Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Επίθεση Μαξίμου σε Κυριάκο Μητσοτάκη


Άκρως επιθετική ανακοίνωση εξέδωσαν κύκλοι του Μαξίμου εναντίον του Κ. Μητσοτάκη για τον χαρακτηρισμό: μονομερή ενέργεια" που απέδωσε στο νομοσχέδιο για τις επαναπροσλήψεις.

"Στη ΝΔ φαίνεται να υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιος θα πάρει την… αντιπροσωπεία των πιο σκληρών μνημονιακών. Μητσοτάκης εναντίον Γεωργιάδη, Βορίδης εναντίον Οικονόμου", αναφέρουν χαρακτηριστικά, οι ίδιοι κύκλοι.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

1. Ως μονομερή ενέργεια χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τις επαναπροσλήψεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε χαρακτηριστικά στη Βουλή: «Το νομοσχέδιο για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης είναι ή όχι μονομερής ενέργεια; Είναι μονομερής ενέργεια στην κοινή λογική αλλά και σε αυτό που εσείς υπογράψατε».

2. Το νομοσχέδιο για την επαναπρόσληψη των 3.600 απολυμένων από το δημόσιο δεν το χαρακτήρισαν μονομερή ενέργεια ούτε οι Ευρωπαίοι!

3. Ο Νίκος Βούτσης του απάντησε ότι το νομοσχέδιο συζητείται ήδη στη Βουλή και ότι «είστε ο πρώτος που θέτει ζήτημα. Έχετε καταλάβει τι κάνατε; Κανένας «θεσμός» δεν είπε ότι είναι μονομερής ενέργεια. Είναι απίστευτο αυτό που κάνατε».

4. Μετά τη χθεσινή δήλωση του υπεύθυνου του τομέα εργασίας της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου, να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός [!] σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει να μην επαναπροσληφθούν 3.600 απολυμένοι εργαζόμενοι. Ο βούρκος που έχουν πέσει είναι βαθύς και δύσκολα μπορούν να αντιληφθούν ότι υπάρχει και άλλη ζωή.

ΥΓ.1 Στη ΝΔ φαίνεται να υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιος θα πάρει την… αντιπροσωπεία των πιο σκληρών μνημονιακών. Μητσοτάκης εναντίον Γεωργιάδη, Βορίδης εναντίον Οικονόμου.
ΥΓ.2 Το Brussels Group αυτή τη φορά δεν θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες αλλά στο Παρίσι.


Πηγή: capital.gr


Σόιμπλε: «Αν βρείτε χρήματα στο Πεκίνο ή τη Μόσχα να τα πάρετε»



Ένα ακόμη μήνυμα στην Ελληνική κυβέρνηση, έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Ο κ. Σόιμπλε χαρακτηριστικά είπε: Άν βρείτε χρήματα από αλλού, από το Πεκίνο, είτε τη Μόσχα, την Ουάσινγκτον ή τη Νέα Υόρκη, να δανειστείτε. Εμείς θα χαρούμε»

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έχει προβλήματα στο να βρει δανειστές εκτός της ΕΕ και του ΔΝΤ. Στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε ότι είναι απόφαση των Ελλήνων αν επιθυμούν να παραμείνουν στην ευρώζωνη και τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι τα χρήματα της δόσης θα εκταμιευτούν, μόλις οι θεσμοί διαπιστώσουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. «Δεν ζητήθηκε από την Ελλάδα να εφαρμόσει το 100% των μεταρρυθμίσεων για να γίνει η εκταμίευση» διευκρίνισε.



Πηγή :  city.sigmalive.com




Κυκλοφόρησε το δεύτερο teaser του Star Wars



Το δεύτερο επίσημο teaser για το «Star Wars: Η δύναμη ξυπνάει» κυκλοφόρησε χθες στις 16 Απριλίου.


Οι φίλοι της δημοφιλούς σειράς ταινιών σε όλο τον κόσμο, περιμένουν ανυπόμονα πλέον την πρεμιέρα της ταινίας τον προσεχή Δεκέμβριο, με τις σχετικές συζητήσεις και τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα να έχουν πάρει φωτιά.

Στο έβδομο επεισόδιο του Star Wars Saga, ο βραβευμένος σκηνοθέτης J.J Abrams μας επιστρέφει στο σύμπαν του Πολέμου των Άστρων, σε μια υπερπαραγωγή που αναμένεται να συναρπάσει τους παλιούς θαυμαστές και να δημιουργήσει πολλούς νέους.

Σύμφωνα με το σκηνοθέτη «θα εκπληρώσει κάθε προσδοκία που υπάρχει».

Δείτε το δεύτερο teaser:





Πηγή 


Το Σάββατο η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών



Ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών έχει καθιερωθεί η 18η Απριλίου από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), το οποίο κάθε χρόνο προτείνει ένα συγκεκριμένο θέμα για την ανάδειξη του νοήματός της.

Αυτό σημαίνει ότι διεξάγονται εκδηλώσεις από τις εθνικές και διεθνείς επιστημονικές επιτροπές του Συμβουλίου, με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της Πολιτείας για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Φέτος, που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του ICOMOS, το πεδίο των δράσεων είναι ευρύ και αφορά ποικίλες πτυχές της προστασίας και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 21 Απριλίου 2015, η εορταστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ελληνικού Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (Πειραιώς 73, Αθήνα), στις 18:00, θα είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, στην επέτειο των 50 χρόνων, καθώς και στη βράβευση των διακεκριμένων μελών του ICOMOS, Πέτρου Θέμελη, Νικόλαου Μουτσόπουλου, Νικόλαου Αγριατώνη, Διονύσιου Ζήβα και Αναστάσιου Πορτελάνου.

Σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί προσεχώς, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «The Protection of Archaeological Heritage in Times of Economic Crisis» («Η προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς σε καιρούς οικονομικής κρίσης»), με τις ανακοινώσεις και τα συμπεράσματα του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώθηκε από το ελληνικό ICOMOS στην Αθήνα το 2012, ενώ τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων (Μπουμπουλίνας 20-22) επιστημονική ημερίδα με θέμα «Το ICOMOS και η προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πολιτισμικός Διεθνισμός και ελληνική εθνική πολιτική κατά τον 21ο αιώνα».

Τον Ιούνιο (αναμένεται η ανακοίνωση της ημερομηνίας) η εκδήλωση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα είναι αφιερωμένη στον εορτασμό των 40 χρόνων από τη Διακήρυξη του Άμστερνταμ (1975) για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, ενώ τον Σεπτέμβριο (16 έως 21) το ICOMOS θα πάει στη Σύρο, όπου συνδιοργανώνει εκδήλωση με τη Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή Ιστορικών Πόλεων.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών-ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) είναι ο πλέον έγκυρος διεθνής επαγγελματικός, μη κυβερνητικός οργανισμός, που προωθεί τη θεωρία της μεθοδολογίας, της τεχνολογίας και της ενημέρωσης για την προστασία και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και τοποθεσιών των χωρών του κόσμου. Έχει μέλη ειδικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες και στις 5 ηπείρους. Είναι ο τεχνικός σύμβουλος της UNESCO σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδιότητα με την οποία εξετάζει τις προτάσεις των χωρών-μελών της UNESCO για την εγγραφή εθνικών μνημείων στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς (Φυσικής και Πολιτιστικής).

Παράλληλα, με 21 διεθνείς ειδικές επιστημονικές επιτροπές, μελετά εξειδικευμένα θέματα, όπως τις οχυρώσεις και την αμυντική αρχιτεκτονική (ICOFORT), τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς (ICAHM), την προστασία των ιστορικών πόλεων και οικισμών (CIVVIH), τον πολιτιστικό τουρισμό (ICTC) και άλλα.


Πηγή : zougla.gr


«Η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα για μισθούς και συντάξεις»


Στην αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος Απριλίου, σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών που μίλησε στο Reuters.

«Είναι τα τελευταία ταμειακά διαθέσιμα που έχει το ελληνικό Δημόσιο» δήλωσε ο ίδιος παράγοντας που εκτίμησε τα διαθέσιμα αυτά σε 2 δισ ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ποσό αυτό κινείται πέριξ των 2,5 δισ ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το ταμειακό ισοζύγιο του Δημοσίου θα είναι αρνητικό από τις 20 Απριλίου εάν η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιήσει τα τελευταία 2 δισ. σε καταθέσεις διάφορων φορέων του Δημοσίου.

Χωρίς, δε, τα κεφάλαια αυτά, η κυβέρνηση θα είχε έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τις πληρωμές μισθών και συντάξεων στα τέλη του μήνα.

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει το εν λόγω δημοσίευμα τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «σημερινά δημοσιεύματα ειδησεογραφικών πρακτορείων που αναφέρονται στα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου, θεωρούνται ανυπόστατα και διαψεύδονται με κατηγορηματικό τρόπο».



Πηγή : kathimerini.gr


Μέσα σε αυτούς που δεν ήθελαν να λήξη η κατάληψη ήταν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ! Τώρα καταλαβαίνεις γιατί 19 ημέρες



Έτσι λειτουργεί το είδος της αριστεράς που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως ήταν φυσικό η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν χάρηκε καθόλου που αποκαταστάθηκε η λειτουργία του ΕΚΠΑ και έτσι καταδίκασε το ότι επιτέλους η αστυνομία έκανε αυτό που έπρεπε μετά από 19 ημέρες ανομίας.


H ανακοίνωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ :

Η σημερινή επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ συνιστά καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο οι αγώνες δεκαετίων του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος, καθώς και της Αριστεράς, έχουν κατοχυρώσει και διαφυλάξει. Ως τέτοια είναι απο μας καταδικαστέα.

Επιπλέον, το γεγονός ότι μόλις χθες ψηφίστηκε επί της αρχής (και σήμερα επί των άρθρων) ένα νομοσχέδιο που πραγματοποιεί μια βαθιά τομή σε προοδευτική κατεύθυνση για την ελληνική κοινωνία, δικαιώνει αγώνες χρόνων του κινήματος για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας.

Στον αντίποδα, θεωρούμε ότι η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής αποτελεί υποχώρηση προς τις πιέσεις και την τρομοϋστερία του συντηρητικού μπλοκ και των καθεστωτικών ΜΜΕ που με τέτοιες κινήσεις βλέπουν το δικό τους αυταρχισμό να δικαιώνεται.

Σε ότι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή, για την επαναφορά, υπεράσπιση και διεύρυνση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η διαφύλαξή του, μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου, παραμένει για μας υπόθεση του φοιτητικού κινήματος και της Πανεπιστημιακής κοινότητας, ακόμα και ενάντια σε κινήσεις που αντικειμενικά το υπονομεύουν. Η ανασυγκρότηση με μαζικούς κι αγωνιστικούς όρους του φοιτητικού κινήματος και της ακαδημαϊκή κοινότητας, με στόχο την ενδυνάμωση και υπεράσπιση του ασύλου είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η διαφύλαξη του ασύλου, ωστόσο, δεν μπορεί να αφορά τις δυνάμεις καταστολής. Το δόγμα «Νόμος και Τάξη», της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά, καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές της 25ης Γενάρη κι έτσι πρέπει να παραμείνει.


Δικαιοσύνη μόνο για κακοποιούς και τρομοκράτες αδιαφορώντας για την κοινωνία


Δικαιοσύνη μόνο για κακοποιούς και τρομοκράτες

Εάν ήταν ο Παρασκευόπουλος υπουργός δικαιοσύνης στην Ιταλία θα είχε κατηγορηθεί σίγουρα από την αντιπολίτευση και τους πολίτες ότι είναι τοποθετημένος από την μαφία γιατί με τέτοιες διατάξεις ο κακοποιός κάνει πάρτι και δεν θα του είναι πρόβλημα ο πρώην πέλεκας της δικαιοσύνης αφού θα πάει σπίτι του να "σωφρονιστή"

Σε όλες τις περιπτώσεις ισόβιας κάθειρξης, πλην όσων οφείλονται σε εγκλήματα ανθρωποκτονίας, θα μπορεί ο κρατούμενος που έχει εκτίσει πέντε χρόνια στη φυλακή και όχι 10, όπως αρχικά προβλεπόταν, να αποφυλακιστεί και να μπει σε κατ' οίκον περιορισμό για το υπόλοιπο της ποινής του.

Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις φυλακές Γ' Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, προχωρώντας έτσι σε διαχωρισμό των εγκλημάτων και δίνοντας την δυνατότητα σε ισοβίτες που δεν κατηγορούνται για ανθρωποκτονίες, αλλά για άλλα αδικήματα, να κάνουν χρήση της ευεργετικής διάταξης.


10 Μύθοι για το Διαβήτη



Σήμερα, σε κάθε 12 περίπου συνανθρώπους μας ο ένας είναι διαβητικός. Αναπόφευκτα,
γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη ακούγονται πολλά και από πολλούς, οι οποίοι όμως δεν είναι
πάντα ειδικοί. Έτσι, κάποια από αυτά που ακούγονται απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, με
αποτέλεσμα πολλές φορές να δημιουργούνται παρεξηγήσεις και σύγχυση. Παρακάτω παραθέτουμε
κάποιους από αυτούς τους “μύθους”.

Μύθος 1ος: “Όποιος τρώει πολλά γλυκά κινδυνεύει να πάθει διαβήτη”

Για το διαβήτη τύπου 1 (τον παλαιότερα αποκαλούμενο “νεανικό” ή “ινσουλινοεξαρτώμενο”), αυτό
δεν έχει απολύτως καμία βάση. Αλλά και για το διαβήτη τύπου 2 (“των ενηλίκων”), τα γλυκά
επίσης δεν παίζουν κανένα ρόλο στην παθογένεια, εκτός μόνο στο βαθμό που προκαλούν
παχυσαρκία. Δεν είναι δηλαδή η ίδια η ζάχαρη που προκαλεί το διαβήτη, αλλά η κατανάλωση
πολλών θερμίδων που προκαλεί παχυσαρκία, η οποία με τη σειρά της προδιαθέτει στην εμφάνιση
διαβήτη.

Μύθος 2ος: “Ο διαβήτης είναι μεταδοτικός”

Απόλυτα και κατηγορηματικά όχι! Κανένας τύπος διαβήτη, σε καμία περίπτωση και με κανέναν
τρόπο δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μύθος 3ος: “Ο διαβήτης είναι κληρονομικός”

Η προδιάθεση για διαβήτη, ναι, μπορεί εν μέρει να κληρονομηθεί. Αυτό ισχύει σε κάποιο βαθμό
στον τύπο 1 και περισσότερο στον τύπο 2, στον οποίο όμως σημαντικότερο ακόμα ρόλο παίζει ο
τρόπος ζωής (παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης κτλ). Αντίθετα, με την κλασική έννοια
“κληρονομικές” μορφές διαβήτη αφορούν κάποια πάρα πολύ σπάνια γενετικά σύνδρομα.

Μύθος 4ος: “Εάν είχα διαβήτη θα το είχα καταλάβει”

Δυστυχώς, ο διαβήτης είναι “ύπουλη” ασθένεια. Ο τύπος 1 όντως παρουσιάζει θορυβώδη
συμπτώματα και έτσι συνήθως είναι εύκολο να τον καταλάβουμε πολύ σύντομα κατά την έναρξή
του. Ο τύπος 2 όμως, που αποτελεί και τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, σπάνια
προκαλεί ενοχλήματα. Έτσι μπορεί κάποιος να έχει διαβήτη μέχρι και 10-12 χρόνια και να μην το
ξέρει, μέχρι που θα κάνει μια τυχαία εξέταση αίματος ή μέχρι που θα προκύψει κάποια επιπλοκή,
όπως έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο κ.ά.

Μύθος 5ος: “Διαβήτη παθαίνουν μόνο οι μεγάλοι”

Για τον τύπο 1, το “νεανικό” διαβήτη, αυτό προφανώς δεν ισχύει. Εκείνο όμως που έχει αλλάξει τα
τελευταία χρόνια, είναι ότι και ο τύπος 2 εμφανίζεται σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Σαν
αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής και διατροφής, διαβήτης τύπου 2 παρατηρείται πλέον
ακόμα και σε παιδιά, πηγαίνοντας παράλληλα με την εξάπλωση της παιδικής παχυσαρκίας.
Μύθος 6ος: “Στο διαβήτη κάποιες τροφές, όπως τα γλυκά, απαγορεύονται αυστηρά”
Ο διαβητικός ασθενής μπορεί να καταναλώσει οποιαδήποτε τροφή, αλλά με μέτρο. Βεβαίως
κάποιες κατηγορίες τροφίμων (όπως τα γλυκά) είναι καλό να αποφεύγονται, αλλά ακόμα και αυτά
μπορούν, σε λογικά πλαίσια, να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με τη
βοήθεια των ειδικών.

Μύθος 7ος: “Τα ειδικά τρόφιμα για διαβητικούς είναι καλύτερα”

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τρόφιμα αυτά υπερτερούν. Αντίθετα, η αλόγιστη κατανάλωσή τους
μπορεί να κρύβει κινδύνους που δεν είναι πάντα εμφανείς, αφού και αυτά περιέχουν και θερμίδες
και υδατάνθρακες που εύκολα κανείς παρασύρεται στο να μην τους υπολογίσει.

Μύθος 8ος: “Ο ήπιος διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί και μόνο με δίαιτα”

Πλέον, εδώ και αρκετά χρόνια, αυτό δεν ισχύει. Από τη στιγμή που θα διαγνωστεί διαβήτης (με
αυστηρά καθορισμένα και απολύτως ξεκάθαρα κριτήρια), όλες οι οδηγίες των διεθνών
επιστημονικών φορέων που ασχολούνται με το διαβήτη συμφωνούν πως πρέπει παράλληλα, από
την πρώτη στιγμή, να γίνει και η έναρξη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Μύθος 9ος: “Θα πάρω φάρμακα μέχρι να γίνω καλά και μετά θα τα σταματήσω”
Ο διαβήτης είναι νόσημα προοδευτικά εξελισσόμενο. Δεν είναι σαν μια λοίμωξη, που θα την
καταπολεμήσουμε με τα αντιβιοτικά και μετά θα τα σταματήσουμε. Τα φάρμακα για το διαβήτη
πρέπει κανείς να τα παίρνει συνεχώς, έτσι ώστε ο διαβήτης του να παραμένει ρυθμισμένος εντός
των καθορισμένων στόχων. Και με την πάροδο των ετών, η αγωγή πρέπει να αναπροσαρμόζεται
και να ενισχύεται παράλληλα με την εξέλιξη του διαβήτη.

Μύθος 10ος: “Εάν αρχίσω ινσουλίνη θα τη συνηθίσω και δεν θα μπορώ να την κόψω”

Αυτή η παρεξήγηση είναι δυστυχώς πολύ διαδεδομένη και ταυτόχρονα πολύ καταστροφική. Η
ινσουλίνη δεν προκαλεί εθισμό. Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος λόγος που να δικαιολογεί την
καθυστερημένη έναρξη της ινσουλινοθεραπείας. Όταν κάποια στιγμή, στην εξελικτική πορεία του
διαβήτη, τα χάπια δεν αρκούν για την καλή ρύθμιση, η προσθήκη ινσουλίνης γίνεται αναγκαία.
Επειδή ο ίδιος ο διαβήτης δεν γυρίζει προς τα πίσω, την ινσουλίνη δεν την κόβουμε γιατί έτσι κι
αλλιώς την έχουμε πια ανάγκη, όχι γιατί τη συνηθίζουμε. Γι' αυτό άλλωστε σε περιπτώσεις που η
ανάγκη για ινσουλίνη προκύπτει από κάποια αναστρέψιμη αιτία (πχ κάποια βαριά λοίμωξη),
μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για ένα διάστημα και μετά να γυρίσουμε στην παλιά μας αγωγή χωρίς πρόβλημα.



Πηγή


Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν διευκολύνει τη μείωση ή διακοπή του καπνίσματος



Νέα Υόρκη

Παρά την διαδεδομένη αντίληψη ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο συμβάλλει στον περιορισμό ή και την διακοπή του συμβατικού τσιγάρου, αμερικανοί ερευνητές παρουσιάζουν στοιχεία που αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο. Παράλληλα, βρετανική μελέτη δείχνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο κερδίζει συνεχώς την προτίμηση των εφήβων.

Στην πρώτη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Public Health, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας Γάελ Αλ-Ντελέϊμι, μελέτησαν ομάδα 1.000 καπνιστών επί ένα έτος.

Όπως διαπίστωσαν, οι καπνιστές που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα, είχαν κατά μέσο όρο 49% μικρότερη πιθανότητα να μειώσουν το κάπνισμα και 59% μικρότερη πιθανότητα να το κόψουν τελείως, σε σχέση με όσους ποτέ δεν έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Όπως είναι γνωστό, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν περιέχουν μεν καπνό, εκλύουν όμως ένα μίγμα οργανικών πτητικών ουσιών, βαρέων μετάλλων και μικροσκοπικών σωματιδίων, που συνήθως περιέχει και νικοτίνη. Αυτό ακριβώς αποτελεί και τη βάση της επιστημονικής διαμάχης για το κατά πόσο το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια υγιεινότερη εκδοχή του συμβατικού.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο «κερδίζει» τη νεολαία

Παράλληλα, μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πολλοί έφηβοι δοκιμάζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο, χωρίς όμως να γίνονται τακτικοί χρήστες.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Γκράχαμ Μουρ, «οι περισσότεροι έφηβοι που "κολλάνε" με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι αυτοί που εκ των προτέρων ήταν καπνιστές συμβατικού τσιγάρου».

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για περίπου 10.650 εφήβους, 11 - 16 ετών, από 150 σχολεία. Τα περισσότερα παιδιά είχαν δοκιμάσει έστω μια φορά ηλεκτρονικό τσιγάρο, από ό,τι συμβατικό.

Πιο αναλυτικά, σχεδόν το 6% των παιδιών ηλικίας δέκα έως 11 ετών είχαν δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο έναντι 1,6% των συνομηλίκων τους που είχαν καπνίσει συμβατικό τσιγάρο. Συνολικά το 12,3% των εφήβων 11 - 16 ετών είχαν κάνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μία ή περισσότερες φορές και από αυτούς μόνο το 1,5% δήλωσαν ότι κάνουν συστηματική χρήση του.

Οι βρετανοί ερευνητές επίσης κατέληξαν σε ανάλογο συμπέρασμα με τους αμερικανούς συναδέλφους τους, διαπιστώνοντας αφενός ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στο ηλεκτρονικό και στο συμβατικό και αφετέρου ότι οι έφηβοι δεν χρησιμοποιούν το πρώτο, ώστε να βοηθηθούν για να σταματήσουν το δεύτερο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στις ΗΠΑ τριπλασιάσθηκε το 2014, ενώ αντίθετα το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων μειώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

Πρόκειται για στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των αμερικανών εφήβων αυξήθηκε στο 13,4% πέρυσι από 4,5% το 2013. Αντίθετα, συμβατικό τσιγάρο κάπνισαν το 9,2% των εφήβων το 2014 έναντι ποσοστού 12,7% το 2013. Συνολικά, τσιγάρο οποιουδήποτε είδους (συμβατικό ή ηλεκτρονικό) χρησιμοποίησαν το ένα τέταρτο των μαθητών πέρυσι (24,6%), περισσότεροι από ό,τι το 2013 (22,9%).

Συνολικά, 4,6 εκατ. μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ είναι πλέον καπνιστές. Ολοένα πιο δημοφιλές είναι το κάπνισμα του ναργιλέ (9,4% των μαθητών το 2014, από 5,2% το 2013). Ο ναργιλές είναι πιο επιβαρυντικός για την υγεία και από το συμβατικό τσιγάρο και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά μια πιο ασφαλή εναλλακτική λύση.

Κατά σειρά δημοφιλίας μεταξύ των αμερικανών μαθητών, πρώτο έρχεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ακολουθεί ο ναργιλές, τρίτο είναι το παραδοσιακό τσιγάρο και έπονται τα πούρα.

«Η έκθεση στη νικοτίνη σε νεαρά ηλικία μπορεί να προκαλέσει ζημιά διαρκείας στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, να ενισχύσει τον εθισμό και να οδηγήσει σε παρατεταμένη χρήση καπνού», σχολιάζει ο διευθυντής του CDC Δρ Τομ Φρίντεν.

Ωστόσο, οι υπέρμαχοι του ηλεκτρονικού τσιγάρου αντιτείνουν πως είναι θετικό ότι ένας νέος προτιμά σταδιακά όλο και περισσότερο το ηλεκτρονικό από το συμβατικό τσιγάρο. Μάλιστα, πολλές μεγάλες καπνοβιομηχανίες παράγουν πλέον ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς διαβλέπουν σε αυτά μια νέα πολλά υποσχόμενη αγορά, στην οποία πρέπει να ανταγωνιστούν άλλες μικρότερες ανεξάρτητες εταιρείες.



Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Στάση πληρωμών βλέπει το 60% των Ελλήνων



Το 60% βλέπει στάση πληρωμών το επόμενο διάστημα Στο 10,4% διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της εταιρίας Metrisi, για την περίοδο από 14 έως 16 Απριλίου.

Σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου, το 34,6% των ερωτηθέντνων απαντά πως θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ και το 24,2% Νέα Δημοκρατία. Ακολουθούν, στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ποτάμι με 5,5% και στη συνέχεια η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ με 5,25%, οι ΑΝΕΛ με 4,9% και το ΠΑΣΟΚ οριακά εντός βουλής με 3,1%. Στη δημοσκόπηση καταγράφονται και οι δυσοίωνες προβλέψεις των ψηφοφόρων για την οικονομία, καθώς στο ερώτημα αν είναι υπαρκτό το προσεχές διάστημα το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, το 57,3% απαντά «ναι», το 26,1% «όχι», ενώ το 16,6% «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από το Δημόσιο το προσεχές διάστημα, το 59,6% απαντά «ναι», το 26,1% «όχι», ενώ το 14,3% «δεν ξέρω, δεν απαντώ». Σημειώνεται επίσης ότι το 49,7% πιστεύει ότι υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τους προσεχείς μήνες, ενώ το 32,7% θεωρεί ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι υπαρκτό.

Τέλος, στην ερώτηση αν μέσα στους επόμενους 12 μήνες η κατάσταση στη χώρα θα είναι καλύτερη ή χειρότερη από την σημερινή, το 31,7% απαντά «μάλλον χειρότερη», ενώ το 17,2% «σίγουρα χειρότερη»



Πηγή : dikaiologitika.gr






Άρειος Πάγος: Επικύρωσε ποινή 30 ετών σε δουλέμπορο



Ποινή κάθειρξης συνολικά 30 ετών και έξι μηνών κατακύρωσε ο Άρειος Πάγος σε έναν δουλέμπορο από την Τουρκία που το 2009 είχε μεταφέρει μετανάστες στα παράλια του νομού Λάρισας κάτω από άθλιες συνθήκες.

Τότε είχαν συλληφθεί δύο δουλέμποροι (είχε διαφύγει ο τρίτος) οι οποίοι είχαν καταδικαστεί από το εφετείο της Λάρισας στην ανώτερη δυνατή ποινή, με τον έναν εξ αυτών να προσφεύγει στον Άρειο Πάγο.

Οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί για παράνομη προώθηση υπηκόων τρίτων χωρών από από τα σημεία εισόδου στην Ελλάδα κατ' επάγγελμα, και για σύσταση συμμορίας, ενώ τους είχε επιβληθεί και χρηματική ποινή 350.000 ευρώ.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η εφετειακή απόφαση έχει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, χωρίς να παρουσιάζει κενά και αντιφάσεις.

Στο σκεπτικό του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι οι καταδικασθέντες δρούσαν ως εγκληματική οργάνωση και με αντάλλαγμα εισήγαγαν στη χώρα μας άτομα με μόνο κίνητρο το όφελος (δουλεμπόριο).

Στην απόφαση περιγράφονται οι τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες οι 31 μετανάστες και ένα παιδί μεταφέρθηκαν στοιβαγμένοι σε αμπάρι ιστιοφόρου, έναντι αμοιβής που κυμαινόταν από 5.000 έως και 12.000 δολάρια.

Μάλιστα, οι δουλέμποροι δεν δίσταζαν να χτυπούν βάναυσα τους μετανάστες όταν αυτοί έβγαιναν για πέντε λεπτά από το αμπάρι να αναπνεύσουν και μετά αρνιόντουσαν να στοιβαχτούν και πάλι μαζί με τους υπόλοιπους.


Πηγή : thetoc.gr


Θύτες και θύματα είναι το ίδιο για την Zωή Κωνσταντοπούλου



Ως το σοβαρότερο ολίσθημα της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου, σε πολιτικό επίπεδο κατά την διάρκεια της σύντομης θητείας της στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, σχολιάζεται η επιλογή της ουσιαστικά να συσχετίσει την πρόσφατη εισβολή στο προαύλιο της Βουλής διαδηλωτών υπέρ του αιτήματος για αποφυλάκιση του τρομοκράτη Σάββα Ξηρού, με την παρουσία συγγενών θυμάτων της τρομοκρατίας το πρωί της Πέμπτης στο Περιστύλιο και την εκ μέρους τους διανομή έγγραφου ψηφίσματος στους εισερχομένους, ως διαμαρτυρία για την  διάταξη που στέλνει τον Ξηρό σε «κατ’ οίκον έκτιση ποινής».

«Σε σχέση με το δικαίωμα εκείνων που διαδηλώνουν στα σκαλιά του περιστυλίου: Σήμερα διαδήλωσαν και ειδικότερα μοίρασαν υλικό δέκα άνθρωποι, η κ. Δέσποινα Ανδρουλιδάκη, η κ. Αλεξία Μπακογιάννη, η κ. Ειρήνη Μομφεράτου, ο κ. Γιώργος Μομφεράτος, η κ. Σταυρούλα Αξαρλιάν, ο κ. Νικόλαος Περατικός, ο κ. Μιχαήλ Περατικός, η κ. Μαρίνα Αβρανοπούλου, ο κ. Δημήτριος Βρανόπουλος και ο κ. Στέλιος Κίλιας. Ασκησαν και αυτοί ένα συνταγματικό δικαίωμα», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Βουλής.

Στις εντονότατες διαμαρτυρίες που καταγράφηκαν, «ότι δεν μπορεί να εξισώνονται τα θύματα της τρομοκρατίας ή οι οικογένειές τους με τον οποιονδήποτε μπορεί να διαδηλώνει ή να μην διαδηλώνει αυτές τις τελευταίες ημέρες στα περιστύλια της Βουλής», η κα Κωνσταντοπούλου επέλεξε να εμμείνει στη θέση της, αν και φραστικά επιχείρησε να αντικρούσει το περί «εξίσωσης» επιχείρημα. Μάλιστα, άνοιξε τη βεντάλια της θεματολογίας, εισάγοντας και την παράμετρο της «κρατικής εγκληματικότητας», ενώ μίλησε για «συγκρίσεις» θυμάτων, ενώ το ζήτημα που ετέθη εξ αρχής αφορούσε την αντιδιαστολή ανάμεσα σε υποστηρικτές θυτών, και σε συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας.

«Δεν εξίσωσε το Προεδρείο κανέναν» είπε, για να προσθέσει: «Εκείνο το οποίο έχω να σας πω είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά θύματα, εκατομμύρια θύματα διαφόρων εγκλημάτων. Δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή και σε αυτό εδώ το Βήμα να προβούμε σε ένα διαγωνισμό τού ποιο θύμα αξίζει περισσότερο σεβασμό. Όλα τα θύματα εγκληματικών ενεργειών αξίζουν σεβασμό. Επίσης, όλα τα θύματα κρατικών εγκλημάτων αξίζουν σεβασμού και αποκατάστασης. Νομίζω ότι θα ήταν φθηνό και μη προσήκον να βάλουμε στη ζυγαριά εγκληματικές πράξεις».



Γιώργος Σ. Μπουρδάρας

Καθημερινή


Μητέρα Αξαρλιάν: "Νιώθω ντροπή για το νομοσχέδιο Παρασκευόπουλου"


Μεταξύ των συγγενών θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων που βρίσκονται στη Βουλή για να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση της Ολομελείας επί του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα βρίσκεται και η μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν ο οποίος σε ηλικία 20 ετών έπεσε νεκρός στην Καραγεώργη Σερβίας από ρουκέτα της 17 Νοέμβρη με στόχο τον τότε Υπουργό Γιάννη Παλαιοκρασσά.

Κατά την είσοδό της στο κτήριο η μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν δήλωσε: "Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στην πολιτεία ότι καλό θα ήταν κάποτε να ασχοληθεί και με τα θύματα της τρομοκρατίας με τον ίδιο ζήλο που επιδεικνύει προς την άλλη πλευρά. Δυστυχώς παρά τις παραστάσεις μας σε όλους τους υπουργούς Δικαιοσύνης δεν έχει γίνει τίποτα. Η πολιτεία δεν έχει δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για τα θύματα της τρομοκρατίας. Για την πολιτεία δυστυχώς δεν υπάρχουμε. Η πολιτεία έχει μάτια μόνο για την άλλη πλευρά της τρομοκρατίας και όχι για τη δική μας. Ο συμβολισμός που συνδέεται με τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων και τα αισθήματα όλων μας. Λυπάμαι».
Σε επιστολή που μοίρασαν προς τους βουλευτές , οι συγγενείς των θυμάτων τρομοκρατίας και μέλη του Συλλόγου "ΩΣ ΕΔΩ" χαρακτηρίζουν φωτογραφική ειδική διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία ο Σάββας Ξηρός θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του κατ' οίκον και καλούν τους βουλευτές να μην επιτρέψουν να υποταχθεί η Δημοκρατία στην τρομοκρατία.






Πηγή


Αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Βούτση στη Βουλή



«Μονομερή ενέργεια», χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, με το οποίο επαναπροσλαμβάνονται απολυμένοι και "διαθέσιμοι" υπάλληλοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση πως δεν υλοποιεί τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση (που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας του στις Επιτροπές) «είναι κατ΄ αρχάς μονομερής ενέργεια κόντρα στην κοινή λογική. Για το ποιος θα κρίνει, ωστόσο, εάν είναι μονομερής ενέργεια, αυτό θα είναι σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Αυτή είναι η λογική του κειμένου της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Απέναντι δε, στις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε:

«Έχετε εξουσιοδότηση για καλύτερη συμφωνία -και όχι να κατεβάσετε την ευρωπαϊκή σημαία απ' αυτήν την αίθουσα. Με την πολιτική της ασάφειας, της σύγχυσης και της διγλωσσίας, δεν είμαστε βέβαιοι για τις πραγματικές σας προθέσεις -γιατί τίποτε απ' όσα κάνετε δεν δείχνει να υποστηρίζετε αυτή τη συμφωνία».

«Κύριε Μητσοτάκη, μόλις πριν από λίγο κάνατε ένα ατόπημα που δεν έχετε αντιληφθεί: Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση έχει εισαχθεί στις Επιτροπές προ δεκαημέρου, και δεν μας έχει διαμηνυθεί από κανέναν θεσμό πως είναι μονομερής ενέργεια -και μας εγκαλείτε επ' αυτού;» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης.

«Χαίρομαι που το διευκρινίζετε! Χαίρομαι που αναγνωρίζετε πως είστε σε επικοινωνία με τους θεσμούς και το συγκεκριμένο δεν λογίζεται ως μονομερής ενέργεια. Καταγράφω τη δήλωσή σας» ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Αντιπαράθεση επί του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'

«Η εξίσωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας με τα 45άρια και τα καλάσνικωφ, είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος για να οδηγηθούμε στην ανομία και να αμφισβητήσουμε τις αρχές της αστικής δημοκρατίας», τόνισε στην ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή μία χθεσινή παρατήρηση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Στο ίδιο Σύνταγμα ορκιστήκαμε όλοι πίστη - και όταν λέμε πως "είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος", καλό θα είναι να το θυμόμαστε σ' αυτήν την αίθουσα», σημείωσε ο κος Μητσοτάκης, παραπέμποντας στη γνωστή δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αναπτύσσοντας την αντίθεση του κόμματός του στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου, βάσει του οποίου αναμένεται να αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός (έχοντας αναπηρία που ξεπερνά το όριο του 67% )ο κος Μητσοτάκης έκανε και πάλι λόγο για διάταξη που φωτογραφίζει έναν άνθρωπο, που «δεν έχει επιδείξει καμία διάθεση μεταμέλειας και καμία αναγνώριση για τον πόνο που προκάλεσε - και δεν έχει πείσει κανένα δικαστικό συμβούλιο για το ότι δεν ήταν υπότροπος να επαναλάβει τις ίδιες πράξεις».

«Αν θέλετε να αποδείξετε πως δεν είναι φωτογραφική η διάταξη, να εισάγετε χρονοδιάγραμμα για όσους έχουν καταδικαστεί σε ισόβια περισσότερο από μία φορά», συνέχισε ο κος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης.

«Αν δεν το κάνετε, θα σας συνοδεύει η κατηγορία ότι ένας διακεκριμένος νομικός, νομοθέτησε φωτογραφικά για έναν σεσημασμένο δολοφόνο. Δεν υπάρχει νομικό επιχείρημα που να λέει πως πρέπει να έχει την ίδια μεταχείριση κάποιος που έχει μία φορά ισόβια με κάποιον που έχει πέντε», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Σε σχέση με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', ο κος Μητσοτάκης παρατήρησε πως τέτοιου είδους φυλακές υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - ακόμα και στις σκανδιναυικές που επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων:

«Στις φυλακές τύπου Γ', καταλήγουν στρατευμένοι εγκληματίες, σεσημασμένοι ποινικοί, τρομοκράτες, που στις άλλες φυλακές συνιστούν ένα "κράτος εν κράτει". Πρέπει να δίνονται άδειες; Ενδεχομένως ναι. Να σας θυμίσω, όμως, πού κατέληξε η υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού;», παρατήρησε ο κος Μητσοτάκης.

Τέλος, για την ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών, ο κος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «πρέπει γίνει με εξορθολογισμό του συστήματος απόδοσης ποινών και όχι με αποφυλακίσεις».

Και «αν μας ενδιαφέρει η αποτρεπτική διάσταση του νόμου που ποινικοποιεί την κουκούλα στην περίπτωση της ληστείας, γιατί δεν μας ενδιαφέρει για τις μολότωφ; Με τόσο άνεση προσπερνάμε συμπεριφορές που έχουν περίπου παγιωθεί στην Ελλάδα ως περίπου φυσιολογικές;», αναρωτήθηκε.

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, υπερασπίστηκε το σύστημα των αδειών των κρατουμένων, που «έχει διευκολύνει πάρα πολύ τους πάντες (και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και την Πολιτεία). Σύμφωνα με την κατ' έτος απολογιστική των υπουργών Δικαιοσύνης, είμαστε η χώρα με τις λιγότερες αποδράσεις και παραβιάσεις στην Ευρώπη», ανέφερε.

«Πού ήσασταν εσείς ως πτέρυγα, ως συγκυβερνόν κόμμα, όταν είχαν δοθεί 7 άδειες στον Χριστόδουλο Ξηρό; Δυστυχώς, μ' αυτό που έκανε ο Ξηρός, έχουν καεί και τα ξηρά και τα χλωρά και έχουν δοθεί ελάχιστες άδειες. Πάμε να δούμε τα πραγματικά προβλήματα και να τοποθετούμαστε πάνω σ' αυτά. Να μην δημιουργούμε αυτό το πέπλο που οδηγεί σε συντηρητική αναδίπλωση την κοινωνία», κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ ο κος Βούτσης.-

Κόντρα για δηλώσεις Βαρουφάκη

«Η κυβέρνηση κινείται σαν το εκκρεμές, μεταξύ της φωνής της λογικής και της φωνής των βουλευτών της, που δεν υποστηρίζουν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου», παρατήρησε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας σημερινή δήλωση του υπουργού των Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περί ενδεχόμενης αθέτησης των επικείμενων δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, σε περίπτωση αδιαλλαξίας των διαπραγματευτών των Θεσμών.

«Ο κος Βαρουφάκης είπε στην κα Λαγκάρντ πως θα αποπληρώσουμε υποχρεώσεις και σήμερα λέει πως δεν θα τις αποπληρώσουμε; Είναι εκόνα σοβαρής κυβέρνησης αυτή; Μπορείτε να μην παίζετε με τα νεύρα των απλών πολιτών;», παρατήρησε σε έντονο ύφος ο κος Μητσοτάκης.

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, κάλεσε τον κο Μητσοτάκη να διευκρινίσει τη θέση της ΝΔ απέναντι στις τέσσερις «κόκκινες γραμμές», που έχει θέσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση.

«Εμείς μιλάμε για τις κόκκινες γραμμές. Μπορεί να κάνουμε λάθος, αλλά να μας το πείτε από δω συγκεκριμένα», συνέχισε ο κος Βούτσης.

«Αντί να το πηγαίνετε γύρω - γύρω, ελάτε από του βήματος της Βουλής να πείτε ότι φταίμε εμείς και όχι οι κύριοι που έχουν απόλυτη ιδεολογική συγγένεια με σας και εκβιάζουν ανοιχτά τη χώρα».

Διευκρινίσεις από τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη στον Δ. Κουφοντίνα και τις δηλώσεις για τον Ν. Τεμπονέρα

«Δεν διαχωρίζουμε τα θύματα σε δικά μας και ξένα» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Λεβά από το Βήμα της Βουλής.

Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχέδιου για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ', η κ. Λεβά θέλησε να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις για τη συνάντησή της με τον Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού και τις δηλώσεις της για τον δολοφονημένο Ν. Τεμπονέρα, που είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

«Πήγα στις φυλακές Δομοκού, στη Λαμία, όπου παρεμπιπτόντως νοσηλεύεται ο κ. Κουφοντίνας και γινόταν απεργία πείνας. Έχω πάει πολλές φορές. Δεν ήταν η πρώτη φορά, γιατί στη Λαμία υπάρχει κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Και με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου επισκεφθήκαμε πριν τέσσερις μήνες τις φυλακές Κορυδαλλού, είδαμε αστυνομικούς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους, κρατούμενους και δεν ρωτήσαμε τι είναι αυτοί οι άνθρωποι».

Σχετικά με τις δηλώσεις που είχε κάνει για τον Ν. Τεμπονέρα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κ. Λεβά διευκρίνισε: «Δεν διαχωρίζουμε τα θύματα σε δικά μας και ξένα. Όταν είπα "ο πατέρας του δικού μας Τεμπονέρα" δεν εννοούσα ότι ήταν δικός μας. Εννοούσα τον γιο του, Διονύση Τεμπονέρα, που είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο ανθρωπισμός δεν αξιολογείται μονομερώς. Αντί να ψάχνουμε να βρούμε τρομοκράτες ανάμεσα σε βουλευτές και υπουργούς, θα ήταν καλύτερο να ψάχνουμε τον τρόμο που ενδημεί σε έναν ακροδεξιό λόγο, που διχάζει και δεν εξυπηρετεί την ασφάλεια της κοινωνίας» κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.



Κέρδος online  


Και όμως, είπαμε όχι σε γυρίσματα του Game of Thrones στην Ελλάδα!



Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, η Ελλάδα είπε «όχι» σε γυρίσματα της πετυχημένης σειράς «Game of Thrones» που είχαν ζητήσει να γυρίσουν κάποια πλάνα στην Ικαρία.

Τα παράδοξα της Ελλάδας συνεχίζουν να υφίστανται ακόμα και μετά από 6 χρόνια οικονομικής κρίσης, που δεν φαίνεται να μας έχει βάλει μυαλό. Όπως μεταδίδει το αγγλόγλωσσο greekreporter, η ελληνική γραφειοκρατία απέρριψε τα γυρίσματα της πιο πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς όλων των εποχών στην Ικαρία, καθώς οι παραγωγοί ήθελαν να προβάλλουν τη φυσική ομορφιά του νησιού μέσα από κάποια επεισόδια του Game of Thrones.

Η άρνηση αυτή δεν είναι η πρώτη σε παρόμοια αιτήματα διεθνών παραγωγών, έρχεται όμως την ώρα που εκατομμύρια θεατές περιμένουν με ανηπομονησία την πέμπτη σεζόν της τηλεοπτικής σειράς.

Αρχικά οι παραγωγοί είχαν προεξοφλήσει ότι αποσπάσματα θα γυρίζονταν στην Ικαρία, καθώς η τοποθεσία είχε κριθεί ιδανική, αλλά όπως φαίνεται πλέον ο σχεδιασμός τους αποτελεί παρελθόν ένεκα της γραφειοκρατίας.

Αντ” αυτού, το κενό που δημιουργήθηκε ευτύχησε να καλύψει η Ισπανία, και πιο συγκεκριμένα η Σεβίλλη, που θα προβληθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μέσα από την δημοφιλή τηλεοπτική σειρά.

Ακόμα πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθούν κάποιες ψηφιακές εικόνες της Ικαρίας, ώστε να είναι το αποτέλεσμα πιο κοντά στο επιθυμητό, που ήταν το ελληνικό νησί.


Πηγή : tribune.gr


Μπαλτάς: «Ψευδοπρόβλημα» οι αιώνιοι φοιτητές



«Υπερβολή» χαρακτηρίζει ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την κριτική που δέχθηκε μετά την παρουσίαση, χθες, του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία ο «"νόμος Μπαλτά" καταργεί τον "νόμο Διαμαντοπούλου"». «Ονομάζουμε τον νόμο, νόμο διορθωτικό μίας παρούσας κατάστασης και όχι νόμο που ανασυντάσσει το συνολικό τοπίο στην Ανώτατη Εκπαίδευση» τονίζει ο υπουργός. «Από τα 80 άρθρα του νόμου Διαμαντοπούλου εμείς βάζουμε μόνο 10 άρθρα που "πειράζουν" τον συγκεκριμένο νόμο που αφορούν κυρίως τα Συμβούλια Ιδρύματος, τις διαδικασίες εκλογής των μονοπρόσωπων διοικητικών οργάνων και τις διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ» εξηγεί ο κ. Μπαλτάς.

Μιλώντας για την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των πρυτανικών Αρχών, ο υπουργός Παιδείας σημειώνει: «Καθιστούμε την ψήφο των φοιτητών τέτοια, ώστε να συναρτάται με τη συμμετοχή των φοιτητών. Τελειώνει, δηλαδή, η κομματοκρατία ή ο "φοιτητοπατερισμός" διότι καλούνται να συμμετάσχουν στην εκλογή όλοι, ανεξαιρέτως, οι εγγεγραμμένοι φοιτητές, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές συναρτάται άμεσα με τη βαρύτητα της φοιτητικής ψήφου».Ο κ. Μπαλτάς χαρακτηρίζει εκ νέου «ψευδοπρόβλημα» το θέμα των «αιώνιων» φοιτητών, καθώς, όπως λέει, «οι λεγόμενοι "αιώνιοι" δεν επιβάρυναν σε τίποτα τη λειτουργία των Ιδρυμάτων».

Σημειώνει πως η κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ συνιστούσε «κατάλυση του ασύλου» ενώ για την επαναφορά του ορισμού του «ασύλου», κάνει λόγο για ζήτημα Αρχής.

Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ο υπουργός Παιδείας υπογραμμίζει πως «ήταν τιμωρητική και συνιστούσε ένα είδος δαμοκλείου σπάθης που δεν βοηθούσε στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, αλλά τρόμαζε τους εκπαιδευτικούς και τους έκανε να υποτάσσονται σε κελεύσματα άνωθεν».



Πηγή : kathimerini.gr


Στ. Θεοδωράκης: Να σταματήσει το φλερτ με τους τυχοδιωκτισμούς η κυβέρνηση


Η κυβέρνηση έχει λάθος προτεραιότητες, υποστήριξε ο επικεφαλής του Παταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο που καταργεί τις φυλακές τύπου Γ.

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσετε το φλερτ με τους τυχοδιωκτισμούς και να κάνετε αυτό για το οποίο σας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Μια έντιμη συμφωνία, έναν έντιμο συμβιβασμό – όπως λέει ο Πρωθυπουργός - για να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και να μπει τέλος στη λιτότητα. Αυτή και μόνον αυτή την εντολή έχετε πάρει. Σταματήστε επιτέλους να παίζετε επικίνδυνα παιχνίδια που μπορούν να οδηγήσουν σε ατύχημα και  εθνική τραγωδία».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παραδίδει ξανά τα πανεπιστήμια στους κομματικούς στρατούς. Να ξαναρχίσει η ΟΝΝΕΔ τα πάρτι στην Μύκονο και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ τα κάμπινγκ στο Γύθειο. Με υποσχέσεις συναλλαγής με καθηγητές και πρυτάνεις».
Ο Στ. Θεοδωράκης είπε ότι διαψεύσθηκαν οι ελπίδες που είχε για μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και τις φυλακές. «Δυστυχώς λειτουργείτε ως εκπρόσωπος των συνιστωσών. Και να 'ταν μόνο αριστερές! Το προτέρημά σας ότι δεν είσαστε κομματικό στέλεχος, το μετατρέψατε στο μεγάλο σας μειονέκτημα», είπε απευθυνόμενος στον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.
«Είχατε πολλά να κάνετε στη δικαιοσύνη και στις φυλακές, και τα παραμερίσατε όλα για να ασχοληθείτε με τα μη σημαντικά - με τα μη επείγοντα. Γιατί προφανώς κάποιοι σας τραβάνε  από το μανίκι», πρόσθεσε.

Ο Στ. Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ των φυλακών τύπου Γ ισχυριζόμενος ότι «δεν υπάρχει χώρα χωρίς πειθαρχικές φυλακές», και επισημαίνοντας ότι «πάνω από το 50% αυτών που βγαίνουν με τις ευεργετικές διατάξεις επιστρέφουν στην φυλακή».

Πρότεινε να μην καταργηθούν οι φυλακές ανηλίκων και ζήτησε να χρησιμοποιούνται τα «βραχιολάκια», ενίσχυση του θεσμού των αγροτικών φυλακών, να λειτουργήσει η Κασσαβέτεια και ως θεραπευτικό, αγροτικό κέντρο απεξάρτησης για τους νέους κρατούμενους, να επιβάλλονται κοινωνικές ποινές, να στηριχθούν τα σχολεία και οι δραστηριότητες μέσα στις φυλακές (μουσική, σχέδιο, ξυλογλυπτική, σπορ), να υπάρχουν προγράμματα εκπαίδευσης σε τεχνική κατεύθυνση και προγράμματα επανένταξης των κρατουμένων.




Newsroom naftemporiki.gr


Η Νέα Δημοκρατία ξεκινάει «οδοιπορικό προς το λαό»



Τις νομαρχιακές συνδιασκέψεις και τις προσυνδιασκέψεις ενεργοποιεί από την προσεχή εβδομάδα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην προσπάθειά του για ανάκαμψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ηγετική ομάδα δίνει μεγάλη σημασία σε αυτές τις διαδικασίες, τις οποίες και ονομάζει «οδοιπορικό προς το λαό», «πραγματικό άνοιγμα στην κοινωνία» και όπως λένε κεντρικά στελέχη της ΝΔ, πρόκειται για «μια γραμμή μάχης, που σφυρηλατεί την ενότητα και διευρύνει τις δυνάμεις της Παράταξης».

Η κατάληξη του…«οδοιπορικού», προγραμματίζεται να γίνει το τριήμερο 11-12-13 Ιουλίου με την Εθνική Συνδιάσκεψη, όπου θα υπάρξει εκτενής συζήτηση και επί των ιδεολογικών ζητημάτων.

Tο ενδιαφέρον εντοπίζεται πλέον πότε θα υπάρξει οργανωμένη αντίδραση των δελφίνων και των αντιφρονούντων που επιμένουν πως πρέπει να γίνει έκτακτο συνέδριο.

Στη σκιά των αναφορών της Ντόρας Μπακογιάννη ότι υπάρχει κινητικότητα στο παρασκήνιο και το θέμα της διεξαγωγής του εκτάκτου συνεδρίου θα τεθεί, η ηγεσία της ΝΔ σχεδιάζει οι Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις να πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή των βουλευτών του Νομού και κομματικών στελεχών, με επικεφαλής συντονιστές ή τομεάρχες.

Κάθε Συνδιάσκεψη θα έχει συγκεκριμένο θεματικό χαρακτήρα και η ηγεσία της ΝΔ αποφάσισε το βασικό θέμα της πρώτης συνδιάσκεψης που θα γίνει στην Πάτρα, το Σάββατο 25 Απριλίου, θα είναι το μεταναστευτικό.

Η πρώτη από τις προσυνδιασκέψεις θα καλύπτει τη Δυτική Ελλάδα, τη Ζάκυνθο και τη Κεφαλονιά και θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, ενώ θα προηγηθούν, από τις 20 έως 24 Απριλίου, οι Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα είναι το εξής:

*Από τις 27 έως τις 3 Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν οι Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

*Από τις 4 έως τις 8 Μαΐου, θα γίνουν οι Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ η Προσυνδιάσκεψη θα γίνει στις 9 ή 10 Μαΐου.

*Από τις 11 έως τις 15 Μαΐου, θα γίνουν οι Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις στην Πελοπόννησο, ενώ η Προσυνδιάσκεψη θα γίνει στις 16 ή 17 Μαΐου.

*Από τις 18 έως τις 22 Μαΐου, θα γίνουν οι Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις στην Κρήτη, ενώ η Προσυνδιάσκεψη θα γίνει στις 23 ή 24 Μαΐου.

*Από τις 25 έως τις 31 Μαΐου, θα γίνουν οι Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις στην Αττική.

*Από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου, θα γίνουν οι Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις στην Ήπειρο, Κέρκυρα και Λευκάδα, ενώ η Προσυνδιάσκεψη θα γίνει στις 6 ή 7 Ιουνίου.

*Από τις 8 έως τις 12 Ιουνίου, θα γίνουν οι Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις στη Δυτική Μακεδονία, ενώ η Προσυνδιάσκεψη θα γίνει στις 13 ή 14 Ιουνίου.

*Από τις 15 έως τις 19 Ιουνίου, θα γίνουν οι Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις στη Θεσσαλία, ενώ η Προσυνδιάσκεψη θα γίνει στις 20 ή 21 Ιουνίου.

*Από τις 22 έως τις 26 Ιουνίου, θα γίνουν οι Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις στη Στερεά Ελλάδα, ενώ η Προσυνδιάσκεψη θα γίνει στις 27 ή 28 Ιουνίου.

*Από τις 29 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, θα γίνουν οι Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ η Προσυνδιάσκεψη θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 4 ή 5 Ιουλίου.


Ραβανός Αρης

Βήμα


Ξεκινούν τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τις παροχές κατά της ανθρωπιστικής κρίσης



Αιτήσεις για την δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος, δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, επίδομα ενοικίου και επιδότηση σίτισης.

Από τη Δευτέρα ξεκινά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των δικαιούχων για τις παροχές του νόμου σε σχέση με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να κάνουν αιτήσεις για:

1) την δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος και δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας
2) επίδομα ενοικίου και
3) επιδότηση σίτισης

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, είτε μόνοι τους, είτε σε ένα ΚΕΠ, αν δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Η αίτηση θα είναι διαθέσιμη από ηλεκτρονική εφαρμογή που θα αναρτηθεί στη κεντρική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (http://www.ypakp.gr/).

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική αίτηση γίνεται με την χρήση των ίδιων κωδικών που χρησιμοποιούν οι δικαιούχοι για πρόσβαση στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TAXISnet).

Επίσης σε κάθε ΚΕΠ θα υπάρχουν πιστοποιημένοι χειριστές ηλεκτρονικών αιτήσεων, οι οποίοι, εφόσον χρειάζεται, θα βοηθούν τους δικαιούχους στη συμπλήρωση της αίτησής τους.
Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου 2015.



Πηγή: skai.gr


Σαμαράς: Η κυβέρνηση επιστρέφει τη χώρα στο βάλτο


Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας πως στόχος είναι η επαναφορά του ασύλου στα πανεπιστήμια, η επιστροφή των αιώνιων φοιτητών και η κατάργηση της αξιολόγησης και της αριστείας

Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι «αφού η κυβέρνηση ικανοποίησε τα αιτήματα των κουκουλοφόρων, των αντιεξουσιαστών και των τρομοκρατών στον χώρο της Δικαιοσύνης και της Ασφάλειας, κι αφού γέμισε τις πόλεις με λαθρομετανάστες, τώρα εξήγγειλε νομοσχέδιο για την Παιδεία» κάτι που, όπως αναφέρει, θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση όλων των μεταρρυθμίσεων που είχαν περάσει τα τελευταία χρόνια με μέγιστη πολιτική συναίνεση.

«Πού υπάρχει στον υπόλοιπο κόσμο άσυλο παρανομίας στα πανεπιστήμια; Πού θεωρείται κακό πράγμα η αξιολόγηση εκπαιδευτικών; Πού θεωρείται αυτονόητο δικαίωμα των αναρχικών να καίνε τα πανεπιστήμια και το κέντρο της πόλης κατά βούλησιν; Σε ποιόν λογοδοτούν όλοι αυτοί; Και ποιος πληρώνει τις ζημιές που κάνουν;» διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ είχε καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση γιατί προσπάθησε «να πάει τη χώρα εκεί που βρίσκονται όλες οι άλλες αναπτυγμένες χώρες στον κόσμο».

Επίσης, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιστρέφει τη χώρα στον βάλτο, εκεί όπου, όπως είπε, βρισκόταν επί δεκαετίες.

Κυβέρνηση: Ο κ.Σαμαράς γνωρίζει καλά τα «μυστικά του βάλτου»
Με ένα ιδιαιτέρως αιχμηρό σχόλιο απάντησαν οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου στις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ.

«Ο κ. Σαμαράς συνεχίζει να ζει στη χώρα του "Ποτέ - Ποτέ. Κανένα Πανεπιστήμιο δεν κάηκε. Μάλλον ο κ. Σαμαράς πάλι έβλεπε πλάνα-κονσέρβα από τις μέρες της κυβέρνησής του. Όσο για τα προσφυγικά ρεύματα, δεν αξίζει να εξηγήσει κανείς στον κ. Σαμαρά τίποτα. Είναι επιεικώς ανεπίδεκτος" αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. Επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι αυτό που δεν θυμάται ο κ. Σαμαράς, σε αντίθεση με τους πολίτες. είναι ότι η χώρα επί των ημερών του γέμισε ανέργους, λουκέτα, χρέη, φτώχεια και δυστυχία», επισημαίνουν.

Καταλήγοντας οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι "η κριτική του, μάλιστα, ότι η σημερινή κυβέρνηση θα επιστρέψει τη χώρα "στο βάλτο, όπου βρισκόταν επί δεκαετίες", μάλλον απευθύνεται στους Βενιζέλους, Μητσοτάκηδες, Παπανδρέου και τον εαυτό του, που κυβερνούσαν επί χρόνια αυτή τη χώρα. Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να γνωρίζει καλά τα «μυστικά του βάλτου».


Πηγή : ethnos.gr


Δώρα Παρασκευόπουλου σε αντιεξουσιαστές και τρομοκράτες : «Ποινικό αδίκημα η κουκούλα μόνο σε ληστείες»



Αποδεκτή έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος την τροπολογία που κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του λεγόμενου «κουκουλονόμου» με εξαίρεση τις υποθέσεις ληστείας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε σχετικά ότι το στοιχείο της επιβαρυντικής περίστασης σε ότι αφορά την κάλυψη ή αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου κατά την τέλεση αδικημάτων θα διατηρηθεί στις περιπτώσεις ληστείας.  Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητοτάκης διατυπώνοντας τις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε τον υπουργό Δικαιοσύνης: «αν δέχεστε ότι δρα αποτρεπτικά στην ληστεία η διάταξη για την κουκούλα, δεν σας ενδιαφέρει να λειτουργεί αποτρεπτικά και για την μολότοφ;».

Όσον αφορά την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την εξέταση DNA κατά την ποινική διαδικασία, ο κ. Παρασκευόπουλος την έκανε εν μέρει δεκτή λέγοντας ότι η υποχρεωτικότητα θα παραμείνει, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τις εγγυήσεις κατά την διαδικασία λήψης γενετικού υλικού από τους συλληφθέντες. Όπως είπε «πρέπει το γενετικό υλικό να χρησιμοποιείται ως επιβαρυντικό στοιχείο», αλλά συμφώνησε με την άποψη των βουλευτών ότι «η λήψη DNA πρέπει να γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μετά από εντολή εισαγγελικού και κρατικού οργάνου παρουσία τεχνικού συμβούλου».

Επιπλέον, ο κ. Παρασκευόπουλος με νομοτεχνικές βελτιώσεις που επέφερε στο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο άρθρο στο οποίο εμπίπτει και η περίπτωση του Σ. Ξηρού, θεσπίζεται το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι») και επιπλέον προβλέπεται ότι η γνωμάτευση γιατρού των φυλακών αντικαθίσταται από την γνωμάτευση του κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας.

Παρά τις αλλαγές αυτές, η ΝΔ επιμένει στις αντιρρήσεις της και για τον λόγο αυτό αναμένεται να υποβάλλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας τόσο για το άρθρο που αφορά τον Σ. Ξηρό, όσο και για τις τροπολογίες. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξισώνει την τρομοκρατία με τις μορφές κρατικής παρέμβασης, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία ταύτισε τους συγγενείς των θυμάτων της 17Ν που προσήλθαν στην Βουλή για να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση και μοίρασαν στο προαύλιο κείμενο κατά της ρύθμισης για κατ’ οίκον περιορισμό του Σ. Ξηρού, με τους αντιεξουσιαστές που πρόσφατα εισέβαλλαν στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου πετώντας προκηρύξεις για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και την απελευθέρωση του Σ. Ξηρού.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε πει (το βράδυ της Πέμπτης) ότι και οι δυο πλευρές άσκησαν το συνταγματικό τους δικαίωμα, προκαλώντας την οργή του κ. Μητσοτάκη ο οποίος της είπε ότι εξισώνει τους θύτες και τα θύματα της τρομοκρατίας και ότι επιπλέον οι συγγενείς των θυμάτων προσήλθαν στην Βουλή έχοντας επίσημη άδεια.

«Δεν είναι δυνατόν στο πάθος της αντιπαράθεσης να δημιουργούνται εντυπώσεις στην κοινή γνώμη», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, ενώ απαντώντας στην κριτική για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄ είπε ότι «είμαστε στην Ευρώπη η χώρα στη οποία έχουν γίνει οι λιγότερες προβληματικές καταστάσεις, αποδράσεις και παραβιάσεις κρατουμένων».

Νωρίτερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Λέβα έδωσε διευκρινίσεις όσον αφορά την συνάντηση που είχε με τον καταδικασμένο τρομοκράτη της 17Ν Δ. Κουφοντίνα, ενώ εκείνος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Λαμίας. Όπως είπε η κυρία Λέβα η συνάντηση αυτή έγινε «παρεμπιπτόντως» όταν επισκέφθηκε το νοσοκομείο μαζί με άλλα μέλη της κίνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Πηγή : tovima.gr


Γιατί οι σκύλοι «κλέβουν» την καρδιά των ανθρώπων με τα μάτια τους;


Η ωκυτοκίνη αυξανόταν στους σκύλους κατά 130% περίπου, ενώ στα αφεντικά τους κατά 300%, όταν κοιτάζονταν για αρκετή ώρα στα μάτια

Ποιος δεν σκλαβώθηκε από τα μάτια κάποιου σκύλου κάποια στιγμή και ποιος δεν ένοιωσε πως κάτι ανάλογο νοιώθει και ο «καλύτερος φίλος» του ανθρώπου; Τώρα, μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα έρχεται για πρώτη φορά να εξηγήσει αυτή την ιδιόμορφη ιστορία αγάπης που «παίζεται» με τα μάτια.

Όταν ο άνθρωπος και ο σκύλος κοιτάζονται στα μάτια, πυροδοτείται η αυξημένη παραγωγή της ορμόνης ωκυτοκίνης και στους δύο, πράγμα που δημιουργεί έναν βιοχημικής φύσης συναισθηματικό δεσμό μεταξύ τους. Κάπως έτσι τα κατοικίδια ζώα και ιδίως οι σκύλοι γρήγορα γίνονται αναπόσπαστο μέλος μιας ανθρώπινης οικογένειας, ψυχή τε και σώματι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ζωολόγο Τακεφούμι Κικουσούι, καθηγητή κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Αζαμπού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το ίδιο, το πρακτορείο Ρόιτερς και το "New Scientist", μελέτησαν στο εργαστήριο 30 ζεύγη ανθρώπων (ανδρών και γυναικών) και σκύλων (από διάφορες ράτσες) και μέτρησαν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης πριν και μετά την 30λεπτη επαφή μεταξύ τους.

Η ανάλυση των ούρων τόσο των ανθρώπων, όσο και των σκύλων, έδειξε ότι η ωκυτοκίνη τους ακολουθούσε παράλληλη πορεία. Όσο ανέβαινε στους ανθρώπους, τόσο αύξανε στους σκύλους - και το αντίστροφο. Και όσο μεγάλωνε η ωκυτοκίνη στα δύο είδη, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο χρόνος που οι σκύλοι (και ιδίως οι σκύλες) κοιτούσαν περισσότερο τα αφεντικά τους. Η ωκυτοκίνη αυξανόταν στους σκύλους κατά 130% περίπου, ενώ στα αφεντικά τους κατά 300%, όταν κοιτάζονταν για αρκετή ώρα στα μάτια.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η δράση της ωκυτοκίνης -της ορμόνης της στοργής και της αγάπης- μπορεί να υπερβεί τα σύνορα των βιολογικών ειδών, τουλάχιστον μεταξύ ανθρώπων και σκύλων. Παρόμοια πειράματα με λύκους (από τους οποίους κάποτε προήλθαν οι σκύλοι) δεν έδειξαν ανάλογη επίδραση στην ωκυτοκίνη, ούτε των ανθρώπων ούτε των λύκων, παρόλο που οι τελευταίοι είχαν ανατραφεί από ανθρώπους ήδη από τη στιγμή της γέννησής τους.

Η ανακάλυψη μπορεί να εξηγήσει πώς ένα μέρος των λύκων εξημερώθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια και έγινε σύντροφος του ανθρώπου, με τη βοήθεια του αρχαίου βιολογικού μηχανισμού της ωκυτοκίνης. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι κάποια στιγμή μια ομάδα πιο φιλικών λύκων αλληλεπίδρασε με μια ομάδα ανθρώπων με τρόπο τέτοιο που υπήρξε μια αμοιβαία αύξηση της ωκυτοκίνης, κάτι που -μέσω ενός «ενάρετου κύκλου» ανατροφοδότησης- οδήγησε σε πιο στενό δεσμό μεταξύ τους κ.ο.κ.

Η ωκυτοκίνη, η οποία παράγεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και εκκρίνεται από τη υπόφυση, επιτελεί ποικίλους ρόλους στους ανθρώπους και σε άλλα θηλαστικά. Βοηθά στην έναρξη του τοκετού, στη δημιουργία δεσμού ανάμεσα στη μητέρα και στο βρέφος στη διάρκεια του θηλασμού, στη μείωση του στρες, στην αρμονική συνεργασία των μελών μιας ομάδας, στην ενίσχυση του αλτρουισμού, στη σεξουαλική διέγερση κ.α.

Αλλοι επιστήμονες εμφανίστηκαν πάντως πιο επιφυλακτικοί και δήλωσαν ότι περιμένουν τα ευρήματα της μελέτης να επιβεβαιωθούν από μια άλλη μεγαλύτερη έρευνα.



Πηγή : protothema.gr


Βαρουφάκης: Πιθανόν να μην έχουμε άλλη επιλογή από το να αθετήσουμε πληρωμές



«Εάν οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής λιτότητας στην Ευρώπη δεν υποκύψουν, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αθετήσει τις επικείμενες πληρωμές της για το χρέος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην αμερικάνικη Huffington Post.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν οι δανειστές παραμείνουν σταθεροί και πουν όχι, η συμφωνία είναι συμφωνία, απάντησε:

«Επιτρέψτε μου να είμαι ακριβής σε αυτό γιατί αυτές είναι προβληματικές εποχές και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα κολλήσουν σε οποιαδήποτε λέξη ή φράση που κρίνουν εκείνοι σκόπιμο για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό. Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα είναι έξω από τις αγορές και πληρώνει τα χρέη της τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας τη λιγοστή ρευστότητά της. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εάν μπορούσε, τότε δεν θα ήμασταν χώρα σε πρόγραμμα, σωστά; Έτσι, εάν οι εταίροι μας στους θεσμούς μας πουν “δεν έχει ρευστότητα για εσάς, καμία εκταμίευση, καμία νέα συμφωνία”, αυτό φυσικά δεν είναι βιώσιμο, όπως δεν θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα που είναι σε ένα είδος προγράμματος του ΔΝΤ, ένα πρόγραμμα με την Τρόικα ή ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ».

Σε ερώτηση εάν θα ήταν εφικτό η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να εξακολουθήσει να είναι στο ευρώ, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «η καταχρεωμένη χώρα είχε και παλαιότερα αθετήσει πληρωμές το 2012, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει το ίδιο, εάν δεν φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές έως 24 Απριλίου».

«Αυτό έχει ήδη συμβεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης. «Το 2012, η ελληνική κυβέρνηση αθέτησε την πληρωμή 100 δισ. ευρώ υφιστάμενων υποχρεώσεων για το χρέους».

Ο ελληνας υπουργός Οικονομικών επεσήμανε επίσης ότι οποιαδήποτε μορφή χρεοκοπίας δεν θα ήταν «η σωστή λύση τώρα».

«Δεν δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι κάτι που σχεδιάζουμε, δεν είναι κάτι που ευχόμαστε». «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους μας». «Έχουμε μια συμφωνία, αυτή της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία πολύ συγκεκριμένα αναφέρει ότι η τελική αξιολόγηση της υφιστάμενης συμφωνίας θα κριθεί στα τέλη Απριλίου», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.



Πηγή : tovima.gr



Τσίπρας σε Αναστασιάδη: Αν διεκδικείς, κερδίζεις



«Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πεδίο σταθερότητας σε μία ευρύτερη περιοχή συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη γεωστρατηγική δυναμική της Ελλάδας και στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η επίλυση του κυπριακού και η δίκαιη λύση μπορεί να αποτελέσει βήμα προς τα εμπρός στην κατεύθυνση της αξιοποιήσης της γεωστρατηγικής θέσης Ελλάδας και Κύπρου». Για την οικονομική κρίση είπε ότι «είναι ευρωπαϊκή κρίση και αναζητούμε μία λύση στο πλαίσιο της Ευρωπαικής Ένωσης».

Πρώτος στόχος μας είναι η προσήλωση στη συνέχιση μέχρι την τελική ευόδωση των δικοινοτικών συνομιλιών για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Στη συνάντηση, συζητήθηκαν οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και οι επιπτώσεις τους στη λύση του κυπριακού. «Επισημάναμε ότι μετά την απόσυρση του Μπαρμπαρός έχουν διαμορφωθεί καλύτερες συνθήκες για την επανάληψη των συνομιλιών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Συμφωνήσαμε για τριμερή διάσκεψη με την Αίγυπτο που συμβάλλει στην εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η τριμερής Ελλάδας- Κυπρου- Αιγύπτου, αποτελεί πρόσκληση και σε άλλες δυνάμεις της περιοχής να συνεργαστούν στο πλαίσιο πάντα των διεθνών αρχών του ΟΗΕ.
Με τη σειρά του ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται και που θα επιτρέψουν στους Ελληνοκυπρίους να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό μετά την απόσυρση του Μπαρμπαρός και την μη ανανέωση της NAVTEX.
«Δεν επιζητούμε μια λύση που να αφήνει νικητές και ηττημένους, θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες διαρκούς ειρήνης ώστε να υπάρχει προοπτική για το μέλλον» πρόσθεσε ο Κύπριος πρόεδρος.
Όσον αφορά το θέμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «εις το μέτρο το δυνατοτήτων είμαστε και θα είμαστε πάντοτε έτοιμοι να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη που θα νοιάζεται όχι μόνο για τη λεγόμενη νομισματική σταθερότητα αλλά και για τις ανθρώπινες ανάγκες».

Σε ό,τι αφορά στα θέματα περιφερειακής συνεργασίας, υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες ανάπτυξης συνεργασίας δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας αφού άλλωστε επιθυμούμε συνθήκες ειρήνης με τις χώρες του αραβικού κόλπου αλλά και με την Τουρκία εφόσον συμβάλλει και η ίδια.
«Έχουμε απλωμένο το χέρι για συνθήκες ειρήνης και συνεργασίας στην Τουρκία ώστε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη προς όφελος των λαών» είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την Τουρκία: «Αν επαναληφθούν φαινόμενα όπως του περασμένου Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος σε συνθήκες απειλών και εκβιασμού».

«Αν δεν διεκδικείς δεν παίρνεις τίποτε, αν διεκδικείς παίρνεις περισσότερα» επεσήμανε με νόημα το πρωί της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
Συνάντηση με Παυλόπουλο και αρχηγούς κομμάτων
Στη μία το μεσημέρι ο Κύπριος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Το απόγευμα, θα συναντηθεί διαδοχικά με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα , τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τέλος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στις 6 το απόγευμα, θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.


Πηγή : ethnos.gr


Ισπανία: Η άνοδος και η πτώση του πρώην διευθυντή του ΔΝΤ


Ο Ροντρίγκο Ράτο αφέθηκε ελεύθερος μετά τη σύλληψή του με την κατηγορία απάτης και ξεπλύματος χρήματος, σε μία υπόθεση που έχει γίνει σεισμός στην Ισπανία και φωτίζει τις σκοτεινές γωνίες στους διαδρόμους της Μαδρίτης. Ο άνθρωπος που είχε βάλει την σφραγίδα του στο «οικονομικό θαύμα» της δεκαετίας του '90 και κατέληξε στην ηγεσία του ΔΝΤ είχε διαδρομή παράλληλη με εκείνη της ισπανικής οικονομίας -η κάθοδός του μοιάζει, εκ των υστέρων, συνώνυμη με την πορεία προς την κρίση.

Η δικαστική έρευνα στη Μαδρίτη που έχει βάλει στο στόχαστρο τον Ράτο είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό και κορυφώθηκε με την σύλληψη του Ράτο το βράδυ της Πέμπτης. Στο στόχαστρό της βρίσκονται και άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του, χωρίς να έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες, και φαίνεται σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ πως αφορά μεταξύ άλλων και την προέλευση τεράστιων ποσών που είχε πρόσφατα «επαναπατρίσει» από λογαριασμούς στην Ελβετία.

Οι φωνές λίγων παριστάμενων έξω από το σπίτι του το βράδυ της Πέμπτης δείχνουν με τον σαφέστερο τρόπο που έχει καταλήξει ο κάποτε «υπερυπουργός» του Αθνάρ: «Ξεδιάντροπε» του φώναζαν ενώ οι αστυνομικοί τον απομάκρυναν. «Απατεώνα» τον χαρακτηρίζει την Παρασκευή η εφημερίδα Mundo, η οποία πρόσκειται στο ίδιο πολιτικό στρατόπεδο, το Λαϊκό Κόμμα.

Ο Ράτο είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες περγαμηνές την πορεία του: Ήδη από τα χρόνια της νιότης του, είχε ιδρύσει 20 εταιρείες και στη δεκαετία του '80 ήταν ένας από τους νεαρούς φερέλπιδες του Λαϊκού Κόμματος.

Όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών το 1996, το ισπανικό έλλειμμα ξεπερνούσε το 6% και η ανεργία το 22%. Οκτώ χρόνια μετά, το έλλειμμα είχε σχεδόν μηδενιστεί και η ανεργία είχε κοπεί στο μισό.

Εκ των υστέρων, η πίσω όψη εκείνου του θαύματος συνοψίζει σήμερα την πορεία της ισπανικής οικονομίας: Ένας από τους πυρήνες εκείνης της ανάπτυξης ήταν η πυρετώδης οικοδομική δραστηριότητα -η χρηματοδότηση της οποίας τελικά αποδείχθηκε προβληματική, μέχρι το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008, με φόντο την παγκόσμια κρίση.

Εκείνη την περίοδο, ο Ράτο ήταν στην ηγεσία του ΔΝΤ. Και στην εκεί πορεία του βρίσκονται τα σημάδια της κρίσης που ακολούθησε: Στην μετέπειτα εσωτερική του αξιολόγηση, το ΔΝΤ παρουσίασε με μελανά χρώματα την περίοδο του Ράτο, διαπιστώνοντας πως το Ταμείο προσπαθούσε να υποβαθμίσει κάθε «επιφύλαξη» για τη φερεγγυότητα των χρεογράφων που τελικά οδήγησαν στο 2008.

Οι σταθμοί στην καθοδική του πορεία είχαν συνέχεια. Επιστρέφοντας στη Μαδρίτη, ο Ράτο βρέθηκε στο Caja Madrid και στη συνέχεια, μέχρι το 2012, στην Bankia. Η δεύτερη, ακόμη περισσότερο από την πρώτη, θεωρείται συνώνυμο της ισπανικής τραπεζικής κρίσης που έφερε τη Μαδρίτη ένα βήμα πριν την τρόικα.

Ο νυν πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, παλιότερα στενός φίλος του Ράτο, τον είχε οδηγήσει πριν από χρόνια σε παραίτηση από το Λαϊκό Κόμμα. Ωστόσο. η υπόθεση Ράτο έρχεται στον απόηχο διάφορων σκανδάλων, με ηχηρότερο εκείνη με τον ταμία του Λαϊκού Κόμματος Λουίς Μπάρθενας, που φτάνουν σε μία ισπανική κοινή γνώμη που βλέπει με καχυποψία την πολιτική της ελίτ και προστίθενται στο σκηνικό πριν τις κάλπες στο τέλος του χρόνου.


Πηγή


Ντόρα κατά Ζωής Κωνσταντοπούλου, Κατρούγκαλου και Παρασκευόπουλου





Την άποψη ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Γιώργος Κατρούγκαλος και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου νομοθετούν με βάση την πελατεία τους, εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Δεν είναι η κ. Κωνσταντοπούλου δικηγόρος ανθρώπων με παραβατικότητα;» διερωτήθηκε.

Η πρώην υπουργός έβαλλε όμως και προσωπικά κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αναφέροντας ότι η μητέρα μου είχε πει: «ο Θεός να σε φυλάει από νεόπλουτο εργοδότη που συμπεριφέρεται στις καθαρίστριες και τους θυρωρούς σαν να είναι τσάρος πασών των Ρωσιών.»

«Την Πέμπτη, η κ. πρόεδρος της Βουλής επέτρεψε τον εαυτό της συμπεριφορά που μού έβγαλε απελπισία μαύρη... Συνέκρινε τα θύματα της τρομοκρατίας που είχαν μπει με άδεια στη Βουλή με αυτούς που εισέβαλαν στη Βουλή, είναι αυτό το ήθος της Αριστεράς;» διερωτήθηκε.

«Δεν είναι τα θύματα της τρομοκρατίας και οι τρομοκράτες όλοι ίδιοι, αυτό θα μάς πει σε λίγο η κ. Κωνσταντοπούλου» επισήμανε.

Εξάλλου, άφησε υπόνοιες ότι η κυβέρνηση οδηγεί εσκεμμένα τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και τους εταίρους σε αδιέξοδο. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι όλα όσα συμβαίνουν οφείλονται μόνο σε απειρία» δήλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ.

«Η κυβέρνηση πρέπει πάση θυσία να κλείσει τη συμφωνία, έχει λαϊκή εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση με κατάληξη, δεν έχει εντολή να οδηγήσει την Ελλάδα στα βράχια» επισήμανε. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι όλα όσα συμβαίνουν οφείλονται μόνο σε απειρία...» πρόσθεσε.




Πηγή 




Βρεφονηπιακοί σταθμοί: 40.000 παιδιά λιγότερα και 10.000 απολύσεις για τη νέα περίοδο



Τα κονδύλια που υπάρχουν διαθέσιμα είναι περίπου 60-70 εκατ. ευρώ και μετά βίας μπορεί να προσεγγίσουν τα 90-100 εκατ. - Την τρέχουσα περίοδο χρειάστηκαν 188 εκατ. για να καλυφθούν 85.000 θέσεις για παιδιά

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος στην επόμενη σχολική περίοδο 2015-2016.

Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία αναμένεται να μειωθούν στο μισό τόσο τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτούς, όπερ μεθερμηνευόμενον 40.000 λιγότερα παιδιά και 10.000 απολύσεις εργαζομένων, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων και δήμαρχος Νεάπολης- Συκέων, Σίμος Δανιηλίδης ανέφερε ότι οι επιτελείς των αρμοδίων υπουργείων ενημερώνουν ότι τα κονδύλια που υπάρχουν διαθέσιμα είναι περίπου 60-70 εκατ. ευρώ και μετά βίας μπορεί να προσεγγίσουν τα 90-100 εκατ.

Τη τρέχουσα περίοδο και μέσω του προγράμματος για την Οικογενειακή Εναρμόνιση φιλοξενούνται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (δημοτικούς, ιδιωτικούς, ΚΔΑΠ) 85.000 παιδιά, ενώ εργάζονται σε αυτούς 19.500 άτομα. Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών που προέρχονται από οικογένειες άπορες, με ανέργους και με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Πέρυσι, κατατέθηκαν πάνω από 120.000 αιτήσεις και έγιναν δεκτές οι 85.000 με βάση τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

«Για να επιτευχθεί ο αριθμός-ρεκόρ των 85.000 παιδιών μετά από αγώνες πετύχαμε πέρυσι συνολική χρηματοδότηση 188 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχεται κατά ένα μέρος από ευρωπαϊκά προγράμματα (125 εκατ) και κατά το υπόλοιπο (63 εκατ.) από εθνικούς πόρους», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και ζήτησε να ληφθούν δράσεις γιατι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές εάν οι ευρωπαϊκοί πόροι μειωθούν στο μισό ή και ακόμη χαμηλότερα, καθώς δεν υπάρχουν ελπίδες να εξασφαλισθούν εθνικοί πόροι για να συμπληρώσουν το κενό.


Πηγή : protothema.gr


Φωλιά κακοποιών το ΕΚΠΑ : Συνεργός του Παλαιοκώστα στην κατάληψη της Πρυτανείας




Ανάμεσα στους συλληφθέντες της κατάληψης της Πρυτανείας και ένα παλιός γνώριμος της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για συνεργό του Β. Παλαιοκώστα στην απαγωγή Μυλωνά.

Στην έφοδο της Αστυνομίας τις πρωινές ώρες της Παρασκευής έγιναν 14 συλλήψεις. Πρόκειται για επτά άνδρες και επτά γυναίκες, μία εκ των οποίων είναι υπήκοος Κύπρου.



Ολοι τους φαίνεται να είχαν απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν για συμμετοχή σε επεισόδια.


Ομως, ανάμεσά τους ήταν και ένας παλιός γνώριμος της ΕΛ.ΑΣ.


Πρόκειται για τον Πολύκαρπο Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά, από τη Θεσσαλονίκη.



Ηταν έτοιμος να πετάξει για Βρυξέλλες

Στις 21 Οκτωβρίου του 2014, ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης συνελήφθη καθώς είχε εντοπιστεί από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας του Αεροδρομίου, λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, με προορισμό τις Βρυξέλλες.

Ο νεαρός αντιεξουσιαστής είχε καταδικαστεί για την υπόθεση απαγωγής του Γ. Μυλωνά το καλοκαίρι του 2008 και κρατείτο σε διάφορες φυλακές της χώρας. Με διάφορα κείμενά του, που δημοσιοποιούνταν διαδικτυακά, είχε ανοίξει μία ιδιότυπη αντιπαράθεση με φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», ενώ είχε πάρει... συνέντευξή από τον Δημήτρη Κουφοντίνα, μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης είχε αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, στους οποίους δεν αναφερόταν ρητά η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αλλά υπονοείτο. Έτσι Π. Γεωργιάδης είχε βγάλει εισιτήριο στο όνομά του κανονικά, αλλά όταν οι αστυνομικοί είδαν στις λίστες το όνομά του, τον συνέλαβαν.

Ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης είχε αρνηθεί τη συμμετοχή του στην απαγωγή Μυλωνά και είχε υποστηρίξει στο δικαστήριο ότι είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, τον οποίο βοηθούσε κάποιες φορές σε δουλειές, που δεν μπορούσε εκείνος να κάνει, καθώς ήταν καταζητούμενος.

Ο Γεωργιάδης ήταν αυτός, που νοίκιασε το «κρησφύγετο» της Σουρωτής, όπου κρατείτο ο Γ. Μυλωνάς κατά τη διάρκεια της 13ήμερης ομηρίας του. Ένα οίκημα μέσα στο οποίο είχε συλληφθεί ο ίδιος, ο Βασίλης Παλαιοκώστας και δύο ακόμη συνεργοί τους.

Οι άλλοι συλληφθέντες

Μεταξύ των άλλων συλληφθέντων είναι ένας 19χρονος αδελφός γνωστού αντιεξουσιαστή ο οποίος είχε συλληφθεί με την 20χρονη φίλη του πριν από λίγες ημέρες στην Πρυτανεία αλλά επέστρεψε. Συνελήφθησαν επίσης δύο δίδυμα 49χρονα αδέλφια, γνωστά μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς και δύο κοπέλες 32 και 34 ετών.



Πηγή : thetoc.gr


Ο «τιμοκατάλογος» του επίορκου σωφρονιστικού – 2.000 ευρώ για να περάσει στη φυλακή κινητό, 5.000 ευρώ για χορήγηση άδειας



Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο 34χρονος αρχιφύλακας των φυλακών Γρεβενών που συνελήφθη προχθές από την ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να είχε «τιμοκατάλογο» για τις… μπίζνες που έκανε με τους κρατουμένους.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι

εισήγαγε στο σωφρονιστικό ίδρυμα κινητά τηλέφωνα και χορηγούσε «κατά το δοκούν» άδειες. «Ζητούσε 5.000 ευρώ για την θετική γνωμοδότησή του σε αίτημα αδείας κρατούμενου και 2.000 ευρώ για την ‘εισαγωγή’ κινητού τηλεφώνου στις φυλακές», δηλώνουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Ο 34χρονος συνελήφθη με προσημειωμένα χρήματα αξίας 5.000 ευρώ, τα οποία απαιτούσε από Σομαλό κρατούμενο των φυλακών, για τον οποίο είχε εισηγηθεί θετικά για 9ήμερη άδεια, στην αρμόδια επιτροπή των φυλακών, παρότι μάλιστα ο κρατούμενος τηρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις χορήγησής της.

Ο σωφρονιστικός υπάλληλος αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του, και φέρεται να υποστηρίζει ότι γνώριζε αρκετά χρόνια τον κρατούμενο, ο οποίος λόγω της γνωριμίας τους του είχε δώσει τα χρήματα για «φύλαξη». Ο κρατούμενος έχει καταδικαστεί για υπόθεση βιασμού ενώ μετράει ήδη πολλά χρόνια εγκλεισμού.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, ο 34χρονος απαίτησε και πήρε από τον κρατούμενο 5.000 ευρώ. Είχε προηγηθεί καταγγελία από τον κρατούμενο και σε προγραμματισμένη συνάντηση, που έγινε την Τρίτη, στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της άδειας του από τις φυλακές, έδωσε τα προσημειωμένα χρήματα στον σωφρονιστικό υπάλληλο. Μετά την παραλαβή οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 34χρονο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν τα χρήματα, ένα κινητό τηλέφωνο και επιπλέον 385 ευρώ.

Ο αρχιφύλακας των φυλακών Γρεβενών, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χριστίνα Καπαμά, η οποία του άσκησε ποινική δίωξη για δωροληψία, σε βαθμό κακουργήματος. Ο κατηγορούμενος σωφρονιστικός υπάλληλος παραπέμφθηκε να απολογηθεί σήμερα στην 7η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης.



Του Αλέξανδρου Καλαφάτη

huffingtonpost.gr


Η λίστα με τους 51 στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες



Τη λίστα των 51 «στημένων» ποδοσφαιρικών αγώνων καταγράφει η πρόταση του αντιεισαγγελέα κ Παναγιώτη Πούλιου προς το Συμβούλιο Εφετών σχετικά με το μεγάλο σκάνδαλο στον αθλητικό χώρο που αναδείχθηκε το 2011.

Στην πρόταση του
εισαγγελέα που αποκαλύπτει «Το Βήμα» ζητείται η παραπομπή 93 ατόμων κι η απαλλαγή 59 εκ των αρχικώς κατηγορηθέντων.

Στο έγγραφο του εσαγγελέα που προσεγγίζει τις 3200 σελίδες εντυπωσιάζει σπαρταριστός διάλογος μεταξύ δύο παραγόντων σε στημένο αγώνα της Β Εθνικής όπου διαδραματίζονται απίστευτες σκηνές εντός κι εκτός του ποδοσφαιρικού χώρου.

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΣΤΗΜΕΝΩΝ
     
Για την SUPER LEAGUE (2009 - 2010)    

1) 10-1-2010, Πανθρακικός - ΠΑΣ Γιάννινα (1-2).
2) 14-3-2010, Πανθρακικός - Πανιώνιος (0-1).
3) 21-3-2010, Λεβαδειακός - Πανθρακικός, (2-0).
4) 28-3-2010, Αστέρας Τρίπολης - Πανθρακικός, (3-1).    
     

Για το Κύπελλο Ελλάδος (2009-2010)

5) 30-8-2009, Παναργειακός - Ολυμπιακός Βόλου, (0-4).
6) 28-10-2009, Αγροτικός Αστέρας - Καβάλα, (0-3).
7) 28-10-2009, Καλλιθέα - Πανθρακικός, (1-0).    
     
Για το Κύπελλο Ελλάδος (2010-2011)

8) 3-2-2011, Διαγόρας Ρόδου - Ατρόμητος Αθηνών, (0-1).
     
Για την Β΄ Εθνική - FOOTBALL LEAGUE (2008 - 2009).

9) 27-10-2008, Ολυμπιακός Βόλου - Απόλλων Καλαμαριάς, (2-0).
10) 1-2-2009, Διαγόρας Ρόδου - Εθνικός Πειραιά, (2-2).
11) 2-2-2009, Ολυμπιακός Βόλου - Ατρόμητος Αθηνών, (1-1).
12) 7-3-2009, Διαγόρας Ρόδου - Καλλιθέα, (0-0).
13) 14-3-2009, Καβάλα - Αγροτικός Αστέρας, (4-1).
14) 23-3-2009, Ιωνικός - Ατρόμητος Αθηνών, (0-1).
15) 29-3-2009, Καβάλα - Ηλυσιακός, (2-0).
16) 6-4-2009, Ηλυσιακός - Εθνικός Πειραιά, (3-2).
17) 12-4-2009, Κέρκυρα - Καστοριά, (1-2).
18) 12-4-2009, Ιωνικός - Διαγόρας, (1-0).
19) 13-4-2009, Καβάλα - ΠΑΣ Γιάννινα, (2-1).
20) 27-4-2009, Ηλυσιακός - Αγροτικός Αστέρας, (3-2).
21) 4-5-2009, Αναγέννηση Καρδίτσας - Καβάλα, (3-0).
22) 4-5-2009, Ολυμπιακός Βόλου - Ηλυσιακός, (0-1).    
     
Για την Β΄ Εθνική - FOOTBALL LEAGUE (2009 - 2010)    

23) 15-11-2009, Εθνικός Αστέρας - Πιερικός, (1-2).
24) 16-11-2009, Εθνικός Πειραιά - Καλαμάτα, (1-0).
25) 15-01-2010, Ολυμπιακός Βόλου - Εθνικός Πειραιά, (2-0).
26) 17-01-2010, Διαγόρας - Εθνικός Αστέρας, (3-1).
27) 24-01-2010, Ηλιούπολη - Δόξα Δράμας, (1-1).
28) 2-2-2010, Δόξα Δράμας - Καλαμάτα, (3-1).
29) 6-2-2010, Ηλιούπολη - Ολυμπιακός Βόλου, (1-3).
30) 7-3-2010, Διαγόρας - Εθνικός Πειραιά, (0-2).
31) 10-4-2010, Ηλιούπολη - Καλαμάτα, (3-1).
32) 14-3-2010, Εθνικός Αστέρας - Ηλιούπολη, (0-1).
33) 26-4-2010, Ηλιούπολη - Ρόδος, (2-0).
34) 2-5-2010, Εθνικός Πειραιά - Ηλιούπολη, (2-1).
35) 9-5-2010, Ηλιούπολη - Κέρκυρα, (1-0).
36) 26-5-2010, Δόξα Δράμας - Θρασύβουλος Φυλής, (2-0).
37) 30-5-2010, Ιωνικός - Δόξα Δράμας, (2-1).
38) 2-6-2010, Δόξα Δράμας - Ιωνικός, (2-0).
39) 6-6-2010, Ιωνικός - Θρασύβουλος Φυλής, (2-0).    
     
Για την Β΄ Εθνική - FOOTBALL LEAGUE (2010 - 2011).

40) 20-2-2011, Καλλιθέα - Ηλιούπολη, (1-1).
41) 27-2-2011, Ηλιούπολη - Ιωνικός, (0-2).
42) 5-3-2011, Διαγόρας Ρόδου - Ηλιούπολη, (1-2).
43) 13-3-2011, Τρίκαλα - Ηλιούπολη, (4-0).
44) 21-3-2011, Ηλιούπολη - Λεβαδειακός, (2-4).
45) 21-3-2011, Ιωνικός - Γιάννινα, (0-0).
46) 27-3-2011, Θρασύβουλος - Ηλιούπολη, (1-1).
47) 2-04-2011, Ηλιούπολη - Δόξα Δράμας, (0-2).
48) 10-04-2011, Εθνικός Αστέρας - Ηλιούπολη, (1-2).
49) 17-4-2011, Ηλιούπολη - ΟΦΗ, (1-2).
     
FOOTBALL LEAGUE 2, ΒΟΡΕΙΟΣ (2ος) ΟΜΙΛΟΣ    

50) 14-2-2011, ΑΕ Ποντίων - Κατερίνης - Αετός Σκύδρας, (2-1).
51) 9-3-2011, Αετός Σκύδρας - Δόξα Κρανούλας, (1-0).    

Ο διάλογος για το στημένο παιχνίδι

Α: Στα ίσα το πρώτο (σ.σ. ημίχρονο). Αυτοί αράζουν πάνω στα δημοσιογραφικά, ανοίγουν τα laptop, δεν τους πειράζει κανένας, ήταν 4 γαϊδούρια και τελειώνει το πρώτο ημίχρονο. Κατεβαίνει ο πρόεδρος, κάνουν φασαρία με τον διαιτητή, γιατί ήταν απαράδεκτος... εμείς έπρεπε οπωσδήποτε να κερδίσουμε το ματς αυτό. Κατεβαίνουν κάτω, γίνονται φασαρίες, μπαπ - μπουπ τους διαιτητές, το ένα, το άλλο και σε κάποια φάση με το που βγαίνοντας απ' την καταπακτή πάει ο χοντρός ο πρόεδρος τους και τον πιάνει τον δικό μας και τον λέει: «Τουλάχιστον ρε συ να το κάνουμε όβερ το ματς, να κερδίσεις εσύ. Εγώ θα αφήσω να χάσετε, αλλά τουλάχιστον...», τον λέει: «Δε γίνεται, τι όβερ; Άμα θες να χάσεις, κάτσε και φάει 3-4 γκολ μόνος σου. Μη με ανακατεύεις, σου είπα κάτι. Μη με μπλέκεις με τέτοια» και ξεκινάει το δεύτερο ημίχρονο, μ..., κάθεται ο πρόεδρος τους στον πάγκο και δίνει εντολή μάλλον σ' αυτούς, σ' αυτούς το είχε πει...

Α: Ανοίξτε.

Β:... ότι το ματς θα γίνει 2-1, τον έλεγαν τον δικό μας για 2-1.

Α: 2-1 πώς θα γίνει; Αφού πρέπει αν φάτε κι εσείς γκολ.

Β: Ναι, άκου να δεις. Μπαίνουν οι παίκτες μέσα οι δικοί τους κι αφήνουν τα stopper, γινότανε τσίρκο. Με το που γίνεται η σέντρα δίνει ο άλλος το stopper πάσα στον επιθετικό... (γέλια)... και βγαίνει μόνος του από το κέντρο ο Π. και το χάνει! Το δίνει στην αγκαλιά του, τετ - α - τετ. Ξαναγίνεται φάση, ξανατραβιούνται τάχα αυτοί, μόνοι τετ - α - τετ, το χάνουμε. Άμα δεις, τσίρκο! Αντιλαμβάνεται όλος ο κόσμος τι γίνεται κι αυτοί να αφήνουνε. Εν τω μεταξύ κάνει ο Φ., ο πρόεδρός τους, νόημα στον πάγκο και τον κάνει, ξέρεις, 'άσε να μπει γκολ' και παίζουνε αυτοί. Εν τω μεταξύ μαθαίνω εκ των υστέρων από τα παιδιά σήμερα στο γήπεδο... γιατί έγινε με τον πρόεδρο φασαρία... εγώ εν τω μεταξύ να μην ξέρω τίποτα! Να βγαίνω απ' το γήπεδο και να με κοροϊδεύουν όλοι: «Έφαγες αυτό.», μου βγήκε και... εν τω μεταξύ έχω να παίξω στοίχημα 5 μήνες και με βάζουνε σε τέτοιο. Τσαντίζομαι εγώ με τον πρόεδρο, έτσι όπως αντιλαμβάνομαι ότι κατεβαίνει κάτω, γιατί εγώ δεν ξέρω, εγώ κάθομαι με τον Μπίλυ πάνω και έβλεπα το ματς, δεν ξέρω ότι έχει έρθει Τ. κι αυτοί και δεν ξέρω τι έχει προηγηθεί.

Α: Σωστά.

Β: Τον λέει τον πρόεδρο: «Μη μιλήσεις, σε καθά.» Είμαι πάνω και επειδή τον ξέρω, λέω έκανε μ....., κατέβηκε κάτω, είδε ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε και έδωσε στον πεινασμένο      (ακατάληπτο), γιατί αυτοί δεν πληρώνουν και τέτοια, τον έδωσε κανένα δεκάρικο να πάρει το ματς. Εκεί πήγε το μυαλό μου και λέω: «Καλά, είναι τόσο βλάκας; Και δε μας λέει; Τουλάχιστον να τον προφυλάξουμε, να πάρει τα λεφτά του πίσω.». Σε κάποια φάση πάει το μυαλό μου, είδα που αφήνανε όλοι ελεύθερο, λέω: «Τώρα τι να το 'χει σε στήλη... που να πάρω τώρα εγώ τηλέφωνο... να ξαναπάρω τώρα τον Δημήτρη να δει αν έχει», από εντελώς ένστικτο δικό μου, κατάλαβες;

Α: Κατάλαβα.

Β: Γίνεται 1-0, αφήνουν και γίνεται και 2-0 και μετά αυτοί παρακαλούσαν οι παίκτες... ξέρεις, μεταξύ τους, πως γίνεται στους αγώνες... έλεγαν αυτοί: «Μην ανησυχείτε, θα κερδίσετε, 2-1 είναι κανονισμένο» και φάγανε στο παραμύθι τους δικούς μας, είδανε κι οι δικοί μας ότι άφηναν αυτοί και λένε: «Θα το κανόνισε ο πρόεδρος μας», γιατί είδαν και τον πρόεδρο εκεί στον πάγκο και τους αφήσανε και βάλανε γκολ στο τέλος οι δικοί μας.

Α: Κατάλαβα. Το 2-1 πότε έγινε;

Β: Στο 80 κάτι. Και γίνεται στο τέτοιο και μπαίνει ο πρόεδρος και λέω: «Ρε συ πρόεδρε, πώς μου τα λες αυτά ότι είσαι αμέτοχος. Εμείς πώς φάγαμε γκολ και έγινε όλο το ματς και έγινε 2-1 που το θέλανε; Πλάκα με κάνεις; Ποιός σ' έδωσε εντολή;» Με λέει: «Εγώ ψάχνω να βρω» και λέω: «Πώς; Δε γίνεται έτσι. Το είδες το γκολ που φάγαμε; Που ανοίξαμε και μπήκε ο άλλος και φάγαμε το γκολ;» Σήμερα μας φωνάζει μες στο τέτοιο, τους λέει: «Πέστε μου τι έγινε. Ποιός σας έδωσε εντολή για να φάτε γκολ;», λέει: «Ρε συ πρόεδρε, βλέπαμε μία κατάσταση και από το πρώτο λεπτό που μπήκαν μέσα στο δεύτερο ημίχρονο μας έλεγαν να μπούμε μέσα και να βάλουμε γκολ, ανοίγανε και τέτοια. Εμείς θέλαμε να κερδίσουμε και μας λέγανε ότι είναι κανονισμένο να κερδίσουμε 2-1, να μην ανησυχούμε και τέτοια. ΓΓ αυτό.» Τα πήρε, είπε: «Σας έδωσε ο προπονητής σας εντολή ή σας είπα εγώ οτιδήποτε; Πώς δηλαδή; Κι αν γινόταν καμία στραβή και γινόταν 2-2, τι θα γινόμασταν; Ας χάνανε 3-0, ας χάνανε 4, ας βάζατε κι άλλο, γιατί σταματήσατε;» Μετά το 2-1 παίζανε πασιέντζες όλοι, δηλαδή τσίρκο.

Α: Κι εμείς δεν πήραμε χαμπάρι και κονομήσανε όλοι οι άλλοι εκτός από μας.

Β: Ναι ρε μ, τρελάθηκα! Άσε σου λέω! Εν τω μεταξύ με παίρνει ο Ζάρκο μετά, ο Ζάρκο ήταν στην απέναντι κερκίδα και μου λέει: «Τι γίνεται;» και τον λέω: «Δεν ξέρω, ο, τι βλέπεις. Βλέπω μήπως έκανε μ... ο πρόεδρος και τους τα άρπαξε». Με λέει: «Καλά, δε σε είπε ρε μ... τίποτα; Το ξέρεις ότι παίζεται live;» και τον λέω: «Τώρα μου το λες ρε καραγκιόζη ότι παίζεται live;». Ήταν 1-0 ήδη και με λέει: «Θα μπει κι άλλο γκολ;» και τον κάνω: «Δε βλέπεις τι γίνεται ρε μ...; Δε θα μπει;», λέει: «Να, μιλάω με τον Ν., έχουν ήδη παιχτεί 60.000 και κάτι στην betfair και στη νίκη.» και λέω: «Τι να σε πω ρε μ......      Χρήστο; Αν ήξερα, δε θα ήθελα να κονομήσω που έφαγα την π....; Είσαι χαζός; Αφού το είδες ρε βλάκα ότι το είχε, γιατί δε μου το είπες να πάρω να δω τι γίνεται; Δε με πήγε καθόλου το μυαλό ρε!».



του Βασίλη Λαμπρόπουλου
Βήμα




Πηγή : bloko.gr