Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Θάνος Σπηλιόπουλoς: Ο φοιτητής που φτιάχνει πλυντήριο βαν για άστεγους


Ειδικά σχεδιασμένο βαν θα διασχίζει συγκεκριμένες ώρες και μέρες τους δρόμους όπου υπάρχουν άστεγοι οι οποίοι θα μπορούν να δίνουν τα ρούχα τους να πλένονται.

Ο Θάνος Σπηλιόπουλος, φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη δημιουργία ενός κινητού πλυντηρίου ρούχων που θα καλύπτει μία από τις βασικές ανάγκες ανθρώπων που μένουν στον δρόμο.


«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους αστέγους να ξαναβρούν την Ιθάκη του. Να ανακτήσουν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια και να κάνουμε λίγο καλύτερη την καθημερινότητά τους», λέει στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Το πρωτοποριακό εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα έχει την ονομασία «ITHACA».

Ενα ειδικά σχεδιασμένο βαν, το οποίο θα περιλαμβάνει δύο πλυντήρια ρούχων και δύο στεγνωτήρια θα κινείται συγκεκριμένες ώρες και ημέρες την εβδομάδα σε προκαθορισμένα σημεία όπου υπάρχουν πολλοί άστεγοι.

Ο Θάνος είχε την ιδέα για τη δημιουργία του κινητού πλυντηρίου, έλαβε υποτροφία 10.000 ευρώ από το ίδρυμα Αγγελοπούλου και πλέον βρίσκεται στη φάση αναζήτησης χορηγιών ώστε να μπορέσει να καλύψει όλα τα έξοδα για την αγορά των δύο πλυντηρίων και στεγνωτηρίων.

Οπως λέει ο φοιτητής, «στόχος είναι να βγει στους δρόμους το βαν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με τη βοήθεια εθελοντών. Ηδη αρκετοί συμφοιτητές έχουν προθυμοποιηθεί να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια».



Πηγή : ethnos.gr


Καινοτομούν οι Έλληνες επιστήμονες: Φτιάχνουν το πρώτο αντικαρκινικό φάρμακο στο Πανεπιστήμιο Πατρών


Στη δημιουργία ενός ισχυρού αντικαρκινικού φαρμάκου που θα ενδείκνυται για τη θεραπεία του σαρκώματος, του μελανώματος, του καρκίνου των ωοθηκών, του μαστού, των νεφρών, του προστάτη καθώς και του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, στοχεύει καινοτόμος έρευνα που γίνεται στο Εργαστήριο Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστήμιου της Πάτρας, από τον αναπληρωτή καθηγητή Πλάτωνα Μαγκριώτη.

Η ιδέα για τη σύνθεση αυτού του φαρμάκου στο εργαστήριο, βασίζεται σε μία ουσία που απομονώθηκε πριν περίπου 48 χρόνια από έναν θαλάσσιο μικροοργανισμό της Καραϊβικής, ο οποίος μοιάζει με καλαμάρι και εκτοξεύει μία ουσία, την Ecteinascidia turbinate (Et-743), η οποία είναι μια από τις πιο ισχυρές κυτταροτοξίνες και η αντινεοπλασματική της δραστικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των γνωστών αντικαρκινικών φαρμάκων.Σημειώνεται ότι η Et-743, είναι το πρώτο θαλάσσιο φυσικό αντικαρκινικό φάρμακο που εγκρίθηκε το 2007 από την Ευρωπαϊκή Ένωση για θεραπεία πρώτης γραμμής του σαρκώματος μαλακού ιστού.

«Παρ'όλο που πολλά φυσικά προϊόντα έχουν συντεθεί, με πρώτο την ουρία, από τον Wöhler το 1828, η σύνθεση κάθε νέου φυσικού προϊόντος παραμένει μία σημαντική πρόκληση για τους πανεπιστημιακούς ερευνητές. Η Et-743 έχει συντεθεί στο εργαστήριο πέντε φορές και η πρώτη της σύνθεση έγινε από τον νομπελίστα Χημείας καθηγητή Corey, ο οποίος ήταν ο επιβλέπων καθηγητής μου στις μεταδιδακτορικές μου σπουδές το Πανεπιστήμιο του Harvard. Εμείς στο Πανεπιστήμιο Πατρών προσπαθούμε να αναπτύξουμε μία νέα μέθοδο σύνθεσης της φαρμακοφόρου ομάδας της Et-743, που είναι η πιπεραζίνη. Πρόκειται για κάτι πολύ καινοτόμο σε σχέση με τις προηγούμενες συνθέσεις και ευελπιστώ ότι θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων» ανέφερε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μαγκριώτης.

Όπως εξηγεί ο κ Μαγκριώτης η Et-743 προκαλεί βλάβη στο DNA των καρκινικών κυττάρων και αναχαιτίζει το μονοπάτι επιδιόρθωσης αυτής της βλάβης παρατείνοντας επιπλέον την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
«Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και καινοτόμο συγκριτικά με αυτά που έχουν γίνει και να δημιουργήσουμε ένα φάρμακο με πιο απλή δομή από αυτή της Et -743 και ευελπιστούμε ότι θα ενδείκνυται για περισσότερους καρκίνους . Είμαι αισιόδοξος , είναι το όνειρο ζωής και της επιστημονικής μου καριέρας. Η έρευνα είναι σε καλό δρόμο και ελπίζω σχετικά σύντομα να πετύχουμε» πρόσθεσε.


Πηγή : koolnews.gr


Το τίποτε σε 546 λέξεις

Στιγμιότυπο από τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου προστάτη του Πεζικού.


Χθες μου συνέβη κάτι ασυνήθιστο και πρέπει να σας το πω. Ενας φίλος, που τρώγαμε μαζί το μεσημέρι, με ρώτησε τι συμβαίνει στη Νέα Δημοκρατία. Βρέθηκα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση· διότι εγώ, άνθρωπος περισσότερο ομιλητικός από όσο θα έπρεπε―που είναι η δουλειά μου, στο κάτω κάτω, να παρακολουθώ τα πράγματα και να διαμορφώνω άποψη γι’ αυτά, δεν είχα να πω λέξη...

(Παρεμπιπτόντως: τεράστια απόλαυση να ακούς τη σιωπή μέσα στο κεφάλι σου και να μην έχεις κάτι να πεις―αλλά δεν επεκτείνομαι, διότι δεν είναι αυτό το θέμα μας...)

Συνειδητοποίησα, λοιπόν, χάρη στην ερώτηση του φίλου, ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες είχα ξεχάσει τελείως την ύπαρξη της Ν.Δ.: την είχα κάνει delete. Επαιξε ρόλο γι’ αυτό, βέβαια, η τραυματική εμπειρία μου των τελευταίων έξι μηνών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Κυρίως όμως, την είχα βγάλει από το μυαλό μου επειδή απλώς δεν παίζει κανέναν ρόλο. Υφίσταται μεν στην καθημερινή παράσταση των ΜΜΕ, αλλά από την εικόνα των εξελίξεων λείπει.

Δεν ξέρω πόση θεαματικότητα είχε η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, προχθές το βράδυ, έχω την εντύπωση όμως ότι δεν τον ακούει κανείς ό,τι και αν πει. Η κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων που έδωσε την εκλογική νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ γύρισε την πλάτη με αποστροφή στην κυβερνητική περίοδο Σαμαρά. Συνεπώς, ακόμη και αν η κατάρρευση της σημερινής κυβέρνησης ερχόταν πολύ πιο σύντομα από όσο φανταζόμαστε, ακόμη και αν γίνονταν εκλογές σε έναν μήνα, η ηγεσία Σαμαρά θα ήταν ο πιο σοβαρός λόγος για να μην ψηφίσει κάποιος τη Ν.Δ. (Είναι αλήθεια ότι τον αδικεί η κρατούσα αντίληψη, αλλά δυστυχώς αυτή είναι...)

Ο πολύς κόσμος που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ποτέ δεν πολυενδιαφέρθηκε να μάθει πώς λειτουργεί η οικονομία, ποιες είναι οι τρύπες των ελλειμμάτων που πρέπει να κλείσουν, ποια είναι η σχέση μας με την Ευρώπη και όλα αυτά. Στην τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αν θυμάμαι καλά, σε ποσοστό 75% δηλώνουν ικανοποιημένοι από «την εξωτερική πολιτική» της κυβέρνησης· θεωρούν, δηλαδή, το είδος των δεσμών που έχουμε πλέον με την Ευρώπη ως «εξωτερική πολιτική». Συνεπώς, αντιλαμβάνονται νομίζετε τι σημαίνει νομισματική ένωση;

Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, πείσθηκαν ότι οι θυσίες κατανεμήθηκαν άδικα και, κυρίως, ότι πήγαν στον παροιμιώδη βρόντο. (Τη σύγχυση αυτού του κόσμου διευκόλυναν, δυστυχώς, και οι προσωπικές αντιφάσεις του Αντ. Σαμαρά, που εκφράσθηκαν τόσο στη γραμμή του κόμματος όσο και στην πολιτική της κυβέρνησης―για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους...) Τώρα, έχουν βολευτεί με τα ψέματα και τις φαντασιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τη στασιμότητα των τελευταίων μηνών τη θεωρούν πρόοδο, καθώς επί τρεις μήνες δεν έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος, αντιθέτως έχουν αύξηση αφού δεν πληρώνουν φόρους, ΔΕΗ κ.λπ. και, επιπλέον, ακόμη πιστεύουν στις υποσχέσεις που τους έδωσε η κυβέρνηση. Αυτοί οι άνθρωποι δεν υπάρχει περίπτωση να αγοράσουν ελπίδα από τον Αντώνη Σαμαρά. Ξεχάστε το...

Τι γίνεται, όμως, πραγματικά στη Ν.Δ.; Ανατρέχω στα τετριμμένα -αυτά που μπαίνουν από το ένα αυτί κι αμέσως βγαίνουν από το άλλο, αλλά καμιά φορά αφήνουν κάποιο ίχνος- και... Λυπάμαι, αλλά δεν συμβαίνει τίποτε. Καταγράφω προσωπικές στρατηγικές για την αποφυγή της φθοράς, φράξιες που ονειρεύονται την τελική επικράτησή τους και, πότε πότε, κάποιες καλές στιγμές από τους σεσημασμένους. Αυτά συμβαίνουν και, δυστυχώς, σημαίνουν ότι η Ν.Δ. δεν ελπίζει σε τίποτα πια παρά μόνο στην ανακύκλωση. Επομένως, καλώς την είχα ξεχάσει και κακώς τη θυμήθηκα. Να φροντίσω να την ξεχάσω πάλι και, για τιμωρία, να γράψω το κομμάτι που έγραψα και ελπίζω ότι εσείς διαβάσατε...

Υστερόγραφο

Με λύπη το επισημαίνω, αλλά, όπως διαπίστωσα αφού είχα γράψει την τιμωρία μου παραπάνω, ανακάλυψα ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι πια αποκομμένος από την πραγματικότητα: την παρακολουθεί με διαφορά φάσεως κάπου δύο μηνών, μπορεί και παραπάνω. Το λέω, διότι διάβασα μια σύνοψη των όσων είπε στη συνέντευξη και μένω στην προειδοποίησή του προς τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι, αν συνεχίσει όπως πάει, «θα καταλήξει γραφικός»! Θα; Πού ζείτε, κύριε πρόεδρε;

Ο μοιραίος άνθρωπος

Να και κάτι ακόμη που βρήκα στη συνέντευξη και νομίζω ότι θα σας ενδιαφέρει. Μάθαμε και επισήμως πια ότι ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε στον μπαρμπα-Φώτη τον Κουβέλη να είναι υποψήφιος για την Προεδρία και εκείνος αρνήθηκε. (Υπ’ όψιν ότι ο μπαρμπα-Φώτης το διαψεύδει, αλλά γι’ αυτό ακριβώς εγώ πιστεύω την εκδοχή Σαμαρά...) Ας θυμηθούμε και την αποχώρησή του από την κυβέρνηση για χάρη της ΕΡΤ, και ξέρουμε πια ποιος είναι ο μοιραίος άνθρωπος...

Το κουνουπίδι

Η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ και πρώην βουλευτίνα Μαρίνα Χρυσοβελώνη διόρισε τη θυγατέρα της και την πρώην γραμματέα της στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμύνης. Κάποιοι επισημαίνουν το γεγονός ως ενδεικτικό του ήθους της, αλλά εγώ δεν προσέχω τέτοιες γκρίνιες. Η Μ. Χρυσοβελώνη αξίζει να διορίσει και τη γάτα της, αν έχει, διότι εκπροσωπεί πλέον έναν σπανιότατο τύπο γυναικός στις μέρες μας: την κυρία με το μαλλί κουνουπίδι. Κάποτε, όταν ήμουν μικρός, είχαν πάρα πολλές το συγκεκριμένο (κατά τη γνώμη μου, εντελώς κωμικό) χτένισμα. Τώρα, τις βρίσκεις πια μόνο στους ΑΝΕΛ...




Στέφανος Κασιμάτης

Έντυπη Καθημερινή








Αυτοί που κακολογήθηκαν απ' τον Ανδρέα Παπανδρέου




Από τον Άρη Δημοκίδη

Κάθε τόσο ακούμε διάφορες κακίες που αποδίδονται στον Ανδρέα Παπανδρέου, για ανθρώπους τους οποίους θεωρούσε ανίκανους ή βλάκες.  

Η χήρα του, Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου φροντίζει σε κάθε εμφάνισή της να λέει και να ξαναλέει οτιδήποτε αρνητικό είχε πει ποτέ ο Ανδρέας για διάφορους ανθρώπους - κατά σύμπτωση για αυτούς που πίκραναν στη συνέχεια την ίδια τη Δήμητρα.  

Και ο κόσμος τα παίρνει στα σοβαρά και λέει, "να ακόμα και ο ίδιος του ο πατέρας δεν ήθελε για υπουργό τον Γιωργάκη Παπανδρέου", ή "ε, βέβαια, ο Ανδρέας είχε πει από νωρίς ότι ο Σημίτης θα ήταν καταστροφικός αλλά όταν πέθανε τον αγνόησαν".  

«Ήξερε [ο Ανδρεάς], γιατί ήξερε και τον Γιώργο» δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη στο ΡΙΚ η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου. «Ό,τι του έστελνε ο ΓΑΠ ως υπουργός, τσαλακωνόταν και πεταγόταν στο καλάθι των αχρήστω!.»  

Για τον Σημίτη τόνισε ότι ο Ανδρέας δεν ήθελε να του δώσει το δαχτυλίδι το οποίο, όπως είπε, του το έδωσαν τελικά άλλα κέντρα εξουσίας. Μάλιστα υποστήριξε ότι: «Μια μέρα που είχε πυρετό και ανέπνεε με τη μάσκα του οξυγόνου μου είπε φώναξε μου τον Λαλιώτη. Κατέβασε τη μάσκα του οξυγόνου και είπε στον Λαλιώτη: Φρόντισε το κόμμα να μην πάει στον Σημίτη. Ο Λαλιώτης του είπε "ναι πρόεδρε" και έφυγε.».  

Με λίγα λόγια ο Ανδρέας δεν ήθελε ως διάδοχό του ούτε τον γιο του -όπως άλλωστε και ο δικός του πατέρας δεν ήθελε τον ίδιο τον Ανδρέα- ούτε τον Σημίτη. Και για κάποιο λόγο η κα Λιάνη - Παπανδρέου θεωρεί ότι αυτό είναι αρνητικό για τους εν λόγω πολιτικούς.  

Ναι, όμως, θυμάται κανείς ποιον ήθελε, στ' αλήθεια ήθελε, ο Ανδρέας για διάδοχό του και ηγέτη της Ελλάδας;


Ναι, αυτόν.   

Εμπιστευόταν τον Άκη Τσοχατζόπουλο, έδινε υπερεξουσίες στον Μένιο Κουτσόγιωργα, εμπιστευόταν τον Λαλιώτη να μην αφήσει το Σημίτη να εκλεγεί - γενικά το πολιτικό του αισθητήριο δεν θα λέγαμε ότι ήταν και εξαιρετικά εύστοχο.  

Παρ' όλα αυτά, κάθε κακή κριτική που έκανε σε άλλους ο Ανδρέας την χρεώνονται οι άλλοι, ενώ πχ. την επιμονή του να τον διαδεχτεί ο αγαπημένος του Άκης Τσοχατζόπουλος δεν την χρεώνεται κανένας, για να μη χαλάσει το ίματζ του μεγάλου ηγέτη.  

Δεν αντιλέγω, μπορεί να έκανε διάφορα καλά ο Ανδρέας. Όμως ούτε Θεός ήταν, ούτε η κρίση του ήταν και τόσο καλή συνήθως.  

Με δυο λόγια, ο άνθρωπος που έκανε δεξί του χέρι τον Μένιο Κουτσόγιωργα και τον Άκη Τσοχατζόπουλο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από τρίτους για να μειώσει τους εχθρούς τους.  



Πηγή: lifo.gr


Μπακογιάννη: Αν ήθελε ο Καραμανλής, θα άνοιγαν οι διαδικασίες για την επόμενη μέρα στη ΝΔ


Την ελπίδα ότι έστω και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση θα αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης που έχει απέναντι στον ελληνικό λαό, εκφράζει η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Αγορά, τονίοζντας ότι «οι Έλληνες έδωσαν στο ΣΥΡΙΖΑ την εντολή να διαπραγματευτεί, αλλά όχι να χρεοκοπήσει τη χώρα»

Η βουλευτής της ΝΔ τονίζει ότι η χώρα βρισκεται σε στάση πληρωμών και επισημαίνει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι χάσαμε έναν σημαντικό σύμμαχο.

«Οι Αμερικανοί έχουν θρηνήσει θύματα από την 17Ν, άρα την ίδια αντίδραση την οποία έχουμε εμείς οι οικογένειες των θυμάτων και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, την έχουν και αυτοί. Ξέρουν τι θα πει τρομοκρατία, ξέρουν τι θα πει συνέχιση της τρομοκρατικής δράσης σε μία χώρα, ξέρουν το μέγεθος του προβλήματος. Ένα μείζον νομικό και ηθικό θέμα, εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης, μετατράπηκε σε ζήτημα εξωτερικής πολιτικής» αναφέρει.

Αναφερόμενη τα σενάρια εκλογών υπογραμμίζει ότι «αν γίνουν εκλογές αυτή τη στιγμή, θα αποτελέσουν  την ταφόπλακα της ελληνικής οικονομίας». Και συμπληρώνει:

Όσο για τη ΝΔ, έχω πει πολλές φορές ότι πρέπει ταχύτατα  να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο και φοβούμαι ότι αυτή τη στιγμή δεν προετοιμάζεται.

Η εσωκομματική συζήτηση που θα καθορίσει το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του κόμματος θα είναι οξυγόνο για την παράταξη. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω ενός εκτάκτου συνεδρίου.

 Σε ερώτηση για το εάν ο Κώστας Καραμανλής θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο προκειμένου να ανοίξουν οι διαδικασίες για την επόμενη μέρα στη ΝΔ, τονίζει χαρακτηριστικά:

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς ο οποίος να αμφιβάλλει ότι, αν ήθελε ο Κώστας Καραμανλής, θα μπορούσε.


Αναφορικά με τα εσωκομματικά της ΝΔ επισημαίνει χρειάζεται γενναία αυτοκριτική και αλλαγή προσώπων, ενώ για το αν θα διεκδικήσει την αρχηγία τονίζει δεν έχει προσωπική ατζέντα, ωστόσο δηλώνει πρωτοπόρος στη μάχη ανασυγκρότησης της ΝΔ για νέα ηγεσία.


Πηγή : newpost.gr


Βίντεο την ώρα του σεισμού στο Νεπάλ


Ο απολογισμός των θυμάτων, αυξάνεται ώρα με την ώρα, υπερβαίνει πλέον τους 1.400, σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων Εκτακτης Ανάγκης της χώρας.









Το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ανθρώπινο έμβρυο είναι γεγονός



Ακόμα μία είδηση που αφορά τις εξελίξεις στην Γενετική έρχεται να μας αποδείξει ότι γίνονται τεράστια άλματα στον τομέα με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αλλά και να γεννήσει ηθικά (και όχι μόνο) ερωτήματα.

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Protein & Cell μια έρευνα από τον Πανεπιστήμιο Sun Yatsen (Guangzhou, Κίνα) στην οποία περιγράφεται η πρώτη επιτυχημένη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων ανθρώπινων εμβρύων!

Οι ερευνητές εφάρμοσαν μια τεχνική που ονομάζεται CRISPR για να εντοπίσουν ποια γονίδια προκαλούν κληρονομικές ασθένειες. Με απλά λόγια, η διαδικασία ξεκινά με την έγχυση του συνενζύμου CRISPR/Cas9 στα έμβρυα, το οποίο “κολλά” και “κόβει” συγκεκριμένα τμήματα του DNA.

Οι ερευνητές προγραμμάτισαν το συνένζυμο να εντοπίσει τα προβληματικά γονίδια και να τα αντικαταστήσει με διαφορετικά, με αποτέλεσμα να τα αδρανοποιήσει προτού καν γεννηθεί το έμβρυο. Αρχικά, τα πειράματα γινόταν σε έμβρυα ζώων, ωστόσο, τώρα έχουμε την πρώτη καταγεγγραμμένη περίπτωση σε ανθρώπινα έμβρυα.

Στα πειράματα τους προσπάθησαν να τροποποιήσουν το γονίδιο HBB, το οποίο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που μπορεί να μεταλαχθεί και να προκαλέσει θανατηφόρες ασθένειες του αίματος. Η επεξεργασία του HBB έγινε με την τεχνική CRISPR, αλλά δεν ήταν πάντοτε επιτυχημένη, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις το συνένζυμο προσκόλλησε σε λανθασμένα τμήματα του DNA. Συνολικά, από τα 86 έμβρυα επέζησαν μόνο τα 71 και η διαδικασία έγινε ολοκληρωτικά επιτυχημένα μόνο στα 28 από αυτά.

Αντιλαμβάνεστε ότι ακόμη βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο και η διαδικασία έχει πολλά προβλήματα, από τα οποία μπορεί να προκληθούν τυχαίες μεταλλάξεις που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε νέες ασθένειες. Γι’ αυτό, οι ερευνητές σταμάτησαν την ανάπτυξη όλων των εμβρύων και δήλωσαν ότι χρησιμοποιήθηκαν καθαρά για πειραματικούς σκοπούς.

“Αν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε πραγματικό editing σε φυσιολογικά έμβρυα θα πρέπει να είμαστε κοντά στο 100%. Γι’ αυτό σταματήσαμε. Πιστεύουμε ότι η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο”

Επομένως, θέλουμε ακόμη αρκετά χρόνια μέχρι να δούμε τροποποίηση του DNA των εμβρύων κατά βούλησιν για να ζήσουμε σε μια κοινωνία που θα θυμίζει ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Φυσικά, τίθεται πάντα το ηθικό δίλημμα για την παρέμβαση σε αυτό το επίπεδο, αλλά και για το γεγονός ότι πειραματίζονται με ανθρώπινα έμβρυα.



Πηγή : techgear.gr


Σοκ από την καταγγελία για κακοποίηση βρέφους από νταντά στη Θεσσαλονίκη




Η 62χρονη συνελήφθη μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος της ο πατέρας του 19 μηνών βρέφους, που είναι και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται στη μήνυση που υπέβαλαν οι γονείς, το παιδάκια παρουσίαζε περίεργη συμπεριφορά τους τελευταίους μήνες, ενώ είχε και γρατζουνιές στο σώμα του.

Όταν ρώτησαν την νταντά, εκείνη τους απάντησε ότι το παιδί το έκανε με τα νύχια του.

Εκείνοι, όμως αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο για να ηχογραφήσουν τα όσα συνέβαιναν σπίτι τους, όταν οι ίδιοι έλειπαν.

Στη μήνυση αναφέρεται ότι από τους ήχους που καταγράφηκαν, συμπέραναν ότι η γυναίκα φερόταν βάναυσα στο παιδί, το έβριζε και ασκούσε σωματική βία σε βάρος του.

Σε βάρος της 62χρονης, που συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, ενώ στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη καθώς δεν είχε διαβιβαστεί επισήμως η ιατροδικαστική έκθεση.

Μήνυση υπέβαλε, όμως και η νταντά σε βάρος του πατέρα, για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και εκείνος αλλά να αφεθεί ελεύθερος δυο ώρες αργότερα...


Πηγή : newsit.gr


Έφθασε το βραχιολάκι επιτήρησης, πιλοτική εφαρμογή για 250 κρατούμενους



Στα μέσα Μαΐου παραδίδεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης το σύστημα με το «βραχιολάκι» από την εταιρεία ανάδοχο, όπως αναφέρει με το Βήμα της Κυριακής, που θα ενσωματώνει και στην ελληνική πρακτική την ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων και υποδίκων όταν δεν κρατούνται σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Σε πρώτη φάση, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα εκπονηθεί 18μηνο πιλοτικό πρόγραμμα με 250, στους οποίους δεν θα περιλαμβάνονται ισοβίτες.

Το βραχιολιάκι-σύστημα εντοπισμού θα φοριέται στο πόδι. Ο γγ αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης τόνισε στο Βήμα ότι «το μέτρο δεν είναι το βραχιόλι, είναι η εφαρμογή του κατ' οίκον περιορισμού».

Το σύστημα δεν ισοδυναμεί με πλήρη ελευθερία κινήσεων: Το βούλευμα για την χρήση του σε κάθε περίπτωση κρατουμένου θα καθορίζει τους γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς του.

Στην πρώτη πιλοτική φάση, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα το φορέσουν 100 υπόδικοι για των οποίων την ανάκριση είναι αρμόδιο το Πρωτοδικείο Αθηνών, 50 κρατούμενοι στις φυλακές Διαβατών, Νιγρίτας, Τικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών, 50 κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε κατ' οίκον περιορισμό και τη νεκτίουν στο κατάστημα κράτησης Νέων Αυλώνα και 50 υπόδικοι ή κατάδικοι στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού.


Newsroom ΔΟΛ


Ανένδοτοι οι Πρυτάνεις για την ΠΝΠ


Την εξαίρεση των πανεπιστημίων από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε να μην μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και ικανό χρόνο διαβούλευσης για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει ευρεία γκάμα αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ζητούν ομόφωνα οι πρυτάνεις.

Στη σημερινή τους έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και διήρκησε περί τις επτά ώρες, οι πρυτάνεις αποφάσισαν επίσης να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να διεκδικήσουν την εξαίρεση των πανεπιστημίων από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξαιτίας της «οικτρής οικονομικής κατάστασης» στην οποία βρίσκονται αλλά και της μη καταβολής δόσεων επιχορήγησης για το 2015.

Οι πρυτάνεις έλαβαν, πάντως, τη διαβεβαίωση από τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος προσκλήθηκε και παρεβρέθη στη σύνοδο με τον γενικό γραμματέα δια βίου μάθησης Γεράσιμο Σπάθη, ότι οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) θα εξαιρεθούν από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι νομικοί σύμβουλοι των πανεπιστημίων έχουν γνωμοδοτήσει σχετικά ότι η μεταφορά των διαθεσίμων των ΕΛΚΕ αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας από τα οποία ενδέχεται να προκύψουν καταλογισμοί. Ως εκ τούτου,τα αρμόδια όργανα των Πανεπιστημίων δεν πρόκειται να λάβουν καμία σχετική απόφαση πριν από την εγκύκλιο εφαρμογής της ΠΝΠ.

Τη σύνοδο απασχόλησε και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας βάσει του οποίου σε έναν χρόνο από την έναρξη της ισχύος του θα πραγματοποιηθούν νέες εκλογές για την ανάδειξη διαφόρων οργάνων του πανεπιστημίου (πρυτάνεων, κοσμητόρων κλπ) με καθολική συμμετοχή των φοιτητών. Προβλέπεται επίσης η επαναφορά της δομής των ανώτατων ιδρυμάτων που ίσχυε πριν από την εισαγωγή των Συμβουλίων Ιδρύματος, τα οποία καταργούνται, τη συμμετοχή φοιτητών σε διάφορα συλλογικά όργανα, την επαναφορά του ασύλου και το δικαίωμα επανεγγραφής των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών στις σχολές τους.

Στην απόφαση που έλαβε η σύνοδος:

  1. Θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί από το Υπουργείο ο χρόνος που απαιτείται, ώστε η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της να έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί και να τοποθετηθεί επί των διατάξεων του νομοσχεδίου.

2. Εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην κατάργηση νομίμως εκλεγμένων μονοπρόσωπων οργάνων (Πρυτάνεις, Κοσμήτορες). Μία τέτοια απόφαση εγείρει θέματα συνταγματικής νομιμότητας και αποσταθεροποιεί τα Πανεπιστήμια σε μία περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

3. Θεωρεί ότι απαιτείται ενδελεχής μελέτη αναφορικά με τον τρόπο σύνθεσης των συλλογικών οργάνων διοίκησης με στόχο την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των Ιδρυμάτων.

4. Θεωρεί ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη του θέματος αναφορικά με τον τρόπο εκλογής των μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης.

5. Κρίνει ότι απαιτείται προσεκτικότερος έλεγχος ώστε με τις εισαγόμενες αλλαγές να μη διαταράσσεται η συνεκτικότητα του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Την αντίθεσή τους με το υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο εξέφρασαν και φοιτητές που τοποθετήθηκαν στην αρχή της συνόδου, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης ζήτησαν χρόνο για να συζητήσουν τις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο στα συλλογικά τους όργανα.

  Ειδικά ως προς το θέμα της εκλογής των πρυτάνεων, οι εξηγήσεις του υπουργού Παιδείας κρίθηκαν «μη πειστικές», όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, μέλος της συνόδου των πρυτάνεων.

«Ουσιαστικά μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε άμεσα σε εκλογές και εδώ εγείρεται θέμα συνταγματικότητας. Κι έπειτα πώς θα μπορέσουν να περάσουν εισηγήσεις για μεταφορά των ταμειακών αποθεμάτων ενώ συγχρόνως τελούν υπό αίρεση;» σημείωνε χαρακτηριστικά.



Πηγή : Nooz.gr



Οι Περιφερειάρχες πήραν εγγυήσεις από τον Πρωθυπουργό ότι το μέτρο για τα διαθέσιμα είναι έκτακτο και προσωρινό


«Έγινε μια ουσιαστική και ειλικρινής συζήτηση. Ζητήσαμε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να έχει προσωρινό χαρακτήρα και να λήξει η ισχύς της άμα τη λήξη της διαπραγμάτευσης, κάτι το οποίο αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός. Επίσης, θα η υλοποίησή της θα είναι προαιρετικού χαρακτήρα κι αυτό αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού».

Αυτό επισημαίνει στο Βήμα ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) κ. Κώστας Αγοραστός, μετά τη συνάντηση των περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, οι περιφερειάρχες υπογράμμισαν στον πρωθυπουργό ότι σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει σωστά αυτή η υπόθεση θα πάμε σε ανθρωπιστική κρίση.

Πάντως, παρατήρησαν ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οδηγεί σε μία «ολοκληρωτική κρατική πρακτική».

Όταν το Βήμα ρώτησε τον κ. Αγοραστό αν ο πρωθυπουργός τους ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους ελήφθη η κυβερνητική απόφαση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ απάντησε: «Είναι δύσκολη η κατάσταση».

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι και τις επόμενες κινήσεις των περιφερειαρχών σχετικά με τα ταμειακά τους διαθέσιμα, ο κ. Αγοραστός σημείωσε - χωρίς να υπεισέρχεται σε πιο συγκεκριμένες αναφορές - ότι «εμείς θα βοηθήσουμε την εθνική προσπάθεια».

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ξεκινά έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝ.Π.Ε..

H συνάντηση με τους δημάρχους

Η συνάντηση των δημάρχων με τον Αλέξη Τσίπρα είχε «θετικό πρόσημο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη να μη δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά.

«Δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός ότι τα ζητήματα που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη, γρήγορα τις επόμενες δύο ημέρες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να μην δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά. Επίσης πολύ σύντομα θα υπάρξει η διαδικασία της προαιρετικότητας όσον αφορά τα χρήματα που θα δίδονται μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδος» πρόσθεσε.

«Στην συνάντηση την οποία είχαμε με τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θέλουμε άλλες μονομερείς ενέργειες, και ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται τον διάλογο και μπορεί να στηρίξει την χώρα, όποτε και όσο χρειαστεί» δήλωσε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, μετά την συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό.

«Έχουμε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την Δευτέρα στις 12:00 και εκεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ενέργειες, αλλά και άλλα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διερευνήσεις και διευκρινίσεις μέσα από το γραφειοκρατικό κομμάτι της εφαρμογής αυτού του μέτρου, θα πάρουμε και τις αποφάσεις που χρειάζονται» επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ερωτηθείς αν έχει μια πρώτη εικόνα και αν μετά την σημερινή συνάντηση είναι πιο κοντά στο να επιτρέψουν οι δήμαρχοι να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα, ακολουθώντας τα όσα προβλέπει η ΠΝΠ ο κ. Πατούλης είπε: «Κατ' αρχήν θεωρώ ότι ανοίγουμε ένα καλό δίαυλο επικοινωνίας για το καλό της Αυτοδιοίκησης και της χώρας. Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις του αυτοδιοικητικού συμβουλίου και εμείς θεωρούμε ότι η σημερινή συνάντηση έχει θετικό πρόσημο και ότι η πορεία μας θα είναι εκείνη που πρέπει να είναι για το καλό της χώρας και της Αυτοδιοίκησης».



Πηγή : tovima.gr


Κάπα Research: Στην περίπτωση αδιεξόδου το 44,2% θεωρεί πως η καλύτερη επιλογή είναι κυβέρνηση εθνικής ενότητας


Σημαντική υπεροχή, έναντι της Ν.Δ., έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, με το 71,9% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι μια συμφωνία με τους δανειστές είναι το καλύτερο για τη χώρα.  Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 36,9%, η Ν.Δ. 21,7%, το Ποτάμι 7,3%, η Χρυσή Αυγή 5,7%, το ΚΚΕ 5%, οι ΑΝΕΛ 4,6%, το ΠΑΣΟΚ 3,9%, άλλο κόμμα 4,8% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 9,1%.

Το 71,9% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θεωρεί ότι μια συμφωνία με τους δανειστές είναι το καλύτερο για τη χώρα. Το 68,8% εκτιμά πως είναι υπαρκτός κίνδυνος εξόδου από το ευρώ ενώ το 72,9% επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, το 52,4% συμφωνεί με την άποψη και τα δημοσιεύματα ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ το 45,1% διαφωνεί. Το 50,2% δηλώνει ότι τους εκφράζει ο τρόπος που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, έναντι 45,7% που δείχνει επιφυλακτικό.

Στην περίπτωση αδιεξόδου το 44,2% θεωρεί πως η καλύτερη επιλογή είναι κυβέρνηση εθνικής ενότητας, το 32,7% θέλει δημοψήφισμα και το 18,7% προκήρυξη νέων εκλογών. Το 42,1% πιστεύει ότι τελικά στην διαπραγμάτευση θα υποχωρήσει η κυβέρνηση, το 22,6% ότι θα υποχωρήσουν οι εταίροι, το 12,9% ότι θα επέλθει ρήξη ενώ το 22,4% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.



Πηγή 


Αεροσκάφος της Turkish Airlines έπιασε φωτιά μετά την απογείωση [βίντεο]


Μία απίστευτη περιπέτεια στον αέρα έζησαν οι επιβάτες και το πλήρωμα πτήσης της Turkish Airlines.

Λίγο μετά από την απογείωση του Airbus A320 από την Κωνσταντινούπολη, με προορισμό το Μιλάνο, ένας από τους κινητήρες του τυλίχθηκε στις φλόγες. Τελικά, οι πιλότοι κατάφεραν να προσγειώσουν ξανά το αεροσκάφος στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν, όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα απομακρύνθηκαν από το αεροσκάφος και είναι καλά στην υγεία τους.

Δείτε το βίντεο!




Πηγή : city.sigmalive.com


Σαμαράς: «Εκλογές σημαίνει εντολή για τη δραχμή»



Στην Πάτρα βρίσκεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, όπου πραγματοποιείται η πρώτη περιφερειακή προσυνδιάσκεψη του κόμματος, με θέμα το μεταναστευτικό. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του και αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο τέως πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο χρειάζεται δύο φορές περισσότερο μια συμφωνία, που θα εξασφαλίζει την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πισωγύρισε την προσπάθεια της εξόδου της χώρας από την κρίση, που, όπως υποστήριξε, ήταν σε εξέλιξη μέχρι τις εκλογές. Εκτίμησε, όμως, ότι η έξοδος είναι ακόμα εφικτή, χωρίς περαιτέρω θυσίες, αλλά με πολιτικές παρεμβάσεις που θα φέρουν ανάσα στον κόσμο, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν πρέπει πάνε χαμένες οι θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός.

«Εμείς είχαμε πετύχει να μας χορηγηθεί προληπτική γραμμή στήριξης» ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Κατά τη διακυβέρνησή μας, ποτέ δεν τέθηκε θέμα ανησυχίας πληρωμής μισθών και συντάξεων».

«Εμείς τα διώξαμε αυτά τα φαντάσματα» είπε, για να συμπληρώσει πως «αυτά τα φαντάσματα στοιχειώνουν την οικονομία και καταστρέφουν την εικόνα της χώρας».

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε σήμερα, από την Πάτρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην πρώτη περιφερειακή προσυνδιάσκεψη του κόμματος, με θέμα το μεταναστευτικό.

«Την ελπίδα υποσχέθηκαν και στην απελπισία οδηγούν τη χώρα, η οποία βουλιάζει, καθώς έχει ξεκινήσει ένα κύμα απόγνωσης» είπε ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι «μέσα σε τρεις μήνες φέρνει τη χώρα πάλι κοντά στο κακό, τα ελλείμματα και τη ύφεση», κάνοντας ταυτόχρονα λόγο, για μαθητευόμενους μάγους και ερασιτεχνισμούς.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε παράλυση σε οικονομική ασφυξία» υποστήριξε ο τέως πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Οι ερασιτέχνες μας γύρισαν πίσω, αλλά ακόμα μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Έταξαν στον ελληνικό λαό ψεύτικες ελπίδες και έφεραν το άγχος. Δεν χρειάζονται άλλες θυσίες. Οι θυσίες έγιναν. Πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική, γιατί αν δεν είχαν σταματήσει τις πολιτικές μας, τώρα θα είχαμε βγει από την κρίση».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις που έχουν γίνει περί ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών, ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι «αν πάνε σε εκλογές θα είναι πλήρης ομολογία ότι δεν κατάφεραν να κάνουν αυτά που υποσχέθηκαν». «Ζητάνε έγκριση για τη δραχμή» τόνισε προσθέτοντας πως «το μόνο ερώτημα των εκλογών είναι η δραχμή».

«Εκλογές σημαίνει εντολή για τη δραχμή. Ακόμα και να τις κερδίσουν, οι δανειστές θα σου πουν τα ίδια έλα να συνεχίσουμε τον διάλογο από εκεί που μείναμε. Εκλογές σημαίνει δραχμή και θα ήταν η καταστροφή μας. Θα ήταν αδιανόητο να συμβεί αυτό και θα το εμποδίσουμε, θα πιέσουμε την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, να διώξει τα βαρίδια της. Η χώρα αυτή χρειάζεται προοπτική και ελπίδα. Δεν κινδυνολογούσαμε, λέγαμε την αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πολλά ψέματα» ανέφερε.

Συνεχίζοντας την κριτική του προς την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι «το πρωί μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, το μεσημέρι ότι τα χρήματα βρέθηκαν, το βράδυ ότι δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις, την επόμενη ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία» υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για σκωτσέζικο καθημερινό ντους, που δεν έχει συμβεί ποτέ στο τόπο».

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ακόμη, ότι «μπορούμε να βγούμε οριστικά από το μνημόνιο και την κρίση, αρκεί να αλλάξουμε πολιτική». Μάλιστα όπως σημείωσε «αν δεν είχε ανακοπεί η καλή πορεία θα είχαμε ήδη βγει από την κρίση». Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό ζήτημα, κατηγορώντας την ότι απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους μετανάστες. «Υιοθέτησαν την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και μας οδηγούν σε έξοδο από το Σένγκεν» σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση τα έχει κάνει μαντάρα».

Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωναν ότι δύο σημεία από την ομιλία του προέδρου του κόμματος ξεχώρισαν. Το μήνυμά του ότι «εκλογές σημαίνουν δραχμή» και η εκτίμησή του ότι με την πρόταση και το σχέδιο της ΝΔ «μπορούμε σε 1,5 χρόνο να φέρουμε την Ελλάδα εκτός μνημονίου».

Παρόντες ήταν όλα τα κομματικά στελέχη της ΝΔ, πρόεδροι ΝΟΔΕ, όλοι οι βουλευτές και δήμαρχοι ενώ κάποια στιγμή κάποιος διέκοψε τον κ. Σαμαρά και του είπε: «Μπορεί να μην είσαι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αλλά είσαι πάντα ο πρωθυπουργός της εργατικότητας και της αλήθειας».

Κυβερνητικοί κύκλοι σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ

«Ο κ. Σαμαράς επιμένει να κατασκευάζει ανεμόμυλους. Μνημόνια και νέα υφεσιακά μέτρα» αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο κ. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση, ως μόνη υπαίτια για το πρωτόγνωρο προσφυγικό ρεύμα, την ίδια ώρα που η Ε.Ε. πραγματοποιεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το ζήτημα, αναγνωρίζοντας την πανευρωπαϊκή του διάσταση. Παράλληλα, όπως αναφέρουν, ο πρόεδρος της ΝΔ, καλεί την κυβέρνηση να συμφωνήσει σε όλα τα σκληρά μέτρα του mail Χαρδούβελη για μια «σταγόνα ρευστότητας».

«Το πώς διαπραγματευόταν το έχει αντιληφθεί πλήρως η κοινωνία. Δεν χρειάζεται να το επιβεβαιώνει κάθε φορά που μιλάει!» καταλήγουν οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Απάντηση των ΑΝΕΛ στον Αντώνη Σαμαρά

«Η πολιτική μοναξιά και η απομόνωση στην οποία έχει περιπέσει ο μνημονιακός τέως πρωθυπουργός μετά τη συντριπτική ήττα του στις εκλογές, τον κάνει να παραληρεί και να εκτοξεύει ανοησίες» αναφέρει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη σε απάντησή της στα όσα ισχυρίστηκε ο Α. Σαμαράς, στην ομιλία του στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Πάτρα.

«Μολονότι βύθισε την Πατρίδα μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση και άφησε πίσω του μια ρημαγμένη χώρα με τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ανέργους, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν έχει την παραμικρή αίσθηση αυτογνωσίας, παρά μόνο περίσσιο θράσος» προσθέτει η κ. Χρυσοβελώνη, καταλήγοντας: «Ο κ. Σαμαράς ζει σε γυάλινο πύργο, μόνος με τις φαντασιώσεις του, και με το απειλητικό φάντασμα της εκδίωξής του από τη Ν.Δ. να τον καταδιώκει. Γιατί ανήκει οριστικά πλέον στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας».


Πηγή : etypos.gr


Ξεπερνούν τους 1400 οι νεκροί από τον «φονικό» σεισμό στο Νεπάλ


Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το πρωί του Σαββάτου το Νεπάλ, με τους αρχικούς φόβους για εκατοντάδες νεκρούς να επιβεβαιώνονται από επίσημες πηγές.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση η οποία δόθηκε από την αστυνομία στην δημοσιότητα το απόγευμα του Σαββάτου, οι νεκροί ξεπερνούν τους 1400 , ενώ υπάρχουν φόβοι ότι τα θύματα αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, καθώς σημειώθηκαν πολλές καταρρεύσεις κτιρίων, ενώ υπάρχουν ακόμα χιλιάδες αγνοούμενοι σε ολόκληρη την χώρα.

Ανάμεσά τους 634 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κοιλάδα του Κατμαντού και τουλάχιστον 300 στην πρωτεύουσα.

Εκτός από την πρωτεύουσα Κατμαντού, ιδιαίτερα έχει πληγεί και η τουριστική πόλη Ποκάρα, 80 χιλιόμετρα ανατολικά της οποίας υπολογίζεται και το επίκεντρο της δόνησης.

Στη βόρεια Ινδία ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 34, ενώ ένας θάνατος έχει καταγραφεί στο Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο USGS, το οποίο αναθεώρησε προς τα επάνω την αρχική εκτίμησή του για 7,7 Ρίχτερ, ο σεισμός προήλθε από εστιακό βάθος μόλις δύο χιλιομέτρων.

Καταστράφηκε ολοσχερώς ο πύργος Νταράρα

Σε σύμβολο της «βιβλικής καταστροφής» που προκάλεσε ο φονικός σεισμός έχουν αναγάγει την ολοσχερή καταστροφή του πύργου Νταράρα οι κάτοικοι του Νεπάλ.

Οι εικόνες των αστυνομικών με τους ντόπιους να σκάβουν με τα χέρια ανάμεσα στα χώματα προκειμένου να βρουν αγνοούμενους, εκεί που μέχρι το πρωί του Σαββάτου δέσποζε ο κατάλευκος πύργος, κάνουν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας θλίψη και πένθος.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι, ενώ ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων είδε τουλάχιστον δέκα πτώματα που ανασύρθηκαν από τα ερείπια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 50 άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τους σωρούς χώματος και τούβλων.

Ο πύργος Νταράρα κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του Κατμαντού, μαζί με την Πλατεία Ντέρμπαρ και την στούπα Σουαγιαμπούναθ. Στον πύργο υπήρχε ιερό αφιερωμένοσ τον θεό Σίβα.

Η Πλατεία Ντέρμπαρ, το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, παρουσιάζει την ίδια εικόνα καταστροφής. Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει σχηματίζοντας σωρούς τούβλων.

Οκτώ νεκροί από χιονοστιβάδα στο Εβερεστ

Εν τω μεταξύ, η δόνηση προκάλεσε χιονοστιβάδες στο όρος Εβερεστ, με το υπουργείο Τουρισμού του Νεπάλ να κάνει λόγο για τουλάχιστον οκτώ νεκρούς.

Ο Ρουμάνος ορειβάτης Άλεξ Γκαβάν επιβεβαίωσε με μήνυμα στο Twitter ότι προκλήθηκε μια «τεράστια χιονοστιβάδα» και «πολλοί, πολλοί» άνθρωποι βρίσκονται στο βουνό.
«Τρέχω για να γλυτώσω την ζωή μου μακριά από τη σκηνή μου», ήταν το μήνυμα του Γκαβάν.

Ένας άλλος ορειβάτης, ο Ντάνιελ Μαζούρ, έγραψε ότι ο καταυλισμός των ορειβατών στο βουνό έχει «υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές» και ότι η ομάδα του έχει παγιδευτεί.

«Σας παρακαλώ προσευχηθείτε για όλους», έγραψε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο χιονοστιβάδα στο Εβερεστ είχε προκαλέσει τον θάνατο 16 Νεπαλέζων οδηγών.

Βοήθεια ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή μίας ομάδας διασωστών και την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία αρωγής USAID.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται για την εξέλιξη της κατάστασης στο Νεπάλ. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για την παροχή βοήθειας προς τη χώρα.

Στο Νεπάλ η Unicef

«Η Unicef είναι στο έδαφος» αναφέρει ο Οργανισμός σε ανακοίνωή του, με την οποία γνωστοποιεί πως καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να δοθεί βοήθεια στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και ιδιαίτερα στα παιδιά.


Πηγή : kathimerini.gr


Σουηδοί αστυνομικοί εν δράση στο μετρό της Νέας Υόρκης – ΒΙΝΤΕΟ



«Δεν είμαστε ήρωες, απλά τουρίστες», δήλωσαν οι τέσσερις Σουηδοί αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονταν για διακοπές στη Νέα Υόρκη, σταμάτησαν μία βίαιη επίθεση στο μετρό της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Οι Σουηδοί αστυνομικοί έδειξαν με αυτό τον τρόπο ότι το αίσθημα για το καθήκον μένει  δυνατό σε όποιο μέρος και του κόσμου και να είναι.

Οι τέσσερις τους βρίσκονταν στη ΝέαΥόρκη για τουρισμό, με σκοπό να δουν στο Μπρόντγουεϊ το μιούζικαλ «Οι Άθλιοι».

Ξαφνικά, και ενώ βρίσκονταν σε κάποιο από τα βαγόνια του μετρό ακούν από τα ηχεία του συρμού, ότι στο πρώτο βαγόνι σημειώνεται καβγάς και αν υπήρχε κάποιος αστυνομικός να παρέμβαινε.

Τότε, στην επόμενη στάση του μετρό, οι Σουηδοί τουρίστες – αστυνομικοί μπήκαν στο πρώτο βαγόνι, όπου και είδαν δύο άτομα να χτυπιούνται, με τον  έναν από τους δύο να μην αμύνεται καν.

Σύμφωνα με τη New York Post, οι Σουηδοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τους δύο άντρες μέχρι τη στιγμή  που κατέφτασαν οι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης.




Πηγή : enikos.gr


Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταργεί με νόμο άλλες χώρες τις χρησιμοποιούν για την ασφάλεια τον πολιτών τους - Ελ Σαλβαδόρ- Σε φυλακή υψίστης ασφαλείας 400 κακοποιοί


Ελ Σαλβαδόρ- Σε φυλακή υψίστης ασφαλείας 400 κακοποιοί

Περίπου 400 φυλακισμένοι κακοποιοί στο Ελ Σαλβαδόρ ανακοινώθηκε ότι μεταφέρονται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η επικοινωνία τους με τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στις οποίες ανήκουν, καθώς η χώρα γνωρίζει νέα έξαρση της βίας, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Οι κρατούμενοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν έγκλειστοι σε φυλακές στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, θα μεταχθούν στη φυλακή Ισάλκο, περίπου 60 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, ανέφερε μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter η Γενική Διεύθυνση Σωφρονιστικών Καταστημάτων του Ελ Σαλβαδόρ, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για “πολύ επικίνδυνους φυλακισμένους”, για τους οποίους θα εφαρμόζεται πλέον “καθεστώς ενισχυμένης ασφάλειας”.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήδη στις αρχές της εβδομάδας 1.100 άλλοι κρατούμενοι, μέλη συμμοριών, μεταφέρθηκαν σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα, ώστε να απομακρυνθούν από μέλη των οικογενειών τους και τις συμμορίες τους.



Πηγή : enikos.gr


Θέμα σε όλο τον κόσμο η προμήθεια 500 εκατ. για «σαπάκια» αεροπλάνα



Παίζει μέχρι και στη Σιγκαπούρη! - Express: Η Ελλάδα κάνει αμυντικά deal παρά τον κίνδυνο χρεοκοπίας - Financial Times για σύμβαση 500 εκατ: Η κυβέρνηση αποσιώπησε την μεγαλύτερη αγορά όπλων από το 2006 - Αποστάσεις από Παπαδημούλη: Δήλωσε άγνοια - Το παρασκήνιο της ενημέρωσης Καμμένου από τα «Νέα»

Μέχρι τη Σιγκαπούρη έφτασε η είδηση για την προμήθεια 500 εκατ. δολαρίων για τα απαρχαιωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας που αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα».

Η εφημερίδα Singapore News γράφει ότι η Ελλάδα παρά τον κίνδυνο χρεοκοπίας δίνει 500 εκατ. για αεροσκάφη του Ναυτικού και παραπέμπει στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Express που έχει αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα και στην κριτική που έχει εγείρει η απόφαση της κυβέρνησης για ένα τέτοιο αμυντικό deal μεσούσης της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών.

Το πιο εκτενές ρεπορτάζ πάντως φιλοξενεί η εφημερίδα Financial Times που γράφει ότι η Αθήνα, την ίδια στιγμή που περικόπτει κονδύλια από προγράμματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, διαθέτει 500 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό πέντε υπέργηρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion.

Οι Financial Times, αναπαράγοντας το αποκαλυπτικό δημοσίευμα στο «Πρώτο Θέμα», γράφουν ότι η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη χρονική συγκυρία που επέλεξε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την υπογραφή της συμφωνίας κατέχει κεντρική θέση στο δημοσίευμα των Financial Times με αναφορές μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη ότι δαπανώνται 200 εκατ. για την ανθρωπιστική κρίση και 500 εκατ. για την ανακατασκευή μνουσειακών αεροσκαφών.


Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Kerin Hope:

«Όταν το ριζοσπαστικό, αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση έσπευδε να κατηγορήσει την τότε κυβέρνηση για «υπερβολικές» αμυντικές δαπάνες και για έλλειψη διαφάνειας στα αμυντικά συμβόλαια.

Τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται αντιμέτωπη με κριτική για την υπογραφή ενός συμβολαίου 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υπάρξει αναβάθμιση πέντε υπέργηρων αεροσκαφών P-3B Orion, τα οποία χρησιμοποιούνται από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό για περιπολίες, ενώ την ίδια στιγμή κόβει κεφάλαια από προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας.

Προσθέτοντας ακόμη μεγαλύτερη ένταση στην όλη ίντριγκα, η ελληνική κυβέρνηση απέκρυψε την υπογραφή του μεγαλύτερου αμυντικού συμβολαίου της χώρας από το 2006. Η σύμβαση αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», αν και κανονικά θα έπρεπε να έχει συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για θέματα άμυνας.

Η συμφωνία δείχνει ότι υπάρχει σύγκρουση στις προτεραιότητες της κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία ανέλαβε την εξουσία μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Η άκρο-αριστερή πτέρυγα είναι αντίθετη στην αγορά αμυντικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, ενώ ο Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Άμυνας και επικεφαλής των ΑΝΕΛ, θέλει να βελτιώσει την από αέρος επιθεώρηση των ελληνικών ακτογραμμών, μήκους 15.000 χλμ.

Άλλοι κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπαναχωρεί από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ότι η καταπολέμηση της φτώχειας θα ήταν η βασική του προτεραιότητα.

«Πώς είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση να δαπανά 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και 500 εκατ. για την άμυνα;», διερωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού. «Υπέγραψαν το μεγαλύτερο αμυντικό συμβόλαιο εδώ και αρκετά χρόνια σε μία εποχή που η κρίση είναι επιθετική και, θεωρητικά, δεν υπάρχουν χρήματα στα δημόσια ταμεία», προσθέτει ο κ. Θεοδωράκης.

Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Αμύνης υπερασπίστηκε τη συμφωνία και υποστήριξε ότι θα παρατείνει τη «ζωή» των αεροσκαφών για τουλάχιστον 20 χρόνια, ενώ θα προσφέρει δουλειά στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, μία μη κερδοφόρα κρατική εταιρεία και την ISI, ιδιωτική εταιρεία αμυντικού software.

Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον εθνικιστικό κόμμα του κ. Καμμένου θεωρείται ζωτικής σημασίας προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των ενόπλων δυνάμεων προς την κυβέρνηση, στην οποία υπάρχουν πρώην κομμουνιστές – αρκετοί εκ των οποίων φυλακίστηκαν όταν ήταν νέοι, κατά τη διάρκεια της χούντας του 1967-1974.

Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν χάσει την επιρροή τους καθώς έχει υποχωρήσει η ένταση με τη Ρωσία, αλλά παραμένει ένας σημαντικός θεσμός για μία χώρα με εθνικιστική παράδοση.

Εκτιμάται ότι οι αξιωματικοί του ελληνικού πολεμικού ναυτικού είναι απογοητευμένοι από τις περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό, εξαιτίας του οποίου καθυστερεί ο εκσυγχρονισμός ενός γερασμένου στόλου και ως εκ τούτου μειώνεται και η θαλάσσια επιχειρησιακή του ικανότητα. «Εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και κάποια πλοία καταστρέφονται προκειμένου κάποια άλλα να διατηρηθούν ενεργά», υποστήριξε ένας πρόσφατα αποστρατευμένος αξιωματικός.

Τα αεροσκάφη Orion έχουν κατασκευαστεί από την Lockheed Martin στη δεκαετία του '60, ενώ τέθηκαν σε αχρηστία όταν ξεκίνησε η ελληνική κρίση. Το 2010 σταμάτησε δημοπρασία για την αντικατάστασή τους από τους πιστωτές της χώρας, προκειμένου να μειωθεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας από το 4% του ΑΕΠ – ένα από τα υψηλότερα στο ΝΑΤΟ – στο 2% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό είναι το ελάχιστο που επιτρέπεται να έχουν τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, αν και στα περισσότερα είναι χαμηλότερο.

«Υπάρχουν θετικά και αρνητικά σε αυτή τη συμφωνία», υποστηρίζει ο αρχισυντάκτης του ελληνικού περιοδικού «Άμυνα και Διπλωματία» και προσθέτει «υπάρχουν φθηνότερα αεροσκάφη αλλά τα Orions μπορούν να πετούν περισσότερες ώρες έχουν μεγαλύτερα εμβέλεια πτήσης και μπορούν να πετούν πολλές ώρες χωρίς ανάγκη ανεφοδιασμού».

Πέρυσι, καθώς ενισχύθηκε η ροή μεταναστών από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, αποφάσισε ότι πέντε P-3Bs θα «ανακαινιστούν» και θα επανέλθουν στη δράση προκειμένου να παρακολουθούν τα στενά μεταξύ των ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο και της Τουρκίας, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί από 25.000 μη νόμιμους μετανάστες και άλλους που αναζητούν άσυλο.

«Το θέμα της σωτηρίας ανθρώπων έχει ενταθεί», τονίζει στρατιωτικός αναλυτής με έδρα την Αθήνα και προσθέτει «το δίκτυο ραντάρ των νησιών έχει συχνά τεχνικά προβλήματα και το εύρος του είναι πολύ περιορισμένο ώστε να παρακολουθεί αποτελεσματικά όσους μεταφέρουν μετανάστες. Το ναυτικό επιθυμεί να θέσει εκ νέου σε χρήση τα P-3B και μάλιστα ταχύτατα».

Ο ρόλος της Ελλάδας ως προορισμός των smugglers ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν 200 μετανάστες βρέθηκαν στη Γαύδο, ένα μικρό νησί νότια της Κρήτης. Αυτή την εβδομάδα η ακτοφυλακή έσωσε 90 ανθρώπους όταν το πλοίο που τους μετέφερε βούλιαξε ανοικτά της Ρόδου. Υπήρξαν τρεις νεκροί.

«Υπήρχαν νησιά που δεν ήταν κλασσικοί προορισμοί για τους smugglers καθώς δεν ήταν εύκολα προσβάσιμα», υποστηρίζει αξιωματικός της ακτοφυλακής. «Εάν είχαμε παρακολούθηση εξ αέρος, ειδικά κοντά στην Κρήτη, θα μπορούσαμε να χειριστούμε πολύ καλύτερα την κατάσταση».

Στο α' τρίμηνο του 2015 ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν στη χώρα μέσω θαλάσσης έχει τριπλασιαστεί σε περίπου 10.500, σύμφωνα με τους αξιωματούχους».


Πηγή : protothema.gr


Ατύχημα μυστήριο στην Ανδραβίδα: Το σύστημα προσγείωσης του Mirage 2000 δεν είχε κατέβει ποτέ!



Η κούραση και η αφόρητη πίεση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας λίγο έλειψε να σταθεί μοιραία για τον πιλότο του μαχητικού αεροσκάφους Mirage 2000 που βρέθηκε εκτός διαδρόμου στην Ανδραβίδα. Τι τον έσωσε; Η μεγάλη του εμπειρία αφού όταν κατάλαβε ότι δεν έχει κατέβει το σύστημα προσγείωσης του αεροσκάφους του κατόρθωσε να προσγειώσει το Mirage 2000 χρησιμοποιώντας τις δεξαμενές καυσίμου ως “πέδιλα”!

Ο πιλότος του Mirage 2000 συμμετείχε στην μεγάλη άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ, στην οποία πετούν και ισραηλινά αεροσκάφη αλλά και δυνάμεις των ΗΠΑ στο έδαφος οι οποίες έχουν αναλάβει αποστολές κατάδειξης στόχων. Ο εμπειρότατος χειριστής επέστρεφε στην Ανδραβίδα από νυχτερινές πτήσεις.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το σύστημα προσγείωσης του αεροσκάφους δεν “δίπλωσε” όπως αρχικά είχε διαρρεύσει, μόλις ακούμπησε στο έδαφος. Το σύστημα δεν είχε κατέβει!

Το ερώτημα είναι το γιατί. Η μία εκδοχή είναι να μην το κατέβασε ο πιλότος. Έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις και πάντα αποδίδεται στην κούραση των χειριστών οι οποίοι ενδέχεται να ξεχάσουν κάτι που μετά από χιλιάδες ώρες πτήσης το κάνουν σχεδόν “μηχανικά”.

Η δεύτερη εκδοχή είναι να υπήρξε βλάβη η οποία δεν επέτρεψε την κάθοδο του συστήματος.

Ότι και από τα δύο κι αν προκύψει είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να προβληματίσει την ηγεσί της ΠΑ. Πρώτα απ΄ όλα για το προσωπικό -ιπτάμενο και τεχνικό- το οποίο εργάζεται σε εντατικούς ρυθμούς με ελάχιστη αμοιβή. Και δεύτερον για τα αεροσκάφη που πλέον έχουν τα “χρονάκια” τους και απαιτούν όλο και περισσότερα σ΄ ότι αφορά στην συντήρησή τους.

Ευτυχώς όλα πήγαν καλά για τον πιλότο μας ,ο οποίος όχι μόνο δεν πανικοβλήθηκε αλλά κατάφερε να γλιτώσει και το αεροσκάφος με ελάχιστες ζημιές.


Πηγή : onalert.gr


Ο Μητρόπουλος διαβάζοντας την επιστολική ψήφο της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου, τον έπιασαν τα γέλια



Eίτε με διάθεση να πετάξει σπόντα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου είτε με διάθεση χιούμορ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος σκόρπισε γέλια στη Βουλή, όταν σχολίασε τους "άτακτους" βουλευτές που φώναζαν και είχαν στήσει πηγαδάκια.

"Γελάτε και διαμαρτύρεστε, αλλά τη Δευτέρα θα αναπολείται όσα μου λέγατε στο διάδρομο" είπε ο Αλέξης Μητρόπουλος, που προήδρευε της διαδικασίας, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως από τη Δευτέρα που επιστρέφει η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη θέση της, τότε θα τον αναπολούν.

Η ατάκα αυτή του κ. Μητρόπουλου σκόρπισε γέλια στην αίθουσα του κοινοβουλίου με τον Άδωνι Γεωργιάδη να χειροκροτά.

Δεν έμεινε μόνο σε αυτό ο κ. Μητρόπουλος. Διαβάζοντας την επιστολική ψήφο της κας Κωνσταντοπούλου, τον έπιασαν τα γέλια όσο κι αν προσπαθούσε να συγκρατηθεί. Μάλιστα, σήκωσε το χαρτί με την επιστολική ψήφο και το έδειξε στους βουλευτές, πάντα προσπαθώντας να συγκρατήσει τα γέλια του.


Πηγή : newsit.gr


Εκτός σοβαρότητας ο Βούτσης στη Βουλή: "Ξέρω να χτυπάω εγώ ρε μαλ...."



Πανικός επικράτησε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ / ΝΔ να διαπληκτίζονται.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την θέση του διαμαρτυρόταν έντονα για την προηγούμενη τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση που κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υπερασπίζεται τις απαιτήσεις των δανειστών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να σηκωθούν όρθιοι και με άγριες διαθέσεις να κατευθυνθούν προς το έδρανο του κ. Λοβέρδου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Μετά την σχεδόν δεκαπεντάλεπτη αναταραχή ο κ. Βούτσης ξαναπήρε τον λόγο επαναλαμβάνοντας ότι η αντιπολίτευση στηρίζει τα επιχειρήματα των δανειστών και πρόσθεσε «αν θεωρείτε ότι έχετε μια ασυλία επειδή βασίζεστε σε μειοψηφία του λαού αλλά σε πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης της διαπλοκής, είστε πολύ γελασμένοι».

Ο κ. Βούτσης μάλιστα θεώρησε ότι έχει κλείσει το μικρόφωνό του και γυρνώντας στον  διπλανό υπουργό, του είπε: «Ξέρω να χτυπάω εγώ, ρε μαλ....»!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει «...σκηνικό ρήξης. Αν ετοιμάζεστε να πηδήξετε από το αεροπλάνο εμείς δεν θα γίνουμε αλεξίπτωτο».

Η κυρία Ραχήλ Μακρή τον διέκοπτε με παρεμβάσεις εκτός μικροφώνου με αποτέλεσμα να της απαντήσει «... έχετε ζαλιστεί από τις πολλές πιρουέτες. Πηγαίνετε να κάνετε καμιά φωτογράφηση».




Πηγή


Βενιζέλος: Μόνοι σας ευνουχίσατε τη διαπραγμάτευση



Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας τη για ωμό θεσμικό κυνισμό και χαρακτηρίζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δημοσίων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος, "αμφίβολης συνταγματικής νομιμότητας".

Μίλησε ακόμα για διαχειριστική ευθύνη των διοικούντων των δημόσιων φορέων, που μπορεί να συνδέονται, όπως είπε, με ποινικές ευθύνες και με απιστία, ενώ ανέφερε ότι η αναδρομική ισχύς της έχει στόχο να καλυφθεί και να προστατευθεί η κ. Δούρου.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι με τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, η κυβέρνηση επέβαλε αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό και πρόσθεσε ότι "όχι μόνο δεν κάνει αντίσταση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά αντίθετα συμμορφώνεται με τις επιταγές της Τρόικα η οποία επαίνεσε την κίνηση αυτή".

"Σας πήραν τα διαθέσιμα από τα χέρια. Στεγνώνει η χώρα και εσείς λέτε κάνουμε πράξη αντίστασης. Ανόητη πράξη υποταγής κάνατε. Μόνοι σας ευνουχίσατε την διαπραγμάτευση. Τώρα η τρόικα δεν χρειάζεται να μπει στα υπουργεία γιατί μπαίνει κατευθείαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και τα βλέπει", είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε και στα σενάρια περί δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι με την προκήρυξή του η χώρα θα καταρρεύσει, ενώ για το ενδεχόμενο εκλογών, σημείωσε ότι "τα ψέματα τελείωσαν για την κυβέρνηση, και αν δεν μπορεί να κυβερνήσει ας καταφύγει στην λαϊκή εντολή".

"Διατυπώνετε απειλές ότι αν βρεθούμε σε αδιέξοδο για το οποίο θα φταίνε οι δοσίλογοι και οι ξένοι, θα καταφύγουμε σε δημοψήφισμα. Αυτό, άμα τη προκηρύξει του, πέρα από την αντισυνταγματικότητα, θα καταρρεύσει η χώρα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, ενώ για το θέμα των εκλογών τόνισε: "Εκλογές το καταλαβαίνω. Δεν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας; στους ΑΝΕΛ; Θα πάτε για να παρουσιάσετε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης; Για να πάρετε εντολή ρήξης ή συμβιβασμού; Τελειώσανε τα ψέματα. Εμείς, που είμαστε το μικρότερο κόμμα, σας λέμε αν θέλετε πάμε σε εκλογές. Τότε θα δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος".

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στην κυβέρνηση ηθική και πολιτική ανακολουθία, τονίζοντας ότι "ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εφαρμόζουν έναν ωμό θεσμικό κυνισμό που θέτει ένα βαθύ θέμα δημοκρατικής ηθικής". Ακόμα, ανέφερε ότι η χώρα παραπαίει εδώ και τρεις μήνες, χωρίς σχέδιο, μίλησε για εικόνα παραλογισμού "με την κυβέρνηση να καταγγέλλει τους θεσμούς από τη μια, και από την άλλη να τους γλείφει", αλλά και για αντιφατικά μηνύματα που στέλνει. Υποστήριξε, δε, ότι θα μπορούσε να είχε κλείσει την διαπραγμάτευση αν δεν είχε εσωτερικά προβλήματα.

"Δεν υπάρχει κοινοβουλευτική, ή δημοκρατική ευαισθησία. Αυτός είναι ο θεσμικός κυνισμός. Δεν φοβάστε, δεν λογαριάζετε τίποτα. Πιο κραυγαλέα περίπτωση η παράταση του μνημονίου την οποία υπογράψατε χωρίς να διασφαλίσετε την χρηματοδότηση", ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, που έκλεισε την ομιλία του απευθυνόμενος προς στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Υπάρχει ένας πολύ κλειστός κύκλος εξουσίας που έχει στο μυαλό του ένα σχέδιο το οποίο δεν το ξέρει ούτε η κυβέρνηση ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Υπάρχει πρόβλημα αδιαφάνειας στο εσωτερικό της κυβέρνησης, γι' αυτό σκεφτείτε τι ακριβώς συμβαίνει. Έχετε την υποχρέωση να προστατέψετε το συμφέρον της χώρας".


Πηγή : news.gr


Α. Ασημακοπούλου: «Πιθανή η συμμετοχή της ΝΔ σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας»



Δριμεία επίθεση εναντίον  της κυβέρνησης, όσον αφορά στους χειρισμούς της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές εξαπέλυσε η βουλευτής της ΝΔ, Α. Ασημακοπούλου, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Όπως λέει η κα Ασημακοπούλου «εκεί που είχαμε ξεπεράσει το στάδιο του Grexit, τώρα συζητείται συνέχεια, παντού», ενώ επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατό συμφωνία, ώστε η χώρα να πάει παρακάτω και να σταματήσει να μεγαλώνει ο λογαριασμός.

Από τα πυρά της δεν γλίτωσε, ούτε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, τον οποίο κατηγόρησε για απίστευτη ελαφρότητα, αναφερόμενη στη δήλωσή του ότι λείπουν 400 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του κράτους, την οποία πήρε πίσω μετά από μιάμιση ώρα.

Τέλος η βουλευτής της ΝΔ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΝΔ σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αν οι εξελίξεις οδηγήσουν εκεί.



Πηγή : star.gr


Στόχος της Αλ Κάιντα το Βατικανό



Το σχέδιο ομάδας τρομοκρατών να χτυπήσουν την Αγία Έδρα της Καθολικής Εκκλησίας αποκάλυψαν οι τηλεφωνικές συνομιλίες που υπέκλεψαν οι ιταλικές υπηρεσίες Ασφαλείας πριν προχωρήσουν στην σύλληψη 18 ατόμων σε όλη την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένου και του πνευματικού ηγέτη της ομάδας.

Η Αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε όλη την Ιταλία που οδήγησαν στις συλλήψεις των υπόπτων τρομοκρατών που φέρεται να έχουν δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Μερικοί από αυτούς συνελήφθησαν στη Σαρδηνία, περιλαμβανομένου και του πνευματικού ηγέτη της ομάδας, αλλά άλλοι πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Ιταλοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι οι ύποπτοι είχαν κάνει προετοιμασίες για μία επίθεση το 2010 εναντίον του Βατικανού και πως ένας άλλος επίδοξος καμικάζι είχε φθάσει στη Ρώμη.

Ο εισαγγελέας Μάουρο Μούρα αποκάλυψε πως τα σχέδια επίθεσης δεν προχώρησαν ποτέ και πως ο επίδοξος καμικάζι έφυγε από την Ιταλία, αν και δεν είναι σαφές για ποιο λόγο. Είπε επίσης από τις τηλεφωνικές συνομιλίες υπάρχουν "ενδείξεις για προετοιμασία μιας πιθανής επίθεσης".

"Δεν έχουμε αποδείξεις, έχουμε ισχυρές υποψίες", είπε ο Μάριο Κάρτα, επικεφαλής της αστυνομικής μονάδας που ηγείται των ερευνών, όταν του ζητήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για μία πιθανή επίθεση εναντίον της έδρας της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως από τις υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες οι ερευνητές άκουσαν τους υπόπτους να λένε ότι θα εξαπέλυαν μία "μεγάλη τζιχάντ στην Ιταλία". Οι τηλεφωνικές υποκλοπές έδειξαν ακόμη ότι δύο από τους υπόπτους ήταν μέρος ενός δικτύου που προστάτευε τον Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, ανέφερε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η αστυνομία δήλωσε πως σκοπός του δικτύου ήταν να προκαλέσει εξέγερση εναντίον της πακιστανικής κυβέρνησης. Οι ύποπτοι κατηγορούνται επίσης για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών κινημάτων στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν.


Πηγή : pathfinder.gr


Στον ανακριτή ο Τυνήσιος καπετάνιος που έπνιξε 800 μετανάστες


Ξεκίνησε η ανάκριση του καπετάνιου που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες και ναυάγησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, παρασύροντας στον θάνατο περίπου 800 ανθρώπους. Ο Ιταλός δικαστής που ανέλαβε την υπόθεση, ζήτησε να παραμείνει υπό κράτηση, αφού οι εισαγγελείς ζήτησαν να του απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και διακίνηση προσώπων.

Ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Άλι Μάλεκ, 27 ετών, αρνείται ότι ήταν ο καπετάνιος του αλιευτικού πλοίου που ναυάγησε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή με εκατοντάδες μετανάστες από την Αφρική και το Μπανγκλαντές κλειδωμένους στα αμπάρια του.

«Ισχυρίζεται ότι είναι ένας μετανάστης όπως οι άλλοι και ότι πλήρωσε για να επιβιβαστεί στο πλοίο», είπε ο δικηγόρους του, ο Μάσιμο Φεράντε έξω από το δικαστήριο.

Παρόλα αυτά ο εισαγγελέας της Κατάνης στη Σικελία, ο Τζιοβάνι Σάλβι, δήλωσε ότι ο δικαστής ζήτησε να παραμείνουν υπό κράτηση τόσο ο Μάλεκ όσο και ο 25χρονος Σύρος Μάχμουντ Μπίχιτ που κατηγορείται ότι είναι μέλος του πληρώματος. Εναντίον του Σύρου ενδέχεται να απαγγελθούν μόνο κατηγορίες για διακίνηση ανθρώπων.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων, ο Τυνήσιος ήταν ο καπετάνιος του πλοίου, όμως ζήτησε επανειλημμένα από τον Μπίχιτ να επικοινωνήσει με την οργάνωσή τους στη Λιβύη μέσω δορυφορικού τηλεφώνου.

Μόλις ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο, το οποίο εστάλη από το λιμενικό, πλησίασε το αλιευτικό, το πλοιάριο που μετέφερε τους μετανάστες ανετράπη «διότι ήταν απίστευτα φορτωμένο» και εξαιτίας των «λάθος κινήσεων του καπετάνιου», επεσήμανε η εισαγγελία, διευκρινίζοντας ότι το αλιευτικό χτύπησε τρεις φορές στο φορτηγό πλοίο προτού αρχίσει να βουλιάζει.

Επίσης κάποιοι από τους επιζώντες κατήγγειλαν ότι χτυπήθηκαν και κακοποιήθηκαν από τους διακινητές προτού ξεκινήσουν τον διάπλου της Μεσογείου.
Και οι δύο άνδρες συνελήφθησαν τη Δευτέρα το βράδυ όταν έφτασαν στη Σικελία μαζί με άλλους επιζώντες του ναυαγίου.


Πηγή : ethnos.gr


ΧΑΜΟΣ στην Θεσσαλονίκη!


Επίθεση με βόμβα μολότοφ και σε αυτοκίνητα από 50 άτομα το βράδυ της Παρασκευής στην Παπαναστασίου και συγκεκριμένα κοντά σε γνωστό κέντρο διασκέδασης της περιοχής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για 50 άτομα με κράνη και ρόπαλα. Στο κέντρο διασκέδασης βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση οπαδών του Άρη και συγκεκριμένα του Super 3.

Ακολούθησε συμπλοκή μεταξύ των ατόμων της εκδήλωσης και των κουκουλοφόρων οι οποίοι μπήκαν στο μαγαζί και πέταξαν κροτίδα και φωτοβολίδα ενώ τραυματίστηκε κατά τη συμπλοκή ένα άτομο που δέχτηκε δύο μαχαιριές στο πίσω μέρος του σώματος του χωρίς να διατρέχει όμως ευτυχώς κάποιον κίνδυνο.

Οι φθορές στη γύρω περιοχή είναι πολλές και οι αστυνομικές δυνάμεις, με μια διμοιρία ΜΑΤ έσπευσαν στο σημείο με εντολή για προσαγωγές ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει και δυο συλλήψεις.

Μάλιστα η αστυνομία είναι πολύ θορυβημένη τόσο με το περιστατικό που συνέβη το βράδυ της Παρασκευής αλλά και κάποια άλλα περιστατικά που είχαν προηγηθεί και για αυτό είναι σε επιφυλακή με περιπολίες των ομάδων ΔΙΑΣ σε αρκετές περιοχές της συμπρωτεύουσας.

Επίσης η αστυνομία στην Θεσσαλονίκη προβληματίζεται και από το γεγονός ότι την Κυριακή θα παίξουν και οι τρεις ομάδες της πόλης εντός έδρας μετά από πολύ καιρό με τα παιχνίδια να γίνονται σε κοντινές ώρες.


Πηγή : sport24.gr


Πακιστάν: Ένοπλοι δολοφόνησαν ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα


Θύμα ενόπλων έπεσε την Παρασκευή μια ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λίγη ώρα έπειτα από τη συμμετοχή της σε συζήτηση που είχε οργανώσει για την πολιτική κατάσταση στην επαρχία Μπαλουτσιστάν του Πακιστάν, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον αυτονομιστών ανταρτών.
Η Σαμπίν Μαχμούντ αποχωρούσε από το εστιατόριό της στο Καράτσι, όπου φιλοξενούνται εκθέσεις και εκδηλώσεις, όταν οι ένοπλοι της επιτέθηκαν ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό της.

Η μητέρα της, η οποία ήταν μαζί της, τραυματίστηκε, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Δύο οπλοφόροι που επέβαιναν σε μια μοτοσικλέτα την πυροβόλησαν. Διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας της επαρχίας, ο Ταρίκ Νταρέτζο, προσθέτοντας ότι διεξάγεται έρευνα για την επίθεση.

Η Μαχμούντ είχε μόλις οργανώσει ένα σεμινάριο με τον τίτλο «Τερματίζοντας τη σιωπή στο Μπαλουτσιστάν», το οποίο επικεντρωνόταν στις εξαφανίσεις πολιτικών ακτιβιστών στην επαρχία αυτή του νοτιοδυτικού Πακιστάν.

Η εκδήλωση επρόκειτο να γίνει τις πρώτες ημέρες του Απρίλι σε ένα πανεπιστήμιο στη Λαχόρη, ωστόσο οι Αρχές εμπόδισαν τη διεξαγωγή της.

Αγωνιστές που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορούν τις δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας πως διαπράττουν εκτελέσεις αυτονομιστών και αντιφρονούντων στο Μπαλουτσιστάν.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί και αργότερα βρεθεί νεκροί τα τελευταία χρόνια, με τις Αρχές να διαψεύδουν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ενέχονται στις δολοφονίες.

Ο στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να τερματίσει το αντάρτικο στο Μπαλουτσιστάν από αυτονομιστές που καταγγέλλουν ότι παρά τα πλούτη του υπεδάφους της επαρχίας, όπου εξορύσσονται μέταλλα και φυσικό αέριο, τα οφέλη καταλήγουν στην κυβέρνηση και τις πλουσιότερες επαρχίες, τη στιγμή που ο τοπικός πληθυσμός συνεχίζει να πλήττεται από τη φτώχεια.



Πηγή : zougla.gr


Από μηδενική βάση ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών


Από μηδενική βάση δείχνουν να ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, μετά την ψυχρολουσία που υπέστη κατά τη διάρκεια του χθεσινού επεισοδιακού Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.

Οι πιέσεις για την Αθήνα παραμένουν αμείωτες, με τους δανειστές να παραμένουν αμετακίνητοι στις αυστηρές τους θέσεις, αφορίζοντας σχεδόν με τρόπο εμμονικό κάθε επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς.

Ο χρόνος αποδεικνύεται ο χειρότερος εχθρός στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, που δείχνει πελαγωμένη ανάμεσα στα συνεχή τελεσίγραφα και τις αλλεπάλληλες προθεσμίες, που εκ προοιμίου γίνεται εμφανές πως η επόμενη αναιρεί την προηγούμενη.

Ενδεικτικές της σύγχυσης που επικρατεί είναι οι δύο νέες προθεσμίες που έριξαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το βράδυ της Παρασκευής οι Ευρωπαίοι.

Από τη μία πλευρά ο υπουργός Οικονομικών Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ έθεσε περιθώριο 10 ημερών στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, με πλήρως συγκεκριμένα στοιχεία, ενώ την ίδια ώρα κορυφαίοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών μιλούσαν άτυπα για προθεσμία έως τις 25 Μαΐου προς την Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Ειδικότερα, ο Σέλινγκ ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία από την Ελλάδα μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, προκειμένου να υπάρξει λύση με την Ευρωζώνη.

Κανείς δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και διέψευσε μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής την άτυπη 10ήμερη προθεσμία που έθεσε στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.
Την ίδια ώρα, κορυφαίες ευρωπαϊκές πηγές έδιναν προθεσμία στην Ελλάδα μέχρι τις 25 Μαΐου, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Η Ελλάδα έχει προθεσμία μέχρι τις 25 Μαΐου για μια συμφωνία με τους δανειστές της, αποκάλυψε το γερμανικό πρακτορείο MNI, τονίζοντας πως η εξέλιξη αυτή ακυρώνει την προθεσμία έως τις 11 Μαΐου, οπότε και συνεδριάζει ξανά το Eurogroup.
"Eπισήμως έχουμε προθεσμία μέχρι τις 11 Μαΐου, αλλά μπορούμε να την επεκτείνουμε προς τα τέλη του μηνός", αποκάλυπτε κορυφαία ευρωπαϊκή πηγή.

Η σύγχυση αναφορικά με τις προθεσμίες που τίθενται για την Ελλάδα σηματοδοτεί αυτόματα παράταση της αγωνίας και των κινδύνων για την ελληνική οικονομία, αφού εξαντλούνται ταχύτατα, αλλά και επικίνδυνα, τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας έως τα τέλη Απριλίου.

Το θολό τοπίο στις θέσεις των δανειστών δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες του Γ. Βαρουφάκη να προχωρήσει το έργο που έχει αναλάβει.
Ο υπουργός Οικονομικών άστραψε και βρόντηξε, μετά το Eurogroup, επιρρίπτοντας μεγάλες ευθύνες προς τους δανειστές πως υπονομεύουν τις προσπάθειες της Αθήνας.
Ο Γ. Βαρουφάκης άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση των δανειστών απέναντι στον τρόπο διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε ξεκάθαρα για περίεργη στάση των τεχνικών κλιμακίων των ξένων, κατηγορώντας ανοιχτά τους τεχνοκράτες που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group και Euro Working Group πως δεν ενημερώνουν για την έκβαση των διαπραγματεύσεων το Eurogroup.

Ο Γ. Βαρουφάκης αποκάλυψε πως οι υπουργοί Οικονομικών σχεδόν... έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται πως δεν έχουν λάβει την ελληνική λίστα των μεταρρυθμίσεων, αφού πράγματι τα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group και του Euro Working Group δεν στέλνουν τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων στο Eurogroup!

Όπως είναι φυσικό, οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν καμία εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αφού δεν τους έχουν ενημερώσει τα τεχνικά κλιμάκια!
Επομένως οι υπουργοί Οικονομικών θεωρούν πως πράγματι δεν υπάρχει λίστα μεταρρυθμίσεων, ακόμη κι αν αυτή έχει κατατεθεί!



Πηγή : news247.gr