Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την παρέλαση στο Περιστέρι για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:



«Η 28η Οκτωβρίου είναι πάντα μια μέρα τιμής και αναστοχασμού. Θυμόμαστε αυτούς που πριν από 84 χρόνια θυσίασαν τη ζωή τους για να μπορέσουμε εμείς σήμερα να είμαστε ελεύθεροι.

Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, διεξάγεται η μεγάλη παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η πατρίδα μας σήμερα είναι ισχυρή, με Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες είναι πανέτοιμες να εξασφαλίσουν την εθνική ακεραιότητα και να μας κάνουν όλες και όλους να αισθανόμαστε ασφαλείς.

Σε όλες τις άλλες πόλεις, όμως, της χώρας μας, όπως και εδώ στο Περιστέρι, παρελαύνουν οι μαθητές μας, από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο. Είναι η επόμενη γενιά, αυτή είναι, τελικά, η ισχύς, η δύναμη της χώρας και χρέος μας είναι να μπορέσουμε, σε αυτά τα παιδιά, να τους εξασφαλίσουμε τα επαρκή εφόδια έτσι ώστε να μπορούν να ζήσουν μια ζωή καλύτερη από αυτή των γονιών τους.

Αλλά να θυμούνται πάντα ότι η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα το οποίο χρειάζεται διαρκή φροντίδα, χρειάζεται πρωτίστως συμμετοχή, χρειάζεται πολιτισμένο και ευπρεπή διάλογο, γιατί μόνο με αυτούς τους τρόπους μπορούμε να μάθουμε σε μια οργανωμένη κοινωνία να συνυπάρχουμε, παρά τις διαφορές μας, και τελικά να προοδεύουμε και να προχωράμε μπροστά.

Εύχομαι σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, απανταχού της γης, χρόνια πολλά».



Ημερήσια διαταγή αρχηγού της ΕΛΑΣ για την 28η Οκτωβρίου

 


«Η μεγάλη αυτή ημέρα, δεν είναι μόνο ημέρα γιορτής. Είναι και ημέρα μνήμης και περισυλλογής», τονίζει μεταξύ άλλων ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, στην ημερήσια διαταγή του για την εορτή της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου1940.

Αναλυτικά η ημερήσια διαταγή του Αρχηγού της ΕΛΑΣ:


«Γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας,


Την 28η Οκτωβρίου 1940, το εκκρεμές της ιστορίας καλούσε και πάλι τον Ελληνικό λαό, στο γνώριμο ραντεβού για τον αγώνα υπέρ της Ελευθερίας. Ου περήφανος και ηρωικός λαός μας υπήρξε όπως πάντα συνεπής, με έναν τρόπο μοναδικό και ανυπέρβλητο.


Η 28η Οκτωβρίου είναι η ημέρα που η Ελλάδα μας ομόψυχα και αταλάντευτα, αρνήθηκε την υποδούλωση και την υποτέλεια, αρνήθηκε την ιταμή αξίωση των Ιταλών φασιστών για την παράδοση του εθνικού μας εδάφους.


Αντιμετώπισε με απαξιωτική αδιαφορία τη στρατιωτική ισχύ του επίδοξου κατακτητή, την οικονομική του ευρωστία και τη συντριπτική σε βάρος της διαφορά σε έμψυχο δυναμικό.


Η άρνησή της κοφτή και δωρική. Ένα επικό ΟΧΙ.


Ποτέ μια τόσο μικρή λέξη, δεν είπε τόσα πολλά, ποτέ ένας λαός δεν επέδειξε τέτοιο μεγαλείο ψυχής και πνεύματος, επαληθεύοντας τα υπέροχα λόγια του ποιητή μας Κωστή Παλαμά που προκαλούν ρίγη συγκίνησης: "Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα".


Η 28η Οκτωβρίου 1940, αυτή η ημερομηνία ορόσημο στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους, που τιμούμε σήμερα, επιβεβαίωσε όλα εκείνα που ως Έλληνες, διαχρονικά, επανειλημμένως και εμπράκτως, έχουμε αποδείξει:


• πως όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα,


• πως η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και της τιμής, δεν είναι ζήτημα επιλογής, είναι χρέος μας και εθνική ανάγκη,


• πως η αγάπη για την Πατρίδα, την ελευθερία και τη δημοκρατία είναι απεριόριστη και βαθιά χαραγμένη στο μυαλό και την καρδιά μας


• πως η αυταπάρνηση και ο ηρωισμός είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες με το χαρακτήρα του Έλληνα.


Όμως η μεγάλη αυτή ημέρα, δεν είναι μόνο ημέρα γιορτής. Είναι και ημέρα μνήμης και περισυλλογής.


Επιβάλλεται να θυμόμαστε και να αναδεικνύουμε τα μηνύματα και τις επιταγές της 28ης Οκτωβρίου 1940, να τα έχουμε ως οδηγό.


Η χώρα μας καταφέρνει μετά από συνεχόμενες, ουσιαστικά παγκόσμιες κρίσεις και μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον ασφάλειας, να αναδεικνύεται σε πυλώνα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.


Η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί διαχρονικά έναν ακλόνητο θεσμό υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων, διασφάλισης της εσωτερικής ασφάλειας και της νομιμότητας, προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και της κοινωνικής συνοχής.


Ειδικά αυτή την περίοδο, προβαίνουμε σε δράσεις με έντονο κοινωνικό πρόσημο για να αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο της πολυδιάστατης αποστολής μας, τα φαινόμενα βίας μεταξύ των ανηλίκων, εντός της οικογένειας και στο χώρο του αθλητισμού, που λαμβάνουν ακραία μορφή.


Σας καλώ, όλοι μαζί ενωμένοι να συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια, με το ίδιο σθένος και αυταπάρνηση να εκπληρώνουμε την εθνική και κοινωνική μας αποστολή.


Χρόνια Πολλά σε όλους!»




Βανδαλισμοί στο δίκτυο του ΟΣΕ - 91 κατεγράφησαν μόνο τον τελευταίο χρόνο

 


Συνεχίζονται τα περιστατικά βανδαλισμών στο δίκτυο του ΟΣΕ, με τους δολιοφθορείς να καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία. Μόνο τον 2024, κατεγράφησαν 91 συμβάντα, παρά το γεγονός ότι με τη χρήση drones και καμερών αυτά έχουν μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν. 

Σιδηροδρομικός Σταθμός Αγίων Θεοδώρων. Άνδρας με κρυμμένα χαρακτηριστικά και αδιαφορώντας για την κάμερα ασφαλείας, πηδάει από ύψος κρατώντας κλεμμένο υλικό από το δίκτυο του ΟΣΕ. Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στην περιοχή των Αχαρνών, drone του ΟΣΕ εντοπίζει στις γραμμές του τρένου άτομο να μαζεύει υλικό του σιδηροδρομικού δικτύου.

«Έχουμε εντοπίσει συγκεκριμένα σημεία πια που γίνονται και αυτό μας βοηθά να έχουμε καλύτερη επιχείρηση. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν και αυτοί έχουν περάσει σε κατάσταση να χτυπάνε και να φεύγουν και να επιστρέφουν μετά από κάμποσες ώρες για να πάρουν τα καλώδια» δήλωσε στο EΡΤΝews o Παναγιώτης Τερεζάκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ.

Μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου καταγράφηκαν 91 περιστατικά δολιοφθοράς στο δίκτυο του ΟΣΕ τον τελευταίο χρόνο, ενώ στο Πυρί της Θήβας ελάχιστα μέτρα από τον καταυλισμό και ακριβώς δίπλα στις γραμμές βρίσκεται μία παράγκα. Στην οροφή της ξεπροβάλει ένα αυτοσχέδιο μπουρί που χρησιμοποιείται από τους κλέφτες του σιδηροδρομικού υλικού για το λιώσιμο των καλωδίων.

Στην περιοχή του Ασπροπύργου, στο Πυρί της Θήβας και στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα δολιοφθορών στο δίκτυο του ΟΣΕ. Πολύ σημαντική αποδεικνύεται η χρήση drones για την αποτροπή δολιοφθορών. Ακόμα και 30% φαίνεται ότι έχουν μειωθεί τα κρούσματα δολιοφθορών στο δίκτυο του ΟΣΕ την τελευταία τριετία, μετά από τη χρήση drones.

Με κάμερες η φύλαξη των διαβάσεων τρένων

Η χρήση καμερών αποτελεί σημαντικό εργαλείο και για τη φύλαξη των ανισόπεδων διαβάσεων. Μάλιστα, σύντομα αναμένεται να προστεθούν άλλες 100 κάμερες σε αντίστοιχες σοβαρές διαβάσεις πανελλαδικά.

«Έχει δοθεί ένα έξτρα κονδύλι στον ΟΣΕ, 25 εκατομμύρια για 100 είδη τελευταίας τεχνολογίας. Αυτά τα κέντρα παρακολούθησης των ΑΡΣΗ των αυτόματων συστημάτων εσωτερικών διαβάσεων θα είναι σύγχρονα, γράφουν σε 24 ώρες» αποκάλυψε ο κ. Τερεζάκης.

Στόχος του ΟΣΕ είναι να αποτρέψει πιθανές δολιοφθορές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία των συστημάτων τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης.


Πηγή: ertnews.gr



Ισραήλ: 1 νεκρός και 32 τραυματίες από το φορτηγό που έπεσε σε στάση λεωφορείου

 


Υπέκυψε στα τραύματά του ένας από τους 33 τραυματίες μετά την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς, με φορτηγό να πέφτει σε στάση λεωφορείου στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ένας άνδρας έχασε τη ζωή του παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον σώσουν. Νωρίτερα, μάλιστα το ρεπορτάζ σημείωνε ότι ένας εκ των τραυματιών ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ερευνά το περιστατικό ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση, αλλά ότι η έρευνα για το πιθανό κίνητρο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση λίγο μετά το περιστατικό, επαινώντας την «ηρωική επίθεση» που πραγματοποιήθηκε κοντά στο «αρχηγείο της Μοσάντ».

Η περιοχή Glilot κοντά στην Herzliya φιλοξενεί το αρχηγείο της Μοσάντ μαζί με αρκετές μονάδες πληροφοριών των IDF, συμπεριλαμβανομένης της υψηλού προφίλ μονάδας πληροφοριών σημάτων 8200.

Χωρίς να αναλάβει την ευθύνη για το τραγικό περιστατικό, η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δήλωσε ότι ήταν «μια φυσική απάντηση στα εγκλήματα της σιωνιστικής κατοχής εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, και στις συνεχιζόμενες βάναυσες σφαγές της, ιδιαίτερα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».

Πολλοί από τους τραυματίες είναι ηλικιωμένοι που είχαν αποβιβαστεί από λεωφορείο πριν από την επίσκεψη σε κοντινό μουσείο με αφορμή την εθνική ημέρα μνήμης για τους νεκρούς της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου και του πολέμου που ακολούθησε.

Η αστυνομία επισήμανε ότι ο οδηγός του φορτηγού πυροβολήθηκε και «εξουδετερώθηκε» από ένοπλους πολίτες στην περιοχή. Σύμφωνα με την αρχική έρευνα της αστυνομίας, ένα λεωφορείο είχε σταματήσει στη στάση έξω από τη βάση για να αφήσει επιβάτες. Την ίδια στιγμή, ένα φορτηγό έπεσε πάνω στη στάση και στους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί.









Ο Έλον Μασκ διαψεύδει δημοσίευμα ότι εργαζόταν παράνομα στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990

 



Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ, που είναι γεννημένος στη Νότια Αφρική, εργαζόταν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια σύντομη περίοδο τη δεκαετία του 1990, την εποχή που ίδρυσε μια νεοφυή εταιρεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.

Ο Μασκ διέψευσε σήμερα το ρεπορτάζ, λέγοντας ότι του επετράπη να εργάζεται νόμιμα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. «Ήμουν με βίζα J-1 που μετατράπηκε σε H1-B», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Η βίζα J-1 Exchange Visitor αφορά αλλοδαπούς φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, ενώ η βίζα H1-B δίνεται για προσωρινή απασχόληση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μασκ έφτασε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας το 1995 για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αλλά ποτέ δεν εγγράφηκε στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Αντίθετα, ανέπτυξε την εταιρεία λογισμικού Zip2, την οποία πούλησε το 1999 για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.

Δύο ειδικοί στο μεταναστευτικό δίκαιο, τους οποίους επικαλείται η Post, είπαν ότι ο Μασκ θα έπρεπε να εγγραφεί σε ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών προκειμένου να διατηρήσει έγκυρη άδεια εργασίας ως φοιτητής.

Σε ένα podcast του 2020, που επικαλείται η WP, ο ίδιος ο Μασκ δήλωσε: «Ήμουν νόμιμα εκεί, αλλά υποτίθεται ότι έκανα φοιτητική εργασία. Μου επέτρεψαν να εργαστώ για να συντηρούμαι με κάποιο τρόπο».

Δύο πρώην συνάδελφοι του Μασκ θυμούνται ότι ο επιχειρηματίας έλαβε την άδεια εργασίας του στις ΗΠΑ γύρω στο 1997.

Ο Μασκ στηρίζει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες ο πρώην πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δημοκρατική αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, σε μια αμφίρροπη μάχη, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Ο Τραμπ εδώ και χρόνια χαρακτηρίζει τους μετανάστες εισβολείς και εγκληματίες και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του 2017-2021 έλαβε αυστηρά μέτρα για να περιορίσει τη νόμιμη και παράτυπη μετανάστευση. Υπόσχεται ότι εάν επανεκλεγεί θα καταβάλει προσπάθειες για να απελάσει τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ.


ΑΠΕ-ΜΠΕ



Εξαφάνιση 47χρονης από το Παλαιό Φάληρο

 



Missing alert για την εξαφάνιση 47χρονης από την περιοχή του Παλαιού Φαλήρου εξέδωσε το Χαμόγελο του Παιδιού.

Το Χαμόγελο του Παιδιού ενημερώθηκε για την εξαφάνιση της σήμερα 27 Οκτωβρίου και προχώρησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων της γυναίκας κατόπιν αιτήματος της οικογένειας της, καθώς ενδέχεται να συντρέχουν λόγοι οι οποίοι θέτουν τη ζωή της σε κίνδυνο.

Επιπλέον, για την εξαφάνισή της ενήλικης έχει κινητοποιηθεί η ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής».



Η Ενκελέντα (Αγγελική) Καλάρι, έχει ύψος 1.70 μ., είναι 65 κιλά, έχει μαύρα μαλλιά και μαύρα μάτια. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε ασπρόμαυρη ριγέ ζακέτα, άσπρη μπλούζα, μπλε παντελόνι, μαύρα αθλητικά παπούτσια και κρατούσε μαύρη τσάντα.

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το 24ωρο, στην «Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους Ενήλικες – 1017», σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας αλλά και μέσω της εφαρμογής Missing Alert app οπού υπάρχει ζωντανή ενημέρωση για την εξαφάνιση.



Περιμένουμε τον βλάκα που θα δώσει 1,5 εκατομμύριο δολάρια για αν αγοράσει την μπανάνα που επιστρέφει

 


Η γελοιότητα και η απάτη σε όλο της το μεγαλείο, και όμως υπάρχει κοινό για αυτές τις γελοιότητες και αγοραστές που δίνουν εκατομμύρια για να αγοράσουν μία μπανάνα κολημένη με μονωτική ταινία αντί να την φτιάξουν μόνοι τους με πολλά φρούτα.

Το περίφημο έργο «Comedian» του Ιταλού καλλιτέχνη Maurizio Cattelan, γνωστό από το 2019 για την έντονη συζήτηση που προκάλεσε, επανέρχεται στη δημοσιότητα με νέα δημοπρασία από τη Sotheby’s στη Νέα Υόρκη στις 20 Νοεμβρίου.

Το γελοίο έργο, που αποτελείται από μια μπανάνα και κολλητική ταινία, εκτιμάται να φτάσει το $1 εκατομμύριο έως $1,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, και αναμένεται ο βλάκας που θα τα δώσει για να αποκτήσει ένα έργο απάτη για να τα πάρει αυτός που εκμεταλλεύεται του ηλίθιους σε όλο τον κόσμο.

Ο αγοραστής θα λάβει μια μπανάνα, ένα ρολό κολλητική ταινία, πιστοποιητικό αυθεντικότητας και οδηγίες για την εγκατάσταση. Αν και τα υλικά θα αντικαθίστανται με κάθε παρουσίαση, η έννοια της τέχνης του Cattelan παραμένει αναλλοίωτη, όπως σημειώνει ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s, και ο βλάκας αγοράστής μόλις σαπίζει η μπανάνα θα βάζει στην θέση της μία άλλη, θεωρώντας έτσι ότι έχει στην κατοχή του ένα έργο τέχνης.



Το έργο, που αρχικά εκτέθηκε στην Art Basel Miami Beach το 2019 και προκάλεσε δικαιλογημένα θύελλα αντιδράσεων, έχει ήδη γίνει συλλεκτικό, ενώ αποτελείται από τρεις εκδόσεις, εκ των οποίων δύο έχουν αγοραστεί από ιδιώτες και η τρίτη έχει γίνει δωρεά στο Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης.

Το 2019, ο Cattelan, σε συνεργασία με τη γκαλερί Perrotin, προκάλεσε αίσθηση στο κοινό και τους κριτικούς τέχνης με την τιμή των $120,000 για το έργο «Comedian». Η έννοια της «κονσεπτικής τέχνης» που εκφράζει ο Cattelan προκάλεσε έντονες συζητήσεις, καθώς υπονοεί την αμφισβήτηση της αξίας της ίδιας της τέχνης, παραπέμποντας σε κλασικά έργα όπως το «Fountain» του Marcel Duchamp.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον περιστατικό συνέβη το 2019, όταν ο καλλιτέχνης David Datuna απομάκρυνε τη μπανάνα από τον τοίχο, την ξεφλούδισε και την έφαγε, χαρακτηρίζοντας τη δράση του ως μια νέα μορφή καλλιτεχνικής παρέμβασης. Η εγκατάσταση τελικά αφαιρέθηκε για λόγους ασφαλείας, όμως όλες οι εκδόσεις του έργου πουλήθηκαν αμέσως, σε ηλίθιους και καλά συλέκτες.

Ο Maurizio Cattelan, γνωστός για τα σατιρικά έργα του, έχει επανειλημμένα περιγράψει το «Comedian» ως σχολιασμό για τις αξίες που αποδίδουμε στην τέχνη και την κοινωνία. «Δεν είναι αστείο,» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το 2021. «Πρόκειται για έναν στοχασμό για το τι εκτιμούμε».

Η δημοπρασία του έργου στη Sotheby’s αναμένεται να είναι μια ακόμη απόδειξη για το πώς η αξία της τέχνης ερμηνεύεται μέσα από τις αντιδράσεις του κοινού. Ο David Galperin, επικεφαλής σύγχρονης τέχνης της Sotheby’s για τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι το έργο αποτελεί «ένα ατρόμητο δημιούργημα καθαρής ιδιοφυΐας» που συνδυάζει κριτική σκέψη και σάτιρα, ενώ προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να καθορίσει την αξία του.

Πριν από τη δημοπρασία, το έργο θα παρουσιαστεί μάλιστα σε διεθνή περιοδεία, με εκθέσεις σε Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο, Χονγκ Κονγκ, Ντουμπάι, Τόκιο και Λος Άντζελες, για να το δουν ηλίθιοι σε κάθε χώρα.

Οι περιοδείες για να μην χάσετε την μπανάνα:

29 Οκτωβρίου 2024 - Λονδίνο

30 Οκτωβρίου 2024 - Παρίσι

31 Οκτωβρίου 2024 - Μιλάνο

1 Νοεμβρίου 2024 - Χονγκ Κονγκ

4 Νοεμβρίου 2024 - Ντουμπάι

5 Νοεμβρίου 2024 - Ταϊπέι

6 Νοεμβρίου 2024 - Τόκιο

7 Νοεμβρίου 2024 - Λος Άντζελες

8-20 Νοεμβρίου 2024 - Νέα Υόρκη



Συνελήφθη 19χρονος στο Παλαιό Φάληρο έχοντας στην κατοχή του περίστροφο

 



Συνελήφθη βραδινές ώρες της 25-10-2024 στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, 19χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, επικίνδυνη οδήγηση και πλαστογραφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικοί μετά από σήμα του Κέντρου της Άμεσης Δράσης για όχημα που προέβαινε σε επικίνδυνους ελιγμούς στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, εντόπισαν το όχημα να έχει σταθμεύσει στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου με οδηγό τον 19χρονο.

Κατόπιν ενδελεχούς έρευνας, βρέθηκαν εντός του οχήματος και κατασχέθηκαν:

περίστροφο με -6- φυσίγγια στη θαλάμη,

μαχαίρι και

πλαστή πινακίδα κυκλοφορίας η οποία αντιστοιχεί σε έτερο όχημα.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Παλαιού Φαλήρου, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Αμερικανίδα έκλεισε τον φίλο της σε βαλίτσα και τον άφησε να πεθάνει από ασφυξία

 



Μια γυναίκα από τη Φλόριντα καταδικάστηκε την Παρασκευή για τη δολοφονία του συντρόφου της, τον οποίο παγίδευσε σε βαλίτσα ενώ έπαιζαν μεθυσμένοι «κρυφτό», για να τον αφήσει έπειτα να πεθάνει από ασφυξία, ενώ αυτή κοιμόταν στον πάνω όροφο του σπιτιού τους.

Η 47χρονη Σάρα Μπουν κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού για τον θάνατο του 42χρονου Χόρχε Τόρες Τζούνιορ, όπως ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς σε δελτίο Τύπου. «Πρόκειται για μια πραγματικά φρικτή δολοφονία», δήλωσε ο Εισαγγελέας Άντριου Μπέιν. «Κανείς δεν αξίζει αυτόν τον βασανιστικό θάνατο, να προσπαθεί να πάρει ανάσα μέσα σε μια βαλίτσα. Σήμερα, αποδόθηκε δικαιοσύνη με την καταδίκη της Σάρα Μπουν».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσή της στη δίκη, η Μπουν ισχυρίστηκε ότι έπινε με το θύμα το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου 2020, όταν ο Τόρες πρότεινε ξαφνικά να παίξουν κρυφτό. Στη συνέχεια, εκείνος μπήκε για πλάκα σε μια μεγάλη βαλίτσα και η Μπουν τον έκλεισε μέσα, συνεχίζοντας το «αστείο» του. Ωστόσο, η Μπουν κατέθεσε ότι είχε την πρόθεση να του «δώσει ένα μάθημα» εξαιτίας της κακοποιητικής του συμπεριφοράς.

Σύντομα, ο Τόρες άρχισε να δυσκολεύεται στην αναπνοή και να την παρακαλεί να τον ελευθερώσει, όμως εκείνη αρνιόταν.

Στο βίντεο που τράβηξε η ίδια από το περιστατικό, ακούγεται να τον ειρωνεύεται, υπενθυμίζοντάς του τις φορές που την είχε χτυπήσει, ενώ εκείνος καλεί μάταια το όνομά της σε βοήθεια.

Η Μπουν κατέθεσε ότι, ενώ ήταν παγιδευμένος σε βαλίτσα, ο φίλος της απείλησε ότι αν έβγαινε έξω θα «την τελείωνε». Κάποια στιγμή, ο Τόρες προσπάθησε να βγάλει το χέρι του από τη βαλίτσα, όμως εκείνη τον χτύπησε με ρόπαλο για να το τραβήξει πίσω. Φοβούμενη την οργή του εάν τελικά απελευθερωνόταν, η γυναίκα άφησε τον άνδρα στη βαλίτσα και ανέβηκε στην κρεβατοκάμαρα, όπου την πήρε ο ύπνος.

Η Μπουν κατέθεσε ότι δεν πίστευε πως ο Τόρες θα πέθαινε και θεωρούσε ότι θα μπορούσε να βγει μόνος του.

Όταν ξύπνησε την επόμενη ημέρα και κατέβηκε στο σαλόνι, βρήκε τον άνδρα νεκρό.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελείς αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς της Μπουν ότι ήθελε απλώς να του δώσει ένα μάθημα. Παρουσίασαν επίσης μαρτυρίες που υποδεικνύουν ότι ίσως τον είχε σπρώξει τη βαλίτσα με τον Τόρες μέσα, για να πέσει από τις σκάλες.

Η ανακοίνωση της ποινής της Μπουν έχει προγραμματιστεί για τις 2 Δεκεμβρίου, και η γυναίκα αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.



Απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου της Βολιβίας Μοράλες

 


Ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρσε ανακοίνωσε ότι διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για την καταγγελλόμενη ένοπλη επίθεση εναντίον του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες.

Ο Άρσε τόνισε ότι είναι καταδικαστέα «οποιαδήποτε χρήση βίαιων πρακτικών στην πολιτική».

Ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες είπε νωρίτερα ότι το αυτοκίνητό του δέχτηκε σωρεία πυροβολισμών και ο οδηγός του τραυματίστηκε, κατηγορώντας τον Άρσε, τον αντίπαλό του στις επόμενες προεδρικές εκλογές της Βολιβίας, το 2025.

«Το όχημα με το οποίο ήλθα δέχτηκε 14 σφαίρες. Αιφνιδιάστηκα. Ευτυχώς, σήμερα, είμαστε ζωντανοί (…) Κουκουλοφόροι άνοιξαν πυρ (…) Ήταν προσχεδιασμένο, έγινε για να σκοτώσουν τον Έβο» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Kawsachun Coca, στην Κοτσαμπάμπα, το προπύργιό του.

Ο πρόεδρος Άρσε «κατέστρεψε τη Βολιβία και τώρα θέλει να εξαλείψει το κίνημά μας και να τελειώνει με τον Έβα. Θα δούμε πώς θα προετοιμαστούμε (…) Είναι σε εξέλιξη κατάσταση πολιορκίας», πρόσθεσε.

Σε ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ραδιοφωνικό σταθμό διακρίνονται τρεις τρύπες στο παρμπρίζ του οχήματος, με τον Μοράλες καθισμένο στη θέση του συνοδηγού. Ο οδηγός έχει αίμα στο κεφάλι και μια γυναίκα του λέει «να βιαστεί».

«Έχουμε επίσης πλάνα σύμφωνα με τα οποία, έπειτα από όσα συνέβησαν, ένα ελικόπτερο από το αεροδρόμιο του Τσιμορέ μεταφέρει έξι άτομα (…) Δεν ξέρουμε αν ήταν στρατιώτες ή αστυνομικοί αλλά το μοναδικό πράγμα που θέλουν πραγματικά είναι να δολοφονήσουν τον Έβο Μοράλες», είπε ο Ανιέλο Σέσπεδες, ένας βουλευτής προσκείμενος στον πρώην πρόεδρο. «Χθες, άλλαξε η ανώτατη ηγεσία του στρατού και σήμερα προσπαθούν να σκοτώσουν τον Έβο Μοράλες», σημείωσε, αναφερόμενος στον διορισμό νέας ηγεσίας στο επιτελείο ενόπλων δυνάμεων από τον πρόεδρο Άρσε.

Ο Άρσε ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας τους διορισμούς και ζήτησε από τη νέα στρατιωτική ηγεσία «να διαφυλάξει τα συμφέροντα της χώρας, όπως την ασφάλεια του κράτους και την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης».

Ο υφυπουργός Ασφάλειας Ρομπέρτο Ρίος είπε ότι οι αρχές θα ερευνήσουν την καταγγελία περί ένοπλης επίθεσης αλλά εξετάζουν επίσης την πιθανότητα να επρόκειτο για μια «αυτό-επίθεση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), του κόμματος που ίδρυσε ο Μοράλες, τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν στην είσοδο ενός στρατοπέδου της Κοτσαμπάμπα, όπου κάποιοι μαυροντυμένοι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν τα οχήματα της αυτοκινητοπομπής του Μοράλες.

«Λουίς Άρσε, ξεπεράσες την κόκκινη γραμμή. Καλούμε σε κινητοποίηση. Αν είναι δυνατόν, θα καταλάβουμε αεροδρόμια», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Βισέντε Τσόκε, ο επικεφαλής του συνδικάτου CSUTCB, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει τον Ιανουάριο στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τη δικαστική απόφαση που απέκλειε τον Μοράλες από τις προεδρικές εκλογές του 2025.




Μαθητές λυκείων κατέληξαν σε νοσοκομεία από το αλκοόλ σε κλαμπ της Βουλιαγμένης

 



Ανάστατοι είναι οι γονείς μαθητών από Λύκεια της Αγίας Παρασκευής και της Ανατολικής Αττικής καθώς αρκετά από τα παιδιά που είχαν πάει σε γνωστό κλαμπ στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης κατέληξαν σε νοσοκομεία της Αττικής σε κατάσταση μέθης.

Πιο συγκεκριμένα, παιδιά ηλικίας από 15 έως 17 ετών που απαγορεύεται να τους σερβίρουν αλκοόλ, συμμετείχαν σε σχολική εκδήλωση που είχαν διοργανώσει τα 15μελή των Λυκείων πληρώνοντας για είσοδο στο νυχτερινό κέντρο 20 ευρώ.

Περίπου 45 λεπτά μετά, περί τη 01:00, συνολικά οχτώ παιδιά αισθάνθηκαν αδιαθεσία με αποτέλεσμα να κληθεί στο σημείο το ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διασώστες του ΕΚΑΒ παρέλαβαν τέσσερα περιστατικά, ενώ κατά τις ίδιες πηγές, υπήρχε και ένας ανήλικος ο οποίος αρνήθηκε τη διακομιδή.

Τα τέσσερα παιδιά, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και συγκεκριμένα, ένα 14χρονο κορίτσι και ένα 15χρονο αγόρι στο Παίδων Αγία Σοφία και δύο 16χρονα κορίτσια στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τέσσερα παιδιά μεταφέρθηκαν για εξετάσεις σε νοσοκομεία από τους ίδιους τους τους γονείς οι οποίοι βρέθηκαν έξω από το νυχτερινό κέντρο.

Για το περιστατικό κλήθηκε και η Άμεση Δράση, με τους αστυνομικός να συλλαμβάνουν τον υπεύθυνο του κλαμπ ο οποίος θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα με την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκων σε κίνδυνο.



Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Ο δικτάτορας Πούτιν είπε να απειλήσει την δύση λες και τον φοβούνται



Με μοναδικούς φίλους και συμμάχους μόνο δικτάτορες, και καθεστωτικούς όπως ο Κίμ Γιονγκ Ουν και οι φίλοι του ισλαμιστές τρομοκράτες όπως το Ιράν, ο δικτάτορας Πούτιν είπε να ρίξει ακόμα μία απειλή.

Ο Ρώσος δικτάτορας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει «ένα φάσμα απαντήσεων», αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

«(Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας) εξετάζει πώς θα απαντήσει σε ενδεχόμενα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς μέσα στη ρωσική επικράτεια, θα δώσει ένα φάσμα απαντήσεων», δήλωσε ο Πούτιν στον δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Telegram του Ζαρούμπιν.

Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ αρνούνται να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος με τα όπλα που της παρέχουν, φοβούμενες κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, καθώς ο δικτάτορας είναι αδίστακτος και επικίνδυνος πάνω στην απόγνωση του και την απομόνωση του από την διεθνή κοινότητα.

Τον Σεπτέμβριο ο δικτάτορας Πούτιν είχε προειδοποιήσει και πάλι ότι, αν οι Δυτικοί επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει το ρωσικό έδαφος με μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραύλους, αυτό θα σημαίνει ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».

«Αυτό θα αλλάξει την ίδια τη φύση της σύγκρουσης», είχε τονίσει ο φίλος του Βορειοκορεάτη δικτάτορα, και των Ιρανών τρομοκρατών.




Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα 84 χρόνια μετά την 28η Οκτωβρίου 1940


 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση αναφέρθηκε και για την Εθνική Επέτειο μιλώντας για την υπερηφάνεια για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 και το ηρωικό «ΟΧΙ» του 1940, τονίζοντας πως η επέτειος αυτή υπενθυμίζει τη δύναμη της ενότητας του ελληνικού λαού και την αποφασιστικότητα του απέναντι στις δυσκολίες.

Καλημέρα, χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους! Οι μέρες που διανύουμε είναι μέρες μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας για τον Ελληνισμό. Χθες η Θεσσαλονίκη μας γιόρτασε την επέτειο της απελευθέρωσής της από τον οθωμανικό ζυγό και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό το 1912. Και αύριο, τιμούμε την επέτειο του μεγάλου «ΟΧΙ» και τη γενιά του ’40, που με το θάρρος και την αυταπάρνησή της υπερασπίστηκε την πατρίδα και έγραψε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες στην Ιστορία μας. Τότε που «α...

See more
402
45
70

Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού :

«Καλημέρα, χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους! Οι μέρες που διανύουμε είναι μέρες μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας για τον Ελληνισμό. Χθες η Θεσσαλονίκη μας γιόρτασε την επέτειο της απελευθέρωσής της από τον οθωμανικό ζυγό και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό το 1912.

Και αύριο, τιμούμε την επέτειο του μεγάλου «ΟΧΙ» και τη γενιά του ’40, που με το θάρρος και την αυταπάρνησή της υπερασπίστηκε την πατρίδα και έγραψε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες στην Ιστορία μας. Τότε που «απροσδόκητα οι Έλληνες γίνονται ήρωες» όπως έγραψε ο διακεκριμένος Άγγλος ακαδημαϊκός και μεγάλος φιλέλληνας Ρόντρικ Μπίτον.

Η 28η Οκτωβρίου δεν είναι απλώς μία ευκαιρία να αναπολήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας. Είναι μια διαρκής υπόμνηση του τι μπορούμε να πετύχουμε με εθνική ενότητα, ακόμη και όταν έχουμε μπροστά μας το «αδύνατο». Ογδόντα τέσσερα χρόνια μετά, η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία παρατεταμένα ταραγμένη γειτονιά, ένας αξιόπιστος παράγοντας ειρήνης, με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις που εγγυώνται την αποτρεπτική μας ισχύ. Προϋπόθεση για αυτόν τον πατριωτισμό της ευθύνης, τον υγιή πατριωτισμό, είναι μια δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Μια οικονομία που μπορεί να εξασφαλίσει μια ευημερούσα, ασφαλέστερη και δικαιότερη Ελλάδα, ικανή να αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία και να βγαίνει από κάθε κρίση πιο δυνατή. Μια χώρα που διδάσκεται από το παρελθόν, μεριμνά για το παρόν και κοιτάζει άφοβα το μέλλον.

Στα του κυβερνητικού έργου, λοιπόν. Την περασμένη Δευτέρα παρουσιάσαμε το σχέδιο για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, την ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας.

Ο επενδυτικός «οδικός χάρτης» για τα επόμενα τρία χρόνια, όπως εξήγησε ο Υπουργός Ανάπτυξης, εστιάζει όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και στη μεταποίηση, την αγροδιατροφή και τη γενική επιχειρηματικότητα. Μάλιστα, κόντρα στην αντίληψη κάποιων ότι η Ελλάδα «δεν παράγει ούτε καρφίτσα», είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η μεταποίηση και η βιομηχανία αναπτύσσονται εξίσου δυναμικά τα τελευταία χρόνια και έχουν αυξήσει κατά 2 μονάδες το μερίδιό τους στο ΑΕΠ. Έτσι, αγγίζουν ως παραγόμενη αξία τα 30 δις. ευρώ ετησίως, ξεπερνώντας κατά σχεδόν 10 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό. Αυτήν την περίοδο υλοποιούνται συνολικά 61 στρατηγικές επενδύσεις, ύψους 12,5 δισ. ευρώ, ενώ αναπτύσσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για εμβληματικές, στρατηγικές και μεγάλες επενδύσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα να διοχετευθεί στην αγορά ποσό άνω των 3 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Μεγάλο βάρος ρίχνουμε στις παραμεθόριες περιοχές και τη Θεσσαλία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην καινοτομία.

Επιδίωξή μας είναι η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η γεφύρωση του αναπτυξιακού χάσματος μεταξύ κέντρου και περιφερειών, καθώς και η αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων.

Θα σταθώ σε μια από τις παραμεθόριες περιοχές, τον Έβρο, για να σας ενημερώσω για την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης «Έβρος Μετά», συνολικού ύψους άνω των 2,83 δισ. ευρώ. Εκτός από τα μεγάλα έργα υποδομής, έχουμε ήδη περάσει στην υλοποίηση των 19 μέτρων πολιτικής που ανακοινώσαμε στην Ορεστιάδα στις αρχές Οκτωβρίου. Τι έχει προχωρήσει έκτοτε; Ψηφίστηκε η αυξημένη μοριοδότηση για την εντοπιότητα των δημοσίων υπαλλήλων που επιλέγουν να εργαστούν σε ακριτικές περιοχές όπως οι δήμοι Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σαμοθράκης και Σουφλίου, με υποχρέωση 15ετούς παραμονής. Τις επόμενες μέρες θα ψηφιστεί η 3ετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για το μέτρο κινήτρων εγκατάστασης στους οικισμούς των τριών δήμων του κεντρικού και βόρειου Έβρου. Συνεχίζω: όπως είχαμε υποσχεθεί, εγκρίθηκε η αλλαγή των όρων Natura για το Σουφλί, που ενσωματώνει το γόνιμο προβληματισμό της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας και δημιουργεί νέες συνθήκες ανάπτυξης. Υπογράφηκαν από την Υπουργό Εργασίας τα πρώτα δύο προγράμματα της ΔΥΠΑ για την επανακατάρτιση 800 ανέργων διάρκειας 12 και 18 μηνών. Επαναλειτούργησε, ύστερα από περίπου 15 χρόνια, η επιβατική σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορεστιάδα, η οποία σε έναν μήνα θα τερματίζει στο Ορμένιο. Στο μέλλον, θα αποτελέσει μέρος της σύγχρονης γραμμής που βρίσκεται υπό κατασκευή. Ακόμα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού μεταπτυχιακού προγράμματος στο αντικείμενο της Πολιτικής Προστασίας, με έδρα το Σουφλί, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής στην Ορεστιάδα.

Προτεραιότητά μας είναι οι κάτοικοι του Έβρου να νιώθουν ασφάλεια, σιγουριά και προοπτική. Διότι, όταν οι Εβρίτες που φυλούν Θερμοπύλες αισθάνονται ασφαλείς, είμαστε και όλοι οι υπόλοιποι ασφαλείς.


Δεύτερος σταθμός της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη μετά τον Έβρο ήταν η Ζάκυνθος. Παρουσιάστηκε από κυβερνητικά στελέχη και συζητήθηκε με τους τοπικούς θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης του νησιού, επίσης προϊόν διαβούλευσης της κεντρικής κυβέρνησης με την αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού και την τοπική κοινωνία. Το Σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα εκβάθυνσης του λιμανιού, ενώ προχωρά ταυτόχρονα το Master Plan για το λιμάνι και η αδειοδότηση πλωτής μαρίνας, για τα οποία είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση. Άλλα έργα αφορούν την ύδρευση και την αποχέτευση στο νησί, με την καθοριστική πλέον συμβολή της ΕΥΔΑΠ, τη διαχείριση των αποβλήτων και των απορριμμάτων, τον χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Από το σχέδιό μας δεν θα μπορούσε να λείπει το εμβληματικό «Ναυάγιο της Ζακύνθου», ένα τοπόσημο με διεθνή ακτινοβολία.

Πήρε πλέον τον δρόμο της αποκατάστασης και συντήρησης, με τη συνεργασία του κεντρικού κράτους, της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει την ωρίμανση του έργου και τα πρώτα σχετικά έργα βρίσκονται ήδη στη φάση προκήρυξης. Με νομοθετική ρύθμιση παραχωρείται στο Δήμο η διαχείριση του Ναυαγίου, υπό την εποπτεία των κεντρικών υπηρεσιών, ενώ τα έσοδα θα επιστρέφουν κατά κύριο λόγο στον Δήμο για τη συντήρηση και ασφάλεια του Ναυαγίου και του περιβάλλοντος χώρου. Έτσι, τόσο οι τουρίστες όσο και οι ντόπιοι θα μπορούν να το επισκέπτονται με ασφάλεια για πολλά χρόνια ακόμα.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια να περιορίσουμε την επιβάρυνση των νοικοκυριών από την ακρίβεια. Η Ένωση Σούπερ-Μάρκετ Ελλάδας, μετά από πρόσκληση της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, προχωρά σε μείωση από 6% έως 15% της τιμής αρχικά 123 βασικών καταναλωτικών προϊόντων που σταδιακά θα φτάσουν τα 600. Το οργανωμένο λιανεμπόριο ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία μας και το χαιρετίζω. Ελπίζω να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, με πιο πολλά προϊόντα.

Ψηφίστηκε την Τρίτη από την Ολομέλεια της Βουλής το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την επιτάχυνση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, με διατάξεις που στοχεύουν στη στήριξη των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, με την αυξημένη μοριοδότηση της εντοπιότητας στις προσλήψεις, καθώς και στην αύξηση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων μέσω ενός συστήματος κινήτρων και ανταμοιβών. Ρυθμίσεις αυτονότητες, με κοινωνικό πρόσημο. Γι’ αυτό είναι ακατανόητη η άρνηση της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, να τις ψηφίσουν. Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν ποιοι επιλέγουν να παραμένουν στα συνθήματα, ενώ αρνούνται να συνεργαστούν στα αυτονόητα.

Θα περάσω τώρα σε μια από τις σημαντικές πολιτικές μας για τα άτομα με αναπηρία που αφορά την επαγγελματική τους ένταξη -έναν από τους πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής μας για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030, «Μία Ελλάδα με όλους, για όλους». Το ολιστικό αυτό σχέδιο έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο amea.gov.gr με ενσωματωμένες πολλές από τις προτάσεις που έγιναν στο στάδιο της διαβούλευσης, αλλά και με ένα νέο κεφάλαιο που αφορά στη στήριξη των οικογενειών ατόμων με αναπηρία, με βάση τα πολύτιμα σχόλια που λάβαμε από αυτές και υιοθετήσαμε.

Ξεκίνησε, λοιπόν, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο ΑΣΕΠ για την πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, 1.592 θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου στις κατηγορίες Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε φορείς του Δημοσίου. Η διαδικασία αφορά αποκλειστικά άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% και η προθεσμία για την υποβολή αίτησης και του πιστοποιητικού ΚΕ.Π.Α. είναι έως τις 5 Νοεμβρίου 2024.

Θέλω να σταθώ και σε ένα ακόμα θέμα που αφορά τα άτομα με αναπηρία και αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση: δίνουμε, επιτέλους, στους και στις παραολυμπιονίκες μας τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα διορισμού τους σε κενές οργανικές θέσεις του δημοσίου. Η σχετική ΚΥΑ με όλες τις λεπτομέρειες εκδόθηκε στα μέσα της εβδομάδας, δίνοντας οριστική λύση σε ένα πολυετές πρόβλημα που ταλάνιζε τον ελληνικό αθλητισμό. Είναι μια αναγνώριση της τεράστιας ψυχικής δύναμης αυτών των συμπολιτών μας.

Θα το ξαναπώ: Βασικός σκοπός της Εθνικής Στρατηγικής είναι η ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με εκείνη του γενικού πληθυσμού, ως προς τις συνθήκες διαβίωσης και την εργασία, και τα εθνικά δεδομένα να προσεγγίσουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Συνεχίζω με το πολύ σοβαρό ζήτημα της παραβατικότητας των ανηλίκων, που μας θλίβει και ταυτόχρονα μας κινητοποιεί όλους να αναλάβουμε δράση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου φέτος οι συλλήψεις ανηλίκων έφτασαν τις 10.600, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι είχαν γίνει 7.400 συλλήψεις. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πλέον τα παιδιά δρουν σε συμμορίες, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν, και τώρα δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν μαχαίρια, ακόμη και πιστόλια.

Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που απαιτεί εξίσου πολύπλευρη δράση, ξεκινώντας από την οικογένεια και επεκτεινόμενο στο σχολείο, στην πλατεία και στην τοπική κοινωνία. Από την πλευρά του το κράτος, πέραν των δράσεων με την αυξημένη αστυνομική παρουσία σε μέρη όπου συχνάζουν ανήλικοι για να αποτρέπονται βίαια περιστατικά, έχει θέσει σε λειτουργία την πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών και ενημέρωσης 10201 και σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η εφαρμογή Safe Youth, ένα panic button για ανήλικους, ώστε να ενημερώνονται και να προστρέχουν οι αρχές σε τυχόν περιστατικό, με GPS. Όσον αφορά την ενδοσχολική βία, τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλατφόρμα stop-bullying συνέβαλε στο να ανοίξουν τα στόματα. Μέχρι στιγμής έχουν καταχωριστεί 501 αναφορές, εκ των οποίων οι 213 έγιναν φέτος. Η σχολική και γονεϊκή κοινότητα στήριξαν επίσης το μέτρο της απαγόρευσης του κινητού στην τάξη. Από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, έχουν δοθεί 6.043 αποβολές για χρήση κινητού στα σχολεία. Τέλος, υπενθυμίζω τη γραμμή δωρεάν ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, η οποία προσφέρει συμβουλές σε γονείς και παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες που δοκιμάζουν τις ψυχικές τους αντοχές στην καθημερινότητά τους. Ελπίζω ότι, με αυτό το πλέγμα μέτρων που στηρίζεται τόσο στην ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των οικογενειών όσο και στην καλύτερη αστυνόμευση, θα βλέπουμε μήνα με τον μήνα λιγότερη ανάγκη για πειθαρχικά μέτρα.

Η εξάρτηση των παιδιών και εφήβων από τα κινητά, με αποδεδειγμένη πλέον την ψυχική τους επιβάρυνση από αυτήν, αποτελεί μια από τις αρνητικές συνέπειες της ψηφιακής τεχνολογίας και των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης. Η Ελλάδα είναι παρούσα και ενεργή στον διεθνή διάλογο για την διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, αναγνωρίζοντας τις απεριόριστες δημιουργικές δυνατότητες για αύξηση της παραγωγικότητας, την αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων και στην παροχή πιο αποδοτικών και αποτελεσματικών δημόσιων υπηρεσιών. Παράλληλα όμως, αναγνωρίζει και τους τεράστιους κινδύνους που κρύβει, όπως η δημιουργία όλο και πιο πειστικών deep fakes που έχουν σχεδιαστεί για τη διάδοση της ψευδούς πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης.

Πρόσφατα η χώρα μας, μαζί με τον Καναδά, ανέλαβε την προεδρία στη Σύνοδο Παγκόσμιας Στρατηγικής του ΟΟΣΑ με θέμα «Το Μέλλον της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης της Τεχνητής Νοημοσύνης», στην οποία συμμετείχαν 50 χώρες. Στη Σύνοδο καθορίστηκαν οι κατευθύνσεις για τα επόμενα βήματα του Οργανισμού. Η Ελλάδα στηρίζει τη συνεργασία του ΟΟΣΑ με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η ΕΕ, για τη θέσπιση παγκόσμιων κανόνων στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Δεν είμαστε «λουδίτες», το αποδεικνύουν τα σημαντικά βήματα που κάναμε τα τελευταία χρόνια στον ψηφιακό μετασχηματισμό πρωτίστως του κράτους και τα οποία είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στην Επίτροπο Καινοτομίας της ΕΕ Iliana Ivanova. Πολύ σύντομα θα ολοκληρώσουμε τη στρατηγική μας για την Τεχνητή Νοημοσύνη που τοποθετεί την Ελλάδα στο αναδυόμενο οικοσύστημα της ΑΙ. Θα επαναλάβω, όμως, αυτό που είπα από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ τον προηγούμενο μήνα: Οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δείξουν ότι θα αναλάβουν απτές και μετρήσιμες δράσεις για να προτεραιοποιήσουν την ασφάλεια έναντι των κερδών.

Συνεχίζω ψηφιακά: Δύο νέες δυνατότητες για την είσοδο στα γήπεδα είναι διαθέσιμες μέσω του Gov.gr Wallet. Οι κάτοχοι των εισιτηρίων διαρκείας για τους αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ που έχουν ταυτοποιήσει ψηφιακά και εισαγάγει το εισιτήριο διαρκείας στο ψηφιακό τους πορτοφόλι, μπορούν πλέον απλά να το μεταβιβάσουν σε άτομο της επιλογής τους. Επιπλέον, προβλέπεται και η δυνατότητα αλλαγής συνοδείας ανηλίκου, ο οποίος διαθέτει εισιτήριο διαρκείας.

Και με την ευκαιρία να πω ξανά πόσο μας λύπησε όλους ο ξαφνικός θάνατος του διεθνή ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Τζορτζ Μπάλντοκ που αγαπούσε τόσο την Ελλάδα ώστε είχε ζητήσει να απονεμηθεί η ελληνική ιθαγένεια στον μόλις ενός ετών γιό του, Μπρόντι. Πραγματοποιήσαμε την επιθυμία του και ήδη δημοσιεύτηκε στο σχετικό ΦΕΚ.

Προτελευταίο θέμα για σήμερα: δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για τις αυξημένες αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους που αναγκάστηκαν να θανατώσουν τα ζώα τους εξαιτίας της πανώλης και της ευλογιάς που εμφανίστηκαν φέτος το καλοκαίρι. Χρηματοδοτούμε την πλήρη (100%) αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε με κονδύλια από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Επειδή όμως επανεμφανίστηκαν περιστατικά ευλογιάς, το αρμόδιο υπουργείο σε συνεννόηση με τις Περιφερειάρχες και τους διεπαγγελματικούς φορείς ανακοίνωσε πάλι την απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων στο σύνολο της Επικράτειας για δέκα ημέρες. Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του φαινομένου, σε ετοιμότητα να παρέμβει όπου και όποτε κριθεί αναγκαίο, δείχνοντας έμπρακτα ότι δεν αφήνει τους παραγωγούς μας ακάλθπτους σε περιπτώσεις καταστροφής.

Κλείνω την ανασκόπηση με ένα εμβληματικό έργο πολιτισμού: την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Αρχαίων Νεωρίων και των Μεσαιωνικών Κήπων του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο. Στη Μεσαιωνική Πόλη, με την προσθήκη υπαίθριας γλυπτοθήκης στην «Περβόλα», δημιουργείται ένας μοναδικός περίπατος που συνδυάζει τα αρχαιολογικά κατάλοιπα με την έκθεση κινητών μνημείων και ζώνες πρασίνου. Το έργο, με προϋπολογισμό 4,5 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το είχαμε υποσχεθεί στο νησί και το κάνουμε.

Κάπου εδώ θα σας αφήσω. Χρόνια πολλά!»



Ισραήλ: 16 τραυματίες, οι 4 σοβαρά από φορτηγό που έπεσε σε στάση λεωφορείου

 



Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες 21 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν φορτηγό έπεσε το πρωί της Κυριακής σε στάση λεωφορείου κοντά στο Γκλιλότ, στο κεντρικό Ισραήλ.

Η αστυνομία αναπτύσσει μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή, που βρίσκεται βόρεια του Τελ Αβίβ, και ζήτησε από τους οδηγούς να αποφύγουν να περάσουν από το σημείο.



Οι ισραηλινή υπηρεσία άμεσης βοήθειας ανακοίνωσε αρχικά ότι περιθάλπτει δεκάδες τραυματίες. Σε μετέπειτα ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι 21 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, τα 4 σε σοβαρή κατάσταση. 

Σύμφωνα με τους Times of Israel, οι Αρχές εξετάζουν το περιστατικό ως τρομοκρατική ενέργεια. 

Η περιοχή Γκλιλότ φιλοξενεί το αρχηγείο της Mossad, μαζί με αρκετές μονάδες πληροφοριών των IDF, συμπεριλαμβανομένης της υψηλού προφίλ ομάδας πληροφοριών σημάτων Unit 8200.



Το άγνωστο «ελληνικό Άουσβιτς» κατά τον β' Παγκόσμιο

 


Γνωρίζατε πως στις κορυφές των βουνών της Φθιώτιδας και πιο συγκεκριμένα στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Καρυών κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είχε στηθεί το «ελληνικό Άουσβιτς»;

Σύμφωνα με το κανάλι UpStories στο Youtube, εκεί, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής είχαν συγκεντρώσει αιχμαλώτους πολέμου, κυρίως Εβραίους από τη Θεσσαλονίκη, σε υψόμετρο 500 μέτρων, και τους ανάγκαζαν να σκάβουν τα βουνά για έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν κυριολεκτικά φρικτές, και σχεδόν όλοι όσοι έζησαν αυτή την κόλαση έχασαν τη ζωή τους εκεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γερμανοί τους ανάγκαζαν να σκάβουν ακόμα και με τα χέρια ή τα κουτάλια τους.

Όσοι ελάχιστοι κατάφεραν να επιβιώσουν, αργότερα μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς.

Δείτε το βίντεό μας και ανακαλύψτε την άγνωστη ιστορία του «Ελληνικού Άουσβιτς» στα βουνά της Φθιώτιδας.





Αχαΐα: 14χρονος απείλησε με μαχαίρι συμμαθητή του μέσα στο σχολείο


 

Νέο περιστατικό ενδοσχολικής βίας που κατεγράφη σε σχολικό συγκρότημα της Δυτικής Αχαΐας.

Όπως αναφέρει το tempo24.news, το πρωί της Παρασκευής, 25/10, ένας 14χρονος μαθητής Γυμνασίου, για άγνωστη αιτία, απείλησε με μαχαίρι έναν συμμαθητή του, εντός του σχολικού συγκροτήματος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., από τους άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Δυτικής Αχαΐας, σχηματίσθηκε δικογραφία για απειλή και παράβαση του νόμου για τα όπλα σε βάρος του 14χρονου.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές διενεργούν έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη του ανήλικου κατηγορούμενου, που έχει φροντίσει να εξαφανιστεί μαζί με τους γονείς του.



Θρίλερ με 40χρονο στο Βόλο που οδηγούσε με σοβαρά εγκαύματα, βγήκε από το αυτοκίνητό του και φώναζε «με έκαψαν»


 

Στο νοσοκομείο διασωληνωμένος βρίσκεται ένας 40χρονος με σοβαρά εγκαύματα σε όλο του το σώμα.

Σύμφωνα με το thenewspaper.gr, εντοπίστηκε από διερχόμενους οδηγούς στον παράδρομο της Εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας, σφαδάζοντας από τους πόνους και μεταφέρθηκε άμεσα στα επείγοντα του νοσοκομείου Βόλου.

Το όχημα του θύματος ήταν άθικτο και δεν υπήρχε κάποια ένδειξη για εστία φωτιάς, με αποτέλεσμα να μην κληθεί στο σημείο η Πυροσβεστική για να την σβήσει.

«Βγήκε από το αυτοκίνητο φορώντας μόνο τα παπούτσια και φώναζε "με έκαψαν"», λέει αυτόπτης μάρτυρας

«Είδα ένα όχημα να έρχεται από πίσω μου. Μου έκλεισε τον δρόμο και σταμάτησε μπροστά από το αυτοκίνητό μου. Κατέβηκε ένας άνδρας γύρω στα 40, γυμνός. Φορούσε μόνο τα παπούτσια του. Φώναζε σε εμάς που σταματήσαμε για να βοηθήσουμε "βοήθεια, με έκαψαν, με έκαψαν, κάηκα", ενώ ζητούσε επίμονα να του δώσουμε νερό. Δεν του δώσαμε επειδή δεν ξέραμε αν θα του κάνει κακό. Είχε τα χέρια του ανοιχτά γιατί πονούσε.

Πονούσε πολύ. Είμαι σοκαρισμένη. Ένας κύριος που ακολουθούσε, μας είπε ότι τον είδε από τα ΣΕΑ Αερινού να κορνάρει και να τρέχει με υψηλή ταχύτητα. Πήρα την αστυνομία και το ΕΚΑΒ για να έρθουν να τον σώσουν. Δεν έλεγε κάτι στους διασώστες. Μόνο ότι τον έκαψαν», σημείωσε η γυναίκα.

Γιατροί και νοσηλευτές έσπευσαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες, ενώ ήταν εξαρχής σαφές πως ο 40χρονος άνδρας από τη Λάρισα έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα σχεδόν σ’ όλο του το σώμα.

Διασωληνώθηκε αμέσως για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ειδική μονάδα εγκαυμάτων, στο Γενικό Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.