Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Τι θα ισχύσει για τα αδήλωτα εισοδήματα και πόσο φόρο θα πληρώσουν όσοι τα δηλώσουν




Τι θα ισχύσει για τα αδήλωτα εισοδήματα και πόσο φόρο θα πληρώσουν όσοι τα δηλώσουν Με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση, η τελευταία προωθεί ένα ευρύ φορολογικό πακέτο θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι έχει τη βούληση να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, μεταξύ των μέτρων που συζητήθηκαν χθες στο κυβερνητικό συμβούλιο, αλλά και νωρίτερα σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, είναι και η αμνήστευση - νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ομως, τέτοιου είδους χαριστικές ρυθμίσεις έχουν στο παρελθόν επικριθεί εντόνως από τους δανειστές και μάλιστα η άρνησή τους είχε συμπεριληφθεί και στις εκθέσεις προόδου.

Στις προθέσεις πάντως της κυβέρνησης είναι σε αυτή τουλάχιστον τη φάση να καταθέσει στη Βουλή ένα «ανώδυνο» σχέδιο νόμου που θα επικεντρώνεται στη βελτίωση των εισπρακτικών μηχανισμών και την αύξηση της εισπραξιμότητας, ευελπιστώντας ότι με τα μέτρα αυτά θα «ξεκλειδώσει» τις χρηματοδοτικές «γραμμές» των δανειστών. Ταυτόχρονα, θα συμπεριληφθούν και διατάξεις που θα προβλέπουν τη μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Πάντως στο χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο συζητήθηκε και το θέμα της εφαρμογής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, όπου απλώς εισακούσθηκαν οι απόψεις των μελών του συμβουλίου. Και αυτό, διότι κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται να έχουν καταλήξει στο πώς θα εξορθολογισθούν οι συντελεστές ΦΠΑ. Αμνήστευση εισοδημάτων.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού. Το σχέδιο προβλέπει τη θέσπιση ενός συντελεστή ο οποίος θα κυμαίνεται μεταξύ 15%-20% για τη φορολόγηση των εισοδημάτων αυτών, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα αρθούν οι ποινικές διώξεις για όσους προχωρήσουν στη νομιμοποίησή τους.

Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί τόσο για όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα οποία διατηρούν στην Ελλάδα όσο και για αυτούς που έχουν βγάλει αδήλωτα χρήματα στο εξωτερικό. Οσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κυβέρνησης και εντοπισθούν με αδήλωτα εισοδήματα θα φορολογηθούν με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος ενώ θα καταβάλουν και ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα. Για αυτούς που θα εντοπισθούν προφανώς θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ οι ποινικές διώξεις.


Πηγη: kathimerini.gr



Πολιτικές πρωτοβουλίες θέλει ο Σαμαράς



Παρά την εσωκομματική δυσφορία στο πρόσωπό του, αλλά και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα που οδήγησε στη συντριπτική ήττα τη ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς δεν εγκαταλείπει τις προσδοκίες του να παίξει ξανά ρόλο στα τεκταινόμενα με δηλώσεις... αντι...στήριξης της κυβέρνησης στο δρόμο για τη συμφωνία... με τους δικούς του όρους.  Δηλώνει πως θέλει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες,  αλλά με αλλαγή πολιτικής.

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια «συνεννόηση» με την κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ «να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες του», εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως αν η κυβέρνηση θελήσει βοήθεια, η ΝΔ είναι έτοιμη να τη δώσει, αλλά ξεκαθαρίζει: «Λευκή επιταγή για να διαλύσουν τον τόπο δεν πρόκειται να πάρουν από εμάς».
Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες υπό δύο όμως προϋποθέσεις: Πρώτον να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση τα αδιέξοδα στα οποία έχει αυτοεγκλωβιστεί και δεύτερον να σταματήσουν, όπως τονίζει, τα τερατώδη ψέματα που λένε στον κόσμο.

«Για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε μαζί τους, όπως οφείλουν τα κόμματα σε περιόδους κρίσης, πρέπει να κόψουν τα ψέματα και να συμφωνήσουμε όλοι αν θέλουμε την Ευρώπη. Για να πιάσουν τόπο οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο κλίμα και αποδοχή από όλους» τονίζει ο κ. Σαμαράς ο οποίος πάντως επισημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να περιμένει στήριξη όταν για παράδειγμα επαναφέρει το άσυλο της «παρανομίας» στα πανεπιστήμια ή «αφήνει ελεύθερους τους λαθρομετανάστες και διευκολύνει την απελευθέρωση τρομοκρατών».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ εκφράζει την εκτίμηση: «Αυτό που οι ίδιοι κατά βάθος θέλουν, οδηγεί σε ρήξη με τους δανειστές» και εμφανίζεται βέβαιος πως η κυβέρνηση «θα αναγκαστεί να πάρει πολύ οδυνηρά μέτρα και στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να στηρίξει η ΝΔ τη συμφωνία όταν αυτή έρθει στη Βουλή ο κ. Σαμαράς τονίζει πως η ΝΔ θέλει «μία συμφωνία που θα κρατά ζωντανή την ανάκαμψη» που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πετύχει. «Όλοι θέλουμε συμφωνία. Όλοι θέλουμε να αποφευχθεί η ρήξη με τους εταίρους μας.

Αλλά κανείς δεν θέλει να επιβληθούν στον λαό φόροι για να χρηματοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το κομματικό κράτος που δημιουργεί. Κόστος για να παραμείνουμε στο ευρώ είναι ένα πράγμα. Κόστος για να φτιάξει το μεγάλο κομματικό του κράτος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικό πράγμα» ξεκαθαρίζει ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκφράζει την εκτίμηση πως η Ελλάδα μπορεί να βγει από τα μνημόνια και την κρίση με αλλαγή πολιτικής και τονίζει πως «αν εξακολουθεί η κυβέρνηση να ανατρέπει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και να βάζει φόρους για να εξυπηρετήσει το κομματικό κράτος, τότε το πράγμα θα χειροτερεύει και ο χρόνος που θα χρειαστεί μετά για να διορθωθεί η ζημιά θα γίνεται όλο και μεγαλύτερος».

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη η ΝΔ να είναι συμπαγής και έτοιμη, μακριά από προσωπικές στρατηγικές, ενώ απάντησε σε όσους κάνουν λόγο για πολιτικό φλερτ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κώστα Καραμανλή λέγοντας: «Πιστεύω ότι ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής καταλαβαίνει πως όσοι τα ισχυρίζονται αυτά δεν του κάνουν καλό και εξυπηρετούν τους δικούς τους και μόνο σκοπούς».


Πηγή : newsbomb.gr


Νεκρός μετά από επιχείρηση των ΗΠΑ στη Συρία ένας από τους ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους



Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στο εσωτερικό της Συρίας σκοτώνοντας έναν υψηλόβαθμο ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους που συμμετείχε στη διεύθυνση των οικονομικών επιχειρήσεων της οργάνωσης, ανακοίνωσαν σήμερα το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι την επιδρομή διέταξε ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ότι ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΙΚ του σκοτώθηκε είναι ο Αμπού Σαγιάφ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθη η σύζυγός του.

Το CNN μετέδωσε ότι αμερικανοί κομάντος πέταξαν με ελικόπτερο στην ανατολική Συρία για να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση.

Οι ΗΠΑ δεν προειδοποίησαν εγκαίρως τη συριακή κυβέρνηση, ούτε συνεργάστηκαν μαζί της στην επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ανώτερος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ανακοίνωσε στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος.

"Η αμερικανική κυβέρνηση δεν συνεργάστηκε με το συριακό καθεστώς, ούτε τους ενημερώσαμε εγκαίρως για αυτή την επιχείρηση", δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μπερναντέτ Μίχαν.

"Έχουμε προειδοποίησει το καθεστώς Άσαντ να μην ανακατεύεται στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις μας εναντίον του ΙΚ στο εσωτερικό της Συρίας", είπε η ίδια και πρόσθεσε ότι "το καθεστώς Άσαντ δεν είναι και δεν μπορεί να είναι εταίρος στη μάχη κατά του ΙΚ".

Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στο εσωτερικό της Συρίας σκοτώνοντας έναν υψηλόβαθμο ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους που συμμετείχε στη διεύθυνση των οικονομικών επιχειρήσεων της οργάνωσης, ανακοίνωσαν σήμερα το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος.
Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, στην ίδια επιχείρηση στην ανατολική Συρία οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 12 μαχητές του ΙΚ.


Πηγή : imerisia.gr


Πότε θα σταματήσει το παιχνίδι των ημερομηνιών από τους δήμους για τα προνοιακά επιδόματα;



Γράφει ο Κώστας Βουκελάτος


Πόσες φορές δεν δέχτηκα καταγγελίες για καθυστέρηση καταβολής των προνοιακών επιδομάτων σε συγκεκριμένους δήμους;

Πόσες φορές δεν άκουσα την αγωνία των δικαιούχων και των συγγενών τους λέγοντας ότι έχουν ανάγκη αυτά τα λεφτά γιατί είναι άνεργοι, είναι φοιτητές, είναι ανήλικα παιδιά που προσπαθούν να ζήσουν από αυτά τα λίγα λεφτά στοιχειωδώς και  να αγοράσουν τα φάρμακα τους;

Για την εκάστοτε κυβέρνηση και τις αρμόδιες δημοτικές αρχές τα ακούν και δεν ιδρώνει κανενός το αυτί γιατί όταν είσαι εκτός του προβλήματος δεν μπορείς να καταλάβεις και δεν μπαίνεις στον κόπο να καταλάβεις.

Παλαιότερα και για χρόνια μέχρι το 2014 όπου άλλαξε η δημοτική αρχή, ο δήμος Καλλιθέας Αττικής ήταν ο πρώτος δήμος που έβαζε τα λεφτά στους δικαιούχους και αυτός έδινε το σύνθημα πληρώστε στους υπόλοιπους τώρα και αυτός έχει καταντήσει ουραγός και βάζει τα λεφτά τελευταίος.

Σε κάθε διμηνιαία καταβολή των προνοιακών επιδομάτων υπάρχουν οι συνεπείς δήμοι που αναγνωρίζουν την ανάγκη των ευπαθών ομάδων και βάζουν τα χρήματα πρώτοι στους λογαριασμούς των δικαιούχων και υπάρχουν οι δήμοι που μπορεί να τα βάλουν και μετά από 5, 6 ακόμα και 10 ημέρες μετά τον πρώτο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσει η αγωνία στους δικαιούχους για το πότε θα πάρουν αυτό το πενιχρό επίδομα και να αρχίσουν τα τηλέφωνα στην πρόνοια με την γνωστή απάντηση των υπαλλήλων "μιλήστε με τον αρμόδιο δήμο να σας πουν πότε", μετά τα τηλέφωνα στους δήμους με διάφορες δικαιολογίες των υπαλλήλων που αδιαφορούν για τον αγωνία του άλλου δεν είναι ούτως η άλλος και πρόβλημα τους " Καθυστέρησε η κυβέρνηση να μας βάλει τα λεφτά" το καινούργιο που άκουσα προχθές με καταγγελία για συγκεκριμένο δήμο της αττικής " Άλλαξε ο επίτροπος και αυτός αργεί να υπογράψει" και άλλες δικαιολογίες που δίνονται σε άτομα ευπαθών ομάδων.

Και εγώ ο ίδιος μιλώντας διαφορετικά με δημάρχους με τους οποίους έχω φιλικές σχέσεις παίρνω απαντήσεις υπεκφυγής και όχι πειστικές τύπου " Εμείς μόλις μας τα βάλουν τα δίνουμε αμέσως" προφανώς ρίχνοντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση.

Η ουσία είναι μία ότι κάθε κυβέρνηση με πρώτο το υπουργείο εσωτερικών βγάζει την εγκύκλιο για την καταβολή των χρημάτων στους δήμους ποσού περίπου 115 εκατ. ευρώ από τις 25 με 27 του προηγούμενου μήνα της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων. 

Από τότε και μέχρι να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους περνούν 20 ημέρες μέχρι την 15 του επόμενου ακόμα και στις 20 του επόμενου μήνα και το ερώτημα είναι αυτά τα λεφτά πότε μπαίνουν στους λογαριασμούς των δήμων από την κυβέρνηση; 

Και εάν μπαίνουν όλα την ίδια ημέρα από το παρακαταθηκών και δανείων στους δήμους η τελικά οι δικαιολογίες των δήμων στα αγωνιώδη τηλεφωνήματα των δικαιούχους  ευσταθούν και η καθυστέρηση οφείλεται στην κυβέρνηση; 

Τελικά τι ισχύει;

Εάν τα λεφτά τα κρατάει η κάθε δημοτική αρχή για δικούς της σκοπούς και τα δίνει όποτε θέλει είναι κάτι το οποίο πρέπει να σταματήσει η ίδια η κυβέρνηση ακούγοντας τις διαμαρτυρίες των δικαιούχων και να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία καταβολής των προνοιακών από όλους τους δήμους χωρίς καθυστέρηση σε όλους.

Εάν η κυβέρνηση καταβάλλει τα λεφτά λίγα λίγα στους δήμους και αυτό θα πρέπει να λυθεί και να σταματήσει και να καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δήμων την ίδια ημέρα ώστε μετά να ελέγχονται οι δήμοι για την όποια καθυστέρηση μετά.

Όπως και να έχει επικρατεί ένα αλαλούμ με τις ημερομηνίες καταβολής και χάνεται η μπάλα για τους δικαιούχους που βλέπουν άλλους να το παίρνουν στις 11 η 13 του μήνα και άλλους να περιμένουν έως τις 20 του μήνα αγωνιώντας και περιμένοντας αυτά τα λίγα λεφτά του επιδόματος.

Η μόνη λύση είναι αυτό που προείπα να βγει μια εγκύκλιος για όλους τους δήμους στην οποία θα αναγράφεται μία και μοναδική ημερομηνία καταβολής των προνοιακών για όλους ώστε να πάψει αυτό το αλαλούμ και να σταματήσει η όποια και εάν και εφόσον υπάρχει εκμετάλλευση αυτών των χρημάτων από τις δημοτικές αρχές για τόκους η ότι άλλο.

Να μην δίνεται το δικαίωμα σε κανένα δήμο να καταβάλει το επίδομα σε όποια ημερομηνία θέλει αλλά σε μία και μόνο συγκεκριμένη και εάν δεν το κάνει να υπάρχει πειθαρχική ποινή από την αρμόδια περιφέρεια η το υπουργείο εσωτερικών.

Το καλύτερο θα ήταν να καταβάλλονταν κάθε μήνα και όχι κάθε δίμηνο και σε συγκεκριμένη ημερομηνία όπως γίνεται για τις συντάξεις, 'έτσι και για τα προνοιακά επιδόματα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και για να κάνει το κουμάντο του ο κάθε δικαιούχος.

Όπως και να έχει δεν μπορεί να παίζει κανένας με της ευπαθείς ομάδες γιατί είναι ανθρώπινες ψυχές που έχουν ανάγκη την πρόνοια και το κράτος στην κάθε του μορφή και δεν επιτρέπεται σε κανένα να τους ταλαιπωρεί για κανένα λόγο και πρέπει να εξυπηρετούνται πρώτη.

Όπως έχω πληροφορηθεί μιλώντας με αρμόδιους από τα υπουργεία εσωτερικών, εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων ίσως το θέμα της μηνιαίας καταβολής των προνοιακών επιδομάτων να έχει λυθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη και έτσι θα φύγει ένα μεγάλο πρόβλημα και πιστεύω να υπάρχει επιτέλους μια συγκεκριμένη ημερομηνία για όλους και όχι όποτε θέλει η κάθε δημοτική αρχή η εάν πάρουμε την δικαιολογία των δήμων όποτε θέλει η κυβέρνηση να καταβάλλονται.

Εάν δεν μπορούν να είναι συνεπής και να δίνουν όλοι μαζί το επίδομα την ίδια ημερομηνία που αυτό θα ήταν το σωστό και τίμιο, τουλάχιστον από σεβασμό σε αυτές τις ψυχές να ανακοινώνει ο κάθε δήμος την ακριβή ημερομηνία καταβολής και ας είναι μετά από πέντε ημέρες μετά από τον πρώτο που θα το καταβάλει, αλλά να ξέρουν να μην ψάχνονται να μπορούν να προγραμματιστούν να μην παίρνουν τηλέφωνα και ακούν τα διάφορα, πόσο δύσκολο είναι αυτό; Δεν είναι ντροπή να μην γνωρίζουν; 

Για να μην αδικώ όλους τους δήμους υπάρχουν δήμοι που βγάζουν ανακοίνωση και αναδημοσιεύονται στα site και μπορούν να ενημερωθούν οι δικαιούχοι και υπάρχουν και αυτοί που αδιαφορούν παντελώς να ειδοποιήσουν και να ενημερώσουν και ρωτάω γιατί;

Δεν θέλει κόπο, θέλει θέληση, σωστό τρόπο και σεβασμό κύριοι της κυβέρνησης και των δημοτικών αρχών.


Εισήγηση "βόμβα": "Σπάσιμο" ομολόγου για συντάξεις


Το «σπάσιμο» ομολόγου καλείται να επικυρώσει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, προκειμένου να πληρώσει τις επικουρικές συντάξεις και να μην προχωρήσει στη μείωση τους - όπως προβλέπει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, το μεσημέρι της Δευτέρας το ΕΤΕΑ θα συνεδριάσει ώστε να αποφασίσει σχετικά με την εισήγηση που αφορά τη ρευστοποίηση εκατομμυρίων ευρώ από τα «κουρεμένα» ομόλογα».

Συγκεκριμένα, στην ημερήσια διάταξη γίνεται λόγος για «αποδέσμευση κεφαλαίων από την Τράπεζα της Ελλάδος» και το ποσό που προτείνεται να αποδεσμευθεί είναι 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται πως η ρευστότητα του Ταμείου δεν επαρκεί για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις, καθώς απαιτούνται 260 εκατ. ευρώ και διαθέτει μόλις 160 εκατ. ευρώ και χωρίς τα 100 εκατ. δεν θα καταφέρει να πληρώσει τις επικουρικές συντάξεις, καθώς το υπουργείο Εργασίας αδυνατεί να βρει πόρους.

Όπως δήλωσε στο Mega, πρόεδρος του Ταμείου Νομικών, Δημήτρης Βερβεσός, η ρευστοποίηση μέρους των ομολόγων που διατηρεί το Ταμείο στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι παράνομη, καθώς η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος παραμένει σε ισχύ: «Γίνεται μια παράνομη πράξη εφόσον δεν έχει καταργηθεί ο νόμος για την ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η απώλεια από το σπάσιμο του ομολόγου θα φτάσεις το 25-30%, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, όπου επισημαίνεται πως η τρέχουσα τιμή στην οποία θα γίνει η ρευστοποίηση είναι 22 ευρώ, ενώ η τιμή κτήσης των τίτλων ήταν 29 ευρώ.



Πηγή : nooz.gr




Απόρρητο έγγραφο «βόμβα» του ΔΝΤ: Η Ελλάδα χρεοκοπεί στις 5 Ιουνίου χωρίς συμφωνία


Σενάριο στάσης πληρωμών και χρεοκοπίας της Ελλάδας στις αρχές Ιουνίου εξαιτίας αδυναμίας κάλυψης της δόσης 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα.
Το έγγραφο έχει ημερομηνία 14 Μαίου και προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο εκτιμά ότι χωρίς συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καταβάλει τα χρήματα που χρωστά στις 5 Ιουνίου.
Πρόκειται ασφαλώς για σενάριο τρόμου που βγαίνει μέσα από το ΔΝΤ ως μέσο άσκησης πίεσης προς τν Αθήνα να συμφωνήσει το ταχύτερο με τους δανειστές. Αν και είναι εμφανή η διάθεση για εκβιαστικά διλήμματα εντούτοις τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ακριβώς ότι αν δεν υπάρξει τερματισμός των διαπραγματεύσεων και εκταμίευσης κάποιων δόσεων τότε η Αθήνα δεν θα μπορέσει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.


Συγκεκριμένα τονίζεται στο Channel 4 και το ThePressProject ότι η δόση του 1,5 δισ. ευρώ είναι η πρώτη ευάλωτη πληρωμή για την Ελλάδα. Ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον επισημαίνει ότι οι Ελληνες διαπραγματευτές ξεκαθάρισαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι η συγκεκριμένη δόση του Ιουνίου, με την καταβολή της να ξεκινά στις 5 Ιουνίου, δεν μπορεί να αποπληρωθεί χωρίς συμφωνία.
Το απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές στην εκτίμηση μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων καθώς η ΕΕ φαίνεται να αναζητεί μια συμφωνία που θα της δώσει την δυνατότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος,
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδα, στο έγγραφο επιβεβαιώνεται η «πρόσφατη πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις που αφορά στον ΦΠΑ και στο νέο φορολογικό σύστημα αλλά όπως υπογραμμίσει το ΔΝΤ, το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταξη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα κάνουν πολύ κρίσιμη την επόμενη συνάντηση κορυφής στη Ρίγα, η οποία φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την περίπτωση κάλυψης της δόσης προς το Ταμείο.

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων, όπως στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στα εργασιακά και στην επαναπρόσληψη 4.000 δημόσιων υπαλλήλων και σημειώνεται ότι αυτά αποτελούν εμπόδιο για την τελική συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

Στο έγγραφο καταγράφονται επίσης και τα σημεία σύγκλισης όπως η συμφωνία για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3% στα επόμενα δύο χρόνια αλλά και πάλι σε άλλο σημείο γίνεται σαφές ότι «καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να υπάρξει πλήρης συμφωνία» και καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες και να μην επισκιαστεί η εντολή του Ταμείου».

Σύμφωνα με τον Πολ Μέισον, όση περισσότερη λιτότητα απαιτούν οι Ευρωπαίοι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει.


Πηγή : imerisia.gr


Υστερα από πολλά χρόνια θα γίνει η εκτέλεση του βομβιστή της Βοστόνης



Θα περάσουν αρκετά χρόνια για να εφαρμοστεί η θανατική ποινή που επιβλήθηκε στον βομβιστή της Βοστόνης Ντζοκχάρ Τσαρνάεφ, αφού ο 20χρονος είναι ο 62ος θανατοποινίτης στη σειρά αναμονής στην Ιντιάνα.

Η επιβολή της θανατικής ποινής σε υποθέσεις οι οποίες εκδικάζονται σε ομοσπονδιακή κλίμακα είναι εξαιρετικά σπάνιες και σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή η δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την Παρασκευή δεν σημαίνει ότι ο Τσαρνάεφ «θα εκτελεστεί στο εγγύς μέλλον».

Ο διευθυντής του Κέντρου, Ρόμπερτ Ντάναμ, προέβλεψε μάλιστα ότι θα περάσουν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των εφέσεων που αναμένεται να ασκηθούν.

Οι ομοσπονδιακές αρχές δεν επιβάλλουν τη θανατική ποινή παρά μόνο σε περιπτώσεις ιδιαζόντως ειδεχθών εγκλημάτων, και τέτοια κρίθηκαν οι επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, την 15η Απριλίου 2013, όταν έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 264.

Τρεις άνδρες έχουν εκτελεστεί στη φυλακή της Ιντιάνα, όπου κρατείται ο Τσαρνάεφ, από το 2011. Η πλέον προβεβλημένη εκτέλεση θανατοποινίτη, κατόπιν δικαστικής απόφασης σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ήταν εκείνη του Τίμοθι Μακβέι, στις 11 Ιουνίου 2001, μετά την καταδίκη του για την τρομοκρατική επίθεση στην Οκλαχόμα το 1995, κατά την οποία σκοτώθηκαν 168 άνθρωποι.

Κατόπιν αποφάσεων δικαστηρίων σε επίπεδο πολιτειών, την ίδια χρονική περίοδο έχουν εκτελεστεί 722 θανατοποινίτες και υπάρχουν 3.000 θανατοποινίτες οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές εν αναμονή της επιβολής της ποινής τους.


Πηγή 


Σε ισόβια Σαουδάραβας για επιθέσεις το 1998 σε αμερικανικές πρεσβείες


Ένας Σαουδάραβας, ο οποίος περιγράφεται από τις αμερικανικές Αρχές ως ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Οσάμα Μπιν Λάντεν, καταδικάστηκε χθες σε ισόβια κάθειρξη σε σχέση με τις φονικές επιθέσεις του 1998 στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και στην Τανζανία.

Ο δικαστής Λιούις Κάπλαν αποφάσισε να επιβάλει ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Χάλιντ αλ Φάουαζ, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος τον Φεβρουάριο από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης όσον αφορά τέσσερις κατηγορίες για συνωμοσία που τον βάρυναν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στον Αλ Φάουαζ δεν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για τον σχεδιασμό ή την συμμετοχή στις επιθέσεις αυτές, που προκάλεσαν τον θάνατο 224 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 4.000. Αντ'αυτού, η εισαγγελία τον κατηγορούσε ότι είχε εργαστεί ως σημαντικός βοηθός του Μπιν Λάντεν στο Λονδίνο, όπου διέσπειρε τα αιτήματα του ηγέτη της Αλ Κάιντα για την χρήση βίας και ρύθμιζε την αποστολή προμηθειών στα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που βρισκόντουσαν στην Αφρική.

Επιπροσθέτως οι αμερικανικές αρχές κατηγορούσαν τον Αλ Φάουαζ ότι διοικούσε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ότι βοήθησε στην δημιουργία ενός πυρήνα της Αλ Κάιντα στην πρωτεύουσα της Κένυας Ναϊρόμπι, ο οποίος αργότερα πραγματοποίησε παρακολουθήσεις ενόψει της βομβιστικής επίθεσης στην πρεσβεία των ΗΠΑ εκεί.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Αλ Φάουαζ, ο οποίος δεν κατέθεσε στην δίκη, υποστήριξαν ότι είναι ένας ειρηνικός πολιτικός διαφωνών, ο οποίος μοιραζόταν με τον Μπιν Λάντεν το ίδιο όραμα για μεταρρύθμιση στην γενέτειρά τους την Σαουδική Αραβία, αλλά εν τέλει απομακρύνθηκε από τον ηγέτη της Αλ Κάιντα όταν αυτός άρχισε να ζητεί τη χρήση βίας κατά των Αμερικανών πολιτών.

"Ο στόχος μου ήταν η μεταρρύθμιση όχι η εξέγερση", δήλωσε σήμερα, γυρνώντας το πρόσωπό του για να αντικρύσει κάποια από τα θύματα των επιθέσεων τα οποία βρισκόντουσαν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ωστόσο ο δικαστής Κάπλαν απέρριψε τον ισχυρισμό αυτόν, λέγοντας ότι ο Αλ Φάουαζ ήταν "μέσα σε όλα" όσον αφορά το πρόγραμμα του Μπιν Λάντεν το οποίο είχε στόχο να "ενσταλάξει τον τρόμο" και να διαπραχθούν φόνοι.


Πηγή : real.gr


Εντοπίστηκαν και οι 8 νεκροί του ελικοπτέρου που συνετρίβη στο Νεπάλ



Στο ελικόπτερο, τύπου UH-IY Χιούι, επέβαιναν έξι αμερικανοί πεζοναύτες και δυο νεπαλέζοι στρατιώτες.

Εντοπίστηκαν οι σοροί και των οκτώ μελών του πληρώματος του αμερικανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου, που συνετρίβη την Τρίτη στο Νεπάλ.

Στο ελικόπτερο, τύπου UH-IY Χιούι, επέβαιναν έξι αμερικανοί πεζοναύτες και δυο νεπαλέζοι στρατιώτες. Έως τώρα δεν έχει υπάρξει δυνατό να αναγνωριστούν τα πτώματα των θυμάτων.

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου βρέθηκαν σε βουνοπλαγιά, σε υψόμετρο περίπου 3.400 μέτρων. Το πλήρωμα εκτελούσε σε ανθρωπιστικές αποστολές για τη στήριξη των πληγέντων από τις ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις των που έχουν χτυπήσει το Νεπάλ κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί και ερευνώνται, όμως πριν την συντριβή μέλη του πληρώματος ανέφεραν στον ασύρματο πως αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα καύσιμα του ελικοπτέρου.

Σχεδόν 8.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των πληγμάτων του Εγκέλαδου στο Νεπάλ.



Πηγή: skai.gr


Αυτό είναι το νέο σύστημα πρόσβασης των υποψηφίων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νέο σύστημα πρόσβασης των υποψηφίων σεΠανεπιστήμια και ΤΕΙ το οποίο αφορά στους μαθητές που φοιτούν σήμερα στη Β Λυκείου.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων το σύστημα κρίνεται ως ισορροπημένο και αυξάνει τις επιλογές των υποψηφίων ενώ δεν προσμετρώνται τα προφορικά και εισάγει την πρόσβαση σε οικονομικές σχολές χωρίς τα μαθήματα της φυσικής και της χημείας. Συμβουλή των ειδικών είναι να παίρνουν οι μαθητές και τα 5 μαθήματα για περισσότερες επιλογές.

Αναλυτικά το σύστημα έχει ως εξής:

Η Γ΄ τάξη Ημερήσιου Γενικού Ενιαίου Λυκείου και η Δ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Ενιαίου Λυκείου χωρίζονται σε τρεις Ομάδες Προσανατολισμού:
•Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών,
•Ομάδα Θετικών Σπουδών και
•Ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου περιλαμβάνει μαθήματα Γενικής Παιδείας και Μαθήματα Προσανατολισμού.

Οι μαθητές υποχρεούνται να παρακολουθούν τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν, καθώς και τα Μαθήματα Γενικής Παιδείας.

Ειδικά οι μαθητές της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου παρακολουθούν και ένα Μάθημα Επιλογής.

Τo ωρολόγιο πρόγραμμα των Μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου είναι το εξής:

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ
•ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ 1
•ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2
•ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 1
•ΙΣΤΟΡΙΑ 2
•ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ και ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 2
•ΒΙΟΛΟΓΙΑ 2
•ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1
•ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ 2 (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά)
•ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 2

ΣΥΝΟΛΟ 15

Β. Το ωρολόγιο πρόγραμμα των Μαθημάτων Προσανατολισμού της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου είναι το εξής:

Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ
•ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 5
•ΙΣΤΟΡΙΑ 3
•ΛΑΤΙΝΙΚΑ 3
•ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 2
•ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ 2

ΣΥΝΟΛΟ 15

Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ
•ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 5
•ΦΥΣΙΚΗ 3
•ΧΗΜΕΙΑ 3
•ΒΙΟΛΟΓΙΑ 2
•ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον) 2

ΣΥΝΟΛΟ 15

Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ
•ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 5
•ΑΟΘ (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) 3
•ΙΣΤΟΡΙΑ 3
•ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον) 2
•ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ 2

ΣΥΝΟΛΟ 15

Γ. Τα Μαθήματα Επιλογής της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου διδάσκονται δύο (2) ώρες και οι μαθητές της επιλέγουν μεταξύ των εξής προσφερόμενων μαθημάτων:

α) Δεύτερη Ξένη γλώσσα (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά),

β) Ελεύθερο Σχέδιο,

γ) Γραμμικό Σχέδιο,

δ) Ιστορία της Τέχνης,

ε) Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών (ΑΟΔΕΥ).

Όσοι μαθητές επιθυμούν να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων Ελεύθερου Σχεδίου και Γραμμικού Σχεδίου, δύνανται να δηλώσουν ότι θέλουν να παρακολουθήσουν και τα δύο μαθήματα, εκ των οποίων το ένα θα διδάσκεται μετά τη λήξη του ημερήσιου ωρολόγιου προγράμματος.

Στη Δ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου δεν προβλέπονται μαθήματα επιλογής.»

Απόλυση Μαθητών Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου

Οι γραπτές απολυτήριες εξετάσεις στην Γ΄ τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στη Δ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα εκτός του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής.

Τα θέματα των απολυτηρίων εξετάσεων ορίζονται αποκλειστικά από τον διδάσκοντα/τους διδάσκοντες, το μάθημα.

Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα.

Η Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Οριζόντιας Πράξης 466112 Προγράμματος ΕΣΠΑ δύναται να λειτουργήσει ως προαιρετικό συμβουλευτικό εργαλείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Για την απόλυση των μαθητών απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ο οποίος προκύπτει από τον Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων. Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου

1.Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι., των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) και Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού διεξάγονται σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής, που προκύπτουν αποκλειστικά από κεντρική επιτροπή εξετάσεων.

2.Οι μαθητές της Γ΄ Τάξης Ημερησίου και Δ΄ Τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα της 20ής Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνουν οριστικά την Αρχική Δήλωση Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού, που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα, προ της λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους.

Έκαστος μαθητής επιλέγει υποχρεωτικά μία (1) Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού.

Οι Ομάδες Προσανατολισμού επιτρέπουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία.

Ως Επιστημονικό Πεδίο νοείται ένα σύνολο ομοειδών ή συγγενών γνωστικών αντικειμένων, που θεραπεύονται από αντίστοιχα τμήματα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Τα Τμήματα των ιδρυμάτων κατατάσσονται σε πέντε Επιστημονικά Πεδία, που ορίζονται ως εξής:

•1ο Επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
•2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
•3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
•4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες της Εκπαίδευσης
•5ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική.

Οι υποψήφιοι για εισαγωγή, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων απόλυσης από το Γενικό Λύκειο και των αποτελεσμάτων των Εξετάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καταθέτουν δήλωση προτίμησης για δύο (2) κατ” ανώτατο όριο Επιστημονικά Πεδία και για συγκεκριμένα τμήματα ή σχολές των πεδίων αυτών.

Ο υποψήφιος που μεταξύ των Τμημάτων που επέλεξε περιέλαβε και Τμήμα για το οποίο απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα ή δοκιμασίες, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά, πρέπει να έχει εξεταστεί το ίδιο έτος στα απαιτούμενα ειδικά μαθήματα ή δοκιμασίες και να έχει επιτύχει βαθμολογία στο καθένα από αυτά τουλάχιστον ίση με το μισό της προβλεπόμενης μέγιστης δυνατής.

1.Οι μαθητές που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα (1) μόνο Επιστημονικό Πεδίο εξετάζονται σε τέσσερα (4) μαθήματα. Οι μαθητές που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο (2) Επιστημονικά Πεδία εξετάζονται και σε ένα πέμπτο (5ο) μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.

2.Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν έναν ή δύο από τους εξής εναλλακτικούς συνδυασμούς μαθημάτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα μαθήματα στα οποία υπάρχουν αυξημένοι συντελεστές βαρύτητας.

Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.

Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

α) Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο κι αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3):
•τα Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού,
•η Ιστορία Ομάδας Προσανατολισμού και
•η Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας).

Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στα Λατινικά της Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο.

Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.

Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

β) Οι εναλλακτικοί συνδυασμοί πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών παρουσιάζονται παρακάτω:

Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

α) Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο κι αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3):
•η Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού,
•η Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού και
•η Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας).

Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξετασθούν στα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου.

Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξετασθούν στη Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.

Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξετασθούν και στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

β) Οι εναλλακτικοί συνδυασμοί πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες:

Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

α) Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο κι αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3):
•τα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού,
•η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ) και
•η Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας).

Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.

Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), τότε έχουν πρόσβαση στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο.



Πηγή : Τribune.gr


Στρατούλης: Αν η συμφωνία είναι η Σκύλλα και η χρεοκοπία η Χάρυβδη εμείς θα περάσουμε ανάμεσα



Στην χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του Economist αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, σχολιάζοντας πως από όσα άκουσε από τον πρωθυπουργό, συμπεραίνει πως ουσιαστικά οι "κόκκινες γραμμές" παραμένουν... "κόκκινες".

Ο Δημήτρης Στρατούλης μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή Καλημέρα του skai και αναφέρθηκε σε όλα τα καυτά ζητήματα της επικαιρότητας.

Χαρακτήρισε εφικτή μία πιθανή συμφωνία πριν την Σύνοδο Κορυφής (σ.σ. προγραμματισμένη για τις 21 Μαϊου), αλλά συμπλήρωσε πως "δεν θα πρέπει να κάνουμε μία συμφωνία για την συμφωνία. Αν θέλαμε να κάνουμε συμφωνία υποταγής, θα μπορούσαμε να το κάνουμε από την πρώτη μας μέρα". "Αγωνιζόμαστε με πάθος να είναι επωφελής η συμφωνία για τον λαό. Αν συνεχίσουμε τις μνημονιακές πολιτικές που μας έφεραν ύφεση 20-25% τότε θα έχουμε τα ίδια" συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός. "Μέτρα ή συμφωνία"; ρωτήθηκε στην συνέχεια ο Δημήτρης Στρατούλης, με την συζήτηση να αποκτά... "μυθικό" πρόσημο.

Ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε αναφέροντας τον Οδυσσέα, την Σκύλλα και την Χάρυβδη: "Αν η επώδυνη συμφωνία είναι η Σκύλλα και η χρεοκοπία είναι η Χάρυβδη εμείς σαν τον Οδυσσέα θα περάσουμε ανάμεσα". "Θέλουμε να συμμετέχουμε ως ισότιμη χώρα στην Ευρώπη και όχι ως προτεκτοράτο", συνέχισε ο Δημήτρης Στρατούλης, και τόνισε για την επικείμενη συμφωνία πως θα προέλθει μέσα από πολιτική λύση: "Η λύση θα είναι πολιτική. Ούτε από τεχνικά κλιμάκια, ούτε από το Brussels Group ούτε από υπαλληλίσκους της τρόικας".

Ακόμη, ο Δημ. Στρατούλης εμφανίστηκε σίγουρος πως η συμφωνία θα είναι τέτοια που θα πάρει στην Βουλή τις ψήφους όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

"Ούτε στον αιώνα τον άπαντα" σχολίασε σχετικά με το ενδεχόμενο να ψηφιστεί από την ελληνική κυβέρνηση σειρά μέτρων που θα έβρισκαν σύμφωνη τη Νέα Δημοκρατία.

"Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρύξουμε 300 θέσεις μονίμων στα ασφαλιστικά ταμεία κι επίσης επιστρέφουν οι 170 που είχαν απολυθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία με το μέτρο της διαθεσιμότητας" δήλωσε ακόμη ο υπουργός.




Πηγή: ethnos.gr






ΗΠΑ: Το ζεύγος Κλίντον εισέπραξε 25 εκατ. από ομιλίες


Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον εισέπραξαν κατά το 2014 από ομιλίες τους ένα ποσό που ξεπερνάει τα 25 εκατομμύρια δολάρια.

Η Χίλαρι και ο Μπιλ Κλίντον εισέπραξαν πάνω από 25 εκατομμύρια δολάρια για τις 100 και πλέον ομιλίες που εκφώνησαν μετά το 2014, σύμφωνα με στοιχεία που υπέβαλε η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον.

Η Χίλαρι Κλίντον, η επικρατέστερη διεκδικήτρια του χρίσματος των Δημοκρατικών για να είναι η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος στις εκλογές του 2016, είχε επίσης έσοδα 5 εκατομμυρίων δολαρίων από το βιβλίο της Hard Choices, το οποίο κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Τα έσοδα των Κλίντον τους τοποθετούν στο κορυφαίο 0,1% του πληθυσμού των ΗΠΑ όσον αφορά τα εισοδήματά τους, σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal. Η οικονομική ανισότητα στις ΗΠΑ είναι μια από τις κεντρικές θεματικές των Δημοκρατικών επί σειρά ετών και τον περασμένο Απρίλιο, η Κλίντον είχε εκφράσει ανησυχία για τις υπέρογκες αμοιβές ορισμένων στελεχών επιχειρήσεων σε ένα μήνυμά της προς τους υποστηρικτές της.

Αλλά και οι ίδιοι οι Κλίντον δέχονται επικρίσεις για τα ποσά τα οποία εισπράττουν για να εκφωνούν ομιλίες: η αμοιβή της Χίλαρι Κλίντον έχει φθάσει έως και τα 250.000 δολάρια ανά ομιλία αφότου εγκατέλειψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2013. Αρκετοί στις ΗΠΑ έχουν επικρίνει την Κλίντον διότι αμείβεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Goldman Sachs, τονίζοντας ότι τα χρήματα αυτά σημαίνουν ότι έχει αναλάβει υποχρεώσεις απέναντί τους.

Πέρυσι η Κλίντον είχε επικριθεί διότι είπε πως η ίδια και ο σύζυγός της ήταν “απένταροι” όταν εγκατέλειψαν τον Λευκό Οίκο το 2001, παρότι ο Μπιλ Κλίντον κέρδισε εκατομμύρια δολάρια από ομιλίες μετά την προεδρία του.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Μάρκο Ρούμπιο επίσης υπέβαλε δήλωση περιουσιακής κατάστασης στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή, σύμφωνα με την εφημερίδα The Washington Post. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οφείλει τουλάχιστον 450.000 δολάρια και έως και 1 εκατ. δολάρια για τρεις υποθήκες. Έχει τραπεζικούς λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου, καταπιστεύματα για τα έξοδα των παιδιών του για τις πανεπιστημιακές τους σπουδές καθώς και μια ενοικιαζόμενη ιδιοκτησία στο Ταλαχάσι. Τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν αξία που κυμαίνεται από 361.018 δολάρια ως και 1.035.000 δολάρια.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή μέσα σε 30 ημέρες από την δημοσιοποίηση της υποψηφιότητάς τους, αν και μπορούν να ζητήσουν δύο παρατάσεις, διάρκειας 45 ημερών.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsit


Νάπολη: Δολοφονικό αμόκ με τέσσερις νεκρούς για μια... μπουγάδα


Η αφορμή του αμόκ που οδήγησε τον ναπολιτάνο νοσοκόμο Τζούλιο Μούρολο να δολοφονήσει την Παρασκευή το απόγευμα τέσσερις ανθρώπους και να τραυματίσει άλλους έξι ήταν, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ένας διαπληκτισμός σχετικά με το σωστό μάκρος του σκοινιού που χρησιμεύει για να απλώνεται η μπουγάδα!

Ο Μούρολο, 48 ετών, καυγάδισε έντονα με τον αδελφό του, με τον οποίο είχε από καιρό χρηματικές διαφορές.
Ο νοσοκόμος δολοφόνησε με κυνηγετικό όπλο τον αδελφό του, την κουνιάδα του και έναν γείτονα, αστυνομικό στο επάγγελμα, ο οποίος παρενέβη σε μια μάταιη προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση.

Στην συνέχεια ο Μούρολο αμπαρώθηκε στο σπίτι του, στο Μιάνο, προάστιο της Νάπολης, και άρχισε να πυροβολεί εναντίον περαστικών στον δρόμο. Με τις σφαίρες του δολοφόνησε έναν νεαρό ανθοπώλη, ο οποίος περνούσε ανυποψίαστος με το μηχανάκι του.

Έξι ακόμη άνθρωποι τραυματίσθηκαν. Εξ αυτών, δυο αστυνομικοί, δυο καραμπινιέροι και ένας περαστικός δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ένας αστυφύλακας δίνει μάχη για να κρατηθεί στην ζωή.

Μετά από μιάμιση ώρα έντασης - αλλά και επικοινωνίας, σε κάποιες στιγμές με τους αστυνομικούς - ο Μούρολο παραδόθηκε. Οι αστυνομικοί τον μετέφεραν αμέσως στην φυλακή, διότι ήταν σαφές ότι υπήρχε κίνδυνος να επιχειρήσουν, οι κάτοικοι, να του επιτεθούν και να τον λιντσάρουν.


«Μην με σκοτώσετε, έκανα μια βλακεία» είπε στους αστυνομικούς και τους καραμπινιέρους, μόλις βγήκε από το διώροφο κτήριο στο οποίο ζούσε. Η τελετή εγκαινίων ενός νέου σταθμού που είχε προγραμματισθεί για το Σάββατο, στη Νάπολη ακυρώθηκε σε ένδειξη πένθους , όπως και μια συγκέντρωση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, στην οποία αναμενόταν να συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.


Πηγη : tanea.gr



Απίστευτο! Οι γυναίκες ξοδεύουν πέντε ώρες την εβδομάδα για... selfies!



Είναι απίστευτο πως κάθε νέα τεχνολογική τάση επηρεάζει πλέον με ταχύτατους ρυθμούς την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλάζοντας σε πολλές περιπτώσεις... συμπεριφορές αιώνων. Οπως συμβαίνει με τις selfies φωτογραφίες.

Προβληματισμό προκαλούν τα συμπεράσματα έρευνας στη Βρετανία για το πόσο χρόνο χάνουμε στην προσπάθειά μας να τραβήξουμε την... ιδανική «αυτοφωτογραφία» που στη συνέχεια θα ανεβάσουμε στα social media κερδίζοντας τις εντυπώσεις των άλλων. Και όπως αποδεικνύεται οι γυναίκες παίρνουν αυτή την υπόθεση πολύ σοβαρά. Πάρα πολύ πιο σοβαρά από όσο θα έπρεπε ή αξίζει.

Ιδιαίτερα οι νεαρές γυναίκες ηλικίας από 16 έως 25 ετών αφιερώνουν πέντε ώρες την εβδομάδα στη λήψη selfies φωτογραφιών.

Σας φαίνεται υπερβολικός αυτός ο χρόνος; Υπολογίστε τότε ότι κάθε νεαρή κοπέλα τραβά κατά μέσο όρο τρεις selfies την ημέρα, ξοδεύοντας 16 λεπτά για την κάθε μια.

Διάστημα στο οποία πρέπει να... ετοιμαστούν ως άλλες σταρ, με χτένισμα, μακιγιάζ και αμέτρητες... πόζες έως ότου βρεθεί η κατάλληλη γωνία λήψης, σε συνδυασμό με την επιθυμητή έκφραση του προσώπου.

Ο σκοπός άλλωστε είναι... ιερός αφού συνεπάγεται πολλά... «likes» και νέους «φίλους» στο Διαδικτυο! Σημεία των καιρών...


Πηγή : imerisia.gr


Αίγυπτος: Σε θάνατο καταδικάστηκε ο Μοχάμεντ Μόρσι


Ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό το 2013, καταδικάστηκε σήμερα σε θάνατο από δικαστήριο του Καϊρου για συνωμοσία με ξένες, ένοπλες οργανώσεις εναντίον της Αιγύπτου και για τον ρόλο του σε μαζικές αποδράσεις από φυλακές της χώρας το 2011.

Εκτός από τον Μόρσι, στην εσχάτη των ποινών καταδικάστηκαν και άλλοι 100 κατηγορούμενοι, μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων. Μεταξύ αυτών είναι και ένας εκ των ηγετών οργάνωσης, ο Καϊράτ ελ-Σατέρ, και 15 άλλα ηγετικά πρόσωπα.

Πριν από την ανάγνωση της απόφασης, ο Αιγύπτιος πρώην πρόεδρος, καθισμένος σε ένα ειδικό κλουβί μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και φορώντας την μπλε στολή των φυλακισμένων, ύψωσε τις γροθιές του στον αέρα.

Ο αξιωματούχος της Αδελφότητας Αμρ Νταράγκ καταδίκασετην απόφαση και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση.

«Πρόκειται για μία πολιτική ετυμηγορία, για ένα έγκλημα που πρόκειται να διαπραχθεί και θα πρέπει να ανακληθεί από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε  ο Νταράγκ, ο συνιδρυτής του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, πολιτικού βραχίονα της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ηγέτης του κράτους της βόρειας Αφρικής εκτίει ήδη ποινή 20 ετών, μετά την καταδίκη του στις 21 Απριλίου για κατηγορίες που αφορούσαν εμπλοκή του στην δολοφονία διαδηλωτών τον Δεκέμβριο του 2012.


Πηγή : kathimerini.gr


Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, με ή χωρίς συμφωνία



Ας πάρουμε την πιο αισιόδοξη εκδοχή για την κυβέρνηση.

Ότι δηλαδή η συμφωνία, λύση -ας τη βαφτίσει όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ- περνά από τη Βουλή με μικρές απώλειες για το κυβερνών κόμμα, οι δόσεις και τα ευρώ πέφτουν στη συνέχεια σαν βροχή. Υπάρχουν έστω αχνές ενδείξεις πως στη χώρα τον Σεπτέμβριο, εάν όλα αυτά συμβούν, η διοίκηση, η οικονομία, οι αγορές, θα λειτουργούν σε κανονικές συνθήκες; Ότι θα βαδίζουμε σε έξοδο από την ειδική κατάσταση, ότι θα προσδοκούμε συμμετοχή στο φθηνό χρήμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, όπως όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ;

Φοβάμαι πως είτε τον Σεπτέμβρη είτε τον Νοέμβρη, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν θα είναι πειστικά θετική. Που σημαίνει πως δεν θα προβλέπονται βάσιμα, εφαρμογή των συμφωνημένων, καθώς και επενδύσεις και σχέδια επενδύσεων σε τέτοιο μέγεθος ώστε να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη. Ακόμη και υιοθετώντας λοιπόν την πιο αισιόδοξη εκδοχή για τα ζητήματα του σήμερα, το αύριο δεν προκύπτει ελπιδοφόρο. Τα παραπάνω είναι σκέψεις που τις κάνουν πολλοί βλέποντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό. Αυτό δυσκολεύει κάθε απόπειρα συμφωνίας. Γιατί έτσι οι εγγυήσεις εφαρμογής της συμφωνίας αυξάνονται καθημερινά από τους εταίρους. Και παράλληλα οι αντιδράσεις για τους όρους της συμφωνίας αυξάνονται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια είμαστε σε τέλειο κυβερνητικό αδιέξοδο.

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω το γιατί.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει καταρρεύσει. Το πότε θα δώσουν το πιστοποιητικό τα ΑΤΜ ή οι δημοσκοπήσεις είναι απλά θέμα χρόνου. Έχει καταρρεύσει για τρεις λόγους.

1.  Ως αποτυχημένοι και αναξιόπιστοι διαπραγματευτές. Στη μοναδική δουλειά, που υποτίθεται ότι κάνει εδώ και τέσσερις μήνες, στις διαπραγματεύσεις έχει αποτύχει και παραπληροφορεί. Συστηματικά, περισσότερες από δέκα φορές μέχρι σήμερα, τη Δευτέρα ανακοινώνουν αναμενόμενη συμφωνία και Πέμπτη ή Παρασκευή από ξένους μαθαίνουμε πως τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται. Έχουμε αποξενωθεί κάθε συμμαχίας στην Ευρώπη και εξάντλησαν ολόκληρο το κεφάλαιο συμπάθειας που δημιούργησε η κρίση αλλά και η εκλογή. Ποιος πλέον να τους πιστέψει, τι να διαπραγματευθούν;

2.  Ως κακοί κυβερνήτες. Δεν γνωρίζουν από διακυβέρνηση, ενώ καθοδηγούνται από ρετάλια σκέψης του προηγούμενου αιώνα που τα αναπαράγουν φωναχτά και καθημερινά στα κανάλια. Υποσχέθηκαν ανάπτυξη και η οικονομία έχει ξαναπεράσει στην ύφεση. Οι αντιλήψεις πολλών υπουργών αλλά, ακόμη πιο επικίνδυνο, η διάχυτη κομματική γνώμη για το τι είναι δημόσιο, πώς κινείται η οικονομία, πώς είναι ο κόσμος σήμερα απηχούν κακό μαρξισμό του '50. Αποδεικνύονται ανιστόρητοι νοσταλγοί του παρελθόντος, χωρίς επαφή με την πραγματικότητα. Ως αποτέλεσμα η διοίκηση παραλύει, τα σχέδια επενδύσεων ακυρώνονται ή καρκινοβατούν. Ακόμη και τα αυτονόητα ΟΛΠ, Ελληνικό, περιφερειακά αεροδρόμια καθυστερούν με ανόητους όρους δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης.

3.  Ως πολιτικά ανεπαρκείς. Στην πολιτική έχουμε αποδεχθεί ότι λέγονται κάποια ψέματα, κάποιες υπερβολές, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός προσωπικά έχουν δεθεί χειροπόδαρα από τα λόγια των ψευδαισθήσεών τους. Δεν μπορούν να υποχωρήσουν εντελώς, να στρίψουν 360 μοίρες και να παραμείνουν κυβέρνηση. Όμως ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται. Το δημοσιονομικό κενό που αυξήθηκε θέλει κάλυψη άρα μέτρα, δηλαδή φόρους. Είτε στο μέιλ του Χαρδούβελη είτε στο τουίτερ του Βαρουφάκη. Ασφαλιστικό, εργασιακά, δημόσια διοίκηση θέλουν αλλαγές. Όχι κατ’ ανάγκη αυτές που λέει η τρόικα αλλά σοβαρές αλλαγές και δίκαιες περικοπές. Δεν είναι σε θέση να τις κάνουν γιατί δεν τις πιστεύουν και τις έχουν δαιμονοποιήσει.

Ας δούμε πιο αναλυτικά το θέμα εφαρμοσιμότητας μιας συμφωνίας. Είναι σε θέση αυτή η κυβέρνηση, αυτή η διοίκηση, να την εφαρμόσουν αποτελεσματικά;

Πιστεύω πως όχι, για δυο λόγους

1. Αδυναμία εφαρμογής μέτρων:

Ο ΦΠΑ που λέγεται πως θα ανέβει, στο κομμάτι των υπηρεσιών και επιχειρήσεων, θα εισπράττεται με ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία, γιατί ο κόσμος έχει ήδη ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή της νομιμότητας. Για λόγους επιβίωσης αλλά και με νοηματικό συμψηφισμό ηθικής νομιμοποίησης και δικαίωσης. Όταν το κράτος δεν πληρώνει, όταν η βία στα πανεπιστήμια κάθε μέρα νομιμοποιείται, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τη διακυβέρνηση κουβέντα καφενείου, όπου ο κάθε πρώην ΚΟΒάρχης κάνει μια δήλωση περί δανειστών, καπιταλισμού, κόκκινων γραμμών και συμφωνίας, τότε ο συγχυσμένος πολίτης απλά καθηλώνεται ανάμεσα στον φόβο και στην οργή. Δεν έχει μέτρο, γράδο και πυξίδα νομιμότητας άλλα από το συμφέρον του, όσο και όποτε μπορεί να το προσδιορίσει. Θα κάνει του κεφαλιού του και θα πληρώνει, όταν, όποτε και όσο τον βολεύει. Κι αν όχι σε αυτή την περαίωση, στην επόμενη.

2. Αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων:

Η Ελλάδα παρέχει επενδυτικές ευκαιρίες με μια απαράβατη προϋπόθεση. Συστημική, δηλαδή πολιτική, φορολογική και διοικητική σταθερότητα. Αλλιώς το ρίσκο της επένδυσης μεγαλώνει και άρα οι υποψήφιοι επενδυτές θα ζητήσουν μεγαλύτερα ανταλλάγματα. Ποιος θα τα δώσει; Ο Λαφαζάνης που αγωνίζεται για τη διόγκωση του δημόσιου τομέα; Ο Σταθάκης που αναζητά μακάρια «άλλα μοντέλα ιδιωτικοποιήσεων»; Ποιος θα τα εγκρίνει; Η πρόεδρος της Βουλής;

Χωρίς επενδύσεις η οποιαδήποτε συμφωνία δεν μπορεί να περπατήσει γιατί δεν θα υπάρχουν δουλειές και χρήματα. Στον κόσμο αυτόν δεν υπάρχουν θαύματα. Η Αγιά Βαρβάρα μπορεί να δίνει κουράγιο στους άθλια νοσηλευόμενους απελπισμένους, αλλά οι επενδύσεις έχουν άλλη διαδρομή. Κανείς δεν θέλει να γυρίσει πίσω στη διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Κανείς από τους δύο δεν μπορεί να είναι ξανά σε κυβέρνηση. Κι όσο η Ν.Δ. δεν αλλάζει ηγεσία, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν θα μεταβληθούν.

Όμως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μείνει για πολύ ακόμη. Αν και γέννησε ελπίδες. τελικά το μόνο που κατάφερε είναι να μας σπρώξει ακόμη ένα βήμα προς την παρακμή.



Γιάννης Αναστασάκος 

Πηγή : protagon.gr


Ανεβάζει... "στροφές" και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος


Αυξημένη κινητικότητα του Έλληνα επιτρόπου στα εσωτερικά της ΝΔ και όχι μόνο

Αυξημένη κινητικότητα παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Με αξιοσημείωτη ταχύτητα και ευνοούμενος από την συγκυρία στον τομέα αρμοδιότητάς του στην Κομισόν, έχει επουλώσει τις πληγές που προκάλεσε το άδειασμά του από τον ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε πρώτη φάση, έχει αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό βοήθησαν τα οδυνηρά γεγονότα με τα κύματα μεταναστών που οδήγησαν σε αποφάσεις εντός της Ευρωπαικής Ενωσης, ευνοικές για την χώρα μας που δεν θα είχαν επιτευχθεί χωρίς την σημαντική δουλειά του Έλληνα επιτρόπου.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την έντιμη στάση του Αβραμόπουλου και μάλιστα τον ευχαρίστησε θερμά γι αυτό, κάτι που έγινε αφορμή για να συζητήσουν και τις πολιτικές εξελίξεις.

Οι πληροφορίες από το στρατόπεδο της ΝΔ, θέλουν τον Επίτροπο να έχει συζητήσεις και με το Ποτάμι ενώ διατηρεί πάντα τις πολιτικές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ.



Πηγή : parapolitika.gr


Αρχηγική εμφάνιση Κυριάκου Μητσοτάκη. Μίλησε για απώλεια δεδηλωμένης και… νέα κυβέρνηση



“Βόμβα” Κυριάκου για απώλεια δεδηλωμένης και… νέα κυβέρνηση

«Εάν η κυβέρνηση σε αυτήν την ψηφοφορία για τη συμφωνία – εφόσον την κλείσει και τη φέρει στη Βουλή – χάσει παραπάνω από 13 βουλευτές υπάρχει την επόμενη ημέρα ζήτημα δεδηλωμένης». Την επισήμανση αυτή έκανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα, Σάββατο 16 Μαΐου, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στην εκπομπή «Καλημέρα», του δημοσιογράφου, Γιώργου Αυτιά.

Ειδικότερα, στην ερώτηση τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία στην περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει μια συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

«Αν η συμφωνία περάσει – ενδεχομένως με ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης – με διαρροές από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τίθεται την επόμενη ημέρα ζήτημα δεδηλωμένης.

 Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να χάνει ενδεχομένως ένα μεγάλο κομμάτι της δύναμής της, να στηρίζεται ενδεχομένως – όλα αυτά είναι υποθετικά σενάρια – στην αντιπολίτευση για να περάσει τη συμφωνία και την επόμενη ημέρα να συνεχίζει αμέριμνη να κυβερνάει ωσάν να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

 Εάν η κυβέρνηση σε αυτήν την ψηφοφορία για τη συμφωνία – εφόσον την κλείσει και τη φέρει στη Βουλή – χάσει παραπάνω από 13 βουλευτές υπάρχει την επόμενη ημέρα ζήτημα δεδηλωμένης.

 Και ναι μεν μπορεί να έχουμε συμφωνία, αλλά η κυβέρνηση σε αυτήν τη μορφή δεν θα μπορεί να συνεχίσει».



Πηγή : ysterografa.gr


Τροχονόμος χτύπησε πεζή με σφυρί επειδή πέρασε με κόκκινο


Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στην ανατολική επαρχία Shandong της Κίνας.

Μία εθελόντρια τροχονόμος επιτέθηκε με σφυρί και χτύπησε βίαια στο κεφάλι μία πεζή, επειδή διέσχισε τον δρόμο ενώ το

φανάρι ήταν κόκκινο.

Είχε προηγηθεί εντολή της τροχονόμου να μην περάσει τον δρόμο. Η πεζή την αγνόησε και μόλις άναψε το πράσινο στον σηματοδότη, η δράστιδα την πλησίασε με ταχύ βήμα και άρχισε να την χτυπά με μανία.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα People's Daily Online, οι δύο γυναίκες είχαν λογομαχήσει αρκετές φορές κατά το παρελθόν, καθώς η πεζή αγνοούσε συστηματικά τις υποδείξεις της τροχονόμου.

Το θύμα, το οποίο έμεινε αναίσθητο στη μέση του δρόμου, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται.

Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, η... ευέξαπτη γυναίκα προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λέγοντας ότι για το περιστατικό ευθύνεται το θύμα που παραβίασε τον σηματοδότη.

Έπειτα από το περιστατικό, η τροχονόμος συνελήφθη.

Σημειώνεται ότι στην Κίνα θεωρείται παράνομο αν κάποιος διασχίσει τον δρόμο αγνοώντας τα σήματα κυκλοφορίας και τιμωρείται με πρόστιμο 10 γιουάν.






Πηγή zougla.gr


Στην Ελβετία έπιασαν το δολοφόνο του 30χρονου



Στην Ελβετία, όπου και είχε διαφύγει, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο δολοφόνος του 30χρονου σεφ, Νίκου Παπουτσιδάκη, τον οποίο πυροβόλησε και σκότωσε με καλάσνικοφ τα ξημερώματα της 2ας Ιουνίου του 2012, στην πυλωτή της πολυκατοικίας του, στην Καισαριανή.

Τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής είχαν ταυτοποιήσει το δράστη και είχε εκδοθεί εις βάρος του Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης για ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, απόπειρα διακεκριμένης κλοπής και παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Ο συλληφθείς μαζί με συνεργούς του προσπάθησαν εκείνο το ξημέρωμα να κλέψουν το αυτοκίνητο τού 30χρονου, αλλά έγιναν αντιλληπτοί. Το θύμα, μαζί με τον 35χρονο σήμερα αδερφό του, κατέβηκαν στο ισόγειο για να τους σταματήσουν και οι κλέφτες, μόλις τους είδαν, άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν θανάσιμα τον 30χρονο και πολύ σοβαρά τον αδερφό του.

Από την Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιούνται ενέργειες, σε συνεργασία με την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών,  για την έκδοση του διωκόμενου στη χώρα μας.

Η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων, για την ανταλλαγή πληροφοριών, μέσω των διεθνών διαύλων αστυνομικής συνεργασίας (Interpol – Europol – Sirene), με σκοπό τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που διώκονται με διεθνείς διωκτικούς τίτλους.



Μανώλης Ασαριώτης


Πηγή : bloko.gr


Ειδικές «έξυπνες» κάλτσες για διαβητικούς!



Γερμανοί ερευνητές ανέπτυξαν ειδικές κάλτσες με ενσωματωμένους αισθητήρες που παρακολουθούν την πίεση αποτρέποντας τις επικίνδυνες για τους διαβητικούς πληγές στα πόδια.

Οι διαβητικοί συχνά έχουν λίγη αίσθηση στα πόδια τους και δεν αντιλαμβάνονται τα σήματα πίεσης ή θερμοκρασίας εκεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απαρατήρητες πληγές που στην συνέχεια εξελίσσονται σε αποστήματα, με συνέπεια πολλοί να πρέπει να υποστούν ακρωτηριασμό των δακτύλων ή των ποδιών τους… Τώρα, ερευνητές του Fraunhofer-Institut für Silicatforschung ISC στο Würzburg σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους στο αντίστοιχο Ινστιτούτο για τα ολοκληρωμένα κυκλώματα (Fraunhofer-Institut für Integrierte Schaltungen IIS) στο Erlangen, ανέπτυξαν ειδικές κάλτσες για διαβητικούς οι οποίες χρησιμοποιώντας καινοτόμο τεχνολογία ενσωματώνουν ένα σύστημα αισθητήρων που προειδοποιεί όταν η πίεση στα πόδια είναι πολύ υψηλή.

Για την πρόληψη πληγών που δύσκολα θεραπεύονται, οι κάλτσες ενσωματώνουν στο πέλμα, την πτέρνα, τον ταρσό και τους αστραγάλους 40 εξαιρετικά λεπτούς διηλεκτρικούς αισθητήρες από μεμβράνες ελαστομερούς σιλικόνης που μετρούν την κατανομή φορτίου στα πόδια των πασχόντων –κάτι που κανονικά κάνουν τα νεύρα των ποδιών. Οι αισθητήρες παρέχουν την δυνατότητα τρισδιάστατων μετρήσεων και σε περίπτωση που ο διαβητικός έχει παραμείνει όρθιος για πολλή ώρα, προειδοποιούν για την αυξανόμενη πίεση μεταδίδοντας τις σχετικές τιμές μέσω αγώγιμης κλωστής σε μια ασύρματη μονάδα.

Η μονάδα καταγράφει τις μετρήσεις και τις αναμεταδίδει –ασύρματα– σε ένα smartphone ή τάμπλετ, ενημερώνοντας τον ασθενή ότι είναι ώρα να αλλάξει θέση των ποδιών ή κατανομή βάρους! Από την στιγμή που οι κάλτσες θα παράγονται μαζικά, το κόστος ανά ζεύγος σύμφωνα με τον επιστημονικό ερευνητή Δρ. Bernhard Brunner δεν θα υπερβαίνει τα 250 ευρώ. Το πρωτότυπο θα παρουσιασθεί στην έκθεση SENSOR+TEST 2015 (Αίθουσα 12, Περίπτερο 537) που θα πραγματοποιηθεί στην Νυρεμβέργη από 19 έως 21 Μαΐου.

Αλέξανδρος Θεολόγου




Πηγή : iatropedia.gr


Final-4: Η Ρεάλ έδωσε... ραντεβού στον τελικό με Ολυμπιακό


Η "Βασίλισσα" ξεπέρασε το εμπόδιο της Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς με 96-87 κι έτσι θα βρεθεί για τρίτη φορά στην ιστορία των Final 4 αντιμέτωπη με τον Ολυμπιακό σε τελικό της Euroleague

Με σημείο αναφοράς την άμυνα της, η Ρεάλ Μαδρίτης έστησε πάρτι στο "σπίτι" της, επικρατώντας πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό 96-87 της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ και προκρίθηκε για τρίτη σερί χρονιά στον τελικό της Euroleague, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό

Η αναμέτρηση ήταν αμφίρροπη μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο. Η Ρεάλ ήταν αυτή που εκμεταλλεύτηκε -αρχικά- τα λάθη της Φενέρμπαχτσε και με τους Φερνάντες και Ροντρίγκεθ να σκοράρουν είχε μικρό προβάδισμα. Οι Τούρκοι όμως ήταν δυνατοί μέσα στη ρακέτα (κυρίως με τον Βέσελι) και ολοκλήρωσαν την περίοδο προηγούμενοι με 21-20.

Η παρουσία του Νοτσιόνι -σε άμυνα και επίθεση- αλλά κυρίως τα συνεχόμενα καλάθια του Αγιόν έβαλαν τους Μαδριλένους σε θέση... οδηγού, κάνοντας τους Τούρκους οπαδούς στις εξέδρες να σιωπήσουν. Η άμυνα των γηπεδούχων ήταν υποδειγματική, η κυκλοφορία της μπάλας ταχύτατη και το σόου από τα 6,75 (8/14) δημιούργησε το 55-35 του ημιχρόνου

Το “πάρτι” της Ρεάλ συνεχίστηκε στις αρχές της επανάληψης, αλλά η Φενέρ έγινε πιο δυνατή στην άμυνα της και έριξε τη διαφορά από τους 20 πόντους (67-53), κυρίως με τα καλάθια του Μπιέλιτσα. Το παιχνίδι πήγε να... στραβώσει για τους Μαδριλένους, αλλά ο Ροντρίγκεθ (με ένα τρίποντο και μια ασίστ σε Αγιόν), αλλά και ο Νοτσιόνι (με μια απίστευτη τάπα) βοήθησαν στο 76-59 της τρίτης περιόδου

Οι γηπεδούχοι διαχειρίστηκαν σωστά το προβάδισμα τους στην τελευταία περίοδο, χρησιμοποιώντας όλο το χρόνο των επιθέσεων τους. Αυτό που είχε ενδιαφέρον ήταν να δούμε πόσους... τσαμπουκάδες θα είχε ο Ρούντι Φερνάντες με διάφορους παίκτες της Φενέρ και πόσα σκληρά φάουλ θα έκαναν οι δυο ομάδες, αφού η αναμέτρηση είχε αρκετή ένταση. Το ματς δεν “γύρισε”, παρά τις προσπάθειες του Γκάουντλοκ (η διαφορά έπεσε στους 10 π.) και οι Μαδριλένοι πέρασαν στον τελικό με 96-87

Τα δεκάλεπτα: 20-21, 55-35, 76-59, 96-87



Πηγή : newsit.gr


Παπαδημούλης : Ο χρόνος πιέζει, επείγει η λύση



«Χρειάζεται συμφωνία, χρειάζεται λύση που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανασάνει και να αναπτυχθεί έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη, μείωση ανεργίας και σταδιακή διόρθωση των αδικιών και επούλωση των πληγών που προκάλεσε 5 χρόνια το Μνημόνιο», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Παραμένουν σοβαρές διαφορές και προβλήματα, ο χρόνος πιέζει και επείγει αυτή η λύση, που να είναι βιώσιμη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «έχει πάρει την υπόθεση επάνω του».

Ο Δ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι «η μη λύση ζημιώνει πάρα πολύ και τους δανειστές, γιατί αποσταθεροποιεί την ευρωζώνη, είναι πάρα πολύ ακριβή, ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου, σε μια στιγμή που φουντώνουν τα σενάρια για Brexit - δηλαδή, για έξοδο της Βρετανίας - τη στιγμή που η άκρα δεξιά, στο πρόσωπο της Μαρίν Λεπέν, σηκώνει τη σημαία της διάλυσης του ευρώ».

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι «να κλειστούν τα τεχνικά κλιμάκια σε ένα δωμάτιο μέχρι να βγει λευκός καπνός και, όπου παραμένουν αποστάσεις πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες οι ηγέτες στο επίπεδο που συζητούν, που σημαίνει Τσίπρας, Μέρκελ, Γιούνκερ, Τουσκ και με την θεσμική της ανεξαρτησία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», τόνισε.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «το χειρότερο σενάριο είναι ο ξαφνικός θάνατος και η χρεοκοπία και αυτή η κυβέρνηση και ο Τσίπρας δεν έχουν αποφασίσει να αποτελέσουν σύντομη αριστερή παρένθεση».


Πηγή : Nooz.gr


Αυξάνονται οι συλλήψεις για διακίνηση μεταναστών στην Θεσσαλονίκη


Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. για διακίνηση προσφύγων ή μεταναστών. Μόνο το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκε από υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας η εξιχνίαση τεσσάρων περιπτώσεων λαθροδιακίνησης.

Συνολικά συνελήφθησαν εννέα άτομα που μετέφεραν με οχήματα 44 αλλοδαπούς. Στο επίκεντρο των αστυνομικών επιχειρήσεων βρίσκονται -κυρίως- τα δρομολόγια με κατεύθυνση τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αποκαλύφθηκε σε αγροτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου συνελήφθησαν ένας Τούρκος 31 ετών κι ένας 28χρονος Ιρακινός. Σε όχημα, τύπου βαν που οδηγούσε ο πρώτος, βρέθηκαν «στοιβαγμένοι» 26 αλλοδαποί, ανάμεσά τους και τρεις ανήλικοι, από τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη και το Ιράκ. Όπως προέκυψε, οι κατηγορούμενοι ως διακινητές επρόκειτο να μεταφέρουν τους αλλοδαπούς προς τους Ευζώνους, απ' όπου οι τελευταίοι εκτιμάται ότι θα επιχειρούσαν, μέσω της ΠΓΔΜ, να φτάσουν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Για την μεταφορά τους θα κατέβαλλαν 100 ευρώ, ο καθένας.

Επίσης, στην περιοχή των Ευζώνων εντοπίστηκαν τρεις Έλληνες να μεταφέρουν 13 Αφγανούς, με δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα. Συνελήφθησαν δύο 37χρονοι και μία 35χρονη, ενώ κατασχέθηκαν 780 ευρώ, όπως επίσης ποσότητα ναρκωτικών που βρέθηκε στην κατοχή ενός εκ των δύο ανδρών.

Ακόμη, 46χρονος Έλληνας συνελήφθη κοντά στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ διότι μετέφερε με Ι.Χ. αυτοκίνητο τρεις Σύρους πρόσφυγες,



Πηγή


Νάπολη: 48χρονος άνοιξε πυρ από το μπαλκόνι του σκοτώνοντας 4



Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο 48χρονος νοσοκόμος που δεν είχε ποινικό μητρώο, άνοιξε πυρ έπειτα από έναν καυγά με τη σύζυγό του, τον αδελφό του και την κουνιάδα του, τους οποίους, όπως όλα δείχνουν, σκότωσε.

Ένας 48χρονος άνδρας σκότωσε 4 ανθρώπους με κυνηγητικό όπλο και τραυμάτισε άλλους 6 όταν άρχισε να πυροβολεί από το μπαλκόνι του στη Νάπολη προτού συλληφθεί, γνωστοποίησαν οι αρχές.

«Ο απολογισμός είναι 4 νεκροί, περιλαμβανομένου ενός υπαστυνόμου της δημοτικής αστυνομίας, που ήταν γείτονας του δράστη και ήταν ο πρώτος που επενέβη» διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας.

«Εντοπίσαμε επιπλέον δύο νεκρούς στο μπαλκόνι του διαμερίσματός του. Υποθέτουμε ότι πρόκειται για μέλη της οικογένειάς του όμως δεν είχαν πάνω τους ταυτότητες προκειμένου να τους αναγνωρίσουμε άμεσα. Το τέταρτο θύμα ήταν ένας πολίτης, ένας περαστικός στο δρόμο» σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο 48χρονος νοσοκόμος που δεν είχε ποινικό μητρώο, άνοιξε πυρ έπειτα από έναν καυγά με τη σύζυγό του, τον αδελφό του και την κουνιάδα του, τους οποίους, όπως όλα δείχνουν, σκότωσε.

Κατόπιν ταμπουρώθηκε στο διαμέρισμα και απειλούσε ότι θα το ανατίναζε με φιάλες υγραερίου.

Δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι και τον συνέλαβαν.



Πηγή


Ισπανία: Το έσκασε ταύρος και τραυμάτισε 11



Ένδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν την Παρασκευή στην Ταλαβέρα ντε λα Ρέινα, μία πόλη στην κεντρική Ισπανία, από έναν ταύρο που το έσκασε κατά τη μεταφορά του προς τις αρένες της πόλης στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ ταυρομαχιών.

Ένα παιδί 9 ετών, που τραυματίστηκε στο πρόσωπο, διακομίστηκε στη Μαδρίτη, ενώ ένας άνδρας 30 ετών, τον οποίο ο ταύρος τραυμάτισε με τα κέρατά του στον αριστερό μηρό, πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας της περιοχής.

Οι υπόλοιποι τραυματίες υπέστησαν ελαφρύτερα τραύματα και τέσσερις εξ αυτών επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Το ζώο το έσκασε γύρω στις 14:30 ώρα Ελλάδας υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, κατά την εκφόρτωσή του κοντά στις αρένες όπου θα διεξαχθούν αυτό το Σαββατοκύριακο ταυρομαχίες στο πλαίσιο της εορτής του Αγίου Ισιδώρου, πολιούχου της Ταλαβέρας και της Μαδρίτης.

Ο ταύρος διέφυγε με κατεύθυνση την πόλη έως ότου οι δημοτικοί υπάλληλοι που τον ακολουθούσαν με το αυτοκίνητο τον σταμάτησαν παρασύροντάς τον με το όχημα.


Πηγή : nooz.gr


Θανατική ποινή για τον βομβιστή της Βοστώνης Τζοκάρ Τσαρνάεφ


Σε θάνατο καταδικάστηκε ο βομβιστής της Βοστώνης Τζοκάρ Τσαρνάεφ.

Ο Τσαρνάεφ παρέμεινε ανέκφραστος και αμίλητος στο άκουσμα της απόφασης των ενόρκων, οι οποίοι μετά από 14 ώρες διαβούλευσης απέρριψαν πολλά από τα ελαφρυντικά που προσπάθησε να παρουσιάσει η υπεράσπιση. Η εκτέλεση θα πρέπει να γίνει με θανατηφόρα ένεση, όμως η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ, καθώς οι δικηγόροι του 21χρονου αναμένεται να ασκήσουν έφεση.

Ο 21χρονος πλέον Τσαρνάεφ είχε κριθεί ένοχος για 30 κατηγορίες για τη συμμετοχή του στη διπλή βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013, η οποία είχε προκαλέσει το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα 264.

Πολλές από τις κατηγορίες για τις οποίες είχε κριθεί ένοχος επέσυραν την εσχάτη των ποινών. Η μοναδική εναλλακτική καταδίκη ήταν η ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής.

Ο Τσαρνάεφ παρέμεινε ανέκφραστος και αμίλητος στο άκουσμα της απόφασης των ενόρκων, ενώ επιζήσαντες και συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης έκλαιγαν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο πατέρας του 21χρονου, που κατοικεί στην περιοχή του Νταγκεστάν στη Ρωσία, έβγαλε μια φωνή μόλις έμαθε την απόφαση από δημοσιογράφο του Associated Press, και αμέσως έκλεισε το τηλέφωνο.

Οι ένορκοι, οι οποίοι συνεδρίαζαν επί 14 ώρες έως ότου να καταλήξουν ομόφωνα στην απόφασή τους, απέρριψαν πολλά από τα ελαφρυντικά που προσπάθησε να παρουσιάσει η υπεράσπιση. Κανένας από τους 12 ενόρκους δεν πείστηκε πως ο 21χρονος έχει επιδείξει μεταμέλεια για τις πράξεις του.

Οι συνήγοροι του Τσαρνάεφ παραδέχτηκαν από την έναρξη της δίκης πως ο εντολέας τους συμμετείχε στις επιθέσεις, όμως προσπάθησαν να τον παρουσιάσουν ως έναν νέο που απλώς ακολουθούσε τον μεγαλύτερο αδελφό του, Ταμερλάν, τον οποίο και εμφάνισαν ως εγκέφαλο πίσω από το τρομοκρατικό σχέδιο. Ωστόσο, μόνο τρεις ένορκοι δέχτηκαν αυτό το επιχείρημα ως ελαφρυντικό.

Ο Ταμερλάν σκοτώθηκε λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις, κατά τη διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού που εξαπέλυσαν οι Αρχές για τη σύλληψη των αδελφών Τσαρνάεφ. Ένας αστυνομικός έπεσε νεκρός από τα πυρά του κατά τη διάρκεια της πολυήμερης καταδίωξης.

Η καταδίκη του Τσαρνάεφ πάντως δεν σημαίνει αυτόματα και την θανάτωσή του. Από το 1988, μόνο τρεις από τους 74 καταδικασθέντες σε θάνατο για ομοσπονδιακά εγκλήματα έχουν τελικά εκτελεσθεί, ενώ παράλληλα οι δικηγόροι του αναμένεται να ασκήσουν έφεση.

Ο 21χρονος δικάστηκε με βάση την ομοσπονδιακή νομοθεσία, που επιτρέπει την εσχάτη των ποινών. Η πολιτεία της Μασαχουσέτης, όπου διέπραξε τα εγκλήματά του έχει καταργήσει τη θανατική ποινή.



Πηγή: skai.gr


Οι τέσσερις προϋποθέσεις για την επίτευξη έντιμης συμφωνίας



Στις τέσσερις προϋποθέσεις ώστε να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως με την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου επετευχθεί η μετατόπιση των δανειστών από την μνημονιακή πολιτική, αλλά και η στροφή προς την αναζήτηση ενός κοινού εδάφους.

«Αυτή την απόφαση τη σεβόμαστε. Εξάλλου, για να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία λύσης θα πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σέβονται αυτή τη συμφωνία. Η διαρκής απαίτηση για ισοδύναμα μνημονιακής λογικής δεν βοηθούν την διαπραγματευτική διαδικασία», σημείωσε χαρακτηρισιτκά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Διαπραγματευόμαστε για την επίτευξη μιας έντιμης συμφωνίας, που θα τερματίζει την λιτότητα, θα αποκαθιστά την ρευστότητα και θα ανοίγει αναπτυξιακή προοπτική. Διαπραγματευόμαστε για μία και ενιαία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα, που θα διασφαλίζει ανάπτυξη και έξοδο στις αγορές σε σύντομο διάστημα, όχι απλά συμφωνία, αλλά λύση».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην διαδικασία των διαπραγαμτεύσεων σημείωσε ότι «δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο βάθος του μυαλού τους ότι όσο περνάει ο χρόνος θα αυξάνεται η πίεση και θα ξεθωριάζουν οι "κόκκινες" γραμμές. Να το ξεχάσουν, αυτή η τακτική θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα».

«Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα από ελληνικό λαό, δεν μπλοφάρουμε, αυτό συζητάμε, οτιδήποτε άλλο πρόκειται για επανάληψη αδιεξόδων και εσκεμμένων λαθών», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η δημόσια παραδοχή για να είναι αξιόπιστη πρέπει να αποτυπώνεται στην πράξη όχι στα λόγια».

Οι τέσσερις προϋποθέσεις:

1. χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως για τα πρώτα 2 χρόνια, ώστε να σπάσει ο μηχανισμός αναπαραγωγής λιτότητας.

2. όχι δεσμεύσεις για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που θα εντείνουν την ανισότητα και την ύφεση.

3. αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους, ώστε να μπει ένα τέλος στον φαύλο κύκλο των νέων δανείων για τα προηγούμενα.

4. ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist πως το διαπραγματευτικό σχέδιο είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει πιθανότητα η κυβέρνηση να υποχωρήσει σε μισθούς και συντάξεις. Ηρθε η ώρα της αναδιανομής, της δίκαιης μοιρασιάς των βαρών, να πληρώσουν όσοι δεν πλήρωναν».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «σε αυτή τη φάση φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά ζητήματα , όπως οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι οριακές αλλαγές σε ΦΠΑ και στην ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανσιμού, γεγονός που μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ανοιχτά παραμένουν κάποια θέματα που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά, όπως η επιμονή για τα εργασιακά. «Μαζί θέτουν και θέμα βιωσιμότητας ασφαλιστικού, επιμένοντας στα μνημονιακά των περικοπών, ξεχνώντας ότι μια από τις αιτίες είναι το PSI, το κούρεμα με δικές τους επιλογές και η τεράστια ανεργία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην προηγούμενη «πολιτική ελίτ», είπε ότι απέτυχε παταγωδώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση, καθώς επέλεξε να συνταχθεί με τις πιο ακραίες δυνάμεις για να υλοποιήσει μια σκληρότατη πολιτική λιτότητας ενάντια στην ελληνική κοινωνία.

«Καλούμε και την άλλη πλευρά μετά από πέντε χρόνια μη ρεαλιστικών στόχων και συνεχών αποτυχιών να προσχωρήσει στο ρεαλισμό. Καλούμε σε συστράτευση όλους, ιδίως τη μεγάλη πλειοψηφία. Ολοι μαζί να υπερασπιστούμε εθνικές γραμμές διαπραγμάτευσης».



Πηγή : kathimerini.gr


Πρώτη στάση πληρωμών η περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και στην πληρωμή προνοιακών των ΑΜΕΑ



Άρχισε η ανασφάλεια στις πληρωμές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές των προνοιακών επιδομάτων ΑΜΕΑ σε ορισμένους μεγάλους δήμους.

Σχετικά με τα προνοιακά επιδόματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες ενώ οι περισσότεροι δήμοι έχουν αρχίσει να καταβάλουν κανονικά τα επιδόματα στους δικαιούχους από την Τετάρτη 13/5 υπάρχουν όμως δήμοι στην περιφέρεια και στην Αττική που σε τηλεφωνική επικοινωνία που έχουν  οι δικαιούχοι για να ενημερωθούν για την ακριβή ημερομηνία καταβολής  τους απαντούν ότι η κυβέρνηση δεν τους έχει βάλει ακόμα τα λεφτά και η καθυστέρηση δεν οφείλεται στους δήμους.


Η Νέα Δημοκρατία για την περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για την καθυστέρηση της καταβολής των μισθών στους εργαζομένους.

Σε ανακοίνωσή της η υπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, αναφέρει:

"Δεν πέρασε πολύς καιρός από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία 'έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου' για τις δραματικές επιπτώσεις, που θα επιφέρει η δέσμευση των αποθεματικών των Οργανισμών, των ασφαλιστικών ταμείων και των Δήμων από την 'πρώτη φορά αριστερά' κυβέρνηση".

Στην ίδια ανακοίνωση η κ. Αραμπατζή επισημαίνει πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ο πρώτος που έδωσε τα αποθεματικά του - ύψους 200 εκατ. ευρώ - στην Τράπεζα της Ελλάδος και καταλήγει:

"Οι 800.000 και πλέον Έλληνες παραγωγοί, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, αλλά και ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία είδαν αποσβολωμένοι την πρώτη στάση πληρωμών μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών εξαιτίας των επικίνδυνων πειραματισμών και ερασιτεχνισμών της κυβέρνησης, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στα βράχια".

Είναι ντροπή να πληρώνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι εργαζόμενοι την ανικανότητα της κυβέρνησης και την αναλγησία των κρατικών και δημοτικών αρχών.