Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Δρίτσας :«Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη -Σκότωνε μόνο στη δεξιά παράταξη»


 

Η αθλιότητα των ακροαριστερών φιλοτρομοκρατών Συριζαίων σε όλο της το μεγαλείο!!!

Το γράφουμε, το λέμε, και πλέον το έχει καταλάβει όλος ο κόσμος, ότι αυτό το ακροαριστερό μόρφωμα που λέγεται Σύριζα, έχει πολύ επικίνδυνα στελέχη στον πυρήνα του, που υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σε μια σοκαριστική ακροαριστερή και άθλια δήλωση, με την οποία υποστήριξε ότι «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη "17 Νοέμβρη"», προέβη ο Θοδωρής Δρίτσας.

Μιλώντας στο Κανάλι 1 του Πειραιά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «με αυτό που κάνει η κυβέρνηση θα αναβιώσει μια συζήτηση για τη δράση του ένοπλου και της τρομοκρατίας, όπως λέγεται, αν και κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη».

Στην αντίδραση της δημοσιογράφου, η οποία δήλωσε σοκαρισμένη από τη συγκεκριμένη αθλιότητα που ξεστόμισε ο επικίνδυνος, Δρίτσας αντέτεινε: «Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί, πιστεύω εγώ, από τη δράση αυτών των οργανώσεων. Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη "17 Νοέμβρη". Αντίθετα, ο ελληνικός λαός έχει τρομοκρατηθεί από πάρα πολλές άλλες πολιτικές».

«Δεν καταλαβαίνω τι λέτε. Λέτε ότι δεν είχαμε τρομοκρατηθεί ως λαός από τη "17 Νοέμβρη" με τις δολοφονίες;», τον ρώτησε, επιμένοντας, η δημοσιογράφος Λία Λάππα, με τον αχαρακτήριστο Δρίτσα να επιμένει στην τοποθέτησή του και να απαντά: «Ναι, βεβαίως, το έχω βιώσει».

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τον νόμο και τόνισε ότι μόλις προχθές ανακάλυψε τη δυνατότητα του Κουφοντίνα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, μετά από 50 ημέρες απεργίας πείνας.

«Εγώ μπορώ να καταλάβω ότι η δεξιά παράταξη έχει θύματα από τη δράση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Για κάποιους λόγους τους οποίους ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει όπως θέλει, τα περισσότερα θύματα της δράσης της "17 Νοέμβρη", είτε εκδότες είτε πολιτικά πρόσωπα είτε οτιδήποτε άλλο -αν και ο Μπακογιάννης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δεξιός-, ανήκαν σε αυτή την πολιτική παράταξη, επομένως μπορώ να καταλάβω έναν θυμό, μια αγανάκτηση. Αλλά δεν πρόκειται γι' αυτό. Πρόκειται για μια πολιτική παράταξη, μια Πολιτεία, μια κυβέρνηση, ένα κράτος που δεν μπορεί να δρα εκδικητικά. Και εδώ δρα εκδικητικά και παράνομα».

Ακούστε την ακροαριστερή αθλιότητα του Συριζαίου Δρίτσα :





Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την παράδοση της Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) από την Ελλάδα στη Σουηδία

 


Καθώς η Ελληνική Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος ολοκληρώνεται και μπορούμε να κάνουμε μια επισκόπηση του έργου μας, είναι σωστό να εκφράσουμε την περηφάνια μας για τα επιτεύγματα της IHRA αλλά και να έχουμε επίγνωση των προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας.

Το έργο μας δεν τελειώνει εδώ. Καθώς η Σουηδία αναλαμβάνει την Προεδρία, οι θεματικές που θέσαμε στο επίκεντρο της Ελληνικής Προεδρίας -η προώθηση της εκπαίδευσης σχετικά με το Ολοκαύτωμα και η αντιμετώπιση της άρνησης και της διαστρέβλωσής του στο διαδίκτυο- παραμένουν αμείωτα επίκαιρες.

Οι Έλληνες αποδίδουν πολύ μεγάλη αξία στην εκπαίδευση. Η μάθηση αποτελεί συστατικό στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας. Όπως έλεγε ο Σωκράτης, «Εν μόνον αγαθόν είναι, την επιστήμην, και εν μόνον κακόν, την αμαθίαν». Η Προεδρία μας εστίασε στη διδασκαλία και στη μάθηση, όχι μόνο επειδή έχουμε την ηθική υποχρέωση να μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση εκ μέρους αυτών που έχασαν τη ζωή τους και αυτών που επέζησαν, αλλά κι επειδή η εκπαίδευση συνιστά προαπαιτούμενο για την κατανόηση του παρελθόντος, για την ερμηνεία του παρόντος και -πιο σημαντικό απ’ όλα- για τη διαφύλαξη του δημοκρατικού μας μέλλοντος.

Επτά δεκαετίες μετά το Ολοκαύτωμα, ο αντισημιτισμός βρίσκεται σε ανοδική πορεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Μολονότι φαντάζει σοκαριστικό και μας θορυβεί, πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν ότι μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λιγοστές ή μηδενικές γνώσεις για το Ολοκαύτωμα. Αυτή η άγνοια πρέπει να λειτουργήσει ως υπενθύμιση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια επανάπαυσης. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση.

Η διδασκαλία των γεγονότων, των κινήτρων και των συμπεριφορών που ελλοχεύουν πίσω από το μεγαλύτερο έγκλημα του 20ού αιώνα αποτελεί ζωτικής σημασίας αφετηρία για την προαγωγή της κριτικής σκέψης. Πάνω απ’ όλα, η εκπαίδευση σχετικά με το Ολοκαύτωμα συμβάλλει στην καταπολέμηση προκαταλήψεων, αναδεικνύει τον κίνδυνο της διαμόρφωσης στερεοτύπων, αποτρέπει τον εφησυχασμό, διαμορφώνει υπεύθυνες πολιτικές συμπεριφορές και ενθαρρύνει την ανεκτικότητα, την εμπάθεια, την προστασία και την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η εκπαίδευση, ωστόσο, δεν μπορεί να περιοριστεί στις αίθουσες διδασκαλίας. Πρέπει να επεκταθεί στην καθημερινή ζωή και ειδικά στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης, της άρνησης και της διαστρέβλωσης στην ψηφιακή σφαίρα.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η χρήση και η κατάχρηση ψηφιακών εργαλείων, ειδικά στο διαδίκτυο, απέκτησε μια νέα σημασία και έναν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Αυτός είναι ο λόγος που η Προεδρία μας αναγνώρισε ως δεύτερο κεντρικό στόχο της την καταπολέμηση της άρνησης και της διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος στο διαδίκτυο.

Δικαιολογώντας, υποβαθμίζοντας και παραποιώντας την ιστορική καταγραφή του Ολοκαυτώματος, διαδίδοντας ψέματα και παραπληροφόρηση, η διαστρέβλωση ανοίγει τον δρόμο στην άρνηση, στον βίαιο αντισημιτισμό και τον ακραίο εθνικισμό. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή η τάση να συνεχιστεί. Πρέπει και θα το αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο στη ρίζα του, μέσω της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων, αξιοποιώντας τη δύναμη των ειδικών και συνεργαζόμενοι με τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την κοινωνία των πολιτών.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το Διαδίκτυο για να υπερασπιστούμε την αλήθεια, να τη θωρακίσουμε και να ορθώσουμε αναχώματα απέναντι στη διαστρέβλωση των γεγονότων και να δράσουμε ενάντια στη ρητορική του μίσους. Και πρέπει να συμβάλουμε στην ορθή ενημέρωση των χρηστών και των διαχειριστών των πλατφόρμων αναφορικά με τις διάφορες εκφάνσεις του αντισημιτισμού στο διαδίκτυο.

Όσο ο εξτρεμισμός, οι θεωρίες συνομωσίας και η ρητορική μίσους συνεχίζουν να απειλούν τις κοινωνίες μας, η ενημέρωση για τα «μακρινά στρατόπεδα της παραφροσύνης» -όπως τα περιέγραψε ο Έλληνας συγγραφέας Γιώργος Ιωάννου- είναι ζωτικής σημασίας. Γιατί οι συνέπειες της άγνοιας, της άρνησης και της διαστρέβλωσης δεν είναι κάτι μακρινό. Είναι πραγματικές. Είναι παρούσες. Και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και ευθέως.

Η προώθηση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της μνήμης για το Ολοκαύτωμα μας δίνει τη δύναμη να κάνουμε ακριβώς αυτό. Η εκπαίδευση είναι το εργαλείο που μας επιτρέπει να διασφαλίσουμε ότι τέτοιου είδους φρικαλεότητες δεν είναι δυνατόν να επαναληφθούν, ποτέ. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια και, εκ μέρους της Ελλάδας, εύχομαι στην επερχόμενη Σουηδική Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος κάθε επιτυχία.


Σας ευχαριστώ.





Η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει την πρώτη της πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης

 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, στις 28/2, τη θετική προκαταρκτική αξιολόγησή της για το πρώτο αίτημα πληρωμής, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που υπέβαλε η Ελλάδα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «Κατά την άποψή μας, η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει την πρώτη της πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα που υπέβαλε (29.12.2021) αίτημα πληρωμής, μετά την πλήρη επίτευξη των ορόσημων και στόχων που επιλέχθηκαν στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για την πρώτη δόση. Σημειώνεται πως, συνολικά, μόλις πέντε χώρες έχουν καταθέσει αίτημα πληρωμής, από τις 26 που έχουν υποβάλει Σχέδιο στην Κομισιόν.

Όσον αφορά στα ορόσημα και στους στόχους, συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της ηλεκτροκίνησης, της διαχείρισης απορριμμάτων, της αγοράς εργασίας, της φορολογίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της υγειονομικής περίθαλψης, των δημόσιων συγκοινωνιών, του συστήματος ελέγχου για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος κ.λπ.

Από αυτά τα χρήματα, τα 1,72 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο 1,85 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Υπενθυμίζεται πως:

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει ένα συνεκτικό σύνολο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, που διαρθρώνεται σε τέσσερις πυλώνες: 1. Πράσινη μετάβαση, 2. Ψηφιακή μετάβαση, 3. Απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή, 4. Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας.

Ο προϋπολογισμός του συνολικού Σχεδίου ανέρχεται, σήμερα, σε 30,50 δισ. ευρώ (17,77 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. ευρώ δάνεια). Εξ αυτών, το 13% (3,96 δισ. ευρώ) εκταμιεύτηκε στην Ελλάδα, ως προχρηματοδότηση, στις 9 Αυγούστου του 2021 (2,31 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 1,65 δισ. ευρώ δάνεια).




Ανοίγει η πλατφόρμα για το εμβόλιο της Novavax

 


Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Novavax και το Σάββατο 5 Μαρτίου θα γίνει ο πρώτος εμβολιασμός, αφού η εταιρεία γνωστοποίησε ότι η πρώτη παράδοση θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη.

Το εμβόλιο της Novavax χρησιμοποιείται μόνο για τον βασικό εμβολιασμό και δεν πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή εμβολιασμός για αναμνηστική δόση με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Σχετικά με το διοικητικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι, έγινε την προηγούμενη εβδομάδα καταλογισμός για τον μήνα Ιανουάριο που αφορά 317.962 πολίτες. Τις επόμενες μέρες ακολουθεί το διοικητικό πρόστιμο για τον μήνα Φεβρουάριο.

Ξεπεράστηκαν, χθες, οι 20.145.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.850.000 πολίτες, δηλαδή το 74,9% του γενικού πληθυσμού, ακριβώς το ίδιο με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 84,4% επί του ενήλικου πληθυσμού, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 85,4% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότερα από 7.530.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,7% του γενικού πληθυσμού και 80,6% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 71,7% του γενικού πληθυσμού και 82,7% του ενήλικου πληθυσμού.

Σχετικά με την αναμνηστική δόση, δικαιούχοι είναι 5.831.000 πολίτες. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.350.000 εμβολιασμοί ποσοστό 92% επί των δικαιούχων και 85.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.



Εξετάζονται συνεχώς όλα τα σενάρια για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας

 


Εξετάζονται συνεχώς όλα τα σενάρια -ακόμα και τα πιο δυσμενή- για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την εξέταση των δεδομένων μέχρι στιγμής διαπιστώνεται ότι:

Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζεται δίχως διαταραχές.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερα φορτία LNG.

Η πληρότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. 

Υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου μέσα από τον αγωγό TAP.

Οι λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η., πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα, έχουν σημαντική διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη.

Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, έχουν δυνατότητα λειτουργίας και με diesel. 



Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και των συμμάχων της

 



Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επανατοποθετεί την πραγματικότητα -τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη- σε πολλαπλά επίπεδα. Ο κόσμος μας όπως τον ξέραμε, άλλαξε ραγδαία στο διάστημα των δύο τελευταίων ετών. Και φαίνεται ότι αυτό συνεχίζει να συμβαίνει, να αλλάζει με ρυθμό καταιγιστικό. Αμφισβητούνται πολλές από τις βεβαιότητες με τις οποίες προχωρήσαμε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Είναι ανάγκη λοιπόν να προσαρμοστούμε γρήγορα στα νέα δεδομένα και να ανταποκριθούμε στο νέο περιβάλλον.

Η Ελλάδα  παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που διαδραματίζονται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και των συμμάχων της για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και την στήριξη του ουκρανικού λαού. Τις θέσεις αυτές διατύπωσε ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής όσο και την Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ:

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός:

Τόνισε την ανάγκη για σημαντικές κυρώσεις, οι οποίες θα πλήξουν ουσιαστικά τη ρωσική οικονομία.

Ζήτησε την προετοιμασία δράσεων για να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ενεργειακή κρίση, ώστε να προστατευθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής, ότι η γεωπολιτική αναταραχή θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις και ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σημαντικές αναταράξεις στην αγορά της ενέργειας. 

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Πρωθυπουργός:

Τόνισε ότι οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν πλήγμα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα.

Υπενθύμισε τη θέση αρχής της Ελλάδας για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών.

Και τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται δεκτός, σε καμία των περιπτώσεων από όπου κι αν προέρχεται.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αυτές:

Δικαιώνουν τους Ευρωπαίους ηγέτες- μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης-που  έθεταν  επιτακτικά  την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και ιδίως την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη  ισχυρή αποτρεπτική δύναμη.

Αποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι η άμυνα είναι όχι απλώς αυτοσκοπός, αλλά και εθνική προτεραιότητα. Χρειάζεται να επισημανθεί ότι, όπως και στην αρχή της πανδημίας -έτσι και τώρα- η Κυβέρνηση διείδε τις εξελίξεις και διάβασε σωστά το νέο περιβάλλον, προχωρώντας εγκαίρως σε δράσεις που οι καιροί κελεύουν: Δηλαδή σε ένα πρόγραμμα εξοπλισμών για τη θωράκιση της Ελλάδας στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Τώρα ακολουθούν, η μια μετά την άλλη, οι χώρες στην Ευρώπη.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στον οποίο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας και την ετοιμότητά της να παράσχει βοήθεια προς την Ουκρανία σε τομείς που θα ζητηθεί. Ήδη στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας -ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας και σε συνεννόηση με τους συμμάχους και τους εταίρους της- έστειλε αμυντικό υλικό, καθώς και  σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια.




Μετσόλα: Θα στηρίξουμε τη διεθνή έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία


 

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα στηρίξει τη διεθνή έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Με δήλωσή της, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έκανε ξεκάθαρο ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό του διεθνούς δικαστηρίου, στην έρευνά του για εγκλήματα πολέμου που μπορεί να έχουν λάβει ή λαμβάνουν χώρα αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

«Το μήνυμα είναι της Ευρώπης είναι ξεκάθαρο. Θα υψώσουμε το ανάστημά μας», είπε η Μετσόλα, σημειώνοντας ότι «δεν θα γυρίσουμε την πλάτη σε αυτούς που μάχονται στους δρόμους για τις αξίες μας».

Η Μετσόλα υπογραμμισε ότι θα κινήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα που θα αναγκάσουν τη Ρωσία να υποχωρήσει και τον Πούτιν να λογοδοτήσει. «Θα στηρίξουμε τη δικαιοδοσία και έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Θα λογοδοτήσει (σ.σ. Πούτιν), όπως και ο Λουκασένκο», είπε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.



Μητσοτάκης: Υπάρχουν οικονομικές συνέπειες της κρίσης, δεν θα το κρύψουμε

 


Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.


Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Καθώς είχαμε μια εξαιρετικά πλούσια ατζέντα, επιλέξαμε να κατατμήσουμε τα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου σε δύο συνεδριάσεις. Θα καλύψουμε τα μισά θέματα σήμερα και τα υπόλοιπα μισά σε μια έκτακτη συνεδρίαση που θα κάνουμε στις αρχές της επόμενης εβδομάδος.

Συνεδριάζουμε σήμερα στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία, αλλά και στο φως νομίζω μιας ελάχιστης κοινής εθνικής στάσης, που αναδείχθηκε χθες στη Βουλή. Γιατί, παρά τις όποιες ενστάσεις ακούστηκαν, το βασικό μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Δίπλα στους ομογενείς της, δίπλα σε μια χώρα η οποία δέχεται εισβολή.

Πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και αποφασισμένη μαζί με τους συμμάχους της, μαζί με την ευρωπαϊκή οικογένεια, να μην επιτρέψει τα σύνορα της Ευρώπης να αλλάξουν, ούτε ο κόσμος να ξαναγνωρίσει βία και ζώνες επιρροής. Η ελευθερία και η δημοκρατία να μην γίνουν όμηροι του αυταρχισμού και το ρολόι του 21ου αιώνα να μην δείξει πίσω, αλλά μπροστά. Μήνυμα που συμμερίζονται, πιστεύω, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες.

Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Πολιτικές οι οποίες υπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Ας μην ξεχνάμε ότι ο αναθεωρητισμός συνεχίζει να πληγώνει την Κύπρο αλλά καραδοκεί και στη γειτονιά μας.

Και αποδεικνύουν οι επιλογές μας ότι οι ίσες αποστάσεις από θύτες και θύματα νομιμοποιούν τελικά το έγκλημα, κάνοντας την αποχή, συνενοχή. Και το εύκολο «όχι στον πόλεμο» είναι μια ευχή, αλλά πάντως δεν είναι πολιτική.

Πολιτική είναι να προτάσσεις, όπως έχουμε κάνει συστηματικά και μεθοδικά, την ενίσχυση της εθνικής άμυνας αλλά και την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών.

Πολιτική είναι να θέτεις ως προτεραιότητα τη στρατηγική ευρωπαϊκή αυτονομία ως απάντηση σε αυτό το σύνθετο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον του μέλλοντος.

Και σε ό,τι αφορά αυτό το πεδίο η εθνική τοποθέτηση πιστεύω ότι έγινε παραπάνω από σαφής. Είμαστε στο ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, γνωρίζοντας πολύ καλά τι συμβαίνει πέρα από αυτό. Και ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι στην άκρη της ηπείρου μας είναι και στην καρδιά της. Ανατολικά της Ευρώπης αλλά στο κέντρο πάντα της Δύσης. Είμαστε η Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία.

Υπάρχει ωστόσο και το πεδίο της πολιτικής. Και εδώ είναι επίσης, νομίζω, καθαρό ότι στα σύνορα της Ουκρανίας δοκιμάζεται ασφαλώς η διεθνής σταθερότητα και νομιμότητα, όπως και οι αρχές της δημοκρατίας απέναντι σε αυτές του αυταρχισμού.

Όμως ταυτόχρονα κρίνονται σε όλο τον κόσμο, και εδώ στην πατρίδα μας, ποιοι αληθινά σήμερα είναι οι εκφραστές της προόδου και ποιοι της οπισθοδρόμησης.

Τέλος, υπάρχουν προφανώς και οι οικονομικές συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης -θα συζητήσουμε εξάλλου το θέμα και θα μας κάνει και μία ενημέρωση ο Υπουργός Οικονομικών- δεν θα τις κρύψουμε. Θα πρέπει να τις διαχειριστούμε και θα τις διαχειριστούμε.

Χθες εξήγησα γιατί δεν ισχύει ο βολικός μύθος του δήθεν φθηνού λιγνίτη. Παρουσίασα το πρόγραμμά μας για την ενέργεια, το οποίο εκτείνεται σε πολλά επίπεδα, και διαβεβαίωσα ότι πέρα από τα 2 δισεκατομμύρια που έχουν ήδη διατεθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί με έμφαση πάντα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Προωθούμε ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή στήριξη για την απορρόφηση των ανατιμήσεων και βέβαια την προστασία του εισοδήματος, που πρέπει να αποτελεί πρώτη πολιτική μας προτεραιότητα. Αυτήν υπηρετούν και δύο από τα νομοθετήματα τα οποία θα εξετάσουμε και θα εγκρίνουμε σήμερα: ο ακόμα χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ και η προστασία της πρώτης κατοικίας και των πιο ευάλωτων.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ οι βασικές ρυθμίσεις έχουν ήδη περιγραφεί. Περιλαμβάνουν μεγαλύτερες ελαφρύνσεις από αυτές που είχαμε υποσχεθεί. Μία παρέμβαση που καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρη τώρα, λαμβάνοντας υπόψη την πίεση την οποία δέχονται τα νοικοκυριά και το εισόδημά τους.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι συνολικά οι Έλληνες ιδιοκτήτες θα καταβάλουν κάτι παραπάνω από 30% λιγότερο φόρο για τα ακίνητά τους σε σχέση με αυτό το οποίο πλήρωναν το 2019. Μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση για όσους κατοικούν σε ζώνες χαμηλής και μέσης τιμής. Μικρή αύξηση θα βαραίνει μόνο μία μικρή μειοψηφία ιδιοκτητών σε περιοχές υψηλής αξίας. Διορθώνονται με αυτό τον τρόπο αδικίες του παρελθόντος.

Και βέβαια, έτσι συνεχίζει η κυβέρνηση την πολιτική της ελάφρυνσης από τα βάρη που προκαλούν οι φόροι και οι εισφορές του παρελθόντος. Μία πολιτική η οποία με αυτό τον τρόπο μειώνει τα έξοδα των νοικοκυριών, αυξάνει τη δυνατότητά τους να αμυνθούν απέναντι στην ακρίβεια.

Σε ό,τι αφορά τώρα την πρώτη κατοικία των πιο αδύναμων, με το νέο νομοσχέδιο παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες. Και απλώνεται έτσι ένα πρόσθετο δίχτυ προστασίας γύρω από όσους δοκιμάζονται περισσότερο.

Τέλος, σε θεσμικό επίπεδο επιτρέψτε μου από τα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου να αναδείξω ξεχωριστά τις μεγάλες τομές στη Δικαιοσύνη. Μεγάλες τομές που εισάγονται με το νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων -θα μας τα παρουσιάσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε λίγο.

Για πρώτη φορά καθιερώνονται σαφή κριτήρια για τη διαμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας. Ποια δικαστήρια και σε ποιες έδρες πρέπει να λειτουργούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Για πρώτη φορά επίσης οι δικαστικές αποφάσεις θα είναι ψηφιακά προσβάσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο. Και, ίσως το πιο σημαντικό κ. Υπουργέ της Δικαιοσύνης, στο εξής οι δικαστικοί λειτουργοί θα αναβαθμίζονται με βάση τη διαρκή τους επιμόρφωση αλλά και θα αξιολογούνται. Επαναλαμβάνω, θα αξιολογούνται από τους συναδέλφους τους με βάση την ταχύτητα έκδοσης των αποφάσεών τους. Πρόκειται για μία πολυεπίπεδη παρέμβαση που λύνει προβλήματα δεκαετιών της Δικαιοσύνης.

Κυρίως, όμως, έρχεται να αντιμετωπίσει το μεγάλο ζήτημα της γρήγορης απονομής της και ταυτόχρονα να εγγυηθεί την εγκυρότητα και τη διαφάνεια των αποφάσεών της. Είναι δηλαδή μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση η οποία ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη.



Μητσοτάκης σε Βαρουφάκη : «Να εξευτελίζεστε μόνο εντός Ελλάδας»

 


Αντιπαράθεση για τη «φινλανδοποίηση» στην Ουκρανία που προτείνει ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Γιάνη Βαρουφάκη, με αφορμή την πρόταση για «φινλανδοποίηση» στην Ουκρανία, να σταματήσει να εξευτελίζεται εκτός Ελλάδος.

Αφορμή ήταν το επεισόδιο στο Twitter που προηγήθηκε ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη και τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουπ που αναγκάστηκε να ξεφτιλίσει τον Γιάνη με ένα ν.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 πρότεινε να υπάρξει «φινλανδοποίηση» στην Ουκρανία, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος και η ρωσική εισβολή, ισχυριζόμενος ότι αυτή είναι η καλύτερη επιλογή προκειμένου να υπάρξει «μια ανεξάρτητη, ουδέτερη Ουκρανία. Ρωτήστε τους ανθρώπους της Αυστρίας και της Φινλανδίας που έζησαν με περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου από εμάς στην Ελλάδα του ΝΑΤΟ».

«Κύριε Βαρουφάκη, ευτυχώς που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πρόφτασε και μας έβαλε στην ενωμένη Ευρώπη πριν πρωτοστατήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου στο κίνημα των αδεσμεύτων. Σίγουρα άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τις παρατηρήσεις σας και τις προτροπές σας προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς το Κομμουνιστικό Κόμμα» ανέφερε αρχικά στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο κ. Βαρουφάκης μας είπε πόσα αντιστασιακά γαλόνια έχει ο ίδιος. Φαντάζομαι δε διαφωνείτε με την αποστολή στρατιωτικού υλικού προς τους Ουκρανούς, για να μπορέσουν οι ίδιοι να υπερασπιστούν την εδαφική τους ακεραιότητα» πρόσθεσε. Και υπογράμμισε: «Και θα σας συνιστούσα από εδώ και πέρα να είστε πιο προσεκτικός, όταν συμμετέχετε σε διεθνή διάλογο για θέματα που δεν τα γνωρίζετε».

«Αν θέλετε, να εξευτελίζεστε εντός Ελλάδας και όχι εκτός, σας παρακαλώ πολύ, με την παρατήρησή σας περί "φινλανδοποίησης", η οποία έδειξε παντελή άγνοια μιας πραγματικότητας. Ότι η "φινλανδοποίηση" δεν αποτέλεσε επιλογή του φινλανδικού λαού, αλλά ουσιαστικά, επιβεβλημένη ανάγκη προσαρμογής στο δίκαιο του ισχυρότερου γείτονα» τόνισε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Αλεξάντερ Στουπ απάντησε σε ανάρτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είχε προτείνει «φινλανδοποίηση» στην Ουκρανία, ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων: «Μόνο εκείνοι που βάζουν την αυτοεπικύρωση πάνω από τα συμφέροντα των Ουκρανών εστιάζουν στο δικαίωμα επιλογής του ΝΑΤΟ και απορρίπτουν το καλύτερο αποτέλεσμα: Μια ανεξάρτητη, ουδέτερη Ουκρανία.

» Ρωτήστε τους ανθρώπους της Αυστρίας και της Φινλανδίας που έζησαν με περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου από εμάς στην Ελλάδα του ΝΑΤΟ», έγραψε σε ελληνικά και αγγλικά στο Twitter ο Γιάνης Βαρουφάκης.



Η απάντηση από τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας ήταν άμεση. «Σας παρακαλώ σταματήστε την παραπληροφόρηση. Η ουδετερότητά μας δεν ήταν επιλογή, ήταν αναγκαιότητα αφού πολεμήσαμε τη Σοβιετική Ένωση στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η φινλανδοποίηση είναι η απόλυτη προσβολή για μια χώρα που αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με τις δημοκρατικές της αξίες απέναντι σε έναν επιτιθέμενο» έγραψε ο Αλεξάντερ Στουπ. Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε εκ νέου, επαναλαμβάνοντας τα περί «φινλανδοποίησης» στην Ουκρανία, αδιαφορώντας για τον αυτοεξευτελισμό του.






Γεωργιάδης: Πλαφόν στα καύσιμα και σε όποιο προϊόν επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία

 



Την επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα και σε όποιο προϊόν σχετίζεται ή επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά, θα ανακοινώσει άμεσα η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η σχετική διάταξη-τροπολογία είναι έτοιμη και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας απόψε στην Εκπομπή Παρεμβάσεις του Blue Sky.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι η η Ελλάδα έπραξε καλώς που έστειλε στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία και τόνισε πως θα έχει όφελος από την δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού.

Η Ελλάδα, προσέθεσε ο ίδιος, είναι με αυτόν που δέχτηκε την επίθεση και βρίσκεται στην σωστή πλευρά της Ιστορίας.



Σκοτώνουν αμάχους, παιδιά και βρέφη οι Ρώσοι

 


Οι Ρώσοι χτύπησαν ακόμη και ιδιωτικό μαιευτήριο κοντά στο Κίεβο, όπως μεταφέρει το CNN.

Ο διευθυντής της κλινικής «Adonis», Βιτάλι Γίριν, μετέφερε την πληροφορία μέσω facebook, αναρτώντας και φωτογραφίες από τις καταστροφές. «Ένας πύραυλος χτύπησε τη μαιευτική κλινική. Έγιναν πολλές ζημιές, αλλά το κτίριο στέκεται. Όλοι έχουν απομακρυνθεί», έγραψε ο Γιρίν στη σελίδα του, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση να μην πάει κανείς στην κλινική. «Το πιο σημαντικό είναι να μην έρθετε τώρα για να πάρετε κανέναν από εδώ. Όλοι είναι σε ασφαλές μέρος».



Οι Ρώσοι έχουν εξαπολύσει λυσσαλέα επίθεση και στην πόλη Ζίτομιρ, στη βορειοδυτική Ουκρανία.

Οπως μεταδίδει ο Guardian και η ουκρανική κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, κατοικίες στο Ζίτομιρ χτυπήθηκαν από Ρώσους και έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Με ανάρτησή του στο telegram, ο υφυπουργός Αντόν Γκεραστσένκο, έπειτα από επικοινωνία του με τον δήμαρχο του Ζίτομιρ, Σεργκέι Σουκχόμλιν, ανέφερε ότι οι Ρώσοι δεν χτύπησαν τη στρατιωτική βάση, αλλά σπίτια και ιδιωτικές περιουσίες, κάνοντας μάλιστα λόγο για τέσσερις νεκρούς μέχρι στιγμής, ανάμεσά τους και ένα παιδί.

Ο δήμαρχος του Ζίτομιρ είπε ότι βομβαρδίστηκε συγκρότημα κατοικιών, κοντά στο νοσοκομείο «Παβλουσένκο» της πόλης.

Ο Ουκρανός υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο ανέφερε μέσω Facebook ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν παιδίατρο αναισθησιολόγο ανοίγοντας πυρ εναντίον του αυτοκινήτου της καθώς μετέφερε τραυματισμένο ανιψιό της σε νοσοκομείο από το χωριό Κουχάρι, στην περιφέρεια του Κιέβου.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, αναφέρει πώς καταστράφηκαν «πολυκατοικίες, σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλες υποδομές» και «δεκάδες κάτοικοι του Χάρκοβο, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν».




Μπάιντεν: Δικτάτορας ο Πούτιν – Δεν έχει ιδέα τί τον περιμένει

 


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει ιδέα τί τον περιμένει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ,  κατά την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «δικτάτορα», είναι «πιο απομονωμένος παρά ποτέ».

Ο Τζο Μπάιντεν άρχισε την ομιλία του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο για την «κατάσταση της ένωσης» καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να σηκωθούν όρθια για να δείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού».

Ο κ. Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα κλείσει την αμερικανικό εναέριο χώρο «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις».

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συστήνει ειδική επιχειρησιακή ομάδα για να καταδιώξει ρώσους «ολιγάρχες» για τα εγκλήματά τους και ότι οι ΗΠΑ, από κοινού με τους συμμάχους τους στην Ευρώπη, θα «βρουν και θα κατασχέσουν τα γιοτ σας, τα πολυτελή διαμερίσματά σας, τα ιδιωτικά σας αεροσκάφη», όπως είπε απειλητικά απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο σε κορυφαία στελέχη του ρωσικού επιχειρηματικού κόσμου.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι σκοπός της κυβέρνησής του είναι να στραγγαλίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογικά μέσα, να υπονομεύσει την οικονομική της ισχύ και να εξασθενίσει τον στρατό της τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Πούτιν μπορεί να σημειώσει κέρδη στα πεδία των μαχών αλλά θα το πληρώσει ακριβά μακροπρόθεσμα, διεμήνυσε.

Αναφερόμενος σε αυτή που περιγράφει ως μάχη «των δημοκρατιών» εναντίον των «αυταρχικών καθεστώτων», είπε ότι «οι δημοκρατίες ήταν πιστές στο ραντεβού» αλλά ο αγώνας θα «πάρει χρόνο».

  Ο αμερικανός πρόεδρος ανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διαθέσουν ακόμη 30 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα «εάν είναι απαραίτητο» για να σταθεροποιηθεί η αγορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με άλλες 30 χώρες για να αποδεσμευθούν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο. Η Αμερική θα ηγηθεί σε αυτή την προσπάθεια, αποδεσμεύοντας (επιπλέον) 30 εκατομμύρια βαρέλια» από τα στρατηγικά αποθέματά της, είπε ο αρχηγός του κράτους απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου. Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «έτοιμη να κάνει περισσότερα», εάν κρίνει πως είναι «απαραίτητο».

Περνώντας στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι το να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός είναι η κορυφαία προτεραιότητά του, ενώ αναφερόμενος στην πανδημία, είπε πως θα στείλει σύντομα στο Κογκρέσο αίτημα για επιπρόσθετη χρηματοδότηση των αμερικανικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.


skai.gr




Η στιγμή που Ουκρανοί πιάνουν αιχμάλωτο Ρώσο στρατιώτη -«Τηλεφώνησε στους γονείς σου να τους πεις...»

 



Η απάντηση των Ουκρανών στη ρωσική προπαγάνδα φέρεται να καταγράφεται σε βίντεο από ουκρανικά ΜΜΕ.

Προηγουμένως, είχαν κυκλοφορήσει αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι οικογένειες πολλών Ρώσων στρατιωτών που έχουν φύγει για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται τα παιδιά τους, και πιστεύουν πως έχουν πάει για στρατιωτική εκπαίδευση.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε σε ουκρανικά ΜΜΕ, φέρεται να απεικονίζονται Ρώσοι αιχμάλωτοι εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αυτό, φαίνεται πως οι Ουκρανοί βάζουν τους αιχμάλωτους Ρώσους στρατιώτες να παίρνουν τηλέφωνο τους γονείς τους αρχικά για να τους πουν ότι είναι καλά. Ακολούθως τους ζητούν να τους ανακοινώσουν πως δεν έχουν πάει για εκπαίδευση, αλλά ότι είναι στον πόλεμο.

Επίσης, τους βάζουν να καλούν τους γονείς τους να διαδίδουν την πληροφορία αυτή και να ενημερώνουν άλλες οικογένειες για να μη στέλνουν τα παιδιά τους στον πόλεμο.

Σύμφωνα με αναφορές από τα ουκρανικά ΜΜΕ, στα βίντεο αυτά απεικονίζονται νέοι, περίπου 18-20 ετών, Ρώσοι στρατιώτες στην περιοχή Prilyki της Ουκρανίας.


iefimerida



Υπέρτατος σκοπός η άμυνα


 


Σημεία ομιλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα


Ξεκάθαρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών


Από την περασμένη Τετάρτη στην Ουκρανία συντελείται μία τομή στον χρόνο και στη μακρά Ιστορία της Ευρώπης, γιατί η ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας στο ανεξάρτητο γειτονικό της κράτος ξυπνάει και πάλι στην ήπειρο τους παλιούς εφιάλτες των πολέμων και των σφαιρών επιρροής. Με το θράσος της βίας επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μία χώρα και μαζί της το Διεθνές Δίκαιο, ενώ καταπατώντας τα σύνορα η Ρωσία αναθεωρεί και ανοικοδομεί εκ των υστέρων και κατά το δοκούν παγιωμένες ιστορικές και γεωγραφικές πραγματικότητες.


Η απόφαση του Προέδρου Putin:


Αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των οικουμενικά αποδεκτών κανόνων περί επίλυσης διακρατικών διαφορών με ειρηνικές μεθόδους.

Αμφισβητεί, με τη χρήση βίας, την εδαφική ακεραιότητα μιας γειτονικής χώρας, με την οποία μάλιστα η Ρωσία έχει στενότατους ιστορικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς δεσμούς.

Προκαλεί εκατοντάδες, ενδεχομένως ήδη χιλιάδες, αθώα θύματα, ανάμεσά τους και Έλληνες στη Μαριούπολη.

Οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες στον δρόμο της προσφυγιάς. Και το πιο ανατριχιαστικό, με πρόσχημα μία ανύπαρκτη απειλή κατά της χώρας του ο Vladimir Putin επιχειρεί να καταργήσει την ελευθερία μιας άλλης χώρας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία δεν κινδυνεύει από κανέναν γείτονά της.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών, όταν όμως όλοι γνωρίζουμε πως η πρόοδος του κόσμου, η σταθερότητα της ηπείρου μας, προέκυψε από το εντελώς αντίθετο: τη συνεργασία δηλαδή μεταξύ ελεύθερων και ανεξάρτητων κρατών, με βάση κοινούς κανόνες και διεθνώς αναγνωρισμένες Συνθήκες. Καθώς μάλιστα η συγκεκριμένη απόπειρα επιβολής του παρελθόντος στο παρόν υλοποιείται με μία ωμή και βίαιη προβολή ισχύος, ο αγώνας για την αποτροπή της γίνεται μία παγκόσμια υπόθεση προάσπισης της ελευθερίας.


Η Δύση καλείται να αναβαπτιστεί στις αξίες της


Είναι φανερό ότι εισερχόμαστε πια σε μια άλλη ιστορική εποχή, αντιμέτωποι με κινδύνους που πιστεύαμε πια ότι τους έχουμε ξορκίσει. Η Δύση, λοιπόν, η ευρωπαϊκή μας οικογένεια, καλείται να αναβαπτιστεί στις αξίες της, καθώς και θα τις υπερασπίζεται και θα τις ενδυναμώνει. Γιατί, πράγματι, και από την ατλαντική αλλά και από την ευρωπαϊκή συμμαχία δεν έχουν λείψει μέχρι σήμερα ούτε οι καθυστερήσεις ούτε οι δισταγμοί. Όταν όμως αυτή η τελευταία πρόκληση χτύπησε τον πυρήνα της παγκόσμιας γεωπολιτικής ισορροπίας, αυτά τα εμπόδια ξεπεράστηκαν μέσα σε ημέρες.

Σαν να προβαλλόταν μέσα στο ίδιο το σπίτι μας αυτά που συμβαίνουν στο Κίεβο, στο Χάρκοβο, στη Μαριούπολη, στην Οδησσό. Αλλά και μεταξύ μας, στις συσκέψεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην τελευταία σύνοδο κορυφής είναι σίγουρο ότι κάτι άλλαξε όταν ακούσαμε τον εκλεγμένο ηγέτη μίας δημοκρατικής χώρας, τον Volodymyr Zelensky, να μας λέει ότι ίσως είναι η τελευταία φορά που μας μιλάει.

Από εκείνη τη στιγμή η Δύση προχωρεί σε πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, καθώς η ρωσική οικονομία συνθλίβεται από τις συνέπειες των επιλογών της ηγεσίας της. Και το καθεστώς της Μόσχας, απομονωμένο από την παγκόσμια κοινή γνώμη, δέχεται ήδη την πρώτη εσωτερική κριτική, με τη ρωσική νεολαία να αντιδρά πρώτη στην εισβολή.

Η στάση της πατρίδας μας


Η στάση της πατρίδας μας σε αυτή την κρίση είναι προϊόν των δικών μας ιστορικών βιωμάτων, αλλά είναι προϊόν και των μεγάλων γεωπολιτικών μας επιλογών. Γιατί ήμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της Ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα. Θα το ξαναπώ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει από αυτό το βήμα ότι «Ανήκομεν εις την Δύσιν». Εγώ θα προσέθετα, είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στη διεθνή νομιμότητα.


Είμαστε ένας λαός που 48 χρόνια μετά ζει ακόμα με την ανοιχτή πληγή της Κύπρου. Και που καλείται να απαντά σε συνεχείς αναφορές για υποτιθέμενες αδικίες των Διεθνών Συνθηκών σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου. Άρα δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Εδώ, συνεπώς, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις.

Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο ή είσαι απέναντι τους. Για να το πω διαφορετικά, στο έδαφος της Ουκρανίας και ανεξάρτητα από οτιδήποτε έχει προηγηθεί, μια είναι η κυρίαρχη αναμέτρηση: μεταξύ ενός λαού που θέλει να επιλέγει πώς θα ζήσει και με ποιους θα συμμαχήσει και μιας ξένης χώρας η οποία έχει αποφασίσει να επιβάλει το δικό της τρόπο ζωής.

Είναι, συνεπώς, μια σύγκρουση η οποία ξεφεύγει από τα τοπικά σύνορα και γίνεται -θα έλεγα- στοίχημα υπαρξιακό για την επόμενη μέρα κάθε κοινωνίας. Αν, δηλαδή, στο εξής θα ζούμε σε συνθήκες ελευθερίας ή θα είμαστε όμηροι του κάθε αυτόκλητου αυταρχικού ηγέτη.

Άλλωστε και η δική μας πατρίδα θρηνεί ήδη θύματα, ομογενείς μας, για να αρκείται σε λίγα απλοϊκά ειρηνιστικά συνθήματα που ταυτίζουν θύτες με θύματα. Ούτε μπορώ να ακούω αφελή ερωτήματα για το πώς χάθηκαν οι άνθρωποι μας στην Μαριούπολη. Εγώ ένα ξέρω: ότι ζούσαν πριν την εισβολή και δεν ζουν μετά από αυτήν. Και αν αυτό το αναγνωρίζει ο Πρόεδρος Macron από την Γαλλία, δεν μπορεί να μην το αντιλαμβάνονται κάποιοι Έλληνες μέσα στην Ελλάδα. Στο κάτω-κάτω στα Ελληνικά έγραψε τη συμπαράσταση του.

Για την Ελλάδα, λοιπόν, δεν υπάρχουν διλήμματα. Και στο ερώτημα για τη στάση που θα έπρεπε να τηρήσουμε απαντούν τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου στον γερμανό Πρέσβη όταν του ζήτησε, το 1915, να υπαναχωρήσουμε από την τότε συμμαχία μας με την Σερβία: «Το έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία». Η ρήση αυτή ισχύει στο ακέραιο. Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, είμαστε στο πλευρό της ειρήνης, της νομιμότητας και της δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε, όπως και όλη η Ευρώπη, πρόσφυγες πολέμου. Και με τη σειρά μου καλώ τις δεκάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες μέχρι τώρα μετείχαν πρόθυμα στην περίθαλψη των ροών εξ ανατολών, να δραστηριοποιηθούν σήμερα και προς αυτή την κατεύθυνση.

Η στάση της Ευρώπης


Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σε αυτήν την κρίση η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, γιατί η κρίση αυτή αφορά εμάς, πρώτα και πάνω απ’ όλα τους Ευρωπαίους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου για να μην έχει καμία ευρωπαϊκή χώρα ποτέ ξανά αυτοκρατορικές φιλοδοξίες και για να διασφαλιστεί ως αξίωμα, γεωμετρικό αξίωμα που δεν χρειαζόταν καν απόδειξη, το απαραβίαστο των συνόρων ως θεμέλιος λίθος που θα οδηγήσει τις κοινωνίες μας σε ειρήνη και σε ευημερία.


Γνωρίζετε ήδη τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Ρωσίας, η οποία αποκλείεται από το διεθνές σύστημα συναλλαγών και πληρωμών, ένα μεγάλο μέρος των πολύ σημαντικών αποθεματικών της που βρίσκονται στο εξωτερικό δεσμεύονται, όπως και οι περιουσίες της πολιτικής αλλά και της οικονομικής νομενκλατούρας της χώρας. Απαγορεύεται η πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογίες αιχμής αλλά και σε κάθε τύπου ανταλλακτικά.

Και όλα αυτά σημαίνουν αυτόματα μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού, πληθωρισμό, μεγάλο πλήγμα στη βιομηχανική βάση της Ρωσίας. Την ίδια ώρα που η απαγόρευση εξαγωγών θα υπονομεύσει τον ενεργειακό τομέα της χώρας, που είναι και ο βασικός τροφοδότης της οικονομίας της. Όσο για τον εμπορικό αποκλεισμό, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σε αυτή την αχανή ρωσική επικράτεια τα 3/4 της πολιτικής αεροπορίας αποτελούνται από αεροσκάφη ευρωπαϊκής ή αμερικανικής προέλευσης, τα οποία αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν ανταλλακτικά.

Είναι το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων το οποίο επιβλήθηκε ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σίγουρα δεν έχει την άμεση ισχύ ενός βομβαρδισμού. Μεσοπρόθεσμα, όμως, ενδεχομένως και βραχυπρόθεσμα, κλονίζει καίρια την οικονομική αλλά και γεωπολιτική θέση όποιου το υφίσταται.


Υπέρτατος σκοπός η άμυνα


Η κρίση στην Ουκρανία μας ωθεί να εγκαταλείψουμε παλιές βεβαιότητες. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η συλλογική ευφορία που έφερε το τέλος του κομμουνισμού, η πτώση του Τείχους, η πρόσδεση των ανατολικών χωρών στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο κοινοτικό εγχείρημα, έβαλαν σε δεύτερη μοίρα κάποια νέα γεωπολιτικά στοιχεία τα οποία μόλις αναδύονταν. Και πολλές δεκαετίες εδραιωμένης ειρήνης στις χώρες μας θεώρησαν αφελώς, όπως αποδεικνύεται, τον πόλεμο ως ένα παλιό απομεινάρι μακρινών σκοτεινών καιρών.


Όμως τα γεγονότα ανατρέπουν με πάταγο κατεστημένες απόψεις, βάζοντας από την πίσω πόρτα την βία στην Ευρώπη. Και φέρνοντας λαούς και κυβερνήσεις αντιμέτωπες με μία πιο ρεαλιστική, πιο γεωπολιτική αντίληψη των διεθνών σχέσεων, που δεν σταματά στο Κίεβο.

Μιλώ για την άμυνα ως υπέρτατο σκοπό. Θέμα που κι εδώ, κυρίες και κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μας απασχόλησε προ εβδομάδων. Και τώρα αναδεικνύεται πράγματι σε υπέρτατη εθνική αλλά και πανευρωπαϊκή ανάγκη. Γιατί όπως δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς δημοκρατία, έτσι δεν υπάρχει και δημοκρατία χωρίς ασφάλεια.

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, με προστατευμένα σύνορα τα οποία αποτελούν το περίγραμμά της. Η κρίση στον Έβρο, πριν από δύο χρόνια, λειτούργησε ως καταλύτης, καθιερώνοντας τα εθνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά όρια μιας κοινότητας αξιών. Για ν’ ακολουθήσουν ανάλογες κρίσεις στην Λιθουανία, την Πολωνία και μία άλλη δοκιμασία να επαναλαμβάνεται σήμερα, πολύ πιο αιματηρά, δυστυχώς, δίπλα και πάλι στα χερσαία σύνορα της Ευρώπης.


Η συμφωνία της Ελλάδος με τη Γαλλία μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο μιας τέτοιας πορείας. Με κράτη-μέλη τα οποία θα έχουν θωρακισμένη την εθνική κυριαρχία τους, με δεδομένη την αμοιβαία συνδρομή μεταξύ τους, με τη Νοτιοανατολική και την Ανατολική πτέρυγα τώρα του ΝΑΤΟ, ναι, να παίζει ουσιαστικότερο ρόλο στην περιοχή.

Όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ευρώπη, κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν αν οι φρεγάτες Belharra και τα Rafale έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Κάποιοι θα πρέπει να αναλογιστούν τη σημασία που αποκτά το πλέγμα των εθνικών συμμαχιών που η ελληνική διπλωματία έχτισε με ισχυρούς συμμάχους ανά την υφήλιο. Κάποιοι θα πρέπει να ξαναζυγίσουν, στη ζυγαριά της Ιστορίας, την ξεπερασμένη συζήτηση περί «βουτύρου και κανονιών» με την οποία έμαθαν να σκέφτονται.

Ήδη αυτό το στρατηγικό σοκ για την Ευρώπη έχει βαθιές συνέπειες, φέρνοντας τα κράτη-μέλη ακόμα πιο κοντά. Όχι πια μόνο οικονομικά, όπως συνέβαινε εδώ και δεκαετίες, αλλά πια και γεωπολιτικά και αμυντικά.


Η Ευρώπη επιστρέφει δυναμικά στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα


Οι πρόσφατες αποφάσεις έχουν διάσταση πρωτοφανή, έχουν ταχύτητα μοναδική και έχουν ουσία ιστορική, καθώς για πρώτη φορά υπερβαίνουν εθνικές στρατηγικές και υπηρετούν κοινούς στόχους. Είναι οι αποφάσεις μιας Ευρώπης που επιστρέφει δυναμικά στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα.


Και στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και όλες οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της χώρας μας. Για παράδειγμα, τώρα ναι, είναι ώριμο το αίτημά μας, το οποίο είχαμε διατυπώσει πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία, να ενταχθεί στη συζήτηση για το επόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρώπης η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους προϋπολογισμούς των χωρών που είναι αναγκασμένες να τις κάνουν. Γιατί η επένδυση στην Άμυνα αποτελεί τελικά επένδυση στην ασφάλεια και, ναι, αποτελεί επένδυση στην ευημερία. Και το ίδιο ισχύει φυσικά και για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δρόμος τον οποίο επιλέγει να ακολουθήσει ο δυτικός κόσμος είναι δύσκολος, είναι, ωστόσο, ο μόνος τον οποίο πρέπει να βαδίσουμε ώστε το ρολόι του χρόνου να μην επιστρέψει από τον 21ο στον 19ο αιώνα.

Δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από μέρους της Ρωσίας. Θα συναντήσουν προφανώς την ομόθυμη απόκρουση όλων των εταίρων. Όμως αντιλαμβανόμαστε ότι παρόμοιες τακτικές θα διαταράξουν τη διεθνή αγορά, προκαλώντας ενδεχομένως και νέες ανατιμήσεις. Συμφωνήσαμε, όμως, ότι αυτό είναι το πρόσκαιρο τίμημα που θα πληρώσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί για την υπεράσπιση των αξιών που αποτελούν τα θεμέλια της ηπείρου μας.

Σε εθνικό επίπεδο, η κυβέρνηση κινείται ήδη οργανωμένα όσον αφορά στο κόστος στήριξης των νοικοκυριών. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ η στήριξη την οποία έχει δώσει η κυβέρνηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί, ιδίως προς τους πιο ευάλωτους, μέχρι που να περάσει αυτή η ενεργειακή κρίση. Προφανώς μέριμνα υπάρχει και για τη διατήρηση ικανών αποθεμάτων στον τομέα της ενέργειας.

Θα ξαναπώ πάντως ότι σε ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση. Το κλειδί μεσο-μακροπρόθεσμα είναι πολιτικές όπως η κοινή προμήθεια, η κοινή αποθήκευση, η κοινή χρηματοδότηση ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη. Και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι, μετά από ελληνική πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεξεργαστεί ένα ειδικό σχέδιο για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέσω ενός κοινού ταμείου με βάση την εμπειρία της πανδημίας, για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς να επιβαρύνουμε ασύμμετρα τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Μόνη απάντηση η γρήγορη απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες


Σε βάθος χρόνου, η μόνη απάντηση στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο της χώρας όσο και της Ευρώπης είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και από τους υδρογονάνθρακες γενικότερα. Τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά -τώρα πια είναι εμφανές- όσο και για γεωπολιτικούς λόγους πια.


Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστούμε ενεργειακά αυτόνομη και ανταγωνιστική χώρα, αξιοποιώντας πρώτα και πάνω από όλα το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της χώρας μας, αλλά ταυτόχρονα να μετατραπούμε και σε κόμβο διασύνδεσης ενέργειας και μεταφοράς πράσινης ενέργειας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, υλοποιούμε ως κυβέρνηση το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης κτηρίων που έχει δρομολογηθεί ποτέ στη χώρα. Προχωράμε σε καινούργιες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί άμεσα σχετικά με την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κλιματιστικών και ψυγείων, ενώ ταυτόχρονα κατασκευάζουμε σημαντικές υποδομές φυσικού αερίου που θα έχει σημαντικό ρόλο ως καύσιμο-γέφυρα.

Και, βέβαια, ενισχύουμε τη διαφοροποίηση των πηγών μας. Τον Ιανουάριο, να σας αναφέρω ενδεικτικά, η χώρα μας κάλυψε το 47% της εγχώριας ζήτησης με LNG από τη Ρεβυθούσα, 20% μέσω του αγωγού TAP. Το ρωσικό αέριο, που διαχρονικά αποτελούσε το μεγαλύτερο ποσοστό στο μείγμα του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα, υποχώρησε για πρώτη φορά στο 33%, και η χώρα προτίθεται να προχωρήσει, με ιδιωτικά κεφάλαια, στην κατασκευή και δεύτερου σταθμού υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, το FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται, όπως βλέπετε, για ένα σύνθετο ενεργειακό σχέδιο που κινείται με γνώμονα το οικονομικό και περιβαλλοντικό συμφέρον της χώρας, ταυτόχρονα όμως με βάση και τον ρόλο που μπορεί η πατρίδα μας να έχει στο νέο χάρτη των ενεργειακών συσχετισμών που διαμορφώνονται στον κόσμο.