Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Μανιός άλλος ένας επικίνδυνος για την δημοκρατία Συριζαίος - Κάλεσε για την ανατροπή Μητσοτάκη

 


Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ακούστηκαν από πολλά στελέχη του, τα απίστευτα και επικίνδυνα για την δημοκρατία μας, και την χώρα.

Αντιδράσεις προκάλεσαν τα λεγόμενα του ακροαριστερού πρώην βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Μανιού στο 3ο συνέδριο του κόμματος, όταν κατά τη διάρκεια ομιλίας του συνέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Τούρκο Ιμπραήμ.

Παράλληλα κάλεσε «καραβανάδες και πολιτικούς» να ενωθούν προκειμένου να ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μιλώντας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Μανιός σε σημείο της ομιλίας του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι μόνο διακηρύξεις η πολιτική, είναι δράση. Πώς θα μπούμε στον λαό; Για εμένα -και δεν το λέω σήμερα το 2022, το είπα το την 1η Δεκεμβρίου το 2019- κατέκτησε την Ελλάδα ο Ιμπραήμ. Ετσι χαρακτήρισα τότε τον Μητσοτάκη σε ένα αντίστοιχο συνέδριο και ένας σύντροφος μου είπε ''Ιμπραήμ;'' και χειρότερος. Έχουμε μπροστά μας τον Ιμπραήμ. Μια είναι η λύση. Και οι καραβανάδες οι σημερινοί, οι στρατευμένοι και οι πολιτικοί να ενωθούν ενάντια σ' αυτούς που μας έχουν στο ίδιο καθεστώς από το 1824. Εάν δεν διαβάσουμε την ιστορίας μας δεν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα εμπρός, μόνο να αεροβατούμε μπορούμε».





Συνελήφθησαν Τούρκοι αστυνομικοί που έπεσαν με ανεμόπτερο στην Κάρυστο


Στη σύλληψη των δύο Τούρκων αστυνομικών που κατέπεσαν με ανεμόπτερο στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Καρύστου προχώρησε το Λιμενικό.

Όπως διαπιστώθηκε, οι δύο άνδρες, ηλικίας 32 και 33 είχαν ξεκινήσει την πτήση τους από τη Σμύρνη και είχαν προορισμό την Αθήνα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του evima.gr στην Κάρυστο μεταβαίνει η κρατική ασφάλεια καθώς οι δύο επιβαίνοντες Τούρκοι υπήκοοι δήλωσαν ότι είναι αστυνομικοί από την Τουρκία.

Κατά τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο είπαν στους λιμενικούς ότι θα ζητήσουν άσυλο.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού: 

«Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Καρύστου από το Αστυνομικό Τμήμα Καρύστου για ύπαρξη δύο (02) ατόμων σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή ''ΜΠΟΥΡΟΣ'' Καρύστου.

Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ένα περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντοπίστηκαν επί της ακτής δύο (02) άνδρες ηλικίας 32 και 33 ετών, κατά δήλωσή τους, οι οποίοι φορούσαν σωσίβια. Σύμφωνα με δήλωσή τους, είχαν αναχωρήσει με μηχανοκίνητο ανεμόπτερο από την περιοχή της Σμύρνης Τουρκίας, με προορισμό την Αθήνα, προκειμένου στη συνέχεια να μεταβούν στο εξωτερικό, ενώ λόγω έλλειψης καυσίμων, προκλήθηκε η πτώση του ανεμοπτέρου, στην προαναφερθείσα θαλάσσια περιοχή.

Οι εν λόγω αλλοδαποί κολύμπησαν ως την ακτή με τη συνδρομή δύο υποβρύχιων αλιέων, οι οποίοι, σύμφωνα με δήλωσή τους, παρατήρησαν την πτώση του ανεμοπτέρου, ενώ στη συνέχεια έγιναν έρευνες προς αναζήτησή του, με αρνητικά αποτελέσματα και χωρίς να έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση. 

Οι ανωτέρω μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Καρύστου για παροχή των πρώτων βοηθειών, όπου παραμένουν νοσηλευόμενοι.

Από το Λιμεναρχείο Καρύστου, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν οι ανωτέρω αλλοδαποί, για παράβαση του άρθρου 83 του Ν.3386/2005, καθώς διαπιστώθηκε ότι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.




Η Ρωσία εμφάνισε δήθεν ναύτες του Moskva; Κανένας δεν ξέρει με την προπαγάνδα του καθεστώτος

 


Από τους 510 Ρώσους και τον κυβερνήτη του Moskva, η Ρώσικη προπαγάνδα του καθεστώτος, εμφάνισε 100 και κανένας δεν γνωρίζει εάν όντως υπηρετούσαν στο πολεμικό πλοίο.

Η Ουκρανία υποστηρίζει πως και οι 510 Ρώσοι είναι νεκροί, ενώ η Ρωσία στριμωγμένη εμφάνισε μέλη του πληρώματος, που κανένας δεν ξέρει εάν είναι τωρινά τα πλάνα, η παλαιότερων εποχών όταν ήταν ζωντανό το πλήρωμα.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας ναύαρχος Νικολάι Γεβμένοφ συναντήθηκε με μέλη του πληρώματος του βυθισμένου καταδρομικού Moskva, χωρίς τον καπετάνιο και δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να υπηρετούν σε άλλα ρωσικά πολεμικά πλοία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, την ώρα που η Ουκρανία λέει πως είναι όλοι νεκροί.

Οι ναύτες που εμφανίζονται στο βίντεο, εάν υποθέσουμε ότι είναι ζωντανοί είναι μόλις 100, επομένως οι υπόλοιποι 410 είναι νεκροί.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, για να ενισχύσει την προπαγάνδα του καθεστώτος, έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο διάρκειας 26 δευτερολέπτων που δείχνει τον ναύαρχο Νικολάι Γεβμένοφ και δύο ακόμη αξιωματικούς να επιθεωρούν 100 περίπου παρατεταγμένους ναύτες. Το υπουργείο Αμυνας δεν διευκρινίζει πότε πραγματοποιήθηκε η συνάντηση και ο νοών νοήτω.



Ο Kυριάκος Μητσοτάκης στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων



Στα Χανιά, στην Κρήτη, στην Ελλάδα, αποδόθηκε απόψε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, ένας μεγάλος πολιτιστικός θησαυρός, που αναμένεται να δώσει νέα αναπτυξιακή διάσταση και προοπτική στην πόλη. Χωροθετημένο στην περιοχή της Χαλέπας, τον δεύτερο ιστορικό πόλο των Χανίων μετά τον ενετικό οικιστικό πυρήνα, το νέο Μουσείο που ανοίγει τις πόρτες του για τους επισκέπτες αύριο το πρωί, μέσα από την εκθεσιακή αφήγηση των συλλογών του παρακολουθεί τη μακρά πορεία στον χρόνο που διαπερνά τους προϊστορικούς οικισμούς και τις ιστορικές πόλεις της Δυτικής Κρήτης και αναδεικνύει τη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία και δραστηριότητα των ανθρώπων στον τόπο αυτό, διαμέσου των αιώνων.



«Σήμερα είμαι διπλά συγκινημένος, πρώτον διότι αύριο ανοίγει τις πόρτες του για τους Χανιώτες αλλά και για όλους τους επισκέπτες της πόλης το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο σήμερα είχα την ευκαιρία για πρώτη φορά να επισκεφτώ. Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ειδικά την κυρία Παπαδοπούλου, για τη σπουδαία, ταχύτατη δουλειά που έκαναν για να μεταφέρουν από το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο σε αυτό το νέο υπερσύγχρονο κτίριο την αρχαιολογική συλλογή των Χανίων, ένα πολιτιστικό απόθεμα το οποίο διανύει τους αιώνες και το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς του κρητικού πολιτισμού, αλλά και όλων των επιρροών που αυτός δέχτηκε στο διάβα των αιώνων. Όπως θα είχατε την ευκαιρία να διαπιστώσετε, έχουμε να κάνουμε με ένα υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο, το οποίο πιστεύω ότι θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και θα αναβαθμίσει σημαντικά τα Χανιά ως έναν αυτόνομο πολιτιστικό προορισμό, όπως δηλαδή αξίζει στην πόλη μας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ξεναγήθηκε μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη στο νέο Μουσείο, από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμου Λίνα Μενδώνη και την Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων και Διευθύντρια του Μουσείου Ελένη Παπαδοπούλου.

Στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων εκτίθεται και αξιόλογος αριθμός αντικειμένων της Συλλογής Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη, τα οποία χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για μια εξαιρετικά αξιόλογη συλλογή, που δωρήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο από την οικογένεια Μητσοτάκη και την οποία ο Πρωθυπουργός θαύμασε στο χώρο που εκτίθεται μαζί με την αδερφή του και βουλευτή Χανίων της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη που ήταν επισης παρούσα στην ξενάγηση. Χάρη στους συλλέκτες τα εκθέματα της Συλλογής παρέμειναν στον γενέθλιο τόπο τους.

«Ο δεύτερος λόγος που είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος -γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε- είναι το γεγονός ότι στο Μουσείο αυτό βρήκε τη θέση της η συλλογή Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη, η οποία είχε δωρηθεί από τους γονείς μου στο ελληνικό κράτος πριν από 22 χρόνια. Ο πατέρας μου, πάντα, και η μητέρα μου πίστευαν ότι η συλλογή αυτή πρέπει να αποτελέσει κτήμα του ελληνικού λαού και με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό δώρισαν ολόκληρη πρακτικά τη συλλογή τους στο τότε Αρχαιολογικό Μουσείο. Σήμερα η συλλογή αυτή στεγάζεται στον πρώτο όροφο, σε έναν χώρο αντάξιο της σημασίας του. Και πιστεύω ότι οι γονείς μου θα ήταν πολύ χαρούμενοι και πολύ υπερήφανοι αν είχαν τη δυνατότητα να δουν πώς εκτίθεται αυτή η συλλογή που γι’ αυτούς αποτέλεσε ένα έργο ζωής, άσχετα αν δέχτηκαν πολύ σκληρές επιθέσεις εκείνη την εποχή γι’ αυτή τους την πράξη. Και πάλι, λοιπόν, συγχαρητήρια και να είναι τυχερό και καλορίζικο το νέο μας Μουσείο. Όπως είπε και η Υπουργός, αύριο και μεθαύριο η είσοδος θα είναι δωρεάν. Να έρθουν πρώτα από όλα οι Χανιώτες να το απολαύσουν, τα νέα μας παιδιά, τα σχολεία μας να το επισκεφθούν, να μάθουν περισσότερα για τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής των Χανίων. Και βέβαια είμαι σίγουρος ότι και πάρα πολλοί επισκέπτες θα συνδυάσουν πια την επίσκεψή τους στα Χανιά με την παρουσία τους εδώ σε αυτό το Μουσείο, το οποίο βέβαια να πούμε κιόλας ότι έχει ενταχθεί στην ομάδα των Μουσείων για τα οποία υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο, άρα και η πρόσβαση σε αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο εύκολη», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση αποδίδουμε στους πολίτες και στους επισκέπτες των Χανίων το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Με μεγάλη χαρά και τιμή υποδεχόμαστε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρώτο επισκέπτη, στο νέο Μουσείο της ιδιαίτερης πατρίδας του. Στο πολύ ενδιαφέρον, από άποψη αρχιτεκτονικής, κτίριο του Μουσείου αναδεικνύονται με σύγχρονο και υποδειγματικό τρόπο οι θησαυροί των Συλλογών του, πολλοί εκ των οποίων είναι μοναδικοί, ενώ άλλοι εκτίθενται για πρώτη φορά. Πρόκειται για ένα έργο Πολιτισμού ιδιαίτερα σημαντικό για τα Χανιά και ολόκληρη την Κρήτη, καθώς διαφυλάσσει το εξαιρετικά πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής και λειτουργεί ως δυναμικός αναπτυξιακός πόρος για τη Μεγαλόνησο, με συμβολή στην τοπική και την εθνική οικονομία», επεσήμανε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Με πάρα πολύ μεγάλη χαρά και πολύ μεγάλη συγκίνηση σήμερα υποδεχόμαστε εδώ τον Πρωθυπουργό, ως πρώτο επισκέπτη, στο νέο μας Μουσείο το οποίο ανοίγει από αύριο. Το νέο μουσείο που με πολλή αγάπη και πολλή φροντίδα έχουμε ετοιμάσει όλοι εμείς στο Υπουργείο Πολιτισμού εδώ και ενάμιση χρόνο. Και λέω ενάμιση χρόνο γιατί δεν είναι παραπάνω ο καιρός οποίος έχει μείνει η πόλη μας χωρίς μουσείο. Ήταν 13 Σεπτεμβρίου 2020 όταν έκλεισε το παλιό μουσείο στον Άγιο Φραγκίσκο και σήμερα πλέον είναι πανέτοιμο το νέο μας μουσείο. Ένα σύγχρονο κτίριο, εξοπλισμένο με τα καλύτερα συστήματα αποθήκευσης εργαστηρίων αλλά και εκθεσιακών χώρων, το οποίο είναι πραγματικά ένας μοχλός ανάπτυξης και μία κιβωτός πολιτισμού συγχρόνως. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και ελπίζουμε οι Χανιώτες και οι επισκέπτες των Χανίων και όλης της Κρήτης να το αγαπήσουν όπως το αγαπούμε και εμείς», σημείωσε η Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων και Διευθύντρια του Μουσείου Ελένη Παπαδοπούλου.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Το νέο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων στην περιοχή της Χαλέπας είναι σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη και των συνεργατών του και χαρακτηρίζεται από τη σύνθεση δύο διακριτών γραμμικών μονολιθικών όγκων που αναδύονται από τη γη. Πρόκειται για συμβολική αναφορά στα τεκμήρια του πολιτισμού που βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά της, αλλά συγχρόνως και μία βιοκλιματική επιλογή με την καλύτερη δυνατή προσαρμογή του κτίσματος στο έντονα επικλινές οικόπεδο.

Η συνολική επιφάνεια των χώρων του Μουσείου είναι περίπου 6.000 τ.μ. σε ακίνητο έκτασης περίπου 12 στρ. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων υλοποιήθηκε μέσω της χρηματοδότησης κυρίως Ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και εθνικών πόρων, που έφεραν σε πέρας οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Η συνολική δαπάνη κατασκευής και ολοκλήρωσης του Μουσείου υπολογίζεται σε περίπου 15.000.000 ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 14.000.000 ευρώ προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Οι χώροι των μόνιμων συλλογών και των περιοδικών εκθέσεων καταλαμβάνουν έκταση 2.000 τ.μ.

Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι επιλέχθηκε, εκτός των εποπτικών και ψηφιακών μέσων, η δημιουργία συγκεκριμένων αναπαραστάσεων, που αποδίδουν σημαντικές όψεις του βίου κατά τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους. Επίσης, δημιουργήθηκαν δύο απτικά τραπέζια εντός του εκθεσιακού χώρου για τους επισκέπτες με προβλήματα όρασης.

Στην αίθουσα του ορόφου, εκτίθεται αξιόλογος αριθμός αντικειμένων της Συλλογής Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη, τα οποία χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Στον όροφο του Μουσείου βρίσκεται η αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων έκτασης 90 τμ. Στο ίδιο επίπεδο, χωροθετείται το αμφιθέατρο σχεδιασμένο για 120 θέσεις, 3 εκ των οποίων για άτομα με κινητικά προβλήματα. Και ο χώρος αυτός με ειδική ξύλινη επένδυση εσωτερικά και εξωτερικά ακολουθεί αυστηρές προδιαγραφές ως προς την ακουστική και την ηχομόνωση, διαθέτει χώρο μετάφρασης και είναι πλήρως εξοπλισμένος.

Τα τέσσερα εργαστήρια συντήρησης, εμβαδού 500 τμ, είναι ισόγεια με φυσικό φωτισμό και πλήρως οργανωμένα. Διακρίνονται για τον σύγχρονο και άρτιο εξοπλισμό τους που συνεχώς εμπλουτίζεται, παρέχοντας τις κατάλληλες συνθήκες για τη διεκπεραίωση των πιο απαιτητικών συντηρήσεων αντικειμένων.



Χημικό ευνουχισμό για τους βιαστές ανηλίκων εξετάζει το Περού



Ο πρόεδρος του Περού Πέδρο Καστίγιο δήλωσε χθες Σάββατο ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής χημικού ευνουχισμού σε βιαστές ανηλίκων, μεταξύ άλλων δραστικών μέτρων για την καταπολέμηση τέτοιων εγκλημάτων.

«Αρκετά με τόση βία, τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών δεν θα γίνουν ανεκτά από αυτήν την κυβέρνηση, ούτε θα μείνουν ατιμώρητα» είπε ο Καστίγιο, ο οποίος δήλωσε «εξοργισμένος» μετά τον βιασμό ενός κοριτσιού μόλις 3 ετών, ο οποίος έχει συγκλονίσει τη χώρα.

Το μέτρο που προτείνει ο πρόεδρος Καστίγιο πρέπει να εγκριθεί από το περουβιανό κοινοβούλιο.

Ο Καστίγιο ανέφερε πως ο χημικός ευνουχισμός βιαστών ανηλίκων εφαρμόζεται ήδη σε χώρες όπως η Ρωσία, η Πολωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδονησία και η Μολδαβία. Ο χημικός ευνουχισμός γίνεται με τη χορήγηση φαρμάκων που αναστέλλουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Σύμφωνα με το περουβιανό υπουργείο Δικαιωμάτων των Γυναικών, περισσότεροι από 21.000 ανήλικοι έχουν πέσει θύματα βιασμού τα τελευταία 4 χρόνια. Μόνο το 2021 καταγράφηκαν 6.929 περιπτώσεις.

Στο Περού οι βιαστές ανηλίκων βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές ισόβιας κάθειρξης.


protothema



Επιβάτης πέθανε μέσα σε Ταξί, ο οδηγός πήγε στο ΕΚΑΒ και του είπαν να πάρει το 166


 

Δημόσιο για πάντα, με τεράστιες παθογένειες και δημοσίους υπαλλήλους χωρίς ίχνος ευαισθησίας.

Σύμφωνα με το eviazoom.gr,  οδηγός ταξί στην Χαλκίδα την περασμένη Τετάρτη, πήρε ένα ηλικιωμένο πελάτη, αλλά λίγα λεπτά αφότου ξεκίνησε η κούρσα κατέρρευσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του  eviazoom.gr, το συμβάν σημειώθηκε στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Ο 82χρονος άνδρας μπήκε στο ταξί και κάθισε στα πίσω καθίσματα, ωστόσο  μέσα σε λίγα λεπτά ξαφνικά κατέρρευσε, αφήνοντας την τελευταία του πνοή.

Έντρομος ο οδηγός αντιλήφθηκε ότι ο ηλικιωμένος έχασε τις αισθήσεις του και σε κατάσταση σοκ κατευθύνθηκε στο ΕΚΑΒ Χαλκίδας, που  βρισκόταν  λίγα μέτρα μακριά στο κέντρο της πόλης, όπου ζήτησε τις πρώτες βοήθειες από τους διασώστες που βρίσκονταν εκεί. 

Ωστόσο, η σοκαριστική και ανεύθυνη απάντηση που έλαβε ήταν πως εκείνοι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα και ότι έπρεπε να καλέσει το 166!



Αυτό επιβεβαιώνει και ένας άλλος ταξιτζής, ο οποίος μίλησε στο eviazoom.gr τονίζοντας τα εξής: «Ένας συνάδελφος πήρε έναν κύριο από εδώ από την πιάτσα του Αγίου Νικολάου, δεν γνωρίζω την κατεύθυνση, και κατέληξε... Ο συνάδελφος σταμάτησε στο ΕΚΑΒ απέναντι για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες και μέσα σε λίγα λεπτά πέθανε όπως άκουσα... Στα 30 χρόνια που είμαι να πεθάνει πελάτης μέσα στο ταξί δεν έχει ξαναγίνει...»

Παράλληλα ο ταξιτζής άφησε αιχμές και για την στάση του ΕΚΑΒ, σύμφωνα πάντα με αυτά που του ανέφερε ο συνάδελφός του.

Όπως είπε: «Ο συνάδελφος σταμάτησε στην οδό Βενιζέλου απέναντι από το ΕΚΑΒ και έτρεξε για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στον κύριο και του είπαν ότι "πρέπει να πάρεις το 166", δεν μπορούν έτσι, αλλά μετά δεν ξέρω τι κάνανε..»

Τα αίτια του θανάτου του 82χρονου οφείλονται σε παθολογικά αίτια.



Επεισόδιο με πυροβολισμούς στον Έβρο, αλλοδαπή γυναίκα βρέθηκε νεκρή

 


Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Χθες Σάββατο, 16 Απριλίου 2022, και ώρα 20:50 σε περιοχή του Έβρου στο Σουφλί, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης εντόπισαν ομάδα ατόμων να επιβιβάζεται από την απέναντι όχθη σε πλαστική βάρκα με σκοπό την παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

Προκειμένου να αποτραπεί η συγκεκριμένη διέλευση, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε χρήση φακών και φωνητικών προειδοποιήσεων σχετικά με την ιδιότητά τους («Αστυνομία – Γυρίστε πίσω»), ωστόσο εκείνη τη στιγμή από την απέναντι πλευρά ακούστηκαν πυροβολισμοί, η κατεύθυνση των οποίων δεν μπορούσε να διαπιστωθεί λόγω του σκότους.

Για τη διασφάλιση της σωματικής τους ακεραιότητας οι Έλληνες αστυνομικοί έσπευσαν να καλυφθούν, πυροβολώντας προειδοποιητικά στον αέρα, καθώς οι πυροβολισμοί από την απέναντι πλευρά συνεχίζονταν σε ριπές με τον ίδιο ρυθμό προς άγνωστη κατεύθυνση.

Όταν η βάρκα κατέφθασε στην ελληνική όχθη, πέντε από τους μετανάστες αποβιβάστηκαν από αυτή, ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν πίσω. Οι τέσσερις από αυτούς κατάφεραν να φτάσουν στη στεριά κολυμπώντας ενώ μία γυναίκα παρέμεινε να επιπλέει στο νερό και όταν οι αστυνομικοί την ανέσυραν με δυσκολία, διαπίστωσαν τον θάνατό της.

Όπως διαπιστώθηκε η σωρός έφερε στην πίσω δεξιά θωρακική χώρα τραύμα, όμοιο με πυροβολισμού και μεταφέρθηκε για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής, όπου από την πρώτη εκτίμηση του ιατροδικαστή η αιτία θανάτου είναι πυροβολισμός από πολύ κοντινή απόσταση (μερικά εκατοστά) με χρήση όπλου μικρού διαμετρήματος.

Οι διασωθέντες, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος, εξετάσθηκαν σχετικά και προέκυψε ότι για τη μεταφορά τους στην Αθήνα είχαν πληρώσει από 2.000 ευρώ ο καθένας σε κύκλωμα διακίνησης στην Κωνσταντινούπολη.

Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.



Απόφαση-βόμβα για τα ταμεία: Παράθυρο για διαγραφές χρεών πέραν της 10ετίας


 

Απόφαση-βόμβα ανοίγει το δρόμο για διαγραφές χρεών στα Ταμεία που έχουν καταλογιστεί πέραν μιας 10ετίας λόγω παραγραφής τους!

Η απόφαση εκδόθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (ΜονΔΠρΑθ 4268/2022) και είναι η πρώτη που έρχεται να εφαρμόσει στην πράξη αυτό που είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας το φθινόπωρο του 2021 με την 1833/2021 απόφασή του ότι είναι αντισυνταγματική η παραγραφή χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μετά την 20ετία και το όριο πρέπει να πέσει στη 10ετία. Στην πράξη, χρέη που υπερβαίνουν τη 10ετία ακυρώνονται.

Η υπόθεση

Το Πρωτοδικείο δίκασε υπόθεση ασφαλισμένης στον ΟΑΕΕ στην οποία το ΚΕΑΟ της βεβαίωσε με 4 πράξεις καταλογισμού οφειλές 120.449,48 ευρώ (κύρια εισφορά ποσού 120.005,60 ευρώ και πρόσθετα τέλη ποσού 443,88 ευρώ), χρονικής περιόδου από 10/1987 έως 10/2006 οι τρεις πρώτες και από 4/1999 έως 6/2007 η τέταρτη (με ποσό 180 ευρώ).

Οι οφειλές της επίμαχης περιόδου (1987-2006) υπέπεσαν σε 10ετή παραγραφή όπως είπε το δικαστήριο βάσει της απόφασης του ΣτΕ, ενώ όταν καταλογίστηκαν (2017) ίσχυε η 20ετής παραγραφή.

Καμπανάκι…

Στην πράξη το δικαστήριο με την απόφαση αυτή άνοιξε το δρόμο και σε άλλες αποφάσεις καθώς και σε προσφυγές οφειλετών οι οποίοι θα διεκδικήσουν διαγραφές χρεών που τους καταλόγισε το ΚΕΑΟ βασιζόμενο στην παραγραφή 20ετίας, τα οποία όμως με τα νέα δεδομένα και εφόσον δεν είχαν καταλογιστεί νωρίτερα, παραγράφηκαν στη 10ετία.

Κατόπιν της αντισυνταγματικότητας της παραγραφής μετά από 20ετία, δημιουργείται κενό, το οποίο, σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου πρέπει να καλυφθεί νομοθετικά με την εφαρμογή του κανόνα της παραγραφής χρεών από ασφαλιστικές εισφορές στη 10ετία και μάλιστα για το σύνολο των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων.

Επιπλέον κατά το δικαστήριο δεν αποδείχθηκε ο ισχυρισμός του ΚΕΑΟ ότι η παραγραφή διακόπηκε το 2007 και άρχισε νέα περίοδος αναζήτησης των οφειλών, λόγω υποβολής αίτησης από την ασφαλισμένη για ρύθμιση των οφειλών της, καθώς η εν λόγω αίτηση δεν προσκομίστηκε από τον φορέα στο δικαστήριο.

Κατόπιν των ανωτέρω, το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματος του ασφαλιστικού φορέα προς είσπραξη του συνόλου των επίδικων οφειλών είχε συμπληρωθεί πριν από την έκδοση των προσβαλλόμενων πράξεων ταμειακής βεβαίωσης και, συνεπώς, οι τελευταίες πράξεις είναι μη νόμιμες!


Σκεπτικό

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Πρωτοδικείου, «ο χρόνος της παραγραφής απαιτείται να είναι ο αναγκαίος, ώστε, αφενός, να διασφαλίζεται το δικαίωμα άμυνας των οφειλετών έναντι δυσχερειών απόδειξης περιστατικών αναγόμενων στο απώτερο παρελθόν, αφετέρου δε να μην οδηγούνται οι οφειλέτες σε οικονομική εξουθένωση λόγω της υποχρέωσης ταυτόχρονης καταβολής συσσωρευμένων οφειλών περισσότερων ετών, με περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στην απασχόληση και την εθνική οικονομία γενικότερα».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «πρέπει να πληρωθεί με την εφαρμογή του κανόνα της 10ετούς παραγραφής των αξιώσεων καταβολής εισφορών για το σύνολο των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων, ο οποίος κρίνεται ότι αποτελεί εύλογο χρόνο παραγραφής των εν λόγω αξιώσεων. Η πλήρωση δε του νομοθετικού κενού με τον ως άνω γενικό κανόνα τελεί σε αρμονία προς την αρχή της ασφάλειας δικαίου, που αξιώνει σαφήνεια και προβλέψιμη εφαρμογή των σχετικών κανονιστικών ρυθμίσεων».

Στο «διά ταύτα» η απόφαση 4268/2022 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας καταλήγει με την ακύρωση των τεσσάρων καταλογιστικών πράξεων για χρέη ύψους 120.449,48 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ που κοινοποιήθηκαν στις 26/9/2017 από το ΚΕΑΟ στην ασφαλισμένη, λόγω 10ετούς αντί 20ετούς παραγραφής


Κώστας Κατίκος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Ερευνα: Οι Έλληνες θέλουν θέση στο Δημόσιο και σύνταξη πριν τα 60

 


Τις πεποιθήσεις των πολιτών για το κράτος, την οικονομία, τις εργασιακές τους σχέσεις, καθώς και τις συνήθειές τους αποτυπώνει το δεύτερο μέρος της έρευνας του ινστιτούτου ΔιαΝΕΟσις με τίτλο: «Τι Πιστεύουν οι Έλληνες».

Ειδικότερα, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, οι Έλληνες φαίνεται ότι έχουν αλλάξει ελαφρώς τη στάση τους απέναντι στο κράτος και τον ρόλο του στη λειτουργία της οικονομίας.

Τον Δεκέμβριο του 2019 σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες (58,2%) συμφωνούσαν πως «το κράτος επεμβαίνει υπερβολικά και δεν επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας», ενώ περίπου 1 στους 3 (37,4%) είχαν την άποψη πως «το κράτος δεν επεμβαίνει αρκετά και επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα να δρα ανεξέλεγκτα».

Σήμερα, μετά από τις άμεσες και μεγάλες παρεμβάσεις του κράτους για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και την ελάττωση των επιπτώσεων της πανδημίας, βρίσκουμε τις απόψεις αυτές απόλυτα μοιρασμένες (45,4% και τα δύο).

Ωστόσο, η στροφή που παρατηρήθηκε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας ως προς το δίπολο υψηλή φορολογία/ισχυρό κράτος πρόνοιας εξακολουθεί να παραμένει: μόνο 1 στους 3 Έλληνες πιστεύει ότι «πρέπει να υπάρχει υψηλή φορολογία και ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλους».

Η πλειοψηφία των Ελλήνων εξακολουθούν να προτιμούν χαμηλή φορολογία έναντι ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας. Οι Έλληνες πολίτες θεωρούν εξάλλου πως ότι οι τρεις σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη είναι κατά σειρά η μείωση της φορολογίας, η μείωση της γραφειοκρατίας και η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, ενώ μόλις το 2,4% αναφέρει την αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Ως προς τις υπηρεσίες του κράτους, οι Έλληνες αξιολογούν θετικά ή μάλλον θετικά μόνο 4 από τις 12 που τους τέθηκαν υπόψη. Τη μία από αυτές με μικρή πλειοψηφία θετικών απόψεων (η αστυνομία, με 56% θετικές γνώμες) και άλλες τρεις με πολύ μεγάλες (πάνω από 75%): το gov.gr, την πυροσβεστική και τα ΚΕΠ.

Θέση στο δημόσιο θέλει το 36,4%

Στο πεδίο εργασία/ισότητα, το 36,4% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι αν μπορούσαν να διαλέξουν δουλειά, θα προτιμούσαν «μισθωτή εργασία στο Δημόσιο» -είναι η δημοφιλέστερη απάντηση για τους ερωτηθέντες και το υψηλότερο ποσοστό προτιμήσεων για εργασία στο Δημόσιο που έχει καταγραφεί από το 2016. Μάλιστα, μια δουλειά στο Δημόσιο είναι η πρώτη επιλογή για όλες τις ηλικίες των Ελλήνων.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει σύνταξη πριν από τα 60

Η πλειοψηφία των Ελλήνων (55,4%) εξακολουθούν εξάλλου να πιστεύουν ότι οι πολίτες πρέπει να βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τα 60 έτη. Όσον αφορά το θέμα της συνταξιοδότησης, 1 στους 3 Έλληνες (34%) πιστεύει ότι «η σύνταξή τους είναι εξασφαλισμένη». Από τους Έλληνες που εργάζονται, πάντως (μόλις το 47,7% του δείγματος), μόνο οι μισοί (52,2%) δηλώνουν ότι εργάζονται κανονικό 8ωρο. Σχεδόν 1 στους 5 εργαζόμενους εργάζεται με μερική απασχόληση (17,4%) και ένα πολύ υψηλό 29,2% δηλώνουν ότι εργάζονται περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα.

Και πώς άλλαξε η εργασιακή κατάσταση των Ελλήνων κατά την περίοδο της πανδημίας; Το 39,1% των εργαζομένων δήλωσαν ότι οι συνθήκες εργασίας τους το τελευταίο διάστημα «έχουν χειροτερέψει», το 41,8% των εργαζομένων απάντησαν πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν εργαστεί με τηλεργασία, ενώ μετά το τέλος της πανδημίας, σχεδόν 1 στους 3 εργαζόμενους (37,5%) θα ήθελε να επιστρέψει κανονικά στον χώρο εργασίας τους, αλλά 1 στους 4 (23,2%) θα ήθελε «ένα ευέλικτο σύστημα που να συνδυάζει τηλεργασία με παρουσία στον χώρο εργασίας κάποιες ημέρες της εβδομάδας». Υπάρχει, δε, και ένα 6,9% (που ειδικά στις γυναίκες είναι 7,6% και στους νέους ηλικίας 17-24 είναι 22,2%), που θα προτιμούσε να συνεχίσει να εργάζεται αποκλειστικά με τηλεργασία.

Κατά τα λοιπά, το 57,9% των Ελλήνων (και το 77,1% των νέων ηλικίας 17-24 και το 71,9% των 25-39) δηλώνουν ότι «θα μετανάστευαν στο εξωτερικό αν έβρισκαν δουλειά με καλύτερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες».

Όσον αφορά την παιδεία, σχεδόν οι μισοί Έλληνες απαντούν ότι, αν μπορούσαν να διαλέξουν, θα επέλεγαν την ιδιωτική εκπαίδευση για τα παιδιά τους (48,8% «ναι» και «μάλλον ναι» -έναντι 40,6% το 2019). Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον εύρημα εμφανίστηκε στην ερώτηση για το αν οι ερωτηθέντες θα προτιμούσαν «ένα πτυχίο πανεπιστημίου που οδηγεί σε εργασιακή ανασφάλεια και χαμηλές αποδοχές» ή «ένα πτυχίο τεχνικής σχολής με εξασφαλισμένη εργασία και υψηλότερες αποδοχές». Μόλις 18,9% επιλέγουν το πρώτο -έναντι 75,2% που επιλέγουν το δεύτερο, το τεχνικό πτυχίο με εξασφαλισμένη εργασία και υψηλές αποδοχές δηλαδή. Αν και απαντούν έτσι σε αυτή την ερώτηση, στην πράξη οι Έλληνες διαχρονικά κάνουν εντελώς διαφορετικές επιλογές -οι νέοι που επιλέγουν να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια είναι σταθερά υπερδιπλάσιοι των νέων που ακολουθούν την τεχνική εκπαίδευση.

Όσον αφορά, δε, τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και γενικότερα τα θέματα ισότητας, προέκυψαν μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα. Περίπου ο μισός πληθυσμός (48,7%), για παράδειγμα, θεωρεί ότι «γυναίκες και άνδρες έχουν τις ίδιες ευκαιρίες απασχόλησης», ενώ το 93,4% του πληθυσμού συμφωνούν ότι «η μητέρα και ο πατέρας πρέπει να έχουν ακριβώς τις ίδιες ευθύνες στη φροντίδα των παιδιών».

Πώς όμως ζουν οι Έλληνες και τι συνήθειες έχουν;

8% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν τρώνε κρέας

76,1% δηλώνουν ότι προσέχουν τη διατροφή τους

62,1% δηλώνουν ότι ασκούνται σωματικά

81,4% δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν πιστωτική ή χρεωστική κάρτα

77,2% δηλώνουν ότι βλέπουν τηλεόραση καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά, αλλά

42,5% των νέων ηλικίας 17-24 δηλώνουν ότι δεν βλέπουν τηλεόραση

66,4% δηλώνουν ότι ασχολούνται με τα social media

33,5% καπνίζουν (οι γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες -και η ηλικία που καπνίζει περισσότερο είναι οι 25-39)

18,8% πίνουν αλκοόλ καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά

57,1% δηλώνουν ότι κάνουν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις κάθε χρόνο

15,9% έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ

15,7% δηλώνουν ότι παίρνουν κάποιο κοινωνικό επίδομα ή άλλη υλική βοήθεια από το κράτος (από 12,1% το 2019)

65,5% δηλώνουν ότι δεν έχουν πάρει ποτέ τέτοια βοήθεια (από 78,7% το 2019)

33,6% δηλώνουν ότι δεν έχουν διαβάσει κανένα βιβλίο τους τελευταίους 12 μήνες

8,9% δηλώνουν ότι έχουν διαβάσει περισσότερα από 10

53,5% δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρει «πολύ» ή «αρκετά» η πολιτική

43% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν κατοικίδιο

26,5% δηλώνουν ότι τα τελευταία 2 έτη μπόρεσαν να αποταμιεύσουν χρήματα.

Ωστόσο σε άλλη ερώτηση μόνο 14,2% δηλώνουν ότι είναι «σχετικά άνετοι οικονομικά» και οι υπόλοιποι επιλέγουν κατηγορίες από «τα βγάζω πέρα αλλά δεν μπορώ να αποταμιεύσω» (45,1%) μέχρι «τα βγάζω πέρα με πολύ μεγάλες δυσκολίες» (34,2%) και «δεν τα βγάζω πέρα» (5,2%).

26,4% δηλώνουν ότι δεν μπόρεσαν να θερμάνουν επαρκώς την οικία τους το χειμώνα του 2022.

Ως προς τις αξίες οι Έλληνες θεωρούν σημαντικότερη αξία τη «δικαιοσύνη» (34%), την οποία εξακολουθούν να επιλέγουν περισσότεροι από όσοι επιλέγουν την «ελευθερία» (26,4%), με την αξιοκρατία και την αλληλεγγύη να ακολουθούν. Εξάλλου, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρούν καλό πράγμα την «ανταγωνιστικότητα» (76,2%) και τις «μεταρρυθμίσεις» (70,1%), ενώ πλειοψηφικά ποσοστά θεωρούν καλό τον «συμβιβασμό» (53,2%) και τις «αποκρατικοποιήσεις» (47,2% έναντι 41,9%). Αντίθετα, οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν κακά πράγματα τον «συνδικαλισμό», τις «τράπεζες», τις «πολυεθνικές» και το «χρηματιστήριο».

Σε ερώτηση για διάφορα θέματα αξιών και ποιότητας ζωής στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των Ελλήνων απάντησε ότι κανένα από αυτά δεν ισχύει ή εφαρμόζεται εδώ. Ούτε «προστατεύονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων» (47,8% «λίγο» και «καθόλου»), ούτε οι πολίτες απολαμβάνουν τις ελευθερίες που χαρακτηρίζουν μια δημοκρατία (56,3%), ούτε ζούμε σε ένα ασφαλές περιβάλλον (67,6%), ούτε το δικαστικό μας σύστημα μας αντιμετωπίζει όλους ως ίσους (72,6%) ούτε αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται οι άξιοι (80%).

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους ερωτηθέντες να αξιολογήσουν οκτώ λέξεις που περιγράφουν διάφορες ιδεολογικές στάσεις. Μόνο για δύο από αυτές η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει καλή άποψη: τον «σοσιαλισμό» (53,2%) και τον «φιλελευθερισμό» (52%). Για όλες τις άλλες στάσεις η πλειοψηφία έχει αρνητική άποψη, από τον «νεοφιλευθερισμό» (47,6% αρνητική άποψη) μέχρι τον κομμουνισμό (69,8% αρνητική άποψη). Εδώ υπάρχουν και κάποιες ιστορικές αλλαγές στην τελευταία επταετία: Το 2015 το 52,5% των Ελλήνων θεωρούσαν την «αριστερά» καλό πράγμα -το 2022 το ποσοστό αυτό είναι 32%. Τότε το 40,5% θεωρούσαν τον «ριζοσπαστισμό» καλό πράγμα -το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό είναι 19,6%. Το 2018 το 41,1% θεωρούσαν τον «νεοφιλελευθερισμό» καλό πράγμα -το 2022 μόνο το 25% συμφωνεί.

Η έρευνα της ΔιαΝΕΟσις διεξήχθη από την εταιρία MARC σε δείγμα 1.254 ατόμων το διάστημα 26 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2022. Το πρώτο μέρος της έρευνας δημοσιεύθηκε το Σάββατο 9 Απριλίου.


iefimerida.gr



Μήνυμα των «νονών» με σφαίρες έξω από μαγαζιά στην Πάτρα : «Η αόρατη αρχή είναι εδώ»

 


Μια περίεργη υπόθεση εκβιασμού ερευνούν τις τελευταίες ημέρες οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών με πρωταγωνιστές τέσσερις ιδιοκτήτες νυχτερινών μαγαζιών οι οποίοι έλαβαν ένα φάκελο που περιείχε ένα απειλητικό μήνυμα και μια σφαίρα.

Ο αποστολέας ήταν άγνωστος ενώ το μήνυμα στο λευκό χαρτί έγραφε, «Η αόρατη αρχή είναι εδώ». Το ύφος του, ωστόσο, σε συνδυασμό με τη σφαίρα που υπήρχε σε κάθε φάκελο δείχνει στις αρχές ότι πίσω από τις απειλές κρύβονται κυκλώματα «νονών» της νύχτας.

Όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, με τη διασκέδαση να επανέρχεται σε κανονική λειτουργία και την καλοκαιρινή σεζόν να πλησιάζει οι «νονοί» που πωλούν προστασία σε νυχτερινά μαγαζιά θέλουν να εκβιάσουν τους επιχειρηματίες τρομοκρατώντας τους με τέτοιες απειλές.

Στα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του ενός μαγαζιού, μάλιστα, διακρίνεται ο μυστηριώδης διανομέας του φακέλου ο οποίος αφήνει το απειλητικό μήνυμα μπροστά από την πόρτα του καταστήματος και εξαφανίζεται. Πρόκειται για ένα νεαρό άνδρα ο οποίος φορά ένα ανοιχτόχρωμο παλτό με κουκούλα, αφήνει το φάκελο στη τζαμαρία και φεύγει τρέχοντας μέσα στη νύχτα.

Τα εγκληματολογικά εργαστήρια εξετάζουν τους φακέλους προκειμένου να εντοπίσουν γενετικό υλικό ή αποτυπώματα τα οποία ενδεχομένως να οδηγήσουν στους δράστες. Παράλληλα, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας εξετάζουν καρέ-καρέ το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας των μαγαζιών που έχουν μπει στο στόχαστρο των "νονών" ώστε να ταυτοποίησουν τον κομιστή των επίμαχων φακέλων.


Κώστας Στάμου

protothema




Αυτή είναι η Ρωσίδα που παρότρυνε τον σύζυγό της να βιάσει Ουκρανές

 


Αυτή είναι η φαιδρή "κυρία" που έδωσε... εντολή στον σύζυγό της, Ρώσο στρατιώτη που πολεμάει στην Ουκρανία, να βιάσει τις γυναίκες του εχθρού. 

Σε ηχητικό μήνυμα διάρκειας 30 δευτερολέπτων , η ξανθιά Ρωσίδα ακούγεται να δίνει τις ευλογίες της στον σύζυγό της να κακοποιήσει σεξουαλικά Ουκρανές.


Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο σύζυγος της φέρεται να έχει τραυματιστεί στις σφοδρές μάχες που μαίνονται στην πολύπαθη χώρα. Το συγκλονιστικό ηχητικό μήνυμα δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπηρεσία μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Σύζυγοι Ρώσων στρατιωτών καλούν τους συζύγους τους να βιάσουν γυναίκες της Ουκρανίας», ανέφερε την Τρίτη το ηχογραφημένο μήνυμα που ανέβηκε στο Telegram. Στο ηχητικό μήνυμα ακούγεται η συνομιλία ενός ζευγαριού στη ρωσική γλώσσα με το ραδιοφωνικό δίκτυο «Radio Liberty» να υποστηρίζει ότι, το ζευγάρι είναι ο Ρομάν Μπαϊκόβσκι- που φέρεται να έχει τραυματιστεί στη διάρκεια των σφοδρών μαχών στην Ουκρανία- και η σύζυγός του, Όλγα Μπαϊκόβσκαγια.



Η φαιδρή Ρωσίδα ακούγεται να δίνει στον στρατιώτη σύζυγό της την άδεια να κακοποιήσει σεξουαλικά όχι μία αλλά πολλές Ουκρανές, στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. «Λοιπόν, ναι, κάντε τους (βιασμούς) εκεί». Υπάρχουν εκεί Ουκρανές γυναίκες. Βιάστε τες. Ναι». «Μη μου λες τίποτα, κατάλαβέ το», προσθέτει γελώντας δήθεν ντροπαλά. .



Κατόπι ακούγεται ο δολοφόνος του δικτάτορα Πούτιν και σύζυγος της, Ρομάν Μπαϊκόβσκι: «Αχά», λέει. «Έπρεπε λοιπόν να βιάσω και να μην σου πω τίποτα», της απαντάει αφού διευκρινίζει ότι η γυναίκα του δίνει την άδεια να βιάσει γυναίκες του εχθρού.

«Ναι, για να μην ξέρω τίποτα», λέει η γυναικεία φωνή, πριν ακουστούν και οι δύο να γελούν αυτή τη φορά. «Γιατί ρωτάς;», διερωτάται η Όλγα. «Μπορώ πραγματικά;» ξαναρωτάει ο σύζυγός της.

«Ναι, σου το επιτρέπω», λέει γελώντας. «Απλώς χρησιμοποίησε προφυλακτικό», προσθέτει. «Εντάξει», απαντά εκείνος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει καταγγείλει τα Ρώσικα ΚΤΗΝΗ, ότι έχουν διαπράξει εκατοντάδες βιασμούς στην Ουκρανία, όχι μόνο γυναικών αλλά και παιδιών.




Πρόσθετοι πόροι ύψους 100 εκ. ευρώ στο πρόγραμμα των Νέων Γεωργών

 


100 εκ. ευρώ πρόσθετοι πόροι θα διατεθούν στο πρόγραμμα των Νέων Γεωργών προκειμένου να ικανοποιηθεί το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στην πρόσφατη πρόσκληση του μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022.

Η κατανομή των επιπλέον πόρων ύψους 100 εκ. ευρώ που θα διατεθούν για την κάλυψη μέρους της υπερβάλλουσας ζήτησης ως υπερδέσμευση, μαζί με 20 εκ. ευρώ που δύναται να ανακατανεμηθούν, καθώς η αρχική κατανομή δεν καλύφθηκε από τη ζήτηση σε τέσσερις περιφέρειες (Νότιο Αιγαίο, Ιόνια Νησιά, Αττική, Ήπειρος), γίνεται με βάση τη συμμετοχή κάθε περιφέρειας στην υπερβάλλουσα ζήτηση (σύνολο δηλαδή κατανομής 120 εκ. ευρώ).

Επίσης, επιπλέον των ανωτέρω ποσών διατίθενται 4,5 εκ. ευρώ για την ικανοποίηση της δέσμευσης για πλήρη ένταξη των υποψηφίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Συνολικά συνεπώς διατίθενται στη συγκεκριμένη πρόσκληση του μέτρου των Νέων Γεωργών 524,7 εκ. € με την πιο ενδεδειγμένη, δίκαιη, αναλογική και διαφανή διαδικασία.



Υπογραφή νέας συμφωνίας για τις άγονες σιδηροδρομικές γραμμές

 


Νέα σύμβαση υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή νέα συμφωνία για τις λεγόμενες άγονες σιδηροδρομικές γραμμές, υπέγραψαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ο υπουργός Οικονομικών με τον διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η συμφωνία προβλέπει την παροχή 50 εκ ευρώ ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια, με αυτόματη προέκταση 5 ετών μετά το τέλος της δεκαετίας. Ορίζεται μάλιστα ρητά ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα λαμβάνει την επιδότηση μόνο εφόσον πράγματι έχει εκτελέσει τα δρομολόγια στις «άγονες γραμμές», κάτι που -παραδόξως- δεν προέβλεπε η προηγούμενη σύμβαση. 

Με τη σύμβαση που υπεγράφη για πρώτη φορά επιτυγχάνονται 5 πολύ σημαντικά ζητήματα: 

Πρώτον, ότι θα γίνονται δρομολόγια σε όλη τη χώρα, στο σύνολο του δικτύου μας, ακόμα και στους θεωρούμενους ως μη εμπορικούς προορισμούς. Κι αυτό πλέον θα διασφαλίζεται πραγματικά, αφού για πρώτη φορά μπαίνουν ρήτρες και κυρώσεις.

Δεύτερον, ότι το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας αποζημίωσης επιστρέφει σε σιδηροδρομικούς οργανισμούς του Δημοσίου, καθώς οι βασικές κατηγορίες είναι:

Μέχρι 21.000.000 για την αποζημίωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την παροχή υπηρεσιών,

Μέχρι 19.000.000 ευρώ προς τον ΟΣΕ για τα τέλη χρήσης υποδομής

Μέχρι 10.000.000 ευρώ προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ για τη μίσθωση τροχαίου υλικού.

Τρίτον, ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεσμεύεται σε πολύ συγκεκριμένες επενδύσεις με στόχο τη βελτίωση τόσο των υποδομών όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Απόκτηση, υπέρ του Δημοσίου, τουλάχιστον 10 τραίνων υδρογόνου μηδενικών ρύπων, 10 νέων τραίνων για προαστιακές γραμμές.

Πλήρη ανακατασκευή/αναβάθμιση των συνολικά 15 Desiro - τα οποία η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενοικιάζει από το Ελληνικό Δημόσιο (ΓΑΙΑΟΣΕ) - καθώς και για αναβαθμίσεις των κυριότερων αμαξοστασίων της χώρας.

Οι επενδύσεις αυτές, συμπεριλαμβάνουν τα 5 ΕΤR 470, που είναι ήδη στην Ελλάδα, καθώς και την πλήρη αναβάθμιση του μηχανοστασίου Θεσσαλονίκης, η οποία ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2021.

Τέταρτον, ότι οι δύο πλευρές συμφωνούμε πως όσο περισσότερο υλοποιούνται αυτές οι επενδύσεις, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει κι αυτή η νέα σύμβαση.

Και πέμπτον, προβλέπεται κίνητρο αποδοτικότητας του μηχανισμού αποζημίωσης σε περίπτωση θετικού οικονομικού αποτελέσματος. 

Με άλλα λόγια: Διορθώνουμε τα κακώς κείμενα της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της προβληματικής συμφωνίας ιδιωτικοποίησης που σύναψε. Μιας ΤΡΑΙΝΟΣΕ που πουλήθηκε το 2017 έναντι 45 εκ. ευρώ, δηλαδή 5 εκ. ευρώ λιγότερα από την ετήσια ενίσχυση για την παροχή υπηρεσιών δημοσίων υπηρεσιών, των Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος! Βελτιώνουμε τους όρους μιας ιδιωτικοποίησης που έγινε πραγματικά στο “πόδι”, χωρίς να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του επιβατικού κοινού! Μιλάμε δηλαδή για συμφωνία 500 εκατ. ευρώ σε έναν ορίζοντα 10ετίας, εκ των οποίων τα 453 εκατ. θα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο ως επενδύσεις. Γιατί έτσι γίνονται οι σωστές ιδιωτικοποιήσεις. 


 



Μητσοτάκης: Προσωπικός Βοηθός για τα άτομα με αναπηρία ώστε κανείς να μην μείνει μόνος του

 




Άνοιξε χθες -και θα κλείσει στις 15 Μαΐου- η πλατφόρμα στην οποία οι συμπολίτες μας με αναπηρία άνω του 67% μπορούν να υποβάλουν αίτηση για προσωπικό βοηθό. Οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία -όπως τονίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με χθεσινή ανάρτησή του- παύουν, πλέον, να μένουν αποκλεισμένοι στο σπίτι και μακριά από την κοινωνική δραστηριότητα.

Με τον Προσωπικό τους Βοηθό διεκδικούν μία καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ώστε κανείς να μην είναι μόνος. Τους το οφείλαμε, το είπαμε, το κάνουμε.

Ο νέος θεσμός θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από την Αττική, ώστε να αξιολογηθεί και, σταδιακά, να απλωθεί σε όλη τη χώρα. Σε πρώτη φάση, 1.000  συμπολίτες μας  από 16 έως 55 ετών, με πιστοποιημένη αναπηρία 67% και άνω, και ετήσιο εισόδημα κάτω από 60.000 ευρώ θα μπορούν να διαλέξουν το δικό τους Προσωπικό Βοηθό με χρηματοδότηση του Κράτους για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους.

Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος εξασφαλίστηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χρηματοδότηση 42 εκατ. ευρώ, ενώ για την καθολική εφαρμογή του σε όλη την Επικράτεια έχουν εξασφαλιστεί -μέσω των ΠΕΠ ΕΣΠΑ- 320 εκατ. ευρώ από την προγραμματική περίοδο 2021-2027.



Μεταρρυθμίσεις με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο

 


Ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή -και είναι πλέον νόμος του Κράτους- το νομοσχέδιο  του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά» που θεσπίζει μια σειρά σημαντικές μεταρρυθμίσεις με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, σε τρεις ενότητες μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Η πρώτη ενότητα αφορά στην αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, (που μετονομάζεται Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης-ΔΥΠΑ), την αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης παροχών του Οργανισμού, την αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης του εργατικού δυναμικού και προπάντων την υποβοήθηση των ανέργων να βρουν δουλειά.

Η δεύτερη ενότητα αφορά στον εκσυγχρονισμό της στεγαστικής πολιτικής με επέκταση των αρμοδιοτήτων της νέας υπηρεσίας, έτσι ώστε πέρα από την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του εργατικού δυναμικού, να ασχοληθεί και με τις στεγαστικές ανάγκες των νέων, μέσω της χορήγησης παροχών και της υλοποίησης σχετικών προγραμμάτων.

Η τρίτη ενότητα αφορά στην επιτάχυνση της απονομής συντάξεων, στην επίλυση δηλαδή ενός από τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που  κληρονομήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεσμοθετούνται, για τον σκοπό αυτό δύο νέες ρυθμίσεις: Η πρώτη  αφορά στην έκδοση συντάξεων fast track, για τις νέες συντάξεις. Και η δεύτερη στην έκδοση  «σύνταξης εμπιστοσύνης» για το στοκ των εκκρεμών συντάξεων.

Η ψήφιση του νομοσχέδιου επιφέρει άμεσα σημαντικές αλλαγές για εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους:


Καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας, 50 % του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

Θα καταβάλλεται μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια – τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης – όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και την διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό.

Ενεργοποιείται η διαγραφή από το μητρώο της ΔΙΠΑ για δύο χρόνια μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, κατά την πάγια ευρωπαΐκή πρακτική.

Ξεκινά η  μεταρρύθμιση της κατάρτισης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και δημιουργούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (δεύτερη χώρα στην Ευρωπαΐκή Ένωση μετά τη Γαλλία) οι ατομικοί λογαριασμοί δεξιοτήτων όπου θα καταγράφονται οι καταρτίσεις ανέργων και εργαζομένων.

Συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων και των καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης και ανοίγουν για πρώτη φορά οι πύλες των δημοσίων πανεπιστημίων για τους ανέργους και τους εργαζόμενους.

Θεσπίζονται οι συντάξεις fasttrack και οι συντάξεις εμπιστοσύνης ώστε να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι ρυθμοί απόδοσης των συντάξεων, με ρυθμίσεις που συνδυάζουν την τεχνολογία με την εμπιστοσύνη απέναντι στον πολίτη.



Περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ στους πολίτες τις επόμενες μέρες

 



Ποσά άνω των 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως βοήθεια στους πολίτες την τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα. Θα αφορούν:

Στην «επιταγή ακρίβειας» των 200 ευρώ,

στην ενίσχυση σε αγρότες και κτηνοτρόφους (συνολικά 47 εκατ. ευρώ),

στην επιδότηση των 200 ευρώ στα ταξί,

στην επιδότηση των καυσίμων (η πλατφόρμα θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες).

Προφανώς θα συνεχιστεί η βοήθεια και τον Μάιο. Το ποια θα είναι θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Οι όποιες κινήσεις θα εξαρτώνται από τις αντοχές του προϋπολογισμού και τις ανάγκες που θα υπάρχουν το επόμενο διάστημα. Πρέπει να κρατηθούν «πολεμοφόδια», καθώς θα παραταθεί έως το τέλος του έτους ο μειωμένος ΦΠΑ σε μεταφορές και εστίαση (κόστος 250 εκατ. ευρώ), ενώ το 2023 θα πρέπει να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων και να μονιμοποιηθούν οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές (κόστος των δύο αυτών μέτρων, 2 δισ. ευρώ).