Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Μούρλανε την Δραπετσώνα στο ψέμα και την απάτη ο Αλέξης Τσίπρας

 


Αμετανόητος, ψεύτης, απατεώνας, διάλεξε την Δραπετσώνα για να εξαπατήσει τους πολίτες και πάλι τάζοντας χωρίς να του έχει γίνει τίποτα μάθημα.

Την δήθεν προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Δραπετσώνα με αυτονόητη, για τον ίδιο και το κόμμα του δέσμευση όπως αυτονόητα είχε κάνει και εξαπάτησε τον κόσμο το 2014.

Στήν προγραμματική θέση απάτη μίλησε ο μεγαλύτερος πολιτικός αμετανόητος απατεώνας στην ιστορία της χώρας για την ακύρωση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου και ανέφερε και μία σειρά υποσχέσεων, όπως την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, από την πρώτη μέρα, όπως είπε, που θα σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση και όποιος τσιμπήσει.

Ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της χώρας αμετανόητος  μίλησε για πιλοτική εφαρμογή 35ωρου, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, ισχυρποίηση του ΣΕΠΕ,  ως απάντηση στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσε "πώς θα γίνουμε Ευρώπη"; Οπως ανέφερε άλλωστε σε σημείο της ομιλίας του, το δίλημμα εντός ή εκτός ΕΕ δεν ήταν ποτέ πραγματικό. Δεν ήταν το ζήτημα αν "Μένουμε Ευρώπη", όπως είπε αλλά "πώς θα γίνουμε Ευρώπη". 

"Θα γίνουμε επιτέλους Ευρώπη σε μισθούς και εργασία ή η πολιτική και οικονομική ελίτ θα μας κρατήσει στο "εδώ είναι Βαλκάνια;", διερωτήθηκε ρητορικώς, επιτιθέμενος στην Κυβέρνηση , μιλώντας για την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου ( και) για τον κόσμο της Εργασίας. 

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, διακρίνοντας τα μετρα που δεσμεύεται να εφαρμόσει αν λέμε αν αναλάβει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ την διακυβέρνηση σε πέντε άξονες ( Δικαιοσύνη, Ασφάλεια, Δημοκρατία, Αξιοπρέπεια, Προοπτική).

Το νέο σχέδιο απάτης τάζουμε, εξαπατούμε και όποιος τσιμπήσει είναι το παρακάτω :

 -Ριζικές θεσμικές τομές ώστε να κατοχυρώνονται τόσο τα εργασιακά τους δικαιώματά όσο και η βασική αρχή της ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία. 

-Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων. 

-Ένταξη όλων όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης. 

-Ρύθμιση και  προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε αποσχίσεις κλάδων. 

-Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

-Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, με θέσπιση, μεταξύ άλλων, τεκμηρίου υπέρ του χαρακτήρα της εργασίας τους ως εξαρτημένης, για τη στοιχειώδη κατοχύρωση τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους. 

-Ρύθμιση της τηλεργασίας. Διασφάλιση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

 -Ισχυρό σύστημα Συλλογικών Διαπραγματεύσεων

 - Αποκατάσταση και διεύρυνση των  συλλογικών συμβάσεων εργασίας

  - Υποχρεωτική επέκταση των ΣΣΕ και των διαιτητικών αποφάσεων

 -Αποκατάσταση του συνταγματικού δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία

 - Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης

  - Αναθεώρηση του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων

 - Ισχυρό και αξιόπιστο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

  - Ριζικό ανασχεδιασμό του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία

 - Καθιέρωση  Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία

 - Εφαρμογή των αρχών Υγείας και Ασφάλειας στο Δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση

- Κατοχύρωση και ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας και της συνδικαλιστικής δράσης 

 - Αποκατάσταση και θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας 

 - Ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους

- Αύξηση του κατώτατου μισθού

- Προσαύξηση 20% του νόμιμου ωρομισθίου για τη μερική απασχόληση

 - Μείωση του ορίου των υπερωριών & κατάργηση της υπερεργασίας

 - Μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο χωρίς μείωση μισθών.

- Μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα

 - Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν προσωπικό

 - Αναβάθμιση και αύξηση της κλίμακας των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα

 - Ενίσχυση του ΟΑΕΔ

 - Ειδικά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες

 - Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 συμπολίτες μας, με έμφαση στις γυναίκες




Ομιλία του Πρωθυπουργού για την παρουσίαση του σχέδιου για το Νέο Αναβαθμισμένο Σχολείο


 

Ενημερωτικό σημείωμα για την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο για το Νέο Αναβαθμισμένο Σχολείο.

«Το αντικείμενο της σημερινής μας συζήτησης είναι πώς θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το σχολείο του μέλλοντος. Ένα σχολείο το οποίο θα έχει ως κεντρικό σκοπό να προσφέρει γνώση, αλλά και δεξιότητες στους μαθητές από αφοσιωμένους δασκάλους και καθηγητές, έτσι ώστε να σας προετοιμάσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για ό,τι επιλέξετε να κάνετε, τελικά, στη ζωή σας όταν ολοκληρωθεί το σχολείο.Κι εμείς είμαστε εδώ για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Ναι, είμαστε εδώ για να σπάσουμε στεγανά και αντιλήψεις που νομίζω ότι ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν την εκπαίδευση εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση με θέμα «Κάνουμε Πράξη το Όνειρο» όπου παρουσιάστηκε το Νέο Αναβαθμισμένο Σχολείο.

«Στον πυρήνα της δικής μας φιλοσοφίας για την εκπαίδευση είναι οι ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, ασχέτως οικονομικών δυνατοτήτων, ασχέτως προέλευσης. Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε ένα δημόσιο σχολείο και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στη συνέχεια, να επιλέξουν για το τί θα κάνουν στη ζωή τους. Και μέσα σε αυτή τη φιλοσοφία ακριβώς εντάσσεται και η πολύ μεγάλη έμφαση την οποία δίνουμε στον επαγγελματικό προσανατολισμό και χαίρομαι ιδιαίτερα που το μάθημα αυτό ξαναμπαίνει δυναμικά στο ωρολόγιο πρόγραμμα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «κάνουμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα με το πολλαπλό βιβλίο, τη δυνατότητα, δηλαδή, των δασκάλων, των καθηγητών του ίδιου γνωστικού αντικειμένου να επιλέξουν τελικά πιο βιβλίο τους ταιριάζει καλύτερα. Είναι μία πολύ σημαντική τομή αυτή για το ελληνικό δημόσιο σχολείο. Να δώσουμε τη δυνατότητα στους καθηγητές να εξετάζουν τους μαθητές με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί πρέπει το Υπουργείο να λέει, παραδείγματος χάρη, ότι στην Ιστορία πρέπει να εξεταστείτε με δύο πρόχειρα διαγωνίσματα και ένα ωριαίο ή ό,τι μπορεί να λέει η κατευθυντήρια εγκύκλιος. Ας αφήσουμε το δάσκαλο, τον καθηγητή ελεύθερο να εξετάσει τους μαθητές του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα κάνει την τάξη πιο δημιουργική, θα την κάνει πιο ευχάριστη».

«Η αξιολόγηση δεν έχει -και θα το ξαναπώ- τιμωρητικό χαρακτήρα. Κανείς δεν θα απολυθεί. Κανείς δεν θα χάσει το μισθό του. Έχει, εάν σε μία διαδικασία αξιολόγησης φανεί ότι επιδέχεται βελτίωσης, έχει έναν σκοπό και μόνο, να βοηθήσουμε δασκάλους και καθηγητές να γίνουν καλύτεροι. Και θα εξακολουθούμε αυτό να το λέμε με κάθε τρόπο έτσι ώστε να σπάσουμε αυτές τις προκαταλήψεις που μπορεί να υπάρχουν. Νομίζω, όμως, ότι ουσιαστικά κρύβονται μόνο μέσα σε κούφια συνθήματα τα οποία σήμερα δεν έχουν καμία ουσία.

Δεν μπορούμε να λέμε όχι στην ιδέα της αξιολόγησης σήμερα γιατί μόνο μέσα από την αξιολόγηση γινόμαστε καλύτεροι. Μπορούμε να συζητήσουμε δημιουργικά -και θέλουμε να κάνουμε αυτό το διάλογο- για το πώς θα γίνει η αξιολόγηση. Ποια είναι τα καλύτερα εργαλεία, ποιος πρέπει να αξιολογεί. Πάντα κάποιος αξιολογεί. Αυτό είναι δεδομένο σε κάθε διαδικασία αξιολόγησης. Η αξιολόγηση δεν έχει μόνο το χαρακτήρα του να βελτιώσουμε κάποιον ή κάποια που δεν αποδίδει καλά. Έχει και έναν ακόμα χαρακτήρα που τον θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Έχει το χαρακτήρα της επιβράβευσης. Ο δάσκαλος και ο καθηγητής ο οποίος ξεφεύγει από τα τετριμμένα, ο οποίος κάνει το κάτι παραπάνω πιστεύω ότι θέλει μια αναγνώριση ότι πράγματι δούλεψε πολύ σκληρά και προσέφερε κάτι περισσότερο», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στους 4 βασικούς άξονες, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του σχολείου και η Παιδεία αλλάζει στην πράξη:


1. Το σχολείο των σύγχρονων δεξιοτήτων, με έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως κριτική σκέψη, ενσυναίσθηση, επίλυση προβλημάτων, συνεργασία (καθολική εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και των Αγγλικών στο νηπιαγωγείο, νέα προγράμματα σπουδών με πυλώνα την καλλιέργεια κριτικής σκέψης)


2. Ίσες ευκαιρίες για όλους, μέσα από την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλους, ως προϋπόθεση για την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και την επίτευξη ουσιαστικής κοινωνικής κινητικότητας (νηπιαγωγείο από τα 4 έτη για όλους, ενίσχυση των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με ψηφιακό εξοπλισμό συνολικού ύψους 112 εκ. ευρώ, οριζόντιο σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, διπλασιασμός Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων)


3. Εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές με επαγγελματική προοπτική, μέσω της ουσιαστικής αναβάθμισης και ανάδειξης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ενίσχυση σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, σύνδεση δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας, ίδρυση των πρώτων 6 Πρότυπων ΕΠΑΛ, εφαρμογή του παράλληλου μηχανογραφικού).


4. Ενίσχυση της θέσης των εκπαιδευτικών μας, περισσότερη αυτονομία στα σχολεία μας και αξιολόγηση με ρυθμίσεις που προβλέπονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο. Δείχνουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς μας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες πιο δημιουργικά, πιο ελεύθερα, πιο αυτόνομα, με παράλληλους μηχανισμούς αξιολόγησης και διαφάνειας.


Πρόκειται για παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια, για παρεμβάσεις που δοκιμάστηκαν πιλοτικά και πλέον θα εφαρμοστούν καθολικά από τον Σεπτέμβριο, αλλά και για νέες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο που τίθεται αυτήν την εβδομάδα σε διαβούλευση, για ένα σχολείο πιο ελεύθερο, πιο αυτόνομο, αλλά και με περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία.


Μετά την παρουσίαση από την κυρία Κεραμέως, προβλήθηκαν παρεμβάσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα «Πες την ιδέα σου» σχετικά με την νέα μορφή των σχολείων. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος, ήταν ο άμεσος διάλογος με τους πολίτες και η συνδιαμόρφωση παρεμβάσεων και πολιτικών μέσω της υποβολής προτάσεων και της αξιολόγησης ιδεών.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο «Στρογγυλό» Σχολείο που στεγάζει το 1ο Γυμνάσιο, το 1ο ΓΕΛ και το πρώτο ΙΕΚ Αγ. Δημητρίου. Το κτίριο του σχολείου που επελέγη, έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο, με κυκλική διάταξη των αιθουσών διδασκαλίας, που σηματοδοτούν, μεταξύ άλλων, τη μετάβαση από μία εκπαίδευση που εστιάζει σε δύο επίπεδα (τάξη-σχολείο) σε μία εκπαίδευση πολυεπίπεδη, ευέλικτη, χωρίς στεγανά, με εξελισσόμενες μαθητικές ομάδες.


Στην εκδήλωση συμμετείχαν, η Υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για Θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Ζέττα Μακρή, ο Υφυπουργός Παιδείας, Αρμόδιος για Θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Άγγελος Συρίγος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Αλέξανδρος Κόπτσης, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Απόστολος Δημητρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας Γεώργιος Βούτσινος, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Ιωάννης Αντωνίου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ, Ιωάννα Λυτρίβη, η Πρόεδρος του ΕΟΠΠΕΠ Γεωργία Παπαευθυμίου, ο Πρόεδρος του του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) – Διόφαντος, Δημήτρης Σερπάνος, ο Πρόεδρος της ΑΔΙΠΔΕ Ηλίας Ματσαγγούρας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Αττικής Γεώργιος Κοσυβας, η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, ο Διευθυντής του 1ΟΥ ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου Νικόλαος Κακλαμάνος, ο Διευθυντής του 1ΟΥ Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου Χαράλαμπος Καρακώστας, μαθητές και εκπαιδευτικοί και Διευθυντές του Στρογγυλού Σχολείου (Γυμνασίου, Λυκείου, ΔΙΕΚ) και μέσω WebEx Διευθυντές Εκπαίδευσης και Διευθυντές Σχολείων από όλη τη χώρα.




Αναλυτικά η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:


Σε ευχαριστώ πολύ αγαπητή μου Νίκη Κεραμέως, κυρία Δήμαρχε, κυρία Υφυπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, φίλες και φίλοι, αγαπητά στελέχη της εκπαίδευσης, αγαπητοί μαθητές.


Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται, σήμερα, η ευκαιρία να βρεθώ μαζί σας σε έναν σπουδαίο χώρο, τον οποίο σχεδίασε και υλοποίησε ένας πρωτοπόρος αρχιτέκτονας πριν από αρκετές δεκαετίες, ενσωματώνοντας τη δική του φιλοσοφία για ένα σχολείο διαδραστικό, συναντώντας τις απαιτήσεις της εποχής του.


Το ίδιο καλούμαστε να κάνουμε κι εμείς σήμερα. Μέρος του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας αφορούσε ακριβώς το αντικείμενο της σημερινής μας συζήτησης. Πώς θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το σχολείο του μέλλοντος.


Ένα σχολείο το οποίο θα έχει ως κεντρικό σκοπό να προσφέρει γνώση, αλλά και δεξιότητες στους μαθητές από αφοσιωμένους δασκάλους και καθηγητές, έτσι ώστε να σας προετοιμάσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για ό,τι επιλέξετε να κάνετε, τελικά, στη ζωή σας όταν ολοκληρωθεί το σχολείο.


Είτε αυτό είναι πανεπιστημιακές σπουδές, είτε είναι μεταλυκειακή εκπαίδευση, είτε οποιαδήποτε επαγγελματική διαδρομή, εσείς διαλέξετε, επιλέγοντας να σταματήσετε την εκπαίδευσή σας μετά την ολοκλήρωση του σχολείου.Και πρέπει να σας πω, ότι αυτή η προσπάθεια, είναι μια προσπάθεια η οποία όχι μόνο δεν σταμάτησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά αντίθετα η πανδημία κατέδειξε με τρόπο εμφατικό πόσο σημαντική είναι.


Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή, στο πρόσωπο όλων των στελεχών της εκπαίδευσης, των Διευθυντών που μας παρακολουθούν σήμερα, να ευχαριστήσω ξεχωριστά την κάθε δασκάλα, τον κάθε δάσκαλο, την κάθε καθηγήτρια, τον κάθε καθηγητή που με τόση μεγάλη αφοσίωση και ενθουσιασμό αγκάλιασαν τις προκλήσεις της τηλεκπαίδευσης. Δεν ήταν απλή υπόθεση, η Υπουργός το γνωρίζει καλά, μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μεταφέρουμε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία online.


Τα καταφέραμε όμως, τα καταφέραμε χάρη στην αφοσίωση των δασκάλων και των καθηγητών μας και τα καταφέραμε χάρη στην αφοσίωση των μαθητών μας αναγνωρίζοντας απόλυτα τις δυσκολίες του να κάθεσαι μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και να πρέπει να κάνεις μάθημα για πολλές ώρες. Το κάνατε. Καταφέραμε και δεν έχουμε κενά στην ύλη την οποία έπρεπε να καλύψουμε. Ανακαλύψαμε με αυτόν τον τρόπο και νέες δυνατότητες που μπορεί η τεχνολογία να μας δώσει.


Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι στο νέο σχολείο το οποίο οραματιζόμαστε, δεν μιλάμε μόνο για τα κτίρια, όπως τα οραματίστηκε πριν από 40 χρόνια ο εμβληματικός αρχιτέκτονας που έφτιαξε αυτό το σχολείο. Και τα κτίρια προφανώς έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Αλλά μιλάμε, πρωτίστως, για τον τεχνολογικό εξοπλισμό, ο οποίος θα δώσει τις δυνατότητες, όπως το ακούσαμε χαρακτηριστικά στο βίντεο το οποίο προηγήθηκε, στους δασκάλους και στους καθηγητές σας, να έχουν πρόσβαση στα πιο σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, διαδραστικούς πίνακες, γρήγορο διαδίκτυο, online βάσεις δεδομένων, ώστε να μπορούμε να προσαρμόσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία στις ανάγκες των καιρών.


Όμως, όταν μιλάμε για το νέο σχολείο, έτσι όπως τουλάχιστον εγώ το οραματίζομαι, θα πρέπει να απαντήσουμε πρώτα απ’ όλα σε δύο βασικές ερωτήσεις: τί θέλουμε να μάθουμε και πώς θα το μάθουμε αυτό το οποίο θέλουμε να μάθουμε. Το τί θέλουμε να μάθουμε δεν αφορά σήμερα πια μόνο τη γνώση, τα βασικά γνωστικά αντικείμενα με τα οποία όλοι είμαστε εξοικειωμένοι. Αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά και θα εξακολουθούν πάντα να αποτελούν τον πυρήνα του σχολικού προγράμματος.


Όμως και η γνώση εξελίσσεται. Και θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πιάνουμε το νήμα από μία δουλειά η οποία ξεκίνησε το 2011 σε σχέση με τα προγράμματα σπουδών, τα υλοποιούμε, τα αναβαθμίζουμε έτσι ώστε να μπορούμε να προσαρμόσουμε τα γνωστικά αντικείμενα στις ανάγκες όχι απλά του 2021, του 2025, του 2030. Διότι δεν θέλω να ξεχνάτε, το ξέρω, το γνωρίζουμε εξάλλου όλοι, το λέω πολλές φορές αλλά νομίζω ότι έχει την ξεχωριστή του σημασία. Σκεφτείτε ένα παιδί, ίσως η μικρή σας αδελφή, ο μικρός σας αδελφός που θα ξεκινήσει Α’ Δημοτικού το 2021, θα τελειώσει το σχολείο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το 2033. Και θα τελειώσει το πανεπιστήμιο σε ένα τετραετές πρόγραμμα το 2037. Και εμείς πρέπει να έρθουμε να σκεφτούμε πώς θα είναι ο κόσμος σε δέκα με δεκαπέντε χρόνια από τώρα και ποια είναι τα γνωστικά αντικείμενα τα οποία θα έχουν σημασία εκείνη την εποχή.


Και σίγουρα δεν μιλάμε πια μόνο για τη στείρα αποστήθιση. Όταν εγώ έδινα εξετάσεις, ήταν δεδομένο ότι έπρεπε να μάθουμε απέξω, ειδικά σε μια σειρά από μαθήματα. Στα θεωρητικά μαθήματα έπρεπε να μάθεις απ’ έξω ένα βιβλίο. Αυτό κρινόταν τελικά: η δυνατότητά μας να αποστηθίσουμε ένα βιβλίο. Και σε ένα βαθμό αυτό εξακολουθεί να ισχύει.


Για σκεφτείτε, όμως, είναι αυτή πραγματικά η σημασία της γνώσης, σε μια εποχή που μπορείτε να βρείτε οποιαδήποτε πληροφορία θέλετε από το κινητό σας, κάνοντας μια απλή αναζήτηση; Έχει την ίδια σημασία η αποστήθιση με αυτήν πριν από 10, 20, 30 χρόνια; Νομίζω πως όχι. Σίγουρα πρέπει να μεταφέρουμε έναν βασικό πυρήνα γνώσεων. Αυτό είναι πάντα σημαντικό και σίγουρα θα αποτελεί τον κύριο στόχο του σχολείου.


Πρέπει να μάθουμε και άλλα πράγματα όμως. Η κριτική σκέψη, η σύνθεση, η αξιοποίηση των διαφορετικών πηγών αλλά και δεξιότητες οι οποίες θα σας είναι πάρα πολύ σημαντικές, όταν με το καλό τελειώσετε το σχολείο. Πώς θα δουλεύετε σε ομάδες. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με αυτό το οποίο αποκαλούμε συναισθηματική ευφυΐα.


Δεν είμαστε εδώ μόνο για να αξιολογήσουμε την αναλυτική σας σκέψη. Θα πρέπει να αντιλαμβάνεστε τις δυναμικές μιας ομάδος, να ξέρετε πώς να διαχειρίζεστε συναισθήματα. Τα δικά σας συναισθήματα, τα συναισθήματα των ανθρώπων με τους οποίους θα συνεργαστείτε.


Όλες αυτές οι δεξιότητες είναι πάρα πολύ σημαντικές. Το πώς θα έρθετε σε επαφή με καινούργια αντικείμενα τα οποία ξεφεύγουν του πλαισίου των μαθημάτων έτσι όπως τα διδάσκουμε σήμερα στο σχολείο και τα οποία, με πολύ μεγάλη χαρά, ξέρω ότι φέτος θα αποτελούν πια αντικείμενα των εργαστηρίων δεξιοτήτων για όλα τα σχολεία.


Ζητήματα, όπως η περιβαλλοντική εκπαίδευση. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο συμμετέχουμε στη Δημοκρατία μας. Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με θέματα, όπως η υγιεινή διατροφή. Το πώς θα μάθετε να φροντίζετε και να προσέχετε τον εαυτό σας. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οδική ασφάλεια. Ζητήματα τα οποία μπορεί πριν από κάποια χρόνια κάποιοι να τα έβλεπαν ως ταμπού, όπως η σεξουαλική αγωγή, το πώς αντιμετωπίζετε τη διαφορετικότητα μέσα από την ίδια τη ζωή σας.


Όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα και χαίρομαι ιδιαίτερα πια που εντάσσονται μέσα στο ευρύτερο σχολικό πρόγραμμα, με τον τρόπο που το κάνουμε και πιστεύω ότι και εσείς αλλά και οι δάσκαλοί σας και οι καθηγητές σας θα βρείτε ευχάριστη δημιουργική αναζήτηση συζητώντας τα ζητήματα αυτά. Διότι, εμείς ακούσαμε εσάς, ακούσαμε τους μαθητές, ακούσαμε τους καθηγητές και τους δασκάλους για να μπορέσουμε να εντάξουμε αυτά τα νέα γνωστικά αντικείμενα στο πρόγραμμα του σχολείου.


Πολύ μεγάλη σημασία αποδίδουμε στις γλώσσες. Αναφέρθηκε αν δεν κάνω λάθος κάποιος δάσκαλος σε αυτό, στα βίντεο τα οποία είδαμε. Το γεγονός πια ότι τα παιδιά από την ηλικία των τεσσάρων μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα, μαθαίνουν αγγλικά από το νηπιαγωγείο, το γεγονός πια ότι το νηπιαγωγείο ξεκινάει στα τέσσερα, έχει πάρα πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτό για να μπορέσουμε να δώσουμε σε όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες. Διότι ξέρουμε πια, το γνωρίζουμε, μας το λέει η επιστήμη, ότι οι βασικές συνάψεις του εγκεφάλου έχουν διαμορφωθεί ουσιαστικά μέχρι τα 6- 7 χρόνια. Άρα το να γίνεται αυτό τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής ενός παιδιού έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για το πώς θα μπορέσει στη συνέχεια να παρακολουθήσει τα μαθήματα και να μπορέσει να έχει, πραγματικά, τις ίδιες ευκαιρίες που θα έχει ένα άλλο παιδί το οποίο έχει πρόσβαση σε μια προσχολική εκπαίδευση δύο ετών. Διότι το είπε σωστά η Υπουργός και αυτό βρίσκεται στον πυρήνα της δικής μας φιλοσοφίας για την εκπαίδευση. Και είναι οι ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, ασχέτως οικονομικών δυνατοτήτων, ασχέτως οποιασδήποτε προέλευσης.


Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε ένα δημόσιο σχολείο και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στη συνέχεια, να επιλέξουν για το τί θα κάνουν στη ζωή τους. Και μέσα σε αυτή τη φιλοσοφία ακριβώς εντάσσεται και η πολύ μεγάλη έμφαση την οποία δίνουμε στον επαγγελματικό προσανατολισμό και χαίρομαι ιδιαίτερα που το μάθημα αυτό ξαναμπαίνει δυναμικά στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Και βέβαια, τη σημασία που δίνουμε σε άλλες επαγγελματικές διαδρομές, τα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια αλλά και στη μεταλυκειακή εκπαίδευση εκτός πανεπιστημίου. Στα δημόσια ΙΕΚ μας αλλά και σε άλλους δρόμους που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει, σε περίπτωση που δεν επιλέξει ή δεν καταφέρει να περάσει σ’ ένα Πανεπιστήμιο.


Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτό. Και έχει μεγάλη σημασία να μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να αποφασίσουν ώριμα τα ίδια για το τί είναι αυτό το οποίο τους κεντρίζει το ενδιαφέρον και να μην είναι αυτή μια απόφαση την οποία θα πάρουν οι γονείς για σας. Να μπορείτε να την πάρετε εσείς οι ίδιοι, γνωρίζοντας όμως, ποια είναι τα επαγγέλματα τα οποία θα έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση στο μέλλον. Και δεν είναι τυχαίο σήμερα, το είπε και η Υπουργός, το βρίσκω εντυπωσιακό στατιστικό, ότι ένας στους τέσσερις που φοιτούν σε δημόσιο ΙΕΚ είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί μπορεί να πήραν ένα πτυχίο σ’ ένα γνωστικό αντικείμενο που μπορεί να τους ενδιέφερε, πλην όμως μπορεί να διαπίστωσαν ότι αυτό το πτυχίο τελικά δεν τους άνοιγε την πόρτα της επαγγελματικής αποκατάστασης. Και επέλεξαν έναν άλλο δρόμο, ο οποίος θα τους βοηθήσει περισσότερο να βρουν ένα επάγγελμα και να μπορέσουν να διαπρέψουν επαγγελματικά.


Και, ναι, θα πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι κατ’ ανάγκη στο Πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιο είναι πάρα πολύ σημαντικό για λόγους που δεν χρειάζεται να αναλύσω. Όμως, υπάρχουν και επαγγελματικές διαδρομές και εκτός Πανεπιστημίου. Υπάρχουν επαγγέλματα τα οποία δεν χρειάζονται πανεπιστημιακή εκπαίδευση, τα οποία είναι και πολύ δημιουργικά αλλά μπορεί να είναι και εξαιρετικά προσοδοφόρα. Και ακριβώς θέλουμε να δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε παιδί, σε κάθε γονιό, σε κάθε οικογένεια να μπορεί να έχει αυτές τις επιλογές.


Να μην αισθάνεται ποτέ ένα παιδί ότι είναι εγκλωβισμένο σε ένα αδιέξοδο ή ότι θα είναι υποχρεωμένο να μπει στο Πανεπιστήμιο και αν δεν μπει στο Πανεπιστήμιο, είναι η απόλυτη αποτυχία και πήγε στράφι όλος ο κόπος τον οποίο κάνατε.

Όχι. Δεν είναι σωστό αυτό. Είναι λάθος φιλοσοφία, είναι λάθος προσέγγιση και σίγουρα δεν είμαστε σήμερα εδώ να μιλήσουμε για τα Πανεπιστήμια. Είμαστε εδώ να μιλήσουμε για το σχολείο, αλλά σίγουρα είναι λάθος να σπρώχνουμε παιδιά προς τμήματα Πανεπιστημίων τα οποία ξέρουμε ότι τελικά δεν έχουν μεγάλη ζήτηση και από τα οποία τα παιδιά που θα μπουν, δεν θα αποφοιτήσουν.

Και φαντάζομαι, ότι και εσείς τα νέα παιδιά, ειδικά τα παιδιά που είναι 15, 16, 17 χρονών, που θα βρεθείτε σε λίγο αντιμέτωποι με την πρόκληση των πανελληνίων, δεν θα θέλατε να πάτε σε ένα τμήμα το οποίο να μην σας λέει τίποτα, στο οποίο να πήγατε τυχαία, να έχετε περάσει 5 – 6 χρόνια και δεν θα αποφοιτήσετε ποτέ από αυτό το τμήμα.


Δεν είναι καλό ούτε για εσάς, ούτε τελικά για την ίδια τη δημόσια εκπαίδευση. Και γι’ αυτό και αποδίδουμε τόσο μεγάλη σημασία και στα ζητήματα του επαγγελματικού προσανατολισμού, αλλά και στα ζητήματα της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της τεχνικής εκπαίδευσης και βέβαια της δια βίου μάθησης. Δεν είναι αντικείμενο αυτό της σημερινής μας συζήτησης, αλλά η αλήθεια είναι ότι πια πρέπει να εκπαιδευόμαστε συνέχεια. Όλοι μας. Αυτό ισχύει για όλους μας.


Ισχύει για εσάς, ισχύει για εμάς. Η εκπαίδευση είναι μια συνεχής διαδικασία, η οποία δεν σταματά ποτέ. Συνέχεια αποκτούμε καινούριες δεξιότητες. Η αγορά εργασίας συνέχεια αλλάζει και αυτή η σειρά των πραγμάτων, έτσι όπως τουλάχιστον αφορούσε τους γονείς μας: σπουδάζεις κάτι, έχεις μια δουλειά για μια ζωή και τελικά μετά παίρνεις τη σύνταξή σου, είναι κάτι το οποίο, δυστυχώς ή ευτυχώς, ανάλογα από το πώς θα το δει κανείς στη σημερινή εποχή, δεν ισχύει πια.

Θα ήθελα, όμως, να πω και δύο λόγια για το ίδιο το σχολείο, για τους δασκάλους, τους καθηγητές, τις διευθύνσεις των σχολείων και τον τρόπο με τον οποίο οραματιζόμαστε την εφαρμογή όλων αυτών των ωραίων πραγμάτων τα οποία σχεδιάζουμε. Τίποτε απ’ όλα αυτά τώρα για τα οποία σας μιλάω δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τα στελέχη της εκπαίδευσης, χωρίς τους δασκάλους και χωρίς τους καθηγητές μας.


Τους χρειαζόμαστε, σας χρειαζόμαστε συμμέτοχους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, επειδή όλοι τελικά έχουμε έναν κοινό σκοπό. Το δικό σας καλό. Το καλό των παιδιών, την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση για τα παιδιά μας.

Και ακριβώς όταν συζητούσαμε και με την Υπουργό προεκλογικά το πρόγραμμά μας, πάντα της έλεγα: δώσε παραπάνω βαθμούς ελευθερίας στα σχολεία. Δώσε περισσότερες αρμοδιότητες τους Διευθυντές. Ξέρει καλύτερα από τον Τμηματάρχη του Υπουργείου τί είναι καλό για το σχολείο του. Μην τον εγκλωβίζεις σε μία τόσο περιοριστική προσέγγιση να μη μπορεί να φύγει ούτε κόμμα από αυτά που του λέει μία εγκύκλιος του Υπουργείου. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Κάνουμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα.


Κάνουμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα με το πολλαπλό βιβλίο, τη δυνατότητα, δηλαδή, των δασκάλων, των καθηγητών του ίδιου γνωστικού αντικειμένου να επιλέξουν τελικά πιο βιβλίο τους ταιριάζει καλύτερα. Είναι μία πολύ σημαντική τομή αυτή για το ελληνικό δημόσιο σχολείο.


Να δώσουμε τη δυνατότητα στους καθηγητές να εξετάζουν τους μαθητές με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί πρέπει το Υπουργείο να λέει, παραδείγματος χάρη, ότι στην Ιστορία πρέπει να εξεταστείτε με δύο πρόχειρα διαγωνίσματα και ένα ωριαίο ή ό,τι μπορεί να λέει η κατευθυντήρια εγκύκλιος.

Ας αφήσουμε το δάσκαλο, τον καθηγητή ελεύθερο να εξετάσει τους μαθητές του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα κάνει την τάξη πιο δημιουργική, θα την κάνει πιο ευχάριστη.


Το σχολείο πρέπει να είναι ευχάριστο. Δεν είναι μια αγγαρεία στην οποία πρέπει να πηγαίνουμε. Και, νομίζω, ότι αυτό θα δώσει και παραπάνω βαθμούς στους καθηγητές και στους δασκάλους να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους.


Μία δημιουργικότητα που τη συναντώ συνέχεια όταν συνομιλώ μαζί τους με έναν τρόπο τελικά πιο ουσιαστικό και για τους ίδιους που θα αισθάνονται μεγαλύτερη προσφορά και μεγαλύτερη δυνατότητα να υλοποιήσουν όλα αυτά τα ωραία πράγματα που θέλουν να κάνουν και μέχρι σήμερα πολύ απλά δεν τους αφήναμε να τα κάνουν.


Και, βέβαια, να έρθω τελευταία στο αντικείμενο και της σημερινής διαδήλωσης, η οποία γίνεται έξω από το σχολείο. Κατ’ αρχάς να πω στα νέα παιδιά ότι στη Δημοκρατία μας αυτό το οποίο βλέπετε είναι ένδειξη υγείας. Ο καθένας έχει δικαίωμα να διαδηλώνει, να διαμαρτύρεται και με αυτόν τον τρόπο να συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο εάν πιστεύει ότι διαφωνεί με τις πολιτικές μίας εκλεγμένης κυβέρνησης.


Θα ήθελα πραγματικά, όμως, αντί για στείρα συνθήματα και αντίλαλο, να φωνάξω αυτούς οι οποίοι διαδηλώνουν, μέσα, εδώ και να συζητήσω μαζί τους γιατί τους ενοχλεί τόσο πολύ η έννοια της αξιολόγησης.


Τι είναι αυτό στην αξιολόγηση που ανάβει ενίοτε τόσα πολλά κόκκινα κουμπάκια και λαμπάκια και κανείς δεν θέλει να την ακούει, τουλάχιστον απ’ αυτούς οι οποίοι διαδηλώνουν.


Οι μαθητές μας αξιολογείστε συνέχεια. Τι είναι το διαγώνισμα το οποίο θα κάνετε, τι είναι οι πανελλήνιες παρά μόνο μία διαδικασία αξιολόγησης;


Και έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι η αξιολόγηση δεν έχει -και θα το ξαναπώ- τιμωρητικό χαρακτήρα. Κανείς δεν θα απολυθεί. Κανείς δεν θα χάσει το μισθό του. Έχει, εάν σε μία διαδικασία αξιολόγησης φανεί ότι επιδέχεται βελτίωσης, έχει έναν σκοπό και μόνο, να βοηθήσουμε δασκάλους και καθηγητές να γίνουν καλύτεροι.


Και θα εξακολουθούμε αυτό να το λέμε με κάθε τρόπο έτσι ώστε να σπάσουμε αυτές τις προκαταλήψεις που μπορεί να υπάρχουν. Νομίζω, όμως, ότι ουσιαστικά κρύβονται μόνο μέσα σε κούφια συνθήματα τα οποία σήμερα δεν έχουν καμία ουσία.


Δεν μπορούμε να λέμε όχι στην ιδέα της αξιολόγησης σήμερα γιατί μόνο μέσα από την αξιολόγηση γινόμαστε καλύτεροι.


Μπορούμε να συζητήσουμε δημιουργικά -και θέλουμε να κάνουμε αυτό το διάλογο- για το πώς θα γίνει η αξιολόγηση. Ποια είναι τα καλύτερα εργαλεία, ποιος πρέπει να αξιολογεί. Πάντα κάποιος αξιολογεί. Αυτό είναι δεδομένο σε κάθε διαδικασία αξιολόγησης.


Εσάς σας αξιολογεί ο δάσκαλός σας και ο καθηγητής σας. Τον δάσκαλο και τον καθηγητή μπορεί να τον αξιολογήσει ο διευθυντής. Κάποιος πάντα πρέπει να αξιολογεί. Άρα, αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε, αλλά δεν νομίζω ότι σήμερα στον κόσμο του 2021, όχι στην Ελλάδα του 2021, μπορεί να συζητάει κανείς πραγματικά εάν πρέπει να γίνει η αξιολόγηση.


Η αξιολόγηση συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσουμε σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών και, νομίζω, στο χέρι μας είναι και στο χέρι της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας να την κάνουμε πράξη με τον πιο παραγωγικό και τον πιο ουσιαστικό τρόπο.


Και να πω και κάτι ακόμα για τη αξιολόγηση: Η αξιολόγηση δεν έχει μόνο το χαρακτήρα του να βελτιώσουμε κάποιον ή κάποια που δεν αποδίδει καλά. Έχει και έναν ακόμα χαρακτήρα που τον θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό.


Έχει το χαρακτήρα της επιβράβευσης. Ο δάσκαλος και ο καθηγητής ο οποίος ξεφεύγει από τα τετριμμένα, ο οποίος κάνει το κάτι παραπάνω πιστεύω ότι θέλει μια αναγνώριση ότι πράγματι δούλεψε πολύ σκληρά και προσέφερε κάτι περισσότερο.


Και το πώς αυτή η αναγνώριση τελικά θα έχει πραγματικό αντίκρισμα στην καριέρα του είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το συζητήσουμε. Πιστεύω, όμως, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεται η σπουδαία δουλειά η οποία γίνεται και γι’ αυτό και ξεφεύγουμε και από στερεότυπα του παρελθόντος.


Άκουσα και την εισήγηση και την κάνουμε πράξη, να μην υπάρχουν όρια θητειών παραδείγματος χάρη στις εκλογές των διευθυντών. Έχουμε εξαιρετικά έμπειρους ανθρώπους που έχουν αφοσιωθεί σε αυτό το αντικείμενο και θα πρέπει να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να μην περιορίζονται στις δύο θητείες, αν θέλουν να εξακολουθούν να υπηρετούν αυτό το θεσμό.


Εν κατακλείδι, έχουμε πολύ μεγάλες φιλοδοξίες γι’ αυτό το νέο σχολείο το οποίο θέλουμε να χτίσουμε και ξέρουμε πολύ καλά ότι όταν κάνουμε μια παρέμβαση η οποία έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα. Θα χρειαστεί χρόνο αυτή η παρέμβαση να ριζώσει, να φέρει αποτέλεσμα, να δείξει μετρήσιμα αποτελέσματα στις συγκριτικές αξιολογήσεις.


Είμαστε, όμως, απολύτως πεπεισμένοι ότι κάνουμε το σωστό. Κάνουμε το σωστό για τους δασκάλους και τους καθηγητές μας, κάνουμε πάνω από όλα το σωστό για τους μαθητές μας, τους μαθητές των νηπιαγωγείων, του Δημοτικού, του Γυμνασίου, των Λυκείων για να μπορέσουμε να σας προσφέρουμε πρόσβαση σε μια καλύτερη εκπαίδευση σε έναν κόσμο που αλλάζει.


Και όποιος πιστεύει ότι μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις τεράστιες αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας, μένοντας ακίνητοι και μην αλλάζοντας τίποτα, όπως κάποιοι εισηγούνται, απλά δεν σας λέει την αλήθεια ή σας οδηγεί στο λάθος δρόμο. Διότι αν ακολουθούσαμε αυτή τη συνταγή το μόνο το οποίο θα κάναμε είναι να γυρνούσαμε μετά από κάποια χρόνια και να διαπιστώναμε ότι το χάσμα, η απόσταση που μας χωρίζει από άλλες χώρες που τόλμησαν και έκαναν πρωτοποριακά πράγματα στον τομέα της εκπαίδευσης, απλά θα μεγαλώσει. Κι εμείς είμαστε εδώ για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Ναι, είμαστε εδώ για να σπάσουμε στεγανά και αντιλήψεις που νομίζω ότι ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν την εκπαίδευση εδώ και πολλά χρόνια.


Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε την ευθύνη των επιλογών μας. Αυτό σημαίνει δημοκρατική λογοδοσία. Δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό από το να εφαρμόζουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Όλα αυτά τα οποία υπάρχουν στο νομοσχέδιο είναι πράγματα τα οποία συμπεριλαμβάνονταν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και για τα οποία μας ψήφισε ο ελληνικός λαός.


Κατά συνέπεια, με πολύ ήσυχη την συνείδηση μας αλλά και με ένα αίσθημα ενθουσιασμού, τολμώ να πω, για αυτές τις μεγάλες αλλαγές σας καλώ όλες και όλους, τους μαθητές μας, τα στελέχη της εκπαίδευσης, τους δασκάλους και τους καθηγητές, να βαδίσουμε μαζί, να κάνουμε πράξη το όνειρο και όπως λέει και πολύ ωραία αυτό το σύνθημα, «να αναβαθμίσουμε το σχολείο» και να δημιουργήσουμε προοπτικές ζωής για κάθε παιδί, για κάθε Ελληνόπουλο στην πατρίδα μας.


Σας ευχαριστώ πολύ.



Συνελήφθησαν πέντε άτομα για πορνογραφία ανηλίκων


 

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας -κακουργηματικού χαρακτήρα- σε βάρος πέντε ατόμων, καθώς και τακτικής διαδικασίας σε βάρος ενός ατόμου, για πορνογραφία ανηλίκων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο προληπτικών δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων πραγματοποιήθηκε επιχείρηση με την κωδική ονομασία «UNCOVERII» και μετά από πολύμηνη, ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα και ψηφιακή ανάλυση των ανευρεθέντων ψηφιακών δεδομένων, με τη χρήση ειδικών λογισμικών προγραμμάτων, εντοπίστηκαν χρήστες του διαδικτύου, εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίοι είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό πλήθος αρχείων με περιεχόμενο πορνογραφίας ανηλίκων.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της έρευνας, εντοπίστηκαν χρήστες με μεγάλη δραστηριότητα και συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι είχαν πρόσφορα προς διαμοιρασμό συνολικά, τουλάχιστον, (3.629) αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, κάνοντας χρήση συνολικά τουλάχιστον (247) διαφορετικών ηλεκτρονικών ιχνών.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των εμπλεκόμενων ατόμων και προέκυψε ο τόπος κατοικίας τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησαν έρευνες στις οικίες των εμπλεκομένων, όπου, αφού διαπιστώθηκε η εμπλοκή τους, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (14) σκληροί δίσκοι.

Από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια των πέντε συλληφθέντων, βρέθηκαν πλήθος αρχείων (φωτογραφίες και βίντεο) πορνογραφίας ανηλίκων, ενώ για τον έκτο δράστη προέκυψε η εμπλοκή του στην παράνομη δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο να συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Οι πέντε συλληφθέντες με τις σχηματισθείσες σε βάρος τους δικογραφίες, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του έκτου δράστη υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας ( https://portal.astynomia.gr )

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD



Δηλώσεις Χρυσοχοΐδη - Μενδώνη για την εξιχνίαση κλοπής από την Εθνική Πινακοθήκη

 


Εξιχνίαση διακεκριμένης κλοπής από την Εθνική Πινακοθήκη

Δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησαν δηλώσεις σήμερα, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, στην αίθουσα «Π.Μπακογιάννης» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την εξιχνίαση διακεκριμένης κλοπής από την Εθνική Πινακοθήκη. Υπενθυμίζεται ότι η κλοπή τελέστηκε τον Ιανουάριο του 2012.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε στην τοποθέτηση του:

«Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι,

Είχαμε μια πολύ μεγάλη επιτυχία με την ανάκτηση των πινάκων του Πικασό και του Μοντριάν.

Στη νέα μας πινακοθήκη θα έχουν τη θέση που τους πρέπει.

Συγχαρητήρια σημαντικά στις ομάδες της Ασφάλειας Αττικής που συνεχίζουν τις επιτυχίες, σε πολύ διαφορετικά αντικείμενα.

Δούλεψαν με σύστημα, συνεργασίες και δημιουργικότητα. Είναι εδώ μπροστά σας και τους αξίζει το ευχαριστώ.

Ο Πικάσο είχε αφιερώσει τον πίνακα στον Ελληνικό λαό σαν αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.

Βρέθηκε Έλληνας να το στερήσει.

Βρέθηκαν Έλληνες να το φέρουν πίσω.

Εύχομαι όλα τα έργα τέχνης της Ελληνικής μας πατρίδας να βρουν τη φυσική τους θέση , να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν.»

Στη συνέχεια η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

«Είναι πραγματικά σήμερα μία ξεχωριστή μέρα, μία μεγάλη χαρά αλλά και μία μεγάλη συγκίνηση. Η ανάκτηση του πίνακα του Πικάσο με τίτλο «Γυναικείο κεφάλι», ο οποίος εκλάπη στις 9 Ιανουαρίου του 2012 μαζί με το έργο του Μόντριαν «Ανεμόμυλος Στάμμερ» έρχεται σε μία πραγματικά ξεχωριστή στιγμή για τη χώρα μας: Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Όπως ήδη ανέφερε ο κύριος Χρυσοχοΐδης, ο πίνακας έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα και συναισθηματική αξία για τον ελληνικό λαός καθώς τον αφιέρωσε ο ίδιος ο μεγάλος ζωγράφος στον ελληνικό λαό για τον αγώνα του εναντίον των φασιστικών και ναζιστικών δυνάμεων του Άξονα και φέρει την ιδιόχειρη αφιέρωσή του. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον ο πίνακας αυτός ήταν αδύνατον όχι απλώς να πουληθεί αλλά και να εκτεθεί και πουθενά. Ήταν απολύτως ταυτοποιημένος ότι ήταν προϊόν κλοπής από την Εθνική Πινακοθήκη.

Η Πινακοθήκη, όπως όλοι ξέρετε, μετά από 9 χρόνια σιωπής, έκλεισε λίγες ήμερες μετά την κλοπή το 2012 προκειμένου να αρχίσει το μεγάλο έργο της ανακαίνισής της. Όπως όλοι γνωρίζετε στις 24 Μαρτίου του 2021 άνοιξε τις πύλες της εν μέσω πανδημίας για λίγες ώρες προκειμένου να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων, τον Αγώνα δηλαδή του Υπόδουλου Έθνους για Ελευθερία και Αυτοδιάθεση, ο οποίος οδήγησε τελικά στην ίδρυση του νεοσύστατου ελληνικού Κράτους.

Ο συσχετισμός είναι προφανής. 14 Μαΐου του ‘21, η ανακαινισμένη πλέον Εθνική Πινακοθήκη υποδέχεται το κοινό της μαζί με όλα τα μουσεία της χώρας. Δυόμισι μήνες μετά η Πινακοθήκη επουλώνει το μέγιστο τραύμα της, το τραύμα του 2012. Το δημιούργημα του μεγάλου ζωγράφου, δώρο στον ελληνικό λαό, επιστρέφει σε μια νέα Πινακοθήκη που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα μουσεία των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Το 2021 Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, είναι πραγματικά η χρονιά της Εθνικής Πινακοθήκης, όχι μόνο γιατί λειτούργησε ξανά αλλά χάρη σε εσάς, στην Ελληνική Αστυνομία, στους συνεργάτες σας που ποτέ από το 2012 δεν σταμάτησαν την έρευνα για τον εντοπισμό του πίνακα. Και προσωπικά αλλά και εκ μέρους όλης της κοινότητας του πολιτισμού και εκ μέρους της Εθνικής Πινακοθήκης, θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω. Η επιτυχία σας είναι μεγάλη.

Ευχαριστώ προσωπικά εσένα Μιχάλη, και σένα Λευτέρη για όλον αυτό τον αγώνα.

Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, η κ. Λαμπράκη-Πλάκα στις πρώτες της δηλώσεις μετά την κλοπή είχε δηλώσει ότι «η κλοπή είναι θάνατος». Σήμερα είναι Ανάσταση.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης, ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Γρηγόριος Ζαχαράκης, η Τμηματάρχης Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, Αστυνόμος Α’ Βασιλική Σεργιάννη και αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Για το ιστορικό της εξιχνίασης σημειώνονται τα ακόλουθα:

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η υπόθεση κλοπής πινάκων που είχε διαπραχθεί τον Ιανουάριο του 2012, από την Εθνική Πινακοθήκη και συνελήφθη 49χονος ημεδαπός ως δράστης της.

Στο πλαίσιο συνεχιζόμενων ερευνών και αναλυτικής αξιοποίησης πληροφοριακών και ερευνητικών δεδομένων, αστυνομικοί του Τμήματος

Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας εντόπισαν τον 49χρονο μεσημβρινές ώρες χθες, Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021, σε περιοχή της Αττικής και τον προσήγαγαν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Κατά την εξέταση του ο 49χρονος ομολόγησε τη διάπραξη της κλοπής και οδήγησε στους αστυνομικούς σε δασική περιοχή στο Πόρτο Ράφτη Αττικής όπου είχε κρύψει συσκευασμένους τους δύο πίνακες, ενώ ανέφερε ότι ο τρίτος καταστράφηκε την ημέρα της διάρρηξης.

Ακολούθως οι πίνακες αναγνωρίσθηκαν από τον τότε Διευθυντή του Τμήματος Καλλιτεχνικής Συντήρησης και Έρευνας της πινακοθήκης, ο οποίος πιστοποίησε τη γνησιότητα τους.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν τρία μαχαίρια και αεροβόλο πιστόλι.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγείται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Για τους δύο Πίνακες σημειώνονται τα ακόλουθα:

Α. Πρόκειται για πίνακα ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56 Χ 40, του Ισπανού ζωγράφου Pablo Picasso που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1939 και απεικονίζει γυναικείο κεφάλι.

Το έργο αυτό αποτέλεσε το 1949 δωρεά του καλλιτέχνη προς τον Ελληνικό λαό, ως τιμητική προσφορά για τη γενναία αντίσταση κατά τη διάρκεια της κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς έργων Γάλλων καλλιτεχνών.

Β. Πρόκειται για πίνακα ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 35 Χ 44, του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian , που φιλοτεχνήθηκε το 1905 και απεικονίζει ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού.

Το έργο αυτό αγοράσθηκε από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική Πινακοθήκη.






ΗΠΑ-Ουκρανία ξεκινούν στρατιωτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα εκνευρίζοντας την Μόσχα

 


Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν σήμερα στρατιωτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα και τη νότια Ουκρανία με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 χωρών, και η Μόσχα αντιδρά και ζητά να ακυρωθούν.

Τα γυμνάσια με την ονομασία Sea Breeze 2021 (Θαλασσινό Αεράκι 2021) διεξάγονται μετά την αύξηση της έντασης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα, η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έριξε προειδοποιητικά πυρά και βόμβες στην πορεία πλεύσης ενός βρετανικού πολεμικού πλοίου για να το διώξει από τα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας. 

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και υποστηρίζει πως είναι ρωσικό έδαφος, όμως η χερσόνησος αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Ουκρανίας και ας λέει ότι θέλει η Μόσχα.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να ματαιωθούν τα γυμνάσια και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως θα αντιδράσει, αν είναι απαραίτητο, για να προστατεύσει τη ρωσική εθνική ασφάλεια.

Τα γυμνάσια Sea Breeze 2021 θα συμμετάσχουν 5.000 μέλη στρατιωτικού προσωπικού από το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους και περίπου 30 πλοία και 40 αεροσκάφη. Θα συμμετάσχουν επίσης το αμερικανικό πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Ross και το σώμα των αμερικανών Πεζοναυτών.




Η ΔΕΗ αντί να ανακουφίσει τους πληττόμενους από την πανδημία πολίτες τους κάνει αύξηση

 


Αντί να βοηθήσει τους πολίτες ειδικά μετά την πανδημία, τους επιβάλει νέα οικονομική επιβάρυνση η ΔΕΗ από 3% έως 15,6% σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις έρχεται μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος και συγκεκριμένα από την 1η Αυγούστου.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε τις χρεώσεις χρήσης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που πρότεινε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και αφορούν στο 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση που ανήρτησε στη Διαύγεια η ΡΑΕ οι χρεώσεις χρήσης του συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αυξάνονται:

Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης κατά 3,3%. Συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,56 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,542 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ίσχυε για το 2019 και το 2020. Ταυτόχρονα αμετάβλητη παραμένει η χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και για την ακρίβεια στα 0,13 ευρώ ανά kVA.

Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης και δικαιούχους του ΚΟΤ και πολύτεκνους κατά 3%. Συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,62 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,602 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τον οδικό φωτισμό, κατά 6,5%. Πιο συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,52 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,488 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οριακή μείωση αποφασίστηκε για τη χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και για την ακρίβεια πέφτει στα 0,51 από 0,52 ευρώ ανά kVA.

Για τους πελάτες μέσης τάσης (μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις), κατά 15,6%. Πιο συγκεκριμένα η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 1.384 ευρώ/MW (Μεγαβάτ) μεγίστης μηνιαίως τιμής της μέσης ωριαίας ζήτησης τις ώρες αιχμής (11 π.μ. - 2 μ.μ.) ανά μήνα. Η προηγούμενη χρέωση ήταν στα 1.197 ευρώ.

Για τους πελάτες υψηλής τάσης (ενεργοβόρος και βαριά βιομηχανία) η χρέωση μειώνεται κατά 2%. Η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 23.560 ευρώ ανά MW ετησίως έναντι 24.062 ευρώ.




Παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε η επιτροπή

 


Το πόρισμα προτείνει την παραπομπή του Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και όχι του κακουργήματος της δωροληψίας κατά συρροή και κατ εξακολούθηση σχετικά με την υπόθεση χειραγώγησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες με στόχο μέσω της διεκδίκησης του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα να δημιουργηθεί το SYRIZA Channel.

Το κείμενο συμπερασμάτων της επιτροπής καταγράφει με λεπτομέρειες τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις του πρώην υπουργού με την τοποθέτηση «μπροστινού» για την χειραγώγηση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών και το στήσιμο του ΣΥΡΙΖΑ channel.

Παράλληλα, το πόρισμα της πλειοψηφίας ζητά τη διαβίβαση όλων των «καυτών» στοιχείων στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (φορολογική και Αρχή για το «ξέπλυμα μαύρου» χρήματος) προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω έρευνα για την χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento και για ενδεχόμενους χρηματισμούς Μέσων και δημοσιογράφων.

Υπέρ της παραπομπής του Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος τοποθετούνται και οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής που μετείχαν στις εργασίες της προανακριτικής.

Στο κείμενο συμπερασμάτων υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων πως «Υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις έως και αποδείξεις για ενεργό συμμετοχή, από την αρχή έως το τέλος, του Ν. Παππά στην όλη μεθόδευση, που προκύπτουν από έγγραφα, μηνύματα SMS, ηλεκτρονική αλληλογραφία και μαρτυρικές καταθέσεις. Σκοπός αυτής της δράσης του δεν ήταν προφανώς η εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αλλά η απόκτηση του ελέγχου ενημερωτικού μέσου από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, κατά προφανή παραβίαση των υπουργικών του καθηκόντων».

Η πρόταση της πλειοψηφίας, θα τεθεί σε συζήτηση και μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια μέχρι την 15η Ιουλίου για να ληφθεί η τελική απόφαση παραπομπής

Αναλυτικά το πόρισμα :

                            ΠΟΡΙΣΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ


 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣTAΤΙΚΑ


 Παρουσίαση των συνεχών παρεμβάσεων από τoν πρώην Υπουργό κ. Παππά στην προσπάθεια ποδηγέτησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες με στόχο να λάβει άδεια καναλιού ο κ. Καλογρίτσας, το οποίο κανάλι θα ήλεγχε ο ίδιος ο Υπουργός και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ


 Μαρτυρικές καταθέσεις και ιδίως των κκ Καλογρίτσα, Τόμπρα, Νικολάου, Βερύκιου και δημόσιες τοποθετήσεις των κκ Κοντομηνά και Μαρινάκη.

 Επικοινωνίες του κ. Παππά με τον κ. Καλογρίτσα μέσω μηνυμάτων sms με κατευθύνσεις για τον τηλεοπτικό διαγωνισμό.

 Επικοινωνίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ευθεία εμπλοκή του τότε Μέγαρου Μαξίμου

 Πόρισμα ελέγχου της διαδρομής των 3.000.000 ευρώ

 Τιμολόγια που πληρώθηκαν από εταιρία συμφερόντων Καλογρίτσα για τις ανάγκες του Documento


ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ Ν. ΠΑΠΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ I


 Ήλθε σε επαφή με τον κ. Καλογρίτσα και του ζήτησε να συμμετάσχει ως «μπροστινός» στον διαγωνισμό.

 Μεσολάβησε και ζήτησε από τη CCC να λάβει ο κ. Καλογρίτσας το ποσό των 3.000.000€ για την έκδοση εγγυητικής επιστολής.

 Συντόνιζε όπως προκύπτει από τα sms που αντάλλαξε με τον κ. Καλογρίτσα τις επαφές του κ. Καλογρίτσα με τη CCC .

 Συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κο Καλογρίτσα και τον κ. Χούρι και συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο θα έλθει το ποσό των 3.000.000€ προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει στο εγχείρημα ο κος Καλογρίτσας ως «μπροστινός» του κ. Παππά.

 Επικοινώνησε με τον κ. Χούρι για να διασφαλίσει ότι τα 3.000.000 θα αποσταλούν στον κ. Καλογρίτσα, όπως προκύπτει από την κατατεθείσα από τον κ. Καλογρίτσα επικοινωνία με sms.

ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ Ν. ΠΑΠΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ II


 Ενώ γνώριζε ότι το σχήμα που έχει καταθέσει την αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό έχει αφανή εταίρο την CCC, επέτρεψε την παράνομη συμμετοχή του εικονικού σχήματος στον διαγωνισμό.

 Κατά τον έλεγχο των πόθεν έσχες ο κ. Παππάς, καίτοι γνώριζε ότι τα χρήματα θα κατατίθετο από την CCC, επέτρεψε τον έλεγχο της διαδικασίας του πόθεν έσχες με την εικονική εκτίμηση ακινήτων του κου Καλογρίτσα στην Ιθάκη (βοσκοτόπια).

 Ο επιβλέπων και επισπεύδων υπουργός καί τοι γνώριζε τον πραγματικό χρηματοδότη και μέτοχο όχι απλά ανεχόταν την παράβαση των διατάξεων του διαγωνισμού, αλλά συνέβαλε και στην υλοποίηση του εγχειρήματος, συντονίζοντας τις ενέργειες των εμπλεκομένων μερών. 

ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ Ν. ΠΑΠΠΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

 Ενημέρωνε τον κ Καλογρίτσα σε συναντήσεις που είχε με άλλους ανταγωνιστές που θα συμμετείχαν στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, για το τι ποσά προτίθενται να καταθέσουν.

 Έφερε σε επαφή τον κ Καλογρίτσα με τον κ Μαρινάκη και ζήτησε από στον κ. Μαρινάκης να συμμετάσχει στο εγχείρημα του καναλιού του κου Καλογρίτσα δίνοντας ως δάνειο ποσό περί των 20.000.000€.

 Έφερε σε επαφή τον κ Καλογρίτσα με τον κ. Κοντομηνά, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και από sms του κ. Παππά προς τον κ. Καλογρίτσα, προκειμένου ο κος Κοντομηνάς να έδινε το 51% του καναλιού του.

 Έφερε σε επαφές τον κ. Καλογρίτσα με τον κ. Αρτεμίου, ο οποίος λειτουργούσε ως άνθρωπος του κ. Παππά με ενδείξεις για συμμετοχικής του δράσης στις πράξεις του κ. Παππά. 

ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ Ν. ΠΑΠΠΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ DOCUMENTO

 Με εντολή του κ. Παππά χρηματοδοτήθηκε από τον κ. Καλογρίτσα το εγχείρημα του Documento στο ποσό των περίπου 3.000.000€, το οποίο συνδέεται με τα 3.000.000€ της εγγυητικής επιστολής της CCC, καθώς αυτό το ισόποσο έλαβε ο κ. Καλογρίτσας μετά την ακύρωση του διαγωνισμού και λόγω των εξόδων που είχε κάνει για το Documento.

 Από την ανταλλαγή sms, αλλά και τις μαρτυρικές καταθέσεις του κ. Καλογρίτσα, προκύπτει ότι ο κ. Παππάς που ήλεγχε το Documento ήλθε σε ρήξη με τον κ. Καλογρίτσα και του ζήτησε να μεταβιβασθεί το σύνολο της λειτουργίας του Documento στον δημοσιογράφο κ. Βαξεβάνη.

 Ο λόγος της ρήξης ήταν μεταξύ άλλων ότι ο κ. Παππάς ζήτησε να στοχοποιηθεί με ψευδή δημοσιεύματα η κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, σύζυγος του τότε Αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, πράγμα που υλοποίησε ο κ. Βαξεβάνης, αλλά προκάλεσε την αντίδραση του κ. Καλογρίτσα.

 Πράγματι συστήθηκε νέα εταιρεία από τον κ. Βαξεβάνη που στην πραγματικότητα έγινε καθολικός διάδοχος όλου του ενεργητικού που αφορούσε το τότε Documento, χωρίς να προκύπτει ότι πληρώθηκαν από αυτόν τα συνολικά ποσά των περίπου 3.000.000€ που δαπάνησε ο κος Καλογρίτσας. 

ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ Κ. ΠΑΠΠΑ

 ΑΡΧΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΟΤΙ Ο Κ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΝΑΛΙ ΜΕ ΤΡΙΤΟΥΣ ΑΦΑΝΕΙΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΤΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ, ΑΦΟΥ Ο Κ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΩΣ ΠΑΡΕΝΘΕΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ Κ. ΠΑΠΠΑ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΤΟΤΕ ΕΝΤΥΠΟΥ DOCUMENTO ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΥΤΟΥ ΣΤΟΝ Κ ΒΑΞΕΒΑΝΗ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΩΡΟΛΗΨΙΑ

 Αναφορικώς με το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ.1 ΠΚ), υπάρχουν απλές και όχι επαρκείς ενδείξεις που να δικαιολογούν την άσκηση ποινικής δίωξης, καθώς από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού διαφαίνεται ότι τα χρήματα που ζητήθηκαν και τελικώς δόθηκαν των 3.000.000€ αφορούσαν την συμμετοχή της ίδιας της εταιρείας CCC στο εγχείρημα των τηλεοπτικών.

 Με το ίδιο σκεπτικό διαφαίνεται ότι και χρήματα ή μετοχές καναλιού που ζητήθηκαν από άλλους επιχειρηματίες αφορούσαν την ιδία τους συμμετοχή απευθείας ή μέσω δανείου στο εγχείρημα.

 Συνεπώς αναφορικώς με το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου για τους λόγους που αναλυτικά αναφέρονται ανωτέρω οι ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος, αν και υπάρχουν, είναι απλές και όχι επαρκείς για άσκηση δίωξης

ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ

 ΑΣΚΗΣΗ ποινικής δίωξης κατά του ελεγχομένου Υπουργού κ. Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (ΠΚ 259), για τις πράξεις και παραλήψεις που αναφέρονται ανωτέρω.

 ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ του πορίσματος στην Εισαγγελία και σε Φορολογικές και Ελεγκτικές Αρχές αναφορικώς με τη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento, καθώς και με άλλες καταγγελλόμενες πράξεις που δεν υπόκεινται στην εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος και ελέγχονται μόνο από την Τακτική Δικαιοσύνη. 



Αν τρώτε αυτό το πρωί θα κάψετε περισσότερο λίπος – Και δεν φαντάζεστε με τίποτα τι είναι αυτό!

 


Το να τρώτε γλυκά το πρωί μπορεί να ακούγεται σαν ένας εύκολος τρόπος για να πάρετε κιλά, αλλά μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι θα μπορούσε στην πραγματικότητα να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Εάν ψάχνετε λοιπόν μια… δικαιολογία για να ξεκινήσετε την ημέρα σας με μια γλυκιά απόλαυση, μην ψάχνετε άλλο. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι εάν τρώτε ένα συγκεκριμένο είδος γλυκού για πρωινό, θα αυξήσετε τις καύσεις λίπους και θα έχετε και άλλα θετικά οφέλη για την υγεία.

Αν τρώτε σοκολάτα το πρωί θα κάνετε περισσότερες καύσεις λίπους!

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό FASEB Journal εξέτασε τα αποτελέσματα μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που έτρωγαν σοκολάτα γάλακτος εντός μίας ώρας από την ώρα που ξυπνούσαν το πρωί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι γυναίκες έτρωγαν 100 γραμμάρια σοκολάτας σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, έκαιγαν περισσότερο λίπος και μείωσαν σταδιακά την περιφέρεια της μέσης τους!

Επιπλέον, η κατανάλωση σοκολάτας το πρωί οδήγησε επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης καθημερινά. Σύμφωνα με την μελέτη, “τα χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονται με μειωμένη όρεξη εξαιτίας του στρες και αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγήσει την καλύτερη αντιστάθμιση θερμίδων”.

Σοκολάτα το πρωί, σοκολάτα και το βράδυ!

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος μία ώρα ΠΡΙΝ πέσετε για ύπνο το βράδυ έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία. Ένα σνακ σοκολάτας αργά το βράδυ αποδείχθηκε ότι μεταβάλλει θετικά τον μεταβολισμό το επόμενο πρωί. Σύμφωνα με την μελέτη, η κατανάλωση σοκολάτας την νύχτα «θα ήταν σκόπιμη για την απόδοση κατά τη διάρκεια ασκήσεων υψηλής έντασης ή παρατεταμένων ασκήσεων το επόμενο πρωί». Η σοκολάτα βοήθησε επίσης στην μείωση της πείνας και της επιθυμίας για άλλα γλυκά. Αυτό ισχύει και για την πρωινή κατανάλωση σοκολάτας, αλλά ειδικά την νύχτα είναι ακόμα πιο έντομη η θετική επίδραση.

Το πότε τρώμε είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που τρώμε

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος κοντά στο ξύπνημα ή πριν τον ύπνο δεν οδήγησε σε αύξηση βάρους, παρόλο που οι συμμετέχοντες αύξησαν την θερμιδική τους πρόσληψη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τι ώρα τρώμε φαγητού μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός με αυτό που τρώμε: “Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι όχι μόνο τι αλλά και πότε τρώμε μπορούν να επηρεάσουν τους φυσιολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην ρύθμιση του σωματικού βάρους”, δήλωσε ο νευροεπιστήμονας και συν-συγγραφέας της μελέτης, δε. Frank A. J. L. Scheer.

«Ο συγχρονισμός των γευμάτων μπορεί να επηρεάσει τους κιρκαδικούς ρυθμούς. Το να τρώτε μιας υψηλής ενέργειας περιεκτικότητας σε σάκχαρα τροφή, όπως η σοκολάτα, είτε τη νύχτα είτε το πρωί μπορεί να έχει διαφορετική επίδραση στο κιρκαδικό σύστημα και κατά συνέπεια στο σωματικό βάρος και τον μεταβολισμό”, αναφέρει στην μελέτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φαγητό στον “λάθος χρόνο” θα μπορούσε να εκτροχιάσει τον τρόπο με τον οποίο το κιρκαδικό σύστημα και οι διάφορες μεταβολικές διεργασίες συνεργάζονται. Αυτό με την σειρά του θα μπορούσε τελικά να επηρεάσει αρνητικά την ενέργεια, τον μεταβολισμό και τον κίνδυνο παχυσαρκίας.


Μιχάλης Θερμόπουλος

Πηγές: https://www.eurekalert.org, https://bestlifeonline.com

iatropedia.gr



19χρονη βρέθηκε κρυμμένη σε ντουλάπα στο σπίτι του παπά που κατηγορείται για βιασμό



Την ώρα που ετοιμάζει την απολογία του ο 49χρονος ιερέας του Αγρινίου, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό ανηλίκων και παιδική πορνογραφία, αποκαλύπτεται ότι κατά την διάρκεια της έρευνας που έκαναν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας στο σπίτι του την περασμένη Πέμπτη αντίκρισαν έκπληκτοι ένα κορίτσι κρυμμένο στη... ντουλάπα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια 19χρονη η οποία φέρεται να είναι μεταξύ των νέων παιδιών τα οποία φιλοξενούνται στο σπίτι της οδού Ακτίου που είχε μετατρέψει σε κοινόβιο ο κληρικός, τον οποίο κατήγγειλε μια 27χρονη για βιασμό της ίδιας και σεξουαλική παρενόχληση της 22χρονης αδελφής της, όταν ήταν ακόμα ανήλικες.

Πάντως, στις ερωτήσεις των αστυνομικών η 19χρονη που έδειχνε ταραγμένη φέρεται ότι δεν κατήγγειλε κάτι εναντίον του ιερέα, αντίθετα μίλησε με καλά λόγια γι' αυτόν χωρίς να θελήσει να πει ό,τιδήποτε άλλο. Ωστόσο, θα κληθεί να δώσει και επίσημη κατάθεση, ενώ στο σπίτι κατασχέθηκε έγγραφο υλικό που της ανήκει και εξετάζεται από τους αστυνομικούς.

Ο 49χρονος ιερωμένος θα απολογηθεί στις 10 το πρωί της Τρίτης, παρ' όλο που οδηγήθηκε σήμερα στην ανακρίτρια και έξω από το δικαστικό μέγαρο Αγρινίου τον υποδέχθηκαν με βρισιές και απειλές οι εξαγριωμένοι κάτοικοι που εμποδίστηκαν από ισχυρή αστυνομική δύναμη να τον πλησιάσουν.

Κι αυτό, γιατί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αγρινίου πρόκειται να αποφανθεί αν ορθώς ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου για το αδίκημα κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας, ύστερα από αίτηση ακύρωσης της προδικασίας που υπέβαλε ο συνήγορός του, Δημήτρης Νικάκης. Μάλιστα, ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι η δικογραφία είναι κατασκευασμένη και καταγγέλλει επιχειρηματία της περιοχής που είναι εξάδελφος του ιερέα.


Μάνος Τσαγκαράκης

Πηγή : protothema.gr



Μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδίδεται σε 5 δευτερόλεπτα μεταξύ ανεμβολίαστων – Ο ρόλος των εμβολίων

 


Η ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα που εξαπλώνεται με εξωφρενικά γρήγορo ρυθμό είναι ένα σημάδι ότι ο αγώνας μεταξύ του εμβολιασμού και του ιού θα μπορούσε να ευνοήσει το δεύτερο, εκτός κι αν οι χώρες επιταχύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους και κάνουν μικρά, προσεκτικά βήματα προς την Ελευθερία υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Η παραλλαγή, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, έχει αναγνωριστεί σε τουλάχιστον 92 χώρες και θεωρείται πιο μεταδοτική απ΄όλες, καθώς έχει την «ενισχυμένη» ικανότητά να προσβάλει τους ευάλωτους – ιδιαίτερα σε μέρη με χαμηλό ακόμη το ποσοστό του εμβολιασμού.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η παραλλαγή αντιπροσωπεύει το 99% των νέων περιπτώσεων Covid, υποδηλώνει ότι είναι περίπου 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Alpha, η οποία κυριαρχούσε προηγουμένως.

Μπορεί επίσης να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας και είναι κάπως πιο ανθεκτική στα εμβόλια, ιδιαίτερα μετά από μία δόση.

«Αυτό είναι το πρόβλημα με το να στηριζόμαστε μόνο στα εμβόλια. Χρειάζεται να υπάρχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη για να προστατευτεί κάποιος από μία μεταδοτική παραλλαγή σαν αυτή», ανέφερε ο Δρ Στέφεν Γκρίφιν, ιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιντς. 

Οι εκκλήσεις των επιστημόνων για εμβολιασμό και τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας έρχεται σε μια στιγμή που η έρευνα στην Αυστραλία δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί η παραλλαγή Δέλτα.

Αναλύοντας ειδικά βίντεο από εμπορικό δρόμο στο Σίδνεϊ,  οι αξιωματούχοι υγείας υποψιάζονται ότι η μετάλλαξη μεταδίδεται σε «τρομακτικά φευγαλέες» συναντήσεις περίπου 5 έως 10 δευτερολέπτων μεταξύ ανθρώπων που απλά περπατούν ο ένας δίπλα στον άλλον.

Μάλιστα ο ιός εξαπλώθηκε σε δευτερόλεπτα μεταξύ ατόμων που αφενός δεν φορούσαν μάσκα, αφετέρου δεν είχαν εμβολιαστεί.

Γιατί μεταδίδεται τόσο γρήγορα, ενώ οι άλλες όχι ; – 3 πιθανές εξηγήσεις

Είναι σαφές ότι η παραλλαγή Δέλτα μεταδίδεται πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες μεταλλάξεις, ωστόσο οι ειδικοί ακόμη δεν έχουν απαντήσει επακριβώς στο γιατί.

Η καθηγήτρια Κατριν Νοκς, μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας του Ηνωμένου Βασιλείου και ειδική στις αερομεταφερόμενες λοιμώξεις στο Πανεπιστήμιο του Leeds πιστεύει πως αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους.

Πρώτον γιατί η μετάλλαξη ενδεχομένως μολύνει άτομα που έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο, δεύτερον γιατί τα άτομα μπορεί να εκτεθούν λιγότερο στον ιό, αλλά αυτό να είναι αρκετό για να κολλήσουν και τρίτον γιατί ένα άτομο να κολλάει από άλλο άτομο ακόμη και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασία και να συνεχίσουν να φορούν μάσκες. 

Το παράδειγμα του Ισραήλ

Το Ισραήλ, όπου περίπου το 55% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, επανέφερε την Παρασκευή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους προκειμένου να καταπολεμήσει την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων με μετάλλαξη Δέλτα μόλις 10 ημέρες μετά την άρση του μέτρου.

Οι λοιμώξεις υπερδιπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα και οφείλονταν κυρίως σε δύο εστίες σε σχολεία.

Βέβαια η αύξηση των περιπτώσεων στο Ισραήλ δεν έχει μεταφραστεί ακόμη σε αύξηση των εισαγωγών και των θανάτων στο νοσοκομείο, επομένως η επαναφορά του μέτρου είναι πιθανό να είναι προληπτική, δήλωσε η Νοκς στην Guardian.

Οι επιστήμονες πάντως επιμένουν πως η μόνη λύση παραμένουν οι εμβολιασμοί για να γλιτώσουμε από τη μετάλλαξη του ιού.

«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι πως δεν έχουμε χτίσει ένα τείχος ανοσίας, και δεν αποκλείεται τα κρούσματα να αυξηθούν πάλι και πολλοί ευπαθείς άνθρωποι να μεταδώσουν αυτήν τη μόλυνση. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα σημάδι… ότι πρέπει οπωσδήποτε να κλείσουμε τις τρύπες στο τείχος ανοσίας και να θωρακιστούμε», ανέφερε ο Δρ Στέφεν Γκρίφιν.


Πηγή : in.gr