Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

19 Σεπτεμβρίου το ειδικό δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο - Τουλουπάκη

 


Η δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, από τον οποίο έπαιρνε και εκτελούσε εντολές, και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη προσδιορίστηκε να ξεκινήσει στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών την 19η Σεπτεμβρίου 2022.

Η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου, από το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, είναι ομόφωνη για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, που αφορά την μη αποστολή στη Βουλή των καταγγελιών-μηνύσεων τριών βουλευτών του ΚΙΝΑΛ -ΠΑΣΟΚ (το 2017) για τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουπλή και τον τότε υφυπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό για μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015.

Παράλληλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος, παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος κατ΄ εξακολούθηση, για πιέσεις και παρεμβάσεις που φέρεται ότι άσκησε σε τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς

Για την παράλειψη της μη αποστολής του «φακέλου Κουρουπλή» στην Βουλή παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο και η εισαγγελέας Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας. 



Μητσοτάκης: Ντροπή για τους “πυροσβέστες της ξαπλώστρας”


 

Ξεκάθαρος και σοβαρός όπως πάντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε το υπουργικό συμβούλιο με αναφορές στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών για την κατάσβεση των πυρκαγιών 

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους «πυροσβέστες της ξαπλώστρας», που ισχυρίζονται ότι οι φωτιές σβήνουν από μόνες τους, να δείχνουν μεγαλύτερο σεβασμό στις προσπάθειες των πυροσβεστών που δεν κοιμούνται νύχτες ολόκληρες προσπαθώντας να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι θα διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για εμπρησμούς.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους μαχητές της πρώτης γραμμής που σβήνουν καθημερινά πάνω από 50 φωτιές κατά μέσο όρο.

“Έχουμε ακόμη μπροστά μας δύσκολες μέρες με τις φωτιές”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι θα ενισχυθούν οι άνεμοι και θα πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να είναι σε επιφυλακή.




Κάποιος να πει στην Bild ότι πρέπει να σέβεται την Ελλάδα και να προσέχει τι γράφει


 

Στο στόχαστρο της Bild υποκινούμενα, μπήκε το ελληνικό πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» που αφορά στην για την επιδότηση ως και 50% της αντικατάστασης ενεργοβόρων οικιακών συσκευών  για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η Γερμανική εφημερίδα νομίζοντας ότι ζούμε σε εποχές ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί αν γράφει και να λέει ότι θέλει, προβάλει ως «επιχείρημα» ότι πρόκειται για κοινοτικά χρήματα για να καταλήξει χωρίς ίχνος ντροπής και σεβασμού, κατά το πρότυπο της εποχής των Μνημονίων, ότι δήθεν οι Γερμανοί φορολογούμενοι πληρώνουν για να αλλάξουν τα ψυγεία στα ελληνικά σπίτια. 

Το καραγκιοζιλίκι της Γερμανικής εφημερίδας είναι μόνο για γέλια, η Ελλάδα έχει μια σταθερή πορεία τα τελευταία χρόνια, και σίγουρα δεν θα ανέχεται την κάθε τελειωμένη Γερμανική εφημερίδα να προσπαθεί να πλήξει την εικόνα της χώρας μας, υπέρ των στριμωγμένων Γερμανών.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle με τον γελίο και προκλητικό τίτλο «Λεφτά Γερμανών φορολογουμένων για ελληνικά ψυγεία» αναφέρεται η εφημερίδα στις επιδοτήσεις στην Ελλάδα για αλλαγή ηλεκτρικών συσκευών που φθάνουν μέχρι και 50% της αξίας τους και γράφει: «Ο προϋπολογισμός για αυτό (150 εκατ. ευρώ) προέρχεται από την ΕΕ που σημαίνει ότι και η Γερμανία πληρώνει. «Είναι ένας αμφίβολος τρόπος να ξοδέψεις χρήματα άλλων κρατών-μελών, τα οποία προφανώς έχουν τα ίδια προβλήματα», επικρίνει η Γιάνα Σίμκε, ειδικός σε θέματα οικονομίας από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.

Και συμπληρώνει πως: «Θα ήταν πιο λογικό να επενδύσουμε σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας αντί σε ψυγεία και κλιματιστικά. Με αυτά δεν θα ξεπεραστούν οι αιτίες της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης».

Χωρίς να γνωρίζει τον σχεδιασμό της Ελλάδας και της Ελληνική κυβέρνησης, η γελία Γερμανική εφημερίδα αναφέρει πώς «Θα ήταν πιο λογικό να επενδύσουμε σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας αντί σε ψυγεία καταψύκτες και κλιματιστικά. Με αυτά δεν θα ξεπεραστούν οι αιτίες της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. Το γενναιόδωρο πρόγραμμα επιδότησης της ελληνικής κυβέρνηση έχει ως δικαιολογία το γεγονός ότι η εξοικονόμηση ενέργειας αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κατά συνέπεια στην προστασία του κλίματος».

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα και δείχνοντας ότι το δημοσίευμα είναι υποκινούμενο, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται για το κλίμα, αλλά για τις προσεχείς εκλογές, κάνοντας αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόθεσή του να προχωρήσει σε εκλογές την προσεχή άνοιξη, με τη λήξη της τετραετίας της διακυβέρνησής του.

«Με ένα καινούργιο ψυγείο στο σπίτι, η δημοτικότητα του κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας, θα πρέπει σίγουρα να ενισχυθεί» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα “Bild” που δεν λαμβάνει κανένας υπόψη τις αθλιότητες της.



Παρασκευή μεσημέρι η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για τις καταγγελίες Ανδρουλάκη

 


Την Παρασκευή το μεσημέρι στις 14:00 θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μετά τις καταγγελίες του, Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιτροπή θα κληθούν ο διοικητής της ΕΥΠ και ο επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Απορρήτου Επικοινωνιών. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν οι υπουργοί Γιώργος Γεραπετρίτης και Κυριάκος Πιερακάκης.




Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του "τοξοβόλου" Γιάννη Μιχαηλίδη

 


«Όχι» στην υπό όρους αποφυλάκιση του Γιάννη Μιχαηλίδη, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας, αγνοώντας και σωστά, τις απειλές, τους εκρηκτικούς μηχανισμούς στα δικαστήρια, και την πίεση από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρνητική ήταν η Απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας, στην έφεση που άσκησε ο έγκλειστος στις Φυλακές Μαλανδρίνου και από τις 15/6 νοσηλευόμενος στο ΓΝ Λαμίας, αντιεξουσιαστής Γιάννης Μιχαηλίδης, κατά της απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Άμφισσας, που του αρνήθηκε την υφ’ όρους αποφυλάκισή του.

Σύμφωνα με το lamiareport, το Συμβούλιο συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα, εξετάζοντας μεταξύ άλλων αιτημάτων και αυτό του «τοξοβόλου του Συντάγματος».




Ο πρωθυπουργός ζήτησε να συγκληθεί η επιτροπή της Βουλής για να διαλευκανθούν οι καταγγελίες Ανδρουλάκη


 

Αμεση σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να διαλευκανθεί απόλυτα και γρήγορα η καταγγελία Ανδρουλάκη για το κινητό του, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας αναφέρθηκε στην ανάγκη να διαλευκανθεί απόλυτα και γρήγορα η υπόθεση με την μηνυτήρια αναφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη. 

Παράλληλα, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το ταχύτερο δυνατόν, ακόμη και αύριο.



Ο ΣΥΡΙΖΑ παρασύρει το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια του να αποπροσανατολίσει για υποκλοπές

 


Μέχρι και ο Γιάνης Βαρουφάκης αφήνει αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο αφορά την υπόθεση της παραλίγο υποκλοπής του τηλεφώνου Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, με ανάρτησή του προκαλεί μείζονα ερωτηματικά για τη στάση και τους πραγματικούς σκοπούς του ΣΥΡΙΖΑ: «Πράγματι, τέτοιες καταγγελίες παρακολουθήσεων απαιτούν απάντηση από επίσημα χείλη. Είναι μια θλιβερή πρακτική που τη γνωρίζω καλύτερα απ’ όσο θα ήθελα. Οπως έχω δηλώσει δημόσια, τα αποδεικτικά στοιχεία παρακολούθησης του δικού μου τηλεφώνου είναι πέραν αμφισβήτησης».

Όπως και να το δεις ένοχος για την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ήταν το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που το ενδιέφεραν οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, και συγκεκριμένος υποψήφιος με τον οποίο είχε κανονίσει "αρραβώνα" συγκυβέρνησης.

Καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι και άλλοι ευρωβουλευτές, πολιτικών κομμάτων της Ευρώπης είχαν πέσει θύματα υποκλοπών και το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Αυτό που κάνει εντύπωση χωρίς να αμφισβητεί κανένας ότι η καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη πως τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ήταν ευρωβουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αποπειράθηκαν να παρακολουθήσουν το κινητό του τηλέφωνο, είναι το γιατί τον Ανδρουλάκη; Ποιος είχε συμφέρον; Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί κανένας άλλος δεν θέλει και δεν ήθελε να ασχοληθεί με τον Ανδρουλάκη.

Όπως και να έχει, είναι μία πολύ σοβαρή καταγγελία που πρέπει να διερευνηθεί πλήρως, αυτό είπε άλλωστε από την πρώτη στιγμή τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να εργαλειοποιήσει την καταγγελία του Ανδρουλάκη, για να κάνει αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι ένοχος θα ήταν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας, τον Μητσοτάκη δεν τον ενδιέφερε και δεν τον ενδιαφέρει ο Ανδρουλάκης.

Είναι τόσο φαιδρό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να πείσει ότι «ο Μητσοτάκης κάνει υποκλοπές», και στην παγίδα ψεύδους και παραπληροφόρησης πέφτει και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ που λέει εμμέσως το ίδιο πράγμα αντί να δείξει σοβαρότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φαιδρός, αυτό είναι γνωστό και δεν έχει κανένα πρόβλημα να το κάνει και αυτό για να ξεφτιλιστεί και να αποπροσανατολήσει, το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ γιατί πέφτει σε τέτοια παγίδα; 

Γιατί το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ δεν κάνει την διαφορά δείχνοντας σοβαρότητα; 

Τελικά μήπως ο στόχος ήταν να υπάρξει ένα αφήγημα για να επιβιώσει πολιτικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, που δεν δείχνει ικανότητα σοβαρής αντιπολίτευσης;

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ευρωβουλευτές από άλλες χώρες διαβεβαιώνουν ότι η παρακολούθηση τηλεφώνων είναι μείζον πρόβλημα με ευρωπαϊκή διάσταση εδώ και χρόνια, αλλά για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, πέφτει στην παγίδα ΣΥΡΙΖΑ, να κατηγορήσουμε τον Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ζήτησε χθες τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα που προέκυψε και το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη κατηγορεί την κυβέρνηση για υποκλοπές, ενώ ένοχος μέχρι στιγμής φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, το μοναδικό κόμμα που είχε συμφέρον να παρακολουθήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Δημήτρης Μάντζος ζήτησε από κυβέρνηση και Δικαιοσύνη «να συμβάλουν αποφασιστικά και ενεργά στη διαλεύκανση αυτής της σκοτεινής υπόθεσης», για να γίνει ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «σκοτεινές δυνάμεις που επιχειρούν να κρατήσουν όμηρο τη Δημοκρατία μας» και όταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει ότι η απόπειρα παραβίασης στο κινητό τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη έγινε στην Ελλάδα, απάντησε «είναι δεδομένο». 

Το σήριαλ θα συνεχιστεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεφτιλίζεται εκτοξεύοντας φαιδρές καταγγελίες, μήπως έχουμε και αποκαλύψεις που θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ, σε δύσκολη θέση ακόμα μία φορά, και το ΠΑΣΟΚ αντί να κάνει την διαφορά αντιμετωπίζοντας το θέμα με σοβαρότητα, θα παρασύρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας κακό στα ποσοστά του και στο πολιτικό μέλλον του Νίκου Ανδρουλάκη. 



Ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό


 

Στο κινητό τηλέφωνο μεταφέρονται το δίπλωμα οδήγησης και η αστυνομική ταυτότητα, μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet, που παρουσιάστηκε επίσημα χθες από τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εφαρμογή, που θα είναι σταδιακά διαθέσιμη ανάλογα με τον ληγοντα του ΑΦΜ, θα δημιουργεί, θα αποθηκεύει και θα ελέγχει τη γνησιότητα των ψηφιακών αντιγράφων της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης.

Τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της χώρας, με μόνη εξαίρεση τα διεθνή ταξίδια. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το κινητό τους για οποιαδήποτε συναλλαγή τους εντός Ελλάδας, όπως ακριβώς χρησιμοποιούσαν ως τώρα την αστυνομική τους ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής τους.


Επιπλέον, μέσα από την εφαρμογή αποκτούν τη δυνατότητα να υπογράφουν ψηφιακά έγγραφα ακόμα πιο εύκολα, γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια, μέσω του docs.gov.gr.

Εγκατάσταση εφαρμογής και αυθεντικοποίηση πολιτών

Το Gov.gr Wallet είναι ήδη διαθέσιμο στα app stores των λογισμικών iOS και Android και η χρήση του θα είναι δυνατή τμηματικά σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο στον ΑΦΜ του πολίτη αρχής γενομένης σήμερα από τον αριθμό 1, την Πέμπτη το 2 κ.ο.κ.. Εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή μέσω της σελίδας wallet.gov.gr. Για την ασφαλή πρόσβαση στην εφαρμογή, η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet και κατόπιν με την καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ανήκει επιβεβαιωμένα στον πολίτη. Για τον σκοπό αυτό ο πολίτης θα πρέπει πριν εισέλθει στην εφαρμογή:

• είτε να έχει καταχωρίσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) μέσω του notify.gov.gr,

• είτε να έχει βεβαιώσει ψηφιακά την υπογραφή του μέσω του gov.gr (Υπεύθυνη Δήλωση, Εξουσιοδότηση, Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου, Ιδιωτικό Συμφωνητικό).

Αφού αυθεντικοποιηθεί, ο πολίτης καλείται να δώσει άδεια για να λαμβάνει ειδοποιήσεις από την εφαρμογή, οι οποίες είναι απαραίτητες για την λειτουργία της λόγω του μηχανισμού συγκατάθεσης σε περίπτωση επαλήθευσης ενός ψηφιακού εγγράφου. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ενεργοποίηση της δυνατότητας εύκολης πρόσβασης (quick login), η οποία παρέχεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές κάθε συσκευής.

Δημιουργία και αποθήκευση αντιγράφων

Αφού εισέλθει στο περιβάλλον της εφαρμογής, ο πολίτης μπορεί με ελάχιστα κλικ να δημιουργήσει και να αποθηκεύσει το ψηφιακό αντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας ή/και του διπλώματος οδήγησης του. Αρχικά επιλέγει ποιο έγγραφο θέλει να εκδώσει και κατόπιν λαμβάνει με SMS έναν κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password) τον οποίο και εισάγει στην εφαρμογή. Αμέσως μετά, το έγγραφο δημιουργείται και αποθηκεύεται στην εφαρμογή και στο wallet του κινητού τηλεφώνου. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται εκ νέου για κάθε νέα έκδοση αντιγράφου.

Στοιχεία ψηφιακών αντιγράφων και επαλήθευση γνησιότητας

Τα ψηφιακά αντίγραφα του Gov.gr Wallet περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία που περιέχονται στις αστυνομικές ταυτότητες και τα διπλώματα οδήγησης αντίστοιχα. Ενσωματώνουν, επιπλέον, έναν κωδικό QR και έναν μοναδικό κωδικό εγγράφου, μέσω του οποίου πραγματοποιείται η επαλήθευση γνησιότητάς τους. Ειδικά, αναφορικά με το ψηφιακό αντίγραφο του διπλώματος οδήγησης, η φωτογραφία που θα εμφανίζεται αντλείται από το Μητρώο Δελτίων Αστυνομικών Ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας, συνεπώς θα είναι ίδια με της αστυνομικής ταυτότητας και όχι κατ’ ανάγκη ίδια με εκείνη του διπλώματος οδήγησης.

Η επαλήθευση γνησιότητας κάθε ψηφιακού αντιγράφου γίνεται με τον κωδικό QR του. Μόλις κάποιος σκανάρει τον κωδικό QR ενός πολίτη μέσω της ίδιας εφαρμογής Gov.gr Wallet, ο τελευταίος λαμβάνει ειδοποίηση από την εφαρμογή, προκειμένου να δώσει έγκριση στον ελεγκτή προκειμένου να επαληθεύσει τα στοιχεία του. Αφού ο πολίτης εγκρίνει τον έλεγχο, στην οθόνη της εφαρμογής εμφανίζεται ένας εξαψήφιος κωδικός τον οποίο πρέπει να υπαγορεύσει ή να επιδείξει στον ελεγκτή και εκείνος με τη σειρά του να τον καταχωρίσει στη δική του συσκευή. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε και μόνο τότε τα στοιχεία του ψηφιακού αντιγράφου εμφανίζονται για μία και μόνο φορά στη συσκευή του ελεγκτή, χωρίς τη δυνατότητα αποθήκευσης.

Η δυνατότητα γρήγορης επαλήθευσης

Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να επιλέγει όποτε το επιθυμεί τη λειτουργία γρήγορης επαλήθευσης (quick scan). Μέσω της συγκεκριμένης λειτουργίας, ο πολίτης δίνει ουσιαστικά «προέγκριση» για τον επόμενο και μόνο έλεγχο, εφόσον αυτός πραγματοποιηθεί αποκλειστικά εντός των επόμενων πέντε λεπτών. Επιδεικνύοντας τον quick scan κωδικό QR ο έλεγχος πραγματοποιείται ταχύτερα, καθώς ο ελεγκτής αποκτά απευθείας πρόσβαση στα στοιχεία του πολίτη. Με τον τρόπο αυτό, ο πολίτης μπορεί να εξυπηρετηθεί αμεσότερα, ιδίως σε περιπτώσεις που παρατηρείται συνωστισμός ή που απαιτείται ταχύτητα, όπως π.χ. είσοδος σε συναυλίες, αεροπλάνα κ.α..

Η δυνατότητα υπογραφής εγγράφων στο docs.gov.gr

Τέλος, μέσω του Gov.gr Wallet ο πολίτης μπορεί να υπογράφει ταχύτερα και ασφαλέστερα έγγραφα μέσω του docs.gov.gr. Συγκεκριμένα, εφόσον ο πολίτης έχει εγκαταστήσει στο κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή και έχει αποθηκεύσει την αστυνομική του ταυτότητα, θα μπορεί να επιλέξει και να εγκρίνει την έκδοση ενός ψηφιακού εγγράφου μέσω της εφαρμογής αντί να λάβει με SMS έναν κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password).

Απώλεια ή αντικατάσταση έγχαρτων πιστοποιητικών και απώλεια συσκευής

Εάν ο πολίτης δηλώσει την απώλεια της αστυνομικής του ταυτότητας είτε αυτοπροσώπως σε ένα Αστυνομικό Τμήμα είτε μέσω του gov.gr, τότε αυτόματα και άμεσα οποιοδήποτε ψηφιακό αντίγραφο έχει εκδοθεί ακυρώνεται. Το ίδιο ισχύει και εάν ο πολίτης δηλώσει την απώλεια του διπλώματος οδήγησης σε ένα Αστυνομικό Τμήμα, σε ένα ΚΕΠ ή στη Διεύθυνση Μεταφορών της αρμόδιας Περιφέρειας.

Σε περιπτώσεις που εκδίδεται νέα αστυνομική ταυτότητα ή νέο δίπλωμα οδήγησης για άλλον λόγο πέραν της απώλειας, τότε τα ψηφιακά αντίγραφα των παλαιότερων έγχαρτων πιστοποιητικών ακυρώνονται αυτόματα και πρέπει να εκδοθούν ψηφιακά αντίγραφα των νέων πιστοποιητικών, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία για την αρχική τους έκδοση.

Σε περίπτωση απώλειας της συσκευής όπου είναι αποθηκευμένα τα ψηφιακά αντίγραφα, ο πολίτης μπορεί να ανακαλέσει την ισχύ των αποθηκευμένων ψηφιακών αντιγράφων μέσω της σχετικής υπηρεσίας στο gov.gr.

Η ανάκληση των φυσικών αντιγράφων δεν ακυρώνει τα αντίστοιχα έγχαρτα πιστοποιητικά.

Απαραίτητες διευκρινίσεις

Η έκδοση ψηφιακών αντιγράφων επιτρέπεται μόνο εφόσον ο πολίτης κατέχει νόμιμα το αντίστοιχο έγχαρτο πιστοποιητικό. Ως εκ τούτου, σε περιπτώσεις προσωρινής ή οριστικής ανάκλησης ή κράτησης της αστυνομικής ταυτότητας ή/και του διπλώματος οδήγησης, τα μητρώα που διαλειτουργούν στην εφαρμογή ενημερώνονται αυτόματα, ώστε ο πολίτης να μην εκδίδει, αποθηκεύει ή χρησιμοποιεί τα αντίστοιχα ψηφιακά αντίγραφα.

Προϋπόθεση για τη χρήση του Gov.gr Wallet είναι η εγκατάσταση της εκάστοτε τελευταίας έκδοσης της εφαρμογής.

Επιπλέον, κάθε πολίτης μπορεί να αποθηκεύει τα ψηφιακά αντίγραφα μόνο σε μία συσκευή. Σε περίπτωση που προβεί σε έκδοση και αποθήκευση ψηφιακού αντιγράφου σε δεύτερη συσκευή, τότε τα προηγούμενα ψηφιακά αντίγραφα ανακαλούνται αυτόματα.

Τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν εντός της ελληνικής επικράτειας ακριβώς την ίδια ισχύ με τα αντίστοιχα έγχαρτα πιστοποιητικά. Συνεπώς, από σήμερα οι πολίτες μπορούν να τα επιδεικνύουν αντί για την αστυνομική ταυτότητα ή το δίπλωμα οδήγησης. Κατ’ εξαίρεση, αναφορικά με τις συναλλαγές πολιτών με πιστωτικά ιδρύματα, με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και με παρόχους υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τα ψηφιακά αντίγραφα θα ξεκινήσουν να έχουν ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2022.

Το ψηφιακό αντίγραφο ταυτότητας δεν συνιστά ταξιδιωτικό έγγραφο. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε πτήσεις εσωτερικού, αλλά όχι σε διεθνείς πτήσεις ή σε μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις βρίσκονται στην εφαρμογή και στο wallet.gov.gr. Επιπλέον, οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήματα εξυπηρέτησης και υποστήριξης στο wallet.gov.gr/support.

Επόμενες προσθήκες στην εφαρμογή

Στο μέλλον πρόκειται να προστεθούν στην εφαρμογή περισσότερα έγγραφα, όπως τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας, τα στοιχεία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, το αποτέλεσμα του Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) και η ημερομηνία του επόμενου ελέγχου, τα στοιχεία ασφάλισης κλπ. Περαιτέρω, μελλοντικά θα είναι δυνατή και η αυθεντικοποίηση στο gov.gr μέσω του Gov.gr Wallet.





Ισχυρή ανάκαμψη με έκρηξη επενδύσεων και αύξηση απασχόλησης


 

Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τότε που οι πολίτες έδωσαν την εντολή στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη να αλλάξει την Ελλάδα, να την κάνει κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

 Σε αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση αντιμετώπισε επιτυχώς μεγάλες, απρόσμενες, πολυεπίπεδες κρίσεις. Το δημοσιονομικό κόστος για την αντιμετώπιση της πανδημίας έφτασε στα 43 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για την ενεργειακή κρίση διαθέτουμε συνολικά 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις, έως το τέλος του 2022.  

 Όμως παρά τις πρωτόγνωρες αντιξοότητες, η Κυβέρνηση τιμά την εντολή των πολιτών τηρώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Αυτό αποδεικνύουν οι αριθμοί στα κομβικά πεδία της οικονομίας, του οικογενειακού εισοδήματος, των επενδύσεων και της απασχόλησης.

 Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας

 Το Α.Ε.Π. της χώρας, εν μέσω δυσμενούς περιβάλλοντος, αυξήθηκε κατά 8,3% το 2021, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020.

 Η Ελλάδα, παρά τις αναμενόμενες απώλειες που υφίσταται – όπως, εξάλλου, και ολόκληρη η Ευρώπη – λόγω της ενεργειακής κρίσης, εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023.

 Ενίσχυση εισοδήματος

- Μειώθηκαν οι φόροι και οι εισφορές. Ενδεικτικά:

Ο ΕΝΦΙΑ είναι κατά 34% χαμηλότερος.

Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής έπεσε από το 22% στο 9% και ο φόρος εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 22%.

Ο ΦΠΑ έμεινε χαμηλός στα νησιά, στις μεταφορές και στις συγκοινωνίες, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, σε πολλά προϊόντα, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές, τόσο σημαντικά για τους αγρότες μας.

Οι νέοι μας δεν πληρώνουν πια τέλη κινητής τηλεφωνίας.

Μειώθηκαν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης κατά 3,9 μονάδες τα έτη 2020 και 2021, ενώ από 1η Ιουνίου του 2022 μειώθηκε το ύψος των εισφορών της επικουρικής ασφάλισης από 6,5% σε 6%, ισόποσα για εργοδότες και μισθωτούς. 

Οι παρακρατήσεις και οι προκαταβολές φόρου είναι πλέον οι μισές. Η εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους επαγγελματίες και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ενώ ανακοινώθηκε ότι δεν θα ισχύει και για τους εργαζομένους στο δημόσιο από 01/01/2023. 

- Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, μέσα στο 2022, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 2 φορές, κατά 9,7%, αύξηση που γίνεται μεγαλύτερη αν συνυπολογιστεί η μείωση των εισφορών. Το ποσό του κατώτατου μισθού γίνεται 713 ευρώ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει όλα τα επιδόματα, τα επιδόματα ανεργίας αλλά και συνολικά τη μισθολογική κλίμακα στη χώρα.

 Το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών - παρά τις αναμενόμενες, λόγω της ενεργειακής κρίσης απώλειες το 4ο τρίμηνο - παρουσίασε σημαντική αύξηση, κατά 3,7 δισ. ευρώ το 2021 σε σχέση με το 2019. Το συνολικό ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα το 2021 είναι το υψηλότερο από το 2013. Την ίδια στιγμή οι καταθέσεις των πολιτών έχουν σημειώσει αύξηση κατά 37 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021.

 Επενδύσεις

 Με ισχυρά κίνητρα και με καθημερινές μάχες με το τέρας της γραφειοκρατίας, πετύχαμε μια έκρηξη επενδύσεων.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα εμφανίζεται πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στις επενδύσεις για την τριετία 2021 – 2023, με διψήφια άνοδο των επενδύσεων και για το 2022 (14,7%).

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις πέρυσι έφτασαν τα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας υψηλό 20ετίας, ενώ παγκόσμιοι κολοσσοί όπως, η Microsoft, η Amazon Web Services, η Pfizer, η Cisco, η Digital Realty, η TeamViewer, η Meta-Facebook εμπιστεύονται την Ελλάδα και το μέλλον της. Αυτή η έκρηξη της επιχειρηματικότητας σημαίνει νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Δεν είναι τυχαίο που περίπου το 15% των προσλήψεων στους μεγάλους αυτούς τεχνολογικούς κολοσσούς είναι από νέες και νέους που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Υλοποιούνται 43 στρατηγικές επενδύσεις, 30 έργα ΣΔΙΤ, ύψους σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0», έχουν ενταχθεί 230 έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 10,2 δισ. ευρώ. 

 Απασχόληση

Η ανεργία στην Ελλάδα έχει μειωθεί – σε ετήσια βάση – κατά 4,8% από το 2019, και συνεχίζει να συρρικνώνεται. Έχουμε σήμερα τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας που είχαμε εδώ και 12 χρόνια.

Για πρώτη φορά ξεπεράσαμε τα 4,1 εκατομμύρια απασχολούμενων. Τον Μάρτιο του 2022, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.187.657 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 523.963 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021.

Τον Ιούνιο του 2022 οι προσλήψεις ήταν περισσότερες από τις αποχωρήσεις κατά 19.113 θέσεις εργασίας. Ενώ και το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων το πρώτου εξαμήνου του έτους ήταν θετικό κατά 267.192 θέσεις εργασίας. Συνεπώς έχουν προστεθεί περισσότερες από 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην οικονομία, σε συνθήκες πανδημίας και διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

 Η μείωση της ανεργίας που έχει επιτευχθεί είναι σημαντική, αλλά όχι αρκετή. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση, όχι μόνο συνεχίζει αλλά και εντείνει την προσπάθειά της, προωθώντας νέες μεταρρυθμίσεις και αναπτύσσοντας πρόσθετες δράσεις με κοινωνικό πρόσημο. Στην κατεύθυνση αυτή: 

- Ο νόμος «Δουλειές Ξανά»:

Θεσπίζει για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας, ίσο με το 50% του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

Προβλέπει, επίσης την καταβολή μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης, ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Δίνει προπάντων έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση της κατάρτισης και τη σύνδεσή της με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. 

- Ο μοχλός της ενεργητικής πολιτικής κατά της ανεργίας παραμένει ο τέως Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, μετονομασθείς πια σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, με τα πολύπλευρα προγράμματά του. Ήταν αυτά μέσα από τα οποία, σε τρία χρόνια άνοιξαν και ανοίγουν 136.000 νέες θέσεις εργασίας.


- Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου  το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» το οποίο απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία. Η επιδότηση που χορηγείται στους εργαζόμενους  και τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα,  αυξήθηκε στα 3.600 ευρώ για κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας. Τα 1.800 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο, επιμεριζόμενα σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους του και τα υπόλοιπα απευθείας στον εργοδότη. 

- Επιπλέον μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα δαπανηθεί ποσό που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες σε 500.000 ωφελούμενους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Ήδη άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για 80.000 ανέργους προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων. Το φθινόπωρο θα ακολουθήσει δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που θα αφορά στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων 150.000 εργαζομένων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

 Ακόμη και η πιο δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει νόημα αν δεν είναι συμπεριληπτική, δηλαδή να περιλαμβάνει όλους τους πολίτες και ταυτόχρονα βιώσιμη, με σεβασμό στον πεπερασμένο χαρακτήρα των οικονομικών και φυσικών πόρων που δεν είναι ανεξάντλητοι. 

 Η πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχει αποτελέσματα στην προσπάθεια μείωσης των ανισοτήτων. Συγκεκριμένα:

Το 2020 καταγράφηκε πτωτική πορεία της φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις στο 17,7%, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 11 ετών.

 Τη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων στα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα στο 5,23% το 2020, το χαμηλότερο από το 2010.

 Τη μείωση του ποσοστού διαβιούντων σε ακατάλληλα σπίτια -ακόμα και εντός της κρίσης από 17,1% το 2010 μειώθηκε σε 12,5% το 2020.

 Δραστικός περιορισμός της πρόωρης εγκατάλειψης της εκπαίδευσης - από 13,5% το 2010, το ποσοστό των ανθρώπων 18-24 ετών που εγκαταλείπει πρόωρα την εκπαίδευση και την κατάρτιση μειώθηκε σε 3,8% το 2020, έτος κατά το οποίο η Ελλάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Υπερτριπλασιάστηκε η συμμετοχή γυναικών σε θέσεις μελών ΔΣ - από 6,2% το 2010 ανήλθε σε 19,6% το 2021- και σε διευθυντικές θέσεις από 7,9% το 2012 ανήλθε το ποσοστό σε 20,2% το 2021.

 Υπερδιπλασιασμός του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην κατανάλωση ενέργειας -μετακινήσεις, ηλεκτρισμό και ψύξη-θέρμανση, από 10,1% το 2010, ανήλθε σε 21,7% το 2020.

 Συνολική μείωση στην έκλυση αερίων του θερμοκηπίου και περιορισμό στην ένταση εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου ανά μονάδα ενέργειας που καταναλώνεται και ταυτόχρονα μικρή αλλά σταθερή πτώση της έκθεσης σε ατμοσφαιρική ρύπανση σωματιδίων μεταξύ 2010-2019.

 Εξυπακούεται πως η χώρα μας έχει ακόμη δρόμο να διανύσει μέχρι τη σύγκλιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όμως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες, δείχνει την πρόοδο σε σχέση με το 2018.

 



Σχέδιο Δράσης για τη Βιομηχανία προϋπολογισμού 2,1 δις ευρώ

 



Ολοκληρώθηκε η  κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής  για τη Βιομηχανία με 43 παρεμβάσεις (εθνικές πρωτοβουλίες, εμβληματικά έργα, προγράμματα και δράσεις), συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας. Στόχοι της Στρατηγικής αυτής είναι:

Η αύξηση της συνδρομής της βιομηχανίας στο Α.Ε.Π. έως 13% εντός πενταετίας και έως 15% έως το 2030, έναντι 10,7% που είναι σήμερα.

Η αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων ως ποσοστό του Α.Ε.Π. έως 15% εντός πενταετίας, έναντι  9,2% που είναι σήμερα.

Η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης έως 12% το 2027, έναντι 8,2% σήμερα.

Η Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής της χώρας μας για την επόμενη δεκαετία, ώστε να υλοποιηθούν δράσεις και μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην βιομηχανία, αλλά και εμβληματικά έργα και εθνικές πρωτοβουλίες που θα μετασχηματίσουν το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας.

Το Σχέδιο Δράσης, εκτός από οδηγός για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, θα λειτουργήσει και ως εργαλείο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, οι οποίοι πλέον ανέρχονται όσον αφορά στην βιομηχανία σε παραπάνω από 3.5 δισ. για την επόμενη πενταετία, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του Αναπτυξιακού Νόμου και του νέου ΕΣΠΑ-ΕΠΑνΕΚ 2021-2027.




Αυξήθηκε κατά 3,8% το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το πρώτο τρίμηνο του 2022

 



Το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το πρώτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- κατά 3,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Εμφανίζεται μάλιστα, υψηλότερο, από όλα τα αντίστοιχα πρώτα τρίμηνα της τελευταίας δεκαετίας. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η οικονομική πολιτική που υλοποιεί η Κυβέρνηση, με κύριους άξονες τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση της απασχόλησης, σε συνδυασμό με το πλέγμα μέτρων στήριξης που έχει λάβει κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων εξωγενών κρίσεων, συμβάλλουν σημαντικά στη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και στο περιορισμό των απωλειών, που οι αυξήσεις  στις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών.



Ρεκόρ εξαμήνου από τον e-ΕΦΚΑ στην έκδοση νέων συντάξεων

 


Ρεκόρ εξαμήνου στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 και μείωση κατά 89% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους, κατέγραψε ο e-ΕΦΚΑ, όπως αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση «ΑΤΛΑΣ» Ιουνίου. Συγκεκριμένα:

Οι νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 138.946. Πρόκειται για αύξηση 30% σε σχέση με το 2021, 113% σε σχέση με το 2020 και 123% σε σχέση με το 2019. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 εκδόθηκαν 15.000 περισσότερες συντάξεις από όσες εκδόθηκαν ολόκληρο το 2019 (εκδόθηκαν συνολικά 123.324 συνταξιοδοτικές αποφάσεις).

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στους συνταξιούχους τον Ιούνιο ανέρχονταν 78 εκατ. ευρώ έναντι 705 εκατ. ευρώ το 2020. Είναι δηλαδή μειωμένες κατά 89% έναντι του 2020 και 80% σε σχέση με τον Ιούνιο 2021.

Η πρόοδος αυτή δεν έγινε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της σημαντικής δουλειάς που γίνεται από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ αλλά και μιας σειράς πολιτικών, εργαλείων και ψηφιακών υποδομών που υλοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και που πλέον αποδίδουν καρπούς.



Εδραιώνεται η στρατηγική σχέση Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας


 

Σημαντικές διμερείς συμφωνίες υπογράφηκαν χθες κατά την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Πρίγκιπα-Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud και αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Συνιστούν ένα ακόμη βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη στενών διμερών σχέσεων και τη διεύρυνση της δυναμικά αναπτυσσόμενης ελληνο-σαουδαραβικής συνεργασίας, το οποίο είχε επιβεβαιωθεί και κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021. Στη χθεσινή συνάντηση:

Θεσμοθετήθηκε επίσημα με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, η σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας (ΑΣΣΣ) των δύο χωρών, η οποία εδραιώνει την στρατηγική σχέση τους και την συστηματική προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Υπογράφηκαν επίσης συμφωνίες που αφορούν την ενέργεια, τη στρατιωτική συνεργασία, τις διμερείς επενδύσεις, την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, την υγεία, την καταπολέμηση του εγκλήματος, τον πολιτισμό και αθλητισμό, την τεχνική συνεργασία στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας, τη συνεργασία στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων.

Υπογράφηκε από τους εκπροσώπους των εταιρειών Mena Hub (STC), TTSA, Δ.Ε.Η. και CYTA η συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor (EMC).

Ο Πρωθυπουργός ανάμεσα στα άλλα:


Υπογράμμισε τη σημασία του έργου του ECM, καθώς θα καταστήσει τη χώρα μας πύλη εισόδου δεδομένων προς την Ε.Ε., διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Παρουσίασε στον Πρίγκιπα-Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος που συνδέει την ευρύτερη περιοχή με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Επισήμανε τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα στις τουριστικές υποδομές, την αγορά ακινήτων, τις ναυτιλιακές μεταφορές και τον τομέα των logistics, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες στις λιμενικές υποδομές και το δίκτυο χερσαίων μεταφορών μέσω της  Αλεξανδρούπολης.

Από την πλευρά του ο Διάδοχος του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε:


«Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ιστορική και πιστεύω ότι έχουμε ιστορικές ευκαιρίες, πολλές από τις οποίες πρόκειται να οριστικοποιήσουμε σήμερα.

Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Μας απασχολεί επίσης το υδρογόνο και πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη, πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες.

Εργαζόμαστε επίσης για τη διασύνδεση του δικτύου τηλεπικοινωνιών.

Έχουμε πλούσια ατζέντα: Επενδύσεις, εμπόριο, οικονομική ατζέντα, πολιτική ατζέντα, ασφάλεια.

Σας υπόσχομαι ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια. Έχουμε πολλά ζητήματα που θα αλλάξουν τα δεδομένα και για τις δύο χώρες μας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή».



Η Ελλάδα πέτυχε την εξαίρεση που ζητούσε για τον υπολογισμό της μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου

 



Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, όπως ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία της ΕΕ.

Υπό την πίεση των χωρών του Νότου, η πρόταση της Κομισιόν για 15% μείωση της κατανάλωσης και στις 27 χώρες  αναθεωρήθηκε σε δύο κρίσιμα σημεία:

Πρώτον, το Συμβούλιο των 27 της ΕΕ και όχι πλέον η Επιτροπή θα αποφασίζει για τυχόν δεσμευτικούς στόχους.

Δεύτερον, ο στόχος μείωσης κατά  15% θα προσαρμοστεί σε κάθε χώρα, ανάλογα με την ιδιαίτερη κατάσταση κάθε κράτους μέλους, χάρη σε μια σειρά εξαιρέσεων, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη το επίπεδο αποθήκευσης που επιτεύχθηκε και τη δυνατότητα εξαγωγής του φυσικού αερίου που εξοικονομείται σε άλλες χώρες. Κατά παρέκκλιση, λοιπόν, η μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου μπορεί να περιοριστεί  από -15% σε -7%. Η υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης κατά 8 μονάδες ενεργοποιείται «υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη θα αποδείξουν ότι η διασύνδεσή τους με άλλα κράτη μέλη στην τεχνική ικανότητα εξαγωγής σε σύγκριση με την ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου το 2021, είναι μικρότερη από 50%.

Η συμφωνία του Συμβουλίου Ενέργειας προβλέπει ότι «τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να ζητήσουν παρέκκλιση εάν έχουν υπερβεί τους στόχους τους για πλήρωση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, εάν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αέριο ως πρώτη ύλη για κρίσιμες βιομηχανίες ή εάν η κατανάλωση αερίου τους έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 8% το τελευταίο έτος σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Οι προτάσεις και τα κέρδη της Ελλάδας

Η ελληνική πλευρά ζήτησε και πέτυχε να περιληφθεί στο κείμενο η πρόβλεψη που, κατ’ εξαίρεση στο άρθρο 2 και στο άρθρο 5, επιτρέπει τον υπολογισμό της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου σε σχέση, όχι με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, αλλά συγκρινόμενο με την προηγούμενη χρονιά. 

Επιπλέον, η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, πέτυχαν να συμπεριληφθεί διάταξη με την οποία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μπορούν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό οι ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος.

Παράλληλα, στην αιτιολογική σκέψη γίνεται σαφής αναφορά στη διερεύνηση – από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής – της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών στο φυσικό αέριο (gas price caps), για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είχε προτείνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε προηγούμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο αρχηγών.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, η ελληνική πλευρά υπέβαλε πρόταση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Με την εφαρμογή αυτού του μοντέλου, διασφαλίζονται προσιτές τιμές ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Κύπρος στήριξαν την πρόταση της Ελλάδας για να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Ενέργειας παρουσίασε στους ομολόγους του την πρόταση που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός εθελοντικού μηχανισμού, μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.