Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Είναι ντροπή σου ρε Τσίπρα! Απαξιώνει το παράδειγμα της Ελλάδας: Στην Αλβανία έχουν λιγότερους νεκρούς



Εκτός από ανθέλληνες είναι και προκλητική, ισοπεδώνοντας τα πάντα, και γιαυτό κατρακυλάνε στις δημοσκοπήσεις γιατί οι πολίτες τους δείχνουν πόσο απαξιωμένοι είναι σε ότι λένε και κάνουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς ίχνος ηθικής όπως πάντα, άρχισε την αντιπολίτευση στον κορονοϊό, και εμφανίστηκε στο Kontra απαξιώνοντας την επιτυχία της Ελλάδας που κατάφερε να προστατεύσει τους πολίτες από την πανδημία.

Είπε αυτός που ευτυχώς για τους Έλληνες δεν είναι ακόμα πρωθυπουργός, στην ερώτηση ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξυμνούν την ελληνική αντίδραση στην πανδημία της Covid-19 όλα τα διεθνή ΜΜΕ "στην Αλβανία του Ράμα έχουν λιγότερους νεκρούς". Αυτό βρήκε να παρατηρήσει αυτό το ότι χειρότερο έχει περάσει από την πολιτική ζωή της χώρας εδώ και πολλά χρόνια. Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστώνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη το γεγονός ότι πήρε εγκαίρως μέτρα –τα πήραμε λίγο μετά την Ιταλία και μαζί με τα υπόλοιπα Βαλκάνια, σημείωσε χωρίς ίχνος ντροπής και ηθικής. Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τόση σημασία που ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε στις 2 Απριλίου για να μιλήσει στη Βουλή για την επιδημία της Covid-19 – τον κατηγόρησε ότι δεν δίνει εξηγήσεις στη Βουλή! Γενικά ήταν μια συνέντευξη, στον Συριζαίο δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη, στην οποία ξεφτιλίστηκε και πάλι ο Τσίπρας όπως γίνεται πάντα δείχνοντας πόσο ανθέλληνας είναι. 

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου στον χωρίς καμία ηθική Αλέξη Τσίπρα για το πώς κρίνει τις αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη για τα μέτρα, αυτός ο ανεύθυνος και προκλητικός ακροαριστερός, προκαλώντας τους Έλληνες πολίτες είπε: «Δεν είναι μια απόφαση την οποία την παίρνεις μόνος σου στην προκειμένη περίπτωση διότι αυτό συμβαίνει μόνο στη χώρα σου. Ήταν μια απόφαση την οποία εκλήθησαν να πάρουν σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο με διαφορά ολίγων ημερών. Η απόφαση για να κλείσουν τα σχολεία στην Ελλάδα πάρθηκε αφότου είχε παρθεί η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία, ή να μπει σε οριστικό λουκέτο η γειτονική Ιταλία. Και σχεδόν ταυτόχρονα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στις υπόλοιπες χώρες της γειτονιάς μας, πλην της Τουρκίας που καθυστέρησε περισσότερο και πλην της Μεγάλης Βρετανίας και της Σουηδίας. Η Σουηδία έχει υιοθετήσει ένα διαφορετικό μοντέλο. Η Μεγάλη Βρετανία είχε υιοθετήσει ένα διαφορετικό μοντέλο στην αρχή, στην πορεία αναγκάστηκαν και ευτυχώς να αλλάξουν αντίληψη και να φύγουν από αυτή την απαράδεκτη λογική της ανοσίας αγέλης, μια λογική που την πλήρωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι καλό είναι να μην προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ούτε αρνητικές εντυπώσεις. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό και σταθήκαμε με ευθύνη, με υπευθυνότητα ως αντιπολίτευση, γιατί λάθη και παραλείψεις υπήρξαν. Αλλά δεν τις επισημάναμε με πρόθεση να κάνουμε αντιπολίτευση πάνω στην κρίση την υγειονομική. Αλλά ούτε να πηγαίνει και η κυβέρνηση στο άλλο άκρο και να επιχαίρει ότι τα έκανε και όλα σωστά και είναι και η τελειότερη στον κόσμο…» 

Και το τερμάτισε προκαλώντας περισσότερο ο ανεκδιήγητος Τσίπρας φέροντας ώς παράδειγμα ότι η Αλβανία έχει 25 μόνο θανάτους! …«Διότι εάν είναι (η Ελλάδα) η τελειότερη στον κόσμο, τι να πούνε οι γείτονές μας, γιατί δεν είναι μόνο η Ιταλία γειτονική χώρα. Δηλαδή ο Ράμα που έχει μόνο 25 θανάτους είναι θεός. Ή ο Μπορίσοφ που έχει 35 είναι και αυτός ημίθεος. Δεν είναι έτσι τα πράγματα», είπε επί λέξει ο κ. Τσίπρας χωρία να ντρέπεται γιατί απλά δεν έχει ίχνος ηθικής και αυτό το πληρώνει καθημερινά.


Hart Island: Η ιστορία του νησιού–νεκροταφείου της Νέας Υόρκης αναβιώνει λόγω πανδημίας


Θύματα της πανδημίας στη Νέα Υόρκη, άνθρωποι που πέθαναν μόνοι και δεν διεκδικείται ο νεκρός από τους οικείους του ή οι οικείοι του δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για κανονική ταφή και κηδεία, εδώ και μέρες θάβονται μαζικά στο Hart Island (για πάνω από ενάμιση αιώνα, το νησί ανοικτά του Lond Island, χρησιμεύει ως δημόσιο κοιμητήριο με περισσότερους από 1 εκατομμύριο νεκρούς χωρίς ταφόπλακα).

Τιμώντας αυτή την ανατριχιαστική εξέλιξη, ο John Beckmann, ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου και γραφείου σχεδίασης εσωτερικών χώρων Axis Mundi, προτείνει ένα μνημείο από φώτα, δώδεκα φωτεινές στήλες σε ένα τμήμα μήκους περίπου 230 μέτρων στο νησί – νεκροταφείο.

Στόχος της προτεινόμενης ετήσιας εγκατάστασης με την επωνυμία «Numinous» είναι να δημιουργήσει έναν ιερό χώρο, βαπτισμένο σε φως, για να τιμώνται οι νεκροί στη Hart Island, ανώνυμοι και επώνυμοι.

Με την πρότασή του, ο Beckmann στέκεται αντιμέτωπος με την ιστορία μαζικών τάφων στο Hart Island, από την αρχή αυτής της χρήσης το 1869 ως αντίδραση στην κρίση ενταφιασμών του 1822 έως τα θύματα της πυρκαγιάς το 1911 στο Triangle Shirtwaist Factory στο Γκρίνγουιτς Βίλατζ και έως τα θύματα του AIDS στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Ιστορικά, οι ενήλικες νεκροί τοποθετούνταν σε κιβώτια από πεύκο, τα οποία τα ταξινομούσαν ανάλογα με το μέγεθός τους και στοιβάζονταν σε σωρούς 150 κιβωτίων. Σε κάθε κιβώτιο αναγραφόταν αριθμός, η ηλικία του νεκρού, η εθνικότητά του και το σημείο που βρέθηκε το πτώμα.

Ανταποκρινόμενος στη διογκούμενη ανησυχία για μαζικούς τάφους, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill De Blasio τουίταρε: «Οι εικόνες των συμπολιτών μας στη Νέα Υόρκη να ενταφιάζονται στη Hart Island είναι για όλους μας συγκλονιστικές. Θέλω να εξασφαλίσω ότι όλοι ξέρουν τι βλέπουν και το τι ακριβώς συμβαίνει στo Hart Island. Αυτοί είναι άνθρωποι… είναι γείτονες που χάσαμε. Δεν θα υπάρξουν μαζικοί ενταφιασμοί στη Hart Island. Κάθε ενταφιασμός θα είναι ατομικός και κάθε σώμα θα τυγχάνει αξιοπρεπούς μεταχείρισης».

Για καιρό, η διαχείριση του Hart Island ήταν στη δικαιοδοσία του Department of Correction, και φυλακισμένοι στις φυλακές στη Rikers Island χρησιμοποιούντο για τους δημόσιους ενταφιασμούς. Σύμφωνα με το New Yorker, οι άνθρωποι αυτοί αμείβονταν με λιγότερα από 10 δολάρια την ημέρα. Έχει ζητηθεί από το Department of Correction να παραδώσει το αργότερο τον Ιούλιο τη διαχείριση της Hart Island στο Department of Parks. Παρατηρήθηκε πάντως αξιοσημείωτη αλλαγή τις τελευταίες ημέρες, καθώς δεν χρησιμοποιούνται πλέον φυλακισμένοι για την ταφή των νεκρών.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Η αριστερά ζει απίστευτες στιγμές! Ο Αλαβάνος ζητά περιφορά του Επιταφίου!



Ποιος το περίμενε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητούσε να γίνει η περιφορά του Επιταφίου; Και όμως η αριστερά έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια και ζούμε απίστευτες στιγμές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αλέκου Αλαβάνου:

«Η περιφορά του Επιταφίου είναι μια βαθιά παράδοση του λαού μας. Οι πηγές της βρίσκονται χιλιετίες πίσω, πριν τον Χριστιανισμό, στις μυσταγωγίες και τα πανηγύρια για τον Διόνυσο, στις τελετές για τον Άδωνι.

Γιατί τη στερούμε τόσο απόλυτα φέτος από την κοινωνία, όταν, στις σημερινές συνθήκες, σε κάθε οικογένεια επικρέμαται ο φόβος του πένθους, υπάρχει η μοναξιά, αλλά και υπερίπταται η ελπίδα του λυτρωμού;

Γιατί να μην τελεστεί η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους των πόλεων, με έναν ιερέα μόνο, έναν ψάλτη, έναν νεωκόρο που θα κρατάει μια ανθοδέσμη με βιολέτες, ώστε να διατηρηθεί πλήρως η κοινωνική απόσταση;

Και να μπορούν μικροί και μεγάλοι από τα μπαλκόνια να τραγουδούν με την ψυχή τους το “Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη ταφή Σου…”; Και να νιώσει ο λαός μας ότι είναι κοινή η μοίρα σε κάθε μπαλκόνι, ότι αν και απομονωμένοι, είμαστε ο ένας συναισθηματικά δίπλα στον άλλο και θα ξεπεράσουμε μαζί το κακό;

Η πολιτεία οφείλει να είναι στο θέμα του ιού αποφασιστική και αποτελεσματική, αλλά δεν χρειάζεται να στερείται συναισθήματος και να μην παίρνει υπόψη τη σημασία της εμψύχωσης του λαού μας».

Ο κίνδυνος όμως που ελοχεύει μια τέτοια πρόταση, θα ήταν να υπάρξουν άνθρωποι που δεν θα μείνουν στα μπαλκόνια και θα θελήσουν να κατέβουν στον δρόμο όπως επίσης και να περάσει ένα μέτρο χαλάρωσης που θα οδηγήσει σε αύξηση των απείθαρχων ιερέων και πιστών, όπως πρόσφατα έγινε με τα περιστατικά στο Κουκάκι και την Κέρκυρα…»


Μικρό αεροπλάνο κάνει αναγκαστική προσγείωση στην εθνική οδό του Κεμπέκ



Ένα μικρό αεροπλάνο προκάλεσε αναταραχή την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί όταν προσγειώθηκε σε έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη του Κεμπέκ.

Οι αυτοκινητιστές που οδηγούσαν στον αυτοκινητόδρομο 40 κοντά στο δήμο St-Augustin-de-Desmaures ειδοποίησαν την αστυνομία γύρω στις 10:40 π.μ.

Διοικητής Η Έλεν Νεπτόν της επαρχιακής αστυνομίας είπε ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε χωρίς περιστατικό και κανείς στο αεροπλάνο ή στον αυτοκινητόδρομο δεν τραυματίστηκε.

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει το Piper PA-28 Cherokee να κατεβαίνει μεταξύ των αυτοκινήτων και να προσγειώνεται στο κέντρο των δυτικών λωρίδων καθώς η κίνηση πίσω από αυτό επιβραδύνεται.





Γερμανία : 315 νέοι θάνατοι μέσα σε μία μέρα



Άλλοι 315 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, με το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα να φθάνει έτσι τους 3.569, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 2.866 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν να ανέρχεται πλέον σε 130.450, δείχνουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο είναι ειδικευμένο στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
in.gr


Αυστηρότερα μέτρα από αύριο έως τη Δευτέρα



Την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων ενόψει του Πάσχα ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Τα νέα δεδομένα είναι πως επεκτείνεται το πρόστιμο των 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση σε όλη τη χώρα και άρα και εντός του ίδιου νομού, ενώ μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για υπεραστική μετακίνηση. Η αυστηροποίηση του μέτρου ισχύει από το Μεγάλο Σάββατο στις 9 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα προς Τρίτη. Η λογική επέκτασης του μέτρου και τη Δευτέρα του Πάσχα συνίσταται στο να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όποιον ήθελε να πάει σε σπίτια συγγενών και φίλων το Πάσχα και να επιστρέψει τη Δευτέρα. Παράλληλα, για τον ίδιο λόγο θα γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι για την επιλογή 4, που προβλέπει παροχή βοήθειας στο σπίτι. Οπως είπε ο υφυπουργός, όσοι δηλώνουν μετακίνηση για τον συγκεκριμένο λόγο θα ελέγχονται εξονυχιστικά για την αιτία. Τυχόν παράβαση θα τιμωρείται με πρόστιμο 400 ευρώ συν αφαίρεση πινακίδων, ενώ για όσους είναι σε αυτοκίνητο, θα τιμωρείται με 150 ευρώ ο συνοδηγός. Οσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα ενόψει Επιταφίου και Ανάστασης, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε για ακόμη μία φορά και σε κάθε τόνο πως οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς.

Το χρονικό των μέτρων

Από την αρχή της εβδομάδας υπήρχαν διάφορα σενάρια για επέκταση των μέτρων περιορισμού ενόψει του Πάσχα. Μεταξύ άλλων υπήρξε εκείνο που έλεγε για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας των Ι.Χ. για δύο 24ωρα, η αναστολή επιλογών εξόδου (όπως η Β6), αλλά και το χειρόφρενο για το ίδιο χρονικό διάστημα στα ΜΜΜ. Τα μέτρα εξετάστηκαν όλα ένα προς ένα και την Τετάρτη –και με δεδομένη τη χαμηλή εξάπλωση του ιού– προκρίθηκε η άποψη να μην υπάρξει απολύτως κανένας επιπλέον περιορισμός λόγω της κόπωσης που έχουν ήδη οι πολίτες. Η μεγάλη κίνηση στους δρόμους χθες, καθώς και οι μετρήσεις βάσει των οποίων ένας στους δέκα δήλωνε σαφώς πως δεν προτίθεται να εφαρμόσει τα μέτρα, θορύβησε εκ νέου το Μαξίμου και οδήγησε στην απόφαση για τη λήψη νέων μέτρων.

Την ίδια ώρα, ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απάντησε και στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για χρήση του λεγόμενου «μαξιλαριού» των 37 δισ. ευρώ. Το ταμείο του κράτους, είπε ο κ. Πέτσας, είναι ένα και «χρησιμοποιείται με σύνεση και σοβαρότητα». Πρόσθεσε δε πως «η χρήση των αποθεματικών εξαρτάται πάντα από διάφορους παράγοντες». Αναλύοντας μάλιστα πώς έχει η κατάσταση, είπε πως «όταν παίρνουμε μέτρα, τα έσοδα του κράτους μειώνονται απότομα και οι δαπάνες αυξάνονται απότομα». Σε μια τέτοια κατάσταση, «το ταμείο του κράτους πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη». Ο κ. Πέτσας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «ελαφρότητα προτάσεων, που είχαν να κάνουν με τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων τώρα, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν η μείωση εσόδων και η αύξηση δαπανών». Την απάντηση του κ. Πέτσα είχε προκαλέσει η επίθεση του κ. Τσίπρα σε τηλεοπτική του συνέντευξη, όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει το δικαίωμα να μη δίνει λογαριασμό πότε, για ποιον και πώς χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα του «μαξιλαριού» ασφαλείας.



ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Tηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»



Την πρόσληψη 3.000 μόνιμων υπαλλήλων για την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», η χρηματοδότηση του οποίου έχει εξασφαλιστεί, ανήγγειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε για τη λειτουργία του προγράμματος στο Δήμο Καλλιθέας.

Στη συνομιλία που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Δήμαρχο Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο, την Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Φοίβη Θεοδοσοπούλου κι εργαζόμενους στο Πρόγραμμα, ο Πρωθυπουργός, αφου τους συνεχάρη για το έργο που προσφέρουν, τόνισε ότι η ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν είναι παρωδική αλλά θα συνεχιστεί.

Μέσω των εργαζομένων στο Δήμο Καλλιθέας ο Πρωθυπουργός συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, οι οποίοι φροντίζουν για τη διανομή τροφίμων και φαρμάκων σε περισσότερους από 70.000 ηλικιωμένους και ευάλωτους συμπολίτες μας σε 273 Δήμους ανά την Ελλάδα.

Αναλυτικά στην έναρξη της συζήτησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε (on camera):

«Χαιρόμαστε που σας βλέπουμε έστω και εξ αποστάσεως. Είναι μεγάλη η χαρά μου δε, που μέσα από αυτήν την τηλεδιάσκεψη μου δίνεται η δυνατότητα και να ενημερωθώ αλλά και να αναδείξω τη σημασία του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Δεν μιλάμε συχνά για τα στελέχη της πρώτης γραμμής, για τους γιατρούς, για τους νοσηλευτές, για το υγειονομικό μας προσωπικό, αλλά είναι πολλές οι μάχες οι οποίες δίνονται ταυτόχρονα στην πρώτη γραμμή. Και μία από αυτές είναι και η μάχη την οποία δίνει το “Βοήθεια στο Σπίτι”, το οποίο επιτελεί ένα αθόρυβο αλλά εξαιρετικά σπουδαίο έργο, το οποίο νομίζω ότι ειδικά αυτές τις μέρες αποκτά μία ιδιαίτερη σημασία.

Θέλω να συγχαρώ και τον Υπουργό για το γεγονός ότι άμεσα έσπευσε να ενισχύσει το πρόγραμμα με προσωπικό το οποίο βρισκόταν σε αδράνεια και το οποίο έχει τεθεί στη διάθεση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”. Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχουμε πολλούς Δήμους οι οποίοι δεν είχαν ενταχθεί στο παρελθόν στο πρόγραμμα και έχουν ενταχθεί τώρα.

Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι η ενίσχυση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” δεν είναι παροδική, είναι μόνιμη. Θα προσληφθούν σχεδόν 3.000 μόνιμοι υπάλληλοι στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Και όπως έχω συζητήσει πολλές φορές και με τους εργαζόμενους στο “Βοήθεια στο Σπίτι”, αυτοί οι οποίοι έχουν ειδική φροντίδα, ειδική εμπειρία στην κατ’ οίκον φροντίδα, προφανώς και θα έχουν μία πρόσθετη μοριοδότηση, όταν με το καλό προκηρυχθεί το πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και στο οποίο προσωπικά αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία.

Θέλω να τονίσω, επίσης, και το πόσο σημαντικό είναι ότι έχουμε και πολλούς εθελοντές οι οποίοι υποστηρίζουν το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Ετσι μπορούμε να επεκτείνουμε και το εύρος της βοήθειας την οποία παρέχουμε σε συμπολίτες μας, οι οποίοι την έχουν ανάγκη.

Και θέλω και πάλι να πω ένα μεγάλο μπράβο. Συγχαρητήρια σε όλες και σε όλους τους εργαζομένους. Νομίζω ότι η μεγαλύτερη ανταμοιβή που παίρνουν είναι κάτι πολύ απλό: είναι αυτό το οποίο δίνουν και οι ίδιοι στους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι στο σπίτι, ένα μεγάλο, ένα πλατύ χαμόγελο.

Οπότε και πάλι μπράβο Υπουργέ, μπράβο Δήμαρχε. Θα χαρώ πάρα πολύ να δω πώς δουλεύει το πρόγραμμα συγκεκριμένα στην Καλλιθέα».

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι στην Καλλιθέα γίνεται πρότυπη δουλειά και προσέθεσε ότι «παρόμοια δουλειά γίνεται σε πολλούς Δήμους της χώρας που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού για στήριξη στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος παρέθεσε στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος και για το πόσοι πολίτες ωφελούνται από αυτό στην Καλλιθέα, ενω επεσήμανε την σημαντική συνεισφορά των εθελοντών, οι οποίοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ στη διάρκεια της πανδημίας.

Η Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Φοίβη Θεοδοσοπούλου «ξενάγησε» τον Πρωθυπουργό στο κοινωνικό παντοπωλείο και στο κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου. Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε επίσης με εργαζόμενους στη διανομή τροφίμων και φαρμάκων μέσω του Προγράμματος, το οποίο έχει ενισχυθεί και σε αυτοκίνητα με προσφορά εταιρειών leasing στη διάρκεια της πανδημίας.




Η άνοδος της παιδικής παχυσαρκίας: Τι πρέπει να γνωρίζετε



Η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας αποτελεί σοβαρό λόγο ανησυχίας. Το υπερβολικό βάρος συνδέεται με χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και τα κοινά προβλήματα.

Το υπερβολικό βάρος συχνά εμποδίζει την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Οι ερευνητές συνδέουν επίσης ότι οι υπέρβαροι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και κακή συναισθηματική υγεία.

Σύμφωνα με έκθεση που υπέβαλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον Μάιο του 2018, το 21% του συνολικού παιδικού πληθυσμού είναι υπέρβαρο.

Για παράδειγμα, η χώρα με τα περισσότερα παιδιά που είναι υπέρβαρα στην περιοχή της Μεσογείου είναι η Ισπανία. Αυτό συμβαίνει παρά τις πολλές προτάσεις από διατροφολόγους ότι η μεσογειακή διατροφή είναι μία από τις πιο υγιεινές διατροφές στον πλανήτη καθώς περιέχει πολλά όσπρια, λαχανικά και υγιή λίπη.

Δυστυχώς, πολλά παιδιά απολαμβάνουν τα αναψυκτικά, τα γλυκά και τα πρόχειρα φαγητά αντί να τρώνε υγιεινά τρόφιμα. Για παράδειγμα, σήμερα τρώνε πολύ λίγο φρούτα και λαχανικά. Αυτό μπορεί να έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία τους.

Η διατροφή δεν είναι ο μόνος παράγοντας στην άνοδο της παιδικής παχυσαρκίας. Υπάρχει επίσης έρευνα που δείχνει ότι τα παιδιά είναι πολύ πιο αγύμναστα από ό, τι στο παρελθόν.


Πηγή


Τι δεν κάνουμε ποτέ την Μεγάλη Παρασκευή


Μεγάλη Παρασκευή: Ο τρόπος που τιμάται η μέρα σε διάφορα μέρη της χώρας – Τι λένε τα έθιμα; 

Οι παλιότερες νοικοκυρές έμεναν μέχρι αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης κάνοντας δουλειές του σπιτιού γιατί όπως έλεγαν «Τη Μεγάλη Παρασκευή δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα, καμία δουλειά του σπιτιού».


Μάλιστα έβαφαν τα αυγά το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης και τα έκρυβαν για να μην τα βρει η πένθιμη μέρα. Η νηστεία επίσης γινόταν πιο σκληρή τη Μεγάλη Παρασκευή. Ήταν ημέρα απόλυτης νηστείας, η Εκκλησία θυμίζει την πορεία του Ιησού προς τον Σταυρό και τον θάνατο, την ταφή του και εν τέλει την πλήρη επικράτηση του κακού επί του καλού μέχρι το δεύτερο να θριαμβεύσει με την Ανάσταση.

Σύμφωνα με τις ευαγγελικές περικοπές, ο Ιησούς σταυρώθηκε στις 9 το πρωί. Το μαρτύριό του κράτησε 6 ώρες, ώσπου, στις 3 το μεσημέρι, παρέδωσε το πνεύμα λέγοντας «τετέλεσθαι».

Τα έθιμα της Μ. Παρασκευής είναι πολλά και διαφορετικά σ’ ολόκληρη την χώρα.

Σε πολλές περιοχές της Ελληνικής επαρχίας, οι νοικοκυρές πριν βγει ο επιτάφιος, σκούπιζαν τους δρόμους και όταν περνούσε η πομπή, έβγαιναν στις πόρτες με ένα κεραμίδι, που είχε πάνω του αναμμένο καρβουνάκι με λιβάνι.

Στη Ναύπακτο, το βράδυ της Μ.Παρασκευής, πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, ακολουθούσαν την περιφορά του Επιταφίου, σχηματίζοντας πομπές, οι οποίες διέρχονται από το λιμάνι, όπου είναι αναμμένες δάδες ειδικά τοποθετημένες στις τάπες του Κάστρου, γύρω από το λιμάνι. Στο μέσον της εισόδου του λιμανιού οι δάδες σχημάτιζαν ένα μεγάλο σταυρό, που φωταγωγούσε ολόκληρο το λιμάνι παρουσιάζοντας μία φαντασμαγορική εικόνα.

Τη Μεγάλη Παρασκευή σε πολλές περιοχές επίσης κατά την περιφορά του Επιταφίου, σταματούν στις διασταυρώσεις και μνημονεύουν. Επίσης οι πόρτες των σπιτιών τους μένουν ανοιχτές, για να μπει μέσα η Θεία Χάρη.

Οι άνθρωποι πηγαίνουν νωρίτερα και τοποθετούν χώμα στα σημεία που θα σταματήσει ο επιτάφιος. Μόλις τελειώσει η λειτουργία, πηγαίνουν και παίρνουν από εκείνο το χώμα και το σκορπούν στο σπίτι για να χαθούν οι κοριοί.

Σε πολλά χωριά, όταν ο Επιτάφιος επιστρέψει στην εκκλησία, τον ξεστολίζει ο καντηλανάφτης, ο οποίος παίρνει τα κεριά και τα φυλάει. Την άλλη μέρα, τα βάζει ο παπάς σε ένα δίσκο με τα σταυρολούλουδα και τα μοιράζει στις γυναίκες.

Τα λουλούδια αυτά, οι γυναίκες τα κρατούν ως φυλαχτό και όταν αρρωστήσει ένα παιδάκι βάζουν στα κάρβουνα λίγο νερό και μερικά σταυρολούλουδα και το λιβανίζουν.

Επίσης τη Μεγάλη Παρασκευή πολλοί πίνουν ξύδι. Επίσης, σε πολλά χωριά οι άντρες δεν ασχολούνται με μαστορέματα και ιδιαίτερα με καρφώματα που παραπέμπουν στον τρόπο θανάτου του Χριστού. “Μάστορης-ξεμάστορης καρφί δεν εκάρφωνε”, λέει η λαϊκή παροιμία.

Στη Ζάκυνθο, η κατανυκτική ατμόσφαιρα και οι ιδιαιτερότητες του «Ζακυνθινού Πάσχα» με τα ιδιόμορφα «αντέτια» (έθιμα) το κάνουν να είναι ξεχωριστό. Το μεσημέρι της Μ.Παρασκευής, πλήθος πιστών συμμετέχει στην περιφορά του Εσταυρωμένου πουδιασχίζει όλη την πόλη. Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, η περιφορά του Επιταφίου, σύμφωνα με παμπάλαιο τοπικό έθιμο, γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μ. Σαββάτου, ενώ με την ανατολή του ηλίου, ο Δεσπότης σηκώνει την Ανάσταση. Με το πρώτο χτύπημα της καμπάνας, ο Δεσπότης αφήνει ελεύθερα άσπρα περιστέρια ενώ από το καμπαναριό πετάνε στο δρόμο πήλινα δοχεία, όπως και όλοι οι κάτοικοι του νησιού από τα παράθυρά τους.


Πηγή


Τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για την παρουσίαση δράσεων στήριξης ​​ανέργων



Για τις δράσεις στήριξης, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων, τα νέα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας καθώς και τις βελτιώσεις των υφιστάμενων συζήτησε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, Σπύρο Πρωτοψάλτη. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, πρόσωπα που έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας ή έχουν λάβει μέρος σε προγράμματα του Οργανισμού.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα προγράμματα που υλοποιούνται και υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως προπληρώθηκαν πολύ νωρίτερα τα επιδόματα που θα αποδίδονταν, υπό κανονικές συνθήκες, έως τις 3 Μαΐου, αλλά και η δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας.

Συζητήθηκε, ακόμη, το πώς ο ΟΑΕΔ θα μετατραπεί σ’ έναν παραγωγό προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών που θα βοηθήσουν ανέργους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να επανακτήσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε τα εύσημα τόσο για την ψηφιακή μετάβαση στη εξυπηρέτηση των πολιτών καθώς για πρώτη φορά όλες οι υπηρεσίες του οργανισμού παρέχονται 100% ψηφιακά όσο και για τη συνεργασία του Οργανισμού με την Google για τις ψηφιακές δεξιότητες.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο Γιάννης Σοφρωνάς, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2018 αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας και ο Δημήτρης Γρίβας, επιχειρηματίας, πλέον, που έχει αποφοιτήσει από σχολή του ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα το τμήμα Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής και τώρα αναπτύσσει τη δική του επιχείρηση. Ο κ. Σωφρονάς, μεταξύ άλλων, τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει έκτακτο επίδομα πέραν του τακτικού προσθέτοντας πως το σημαντικότερο ζήτημα είναι η ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας. Από την πλευρά του ο κ. Γρίβας εξήγησε τη στενή σχέση του με τον Οργανισμό σε όλα τα στάδια της διαδρομής του από την επαγγελματική κατάρτισή του έως σήμερα.

Ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συζήτησης ανέφερε:

«Πολύ χαίρομαι που είστε στην παρέα μας έστω και με τηλεδιάσκεψη. Καταρχάς, να ξεκινήσω λέγοντας δυο κουβέντες για τη δουλειά που έχει κάνει ο ΟΑΕΔ. Να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον Διοικητή γιατί νομίζω ότι, πράγματι, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία απλώθηκε γρήγορα από τον Οργανισμό ένα δίχτυ προστασίας, το οποίο είχε να κάνει με την ανάγκη να κινηθούμε με τρόπο έκτακτο αλλά και ταχύτατο.

Εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι προπληρώθηκαν πολύ νωρίτερα, στις 31 Μαρτίου, επιδόματα που θα πληρώνονταν κανονικά ως τις 3 Μαΐου. Νομίζω, ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας, η οποία αφορά 200.000 ανέργους. Και βέβαια, νομίζω, ότι είναι πολύ σημαντική -θα μιλήσουμε στη συνέχεια και με τον Γιάννη για αυτό- η έκτακτη ενίσχυση την οποία δίνουμε ύψους 400 ευρώ σε όλους τους μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι είναι άνεργοι από 12 έως 24 μήνες.

Αλλά, νομίζω, το βασικό ζητούμενο δεν είναι μόνο να σχεδιάσουμε μέτρα άμεσης ανακούφισης. Το σημαντικό είναι πώς ο Οργανισμός θα μετατραπεί σ’ έναν παραγωγό προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών που θα βοηθήσουν ανέργους -κυρίως μακροχρόνια ανέργους- να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να ξαναβρούν τη θέση που τους αξίζει σε μία αγορά εργασίας η οποία αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Και η κρίση είναι για εμάς μία ευκαιρία να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς δεν μένει πίσω, νοιαζόμαστε για όλους. Πρωτίστως νοιαζόμαστε για τους πιο αδύναμους στην κοινωνία. Και βέβαια η πρώτη μας έννοια, το πρώτο μας μέλημα, είναι να απορροφήσουμε βραχυπρόθεσμα τους κραδασμούς στην αγορά εργασίας από μία αύξηση της ανεργίας και σε αμέσως δεύτερο χρόνο, καθώς η μηχανή της οικονομίας θα ξαναπαίρνει μπρος, να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα αυτά τα προγράμματα, έτσι ώστε να δώσουμε μία διέξοδο, μία ρεαλιστική ελπίδα σε παραγωγικούς ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους και οι οποίοι έχουν όλη τη διάθεση να ξαναμπούν, να δουλέψουν, να είναι δημιουργικοί, να υποστηρίξουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους».

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόνισε:

«Νομίζω ήταν πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η ανάλυση. Και, νομίζω, ότι κύριε Διοικητά, μας δίνει και μια ματιά σε ένα υποσύνολο του εργατικού δυναμικού με αντίστοιχες δεξιότητες, όπως του Γιάννη, δηλαδή άνθρωποι που είναι σε παραγωγικές ηλικίες με σημαντική, με μια καλή εμπειρία, με ένα καλό βιογραφικό, που έχουν μπει στον κόπο να προσθέσουν κάποιες δεξιότητες στις γνώσεις τις οποίες ήδη έχουν, που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή μια πρακτική δυσκολία επανεισόδου στην αγορά εργασίας. Και βέβαια, όσο περνάνε οι ημέρες, οι εβδομάδες και οι μήνες τόσο αυξάνει, φαντάζομαι, το άγχος και η πίεση».

Καταληκτικά, συμπλήρωσε:

«Η αλήθεια είναι – Δημήτρη και Γιάννη – ότι η κρίση μας χτύπησε σε μια κακή συγκυρία, με την έννοια ότι ήταν ξεκάθαρο ότι η οικονομία θα αναπτυσσόταν με γρήγορους ρυθμούς το 2020, διπλάσιους του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Η αγορά είχε αρχίσει να κινείται, η ανεργία μειωνόταν με σχετικά γρήγορους ρυθμούς, σε τέτοιο βαθμό που αρχίζαμε να παρατηρούμε, παρά την αυξημένη ανεργία μεγάλα προβλήματα παντρέματος προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας -ερχόντουσαν οι επιχειρηματίες και μας έλεγαν τις δεξιότητες που ψάχνω δεν μπορώ να τις βρω στην αγορά εργασίας- θα πάμε πίσω, θα μας πάει πίσω αυτή η κρίση. Εκτιμώ ότι θα είναι προσωρινή, θα είναι απότομη, σκληρή, επώδυνη, αλλά προσωρινή. Εξ ου και έχει σημασία σε αυτή την προσωρινή φάση μεγάλης πίεσης να μπορούμε να παρέχουμε υποστήριξη σημαντική σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, οι λεγόμενες παθητικές πολιτικές, “επιδοματικές”, είναι μια λέξη φορτισμένη και θετικά και αρνητικά, τα επιδόματα είναι απαραίτητα τη στιγμή που ο άλλος τα έχει ανάγκη, δεν είναι όμως η μακροπρόθεσμη λύση.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για το χρόνο σας. Να ευχηθώ πραγματικά από καρδιάς καλή δύναμη και σε σένα και στον Δημήτρη και στον διοικητή. Καλή Ανάσταση και υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας».

Νέα προγράμματα εργασίας για μακροχρόνια ανέργους σε Δήμους και Περιφέρειες

Σημειώνεται ότι τον Μάιο θα ξεκινήσουν προσλήψεις για 45.000 θέσεις εργασίας μέσω 2 προγραμμάτων:

-Κοινωφελές Πρόγραμμα 36.500 θέσεων για ανέργους διάρκειας 8 μηνών σε Δήμους και Περιφέρειες, με 100% επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους (βασικός μισθός) και πριμοδότηση για τους μακροχρόνια ανέργους και ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας.
-Πρόγραμμα 8.500 θέσεων για μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55-67 ετών διάρκειας 12+12 μηνών σε Δήμους, Περιφέρειες και ΝΠΔΔ , με 75% επιδότηση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, έως τα 750€ μηνιαίως.

Συνεργασία με την Google για Ψηφιακές Δεξιότητες

Ακόμη, τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα για δωρεάν εξ αποστάσεως κατάρτιση 3.000 ανέργων στο ψηφιακό μάρκετινγκ. Θα πλαισιωθεί, επίσης, από πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας 6 μηνών στον ιδιωτικό τομέα με επιδότηση 100% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Νέα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας

Επίσης, θα υλοποιηθούν τα παρακάτω νέα προγράμματα, με συνολικά 31.600 θέσεις εργασίας:

Πρόγραμμα απασχόλησης 7.000 ανέργων (30 ετών και άνω) στον ιδιωτικό τομέα με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, και ∆υτική Ελλάδα.

Πρόγραμμα απασχόλησης 6.000 πτυχιούχων ανέργων (22-29 ετών) υψηλών προσόντων στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόγραμμα απασχόλησης 5.000 ανέργων (30 ετών και άνω) στον ιδιωτικό τομέα με έμφαση στην ηλικιακή ομάδα 30-49 και σε στοχευμένες ειδικότητες στη ∆υτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη.

Πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για 4.500 νέους (έως 29 ετών) ανέργους που πρώτα θα καταρτιστούν σε επαγγελματικές ειδικότητες υψηλής ζήτησης και μετά θα ενταχτούν σε επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 ανέργων (30 ετών και άνω) στον ιδιωτικό τομέα, με έμφαση σε τομείς αιχμής και υψηλής ζήτησης στην Αττική και στο Νότιο Αιγαίο.

Πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας για 2.500 ανέργους (έως 29 ετών) με επιδότηση από 10.000 ευρώ (12 μήνες) έως 17.000 ευρώ (18 μήνες). Τουλάχιστον 60% των ωφελουμένων θα είναι γυναίκες.

Πιλοτικό πρόγραμμα εργασιακής ένταξης 1.000 προσφύγων στον ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας 1.600 άνεργων (18-30 ετών) 7 μηνών στον ιδιωτικό τομέα (500 θέσεις στην Ήπειρο και 1.100 στην Δυτική Ελλάδα).

Βελτιώσεις υφιστάμενων προγραμμάτων απασχόλησης

Στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης και βελτίωσης των προγραμμάτων απασχόλησης, τα παρακάτω υφιστάμενα προγράμματα θα τροποποιηθούν, με συνολικά 24.550 θέσεις:

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας.

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση 2.000 ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες.

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών.
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό έως είκοσι θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω.

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την Απασχόληση ανέργων μέσω της Επιταγής Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας.

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 30-49 ετών.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος.




Στους 108 οι νεκροί στην Ελλάδα


Άλλοι δυο άνθρωποι πέθαναν από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν άνδρα 91 ετών από την Πτολεμαΐδα και έναν 78 ετών στην Αθήνα.


Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε καταστηματάρχη στο Ίλιον που σέρβιρε μπίρες και ξηρούς καρπούς



Ιδιοκτήτης καφενείου στο Ίλιον, σέρβιρε μπίρες και ξηρούς καρπούς σε πελάτες που περίμεναν να έρθει το ταξί που κουβαλούσε τα αρνιά τους! Όμως τα λαγωνικά του Α.Τ Ίλιον, έκαναν έφοδο στο «παράνομο καφενείο», πέρασαν χειροπέδες στον 54χρονο ιδιοκτήτη και του «έκοψαν» πρόστιμο 5000 ευρώ ενώ στους τεσσερις πελάτες που έπιναν μπίρες ενω περίμεναν το ταξί με τα αρνιά, επεβλήθησαν διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ για άσκοπες μετακινήσεις.

Η έφοδος στο καφενείο του Ίλιον σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης.



Οι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος που διαθέτουν αξιόπιστο δίκτυο πληροφοριών, δέχονται μια πληροφορία που λέει οτι ιδιοκτήτης καφενείου έχει παραβιάσει τα μέτρα περιορισμού, έχει ανοίξει το μαγαζί και σερβίρει μπίρα και ξηρούς καρπούς σε πελάτες.

Οι αστυνομικοί μεταβαίνουν στον χώρο και διαπιστώνουν ότι πράγματι ο 56χρονος μαγαζάτορας, όπως φαίνεται και απο τις φωτογραφίες του protothema.gr, είχε απλώσει σε ενα τραπέζι τις μπύρες και μια χαρτοπετσέτα με φυστίκια. Σε βαρος του σχηματίστηκε δικογραφία και συνελήφθη ενώ οι πελάτες παραδέχτηκαν οτι έπιναν μπύρες ενω περίμεναν το ταξί με τα πασχαλινά αρνιά.


Πηγή : protothema.gr


Στους 106 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών



Ένας ακόμη νεκρός από τον κορωνοϊό καταγράφηκε στη χώρα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στους 106.

Πρόκειται για 76χρονο άνδρα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας. Ο ασθενής προσήλθε στο νοσοκομείο στις 9 Απριλίου με συμπτώματα του ιού. Είχε υποκείμενα νοσήματα.


Τι αξία θα είχαν σήμερα τα «30 αργύρια» που πήρε ο Ιούδας



Μιλάμε για «αργυρά νομίσματα», τα οποία χρησιμοποιούνταν για τις εμπορικές συναλλαγές στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 

Υπάρχουν, τέσσερις διαφορετικές εκδοχές για την προέλευση των συγκεκριμένων νομισμάτων.


Η πρώτη εκδοχή θέλει τα αργύρια να ήταν «τυριανά σέκελς» (νομίσματα της Τύρου), με την επιστημονική κοινότητα να κλίνει προς αυτή τη θεωρία. 

Η δεύτερη λέει πως τα νομίσματα ήταν «στρατήρες» της Αντιόχειας, 

η τρίτη «τετράδραχμα» των Πτολεμαίων και η τέταρτη «αθηναϊκά τετράδραχμα».

Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια

Λαμβάνουμε υπόψιν την πρώτη εκδοχή, που είναι και η πιο πιθανή, ότι τα 30 αργύρια ήταν «τυριανά σέκελς». Ωστόσο, στην επιστημονική κοινότητα οι απόψεις διίστανται ξανά για την αξία που θα είχαν σήμερα αυτά τα νομίσματα, καθώς παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.

Οι εκτιμήσεις λένε πως η σημερινή αξία ενός «τυριανού σέκελ» (που ισούται με τέσσερις δραχμές), λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, καθώς και την περιεκτικότητα σε άργυρο, κυμαίνεται από 300 έως και 500 ευρώ. Επομένως, τα 30 αργύρια ισούνται με το σημερινό ποσό των 9.000 έως 15.000 ευρώ.



Πηγή


Ξέφυγε ο έλεγχος στις ΗΠΑ 4.491 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες



Το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ανακοίνωσε Μεγάλη Πέμπτη ως τις 20:30 τοπική ώρα (ημερώματα Μεγάλης Παρασκευής στις 03:30 ώρα Ελλάδας) ότι διαπιστώθηκαν 4.491 επιπλέον θάνατοι σε 24 ώρες.

Πρόκειται, μακράν, για τον πιο βαρύ απολογισμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα μέσα σε ένα 24ωρο, όμως μάλλον ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει περιπτώσεις θανάτων που «πιθανόν συνδέονται» με την ασθένεια COVID-19, αλλά δεν εντάσσονταν στον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας μέχρι τώρα.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ως τις 23:00 ώρα Ελλάδας έκαναν λόγο για συνολικά 31.071 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων 4.141 που πιθανόν οφείλονταν στην COVID-19.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο και δείχνει ότι έχει χάσει τον έλεγχο.


105 οι νεκροί στην Ελλάδα



Στα 15 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας σύμφωνα με την ενημέρωση του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα.

Παράλληλα 3 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να αγγίζει τους 105. Οι 29 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 89,5% των θανόντων είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι 70 έτων και άνω.

Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα είναι 2.207. 

Ακόμη 69 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι, με το 83% να έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 13 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.

33 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.