Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Ο αναρχοτραμπούκος Πολάκης, απειλεί και την Γιαννακοπούλου «Θα βλαστημήσεις»

 


Αμετανόητος ο Παύλος Πολάκης, παραμένει ένας επικίνδυνος τραμπούκος και συνεχίζει να απειλεί γυναίκες.

Ο Παύλος Πολάκης, απειλεί τώρα και την Νάντια Γιαννακοπούλου, με αφορμή την ψήφο της υπερ της άρσης ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανάρτηση του,  ο ακροαριστερός αναρχοτραμπούκος προστατευόμενος του Αλέξη Τσίπρα, κατηγορεί την κ. Γιαννακοπούλου για υποταγή καταλήγοντας μάλιστα πως η ίδια και η κ. Αραμπατζή «λίγο υπομονή μέχρι το βράδυ απόψε ή αύριο το πρωί και θα έχεις βλαστημήσει και εσυ και η κυρία Αραμπατζη αυτήν την ψηφοφορία».

Παυλος Πολακης
την Πέμπτη

Μάλιστα….
Η κυρία Γιαννακόπουλου κάνει ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΤΑΓΗΣ προς μελλοντική χρήση στο Μητσοτακεικο ,μέσω της δήλωσης της πως υπερψήφισε την άρση ασυλίας μου για τη μήνυση της βουλευτού Σερρών της ΝΔ της κυριας Αραμπατζη .
Επικαλείται μάλιστα «αρχές»!!! (Φωτό 1-2)
ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ Η ΚΥΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ;;;;;
-.Αληθεια θα μας πει που ήταν οι αρχές της όταν την διοριζε ο κουμπάρος του Καραμανλή ΜΗΛΙΑΚΟΣ μόνιμη δικηγόρο στην Αγροτική Τράπεζα το 2007,την ίδια στιγμή που σ...

See more
May be an image of 1 person and text that says "iefimerida ΠΟΛΙΤΙΚΗ Γιαννακοπούλου: Αστεία n προσπάθεια να εμφανιστεί  0 κ. Πολάκης Νάντια Γιαννακοπούλου Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 14/04/2022 16:05 Tn δική της απάντηση για το τι πραγματικά συνέβη κατά την ψηφοφορία της Τετάρτης στη ΒοÏÎ»ή με την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη, έδωσε με δήλωσή της n Νάντια Γιαννακοπούλου. H κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, τονίζει πως σε αυτές τις περιπτώσεις (άρσεις ασυλίας), οι βουλευτές ψηφίζουν.κατά συνείδηση. Απόρρητο"
May be an image of text

Η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, η οποία μαζί με τους Λοβέρδο – Κεφαλίδου ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας Πολάκη, σε δήλωση της μεταξύ άλλων τονίζει, «ο κ. Πολάκης δεν είναι ένας γραφικός που λέει και μια κουβέντα παραπάνω επειδή είναι αψύς Σφακιανός. Είναι πολιτικά επικίνδυνος. Η ρητορική, το ύφος, οι μέθοδοι του αποτελούν την έκφραση ενός υφέρποντος φασισμού. Μιας νοσηρής τοξικότητας που επηρεάζει το σύνολο της πολιτικής μας ζωής».




Απολύθηκαν άλλοι δυο δικαστές λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων


 

Ο αριθμός των  απολυθέντων ανέβηκε στους 15.

Απολύθηκε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας, η οποία είχε 3.010 εκκρεμείς υποθέσεις

Στην 3η κατά σειρά Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απολύθηκαν οριστικά 2 δικαστές (ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό σε 15) για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων και σε μία πρόεδρο Πρωτοδικών, επιβλήθηκε προσωρινή παύση 6 μηνών.

Μεταξύ αυτών που απολύθηκαν είναι και η 54χρόνη εισαγγελέας Πρωτοδικών, η οποία όταν υπηρετούσε στην Κέρκυρα, είχε 3.010 εκκρεμείς υποθέσεις και αγνοούνται 153.

Στην 47μελη Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο την Μαρία Γεωργίου και με τη συμμετοχή του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα, παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης 6 δικαστές και εισαγγελείς. Εξ αυτών, οι δυο παύθηκαν οριστικά, σε μία επιβλήθηκε προσωρινή παύση 6 μηνών, απηλλάγη ένας Πρωτοδίκης και δύο υποθέσεις αναβλήθηκαν.


Κέρκυρα: 3.010 εκκρεμείς δικογραφίες και απόλυση


Στην Πειθαρχική Ολομέλεια είχε παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστική απόλυσης εισαγγελέας Πρωτοδικών η οποία όταν υπηρετούσε στην Κέρκυρα (τώρα είναι στην Αθήνα) είχε 3.010 εκκρεμείς δικογραφίες-υποθέσεις.

Αρχικά όταν κλήθηκε από την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου να επιστρέψει τις εκκρεμείς υποθέσεις προκειμένου να χρεωθούν σε συνάδελφό της, καθώς υπήρχε κίνδυνος σε ορισμένες εξ αυτών να επέλθει παραγραφή των αδικημάτων, αρνήθηκε ότι τις είχε.

Παρ΄ όλα αυτά, εκ των 3.010 δικογραφιών οι 1.800 περίπου βρέθηκαν στο σπίτι της, οι 324 κατασχέθηκαν σε φιλικό της σπίτι, άλλες 626 -μετά από έρευνα- βρέθηκαν σε άλλο φιλικό της σπίτι και κατασχέθηκαν, ενώ 31 δικογραφίες ήταν ενσωματωμένες μέσα σε άλλες δικογραφίες. Τώρα, αναζητούνται ακόμη άλλες 153 δικογραφίες, η τύχη των οποίων αγνοείται!

Σε βάρος της έχει ασκηθεί ήδη ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημοσίων εγγράφων.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, μέσω «αγγελιοφόρου» δικηγόρου, υπέβαλε αίτημα αναβολής επικαλούμενη ότι:

1) Έχει υπέρταση, προσκομίζοντας ιατρική βεβαίωση που συνιστούσε τη μη μετακίνησή της επί πέντε ημέρες, μέσα στις οποίες ήταν και η ημέρα σύγκλησης της Πειθαρχικής Ολομέλειας και

2) ο συνήγορος της έχει άλλες δίκες εκτός Αθηνών και δεν μπορεί να παραστεί.

Μετά και από πρόταση του κ. Πλιώτα, το αίτημα αναβολής απορρίφθηκε και η Ολομέλεια προχώρησε στην σχετική διαδικασία.

Ο εισηγητής -αρεοπαγίτης επισήμανε ότι η ελεγχόμενη εισαγγελέας έχει επιδείξει βαριά αμέλεια, παντελή έλλειψη δικαστικής συνείδησης και πρότεινε την οριστική παύσης της από το εισαγγελικό σώμα.


Από την πλευρά του, ο κ. Πλιώτας τόνισε ότι η συμπεριφορά της εισαγγελέως Πρωτοδικών έχει μοναδικότητα και αποτελεί μια θλιβερή κατάσταση που έθιξε το κύρος της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, εξέφρασε τα ερωτήματα πώς είναι δυνατόν να παρέμεινε στην Κέρκυρα επί 18 ολόκληρα χρόνια (2002 έως 2020), αλλά και γιατί δεν γινόταν ενημέρωση των βιβλίων της γραμματείας για τις καταθέσεις μηνύσεων και άλλων ένδικων μέσων, όπως και την πορεία των υποθέσεων.


Τελικά, η Πειθαρχική Ολομέλεια ομόφωνα την απέλυσε οριστικά, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας και δεν της έδωσε την δυνατότητα να απασχοληθεί σε άλλη θέση του Δημοσίου τομέα.


Δεύτερη απόλυση


Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών πριν 3,5 μήνες (περασμένο Δεκέμβριο) είχε βρεθεί και πάλι ενώπιον της Πειθαρχικής Ολομέλειας με το ερώτημα της οριστικής παύσης, λόγω υπερεσιακής ανεπάρκειας, κ.λπ. Τότε επικαλέστηκε λόγους υγείας του παιδιού της και για το λόγο αυτό της δόθηκε μια ευκαιρία να μηδενίσει τις εκκρεμείς υποθέσεις, πολύ περισσότερο επειδή βελτιωνόταν η κατάσταση του παιδιού της όπως η ίδια ισχυρίσθηκε και δεσμεύθηκε ότι θα ολοκληρώσει τις εκκρεμείς υποθέσεις.


Όμως, τον περασμένο Μάρτιο παρά τις δεσμεύσεις της είχε ακόμα στα χέρια της 282 εκκρεμείς υποθέσεις (ειδικά εργατικών διαφορών), εκ των οποίων οι 49 ήταν από το βαθύ παρελθόν, ενώ οι καταγγελίες δικηγόρων και πολιτών συνεχιζόντουσαν για υπέρμετρες καθυστερήσεις σε αποφάσεις που χειριζόταν.


Πρόσφατα, μάλιστα, στάλθηκε επιστολή προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, για εκκρεμεί υπόθεση εδώ και δύο χρόνια, που αφορούσε την επικοινωνία του διαζευγμένου πατέρα με το παιδί του, ενώ γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ με επιστολή της ζήτησε την αφαίρεση δικογραφίας επί εκκρεμούς εργατικής διαφοράς, προκειμένου να χρεωθεί σε άλλον δικαστή.


Η εισηγήτρια πρότεινε να απολυθεί οριστικά λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της, πολύ περισσότερο επειδή η κατάστασή της είναι μη αναστρέψιμη κάτι που είναι σε βάρος του κύρους της Δικαιοσύνης.


Η ίδια η ελεγχόμενη για τις καθυστερήσεις επικαλέστηκε και πάλι λόγους υγείας του παιδιού της οι οποίοι την ανάγκασαν να έχει τις καθυστερήσεις.


Ο κ. Πλιώτας τόνισε ότι πριν 3,5 μήνες, τον περασμένο Δεκέμβριο, της δόθηκε μια ευκαιρία, την οποία δεν εκμεταλλεύθηκε, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν επανειλημμένες διαμαρτυρίες για καθυστερήσεις. Κλείνοντας, ανέφερε ότι δεν διαφαίνεται να υπάρχει βελτίωση και πρότεινε να παυθεί οριστικά και να πάει στο Δημόσιο.


Ομόφωνα η Πειθαρχική Ολομέλεια την έπαυσε οριστικά και της έδωσε τη δυνατότητα να απασχοληθεί στο Δημόσιο τομέα.


Μεγάλης διάρκειας απουσίες


Εισαγγελέας Πρωτοδικών παραπέμφθηκε στην Πειθαρχική Ολομέλεια με το ερώτημα της οριστικής παύσης για μεγάλης διάρκεια και αυθαίρετες απουσίες από την υπηρεσία της όταν υπηρετούσε σε νησί του Αιγαίου Πελάγους (εδώ και 3 χρόνια υπηρετεί στην Αθήνα).


Στην εισαγγελική λειτουργό αποδίδονται αιφνιδιαστικές και μεγάλης διάρκειας απουσίες από τα καθήκοντά της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε αποχώρησε από το νησί που υπηρετούσε και μέσα από το πλοίο ενημέρωσε για την αιφνίδια αναχώρησή της, ενώ σε άλλη περίπτωση από την Θεσσαλονίκη έστειλε βεβαίωση του ιατρού άντρά της, στην οποία βεβαίωνε ότι ασθένησε και δεν μπορεί να επιστρέψει στο νησί.


Επικαλούμενη ασθένεια του παιδιού της ή της ίδιας αποχωρούσε απροειδοποίητα από την Εισαγγελία που υπηρετούσε, ενώ σημείωνε καθυστερήσεις και στην επιστροφή της.


Με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, όταν είχε την ιδιότητα της επιθεωρήτριας και είχε κατέβει στο νησί για επιθεώρηση, η ελεγχόμενη εισαγγελέας έπαιζε κρυφτούλι, καθώς αρνήθηκε να παραστεί την προκαθορισμένη ημέρα επιθεώρησης και πρότεινε άλλη ημερομηνία, την οποία αποδέχθηκε μεν η κυρία Γεωργίου, αλλά και πάλι δεν εμφανίστηκε, με αποτέλεσμα να μην γίνει η επιθεώρηση.


Η εισηγήτρια- αρεοπαγίτης επισήμανε ότι δεν υπήρξε συνεπείς και δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το λειτούργημά της, ενώ η προϊσταμένη της την χαρακτήρισε «παράξενη».


Η εγκαλούμενη αρνήθηκε σχεδόν τα πάντα και επικαλέστηκε ότι ήταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση, λόγω της υγείας του παιδιού της.


Ο κ. Πλιώτας χαρακτήρισε απαράδεκτη την συμπεριφορά της, σημειώνοντας ότι έχει πέσει σε βαρύτατα αδικήματα, επιβαρύνοντας παράλληλα τους συναδέλφους της.


Η Πειθαρχική Ολομέλεια κατά πλειοψηφία της επέβαλε προσωρινή παύση 6 μηνών.


protothema



Μητσοτάκης : Εύχομαι και ελπίζω σήμερα το βιολί του Λεωνίδα να ακουστεί πιο δυνατά από τις βόμβες της Ρωσίας


 

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στη συναυλία για την υποστήριξη των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία που διοργανώνουν ο Λεωνίδας Καβάκος και το Μέγαρο Μουσικής.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Λεωνίδα Καβάκο και τους μουσικούς συνεργάτες του για την πολύ ευγενική τους προσφορά να διοργανώσουν αυτή τη συναυλία, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ανέγερση του μαιευτηρίου, το οποίο βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη.

Ο Λεωνίδας Καβάκος είναι ένας καλλιτέχνης ο οποίος έχει το θάρρος της γνώμης του. Και, πράγματι, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν χωρούν ούτε ίσες αποστάσεις ούτε γενικόλογες τοποθετήσεις ότι δήθεν είμαστε με την Ειρήνη. Εδώ υπάρχει αμυνόμενος και είναι η Ουκρανία, υπάρχει επιτιθέμενος και είναι η Ρωσία.

Εύχομαι και ελπίζω σήμερα το βιολί του Λεωνίδα να ακουστεί πιο δυνατά από τις βόμβες της Ρωσίας και το μήνυμά του να φτάσει και να δώσει μία ένεση στήριξης στη μαρτυρική Μαριούπολη.





Τσίπρας αμετανόητος : «Είμαστε περήφανοι για τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την εξουσία»

 


Ένας Τσίπρας από τα παλιά!!!

Αμετανόητος και προκλητικός, εμφανίστηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς ίχνος ηθικής, και αυτοκριτικής για τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του κόμματός του, δήλωσε υπερήφανος για τον τρόπο που ο ίδιος άσκησε την εξουσία και δεν ντράπηκε καθόλου όταν το είπε.

«Είμαστε περήφανοι για τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την εξουσία», φώναξε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας πως ο ίδιος και το κόμμα του δεν έχουν αντιληφθεί, τίποτα από όσα έκαναν, και το γιατί έχασαν τρεις φορές στις εκλογές του 2019. Αυτό σημαίνει ότι εάν γινόταν και πάλι το λάθος να κυβερνήσουν, δεν θα άφηναν τίποτα όρθιο, θα συνέχιζαν στο ίδιο καταστροφικό ρυθμό μέχρι να αποτελειώσουν την χώρα.

Δεν παρέλειψε προκλητικά, να ευχαριστήσει τον Ζόραν Ζάεφ και τον Νίκο Κοτζιά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το ξεπούλημα δηλαδή και την προδοσία της Μακεδονίας, κάτι για το οποίο δηλώνει επίσης περήφανος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάθε γελοιότητα του Αλέξη Τσίπρα, το εσωκομματικό του ακροατήριο δεν χειροκροτούσε όλο μαζί, αντίθετα πολύ απλά κοίταγαν και αρκετοί κούναγαν το κεφάλι τους.

Το μεγαλύτερο γέλιο, που εξόργισε στους πολίτες είναι όταν άρχισε και πάλι την προσπάθεια εξαπάτησης μοιράζοντας υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.

Και τι δεν είπε, και τι δεν έταξε προσπαθώντας να εξαπατήσει και πάλι τους αφελής :

ΘΑ καταργήσει το νόμο Χατζηδάκη, 

ΘΑ καταργήσει τον νόμο Κεραμέως,

ΘΑ καταργήσει τον πτωχευτικό νόμο, 

ΘΑ μείωση κατά 50% της αυξήσεις στους λογαριασμούς, 

ΘΑ αύξηση τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, 

ΘΑ διαγράψει και πάλι όπως το 2014 τα χρέη των αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία,

ΘΑ επιστρέψει την 13ης σύνταξη εξαπατώντας και πάλι τους συνταξιούχους, 

ΘΑ δώσει προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια,

και ΘΑ απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους, έτσι γενικά και αόριστα χωρίς να εξηγήσει τι παπάτζα υπόσχεται.

Και άλλες πολλές παπάτζες χωρίς ίχνος ηθικής, από ένα αποδεδειγμένα αποτυχημένο, ψεύτη, πολιτικό αρχηγό.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η υπόσχεση ότι η ΔΕΗ θα ξαναγίνει κρατική και ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, αλλά και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, κάτι που φυσικά δεν θα κάνει ποτέ απλά προσπαθεί ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας να βρει θύματα να τον πιστέψουν.

Είπε επίσης ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, ότι θα εφαρμόσει το 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών, αλλά και ότι θα ανασχεδιάσει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υποσχέθηκε ο απατεώνας και μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ με μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ, αλλά και μαζικές προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών στα πανεπιστήμια. 

Αυτός είναι, αυτός ήταν και αυτός θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας.



Βικτώρια Νούλαντ: «Προκλητικές οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου»

 


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιμένουν να εγκαταλειφθεί ο αγωγός EastMed, απλώς εκφράζουν την ανησυχία τους για τις ενεργειακές εξελίξεις», είπε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ.

Η κυρία Βικτόρια Νούλαντ, μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε πως η τελική απόφαση για το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να ληφθεί από τις εμπλεκόμενες χώρες. Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε προκλητικές τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις με την Άγκυρα για ενδεχόμενη αγορά αεροσκαφών F-16 δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Η κ. Νούλαντ προανήγγειλε τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο τριμερές σχήμα συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ σε σχέση με το Κυπριακό, ξεκαθάρισε ότι έχει εξηγήσει με σαφήνεια στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι λύση δυο κρατών στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή για τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείσα γιατί πήγε «με άδεια χέρια» στην Ελλάδα- η οποία είναι ο πλέον αξιόπιστος σύμμαχος- ενώ προσέφερε στην Τουρκία -η οποία κάθε άλλο παρά καθαρή θέση έχει πάρει στον πόλεμο της Ουκρανίας- τη δημιουργία ενός στρατηγικού μηχανισμού, η κυρία Νούλαντ απάντησε πως «οι ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια έχουν Στρατηγικό Διάλογο με την Ελλάδα και μάλιστα σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών. Είδαμε έναν ακόμα γύρο αυτού του διαλόγου το φθινόπωρο. Το ταξίδι μου ήταν πρωτίστως ένα ευχαριστήριο ταξίδι προς την Ελλάδα που είναι ένας τόσο σταθερός σύμμαχος. Ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την πρόοδο που έχουμε κάνει μαζί, αλλά και για να σχεδιάσουμε τη στρατηγική μας για το πως θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι η Ευρώπη θα έχει ενέργεια και πως θα συνεχίζουμε να βοηθάμε την Ουκρανία. Επομένως, επρόκειτο και για μια αμιγώς στρατηγικού τύπου συζήτηση. Τώρα σε σχέση με τον στρατηγικό μηχανισμό που εγκαινιάσαμε στην Τουρκία, είναι κάτι που η Ελλάδα έχει ήδη εδώ και πολλά χρόνια».

Μάλιστα, στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες ο Άντονι Μπλίνκεν θα συμμετάσχει στο τριμερές σχήμα συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο το καλύτερο μήνυμα στήριξης. Όπως σημείωσε η κ. Νούλαντ, «οι ΗΠΑ στηρίζουν πάρα πολύ αυτή τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στη συνάντηση με τους τρεις υπουργούς Εξωτερικών πρόσφατα. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια συνάντηση πολύ σύντομα, τις επόμενες εβδομάδες, μεταξύ των τριών υπουργών με τον υπουργό μου, με τον Υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν, για να υπογραμμίσουμε τη σημασία αυτού του σχήματος και του έργου που προσπαθούν να κάνουν μαζί, που προσπαθούμε να κάνουμε όλοι μαζί, για την ενέργεια, για την ασφάλεια στη θάλασσα και για άλλα σημαντικά ζητήματα».

Η  Βικτόρια Νούλαντ ρωτήθηκε, γιατί οι ΗΠΑ επιμένουν να επαναλαμβάνουν ότι ο αγωγός EastMed δεν έχει μέλλον την ώρα που οι εμπλεκόμενες χώρες φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη και διευκρίνισε ότι «οι ΗΠΑ δεν επιμένουν σε τίποτα και αν οι χώρες της περιοχής αποφασίσουν ότι θέλουν να προχωρήσουν με αυτό το έργο, θα το κάνουν. Η ανησυχία μας είναι αυτή που διατύπωσα στην Ελλάδα, δηλαδή ότι το έργο είναι εξαιρετικά ακριβό, τα ύδατα πολύ βαθιά, και μπορεί να χρειαστούν δέκα χρόνια ή περισσότερα για να ολοκληρωθεί όταν όλοι χρειάζονται ενέργεια εδώ και τώρα. Η Ελλάδα είναι ήδη ενεργειακός κόμβος και πιστεύουμε ότι υπάρχουν ταχύτεροι, πιο αποτελεσματικοί και πιο παραγωγικοί τρόποι για τη μεταφορά ενέργειας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης σε άλλες περιοχές, μέσω καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας κ.λ.π. Εξαρτάται προφανώς από τις χώρες της περιοχής εάν θέλουν να προχωρήσουν με το έργο, αλλά η ανησυχία μας είναι ότι σε δέκα χρόνια θέλουμε να είμαστε όλοι απεξαρτημένοι από τους υδρογονάνθρακες και να έχουμε στραφεί στην καθαρή ενέργεια. Επομένως, τώρα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε αυτές τις λύσεις που είναι γρήγορες και μπορούν να ωφελήσουν τους πάντες».

Σε σχέση με το πρόσφατο ταξίδι της στα κατεχόμενα είπε πως εξήγησε πολύ καθαρά στον κ. Ερσίν Τατάρ ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και όχι τη λύση των δύο κρατών που αυτός προτείνει. Ερωτηθείσα γιατί Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να τον επισκέπτονται με δεδομένο ότι πλέον κινείται εκτός του διαπραγματευτικού πλαισίου του ΟΗΕ, η Βικτόρια Νούλαντ απάντησε ότι «είναι πάγια τακτική των ΗΠΑ όταν πηγαίνουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία, να επισκεπτόμαστε πάντα και τον Βορρά. Προσπαθούμε εδώ και πολλές δεκαετίες, όπως γνωρίζετε, και ο πρόεδρος Μπάιντεν όταν ήταν αντιπρόεδρος και εγώ όταν ήμουν υφυπουργός Εξωτερικών, να ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Εξήγησα πολύ καθαρά στον κ. Τατάρ ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και δεν στηρίζουμε τη λύση των δύο κρατών που έχει προτείνει ο Βορράς».




Βυθίστηκε το «Moskva» κατά τη ρυμούλκησή του

 


Οι Ρώσοι προσπάθησαν με κάθε τρόπο να κρύψουν ότι οι Ουκρανοί κτύπησαν την ναυαρχίδα τους, πάνω στην απόγνωση τους έφτασαν στο σημείο να πουν ότι ανατινάχθηκε μόνο του, και τελικά το καμάρι τους βυθίστηκε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου «Moskva» τελικά βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησής της. 

Οι Ρώσοι  απέδιδαν το χτύπημα σε έκρηξη πυρομαχικών, αλλά η αλήθεια είναι ότι χτυπήθηκε από δύο ουκρανικούς πυραύλους. Κατά τη διάρκεια της μέρας ανέφεραν ότι ρυμουλκούσαν το σκάφος σε ασφαλές σημείο. Ωστόσο, αργά το βράδυ της Πέμπτης αναγκάστηκαν να παραδεχθούν τη μεγάλη απώλεια. 

Η επιχείρηση μεταφοράς εξελίχθηκε σε αποτυχία, με το πρακτορείο Ria Novosti, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, να την αποδίδει ουσιαστικά σε θαλασσοταραχή.

«Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι προορισμού, το πλοίο έχασε την σταθερότητά του λόγω βλάβης στο κύτος που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς από την έκρηξη πυρομαχικών. Σε συνθήκες φουρτουνιασμένης θάλασσας, το πλοίο βυθίστηκε» αναφέρει το μήνυμα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό Ria Novosti.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ ο Πούτιν ενημερώθηκε για το πλήγμα που δέχθηκε η ρωσική ναυαρχίδα το βράδυ της Τετάρτης. Μάλιστα αρχικά είχε λάθος πληροφόρηση καθώς του είπαν ότι η επίθεση έγινε με βρετανικά όπλα.  Όπως ανέφερε το κανάλι του General SVR στο Telegram ο Πούτιν ήταν «έξαλλος» και πρόσθεσε πως «δεν τον έχουμε ξαναδεί έτσι».

Το καταδρομικό θεωρείται ότι ήταν ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, έχοντας κατασκευαστεί με βασικό γνώμονα τη γρήγορη και εύκολη εξουδετέρωση των πλοίων συνοδείας των Αμερικανικών αεροπλανοφόρων.

Η Ρωσία δεν έχει κάνει καμία αναφορά σε θύματα.




Με 20 έργα ΣΔΙΤ προϋπολογισμού άνω των 4 δισ. ευρώ στηρίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές της χώρας


 

Στο μεγάλο πρόγραμμα έργων ΣΔΙΤ και τη σημασία του στην οικονομική ανάπτυξη, την αναβάθμιση των υποδομών και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 4ο ΣΔΙΤ Forum με τίτλο «Η άνοδος των ΣΔΙΤ μετά την πανδημία». Μεταξύ άλλων:

Έκανε ειδική αναφορά στο ότι ο συγκεκριμένος θεσμός νομοθετήθηκε για πρώτη φορά επί κυβέρνησης ΝΔ, τον Σεπτέμβριο του 2005.

Επεσήμανε ότι μετά από 17 χρόνια λειτουργίας αποδείχθηκε ότι πρόκειται για ένα συνεκτικό και απολύτως επιτυχημένο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Ανέδειξε την επιλογή του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να δρομολογήσει ένα συνεκτικό πλέγμα έργων υποδομής και να συνδυάσει τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ιδιωτικούς χρηματοδοτικούς πόρους, τα λεγόμενα ΣΔΙΤ συνδυαστικής χρηματοδότησης, καθιστώντας τα έργα ΣΔΙΤ περισσότερο ελκυστικά για τον ιδιωτικό τομέα, αφού αξιοποιούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επεσήμανε ότι με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ μοχλεύονται ιδιωτικά κεφάλαια, συνδέεται η αποπληρωμή του έργου με ταυτόχρονη διασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, επιταχύνονται οι χρόνοι ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας και της υλοποίησης των έργων, και μετακυλίεται η διαχείριση των κινδύνων στον ιδιώτη.

Έκανε εκτεταμένη αναφορά στα 20 έργα του Υπουργείου που θα πραγματοποιηθούν με ΣΔΙΤ. Συγκεκριμένα:

Τα 5 οδικά έργα (Flyover Θεσσαλονίκης, τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ, τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, οδικός άξονας Δράμας – Αμφίπολης, οδικός άξονας Θεσσαλονίκης - Έδεσσας)

Τα 5 έργα άρδευσης, ύδρευσης και αντιπλημμυρικής θωράκισης (φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική, φράγμα Ενιπέα στα Φάρσαλα, φράγμα Ταυρωνίτη στα Χανιά, ύδρευση της Κέρκυρας, Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα Αττικής)

Τα 8 κτηριακά έργα (3 clusters Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Μακεδονίας, Κεντρικής Ελλάδος και Κρήτης, 17 σχολικές μονάδες Κεντρικής Μακεδονίας, κατασκευή 5 νέων Αστυνομικών Διευθύνσεων σε Πάτρα, Καρδίτσα, Βέροια, Λευκάδα και Αλεξανδρούπολη, 2 clusters των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων της Πολιτικής Προστασίας, το νέο βιοκλιματικό κτήριο της ΓΓΥ)

Τα 2 έργα Λειτουργίας & Συντήρησης  (Λειτουργία και Συντήρηση Μετρό Θεσσαλονίκης, Ηλεκτρονικά Διόδια)

Από τα παραπάνω έργα ήδη τα 10 εξ αυτών, συνολικού προϋπολογισμού 1,73 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία.




Στο 12,8% η ανεργία τον Φεβρουάριο

 


Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τις εποχικά προσαρμοσμένες εκτιμήσεις απασχόλησης και ανεργίας για τον Φεβρουάριο 2022. Επισημαίνεται ότι κατά τον μήνα Φεβρουάριο, η αγορά εργασίας επηρεάστηκε από την εφαρμογή ειδικών κανόνων λειτουργίας στις επιχειρήσεις καθώς και από την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, στο σύνολο της χώρας.


Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο του 2022 ανήλθε σε 12,8% έναντι 16,1% τον Φεβρουάριο του 2021 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 12,9% τον Ιανουάριο του 2022.

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.118.939 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 455.115 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 (+12,4%) και κατά 112.391 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 (+2,8%).

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 603.025 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 99.441 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 (-14,2%) και αύξηση κατά 7.428 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 (+1,2%).

Τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.120.148, σημειώνοντας μείωση κατά 387.995 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 (-11,1%) και κατά 122.526 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 (-3,8%).




Η απασχόληση ως πυλώνας της ανάπτυξης


 

Σημεία από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά»


Η προσπάθειά μας πιάνει τόπο


Η ανεργία είναι πάντα η μεγαλύτερη απειλή για κάθε κοινωνία. Και αυτήν ακριβώς την απειλή -που στη Νέα Δημοκρατία τη θεωρούμε τη μεγαλύτερη μορφή κοινωνικής αδικίας- αντιπαλεύουμε εδώ και 33 μήνες, από τότε που ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύθηκε την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου, τον Ιούλιο του 2019. Και παρά τις μεγάλες δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η προσπάθειά μας πιάνει τόπο.


Από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 -τον τελευταίο μήνα που έχουμε διαθέσιμα στοιχεία- η ανεργία έπεσε από το 17,2% στο 12,8%.

Είναι η μεγαλύτερη, είναι η ταχύτερη, αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη. Κάτι που σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα δημιουργήθηκαν παραπάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας και για πρώτη φορά εδώ και πολλά-πολλά χρόνια ξεπεράσαμε το ορόσημο των 4 εκατομμυρίων απασχολούμενων.

Είναι μια επίδοση με πρόσθετη σημασία αν σκεφτεί κανείς το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον μέσα στο οποίο επιτεύχθηκε: μεταναστευτικό, εθνικές προκλήσεις στον Έβρο, στο Αιγαίο, μετά τα δυο χρόνια της πανδημίας, ύστερα η διεθνής ενεργειακή κρίση με τις εισαγόμενες ανατιμήσεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ένα εξαιρετικά δυσχερές διεθνές περιβάλλον.


Διασύνδεση μεταξύ των αναγκών των επιχειρήσεων και της προσφοράς εργασίας


Το νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφίσουμε σε λίγες ώρες από τώρα έρχεται να ξαναβάλει στον πυρήνα της πολιτικής μας, τη διασύνδεση μεταξύ των αναγκών των επιχειρήσεων και της προσφοράς εργασίας από την ελληνική αγορά. Και για να μπορέσουμε πραγματικά να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα που  υπάρχει σήμερα, μεταξύ του τι ζητούν οι επιχειρήσεις και το τι δεξιότητες διαθέτουν οι άνεργοι, πρέπει να κάνουμε πολλά σημαντικά βήματα.


Πρέπει να συνδέσουμε τη ζήτηση της αγοράς με την προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Πρέπει να μπορούμε να παρέχουμε σύγχρονες δεξιότητες, ειδικά στους μακροχρόνια άνεργους, να προστατεύσουμε όσους παραμένουν εκτός απασχόλησης.

Αλλά -και το νομοσχέδιο αυτό κάνει τολμηρά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση- να διακρίνουμε και τους αληθινούς ανέργους, αυτούς οι οποίοι έχουν ανάγκη ουσιαστικής κρατικής αρωγής.

Και να το κάνουμε αυτό ώστε οι δημόσιοι πόροι να μην σπαταλώνται οριζόντια σε επιδόματα, αλλά να κατευθύνονται προς στοχευμένες πολιτικές εργασίας.

Αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής αγοράς εργασίας


Το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει μία σειρά από χρόνια προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας, προβλήματα τα οποία έρχονται και μας ταλαιπωρούν εδώ και πολλές δεκαετίες.


Το πρώτο πρόβλημα είναι η μακροχρόνια αποχή από την απασχόληση. Μιλάμε για σχεδόν 600.000 συμπολίτες μας, με έναν στους τρεις να είναι  δηλωμένοι άνεργοι για παραπάνω από 5 χρόνια, ενώ 50.000 είναι κατά δήλωσή τους -κατά δήλωση σύμφωνα με τα αρχεία και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ- σε αυτή την κατάσταση για πάνω από μια δεκαετία.

Και όμως, την ίδια στιγμή που έχουμε ένα δομικό πρόβλημα μακροχρόνιας ανεργίας, αυτή η ανεργία συνυπάρχει με κενές θέσεις εργασίας.

Και, σήμερα, με την ανεργία να είναι  ακόμα στο 12,8%, 7 στους 10 εργοδότες μάς δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να κάνουν προσλήψεις, επειδή δεν βρίσκουν εργαζόμενους με ειδικά προσόντα.

Σε αυτή, λοιπόν, την αντίφαση πρέπει να απαντήσουμε. Και το νομοσχέδιο προβλέπει ότι:


Σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους, κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίσει το δικό του Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης- διότι κάθε άνεργος είναι και μία ξεχωριστή περίπτωση- και σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι γνώσεις του, αλλά και οι ανάγκες κατάρτισης ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο ανάλογο επιμορφωτικό πρόγραμμα. Και σε αυτό το μεσοδιάστημα θα πριμοδοτείται με 300 ευρώ και η ενίσχυση αυτή θα συνεχίζεται και αφού βρει δουλειά.

Θεωρώ πολύ καινοτόμο και πολύ τολμηρό το γεγονός ότι ο εργαζόμενος θα λαμβάνει το 50% του επιδόματος ανεργίας για όσους μήνες θα το δικαιούται ως άνεργος, εφόσον βρει δουλειά. Το ποσό αυτό ουσιαστικά θα προστίθεται στον μισθό του.

Το δεύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει αυτό το νομοσχέδιο είναι η ίδια η ποιότητα της κατάρτισης. Εκατοντάδες εκατομμύρια, δισεκατομμύρια ενδεχομένως, να κατευθύνθηκαν προς μία κατάρτιση η οποία δεν βοήθησε σίγουρα τους εργαζόμενους. Ενδεχομένως να ωφέλησε κάποιους επαγγελματίες στο χώρο της κατάρτισης, αλλά, πάντως, δεν πέτυχε τον βασικό της σκοπό και στόχο.

Κατά συνέπεια, πρέπει να προχωρήσουμε σ’ ένα διαφορετικό πλαίσιο, όπου οι πάροχοι εκπαίδευσης και κατάρτισης θα ελέγχονται από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης και η χρηματοδότησή τους πρέπει να συνδέεται με την αποτελεσματικότητά τους, που σημαίνει ότι τελικά θα πρέπει να αμείβονται και βάσει στατιστικών στοιχείων που συνδέονται με την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους.

Και μάλιστα, έχω ζητήσει από τον Υπουργό ένα αντίστοιχο τέτοιο πρόγραμμα εσωτερικής αξιολόγησης να αφορά και τον ίδιο τον ΟΑΕΔ. Διότι μπορεί να υπάρχουν Σύμβουλοι οι οποίοι βρίσκουν δουλειά σε ένα μήνα σε πενήντα συμπολίτες μας κι άλλοι που βρίσκουν δουλειά σε πέντε. Αυτό είναι ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα. Και αυτοί οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία, εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, στα πλαίσια μιας γενικότερης λογικής για το πως εντάσσουμε πριμ παραγωγικότητας στο δημόσιο, θα πρέπει να μπορούν να ανταμείβονται περισσότερο γιατί πολύ απλά κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Το βέβαιο είναι ότι αυτή η πολιτική αρχίζει και έχει αποτελέσματα, γιατί:

Πάνω από τους μισούς ανέργους που συμμετείχαν στα νέα προγράμματα κατάρτισης βρήκαν δουλειά μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Και πολλοί από αυτούς, σχεδόν το 90%, παρέμειναν στην εργασία τους για ένα διάστημα το οποίο ξεπέρασε το χρόνο της επιμόρφωσης.

Και μάλιστα, για πρώτη φορά, αναλαμβάνουν και ρόλο στην επαγγελματική κατάρτιση και τα πανεπιστήμιά μας.

Η τρίτη παθογένεια που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο έχει να κάνει με την ίδια τη λειτουργία του ΟΑΕΔ.

Η αλήθεια είναι  ότι κληρονομήσαμε έναν Οργανισμό γραφειοκρατικό, ελάχιστα οργανωμένο, συνειδητά ίσως ανοργάνωτο, έτσι ώστε να μην επιτρέπεται έλεγχος σχετικά με την κατασπατάληση κονδυλίων και παροχών. Και, βέβαια, η αναντιστοιχία αυτή δεν δηλώνει τίποτε άλλο παρά την εκτεταμένη μαύρη εργασία, τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή.

Επίσης, προνόμια όπως οι δωρεάν μετακινήσεις, η συμμετοχή σε δωρεάν προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, η μοριοδότηση για το δημόσιο και αρκετά ακόμα -πρέπει να είμαστε ειλικρινείς- αυτά τα προνόμια αυτή τη στιγμή τα απολαμβάνουν πολλοί συμπολίτες μας που απλά δεν τα δικαιούνται. Και όλα αυτά βέβαια εις βάρος των πραγματικά ανέργων.

Και τώρα η εκκαθάριση του Μητρώου θα εκκαθαρίσει και το τοπίο. Και ναι, θα διαγραφούν από τους σχετικούς καταλόγους όσοι παραμένουν εγγεγραμμένοι για χρόνια, χωρίς να το αιτιολογεί η εισοδηματική τους εικόνα. Και θα διαγραφούν, επίσης, και όσοι επί τρεις φορές αρνούνται να απασχοληθούν σε κατάλληλες θέσεις που έχουν βρεθεί ειδικά για αυτούς, κάτι που ισχύει σε όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς απασχόλησης. Θέση στο Μητρώο δεν θα έχουν και εκείνοι που δεν δέχονται να πάρουν μέρος σε κάποια προτεινόμενη δράση κατάρτισης.

Και πρακτικά, στο νέο Ψηφιακό Μητρώο θα καταγράφονται όσοι ζητούν εργασία μαζί με τα Ατομικά Σχέδια Δράσης ώστε αυτά να διασταυρώνονται με συναφείς προτάσεις απασχόλησης. Και ταυτόχρονα, αυτό θα αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσβαση στις παροχές που δικαιούται ο άνεργος. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο θα συνεκτιμάται η εισοδηματική τους κατάσταση με παραμέτρους όμοιες με αυτές του επιδόματος θέρμανσης.

Σπεύδω να τονίσω ότι το ίδιο το επίδομα ανεργίας εξαιρείται από αυτή τη ρύθμιση. Θα εξακολουθεί να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Και δεν επηρεάζονται, επίσης, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος, η έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης.

Εφόδια αντί για εμπόδια προς την εργασία


Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, όπως το γνωρίζουμε εδώ και πολλές δεκαετίες, μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Δεν αλλάζει απλά όνομα, αλλάζει ουσιαστικά προσανατολισμό με στόχο, πλέον, να προσφέρει εφόδια αντί για εμπόδια προς την εργασία.


Η νέα δομή θα είναι μια δομή πολύ πιο ευέλικτη με λιγότερα μέλη στο Διοικητικό της Συμβούλιο, αλλά και με περισσότερα εξειδικευμένα στελέχη στις υπηρεσίες του.

Ενώ από τις αρχές του επόμενου έτους, του 2023, τα αποθεματικά του λογαριασμού απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης μεταφέρονται στους κοινωνικούς εταίρους. Θα συμμετέχουν στη διοίκηση του οργανισμού, αλλά θα μπορούν να διαχειρίζονται και κονδύλια για την επιμόρφωση των εργαζόμενων.

Ωστόσο, θεωρώ πολύ σημαντική μία ακόμα σημαντική τομή του νομοσχεδίου, μία ακόμα ρύθμιση που αφορά, επιτέλους, την αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού αξίας περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Θα μπορεί ο ίδιος ο ΟΑΕΔ να διαθέτει, να αποκτά κριτήρια, να συμπράττει με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση νέων κτιρίων.

Μπορεί ο ΟΑΕΔ και θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της νέας μας πολιτικής για τη φτηνή στέγη την οποία πρέπει να αποκτήσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν συγκροτείται από επιμέρους εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις, ούτε είναι και ανεξάρτητο από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στην αγορά εργασίας. Ουσιαστικά συμπληρώνει ένα ενιαίο σχέδιο αναβάθμισής της, μετατρέποντας τον ΟΑΕΔ, τον πρώην ΟΑΕΔ -όπως πρέπει να τον αποκαλούμε πια- από παγίδα όπου λιμνάζουν τα όνειρα εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων σε ένα σύγχρονο εργαλείο κοινωνικής κινητικότητας και ανταμοιβής.


Η απασχόληση ως πυλώνας της ανάπτυξης


Γιατί -θα το ξαναπώ- αν οι χαμηλοί μισθοί συνεπάγονται αδικία, ο αποκλεισμός από την εργασία είναι διπλή αδικία. Γιατί ουσιαστικά είναι ένας αποκλεισμός από την ίδια την κοινωνία, από το δικαίωμα να δημιουργεί κανείς οικογένεια, να εκπληρώνει τα όνειρά του, ενώ συχνά οδηγεί είτε στη μετανάστευση είτε, ακόμα χειρότερα, στην περιθωριοποίηση.

Η ανεργία, λοιπόν, αναδεικνύεται ως ο πρώτος εχθρός της συλλογικής συνοχής της κοινωνικής αλληλεγγύης. Κι γι’ αυτό ακριβώς θεωρούμε την απασχόληση ως τον τρίτο πυλώνα της ανάπτυξης, μαζί με τις νέες επενδύσεις και την ενίσχυση του εισοδήματος που προκύπτει από τη μείωση των φόρων και των εισφορών.

Και χαίρομαι καθώς οι επενδύσεις γίνονται πολύ περισσότερες, τα φορολογικά βάρη μειώνονται, το επιχειρηματικό περιβάλλον γίνεται πιο φιλικό. Όλα αυτά αντανακλώνται, ήδη, στην απασχόληση με πρώτο δείκτη το brain drain, το οποίο έχει ήδη ανακοπεί αισθητά. Ενώ σε αρκετούς εξειδικευμένους κλάδους -ειδικά στο χώρο της τεχνολογίας και της έρευνας- έχει πια αναστραφεί σε κύμα «brain gain».

Γιατί, πράγματι, αυτή η απώλεια 500 χιλιάδων νέων από την εγχώρια αγορά εργασίας, στη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, ήταν μια μεγάλη πληγή για την οικονομία μας και την ίδια μας την κοινωνία. Αυτό το πολύτιμο δυναμικό, όμως, τώρα, έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει και να πρωταγωνιστήσει στην αναπτυξιακή τροχιά των επόμενων χρόνων.

Γι΄ αυτό και έχουμε και εξειδικευμένα φορολογικά κίνητρα για όσους επιστρέφουν στην πατρίδα μας, μετά από μακρόχρονη παρουσία στο εξωτερικό.

Είναι εργαζόμενοι με εμπειρίες, με διεθνείς παραστάσεις που μπορούν να συνδράμουν στο να ανεβάσουμε κατακόρυφα την παραγωγικότητα της οικονομίας μας.

Και δεν είναι τυχαίο ότι, σήμερα,  παγκόσμιοι κολοσσοί από την Microsoft, την Amazon, τη Cisco, τη Pfizer, την Boehringer, την Digital Realty επενδύουν στην Ελλάδα. Και ένας από τους λόγους που το κάνουν δεν είναι μόνο η γεωγραφική, η γεωπολιτική μας θέση, είναι η ποιότητα των Ελλήνων εργαζομένων.

Και το γεγονός ότι οι εταιρίες αυτές έχουν πρόσβαση σε Έλληνες εργαζόμενους του εξωτερικού που αυτή τη στιγμή δείχνουν, για πρώτη φορά, διάθεση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Και σε αυτό τον παγκόσμιο πόλεμο για ταλέντο ο οποίος τελικά θα καθορίσει την ίδια την τύχη όλων των χωρών, η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια.

Και γι’ αυτό πρέπει να προχωράμε διαρκώς σε προγράμματα κατάρτισης και ενδυνάμωσης των δεξιοτήτων των εργαζόμενων, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία της επαγγελματικής κατάρτισης και μη σταματώντας, ασχέτως της ηλικίας του εργαζόμενου τον οποίο πρέπει να καταρτίσουμε.

Και, βέβαια, είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε 33 μήνες τριπλασιάστηκαν οι ρυθμοί στα προγράμματα του ΟΑΕΔ που το 2022 θα οδηγήσουν σε παραπάνω από 85.000 νέες προσλήψεις.

Και, βέβαια, στο μεταξύ συνεχίζεται και η επιδότηση των εισφορών για 150.000 νέες θέσεις εργασίας, καθιερώθηκε το νέο ένσημο το οποίο χρηματοδοτεί το επαγγελματικό ξεκίνημα νέων χωρίς προϋπηρεσία, ενώ -με το καλό- τον Ιούνιο θα τεθεί και σε εφαρμογή η κάρτα εργασίας η οποία θα προστατεύει τους εργαζόμενους από αυθαιρεσίες εργοδοτών, δίνοντάς τους πρόσβαση σε ένα διαφανές εργαλείο αποτύπωσης του χρόνου εργασίας και των υπερωριών.

Και θυμίζω ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθούν παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για δράσεις κατάρτισης που θα ωφελήσουν παραπάνω από 500.000 συμπολίτες μας, κυρίως σε ψηφιακές αλλά και σε πράσινες δεξιότητες.

Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο


Στην τρέχουσα συγκυρία, ωστόσο, δίδυμος στόχος με τη συρρίκνωση της ανεργίας είναι και η αύξηση των μισθών που -όπως είπα- παραμένουν δυστυχώς στη χώρα μας ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, δυσανάλογα χαμηλά συχνά με βάση την προσφορά των εργαζόμενων.


Εδώ δεν αρκεί μόνο η πολιτική απόφαση. Το χρέος μας ως προς τον κατώτατο μισθό θα το κάνουμε ως Κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται και η συμπόρευση των εργοδοτών σε ατομικό ή συχνά και σε κλαδικό επίπεδο.

Και πολύ συχνά η απάντησή μου σε εργοδότες οι οποίο μας λένε ότι δεν βρίσκουμε εργαζόμενους να προσλάβουμε, είναι ότι η αύξηση του μισθού είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσελκύσετε περισσότερους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις σας.

Άρα, χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο θα επιμερίσει δίκαια τον πλούτο τον οποίον δημιουργούμε ως κοινωνία, με πρώτους ωφελημένους τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς οι οποίοι δεν μπορούν να βλέπουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας απλά ως μία στατιστική απεικόνιση που τελικά δεν αφορά τις ίδιες τους τις ζωές.