Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Ογδόντα χιλιάδες email μέσω Taxisnet για να πληρώσουν επιπλέον φόρο τα «περήφανα γηρατειά»



Αλλάζουν αυτόματα βεβαιώσεις αποδοχών και εκκαθαριστικά φόρου συνταξιούχων του Δημοσίου για τα λάθη του ΓΛΚ

Στις προσωπικές θυρίδες μηνυμάτων τους στο Taxisnet ή στα email που έχουν δηλώσει στην εφορία, θα πρέπει να έχουν στραμμένη την προσοχή τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι
του Δημοσίου εφόσον έχουν υποβάλει ήδη την δήλωση Ε1 στην εφορία, προκειμένου να δουν αν τους εστάλη ειδοποίηση με την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες θα τους ενημερώνουν ότι ήταν λάθος η Βεβαίωση Αποδοχών για τις συντάξεις που έλαβαν για το 2017 και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αλλάξει και η δήλωση και το εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν τον Ιούλιο του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, εντοπίστηκαν λάθη στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίες εκδόθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από αυτούς όμως, περίπου 80.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου είχαν υποβάλει ήδη την δήλωση Ε1. Το λάθος που διαπιστώθηκε πως έγινε ήταν ότι, ενώ μετά τα μέσα του 2017 άλλαξαν οι κρατήσεις για την Υγειονομική Περίθαλψη και άρχισαν να υπολογίζονται στο ύψος του καταβαλλόμενου ποσού της συντάξεως, το μηχανογραφικό σύστημα της διεύθυνσης Συντάξεων του δημοσίου εξέδωσε τις ετήσιες Βεβαιώσεις Αποδοχών σαν να είχαν γίνει αυξημένες κρατήσεις -όπως αυτές γίνονταν ως τότε στην αρχική σύνταξη χωρίς να αφαιρεθούν οι μνημονιακές περικοπές. Οι ίδιες πηγές έλεγαν πάντως πως το λάθος αυτό δεν έγινε από τους υπολοιπους κλάδους ασφάλισης του ΕΦΚΑ και, άρα, οι συνταξιούχοι άλλων ταμείων (πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ) δεν θα πρέπει να ανησυχούν ότι θα δουν διαφορές.

Τι θα επακολουθήσει

Για να διορθωθεί το πρόβλημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν το αμέσως προσεχές διάστημα στις εξής ενέργειες:

1. Θα διορθώσουν αυτόματα τις Βεβαιώσεις Αποδοχών για όλους τους συνταξιούχους όπου έχουν διαπιστωθεί λάθη. Αυτό ήδη ξεκίνησε να γίνεται, αλλά σιωπηρώς και χωρίς να υπάρξει καμία ενημέρωση ή ανακοίνωση του προβλήματος που εντοπίστηκε και των ενεργειών που απαιτούνται.

2. Αυτόματα θα διορθωθούν και περίπου 80.000 φορολογικές δηλώσεις συνταξιούχων του δημοσίου που έχουν ήδη υποβληθεί. Έτσι, λένε οι αρμόδιοι, δεν θα χρειαστεί οι συνταξιούχοι να πάνε ξανά σε λογιστή για να συντάξουν και να καταθέσουν τροποποιητική δήλωση Ε1, αφού η αλλαγή θα γίνει αυτόματα από τις υπηρεσίες.

3. Όσοι έχουν πέσει θύματα των λαθών του Γενικού Λογιστηρίου, θα ειδοποιηθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα στο email τους ότι άλλαξε η Βεβαίωση αποδοχών και το εκκαθαριστικό της δήλωσης φόρου εισοδήματος που έχουν υποβάλει ήδη.

Παρόλα αυτά, το «μάρμαρο» των λαθών αυτών θα πληρώσουν όλοι οι συνταξιούχοι, καθώς δεν θα φαίνεται πως θα γλιτώσουν τελικά την ταλαιπωρία. Και αυτό γιατί:

1. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν αφορά μόνον τους 80.000 συνταξιούχους που θα ειδοποιηθούν ότι άλλαξε το εκκαθαριστικό τους, αλλά και όσους δεν έχουν μεν υποβάλει ακόμα την δήλωση Ε1, αλλά την έχουν αφήσει προσωρινά αποθηκευμένη στο Taxisnet για να την υποβάλουν αργότερα, έχοντας συμπληρώσει τα λανθασμένα στοιχεία που εμφάνιζαν οι πρώτες Βεβαιώσεις Αποδοχών του 2017.

2. Ακόμα και οι πλέον υπερήλικες , θα πρέπει να μπαίνουν στο ίντερνετ και με την χρήση των κωδικών Taxisnet να ελέγχουν από το tablet ή το laptop τους εάν έχουν μήνυμα στην θυρίδα τους στο Taxisnet. Αν και το λάθος φέρεται να αφορά τελικώς 80.000 συνταξιούχους, στην διαδικασία αυτή θα αναγκαστούν μοιραία να μπουν και όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι του δημοσίου, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν στην δική τους περίπτωση υπήρξε ή δεν υπήρξε λάθος.

3. Καθώς οι διορθώσεις στις κρατήσεις αφορούν στην εισφορά Περίθαλψης και μόνον, θεωρητικά, πρόκειται κυρίως για μικροποσά. Παρόλα αυτά, αλλάζει το εκκαθαριστικό και αυξάνεται ο φόρος που πρέπει να πληρώσουν στα τέλη Ιουλίου οι συνταξιούχοι, σε σχέση με όσα υπολόγιζαν βασιζόμενοι στα αρχικά εκκαθαριστικά. Και αυτό επειδή οι κρατήσεις υπέρ Υγείας εμφανίζονταν αρχικά να είναι υψηλότερες (υπολογιζόμενες επί υψηλότερης σύνταξης) ενώ στην πραγματικότητα ήταν μικρότερες -αφού προσαρμόστηκαν στα τέλη του 2017 στις ήδη μειωμένες συντάξεις. Συνεπάγεται έτσι ότι αυξάνεται το καθαρό φορολογητέο εισόδημα και το αποτέλεσμα φόρου της εκκαθάρισης, σε σχέση με εκείνο που ήδη γνώριζαν ότι θα πληρώσουν οι συνταξιούχοι.

4. Για όλα αυτά, ακόμα δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία επίσημη ανακοίνωση προς τους συνταξιούχους συνολικά, ούτε για το ποιους τελικώς αφορούν τα λάθη, ούτε σε τι αυτά συνίστανται, ούτε πότε ακριβώς θα αναρτηθούν τα σωστά εκκαθαριστικά στις περιπτώσεις όπου έχουν γίνει λάθη. Και αναγκάζονται έτσι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι του δημοσίου (τα «περήφανα γηρατειά» άλλων εποχών) που ήλπιζαν να ξενοιάσουν υποβάλλοντας νωρίς την δήλωσή τους αντί να ζουν καλοκαιριάτικα με τον βραχνά των διορθώσεων, των προστίμων ή και των κατασχέσεων ακόμα αν αφήσουν ανεξόφλητο έστω και 1 ευρώ φόρου, να εμπλέκονται ξανά σε διαδικασίες μέσω ίντερνετ και υπολογιστών ή να υποχρεώνονται σε συγγενείς και λογιστές να έχουν και εκείνοι το νου τους, αν και κανονικά θα έπρεπε να έχουν ήδη ξεμπερδέψει, αφού υπέβαλαν πρώτοι από όλους και υποδειγματικά τις δηλώσεις τους αντί της τελευταίας στιγμής.

5. Αδιευκρλινιστο παραμένει επίσης και εάν τελικώς, όπως καταγγέλθηκε από λογιστές, υπήρξαν και άλλα λάθη που θα πρέπει τυχόν να διορθωθούν, σε Βεβαιώσεις Αποδοχών για συνταξιούχους κι άλλων Ταμείων όπως πχ για τις παροχές σε χρήμα που έλαβαν από τον ασφαλιστικό φορέα τους το 2017.

Κωστής Πλάντζος
Πηγή : protothema.gr


Εφορία κάθε μήνα! Τι λένε οι πολίτες – Οργή για το αιώνιο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ



Η είδηση για τις αλλαγές στον τρόπο που θα πληρώνουμε τους φόρους με την εφορία να εξοφλείται με τον μήνα και με τους πολίτες να πληρώνουν 12 φορές τον χρόνο για κάποιους ακούγεται σαν ανάσα και για άλλους σαν καταδίκη.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ κάθε μήνα. Για να εξασφαλίσει τα έσοδα που προϋπολογίζει από τους φόρους το κράτος βάζει προκαταβολή με βάση το εκκαθαριστικό της προηγούμενης χρονιάς.

Το σχέδιο προβλέπει να ακολουθηθεί το σύστημα που ακολουθείται αυτή τη στιγμή για τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης σε μισθωτούς και σε συνταξιούχους σε όλο το φάσμα των φορολογουμένων, δηλαδή, και στους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και στους αγρότες και να συμπεριλάβει όλους τους φόρους, όπως είναι ο φόρος των ακινήτων.
Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν κάθε μήνα, από την αρχή κάθε χρόνου, προκαταβολικά τον φόρο σε 12 μηνιαίες δόσεις με βάση τα εισοδήματα και τα ακίνητα που δήλωσαν το περασμένο έτος.

Το newsit.gr ρώτησε πολίτες όλων των κατηγοριών πως αντιμετωπίζουν αυτό το ενδεχόμενο και αν τους βοηθά η ρύθμιση αυτή. Όμως, η πληρωμή της εφορίας ποτέ και για κανέναν δεν ήταν ευχάριστη υπόθεση, ειδικά με φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα επώδυνο χαράτσι, ουδόλως ανταποδοτικό που μόνο στόχο έχει να γεμίζει τα ταμεία και να αδειάζει τις τσέπες των πολιτών. Με άλλα λόγια, γκρίνια και απογοήτευση κυριαρχούν και πως να μην συμβαίνει αυτό σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια πληρώνει φόρους βλέποντας ταυτόχρονα το εισόδημα των πολιτών να μειώνεται δραματικά.

Τι είπαν οι πολίτες για την πληρωμή των φόρων σε 12 δόσεις

Δημόσιος υπάλληλος, 55 ετών

Βεβαίως να με βοηθήσει να πληρώσω πιο εύκολα παρόλο που καταλαβαίνω ότι αυτό ευνοεί στην ουσία την κυβέρνηση.

Ιδιωτικός υπάλληλος 45 ετών 2 παιδιά

Είναι πραγματικά μια ανάσα. Ο ΕΝΦΙΑ μας έχει τσακίσει σαν οικογένεια. Για την κύρια κατοικία και το εξοχικό στο χωριό δίνουμε κοντά στα 1000 ευρώ τον χρόνο.  Αυτά τα σπίτια δεν μας τα χάρισαν. Τα δουλέψαμε εμείς και οι γονείς μας. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει κάθε χρόνο να πληρώνουμε χαράτσι. Είναι άδικο. Τουλάχιστον ας το πληρώνουμε με δόσεις μέχρι να καταργηθεί.

Άνεργη 27 ετών

Θεωρώ οτι σίγουρα ο ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις θα μου φανεί λιγότερο στην τσέπη μου! Ωστόσο δεν αλλάζει το γεγονός πως θα πληρώσω τα ίδια λεφτά απλά σε περισσότερες δόσεις! Η κυβέρνηση θα έπρεπε να φροντίσει να τον καταργήσει και όχι να αυξήσει τις δόσεις! Σε τελική ανάλυση τα ίδια λεφτά θα μπουν στο ταμείο και η μόνη που θα επωφεληθεί ειναι η κυβέρνηση η οποία αύξησε τις δόσεις ώστε να μειώσει το πολιτικό κόστος και όχι να ελαφρύνει τις οικονομικές επιβαρύνσεις του μέσου έλληνα πολίτη.

Δημόσιος υπάλληλος 50 ετών 2 παιδιά

Να ξεκαθαρίσουμε ότι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο με αυτές τις οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν στην χώρα μας είναι ένα μέτρο το οποίο συντελεί στο γενικό γονάτισμα του οικογενειακού προυπολογισμού και κατα επέκταση στην συρρίκνωση των ατομικών ελευθεριών στα μέλη μιας οικογένειας. Το να πληρώνεται το χαράτσι αυτό σε 12 μήνες λειτουργεί ως πλασίμπο θεραπεία στο γενικό αλαλούμ μιας οικονομίας που κάνει τον Έλληνα πολίτη να βουλιάζει ακόμα πιο βαθιά στον ύπνο του. Δόσεις στο ρεύμα, δόσεις στο τηλέφωνο, δόσεις στην εφορία, δόσεις στον μπακάλη, στον μεγαλοεπιχειρειματία, δόσεις για μια ζωή που μας δόθηκε, χαρίστηκε για να την ξεζουμίζουν οι απάνθρωποι που μας κυβερνούν. Όχι μόνο στην χώρα μας αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή
Πηγή : newsit.gr


Συνελήφθησαν 46 αλλοδαποί και 3 ανήλικοι για πλαστογραφία πιστοποιητικών στους Αερολιμένες Ηρακλείου και Χανίων




Συνελήφθησαν, κατά το χρονικό διάστημα 28.05.2018 έως και την 03.06.2018 στον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» 41 αλλοδαποί (35 άνδρες και 6 γυναίκες) και 3 ανήλικοι και στο Διεθνές Αερολιμένα Χανίων « Ι. Δασκαλογιάννης», 5 αλλοδαποί (3 άνδρες και 2 γυναίκες).

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν συνολικά 36 υπήκοοι Συρίας, 3 υπήκοοι Αφγανιστάν, 2 υπήκοοι Μαρόκο, 2 υπήκοοι Ιράν, 2 υπήκοοι Ερυθραίας, 2 υπήκοοι Πακιστάν, ένας υπήκοος Ιράκ και ένας υπήκοος Σομαλίας για πλαστογραφία πιστοποιητικών.

Ειδικότερα, στον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» σε γενόμενο έλεγχο από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Ηρακλείου, ανωτέρω αλλοδαποί επέδειξαν στους αστυνομικούς πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα αρχών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Βελγίου, Σλοβακίας, Βουλγαρίας, Συρίας, Τσεχίας, Ελβετίας, Ρουμανίας, Πακιστάν, Ολλανδίας, Πολωνίας και Γεωργίας προκειμένου να αναχωρήσουν από τη χώρα με προορισμό την Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ελβετία Σουηδία και Βέλγιο.

Επιπλέον, στο Διεθνές Αερολιμένα Χανίων « Ι. Δασκαλογιάννης», σε γενόμενο έλεγχο από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Χανίων οι παραπάνω αλλοδαποί επέδειξαν στους αστυνομικούς πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα αρχών Γερμανίας και Μάλτας προκειμένου να αναχωρήσουν από τη χώρα με προορισμό το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα πλαστά έγγραφα κατασχέθηκαν.

Οι συλληφθέντες με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου και Χανίων αντίστοιχα.


Ν.Δ.: Καθαρή έξοδος, η νέα αυταπάτη: εσωτερική στάση πληρωμών η μόνιμη πραγματικότητα




Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εσωτερική στάση πληρωμών γίνεται μόνιμη πραγματικότητα: οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου παραμένουν αμετάβλητες, παρά την εκταμίευση δόσεων για την αποπληρωμή τους»

Πλήρης Δήλωση:

 «Η Κυβέρνηση συνεχίζει να στερεί ρευστότητα από την αγορά, στεγνώνοντας την πραγματική οικονομία. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου διατηρούνται και φέτος υψηλές, περίπου στα 3,4 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητες παρά την εκταμίευση δόσεων για την αποπληρωμή τους.

Αποδεικνύεται, έτσι, ότι δημιουργούνται συνεχώς νέες οφειλές, και ότι καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολη η πλήρης εξόφλησή τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, όπως έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση. Πρόκειται για ακόμη έναπεδίο άσκησης οικονομικής πολιτικής στο οποίο γίνεται ολοφάνερη η κυβερνητική ανικανότητα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει και θα εφαρμόσει ένα σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με ουσιαστική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων και χρηματοδοτικών εργαλείων, πλήρη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης, μέσω του τραπεζικού συστήματος». 



Ελληνικά F-16 πάνω από το Μαυροβούνιο




Στον ουρανό πάνω από το Μαυροβούνιο θα ξεκινήσουν να περιπολούν από σήμερα, δύο ελληνικά F-16, στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, με δύο F-16 Block 52+ Adv. και η Ιταλία με δύο Eurofighter, θα ελέγχουν τον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου, την τελευταία, 29η χώρα που προσχώρησε στο ΝΑΤΟ το 2017. Οι Πολιτικές Αεροπορίες Ελλάδας και Ιταλίας θα ελέγχουν, επίσης, την κίνηση πάνω από το Μαυροβούνιο, έως ότου η Ποντγκόριτσα (πρωτεύουσα της χώρας) αποκτήσει τις σχετικές τεχνικές δυνατότητες.

Τα πρώτα ελληνικά F-16 που θα πετάξουν πάνω από το Μαυροβούνιο στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του ΝΑΤΟ ανήκουν στην παλιότερη μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, την 335 που σταθμεύει στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο. Οι Ελληνικές και οι Ιταλικές δυνάμεις θα περιπολούν με εναλλαγή 15 ημερών πάνω από το Μαυροβούνιο.

Τα ελληνικά F-16 συνδυάζουν τη συγκεκριμένη συμμαχική αποστολή, με την επιτήρηση και του αλβανικού εναέριου χώρου. Ως εκ τούτου τα ελληνικά αεροπλάνα θα πετούν πάνω από Αλβανία και Μαυροβούνιο για 15 συνεχόμενες ημέρες και μετά θα αντικαθίστανται από τα ιταλικά Eurofighter.

Οι αεροπορικές περιπολίες είναι από τις παλαιότερες αποστολές του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας. Δυνάμεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας είναι αυτή την εποχή αποσπασμένες για περιπολίες στις βαλτικές χώρες (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) ενώ η Ουγγαρία και η Ιταλία έχουν, επίσης, την ευθύνη του εναερίου χώρου της Σλοβενίας. Την ευθύνη συντονισμού και ενεργοποίησης των αεροπορικών Δυνάμεων Ιταλίας και Ελλάδας σε Μαυροβούνιο και Αλβανία, έχει το Συμμαχικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην βάση της Τορεχόν στην Ισπανία.

Για την έναρξη της δράσης στο Μαυροβούνιο, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ βρέθηκε χθες στην Ποντγκόριτσα, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Μίλο Τζουγκάνοβιτς.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Λακωνία



Σεισμός 4,6 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11:52, 37 χλμ Δυτικά – Βορειοδυτικά της Νεάπολης Βοιών Λακωνίας και το επίκεντρο εντοπίστηκε στον Λακωνικό κόλπο. 

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε στα πέντε χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 21 χιλιόμετρα νότια του Γυθείου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Γύθειο, οι Μολάοι, η Καλαμάτα και η Νεάπολη.


Κουμουτσάκος κατά Κοτζιά για το Σκοπιανό: Ψεύδεται - Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα




Την αντίδραση του Γ. Κουμουτσάκου προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αποδεχτεί το 2006 την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια» και μάλιστα χωρίς erga omnes και ότι δεν θα ανεχθεί προσωπικές επιθέσεις από δήθεν «Μακεδονομάχους».

Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς ζήτησε από τους επικριτές του να είναι πιο σεμνοί και κάλεσε τη ΝΔ, αν έχει τα «κότσια», να πει τα ονόματα που πρότεινε σε όλες τις διαπραγματεύσεις και ποιο από αυτά θέλει, προσθέτοντας ότι «αν τον προκαλέσει κανείς ξανά, όλα αυτά τα ντοκουμέντα θα κατατεθούν στη Βουλή».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ αντέδρασε έντονα στην τοποθέτηση αυτή κατηγορώντας τον κ.Κοτζιά για ψέματα.

«Ψεύδεστε Νίκο Κοτζιά, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα. Για αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε ποτέ οιαδήποτε συμφωνία ή συμβιβασμός και το θέμα έμεινε ανοικτό. Τον κακό συμβιβασμό είστε έτοιμος να τον υπογράψετε εσείς.

Όλοι διαπραγματευόντουσαν πριν αλλά κανείς δεν αποδέχθηκε κακό συμβιβασμό. Μόνον ο Νίκος Κοτζιάς είναι έτοιμος να το κάνει.

Ο άνθρωπος που αποδέχθηκε για διαπραγμάτευση το κατάπτυστο «Μακεδονία του Ίλιντεν» και έχει ήδη συμβιβαστεί, κατηγορεί εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν και δεν δέχθηκαν τίποτα. Κατήφορος του Ν. Κοτζιά» έγραψε στο twitter ο κ.Κουμουτσάκος.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αμετανόητος και προκλητικός ο εκτελεστής Κουφοντίνας: Δεν θα έκανα δήλωση μετανοίας για να πάρω άδεια



Αμετανόητος και προκλητικός σε συνέντευξη του  στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο εκτελεστής της 17Ν τρομοκράτης Δημήτρης Κουφοντίνας, που δείχνει ακόμα μία φορά το πόσο επικίνδυνος είναι να κυκλοφορεί ελεύθερος έστω και για λίγες ημέρες με άδεια.

Μιλώντας  για την απεργία πείνας που κάνει, καθώς δεν του δόθηκε άδεια, δηλώνει ότι «ούτως ή άλλως η χορήγηση άδειας δεν προϋποθέτει δήλωση μετανοίας. Ακόμα όμως κι αν προϋπόθετε, δεν θα την έκανα». Είπε ακόμα ο εκτελεστής της 17Ν : «Πρώτα απ' όλα επειδή σέβομαι την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, τη στάση των χιλιάδων αγωνιστών που έμειναν όρθιοι απέναντι στη μετεμφυλιακή τρομοκρατία, τα Μακρονήσια και τις εκτελέσεις. Ξέρετε, μέσα στο κίνημα απολογίζουμε τη δράση μας και αναφερόμαστε στα λάθη μας, τούτο όμως απέχει έτη φωτός από το να αποδεχτούμε ότι το κράτος είχε και έχει δίκιο».

Αποδίδει με θράσος ευθύνες, για το γεγονός ότι δεν χορηγήθηκε άδεια, ειδικά στην κυβέρνηση (που ίσως του είχαν υποσχεθεί άλλα και άλλα κάνουν): «Μέγιστη ευθύνη έχει και η κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί δεν κατήργησε τη διάταξη για το "εισαγγελικό βέτο" αλλά και επειδή επιλέγοντας την αρμονική συμβίωση με τη "δικαστική χούντα" γίνεται συνένοχη σε αυτό και πολλά αίσχη».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, αγνοεί ότι εάν δεν υπήρχε αυτή η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που συμπαθεί τρομοκράτες και αντιεξουσιαστές γιατί είναι σπλάχνα από τα σπλάχνα του κόμματος, δεν θα έβλεπε την έξοδο μέσα σε ένα χρόνο δύο φορές ούτε στα όνειρα του, ειδικά όταν άλλοι λιγότερο επικίνδυνοι κακοποιοί που βρίσκονται στις φυλακές ζητάνε και δικαιούται άδεια αλλά δεν την παίρνουν.



Εκτέλεσε εν ψυχρώ την 21χρονη πρώην φίλη του (video)



Σοκ προκαλεί η εν ψυχρώ δολοφονία μίας 21χρονης κοπέλας από τον πρώην φίλο της.

Η δολοφονία συνέβη στην Ταϊλάνδη με ένα άνδρα 24 ετών να πυροβολεί εν ψυχρώ και να σκοτώνει την 21χρονη πρώην σύντροφό του έξω από πανεπιστήμιο.

Το θύμα η Νατσαρέγια Θαπαραζίτ είχε χωρίσει με τον δολοφόνο της τον Πουκαπόνγκ Τσιταρόμ μετά από πέντε χρόνια σχέσης και ο 24χρονος της  ενοχλούσε να τα βρουν, εκείνη όμως δεν ήθελε και τον απέφευγε.

«Βγήκαμε από την εστία και η Νατσαρέγια οργίστηκε που τον είδε. Δεν ήθελε να του μιλήσει. Ήθελε απλά να πάει στο μάθημα. Είμαι σοκαρισμένη. Την είδα να πέφτει νεκρή μπροστά μου. Όταν είδα ότι είχε όπλο, εγώ έφυγα. Δεν ξέρω τι να πω. Δεν ξέρω πώς το έκανε αυτό» είπε η φίλη της 21χρονης αυτόπτης μάρτυρας που φαίνεται στο βίντεο.

Στη συνέχεια, όπως ενημερώνει η αστυνομία της Ταϊλάνδης, ο 24χρονος έστρεψε το όπλο στο πρόσωπό του και αυτοπυροβολήθηκε χωρίς, όμως, να χάσει τη ζωή του αφού οι διασώστες που έφτασαν στο σημείο κατάφεραν να τον σώσουν.




Απίστευτο: Εκλεψαν ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα -Κάλεσε την Αστυνομία για βοήθεια




Θύμα κλοπής έπεσε ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Και εκείνος κάλεσε το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων της Καλλιδρομίου για βοήθεια!

Την απίστευτη αυτή ιστορία αποκαλύπτει ο «Μικροπολιτικός» των «Νέων», σημειώνοντας ότι το ηγετικό στέλεχος των αντιεξουσιαστών ακτιβιστών επέστρεψε στο σπίτι του ένα βράδυ, ύστερα από μια επιτυχημένη ακτιβιστική επιδρομή, για να ανακαλύψει ότι οι ληστές, που προφανώς δεν γνώριζαν σε ποιανού σπίτι είχαν εισβάλει, δεν είχαν αφήσει τίποτα όρθιο.

Το μόνο που είχε μείνει, σύμφωνα με τον «Μικροπολιτικό», ήταν το τηλέφωνο. Αμέσως, λοιπόν, κάλεσε το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Ο διοικητής μόλις άκουσε το όνομα του θύματος αμέσως κατάλαβε φυσικά ποιος ήταν ο παθών, σημαντικό μέλος των ατάκτων ακτιβιστών... αλλά έδωσε εντολή στους άνδρες να σπεύσουν στο σπίτι του και να ειδοποιηθεί και η Σήμανση, ώστε να πάρει δακτυλικά αποτυπώματα.



Πηγή: iefimerida.gr 


Τα σχέδια της Ρούπα για επιθέσεις σε πολιτικούς και επιχειρηματίες



Τα άγνωστα σημειώματα με ονόματα ελλήνων πολιτικών αλλά και γνωστών επιχειρηματιών, για ληστρικές επιθέσεις σε τράπεζες και άλλες ένοπλες επιθέσεις, που βρέθηκαν προ μερικών μηνών σε
κρησφύγετο της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής». Στα σχεδιαγράμματα αυτά παρουσιάζονται οι σχεδιασμοί και οι μεθοδικές καταγραφές του δραστήριου μέλους του «Επαναστατικού Αγώνα», όπου εκτός των άλλων καταγράφονται και αναλυτικά δρομολόγια οχημάτων κοντά σε δικαστικά κτίρια της Αθήνας.


Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες αναδεικνύονται νέα στοιχεία για τις σχέσεις μελών ενόπλων οργανώσεων την περίοδο 2016-2017 και διευκρινίζονται «θολά» σημεία πολλών επιθέσεων. Ωστόσο τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν φόβους ότι ίσως τις επόμενες ημέρες υπάρξει «χτύπημα» από τις οργανώσεις «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» και «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που συνεχίζουν τη δράση τους.


Η Πόλα Ρούπα συνελήφθη το πρωί της 5ης Ιανουαρίου 2017 στο διαμέρισμα διπλοκατοικίας στην οδό Ζαΐμη στην Ηλιούπολη, περίπου δυόμισι χρόνια μετά τη σύλληψη του συντρόφου της Νίκου Μαζιώτη στο Μοναστηράκι. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., που προχώρησε στη σύλληψή της, στη διάρκεια της μεγάλης φυγής της είχε οργανώσει δύο ληστείες τραπεζών στη Μαλεσίνα και στο Γενικό Κρατικό Αθήνας, ενώ είχε προχωρήσει, τον Φεβρουάριο του 2016, σε αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου στόχευε να παραλάβει μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» και των «Πυρήνων». Στα σημειώματα που παρουσιάζονται τώρα αποκαλύπτεται η καθημερινότητα του μέλους του «Επαναστατικού Αγώνα» και συνεργών του. Εντόπιζε τράπεζες, οχήματα κ.λπ. που θα «απαλλοτρίωνε», ενώ συγκέντρωνε στοιχεία για τις κινήσεις και τα καταλύματα επιχειρηματιών αλλά και τα αυτοκίνητα με τα οποία κινούνταν πολιτικά πρόσωπα.


Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με σχετικά πρόσφατα πορίσματα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, ύστερα από εξέταση κλειδιών που βρέθηκαν στο κρησφύγετο της Πόλας Ρούπα αλλά και γραφολογικές εξετάσεις, προέκυψε ότι υπήρχε συνεργασία της με τον 28χρονο Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου στο εγχείρημα απόδρασης μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» και των «Πυρήνων» από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Κ. Γιαγτζόγλου κατηγορήθηκε αργότερα για το ανέλεγκτο από την ΕΛ.ΑΣ. δέμα-βόμβα που προκάλεσε τον Μάιο του 2017 τον τραυματισμό του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου.


Τα νεότερα αυτά ευρήματα προσδιορίζουν - σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. - τις σχέσεις ενόπλων οργανώσεων αλλά και τις διασυνδέσεις μεταξύ αναρχικών. Ωστόσο τα συγκεκριμένα στοιχεία έρχονται σε μια περίοδο που τα περισσότερα από τα μέλη  των «Πυρήνων», του «Επαναστατικού Αγώνα» και άλλων οργανώσεων είναι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού και υπάρχουν έντονες διαμάχες και συγκρούσεις μεταξύ τους.

Παράλληλα, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα δημιουργούν νέα δεδομένα εν όψει της δίκης που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο για την προσπάθεια απόδρασης από τον Κορυδαλλό. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη δίκη και οι νέες ποινικές εκκρεμότητες σημαντικών μελών των «Πυρήνων» φαίνεται να δημιουργούν νέα εμπόδια στην προσπάθειά τους να παίρνουν εκπαιδευτικές άδειες από τις φυλακές Κορυδαλλού. Επιπλέον σε εξέλιξη είναι η έρευνα από τις δικαστικές αρχές για τον τρόπο χρηματοδότησης του Γιαγτζόγλου μέσω καταθέσεων σε τραπεζικό λογαριασμό που είχε δημιουργήσει με πλαστή ταυτότητα.

Ηδη για την υπόθεση αυτή κατηγορούνται 28 άτομα (κυρίως συγγενείς κρατουμένων, διακινητές ναρκωτικών, αλλά και γνωστός μπράβος της Αθήνας). Επιπλέον οι υποψίες για ρόλο συντονιστή στη χρηματοδότηση του 28χρονου στρέφονται και σε κρατούμενο με ποινική και όχι μόνο δράση σε Αθήνα αλλά και επαρχία (έχει κατηγορηθεί και για ανθρωποκτονία). Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η τακτική χρηματοδότησης κρατουμένων που επιχειρούσαν να ελέγξουν το παρεμπόριο κινητών, ποτών, άδειες κ.λπ. στις φυλακές Κορυδαλλού ήταν ευρύτερη και τα συνολικά ποσά που διακινούνταν, ανάμεσα σε εκατοντάδες πρόσωπα, υπερέβαιναν τα 120.000 ευρώ.


Βασίλης Λαμπρόπουλος
ΤΟ ΒΗΜΑ 


Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση σε κλούβα των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη



Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση σε κλούβα των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη

Με έγγραφη παραγγελία προς τον εισαγγελέα πρωτοδικών, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, ο κ. Τσόγκας ζητεί να διεξαχθεί έρευνα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, για να εντοπιστούν οι δράστες της επίθεσης.

Σύμφωνα με την παραγγελία, τα αδικήματα που ερευνώνται είναι αυτά της έκρηξης και παραβάσεων σχετικά με εκρηκτικές ύλες, σε βαθμό κακουργήματος. Προς την κατεύθυνση του εντοπισμού των δραστών ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο τεχνολογικό μέσο.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, κ. Θ. Τσαϊρίδης είχε απευθύνει έκκληση για παρέμβαση του εισαγγελέα, ενώ κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία για πλήρη αδιαφορία. «Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, να κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους 20 αστυνομικοί και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός», είχε τονίσει χαρακτηρισιτκά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα thessnews.gr.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών της πόλης έκανε λόγο για προμελετημένη ενέργεια, καθώς οι δράστες γνώριζαν – όπως φαίνεται – το πρόγραμμα των αστυνομικών. Εξάλλου, η συγκεκριμένη διμοιρία βρίσκεται στο σημείο τα τελευταία χρόνια για τη φύλαξη του τουρκικού προξενείου.

«Ηθελαν να κάψουν ζωντανούς αστυνομικούς», τόνισε ο κ. Τσαϊρίδης, ενώ υπογράμμισε ότι το λεωφορείο δεν φαινόταν από τις φλόγες. Υπογράμμισε δε, ότι ευτυχώς τα παράθυρα της κλούβας των ΜΑΤ ήταν κλειστά, αλλιώς «δεν ξέρω που θα ήταν σήμερα οι 20 αστυνομικοί που είχαν εγκλωβιστεί μέσα».

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ του Σαββάτου άγνωστοι έριξαν βόμβες περισσότερες από 30 μολότοφ σε κλούβα των ΜΑΤ που μετέφερε αστυνομικούς την ώρα που σχολούσαν από διατεταγμένη υπηρεσία στο τουρκικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, thessnews.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


USS New York LPD-21: Στον Πειραιά το πλοίο που φτιάχτηκε από τα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων




Το πολεμικό πλοίο USS New York LPD-21 από νωρίς το πρωί βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο είναι φτιαγμένο από τα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων, που καταστράφηκαν στις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Μάλιστα ονομάστηκε New York, προς τιμή των θυμάτων της τρομοκρατικής εκείνης ενέργειας. Η κατασκευή του έγινε το 2007 από το Northon Grumman Ship Systems και είναι το "αδερφάκι" του USS Mesa Verde που είχε έρθει πέρυσι στον Πειραιά. Έχει μήκος 208 μέτρα και πλάτος 32,ενώ το βύθισμα του φτάνει τα 7 μέτρα. Με τις 2 πετρελαιομηχανές που διαθέτει συνολικής ισχύος 40000 ίππων μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 22 κόμβων

Το εν λόγω πολεμικό πλοίο μπορεί να μεταφέρει από μικρά αποβατικά, όπως αυτά που έχει το δικό μας Πολεμικό Ναυτικό,μέχρι μικρά χόβερκραφτ στο κάτω αμπάρι στο οποίο εισέρχεται η θάλασσα και έτσι βγαίνουν από το κύτος του πλοίου. Επίσης δύναται να  μεταφέρει ελικόπτερα καθώς και ελικοφόρα. Με άλλα λόγια είναι ένα πολυεργαλείο στα χέρια του Πολεμικού των ΗΠΑ.Ταυτόχρονα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 800 πεζοναύτες. 

Το Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ βρίσκεται στην Ελλάδα για εθιμοτυπική επίσκεψη.


Βίντεο: Η άφιξη του πλοίου στον Πειραιά


Πηγή : onalert.gr


Το κάπνισμα σκοτώνει πάνω από 15.000 ανθρώπους ετησίως στην Ελλάδα



Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ εκτιμάται ότι ξοδεύονται 25-30 εκατ. ευρώ ετησίως για τσιγάρα.

Οι επιστήμονες μιλούν για διακοπή του καπνίσματος και όχι μετακίνηση σε άλλα καπνικά προϊόντα, τα οποία είναι «εθιστικά και δυνητικά καρκινογόνα» και μάλιστα υπογραμμίζουν ότι τα Ιατρεία Βοήθειας Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργούν σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην Ευρώπη, λόγω του εξειδικευμένου προσωπικού τους.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου), ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Τσιούφης, με αφορμή την επικέντρωση των φετινών δράσεων της Παγκόσμιας Ημέρας στη σχέση του καπνίσματος με τις καρδιοπάθειες και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, τόνισε ότι το κάπνισμα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, ανακοπής, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και περιφερικής αγγειοπάθειας.

«Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστές οι επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης αγνοεί ότι το κάπνισμα είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο» σημείωσε.

Στη σημασία της πρόληψης για τον έλεγχο του καπνίσματος αναφέρθηκε η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Παρασκευή Κατσαούνου, επισημαίνοντας ότι «το κάπνισμα αποτελεί ένα χρόνιο νόσημα, το οποίο παρόλο που έχει τη μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνητότητα, μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί». Η κ. Κατσαούνου, μίλησε για αλλαγή της νοοτροπίας του κοινού, «κάνοντας την πρόληψη καθημερινή πρακτική», αλλά και για αλλαγή στάσης των ίδιων των επαγγελματιών υγείας απέναντι στο κάπνισμα.

Ιατρεία Βοήθειας Διακοπής Καπνίσματος

Στα Ιατρεία Βοήθειας Διακοπής Καπνίσματος αναφέρθηκαν η πνευμονολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Ιωάννα Μητρούσκα και η πνευμονολόγος και υπεύθυνη της Ομάδας Διακοπής και Προαγωγής της Υγείας, Μάρθα Ανδρίτσου.

«Η αντιμετώπιση της νόσου του καπνίσματος αρχίζει με τη συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται για μία κακή συνήθεια, αλλά για μία κατάσταση εθισμού, την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια μόνο το 3-5% των καπνιστών» υποστήριξε η κ. Ανδρίτσου.

Σύμφωνα με την κ. Μητρούσκα, ο καπνιστής αντιμετωπίζεται ως ασθενής. «Η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί θεραπεία χρόνιας νόσου και η αποζημίωσή της θα βοηθήσει τις προσπάθειες διακοπής» πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες θεωρούν επίσης πρωταρχικής σημασίας την αποτροπή των εφήβων από τη χρήση καπνού.

«Όλοι οι επαγγελματίες Υγείας οφείλουν να εκπαιδευτούν στη βραχεία συμβουλή, που αυξάνει τις πιθανότητες αποτελεσματικής κινητοποίησης των καπνιστών για διακοπή του καπνίσματος, και οι πνευμονολόγοι σε εξειδικευμένη παροχή βοήθειας, που πενταπλασιάζει τις πιθανότητες διακοπής» κατέληξαν οι επιστήμονες.


Πηγή



Γερμανικός Τύπος για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: «Μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι της ανάπτυξης;»



Καλά νέα από την επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά η επιστροφή στις αγορές επισκιάζεται από τις ανησυχίες για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Σε αναλυτικό άρθρο της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα. «Τα θετικά οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας κρύβουν παγίδες», είναι ο τίτλος του άρθρου στο οποίο επισημαίνεται ότι «μπορεί το ΑΕΠ να αυξήθηκε ανέλπιστα κατά το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο υπάρχουν και απογοητευτικά στοιχεία».

Όπως αναφέρεται, «η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017. […] Πρόκειται για καλά νέα για τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη ταιριάζουν στο αφήγημά του περί ‘καθαρής εξόδου' από το πρόγραμμα προσαρμογής. […] Ωστόσο η επιστροφή στις αγορές επισκιάζεται από τις ανησυχίες για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία. Η άλυτη διαμάχη των ευρωπαίων δανειστών με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα επιβαρύνει επίσης την κατάσταση, όπως δείχνει η πρόσφατη αύξηση της απόδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων».

Ωστόσο και τα ίδια τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα δεν είναι μόνο ενθαρρυντικά, συμπεραίνει ο αρθρογράφος: «Η απρόσμενα μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Κατά το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 7,6% σε σύγκριση με πέρσι. Άλλοι αριθμοί όμως είναι απογοητευτικοί. Η κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Παρατηρητές εκτιμούν ότι η μείωση οφείλεται στην αυξημένη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών. Ακόμη χειρότερα από την κατανάλωση εξελίχθηκαν οι επενδύσεις. Το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 10,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά υποχώρησαν κατά 28,1%. Αυτή η απογοητευτική εξέλιξη δείχνει ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν έχει ακόμη βάθος και δεν είναι βιώσιμη. Τα μεγαλύτερα εμπόδια για πιθανούς επενδυτές στην Ελλάδα θεωρούνται η υψηλή φορολογία, οι ελλείψεις στο πεδίο της ασφάλειας δικαίου και η διαφθορά. Σύμφωνα με αναλυτές οι λίγες επενδύσεις αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη αβεβαιότητα που υπάρχει στην οικονομία λίγο πριν το τέλος του τρίτου προγράμματος. Πολλοί επενδυτές περιμένουν προφανώς να δουν εάν η έξοδος θα κυλήσει πράγματι τόσο ομαλά όσο υπόσχεται ο πρωθυπουργός Τσίπρας στους Έλληνες».

Σε διαφορετική ανάγνωση προχωρά η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία εστιάζει μόνο στα θετικά στοιχεία. Υπό τον τίτλο «Η ελληνική οικονομία παίρνει μπρος», το άρθρο επισημαίνει: «Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αιτηθεί νέα δάνεια. Η εγχώρια οικονομία φαίνεται να εξυπηρετεί τώρα τους στόχους της αφού η ανάπτυξη ανεβάζει ρυθμούς».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «χάρη στις αυξημένες εξαγωγές η ελληνική οικονομία πήρε μπρος το πρώτο τρίμηνο. Από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο και σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8%, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ στην Αθήνα. Έτσι η ανάπτυξη ‘έτρεξε' με τετραπλάσιους ρυθμούς απ΄ ότι μέχρι πρότινος και διπλάσιους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Εδώ και πέντε τρίμηνα η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ασταμάτητα».

Στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρεται και το περιοδικό Spiegel στην ιστοσελίδα του, κάνοντας λόγο για «καλά νέα». Το ίδιο άρθρο παραπέμπει και στη χαλάρωση των capital control.

Υπό τον τίτλο «Οι Έλληνες μπορούν να κάνουν ανάληψη μέχρι και 5.000 €» ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Με αργά βήματα η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση. Για τους πολίτες αυτό γίνεται αντιληπτό στα μηχανήματα ανάληψης. Η ελληνική κυβέρνηση χαλάρωσε κι άλλο το όριο ανάληψης μετρητών. Από τη Δευτέρα οι πολίτες μπορούν να κάνουν ανάληψη μέχρι και 5.000 € το μήνα από κάθε λογαριασμό τους. Μέχρι τώρα το όριο βρισκόταν στα 2.300 € το μήνα».

Πηγή: www.dw.com
protothema.gr


Νεκρή 13χρονη Ρομά από πυροβολισμούς



Νεκρή από πυροβολισμούς έπεσε μία 13χρονη Ρομά στην Αμφισσα.

Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, είχε προηγηθεί καυγάς μεταξύ ενηλίκων Ρομά, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν πυροβολισμοί, από τους οποίους η 13χρονη τραυματίστηκε θανάσιμα.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των υπόπτων

Το άτυχο κορίτσι διέμενε στον καταυλισμό των Ρομά, στην Άμφισσα. 



Πηγή : kathimerini.gr


Ελεύθεροι οι «8», έξαλλη η Αγκυρα: Νομίζαμε ότι ο Τσίπρας είχε λόγο άνδρα

Φωτογραφία: IntimeNews/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


Με έντονο τρόπο αντέδρασε η Αγκυρα διά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και κυβερνητικού εκπροσώπου Μπεκίρ Μποζντάγ στην είδηση ότι πλέον είναι ελεύθεροι και οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί, λόγω παρέλευσης του δεκαοκταμήνου, που αποτελεί το ανώτατο όριο προφυλάκισης. 

«Η Ελλάδα είναι χώρα που έχει πολλά πραξικοπήματα και θα έπρεπε να είχε εκδώσει τους 8 πραξικοπηματίες», δήλωσε ο Μπεκίρ Μποζντάγ, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης. «Η Ελλάδα προστατεύει και υποστηρίζει πραξικοπηματίες, τρομοκράτες, γκιουλενιστές. Θεωρήσαμε ότι ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα είναι λόγος ανδρός. Υπάρχει πολιτική κατεύθυνση στην απόφαση αυτή», τόνισε.

«Θα τους βρούμε και θα τους πακετάρουμε!»

Παράλληλα, εξαπέλυσε νέες απειλές κατά των «8» λέγοντας πως μπορεί η Eλλάδα να μην τους εξέδωσε ή ακόμη να τους εξασφαλίσει και άλλες δυνατότητες και σωματοφύλακες και πρόσθεσε:

“Μπορεί να τους υποθάλπει όπως κάνουν και κάποιες άλλες χώρες. Ότι και να κάνουν είναι καθήκον μας να βρούμε εκείνους τους πραξικοπηματίες στρατιώτες της οργάνωσης του Γκιουλέν, να τους πακετάρουμε και να τους φέρουμε στην Τουρκία. Όπου και να πάνε”.

Απελευθερώθηκαν και οι τελευταίοι 4

Στα τέλη Μαΐου απελευθερώθηκαν και οι τελευταίοι τέσσερις Τούρκοι αξιωματικοί που κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού.

Και οι 8 αξιωματικοί που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, τον Ιούλιο του 2016, βρίσκονται σε οίκημα εντός Αττικής κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, υπό τον φόβο απαγωγής τους με στόχο να βρεθούν πίσω στην Τουρκία.

Η απελευθέρωση των αξιωματικών έρχεται μετά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή του υπουργείου μεταναστευτικής πολίτικης.

Αυτό που αναμένουν είναι να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να μπορέσουν να ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, εφόσον το επιθυμούν.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Είχαμε καιρό να ακούσουμε τον προκλητικό Παπαχρηστόπουλο: Για επίθεση στα ΜΑΤ "γίνονται και αυτά, δεν φταίει κανείς"



Για άλλη μία φορά προκλητικός εμφανίστηκε και μετά από καιρό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος. 

Γίνονται και αυτά, δεν φταίει κανείς 

Μιλώντας στην εκπομπή SBC Life με την Ηρώ Ράντου για την επίθεση που δέχθηκε η κλούβα των ΜΑΤ στην Θεσσαλονίκη ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν έδειξε να συμμερίζεται την άποψη ότι έχει ευθύνες ο υπουργός ή το επιχειρηματικό σχέδιο της ΕΛΑΣ αλλά είπε ότι τέτοια πράγματα συνηθίζονται και δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση:

«Στην προκειμένη περίπτωση κινδύνευσαν κάποια παιδιά. Αυτή η επίθεση δεν είχε καμία σχέση με τον Ρουβίκωνα που πετάει χαρτάκια και μπογιές.

Οποιος παρανομεί βάσει αυτού να τιμωρείται. Οι νόμοι είναι συγκεκριμένοι. Αλλά από εκεί και πέρα συνεχώς  ζητούν την παραίτηση του Τόσκα. Την έχουν ζητήσει καμιά 50αριά φορές. Επειδή ξέρω πως δουλεύει η ελληνική αστυνομία,  είμαι βέβαιος ότι για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι. Συμφωνώ με όλος όσους λένε ότι έπρεπε κάτι να γίνει αλλά δεν έγινε. Όταν παίζεις με την φωτιά και η αστυνομία παίζει με την φωτιά κάθε ημέρα θα έχουμε και αυτά».

Για όποιον δεν κατάλαβε ο Ρουβίκωνας για τον Παπαχριστόπουλο πετάει μόνο χαρτάκια και μπογιές!!! Τι να του πεί τον αφήνουμε στην κρίση των ψηφοφόρων του


ΝΔ: Να αποσύρει άμεσα η κυβέρνηση το νομοσχέδιο Γαβρόγλου



Σύσκεψη βουλευτών της Ν.Δ. παρουσία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη για το ν/σ Γαβρόγλου.

Tο νομοσχέδιο-μαμούθ που κατέθεσε ο Υπουργός Παιδείας και επιβάλει σειρά αναχρονιστικών αλλαγών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήταν το αποκλειστικό αντικείμενο της σύσκεψης που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τους βουλευτές του Κόμματος που μετέχουν στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της βουλής.

Κοινό συμπέρασμα ήταν ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο επιχειρείται από το ΣΥΡΙΖΑ ο πλήρης έλεγχος της εκπαιδευτικής διοίκησης μέσω της κομματικοποίησής της, ενώ ενισχύεται εντελώς αναιτιολόγητα ο συγκεντρωτισμός του κράτους, καθώς σειρά αποφάσεων θα λαμβάνονται, στο εξής, από κεντρικές γραφειοκρατικές δομές και όχι από τις σχολικές μονάδες. Ακόμη, με το εν λόγω ν/σ ανατρέπεται πλήρως το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ενώ καταργούνται και οι σχολικοί σύμβουλοι οι οποίοι αντικαθίστανται από κομματικούς εγκάθετους.

Ενδεικτικό, τέλος, της κυβερνητικής μεθόδευσης είναι ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος, ενώ δεν υφίσταται κανένας προφανής λόγος για αυτή τη σπουδή, καθώς κανένα από τα άρθρα του δεν είναι άμεσης εφαρμογής για την τρέχουσα σχολική χρονιά.



Επισημαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία τάχθηκε, ήδη από την Παρασκευή, δια της αρμόδιας Τομεάρχη της, κ. Νίκης Κεραμέως, υπέρ της άμεσης απόσυρσης του νομοσχεδίου. Σε αυτή τη θέση επιμένουμε, καλώντας την Κυβέρνηση να αποσύρει το εν λόγω ν/σ που έχει ως μόνο στόχο την ικανοποίηση στενών συντεχνιακών και κομματικών συμφερόντων του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της εκπαίδευσης.

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στις πάγιες θέσεις της που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της Παιδείας οι οποίες και θα αποτελέσουν την αιχμή του δικού της προγράμματος που θα εφαρμοσθεί, καταργώντας όλες τις αλλοπρόσαλλες επιλογές των τριών Υπουργών Παιδείας στα τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ (Μπαλτά, Φίλη, Γραβρόγλου) που πειραματίζονται σε βάρος των μαθητών και των γονέων τους αλληλλοαναιρούμενοι και μεταξύ τους.

Την επιλογή ανώτατων και ανώτερων στελεχών στην εκπαίδευση με τη θεσμοθέτηση μίας αντικειμενικής διαδικασίας στην οποία θα εμπλέκεται το ΑΣΕΠ και άλλα ανεξάρτητα όργανα.
Την αξιολόγηση όλων των δομών της εκπαίδευσης όπως επίσης και των εκπαιδευτικών.
Την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών καθώς και της σχολικής αυτονομίας με τη λήψη των περισσότερων αποφάσεων από τα ίδια τα σχολεία.


Νέο σοβαρό επεισόδιο με κρατούμενο - Επιτέθηκε σε σωφρονιστικό υπάλληλο



Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε την Κυριακή, στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.gr, ένας Έλληνας κρατούμενος στις φυλακές, επιτέθηκε σε σωφρονιστικό υπάλληλο.

Άμεση ήταν η αντίδραση των συναδέλφων του που κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον κρατούμενο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ λίγη ώρα αργότερα επέστρεψε στις φυλακές. 


Φωτιά σε επιχείρηση με ηλεκτρικά στο Περιστέρι



Η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα της Τρίτης σε επιχείρηση με ηλεκτρικά είδη στο Περιστέρι.

Η επιχείρηση βρίσκεται επί της οδού Στυλιανού Γονατά 16, στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν 25 άνδρες με 8 οχήματα για αν σβήσουν την φωτιά και να προστατέψουν τα γύρω σπίτια.

Λόγω του θερμικού φορτίου εκφράζονται φόβοι από την πυροσβεστική για τη στατικότητα του κτηρίου.


Κοτζιάς : Ο Μπαμπινιώτης δεν ξέρει τι λέει! Η Εκκλησία να ασχολείται με τα του οίκου της



Ο κ. Κοτζιάς  ξεκαθάρισε πως οι προτάσεις που έχουν προκριθεί στην τελική φάση των διαβουλεύσεων είναι το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Ειδικά για το τελευταίο διευκρίνισε πως ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι μόνον χρονικός αλλά και γεωγραφικός προσδιορισμός.

Τόνισε δε ότι το ονοματολογικό είναι προτιμότερο να επιλυθεί στην τρέχουσα φάση, κι όχι σε βάθος χρόνου. Κατ΄αυτόν τον τρόπο θα «ξεκλειδώσει» η σχέση με την γειτονική χώρα και θα δρομολογηθεί η ανάπτυξη των δυτικών Βαλκανίων προς όφελος της Ελλάδας, είπε.

Τα έβαλε με τον Μπαμπινιώτη για την γλώσσα, κατηγορώντας τον ότι δεν έχει ιδέα το πώς λειτουργούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως είπε, η τότε κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν εξέφρασε ενστάσεις στην συνέλευση του ΟΗΕ για τις γλώσσες με συνέπεια να ενταχθεί στα πινάκια του Οργανισμού η «μακεδονική» γλώσσα, την οποία η ΠΓΔΜ υιοθέτησε ως διάδοχο κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Κατήγγειλε πως η Αθήνα έθεσε το θέμα για πρώτη φορά το 2010 επί Γιώργου Παπανδρέου, δηλαδή με καθυστέρηση τριών και πλέον δεκαετιών, όμως έλαβε απάντηση από τον ΟΗΕ ότι το εν λόγω ζήτημα έχει ήδη διευθετηθεί.

Ο κ. Μπαμπινιώτης «ας μην μπλέκει σε χωράφια που δεν καταλαβαίνει», είπε.

Ο κ. Κοτζιάς τα έβαλε και με την εκκλησία και την  την στάση που έχει τηρήσει έως τώρα η Εκκλησία της Ελλάδος, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά το γνωμικό «τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Είπε πως δεν είναι αρμοδιότητα της Εκκλησίας η επιλογή το ονόματος, αλλά της Βουλής, και συμπλήρωσε με νόημα ότι δεν είναι δυνατόν ο κλήρος να παρεμβαίνει σε πολιτικά ζητήματα αλλά να ενοχλείται εάν υπάρξουν κυβερνητικές παρεμβάσεις σε εκκλησιαστικά θέματα.

Κατηγόρησε μάλιστα την Ιερά Σύνοδο ότι χρησιμοποίησε ως πάτημα την αντιπαράθεση για το όνομα της σχισματικής Εκκλησίας της FYROM, ενώ γνώριζε πως επί έναν χρόνο – όπως είπε – εκτυλίσσονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Σκοπιανούς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που έχει άλλωστε την εξουσία για την επίλυση αυτού του χάσματος.