Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Ο αστυνομικός που χτύπησε τον ανήλικο είχε γρονθοκοπήσει το 2016 ένα ζευγάρι


Οργή έχει προκαλέσει στην φυσική και την πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. το νέο περιστατικό βίας από αστυνομικούς, αυτή την φορά στο Μενίδι.

Μάλιστα, ο 30χρονος αστυνομικός που σήκωσε το χέρι του όχι μία αλλά δύο φορές και χτύπησε τον 11χρονο στο κεφάλι, έχει ιστορικό βίας στην Υπηρεσία του και παρόλα αυτά παραμένει στην ίδια Υπηρεσία και μάλιστα επικεφαλής ομάδας της ΔΙ.ΑΣ.

Το ίδιο άτομο, στις 2 Ιουλίου 2016 το απόγευμα, είχε κάνει σήμα σε διερχόμενο αυτοκίνητο για έλεγχο στο οποίο επέβαινε ένα ζευγάρι ομογενών από το Καζακστάν, όμως ο οδηγός δεν το αντιλήφθηκε και συνέχισε.

Όταν ακινητοποίησε το όχημα του ο 32χρονος, βγήκε έξω και πήγε να ζητήσει συγνώμη στον συγκεκριμένο αστυνομικό γιατί δεν αντιλήφθηκε το σήμα του και εκείνος τον γρονθοκόπησε ανηλεώς. Βλέποντας αυτή την εικόνα η 22χρονη σύντροφός του, βγήκε και εκείνη από το αυτοκίνητο ζητώντας του να σταματήσει και τότε την χτύπησε με γροθιές και εκείνη στο χέρι και στο πρόσωπο…

Οι δύο νέοι ήταν καθ’ όλα νόμιμοι και απλοί πολίτες και δέχτηκαν αυτή την ακραία και αδικαιολόγητη συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να μηνύσουν τότε τον εν λόγω αστυνομικό και τους συναδέλφους του που τον καμάρωναν άπραγοι. Τελικώς όμως το δικαστήριο και μετά από αρκετές αναβολές τον αθώωσε και συνέχισε να περιπολεί στην ίδια περιοχή ως επικεφαλής ομάδας και με τις ίδιες διαθέσεις όπως φαίνεται.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. της οποίας ήταν επικεφαλής έλαβε σήμα από το Κέντρο για εξελισσόμενη κλοπή σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και όταν πήγαν στο σημείο δεν βρήκαν πουθενά διαρρήκτες παρά μονό 2-3 παιδιά που έπαιζαν και προφανώς δεν είχαν πάνω τους διαρρηκτικά εργαλεία.

Ο 30χρονος αστυνομικός πήρε στην άκρη τον 11χρονο και πάνω στην κουβέντα τον χτύπησε δύο φορές στο κεφάλι. Οι υπόλοιποι παρακολουθούσαν το περιστατικό δίχως να επέμβουν και σαν να μην είχε γίνει ποτέ και μόλις είδαν ένα αυτοκίνητο να μπαίνει στο στενό, καβάλησαν τις μοτοσικλέτες και έφυγαν.


Για το περιστατικό μόλις ενημερώθηκε από τον παππού του παιδιού το Εσωτερικών Υποθέσεων αμέσως ξεκίνησαν οι έρευνες σε βάρος των αστυνομικών. Από όλη την ομάδα μόνος ένας δεν κατηγορείται γιατί διαπιστώθηκε από την ανάλυση του βίντεο ότι δεν συμμετείχε καθόλου ενώ οι υπόλοιποι τρεις παρακολουθούσαν τις πράξεις του συναδέλφου τους χωρίς να αντιδράσουν καθόλου. Ανακρινόμενοι μάλιστα είπαν ότι απλά είδαν μία κίνηση του χεριού του συναδέλφου τους, δίχως να καταλάβουν τι ήταν…

Μάλιστα, ο 30χρονος ειδικός φρουρός τα ξημερώματα της ημέρας που ακολούθησε, ξεγέλασε και τον προϊστάμενό του, επικαλούμενος δήθεν σοβαρό λόγο απουσίας και ζήτησε ρεπό, καθώς φαίνεται υποψιάστηκε ότι μπορεί να γίνει μήνυση σε βάρος και για να γλιτώσει την σύλληψη στα πλαίσια του αυτοφώρου, εξαφανίστηκε μέχρι την παρέλευσή του. Οι άλλοι τρεις εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Οι κατηγορίες σε βάρος του 30χρονου ειδικού φρουρού είναι παράβαση καθήκοντος, πρόκληση σωματικής βλάβης και τέλεση εγκλήματος με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με την παράβαση του πειθαρχικού Δικαίου Αστυνομικού Προσωπικού.

Οι υπόλοιποι τρεις, δύο επίσης ειδικοί φρουροί και ένας υπαρχιφύλακας κατηγορούνται για υπόθαλψη κατά συναυτουργία και παράβαση καθήκοντος.

Με Απόφαση του Αρχηγείου οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί τίθενται σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάσσεται σε βάρος τους η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά ο 30χρονος ειδικός φρουρός που άπλωσε ξανά χέρι, αναμένεται να δεχτεί βαρύ πέλεκυ για τις πράξεις του με την απόταξη να μοιάζει πολύ πιθανή.

Σύμφωνα και με την σχετική ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. έχει ληφθεί μέριμνα ώστε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής να επικοινωνήσει με την οικογένεια του ανηλίκου και να διατεθεί υπηρεσιακός ψυχολόγος για την υποστήριξη του, εφόσον το επιθυμεί.


Θοδωρής Παναγιωτίδης
Πηγή : news247.gr


Έγκλημα στον Διόνυσο: Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι σκότωσε ο 77χρονος τον 53χρονο υπάλληλο του δήμου


Είχε προηγηθεί έντονος διάλογος ανάμεσα στον δράστη και το θύμα για διαρροή που είχε στο νερό - Ο 53χρονος ήταν προϊστάμενος του τμήματος ύδρευσης του δήμου - Συνελήφθη ο δράστης - Δήμαρχος Διονύσου: Είμαστε συντετριμμένοι

Άγριο έγκλημα το πρωί στον Διόνυσο με έναν άντρα να πέφτει νεκρός μέσα στο αμαξοστάσιο του δήμου Διονύσου από πυροβολισμούς που δέχτηκε από έναν ηλικιωμένο.

Στις 08:45, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας άντρας περίπου 77 ετών μετέβη στο αμαξοστάσιο του δήμου και πυροβόλησε και σκότωσε με τρεις σφαίρες στο κεφάλι 53χρονο υπάλληλο. 

Στη συνέχεια ο δράστης τράπηκε σε φυγή, ενώ λίγη ώρα αργότερα συνελήφθη από την αστυνομία στον Άγιο Στέφανο.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν το αιματηρό περιστατικό είχε προηγηθεί έντονος διάλογος ανάμεσα στον δράστη και το θύμα, ο οποίος ήταν προϊστάμενος του τμήματος ύδρευσης του δήμου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όταν ο 77χρονος μπήκε στο γραφείο του θύματος, ήταν παρών και ένας άλλος υπάλληλος στον οποίο είπε «βγες έξω, θέλω να πω κάτι στον Παναγιώτη». 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης είχε επισκεφθεί αρκετές φορές το αμαξοστάσιο του δήμου και παραπονιόταν για διαρροή που είχε το σπίτι του. Υπάλληλοι είχαν ελέγξει την καταγγελία αλλά δεν είχαν διαπιστώσει διαρροή ενώ για τη διαμάχη είχε ενημερωθεί ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Διονύσου.


ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ: Το 53χρονο θύμα μετά την εκτέλεσή του από τον 77χρονο


«Ερχόταν πολλές φορές εδώ ο δράστης και έλεγε στο θύμα ότι υπάρχει διαρροή στο σπίτι του. Είχαμε πάει αρκετές φορές με μηχάνημα αλλά δεν μπορούσαμε να βρούμε κάτι. Του εξηγούσαμε ότι δεν υπάρχει διαρροή κι αυτός επέμενε. Του λέγαμε ότι υπάρχει άλλη αιτία για το νερό αυτό και δεν έχει να κάνει με εμάς. Αυτός επέμενε και σήμερα το πρωί ήρθε αποφασισμένος να κάνει το έγκλημα», λέει στο protothema.gr εργαζόμενος του δήμου που γνώριζε τον δράστη και το θύμα.

Στις 10 Ιανουαρίου, μάλιστα, ο άτυχος 53χρονος είχε βραβευτεί από τον δήμαρχο Διονύσου μαζί με άλλους 17 υπαλλήλους «για την ευδόκιμη συμπλήρωση 25 χρόνων εργασίας και προσφοράς».


Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα
Πηγή : protothema.gr


Οργή για τους μαθητές που ξέθαψαν γυναίκα σε νεκροταφείο και την έβαλαν καθιστή απέναντι στην είσοδο!


Η υπόθεση της βεβήλωσης του κοιμητηρίου στην κοινότητα Πλατύ στη Μεσσηνία μπορεί να εξιχνιάστηκε, ωστόσο οι μακάβριες εικόνες, με τη νεκρή γυναίκα σε εδραία θέση να κοιτά την είσοδο, που αντίκρισαν οι κάτοικοι τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου εξακολουθούν να παραμένουν ζωντανές στις μνήμες τους.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί ένας 21χρονος για κλοπές, ένας 16χρονος και δυο 12χρονοι, οι οποίοι παρά το νεαρό της ηλικίας τους, κατάφεραν εκτός από τις φθορές σε 6 τάφους του νεκροταφείου, να προχωρήσουν στην πιο φρικαλέα πράξη, καθώς έβγαλαν από τάφο την σορό μιας νεκρής σε προχωρημένη σήψη.


Όπως αναφέρει στο newsit.gr o πρόεδρος της κοινότητας Σπύρος Μαρούλης, για τις εφιαλτικές εικόνες είχε ενημερωθεί με επιστολή μέχρι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. “Εμένα αυτό που με ενδιέφερε σε πρώτη φάση ήταν να εξιχνιαστεί η ιστορία που πραγματικά μας προκάλεσε μεγάλο σοκ. Ξέρεις τι είναι να πηγαίνεις στο κοιμητήριο και να βλέπεις όλα αυτά τα χάλια;

Πραγματικά απορώ που βρήκαν το κουράγιο και το θάρρος να κάνουν όλα αυτά και ειδικά να βγάλουν τη νεκρή από τον τάφο της. Δύσκολα θα ξεχάσουμε όσοι ζήσαμε τι σκηνές αυτές”.

Σχετικά με τα όσα είχαν διαδραματιστεί την ημέρα εκείνη στο χώρο του κοιμητήριο ο πρόεδρος είχε σημειώσει μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τον υπουργό:

“Την ημέρα Δευτέρα 16/12/2019 και περί ώρα 2-3 μ.μ. άγνωστοι εισήλθαν στο κοιμητήριο του χωριού της κοινότητας, αρχικά καταστρέφοντας μνήματα του κοιμητηρίου, βγάζοντας και πετώντας οστά νεκρών σε μεγάλη απόσταση εντός του κοιμητηρίου. Η φρικαλεότητά τους δεν έμεινε μόνο εκεί. Αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι και θα θέλαμε την άμεση παρέμβασή σας είναι η απάνθρωπη πράξη, όπου ξέθαψαν γυναίκα από οικογενειακό τάφο.

Το σώμα της γυναίκας όπου ήταν σε προχωρημένο στάδιο σήψης, το μετέφεραν και το τοποθέτησαν σε εδραία θέση, έτσι ώστε να κοιτά την είσοδο του νεκροταφείου. Αντιλαμβάνεστε το θέαμα που αντίκρισαν οι πρώτοι συγγενείς και φίλοι των νεκρών που έχουν ταφεί στο κοιμητήριο, ήταν κάτι το οποίο δεν το χώρα ο ανθρώπινος νους. Οι στιγμές που ακολούθησαν με την οικογένεια την νεκρής γυναίκας να κληθεί ουσιαστικά να κηδέψει για άλλη μια φορά το αγαπημένο της πρόσωπο που πρόσφατα είχε φύγει από τη ζωή, δεν μπορούν να περιγραφούν”.


Πηγή : newsit.gr


Γυναίκα που έπεσε από μπαλκόνι σώθηκε από τέντα



Το τραγικό περιστατικό συνέβη στη συμβολή των οδών Κουντουριώτη και Ψαρών, ενώ η επιχείρηση των αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την πτώση της γυναίκας ανέκοψε ευτυχώς τέντα διαμερίσματος, ωστόσο δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά τα αίτια της πτώσης ή η κατάσταση της υγείας της.








Τα 9 θύματα της συντριβής του ελικοπτέρου


Στο ελικόπτερο επέβαιναν εκτός από την 13χρονη κόρη του Κόμπι Μπράιαντ, Τζιάνα, και άλλα επτά άτομα.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ανάμεσα στα θύματα είναι η προπονήτρια της Τζιάνα, Κριστίνα Μόσερ, ο προπονητής του κολεγιακού μπέιζμπολ του Orange County, Τζόνι Αλτομπέλι, η γυναίκα του, Κέρι και η κόρη του, Αλίσα, η Πέιτον Τσέστερ, συμπαίκτρια της Τζιάνα, και η μητέρα της, Σάρα και ο πιλότος Αρα Ζομπαγιάν.

Τα θύματα της συντριβής από το ελικόπτερο:

Κόμπι Μπράιαντ
Τζιάνα Μπράιαντ
Τζόνι Αλτομπέλι
Κέρι Αλτομπέλι
Αλίσα Αλτομπέλι
Κριστίνα Μόσερ
Σάρα Τσέστερ
Πέιτον Τσέστερ
Αρα Ζομπαγιάν




Ντόρα : «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία καταπάτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων»



Στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, η  Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι δεν θα γίνουν άμεσα εκλογές και πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την πολιτική της νωρίτερα απ’ ότι είχε υποσχεθεί.

Η κ. Μπακογιάννη, δήλωσε επίσης πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει  την πολιτική της. Μάλιστα, τόνισε ότι έχει αρχίσει να εφαρμόζει νωρίτερα όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Όπως υπογράμμισε για την επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία «πέρα των προσπαθειών να διατηρηθεί ένα ευχάριστο κλίμα – με δώρα κλπ – επι της ουσίας δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση. Η κα Μέρκελ απ’ότι φαίνεται έδωσε στον κ. Ερντογάν πολύ συγκεκριμένα μηνύματα. Το βοηθάει στον προσφυγικό οικονομικά, πράγμα που και η Ελλάδα θυμίζω έχει ζητήσει να βοηθηθεί τουρκία στο προσφυγικό έτσι ώστε να μειωθούν οι ροές των προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα και να υπάρξει έλεγχος μεγαλύτερος και αυστηρότερος». 

Η απόφαση όπως είπε του νομικού συμβουλίου της Γερμανικής Βουλής είναι κόλαφος για την Τουρκία καθώς είναι μια γνωμοδότηση που ξεκάθαρα λέει πως τα δύο μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη είναι παράνομα, δεν μπορούν να ισχύσουν και την ίδια ώρα που η κα Μέρκελ ήταν στον Ερντογάν βγήκε το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας με αυτή την ξεκάθαρη θέση. Θέση πανομοιότυπη της Ελληνικής, της Ευρωπαϊκής και των ΗΠΑ. Δηλαδή οι Διεθνείς παίκτες στηρίζουν της Ελληνικές και Κυπριακές θέσεις.

Επιπροσθέτως ανέφερε πως «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία καταπάτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ξεκάθαρα πράγματα, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και στην εξωτερική πολιτική όχι μόνο στις ανθρώπινες σχέσεις».


Πύργος ελέγχου στον χειριστή του ελικοπτέρου του Κόμπι «πετάτε πολύ χαμηλά».



Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προκύπτει ότι οι συνθήκες στο σημείο του δυστυχήματος ήταν πολύ άσχημες και σύμφωνα με το FlightRadar24, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν προειδοποιήσει τον πιλότο για τη χαμηλή ορατότητα λόγω ομίχλης και του είχαν δώσει οδηγίες να αλλάξει διαδρομή.

Ένα ηχητικό ντοκουμέντο που αποκαλύπτει τους τελευταίους διαλόγους ανάμεσα στον πύργο ελέγχου και τον χειριστή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο Κόμπι Μπράιαντ. Στο ηχητικό ντοκουμέντο εμφανίζεται ένας εκ των ελεγκτών να λέει στον χειριστή του ελικοπτέρου «πετάτε πολύ χαμηλά».

Οι τελευταίες συνομιλίες προτού χαθεί από τα ραντάρ το ελικόπτερο που μετέφερε τον Κόμπι Μπράιαντ, την κόρη του και επτά ακόμη ανθρώπους:







Με πρωτόγονα «όπλα» η κυβερνοασφάλεια της χώρας


Επικοινωνιακές και κυρίως ψυχολογικές χαρακτηρίζονται οι επιπτώσεις από τον τελευταίο ελληνοτουρκικό «πόλεμο των χάκερ». Δεν είναι μικρό χτύπημα στο γόητρο της χώρας, σε μια κρίσιμη περίοδο για τις αμυντικές της επιδόσεις, να «πέφτουν» οι ιστοσελίδες της ΕΥΠ, του υπουργείου Εξωτερικών ακόμη και του πρωθυπουργού.

Όπως έγραψε η «Κ» την περασμένη Τετάρτη («Ο άγνωστος “πόλεμος” των χάκερ»), η επίθεση που δέχθηκαν οι ελληνικές ιστοσελίδες ήταν η πιο συνήθης ψηφιακή «παρενόχληση». Στόχο είχε να επιβάλει την άρνηση παροχής υπηρεσίας (Denial of Service) από το σύστημα που ελέγχει την ιστοσελίδα και η οποία είχε κατανεμημένα χαρακτηριστικά (Distributed DoS). Δεν ήταν ένας υπολογιστής που πραγματοποιούσε την επίθεση, αλλά παρά πολλοί που ήταν ελεγχόμενοι («ζόμπι») από τους ίδιους χάκερ. Οι «ζόμπι» υπολογιστές «υπερφόρτωσαν» τα συστήματα των ιστοσελίδων με πληθώρα αιτημάτων πρόσβασης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα αιτήματα, είτε αυτά ήταν κακόβουλα, είτε όχι.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η επίθεση εξελισσόταν για ημέρες και ο στόχος της για κάποιες –τουλάχιστον– ώρες επιτεύχθηκε, αφού οι κυβερνητικές ιστοσελίδες «έπεσαν», τόσο το Σάββατο 18 Ιανουαρίου όσο και την περασμένη Πέμπτη 23 Ιανουαρίου. Τη δεύτερη φορά, μάλιστα, έπεσε και η πρωθυπουργική ιστοσελίδα primeminister.gr. Η επίθεση έδειξε το έλλειμμα στην πολιτική κυβερνοασφάλειας της χώρας μας, αλλά και τον πρωτογονισμό των συστημάτων. Κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν λόγο για συστήματα προστασίας σε κρίσιμους κυβερνητικούς τομείς που χρονολογούνται από το… 2004.

Η επίθεση αυτή, ωστόσο, κυρίως εκθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις αντιπολιτευτικές του κορώνες μετά την επίθεση (Μ. Κάτσης: Οι κυβερνοεπιθέσεις εκθέτουν το «Επιτελικό κράτος» της Δεξιάς, 18.01.2020), η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της κυβερνοασφάλειας είχε πραγματοποιήσει μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο, πολύ λίγα πράγματα. Ενδεικτικό είναι ότι παρά την ύπαρξη σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας (Ε.Ε. 2016/1148) από τον Ιούλιο του 2016, μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο του 2019, δεν είχαν ορισθεί ακόμη οι κρίσιμες υποδομές της χώρας, ώστε να χρήζουν ιδιαίτερης κυβερνοπροστασίας. Πρόκειται για τον ορισμό των Φορέων Εκμετάλλευσης Βασικών Υπηρεσιών (ΦΕΒΥ) που στο εξής, βάσει της κοινοτικής οδηγίας, χρήζουν υψηλότερης κυβερνοπροστασίας.

Το πλαίσιο προστασίας αυτό αφορά φορείς διαχείρισης υποδομών που είναι κρίσιμες στη λειτουργία και στην παροχή υπηρεσιών ενός κράτους. Πρόκειται για φορείς που σχετίζονται με την υγεία, την ενέργεια, την ύδρευση, τον χρηματοπιστωτικό τομέα κ.ά. Οι υποδομές που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας και του σχετικού νόμου, καθώς αυτή παραμένει στην απόλυτη δικαιοδοσία του κράτους-μέλους.

Επομένως, για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου εκείνων που διαχειρίζονται τις ιστοσελίδες, είναι οι ίδιοι οι φορείς εθνικής ασφάλειας, οι οποίοι έχουν την απόλυτη ευθύνη. Γι’ αυτό άλλωστε, κατά τη ψήφιση της διάταξης δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Υποδομών (ν. 4635/2019), οι υποδομές εθνικής ασφάλειας του ΥΠΕΘΑ, της ΕΥΠ κ.λπ., εξαιρέθηκαν από την ένταξή τους στο μητρώο αυτό.

Δυστυχώς, όπως έδειξε η εμπειρία, οργανισμοί κρίσιμοι για την εθνική ασφάλεια, υστερούν τόσο σε πολιτικές κυβερνοασφάλειας όσο και σε πολιτικές ακεραιότητας των πληροφοριακών τους συστημάτων. Επομένως, απαιτείται μια συνολική πολιτική ενίσχυσης των υποδομών της χώρας, ειδικά στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

Δημιουργία Εθνικής Αρχής

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται τόσο η πρόσφατη υπουργική απόφαση που εξειδικεύει θέματα του ν. 4577/2018 με τον ορισμό των ΦΕΒΥ και τη δημιουργία Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας (ΕΑΚ), όσο και η δημιουργία στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας υπό τον γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνη Τζωρτζακάκη. Η Γ.Δ. Κυβερνοασφάλειας θα υποστηρίζει την ΕΑΚ στο έργο της που εν πολλοίς θα είναι να ελέγχει και να παρακολουθεί αν τηρείται στη χώρα μας η ευρωπαϊκή οδηγία. Επίσης, προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει και η επέκταση της ομπρέλας του G-Cloud (Government Cloud ή «κυβερνητικό νέφος») που αφορά τη φιλοξενία των πληροφοριακών συστημάτων φορέων του δημοσίου τομέα στα μηχανογραφικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ). Η επέκταση της «ομπρέλας» αυτής, όχι μόνον θα εξοικονομήσει πόρους, αλλά θα επιφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς γύρω από αυτή τώρα δημιουργείται ένα ισχυρό τείχος κυβερνοπροστασίας. Η ΓΓΠΣΔΔ, όχι μόνον εντάσσεται στους ΦΕΒΥ, αλλά αποκτά και αυτοτελές γραφείο ασφάλειας των πληροφοριών, καθώς προορίζεται να αποτελέσει την ατμομηχανή για τη δημιουργία των (μη αμυντικού χαρακτήρα) δεδομένων και υπηρεσιών του κράτους.

Τα μέτρα δεν εξαντλούνται εδώ. Οπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, η χώρα πρέπει να αποκτήσει και «password policy» ειδικά στον δημόσιο τομέα, καθώς είναι τραγελαφικό, υπουργοί να χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης στους υπολογιστές τους, του τύπου «123456». 


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Στο… μάτι της ΕΛ.ΑΣ. το «νέο αίμα» αντιεξουσιαστών: Βόρειοι και Νότιοι πυρπολητές αυτοκινήτων


Οι «βόρειοι» και οι «νότιοι»… πυρπολητές αυτοκινήτων, ΑΤΜ και καταστημάτων. Αυτοί είναι οι προσωρινοί χαρακτηρισμοί, χωρίς ταυτότητα, που έχουν δώσει οι αξιωματικοί της Αστυνομίας στους πρωταγωνιστές των καθημερινών εμπρηστικών επιθέσεων της προηγούμενης εβδομάδας, τοποθετώντας γεωγραφικά τις ενέργειες.

Οι αχαρτογράφητες «φυλές» των μπαχαλάκηδων, όπως τους χαρακτηρίζουν οι ίδιοι αξιωματικοί, οι οποίοι έγιναν εμπρηστές και ποιος ξέρει τι ακόμη, είναι αυτοί που προβληματίζουν για τη μελλοντική εξέλιξή τους.

Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008 αποτέλεσε την κύρια αιτία τροφοδοσίας μιας τρομοκρατικής «δεξαμενής» που άδειαζε, με νέους και πολλούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι από εμπρηστές μετατράπηκαν σε θιασώτες της νεοτρομοκρατίας. Το 2020, η ανησυχία της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου και αξιωματικών ειδικών υπηρεσιών της Αστυνομίας είναι το καινούργιο «γέμισμα» της ίδια δεξαμενής από «νέο αίμα», το οποίο μπορεί να προέλθει από τις αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων.

Από τα τέλη Αυγούστου, όταν ξεκίνησαν οι εκκενώσεις κτιρίων δυναμικών καταλήψεων, όπως των GARE, Βανκούβερ, Ματρόζου, Παναιτωλίου, Αρβάλη και άλλων, διαπιστώθηκε πως από τις 110 προσαγωγές και συλλήψεις τα 77 άτομα ήταν ηλικίας από 15 έως 25 χρόνων, «αχαρτογράφητα», που δεν είχαν απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές και τα 33 «γνωστά» για την παρουσία τους στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Αυτά τα αριθμητικά δεδομένα και η στάση που τηρούσαν τα «άγνωστα παιδιά» εδραίωσαν σε μεγάλο βαθμό την αστυνομική εκτίμηση, η οποία έκανε λόγο για ανανέωση του αντιεξουσιαστικού δυναμικού, ποσοτική, ηλικιακή και ποιοτική. Αυτή η ανανέωση έγινε ορατή και από την ευχέρεια διασποράς και εξάπλωσης του πύρινου αντάρτικου πόλης. Το «νέο αίμα», σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., συντονίζεται, όπως έχει διδάξει το παρελθόν, από «παλιό» κέντρο, που κατευθύνει και καθοδηγεί στην εκδήλωση επιθέσεων.

«Δεν θέλουμε νέα “μωρά” της τρομοκρατίας»

Μια ιστορική αναδρομή είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς τις αιτίες των τριών επισκέψεων του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την εξέλιξη των καθημερινών εμπρηστικών επιθέσεων αλλά κυρίως της ανάλυσης του ηλικιακού προφίλ και της συμπεριφοράς των ατόμων που συνελήφθησαν ή προσήχθησαν το τελευταίο 5μηνο. Με χρονική διαφορά περίπου 10 χρόνων έχει κάνει τις παρακάτω αναφορές:

› 2009: Τα «μωρά» της τρομοκρατίας, οι τρομοκράτες της «κατσαρόλας», τα πιτσιρίκια με τις «χύτρες», «να πάρουν τον μπαμπά και τη μαμά τους και να παραδοθούν».

› 2020: «Κάποιοι θέλουν νέο Γρηγορόπουλο», «ο τρομοκράτης έχει χάσει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά τού να είναι άνθρωπος…», «στην τρομοκρατία δεν υπάρχει κανένα ρομαντικό στοιχείο…».

Το 2009 οι δηλώσεις του αφορούσαν τις συλλήψεις ατόμων που συμμετείχαν στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά και ασύλληπτων τότε μελών της. Σημειώνεται ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε προβεί σε σύλληψη περίπου 100 ατόμων που σχετίζονταν με τις ενέργειες της οργάνωσης, ωστόσο σαν «Λερναία Ύδρα» συνέχιζε τη δράση της ανανεώνοντας το δυναμικό της παρά τις δεκάδες συλλήψεις.

Ύστερα από τόσα χρόνια είναι εμφανές πως ο αρμόδιος υπουργός δεν θέλει οι αρμόδιες διωκτικές αρχές να κάνουν το ίδιο λάθος και να υποτιμήσουν, όπως έκαναν τότε, τα… πιτσιρίκια, τα… μωρά της τρομοκρατίας. Η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», σε περίπου 30 μήνες, από τις εμπρηστικές επιθέσεις πέρασε σε βομβιστικές και λίγο αργότερα στην αποστολή εκρηκτικών φακέλων και παγιδευμένων με εκρηκτικά βιβλίων, επεκτείνοντας τη δράση της και στο εξωτερικό.

Η «μετάλλαξη» εμπρηστών σε βομβιστές, όπως έδειξε το παρελθόν, δεν αργεί να έρθει, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί ειδικών υπηρεσιών της Αστυνομίας και η όποια καθυστέρηση αστυνομικών ενεργειών βοηθά την «αντίπαλη» πλευρά στη στρατολόγηση, εκπαίδευση, απόκτηση τεχνογνωσίας, δοκιμών, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερο τον έλεγχο της κατάστασης. Τα «μωρά», όσο τους αφήνεις χρόνο, όπως τονίζουν οι ίδιοι αξιωματικοί, διαπιστώνουν τις δυνατότητές τους, ωριμάζουν, «προπονούνται», πειραματίζονται και εξελίσσονται.

Το 2020, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που επί των θητειών του στο συγκεκριμένο υπουργείο έχουν εξαρθρωθεί «17 Νοέμβρη», «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας», «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», «Επαναστατικός Αγώνας» και πρόσφατα «Επαναστατική Αυτοάμυνα», γνωρίζει πως η υποτίμηση ανανεώνει και θεριεύει τις τρομοκρατικές διαθέσεις.

Συλλάβετε τους εμπρηστές πριν γίνουν… βομβιστές

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων συσκέψεων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., σε κάποιες από τις οποίες συμμετείχε και ο αρμόδιος υπουργός, τονίστηκε πως στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία πρέπει να αποτραπεί η όποια προσπάθεια «μεταμόρφωσης» και δημιουργίας μιας νέας και πιο επικίνδυνης γενιάς τρομοκρατών. Τονίστηκε η ανάγκη πραγματοποίησης σοβαρής αστυνομικής έρευνας για την έγκαιρη «χαρτογράφηση» της ανθρωπογεωγραφίας της νέας κατάστασης και προληπτικών ενεργειών αποτροπής του επόμενου ενδεχόμενου βήματος, πριν είναι αργά.

Σημαντικός στόχος που τέθηκε σε πρώτο επίπεδο είναι η εντατικοποίηση των ερευνών για τη σύλληψη εμπρηστών πριν κάποιοι από αυτούς γίνουν βομβιστές!

Σε τέσσερις μέρες, της προηγούμενης εβδομάδας, παραδόθηκαν στις φλόγες 38 αυτοκίνητα, δύο ΑΤΜ και μία καφετέρια. Εντυπωσιακή και επικίνδυνη είναι η… αποκέντρωση των επιθέσεων σε πολλές περιοχές της Αττικής, σε Γλυφάδα, Αττικό Αλσος, Ανω Λιόσια, Βύρωνα, Νέα Ιωνία, Ταύρο, Ελληνικό, Αγίους Αναργύρους, Ασπρόπυργο, Πολύγωνο, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, Φιλοπάππου και Κολωνάκι.

Προς το παρόν, το «νέο αίμα» εμπρηστών, σύμφωνα με αξιωματικούς της Αστυνομίας, προέρχεται από άτομα που συμμετείχαν σε καταλήψεις κτιρίων ή ήταν «συμπαθούντες». Πρόσφατα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε αναφέρει πως πολλά από τα παιδιά που συμμετέχουν στις καταλήψεις είναι «παιδιά εύπορων οικογενειών». Και το 2009, συλληφθέντες και καταζητούμενοι της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», χαρακτηρίζονταν ως παιδιά των… βορείων προαστίων από οικογένειες υπεράνω υποψίας!

Ταυτοποίηση αποτυπωμάτων από τις καταλήψεις σε Ματρόζου και Παναιτωλίου

Στο μεταξύ, μετά τα όσα συνέβησαν στο Κουκάκι στις 11 Ιανουαρίου 2020, στη δικογραφία σε βάρος των συλληφθέντων στις καταλήψεις της Ματρόζου και Παναιτωλίου συμπεριλήφθηκαν τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων για την ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων από την πρώτη επεισοδιακή εκκένωση.

Στο κτίριο της Ματρόζου ταυτοποιήθηκε «ένα τμήμα δακτυλικού που βρέθηκε στην εξωτερική επιφάνεια πόρτας εισόδου τουαλέτας 1ου ορόφου με το αποτύπωμα αριστερού αντίχειρα» της 17χρονης συλληφθείσας, κόρης γνωστού ηθοποιού. Ταυτοποιήθηκαν δύο τμήματα αποτυπωμάτων στην πόρτα εισόδου σαλονιού του ισογείου με αυτά 25χρονης από την Ιταλία. Ταυτοποιήθηκαν επίσης σε ντουλάπι κουζίνας, σε παράθυρο υπνοδωματίου, σε πόρτα εισόδου, τα αποτυπώματα του 27χρονου φερόμενου διαχειριστή των τριών καταλήψεων στο Κουκάκι, από την Κύπρο.

Στο κτίριο της Παναιτωλίου ταυτοποιήθηκαν και πάλι αποτυπώματα του 27χρονου Κύπριου, σε τραπέζι, σε πόρτα εισόδου και σε αφίσα. Ταυτοποιήθηκαν επίσης τα αποτυπώματα 40χρονου σε μία πόρτα εισόδου, αλλά και ενός 45χρονου γνώριμου των διωκτικών αρχών σε δύο πόρτες εισόδου και σε ένα πλακάκι μπάνιου!

Στα σχετικά έγγραφα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών επισημαίνεται: «Τμήματα αποτυπωμάτων παραμένουν ανόμοια με τα αποτυπώματα των συλληφθέντων Ιάσωνα Παναγιώτη Ινδαρέ, Φίλιππου-Λέανδρου Ινδαρέ και Δημήτριου Ινδαρέ». Πρόκειται για τον σκηνοθέτη και τα δύο παιδιά του, που συνελήφθησαν στην ταράτσα του σπιτιού τους που γειτονεύει με αυτή της κατάληψης.


Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ για τη βιαιοπραγία κατά 11χρονου στο Μενίδι



Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας διερευνά την υπόθεση σχετικά με βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και απεικονίζει περιστατικό βιαιοπραγίας αστυνομικού της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ σε βάρος ανήλικου Έλληνα, στο Μενίδι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα, με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, οι αστυνομικοί τίθενται σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάσσεται σε βάρος τους η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Όπως αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα ώστε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής να επικοινωνήσει με την οικογένεια του ανήλικου και να διατεθεί υπηρεσιακός ψυχολόγος για την υποστήριξή του, εφόσον το επιθυμεί.


Έκρηξη δυναμίτη σε σπίτι εφοπλιστή στην Καστέλλα


Έκρηξη σημειώθηκε στην είσοδο σπιτιού στην Καστέλλα σήμερα τα ξημερώματα.

Το σπίτι έξω από το οποίο αφέθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός ανήκει σε εφοπλιστή του Πειραιά που είχε απειληθεί και άλλες φορές στο παρελθόν.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 02:15 τα ξημερώματα, και προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στην είσοδο του κτηρίου και σε παρακείμενα κτίρια που έσπασαν τα τζάμια.

Στο σπίτι την ώρα της έκρηξης δεν βρισκόταν ο εφοπλιστής αλλά οι γονείς του οι οποίοι τρομοκρατήθηκαν.

Οι δράστες που τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό ήταν δύο και επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζεται.






Άθλια συμπεριφορά μαθητή των ΕΠΑΛ που τραμπουκίζει την καθηγήτρια του



Ένα απίστευτο βίντεο, που προκαλεί τουλάχιστον οργή σε όλη την κοινωνία, κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του Διαδικτύου.

Σε αυτό video, καταγράφεται ένας μαθητής του ΕΠΑΛ να «τραμπουκίζει» άγρια την καθηγήτριά του, προκειμένου εκείνη να του σβήσει μία απουσία.

Ο μαθητής, έχοντας πολύ επιθετικό και βίαιο τρόπο, απειλεί την καθηγήτρια, ενώ ένας άλλος μαθητής «παίζει» ακριβώς πίσω της κοροιδεύοντας την.

Η καθηγήτρια, επαγγελματίας παρά την άθλια συμπεριφορά του μαθητή παραμένει ψύχραιμη μέχρι το τέλος του βίντεο.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως βλέποντας το video, ζήτησε την διερεύνηση του περιστατικού δηλώνοντας : «Περιστατικά βίας κάθε μορφής δεν έχουν θέση στα σχολεία μας. Το βίντεο που αναπαράγεται τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο και φέρεται να καταγράφει αδιανόητη συμπεριφορά μαθητή προς καθηγήτρια σχολείου για διαγραφή απουσίας, διερευνάται ήδη αρμοδίως, ώστε να ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα, εφόσον επιβεβαιωθεί η γνησιότητα του. Τέτοια περιστατικά δεν είναι (και δεν μπορεί να είναι) η εικόνα του σχολείου. Στηρίζουμε απαρέγκλιτα τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας για το σχολείο που τους αξίζει».




Νεκρή και η 13 κόρη του Κόμπι Μπράιαντ που επέβαινε στο ελικόπτερο



Ο 41χρονος άσος των Λέικερς, σκοτώθηκε μετά από πτώση του ιδιωτικού του ελικοπτέρου, μαζί με το υπόλοιπο πλήρωμα, στο οποίο δυστυχώς ήταν και η 13χρονη κόρη του, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο. Η γυναίκα του Βανέσα Μπράιαντ δεν ήταν στο ελικόπτερο, ενώ άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η ταυτότητα του υπόλοιπου πληρώματος. 

Οι νεκροί τελικά από την μοιραία πτήση είναι εννέα. Αυτό επιβεβαίωσε ο σερίφης της περιοχής όπου έγινε το δυστύχημα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το ποιοι άλλοι ήταν μέσα, καθώς οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.


Το TMZ Sports αναφέρει ότι, το μοιραίο ελικόπτερο μετέφερε τον Μπράιαντ και την κόρη του στις εγκαταστάσεις της Mamba Academy, όπου η Τζιάνα είχε προπόνηση!

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι πριν από τη στιγμή της πτώσης, η μηχανή του ελικοπτέρου ακουγόταν σαν να διαλύεται, ενώ είναι ακόμα άγνωστο από ποιο σημείο απογειώθηκε το ελικόπτερο.