Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Εδώ ο κόσμος καίγεται και ο Τσιρώνης υπέρ της...δραχμής



«Δεν νομίζω ότι η Τουρκία που έχει τη λίρα έπαθε τίποτα», είπε ο αν. υπουργός, σημειώνοντας ότι το αν αύριο θα υπάρχει δραχμή ή άλλο νόμισμα έχει μικρή σημασία.

Αν ήμουν επιχειρηματίας θα επένδυα σήμερα, το αν αύριο θα υπάρχει δραχμή ή άλλο νόμισμα έχει μικρή σημασία δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας σε συνέδριο με θέμα "Επενδύσεις και υποδομές για την πράσινη ανάπτυξη και την καινοτομία". Αν και δήλωσε υπέρμαχος του ευρώ και της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, πρόσθεσε ότι το νόμισμα είναι ένα εργαλείο. "Δεν νομίζω ότι η Τουρκία που έχει τη λίρα έπαθε τίποτα. Αν δεν τα βρουν οι εταίροι αυτό δεν σημαίνει ότι θα τελειώσει η επιχειρηματικότητα στη χώρα. Και στη δεκαετία του '50 μετά τον εμφύλιο υπήρχε διπλό νόμισμα στη χώρα, καθώς οι σοβαρές συναλλαγές γίνονταν με λίρες ωστόσο υπήρξε ραγδαία ανάπτυξη και επιχειρηματικές ευκαιρίες", δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Τσιρώνης.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της απεξάρτησης από το πετρέλαιο άμεσα και το λιγνίτη μεσοπρόθεσμα ενώ άσκησε κριτική σε "συναδέλφους υπουργούς" που αντιμετωπίζουν με συντηρητικό τρόπο τη στροφή της οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής οι οποίες αποκτούν τρομακτικές διαστάσεις καθώς προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 700 δισ. ευρώ ως το 2100.

Στις επενδυτικές, αναπτυξιακές ευκαιρίες που προκύπτουν από το νέο ΕΣΠΑ αλλά και το "πακέτο Γιούνκερ" αναφέρθηκε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης. Στάθηκε επίσης στην πρόσφατη παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη ενσωμάτωση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση αλλά και (σε αντιδιαστολή) στα στοιχεία που δείχνουν σημαντική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία δημιουργούν την προσδοκία ότι η χώρα θα πετύχει τους στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο.


Πηγή : thetoc.gr


Αγριο επεισόδιο Δ. Καμμένου - Μ.Χρυσοβελώνη για την αθλιότητα του Αουσβιτς




Εντονότατο επεισόδιο είχε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος με την εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη στα σκαλοπάτια έξω από τη Βουλή

Εντονότατο επεισόδιο είχε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος με την εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη στα σκαλοπάτια έξω από τη Βουλή.

Ο βουλευτής φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να επιτέθηκε φραστικά στην κυρία Χρυσοβελώνη διότι η τελευταία καταδίκασε με ανακοίνωση την άθλια ανάρτηση του στο Facebook με φωτογραφία από την είσοδο του Άουσβιτς με παραλλαγμένη την επιγραφή.

Ο κ. Καμμένος την πλησίασε και σε έντονο ύφος της ζήτησε το λόγο και άρχισε να την κατηγορεί για την πρωτοβουλία της.

«Τι ήταν αυτό που έγραψες; Νομίζεις ότι εκφράζεις το κόμμα με όλα αυτά; Τι έχεις κάνει εσύ για τους ΑΝΕΛ; Το μόνο που φρόντισες να κάνεις ήταν να βολέψεις τους δικούς σου» φέρεται να της είπε σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες αναφερόμενος στο γεγονός ότι στο γραφείο του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου εργάζεται η κόρη της.

Και συνέχισε « μην ξανατολμήσεις σε ανακοίνωσή σου να βάλεις το όνομά μου μέσα».

Η κ . Χρυσοβελώνη  θορυβημένη από την επίθεση κάλεσε τον βουλευτή να επιδείξει ψυχραιμία ενώ τον απείλησε βγάζοντας το κινητό της ότι θα ειδοποιήσει τον Φρούραρχο για τα περαιτέρω.

Κάπου εκεί το επεισόδιο έληξε.



Πηγή : thetoc.gr


Τώρα να του πεις; Φίλης για αύξηση ΦΠΑ : «Πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος;»



«Το 10% είναι έξι λεπτά το πακέτο τα μακαρόνια [...] Συζητάμε για έξι λεπτά, έξι σεντς το πακέτο τα μακαρόνια;»

Οι αυξήσεις στον ΦΠΑ -μεταξύ άλλων- και στα τρόφιμα είναι ένα από τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ερωτηθείς σχετικά κατά την παρουσία του, το πρωί, στο ραδιόφωνο του Σκάι και κατόπιν παραδείγματος για την αύξηση του ΦΠΑ στο πακέτο μακαρόνια από το 13% στο 23%, διερωτήθηκε: "Δηλαδή, πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος, για να βγάλουμε την αύξηση 10% στις δαπάνες του;".

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε τους υπολογισμούς και τόνισε πως πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα περάσει στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς».

Και συνέχισε, μιλώντας για προπαγάνδα που γίνεται για... έξι λεπτά του ευρώ: "Το 10% είναι έξι λεπτά το πακέτο τα μακαρόνια. Γι’ αυτό συζητάμε. Συζητάμε για έξι λεπτά, έξι σεντς το πακέτο τα μακαρόνια; Αυτό κουβεντιάζουμε, όταν μιλάμε σοβαρά πολιτικά; Τέτοια προπαγάνδα γίνεται, τα έξι λεπτά για τα μακαρόνια και όχι τα λεφτά που θα έρθουν με την αναδιανομή με το φόρο στους πλούσιους".

Όσον αφορά στο πως θα φορολογηθούν οι πλούσιοι, ο Νίκος Φίλης είπε ότι "θα φορολογηθούν με βάση τα εισοδήματα του ’14. Το ’15 θα δούμε τι θα γίνει".

"Ας αφήσει τα σάπια η Λαγκάρντ" είπε επίσης, αναφερόμενη στη στάση του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ μίλησε για "παπαγαλάκια στην Ελλάδα, που υιοθετούν την πολιτική του ΔΝΤ".



Πηγή : protothema.gr


Μία φώκια μιμείται τους ανθρώπους – Κάνει ηλιοθεραπεία σε ξαπλώστρα στη Σάμο!



Στις πανέμορφες παραλίες της Σάμου μία φώκια με το όνομα Αργυρώ κάνει ηλιοθεραπεία σε ξαπλώστρα, μιμούμενη τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα της.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, της αρέσει να κολυμπάει και να παίζει παιχνίδια με τους ανθρώπους (αγκαλιές, χαριτωμένα δαγκώματα κτλ.)! Επειδή όμως πρόκειται πάντα για άγριο ζώο και πολύ μεγάλο μάλιστα, όσο εξοικοιωμένο και να είναι, χρειάζεται πάντα ιδιαίτερη προσοχή, να μην το πλησιάζουμε και να μην το αγγίζουμε, ειδικά τα μικρά παιδάκια!

Το κείμενο είναι από τη σελίδα στο Facebook MOm - Monachus Monachus, όπως και η φωτογραφία.




newsit.gr


Απερρίφθη η αίτηση εξαίρεσης της Σταμάτη κατά των μελών του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων



«Δεν έχω σχέση ούτε με βάρκα ούτε με υποβρύχια. Αν είμαι ο μοχλός πίεσης του Τσοχατζόπουλου, επειδή έτυχε να τον γνωρίσω και να τον παντρευτώ... Είναι ανήθικο και άδικο»

Με βολές κατά των δικαστών του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και ένταση από το ζεύγος Τσοχατζόπουλου απορρίφθηκε η αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου που υπέβαλε την περασμένη βδομάδα η κ. Σταμάτη όταν δεν έγινε δεκτή η προσφυγή της για αποφυλάκιση.

Με νέα σύνθεση που κλήθηκε να κρίνει την αίτηση εξαίρεσης για λόγους μεροληψίας της κ. Σταμάτη, το δικαστήριο άκουσε τις αιτιάσεις τόσο της αιτούσας και του συνηγόρου της όσο και του συζύγου της, τις οποίες ωστόσο δεν έκανε δεκτές. Οι Εφέτες, με απορριπτική και την Εισαγγελική πρόταση, έκριναν "παντελώς αόριστη" την προσφυγή της κ. Σταμάτη κατά των συναδέλφων τους.

Η διαδικασία της εξέτασης του αιτήματος της συζύγου του πρώην υπουργού 'Αμυνας μάλιστα "έκλεισε" με την ευχή της προέδρου της έκτακτης σύνθεσης : "Εύχομαι ο επόμενες αιτήσεις σας πραγματικά να έχουν καλή έκβαση".

Λίγο νωρίτερα η αιτούσα κατηγορουμένη λαμβάνοντας τον λόγο ώστε να στηρίξει την αίτηση της κατά των μελών του δικαστηρίου που δικάζει σε δεύτερο βαθμό της υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα , υποστήριξε πως ήταν αναιτιολόγητη η άρνηση τους στην αναστολή εκτέλεσης της ποινής της.

Επανέλαβε επίσης πως είναι το μόνο πρόσωπο που έχει διασυρθεί και ταλαιπωρηθεί αδικαιολόγητα. "Όταν ο κ. Ζήγρας διέκοπτε, έβριζε και χρησιμοποιούσε εκφράσεις απαράδεκτες για αυτή την αίθουσα, ουδείς τον διέκοψε ενώ η κ. πρόεδρος θώπευε τον κ. Σημίτη , τον κύριο "δεν ενθυμούμαι τίποτε" κυριολεκτικά" είπε κατηγορουμένη.

Όπως είπε σε έντονο ύφος η κ. Σταμάτη: "Δεν έχω σχέση ούτε με βάρκα ούτε με υποβρύχια. Αν είμαι ο μοχλός πίεσης του Τσοχατζόπουλου, επειδή έτυχε να τον γνωρίσω και να τον παντρευτώ... Είναι ανήθικο και άδικο."

Η κατηγορουμένη αφού τόνισε πως "κόρες , σύζυγοι και ερωμένες κατηγορουμένων είναι έξω" και "απολαμβάνουν καρπούς" ενώ η ίδια πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο ψυχιατρείο και την φυλακή ,συνέχισε αναφερόμενη στην "ατιμωρησία" κάποιων σε αντίθεση με όσα η ίδια περνά: "Ο κ. Γιωργάκης Παπανδρέου πήγε τη χώρα στο ΔΝΤ ...Σε τι διαφέρω από την 'Αντα Παπανδρέου και εγώ πρέπει να πάω φυλακή γιατί παντρεύτηκα έναν άνθρωπο; Έσφαλα δηλαδή που παντρεύτηκα τον άνθρωπο αυτό;"

Ο πρώην υπουργός και βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση έλαβε τον λόγο από το δικαστήριο και για μία ακόμη φορά έκανε λόγο για "σκοπιμότητες" και για "κατήφορο" που επέλεξε να ακολουθήσει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο όπως και το πρωτοβάθμιο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε επίσης πως σκοπός της αίτησης εξαίρεσης που υπέβαλε η κ. Σταμάτη είναι "να προειδοποιήσει το δικαστήριο να σταματήσει τον κατήφορο που επέλεξε" και τόνισε πως "Γίνονται συνεννοήσεις και στο χώρο της Δικαιοσύνης. Θέλω να προειδοποιήσω. Είναι έωλη διαδικασία".

Η διαδικασία άργησε σήμερα να ξεκινήσει καθώς υπήρχε προγραμματισμένη στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Ωστόσο σημειώθηκε και επιπλέον καθυστέρηση καθώς υπήρξε πρόβλημα με το κλειδί της αίθουσας τελετών ,όπου διεξάγεται η δίκη για τα εξοπλιστικά. Χρειάστηκε να "δοκιμαστούν" όλα τα κλειδιά αιθουσών του Εφετείου ώστε να εντοπιστεί το συγκεκριμένο κλειδί και να ανοίξει η αίθουσα.


Πηγή: skai.gr


Ξεκινά την Παρασκευή η εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης



Στην τελική ευθεία μπαίνει η εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο υπουργείο Εργασίας, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, από την ερχόμενη Παρασκευή οι δικαιούχοι των παροχών σίτισης ρεύματος και στέγασης, θα μπορούν να ελέγξουν ηλεκτρονικά ή μέσω των Κέντρων εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) εάν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ενώ όσοι δεν συμπεριλαμβάνονται, θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις έως τις 3 Ιουλίου.

Την Παρασκευή επίσης, θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στο πρόγραμμα «Taxis» του υπουργείου Οικονομικών, οι ιδιοκτήτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να εντάξουν τα ακίνητά τους στο πρόγραμμα παροχής στέγης, ενώ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου θα διανεμηθούν μέσω των ΚΕΠ οι κάρτες σίτισης.

Την ίδια μέρα θα υποβληθούν στη ΔΕΗ οι κατάλογοι με τους δικαιούχους της παροχής δωρεάν ρεύματος, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επανασύνδεση των συνδέσεων που έχουν διακοπεί.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, υποβλήθηκαν 300.226 αιτήσεις, οι οποίες αφορούσαν 633.288 άτομα. Στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου υποβλήθηκαν 90.000 αιτήσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν 66.442 που αφορούν 30.575 οικογένειες ή 87.541 άτομα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, καταβάλλεται στον εκμισθωτή ποσό 70 ευρώ τον μήνα για κάθε μεμονωμένο άτομο, που προσαυξάνεται κατά 30 ευρώ για κάθε ενήλικο ή ανήλικο και έως 220 ευρώ τον μήνα.

Στο πρόγραμμα επιδότησης ρεύματος, υποβλήθηκαν 140.366 αιτήσεις από τις οποίες πληρούν τα κριτήρια που είχαν τεθεί 89.288 οικογένειες με 212.216 άτομα. Στους δικαιούχους παρέχεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 kWh το μήνα και 1.200 kWh το τετράμηνο μέχρι τις 31/12/15.
Στο πρόγραμμα παροχής της δωρεάν σίτισης, υποβλήθηκαν 293.786 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 233.198 αιτήσεις οι οποίες αφορούν 145.359 οικογένειες με 349.825 άτομα.

Η επιδότηση σίτισης γίνεται με κάρτα, η οποία εκδίδεται από την Εθνική Τράπεζα. Η κάρτα ενσωματώνει αξία για αγορές προϊόντων 70 ευρώ τον μήνα για το μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε μέλος και έως 220 ευρώ τον μήνα.

Όπως ανέφερε η κ. Θεανώ Φωτίου, η συνολική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, είναι 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Εργασίας θα ξεκινήσει καμπάνια με στόχο να παραχωρηθούν από τα καταστήματα εκπτώσεις, οι οποίες θα αυξήσουν τις αξίες που περιλαμβάνονται στα κάρτες.

Από την πλευρά της η κ. Νάντια Βαλαβάνη σημείωσε ότι η επιλογή των δικαιούχων, έγινε με βάση τα εισοδήματα τα οποία δεν έπρεπε να υπερβαίνουν τα 4.500 ευρώ το έτος για τετραμελή οικογένεια. Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που χρειάζεται υποστήριξη οι οποίοι όμως δεν διαθέτουν ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ και βρίσκονται κάτω από αυτό το επίπεδο.

Τόσο η κ. Βαλαβάνη όσο και η κ. Φωτίου ανέφεραν, ότι θα καταστεί δυνατή η καταγραφή τους με τη συνεργασία της Εκκλησίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την προθεσμία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, είπε ότι κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή, η οποία προβλέπει την παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 27 Ιουλίου ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης της ρύθμισης των 100 δόσεων, η οποία λήγει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Τέλος, σε ερώτηση του ΑΠΕ-MΠE για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τα ΑμΕα, καθώς το σύστημα taxis, δεν κάνει δεκτές τις φορολογικές δηλώσεις τους, και ζητά νέα γνωμάτευση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), η κ. Φωτίου ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επίλυσή του και πρόσθεσε ότι θα δοθεί οριστική λύση με το νέο νόμο για τα ΚΕΠΑ.
Για το ίδιο θέμα η κ. Βαλαβάνη σημείωσε ότι απαιτείται εξορθολογισμός του συστήματος, εφόσον η χορήγηση αναπηρικής σύνταξης πιστοποιείται από το σύστημα taxis.



Πηγή : imerisia.gr


Ο όρος «ΑμεΑ» αλλάζει και γίνεται «άνθρωποι με αναπηρία»




Με την ακρόαση φορέων συνεχίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η εξέταση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης έκανε λόγο για πολύ ουσιαστική συζήτηση και τόνισε ότι έγινε προσεκτική καταγραφή των προτάσεων, οι οποίες «θα μελετηθούν διεξοδικά από το υπουργείο προκειμένου να τις αξιοποιήσουμε». Όπως ανέφερε, όπου χρειαστεί θα γίνουν νομοτεχνικές διορθώσεις ή τροπολογίες. Θετικός ήταν ο κ. Στρατούλης για το θέμα των ΚΕΠ (να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν εκεί αιτήσεις για προνοιακά επιδόματα) ενώ, όπως σημείωσε, ο τίτλος θα αλλάξει και ο όρος «ΑμεΑ» θα αντικατασταθεί, όπως του ζητήθηκε, από τον όρο «άνθρωποι με αναπηρία».

Σχετικά με τον ΟΑΕΕ είπε ότι «κάναμε μια γενναία ρύθμιση για τους οφειλέτες που δεν μπορούσαν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους» και σημείωσε ότι μέχρι τώρα είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι «αν δεν φύγουμε από τις πολιτικές της λιτότητας και της καταστροφής οριστική λύση για τον ΟΑΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει».

Τέλος, ο κ. Στρατούλης σημείωσε ότι αναμένουμε από τα κόμματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εκφράστηκαν θετικά για το νομοσχέδιο να το ψηφίσουν κιόλας, εκτός από τη ΝΔ που αποχώρησε, καθώς, όπως είπε, είναι κατά της κατάργησης μνημονιακών νόμων.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Γρηγόρης Λεοντόπουλος εστίασε στη σημασία που έχει η ρύθμιση σχετικά με το θέμα των συντάξεων των υπερήλικων. Επιπλέον, έθεσε και το ζήτημα της συμμετοχής εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ στα ΔΣ των οργανισμών, με τον αναπληρωτή υπουργό να του απαντά ότι αυτό είναι μέσα στο νομοσχέδιο, η ΕΣΑμεΑ θα μπει στο ΔΣ του ΙΚΑ.

Η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, Βιβή Τσαβαλιά ευχαρίστησε τον κ. Στρατούλη και την κυβέρνηση για την προώθηση αυτών των θεμάτων. «Δεν είμαστε "τα ΑμεΑ" αλλά "οι άνθρωποι με αναπηρία" και έτσι θέλουμε να καταγραφόμαστε και στα δημόσια έγγραφα», τόνισε η κυρία Τσαβαλιά. Επιπλέον έθεσε το θέμα να γίνονται αιτήσεις για προνοιακά επιδόματα όχι μόνο στο Δήμο κατοικίας του αιτούντος αλλά και στα ΚΕΠ.

Το μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων Νεφρού, Κωνσταντίνα Γούλιου, επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα των ΚΕΠ και ζήτησε ο έλεγχος να γίνεται άμεσα - και μετά να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά η ενημέρωση των ΚΕ.Π.Α και των ενδιαφερομένων.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Αγώνα Ασθενών με Χρόνιες Παθήσεις, Λέτα Βασιλοπούλου ζήτησε μέριμνα για την επαγγελματική απασχόληση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις (άδειες, κίνητρα σε εργοδότες κλπ). Επιπλέον σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την ασφαλιστική κάλυψη για τις μητέρες που φροντίζουν άρρωστα παιδιά (με χρόνιες παθήσεις), όπως και για παιδιά που φροντίζουν άρρωστους γονείς (αυτασφάλιση με εργόσημο).

Ο πρόεδρος Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Δημήτρης Κοντοπίδης τάχθηκε, επίσης, υπέρ της ρύθμισης για τα ΚΕΠ και επισήμανε ότι σε όλες αυτές τις διαδικασίες θα πρέπει να διασφαλίζεται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων των αιτούντων. Μιλώντας γενικότερα σχετικά με τα ζητήματα των ανθρώπων με αναπηρία ή με κάποια χρόνια πάθηση τόνισε ότι «χρειάζονται κίνητρα για να μπορούμε να συμμετάσχουμε και εμείς ισότιμα».

Εξάλλου, θετικοί ως προς τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίστηκαν η πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, Παναγιώτα Αντωνοπούλου και ο πρόεδρος του ΟΓΑ, Θανάσης Μπακαλέξης.

Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις γενικότερες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά θέματα, ενώ σε σχέση με το νομοσχέδιο σημείωσε ότι συμφωνεί για την απλή αναλογική στις διαδικασίες των οργανώσεων των συνταξιούχων.

Ο πρόεδρος της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας, Νικόλαος Μουλινός επισήμανε ότι τα θέματα αυτά δεν αφορούν μόνο τους κομμουνιστές, όπως είπε, (έκανε και προσωπική αναφορά στον κ. Κουμπούρη) ή κάποια άλλη παράταξη αλλά όποιον θέλει να εργαστεί για τα θέματα αυτά .

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού, Παναγιώτης Ψυχάρης μίλησε θετικά για το νομοσχέδιο σημειώνοντας ότι θα λύσει κάποιες παθογένειες του παρελθόντος.



Πηγή : newsbeast.gr


Τσίπρας, Σαμαράς, Θεοδωράκης και Γεννηματά, όλοι στις Βρυξέλλες ΤΩΡΑ!



​Η «καρδιά» της ελληνικής Βουλής χτυπάει στις… Βρυξέλλες, αφού εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα,  στην πρωτεύουσα του Βελγίου βρίσκονται επίσης οι κκ Αντώνης Σαμαράς και Σταύρος Θεοδωράκης αλλά και η  κα Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να έχουν κρίσιμες επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα λάβει μέρος στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ενώ δεν  αποκλείεται να συναντηθεί με τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς. Ο κ.Σαμαράς στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ αναμένεται να συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ και άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

Θεοδωράκης σε Μοσκοβισί: Οι Έλληνες θέλουν να μπει τέλος σε αυτό το μαρτύριο

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκε ήδη με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί,στις Βρυξέλλες.

«Η ελληνική κοινωνία επιθυμεί να μπει τέλος σε αυτό το μαρτύριο» είπε ο κ.Θεοδωράκης στον Γάλλο επίτροπο, ο οποίος από την πλευρά του, επανέλαβε την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο κ.Θεοδωράκης διαβεβαίωσε τον κοινοτικό επίτροπο ότι τόσο το Ποτάμι, όσο, κατά τη γνώμη του, και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου θα στηρίξει μία συμφωνία που θα φέρει τις υπογραφές της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων συμμάχων.

Επίσης, ο κ.Θεοδωράκης ενημέρωσε τον Πιερ Μοσκοβισί, ότι το ΠΟΤΑΜΙ  έχει μερικές ενστάσεις έναντι ορισμένων προτάσεων, κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να τονωθεί η ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για μείωση των κρατικών δαπανών.

«Ήταν μία συνάντηση σε μία κρίσιμη στιγμή, σε μία δύσκολη μέρα» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, εξερχόμενος από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Το βράδυ της Τετάρτης ο κ.Θεοδωράκης θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και τον Γκι Φέρχοφσταντ, πρόεδρο των φιλελεύθερων και δημοκρατών (ΑLDE). Την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν.

Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της επίσκεψη με τη νέα της ιδιότητα. Το πρόγραμμα της περιελάμβανε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, με τον επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ε.Κ. Τζιάνι Πιτέλα και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ.


Πηγή : star.gr


Αντιπροτάσεις φωτιά έστειλαν οι πιστωτές - αναλυτικά τι ζητούν



Νέα αναθεωρημένη λίστα με μέτρα παρέδωσαν σήμερα το πρωί οι πιστωτές στην ελληνική κυβέρνηση, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Πηγές από την κυβέρνηση δηλώνουν "δεν δεχόμαστε τις προτάσεις που εστάλησαν σήμερα το πρωί".

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συνεργάτες του, με αφορμή την επιμονή ορισμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα δήλωσε: "Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα".

Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται, το ΔΝΤ παρέδωσε δική του λίστα με προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση χθες.

ΦΠΑ εστίασης στο 23% και κατάργηση εξαιρέσεων

Με βάση δημοσίευμα της Wall Street Journal οι δανειστές -με βάση το έγγραφο που έστειλαν σήμερα- ζητούν πρόσθετες αυξήσεις στο ΦΠΑ με πιέσεις να ανέβει η εστίαση στο 23% και να απαλειφθούν εξαιρέσεις που έχουν απομείνει. Εκφράζουν επίσης την  διαφωνία τους με τον φορολογικό Αρμαγεδδώνα στις επιχειρήσεις (αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις σε συντελεστή 29%, επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εταιρείες με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ), αλλά και την αντίθεσή τους με την αύξηση των ασφαλιστικών και άλλων εισφορών που δίδεται από ελληνικής πλευράς ως η λύση για να βρεθεί 1,8 δισ. ευρώ ετησίως από το ασφαλιστικό. Ζητούν επίσης άμεση μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού (και όχι τον Οκτώβριο), ταχύτερη αντικατάσταση του ΕΚΑΣ (σ.σ. η Ελλάδα θέλει από το 2018) και διπλάσια περικοπή αμυντικών δαπανών.

Αναλυτικά οι αντιπροτάσεις

Το έγγραφο που  επικαλείται η εφημερίδα αναφέρει ότι αντί για την αύξηση του συντελεστή φορολογίας στο 29% για επιχειρήσεις που προτείνει η Ελλάδα ζητείται   αύξηση στο 28%. Μάλιστα αναφέρεται ότι  η "τρύπα" που πιθανό να προκληθεί  στον προϋπολογισμό πρέπει να καλυφθεί.
 
Οι πιστωτές επίσης δεν φαίνεται να αποδέχονται την πρόταση της Ελλάδας για έκτακτη εισφορά  12%, σε  επιχειρήσεις των οποίων τα κέρδη υπερβαίνουν τα 500.000  ευρώ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει νέα ελλείμματα του προϋπολογισμού, επισημαίνεται, που πρέπει επίσης να καλυφθούν με άλλα μέτρα.

Μεγάλες διαφορές παραμένουν επίσης στον τομέα του ΦΠΑ. Οι πιστωτές επιμένουν για πρόσθετα έσοδα αξίας 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ), σε σχέση με παρεμβάσεις 0,74% του ΑΕΠ που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Στο έγγραφο, ζητούν μάλιστα ρητά τον τρόπο εύρεσης του επιπλέον ποσού: την εξάλειψη περαιτέρω εξαιρέσεων στον ΦΠΑ, αλλά και την μετάταξη στο  23%, της εστίασης.
Άλλο ένα σημείο απόκλισης είναι η προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει την αύξηση των εσόδων, κυρίως μέσω της αύξησης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τους εργοδότες και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενώ οι πιστωτές, κυρίως το ΔΝΤ, έχουν δώσει περισσότερη έμφαση στις περικοπές.

Στο έγγραφο της The Wall Street Journal οι πιστωτές επιμένουν σε εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τον επόμενο χρόνο μέσω του περιορισμού του ΕΚΑΣ, μέχρι το τέλος του 2017. Η ελληνική πρόταση έκανε λόγο για σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μόνο μεταξύ 2018-2020.

Η Ελλάδα ήλπιζε επίσης να ξεκινήσει να εφαρμόζει την αναδιοργάνωση του συνταξιοδοτικού στο τέλος Οκτωβρίου, αλλά οι πιστωτές θέλουν να γίνει από την 1η Ιουλίου. Επίσης, ζητούν να υιοθετηθεί από την Ελλάδα νομοθεσία που να αντισταθμίζει πλήρως τις επιδράσεις από προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου για τις μειώσεις των συντάξεων, που θα κόστιζε επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ.

Οι πιστωτές διπλασίασαν επίσης τον στόχο που θέτει η Ελλάδα για περικοπές αμυντικών δαπανών στα 400 εκατ. ευρώ για το 2016.

Όσον αφορά στην Υγεία, προτείνεται η πλήρης συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, χωρίς εξαιρέσεις, για όλα τα σκευάσματα.

Παράλληλα οι εισφορές των συνταξιούχων για την περίθαλψη αυξάνονται από το 4% στο 6%, και όχι στο 5% όπως είχε προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι τα μέτρα που αντιπροτείνουν οι δανειστές είναι τα εξής:

Στα δημοσιονομικά

-Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%

-100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα

-Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα

-Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)

-Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)

-Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)

-Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G

-Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)

Συντάξεις

-Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)

--Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

-Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016

-Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)

-Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017

-Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%

-Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015

-Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015

-Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας


Πηγή : capital.gr


Ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος, σε κατάσταση μέθης, παραβίασε κόκκινο και εγκατέλειψε το θύμα του



Ο ηθοποιός συνελήφθη από την Αστυνομία στη γωνία Ακαδημίας και Σίνα

«Πολιτισμός, για μένα, είναι να δίνεις για να πάρεις... Πολιτισμός είναι να σέβεσαι τον εαυτό σου για να σε σέβονται και οι άλλοι. Πολιτισμός είναι ν’ αγωνίζεσαι για σένα και για τον συνάνθρωπό σου. Πολιτισμός είναι να έχεις μέτρο, ν’ αναγνωρίζεις την αξία τού αρκεί. Πολιτισμός είναι να σέβεσαι όλες τις ηλικίες γιατί θα περάσεις κι εσύ απ’ αυτές. Πολιτισμός είναι να σέβεσαι την πόλη που περπατάς γιατί είναι το μεγάλο σου σπίτι. Πολιτισμός είναι να έχεις ευγένεια και χαρά. Πολιτισμός είναι να λες απλόχερα ευχαριστώ, συγνώμη, παρακαλώ και να δίνεις αγάπη· είναι τζάμπα...».

Πολλά από τα παραπάνω στοιχεία που συνθέτουν την έννοια την πολιτισμού, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται ο δημοφιλής ηθοποιός, φαίνεται να χάθηκαν στον άσπρο πάτο «ενός ακόμη ποτού».

Ηταν γύρω στις 04.50 της Τρίτης όταν ο Γιώργος Γιαννόπουλος κινούμενος με το ΙΧ του επί της Ακαδημίας και στη διασταύρωση με τη Ρήγα Φεραίου, αφού παραβίασε κόκκινο σηματοδότη χτύπησε έναν άτυχο μοτοσικλετιστή για να εξαφανιστεί στην συνέχεια χωρίς καν να ενδιαφερθεί για την κατάσταση του ανθρώπου που τραυμάτισε και χωρίς να καλέσει το ΕΚΑΒ ή να ενημερώσει την Τροχαία.

Ακολούθησε αναζήτηση του ύποπτου οχήματος και μετά από καταδίωξη μέσα στο κέντρο της Αθήνας, οι άνδρες της Αστυνομίας το εντόπισαν στη γωνία Ακαδημίας και Σίνα για να συλλάβουν τον Γιώργο Γιαννόπουλο.

Ακολουθήθηκε αυτόφωρη διαδικασία και, σε πρώτη φάση, αφέθηκε ελεύθερος αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος ενώ του έγινε και αφαίρεση της Άδειας Ικανότητος Οδήγησης για 6 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από αλκοτέστ διαπιστώθηκε πως ο Γιώργος Γιαννόπουλος οδηγούσε σε κατάσταση μέθης.


Πηγή : protothema.gr


Καμιά ντροπή : Επιστρέφουν στο ΕΣΥ επίορκοι γιατροί με το νόμο Κατρούγκαλου



Σιωπηλό αλλά σταθερό το κύμα επιστροφής από τη διαθεσιμότητα - 60 οι περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα - Γιατρός από το Καρπενήσι επέστρεψε αν και συνελήφθη να παίρνει φακελάκι

Ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους τα δημόσια νοσοκομεία στους γιατρούς που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα λογω πειθαρχικής ή ποινικής δίωξης. Πίσω από το σιωπηλό αλλά σταθερό κύμα επιστροφής των επίορκων γιατρών και λοιπών εργαζομένων στο ΕΣΥ που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες "κρύβεται" ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου που δρομολογεί την επαναφορά των επίορκων δημοσιων λειτουργών.

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ εκτιμάται ότι οι επίορκοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα είναι περί τους 60 και κατανέμονται σε διαφορα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία, οι γιατροί "επιστρέφουν" στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα στα πειθαρχικά συμβούλια καθε μονάδας εφόσον υπάρχουν, για να κριθεί εκ νέου η υπόθεση τους.

Θεωρητικά το συμβούλιο μπορεί να την "κλείσει" ή να την παραπέμψει σε ανώτερο πειθαρχικό. Στην πράξη, ωστόσο, αυτο που καταγγέλλεται ότι συμβαίνει είναι ότι τα πειθαρχικά συμβούλια συγκαλούνται κατά περίπτωση ανάλογα με τον επίορκο καθε φορά.

Οι "αριστερές" πολιτικές αποχρώσεις των επίορκων φαίνεται οτι παίζουν σημαντικό ρόλο για την πλήρη επαναφορά τους στο ΕΣΥ, καθώς σε κάποια νοσοκομεία τα συμβούλια δεν συγκαλούνται... καθόλου, και με την παρέλευση της προθεσμίας που ορίζει ο νομος, ο επίορκος επανατοποθετείται αυτοδικαίως.

Σε άλλες, πάλι, περιπτώσεις, τα συμβούλια βγάζουν... λάδι τους γιατρούς κρίνοντας οτι οι πράξεις τους είτε αφορούν φακελακι είτε παράτυπη προμηθεια είτε άλλη συμπεριφορά δεν συνεπάγονται κάποια ποινή. Ειναι ενδεικτική η περίπτωση γιατρού από το γενικό νοσοκομείο Καρπενησιου ο οποίος απομακρύνθηκε με διαθεσιμότητα λογω χρηματισμού, - συνελήφθη να δέχεται φακελακι με 150 ευρώ- αλλά πλέον με τις διαδικασίες που ορίζει ο νομος Κατρούγκαλου επανήλθε στην κλινική και στη θέση του.



Πηγή : protothema.gr


Επιμένει η Τασία και καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια



Επιβεβαιώνοντας το ρήγμα στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων που προκαλούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις από την αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιβεβαιώνοντας το ρήγμα στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων που προκαλούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις από την αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Κατά την τοποθέτησή του ο  εισηγητής του κόμματος Νίκος Μαυραγάνης  έκανε λόγο για υποκρισία, σπουδή και προχειρότητα υπογραμμίζοντας κυρίως τα άρθρα με τα οποία υπάρχει «κάθετη» διαφωνία από το συγκυβερνόν κόμμα και αφορούν την απόκτηση της ελληνική ιθαγένειας από παιδιά που έχουν εγγραφεί στο δημοτικό καθώς και τα άρθρα που αφορούν τη δημιουργία ειδικής οικονομικής ζώνης.

«Αν δε φτάνουν οι οικονομικοί πόροι και αν πράγματι έχει πιστοποιηθεί αυτό και  από τον ΟΗΕ ... τότε προκύπτει μία επιλογή: να προτιμήσεις του έλληνες πολίτες από τους μετανάστες για την επιδοματική πολιτική. Και τα άρθρα 7 και 8 να αλλάξουν προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Μαυραγάνης και κατέληξε «Οι ΑΝΕΛ δηλώνουν ότι καταψηφίζουν επί της αρχής το ν/σ».

Νωρίτερα η αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών Τασία Χριστοδουλοπούλου παρέμεινε αμετακίνητη στις θέσεις της για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από τους αλλοδαπούς και κυρίως τα παιδιά τους, αποκλείοντας αλλαγές ουσίας και δήλωσε χαρακτηριστικά «Εμείς επιμένουμε σε αυτή τη γραμμή ισορροπίας που είναι και βιώσιμη και ρεαλιστική», αγνοώντας τις  ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως τις διαφωνίες του κυβερνητικού εταίρου.


Πηγή : protothema.gr


Οι Τούρκοι εκσυγχρόνισαν τον υποβρύχιο στόλο τους ενώ εμείς περιμέναμε υποβρύχια



Οι Τούρκοι εκμεταλλεύθηκαν στο μέγιστο βαθμό τις τραγικές καθυστερήσεις στην ενίσχυση του δικού μας υποβρύχιου Στόλου. Τα όσα απίστευτα έγιναν με τα υποβρύχια 214, αλλά και με τον εκσυγχρονισμό των 209, τους έδωσαν το χρόνο και 214 να παραγγείλουν αλλά και δύο υποβρύχια 209 να εκσυγχρονίσουν.


O εκσυγχρονισμός των δύο υποβρυχιων του τουρκικού ναυτικού κλάσεως U-209-1200, TCG DOĞANAY  περιλαμβάνει:

•  Εγκατάσταση νέων περισκοπίων Zeiss Optronics SERO 250-A & SERO 250- S. 

•  Εγκατάσταση νέου συστήματος πλοήγησης 

•  Εγκατάσταση νέου ραντάρ κατασκευής της τουρκικής εταιρείας Αselsan (LPI 
Radar) 

•  Εγκατάσταση νέου συστήματος επικοινωνιών κατασκευής κατασκευής της 
τουρκικής εταιρείας Αselsan 

•  Εγκατάσταση νέου συστήματος αντιμέτρων για την προστασία από εχθρικά 
οπλικά συστήματα κατασκευής της τουρκικής εταιρείας Αselsan 

•  Εγκατάσταση νέου συστήματος μάχης κατασκευής της τουρκικής εταιρείας 
Havelsan.
Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος όχι μόνο τα εκσυγχρόνισαν αλλά το έκαναν χρησιμοποιώντας δικές τους εταιρείες.


Πηγή : onalert.gr


Διασώθηκαν 237 Λαθρομετανάστες το τελευταίο 24ωρο



Στη διάσωση 237 μεταναστών σε επτά διαφορετικά περιστατικά έρευνας και διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο, προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα.΄

Σύμφωνα με αναφορές του αρχηγείου του Λιμενικού, τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα σε θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου και της Κω.

Το φλέγον ζήτημα της μεταφοράς μεταναστών στα νησιά απεύθυναν οι βουλευτές του Ποταμιού, Νίκος Ορφανός (Β' Πειραιά) και Ιάσονας Φωτήλας (Αχαΐας) στον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη.

Οι βουλευτές ρωτούν ποια μέτρα αναμένεται να λάβει το υπουργείο για τη μετακίνηση των μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα. Στους μετανάστες έχουν χορηγηθεί τα απαραίτητα έγγραφα εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής περιόδου, καθώς όπως αναφέρουν οι βουλευτές, οι ακτοπλόοι δηλώνουν, ήδη, αδυναμία να μεταφέρουν καθημερινά χιλιάδες μετανάστες λόγω της αυξημένης επιβατικής κίνησης.

Ρωτούν επίσης πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της διαχείρισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, όπου εντοπίζεται η συντριπτική πλειονότητα (90%) των εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων.


Πηγή


12χρονη καμικάζι σκόρπισε το θάνατο σε αγορά της Νιγηρίας




Η μικρή «μπήκε στην αγορά και κατευθύνθηκε προς το τμήμα των δημητριακών. Ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί ενώ βρισκόταν ανάμεσα στους εμπόρους και τους πελάτες»

Ενα κοριτσάκι μόλις 12 ετών ανατίναξε χθες τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί σε μια αγορά στην βορειοανατολική Νιγηρία, συμπαρασύροντας στον θάνατο 9 ανθρώπους και τραυματίζοντας 30, δήλωσαν ο πατέρας ενός από τους τραυματίες και ένα μέλος των σωστικών συνεργείων.

Η επίθεση αυτοκτονίας έγινε στην Γκούτζμπα, στην πολιτεία Γιόμπε, γύρω στις 11:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος).

«Πρόκειται για μια επίθεση αυτοκτονίας που έκανε ένα κοριτσάκι ηλικίας περίπου 12 ετών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουσάινι Αϊσάμι, πατέρας ενός από τους 30 τραυματίες.

Η μικρή «μπήκε στην αγορά και κατευθύνθηκε προς το τμήμα των δημητριακών. Ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί ενώ βρισκόταν ανάμεσα στους εμπόρους και τους πελάτες» συνέχισε.

«Δέκα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την έκρηξη. Άλλοι 30 άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο», πρόσθεσε. Τον απολογισμό αυτόν επιβεβαίωσε και ένα μέλος σωστικού συνεργείου.

Αυτή η επίθεση αυτοκτονίας σημειώνεται την επομένη άλλης του ιδίου είδους που πραγματοποιήθηκε από μια νεαρή καμικάζι σε σταθμό λεωφορείων που βρισκόταν δίπλα στην ιχθυαγορά του Μαϊντουγκούρι, που είναι η μεγαλύτερη πόλη της βορειοανατολικής Νιγηρίας. Από την επίθεση αυτή έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 50.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τις δύο αυτές επιθέσεις αυτοκτονίας. Ωστόσο οι επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, από τις βιαιότητες της οποίας έχουν χάσει την ζωή τους περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι από το 2009, είχαν συχνά στόχο στο παρελθόν σταθμούς λεωφορείων και αγορές. Η οργάνωση αυτή χρησιμοποιούσε επίσης συχνά πολύ νεαρούς ανθρώπους για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις της.

Η Γκούτζμπα ανήκει στην πολιτεία Γιόμπε, την οποία κυρίευσε η Μπόκο Χαράμ το 2014.
Μια ένοπλη επιχείρηση, που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο η Νιγηρία με την βοήθεια των γειτονικών της χωρών και το Τσαντ επικεφαλής, επέτρεψε στην χώρα αυτή να ξαναθέσει υπό τον έλεγχο των δυνάμεών της σχεδόν το σύνολο των περιοχών του βορειοανατολικού της τμήματος που ήλεγχε η ισλαμιστική οργάνωση. Ωστόσο οι επιθέσεις δεν σταμάτησαν.

Συνολικά, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις βιαιότητες των ισλαμιστών από τις 29 Μαΐου, όταν ανέλαβε καθήκοντα ο πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι, ο οποίος κατέστησε την εξουδετέρωση της Μπόκο Χαράμ μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του.


Πηγή : protothema.gr


ΧΑΡΙΤΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΙΤΙΝΗ




Γράφει η Χαριτίνη Δημητρίου

<< Είναι η βαρβαρότητα . Την  βλέπω να 'ρχεται μεταμφιεσμένη ,κάτω από
άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις .Δεν θα πρόκειται
για φούρνους του Χίτλερ ίσως αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί επιστημονική
καθυπόταξη του ανθρώπου .Για τον πλήρη εξευτελισμό του .
Για την ατίμωσή του ! Ο. ΕΛΥΤΗΣ .

Χαριτολογώντας αγάπες μου με το πιεσόμετρο στο χέρι ,για το σκάκι που παίζεται
και συνεχίζεται πίσω από την πλάτη μας , δεν έχουμε παρά να περιμένουμε .
Μια μετωπική με το μετρό την έχουμε ..κάνει !
Με νέα σελήνη στους διδύμους , και έναν Άρη στον καρκίνο ...Ε ! η βάρκα μας μπάζει
πολλά νερά . Ένα λαό που περιμένει ..τι μέτρα τελικά θα συμφωνήσουνε...
Με τους πολιτικούς αρχηγούς να λένε ότι πρέπει η κυβέρνηση να συμφωνήσει ..
Αλλά κι αν συμφωνήσει , να δούνε αν θα  ψηφίσουν την συμφωνία .Ο μεγαλύτερος
εχθρός μας δεν είναι οι δανειστές μας  , αλλά οι πολιτικοί μας .
Στη σύνοδο κορυφής που έγινε την δευτέρα  και έρχονται κι άλλες, το κουστουμάκι
μας το έκοψαν οι Εταίροι μας . Όχι , όχι στα μέτρα μας , αλλά στων δανειστών τα μέτρα !
Καημένε λαέ ! Πρώτη φορά αριστερά  κι θα έχουμε χειρότερη λιτότητα .  
Κατά τ' άλλα η εβδομάδα που πέρασε είχε , και συνεχίζει να έχει ένα άρωμα εκρηκτικών .
Περιμένεις πότε θα σκάσει η βόμβα .Συλλαλητήρια στο Σύνταγμα υπέρ και κατά του ευρώ .
Υπέροχα ! Πάλι χωρισμένοι στη μέση .Έλληνες όλοι μαζί ! Έτσι είμαστε αδύναμοι !
Συλλαλητήρια και στην Ευρώπη υπέρ της Ελλάδας μας .
Η Ζ.Κωνσταντοπούλου τα έβαλε με τον Στουρνάρα για το στικάκι που της έδωσε για τον
προϋπολογισμό .Τον καλεί δε να καταθέσει για την Siemens . Αν δεν πάει είπε.. ότι θα
γίνει βίαιη προσαγωγή .Μαμά ...φοβάμαι ! Εγώ το είπα ..Θα έπρεπε την Ζωή να στέλναμε
στη διαπραγμάτευση .Σίγουρα θα έκλεινε την καλύτερη συμφωνία .
Η κυβέρνηση να προσπαθεί να μαζέψει τα μέτρα που θέλουν οι Εταίροι μας .
Η αντιπολίτευση και τ' άλλα κόμματα σε δηλώσεις τρομοκρατίας.
Οι δανειστές μας  με αυστηρό τόνο ότι θα μας πετάξουν έξω από τη... τάξη . Εδώ στην
Ελλάδα οι ειδήσεις πολεμικές ανταποκρίσεις ,και ένα λαό σε κατάσταση παράκρουσης .
Πως θα είναι συμφωνία ; Τι μέτρα θα έχει ; Αν οι τράπεζες θα κλείσουν και αν θα
προλάβουν να πάνε στη συναυλία του Robbie Williams .
E! Δεν θα είχαμε και Α.Γεωργιάδη και Ρ.Μακρή ; Α. Γεργιάδης τσακώθηκε διαδικτυακά
με την Ν.Γκολεμά για το κείμενο που έκανε ανάρτηση  ο Α. Γεωργιάδης .
Έλεγε μεταξύ άλλων ότι έτσι όπως πάμε οι μισές Ελληνίδες θα γίνουν πόρνες , και οι
άλλες μισές καθαρίστριες !Η Ν. Γκολεμά του απάντησε σε ένα έντονο , και καυστικό κείμενο
και η κόντρα ..θα συνεχιστεί στα δικαστήρια  ! Ο Α.Γεωργιάδης ..της έκανε μήνυση !
Ρ.Μακρή τα έβαλε με έντυπο που σχολίασε τις μουσικές της προτιμήσεις (άντε πάλι )
Είπε δε , ότι το ίδιο έντυπο είχε δώρο το CD του Παντελίδη . Είπε ακόμη ότι ακούει
Μπετόβεν . Βιβάλντι , και πολλές κλασικές συμφωνίες . Καλή η μουσική , καλές
 και οι συμφωνίες , αλλά η συμφωνία για το δέσιμο της Ελλάδας μας ενδιαφέρει !
Ας σοβαρευτούμε λίγο ! Εδώ παίζεται το μέλλον των παιδιών μας !
Αξίζει κλείνοντας  ν' ακούσετε το τραγούδι της Μ.Ασλανίδου για να θυμηθούμε
ότι είμαστε Έλληνες ! << Δεν σε φοβάμαι >>.
Δεν σε φοβάμαι κι ας μου λές κρατάω μαχαίρι
Έχω στα στήθια μου τους στίχους του Σεφέρη
Έχω του Γκάτσου την Αμοργό
Έχω τον Κάλβο , τον Σολωμό
Δεν σε φοβάμαι

Είδαμε , ακούσαμε , κουτσομπολεύουμε !
Πάμε αγαπημένοι μου να χαμογελάσουμε λίγο .Πολλές από τις τηλεοπτικές
εκπομπές αυτή την εβδομάδα θα ρίξουν τους τίτλους τέλους της σεζόν .
Που τα είχε ..όλα ! Δεν μας έφτανε ο Α.Γεωργιάδης έχουμε και την Ε.Μανωλίδου .
Η μουσικοπαρουσιάστρια σε συνέντευξη που έδωσε  μεταξύ άλλων είπε , ότι
είχε πολλές προτάσεις από κανάλια , αλλά δεν μπορούσε γιατί ήταν πολλές
οι ώρες .Όπως το..ΑΡΓΑ του Ν.Μαστοράκη . Πήρε φωτιά ο Ν.Μαστοράκης
και τα είπε ένα χέρι στην Ε.Μανωλίδου , ότι ποτέ δεν της έκανε πρόταση .
Μήπως την πρόταση της την έκανε ο Μιτσικώστας ; Λέω εγώ τώρα !
Αλλά πάλι γιατί να εκτεθεί η Ε. Μανωλίδου ; Τα μάζεψε λίγες ώρες αργότερα
 η Ευγενεία , λέγοντας ότι η πρόταση έγινε από τους υπεύθυνους του σταθμού !
Πάντως όπως καταλάβατε το άκυρο της... το έριξε ο Ν.Μαστοράκης !

Στον τελικό του  << The Voice >>  που έγινε την περασμένη Κυριακή ,
νικητής βγήκε ο Κ. Αυγέρης . Ήταν μεγάλο το ντέρμπι , αφού και οι
τέσσερις παίκτες είχαν καταπληκτικές φωνές .
Άντε να δούμε που θα τραγουδήσουν ....ΟΕΟ !!

Στη 10η εντολή είδαμε τον Λ.Λαζόπουλο σε δραματικό ρόλο .
Το τι έγινε στο διαδίκτυο ήταν ασύλληπτο !Το τρολάρισμα που έγινε στον
Λ. Λαζόπουλο ήταν άνευ προηγουμένου !Το γεγονός ότι έχουμε συνηθίσει
τον Λάκη σε κωμικούς ρόλους , δεν του αφαιρεί το δικαίωμα να παίξει και δραματικό
ρόλο ! Καλό είναι οι ηθοποιοί να δοκιμάζονται ! Σε άλλους άρεσε , σε άλλους καθόλου .
Τώρα αν κάποιοί βρήκαν την ευκαιρία να την ...πούνε στο Λάκη ; !!!

Το Tip της εβδομάδας !
Φτιάξτε ένα κάδρο με τις ωραιότερες φωτογραφίες σας , βάζοντας τες ανάμεσα
σε δύο τζάμια , που θα  στηρίξετε με κλίπς.
Και μην ξεχνάτε η ζωή μας είναι στιγμές ευτυχίας !
Αυτά και άλλα χαριτωμένα την
άλλη εβδομάδα με την Χαριτίνη !


Παράταση για τις δηλώσεις, αλλά όχι και για την πληρωμή των δόσεων του φόρου εισοδήματος



Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις - η πρώτη στο τέλος Ιουλίου, η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.

Η τροπολογία κατατέθηκε προσθήκη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να αποσυνδεθούν οι ημερομηνίες καταβολής των δόσεων του φόρου εισοδήματος από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου αλλά λόγω καθυστερήσεων στην υποβολή των προεκτυπωμένων στοιχείων της δήλωσης από τους φορείς το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να παρατείνει την προθεσμία αυτή.

Ωστόσο, ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει ότι η πρώτη δόση εξοφλείται έως το τέλος του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι δύο επόμενες στο τέλος του τρίτου και πέμπτου μήνα από την αρχική προθεσμία. Με την ισχύουσα διάταξη, παράταση της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης έως τα τέλη Ιουλίου θα μετέφερε και τις δόσεις στα τέλη Αυγούστου, Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου κάτι το οποίο θέλει να αποτρέψει το υπουργείο Οικονομικών για λόγους που σχετίζονται με την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Παράλληλα με την τροπολογία παρατείνεται η προθεσμία υποβολής του Ε9 έως τις 27 Ιουλίου.



Πηγή


Αλ. Τσίπρας: Ή δεν θέλουν συμφωνία ή εξυπηρετούν συμφέροντα στην Ελλάδα



Αιχμές για τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από το ΔΝΤ αναφορικά με τις ελληνικές προτάσεις άφησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συνεργάτες του, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου κλήθηκε να συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Ντράγκι.

«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ενώ το ΔΝΤ φέρεται να εκφράζει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των ελληνικών προτάσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά το σκέλος της φορολογίας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει, «είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Η ελληνική πλευρά ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα αντιπρόταση των θεσμών, πιο κοντά στις απαιτήσεις της Λαγκάρντ, η οποία αφενός διαφωνεί με το φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης, αφετέρου επιμένει στην περικοπή της ασφαλιστικής δαπάνης της τάξεως του 1% του ΑΕΠ.


Πηγή : naftemporiki.gr


Νεαρή λιμενοφύλακας έβαλε τέρμα στη ζωή της



Θλίψη και ερωτήματα σκόρπισε στο λιμενικό η είδηση ότι νεαρή λιμενοφύλακας, μητέρα δύο παιδιών, έβαλε τέλος στη ζωή της. Προσωπικοί οι λόγοι της αυτοκτονίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξαιτίας οικογενειακών προβλημάτων.

Χθες το απόγευμα , η 25χρονη λιμενοφύλακας αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο σπίτι της στον Πειραιά, με όπλο που ελέγχεται εάν ήταν υπηρεσιακό. Συγκλονισμένοι οι συνάδελφοί της στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά αδυνατούν να πιστέψουν πώς έφθασε στο απονενοημένο διάβημα. Είναι το δεύτερο θλιβερό περιστατικό για το λιμενικό σώμα μέσα σε λίγους μήνες μετά την αυτοκτονία του 35χρονου λιμενικού στη Σαλαμίνα τον περασμένο Απρίλιο αφού πρηγουμένως είχε σκοτώσει την γυναίκα με την οποία διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση.


Πηγή : bloko.gr


Έλληνας ηθοποιός τηλεοπτικής σειράς οδηγούσε μεθυσμένος πέρασε με κόκκινο και χτύπησε μοτοσυκλετιστή



Ο γνωστός ηθοποιός τα ξημερώματα της Τρίτης και συγκεκριμένα στις 04:53 οδηγούσε το αυτοκίνητο του στην οδό Ακαδημίας και ενώ είχε καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ.

Στην διασταύρωση της Ακαδημίας με την οδό Ρ. Φεραίου, ο ηθοποιός σε σίριαλ της τηλεόρασης παραβίασε το κόκκινο φανάρι, με αποτέλεσμα να τραυματίσει ευτυχώς ελαφρά, έναν μοτοσικλετιστή που εκείνη την ώρα κινούνταν στην οδό Ρ. Φεραίου και είχε προτεραιότητα, καθώς το φανάρι ήταν πράσινο.

Ο ηθοποιός, παρά το γεγονός ότι τραυμάτισε και ανέτρεψε από την μηχανή του το μοτοσικλετιστή, ανέπτυξε ταχύτητα με το αυτοκίνητο του και έσπευσε να εξαφανιστεί σαν να μην είχε συμβεί το παραμικρό.

Ωστόσο ο νεαρός οδηγός τις μοτοσυκλέτας κατάφερε να συγκρατήσει, τόσο τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, μάρκα και χρώμα, αλλά και των αριθμό κυκλοφορίας.

Αμέσως ειδοποίησε την Άμεση Δράση, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν τα περιπολικά της συγκεκριμένης Υπηρεσίας που εκείνη την ώρα κινούνταν στο κέντρο της Αθήνας.

Στην οδό Σίνα, πλήρωμα περιπολικού της Άμεσης Δράσης εντόπισε το ύποπτο όχημα και το ακινητοποίησε, ενημερώνοντας παράλληλα τον οδηγό του, εν προκειμένω το γνωστό ηθοποιό, πως έχει εμπλακεί σε τροχαίο με εγκατάλειψη και θα συλληφθεί, ενώ πρέπει να υποβληθεί και σε αλκοτέστ.

Πράγματι ο ηθοποιός συνελήφθη και υποβλήθηκε σε αλκοτέστ από αστυνομικούς της Τροχαίας που έφθασαν άμεσα στο σημείο.

Σύμφωνα με άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες, ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε να οδηγεί ενώ είχε κάνει χρήση αλκοόλ πολύ παραπάνω από τα επιτρεπτά όρια, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να κρατηθεί στα κρατητήρια της Τροχαίας, μέχρι και το πρωί της Τρίτης, όπου και οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο στα Δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας τού άσκησε ποινική δίωξη για τροχαίο με τραυματισμό και εγκατάληψη και τον άφησε ελεύθερο, ορίζοντας του τακτική δικάσιμο.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ
Πηγή: Newsit


Έξω περνάς μέσα τι θα κάνεις : Οι τρεις προϋποθέσεις που έθεσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης



Με έμμεσες προειδοποιήσεις, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έδωσε το στίγμα του για τη συμφωνία που διαφαίνεται πως πλησιάζει μετά τις σκληρές ελληνικές προτάσεις, προκειμένου να πειστούν οι δανειστές.

Τρία πράγματα χρειάζονται απαραιτήτως αν θέλουμε να φύγουμε από αυτή την κρίση, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο όπου θα ανακοπεί η ύφεση για να μπούμε σε μια νέα ανοδική τροχιά, ανακαμψιακή τροχιά, δήλωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης, μιλώντας το απόγευμα στην ΕΣΗΕΑ και σε εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πέτρου Παπακωνσταντίνου «Αριστερά, Κυβέρνηση και Κράτος / Κλασικές Αναλύσεις, Σύγχρονες Εμπειρίες».

Πρώτον, να τερματιστεί η λιτότητα, δεύτερον να υπάρξει μια ισχυρή ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και τρίτον η βαθιά διαγραφή του χρέους» Θα έλεγα, ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Η Ελλάδα μέσα σ’ αυτή την Ευρώπη, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, έχει μπει σε μια φάση μετάβαση, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λαφαζάνης υπογραμμίζοντας πως αυτή η μετάβαση, ή θα είναι προοδευτική και θα οδηγήσει σε μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή, ή -αν δεν προχωρήσει αυτή η μετάβαση σ’ αυτή την κατεύθυνση- η Ελλάδα μπορεί να καταστεί επίκεντρο μιας μεγάλης πολιτικής και αντιδημοκρατικής ανωμαλίας η οποία γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί και στην περιοχή μας και στην Ευρώπη.

Αυτή η Ελλάδα σε μετάβαση, για να προχωρήσει σε προοδευτική κατεύθυνση και ιδιαίτερα με μια Κυβέρνηση που έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά, πρέπει να κινηθεί σε μια κατεύθυνση αλλαγής του κράτους, ριζικής αλλαγής του κράτους, ανέφερε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ.

Η αλλαγή στο κράτος για να μπορεί να είναι υπαρκτή, πραγματική αλλαγή, πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εξάρτησης και της κηδεμονίας της χώρας, που παίρνει αποικιοκρατικά χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια, είπε ο κ. Λαφαζάνης.

«Το λέω αυτό, γιατί εμείς εδώ δεν είμαστε αντιμέτωποι απλώς με ένα εσωτερικό κατεστημένο. Αλλά πάντοτε το ελληνικό εσωτερικό κατεστημένο μπορούσε να κυριαρχεί, γιατί είχε μια θεσμική, οργανική στήριξη, η οποία έπαιρνε βαθύτατα εσωτερικές διαστάσεις και διαπλοκές, από τη θεσμοποιημένη, παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική εξουσία. Αυτό το ζούμε και στις μέρες μας, όπως το έχει ζήσει, το έχει δει η χώρα και μεταπολεμικά. Είτε «τρόικα» το πει κανείς, είτε «θεσμούς», είτε το πει με την πραγματική του διάσταση «ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ», αυτή η θεσμοποιημένη, παγκοσμιοποιημένη εξουσία παρεμβαίνει τώρα ωμά, προκειμένου να οδηγήσει τις εξελίξεις -σε συνάφεια με το εσωτερικό κατεστημένο- σε μια τροχιά η οποία να είναι συμβατή, απόλυτα συμβατή αν είναι δυνατόν, με τα συμφέροντα και τις προτεραιότητές της, οι οποίες είναι ακραία αντιδραστικές, στη σημερινή φάση» επισήμανε ο κ. Λαφαζάνης.

Επομένως, ένα εγχείρημα προοδευτικό και ριζοσπαστικό στη χώρα μας, που θέλει να έχει σοσιαλιστική προοπτική, οφείλει να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση της θεσμοποιημένης παγκόσμιας εξουσίας η οποία, είτε το θέλουμε είτε όχι, έρχεται αντιμέτωπη με την προοδευτική εσωτερική μας προσπάθεια, ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης τονίζοντας πως για να είναι επιτυχές ένα τέτοιο εγχείρημα «πρέπει κανείς να έχει πάρει πολύ μεγάλες αποφάσεις και να είναι έτοιμος να επιδείξει τόλμη, μεγάλη τόλμη κι έναν αριστερό ριζοσπαστισμό. Και οπωσδήποτε, να έχει μια στήριξη από ένα μεγάλο εργατικό, λαϊκό κίνημα και έναν λαό αποφασισμένο να διανύσει την μεταβατική περίοδο, με όσες δυσκολίες κι αν χρειαστεί, προκειμένου να προχωρήσει σε μια ανασυγκροτημένη, προοδευτική Ελλάδα».


Πηγή : newsit.gr


Ομόλογο ...«σαμουράι» λήγει στις 14 Ιουλίου και απειλεί με χρεοκοπία την Ελλάδα




Την ώρα που οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν την ελληνική κρίση, η πιο μεγάλη δοκιμασία για την χώρα μπορεί να προέλθει από το Τόκυο και την μοίρα ενός 20ετους ομολόγου «σαμουράι».

Μια αθέτηση πληρωμής στο ομόλογο «σαμουράι» θα θεωρηθεί σύμφωνα με traders ως η πρώτη χρεοκοπία της Ελλάδας σε εμπορικό χρεόγραφο. Ο 20ετης τίτλος, με κουπόνι 5,8%, πουλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 1995 και ωριμάζει στις 14 Ιουλίου.

Εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν διαμηνύσει πως η χώρα θέλει να τηρήσει τόσο τις εγχώριες όσο και τις εξωτερικές της υποχρεώσεις. Αλλά την ώρα που οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες προσφέρουν μια αχτίδα αισιοδοξίας, τα ομόλογα «σαμουράι» καραδοκούν απειλητικά.

«Κανένα ποσό δεν είναι μικρό δεδομένου ότι η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, αλλά το ποσό που πρέπει να πληρωθεί αντιστοιχεί σε περίπου 100 εκατ. δολάρια και η Αθήνα δεν θέλει να λειτουργήσει σαν προειδοποιητικό σημάδια προς τις αγορές» ανέφερε ένας dealer σε έναν από τους οίκος που έκαναν πρόσφατα συναλλαγές στα ομόλογα αυτά.

Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 1,5 δισ. δολάρια στο ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα. Αν αθετήσει ή καθυστερήσει την πληρωμή, οίκοι αξιολόγησης όπως η Fitch έχουν ανακοινώσει ότι το συμβάν δεν θα αποτελέσει τεχνικά χρεοκοπία (default).

Την περασμένη εβδομάδα, η Standard & Poor’s ανέφερε πως αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της τον Ιούλιο και Αύγουστο για την αποπληρωμή δανείων 6,7 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μπορεί να υπάρξει υποβάθμιση της αξιολόγησης.

Και οι πληρωμές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ μπορεί τελικά να επιλυθούν με συνεννοημένες καθυστερήσεις.

Μια χρεοκοπία στο ομόλογο «σαμουράι», το οποίο είναι το επόμενο εμπορικό ελληνικό χρεόγραφο που πρέπει να αποπληρωθεί, θα επαναπροσδιορίσει την συμπεριφορά της Αθήνας έναντι των ιδιωτών πιστωτών.

Εκπρόσωπος του ιαπωνικού τραπεζικού κολοσσού Mizuho, που λειτουργεί ως ο αντιπρόσωπος για τις πληρωμές των ομολόγων, ανέφερε πως ο οίκος δεν έχει σχέδιο για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και ότι «παρακολουθεί στενά» πως εξελίσσεται η κατάσταση σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Αναλυτές σε δύο ιαπωνικούς οίκους που είχαν εμπλοκή στην αρχική πώληση του ομολόγου το 1995, πιστεύουν ότι μια χρεοκοπία στον τίτλο που αποτιμάται σε γεν μπορεί να πυροδοτήσει χρεοκοπίες και σε ομόλογα που εκδόθηκαν από την Ελλάδα σε άλλα νομίσματα. Ένας αναλυτής ομολόγων ανέφερε ότι η Ελλάδα βλέπει πιθανότατα την πληρωμή στα ομόλογα «σαμουράι» και την αποφυγή σχετικών χρεοκοπιών ως προϋπόθεση για να μην διαταράξει τις σχέσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας.

Αναλυτές αναφέρουν ότι οι τελευταίες συναλλαγές στα ελληνικά ομόλογα «σαμουράι» δείχνουν πως αναμφίβολα υπάρχουν κάποιοι στις αγορές που αναμένουν χρεοκοπία. Μια πρόσφατη ανακοίνωση από την Fitch, όπου εξηγεί το σκεπτικό της για την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας στο «CCC», υποστηρίζει πως η αθέτηση πληρωμών σε ομόλογα ιδιωτών πιστωτών είναι μια «πραγματική πιθανότητα».

Η έκδοση ομολόγων «σαμουράι» από την Ελλάδα το 1995 έγινε σε ένα από τα διάφορα κύματα εκδόσεων σε γεν από κράτη και εταιρείας τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων της Ιαπωνίας δημιούργησε μια δραστήρια αγορά στα ομόλογα «σαμουράι» που χώρες όπως η Ελλάδα έσπευσαν να εκμεταλλευτούν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δύο ακόμα τέτοια ομόλογα που λήγουν τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο του 2016 και αξίζουν 70 δισ. γεν.


Πηγή : kerdos.gr


Προσοχή : «Δένουν» τα πλοία 30 Ιουνίου λόγω απεργίας



Δεμένα θα μείνουν τα πλοία όλων των κατηγοριών στα λιμάνια την Τρίτη 30 Ιουνίου λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξη η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν προβλήματα όσοι σκόπευαν να ταξιδέψουν προς τα νησιά την ημέρα εκείνη.

Η ΠΝΟ κάνει λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των ναυτικών από ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες, με σιωπηρή όπως μάλιστα τονίζει ανοχή των λιμενικών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της ΠΝΟ, ζήτησαν την υπογραφή  νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα που έληξαν στις 31/12/2014, αλλά κυρίως την εφαρμογή των ήδη υφισταμένων που όπως ανέφεραν σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζονται.

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έληξαν ανέφεραν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ανανεωθούν, αλλά πρόσθεσαν επίσης ότι εφόσον τα συμβαλλόμενα μέρη ( ακτοπλόοι –ναυτικοί) εξακολουθούν και  τις εφαρμόζουν ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις των υφιστάμενων.

Επιπλέον η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία τονίζει ότι η μη πληρωμή των δεδουλευμένων στα πληρώματα ορισμένων εταιρειών συνεχίζεται, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 50% ενώ θέτει θέμα «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας και ασφάλειας των ίδιων των πλοίων και των επιβατών, από τις αλλεπάλληλες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων.

Επίσης σημειώνει ότι η υποβάθμιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ναυτικών συνεχίζεται υπογραμμίζοντας ότι η εφοπλιστική πλευρά και το υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχουν προβεί έως τώρα σε καμία ενέργεια για την επίλυση έστω και ενός εκ των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο, παρά τις εκάστοτε διαβεβαιώσεις ότι όλα θα «τακτοποιηθούν».

Η ΠΝΟ μιλά επίσης για επερχόμενη χιονοστιβάδα αντιεργατικών μέτρων και πολιτικών από τις απαιτήσεις των δανειστών που μόλις χθες ανακοινώθηκαν.



Πηγή : tovima.gr


ΣτΕ: «Νόμιμη η κατάσχεση των καταθέσεων για μη απόδοση ΦΠΑ»



Σχετική απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή επιχείρησης

Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε νόμιμη την κατάσχεση κινητής περιουσίας και τραπεζικών λογαριασμών, κ.λπ., σε περίπτωση μη απόδοσης ΦΠΑ.

Όπως είναι γνωστό ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου προβλέπει ότι «κάθε φορά που η φορολογική αρχή διαπιστώνει φορολογικές παραβάσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι δεν έχει αποδοθεί συνολικά στο Δημόσιο ποσό πάνω από 150.000 ευρώ από Φ.Π.Α., απαγορεύεται στις αρμόδιες δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες να παραλαμβάνουν δηλώσεις ή να χορηγούν βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά που ζητούνται από τον παραβάτη, για την κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων.

Επίσης, αναστέλλεται το απόρρητο των καταθέσεων, των λογαριασμών, των κοινών λογαριασμών, των πάσης φύσεως επενδυτικών λογαριασμών, των συμβάσεων και πράξεων επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και του περιεχομένου των θυρίδων του φορολογούμενου σε Τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα και δεσμεύεται το 50% των ποσών αυτών.

Το ΣτΕ στην εν λόγω απόφασή του αναφέρει ότι σε φορολογικό έλεγχο που έγινε σε γνωστή εταιρεία πώλησης κοσμημάτων και ωρολογίων της Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ότι κατά διετία 1999 -2001 δεν αποδόθηκε ΦΠΑ ύψους 407.579 ευρώ.

Ειδικότερα, η εν λόγω εταιρεία κατά την επίμαχη διετία, «εξέδωσε εικονικές αποδείξεις λιανικής πωλήσεως και εικονικά πιστωτικά τιμολόγια επιστροφής ΦΠΑ, που καταχωρίσθηκαν στα τηρούμενα βιβλία της (Γ' κατηγορίας του ΚΒΣ) και στους λογαριασμούς των εισροών και, ακολούθως, συμψηφίσθηκαν με το φόρο των εκροών, τα τιμολόγια δε αυτά δεν αναγνωρίσθηκαν από τον έλεγχο». Έτσι, αποδόθηκε στην εταιρεία η παράβαση της μη απόδοσης στο Δημόσιο ΦΠΑ.

Μετά απ΄ όλα αυτά επιβλήθηκαν στην εν λόγω εταιρεία και στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της, απαγορευτικά μέτρα, μεταξύ των άλλων, της συντηρητικής κατάσχεσης όλης της κινητής περιουσίας (τραπεζικών λογαριασμών, κ.λπ.).

Η εταιρεία κ.λπ. προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης αλλά έχασαν την μάχη και στην συνέχεια άσκησαν στο ΣτΕ αναίρεση.

Η εταιρεία υποστήριξε ότι είναι αντισυνταγματική η συλλήβδην κατάσχεση της κινητής περιουσίας και ότι δεν μπορεί ο πρόεδρος της εταιρείας να καταβάλει την μηνιαία διατροφή στα παιδιά του, ενώ παράλληλα αποκλείεται από τραπεζικές συναλλαγές, κ.λπ.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι τα περιουσιακά στοιχεία που έχει η εταιρεία και ο πρόεδρος της διασφαλίζουν πλήρως το συμφέρον του δημοσίου, ενώ τα επίμαχα απαγορευτικά μέτρα που επιβλήθηκαν (δέσμευση του 50% των χρηματικών διαθεσίμων, κ.λπ.) λειτουργούν συνθλιπτικά για την ρευστότητα και την φήμη της εταιρείας.

Εξάλλου, ανέφερε η εταιρεία, ότι από ποινικής σκοπιάς έχει απαλλαγή για τις αποδιδόμενες σε βάρος της εταιρείας ενέργειες.

Τα Διοικητικά Δικαστήρια έκριναν ότι τα απαγορευτικά μέτρα που επιβλήθηκαν «δεν είναι δυσανάλογα προς τον συνιστάμενο στη διατήρηση των περιουσιακών στοιχείων του παραβάτη σκοπό τους, δεδομένου και του πρόσκαιρου των εν λόγω μέτρων» και ότι είναι νόμιμη η επιβολή των απαγορευτικών αυτών μέτρων, καθώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιβολής τους.

Τέλος, αναφέρεται ότι δεν επηρεάζει το ΣτΕ το γεγονός ότι υπάρχει αθωωτική απόφαση για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, καθώς οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν έχουν αρμοδιότητα να διερευνήσουν ζητήματα σχετικά με την τέλεση ή μη των παραβάσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και τυχόν αθώωση του φερομένου ως παραβάτη από τα Ποινικά δικαστήρια, αλλά εξετάζει μόνον εάν, για τις παραβάσεις που αναφέρονται στην ειδική έκθεση ελέγχου, συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την επιβολή των σχετικών περιορισμών.


Πηγή



Στην Ευρώπη οι ηγέτες παίρνουν αποφάσεις εδώ έχουμε την Τασία! Μονομερή αναστολή του «Δουβλίνου» για τους μετανάστες αποφάσισε η Ουγγαρία



«Η βάρκα είναι γεμάτη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς, τονίζοντας πως η Ουγγαρία δεν θα δέχεται πίσω τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που επιστρέφουν στο έδαφός της, παρά τους κανόνες του «Δουβλίνο ΙΙΙ».

Τη μονομερή αναστολή της εφαρμογής της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την υποδοχή προσφύγων που έχουν ζητήσει άσυλο ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η Ουγγαρία, με το αιτιολογικό ότι έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες που διαθέτει για τη φιλοξενία τους.

«Η βάρκα είναι γεμάτη» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς σε δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse και στον ουγγρικό ιστότοπο Index, υπενθυμίζοντας ότι από τις αρχές του έτους η Ουγγαρία είναι αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα αυξημένη εισροή προσφύγων.

Ο λεγόμενος «Κανονισμός του Δουβλίνου», η εφαρμογή του οποίου αναστέλλεται προσωρινά, αφορά την εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη και καθορίζει ότι το αίτημα θα πρέπει να εξετάζεται στην πρώτη χώρα στην οποία φτάνει ο αιτών πρόσφυγας.

Η Ουγγαρία όμως δεν θα δέχεται πλέον να επιστρέψουν στο έδαφός της οι πρόσφυγες που μπήκαν στην Ε.Ε. μέσω αυτής, αλλά κατόπιν έφυγαν για κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η πλειονότητα αυτών των μεταναστών (54.000 από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τη Βουδαπέστη0 έφτασαν στην Ουγγαρία περνώντας από τα σύνορα με τη Σερβία με σκοπό να πάνε στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Έτσι, πολλοί συνεχίζουν την πορεία τους μέσω της Αυστρίας ή της Τσεχίας.

Η Αυστρία, η χώρα που επηρεάζεται κυρίως από την απόφαση της Ουγγαρίας, επέκρινε σχεδόν αμέσως τις ενέργειες της ουγγρικής κυβέρνησης. «Όποιος θέλει να συνεχίσει να έχει μια Ευρώπη χωρίς σύνορα θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες του Σένγκεν», σχολίασε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Η ίδια η Αυστρία έχει σταματήσει να εξετάζει τα αιτήματα για τη χορήγηση ασύλου, σε μια προσπάθεια να πιέσει άλλες χώρες της ΕΕ να δεχτούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους υποβλήθηκαν στις αυστριακές αρχές 21.000 αιτήματα χορήγησης ασύλου — το 2013 είχαν υποβληθεί, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, 17.000 τέτοια αιτήματα και πέρσι 28.000. Το ένα τέταρτο αυτών των αιτημάτων υπάγονται στον "Κανονισμό του Δουβλίνου". Πρόκειται δηλαδή για πρόσφυγες που έφτασαν στην Αυστρία από μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα η οποία είχε την υποχρέωση να εξετάσει το αίτημά τους.

Στις 17 Ιουνίου η Ουγγαρία είχε ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει έναν φράχτη ύψους 4 μέτρων και μήκους 175 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Σερβία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο των Βρυξελλών όσο και του Βελιγραδίου.



Πηγή: skai.gr


Μπαράζ συναντήσεων Τσίπρα σε Αθήνα και Βρυξέλλες



Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί εκ νέου την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου το μεσημέρι να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών Ζ. Κλ. Γιουνκέρ, Μ. Ντράγκι και Κρ. Λαγκάρντ. Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup που αναμένεται να οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Κρίσιμες συναντήσεις όμως που θα καθορίσουν ενδεχομένως την αποδοχή ή μη της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους είχε ο πρωθυπουργός και στην Αθήνα στον απόηχο των αντιδράσεων που έχουν ήδη εκδηλωθεί στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κορωνάκη και τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Χρήστο Μαντά. Στόχος είναι να καθοριστεί η στρατηγική των επόμενων ημερών ενόψει της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές που θα έρθει στη Βουλή, να κατευναστούν οι αντιδράσεις που έχουν ήδη εκδηλωθεί στο εσωτερικό του κόμματος και να αποφασιστεί εάν και πότε θα συζητηθεί η συμφωνία στα κομματικά όργανα. Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

O πρόεδρος του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου κ. Πάνος Καμμένος αναδεικνύει πλέον ως μείζονα προϋπόθεση για την αποδοχή της συμφωνίας εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το ζήτημα του χρέους και της ύπαρξης ρητής δέσμευσης για τη διευθέτησή του. Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος συνεδρίασε σήμερα, εν μέσω κλίματος έντονου προβληματισμού στον απόηχο της «βαριάς» συμφωνίας που διαμορφώνεται στις διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος είχε διαμηνύσει ότι ενδεχόμενη κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά θα οδηγούσε σε διατάραξη της στήριξης των ΑΝΕΛ προς την κυβέρνηση, μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος ναι μεν σημείωσε ότι «οι κοκκινες γραμμές» παραμένουν, ωστόσο προέκρινε το χρέος ως προϋπόθεση συμφωνίας. Το κλίμα στην Κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ είναι βαρύ, ωστόσο προσώρας δεν τίθεται θέμα αποστασιοποίησης του κόμματος ​από την κυβερνητική γραμμή.

Στο μεταξύ φωτιές έχει ανάψει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σκληρά μέτρα. Η δημοσιοποίηση σημείων της πρότασης πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις και προειδοποιήσεις από βουλευτές ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσουν. Η εξέλιξη προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβερνητική ηγεσία, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες, εφόσον οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup που αναμένεται να συγκληθεί αύριο, ολοκληρωθούν επιτυχώς, η συμφωνία θα πρέπει να περάσει την ελληνική Βουλή πριν τεθεί προς έγκριση στα κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στο MEGA, εκτίμησε πως με βάση την ελληνική πρόταση η συμφωνία είναι πολύ δύσκολο να υπερψηφιστεί από τη Βουλή. Τόνισε πως δεν είναι δυνατό η αριστερά ως κυβέρνηση να καταθέσει τέτοιου είδους μέτρα και σημείωσε πως το αποτέλεσμα συνιστά τουλάχιστον αποτυχία της διαπραγμάτευσης. «Πέρα από την ατομική στάση των βουλευτών προέχει η κυβέρνηση να μην φέρει ένα πρόγραμμα το οποίο θα συνθλίβει περαιτέρω κοινωνικές τάξεις, που θα λιώσουν εάν υποστούν και άλλα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να εξηγήσει στον λαό γιατί φτάσαμε εδώ και ποιες είναι οι επιλογές καθώς και ότι «η Βουλή πρώτα μπορεί να στείλει μήνυμα αξιοπρέπειας στους δανειστές και μετά εκλογές».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit πως αν οι μεταρρυθμίσεις αποτελούνται κυρίως από μέτρα λιτότητας που επηρεάζουν αρνητικά τις καθημερινές ζωές των πολιτών τότε θα υπάρχουν σημαντικά πολιτικά προβλήματα. «Πώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους;» αναρωτιέται ο βουλευτης Ημαθίας. Ερωτηθείς για το ποιες πρέπει να είναι οι κόκκινες γραμμές ο κ. Λαπαβίτσας απαντά ότι «το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μέτρα λιτότητας».

Οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να επιτύχει η Αθήνα κάποιας μορφής δέσμευση από την πλευρά των εταίρων για το θέμα του χρέους και να διασφαλίσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, θεωρούν ότι εάν εξασφαλιστούν αυτοί οι δύο όροι θα είναι πιο εύκολο να περάσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα η συμφωνία.

«Χωρίς διαγραφή του χρέους, είναι αβίωτη και η ζωή και η κοινωνία και όλοι μας», δήλωσε στο Βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μιχελογιαννάκης, συμπληρώνοντας πως «η φτώχεια παλεύεται, η εθνική αξιοπρέπεια όχι». Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στον σταθμό «στο Κόκκινο» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στον λαό σε περίπτωση εμπλοκής. «Η κυβέρνηση για να προχωρήσει χρειάζεται μια ομόψυχη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν αυτή δεν υπάρξει, τότε θα έχουμε εμπλοκή, η οποία θα πρέπει να λυθεί με προσφυγή στο λαό».

Οι εσωκομματικές ζυμώσεις αναμένεται να αρχίσουν αύριο, με συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να αποφασισθεί το τοπίο ως προς τη στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έναντι ενδεχόμενης συμφωνίας, δεδομένης της διακηρυγμένης θέσης τους ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν κατάργηση έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά.

Πάντως, ο κ. Φλαμπουράρης αναφερόμενος στο θέμα της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά είπε ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι τα 7-8 νησιά όπου ο μέσος όρος του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι υψηλός, εκεί να φύγει η έκπτωση του 30% αλλά στα μικρά νησιά, στα νησιά άγονης γραμμής, τα νησιά που το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μικρό, γι΄ αυτά η κυβέρνηση, όπως τόνισε, θα επιμείνει για την διατήρηση της έκπτωσης. Σε ερώτηση αν έχει βρεθεί κάποια φόρμουλα ώστε να προστατευθούν τα μικρά νησιά χωρίς αυτό να προσκρούει σε ζητήματα συνταγματικότητας, ο κ. Φλαμπουράρης απάντησε ότι ήδη το εξετάζει αυτό η κυβέρνηση και υπάρχει η δυνατότητα να εξαιρεθούν τα μικρά νησιά από αυτή την επιβάρυνση που προκαλεί η άρση της έκπτωσης του 30%.



Πηγή : kathimerini.gr


Wikileaks: Μυστικές συναντήσεις Ολάντ για το ενδεχόμενο Grexit



O γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, οργάνωνε το 2012 μυστικές συναντήσεις μεταξύ Γάλλων αξιωματούχων, αλλά δρομολογούσε και επαφές με τη γερμανική αντιπολίτευση, χωρίς τη γνώση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, για να συζητηθούν οι συνέπειες από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από απόρρητο έγγραφο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) που έδωσε στη δημοσιότητα το Wikileaks.

Στο επίμαχο έγγραφο με ημερομηνία 22 Μαΐου 2012, το οποίο είναι διαβαθμισμένο ως «Άκρως Απόρρητο» (Top Secret), καταγράφεται υποκλαπείσα από την NSA συνομιλία Γάλλων αξιωματούχων καθώς και ιδιαίτερα αποκαλυπτικά σχόλια των αναλυτών της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 18 Μαΐου, ο Φρανσουά Ολάντ έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Αϊρό να κανονίσει μια συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τη συμμετοχή, εκτός του ιδίου και του πρωθυπουργού, των «αρμόδιων υπουργών». 

Ο κ. Ολάντ φέρεται να ζητούσε να κρατηθεί η συνάντηση μυστική, καθώς όπως εκτιμούσαν εκείνη την εποχή η αμερικανοί αναλυτές στην εν λόγω απόρρητη αναφορά τους , ο Γάλλος πρόεδρος ανησυχούσε ότι θα επιδεινωνόταν η κρίση αν γινόταν γνωστό ότι η Γαλλία επεξεργάζεται σχέδια για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Παράλληλ,α η γαλλική πλευρά προετοίμαζε μυστικές συναντήσεις στο Παρίσι μεταξύ Γάλλων αξιωματούχων και μελών του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Για τη συνάντηση αυτη ο Γάλλος πρωθυπουργός φέρεται να προειδοποίησε τον κ. Ολάντ για τον κίνδυνο διπλωματικού επεισοδίου, σε περίπτωση που η γερμανίδα καγκελάριος ανακάλυπτε ότι η γαλλική κυβέρνηση επρόκειτο να συναντηθεί εν αγνοία της με την αντιπολίτευση της χώρας της. 

Σύμφωνα με τους συντάκτες της απόρρητης αναφοράς, ο Φρανσουά Ολάντ στη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ ανακάλυψε ότι η καγκελάριος έχει εμμονή με το Σύμφωνο Σταθερότητας και ανησυχούσε ότι ο ελληνικός λαός θα μπορούσε να αντιδράσει ψηφίζοντας κάποιο εξτρεμιστικό κόμμα. Μετά τη συνάντηση αυτή με την Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον πρόεδρο του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Παρίσι για να συζητήσουν.