Την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων ενόψει του Πάσχα ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Τα νέα δεδομένα είναι πως επεκτείνεται το πρόστιμο των 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση σε όλη τη χώρα και άρα και εντός του ίδιου νομού, ενώ μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για υπεραστική μετακίνηση. Η αυστηροποίηση του μέτρου ισχύει από το Μεγάλο Σάββατο στις 9 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα προς Τρίτη. Η λογική επέκτασης του μέτρου και τη Δευτέρα του Πάσχα συνίσταται στο να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όποιον ήθελε να πάει σε σπίτια συγγενών και φίλων το Πάσχα και να επιστρέψει τη Δευτέρα. Παράλληλα, για τον ίδιο λόγο θα γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι για την επιλογή 4, που προβλέπει παροχή βοήθειας στο σπίτι. Οπως είπε ο υφυπουργός, όσοι δηλώνουν μετακίνηση για τον συγκεκριμένο λόγο θα ελέγχονται εξονυχιστικά για την αιτία. Τυχόν παράβαση θα τιμωρείται με πρόστιμο 400 ευρώ συν αφαίρεση πινακίδων, ενώ για όσους είναι σε αυτοκίνητο, θα τιμωρείται με 150 ευρώ ο συνοδηγός. Οσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα ενόψει Επιταφίου και Ανάστασης, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε για ακόμη μία φορά και σε κάθε τόνο πως οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς.
Το χρονικό των μέτρων
Από την αρχή της εβδομάδας υπήρχαν διάφορα σενάρια για επέκταση των μέτρων περιορισμού ενόψει του Πάσχα. Μεταξύ άλλων υπήρξε εκείνο που έλεγε για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας των Ι.Χ. για δύο 24ωρα, η αναστολή επιλογών εξόδου (όπως η Β6), αλλά και το χειρόφρενο για το ίδιο χρονικό διάστημα στα ΜΜΜ. Τα μέτρα εξετάστηκαν όλα ένα προς ένα και την Τετάρτη –και με δεδομένη τη χαμηλή εξάπλωση του ιού– προκρίθηκε η άποψη να μην υπάρξει απολύτως κανένας επιπλέον περιορισμός λόγω της κόπωσης που έχουν ήδη οι πολίτες. Η μεγάλη κίνηση στους δρόμους χθες, καθώς και οι μετρήσεις βάσει των οποίων ένας στους δέκα δήλωνε σαφώς πως δεν προτίθεται να εφαρμόσει τα μέτρα, θορύβησε εκ νέου το Μαξίμου και οδήγησε στην απόφαση για τη λήψη νέων μέτρων.
Την ίδια ώρα, ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απάντησε και στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για χρήση του λεγόμενου «μαξιλαριού» των 37 δισ. ευρώ. Το ταμείο του κράτους, είπε ο κ. Πέτσας, είναι ένα και «χρησιμοποιείται με σύνεση και σοβαρότητα». Πρόσθεσε δε πως «η χρήση των αποθεματικών εξαρτάται πάντα από διάφορους παράγοντες». Αναλύοντας μάλιστα πώς έχει η κατάσταση, είπε πως «όταν παίρνουμε μέτρα, τα έσοδα του κράτους μειώνονται απότομα και οι δαπάνες αυξάνονται απότομα». Σε μια τέτοια κατάσταση, «το ταμείο του κράτους πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη». Ο κ. Πέτσας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «ελαφρότητα προτάσεων, που είχαν να κάνουν με τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων τώρα, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν η μείωση εσόδων και η αύξηση δαπανών». Την απάντηση του κ. Πέτσα είχε προκαλέσει η επίθεση του κ. Τσίπρα σε τηλεοπτική του συνέντευξη, όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει το δικαίωμα να μη δίνει λογαριασμό πότε, για ποιον και πώς χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα του «μαξιλαριού» ασφαλείας.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου