Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Αλλοδαποί επιτέθηκαν και πέταξαν τελάρα σε περιπολικό έξω από την ΑΣΟΕΕ


Επίθεση σε περιπολικό, σημειώθηκε, πριν από λίγη ώρα, στην οδό Πατησίων στο ύψος της ΑΣΟΕΕ.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, αλλοδαποί έκαναν επίθεση και πέταξαν τελάρα στο περιπολικό την ώρα που αυτό περνούσε από μπροστά τους.

Διεξάγεται έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.


Πηγή : eglimatikotita.gr


«Κούρεμα» στην ΕΛΑΣ: Κλείνουν 6 στα 10 αστυνομικά τμήματα..Για την Αττική προβλέπεται η «συρρίκνωση» των 93 Τμημάτων Ασφαλείας και Τάξης


Ή... συγχώνευση «πέντε σε ένα» κυρίως στις επαρχιακές πόλεις και λιγότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Αναδιάρθρωση-«τσεκούρι» στην ΕΛΑΣ σε ποσοστό που θα φθάνει, ίσως και θα υπερβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις, το 50% προβλέπει το σχέδιο των αστυνομικών υπηρεσιών, όπως αυτό παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρα, και πήρε στο μεγαλύτερο βαθμό την έγκρισή του.


Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το επόμενο χρονικό διάστημα από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση και προβλέπει την... εξαφάνιση έως και έξι στα δέκα αστυνομικών τμημάτων ή αλλιώς συγχώνευση «πέντε σε ένα» κυρίως στις επαρχιακές πόλεις και λιγότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ακόμη, περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπήρξε ενημέρωσή του για την αναδιάρθωση, για τη δημιουργία της ομάδας «προπομπό» των ΜΑΤ, την κατάργηση της ΔΕΛΤΑ και τη σύμπτυξη των στελεχών της στη ΔΙ.ΑΣ. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης προβλέπεται η δημιουργία μία νέας ομάδας περιφρούρησης των διαδηλώσεων, πριν χρειαστεί η ανάληψη δράσης από τα «σκληρά» ΜΑΤ.

Η νέα αστυνομική μονάδα θα διαχειρίζεται τις διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης και τα ΜΑΤ θα επεμβαίνουν μόνο σε περίπτωση επεισοδίων, φθορών και επιθέσεων. Τα μέλη της «Ομάδας Επιτήρησης Διαμεσολάβησης Διαδηλώσεων», όπως φαίνεται να είναι κάποια από τα μέρη του ονόματός της, θα φορούν πηλήκιο και όχι κράνος, θα έχουν αστυνομική ράβδο, ασύρματο, πιστόλι, ελαφρύ αλεξίσφαιρο και ορατά τα διακριτικά τους, ενώ η στολή τους θα είναι χρώματος μπλε αντί για χακί.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναμένει την τελική εισήγηση-μελέτη της φυσικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ για την «εξαφάνιση» των απαιτούμενων αστυνομικών υπηρεσιών.

Η εισήγηση περιλαμβάνει τα πληθυσμιακά κριτήρια περιοχών και στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας σε αυτές. Με αυτά τα κριτήρια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα καταργηθούν αστυνομικές υπηρεσίες στις περιοχές στις οποίες μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες αστυνόμευσης από υπηρεσίες όμορων περιοχών.

Για την Αττική προβλέπεται η «συρρίκνωση» των 93 Τμημάτων Ασφαλείας και Τάξης σε περίπου 50.


Πηγή



Οι αλλοδαποί σύμβουλοι του Βαρουφάκη είναι πιο εκκεντρικοί από τον ίδιο



Ποιοι είναι οι ξένοι οικονομολόγοι που πηγαινοέρχονται στο υπουργείο Οικονομικών προσκεκλημένοι του Γιάνη.....

Ποιος είπε ότι μόνο η Ζωή Κωνσταντοπούλου «εισάγει» ξένους φωστήρες για να στηρίξει το φιλόδοξο σχέδιό της να ανακαλύψει το επαχθές χρέος και να το διαγράψει;

Στα χνάρια της κινείται και ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ενισχύει τη διαπραγματευτική του ομάδα με τους «θεσμούς», κάνοντας… εντυπωσιακές μεταγραφές: ένας Κολομβιανός με ειδίκευση στο χρέος του Ισημερινού και δύο πρώην υψηλόβαθμα «γεράκια» των τοξικών ομολόγων της Lehman Brothers, που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη πτώχευση στη σύγχρονη ιστορία, κοσμούν εδώ και μερικές εβδομάδες με την παρουσία τους το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αλλά και τις Βρυξέλλες.

Για να βρίσκονται εδώ βέβαια, ο Ελληνας φορολογούμενος πληρώνει τα εισιτήρια, τις μετακινήσεις, τη διαμονή τους αλλά και την καθημερινή τους αποζημίωση, όπως προκύπτει από τις υπουργικές αποφάσεις που είναι αναρτημένες στη Διαύγεια.

Στον πλέον στενό σύμβουλο του κ. Βαρουφάκη εξελίσσεται ο Κολομβιανός οικονομολόγος Ντάνιελ Μουνεβάρ Σάστρε, ο οποίος φιλοξενήθηκε πρόσφατα για 11 συνολικά ημέρες από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών προκειμένου να μας μεταλαμπαδεύσει τις πολύτιμες γνώσεις του. Σύμφωνα με τη σχετική «εκ των υστέρων έγκριση μετακίνησης από το εξωτερικό» που υπογράφει ο κ. Βαρουφάκης, ο προσκεκλημένος του βρέθηκε το διάστημα 23 Μαρτίου έως 2 Απριλίου στην Αθήνα με τη συγκεκριμένη δαπάνη να βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου και να περιλαμβάνει ημερήσια αποζημίωση 11 ημερών, 10 διανυκτερεύσεις καθώς και τα έξοδα των αεροπορικών εισιτηρίων για τη διαδρομή Ζυρίχη-Αθήνα-Κοπεγχάγη.


Ο Κολομβιανός εξ απορρήτων του Ελληνα υπουργού Οικονομικών

Γεννημένος στην Μπογκοτά πριν από 30 χρόνια και έχοντας μεγαλώσει στις ταραγμένες γειτονιές της πόλης όπου βασιλεύει το πανίσχυρο καρτέλ των ναρκωτικών, ο κ. Μουνεβάρ κυνήγησε το όνειρό του στην οικονομική επιστήμη. Σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Pinar del Rio της Κούβας με ερευνητικό ενδιαφέρον το δημόσιο χρέος των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Συμμετέχει ενεργά στην Επιτροπή για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου και το 2009 παίρνει μάστερ από το Πανεπιστήμιο του Τέξας. Καθηγητής του είναι ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, προσωπικός φίλος και συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής στο ίδιο ίδρυμα. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, οι κινηματικές δράσεις του αναφορικά με το δημόσιο χρέος του Ισημερινού τού απονέμουν τον τίτλο του ειδικού συμβούλου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.


Ο ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΟΣ

Παρά το νεαρό της ηλικίας του Κολομβιανού Ντάνιελ Μουνεβάρ Σάστρε, οι κινηματικές δράσεις του αναφορικά με το δημόσιο χρέος του Ισημερινού προσφέρουν πόντους στον ελληνικό του ρόλο



Η ολοκλήρωση των σπουδών του δεν σηματοδοτεί και την επιστροφή του στην Κολομβία αφού, όπως γράφει ο ίδιος στο Διαδίκτυο, την περίοδο εκείνη ταξιδεύει ασταμάτητα στη Λατινική Αμερική. «Μετά από ενάμιση χρόνο περιπλάνησης δεξιά και αριστερά» σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και «χωρίς μία σταθερή δουλειά, μετακόμισα με έναν καινούριο φίλο μου σε ένα διαμέρισμα σε μια γειτονιά της Μπογκοτά». Μόλις πριν από τρία χρόνια παίρνει το βάπτισμα του πυρός στην αγορά εργασίας αφού προσλαμβάνεται ως σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών της Κολομβίας.



Η υπουργική απόφαση του κ. Βαρουφάκη στις 2 Απριλίου

Ο ίδιος θα γράψει: «Θα ξεκινήσω τη δουλειά των ονείρων μου. Θα εργαστώ ως μακροοικονομικός σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών. Θα είναι μια τεράστια ευθύνη καθώς θα είμαι υπεύθυνος για την εκτέλεση ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Αν και δεν είναι ακριβώς ο τύπος της πολιτικής που μου αρέσει, θα είναι η πρώτη φορά που θα δουλέψω σε ένα περιβάλλον όπου λαμβάνονται αποφάσεις». Η μελέτη του, δε, από κοινού με τον βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Κώστα Λαπαβίτσα, με τον τίτλο «Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιά διαγραφή του χρέους της», καταγράφεται στη συμβολή του για την προσέγγιση του ελληνικού δημοσίου χρέους, θέση την οποία έχει αναπτύξει εκτενώς στην Αθήνα ως προσκεκλημένος της Αριστερής Πτέρυγας της Κουμουνδούρου.
Ο Ιρανός χημικός που διέπρεψε στις τραπεζικές επενδύσεις

Στο μεταξύ, στους συμβούλους του κ. Βαρουφάκη συμπεριλαμβάνεται και ο Ιρανός Σόρος Σαμπαγιατί, ο οποίος ταξίδεψε από τη Γενεύη και βρέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών το διήμερο 24-25 Μαρτίου. Με θητεία στον αμερικανικό επενδυτικό κολοσσό της Lehman Brothers ως επικεφαλής για τις ευρωπαϊκές αναδυόμενες αγορές την περίοδο της κατάρρευσής του, η οποία τροφοδότησε παγκόσμια οικονομική κρίση, διαθέτει 22χρονη πείρα στον τραπεζικό χώρο. Σήμερα είναι διευθυντικό στέλεχος του LG Group, με έδρα την Ελβετία, με τομέα ευθύνης την LG Capital, τον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια άνω των 50 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για άνθρωπο της αγοράς, που όμως τη δεκαετία του 1990 εγκατέλειψε το χημικό εργαστήριο για χάρη των τραπεζικών επενδύσεων ξεκινώντας να εργάζεται στην αγορά παραγώγων.


Ο ΙΡΑΝΟΣ  

 Ο Ιρανός Σόρος Σαμπαγιατί τη δεκαετία του 1990 εγκατέλειψε το χημικό εργαστήριο για χάρη των τραπεζικών επενδύσεων. Και δεν το μετάνιωσε



Γεννήθηκε στο Ιράν, όμως η οικογένειά του εγκατέλειψε τη χώρα το 1979 όταν ξέσπασε η επανάσταση του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Σχολείο παρακολούθησε στη Σουηδία κερδίζοντας υποτροφία στη χημεία και στα μαθηματικά σε πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 η ανακάλυψη της αντικειμενικής αλήθειας τον οδηγεί στο εργαστήριο του ερευνητή του Πανεπιστημίου Harvard, Στιούαρτ Σρέιμπερ. Παρά το άκρως ενδιαφέρον ερευνητικό πεδίο, διαπίστωσε ότι η χημεία ήταν αργή και γεμάτη εμπόδια, χαρακτηρίζοντας τη «σαν να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο για μεγάλο χρονικό διάστημα». Η αναζήτηση δουλειάς στα αμερικανικά πανεπιστήμια θα τον φέρει στη Νέα Υόρκη για να δώσει συνέντευξη στο Πανεπιστήμιο Columbia. Εκεί θα συναντήσει έναν γνωστό του, ο οποίος εργαζόταν στον τραπεζικό τομέα και σοκαρίστηκε από το πόσα λίγα χρήματα έπαιρνε, ενθαρρύνοντάς τον να ασχοληθεί με τα οικονομικά. «Δεν ξέρω τίποτα για τις τράπεζες, ποιος θα ήθελε να με προσλάβει;», αντέτεινε.


Η απόφαση του κ. Βαρουφάκη για την κάλυψη των εξόδων του κ. Σόρος Σαμπαγιατί που αφήθχη στην Αθήνα

Η πρώτη του δουλειά ήταν στην Bankers Trust, ηγέτιδα δύναμη στις συναλλαγές παραγώγων, η οποία αργότερα εξαγοράστηκε από την Deutsche Bank. Κερδίζοντας και χάνοντας εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα, η καριέρα του εξελίχθηκε όταν εντάχθηκε στο δυναμικό της Goldman Sachs, στη συνέχεια εργάστηκε για 6 χρόνια στη Citigroup και ύστερα στη Lehman Brothers. Τη μαύρη, για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, χρονιά του 2008 ήταν στέλεχος της Lehman. Την εμπειρία του αυτή τη συγκρίνει μόνο με το «να βρίσκεσαι σε αεροπορικό δυστύχημα!». Οσον αφορά στη φορολογία, κατά το παρελθόν έχει εκφράσει την άποψη ότι «όσο πιο περίπλοκοι είναι οι φόροι τόσο λιγότεροι φορολογούμενοι πληρώνουν», σημειώνοντας πως «αν θέλεις να έχεις περισσότερα έσοδα, πρέπει να εφαρμόσεις έναν κατ’ αποκοπή φόρο».

Το πουλέν της Lehman Brothers που έγινε σύμβουλος του Σόιμπλε

Στην ομάδα του Ελληνα υπουργού Οικονομικών μετέχει και ο Γκλεν Κιμ, ο οποίος αφίχθη στην Αθήνα από το Λονδίνο στις 24 Μαρτίου και συμμετείχε στην ελληνική αποστολή στο Brussels Group στις 28 Μαρτίου μετακινούμενος αυθημερόν από Λονδίνο προς Βρυξέλλες με τρένο. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανοκορεάτης σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη συμμετέχει στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών αφού είχε συνοδεύσει τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών στις συνεδριάσεις του Eurogroup/Ecofin στις 16-17 Φεβρουαρίου και στο διάστημα 9-12 Μαρτίου.


Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΟΡΕΑΤΗΣ 

Ο Γκλεν Κιμ της Lehman Brothers και σύμβουλος του Σόιμπλε και η υπουργική απόφαση για το ταξίδι του στην Αθήνα



Ο Κιμ υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της Lehman Brothers καθώς εργάστηκε για λογαριασμό της 21 ολόκληρα χρόνια σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη ανεβαίνοντας ένα-ένα όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας της μέχρι τη στιγμή που ο επενδυτικός γίγαντας βάρεσε κανόνι. Η κατάρρευση της τράπεζας και οι ζημίες των εκατοντάδων δισ. δολαρίων που προξενεί προκαλούν κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία, αποτελώντας όμως για τον ίδιο μια πρώτης τάξης επαγγελματική ευκαιρία, που θα του ανοίξει νέους δρόμους στον κόσμο της παγκόσμιας οικονομίας στη συνέχεια. Στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνει ως επικεφαλής τη διαδικασία εκκαθάρισης της Lehman Brothers επί ευρωπαϊκού εδάφους, το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010, αναφορικά με όλα τα θέματα ρευστοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων και την απόδοσή τους στους πελάτες της.


Η ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος συμπίπτει με τη μετακόμισή του στη Φρανκφούρτη και την εμπλοκή του στην άσκηση οικονομικής πολιτικής ευρωπαϊκών κυβερνήσεων λαμβάνοντας πλέον θέση στρατηγικού συμβούλου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.  Ακολουθεί το καλοκαίρι του 2012 η ανακοίνωση της πρόσληψής του από την παγκόσμια επενδυτική τράπεζα Moelis & Company ως διευθύνων σύμβουλός της με αντικείμενο την προσέγγιση πελατών στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων φορείς του δημοσίου τομέα, επενδυτικά ταμεία, οργανισμούς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ τον Ιούλιο του 2014 η κυβέρνηση της Ισλανδίας προσέλαβε τον Κιμ ως συντονιστή της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την απελευθέρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.


Πηγή : protothema.gr


F.T: Λαφαζάνης, Βούτσης, Μπαλτάς προσπαθούν να στρέψουν την Ελλάδα προς τα Αριστερά


Το πολιτικό προφίλ των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Νίκου Βούτση και Αριστείδη Μπαλτά σκιαγραφούν, σε εκτενές άρθρο τους, οι Financial Times, χαρακτηρίζοντας τους τρεις υπουργούς «ιδεολόγους οι οποίοι προσπαθούν να στρέψουν το τιμόνι της Ελλάδας προς τα αριστερά».

Για τον κ. Λαφάζανη, υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για έναν ασυμβίβαστο «αντίπαλο του καπιταλισμού», επί 30ετία μέλος του «σταλινικού κομμουνιστικού κόμματος της Ελλάδας», αναφερόμενη στη διαδρομή του ως στέλεχος του ΚΚΕ από τη δεκαετία του 1970 μέχρι το 1991.

Οι FT σημειώνουν ότι από τις πρώτες ώρες της υπουργικής του θητείας ο κ. Λαφαζάνης ακύρωσε δρομολογημένα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων στους τομείς της ενέργειας, τα οποία είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της Ελλάδας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αναφορά γίνεται ακόμη στη σύγκρουσή του με την καναδικά εταιρεία Eldorado Gold για το ζήτημα του μεταλλείου χρυσού στη Χαλκιδική, καθώς και στην «ενθουσιώδη υποδοχή» από πλευράς του της προσέγγισης της Ελλάδας σε ενεργειακό επίπεδο με τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, οι FT σημειώνουν ότι ο σημερινός πολιτικός επικεφαλής των δυνάμεων της τάξης συγκρουόταν προ δύο ετών με την αστυνομία έξω από το κτήριο της ΕΡΤ.

Ο κ. Βούτσης αναφέρεται ως «ακτιβιστής από τα νεανικά του χρόνια», ενώ η εφημερίδα σημειώνει την ακύρωση από πλευράς του μιας σειράς ρυθμίσεων των κεντροδεξιών προκατόχων του στον τομέα της δημόσιας διοίκησης.

Αναφορά γίνεται και στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και στην πιθανή αποφυλάκιση του καταδικασμένου σε ισόβια τρομοκράτη της «17 Νοέμβρη» Σάββα Ξηρού, το οποίο, όπως υπογραμμίζουν οι FT, «έχει δημιουργήσει ανησυχίες»

Για τον υπουργό Πολιτισμού και Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για σεβαστό μαθηματικό, με σπουδές και στον κλάδο της Φιλοσοφίας στο Παρίσι, ο οποίος, ωστόσο, έχει προκαλέσει ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα με τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει στον χώρο της Παιδείας.

Οι FT στέκονται ιδιαίτερα στις απόψεις του 72χρονου υπουργού κατά της αριστείας ως στόχου της μαθησιακής διαδικασίας, στην επαναφορά της δυνατότητας να υπάρχουν «αιώνιοι φοιτητές», καθώς και στην κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης των πανεπιστημίων, μόλις τρία χρόνια μετά τη δημιουργία τους.


Πηγή 


Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό


Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε φέρει τον τίτλο: "Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις" και όπως αναφέρεται: "με το παρόν σχέδιο νόμου επιδιώκεται η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις, η οποία στις μέρες μας έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις".

Τονίζεται ότι βούληση της Πολιτείας είναι μέσω του νομοσχεδίου αυτού να καταπολεμήσει όσο το δυνατόν δραστικότερα τα επικίνδυνα φαινόμενα βίας που όλο συχνότερα εμφανίζονται και διαρκώς εντείνονται.

Υπενθυμίζεται ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αναβαθμίζεται ο ρόλος του Υφυπουργού Αθλητισμού, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σε περιπτώσεις τέλεσης επεισοδίων θα δύναται να επιβάλλει στους εμπλεκόμενους κυρώσεις.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να αυξηθούν πλέον οι αντιδράσεις από συλλόγους οι οποίοι θεωρούν ότι με το νέο σχέδιο νόμου θίγεται το αυτοδιοίκητο στο ποδόσφαιρο, κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει την επιβολή ποινών από τη FIFA και την UEFA.

Ενδεικτικά, μία από τις απαγορεύσεις που επιβάλλονται είναι αυτή της διάθεσης εισιτηρίων στις Λέσχες Φίλων των Αθλητικών Σωματείων που δεν λειτουργούν νομίμως. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, κάθε μέλος της διοίκησης του υπαίτιου ΤΑΑ τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και με χρηματική ποινή 10.000 ευρώ.

Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου στους παρακάτω συνδέσμους:


Πηγή : contra.gr


Guardian: Σοβαρά τραυματισμένος ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους



Σοβαρά τραυματισμένος είναι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, έπειτα από αεροπορική επιδρομή στο Δυτικό Ιράκ, σύμφωνα με πηγές της Guardian.

Αξιωματούχος στο Ιράκ, ο οποίος συνδέεται με την οργάνωση των τζιχαντιστών, αποκάλυψε στη βρετανική εφημερίδα ότι ο Αλ Μπαγκντάντι υπέστη σοβαρά τραύματα σε αεροπορική επιδρομή από τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό, τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην αρχή υπήρχε η αντίληψη ότι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους θα υπέκυπτε στα τραύματα του και γι’ αυτό ηγετικά στελέχη της οργάνωσης σχεδίαζαν τότε τη διάδοχη κατάσταση. Αν και σταδιακά παρουσιάζει βελτίωση, ο Αλ Μπαγκντάντι δεν ελέγχει - τουλάχιστον επί καθημερινής βάσεως – την οργάνωση.

Δύο αξιωματούχοι - ένας δυτικός διπλωμάτης και ένας ιρακινός σύμβουλος- επιβεβαίωσαν πως η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου στην Αλ Μπαάζ, συνοικία στη Νινευή, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με τον δυτικό διπλωμάτη, στόχος της επίθεσης ήταν κομβόι τριών αυτοκινήτων, στα οποία επέβαιναν ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. Αξιωματούχοι ωστόσο δεν ήταν σε θέση τότε να γνωρίζουν αν ο Αλ Μπαγκντάντι επέβαινε σε κάποιο από τα τρία αυτοκίνητα.

Εκτιμάται ότι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους περνούσε μακρά χρονικά διαστήματα στην Αλ Μπαάζ, περίπου 300 χλμ. δυτικά της Μοσούλης, προπυργίου της οργάνωσης, λόγω της μειωμένης στρατιωτικής κάλυψης των ΗΠΑ στην περιοχή.

Πληροφορίες περί τραυματισμού του Αλ Μπαγκντάντι υπήρχαν επίσης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, οι οποίες ωστόσο ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.


Πηγή 


Έκτακτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ



Συνάντηση θα έχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη. Η συνάντηση των δυο θα γίνει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό που θα γίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στη Λαμπεντούζα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 800 ανθρώπους, σύμφωνα με τις τελευταίες τραγικές εκτιμήσεις, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντόναλντ Τουσκ συγκάλεσε Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα παράνομη μετανάστευση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ υιοθέτησαν ένα σχέδιο για τη μεταναστευτική κρίση, το οποίο παρουσίασε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης ανακοίνωσε Εθνικό σχέδιο το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Σε κοινό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος προσανατολίζονται η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα υπό την εποπτεία της ΕΕ.


Πηγή : news.gr


Διευκρινίσεις Μάρδα στους δημάρχους για την ΠΝΠ που δεσμεύει τα αποθεματικά των ΟΤΑ



Πολιτικές διαστάσεις έχει λάβει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την οποία τα αποθεματικά των ΟΤΑ και άλλων δημόσιων φορέων μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας.

Οι δήμαρχοι απειλούν με «αντάρτικο», η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κοινοβουλευτική αναξιοπιστία της κυβέρνησης που είχε υποσχεθεί να μην λειτουργεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ και στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου υπάρχει σκεπτικισμός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η ρευστότητα που μπορεί να εξασφαλίσει το Δημόσιο χάρη σε αυτήν την αμφιλεγόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ.

Ωστόσο την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα δεσμεύονται υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

Ο Γ. Πατούλης, κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των δήμων, ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, «δημιουργώντας ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης δήμων και εργαζομένων στους ΟΤΑ, στις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις».

Επίσης, προανήγγειλε ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ακυρωθεί δικαστικά η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Διευκρινίσεις από Μάρδα

Σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ την Τρίτη, με σκοπό να καθοριστεί  το πλάνο των κινητοποιήσεων στους δήμους, παρέστη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σύμφωνα με όσα είπε, η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους: Οι δήμοι θα αποστείλλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών,
θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%. Οποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.


H απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε τη διακοπή της συνεδρίασης της 20η Απριλίου του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταδίκασε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ενώ επιφυλάχθηκε για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας.

«Προδήλως αντισυνταγματική η ΠΝΠ» λέει ο Καμίνης

Εν αναμονή της έκτακτης συνεδρίασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του, τόνισε ότι ο δήμος Αθηναίων θα εισηγηθεί στο ΔΣ της ΚΕΔΕ να μην εφαρμοστεί η ΠΝΠ, «ως προδήλως αντισυνταγματική», καθώς παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Ο Γ. Καμίνης υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές ενέργειες δημιουργούν εικόνα θεσμικής διάλυσης και στην ουσία αναστέλλουν τη λειτουργία των δήμων.

Αντισυνταγματική χαρακτήρισε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης και το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη η ενέργεια της κυβέρνησης έχει δύο πρόσθετες αντισυνταγματικότητες:

- Την αναδρομική ισχύ από 17 Μαρτίου. «Η ΠΝΠ έπρεπε να βγει τότε», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι μόνο ο νόμος μπορεί να προσδώσει τέτοια αναδρομική ισχύ. Και θέτει το ερώτημα: «Η "επείγουσα και απρόβλεπτη" ανάγκη ποια είναι τριάντα τρεις ημέρες μετά;»

- Επίσης, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η ΠΝΠ παραπέμπει στο μητρώο φορέων γενικής κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ που δεν φαίνεται να είναι δημοσιευμένο στο ΦΕΚ. «Τα πρόσεξε αυτά ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Δεν λυπάται η κυβέρνηση την κυρία Πρόεδρο της Βουλής και τις παρακαταθήκες της;» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Χατζηδάκης: «Δίνουμε δανεικά στο Δημόσιο το οποίο μας χρωστά ήδη»

«Δίνουμε δανεικά στο Δημόσιο, το οποίο δεν πληρώνει τις δικές του υποχρεώσεις σε εμάς», δήλωσε από την πλευρά του στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5 ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο να διακοπούν οι κοινωνικές δράσεις και παροχές του Δήμου, αλλά ακόμη και να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος είναι πλεονασματικός.

Στρατούλης: «Δεν είναι καλό πράγμα η ΠΝΠ»

«Δεν είναι καλό πράγμα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου», σχολίασε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός αναπληρωτής Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, σε μια πρώτη δημόσια αμφισβήτηση της τακτικής της κυβέρνησης.



Πηγή : tanea.gr


Πανούσης: Φαινόμενο «νεοτρομοκρατίας» που απαιτεί πολιτική διαχείριση



Για φαινόμενο νεοτρομοκρατίας που απαιτεί πολιτική διαχείριση έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Πανούσης μίλησε για το φαινόμενο των καταλήψεων που, όπως επισήμανε, ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και 40 χρόνια.

«Όταν 15χρονα κορίτσια ρίχνουν μολότοφ, όταν οι μπαχαλάκηδες μισθώνουν την υπηρεσία τους, όταν η νεοτρομοκρατία απειλεί τη δημοκρατία, όταν είμαστε η μόνη χώρα που επί 40 χρόνια έχουμε ένοπλη βία , πρέπει τα κόμματα, οι φορείς, η κοινωνία να συζητήσουν πολιτικά», ανέφερε.
Ανέφερε ότι πρόκειται για φαινόμενο που χτυπάει παντού, εκτιμώντας ότι θα συνεχίσει, ενώ υποστήριξε ότι «προσπαθούν να παίξουν πολιτικό παιχνίδι μέσα από τις καταλήψεις και όχι συντεχνιακό όπως γινόταν παλιά στα πανεπιστήμια κλπ να μην περάσει ένας νόμος κλπ».

«Άρα έχουμε ένα καινούριο φαινόμενο. Αυτό το φαινόμενο θέλει πολιτική και κοινωνική διαχείριση», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.


Πηγή : imerisia.gr


Eurostat: Στο 177,1% το χρέος της Ελλάδας το 2014



Το υψηλότερο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξακολουθεί να έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, επιβεβαιώνοντας ότι εντός της Ευρωζώνης οι δημοσιονομικές διαφορές είναι ακόμη τεράστιες, παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος των επιδόσεων βελτιώνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης αυξήθηκε το 2014 στι 177,1% του ΑΕΠ, από 175% του ΑΕΠ το 2013, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε στο 3,5% του ΑΕΠ, από 12,3% το 2013. Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις επιδόσεις της Γερμανίας, της οποίας ο προϋπολογισμός το 2014 ήταν πλεονασματικός, ενώ το χρέος της υποχώρησε σε 74,7% του ΑΕΠ, από 77,1% το 2013.

Γενικότερα, το συνδυασμένο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ευρωζώνης το 2014, μειώθηκε στο 2,4% το 2014 από 2,9% ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα η Eurostat, ενώ το συνολικό χρέος αυξήθηκε σε 91,9% επί του ΑΕΠ, από 90,9% το 2013. Στην Ευρώπη των 28, το έλλειμμα μειώθηκε σε 2,9% επί του ΑΕΠ, από 3,2% το 2013, ενώ το χρέος αυξήθηκε σε 86,8%, από 85,5%.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, υπήρξαν μεγάλες διαφοροποιήσεις ανά κράτος, με κάποιες από αυτές να παρουσιάζουν πλεόνασμα, όπως η Δανία (+1,2%), η Γερμανία (+0,7%), η Εσθονία (+0,6%) και το Λουξεμβούργο (0,6%), ενώ άλλες έλλειμμα, όπως η Κύπρος (-8,8%), η Ισπανία (-5,8%), η Κροατία (-5,7%) και η Βρετανία (-5,7%).

Ως προς το χρέος, το μικρότερο καταγράφηκε στην Εσθονία (10,6% επί του ΑΕΠ), το Λουξεμβούργο (23,6%) τη Βουλγαρία (27,6%) και τη Ρουμανία (39,8%), ενώ το υψηλότερο στις Ελλάδα (177,1%), την Ιταλία (132,1%), την Πορτογαλία (130,2%), την Ιρλανδία (109,7%) και την Κύπρο (107,5%).

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η αδυναμία της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης και τα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του 2014, καθιστώντας δύσκολο για τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα φορολογικά τους έσοδα.



Πηγή : naftemboriki.gr


Βίντεο: Τρένο maglev σπάει το ρεκόρ (του) με ταχύτητα 603 χλμ/ώρα


Για πρώτη φορά, τρένο ξεπέρασε το φράγμα της ταχύτητας των 600 χλμ/ώρα: Σε δοκιμαστική διαδρομή, ιαπωνικό τρένο μαγνητικής αιώρησης maglev έπιασε τα 603 χλμ/ώρα, όπως ανακοίνωσε πανηγυρικά η εταιρεία JR Tokai.

Το τρένο προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί από το 2027 στη γραμμή Τόκιο-Ναγκόγια και, στην «καθημερινή» εμπορική του χρήση, θα κινείται με μέγιστη ταχύτητα «μόλις» τα 500 χλμ/ώρα.

Θα καλύπτει την απόσταση των 286 χλμ. σε 40 λεπτά -κάτω από το μισό χρόνο που χρειάζονται σήμερα τα υπερσύγχρονα shinkansen.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τα 590 χλμ/ώρα, το οποίο επίσης είχε επιτευχθεί με αυτό το μοντέλο μόλις πριν από μία εβδομάδα.

Τα τρένα μαγνητικής αιώρησης αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες χωρίς τριβή, καθώς δεν ακουμπούν στις ράγες αλλά παραμένουν μετέωρα πάνω από αυτές με τη βοήθεια ισχυρών μαγνητικών πεδίων.

Η σύνδεση με maglev με την Οσάκα σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2045. Το κόστος φυσικά είναι αστρονομικό, αναλόγως των ταχυτήτων που θα πιάνουν τα τρένα: Εννιά τρισ. γεν, δηλαδή περίπου 70 δισ. ευρώ, καθώς εκτός από τις γραμμές χρειάζεται και διάνοιξη αρκετών τούνελ.




Newsroom ΔΟΛ


Δημοσκόπηση: Οι πολίτες αποδοκιμάζουν ήδη τη Ζωή



Η κοινωνία αντιμετωπίζει ήδη αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά της η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως δείχνουν τα ευρήματα δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η… διαφορετική Ζωή Κωνσταντοπούλου λοιπόν, φαίνεται ότι ενοχλεί την πλειοψηφία των Ελλήνων, καθώς σε ποσοστό 47,5% οι Έλληνες την κρίνουν αρνητικά.

Υπέρ της Ζωής Κωνσταντοπούλου, για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά της, τάσσεται το 39% των πολιτών.


Πηγή : ysterografa.gr


ΝΔ: Με την ΠΝΠ η Κυβέρνηση οδηγεί την Αυτοδιοίκηση σε στάση πληρωμών


Επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τα διαθέσιμα των Ταμείων και των Δήμων εξαπολύει η ΝΔ. Ειδικότερα, από τη Γραμματεία Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τα διαθέσιμα των Δήμων και των Περιφερειών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Η Κυβέρνηση αφού απέτυχε έως σήμερα να εξασφαλίσει τη ρευστότητα του Κρατικού Ταμείου και να μην κηρύξει γενικευμένη στάση πληρωμών, προχωρεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην αφαίμαξη ακόμη και των Ταμείων των Δήμων και Περιφερειών και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, για να καλύψει και σχετικές προηγούμενες αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής.

Είναι πλέον πασιφανές ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί ανεξάρτητης και ακηδεμόνευτης αυτοδιοίκησης, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο θεωρώντας την Αυτοδιοίκηση τιμάριο της Κεντρικής Διοίκησης.

Η απόφαση αυτή θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την δυνατότητα της αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού να ανταποκριθεί σε βασικές υπηρεσίες προς τους Πολίτες. Με την απόφαση αυτή η Κυβέρνηση οδηγεί και την Αυτοδιοίκηση σε στάση πληρωμών.

Με όλα αυτά αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η επόμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την Αυτοδιοίκηση;"



Πηγή 


Εθνικό: ανακαλείται από τον υπουργό Πολιτισμού ο διορισμός Χατζάκη



Παρελθόν για το Εθνικό Θέατρο αποτελεί ο Σωτήρης Χατζάκης.

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, που δημοσιεύεται σήμερα στο ΦΕΚ/ΥΟΔΔ/264, ανακαλείται ο διορισμός του Σωτήρη Χατζάκη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, όπως, επίσης, ανακαλείται και ο διορισμός του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου.

Ως λόγοι για την ανάκληση αυτή η απόφαση αναφέρει ότι:

α) "Παρέλειψε, από την έναρξη της θητείας του (21.5.2013) μέχρι και την υπογραφή της παρούσης, την ανάρτηση περιλήψεων των συμβάσεων έργου που έχει συνάψει κατ' άρθρο 3 παρ. 13 περ. ε Ν. 2273/1994, ως εκπρόσωπος του Εθνικού Θεάτρου, με το καλλιτεχνικό και τεχνικό προσωπικό του θεάτρου, καθώς επίσης και με ειδικούς συνεργάτες για τις καλλιτεχνικές και λειτουργικές ανάγκες του οργανισμού, στη διαδικτυακή εφαρμογή "Διαύγεια", όπως κατά νόμο επιβάλλεται"

β) "Συνήψε, κατά το έτος 2014, τρεις συμβάσεις έργου με αντικείμενο τη σκηνοθεσία θεατρικών έργων με το Εθνικό Θέατρο, ... κατά παράβαση της ρητής διάταξης του άρθρου 3 παρ. 16 εδ. β' του Ν. 2273/1994, η οποία προβλέπει ως μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό συμβάσεων μεταξύ του καλλιτεχνικού διευθυντή και του Εθνικού Θεάτρου τις δύο συμβάσεις ετησίως"

γ) "Συνήψε, κατά το έτος 2015 και στο πλαίσιο παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου, τρεις συμβάσεις έργου ως καλλιτεχνικός διευθυντής, αρμόδιος για τη σύναψη συμβάσεων έργου εκ μέρους του Εθνικού Θεάτρου (άρθρο 3 παρ. 13 περ. ε του Ν.2273/1994) με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου Μετζικώφ - Παπαδάκη Ιωάννη, κατά παράβαση της ρητής διάταξης του άρθρου 3 παρ. 11 εδ. β' του Ν. 2273/1994"

δ) "Καθυστέρησε, χωρίς σπουδαίο λόγο, να υποβάλει αιτηθέντα στοιχεία στην εποπτεύουσα Αρχή, με συνέπεια να καθίσταται έτσι δυσχερής η άσκηση της προβλεπόμενης από τον νόμο αρμοδιότητας εποπτείας του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων επί του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και η εναρμονισμένη και συντονισμένη δράση για την επίτευξη των σκοπών δημοσίου συμφέροντος που καλείται να υπηρετήσει το Εθνικό Θέατρο".

Με άλλη απόφαση, που δημοσιεύεται στο ίδιο ΦΕΚ, ανακαλείται η απόφαση διορισμού του συνόλου του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, ενώ με ξεχωριστή απόφαση ο Γιάννης Μετζικώφ κηρύσσεται έκπτωτος από τη θέση του μέλους του Δ.Σ.

Ο υπουργός Πολιτισμού προχώρησε στην ανάκληση του διορισμού γιατί, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στα χέρια του, τόσο ο έως τώρα καλλιτεχνικός διευθυντής όσο και το μέλος του Δ.Σ. Γιάννης Μετζικώφ υπέγραψαν συμβάσεις έργου με τον οργανισμό καθ' υπέρβαση όσων ο ιδρυτικός νόμος του Θεάτρου ορίζει (τρεις συμβάσεις έναντι δύο κατ' έτος που επιτρέπει ο νόμος).

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της Αυγής, η υπέρβαση αυτή αφορά και ένα ακόμη μέλος του Δ.Σ. του οργανισμού.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Πολιστισμού διεύθυνση και διοίκηση όχι μόνο δεν ανάρτησαν τις συμβάσεις στην "Διαύγεια", όπως είχαν υποχρέωση, αλλά, μετά την κυβερνητική αλλαγή της 25ης Ιανουαρίου, τήρησαν στάση παντελούς έλλειψης συνεργασίας απέναντι στην εποπτεύουσα αρχή.



Πηγή : pathfinder.gr


Στρατούλης: Δεν είναι καλό να φέρνεις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου


«Δεν είναι καλό με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου να παίρνεις έκτακτα μέτρα» είπε ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, επισημαίνοντας ότι είναι «δεκτή η κριτική». Ωστόσο, όπως τόνισε, προβλέπεται από το Σύνταγμα για έκτακτες περιπτώσεις, ενώ σημείωσε ότι «θα πρέπει να γίνεται με φειδώ χωρίς να θίγει θεμελιώδη δικαιώματα του ελληνικού λαού».

«Εδώ υπήρχε η έκτακτη ανάγκη την οποία επιβάλλει το Σύνταγμα της χώρας. Δεν είναι κάτι πολύ δραματικό. Για να το αποδραματοποιήσουμε πρόκειται για χρήματα που δεν ήταν για τις καθημερινές τους ανάγκες, πχ για να πληρώσουν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές πολιτικές και ειναι σε τράπεζες είτε με κανονικό λογαριασμό είτε με προθεσμιακό με επιτόκια που είνι από 0,6% μέχρι 2%. Με αυτό τον τρόπο θα επενδυθούν σε ρέπος του Δημοσίου τα οποία θα είναι με 2,5%-2,7% επιτόκιο και θα μπορούν οποτεδήποτε να τα πάρουν πίσω» εξήγησε στον ΑΝΤ1.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πυλώνας Δημοκρατίας και έχει το δικαίωμα να αντιδρά και να αντιστέκεται» πρόσθεσε,  ενώ υπογραμμίσε ότι η πράξη αυτή «δεν στιγματίζει μια κυβερνηση της Αριστεράς».

Ο κ. Στρατούλης αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις σημείωσε ότι «όσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις των δανειστών τόσο μεγαλύτερες είναι οι αντιστάσεις μας», ενώ τόνισε ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να γίνουν νέες μειώσεις και περικοπές σε συντάξεις» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι είναι έτοιμη η τροπολογία για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ αναζητείται το σχετικό νομοσχέδιο προκειμένου να κατατεθεί στις Βουλή, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, προβλέπει, επ’ αόριστον αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, επ’ αόριστον αναστολή του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων που θα οδηγούσε σε μειώσεις από 1/1/2015, επ’ αόριστον αναστολή του νέου τρόπου συνταξιοδότησης (που προέβλεπε μόνο 360 ευρώ εγγυημένα για τη σύνταξη), καθώς και αναστολή της ρήτρας θανάτου.

Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι δεν θα μειωθούν οι δικαιούχοι, ενώ τα κριτήρια θα παραμείνουν ίδια με πέρυσι, παρά τις πιέσεις των δανειστών για μείωση τόσο του ΕΚΑΣ όσο και του αριθμού των δικαιούχων. Η επαναφορά του ΕΚΑΣ θα ισχύσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 για όσους είναι κάτω των 65 ετών.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα ή εκλογές, ο κ. Στρατούλης σημείωσε: «Θεωρώ ότι έχουμε πρόσφατη λαϊκή εντολή… και θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα, σταθερότητα και συνέπεια στη διαπραγματευτική μας γραμμή. Δεν χρειάζεται να κάνουμε ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα. Έχουμε εξουσιοδότηση να προχωρήσουμε».



Πηγή : tovima.gr


ΠΑΣΟΚ: Αντισυνταγματική η ΠΝΠ


Αντισυνταγματική θεωρεί το ΠΑΣΟΚ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για την υποχρεωτική μεταφορά των αποθεματικών των φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος η ενέργεια της κυβέρνησης έχει δύο πρόσθετες αντισυνταγματικότητες:

Την αναδρομική ισχύ από 17 Μαρτίου. «Η ΠΝΠ έπρεπε να βγει τότε», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι μόνο ο νόμος μπορεί να προσδώσει τέτοια αναδρομική ισχύ. Και θέτει το ερώτημα: «Η "επείγουσα και απρόβλεπτη" ανάγκη ποια είναι τριάντα τρεις ημέρες μετά;»
Επίσης, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η ΠΝΠ παραπέμπει στο μητρώο φορέων γενικής κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ που δεν φαίνεται να είναι δημοσιευμένο στο ΦΕΚ. «Τα πρόσεξε αυτά ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Δεν λυπάται η κυβέρνηση την κα Πρόεδρο της Βουλής και τις παρακαταθήκες της;» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.



Πηγή : ethnos.gr


Η Τουρκία «συμμερίζεται τον πόνο» των Αρμενίων μεν, αλλά δεν βλέπει γενοκτονία


Αρνούμενη να αναγνωρίζει τη Γενοκτονία, η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε πως «συμμερίζεται τον πόνο» για τα εγκλήματα σε βάρος των Αρμενίων προς το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως ανέφερε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Με αφορμή τη φετινή επέτειο, είπε, θα γίνει για πρώτη φορά τελετή στη μνήμη των θυμάτων, όμως χαρακτήρισε «ηθικά και νομικά προβληματικό να υποβαθμίζονται όλα σε μία λέξη».

Το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού απεύθυνε «συλλυπητήρια» στους απογόνους των θυμάτων και ανέφερε πως Τουρκία και Αρμενία πρέπει να «επουλώσουν τις πληγές αυτού του 20ού αιώνα και να αποκαταστήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις».

Το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «αναζητήσει τα αίτια και τους υπευθύνους» των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ την προτρέπει να απορρίψει τη «ρητορική του μίσους» απέναντι στον τουρκικό λαό.

Ειδικά από την Ευρώπη έχουν πληθύνει οι επίσημες αναφορές στη Γενοκτονία, εν όψει της 100ης επετείου -συμβατικά, η έναρξή της σηματοδοτείται από τη συγκέντρωση των ισχυρότερων προσωπικοτήτων της αρμενικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Απριλίου του 1915. Οι αναφορές έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.


Newsroom ΔΟΛ


Σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού εντόπισε μετανάστες ανοιχτά του Αγαθονησίου



Ένα σκάφος με μετανάστες -τουλάχιστον 40, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού το πρωί της Τρίτης. Στο σημείο σπεύδει σκάφος του λιμενικού.






Δημοσκόπηση : Έχει αποτύχει η κυβέρνηση στα σημαντικότερα οικονομία, μεταναστευτικό και ασφάλεια - εγκληματικότητα (δείτε όλη την έρευνα)



Ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία δίνουν στην κυβέρνηση οι Ελληνες ψηφοφόροι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ.
Η έρευνα διενεργήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 1.007 ερωτηθέντων, στο διάστημα 15-17 Απριλίου.
Στην ερώτηση «Πώς βαθμολογείτε τις επιδόσεις της κυβέρνησης, από 0-10, στην οικονομία», ο μέσος όρος ήταν 4,6, με το 22% των ερωτηθέντων να βαθμολογεί τις επιδόσεις της κυβέρνησης με 5.
Ακόμη χειρότερη εικόνα επικρατεί σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης, όπου η κυβέρνηση παίρνει μόλις 3, ενώ το 35,5% των ερωτηθέντων βαθμολογεί με 0 τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα.


Σε έναν άλλο κρίσιμο τομέα, αυτόν της εγκληματικότητας και της ασφάλειας, ο κόσμος βαθμολογεί τις επιδόσεις της κυβέρνησης με μέσο όρο 3,7, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (27,5%) με 0.
Στο θέμα της Παιδείας, οι επιδόσεις της κυβέρνησης βαθμολογούνται με μέσο όρο 4,2.
Η κυβέρνηση συγκεντρώνει μεγαλύτερη βαθμολογία στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, με μέσο όρο 5,5 στα 10.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις και, πιο συγκεκριμένα, την επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη του κτηρίου της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε υπέρ της άμεσης παρέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της επέμβασης δήλωσαν και οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με το αποτέλεσμα του ταξιδιού του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήταν πολύ θετικό, το 16,5% θετικό και το 26,5% ούτε θετικό ούτε αρνητικό.
Σχετικά υψηλός παραμένει και ο δείκτης αξιοπιστίας της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πρόθεσή της να εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, με το 52,5% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι θα το πράξει.
Σε ό,τι αφορά τώρα την ακολουθούμενη στρατηγική διαπραγμάτευσης, το 45,5% τη θεωρεί σωστή, αλλά αυξάνεται το ποσοστό της αβεβαιότητας.
Στο ερώτημα «Ποιο συναίσθημα σας δημιουργεί η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», ο φόβος πλέον κερδίζει έδαφος, φτάνοντας το 56%, από 35,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Παρ' όλα αυτά, σε επίπεδο δημοτικότητας, η δημοτικότητα του πρωθυπουργού εξακολουθεί να είναι υψηλή, με 55% θετικές γνώμες, αν και σε πτώση σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό.
Στην ερώτηση «Πως κρίνετε τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και τη γενικότερη παρουσία της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου;», αρνητικά απαντά το 47,5%, θετικά το 39%, ούτε θετικά ούτε αρνητικά το 10,5%.
Την ίδια στιγμή, πτωτική παραμένει η πορεία της θετικής εικόνας που έχουν οι πολίτες για τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία για πρώτη φορά μετά τις εκλογές δεν απολαμβάνει την υποστήριξη της καθαρής πλειοψηφίας.

Συγκεκριμένα, το 45,5% των ψηφοφόρων εκτιμά πως η στρατηγική της Αθήνας είναι «σωστή», από 72% στις αρχές Φεβρουαρίου. Στον αντίποδα, το 39,5% κρίνει πως η ελληνική στρατηγική είναι λάθος, με την «ψαλίδα» να έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς ανερχόταν σε 28 μονάδες στα τέλη Μαρτίου.

Πάντως, σχεδόν το 60% κρίνει θετική ή πολύ θετικά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ο οποίος παραμένει και ο μακράν δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός (55% θετική γνώμη). Ωστόσο, η δημοφιλία του πρωθυπουργού έχει κάνει «βουτιά» συγκριτικά με τον Μάρτιο, οπότε και βρισκόταν στο 70%.

Αντίθετα, σταθερά ανοδική πορεία καταγράφει ο αριθμός των πολιτών που αισθάνονται φόβο με την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το ποσοστό που απαντά πως αισθάνεται φόβο από το ενδεχόμενο Grexit ανέρχεται σε 56%, από 35,5% που ήταν στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Τέλος, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις με την κατάληψη του Πανεπιστημίου Αθηνών, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της επέμβασης της Αστυνομίας, θέση που στηρίζουν σε ποσοστό άνω του 58% οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων πλην του ΣΥΡΙΖΑ (46,5% υπέρ έναντι 45,5% κατά).


Πηγή : imerisia.gr



Μπουτάρης για Καμμένο: Τον χοντρό δεν τον πάω. Αν τον δω κρεμασμένο, δεν θα κόψω το σκοινί!



«Χοντρό» αποκάλεσε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, και εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του προς το πρόσωπό του ανέφερε ότι «αν τον δω κρεμασμένο, δεν θα κόψω το σκοινί».

Την τοποθέτηση του Γιάννη Μπουτάρη καταδίκασε με ανακοίνωσή της η συντονιστική των ΑΝ.ΕΛ Θεσσαλονίκης τονίζοντας «την αηδία και την οργή της για την απαράδεκτη δήλωση κατά του υπουργού Αμυνας…».

Η δήλωση του Γιάννη Μπουτάρη έγινε τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης με αφορμή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα αποθεματικά των δήμων.

Παρότι ο Γιάννης Μπουτάρης ζήτησε την στήριξη της κυβέρνησης στη δύσκολη μάχη που, όπως είπε, δίνει για τη σωτηρία της Ελλάδας, δήλωσε για τον υπουργό Αμυνας:

«Το 'χω ξαναπεί. Πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς που παλεύουν να μας βγάλουν απ' το λούκι. Είχα πει ότι έχουμε συγκεκριμένη κυβέρνηση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βέβαια και η κυβέρνηση του χοντρού. Αυτόν τον Καμμένο παιδιά συγγνώμη, αλλά δεν τον πάω με τίποτα. Αν τον δω κρεμασμένο, δεν θα κόψω το σχοινί, ένα πράγμα».

Η αντίδραση των ΑΝ.ΕΛ

Στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωσή της η συντονιστική των ΑΝ.ΕΛ Θεσσαλονίκης, αναφέροντας ότι «εκφράζει την αηδία και την οργή της για την απαράδεκτη δήλωση κατά του υπουργού Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Π. ΚΑΜΜΕΝΟΥ από τον δήμαρχο της πόλης κ. Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗ.

«Ο γνωστός τουρκολάγνος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης στο σημερινό (σ.σ.: Δευτέρας) δημοτικό συμβούλιο καταφέρθηκε με απίστευτες φράσεις εναντίον του προέδρου μας Π. ΚΑΜΜΕΝΟΥ.

«Πολιτικό σχόλιο απίστευτης ηλιθιότητας έκανε για ακόμη μια φορά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης.

«Ο κ. Μπουταρης καταφέρθηκε εναντίον του υπουργού Εθν. Άμυνας, Πάνου Καμμένου, λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν τον πάω καθόλου τον χοντρό!!!Αν τον δω κρεμασμένο, δεν θα κόψω το σχοινί».

«Αφήνουμε στο λαό της πόλης να κρίνει τις άκρως απαράδεκτες δηλώσεις ενός δημάρχου που υποτίθεται εκφράζει όλους τους πολίτες όπου και αν ανήκουν».



Πηγή : tanea.gr


Ιταλία: Συνέλαβαν δύο δουλέμπορους για το ναυάγιο με τους 800 νεκρούς


Οι αρχές της Ιταλίας συνέλαβαν δύο επιζώντες του ναυαγίου της Κυριακής σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι είναι διακινητές, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Υποδομών Γκρατσιάνο Ντελρίο, μετά την άφιξη των διασωθέντων στο λιμάνι Κατάνια της Σικελίας.

Η ιταλική αστυνομία πήρε καταθέσεις από 27 επιζώντες του ναυαγίου μετά την άφιξή της στο έδαφος της χώρας με σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Ο Ντελρίο δήλωσε ότι ο Τζοβάνι Σάλβι, ο επικεφαλής της εισαγγελίας στην Κατάνια, ο οποίος διεξάγει έρευνα για ανθρωποκτονία μετά το ναυάγιο, διέταξε να συλληφθούν τα δύο πρόσωπα. Σύμφωνα με στελέχη της εισαγγελίας, πρόκειται για τον καπετάνιο και τον δεύτερο του μοιραίου πλοίου.

“Ο εισαγγελέας Σάλβι διέταξε απόψε τις συλλήψεις δύο προσώπων που ενέχονται, αυτό δείχνει ότι η ιταλική δικαιοσύνη λειτουργεί”, είπε ο Ντελρίο μιλώντας σε δημοσιογράφους στο λιμάνι.
800 οι νεκροί σύμφωνα με HCR και ΔΟΜ
Το ναυάγιο που σημειώθηκε προχθές Κυριακή στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους, ανακοίνωσαν νωρίς σήμερα Τρίτη στην Κατάνια της Ιταλίας εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αφού συνομίλησαν με τους επιζώντες.

“Μπορούμε να πούμε ότι 800 άνθρωποι είναι νεκροί”, δήλωσε η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της HCR στην Ιταλία, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Φλάβιο Ντι Τζάκομο, επιβεβαίωσε την εκτίμηση αυτή.

Οι εκπρόσωποι της HCR και του ΔΟΜ μπόρεσαν να πάρουν συνεντεύξεις από την πλειονότητα των 27 επιζώντων που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι περί τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα (01:00 την Τρίτη ώρα Ελλάδας).

“Αντιπαραβάλλαμε τις μαρτυρίες, υπήρχαν λίγοι περισσότεροι από 800 άνθρωποι στο πλοίο, ανάμεσά τους παιδιά 10, 12 ετών. Υπήρχαν Σύροι, περίπου 150 Ερυθραίοι, Σομαλοί... Είχαν αναχωρήσει το Σάββατο στις 08:00 από την Τρίπολη” της Λιβύης, εξήγησε η κυρία Σάμι.

“Οι επιζώντες προέρχονται από το Μαλί, τη Γκάμπια, τη Σενεγάλη, τη Σομαλία, την Ερυθραία και το Μπανγκλαντές”, πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Ντι Τζάκομο, ο οποίος διευκρίνισε πως ανάμεσά τους είναι τέσσερις ανήλικοι.

Όλοι οι επιζώντες μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής της Σικελίας.

Σύμφωνα με την εξιστόρηση των γεγονότων από τους επιζώντες, το αλιευτικό που τους μετέφερε ανατράπηκε εξαιτίας του ότι ένας μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό μετακινήθηκε στη μία του πλευρά καθώς πλησίαζε το πλεούμενο ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο που είχε σπεύσει για να βοηθήσει στη διάσωσή τους.

Το ιταλικό Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε ότι ανέσυρε 24 σορούς, οι οποίες μεταφέρθηκαν χθες το πρωί στη Μάλτα, ενώ δεν έχει επιβεβαιώσει τον απολογισμό τον οποίο δίνουν οι επιζώντες.

Νωρίτερα η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δύο επιζώντες, ένας Τυνήσιος και ένας Σύρος, σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι είναι ο πλοίαρχος κι ένα μέλος του πληρώματος του μοιραίου πλοίου, τέθηκαν υπό κράτηση εν πλω, πάνω στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες ότι συγκαλείται έκτακτη σύνοδος κορυφής μεθαύριο Πέμπτη για να αντιμετωπιστεί κατεπειγόντως το δράμα των μεταναστών στη Μεσόγειο, έπειτα από μια σειρά ναυαγίων με πάνω από 1.600 νεκρούς στη Μεσόγειο από την έναρξη του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με υπολογισμούς της HCR.



Πηγή : ethnos.gr



Στα «κάγκελα» αντιπολίτευση, Δήμοι και Περιφέρειες για το χέρι που βάζουν στα αποθεματικά των ΟΤΑ


ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ μιλούν για «πραξικοπηματική ενέργεια» - Προσφυγή στο ΣτΕ σχεδιάζει η ΚΕΔΕ - Έκτακτη συνεδρίαση των περιφερειαρχών

Τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να «βάλει χέρι» στα αποθεματικά φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου -η δεύτερη σε διάστημα 90 ημερών - η οποία μάλιστα έχει αναδρομική ισχύ.


Νέα Δημοκρατία, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ μιλούν για «πραξικοπηματική ενέργεια» με την οποία το Μέγαρο Μαξίμου βάζει χέρι στην περιουσία των φορολογουμένων προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα που δημιουργεί η διαπραγματευτική της τακτική. Οξύτατες αντιδράσεις υπάρχουν και από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έχει συγκαλέσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση με τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη να ανακοινώνει την απόφαση της ένωσης να να προσφύγει άμεσα στο ΣτΕ«για να ακυρώσουμε δικαστικά την θεσμικά απαράδεκτη απόφαση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης». Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καταδίκασε, σε ψήφισμά του, την ΠΝΠ και επιφυλάσσεται για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας. Ο κ. Γιώργος Καμίνης εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του ενώ προανήγγειλε προσφυγή προκειμένου να μην εφαρμοστεί η ΠΝΠ ως «προδήλως αντισυνταγματική», καθώς παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ.  Επιπροσθέτως και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης προανήγγειλε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ΠΝΠ την οποία χαρακτηρίζει «θεσμική εκτροπή».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός συγκάλεσε επίσης έκτατη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ προειδοποιώντας ότι μετά τη «δραματική εξέλιξη η μισθοδοσία του συνόλου των υπαλλήλων και των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στις Περιφέρειες και τους Δήμους  της χώρας χωρίς ευθύνη των περιφερειών και των δήμων, καλύπτεται μόνον για 15 ημέρες».

Μέγαρο Μαξίμου: Εκτός ρύθμισης τα ασφαλιστικά ταμεία


Η ρύθμιση έρχεται να αντιμετωπίσει την ασφυκτική κατάσταση που δημιουργεί η έλλειψη ρευστότητας προκειμένου το Δημόσιο να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα, ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση απαντά πως από τα μέτρα εξαιρούνται τα ασφαλιστικά ταμεία και πως «αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά, τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη».

ΝΔ: Τα αδιέξοδα της κυβέρνησης δεν μπορεί να τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος


Η ΝΔ μιλά για «φωστήρες της κυβέρνησης» που δημιουργεί «αδιέξοδα» για την χώρα και τον λαό. «Αφού αναζήτησαν χρήματα χωρίς δεσμεύσεις από τους εταίρους, αφού περιπλανήθηκαν σε άλλες χώρες, για να βρουν λεφτά και αφού έχουν κηρύξει μια γενικευμένη στάση πληρωμών, σήμερα οι φωστήρες της κυβέρνησης, εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδά τους, προχωρούν στη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεύτερη ΠΝΠ σε λιγότερο από 100 ημέρες!» αναφέρει ο εκπρόσωπος τήπου της Συγγρού Κώστας Καραγκούνης για να συνεχίζει «Προχωρούν, αν είναι δυνατόν, στην υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Ενέργεια που μέχρι πρόσφατα ξόρκιζαν και τώρα την υιοθετούν». Η ΝΔ προειδοποιεί μάλιστα τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και τις διοικήσεις των ταμείων «να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των πόρων και να προστατεύσουν την περιουσία του ελληνικού λαού. Τα αδιέξοδα τα οποία οι ίδιοι έχουν προκαλέσει δεν μπορεί να τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος με τη χρήση της περιουσίας του και την εσωτερική στάση πληρωμών. Οι ευθύνες θα είναι τεράστιες και να είναι σίγουροι ότι θα αναζητηθούν».

Ποτάμι: η κυβέρνηση να αναλογιστεί σε τι εφιαλτική θέση έχει φέρει τη χώρα κι ας πάρει τις σωστές αποφάσεις


Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι με τις δύο ΠΝΠ ο πρωθυπουργός εξάντλησε «όλα τα αποθεματικά κοινοβουλευτικής αξιοπιστίας που είχε» υπενθυμίζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Αλ. Τσίπρα στις 8/2 που δήλωνε πως «Θα αποκαταστήσουμε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, που είχε καταργηθεί μέσα από συνεχείς πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Η κυβέρνησή μας θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που τήρησε το λόγο της». Αναφορικά με το περιεχόμενο της ρύθμισης υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσει τον προϋπολογισμό όρθιο για λίγες ακόμη ημέρες. Είναι πια αναπόφευκτη κίνηση. Έτσι όμως, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων η κατάρρευση του κράτους δε θα είναι μερική -όπως θα ήταν σε άλλη περίπτωση- αλλά πλήρης». Υποστηρίζει πως με την ΠΝΠ το Μέγαρο Μαξίμου εξαντλεί και όποια αποθεματικά διαπραγματευτικής ισχύος του έχουν απομείνει σημειώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις πια έχουν τον χαρακτήρα ζωής ή θανάτου. Οι κορώνες για σκληρή διαπραγμάτευση θα μείνουν κενό γράμμα γιατί η ολιγωρία των συγκυβερνώντων μας έφεραν κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας». Αποδίδει τέλος «βαρύτατες ευθύνες» στην κυβέρνηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την καλεί να « αναλογιστεί σε τι εφιαλτική θέση έχει φέρει τη χώρα κι ας πάρει τις σωστές αποφάσεις για να αποφύγουμε την καταστροφή».

ΚΚΕ: Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των εργαζομένων


Ο Περισσός σε σχόλιό του υποστηρίζει ότι τα αποθεματικά των φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ πάνε προς ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών και όχι των πολιτών.

«Η κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος, βάζει χέρι και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στα ταμειακά διαθέσιμα δήμων, περιφερειών και άλλων δημοσίων οργανισμών. Την ίδια στιγμή, προχωράει η δέσμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με αποφάσεις των διοικήσεών τους» σημειώνει το γραφείο τύπου του ΚΚΕ και προσθέτει ότι «Αυτές οι ενέργειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων». Καλεί τέλος την κυβέρνηση: «Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των εργαζομένων. Να μην προχωρήσει καμία δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και άλλων δημοσίων φορέων. Να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, όπως στην περίπτωση του PSI».

ΠΑΣΟΚ: Με πραξικοπηματική ενέργεια δημεύουν τα διαθέσιμα των ΟΤΑ


«Αντισυνταγματική» και «πραξικοπηματική ενέργεια» χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την ΠΝΠ καθώς όπως υποστηρίζει προκαλεί «ουσιαστικά δήμευση των διαθεσίμων του ΟΤΑ και των άλλων φορέων του δημόσιου τομέα για να καλύψει τα προβλήματα ρευστότητας που δημιούργησαν η ανικανότητά της για αποτελεσματική  διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τα κρυφά της σχέδια για το άδηλο μέλλον του τόπου».

Προσθέτει πως «η σχετική διάταξη ισχύει αναδρομικά, δηλαδή έχουν ήδη προχωρήσει αυθαίρετα στις κινήσεις αυτές και προσπαθούν να τις ψευτονομιμοποιήσουν εκ των υστέρων. Χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα τη μέθοδο της ΠΝΠ που κατάγγελλαν πάντοτε ως αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική και καλούσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράφει» και τέλος σημειώνει πως «αφού απέτυχαν – εκθέτοντας τη χώρα –  στις αναζητήσεις τους σε όλο τον κόσμο να βρουν δήθεν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, αφού έκαναν, ουσιαστικά, εσωτερική στάση πληρωμών, αφού παίζουν με τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, τώρα δείχνουν με ακόμη πιο απροκάλυπτο τρόπο το πραγματικό, αυταρχικό τους πρόσωπο, με μια κίνηση που γίνεται για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες (το 1951)».



Πηγή : protothema.gr


Την ανησυχία του εξέφρασε ο Τζ. Κέρι στον Ν. Κοτζιά


Ζήτημα θεμελιακής σημασίας είναι για τις ΗΠΑ η αποφυλάκιση τρομοκρατών, και το ζήτημα θα επηρεάσει την εικόνα για την Ελλάδα στους αμερικανικούς θεσμούς. Αυτό δήλωσε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, σύμφωνα με τον ίδιο. Οπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς στους Ελληνες δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή των δύο ανδρών χθες στην Ουάσιγκτον, «είναι γνωστή η σημασία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στα ζητήματα της τρομοκρατίας, εμείς υπογραμμίσαμε την κατανόηση που έχουμε στις ανησυχίες τους αλλά και ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και την ουσία του νόμου».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αποφυλάκιση κρατουμένων για λόγους υγείας στις κοινές δηλώσεις πριν τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι «προβληματιζόμαστε πολύ γιατί αυτοί που διέπραξαν τρομοκρατικές πράξεις και είναι στη φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή». Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους δεν θα αφήσει ελεύθερο κανένα τρομοκράτη, θα είναι μόνο μια αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα ελευθερωθεί».

Οπως του εξήγησε κατά τη συνάντησή τους, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης προσδιορίζεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες στις φυλακές, ενώ πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο «προβλέπει διαδικασίες, ιατρικό επιτελείο που θα ερευνήσει την κατάσταση των φυλακισμένων, δικαστική επιτροπή που θα εγκρίνει αν αυτό μπορεί να γίνει, ένα βραχιόλι που έχει συγκεκριμένη τεχνική...».

Από την πλευρά του, ο κ. Κέρι εστίασε μεν στο ζήτημα της τρομοκρατίας, εκτιμώντας ότι «οι κοινές προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικές», αλλά εξέφρασε την ελπίδα «να συνεργαστούμε σε όλα τα θέματα πολιτικής». Συγκεκριμένα, ανέφερε «τη διατήρηση της εταιρικής σχέσης Ευρώπης-ΗΠΑ για τη στήριξη της Ουκρανίας, την πίεση προς τη Ρωσία για να τηρήσει τη συμφωνία του Μινσκ και να συνεισφέρει στην επιστροφή της ειρήνης στην περιοχή, αλλά και τη μακροπόθεσμη συνεργασία για την προμήθεια και διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».

Κατά τη συνάντηση έθεσε μάλιστα το θέμα της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Ο κ. Κοτζιάς του εξήγησε τις παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την «οικονομικά συμφέρουσα συμφωνία» για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον τουρκικό αγωγό μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, «μας εξήγησαν τη στάση των ΗΠΑ σε σχέση με τη Ρωσία και το πρόβλημα της Ουκρανίας, τους εξηγήσαμε τις καλές και παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε με τη Ρωσία, τη βοήθεια που δίνουμε αυτή την εποχή στην Ουκρανία...»

Λίγο πριν από τη συνάντηση, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χαρφ είχε απαντήσει σε ερωτήσεις για το θέμα, εκφράζοντας την ανησυχία των ΗΠΑ για την προτεινόμενη ελληνική νομοθεσία. Υποστήριξε δε, ότι δεν είναι παρόμοια περίπτωση με την απελευθέρωση κρατουμένων από το Γκουαντάναμο, καθώς όπως είπε «αποφυλακισμένοι τρομοκράτες, ακόμη και σε κατ’ οίκον κράτηση, θα είναι σε θέση να επαναλάβουν τα τρομοκρατικά τους σχέδια». Αντίθετα, εξήγησε ότι υπάρχει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για όσους απελευθερώνονται από το Γκουαντάναμο, καθώς «πρέπει να ελεγχθούν βάσει μιας ολόκληρης λίστας πραγμάτων, να υπογράψει όλη η ομάδα της Εθνικής Ασφάλειας, ενώ υπάρχουν κρατούμενοι που δεν θα απελευθερωθούν από το Γκουαντάναμο αλλά θα δικασθούν». Ο κ. Κέρι, εξάλλου, ξεκίνησε τη δήλωσή του με μία αναφορά στην ελληνική κρίση και την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ εξέφρασε εμπιστοσύνη «στην ικανότητα της Ελλάδας με μεταρρυθμίσεις και προσπάθεια να μπορέσει να χαράξει μια νέα πορεία».



Έντυπη Καθημερινή


Eλαμψαν ξανά τα αστέρια του Παναθηναϊκού




Ο Νίκος Παππάς έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης και με εξαιρετική εμφάνιση οδήγησε τον Παναθηναϊκό στη νίκη.

Στην τελευταία ευκαιρία επιβίωσής του στη φετινή Ευρωλίγκα, ο Παναθηναϊκός ήταν «εφτάψυχος» και αντλώντας ψυχική δύναμη από την έδρα του, νίκησε την ΤΣΣΚΑ (86-85) στον τρίτο προημιτελικό, μείωσε σε 2-1 νίκες και ανανέωσε το ραντεβού του με τη ρωσική «αρκούδα» ξανά στην αρένα του ΟΑΚΑ, αύριο το βράδυ. Το βάρος των έξι ευρωπαϊκών αστεριών στη φανέλα του και ο πληγωμένος εγωισμός των παικτών του, έδειξαν τον μονόδρομο του πάθους, της επιμονής και της «κατάθεσης ψυχής» που είχε να βαδίσει ο Παναθηναϊκός απέναντι στην καλύτερη ΤΣΣΚΑ που παραμένει φαβορί για την πρόκριση στο φάιναλ φορ. Οι «πράσινοι» ξεπέρασαν και την αλλοπρόσαλλη τακτική των διαιτητών που προστάτευσαν την ΤΣΣΚΑ και έχουν δικαιολογημένα παράπονα για τα βήματα που έκανε ο Τεόντοσιτς, πριν ευστοχήσει σε σουτ 3 πόντων στα 12’’ πριν από τη λήξη.

Το ποσοστό ευστοχίας του Παναθηναϊκού στα τρίποντα (16/31 έναντι 9/26 της ΤΣΣΚΑ) ήταν το «κλειδί» της νίκης και δικαίωσε τον κόπο και την επιμονή των παικτών του στην άμυνα, ενώ ο Νίκος Παππάς που σημείωσε 25 πόντους (ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα), υποστήριξε με περίτρανο τρόπο τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής που δικαιούται να πάρει. Ο Σόνι Ουίμς προσπάθησε να νικήσει... μόνος του τον Παναθηναϊκό στο τέταρτο δεκάλεπτο, σκοράροντας δεκατρείς πόντους στο τελευταίο δίλεπτο. Συγκριτικά με τα δύο πρώτα παιχνίδια της Μόσχας, ο Παναθηναϊκός κατάφερε «με νύχια και με δόντια» να μειώσει αισθητά την ποιοτική διαφορά του από την ΤΣΣΚΑ και στο πρώτο ημίχρονο «απάντησε» τρεις φορές στις ισάριθμες διαφορές του σκορ που δημιούργησαν οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος αποθεώθηκε από τους φιλάθλους του ΠΑΟ ως αναγνώριση της προσφοράς του.

Ο τέταρτος προημιτελικός θα είναι ακόμα πιο δύσκολος για τον Παναθηναϊκό, αλλά το ίδιο θα ισχύει και για την ΤΣΣΚΑ που μακριά από τη Μόσχα, χάνει σημαντικό ποσοστό της συγκέντρωσης στο παιχνίδι της.

ΠΑΟ: Χαραλαμπόπουλος, Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς 9 (3), Φώτσης 12 (4), Νέλσον 4, Παππάς 25 (5), Μαυροκεφαλίδης 8 (1), Διαμαντίδης 15 (2), Γκιστ 11 (1), Μπατίστα 2, Μπλουμς.

ΤΣΣΚΑ: Ντε Κολό 19 (3), Τεόντοσιτς 12 (2), Νίκολς, Τζάκσον, Μαρκοϊσβίλι, Ουίμς 24 (4), Βοροντσέβιτς 5, Κάουν 3, Χριάπα 1, Χάινς 10, Κιριλένκο 11.

Εχοντας διανύσει το ήμισυ του δρόμου πρόκρισης για το φάιναλ φορ της Μαδρίτης, με την εκτός έδρας νίκη επί της Μπαρτσελόνα στον δεύτερο προημιτελικό (76-63), ο Ολυμπιακός υποδέχεται σήμερα (20.00) τους Καταλανούς στο «φλεγόμενο» ΣΕΦ και πλέον έχει το ψυχολογικό προβάδισμα, ώστε να φτάσει στη δεύτερη νίκη και να κατοχυρώσει την ανατροπή του μειονεκτήματος έδρας που είχε πριν από την έναρξη των πλέι οφ. Το τρίτο παιχνίδι για τους γηπεδούχους είναι παραδοσιακά και το δυσκολότερο στη διαδικασία των πλέι οφ, ειδικά όταν υπάρχει ανατροπή του πλεονεκτήματος έδρας του αντιπάλου τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι «ερυθρόλευκοι» γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να δώσουν άλλη ευκαιρία στην Μπαρτσελόνα και εφόσον πετύχουν το 2-1, να κρίνουν την πρόκριση ξανά στο Παλέ του Νέου Φαλήρου, μεθαύριο το βράδυ, μαζί με τους χιλιάδες φιλάθλους τους.

«Αντιμετωπίζουμε τον τρίτο αγώνα ως τελικό και θα κάνουμε το παν για να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Περιμένουμε αλλαγές από την Μπαρτσελόνα, η οποία θα αντιδράσει μετά το δεύτερο παιχνίδι. Περιμένουμε τον κόσμο και με την πίεσή του να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε. Ολα αρχίζουν από την άμυνα και τα ριμπάουντ» υπογράμμισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιάννης Σφαιρόπουλος, ενώ ο ομόλογός του στην Μπαρτσελόνα, Τσάβι Πασκουάλ, παραδέχτηκε χαρακτηριστικά: «Τέτοια παιχνίδια είναι για άνδρες. Η ατμόσφαιρα θα είναι πολύ “εχθρική”, αλλά πρέπει να αντεπεξέλθουμε».



Πηγή


Σχέδιο δράσης δέκα σημείων για τη μαζική μετανάστευση προς την ΕΕ



«Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα στη Μεσόγειο», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο μετά το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ.

Ο Δ. Αβραμόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η κρίση θα λάβει επικίνδυνες διαστάσεις τους επόμενους μήνες. Όπως είπε, απαιτείται δράση όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ενώ πρόσθεσε πως το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ, υπογραμμίζει την αίσθηση του επείγοντος αλλά και την επιθυμία των χωρών-μελών για κοινή δράση.

Ο έλληνας επίτροπος παρουσίασε το σχέδιο δράσης δέκα σημείων, το οποίο υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ και το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό άξονα της επερχόμενης Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση είναι τα εξής:


  • Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο: "Τρίτων" και "Ποσειδών", με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων. Επέκταση του επιχειρησιακού χώρου τους, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης.



  • Κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι. Τα θετικά αποτελέσματα από την επιχείρηση «Αταλάντα», θα πρέπει να μας εμπνεύσουν για νέες επιχειρήσεις εναντίον των λαθρεμπόρων στη Μεσόγειο.



  • Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Europol, Frontex, EASO και EUROJUST θα συνεδριάζουν σε τακτική βάση και θα συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον εντοπισμό των λαθρεμπόρων, των μεθόδων τους, και την εξακρίβωση των οικονομικών τους πόρων . Η κοινή επιχείρηση JOT MARE αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούμε να συντονισθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εντοπίσουμε και να καταπολεμήσουμε τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις.



  • Επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της EASO. Η επεξεργασία τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημέρα υποβολή της αίτησης.



  • Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους μετανάστες.



  • Εξέταση εναλλακτικών επιλογών για τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.



  • Εφαρμογή διευρυμένου πιλοτικού προγράμματος στην Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση, προσφέροντας θέσεις για τα άτομα που χρήζουν επείγουσας προστασίας.



  • Δημιουργία νέου προγράμματος για ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών που θα συντονίζεται από τον οργανισμό Frontex και από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει περισσότερες πτήσεις για την επιστροφή τους και ενημέρωση των μεταναστών στις χώρες διέλευσης για τα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση των επικίνδυνων διαδρομών.



  • Συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικής Δράσης με σκοπό τη συνεργασία με τις χώρες που περιβάλλουν τη Λιβύη. Ενδυνάμωση των σχέσεων με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες στον Νίγηρα.



  • Τοποθέτηση αξιωματούχων υπεύθυνων για θέματα μετανάστευσης (ILO: Immigration Liaison Officers) σε τρίτες χώρες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα και την ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών.


Καταλήγοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε πως το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημείωσε, δε, πως η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη Μετανάστευση θα ανακοινωθεί στις 13 Μαΐου, πολύ νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.


Πηγή : tovima.gr