Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Μετακινούνται εκτάκτως οι διοικητές του Τμήματος Ανθρωποκτονιών και του Τμήματος Εκβιαστών

 



Μετακινούνται, εκτάκτως, λοιπόν, με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, τρεις ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. από νευραλγικές θέσεις όπου υπηρετούσαν.

Συγκεκριμένα απομακρύνεται από τη θέση ο διοικητής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, ο υποδιοικητής, καθώς και ο επικεφαλής του τμήματος Εκβιαστών. Είχαν χειριστεί κρίσιμες υποθέσεις, ειδικά με τα συμβόλαια θανάτου, την κατάσταση που επικρατεί στην νύχτα, την υπόθεση του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά και του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα.

Από την ηγεσία της αστυνομίας παρατηρήθηκε δυστοκία σε ότι έχει να κάνει με την διαχείριση υποθέσεων, ειδικά των συμβολαίων θανάτου και για αυτό πάρθηκε η απόφαση για αλλαγές, ώστε να γίνουν οι δύο υπηρεσίες αποτελεσματικότερες.

Ο τμηματάρχης του Ανθρωποκτονιών, Κωνσταντίνος Χασιώτης και ο αναπληρωτής της υπηρεσίας Θεόδωρος Θεοδώρου όπως και ο τμηματάρχης του Εκβιαστών, Νίκος Νταβαρίνος.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο μέχρι πρότινος διοικητής του τμήματος εκβιαστών μετακινείται στο τμήμα Μεταγωγών ενώ ο διοικητής του τμήματος ανθρωποκτονιών και ο αναπληρωτής του τμήματος, σε υπηρεσίες του Αρχηγείου.



Εξαρθρώθηκε «σκληρή» συμμορία ανηλίκων που λήστευαν στα νότια προάστια


 

Στην εξάρθρωση πολυμελούς συμμορίας, κυρίως ανηλίκων, που κατηγορείται ότι διέπραττε συστηματικά κλοπές στην περιοχή της Ακρόπολης αλλά στα νότια προάστια, προχώρησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 27 ατόμων, εκ των οποίων 18 είναι ανήλικοι. Σημειώνεται, ότι οι 4 από τους κατηγορούμενους ήδη είναι φυλακισμένοι.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ :

Πολυμελής συμμορία, με μέλη ανήλικα κυρίως άτομα, που διέπρατταν συστηματικά κλοπές και ληστείες, κυρίως στην περιοχή της Ακρόπολης αλλά και σε Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη και Παλαιό Φάληρο, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 27 ατόμων, εκ των οποίων 18 είναι ανήλικοι. Σημειώνεται ότι 4 εκ των ανωτέρω κατηγορουμένων είναι ήδη έγκλειστοι Καταστημάτων Κράτησης.

Για την αποδόμηση της συμμορίας, πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 5-5-2022, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 13 μέλη της, από τα οποία οι 10 είναι ανήλικοι.

Επιπρόσθετα συνελήφθη και έτερος ανήλικος για απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου.

Για την εξάρθρωση της συμμορίας, προηγήθηκε πολύμηνη ενδελεχής έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας αποκαλύφθηκε η δράση της, τουλάχιστον από τα μέσα του έτους 2021 και ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της.

Όπως διαπιστώθηκε, η δράση της συμμορίας ήταν συνεχής, τα μέλη της κυρίως ανήλικοι (ημεδαποί και αλλοδαποί), με εναλλαγή της σύνθεσής της κάθε φορά και διέπρατταν:

· ληστείες κυρίως στην περιοχή της Ακρόπολης σε βάρος πεζών και κατά προτίμηση ανηλίκων και

· κλοπές από πολίτες, τουρίστες, αυτοκίνητα, καταστήματα και οικίες, κυρίως στα βραχάκια της Ακρόπολης αλλά και στις περιοχές της Καλλιθέας της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου.

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάπραξη των ληστειών, χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερη σκληρότητα και αφαιρούσαν με χρήση σωματικής βίας και απειλή μαχαιριού, σε όλες τις περιπτώσεις, αντικείμενα από τα θύματά τους.

Μετά τη διάπραξη των ληστειών και των κλοπών, προέβαιναν στην άμεση διάθεση των κλοπιμαίων σε κλεπταποδόχους.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν:

13 περιπτώσεις ληστειών και

31 περιπτώσεις κλοπών

Επιπρόσθετα, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι έχουν συλληφθεί κατ’ επανάληψη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για την τέλεση παρόμοιων αδικημάτων.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή Ανηλίκων.



Αρχειοθετήθηκε η υπόθεση με τις «φακές» του ΚΕΕΛΠΝΟ που έλεγε «σκάνδαλο» ο Πολάκης

 


Στο αρχείο μπήκε η υπόθεση με τις «φακές» του ΚΕΕΛΠΝΟ μετά από σχετική πράξη την οποία εξέδωσε η εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος. 

Για την συγκεκριμένη υπόθεση ο πρώην εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλής είχε δεχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα πολεμική κριτική από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας και ακροαριστερό τραμπούκο του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη.

Η δικαστική διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης στο ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκίνησε μετά από τις δημόσιες καταγγελίες του ακροαριστερού τραμπούκου Παύλου Πολάκη, περί δήθεν εμπλοκής του Σταμάτη Πουλή σε διαγωνιστικές διαδικασίες, που αφορούσαν την τροφοδοσία της Δομής Οροθετικών του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., καθώς ο ίδιος υπήρξε διοικητικά υπεύθυνος λειτουργίας της. 

Όπως τελικά αποδείχτηκε, ο ακροαριστερός τραμπούκος του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης είχε τελικό στόχο την Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Υγείας  την επίμαχη περίοδο. 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σταμάτης Πουλής:

«H από 15/3/2022 Πράξη Αρχειοθέτησης της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, για την υπόθεση της τροφοδοσίας της δομής των οροθετικών του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι για μένα η δικαίωση ενός μεγάλου αγώνα για να λάμψει η αλήθεια. Και είναι ταυτόχρονα η καταδίκη του παρακράτους του ΣΥΡΙΖΑ που με το ψεύδος, τη σπίλωση και τη συκοφαντία, επιδίωξε συνειδητά την ηθική και πολιτική εξόντωσή μου.

Ο αρχιτέκτονας αυτής της πρωτοφανούς σκευωρίας Παύλος Πολάκης και τα «παλληκάρια της φακής» των δημοσιογραφικών παραμάγαζων που ανέλαβαν εργολαβικά να ρίξουν τόνους λάσπης εναντίον μου, πήραν την απάντησή τους από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Νίκησε η αλήθεια απέναντι σε αυτούς που δεν ντράπηκαν να στήσουν «σκάνδαλο» εργαλειοποιώντας το κοινωνικό έργο σίτισης άπορων οροθετικών.

Στοχοποιήθηκα γιατί επί των ημερών της θλιβερής διακυβέρνησης τους, την οποία ένιωσε στο πετσί του όλος ο ελληνικός λαός, ως Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ όχι μόνο δεν έσκυψα το κεφάλι, όχι μόνο δεν γονάτισα, αλλά αποκάλυψα τα σκοτεινά έργα και τις πονηρές ημέρες του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας. Έμεινα πιστός στις αρχές και στις αξίες της δημοκρατίας και της ανοιχτής κοινωνίας. Υπερασπίστηκα το δημόσιο συμφέρον. Δεν φοβήθηκα και έπρεπε να εξοντωθώ με λυσσαλέες επιθέσεις εναντίον μου, ακόμη και εναντίον της οικογένειάς μου.

Ο καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Αυτό όμως δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να το καταλάβουν οι νοσταλγοί της Σοβιετίας, γιατί ποτέ δεν υπήρξαν καθαροί. Πάντα στη σκιά, στο υπόγειο, στο παρασκήνιο, στην ίντριγκα και στην κοπτοραπτική μονταζιέρα.

Κατήγγειλα με παρρησία τη σκευωρία από την πρώτη στιγμή που άρχισε να ξεδιπλώνεται εναντίον μου το χυδαίο σχέδιό τους με ξεκάθαρο στόχο την ποινικοποίηση της κριτικής μου στον ολισθηρό κατήφορο του αυταρχικού λαϊκισμού.

Με τη βοήθεια του Θεού, στάθηκα όρθιος και ακέραιος μέχρι να ηττηθούν.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους και όλες που πίστεψαν στον αγώνα μου και ήταν δίπλα μου στα δύσκολα.

Τώρα η Ελληνική Δικαιοσύνη μίλησε. Οι σκευωροί χωμένοι στα λαγούμια τους σιωπούν.

Συνεχίζω πιο δυνατός, πιο περήφανος και πιο αποφασισμένος από ποτέ.

Συνεχίζω να μάχομαι για τη μεγάλη γαλάζια παράταξη, τα φιλελεύθερα ιδανικά και την πατρίδα.

Συνεχίζω να είμαι στην πρώτη γραμμή για το καλύτερο αύριο που αξίζει στη Δυτική Αττική και τα παιδιά της.

Συνεχίζω να πιστεύω ακράδαντα πως η αλήθεια είναι ανίκητη!


Σταμάτης Πουλής»



Στραγγάλισαν 43χρονη φαρμακοποιό στην Καβάλα



Νέα υπόθεση γυναικοκτονίας στην Καβάλα με θύμα την 43χρονη φαρμακοποιό, την οποία στραγγάλισε ο σύζυγός της.

Το έγκλημα αποκαλύφθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν ο δράστης, ο 55χρονος σύζυγος της 43χρονης, τηλεφώνησε στην αστυνομία και αποκάλυψε την αποτρόπαια πράξη του. «Εκανα κακό» φέρεται να είπε ο γυναικοκτόνος στον αξιωματικό Υπηρεσίας του τοπικού τμήματος όπου κάλεσε και ομολόγησε. 

Ο 55χρονος άνδρας, που εργάζεται σε εισπρακτική εταιρεία, φέρεται να πήγε στο φαρμακείο της συζύγου του και μετά από έντονη διαφωνία τη στραγγάλισε.

Η άγρια δολοφονία έγινε το απόγευμα της Πέμπτης, λίγο πριν από τις πέντε, σε χώρο του φαρμακείου που διατηρούσε το θύμα, στο χωριό Πηγές Νέστου. Το φαρμακείο εκείνη την ώρα ήταν κλειστό και δεν άνοιξε για το κοινό στην συνέχεια.

Ο 55χρονος μετά την πράξη του μετάφερε τη σορό της συζύγου του σε δώμα σε διπλανό κτίσμα και εκεί επιχείρησε να δώσει και ο ίδιος τέλος στη ζωή του. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα τηλεφώνησε στην αστυνομία ομολογώντας το άγριο έγκλημα που είχε διαπράξει.

Ο δράστης μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και σύμφωνα με τους γιατρούς «είναι εκτός κινδύνου».

Το ζευγάρι, έχει δύο ανήλικα παιδιά 6 και 10 ετών, και το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα και είχε δρομολογήσει τις διαδικασίες για την έκδοση διαζυγίου.




ΝΔ: Με σύνθημα «Δίπλα σε κάθε πολίτη» ξεκινά το απόγευμα το συνέδριο

 


Με κεντρικό σύνθημα «Δίπλα σε κάθε πολίτη» ξεκινούν το απόγευμα της Παρασκευής οι τριήμερες εργασίες του 14ου τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ, το οποίο συνέρχεται στον συνεδριακό χώρο «Metropolitan Expo» που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 19.45 θα γίνει η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. και πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου :

*19.00: Έναρξη των εργασιών από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Επικύρωση Αποφάσεων/Κανονισμού Συνεδρίου.

*19.10: Προβολή Βίντεο 14ου Συνεδρίου.

*19.15: Χαιρετισμός Νίκου Αναστασιάδη, Προέδρου της Κυπριακής ∆ημοκρατίας.

*19.30: Χαιρετισμός Ευάγγελου Μεϊμαράκη, Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν το Σάββατο και την Κυριακή με ομιλίες εκπροσώπων άλλων κομμάτων, ξένων προσκεκλημένων, καθώς και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Από τη λίστα των ομιλητών ξεχωρίζουν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και ο δήμαρχος της Οδησσού Γκενάντι Τρουχάνοφ.

Την Κυριακή θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την εκλογή νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στην οποία οι σύνεδροι θα μπορούν για πρώτη φορά να ψηφίσουν εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα. 

Η δια ζώσης ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του συνεδριακού χώρου όπου θα μπορούν οι σύνεδροι να ψηφίσουν σε «φυσικές» κάλπες. Για όσους συνέδρους δεν μπορούν να παρευρεθούν θα δοθεί η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής στην ψηφοφορίας.

Οι συνεδριακές εργασίες θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής με νέα ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.



Πήγε να καταγγείλει βιασμό στην Κάλυμνο, και το τμήμα την έδιωξε!!!!!

 



Μία σοβαρή υπόθεση  φέρνει στο φως το protothema

Μια αδιανόητη υπόθεση με θύμα μια 19χρονη φοιτήτρια στην Κάλυμνο που βιάστηκε και όταν πήγε να καταγγείλει τον φερόμενο ως βιαστή της, οι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος την απέτρεψαν, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να φύγει από το νησί για να καταθέσει μήνυση σε τμήμα της Αττικής και να καταλήξει άγρια ξυλοκοπημένη από την αδερφή του κατηγορούμενου και τελικά κρατούμενη για «συκοφαντική δυσφήμιση» μετά από μήνυση σε βάρος της από την αδερφή του δράστη, φέρνει στο φως το protothema.gr.

Η φοιτήτρια, συνελήφθη, είναι σε άθλια ψυχολογική κατάσταση καθώς όπως λέει αισθάνεται απροστάτευτη ακόμα και μέσα στα κρατητήρια, με τη μητέρα της μέσα από το τμήμα Καλύμνου, να υψώνει κραυγή διαμαρτυρίας και να εκλιπαρεί μέσω του protothema.gr για βοήθεια καθώς όπως λέει νιώθει ότι η κόρη της κινδυνεύει. «Το παιδί μου βιάστηκε, κακοποιήθηκε και κατέληξε να έχει συλληφθεί και οδηγηθεί στα κρατητήρια της Αστυνομίας. Αισθάνομαι απροστάτευτη τόσο εγώ όσο και η κόρη μου. Δεν υπάρχει κανένας να μας προστατεύσει. Το παιδί μου ακόμα και μέσα εκεί, κινδυνεύει».

Την ίδια ώρα, η συνήγορος της κυρία Σταματία Μάρκου μιλώντας στο protothema.gr κάνει λόγο για μια υπόθεση που ξυπνά μνήμες της άτυχης Ελένης Τοπαλούδη ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές να προστατεύσουν την κοπέλα. «Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, μια φοιτήτρια 19 ετών, στην Κάλυμνο, έπεσε θύμα βιασμού αλλά όχι μόνο. Ζητούμε την άμεση παρέμβαση τόσο της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής όσο και του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, για την προστασία της ζωής της. Δεν είναι δυνατόν, μία κοπέλα 19 ετών που βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τον δράστη, να συλληφθεί σε δημόσια θέα και επειδή η αδελφή του μηνυόμενου και φερόμενου ως βιαστή, υπέβαλλε σε βάρος της έγκληση για δήθεν τελεσθέντα από την φοιτήτρια αδικήματα της "εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης της " αφού μόλις χθες, η αδελφή του φερόμενου ως βιαστή έσερνε σε δημόσιο δρόμο από τα μαλλιά την φοιτήτρια έξω από το πανεπιστήμιο όπου φοιτεί και η φοιτήτρια υπέβαλε έγκληση σε βάρος της. Είμαστε όλοι μαζί με την φοιτήτρια, δεν θέλουμε να ζήσουμε εκ νέου αυτά που βίωσε  η ψυχή της Ελένης Τοπαλούδη».

Η καταγγελία

Στις δύο μηνύσεις που κατέθεσε στις 15 Απριλίου 2022 και στις 20 Απριλίου 2022 σε Τμήμα Ασφαλείας σε περιοχή της Αττικής για παράβαση του άρθρου 336 για το αδίκημα του βιασμού, αναφέρει τα εξής «Την 14/04/2022 και ώρα περίπου 1 π.μ. ξεκινήσαμε με φίλη μου την οποία φιλοξενούσα, χαλαρά για ποτό σε μαγαζί cafe-bar. Στη συνέχεια και μετά από συνεννόηση ήρθαν στην παρέα μας δύο φίλοι και συμφοιτητές μου. Εκεί βρισκόταν ήδη και ο πρώην σύντροφός/φίλος μου (σ.σ αναφέρεται στο όνομα)με τον οποίο είχα σχέση από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο 2021, με άλλη δική του παρέα. Αργότερα, ήρθαν στο μαγαζί κι άλλα άτομα της στενής μου παρέας μεταξύ αυτών κι ο νυν σύντροφος μου, με τον οποίο ήρθαμε σε μικρή αντιπαράθεση, η οποία πιθανόν να έγινε αντιληπτή από τον πρώην σύντροφο μου και αμέσως μετά αποχώρησε με την υπόλοιπη παρέα. Έτσι μείναμε στο τραπέζι τα αρχικά τέσσερα άτομα. Λίγο μετά, περίπου στις 4 π.μ., η φίλη μου με ένα από τα άτομα της παρέας απομακρύνθηκαν, με αποτέλεσμα να μείνω εγώ με τον φίλο μου (σ.σ αναφέρεται στο όνομα). Στην διάρκεια αυτής της ώρας, ο (σ.σ αναφέρεται στο όνομα)άρχισε να με προσεγγίζει χορευτικά και εγώ διακριτικά τον απέφευγα. Κάποια στιγμή, με πλησίασε και πάλι και μου ζήτησε να βγούμε έξω για να μου μιλήσει. Εγώ αρχικά αρνήθηκα λέγοντας του πως δεν είχα κάτι να συζητήσω μαζί του. Μετά από επίμονη του δέχτηκα και τον ακολούθησα έξω, ζητώντας από τον (σ.σ αναφέρεται στο όνομα)να με καλέσει στο κινητό αν καθυστερήσω περισσότερο από πέντε λεπτά. Μόλις βγήκαμε από το μαγαζί ο(σ.σ αναφέρεται στο όνομα) κατηγορούμενος με τράβηξε με δύναμη ακριβώς απέναντι σε ένα σκοτεινό σοκάκι όπου με ακινητοποίησε (σ.σ. από αυτό το σημείο και μετά η κοπέλα ξεκινάει να περιγράφει  όλα όσα φριχτά υπέστη).

Ενώ το τηλέφωνο μου χτυπούσε συνεχώς, αυτός συνέχισε, χωρίς να πτοείται, παρότι όταν το δικό του τηλέφωνο χτύπησε και είδε ότι τον καλεί ο φίλος του, με τον οποίο βρισκόταν μαζί στο μαγαζί. Τότε, χωρίς να το σηκώσει σταμάτησε και έτσι μπόρεσα να φύγω, ενώ εκείνος παρέμεινε στο σημείο. Εκείνη την στιγμή, έξω από το μαγαζί βρίσκονταν τα τρία άτομα της παρέας μου, που με αναζητούσαν, καθώς και ο προαναφερόμενος φίλος του. Αμέσως ζήτησα από την φίλη μου να φύγουμε, φανερά αναστατωμένη και τρομαγμένη και τότε ο φίλος του μου είπε «Συγγνώμη», δείχνοντας σαν να γνώριζε ήδη τι είχε συμβεί. Εκ των υστέρων υποψιάστηκα πως πιθανον να ήταν προσυνενοημένο ή ίσως με την μορφή στοιχήματος.».

Την απέτρεπαν να καταγγείλει

Τα όσα περιγράφει στις επόμενες γραμμές η κοπέλα προκαλούν απορία και εύλογα ερωτήματα για το ρόλο κάποιων ένστολών μέσα στο τοπικό τμήμα. Μια αδιανόητη συμπεριφορά που πρέπει σίγουρα να μπει στο μικροσκόπιο των αρχών. «Στον δρόμο προς το σπίτι κλαίγοντας και με πολύ έντονη αναστάτωση εξήγησα στη φίλη μου τι είχε συμβεί. Φτάνοντας στο δωμάτιο μου κάλεσα τον σύντροφό μου, ο οποίος και ήρθε αμέσως. Τότε τον ενημέρωσα και δέχτηκα την συμπαράσταση του. Αργότερα, γύρω στις 11 π.μ., έχοντας ανάγκη να διώξω από πάνω μου την «βρωμιά» και με την παρότρυνση των φίλων μου για να χαλαρώσω, έκανα ένα μπάνιο. Αφού ετοιμάστηκα και με τη συνοδεία της φίλης μου πήγα στο αστυνομικό τμήμα της Καλύμνου κατά την 1 μ.μ., με σκοπό να καταγγείλω το γεγονός. Εκεί μίλησα στον αξιωματικό υπηρεσίας, ο οποίος αρχικά ήταν απόλυτος και κάθετος στο ότι τέτοιου είδους περιστατικά δεν πρέπει να μένουνατιμώρητα, αλλά όταν κατά την διάρκεια της περιγραφής μου του ανέφερα το ονοματεπώνυμο του δράστη, εκείνος άλλαξε στάση, παροτρύνοντας με να μη προβώ σε περαιτέρω ενέργειες, με πρόφαση ότι είμαι μόλις 19 ετών και που να μπλέκω με αστυνομίες καθώς μου είπε ότι «θα ισχυριστούμε πως ο (σ.σ αναφέρεται στο όνομα)ήταν μεθυσμένος και δεν ήξερε τι έκανε». Πριν φύγω με καθοδήγησε να στείλω στον (σ.σ αναφέρεται στο όνομα)ένα μήνυμα στο οποίο να τον ενημερώνω για την αναφορά του γεγονότος στην αστυνομία και να τον προειδοποιώ να μην με ξαναπλησιάσει γιατί την επόμενη φορά θα τον καταγγείλω. Βγαίνοντας από το τμήμα, όπου με περίμενε η φίλη μου ξεκινήσαμε να περπατάμε και περίπου στα 200 μέτρα με σταμάτησε ο συγκεκριμένος αστυνομικός με το αυτοκίνητο και μου ζήτησε τα στοιχεία μου, αφού δεν τα είχε καταγράψει. Στη 1 και 58’μ.μ. με κάλεσε ο ίδιος αστυνομικός από άγνωστο σε εμένα αριθμό κινητού τηλεφώνου και μου ζήτησε το τηλέφωνο του (σ.σ αναφέρεται στο όνομα), με σκοπό να τον καλέσουν, το οποίο και έδωσα. Μέχρι τότε δεν γνώριζα τις προβλεπόμενες διαδικασίες, λόγω του νεαρού της ηλικίας μου. Στις 2 και 46’ μ.μ., με κάλεσαν από το αστυνομικό παρουσία του(σ.σ αναφέρεται στο όνομα), του οποίου αναγνώρισα τη φωνή, και με ενημέρωσαν πως εκείνος ισχυρίζεται πως η πράξη έγινε με τη συναίνεσή μου καθώς ήταν νηφάλιος και ήξερε τι έκανε. Όταν εγώ είπα ότι δεν έγιναν έτσι τα πράγματα τον άκουσα από το τηλέφωνο να γελάει. Εκείνη τη στιγμή μου ζήτησε να πάω από εκεί αλλά όπως του εξήγησα ήμουν στη μέση διαδικτυακού μαθήματος μείζονος σημασίας.Τότε, ο αστυνομικός με ρώτησε τι είχα σκοπό να κάνω και αφού του είπα πως εκείνος με απέτρεψε από το να προβώ σε όποια διαδικασία, με ενημέρωσε πως δεν ήταν ο αρχικός αστυνομικός και πως είχε αναλάβει την υπόθεση αφού όπως είπε χαρακτηριστικά « Γνωρίζω προσωπικά τον κύριο(σ.σ αναφέρεται στο όνομα)» και μου είπε πως όταν αποφάσιζα με ποιόν τρόπο θα κινηθώ να τους ενημερώσω. Έχοντας εισπράξει απογοήτευση από τις αρχές αποφάσισα να ενημερώσω πρώτα την μητέρα μου, την οποία εμπιστευόμουν».

Πήγε στην Αθήνα να καταθέσει τη μήνυση

Η κοπέλα απογοητευμένη από την άρνηση, ουσιαστικά, κάποιων ενστόλων να καταγράψουν την καταγγελία της για βιασμό, δεν το έβαλε κάτω. «Το βράδυ τις ίδιας ημέρας, στις 9 μ.μ. περίπου, έφυγα για τη προγραμματισμένη επιστροφή μου στην Αθήνα με αφορμή τις διακοπές του Πάσχα. Μέσα από το πλοίο, τηλεφωνικά ενημέρωσα την μητέρα μου. Εκείνη παρ’ όλο το σοκ που υπέστη, μέχρι την άφιξη μου στο λιμάνι του Πειραιά είχε κάνει κάθε δυνατή ενέργεια. Μεταξύ αυτών των ενεργειών και η επικοινωνία της με το Α.Τ. Καλύμνου που μίλησε με τον αξιωματικό υπηρεσίας κοντά στις 10 μ.μ., ο οποίος της είπε πως με έψαχναν και δεν με έβρισκαν για να υπογράψω κατάθεση, πράγμα που δεν ισχύει. Και όταν του ρώτησε γιατί άφησαν ένα 19χρονο κορίτσι μόνο του να φύγει μετά από τέτοιας σημασίας προφορική καταγγελία της πρόβαλλαν δικαιολογίες χρεώνοντας με ως ασυνεπή. Λίγο αργότερα, ο(σ.σ αναφέρεται στο όνομα) κάλεσε τον σύντροφό μου, με τον οποίο ταξίδευα μαζί, στο τηλέφωνο με σκοπό να τον προκαλέσει. Και μεταξύ άλλων απείλησε τόσο εμένα λέγοντας πως θα με διασύρει σε όλο το νησί και πως θα μου δημιουργήσει πρόβλημα στη σχολή, όσο και τον ίδιο με την φράση «Κι εσύ θα καλοπεράσεις» με υπονοούμενα. Τέλος στο τηλεφώνημα του τόνισε ότι η αστυνομία τον πιστεύει, διότι τον ξέρει από μικρό παιδί. Μετά από αυτό τον κάλεσα πίσω για να του ζητήσω εξηγήσεις, όπου μου επανέλαβε τα ίδια και συνέχισε τις απειλές. Το επόμενο πρωί φτάνοντας στην Αθήνα, πήγα με την μητέρα μου στην ασφάλεια και ώρα 1 και 35’ μ.μ., όπου υπέβαλα μήνυση κατά του (σ.σ αναφέρεται στο όνομα)και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία. Το επόμενο πρωί, κατά τις 10 π.μ. με κάλεσαν από το Α.Τ. Καλύμνου ζητώντας μου τα ρούχα που φορούσα εκείνο το βράδυ κι όταν τους ενημέρωσα πως είχα σκοπό να αναθέσω την αποστολή τους, από την Κάλυμνο, στο αστυνομικό τμήμα ώστε να προωθηθούν στην ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών, όπου με είχαν ήδη εξετάσει, κατόπιν υπόδειξης κι από τους δύο φορείς, αμφισβήτησαν τόσο εμένα όσο και την διαδικασία μιλώντας μου απαξιωτικά. Εν τέλη, μετά από συνεννόηση τον δύο τμημάτων μεταξύ τους τα ρούχα παραδόθηκαν στο Α.Τ. Καλύμνου. Οι απειλές του (σ.σ αναφέρεται στο όνομα)συνεχίστηκαν και μέσω τρίτων στους οποίους ανέφερε επανειλημμένως πως αν τολμήσω να πατήσω το πόδι μου στην Κάλυμνο θα μου καταστρέψει την ζωή, επισημαίνοντας και πάλι ότι η αστυνομία είναι με το μέρος του. Αυτό με ανάγκασε να προβώ σε συμπληρωματική μήνυση για αυτές τις απειλές την 20/04/2022» αναφέρει.

Την έσερνε από τα μαλλιά η αδερφή του

Η συνήγορος της κοπέλας, Σταματία Μάρκου

Η κοπέλα μετά από προτροπή της δικηγόρου της και τη μήνυση που κατέθεσε, μετέβη με τη μητέρα της στο νησί όπου σπουδάζει προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματα της. Προχθές, η αδερφή του ατόμου που καταγγέλλει ως βιαστή της, όπως αναφέρει, της επιτέθηκε και την έσερνε από τα μαλλιά μέσα στη μέση του δρόμου. Σε κατάσταση σοκ, η 19χρονη, πήρε τη δικηγόρο της την κυρία Μάρκου και κλαίγοντας με αναφιλητά της έλεγε πως «δεν αντέχω άλλο θα αυτοκτονήσω» με την ίδια να την προτρέπει να της κάνει μήνυση. Κάτι που έκανε. Όμως και πάλι, σύμφωνα με την κυρία Μάρκου της έλεγαν να κάνει συστάσεις. Τελικά, καταφέρνει να της κάνει μήνυση για σωματικές βλάβες, συλλαμβάνεται η γυναίκα και σήμερα βγαίνοντας από το Αυτόφωρο, μεταβαίνει στο Τμήμα και καταθέτει μήνυση εναντίον της 19χρονης φοιτήτριας για συκοφαντική δυσφήμιση με αποτέλεσμα το βράδυ της Πέμπτης και ενώ βρισκόταν έξω, την πλησιάζουν αστυνομικοί, τη συλλαμβάνουν και την οδηγούν στο τμήμα όπου και κρατείται.

Η κοπέλα διανυκτέρευσε στα κρατητήρια του τοπικού τμήματος και σήμερα το πρωί, επιβιβάστηκε στο πλοίο της γραμμής και μεταφέρθη στα δικαστήρια της Κω.



Τροχαίο με έξι τραυματίες στην παραλιακή



Τροχαίο ατύχημα συνέβη το πρωί της Παρασκευής στην παραλιακή, όταν ένα λεωφορείο «καρφώθηκε» σε κολώνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πιθανόν να «έσκασε» το λάστιχο με αποτέλεσμα το λεωφορείο να πέσει στην κολώνα.

Μέσα σε αυτό επέβαινε αρκετός κόσμος, ενώ από το τροχαίο ατύχημα, τραυματίστηκαν ελαφρά έξι άτομα, ανάμεσα τους και ο οδήγος. 

Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Τζάνειο Nοσοκoμείο, με το ασθενοφόρο να φτάνει σχεδόν αμέσως στο σημείο.








Κινηματογραφική ληστεία σε κοσμηματοπωλείο του οίκου Chanel στο Παρίσι


 

Σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω Twitter διακρίνεται ένας ληστής με αυτόματο όπλο έξω από το κοσμηματοπωλείο στην περίφημη Οδό της Ειρήνης (Rue de la Paix), έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας. Δευτερόλεπτα αργότερα, άλλοι τρεις ληστές – όλοι μαυροντυμένοι και φορώντας κράνη – βγαίνουν από το κατάστημα κρατώντας τσάντες και διαφεύγουν με δύο μοτοσικλέτες.

Ο οίκος Chanel ανακοίνωσε πως δεν υπήρξε τραυματισμός και ότι συνεργάζεται με την αστυνομία. Δεν αποκάλυψε την αξία της λείας των ληστών.

 

Το συγκεκριμένο κατάστημα πώλησης ρολογιών και κοσμημάτων λειτουργεί προσωρινά μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του εμβληματικού καταστήματος Chanel στην πλατεία Βαντόμ (Place Vendome) της γαλλικής πρωτεύουσας.



Η σοβαρή έρευνα αποδίδει - Σε κλοιό 5 ύποπτοι για το έγκλημα στην Marfin

 



Πού βρίσκονται οι έρευνες για την τραγωδία της Marfin, 12 χρόνια μετά; Από την επεξεργασία με νέες ηλεκτρονικές τεχνικές μεθόδους, του παλιού και νέου βιντεοληπτικού υλικού που είχε συγκεντρωθεί, είχαν αναδειχθεί 5 νέοι ύποπτοι.

Τον περασμένο Μάρτιο προσκομίστηκαν αυτά τα νέα στοιχεία από την Αστυνομία, τα οποία προκάλεσαν την προκαταρκτική διερεύνηση αδικημάτων από την Εισαγγελία Αθηνών. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας έχουν λάβει 15 νέες καταθέσεις και αναμένεται να καταθέσουν επιπλέον 20 άτομα. Η αστυνομική έρευνα έχει αντικειμενικές δυσκολίες και καθυστερήσεις που οφείλονταν στον κορονοϊό, κάποιοι μάρτυρες είναι στο εξωτερικό και κάποιοι άλλοι έχουν πεθάνει.

Σε αρχικό στάδιο είχαν παραπεμφθεί να δικαστούν -και τελικά να αθωωθούν- δύο κατηγορούμενοι, με το φάκελο να έχει κλείσει, αλλά να επιστραφεί στην Αστυνομία για περαιτέρω έρευνα. Η αναψηλάφηση της πολύκροτης υπόθεσης ξεκίνησε την άνοιξη του 2020, όταν ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε ζητήσει από τα στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής να επεξεργαστούν εκ νέου το προανακριτικό υλικό, όπως βίντεο και φωτογραφίες κ.λπ., σε μια νέα προσπάθεια ταυτοποίησης των δραστών.

Συγκροτήθηκε ειδική ομάδα, η οποία ανέλαβε την επεξεργασία του διαθέσιμου υλικού αλλά και την αναζήτηση νέου, ενώ επικεφαλής τέθηκαν δύο αξιωματικοί, ο ένας από τους οποίους είχε και στο παρελθόν συμμετάσχει στις έρευνες για τα γεγονότα της περιόδου 2010-2012.

Τα στελέχη της ομάδας εντόπισαν ανεπεξέργαστο υλικό από ανοικτές και κλειστές πηγές, φωτογραφίες και βίντεο, που μέχρι σήμερα δεν ήταν στην κατοχή των αστυνομικών και κατέγραφε τις κινήσεις των υπόπτων πριν ή και μετά την καταδρομική επίθεση και τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Marfin στην οδό Σταδίου. Η ομάδα των κουκουλοφόρων που συμμετείχε στον εμπρησμό της τράπεζας είχε ξεκινήσει τη διαδρομή της από την οδό Πατησίων και φέρεται να είχε πυρπολήσει τουλάχιστον δύο ακόμα δημόσια κτίρια στις λεωφόρους Αμαλίας και Συγγρού. Παράλληλα επαναξιολογήθηκαν καταθέσεις μαρτύρων στις οποίες δεν είχε δοθεί η δέουσα προσοχή, όπως για παράδειγμα αυτή αυτόπτη μάρτυρα που φέρεται να είχε έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες ακούγοντας τον επικεφαλής να λέει «είπαμε να τους τρομάξουμε, όχι να τους κάψουμε».

Από τα νέα δεδομένα και ευρήματα προέκυπτε η συμμετοχή 8 ατόμων στον εμπρησμό της τράπεζας που οδήγησε στο θάνατο την έγκυο Αγγελική Παπαθανασοπούλου, τον Επαμεινώνδα Τσάκαλη και την Παρασκευή Ζούλια. Για τα τέσσερα από αυτά, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, υπήρχαν ενδείξεις της ταυτότητάς τους, ενώ για τα υπόλοιπα τα στοιχεία είναι ασαφή.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Υπουργείο - Περιφέρεια κάνουν τα στραβά μάτια; Το γηροκομείο κολαστήριο άλλαξε όνομα και λειτουργεί κανονικά



Προκλητικά, λες και δεν υπάρχει σε αυτή την χώρα νόμος, τιμωρία και δικαιοσύνη, με εξουσιοδότηση από τις προφυλακισμένες ιδιοκτήτριες, το γηροκομείο-κολαστήριο στα Χανιά μετονομάστηκε σε "Ευ ζην Care" και λειτουργεί κανονικά.

Κανονικά σήμερα θα έπρεπε να επέμβει εισαγγελέας κατά των εποπτικών αρχών, που επιτρέπουν να λειτουργεί το γηροκομείο κολαστήριο.

Την αποκάλυψη έκανε η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη η οποία αφήνει αιχμές στις Αρχές για αδράνεια.

"Με νέο όνομα, κουνάει για 2η φορά κοροϊδευτικά το δάχτυλο στις οικογένειες των παθόντων αλλά και την Ελληνική Δικαιοσύνη η υπεύθυνη της εν λόγω δομής, που εξακολουθεί να τη λειτουργεί μέσα από τη Φυλακή (!!!) δυνάμει πληρεξουσίου, και το χέρι αυτό με τις προκλητικές παραλείψεις τους στηρίζουν η Αντιπεριφέρεια Χανίων και το αρμόδιο Υπουργείο, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δηλαδή οι εποπτεύουσες αρχές".

Η ανάρτηση

"ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ για άλλη μια φορά για τα Χανιά!! Σε "Ευ ζην Care" μετονομάστηκε ο διακριτικός τίτλος της "Αγίας Σκεπής" την 28/4/22, δυνάμει τροποποίησης του καταστατικού της στην οποία προέβησαν οι συνέταιροι και διαχειριστές μέσα από τη Φυλακή! Με νέο όνομα, κουνάει για 2η φορά κοροϊδευτικά το δάχτυλο στις οικογένειες των παθόντων αλλά και την Ελληνική Δικαιοσύνη η υπεύθυνη της εν λόγω δομής, που εξακολουθεί να τη λειτουργεί μέσα από τη Φυλακή (!!!) δυνάμει πληρεξουσίου, και το χέρι αυτό με τις προκλητικές παραλείψεις τους στηρίζουν η Αντιπεριφέρεια Χανίων και το αρμόδιο Υπουργείο, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δηλαδή οι εποπτεύουσες αρχές.

Τα χαιρετίσματά μας αγαπητές αρχές, που εν μια νυκτί πανεύκολα κλείνετε το ψιλικατζίδικο του κάθε κακομοίρη για τυπικές παραβάσεις, αλλά τώρα…. Ουδέν! Με τις ευλογίες σας ανενόχλητη συνεχίζει η εν λόγω "επιχειρηματικότητα". Για κάθε εχέφρονα, τούτα μοιάζουν με σενάριο ταινίας, από χώρα τριτοκοσμική. Ντροπή για λογαριασμό σας!".




Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Πόσο θα πλήξουν τη Μόσχα οι κυρώσεις της Ε.Ε.;

 


Στη μέχρι τώρα πιο τολμηρή της κίνηση σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τετάρτη το σχέδιό της για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η πρόταση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου κυρώσεων που περιλαμβάνει επίσης τον αποκλεισμό της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, Sberbank, από την πρόσβαση στο σύστημα SWIFT.

Από πού εισάγει ενέργεια η Ε.Ε.;

Για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της, η Ε.Ε. εισάγει ενέργεια και από τρίτες χώρες. Το 2020, το κύριο εισαγόμενο ενεργειακό προϊόν ήταν τα προϊόντα πετρελαίου, αντιπροσωπεύοντας τα δύο τρίτα των εισαγωγών ενέργειας στην Ε.Ε., ακολουθούμενα από το φυσικό αέριο (27%) και τα στερεά ορυκτά καύσιμα (5%).

Το 2020, περισσότερο από το 80% των εισαγωγών ενέργειας ήταν προϊόντα πετρελαίου στην Κύπρο, τη Μάλτα, την Ελλάδα και τη Σουηδία και περισσότερο από το ένα τρίτο ήταν φυσικό αέριο στην Ουγγαρία, την Αυστρία και την Ιταλία.

Πόσο εξαρτημένοι είμαστε από την ενέργεια που παράγεται εκτός Ε.Ε.;

Το ποσοστό εξάρτησης δείχνει το βαθμό στον οποίο μια οικονομία βασίζεται στις εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στην Ε.Ε. το 2020, το ποσοστό εξάρτησης ήταν ίσο με 58%, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερες από τις μισές ενεργειακές ανάγκες της Ε.Ε. καλύφθηκαν από καθαρές εισαγωγές. Το ποσοστό αυτό ήταν χαμηλότερο σε σύγκριση με το 2019 (60%), το οποίο συνδέεται εν μέρει με την οικονομική κρίση λόγω COVID-19, ωστόσο εξακολουθεί να είναι ελαφρώς υψηλότερο σε σύγκριση με το 2000 (56%). Στα κράτη μέλη, το ποσοστό εξάρτησης από τις εισαγωγές κυμαίνεται από πάνω από 90% στη Μάλτα, την Κύπρο και το Λουξεμβούργο έως 10 % στην Εσθονία.

Το 2020, η Ε.Ε. εξαρτιόταν κυρίως από τη Ρωσία για τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου και στερεών ορυκτών καυσίμων, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία για αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Για πόσο πετρέλαιο μιλάμε;

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ε.Ε., η οποία αγοράζει περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τη Μόσχα. Πρόκειται για το ένα τέταρτο των εισαγωγών και της κατανάλωσης της Ε.Ε.

Για να δοθεί χρόνος στα κράτη μέλη να βρουν εναλλακτικές λύσεις, το σχέδιο είναι να καταργηθούν σταδιακά οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εντός έξι μηνών και άλλων καυσίμων μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Πόσο ρωσικό πετρέλαιο αγοράζουν οι ευρωπαϊκές χώρες;

Η εξάρτηση των χωρών της Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο διαφέρει. Για παράδειγμα, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής, αλλά παίρνει το 1/3 του πετρελαίου της από τη Ρωσία, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστότοπος Gzero.

Το πρόβλημα είναι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Σλοβακία παίρνει το 95% του πετρελαίου της από τη Ρωσία, η Ουγγαρία τα 2/3 και η Τσεχία το μισό, σύμφωνα με στοιχεία από την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Καθώς το πετρέλαιο μεταφέρεται εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία με αγωγούς από τη σοβιετική εποχή, είναι δύσκολο να αντικατασταθεί. Γι’ αυτό τον λόγο, η Κομισιόν προτείνει η Ουγγαρία και η Σλοβακία να έχουν ένα ακόμη χρόνο, μέχρι το τέλος του 2023, για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο.

Θα έπληττε τη Ρωσία το εμπάργκο;

Σύμφωνα με τον αναλυτή για τη Ρωσία του Eurasia Group, Ζακ Ουίτλιν, σίγουρα θα υπάρχει αντίκτυπος στη Μόσχα. Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος πελάτης για το αργό πετρέλαιο του Κρεμλίνου, αγοράζοντας περίπου το ήμισυ των εξαγωγών της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την ενεργειακή ερευνητική ομάδα CREA, η Ευρώπη έχει ήδη πληρώσει στη Ρωσία 21 δισεκατομμύρια ευρώ για πετρέλαιο τους δύο μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτά είναι πολλά χρήματα για την πολεμική μηχανή της Μόσχας, τονίζει το Gzero.

Ωστόσο, το πλήγμα δεν αναμένεται να είναι θανατηφόρο. Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος πελάτης της Ρωσίας και το Πεκίνο δεν σχεδιάζει να σταματήσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Η Ινδία επίσης έχει αυξήσει τις αγορές της πρόσφατα. Έτσι, ενώ η Μόσχα μπορεί να χρειαστεί να πουλάει στις ασιατικές αγορές σε μειωμένες τιμές, ο Πούτιν δεν θα χάσει όλα αυτά τα έσοδα.

FT: «Κλειδί» η Ασία για να πετύχει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Αντίστοιχα, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου δεν θα χάσει αυτό το πετρέλαιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής ενέργειας του Eurasia Group, Ραάντ Αλκαντίρι. Όσο τα βαρέλια με το ρωσικό πετρέλαιο βρίσκουν άλλους αγοραστές, η κίνηση αυτή σίγουρα επηρεάζει την παγκόσμια αγορά, αλλά δεν αποτελεί παγκόσμια κρίση.

Σε αυτό συμφωνούν και οι traders: οι τιμές του πετρελαίου «τσίμπησαν» μόνο 4 δολάρια μετά την ανακοίνωση του ευρωπαϊκού εμπάργκο. Από τη μεριά του, ο ΟΠΕΚ δεν πρόκειται να θεωρήσει αυτή την κατάσταση ως έναν επαρκή λόγο για να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.

Για να χτυπήσει πραγματικά τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, η Ευρώπη δεν πρέπει να απαγορεύσει απλά την αγορά του, αλλά και τη μεταφορά και την εμπορία του, τονίζει το Gzero.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, θα υπάρξουν συνέπειες και για την Ευρώπη. Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν αμέσως έως και 30 δολάρια το βαρέλι, κατά τους αναλυτές.


Με πληροφορίες από gzeromedia.com, ec.europa.eu

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Candida Auris: Ποιος είναι ο φονικός μύκητας που εισβάλλει στα νοσοκομεία



Ευρύτερα γνωστός έγινε σήμερα ο μύκητας Candida Auris ο οποίος αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικός στα αντιμυκητισιακά και μπορεί να σκοτώσει έναν ασθενή μέσα σε 90 ημέρες.

Ο μύκητας Candida Auris μπορεί να παραμείνει στο δέρμα ενός ανθρώπου, αλλά και σε αντικείμενα στον χώρο, όπως τα έπιπλα και ο εξοπλισμός του νοσοκομείου, για πολύ καιρό. Έτσι, μπορεί να εξαπλωθεί έμμεσα από ασθενή σε ασθενή.

Μπορεί να εισβάλει στο σώμα και να σκοτώσει τον ασθενή, εάν το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει ήδη αποδυναμωθεί.

Ο μύκητας Candida auris αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικός στις τρεις κύριες κατηγορίες αντιμυκητιασιακών φαρμάκων, αφήνοντας τους γιατρούς με λίγες επιλογές για την θεραπεία των λοιμώξεων που προκαλεί.

Συνήθως, η μόλυνση συμβαίνει αφότου ο ασθενής έχει κλείσει αρκετές εβδομάδες νοσηλείας. Οι πιο συχνά αναφερόμενες λοιμώξεις έχουν βρεθεί σε τραύματα, αιμοφόρα αγγεία και αυτιά. Οι γιατροί βρήκαν τον μύκητα στα ούρα των ασθενών και στις αναπνευστικές οδούς, αλλά δεν είναι σαφές αν ο μύκητας απλώς παραμένει σε αυτά τα σημεία χωρίς να προκαλεί πρόβλημα.

Προς το παρόν, εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ισχυρό, οι πιθανότητες σας να κολλήσετε μια απειλητική για την ζωή σας μόλυνση με τον μύκητα Candida Auris είναι πολύ χαμηλές. Ο κίνδυνος αυξάνεται εάν έχετε κάποια χρόνια πάθηση, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ή αν έχετε υποβληθεί σε πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, πρόσφατη θεραπεία με αντιμυκητιασιακά, ή σας έχει τοποθετηθεί κεντρικός φλεβικός καθετήρας.



15 ερωτήσεις και απαντήσεις του υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό


 

Το υπουργείο Υγείας, μέσα από 15 ερωτήσεις και απαντήσεις, ενημερώνει για το νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» που κατατέθηκε τη Τρίτη στη Βουλή.


1. Τι αλλαγές φέρνει ο προσωπικός γιατρός;


Η έλλειψη προσωπικού ιατρού σήμερα είναι η αιτία της μαζικής προσέλευσης στα νοσοκομεία που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του συστήματος και ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Τέσσερις στους δέκα προσερχόμενους στις εφημερίες των νοσοκομείων έχουν πρόβλημα που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τους γιατρούς της ΠΦΥ.


Ο προσωπικός γιατρός είναι το στήριγμα των πολιτών σε θέματα υγείας. Σε αυτόν ο πολίτης θα απευθύνεται όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτόν θα συμβουλεύεται. Από αυτόν θα παίρνει οδηγίες, κατεύθυνση, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο Σύστημα Υγείας.


Από την πρόληψη, την ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου, την επίσκεψη για εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις για ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη.


Ο προσωπικός γιατρός παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.


2. Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης για να έχει προσωπικό γιατρό;


Ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα από τους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί στην περιοχή που διαμένει. Μπορεί να είναι ιατροί Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ, συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ή και ιδιώτες ιατροί. Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν ιατροί, θα μπορεί να επιλέξει και ιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.


3. Ο προσωπικός ιατρός θα είναι δωρεάν;


Οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του προσωπικού ιατρού που έχουν επιλέξει. Θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και θα παίρνουν κατευθύνσεις χωρίς να πληρώνουν.


4. Ποιοι μπορεί να είναι προσωπικοί ιατροί;


Ο προσωπικός ιατρός μπορεί να είναι α) ο ιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό, β) ο ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό (οικογενειακοί γιατροί) γ) ο ιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) με εγγεγραμμένο πληθυσμό, αλλά και ιδιώτες ιατροί.


Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.


Δύνανται ως προσωπικοί ιατροί να ορίζονται και ιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό. Σε αυτήν την περίπτωση δύναται οι ιατροί αυτοί να είναι και ιδιώτες ιατροί.


5. Τι θα προσφέρει στον πολίτη ο προσωπικός γιατρός;


Ο προσωπικός ιατρός θα προσφέρει τις υπηρεσίες του εντός των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ. των Τοπικών Δικτύων Π.Φ.Υ., των ιδιωτικών ιατρείων και κατ' οίκον. Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει είναι:


διαχείριση χρόνιων νοσημάτων και τον συντονισμό και τη διασύνδεση με άλλους ειδικούς ιατρούς καθώς και με τα Νοσοκομεία Αναφοράς.

υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας.

εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και την εφαρμογή και παρακολούθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

κατεύθυνση των ασθενών σε άλλους ειδικούς ιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης, καθώς και σε διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών και προσυμπτωματικών ελέγχων.

δημιουργία και τήρηση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και τον συντονισμό της φροντίδας.

Ο προσωπικός ιατρός δεν εμποδίζει τον πολίτη να πάει απευθείας σε ειδικούς ιατρούς και οι ειδικοί ιατροί μπορούν και αυτοί να παραπέμπουν τον πολίτη στα Νοσοκομεία, όπως και ο προσωπικός ιατρός


6. Τι σημαίνει για τον πολίτη ότι οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα παρέχονται από ιδιώτες;


Οι υπηρεσίες ΠΦΥ για πάρα πολλά χρόνια υποφέρουν από δραματικές ελλείψεις προσωπικούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού πληρώνει για στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας όπως επισκέψεις στο γιατρό. Με το νομοσχέδιο το σύστημα της ΠΦΥ εντάσσει στο δυναμικό του και ιδιώτες ιατρούς και ιδιώτες παρόχους με διαφανείς συμβάσεις έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ιατρούς και υπηρεσίες. Έτσι οι δημόσιες δομές Π.Φ.Υ., δύνανται να συνεργάζονται με ιδιώτες παρόχους Π.Φ.Υ., Πολυϊατρεία και ιδιώτες ιατρούς για τη διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Π.Φ.Υ.. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα συνεργασίας των δημοσίων μονάδων ΠΦΥ και με τις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης


7. Στην Περιφέρεια θα βρίσκει πιο εύκολα ο πολίτης γιατρό;


Η απόφαση μας να ενώσουμε τις υγειονομικές δυνάμεις της χώρας κρατικές και ιδιωτικές σε ένα πιο μεγάλο και πραγματικά Εθνικό σύστημα υγείας γίνεται κυρίως για να καλύψουμε το μεγάλο έλλειμμα ιατρών και υπηρεσιών που μαστίζει την ελληνική περιφέρεια. Σταθερή μας επιδίωξη να έχουν πρόσβαση σε γιατρό όλοι οι πολίτες της ελληνικής Περιφέρειας. Με το νομοσχέδιο καλύπτονται τα κενά του ΕΣΥ με επιπλέον προσλήψεις και συμβάσεις με ιδιώτες ιατρούς. Όσοι ιατροί συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ παρέχουν και υπηρεσίες στο ΕΣΥ, όταν απαιτείται. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται τα κενά του ΕΣΥ, αυξάνονται οι ιατροί και βελτιώνεται η πρόσβαση του πολίτη στις υγειονομικές δομές.


8. Σε περιοχές που υπάρχουν κενά και ελλείψεις στο ΕΣΥ θα γίνουν προσλήψεις;


Φυσικά. Ήδη έχουν ανακοινωθεί μόνο για το 2022 4.000 προσλήψεις νοσηλευτών, 910 λοιπού προσωπικού και 700 ιατρών, ενώ εκκρεμούν και οι προκηρύξεις για τις θέσεις των ΤΟΜΥ. Όπου έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων ή άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων τα κενά θα καλυφθούν με ιδιώτες ιατρούς.


Οι ιδιώτες ιατροί, αλλά και οι ιδιώτες πάροχοι δύνανται να συμβάλλονται με δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) για την κάλυψη αναγκών του. Οι ιδιώτες ιατροί που απασχολούνται με οιανδήποτε σχέση εργασίας σε Μονάδες Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθώς σε παντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις και οι ιδιώτες ιατροί που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις που αποζημιώνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναλαμβάνουν μέσω των ως άνω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας σε περιοχές και σε ειδικότητες που υπάρχουν διαπιστωμένες ελλείψεις του Ε.Σ.Υ., εφόσον τους ζητηθεί. Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση.


Ομοίως Ιδιώτες Πάροχοι, όπως δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κλινικές, που συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οφείλουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και τις δομές τους για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. όταν συντρέχουν έκτακτες συνθήκες.


9. Γιατί οι ασθενείς να επιλέξουν τα απογευματινά χειρουργεία;


Με τα απογευματινά χειρουργεία ο ασθενής θα έχει μια επιπλέον οικονομικότερη επιλογή από τις ιδιωτικές κλινικές, χωρίς να θίγεται καθόλου η πρωινή λίστα των χειρουργείων του ΕΣΥ. Ο ιατρός θα έχει επιπλέον οφέλη και συνολικά το προσωπικό -νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό- ενώ και το νοσοκομείο θα έχει έσοδα που θα τα χρησιμοποιεί το ίδιο επιστρέφοντας αυτά τα χρήματα στους πολίτες βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να μπορεί να επιλέγει ιατρό του δημόσιου συστήματος. Οι μόνοι που χάνουν από τα απογευματινά χειρουργεία είναι οι ιδιώτες πάροχοι που θα δουν ένα ανταγωνιστικό και ισχυρό δημόσιο σύστημα.


Τα απογευματινά χειρουργεία τα θέλουν όσοι επιθυμούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του πολίτη και του ΕΣΥ και δεν τα θέλουν όσοι επιθυμούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ιδιωτικών κλινικών για παραπάνω κέρδη. Με πολύ λιγότερο κόστος από ότι στον ιδιωτικό τομέα οι πολίτες θα χρησιμοποιούν τα απογευματινά χειρουργεία κοστολογημένα με μικρό κόστος.


Το εγχείρημα αυτό θα οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο ώστε να μην διαταραχτεί η κανονική λειτουργία των νοσοκομείων, να μην υπάρχουν λίστες αναμονής και να εξυπηρετείται μόνο ο στόχος της διεύρυνσης των επιλογών των πολιτών για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.


10. Τι αλλάζει στην κατ οίκον νοσηλεία;


Καθιερώνεται, αναπτύσσεται και οργανώνεται η Κατ' Οίκον Νοσηλεία (Κ.Ο.Ν.) με παροχή σε πολίτες στην οικία τους υπηρεσιών και φροντίδας υγείας από Διατομεακά Τμήματα ή από Μη Αυτόνομες Ειδικές Μονάδες, που υπάγονται οργανικά και λειτουργικά στα Διατομεακά Τμήματα Βραχείας - Ημερήσιας Νοσηλείας, τα οποία λειτουργούν στα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), καθώς και από δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.


Οι ιατροί και οι λοιποί επαγγελματίες υγείας που ορίζονται, με αποφάσεις της οικείας Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας, να υπηρετούν ή να συνεργάζονται στις υπηρεσίες Κ.Ο.Ν. παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην οικία των ασθενών, που έχουν ενταχθεί στις υπηρεσίες της Κ.Ο.Ν. και για τους οποίους έχει εγκριθεί από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς η παροχή υπηρεσιών κατ' οίκον νοσηλείας.


Παράλληλα εντάσσεται η κατ' οίκον οδοντιατρική φροντίδα η οποία παρέχεται από τις δημόσιες δομές υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη) από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ.) που παρέχουν υπηρεσίες υγείας και δεν υπάγονται στο ΕΣΥ, από τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, από τις ιδιωτικές μονάδες υγείας στις οποίες λειτουργούν οδοντιατρεία, καθώς και από τα ιδιωτικά οδοντιατρεία και πολυοδοντιατρεία.


Η πρωτοβουλία μας αυτή έρχεται να αντιμετωπίσει ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που αφορά πολλούς πολίτες που δεν έχουν λόγο να νοσηλεύονται αλλά είναι ανάγκη να παίρνουν ποιοτική φροντίδα στο σπίτι τους.


11. Σας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ για άνοιγμα του ΕΣΥ σε ιδιώτες και η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς υπέρ των μεγάλων επιχειρηματιών υγείας. Τι απαντάτε;


Η διαχρονική εμμονή της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ για ένα ΕΣΥ στενά κρατικό, με πολλές ελλείψεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που έχει καταδικάσει τους πολίτες κυρίως της περιφέρειας κα της νησιωτικής χώρας σε δραματικές ελλείψεις υπηρεσιών πρέπει να λάβει τέλος. Θα αξιοποιήσουμε ιδιώτες ιατρούς και ιδιωτικές δομές υπηρεσιών υγείας για την ενίσχυση του δημόσιου τομέα.


Αγοράζουμε υπηρεσίες υγείας από ιδιώτες για τους πολίτες. Χωρίς ιδεοληψίες και αγκυλώσεις. Οι πραγματικοί υποστηρικτές του ιδιωτικού τομέα υγείας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ιδεοληψίες του που στερούν από τους πολίτες υπηρεσίες και τους αναγκάζουν να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας από την τσέπη τους.


12. Τελικά τι αποτελέσματα περιμένετε να έχει αυτή η παρέμβαση;


Ενώνουμε τις δυνάμεις υγείας της χώρας προς όφελος των πολιτών. Καλύπτουμε τα κενά, προσφέρουμε επιλογές για γιατρούς και υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες.


Δυναμώνουμε το ΕΣΥ και δίνουμε επιλογές εντός του Δημοσίου Συστήματος Υγείας ανταγωνιστικές προς τον ιδιωτικό τομέα.


Στόχος μας όλοι οι πολίτες να έχουν τον προσωπικό ιατρό τους, οι δημόσιες δομές να αναβαθμιστούν και οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται στον πολίτη να είναι ποιοτικές.


13. Τι αλλάζει στον ΕΟΠΥΥ


Ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε γνήσιο ασφαλιστικό φορέα και αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Εφαρμόζονται πολιτικές real time ελέγχου για την καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων των ασφαλισμένων και οι ιδιώτες πάροχοι οφείλουν να πληρούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια


14. Πως ευνοείται ο πολίτης από αυτήν την αλλαγή του ΕΟΠΥΥ


Τα χρήματα που εξοικονομούνται από τον real time έλεγχο επιστρέφουν σε παροχές στους ασφαλισμένους και η αναβάθμιση της ποιότητας των παροχών μέσω των ποιοτικών δεικτών διασφαλίζει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους.


15. Τελικά πως ενισχύετε το ΕΣΥ;


Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει διασφαλίσει από το ταμείο ανάκαμψης 1,5 δς ευρώ για το ΕΣΥ. Θα ενισχυθούν με 350 εκ. τα νοσοκομεία του ΕΣΥ για κτηριακές υποδομές, 250 εκ. τα Κέντρα υγείας, 220 εκ. όλες οι δομές για ψηφιακή αναβάθμιση. Παράλληλα προβλέπονται 270 εκ. για προληπτικές εξετάσεις και παράλληλα θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις 6.000 ατόμων. Θεσμοθετείται ο προσωπικός ιατρός, αναβαθμίζονται οι δομές, αναπτύσσεται η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και εκσυγχρονίζεται ο ΕΟΠΥΥ».