Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Πώς τα Rolex έγιναν καλύτερη επένδυση από τις μετοχές και τα ακίνητα

 

pos-ta-rolex-eginan-kalyteri-ependysi-apo-tis-metoches-kai-ta-akinita0


Ένα ρολόι Rolex αποτελεί καλύτερη επένδυση από τις μετοχές, τα ομόλογα, τα ακίνητα και τον χρυσό. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας μεταπώλησης ρολογιών Bob Watches, τα οποία επικαλείται το περιοδικό Barron’s.

«Μας προκάλεσε έκπληξη το πόσο έχει αυξηθεί η αξία τους», είπε ο Paul Altieri,  ιδρυτής και CEO της Bob’s Watches.

Συγκρίνοντας την άνοδο στις τιμές του χρυσού και των αμερικανικών ακινήτων την τελευταία δεκαετία, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μεταχειρισμένα ρολόγια Rolex υπερ-απέδωσαν.

Σε σχέση με την πορεία του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη Dow Jones, οι αποδόσεις των Rolex ήταν ανάλογες σε βάθος δεκαετίας αλλά σημαντικά υψηλότερες την τελευταία πενταετία.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η μέση τιμή ενός μεταχειρισμένου Rolex ήταν χαμηλότερη των 5.000 δολαρίων το 2011, αλλά είχε ξεπεράσει τα 13.000 δολάρια έως τα τέλη του 2021.

Μάλιστα, από την έναρξη της πανδημίας, στις αρχές του 2020, οι τιμές των Rolex αυξήθηκαν όσο είχαν αυξηθεί τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Αιτία; Σύμφωνα με τον Altieri, η αύξηση στις τιμές μεταπώλησης των Rolex οφείλεται σε ένα  ποσοστό 20% στην άνοδο του πληθωρισμού. Κυρίως, όμως, είναι αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς, αφού η παραγωγή της εταιρείας δεν επαρκεί για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.

Για παράδειγμα, το μοντέλο 116500 του Rolex Daytona με το λευκό καντράν, που πωλείται αντί 38.000 δολαρίων μεταχειρισμένο στην αμερικανική αγορά, έχει επίσημη τιμή λιανικής περίπου 13.000 δολαρίων.

Όπως εξηγεί ο Altieri, όταν η Bob’s Watches μπήκε στην αγορά, το 2010, οι τιμές των μεταχειρισμένων ρολογιών ήταν κατά κανόνα 25% έως 40% χαμηλότερες από τις τιμές λιανικής των καινούργιων ρολογιών στα καταστήματα. Τώρα, σε κάποια μοντέλα, οι τιμές των μεταχειρισμένων είναι πολύ υψηλότερες από τις τιμές λιανικής, καθώς τα ρολόγια αυτά είναι δύσκολο να βρεθούν στα μαγαζιά.  

«Δεν βλέπω την Rolex να αυξάνει σημαντικά την παραγωγή για να καλύψει τη ζήτηση, επομένως οι ποσότητες θα παραμείνουν περιορισμένες», λέει ο Altieri, προσθέτοντας ότι μεγάλη αύξηση στη ζήτηση εμφανίζουν και τα ρολόγια Omega.


moneyreview.gr



Economist: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το αναμφισβήτητο είδωλο της κεντροδεξιάς

 


Η εποχή που οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου αποτελούσαν αντικείμενο χλευασμού από τα γερμανικά ταμπλόιντ για τα υπέρογκα χρέη τους και την κακοδιαχείριση των οικονομιών τους αποτελεί παρελθόν.

Οι χώρες της περιφέρειας, που σκωπτικά αποκαλούνταν στη διάρκεια της κρίσης χρέους “PIGS” (το ακρωνύμιο από τα αρχικά Portugal, Italy, Greece, Spain) σήμερα πετούν ψηλά δίνοντας το παράδειγμα στους βόρειους γείτονές τους με τον μεταρρυθμιστικό τους ζήλο, σημειώνει ο Economist.

«Τα πολιτικά αστέρια της Ευρώπης τα βρίσκει κανείς αυτές τις μέρες σε αυτό που κάποτε αποκαλείτο “περιφέρεια”», τονίζει στο άρθρο του το βρετανικό περιοδικό με αναφορές και στην Ελλάδα. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το αναμφισβήτητο είδωλο της κεντροδεξιάς, πρόσφατα μάλιστα υποδέχθηκε τη Γαλλίδα Βαλερί Πεκρές, που επιζητούσε να ενισχύσει τα διαπιστευτήριά της ως ικανής πολιτικού να νικήσει τον Μακρόν», σχολιάζει σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε μεταξύ άλλων να ψηφιοποιήσει την «ετοιμόρροπη γραφειοκρατία» της χώρας.

Στην Πορτογαλία ο Αντόνιο Κόστα οδήγησε το Σοσιαλιστικό κόμμα του στην κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας στις 30 Ιανουαρίου απομακρύνοντας την ανάγκη επώδυνων διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και μιας δύσκολης συγκατοίκησης κομμάτων στο κυβερνητικό σχήμα, του είδους που βλέπουμε στη Γερμανία. Ο Κόστα είχε κερδίσει τα εύσημα από το 2015 ως αριστερός πολιτικός που γνωρίζει πώς να ισοσκελίζει τον προϋπολογισμό.

Στην Ιταλία ο Μάριο Ντράγκι, αν και φλέρταρε με τον προεδρικό θώκο, αποδείχθηκε αναντικατάστατος στο ρόλο του επικεφαλής μιας εύθραυστης κυβερνητικής συμμαχίας και για τη διατήρηση της πολιτικής σταθεόρητας και δεν αποκλείεται σε ένα -δύο χρόνια να μετακομίσει στο προεδρικό μέγαρο, έχοντας δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και το «υπερβολικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό», που απέφευγαν επί δεκαετίες κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων. Αλλά και η Ισπανία, υπό μια κυβέρνηση συνασπισμού που ταλανίζεται από διαφωνίες, προώθησε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. «Όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αναπτύσσονται ταχύτερα από την ΕΕ στο σύνολό της», αναφέρει ο Economist.

O ευρωπαϊκός νότος «πετάει», βορράς και ανατολή προσγειώνονται.

Την ίδια ώρα τα προβλήματα της Ευρώπης εστιάζονται σήμερα κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Εκεί που κάποτε η Ελλάδα ήταν ο «κακός μαθητής» που αψηφούσε τους δημοσιονομικούς κανόνες, σήμερα η Πολωνία και η Ουγγαρία αμφισβητούν τις ευρωπαϊκές νόρμες αναφορικά με το κράτος Δικαίου.

Η Γερμανία στέλνει κράνη στην Ουκρανία, αντί για ολμοβόλα, στη Γαλλία πάνω από το 40% των ψηφοφόρων αναμένεται να ψηφίσουν ακραίους υποψηφίους στις προεδρικές του Απριλίου μολονότι δεν γεύθηκαν τις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν στον ευρωπαϊκό νότο, στην Ολλανδία χρειάστηκαν εννέα μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων για να σχηματιστεί κυβέρνηση. «Δεν θα μπορούσε να σταλεί κανείς από την Αθήνα για να τους βοηθήσει να έρθουν στα λογικά τους;», διερωτάται ο Economist.

Μεταρρυθμίσεις και αλληλεγγύη

Για τους θιασώτες της λιτότητας στη Γερμανία, τη Φινλανδία και αλλού, η επιτυχία του ευρωπαϊκού νότου είναι απόδειξη ότι η σκληρή δουλειά αποδίδει καρπούς, όπως και τα μέτρα (και οι απειλές) των περασμένων χρόνων, με αποτέλεσμα οι μεταρρυθμισμένες οικονομίες να βρεθούν σε καλύτερη θέση για να διαχειριστούν την πανδημία. Ο αντίλογος είναι ότι οι χώρες της περιφέρειας τα πάνε καλύτερα με την προσδοκία των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς από την λιτότητα η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει προς την πλευρά της αλληλεγγύης.

Φυσικά οι θριαμβολογίες για την επιτυχία των χωρών του ευρωπαϊκού νότου είναι ακόμη πρόωρες, αφού η πανδημία κατάφερε σκληρό πλήγμα στην ανάπτυξη, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως και τα επίπεδα χρέους – στην Ελλάδα άνω του 200% του ΑΕΠ, θυμίζει ο Economist σημειώνοντας ότι η πρόσφατη κακοκαιρία στη χώρα μας ανέδειξε τα προβλήματα του κρατικού μηχανισμού.

«Επί το παρόντος, ωστόσο, ο ευρωπαϊκός νότος απολαμβάνει την ηλιοφάνεια» καταλήγει ο Economist. «Οι μεταρρυθμίσεις» των χωρών της περιφέρειας «υποστηρίζουν τις απόψεις τους για το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης. Η επιχειρηματολογία κατά της βιαστικής επιστροφής των αυστηρών ορίων για τα ελλείμματα είναι ευκολότερη όταν η σταθερή αύξηση του ΑΕΠ κάνει το χρέος να φαίνεται διαχειρίσιμο. (Ούτε η Γερμανία φαίνεται πρόθυμη για μια αυστηρή επιστροφή στους παλιούς κανόνες)». Η σύγκλιση βορρά-νότου βελτιώνει το κλίμα κι ίσως αυτό να είναι και το σημαντικότερο, ανεξάρτητα από τη διάσταση απόψεων για το ποια πολιτική ώθησε τις χώρες του Νότου σε υψηλές πτήσεις.


iefimerida.gr



20χρονος που εμπλέκεται στην δολοφονία Άλκη φέρεται να διέφυγε στην Αλβανία

 


Εκτός Ελλάδας βρίσκεται άτομο που εμπλέκεται στη δολοφονική επίθεση κατά του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαφύγει τη σύλληψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, ο 20χρονος πέρασε τα ελληνοαλβανικά σύνορα την Πέμπτη, με τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που τον ταυτοποίησαν την Παρασκευή να διαπιστώνουν ότι το προηγούμενο βράδυ ταξίδεψε για την Αλβανία για να ξεφύγει.

Ο 20χρονός είναι στενός φίλος του 23χρονου Αλβανού που έχει συλληφθεί και κρατείται στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για τη δολοφονία του Άλκη. 

Οι δυο τους ανήκουν στον ίδιο σύνδεσμο οπαδών και είναι σκληρή κακοποιοί.

Τον Μάρτιο του 2019 είχαν επιτεθεί από κοινού σε δύο οπαδούς του Άρη, στο ίδιο σημείο που δολοφονήθηκε ο Άλκης. Τότε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους τον είχε ταυτοποιήσει ως δράστη για την επίθεση και σχημάτισε σε βάρος του δικογραφία. 

Για τον 20χρονο θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.



Η Ένωση Εισαγγελέων «αδειάζει» ΣΥΡΙΖΑ: Απολύτως νόμιμη η αρχειοθέτηση της υπόθεσης Γεωργιάδη για Novartis

 


Απάντηση στην κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Novartis ως προς τον Άδωνι Γεωργιάδη δίνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.


Αναλυτικά η δήλωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

«Με αφορμή δηλώσεις πολιτικών προσώπων και αναφορές στον τύπο περί δήθεν ύπαρξης "θέματος θεσμικής τάξης" κατά την αρχειοθέτηση, από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, υπόθεσης εν ενεργεία υπουργού και περί δήθεν "ύποπτης" διόρθωσης της διάταξης αρχειοθέτησης, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, επισημαίνει ότι σε περίπτωση που, μετά την έκδοση εισαγγελικής διάταξης, διαπιστωθεί ότι έχουν εμφιλοχωρήσει σ’ αυτή, από παραδρομή, επουσιώδη σφάλματα συντακτικά ή λάθη κατά την εκτύπωση του κειμένου (γεγονός σύνηθες, όπως συνέβη και εν προκειμένω), από τα οποία δεν μεταβάλλεται ουσιαστικά και δεν αλλοιώνεται κατά περιεχόμενο η διάταξη, ο Εισαγγελέας που την εξέδωσε, νόμιμα, καθόσον αυτό προβλέπεται ρητά στον κώδικα ποινικής δικονομίας για τις δικαστικές αποφάσεις, προβαίνει αυτεπάγγελτα σε διόρθωση και ορθή επανάληψή της.

»Στην προκειμένη περίπτωση το γεγονός αυτό επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην αρχή του κειμένου και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη γνήσια βούληση του συντάκτη της εν λόγω διάταξης, την ορθότητα και τη νομιμότητα της ενέργειάς του αυτής, στο βωμό της δημιουργίας εντυπώσεων. Διαβεβαιώνουμε για πολλοστή φορά ότι οποιαδήποτε ιδιότητα εμπλεκόμενου σε υπόθεση, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και δεν αποτελεί για τον εισαγγελέα κριτήριο για ευνοϊκή ή δυσμενή μεταχείρισή του.

»Τονίζουμε δε ότι η δικαστική ανεξαρτησία αποτελεί θεμέλιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και καλούμε και πάλι όλους τους κοινωνικούς εταίρους να κατανοήσουν τη σημασία της και να τη θωρακίσουν έμπρακτα.

»Επίσης με αφορμή και πάλι δηλώσεις πολιτικών προσώπων, περί ανάγκης "αυτοβελτίωσης" της δικαιοσύνης, ώστε να καταστεί ταχύτερη η απονομή της και τη δήθεν αντίθεση των δικαστικών ενώσεων σ' αυτό, επισημαίνουμε ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί υπηρετούν τη δικαιοσύνη με αφοσίωση, αναλώνοντας τις δυνάμεις τους, ώστε να ανταποκρίνονται στο δύσκολο έργο τους , όπως και στη βελτίωση των χρονικών ορίων και των συνθηκών απονομής της. Ως Ε.Ε.Ε έχουμε υποβάλλει επανειλημμένα συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Για το διαχρονικό πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας, δεν ευθύνονται οι δικαστές και εισαγγελείς, ούτε οι δικαστικές ενώσεις τους, στις οποίες έντεχνα γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί αυτή και υπενθυμίζουμε ότι στο πρόβλημα αυτό, πέραν των άλλων, την τελευταία διετία συνέβαλε η κατ’ ουσίαν αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, λόγω της πανδημίας, όταν εκδικάζονταν ελάχιστες, επείγουσες και μόνο, υποθέσεις.

Η ανάδειξη των προβλημάτων στο χώρο της δικαιοσύνης και οι προτάσεις για βελτίωση της κατάστασης, προϋποθέτουν σε βάθος μελέτη, κριτική προσέγγιση και κυρίως αποφυγή εξαγωγής ατεκμηρίωτων συμπερασμάτων. Οι συνεχείς ευκαιριακές νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν επέφεραν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και η πολιτεία πρέπει να συνδράμει κατά τρόπο αποτελεσματικό προς το σκοπό αυτό.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για το γεγονός ότι, με αφορμή τα συγκεκριμένα ζητήματα, η Δικαιοσύνη γίνεται και πάλι αντικείμενο δημόσιων δυσμενών σχολίων, με αρνητικές συνέπειες για το κύρος και την αξιοπιστία της».



ΝΔ: Υποκρισία ΣΥΡΙΖΑ – Καταψηφίζει τα πάντα και το τερμάτισε με το Μάτι


 

Η απίστευτη και άθλια κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που φέρει ευθύνη για τόσους θανάτους στο Μάτι, άφησε άφωνο το πανελλήνιο και έδειξε, ότι είναι αμετανόητος, ανήθικος και φαιδρός ο Αλέξης Τσίπρας!!

Η ΝΔ σε ανακοίνωση της αναφέρει: «ΣΥΡΙΖΑ και υποκρισία: έννοιες ταυτόσημες. ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνική ευαισθησία: έννοιες αντίθετες.

»Τις προηγούμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε ούτε το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ούτε τα voucher για τον τεχνολογικό εξοπλισμό στους εκπαιδευτικούς.

»Σήμερα το τερμάτισε καταψηφίζοντας και τα έργα ανάπλασης για το Μάτι. Κάθε σχόλιο περιττεύει».

Σημειώνεται ότι υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση ενώ το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.




Καταγγελία αστυνομικού : Οι ανώτεροί μας αναλαμβάνουν θέσεις σε ΠΑΕ

 


Σοκ προκαλεί η τοποθέτηση αστυνομικού σε ραδιοφωνική εκπομπή σταθμού της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρει ότι αστυνομικοί έχουν πελατειακές σχέσεις με ποδοσφαιρικές ομάδες.

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που ενεργοποίησε τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, για περιστατικά βίας στα γήπεδα και την σχέση των αστυνομικών. 

Ο εν ενεργεία αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Metropolis της Θεσσαλονίκης, σόκαρε με όσα αποκάλυψε.

Ακούστε το ηχητικό εδώ

«Είναι οι εντολές που δεχόμαστε από τους ανωτέρω, γιατί όταν σταματήσουν να εργάζονται στο σώμα, έχουν βλέψεις για να αναλάβουν θέσεις στις ΠΑΕ και είμαι απόλυτος σε αυτό που λέω και μου έχει τύχει πολλές φορές σαν περιστατικό. Μου είχε πει ένας ανώτερος μου ότι αν δεν σταματήσουμε εγώ και ο συνεργάτης μου, θα βρεθούμε και οι δύο στο Σουφλί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Μαζί με τα νερά στα σακίδια της ομάδας είχαμε βρει καπνογόνα και πιστόλια ευθείας βολής. Ήμουν παρών στο περιστατικό και είχα ακολουθήσει την ομάδα στα αποδυτήρια γιατί είχα δεχτεί την εν λόγω εντολή. Εκείνη την ώρα ήρθαν τρεις οργανωμένοι φίλοι της ομάδας και πήραν τα σακίδια από τα αποδυτήρια για να τα παραλάβουν, ενώ εμείς δεν είχαμε καμία εντολή για να αντιδράσουμε. Είμαι απόλυτος σε αυτό που λέω κι αν μας ακούει κάποιος εισαγγελέας, γνωρίζει αυτά».

«Είναι μεγάλα τα συμφέροντα» είπε και αναρωτήθηκε για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη: «Τους γονείς του Αλβανού τους συνέλαβαν οι αρχές; Γιατί όλα ξεκινάνε από το σπίτι, γιατί αυτός ο 23χρονος μπορεί να μην είχε την πρόθεση να σκοτώσει, αλλά κάτι έχει γίνει στο παρελθόν στο σπίτι του που τον έκανε τόσο βίαιο και τον εξώθησε στο να ασκήσει τόσο έντονη βία».

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΕΛΑΣ, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Σχετικά με ηχητικό απόσπασμα ραδιοφωνικής συνέντευξης σε σταθμό της Θεσσαλονίκης, που περιέχει δηλώσεις ατόμου το οποίο επικαλείται ότι φέρει την ιδιότητα του αστυνομικού και αναπαράγεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι ενημερώθηκε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και με εντολή του συγκεντρώθηκε σχετικό υλικό το οποίο θα αποσταλεί άμεσα για ποινική αξιολόγηση».



16 προσαγωγές μετά την επίθεση αντιεξουσιαστών με μολότοφ στο Α.Τ. Εξαρχείων

 



Επίθεση από αντιεξουσιαστές δέχθηκε το βράδυ της Παρασκευής το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων στην οδό Καλλιδρομίου.

Στις 23:25 ομάδα 20 κακοποιών αντιεξουσιαστών εμφανίστηκε από τα γύρω στενά και αφού προσέγγισε την οδό Καλλιδρομίου πέταξε δύο μολότοφ.

Από την επίθεση δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός ενώ η κινητοποίηση των αστυνομικών ήταν άμεση και πραγματοποιήθηκαν 16 προσαγωγές και δνε γνωρίζουμε μέχρι στιγμή ποιές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.






Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε σύνδεσμο οπαδών του ΠΑΟΚ στην Ομόνοια

 



Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί μεγάλη αστυνομική επιχείρηση και στην Αττική σε συνδέσμους οπαδών ομάδων.

Πρώτη επιχείρηση έγινε στην Ομόνοια και τον σύνδεσμο οπαδών του ΠΑΟΚ με τους αστυνομικούς να πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους.

Η επιχείρηση αναμένεται να κρατήσει πολλές ώρες καθώς θα ακολουθήσουν έλεγχοι και σε άλλους συνδέσμους.

Δεκάδες αστυνομικοί, από διάφορες Υπηρεσίες, που συμμετέχουν στην επιχείρηση πραγματοποιούν ελέγχους .

Στήν Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 13 οργανωμένους συνδέσμους και κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν σιδερογροθιές, λοστοί, μαχαίρια, στειλιάρια, ψαλίδια, κράνη και διάφορα αντικείμενα που προκαλούν σωματική βλάβη.




Ένταξη των ασυνόδευτων ανηλίκων στο Εθνικό Σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας

 



Η ένταξη των ανήλικων ασυνόδευτων στο Εθνικό σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας, είναι άλλο ένα απαραίτητο βήμα για την ολοκλήρωση της κοινωνικής ένταξης των παιδιών αυτών. Πρόκειται για ένα βήμα το οποίο σηματοδοτεί την πολιτική βούληση της Πολιτείας να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους όσοι επιλέγουν να ζήσουν και να ευημερήσουν στη χώρα μας.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2021, έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας, η οποία καθορίζει το σύνολο των ενεργειών που απαιτούνται για την πλήρη ένταξη των ασυνόδευτων ανηλίκων στο Εθνικό Σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας, όπως ορίζεται και λειτουργεί με βάση το εθνικό δίκαιο. Έτσι, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί οι τρεις παρακάτω στόχοι:

Η καταγραφή όλων των ασυνόδευτων ανήλικων, κάτω από την ηλικία των 12 ετών, στο μητρώο ανηλίκων του Εθνικού συστήματος Αναδοχής και Υιοθεσίας.

Η διεξαγωγή δύο κύκλων εκπαιδευτικών μαθημάτων, στους επαγγελματίες που εργάζονται σε Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, έτσι ώστε τα εκπαιδευτικά μαθήματα στους υποψήφιους αναδόχους, να είναι προσαρμοσμένα στις ειδικότερες ανάγκες των παιδιών αυτών.

Η Εξειδικευμένη παρακολούθηση των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται ήδη σε σύνδεση με ανάδοχη οικογένεια.

Συνολικά, 80 ανήλικοι ασυνόδευτοι που διαμένουν σε 7 δομές φιλοξενίας έχουν ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα. Έτσι σήμερα το Υπουργείο Εργασίας καταγράφει στο Εθνικό Μητρώο ανηλίκων 1505 παιδιά που διαμένουν σε συνολικά 95 δομές παιδικής προστασίας.

Η προστασία όλων των παιδιών που ζουν στη χώρα μας, χωρίς καμία εξαίρεση, αποτελεί για μας ζήτημα μείζονος σημασίας. Τα παιδιά αδυνατούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και εξαρτώνται με απόλυτο τρόπο από την διαμεσολάβηση των ενηλίκων. Γι’ αυτό το λόγο η προστασία, η φροντίδα και ο σεβασμός προς τα παιδιά είναι ο καθρέφτης του κοινωνικού μας κράτους, ο ακρογωνιαίος λίθος του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προάσπισης της συλλογικής μας αξιοπρέπειας.



Η πανδημία συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα

 


Η πανδημία συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα, συνεχίζει να μας απειλεί και η Κυβέρνηση συνεχίζει ανυποχώρητη τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας με την ενίσχυση όλων των μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας για την ανάσχεσή της.

Ξεπεράσαμε τα 19.460.000 εμβολιασμούς και περισσότεροι από 7.770.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74% του γενικού πληθυσμού και 83,8% του ενήλικου πληθυσμού. 

Μετά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών 220.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό. 

Σημειώνεται ότι στις 21 Φεβρουαρίου αναμένονται οι πρώτες 168.000 δόσεις από το εμβόλιο Novavax και συνολικά το Φεβρουάριο και το Μάρτιο θα παραληφθούν 474.000 δόσεις. Για τα εμβόλια αυτά  θα ανοίξουν εμβολιαστικά κέντρα σε συγκεκριμένα σημεία, από τις αρχές Μαρτίου.

Με σκοπό την περαιτέρω επιτάχυνση των εμβολιασμών στα παιδιά στην Αττική, προστίθενται νέες εμβολιαστικές γραμμές στα mega Εμβολιαστικά Κέντρα «Προμηθέας» και Περιστερίου και θα ανοίξουν 40.000 νέα ραντεβού για τον μήνα Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 7 Φεβρουαρίου δεν θα θεωρούνται εμβολιασμένοι και θα χάνουν τα σχετικά προνόμια όσοι έχουν συμπληρώσει επτάμηνο από τη δεύτερη δόση (εάν έχουν κάνει εμβόλιο με δυο δόσεις) ή 3μηνο από την πρώτη δόση (εάν έχουν κάνει μονοδοσικό εμβόλιο) και δεν έχουν  προχωρήσει στην αναμνηστική δόση. 



Αυξάνονται οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

 



Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής τέμνονται. Για αυτό και αυξάνονται, και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου 2021, οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που ξεκινά τον Απρίλιο. Θα έχει, ωστόσο, αναδρομική ισχύ από 1.12.2021 και οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 31.12.2023.  


Ο νέος κύκλος περιλαμβάνει επιπλέον επιδότηση με κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, τρίτεκνους και -για πρώτη φορά- για νέους έως 29 ετών, καθώς και ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιά.  Ειδικότερα, ανάμεσα στ’ άλλα:


Το ποσοστό επιδότησης σε φυσικά πρόσωπα, για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό σε 8.000 ευρώ από 6.000 ευρώ που ήταν στον προηγούμενο κύκλο. 

Τα Άτομα με Αναπηρία δικαιούνται επιπλέον 1.000 ευρώ. Οι οικογένειες που έχουν τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα, δικαιούνται 1.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο, αντι συνολικά 1.000 ευρώ που ίσχυε στον προηγούμενο κύκλο. Οι νέοι έως 29 ετών θα λαμβάνουν επιπλέον 1.000 ευρώ. 

Το ποσοστό επιδότησης σε φυσικά πρόσωπα, για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως και L7e αυξάνεται από 20% σε 40% και το μέγιστο ποσό επιδότησης από 800 ευρώ σε 3.000 ευρώ.

Για τις εταιρείες, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα ανέλθει σε 8.000 ευρώ ανά όχημα. 

Ο αριθμός των οχημάτων για τον οποίο μια εταιρεία δικαιούται επιδότηση δεν θα περιορίζεται πλέον αριθμητικά.

Εταιρείες ταχυμεταφορών, διανομών και τουριστικές εταιρείες θα μπορούν να επιδοτηθούν πλέον και για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα νησιά, καθώς η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ενισχύεται με επιπλέον 4.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο σε όλα τα νησιά της χώρας.




Η κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

 



Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία σε κάθε έκτακτη και απρόβλεπτη περίσταση.  Αυτό έκανε στην περίπτωση της πανδημία, αυτό κάνει και απέναντι στις ανατιμήσεις που προκαλεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Υλοποιεί μέτρα και πολιτικές, προκειμένου οι όποιες ανατιμήσεις να έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Κινείται σε 5 άξονες:


1ος Άξονας. Η κυβέρνηση υλοποίησε μόνιμα μέτρα αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, τα οποία διακρίνονται σε 3 κατηγορίες:

Υλοποίησε μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως είναι:

Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9%.

Η μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 29% στο 22%.

Η μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα από το 10% στο 5%.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55%, και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%.

Η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, για ακίνητες και κινητές αξίες, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ.

Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1+3 ποσοστιαίες μονάδες.

Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα για το 2021 και το 2022.

Η μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, και η κατάργησή του για νέους έως 29 ετών.

Η επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, έως τον Ιούνιο του 2022.

Η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6%.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που ανέρχεται πλέον στο 34% σε σχέση με το 2018, υπερκαλύπτοντας την προεκλογική μας δέσμευση. Δηλαδή, τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώνουν, από εφέτος, συνολικά 920 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2018!

Υλοποιούμε παρεμβάσεις αύξησης του κατώτατου μισθού. Η πρώτη αύξηση κατά 2% ξεκίνησε να εφαρμόζεται, ήδη, από την 1η Ιανουαρίου, και θα ακολουθήσει δεύτερη, πιο γενναία αύξηση, τον Μάιο.

Ανέλαβε δράσεις αύξησης της απασχόλησης, όπως είναι:

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, συνολικού ύψους 590 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία 86.000 νέων θέσεων εργασίας εντός του έτους.

Η επέκταση του προγράμματος επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, για άλλες 50.000 θέσεις με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

Το «πρώτο ένσημο» για την ένταξη – για πρώτη φορά – στην αγορά εργασίας νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών.

2ος Άξονας. Εφάρμοσε βραχυπρόθεσμα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.


Μέτρα συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ το τελευταίο 4μηνο του 2021, στα οποία προστέθηκαν άλλα 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, καλύπτοντας και τις επιχειρήσεις.

Μέτρα όπως είναι η διευρυμένη κρατική επιδότηση σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής φυσικού αερίου για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, καθώς και μέτρα που λάβαμε το προηγούμενο διάστημα, με την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης, με τον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο, με την έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Επιπρόσθετα, επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες-μέλη συνεργατικών σχημάτων, του έτους 2022.

3ος Άξονας. Επέκτεινε μέτρα στήριξης που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, και τα οποία ξεπερνούν τα 43,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022, εκ των οποίων 3,7 δισ. ευρώ το 2022. Μέτρα που, αποδεδειγμένα, κράτησαν όρθιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας, προστάτευσαν θέσεις εργασίας και εισοδήματα. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα έχει την 3η καλύτερη επίδοση στην αποκατάσταση των απωλειών εισοδημάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, σχεδόν εξουδετερώσαμε την απώλεια εισοδήματος του φτωχότερου20% της εισοδηματικής κατανομής. 

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προχώρησε:


Στη μετάθεση πληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής για τον Ιούνιο.

Στην επέκταση του προγράμματος των παγίων δαπανών.

Στην επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και των προγραμμάτων «ΓΕΦΥΡΑ» για τη στήριξη δανειοληπτών.

Ενώ:

έδωσε τη δυνατότητα προσωρινών αναστολών εργασίας σε πληττόμενους από την πανδημία κλάδους για τον μήνα Ιανουάριο, καταβάλλοντας αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους,

διαμόρφωσε ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων κλάδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και

ανέστειλε την καταβολή δόσης ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση.

4ος Άξονας. Έλεγξε τη λειτουργία της αγοράς. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναπτύσσει δράσεις για την αποτροπή καρτέλ στα σούπερ μάρκετ, στη χονδρεμπορική αλυσίδα, και γενικά σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Το τελευταίο διάστημα έγιναν οι περισσότεροι έλεγχοι της δεκαετίας. Έλεγχοι πραγματοποιούνται επίσης από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Επιβάλλονται πρόστιμα στα φαινόμενα αισχροκέρδειας και παράλληλα οι πολίτες μέσα από το e-καταναλωτής, μπορούν να ενημερώνονται πού θα βρουν τις φθηνότερες τιμές, κοντά στο σπίτι τους.


5ος Άξονας. Υλοποίησε διαρθρωτικές αλλαγές, ψηφιοποίησε το Κράτος και αξιοποίησε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη:


Έχουν ήδη ενταχθεί 103 έργα, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ.

Έχουμε λάβει την υψηλότερη προχρηματοδότηση στην Ευρώπη.

Έχουμε υποβάλει το πρώτο αίτημα πληρωμής.

Έχουμε υπογράψει επιχειρησιακές συμφωνίες με πιστωτικά ιδρύματα και διεθνείς τραπεζικούς φορείς, για την αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου.

Η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική αποδίδει απτά, μετρήσιμα, πολύπλευρα αποτελέσματα για τους πολίτες. Ανάμεσα στα άλλα:

Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε το πρώτο 9μηνο του 2021, κατά 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019.

Η ανεργία από 17,3% το 2019 έπεσε στο 12,7% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη νεότερη μέτρηση της Eurostat. Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια οι εργαζόμενοι  ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια. Ο αριθμός των ανέργων κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2010. Από τον Μάρτιο του 2020 -όταν ξέσπασε η υγειονομική κρίση μέχρι και σήμερα- ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 191.000.

Ο κύκλος εργασιών πολλών επιχειρήσεων ανήλθε στο επίπεδο του 2019. Ενώ σε κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων, ο τζίρος τους είναι αυξημένος σε σχέση με το 2019. Αποτράπηκαν τα λουκέτα που ορισμένοι είχαν προεξοφλήσει.

Οι καταθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων ενισχύονται. Είναι αυξημένες κατά 43 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, με το 52% της αύξησης να προέρχεται από τα νοικοκυριά.

Η οικονομία ανακάμπτει ισχυρά. Ο πλούτος αυξάνεται. Διεθνείς επενδυτικοί όμιλοι «προσδένονται» στη χώρα μας. Οι επενδύσεις παρουσιάζουν τη 2η μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη. Οι εξαγωγές διαμορφώνονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο!

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρέθηκε, αυτόν το μήνα, στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 21 ετών, υπερβαίνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.