Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Νεκρός 19χρονος διαδηλωτής στο Ντιτρόιτ - Τυφλά πυρά κατά του πλήθους μέσα από όχημα



Ένας 19χρονος σκοτώθηκε στο κέντρο του Ντιτρόιτ κατά τη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων που ξέσπασαν στην πόλη ύστερα από το θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ντιτρόιτ ανέφερε ότι υπήρξαν πυρά μέσα από ένα SUV στο χώρο όπου υπήρχαν οι διαδηλωτές.



Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν περί τις 11:30 το βράδυ της Παρασκευής κοντά στην «Greektown» του Ντιτρόιτ, περιοχή με πολλά καταστήματα διασκέδασης, όπου δυνάμεις της αστυνομίας ήλθαν σε αντιπαράθεση με δεκάδες διαδηλωτές, σημείωσε η εκπρόσωπος.

Η ίδια δήλωσε ότι στο περιστατικό δεν εμπλέκεται αστυνομικός.

Το θύμα είναι ένας 19χρονος, ο θάνατος του οποίου διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο. 

Ο ύποπτος, αφού πάρκαρε το αυτοκίνητό του, πυροβόλησε μέσα στο πλήθος, είπε η εκπρόσωπος, περιγράφοντας τις συνθήκες.   

Περισσότερες λεπτομέρειες για το θύμα ή τον δράστη δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές.


Πηγή: Associated Press
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Νέο σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ! Για κακούργημα στην Βουλή Παππάς – Βασιλειάδης


Διαβάζουμε στο in.gr για νέο σκάνδαλο μεγατόνων! Η εισαγγελία διαφθοράς με δικογραφία που έστειλε στη Βουλή για το VAR, ζητάει την άρση ασυλίας για Παππά – Βασιλειάδη.

Σύμφωνα με το in.gr

Κακουργηματική απιστία εις βάρος του Δημοσίου και εις βάρος της ΕΠΟ. Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης – συγκρότηση και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση για τους Γραμμένο, Περέιρα, και τα άλλα… παιδιά της Εξυγίανσης μαζί με τον Παππά και τον Βασιλειάδη.

Περνάει ο καιρός. Και δικαιώνει όσους έχουν υπομονή. Διότι ως γνωστόν μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ, ή πολλούς για λίγο. Αποκλείεται όμως να τους κοροϊδεύεις όλους για πάντα. Και αυτό ισχύει και για όσους παραμένουν στο προσκήνιο (ή έτσι νομίζουν), αλλά και για εκείνους που οι μέρες της αφθονίας τους πέρασαν. Εκείνους που μέχρι πριν από έναν χρόνο «έκοβαν και έραβαν» το ένα σκάνδαλο πίσω από το άλλο στις πλατες του ελληνικού λαού και των «κορόιδων» που πληρωνοντας συντηρούν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Θυμάστε τη μήνυση εναντίον ολόκληρης της αληθινής εγκληματικής οργάνωσης του ποδοσφαίρου που κατέθεσε τον Δεκέμβρη ο Σάββας Θεοδωρίδης μετά το «έγκλημα στον Βόλο του μεταφραστή Αχιλλέα;». Τη μήνυση στην Εισαγγελία Διαφθοράς που ξεκινούσε από την 5άδα των διαιτητών εκείνου του αλησμόνητου ματς και έφτανε ως τους Υπουργούς της περασμένης Κυβέρνησης; Ε, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.

Τα στοιχεία ακλόνητα και οι διωξεις ξεκινούν. Ποιο το πρωτο βήμα; Η δικογραφία έφτασε στη Βουλή και η εισαγγελεια διαθφορας ζητά την άρση της ασυλίας του Νίκου Παππά για το υπέρογκο κόστος απόκτησης και λειτουργίας του VΑR με τα γνωστά προβλήματα (χωρίς goal linetechnology, γραμμή οφσάιντ) που αποφάσισαν να χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός. Για αυτή την παράξενη και βιαστική «ανάθεση» που είναι από μόνη της μια από τις πιο «παράξενες» ιστορίες της Εξυγίανσης. Άρση της ασυλίας όμως προκύπτει και για τον Γιώργο Βασιλειάδη που δεν είναι πια ούτε βουλευτής (καθώς δεν βρήκε την ψήφο του στις εκλογές): Άρση ασυλίας όχι για τώρα, αλλά για τότε που έβαζε την υπογραφή του σαν Υφυπουργός Αθλητισμού.

Θυμίζουμε πως με ενέργειες του Νίκου Παππά (τότε υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής), όλο το κόστος για το VAR εντάχθηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, μετά από συμφωνία με το υπουργείο οικονομικών. Βεβαίως το κόστος του VAR σε όλα τα πρωταθλήματα αναλαμβάνεται από τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες , τις λιγκες ή τις ομαδες. Αλλά μην αφήνετε τέτοιες μικρές λεπτομέρειες να χαλάνε μια τόσο ωραία ιστορία. Στην Ελλάδα ο «χρυσος» λογαριασμός ανελήφθη από το ελληνικό κράτος και μάλιστα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Εις υγείαν των κορόιδων.

Σε τι ακριβώς επενδύθηκε ποσό 14 εκ. ευρώ; Γιατί οι κύριοι Παππάς και Βασιλειάδης δεν κήρυξαν άγονο το διαγωνισμό όταν φάνηκε ότι τελικώς μόνο μία εταιρία θα έκανε πρόταση και έδωσαν ελαφρά τη καρδία 14 εκ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία; Γιατί ας πούμε στη Γερμανία σε πρωτάθλημα 18 ομάδων κόστισε το –κανονικό και ολοκληρωμένο- VAR περί τα 5 εκ. ευρώ, σχεδόν το 1/3 των χρημάτων; Είναι ερωτήσεις που προφανώς θα πρέπει να γίνουν και στη Βουλή αλλά και στις δικαστικές αίθουσες. Γιατί ο κύριος Παππάς ως… καθαρός ουρανός δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει για την άρση της ασυλίας του για αυτή την υπόθεση. Θα κρυφτεί ο άλλοτε Νο 2 της Κυβέρνησης πίσω από το αξίωμα του, για να μην μάθει την αλήθεια ο ελληνικός λαός; Αποκλείεται! Ή μήπως όχι;

Συγκατηγορούμενοι του Παππά για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης είναι ο Βαγγέλης Γραμμενος, ο Μέλο Περειρα (συνεργαζόταν με την MEDIA LUSO, θυγατρική εταιρεία της MEDIA PRO που πήρε το VAR και ενέκρινε την ελληνική εκδοχή VAR) και φυσικά η ΚΕΔ, με Κουκουλάκη, Χολέβα (ναι, τον πρώην νομικό σύμβουλο του Βασιλειαδη που γνωρίζονται από παλιά), Λίντμπεργκ, Μαριν. Επίσης και ο «τοποτηρητής» Φούσεκ. Εννοείται φυσικά ότι κατηγορούμενοι θα είναι και οι διαιτητες και varistes του Βόλου (Φωτιάς, Ευαγγελου, Σάββας, Φίλου, Φωτόπουλος,), όπως και οι Ζαχαριάδης, Διαμαντόπουλος.

Η δικογραφία πήγε Βουλή για να ψηφίσουν για την άρση της ασυλίας του Νίκου Παππά ώστε να απαγγελθούν διώξεις σε όλους τους κατηγορούμενους, για: Κακουργηματική απιστία εις βάρος του Δημοσίου και εις βάρος της ΕΠΟ.

Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης – συγκρότηση και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.
Κακουργηματική αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιέχεται σε στοίχημα.

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μια υπόθεση όπου 14 εκατ. ευρώ κρατικού χρήματος δόθηκαν κάτω από απροσδιόριστες συνθήκες για ένα προϊόν (VAR) που το πληρώσαμε τρεις φορές πάνω από τους άλλους, αν και στα μέρη μας ήρθε… μισό και χρησιμοποιείται για να γίνονται σκάνδαλα και στο χορτάρι!



Έρχεται Ελλάδα η Microsoft με τις ευχές Κυριάκου Μητσοτάκη ετοιμάζει κέντρο Έρευνας ρομποτικών διαδικασιών



Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους ελληνικών startups έβγαλε "λαβράκι'.

Η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι αγορές στην ελληνική κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό δυναμώνει καθημερινά, κάνοντας την Ελλάδα πόλο έλξης επιχειρηματικών σχεδίων.

Η αποκάλυψη του εκπροσώπου της Microsoft , Τσαρλς Λαμανά, ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός προτίθεται να δημιουργήσει στην Ελλάδα το πρώτο κέντρο ανάπτυξης αυτοματοποιημένων ρομποτικών διαδικασιών (RPA), ενισχύοντας, έτσι, περαιτέρω τον αντίκτυπο της εξαγοράς της ελληνικής Softomotive στην τοπική οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «η Ελλάδα διαθέτει πολιτική σταθερότητα, ταλαντούχους ανθρώπους, το κατάλληλο ανθρώπινο κεφάλαιο, καθώς και μία κυβέρνηση, που θεωρώ ότι αντιλαμβάνεται τι πρέπει να κάνει, για να στηρίξει τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, που αναπτύσσονται ταχύτατα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η καλύτερη εμπειρία από τη χώρα μας, που μπορείτε να διαδώσετε, είναι ακριβώς η εμπειρία, για την οποία μας μιλήσατε, η οποία, μάλιστα, αποτελεί και ένα πάρα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα. Ελπίζουμε ότι θα δούμε και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτύσσονται και να προσελκύουν το ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Ο στόχος είναι πάντα να δημιουργούμε όσο το δυνατόν περισσότερες νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να φροντίζουμε ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να μας κάνουν υπερήφανους, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους στον διεθνή τεχνολογικό τομέα».


Και άλλο άθλιο fake news διακινούν ακροαριστεροί και ΣΥΡΙΖΑ! : Δεν κλείνει το Κέντρο Μαστού στο «Έλενα»




Δεν σταματά η λειτουργία του Κέντρου Μαστού στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, διαψεύδοντας άθλιους που διακινούν fake news νομίζοντας ότι θα πλήξουν την κυβέρνηση.

Την συνέχιση της κανονικής του λειτουργίας, κατόπιν εντολής του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και σχετικής απόφασης του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτη Στάθη, έκανε γνωστή το υπουργείο μέσω twitter χθες το βράδυ.

Το Κέντρο Μαστού στο νοσοκομείο “Έλενα Βενιζέλου” συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, έπειτα από εντολή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και σχετική απόφαση του Διοικητή της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτη Στάθη.


Η πληροφορίες λένε ότι η διοικήτρια του νοσοκομείου (διορίστηκε το 2018 και η θητεία της λήγει το 2021) και η διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας του γυναικολογικού νοσηλευτικού ιδρύματος έλαβαν την απόφαση αυθαίρετα και χωρίς να ειδοποιήσουν το υπουργείο, να συγχωνευθεί η Μονάδα Μαστού με τη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου.

Φυσικά και δεν η ενέργεια τους αυτή ήταν παράνομη αφού δεν είχε ενημερωθεί η 1η Υπε και το υπουργείο Υγείας. Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, ο κ. Κικίλιας έδωσε εντολή να ανακληθεί.

Η συγκεκριμένη Μονάδα εξυπηρετεί έως 20.000 γυναίκες κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «ισχνές μειοψηφίες» που «διακινούν fake news και παίζουν με την αγωνία παιδιών και γονέων» με αφορμή τη διακοπή της κανονικής λειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής κλινικής στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

«Κλείσατε, λένε, την Καρδιοχειρουργική Κλινική στο Παίδων… Που είναι το μόνο Covid Νοσοκομείο για παιδιά στη Νότια Ελλάδα! Θέλουν να αφήσουμε ξεκρέμαστη όλη τη Ν. Ελλάδα, ενώ δωρεάν πηγαίνουν όλα στο Ωνάσειο και χειρουργούνται αν χρειάζεται», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή.

Κάποιοι δεν ντρέπονται να διακινούν fake news για το στο Παίδων & να παίζουν με την αγωνία παιδιών και γονιών.
Είναι ΜΕΘ ανηλίκων & όλα τα παιδιά -ανασφάλιστα & ασφαλισμένα- πηγαίνουν δωρεάν & χειρουργούνται στο Ωνάσειο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα παιδιά που χρήζουν καρδιοχειρουργικής επέμβασης εξυπηρετούνται από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αγία Σοφία» έχει οριστεί ώστε μα υποδέχεται όλα τα περιστατικά Covid-19 που αφορούν σε ανήλικους. Αν σταματούσε η λειτουργία της ως ΜΕΘ-Covid προκειμένου να εξυπηρετεί τακτικά χειρουργεία, αυτό θα είχε ως συνέπεια να μην υπάρχει στη Νότια Ελλάδα ΜΕΘ Παίδων για επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.


Τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εργαζόμενους


Τηλεδιάσκεψη με εργαζόμενους διάφορων κλάδων, με αντικείμενο τη νέα πραγματικότητα που προκάλεσε η πανδημία στους χώρους της οικονομίας και της απασχόλησης, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει, από προσωπικά βιώματα που αφηγήθηκαν οι εργαζόμενοι, τη θετική επίδραση που είχαν οι αλλεπάλληλες δέσμες μέτρων που υλοποίησε η κυβέρνηση για την προστασία της απασχόλησης.

Τόνισε ότι πάγιος και κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη θέσεων εργασίας, η διατήρηση των εισοδημάτων, η στήριξη των ανέργων αλλά και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας, στο πλαίσιο της στρατηγικής που προτάσσει την επιδότηση της εργασίας από την παροχή βοηθημάτων ανεργίας.

«Από την πρώτη στιγμή, το πρώτο μου μέλημα ήταν πώς θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, πώς θα μειώσουμε -στο μέτρο του δυνατού- τις απολύσεις, πώς θα στηρίξουμε το εισόδημα των εργαζόμενων οι οποίοι δεν είχαν αντικείμενο εργασίας, πώς θα στηρίξουμε τους ανέργους. Πώς θα δώσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το χρονικό διάστημα αυτό το οποίο μπορεί να έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε τις δεξιότητες του στελεχιακού μας δυναμικού, του εργατικού μας δυναμικού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός προσέθεσε ότι υπάρχει περιθώριο περιορισμού των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας φέτος, αλλά και θεμελίωσης των προϋποθέσεων για δυναμική ανάκαμψη το επόμενο έτος. «Πιστεύω ειλικρινά ότι έχουμε κάθε δυνατότητα, με τις παρεμβάσεις μας, να μετριάσουμε την επίπτωση της ύφεσης -αυτό προσπαθούμε να κάνουμε- και ταυτόχρονα να βάλουμε τις βάσεις για μία δυναμική ανάπτυξη το 2021», είπε.

Η συζήτηση στράφηκε επανειλημμένα στην εμπειρία της τηλεργασίας και στη δυνατότητα αξιοποίησης της εξ αποστάσεως απασχόλησης, δίχως αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων, μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εμπειρία όσων έχουν μικρά παιδιά και δούλευαν από το σπίτι, ειδικά τις εργαζόμενες μητέρες, και στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τηλεργασία. Επισημάνθηκε ακόμα ότι -με βάση την εμπειρία των συμμετεχόντων- η εργασία από το σπίτι δεν επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα, ειδικά αφότου αποκτηθεί οικειότητα με τα ψηφιακά εργαλεία.

«Αν πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει μόνιμα μετά τον κορονοϊό είναι ότι θα έχουμε δυνατότητα να δουλεύουμε περισσότερο από άλλους χώρους πλην γραφείου, κυρίως από το σπίτι. Αυτό καθιερώθηκε πια ως μία πρακτική η οποία δοκιμάστηκε στην πράξη, λύνει πολλά προβλήματα, διευκολύνει εργαζόμενους, επιχειρήσεις, κυρίως γυναίκες οι οποίες έχουν μικρότερα παιδιά», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Σημειώθηκε παράλληλα η χρησιμότητα της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, ενώ εξετάσθηκαν οι ανάγκες των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναβεβαιώνει ότι θα υπάρξει παρέμβαση για μείωση της προκαταβολής φόρου.

Στάθηκε ακόμα στην ανάγκη να επικοινωνούνται ξεκάθαρα στην αγορά οι μακροπρόθεσμες φορολογικές πολιτικές της κυβέρνησης, ώστε τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επιχειρήσεις να έχουν την ορατότητα που απαιτείται ώστε να καταρτίσουν τα σχέδιά τους. Αναφερόμενος, ως παράδειγμα, στον χώρο των μετακινήσεων, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει οχήματα χαμηλών εκπομπών και την προοδευτική μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτήν την συζήτηση. Προέρχεστε όλοι από διαφορετικούς χώρους της εργασίας και θα ήθελα πραγματικά να μιλήσω πολύ λιγότερο και να ακούσω τις δικές σας ανησυχίες, τους δικούς σας προβληματισμούς.

Όπως ξέρετε περνάμε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση με επιτυχία και αυτό το πιστωνόμαστε όλοι και αναβαθμίζει και την αξιοπιστία της χώρας μας. Αλλά ταυτόχρονα από την πρώτη στιγμή, το πρώτο μου μέλημα ήταν πώς θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, πώς θα μειώσουμε -στο μέτρο του δυνατού- τις απολύσεις, πώς θα στηρίξουμε το εισόδημα των εργαζόμενων οι οποίοι δεν είχαν αντικείμενο εργασίας, πώς θα στηρίξουμε τους ανέργους. Πώς θα δώσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το χρονικό διάστημα αυτό το οποίο μπορεί να έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε τις δεξιότητες του στελεχιακού μας δυναμικού, του εργατικού μας δυναμικού.

Και βέβαια πώς θα περάσουμε από εδώ που είμαστε σήμερα στην επόμενη φάση. Ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή σημαντικές διατάξεις ως προς τη δυνατότητα που δίνουμε στις επιχειρήσεις να μπορούν να αξιοποιούν με μεγαλύτερη ευελιξία το εργατικό τους δυναμικό, αλλά ταυτόχρονα έρχεται το κράτος και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς από την ενδεχόμενη μείωση του εισοδήματος.

Και βέβαια μας απασχολεί από τώρα ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας για το πώς μπορούμε να επανέλθουμε σε μία γρήγορη τροχιά ανάπτυξης, να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις απασχόλησης, οι οποίες θα δημιουργηθούν πρωτίστως μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις και εκεί βέβαια έρχεται και η Ευρώπη με ένα πολύ μεγάλο πακέτο να στηρίξει για την επόμενη τριετία αυτήν την προσπάθεια.

Αλλά το πρώτο μας μέλημα αυτήν τη στιγμή είναι να απορροφήσουμε τους κραδασμούς. Και να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη η τραυματική περίοδος που έχουμε μπροστά μας, μέχρι να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία.

Για αυτό και ήθελα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση και να ακούσω από τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά τις δικές σας εμπειρίες, πώς βιώσατε εσείς αυτή την κρίση, τι παραπάνω θα θέλατε, τι παραπάνω θα περιμέναμε από το κράτος να κάνει. Νομίζω ότι θα είναι μία χρήσιμη συζήτηση σίγουρα και για μένα, αλλά πιστεύω και για εσάς».

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος η Ελίνα Βασιλοπούλου, εργαζόμενη μητέρα η οποία έλαβε άδεια ειδικού σκοπού και αξιοποιεί την τηλεργασία, η Ρένα Πιερρακάκου, μακροχρόνια άνεργη που έχει λάβει το ανάλογο επίδομα, η Μαρία Ρίζου, ιδιωτική υπάλληλος που είχε τεθεί σε αναστολή εργασίας και ενισχύθηκε με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ο Κωνσταντίνος Μουμούρης, στέλεχος που συνέχισε να εργάζεται εξ αποστάσεως, ο Νεκτάριος Μανάτος, σύμβουλος επιχειρήσεων που έλαβε το βοήθημα για τους επιστήμονες, η Αμάντα Χούσα, αυτοαπασχολούμενη η οποία έλαβε την αποζημίωση ειδικού σκοπού, και ο επιτηδευματίας Νίκος Καραπετσιάνης. Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, και η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη.




Ντομινίκ Κάμινγκς: Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι υπογραφές για την αποπομπή του -Επειδή έσπασε το lockdown



Πάνω από ένα εκατομμύριο έχουν φτάσει οι υπογραφές σε ένα αίτημα που καλεί για την απόλυση του στενού συμβούλου του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς.

Ο Ντομινίκ Κάμινγκς εν μέσω lockdown, ταξίδεψε τον Μάρτιο 400 χλμ από το Λονδίνο στη βόρεια πόλη Ντέραμ με τον τετράχρονο γιο του και τη σύζυγό του, που ήταν άρρωστη, ύποπτη με Covid-19 εκείνη τη στιγμή, για να είναι κοντά σε συγγενείς.

Ο ίδιος αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για αυτό το ταξίδι, και για ένα άλλο που έκανε για να ελέγξει όπως είπε τα μάτια του για την ικανότητα οδήγησής του, αφού αρρώστησε. Η βρετανική αστυνομία είπε ότι ενδέχεται ο σύμβουλος του Τζόνσον να παραβίασε τους κανόνες lockdown.

Το αίτημα συλλογής υπογραφών στον ιστότοπο Change.org, με τίτλο «Ο Ντόμινικ Κάμινγκς πρέπει να απολυθεί» έχει μέχρι στιγμής υπογραφεί από περισσότερα από 1.001.260 άτομα. Ένα ξεχωριστό αίτημα συλλογής υπογραφών στον ιστότοπο, προς υποστήριξη του Κάμινγκς, έχει υπογραφεί από 37.000 άτομα.

Ο Μπόρις Τζόνσον και ανώτεροι υπουργοί της κυβέρνησής του δηλώνουν επανειλημμένα ότι ο Ντομινίκ Κάμινγκς δεν έκανε τίποτα μεμπτό ταξιδεύοντας στο σπίτι του πατέρα του, τη στιγμή που σχεδόν 70 εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες τηρούσαν τις συμβουλές της κυβέρνησης παραμένοντας σπίτια τους.

Αίτημα να απομακρυνθεί ο Ντομινίκ Κάμινγκς και από βουλευτές των Τόρις
Δεκάδες βουλευτές από το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον και από την αντιπολίτευση έχουν ζητήσει την αποπομπή του ανώτερου συμβούλου, λέγοντας ότι οι ενέργειές του και η επακόλουθη δημοσιότητα που πήραν αυτές, υπονομεύουν τις συμβουλές για τη δημόσια υγεία.


Πηγή: iefimerida.gr 


Δωρεά περιπολικών από τον δήμο Καλλιθέας παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη



Τρία ολοκαίνουρια περιπολικά, προσέφερε ο δήμος Καλλιθέας στην Ελληνική Αστυνομία με στόχο της ενίσχυση της αστυνόμευσης και την εμπέδωση ασφάλειας στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης.

Στην εκδήλωση για την παράδοση των οχημάτων που έκανε ο δήμαρχος, Δημήτρης Καρναβός, παραβρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που είναι και δημότης Καλλιθέας.



Όπως, μάλιστα, δήλωσε ο κύριος Χρυσοχοΐδης, «εγώ ως δημότης, ως κάτοικος αυτής της πόλης αισθάνομαι πόσο η προσπάθεια της δημοτικής αρχής βελτιώνει τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας, με τους αθλητικούς χώρους, το πράσινο. Ελπίζω με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο παραλιακό μέτωπο, που αλλάζει την όψη της περιοχής, ότι σύντομα θα έχουμε πρόσβαση σε ένα μεγάλο πάρκο που θα προσφέρει πολλαπλές δράσεις. Αλλά για να υπάρχουν αυτά θα πρέπει να υπάρχει ασφάλεια και εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στου πολίτες. Είμαστε εδώ με σχέδιο, με συνεργασία, με καθημερινή παρουσία και προχωρούμε στην εξιχνίαση εγκληματικών ομάδων που δρουν στην περιοχή».


Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφία



Σκληρή και άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στην ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφιάς, και το σόου του σουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.


Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναλυτικά

"Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών. 

Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.  

Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού  μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα".




Ελληνικά F-16 πέταξαν μαζί με αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω από τα Σκόπια



Σε αποστολή συνοδείας αμερικανικών αεροσκαφών συμμετείχε την Παρασκευή η Πολεμική Αεροπορία.

Συγκεκριμένα, τέσσερα αεροσκάφη F-16/Block 52+ της 337 Μοίρας συμμετείχαν σε αποστολή συνοδείας δύο αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών τύπου Β-1Β, εντός του FIR Σκοπίων και πραγματοποίηση πτήσης άνωθεν της πρωτεύουσας (Σκόπια), όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΑ.

Τα αμερικανικά αεροσκάφη, εκτέλεσαν αποστολή Long Range Strategic Bomber Task Force Mission άνωθεν ευρωπαϊκών χωρών και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αναδεικνύοντας τη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα των συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ, προστίθεται στην 
ανακοίνωση.



Την υπέρπτηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Κέιτ Μπερνς και η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

«Η σημερινή υπέρπτηση αντανακλά τη μόνιμη στήριξή μας προς τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και χειρονομία μέσω της οποίας σας καλωσορίζουμε ως 30ο μέλος του ΝΑΤΟ» δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ.

Η ίδια σημείωσε ότι τους προηγούμενους μήνες η προσοχή εστιάστηκε πρωτίστως στον κοινό αγώνα κατά του ιού Covid-19, όμως, όπως είπε δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε αυτό να επισκιάσει τα ιστορικά επιτεύγματα της χώρας: την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Από την μεριά της η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την δράση αυτή, οι οποίες, όπως είπε, καλωσόρισαν έμπρακτα τη χώρα στη Συμμαχία.


«Οι Σύμμαχοί μας στις ΗΠΑ στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι δύο χώρες μας διατηρούν εξαιρετική συνεργασία και ότι μετά από τη συνεχή υποστήριξη, μάς άνοιξαν το δρόμο προς το ΝΑΤΟ, και μετά την ένταξη στη Συμμαχία παραμένουν ισχυρός και στρατηγικός μας εταίρος» πρόσθεσε η Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

Τα Σκόπια έγιναν το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ στις 27 Μαρτίου 2020.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Tηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τους ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας που προσέλκυσαν επενδύσεις εν μέσω της κρίσης της πανδημίας



Με τους ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας που προσέλκυσαν ξένες επενδύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς επίσης και με τους εκπροσώπους των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που τις εμπιστεύτηκαν, δίνοντας παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, συζήτησε μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιτυχίες – ορόσημο για την εξέλιξη της υψηλής τεχνολογίας στην χώρα μας τις πρόσφατες ανακοινώσεις εξαγορών δυο ελληνικών εταιριών, της Softomotive και της Think Silicon από δύο κορυφαίες παγκόσμιες επιχειρήσεις, την Microsoft και την Applied Material αντίστοιχα. Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν, ανήκουν στο δίκτυο του οργανισμού υποστήριξης επιχειρηματικότητας Endeavor Greece.

Ο εκπρόσωπος της Microsoft, Charles Lamanna, δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κέντρο ανάπτυξης RPA (Robotic Process Automation) στην Ελλάδα. Όντας το πρώτο κέντρο της Microsoft σε επίπεδο Έρευνας και Ανάπτυξης στη χώρα θα ενισχύσει περαιτέρω τον αντίκτυπο της εξαγοράς στην τοπική οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαίνεσε το γεγονός πως δύο όμιλοι παγκόσμιας κλίμακας βρήκαν στην Ελλάδα την τεχνολογία που αναζητούν συστηματικά σε όλο τον κόσμο ενώ απέδωσε τα εύσημα και στην εταιρεία DeepSea που κατάφερε να αντλήσει 3 εκατομμύρια ευρώ από το αγγλικό επενδυτικό σχήμα ETF Partners. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική εταιρία που καταφέρνει να πείσει ένα ισχυρό fund του εξωτερικού να επενδύσει χρήματα στην χώρα μας, εν μέσω της πανδημίας.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Λαμβάνω μέρος σε αυτή τη συζήτηση με μεγάλη χαρά. Όταν διάβασα στις ειδήσεις για αυτές τις επενδύσεις, πραγματικά ενθουσιάστηκα, διότι πιστεύω ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά θετικό μήνυμα: σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα, νεοφυείς επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα από ταλαντούχους ανθρώπους κατάφεραν να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια.

Πρόκειται για μια πραγματικά άριστη εξέλιξη, η οποία, μάλιστα, προέκυψε στη διάρκεια μιας πολύ δύσκολης περιόδου για τη χώρα. Πιστεύω, όμως, ότι επίσης καταδεικνύει το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά περισσότερα πράγματα για να στηρίξουμε το περιβάλλον των νεοφυών μας επιχειρήσεων αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα προσελκύσουν στη χώρα περισσότερα κεφάλαια, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα αναδείξουν περισσότερο το οικοσύστημα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Διότι, πιστεύω, ότι στο οικοσύστημα αυτό της χώρας μας γίνονται πολλά σημαντικά βήματα που δεν είναι πάντα άμεσα ορατά. Στη διάρκεια της κρίσης, υπήρξαν ορισμένες ιστορίες επιτυχίας, αλλά έχω την αίσθηση ότι η τάση αυτή αποκτά πλέον ανοδικά χαρακτηριστικά. Φυσικά, όσα περισσότερα κεφάλαια προσελκύουν αυτές οι επιχειρήσεις τόσο πιο γνωστές γίνονται αυτές οι ιστορίες επιτυχίας και τόσο περισσότερα κίνητρα θα έχουν οι νέοι για να στραφούν περισσότερο στην επιχειρηματικότητα. Φυσικά προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας, παρέχοντας περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις για επενδύσεις σε Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη και ένα πλαίσιο για την καλύτερη φορολογική αντιμετώπιση των δικαιωμάτων προαίρεσης για την αγορά μετοχών (stock options).

Ταυτόχρονα, το μάθημα των βασικών αρχών επιχειρηματικότητας θα εισαχθεί για πρώτη φορά στα σχολεία. Θα έλεγα ότι πραγματικά κάτι αλλάζει στη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην επιχειρηματικότητα. Καθώς, λοιπόν, κι εγώ προέρχομαι από τον χώρο των επιχειρηματικών κεφαλαίων, έχοντας εργαστεί επτά χρόνια στον συγκεκριμένο χώρο και μάλιστα σε μια εποχή που ήταν δύσκολο να εδραιωθεί ένα περιβάλλον αύξησης τέτοιων επενδύσεων, χαίρομαι ιδιαίτερα για όσα συμβαίνουν σε αυτόν το τομέα».

«Σήμα αισιοδοξίας οι επενδύσεις εν μέσω πανδημίας»

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στις εταιρείες που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα και να τις συγχαρώ», ανέφερε στη συνέχεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός. «Είναι πάντα πολύ ευχάριστο να διαπιστώνετε ότι οι έως τώρα προσπάθειές σας μπορούν να σας οδηγήσουν στο επόμενο βήμα, για παράδειγμα, στην εξαγορά από μια μεγάλη εταιρεία ή σε μια σημαντική επένδυση από εταιρεία επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων. Καταβάλατε μεγάλες προσπάθειες και εργαστήκατε σκληρά σε πολύ δύσκολες εποχές. Το γεγονός ότι οι συναλλαγές αυτές έλαβαν χώρα κατά τους τελευταίους μήνες, στέλνει ένα σήμα ακόμη μεγαλύτερης αισιοδοξίας», πρόσθεσε.

«Ο στόχος είναι πάντα η δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας»

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμά του και προς τους εκπροσώπους των μεγάλων εταιρειών τεχνολογία που ήταν παρόντες στην τηλεδιάσκεψη: «Απευθυνόμενος όμως και στους εκπροσώπους των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, τους απευθύνω έκκληση να διαδώσουν το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που πρέπει να βρίσκεται στο πεδίο ενδιαφέροντος των εταιρειών του κλάδου τους. Διαθέτει πολιτική σταθερότητα, ταλαντούχους ανθρώπους, το κατάλληλο ανθρώπινο κεφάλαιο, καθώς και μια κυβέρνηση που θεωρώ ότι αντιλαμβάνεται τι πρέπει να κάνει για να στηρίξει τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσονται ταχύτατα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η καλύτερη εμπειρία από τη χώρα μας που μπορείτε να διαδώσετε είναι ακριβώς η εμπειρία για την οποία μας μιλήσατε σήμερα, η οποία, μάλιστα, αποτελεί και ένα πάρα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα. Ελπίζουμε ότι θα δούμε και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτύσσονται και να προσελκύουν το ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Ο στόχος είναι πάντα να δημιουργούμε όσο το δυνατόν περισσότερες νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να φροντίζουμε ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να μας κάνουν υπερήφανους, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους στον διεθνή τεχνολογικό τομέα».

Στην τηλεδιάσκεψη από πλευράς κυβέρνησης έλαβαν μέρος ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το πλαίσιο Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Από πλευράς των εταιρειών συμμετείχαν ο κ. Μάριος Σταυρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Softomotive – εταιρεία λογισμικού που ειδικεύεται στη Ρομποτική Αυτοματοποίηση Διεργασιών (ΡΑΔ), ο κ. Αργύρης Κανίνης, Πρόεδρος και συνιδρυτής της Softomotive, ο κ. Γιώργος Σιδηρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Think Silicon – εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των ημιαγωγών, ο κ. Gary Dickerson, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Applied Materials, από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας υλικών στον κόσμο, ο κ. Κώστας Μάλλιος, Εταιρικός αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Applied Materials, ο κ. Roberto Coustas, Διευθύνων Σύμβουλος της DeepSea – startup εταιρεία λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, Συνιδρυτής και Διευθυντής Τεχνολογίας της DeepSea, ο κ. Rob Genieser, Διευθύνων εταίρος της ETF Partners – αγγλικός επενδυτικός οργανισμός, ο κ. Charles Lamanna, Εταιρικός αντιπρόεδρος του Low code application platform της Microsoft, κολοσσός της παγκόσμιας αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών και ο κ. Παναγιώτης Καραμπίνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Endeavor Greece, o οποίος συντόνισε τη συζήτηση.




Βγάζουν από διαμερίσματα, δομές και ξενοδοχεία 11.237 πρόσφυγες και μετανάστες



Την έναρξη από 1η Ιουνίου επιχείρηση αποχώρησης από διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA», από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, από τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και από τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia» συνολικά 11.237 μεταναστών και προσφύγων ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Παράλληλα το υπουργείο ανακοίνωσε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου οι προπληρωμένες κάρτες που δίδονται στους αιτούντες άσυλο, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων και όχι για ανάληψη μετρητών.

Ανάμεσα στα 11.237 άτομα που αποχωρούν από δομές βρίσκονται και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αλλά και μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, «με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζονται χιλιάδες θέσεις διαμονής σε υφιστάμενους χώρους της ηπειρωτικής Ελλάδας για αιτούντες άσυλο, ώστε να καταστεί εφικτή η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών».

Τη διαδικασία θα εποπτεύει η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ ως αρμόδια αρχή για να «τρέξει» το πρόγραμμα έχει οριστεί η Διεύθυνση Προστασίας Αιτούντων Άσυλο.

Συνολικά, από τη Δευτέρα αναμένεται ότι θα αποχωρήσουν:

- από τα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA» 4.000 άτομα,
- 1.200 αυτόνομα διαμένοντες
- από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας, καθώς και από θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia» επιπλέον 6.037 άτομα.

Προκειμένου οι πρόσφυγες και μετανάστες να προχωρήσουν στο επόμενο να ενταχθούν στην κοινωνία ομαλά υπάρχει:

α) Συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για το σχεδιασμό νέων ή την προσαρμογή υπαρχόντων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των δικαιούχων διεθνή προστασία σε αυτά
β) Συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ για την πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα,
γ) πρόσβαση όλων των αιτούντων διεθνή προστασία σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων θα λαμβάνουν εφεξής το οικονομικό τους βοήθημα (ESTIA II cash assistance),
δ) προσαρμογή του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και εξέταση βραχυπρόθεσμων λύσεων, όπως εφάπαξ χρηματικό βοήθημα πριν την υπογραφή συμβολαίου ενοικίασης στέγης από τον ωφελούμενο (με σκοπό τη δυνατότητα πληρωμής της προκαταβολής του ενοικίου και την κάλυψη βασικών αναγκών του νοικοκυριού) και επικέντρωση σε ομάδες πληθυσμού των αναγνωρισμένων προσφύγων που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ευαλωτότητες, όπως ηλικιωμένοι χωρίς υποστηρικτικό δίκτυο, άτομα με αναπηρίες, ψυχικά ασθενείς.


Πηγή : protothema.gr


Με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ οι Γεωργιανοί μαφιόζοι είχαν κάνει τις φυλακές ξενοδοχείο



Ένας από τους Γεωργιανούς κακοποιούς κατέθεσε ότι την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι κρατούμενοι είχαν συναντηθεί και συμφωνήσει με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης να μεταφέρουν και να εγκαταστήσουν τις συσκευές υπό τη μορφή δωρεάς προς τη φυλακή.


Διαβάζουμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη

Πλούσιο παρασκήνιο συνοδεύει την έρευνα της αστυνομίας στην υποπτέρυγα Γ1 των φυλακών Νιγρίτας, όπου βρέθηκαν πολυτελείς τηλεοράσεις, ψυγειοκαταψύκτες, μπάρμπεκιου και άλλα είδη πολυτελείας. Η έφοδος έγινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής από αστυνομικούς –κυρίως– της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται σε ευρύτερη έρευνα που διεξάγει το τελευταίο διάστημα η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Της εφόδου της ΕΛ.ΑΣ. στη φυλακή προηγήθηκαν δύο περιστατικά που επιτάχυναν τις εξελίξεις. Το πρώτο ήταν ένα παράνομο επισκεπτήριο σε Ελληνα κρατούμενο από τη σύζυγό του το πρωί της 10ης Μαΐου και ενώ ίσχυε απαγόρευση επισκέψεων λόγω κορωνοϊού. Το δεύτερο ήταν η αιματηρή συμπλοκή μεταξύ εγκλείστων το απόγευμα της 18ης Μαΐου με πρωταγωνιστή έναν σκληρό Αλβανό κακοποιό και αποτέλεσμα 9 κρατούμενοι να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.


Η έφοδος των αστυνομικών (συνολικά 83 άτομα) στη φυλακή έγινε στις 11.30 τη νύχτα της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε επτά ώρες αργότερα. Ελέγχθηκαν 19 κελιά της Γ΄ πτέρυγας, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, μαχαίρια, μικροποσότητες ναρκωτικών και σχηματίστηκαν δικογραφίες εις βάρος 30 κρατουμένων, 13 Ελλήνων και 17 αλλοδαπών.

Εκείνο που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι σε αρκετά κελιά και κοινόχρηστους χώρους της υποπτέρυγας βρέθηκαν επιδαπέδια κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας, ένα μπάρμπεκιου με κάρβουνα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι κρατούμενοι είχαν ανακατασκευάσει τις τουαλέτες των κελιών τους χρησιμοποιώντας ψηφιδωτό αντί για πλακάκια.


Σύμφωνα με επίσημες πηγές ενημέρωσης σε ορισμένα από τα VIP κελιά εξέτιαν ποινές φυλάκισης μέλη της γεωργιανής μαφίας που φέρουν τον τίτλο τιμής «Vor V Zakone» ή «κλέφτες εντός νόμου». Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ο διευθυντής, ο αρχιφύλακας και ο υπαρχιφύλακας των φυλακών απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ πέντε ρωσόφωνοι κρατούμενοι μετάγονται σήμερα με απόφαση της γενικής γραμματέως Σοφίας Νικολάου από τη Νιγρίτα στις φυλακές Δομοκού, Μαλανδρίνου κ.α.

Το χρονικό

Ως προς το χρονικό των γεγονότων, στις 10.25 το πρωί της 10ης Μαΐου η σύζυγος ενός Ελληνα κρατούμενου, κατόπιν επικοινωνίας της με την αρχιφύλακα κατάφερε παρά την απαγόρευση επισκεπτηρίων – να μπει στις φυλακές Νιγρίτας και να επισκεφθεί τον άνδρα της. Σε καρότσι σούπερ μάρκετ που καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας να σπρώχνει ο υπαρχιφύλακας της φυλακής, η γυναίκα μετέφερε έναν εκτυπωτή, μία συσκευή για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αντισηπτικά, φαγητά, αναψυκτικά Red Bull και ένα ταψί με γαλακτομπούρεκο. Οταν αργότερα η υπόθεση πήρε δημοσιότητα, ο αρχιφύλακας φέρεται να είπε σε άτομα του περιβάλλοντός του ότι πείστηκε να αφήσει τη γυναίκα να μπει στη φυλακή όταν εκείνη του είπε ότι ο γάμος της ήταν σε κίνδυνο. Ο διευθυντής της φυλακής, που οι πληροφορίες λένε ότι ήταν σε «κόντρα» με τον αρχιφύλακα, ενημερώθηκε εγκαίρως για το επισκεπτήριο. Φέρεται, ωστόσο, ότι δεν επενέβη άμεσα και άφησε τα γεγονότα να εξελιχθούν, προκειμένου να εκθέσει τον αρχιφύλακα. Το βίντεο εξάλλου στο οποίο έχει καταγραφεί η είσοδος της γυναίκας στη φυλακή, εστάλη την επόμενη ημέρα στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.


Οκτώ ημέρες αργότερα, το πρωί της 18ης Μαΐου, ο αρχιφύλακας που ενεπλάκη στο παράνομο επισκεπτήριο απομακρύνθηκε από τη θέση του, το ίδιο όμως και ο διευθυντής της φυλακής. Στο έγγραφο που φέρει την υπογραφή της, η κ. Σοφία Νικολάου αποδίδει την απόφασή της στην «κατεπείγουσα ανάγκη διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του καταστήματος κράτησης Νιγρίτας και της ασφάλειας των κρατουμένων και του προσωπικού αυτού». Αλλες πηγές ενημέρωσης, πάντως, αναφέρουν ότι η απόφαση για αντικατάστασή τους ήταν προειλημμένη. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ξέσπασε συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων. Εννέα άτομα τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Οπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα που τέθηκαν υπόψη της «Κ», ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς και το ΣΔΟΕ «προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος και προς όλες τις κατευθύνσεις η εν λόγω υπόθεση και να εντοπιστούν τυχόν υπαίτιοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι».


Οι «υψηλόβαθμοι» της γεωργιανής μαφίας

Ψηλά στην ιεραρχία της γεωργιανής μαφίας τοποθετούν οι διωκτικές και δικαστικές αρχές διεθνώς δύο από τους κρατουμένους των φυλακών Νιγρίτας, στα κελιά των οποίων βρέθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ακριβές τηλεοράσεις, εντοιχισμένα τζάκια, ανακαινισμένες τουαλέτες με ψηφιδωτά, ψυγειοκαταψύκτες και άλλα είδη πολυτελείας.

Πρόκειται για τους Νοντάρ Σουκακίτζε, 31 ετών, και Νταβίτ Μασανασβίλι, 44 ετών, που φέρουν τον τίτλο τιμής της γεωργιανής μαφίας «Vor V Zakone» (κλέφτες εντός νόμου) και ανήκουν στο στενό περιβάλλον του επίσης εγκλείστου, στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, Λάσα Σουσανασβίλι, 59 ετών.

Ο τελευταίος βρίσκεται σταθερά την τελευταία δεκαετία στο επίκεντρο ερευνών κυρίως της ισπανικής και της γαλλικής αστυνομίας ως ο αρχηγός των «Vor» διεθνώς, κατηγορία που ο ίδιος αρνείται.

Ο Νοντάρ Σουκακίτζε ή «Σούκα» συνελήφθη τον Απρίλιο του 2018 στο πλαίσιο διασυνοριακής έρευνας με κωδική ονομασία «Καύκασος - Νορμανδία» και τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γεωργίας και της Ελλάδας. Η έρευνα είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες νωρίτερα, όταν Γάλλοι αστυνομικοί που διερευνούσαν διαρρήξεις στην πόλη Καέν της βορειοδυτικής Γαλλίας εντόπισαν επικοινωνίες ενός από τους υπόπτους με τηλέφωνο στη Θεσσαλονίκη και ενημέρωσαν τους Ελληνες συναδέλφους τους.

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ταυτοποίησε τον κάτοχο του κινητού και για διάστημα περίπου ενός έτους κατέγραφε τις κινήσεις και τις επαφές του. Οπως αποδείχθηκε, επρόκειτο για τον Νοντάρ Σουκακίτζε, επιχειρησιακό διοικητή –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– των «Vor» στη Θεσσαλονίκη και τον έναν από τους δύο άμεσους συνεργούς του Λάσα Σουσανασβίλι. Σύμφωνα με τους Γάλλους εισαγγελείς, τα τηλεφωνήματα του Νοντάρ ήταν προς τον αδελφό του στην Καέν, υπεύθυνο για το ταμείο των «Vor» στη Νορμανδία. Ο «Σούκα» καθώς και ο Λάσα Σουσανασβίλι συνελήφθησαν σε παράλληλες επιχειρήσεις στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και στην Αθήνα δυνάμει του γαλλικού εντάλματος σύλληψης και έκτοτε βρίσκονται στη φυλακή.

Επειτα από πολύμηνο δικαστικό αγώνα, που απασχόλησε τα ΜΜΕ στην Ελλάδα κυρίως λόγω της παρουσίας της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης, κατάφεραν ουσιαστικά να μπλοκάρουν την έκδοσή τους στη Γαλλία και να δικαστούν στην Ελλάδα για τη μία από τις τρεις κατηγορίες που τους είχαν αποδώσει οι Γάλλοι εισαγγελείς: αυτή της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης.

Τον Μάρτιο, εν μέσω πανδημίας, το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινές κάθειρξης 10 ετών στον Λάσα Σουσανασβίλι και 8 ετών στον Νοντάρ Σουκακίτζε.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 ο «Σούκα» είχε πάρει μέρος σε πανευρωπαϊκή συνάντηση των «Vor» στη Θεσσαλονίκη. Είχε γίνει σε αίθουσα δεξιώσεων στα περίχωρα της πόλης και βρισκόταν υπό επιτήρηση από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης.

Σχετική αναφορά υπήρχε σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας crimerussia.com τον Σεπτέμβριο του 2017.


Ο Νταβίτ Μασανασβίλι θεωρείται και αυτός αρχηγικό μέλος των «Vor V Zakone». Στις ελληνικές διωκτικές αρχές έγινε γνωστός το 2012. Σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης των ισπανικών αρχών, Ελληνες αστυνομικοί είχαν κάνει έφοδο σε δωμάτιο στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» και είχαν συλλάβει τον καταζητούμενο Λάσα Σουσανασβίλι. Μαζί του σε ρόλο σωματοφύλακα ήταν ο Μασανασβίλι, ο οποίος κατηγορήθηκε για υπόθαλψη εγκληματία, κατηγορία για την οποία αργότερα αθωώθηκε. Τον Δεκέμβριο του 2013, ωστόσο, και ενώ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είχε χριστεί «Vor», συνελήφθη μαζί με τρία ακόμα άτομα στο Ωραιόκαστρο και στους Αμπελοκήπους της Θεσσαλονίκης για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και οπλοκατοχή. Στην κατοχή τους είχαν βρεθεί βαρύς οπλισμός και πλαστά έγγραφα, ενώ τα στελέχη της υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης εκτιμούσαν ότι ο Μασανασβίλι είχε χριστεί αρχηγός των «Vor» στη Θεσσαλονίκη μετά τη σύλληψη του Λάσα Σουσανασβίλι στον «Αστέρα». Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών, την οποία εκτίει στις φυλακές Νιγρίτας.

Εις βάρος του, πάντως, εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης των γαλλικών αρχών για ανθρωποκτονία. Ο 44χρονος κατηγορείται ότι συμμετείχε στη δολοφονία του Βλάντιμιρ Τζανάσια, μέλους αντίπαλης ομάδας, τον Μάρτιο του 2018 στη Μασσαλία. Με απόφαση του Αρείου Πάγου, το ένταλμα θα εκτελεστεί μόλις ο Μασανασβίλι εκτίσει την ποινή του στην Ελλάδα. Για την ίδια υπόθεση, σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο αδελφός του Λάσα Σουσανασβίλι, Κάχαμπερ.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που είχαν την ευθύνη της έρευνας, τρεις ακόμα ρωσόφωνοι κρατούμενοι των φυλακών Νιγρίτας απολάμβαναν υπηρεσίες VIP στη φυλακή. Ο ένας από αυτούς, μάλιστα, φέρεται να ανήκει στην ομάδα των «Vor», καθώς συνελήφθη το 2018 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Καύκασος - Νορμανδία». Οπως και ο «Σούκα», εκτίει ποινή κάθειρξης 8 ετών. Οι άλλοι δύο εκτίουν βαρύτερες ποινές για ένοπλες ληστείες, ναρκωτικά κ.ά.

Είχαν εγκριθεί από το συμβούλιο

Mε τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου της φυλακής είχαν μπει στο κατάστημα κράτησης της Νιγρίτας τα ψυγεία, τα κλιματιστικά, οι τηλεοράσεις και η υπόλοιπη οικοσκευή, που βρέθηκε στην πρόσφατη έρευνα της αστυνομίας, στο πλαίσιο της εφόδου το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής έχουν μάλιστα ζητήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων, προκειμένου να καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα ως προς την αιτιολόγηση της μεταφοράς των εν λόγω αντικειμένων.

Το ίδιο, πάντως, επισημαίνουν μέσω των συνηγόρων τους οι φυλακισμένοι υπήκοοι Γεωργίας, στα κελιά των οποίων υπήρχαν εγκατεστημένες αρκετές από τις τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικές συσκευές. Η συνήγορος του 44χρονου Νταβίτ Μασανασβίλι, Βασιλική Καμηλάρη, μιλώντας χθες στην «Κ» μετέφερε τη θέση του εντολέα της ότι «η μεταφορά στην πτέρυγα των ηλεκτρικών συσκευών εγκρίθηκε από το συμβούλιο της φυλακής». Υποστήριξε ακόμη ότι την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι κρατούμενοι είχαν συναντηθεί και συμφωνήσει με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης να μεταφέρουν και να εγκαταστήσουν τις συσκευές υπό τη μορφή δωρεάς προς τη φυλακή.

Η ίδια τακτική έχει ακολουθηθεί σε παρόμοιες περιπτώσεις VIP κελιών που έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν στις φυλακές Διαβατών, Αυλώνα κ.ά. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση κελιού - σουίτα που είχε κατασκευαστεί στις φυλακές Αυλώνα για «υψηλούς» κρατούμενους, η ύπαρξη του οποίου είχε έρθει στο φως τον Σεπτέμβριο του 2016 («Εφημερίδα των Συντακτών»). Σύμφωνα με την κ. Καμηλάρη, αρκετές από τις συσκευές δεν βρέθηκαν στα κελιά αλλά σε κοινόχρηστους χώρους και ήταν προσβάσιμες απ’ όλους τους κρατουμένους της πτέρυγας, ενώ τα πλακάκια στους τοίχους αντικαταστάθηκαν καθώς υπήρχε πρόβλημα υγρασίας. Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν, τέλος, ότι υπέστησαν εγκαύματα από τα χημικά που χρησιμοποίησαν κατά την επιχείρηση οι αστυνομικοί.


Νέες δολοφονικές επιθέσεις κατά αστυνομικών από αντιεξουσιαστές στα Εξάρχεια



Οι γνωστοί σύντροφοι κακοποιοί των Εξαρχείων ξαναχτύπησαν με δολοφονικές επιθέσεις κατά αστυνομικών.

Εκατοντάδες κακοποιοί βγήκαν από την πλατεία Εξαρχείων και επιτέθηκαν με μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Η αστυνομία απέκρουσε την επίθεση με χρήση χημικών και βομβίδων κρότου–λάμψης ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία προσαγωγή ή σύλληψη.


Για ανθρωποκτονία εξ' αμελείας κατηγορείται ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ



Προκλητικό κατηγορητήριο με ποινές κάθειρξης μόλις 23 χρόνια.

Για ανθρωποκτονία από αμέλεια διώκεται ο πρώην αστυνομικός που συνελήφθη την Παρασκευή κατηγορούμενος για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας της κομητείας Χένεπιν.


Ο Ντέρεκ Τσόβιν, ο οποίος βιντεοσκοπήθηκε να γονατίζει στον λαιμό του 46χρονου Φλόιντ και να τον ακινητοποιεί ενώ εκείνος διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να ανασάνει, κατηγορείται "για φόνο 3ου βαθμού και ανθρωποκτονία εξ αμελείας", ανέφερε ο εισαγγελέας Μάικ Φρίμαν.

Λίγο νωρίτερα, οι αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη του Τσόβιν, ο οποίος έχει ήδη απολυθεί από την αστυνομία.




Μαφιόζικη επίθεση στην Βούλα



Μαφιόζικη εκτέλεση επιχειρηματία έξω από το σπίτι του στη  Βούλα σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην οδό Δωδεκανήσου, στην Βούλα, ένας Βέλγος επιχειρηματίας δέχθηκε επίθεση με πυροβολισμούς έξω από την πόρτα του σπιτιού του. 

Ο δράστης ή οι δράστες τον εκτέλεσαν με δύο σφαίρες στο κεφάλι.

Οι άγνωστοι, που πιθανότατα είχαν παρακολουθήσει τον στόχο τους,  μόλις είδαν τον 70χρονο να σταθμεύει το όχημά του στην  πιλοτή της πολυκατοικίας και να αποβιβάζεται από το αυτοκίνητο, τον πλησίασαν και με δύο σφαίρες στο κεφάλι  τον εκτέλεσαν.

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή ενώ στο σημείο της δολοφονίας μετέβη και κλιμάκιο του τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.