένος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Και βέβαια παραμένει πάντα ανοιχτό το θέμα τους κλεισίματος στρατοπέδων.

Ο ΥΕΘΑ πάντως υπενθύμισε και τις ελληνικές διεκδικήσεις από τα “αμαρτωλά εξοπλιστικά”. Τι είπε:

“Αυτά τα 200 εκατομμύρια τα οποία περιλαμβάνονται στην πρόταση και είναι δική μου πρόταση, δεν είναι μειώσεις επί του προϋπολογισμού, είναι το μέρος των αποζημιώσεων των οποίων θα λάβουμε με 20% για το Υπουργείο Οικονομικών από τις συμβάσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν τελεσιδικήσει στη Δικαιοσύνη. Έχει φανεί ότι πρόκειται για δωροδοκίες όπως η υπόθεση Rheinmetall και η Ελλάδα ζητά αποζημιώσεις με τη διάταξη που έχουμε περάσει, που λέει ότι «το ελληνικό δημόσιο μπορεί να αποζημιώνεται για συγκεκριμένες συμβάσεις οι οποίες έχουν αποδειχτεί ότι ήταν προϊόν δωροδοκίας».

Δηλαδή, όταν έχουν δώσει όπλα αξίας δύο δισεκατομμυρίων και για αυτά έχουν πληρώσει μίζες 62 εκατομμύρια δεν μπορεί να δίνουν στη Γερμανία 67 εκατομμύρια αποζημίωση και στην Ελλάδα που υπέστη ζημιά να μην δίνουν 200-300 ή 500 εκατομμύρια. Από αυτά τα λεφτά που θα εισπράξουμε, μέρος θα δοθεί προκειμένου να καλύψουμε, αν μπορέσουμε, αυτό το οποίο αναφέρεται ως 200 εκατομμύρια για τις αμυντικές δαπάνες”.


Πηγή ; onalert.gr


Φόβος και ανασφάλεια από τους χρόνια πάσχοντες για τα φάρμακα υψηλού κόστους
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η αποκλειστική διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομειακά φαρμακεία ήταν ένα μέτρο που βοήθησε τους ανθρώπους που περνούν τον δικό τους Γολγοθά αντιμετωπίζοντας μία σοβαρή ή χρόνια νόσο. Από την αρχή της οικονομικής κρίσης κατέστη σαφές ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό βάρος της διάθεσης των φαρμάκων αυτών καθώς θα έπρεπε οι φαρμακοποιοί να πληρώνουν 2000 ή και 3000 ευρώ για να προμηθευτούν ένα κουτί που θα τους έφερνε μετά από 6 μήνες κέρδος 30 ευρώ!

Θέμα συζήτησης και διευθετήσεων έχει επίσης μπει και για την διάθεσή τους από τα νοσοκομειακά φαρμακεία καθώς αν μεν πληρώνονται από τους προϋπολογισμούς τους, αποτελούν τεράστιο βάρος, αν εξαιρεθούν από τον προϋπολογισμό πρέπει κάποιο άλλο κονδύλι να τα αποζημιώνει που σίγουρα θα προέρχεται από τον ...κακοπληρωτή ΕΟΠΥΥ.

Όπως και να έχει, η σκέψη που κάνει τώρα η κυβέρνηση να επανέλθει η διάθεση των ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία ανησυχεί τους ασθενείς και τους αλλάζει τα δεδομένα για πολλοστή φορά... σε μια τέτοια θέση βρίσκονται και τα άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, οι ρευματοπαθείς και οι νεφροπαθείς...

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας:

Η ΠΟΑμΣΚΠ, ως δευτεροβάθμιο όργανο και εκπρόσωπος των Συλλόγων Ατόμων με ΣΚΠ, ενημερωμένη για τις ραγδαίες και συνεχείς εξελίξεις που συμβαίνουν στη χώρα μας, δρα βάση αυτών με γνώμονα την ποιότητα ζωής των ΑμΣΚΠ .

Γι΄ αυτό εκφράζει την ανησυχία της καθώς στην αντίληψη της υπέπεσαν ανακοινώσεις Συλλόγων Ασθενών όπως της Ε.Σ.Α. με Α. του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, του Συντονιστικού Συλλόγων Ασθενών και Γονέων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα, του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης , καθώς και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πλήθος δημοσιευμάτων όπου εκφράζονται αντιδράσεις σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας ώστε, η διακίνηση των φαρμάκων υψηλού κόστους να γίνεται, όχι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Η ΠΟΑμΣΚΠ σκεπτόμενη μια τέτοια Υπουργική Απόφαση, θεωρεί πως δεν υπάρχει η διασφάλιση των συμφερόντων των ασθενών για την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις θεραπείες τους και πως υπάρχει ο κίνδυνος το μέτρο αυτό να οδηγήσει σε εκμετάλλευση και ταλαιπωρία των ασθενών.
Επίσης, η ΠΟΑμΣΚΠ θεωρεί, ότι μια τέτοια απόφαση περισσότερο θα δημιουργήσει προβλήματα παρά θα βελτιώσει την ως τώρα λειτουργία του τρόπου παραλαβής των φαρμάκων.
Πιστεύει επίσης πως πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν οι ασθενείς στο μέσο μιας σύγκρουσης ανάμεσα στον κλάδο των φαρμακοποιών και άλλων φορέων και του Κράτους όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.
Η ΠΟΑμΣΚΠ συμπλέοντας και εκφράζοντας τους ίδιους προβληματισμούς με τους υπόλοιπους Συλλόγους Ασθενών καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προστατεύσει τα συμφέροντα των χρονίως πασχόντων ασθενών, από κάθε πλευρά που εκδηλώνει διάθεση εκμετάλλευσής τους από όποιο σημείο της αλυσίδας υγείας και αν προέρχεται.


Πηγή : iatropedia.gr


Ποιοι είναι οι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ που απειλούν να καταψηφίσουν

Χαϊκάλης, Κατανάς, Μαυραγάνης και Ξουλίδου φέρονται έτοιμοι να διαφοροποιηθούν από την γραμμή Καμμένου - Στα τέσσσερα στελέχη των ΑΝΕΛ κρίνεται η συνοχή του κόμματος - Προσπάθεια να τους μεταπείσει καταβάλλει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ

Οριακό είναι το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τέσσερις βουλευτές να δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν την συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τους Παύλο Χαϊκάλη, Σταυρούλα Ξουλίδου, Νίκο Μαυραγάνη και Χαρίσιο Κατανά που κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τάχθηκαν κατά της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους δανειστές. Η διαφοροποίηση των τεσσάρων βουλευτών ανάγκασε τον Πάνο Καμμένο να διακόψει την συνεδρίαση και να ζητήσει εσπευσμένα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματός του και να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικών ελιγμών προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις.

Πηγές αναφέρουν ότι πιθανότατα οι δύο από τους τέσσερις βουλευτές δείχνουν ότι θα βάλουν νερό στο κρασί τους και θα δώσουν τελικώς την έγκρισή τους στην κυβέρνηση προκειμένου να υπογράψει την νέα συμφωνία με τους «θεσμούς».

Καμμένος: Εγώ θα στηρίξω την συμφωνία για να μην διαλυθεί η χώρα

Πάντως, ο Πάνος Καμμένος φέρεται να είπε ότι δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία και πως οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ωστόσο επισήμανε την κρισιμότητα των στιγμών και πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ιδιαίτερα φορτισμένο ύφους τους είπε «δεν σας λέω τι να κάνετε. Είστε ελεύθεροι να αποφασίσετε κατά συνείδηση. Σας λεω όμως ότι εγώ θα στηρίξω την συμφωνία γιατί δεν μπορώ να αφήσω την χώρα να διαλυθεί».Πηγή : protothema.gr


Η συμφωνία με τους εταίρους περιορίζει το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους η οποία θα εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία και τη χρηματοδότηση της χώρας, δεν θα τεθεί ζήτημα «κουρέματος» καταθέσεων διατυπώνουν στελέχη τραπεζών.

Οπως σημειώνουν, το πρόβλημα των τραπεζών είναι πρόβλημα ρευστότητας και όχι κεφαλαίων, αλλά ακόμα και αν στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας επανεξεταστούν οι κεφαλαιακές αντοχές των τραπεζών, εκτιμούν ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία επίπτωση («κούρεμα»). Οπως τονίζουν, η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι σαφέστατη και προστατεύει ρητώς τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και εκτιμούν ότι μια καταστρατήγηση του κανόνα θα δημιουργούσε ένα κακό προηγούμενο για την αξιοπιστία του ευρωσυστήματος. Ωστόσο, στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει τη χρεοκοπία μιας ή περισσότερων τραπεζών και όχι το σύνολο του τραπεζικού συστήματος μιας χώρας. Αν ο επόπτης, δηλαδή η ΕΚΤ, κρίνει ότι η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και η έξαρση των «κόκκινων» δανείων απαιτεί μια νέα εκτεταμένη ανακεφαλαιοποίηση όλων των τραπεζών, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανορθόδοξες λύσεις. Ωστόσο, εκτιμούν ότι πιο πιθανό είναι να υπάρξει κάποια έκτακτη φορολόγηση, που μπορεί να βασιστεί και στο ύψος των καταθέσεων, παρά να «κουρευτούν» απευθείας οι καταθέσεις.

Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Λούκα Κατσέλη μιλώντας σε δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι δεν έχει τεθεί θέμα «κουρέματος» καταθέσεων, προσθέτοντας ότι το Ευρωσύστημα από την 1η Ιανουαρίου 2015 καλύπτεται από ευρωπαϊκή οδηγία που εγγυάται όλες τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ. Σημείωσε ακόμη ότι σε περίπτωση συμφωνίας με τους εταίρους, έχει γίνει προεργασία ώστε από την Τρίτη οι τράπεζες να μπορούν να διεκπεραιώνουν περισσότερες συναλλαγές.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, με τρεις τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα φερεγγυότητας μιας τράπεζας, δηλαδή η απουσία κεφαλαίων που την καθιστά μη βιώσιμη.

• Ανακεφαλαιοποίηση. Σε περίπτωση που μία ή περισσότερες τράπεζες κριθεί ότι δεν έχουν τα επαρκή κεφάλαια για να λειτουργούν, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίησή τους από το Δημόσιο ή κάποιον άλλο φορέα της Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό είχε γίνει η ανακεφαλαιοποίηση ύψους 50 δισ. ευρώ των συστημικών τραπεζών το 2013.

• Κλείσιμο τράπεζας - εκκαθάριση. Με τον τρόπο αυτό η τράπεζα κλείνει οριστικά και τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Στην περίπτωση αυτή, οι καταθέτες καλύπτονται από το ταμείο εγγυήσεως καταθέσεων, το ΤΕΚΕ, για ποσά μέχρι 100.000 ευρώ. Ο τρόπος αυτός έχει χρησιμοποιηθεί μία μόνο φορά, το 1995, με το κλείσιμο και την εκκαθάριση της Αραβοελληνικής Τράπεζας. Ο τρόπος αυτός είναι αδύνατο να εφαρμοστεί για τις συστημικές τράπεζες, καθώς το ΤΕΚΕ έχει μόλις 2 δισ. ευρώ.

• Εξυγίανση. Αποτελεί το πιο πρόσφατο «εργαλείο» για την αντιμετώπιση μη βιώσιμων τραπεζών, που περιλαμβάνει διάφορες εκδοχές. Μία εκδοχή είναι η διάσπαση μιας μη φερέγγυας τράπεζας σε καλό - κακό κομμάτι, όπου το καλό κομμάτι, μαζί με τις καταθέσεις, περνούν σε άλλη τράπεζα και το κακό κομμάτι μπαίνει σε εκκαθάριση. Η μέθοδος αυτή έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε 6 εμπορικές τράπεζες (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική, Proton Bank κ.ά.) και σε 6 συνεταιριστικές τράπεζες. Στο εργαλείο της εξυγίανσης περιλαμβάνεται και το αποκαλούμενο bail in, η συμμετοχή, δηλαδή, όλων όσοι έχουν δώσει χρήματα στις τράπεζες. Πρώτοι χάνουν τα χρήματά τους οι μέτοχοι, μετά οι ομολογιούχοι και εφόσον παραμένει έλλειμμα, μπορεί να πραγματοποιηθεί και «κούρεμα» στις καταθέσεις. Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία που είναι σε ισχύ και η οποία περιλαμβάνει τις ελληνικές τράπεζες, οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ.

Έντυπη Καθημερινή


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΙΚ: Ζητούν καταβολή ολόκληρης της σύνταξηςΖητώντας την πλήρη καταβολή των συντάξεων και όχι την τμηματική καταβολή των 120 ευρώ, συνταξιούχοι πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Εξάλλου, από τα ξημερώματα της Παρασκευής, συνταξιούχοι βρίσκονται έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών, προκειμένου να εισπράξουν τη δεύτερη δόση των 120 ευρώ από τη σύνταξή τους. Πρόκειται για συνταξιούχους που δεν έχουν κάρτα ανάληψης μετρητών. Η τραπεζική αργία έχει παραταθεί έως τη Δευτέρα 13 Ιουλίου. Το όριο αναλήψεων από τα ΑΤΜ διατηρείται στα 60 ευρώ ημερησίως.


Πηγή


Επιστροφή στη δραχμή ζητά η Αριστερή Πλατφόρμα! Διαβάστε όλο το κείμενοΝα απορρίψει «τον εκβιασμό των δανειστών» και να ετοιμάσει την μετάβαση σε εθνικό νόμισμα ζητά με κείμενο της η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρωθυπουργό. Το κείμενο φέρει τις υπογραφές των Στάθη Λεουτσάκου, Αντώνη Νταβανέλου, Σόφης Παπαδόγιαννη, Κώστα Λαπαβίτσα και Θανάση Πετράκου.
Οι υπογράφοντας ασκούν κριτική στον Αλέξη Τσίπρα γιατί τόσο καιρό έπρεπε  να προετοιμαστεί συστηματικά η συγκρότηση μιας πορείας που θα μπορούσε να θέσει την Ελλάδα εκτός ευρώ. «Παρ' όλαυτα η κυβέρνηση έστω και τώρα μπορεί και πρέπει να απαντήσει στους εκβιασμούς των θεσμών με το δίλημμα πρόγραμμα χωρίς νέα λιτότητα με ρευστότητα και διαγραφή του χρέους ή έξοδος από το ευρώ και διακοπή αποπληρωμής του άδικου και μη βιώσιμου χρέους», επισημαίνουν. Τονίζουν δε, ότι η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα-γέφυρα για μετάβαση στον εθνικό νόμισμα.
«Το δημοψήφισμα κατέδειξε τη βούληση του λαού για την οριστική απόρριψη της λιτότητας ανεξάρτητα από τα διλήμματα που του έθεσε το ξένο και το εγχώριο κατεστημένο», αναφέρουν σε σχέση με το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.

Αγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο Π. Λαφαζάνης, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι τελικά θα ψηφίσει «παρών». Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες πάντως, η πρόταση θα ψηφιστεία από το σύνολο των βουλευτών, καθώς δεν θα ήθελαν «να πάρουν επάνω τους», ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης ή άτακτη χρεοκοπία της χώρας.


Πηγή


Βαρουφάκης: Στηρίζω Τσακαλώτο αλλά δεν θα είμαι στη Βουλή για να ψηφίσω

Το γεγονός ότι δεν θα βρίσκεται απόψε στην Βουλή για να ψηφίσει, γνωστοποίησε ο Γ. Βαρουφάκης, επικαλούμενος «οικογενειακούς λόγους», τόσο με ανάρτηση στο διαδίκτυο και κατόπιν, επισήμως με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής, Ζ . Κωνσταντοπούλου, στην οποία δηλώνει ότι ψηφίζει θετικά στο νομοσχέδιο για την εξουσιοδότηση του υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, να διαπραγματευτεί στα πλαίσια του Eurogroup.

Στην επιστολή του που δημοσιεύει και στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter αναφέρει ότι η ψήφος του για την εξουσιοδότηση Τσακαλώτου είναι θετική και σημειώνει ότι θα λείπει από την πρωτεύουσα για λόγους καθαρά οικογενειακούς.

Συνοδεύει μάλιστα την επιστολή με το μήνυμα:

«Αύριο ο Ευκλείδης αξίζει την στήριξη όλων μας. Την δική μου την έχει στο ακέραιο. Μετά θα αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα».

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του ο Γ. Βαρυφάκης σημείωνε:

«Το ότι δεν θα είμαι στη Βουλή απόψε να ψηφίσω δια ζώσης οφείλεται σε οικογενειακούς λόγου (προλαμβάνω τις διάφορες...ερμηνείες)», ενώ προηγουμένως είχε γράψει:

«Στην ΚΟ το πρωί, δήλωσα πως στηρίζω απόλυτα τον Ε. Τσακαλώτο στον αγώνα που θα δώσει στο Eurogroup, ιδίως υπέρ του πλάνου μας για το χρέος».Πηγή : ethnos.gr


Καταψηφίζει η Ραχήλ Μακρή - Μεγάλη αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑΣτα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να κρατήσει όσο μπορεί αρραγές το κόμμα ενόψει της ψηφοφορίας για την ελληνική πρόταση. Ωστόσο, οι διαφοροποιήσεις που καταγράφονται αλλά και η γενικότερη στάση κορυφαίων στελεχών του κόμματος προκαλεί σοβαρούς τριγμούς και ανησυχία για τις εξελίξεις.
Η Ραχήλ Μακρή, πριν από λίγη ώρα κατακεραύνωσε την κυβέρνηση και δήλωσε ότι δεν θα εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί.
«Έχουμε μόνο την εντολή για υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης», τόνισε η βουλευτής Κοζάνης εμφανώς ταραγμένη.
[Καλούμαστε σήμερα να επικυρώσουμε εντολή διαπραγμάτευσης που δεν δύναται να υπερβεί εκλογών και δημοψηφίσματος. Κατανοούμε ΝΔ ΠΑΣΟΚ και Ποταμι ότι θέλουν να παρασύρουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μνημόνιο ωστόσο δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν επιτρέπω να βρειτε άλλοθι. Δεν θα επιτρέψω να μειωθούν συντάξεις μεσω αύξησης φόρων.

Δεν γίνεται να αυξηθούν φόροι ακινήτων δεν σας εξουσιοδοτώ να ξεπουλήσετε αεροδρόμια ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λιμάνια, Ελληνικό και για μεταφορά όλων των κρατικών ακινήτων στον ΤΑΙΠΕΔ
Σας απευθύνω ύστατη έκκληση να διαπραγματευτείτε με εντολή λαού! Δεν δίνω έγκριση σε προτάσεις που το 80% είναι πρόταση Γιούνκερ». Η κ. Μακρή είπε ότι «πέντε μήνες ο Πρωθυπουργός και όσοι επέλεξε έδιναν μάχη για να μην ακολουθήσουμε σκυφτοί την εθελόδουλη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ» και «πέντε μήνες όλοι ακολουθούσαμε και στηρίζαμε την προσπάθεια».

Επέκρινε ακόμη την κυβέρνηση για αδυναμία ελέγχου της νομιμότητας των καναλιών και για παραχώρηση των τραπεζών στους χρεοκοπημένους τραπεζίτες.
«Δεν θα σας εξουσιοδοτήσω με την ψήφο μου να περάσετε μέτρα που δεν εξυπηρετούν τον άνεργο και τον συνταξιούχο», τόνισε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της έτρεμε.
Εκλεισε με τη φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: «Ὅταν ἀποφασίσαμε νὰ κάμωμε τὴν Ἐπανάσταση, δὲν ἐσυλλογισθήκαμε οὔτε πόσοι εἴμεθα οὔτε πὼς δὲν ἔχομε ἄρματα… ἀλλὰ ὡς μία βροχὴ ἔπεσε εἰς ὅλους μας ἡ ἐπιθυμία τῆς ἐλευθερίας μας» είπε για να προσθέσει «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, ο λαός την απέδειξε δεν ξέρω όμως να την διαθέτετε και εσείς».

Αντιδράσεις
Μετά τη δραματική προειδοποίηση του πρωθυπουργού ο οποίος είπε πως «είτε θα πάμε όλοι μαζί, είτε θα πέσουμε όλοι μαζί», το λόγο πήραν οι διαφωνούντες αφήνοντας σαφείς αιχμές για «συνθηκολόγηση» της κυβέρνησης.
Σύμφωνα  με πληροφορίες, ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε πως «η συμφωνία δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα, ούτε θετική προοπτική στη χώρα».

Λίγο αργότερα, εξερχόμενος από τη συνεδρίαση και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι θα πράξει, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε: «Κάθε πράγμα στον καιρό του». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αριστερή Πλατφόρμα ετοιμάζει κείμενο διαφοροποίησης και τα πηγαδάκια στη Βουλή έδιναν κι έπαιρναν.
Υπέρ της επιστροφής στη δραχμή τάχθηκε ο Θανάσης Πετράκος: «Το όχι ήταν ριζοσπαστικό και ταξικό. Κακώς πρωτοκλασάτοι σύντροφοι επιμένουν στο μονόδρομο. Θα έπρεπε να προετοιμάσουμε την έξοδο από την Ευρωζώνη και να το πούμε καθαρά στο λαό. Η Αριστερά έχει μέλλον όταν προτιμάει να ανοίγει φτερά στο άγνωστο και όχι στο πουθενά. Οσοι επιμένουν στο ευρώ πάση θυσία να ξέρουν ότι είναι καταστροφικό. Αρα μόνη λύση είναι η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ για να ανοίξουν νέοι δρόμοι. Πρώτα βήματα, ο δημόσιος έλεγχος των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος και το χτύπημα της διαπλοκής».

Στα... κάγκελα και ο Κ. Λαπαβίτσας ο οποίος δεν απέκλεισε ακόμα και τώρα το ενδεχόμενο Grexit:  «Επιβεβαιώθηκαν όσα έλεγα. Προφανώς όμως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα Grexit. Πρέπει όμως να προετοιμαστούμε γι αυτό το επόμενο διάστημα, γιατί θα το βρούμε μπροστά μας».
Αλλά και ο Αλ. Μητρόπουλος είναι άγνωστο τι θα πράξει καθώς έχει ανεβάσει τους τόνους της κριτικής του ενώ και ο Ι. Μιχελογιαννάκης αλλά και η Ραχήλ Μακρή δείχνουν να διαφοροποιούνται.
«Αποτύχαμε, χάσαμε» συνέχισε, για να παρατηρήσει, αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Μεταλλασσόμαστε σε ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα, που καλείται να υλοποιήσει το πιο ασφυκτικό, αντικοινωνικό πρόγραμμα». «Κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε αριστερή παρωδία και όχι αριστερή παρένθεση» εκτίμησε, για να προσθέσει, αναφορικά με τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Δεν πρέπει να πάμε σε ένα Grexit, γιατί είμαστε ανίκανοι να το διαχειριστούμε και δεν πρέπει να προκαλέσουμε άλλο κακό στο λαό μας», είπε ο κ. Μητρόπουλος.
Αγωνία επικρατεί και για τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που δεν αποκλείεται να επιμείνει στην καταψήφιση των προτάσεων της κυβέρνησης. Πρόσθεταν όμως ότι αν κάνει κάτι τέτοιο δύσκολα θα παρέμενε Πρόεδρος της Βουλής.
Μάλιστα, η πρόεδρος της Βουλής επέβαλε τη λεπτομερή συζήτηση σε 4 επιτροπές για να συζητηθούν τα μέτρα και ζήτησε να μπει στην Ολομέλεια η συμφωνία αύριο, παρά τις εντολές που είχε από το Μαξίμου.
Από την κυβέρνηση αναφέρεται ότι η κ. Κωνσταντοπούλου θα μπορούσε να φέρει τη συμφωνία σε μια μόνο επιτροπή, την Επιτροπή Οικονομικών, ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι επίτηδες γίνονται εκ μέρους της αυτές οι κινήσεις.
Τέτοιο χρονοδιάγραμμα δεν είναι εφικτό για την κυβέρνηση.
Η συμφωνία πρέπει να συζητηθεί και να δοθεί εξουσιοδότηση απόψε, ώστε το Eurogroup να την εγκρίνει αύριο.Από την κυβέρνηση διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι η συζήτηση απόψε στη Βουλή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 8-9 το βράδυ, και όχι ξημερώματα.Πηγή : imerisia.gr


Πόσα επιτέλους να αντέξει αυτή η χώρα!!!Το CNN κάνει αφιέρωμα στην… Ελένη Λουκά (Βίντεο)Βίντεο-αφιέρωμα δύο λεπτών, δημιούργησε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, στην Ελένη Λουκά, το «αρπακτικό» των μικροφώνων -όπως τιτλοφορεί το θέμα του- με τις επιθέσεις που έχει κάνει στους ξένους ανταποκριτές, μπουκάροντας στα πλάνα και φωνάζοντας ευάνταστα συνθήματα.

Όλα τα λεφτά είναι οι αντιδράσεις των δημοσιογράφων, οι οποίοι το έχουν ξαναδεί το έργο και πλέον ανεβάζουν μέχρι και selfies με την Ελένη Λουκά.


Πηγή : eglimatikotita.gr


Αμερικανός στρατηγός: Η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑΟ Τζόζεφ Ντάνφορντ που θα τεθεί επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ανέφερε και την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ισλαμικό Κράτος ως κινδύνους για τη χώρα του

Η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και η συμπεριφορά της Μόσχας «προκαλεί έντονη ανησυχία», δήλωσε ενώπιον των γερουσιαστών ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ κατά τη διαδικασία έγκρισης από την Γερουσία του διορισμού του στη θέση του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

«Η εκτίμηση μου σήμερα είναι ότι η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ντάνφορντ, ο διορισμός του οποίου αναμένεται να εγκριθεί άμεσα από τη Γερουσία, αναφερόμενος ιδίως στις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των απειλών για τις ΗΠΑ, κατά τον Ντάνφορντ, για τον οποίο ψηλά στον κατάλογο αυτό βρίσκονται επίσης η Κίνα, η μεγέθυνση του στρατού της οποίας ανησυχεί το Πεντάγωνο, η Βόρεια Κορέα, αλλά και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ντάνφορντ είπε επίσης ότι "από στρατιωτική άποψη, θα ήταν λογικό" οι ΗΠΑ να δώσουν στην Ουκρανία θανατηφόρα όπλα.Πηγή : protothema.gr


Σαφής διαφοροποίηση από Λαφαζάνη και Πλατφόρμα
ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Τη γραμμή που θα υιοθετήσει στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικότερα έναντι της καταληκτικής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους και τις ψηφοφορίες στη Βουλή αναζήτησε η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη σε πολύωρη συνεδρίαση, που άρχισε στις 11 μ.μ. χθες. Είχε προηγηθεί η διαφοροποίηση του κ. Λαφαζάνη στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου έναντι της πρότασης που απέστειλε η κυβέρνηση προς τους εταίρους. Η Αριστερή Πλατφόρμα συνολικά έχει εκφράσει τη διαφωνία της έναντι της προοπτικής να φέρει η κυβέρνηση μια συμφωνία με διακριτά «μνημονιακά» χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης φρόντισε χθες να διατρανώσει αυτή τη θέση, τονίζοντας σε ομιλία του σε ενεργειακό συνέδριο ότι «το ΟΧΙ του ελληνικού λαού και αναφέρομαι σε ΟΛΟ τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα από το τι ψήφισε στο δημοψήφισμα, δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ταπεινωτικό ΝΑΙ σε καινούργια μνημονιακά κρεματόρια».
Είναι σαφές ότι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αξιοποιεί το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος ως νομιμοποιητική βάση της πάγιας θέσης που διατυπώνει ο ίδιος και στελέχη της Πλατφόρμας για στροφή της χώρας στην αναζήτηση εναλλακτικών δρόμων, ακόμη και έξω από το ευρώ.

Ο κ. Λαφαζάνης μίλησε χθες για «ακαταμάχητο λαϊκό ρεύμα που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα» και «νέα εθνική αφύπνιση και ανάταση», για να προσθέσει ότι «δεν θέλουμε στα δύο αποτυχημένα μνημόνια να προσθέσουμε και ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας, βασάνων και στερήσεων του ελληνικού λαού, χωρίς μάλιστα να δίνεται καμιά προοπτική στον τόπο». Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε «πολλές επιλογές» που έχει η χώρα, για τις οποίες, ωστόσο, πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι εδώ που φτάσαμε όλες οι επιλογές που έχουμε είναι δύσκολες και δύσβατες. Η χειρότερη, όμως, η πιο εξοντωτική, η πιο ταπεινωτική και ανυπόφορη, είναι μια συμφωνία παράδοσης, λεηλασίας και υποταγής της χώρας και του λαού μας», ενώ φρόντισε να αποφανθεί ότι «αυτή την επιλογή δεν θα την κάνουμε ποτέ».

Πάντως, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν την εκτίμηση ότι από τη στιγμή που η πρόταση προς τους εταίρους εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσει από τη διαδικασία ψήφισής της στη Βουλή, καθώς πιστεύουν ότι κάθε υπουργός, αφού έχει δώσει την έγκρισή του, θα καλέσει τους βουλευτές επιρροής του να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται το αίτημα για ενημέρωση και αποφάσεις των οργάνων, ενόψει της κρίσιμης συγκυρίας.

Ωστόσο, από τη μία τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και, κατά δεύτερον, δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση να διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή προς τα έξω η εικόνα ότι το κόμμα είναι διχασμένο και υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμα και απόρριψης της συμφωνίας.

Παράλληλα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι πιθανότατα ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση των υπουργών της κυβέρνησης, να φέρει τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, κομίζοντας απευθείας τη συμφωνία, εφόσον την πετύχει, στη Βουλή προς ψήφιση.

Έντυπη Καθημερινή