Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Ο θίασος ΜέΡΑ25 προτείνει τη Μάγδα Φύσσα για πρόεδρο της Δημοκρατίας


Άφωνους αφήνουν τους πολίτες τα νούμερα που έχουν μαζέψει με τις ψήφους τους ανεύθυνοι Έλληνες στην βουλή.

Την Μάγδα Φύσσα, μητέρα του αδικοχαμένου από τη Χρυσή Αυγή Παύλου Φύσσα, που δεν φταίει φυσικά η γυναίκα σε τίποτα, προτείνει ο θίασος του ΜέΡΑ25 για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή δείχνοντας έτσι ότι δεν γνωρίζει κανένας τους τι σημαίνει Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και τα προσόντα που πρέπει να έχει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του θιάσου ΜέΡΑ25:

Κλείνουμε δεκαετία από την χρεοκοπία της χώρας που, πέραν της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής, έσπειρε τη διχόνοια και εκκόλαψε το αυγό του φιδιού.

Συναγερμός στην Ελλάδα για χτύπημα σε ιρανικούς και ιρακινούς στόχους
Η δεκαετία τελειώνει, η κρίση όμως συνεχίζεται για τους πολλούς. Η διχόνοια, η μισαλλοδοξία κι ο αυταρχισμός εξακολουθούν να γιγαντώνονται.

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια ευκαιρία – μια ευκαιρία να σηματοδοτήσουμε την απόφασή μας να υπερνικήσουμε τη διχόνοια, τη μισαλλοδοξία, τον αυταρχισμό.

Αντί για συστημικό λειτουργό ή παροπλισμένο πολιτικό, που ήταν μέρος του προβλήματος, σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο που συμβολίζει την ενότητά μας εναντίον κάθε μορφής βίας και εκμετάλλευσης.

Το ΜέΡΑ25 κρίνει πως δεν υπάρχει πρόσωπο που να μπορεί να συμβολίσει καλύτερα την ενότητα που απαιτούν οι καιροί από τη Μάγδα Φύσσα – την γυναίκα που, χωρίς να το επιδιώξει, σήκωσε και σηκώνει μόνη της το βάρος του αγώνα για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, εξελισσόμενη από μητέρα σε πολιτικό πρόσωπο που ενώνει χωρίς να υποκύπτει.

Το ΜέΡΑ25 δεν έχει την κοινοβουλευτική δύναμη που απαιτείται για την προώθηση της υποψηφιότητας της Μάγδας Φύσσα. Αν όμως βουλευτές άλλων κομμάτων συνυπογράψουν την υπερκομματική μας πρόταση, ένα δυνατό μήνυμα στο πλαίσιο της λαϊκής ενότητας και του ανθρωπισμού θα έχει σταλεί.


Ποιο θα είναι το μέλλον του Πούτιν


Νέα κυβέρνηση, συνταγματική αναθεώρηση. Την επομένη των αιφνιδιαστικών ανακοινώσεων του, επικρατεί ομοφωνία: ο ρώσος πρόεδρος προετοιμάζει το μέλλον του, καθώς το σύστημα του οποίου ηγείται παρουσιάζει σημάδια διάβρωσης ενώ οι εκλογές πλησιάζουν.

Πολιτειολόγοι, αντιπολιτευόμενοι, αρθρογράφοι εκτιμούν πως ο 67χρονος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε αληθινά μια «μετάβαση της εξουσίας». Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν μπορεί να παραμείνει στο Κρεμλίνο πέραν του 2024, οπότε ολοκληρώνεται η θητεία του.

Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον του Πούτιν; 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε αποφασισμένος να επανεξετάσει τις προεδρικές υπερεξουσίες, υποσχόμενος να μειώσει τις προνομίες του αρχηγού του κράτους και να αυξήσει εκείνες του κοινοβουλίου που θα διορίζει τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περιορίζει το προεδρικό αξίωμα για να σηματοδοτήσει την οριστική αποχώρησή του από το Κρεμλίνο και να προετοιμαστεί για έναν νέο ρόλο.

«Πιστεύω πως ο Πούτιν θα παραμείνει η κύρια φυσιογνωμία στη Ρωσία, όπως συμβαίνει εδώ και 20 χρόνια», επισημαίνει η ρωσίδα ειδικός Μαρία Λίπμαν.

Ορισμένοι τον φαντάζονται ως υπέρτατο διαιτητή, υπεράνω των πολιτικών τριβών με μια θέση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του, όπως έκανε ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ στο Καζακστάν όταν έγινε το 2019 ένα είδος πατέρα του Έθνους, αφήνοντας την προεδρία σ' έναν υπάκουο πιστό του.

Ο Πούτιν θα μπορούσε, για παράδειγμα, να παραμείνει επικεφαλής του Κρατικού Συμβουλίου, ενός πολιτικού οργάνου το οποίο ενίσχυσε με τη συνταγματική αναθεώρησή του, καθώς και του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ή να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό.

«Βλέπουμε ορισμένα κομμάτια του παζλ, υπάρχουν άλλα που δεν βλέπουμε και άλλα που δεν θα δούμε ποτέ. Όμως υπάρχει ένα σχέδιο και βρίσκεται μόνο στο κεφάλι του Πούτιν», λέει η Λίπμαν.

Γιατί τώρα;

Παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητά του βρίσκεται γύρω στο 70%, ο Πούτιν αντιλαμβάνεται πως η φθορά παραμονεύει την 20ετή εξουσία του. Ένα «αίτημα αλλαγής έκανε ξεκάθαρα την εμφάνισή του στους κόλπους της κοινωνίας», παραδέχθηκε χθες, Τετάρτη, στην ομιλία του ενώπιον της ρωσικής πολιτικής ελίτ.

Αμέσως μετά ανακοινώνει την πρωτοφανή αναθεώρηση του Συντάγματος και ο πιστός πρωθυπουργός του, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, παραιτείται.

Ενδεικτικό της ύπαρξης μιας δυσαρέσκειας είναι το γεγονός ότι η Μόσχα αποτέλεσε στη διάρκεια του θέρους του 2019 και παρά την έντονη αστυνομική καταστολή το θέατρο του μεγαλύτερου ρωσικού κινήματος αμφισβήτησης μετά την επιστροφή του Πούτιν το 2012 στο Κρεμλίνο, το οποίο είχε εγκαταλείψει για να γίνει πρωθυπουργός, εξαιτίας του ορίου που υπήρχε στον αριθμό των προεδρικών θητειών. Η αντιπολίτευση είχε τότε κινητοποιήσει πλήθη ανθρώπων.

Τον Σεπτέμβριο 2019, το φιλοπροεδρικό κόμμα Ενωμένη Ρωσία αντιμετώπιζε τόση δυσαρέσκεια ώστε οι υποψήφιοι της εξουσίας δεν είχαν κατέβει με την ετικέτα αυτή στις τοπικές εκλογές στη Μόσχα. Και τιμωρήθηκαν από τους ψηφοφόρους.

Όμως το 2021 είναι μια εκλογική χρονιά, με βουλευτικές εκλογές. Και η Ενωμένη Ρωσία δεν συγκεντρώνει την προτίμηση παρά του 33% των Ρώσων στις δημοσκοπήσεις, μακράν του 54% που είχε επιτύχει στις εκλογές του 2016.

Ποιος θα είναι ο ρόλος του πρωθυπουργού; 

Επειδή η οικονομία είναι αναιμική και το βιοτικό επίπεδο βρίσκεται σε πτώση, ο πιστός πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος βρίσκεται στη θέση αυτή εδώ και οκτώ χρόνια, έβλεπε τη δημοτικότητά του να κυμαίνεται μεταξύ 30% και 38%.

Ο διορισμός ενός νέου επικεφαλής της κυβέρνησης σηματοδοτεί συνεπώς μια νέα εκκίνηση. Και ο Μιχαήλ Μισούστιν, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας, είναι σίγουρα άγνωστος, όμως όχι και καινούριος.

Στα 53 του, θεωρείται ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, κήρυκας τις ψηφιοποίησης. Μεταμόρφωσε την εφορία, μια αρτηριοσκληρωτική και διεφθαρμένη γραφειοκρατία, σε ένα αποτελεσματικό όργανο που προκαλεί πλέον τον φόβο.

Μ' αυτό το περισσότερο τεχνοκρατικό παρά πολιτικό προφίλ, δεν έμοιαζε με εν δυνάμει διάδοχο.

«Η άνοδός του στο αξίωμα του πρωθυπουργού έχει στόχο να υπάρξει μια ηγεσία του υπουργικού συμβουλίου που να βασίζεται στις ικανότητες και να επικεντρωθεί στην εσωτερική ατζέντα», έγραψε στο Twitter ο Ντμίτρι Τρένιν, διευθυντής του Κέντρου Carnegie της Μόσχας.

Διότι σύμφωνα με μια έρευνα του ινστιτούτου Vtsiom, 52% των Ρώσων πιστεύουν πως, από οικονομική άποψη, «το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμη».

Στη χθεσινή ομιλία του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε περίπλοκους στόχους: να πλουτίσουν οι Ρώσοι, να αντιμετωπισθεί η δημογραφική κρίση, να εκσυγχρονισθεί η χώρα. Όλα αυτά πριν από το 2024.

«Ο Μισούστιν οφείλει να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα του Πούτιν, σχέδια ύψους 26 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (379 δισεκατομμύρια ευρώ). Πριν από το 2024. Όμως η βραδύτητα στην εφαρμογή και η ασθενική οικονομική ανάπτυξη ήταν στο κέντρο των επικρίσεων με στόχο τον Μεντβέντεφ», υπογραμμίζει η εφημερίδα Vedomosti.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


Πόσα χρόνια θα πρέπει να δουλεύουμε για να πάρουμε σύνταξη 1000 ευρώ



Η εξασφάλιση μιας κύριας σύνταξης άνω των 1000 ευρώ που μέχρι τώρα ήταν σχεδόν άπιαστο όνειρο, γίνεται ευκολότερη. Με την αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης –ο υπουργός Εργασίας επισκέπτεται αύριο τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ το νομοσχέδιο δίνεται στη δημοσιότητα πιθανότατα τη Δευτέρα- τα ένσημα αποκτούν μεγαλύτερη αξία καθώς οδηγούν και σε μεγαλύτερη σύνταξη.
Έτσι, ενώ μέχρι τώρα ένας ασφαλισμένος έπρεπε να ασφαλιστεί για τουλάχιστον 35 χρόνια με μέσες συντάξιμες αποδοχές άνω των 2000 ευρώ για να δει τετραψήφια σύνταξη, τώρα θα του αρκούν τα ίδια χρόνια ασφάλισης αλλά μέσες συντάξιμες αποδοχές λίγο πάνω από 1600 ευρώ. Και αν κάποιος ασφαλιστεί για 40 χρόνια, έχει εξασφαλίσει το 1000άρικο ακόμη και με μέσες συντάξιμες αποδοχές της τάξεως των 1350-1400 ευρώ ανά μήνα. 
Οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις, θα διασφαλίζουν μεγαλύτερες συντάξεις για όσους έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης ενώ εμβληματικό θα είναι το ποσοστό 51%. Θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης για έναν ασφαλισμένο ο οποίος θα έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 40 χρόνια εργάσιμου βίου. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία έχει στα χέρια της τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά σενάρια συντελεστών αναπλήρωσης με διαφορετικά ποσοστά όσον αφορά στα ενδιάμεσα κλιμάκια.

Πλαφόν ή όχι;

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια μεγάλη εκκρεμότητα: αν θα υπάρχει ή όχι ανώτατο πλαφόν όσον αφορά στους συντελεστές αναπλήρωσης. Το ζητούμενο είναι αν κάποιος θα έχει ισχυρό και ουσιαστικό κίνητρο να παραμένει στην αγορά εργασίας και μετά τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Αν μπει πλαφόν (έστω και στα 45 έτη ασφάλισης) η συνταξιοδότηση θα καθίσταται ουσιαστικά υποχρεωτική καθώς σε διαφορετική περίπτωση, ο ασφαλισμένος (είτε μόνος του αν είναι αυτοαπασχολούμενος είτε μαζί με τον εργοδότη του αν πρόκειται για μισθωτό), θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος. Εκτός από την οριστικοποίηση (και την ψήφιση) των νέων συντελεστών αναπλήρωσης, το μείζον για τους συνταξιούχους θα είναι και ο επανυπολογισμός των συντάξεων καθώς από αυτόν θα προκύψει ποιοι έχουν λαμβάνειν και ποιοι όχι.
Στους τυχερούς θα συμπεριληφθούν οι έχοντες περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν θετική προσωπική διαφορά (δηλαδή δεν λαμβάνουν ήδη μεγαλύτερη σύνταξη από αυτήν που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου). Αν υπάρχει θετική προσωπική διαφορά, η όποια αύξηση προκύψει από τον επανυπολογισμό βάσει των νέων συντελεστών αναπλήρωσης, απλώς θα «συρρικνώσει» ή θα μηδενίσει το ποσό της προσωπικής διαφοράς. Η παρηγοριά γι’ αυτούς τους συνταξιούχους είναι ότι με μηδενισμένη την προσωπική διαφορά θα μπορούν να προσβλέπουν σε αυξήσεις μετά το 2022 όταν και θα επιτραπεί να γίνει κάτι τέτοιο (σ.σ είναι συμφωνημένο να μην υπάρξει καμία αύξηση λόγω πληθωρισμού μέχρι και το 2022). 
Τι συντάξεις βγάζουν οι καινούργιοι συντελεστές αναπλήρωσης. Το thetoc.gr έκανε τη σχετική επεξεργασία με βάση το λεγόμενο βασικό σενάριο το οποίο προβλέπει συντελεστή αναπλήρωσης 40% για τα 35 έτη ασφάλισης (από 33,81% που είναι σήμερα) και 50,5% για τα 40 έτη ασφάλισης από 42,8% που είναι σήμερα. Επίσης, από τα τελικά αποτελέσματα έχουν αφαιρεθεί οι εισφορές υπέρ υγείας οι οποίες θα εξακολουθήσουν να αφαιρούνται από τη μεικτή σύνταξη του συνταξιούχου. Έτσι, στους πίνακες που ακολουθούν και γίνεται η σύγκριση του νέου συστήματος με το υφιστάμενο ενώ προκύπτουν και οι ακριβείς προϋποθέσεις για να λαμβάνει κάποιος πάνω από 1000 ευρώ μεικτή σύνταξη όταν έρθει η ώρα της αποχώρησης από την ενεργό δράση
Η σύνταξη με 35 έτη ασφάλισης
Συντάξιμες αποδοχές
Σύνταξη με νόμο Κατρούγκαλου
Σύνταξη με νόμο Βρούτση
1200 €
742,34 €
812,16 €
1400 €
805,90 €
887,36 €
1600 €
869,46 €
962,56 €
1800 €
933,03 €
1037,76 €
2000 €
996,59 €
1112,96 €
2500 €
1155,5€
1300,96 €
Σε όλες τις περιπτώσεις έχουν αφαιρεθεί οι εισφορές υπέρ υγείας
Προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα ότι το «κλειδί» για κάποιον που έχει 35 έτη ασφάλισης, είναι οι συντάξιμες αποδοχές να είναι λίγο πάνω από τα 1600 ευρώ. Μέχρι τώρα, ακόμη και με 2000 ευρώ δεν έπιανε κάποιος το 1000άρικο οπότε ήταν πρακτικά αδύνατο να βγάλει μια σύνταξη άνω των 1000 ευρώ καθώς με το σύστημα λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές για ολόκληρο τον εργασιακό βίο (αρχής γενομένης από το 2002). 
Η σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης
Συντάξιμες αποδοχές
Σύνταξη με νόμο Κατρούγκαλου
Σύνταξη με νόμο Βρούτση
1200 €
843,74 €
930,6 €
1400 €
924,21 €
1025,54 €
1600 €
1004,67 €
1120,48 €
1800 €
1085,14 €
1215,42 €
2000 €
1165,6 €
1310,36 €
2500 €
1366,76 €
1547,71 €
Σε όλες τις περιπτώσεις έχουν αφαιρεθεί οι εισφορές υπέρ υγείας
Η αύξηση του συντελεστή αναπλήρωσης είναι μεγάλη στα 40 χρόνια ασφάλισης καθώς θα ξεπερνά το 50% έτσι ακόμη και αν κάποιος έχει μέσες συντάξιμες αποδοχές της τάξεως των 1400 ευρώ, θα βγάλει σύνταξη 1025,5 ευρώ από 924,21 που έβγαζε μέχρι σήμερα. 

Άρης Παπαθανασίου
Πηγή : Thetoc.gr


Ιδού το “ζωντανό” μπετόν… κλείνει τις ρωγμές του και “γεννά” νέα τούβλα


Το τσιμέντο και το σκυρόδεμα (μπετόν) δεν έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία 100 χρόνια, αλλά τώρα ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα επαναστατικό υλικό, που στην κυριολεξία ζωντανεύει το μπετόν. Η νέα μέθοδος συνδυάζει άμμο και φωτοσυνθετικά βακτήρια για να φτιάξει ένα ζωντανό υλικό που παίρνει διάφορα σχήματα, ενώ έχει τόσο δομική αντοχή όσο και βιολογική λειτουργία.

Επίσης είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον και μελλοντικά θα μπορούσε να μειώσει το σημερινό μεγάλο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» της ενεργοβόρας κατασκευαστικής βιομηχανίας. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γουίλ Σρούμπαρ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ζωντανών Υλικών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Matter” (Ύλη), δημιούργησαν μια «σκαλωσιά» από άμμο και υδρογέλη, μέσα στην οποία οι μικροοργανισμοί (Synechococcus) μπορούν να αναπτυχθούν.

Η υδρογέλη συγκρατεί την υγρασία και τις θρεπτικές ουσίες, που επιτρέπουν στα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν και -αφού απορροφήσουν αέριο διοξείδιο του άνθρακα- να ορυκτοποιηθούν, μια διαδικασία παρόμοια με αυτή που οδηγεί στο σχηματισμό των οστράκων στη θάλασσα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα ζωντανό υλικό που φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί τα οικοδομικά υλικά με βάση το τσιμέντο. Αν και οι ερευνητές ονόμασαν το υλικό τους «ζωντανό μπετόν», στην πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο από άποψη αντοχής με «ζωντανός σοβάς», ενώ και τα τούβλα από το νέο υλικό δεν είναι ακόμη τόσο γερά όσο τα συμβατικά τούβλα.

«Χρησιμοποιήσαμε φωτοσυνθετικά κυανοβακτήρια για να βιο-ορυκτοποιήσουμε το ικρίωμα, ώστε αυτό είναι πράσινο. Το υλικό μένει ζωντανό και έχει κάτι από Φρανκενστάιν. Ήδη χρησιμοποιούμε βιολογικά υλικά στα κτίρια μας, όπως το ξύλο, μόνο που αυτά τα υλικά δεν είναι πια ζωντανά. Γιατί να μη τα κρατούμε στη ζωή;», δήλωσε ο Σρούμπαρ

Περίπου το 9% έως 14% των βακτηριακών αποικιών μέσα στο νέο υλικό παραμένουν ζωντανές μετά από 30 μέρες. Μάλιστα το νέο υλικό όχι μόνο είναι ζωντανό, αλλά επίσης αναπαράγεται, άρα θα μπορούσε να αποκαταστήσει μόνο του τις ρωγμές. Ακόμη κι αν κόψει κανείς ένα τούβλο του νέου υλικού στη μέση, τα βακτήρια μπορούν να δημιουργήσουν δύο νέα ολόκληρα τούβλα με τη βοήθεια λίγης έξτρα άμμου, υδρογέλης και θρεπτικής ουσίας. Ένα μητρικό τούβλο μπορεί να παράγει έως οκτώ τούβλα μετά από τρεις γενεές.

Το μπετόν είναι το δεύτερο σε κατανάλωση υλικό στη Γη μετά το νερό. Η παραγωγή τσιμέντου (πρώτης ύλης για το μπετόν) ευθύνεται για το 6% των συνολικών ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ και το ίδιο το μπετόν απελευθερώνει διοξείδιο. Η νέα μέθοδος, που έχει μικρότερο «αποτύπωμα άνθρακα», αποτελεί μια φιλική στο περιβάλλον εναλλακτική επιλογή σε σχέση με τα σημερινά οικοδομικά υλικά.

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να εξερευνήσουν τις πολυάριθμες εφαρμογές που μπορεί να έχει το νέο υλικό. Μια δυνατότητα που θα διερευνηθεί, είναι η εισαγωγή βακτηρίων με διαφορετικές ιδιότητες στο μίγμα, ώστε να προκύψουν αντίστοιχα νέα υλικά με διαφορετικές βιολογικές λειτουργίες, όπως ικανότητες να «αισθάνονται» και να ανταποκρίνονται στις τοξίνες του αέρα. Ακόμη τέτοια υλικά μπορεί να είναι χρήσιμα για τη δημιουργία κατασκευών σε ερήμους ή σε άλλους πλανήτες όπως ο ‘Αρης, όπου υπάρχουν περιορισμένες πρώτες ύλες για οικοδομές.

«Σε τέτοια περιβάλλοντα τα νέα υλικά θα είχαν ιδιαίτερα καλή απόδοση, επειδή χρησιμοποιούν φως του Ήλιου για να αναπτυχθούν και αυξάνονται, έχοντας ελάχιστες ανάγκες για άλλο εξωγενές υλικό. Κάτι τέτοιο θα συμβεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, καθώς δεν πρόκειται να κουβαλήσουμε σακιά τσιμέντου στον Άρη», δήλωσε ο Σρούμπαρ.

Η τεχνική χρειάζεται πάντως βελτίωση, καθώς τα κυανοβακτήρια χρειάζονται συνθήκες υγρασίας για να επιβιώσουν μέσα στο νέο υλικό, κάτι που δεν είναι δυνατό σε ξηρές και άνυδρες περιοχές. Γι’ αυτό οι ερευνητές προσπαθούν ήδη να δημιουργήσουν γενετικά τροποποιημένα βακτήρια, που θα είναι πολύ πιο ανθεκτικά στην έλλειψη υγρασίας, ώστε να παραμένουν ζωντανά.

Η έρευνα χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η οποία προφανώς διαβλέπει και στρατιωτικές εφαρμογές στο νέο υλικό. Γενικότερα, τα «ζωντανά υλικά» (Engineered Living Materials-ELM) αποτελούν ένα νέο πολλά υποσχόμενο επιστημονικό πεδίο, καθώς «ζωντανεύουν» τα άψυχα υλικά -χάρη στην ενσωμάτωση μικροοργανισμών- έτσι ώστε η ύλη να αποκτά ικανότητες αίσθησης, επικοινωνίας και ανταπόκρισης στα εξωτερικά ερεθίσματα (πίεσης, φωτός κ.α.).


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή


Πακιστανός βίασε νεαρό ομοεθνή του μέσα στα κρατητήρια



Εφιαλτικές στιγμές έζησε κατά την παραμονή του στα κρατητήρια του μεγάρου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου ένας 18χρονος από το Πακιστάν, ο οποίος φέρεται ότι έγινε έρμαιο των σεξουαλικών «ορέξεων» ενός 29χρονου ομοεθνούς του που κρατείτο στο ίδιο κελί!

Ο νεαρός αλλοδαπός κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον 29χρονο ο οποίος φέρεται ότι τον ακινητοποίησε χωρίς να το αντιληφθούν οι αστυνομικοί σκοποί. Ο φερόμενος ως δράστης, πάντως, αρνείται την κατηγορία που του αποδίδει ο 18χρονος κι έτσι για την υπόθεση ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, ο οποίος διέταξε να υποβληθεί το θύμα σε ιατροδικαστική εξέταση.

Πάντως, οι δυο Πακιστανοί οδηγήθηκαν μαζί στην ανακρίτρια Πρωτοδικών Ηρακλείου για να απολογηθούν, καθώς είχαν συλληφθεί από αστυνομικούς οι οποίοι τους είχαν κάνει έλεγχο και είχαν διαπιστώσει ότι δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα.



Μάνος Τσαγκαράκης
Πηγή : protothema.gr


Στρατό στη Λιβύη και το «Oruc Reis» στις περιοχές της συμφωνίας με την Τρίπολη στέλνει ο Ερντογάν



Η Τουρκία στέλνει στρατό στη Λιβύη, «προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης της Τρίπολης», ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του Βερολίνου με θέμα την λιβυκή κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα έχει ήδη αποστείλει στη χώρα της βόρειας Αφρικής στρατιωτικό προσωπικό, με στόχο να εκπαιδεύσει τις μονάδες που μάχονται για την κυβέρνηση Σάρατζ. 

Επίσης, ο Ερντογάν πρόσθεσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί διπλωματικές και στρατιωτικές οδούς για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στα νότια της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως η Αγκυρα θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ΄εφαρμογή του μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή. 

Με την συμφωνία αυτή, «δεν είναι πλέον δυνατόν, από νομικής απόψεως, να γίνουν έρευνες, εξορύξεις ή να περάσει αγωγός φυσικού αερίου από την ζώνη που βρίσκεται ανάμεσα στις υφαλοκρηπίδες της Τουρκίας και της Λιβύης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δεν θα μας μείνει άντερο!! Γεωργούλης : Θέλω να παντρέψω την πολιτική με την τέχνη



Κάποιος να λυπηθεί την Ελλάδα και να μην ψηφίζει ότι να' ναι για να τον εκπροσωπήσει στην βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο!!!

Λές και έχει να κάνει με κορυφαία τέχνη ο Γεωργούλης νόμιζε ότι έδωσε απάντηση στους επικριτές του για την επιλογή του να συνδυάσει την Ευρωβουλή  με το τηλεοπτικό παιχνίδι «Your Face Sounds Familiar».

«Δεν πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξω την προηγούμενη μου ιδιότητα, με την ιδιότητα που έχω τώρα, αλλά να την εξελίξω. Προσπαθώ να βρω έναν τρόπο να τα παντρέψω αυτά τα δύο, την πολιτική με την τέχνη», δήλωσε ο ίδιος, απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν και δεν μας έμεινε άντερο από τα γέλια.

Και συνέχισε για να έρθουμε από τα γέλια μέχρι λιποθυμίας λέγοντας για τον μισθό του ως Ευρωβουλευτής : «Δεν θα πω ότι είναι ευκαταφρόνητος ο μισθός του ευρωβουλευτή, απλώς εάν θέλεις να το παρομοιάσουμε με την προηγούμενη δουλειά που είχα, δουλεύω περισσότερο και ίσως να βγάζω λίγο λιγότερα».

Η αλήθεια είναι ότι στελέχη του περιβάλλοντος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει έξαλλοι με την απόφαση του ηθοποιού να γίνει μέλος της κριτικής επιτροπής του show «Your Face Sounds Familiar» και άκουσε χαρακτηρισμούς που δεν θα άρεσαν σε κανένα.

Άλλο ένα νούμερο στο τσίρκο ΣΥΡΙΖΑ, να το χαίρεστε!!


Εκτέθηκαν σε σύφιλη γιατροί και νοσηλευτές



Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μαιευτικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, σχετικά με περιστατικό τοκετού από μητέρα με σύφιλη, εκθέτοντας εργαζόμενους και νοσηλευόμενος στο ενδεχόμενο της μόλυνσης.

Όπως αναφέρει το larissanet.gr που επικαλείται πληροφορίες, το περιστατικό έγινε την παραμονή των Χριστουγέννων και την εισαγωγή της μητέρας στη Μαιευτική Κλινική δεν έγιναν οι απαιτούμενοι έλεγχοι, παρά το γεγονός ότι προβλέπονται από τα σχετικά πρωτόκολλα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η εγκυμονούσα είναι φορέας μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Αποτέλεσμα της αβλεψίας ήταν το περιστατικό να εισαχθεί για τοκετό, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να μην γνωρίζουν ότι είναι φορέας μεταδιδόμενου νοσήματος, προκειμένου να ακολουθήσουν τα σχετικά πρωτόκολλα προστασίας.

Η αποκάλυψη του θέματος έγινε τουλάχιστον μία εβδομάδα αργότερα, με το ιατρικού και νοσηλευτικό προσωπικό που ενεπλάκη στον τοκετό να βρίσκεται εκτεθειμένο σε πιθανότητα μόλυνσης.

Σύμφωνα πάντα με το larissanet.gr το ίδιο το νοσοκομείο αδυνατεί να παράσχει τις απαιτούμενες εξετάσεις στο προσωπικό, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν μολυνθεί καθώς δεν διαθέτει αντιδραστήρια για τις απαραίτητες εξετάσεις.


Πηγή


ΗΠΑ: Την επόμενη Τρίτη η δίκη για την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ



Το έγγραφο της απόφασης που έλαβε η Βουλή των Κοινοτήτων μεταφέρθηκε σύμφωνα με το πρωτόκολο από τους λεγόμενους διαχειριστές, οι οποίοι το παρέδωσαν στην ειδική επιτροπή υποδοχής της Γερουσίας
Στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε με κάθε επισημότητα το έγγραφο παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη για υπέρβαση εξουσίας και παρακώλυση των εργασιών του Κοινοβουλίου, μετά την έγκριση των δύο άρθρων από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Όπως έγινε γνωστό, η δίκη για την καθαίρεση ή όχι του Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είναι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, που παραπέμπεται και κινδυνεύει με καθαίρεση.

Το έγγραφο της απόφασης που έλαβε η Βουλή των Κοινοτήτων μεταφέρθηκε σύμφωνα με το πρωτόκολο από τους λεγόμενους διαχειριστές, οι οποίοι το παρέδωσαν στην ειδική επιτροπή υποδοχής της Γερουσίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, πρόεδρος της οποίας είναι η Νάνσι Πελόζι, κατέχουν οι Δημοκρατικοί, σε αντίθεση με τη Γερουσία, όπου επικρατούν οι Ρεπουμπλικανοί.


Πηγή : protothema.gr


Πέτσας: Η Ράικου αποκάλυψε τη λειτουργία του σκοτεινού παρακράτους του ΣΥΡΙΖΑ



"Τα όσα δύσοσμα κι άκρως αποκαλυπτικά ακούστηκαν εχθές και σήμερα από την πρώην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου για τα έργα, τις ημέρες, τις υπόγειες διαδρομές και τα μυστικά τηλέφωνα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αποκαλύπτουν τη λειτουργία ενός σκοτεινού παρακράτους με στόχο την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ", υπογράμμισε με ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Συμπλήρωσε, ακόμη, "ενός παρακράτους που κατασκεύαζε στοιχεία και μάρτυρες, που παρενέβαινε για να σταλεί μια δικογραφία στη Βουλή χωρίς όμως επιβαρυντικά στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων. Που απαιτούσε να μην περαιωθούν οικονομικού ενδιαφέροντος υποθέσεις και που απειλούσε δικαστικούς λειτουργούς. Που έστηνε δημοσιεύματα κατά αθώων ανθρώπων με συνεργούς δημοσιογράφους και εκδότες.

Αυτά είπε η τέως Εισαγγελέας με αρμοδιότητα κατά της Διαφθοράς. Η προσπάθεια ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης και της παγίδευσης του συνόλου της αντιπολίτευσης, παραπέμπει σε άλλες χώρες κι άλλα καθεστώτα. Η Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ και των κάθε είδους Ρασπούτιν επιβεβαιώνει αυτό που προεκλογικά έλεγε η Νέα Δημοκρατία: πως η κανονικότητα απουσίαζε από τη χώρα κατά την περίοδο 2015 - 2019. Και φυσικά δικαιώνει απόλυτα την πολιτική επιλογή σύστασης προανακριτικής επιτροπής ώστε να διερευνηθεί μια σκοτεινή υπόθεση".


Εξηγήσεις Βερολίνου για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη για τη Λιβύη


Την κατανόησή της για το «θεμιτό ενδιαφέρον και την ανησυχία» της Ελλάδας σχετικά με το μέλλον της Λιβύης εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή δεν θα ασχοληθεί με «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο». Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέφυγε να αναφερθεί στα κριτήρια με τα οποία διαμορφώθηκε ο κύκλος των συμμετεχόντων στην Διάσκεψη, ενώ τόνισε ότι σε κάθε βήμα υπήρξε στενός συντονισμός με τα Ηνωμένα Έθνη.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε εδώ πληροφορίες για τις ακριβείς σταθμίσεις των αποφάσεων σε αυτό το θέμα (…) Είναι πάντα δύσκολο να διαμορφώσεις έναν κύκλο συμμετεχόντων και πέραν αυτού δεν μπορώ πώς καταλήξαμε. Δεν θέλουμε αυτό να το συζητήσουμε δημοσίως», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την μη-πρόσκληση της Ελλάδας να συμμετάσχει στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. «Η "Διαδικασία του Βερολίνου" έχει δομηθεί συνειδητά διαφορετικά από προηγούμενες προσπάθειες, προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη στην Λιβύη: ως ένα σχέδιο δηλαδή με διάφορα στάδια του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ, όπου καταβάλλεται προσπάθεια να διαχωριστούν τα προβλήματα και να εργαστούμε βήμα βήμα. Και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της "Διαδικασίας του Βερολίνου", η προετοιμασία του πλαισίου με τους συντελεστές οι οποίοι έχουν άμεση επιρροή στις δύο πλευρές της διένεξης. Αυτή είναι η προσέγγιση και βεβαίως έχουμε πλήρη κατανόηση για το γεγονός ότι υπάρχουν ανησυχίες και κίνητρα άλλων χωρών σε σχέση με την Λιβύη και ιδιαίτερα στο θέμα των θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο. Αυτό απλώς δεν είναι στο επίκεντρο της διάσκεψης - ούτε και θέμα της», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ.

Απαντώντας ο ίδιος σε ερώτηση σχετικά με τα «μνημόνια» που έχουν υπογράψει η Τουρκία και η Λιβύη, επανέλαβε ότι «τα θαλάσσια σύνορα πρέπει να προσδιορίζονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούν δύο χώρες να το ορίσουν μεταξύ τους εις βάρος τρίτων» και επισήμανε ότι η γερμανική πλευρά δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας ώστε να την αξιολογήσει. «Αλλά βεβαίως εάν πρόκειται για συμφωνίες εις βάρος τρίτων, εις βάρος ενός στενού εταίρου, ενός εταίρου στην ΕΕ, τότε αυτό για μας δεν είναι αποδεκτό, δεν τίθεται θέμα σχετικά με το πώς το βλέπουμε».

Ο κ. Μπρόιλ αναγνώρισε ακόμη ότι «υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες έχουν θεμιτό ενδιαφέρον και ανησυχίες για το μέλλον της Λιβύης», επαναλαμβάνοντας ότι το κεντρικό σημείο της Διάσκεψης του Βερολίνου και της «Διαδικασίας του Βερολίνου» ήταν συγκεκριμένο. Όπως είπε, την συνέχεια θα υπάρξουν περαιτέρω εργασίες, μεταξύ άλλων σχεδιάζεται μια Διεθνής Επιτροπή Follow Up η οποία θα συνοδεύει τα αποτελέσματα της «Διαδικασίας του Βερολίνου». «Και εκεί θα μπορέσουν χώρες να συνεισφέρουν. Η Διάσκεψη του Βερολίνου είναι ένα σημείο εκκίνησης για κάτι, δεν είναι το τέλος και θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες για χώρες να συμμετάσχουν ενεργά. Από την αρχή θέλαμε να ενημερώνουμε ενεργά άλλες χώρες για το τι κάνουμε, να δημιουργήσουμε διαφάνεια σχετικά με το τι συμβαίνει, ιδιαίτερα βεβαίως για τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. αλλά και άλλους παίκτες. Αυτό ήταν ένα εγχείρημα που μας συνόδευσε ενεργά τους τελευταίους μήνες, το οποίο πήραμε πολύ σοβαρά και μπορώ να επισημάνω ότι την Κυριακή θα συμμετάσχει και η ΕΕ εκπροσωπώντας όλα τα κράτη - μέλη της», κατέληξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σε έξαρση η εποχική γρίπη: Στους 8 οι νεκροί από επιπλοκές του ιού



Σε περίοδο έξαρσης έχει μπει η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο σημειώθηκαν επτά θάνατοι από επιπλοκές του ιού, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Είκοσι τέσσερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μέχρι σήμερα, Τετάρτη (15/01/2020). Συνολικά οκτώ άτομα κατέληξαν, τα περισσότερα εξ αυτών με υποκείμενα νοσήματα.

Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Στη συντριπτική πλειοψηφία, όμως, πρόκειται για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια καρδιολογικά, αναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες όμως μπορούν να εμφανιστούν και σε ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στη χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

• Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

• Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

• Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Τέλος, ο ΕΟΔΥ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Μητσοτάκης


Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είχε τοποθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και την ενημέρωσε τηλεφωνικά το μεσημέρι ο πρωθυπουργός για την απόφασή του.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού :

Με ευθύνη, τόλμη, αλλά και μεγάλη αισιοδοξία, ανακοινώνω, σήμερα, την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και μιλώντας πάντα στη γλώσσα της αλήθειας, επιθυμώ να εξηγήσω στον Ελληνικό λαό την επιλογή μου.

Η απόφαση που κλήθηκα να πάρω δεν ήταν καθόλου εύκολη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι, κατά το Σύνταγμα, ρυθμιστής του πολιτεύματος. Ενσαρκώνει την ενότητα του Έθνους.

Και γι’ αυτό οφείλει να έχει αίσθηση καθήκοντος. Ώστε να υπηρετεί άξια το θεσμικό μέρος του αξιώματός του.

Πρέπει, επίσης, να διαθέτει γνώσεις, κύρος και διεθνή εμπειρία. Ώστε να συνδράμει δημιουργικά στην εσωτερική ζωή της χώρας. Αλλά και να την εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση στο εξωτερικό.

Ο Καταστατικός μας Χάρτης δεν επιφυλάσσει στον Πρόεδρο ουσιαστικές αρμοδιότητες. Αυτό, όμως, καθιστά τον συμβολισμό της επιλογής του ακόμα πιο σημαντικό.

Και σε μια εποχή που ο τόπος μας αφήνει πίσω την κρίση και κάνει πράξη την εθνική του αναγέννηση, έκρινα ότι το πρόσωπο του ανώτατου άρχοντα πρέπει να συμβαδίζει με αυτήν την πορεία: Όλοι μαζί ανοίγουμε ένα μεγάλο παράθυρο στο μέλλον. Με πρώτον, τον πρώτο πολίτη.

Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού. Η Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Πρόοδος, ωστόσο, είναι γένους θηλυκού. Και αυτές μάς καλούν στην μεγάλη υπέρβαση.


Θεωρώ ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση: Προτείνω, λοιπόν, για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία εξαίρετη νομικός με διεθνείς περγαμηνές, δικαστής με λαμπρή πορεία στο ανώτατο δικαστήριο, του οποίου έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος. Με πρόταση, μάλιστα, του προηγούμενου πρωθυπουργού και με ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησής του.

Έχει μακρά θητεία στο 5 ο τμήμα του δικαστηρίου, όπου διαμορφώθηκε μία πρωτοποριακή νομολογία για τα σωστά όρια μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης. Η ίδια, άλλωστε, διετέλεσε και Πρόεδρος της Εταιρίας Δικαίου του Περιβάλλοντος.

Διακρίνεται για τη μετριοπάθειά της. Την ευθυκρισία της. Αλλά και το ενδιαφέρον της για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, με τα οποία έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως.

Όλοι αναγνωρίζουν τις δημοκρατικές αναφορές και την κοινωνική ευαισθησία της. Και, από όσο ξέρω, δεν προέρχεται από τη δική μας πολιτική οικογένεια.

Μία ανώτατη δικαστής στο ύπατο αξίωμα της χώρας, σηματοδοτεί την προσήλωσή μας στην Δικαιοσύνη ως κεντρικού αρμού της Δημοκρατίας. Τη διάθεση της κοινωνίας να αρθεί πάνω από διχασμούς και κομματισμούς και να ζήσει με κανόνες, ασφάλεια και ευημερία.

Αλλά και στο μέτωπο των διεθνών μας σχέσεων, αναδεικνύει το σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδος να αντιμετωπίζει τις εθνικές προκλήσεις ειρηνικά και πάντα με γνώμονα το Δίκαιο.

Και ναι, η κυρία Σακελλαροπούλου είναι γυναίκα. Διακεκριμένη επιστήμων και ενεργός πολίτης. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται ακόμα από πολλές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

Έ, λοιπόν, αυτό αλλάζει, ξεκινώντας από την κορυφή. Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21 ου αιώνα, η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει.

Δεν είναι πολλές οι εμβληματικές ευκαιρίες που έχει ένας πρωθυπουργός να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα για το μέλλον.

Η επιλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι μια από αυτές. Και είμαι περήφανος που την εισηγούμαι, ως ένα τολμηρό βήμα όλων μας προς το αύριο.

Σέβομαι απόλυτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που ολοκληρώνει τη θητεία του. Προβληματίστηκα πολύ. Όμως, είμαι σίγουρος ότι η τελική μου απόφαση είναι η ορθή.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της την σύγχρονη Ελληνίδα.

Καλώ τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να εξετάσουν την προσωπικότητα της υποψηφιότητας που προτείνω. Το επιστημονικό έργο, αλλά και την κοινωνική παρουσία μίας αυτοδημιούργητης γυναίκας με καταγωγή από την Ξάνθη, που ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη για να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση.

Τις καλώ επίσης, να σκεφτούν και την αντίληψη που εκπέμπει η εισήγησή μας: Για Πρόεδρο της Βουλής πρότεινα τον κ. Τασούλα ο οποίος εξελέγη με 283 ψήφους, τις περισσότερες που έλαβε ποτέ κανείς σ’ αυτήν τη θέση.

Και πρόσφατα, η Βουλή έδωσε τη δυνατότητα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, με 288 ψήφους.

Σήμερα, αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη της πρότασής μου. Στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, όλοι θα αναλάβουμε την ευθύνη του τελικού αποτελέσματος.

Εύχομαι από καρδιάς, να αποτυπώσει τη συναίνεση, που τόσο επιθυμούν οι Έλληνες. Σε μία κρίσιμη συγκυρία, η παρούσα Βουλή έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει!