Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Η ΕΛ.ΑΣ θα επιτρέπει «μαντήλες» στις αστυνομικές ταυτότητες



Η ΕΛ.ΑΣ θα επιτρέπει πλέον τις «μαντήλες» στις φωτογραφίες για τις αστυνομικές ταυτότητες. Αυτό αναφέρει εμπιστευτικό έγγραφο της Κρατικής Ασφάλειας του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ που συντάχθηκε στις 27 Μαρτίου 2018 και παρουσιάζει «Το Βήμα».

Το έγγραφο έχει θέμα «τροποποίηση διατάξεων για δικαιολογητικά για έκδοση ταυτοτήτων». Αρχικά λοιπόν σημειώνει ότι ο αιτών στην έκδοση της ταυτότητας δεν πρέπει να φέρει κάλυμμα κεφαλής (ως ίσχυε μέχρι τώρα). Όμως αμέσως μετά προχωρά σε ένα συμπλήρωμα όπου επιτρέπει τις μαντήλες - με ειδική οριοθέτηση - αλλά και για την κάλυψη των χαρακτηριστικών για ιατρικούς λόγους.

Στο έγγραφο λοιπόν συμπληρώνεται ότι «για θρησκευτικούς λόγους δύναται το άτομο να φέρει κάλυμμα κεφαλής (πχ μαντήλα) πλην όμως τα χαρακτηριστικά του προσώπου του από το σαγόνι έως το μέτωπο και από την μία ένωση του αυτιού με το πρόσωπο, έως την άλλη, πρέπει οπωσδήποτε να είναι εμφανή. 

Επίσης για λόγους υγείας επιτρέπεται το άτομο να έχει καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, εφ'όσον αυτό πιστοποιείται από ιατρικά πιστοποιητικά». Ακόμη επιτρέπονται τα γυαλιά λόγω παθήσεων.



Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ. 
ΤΟ ΒΗΜΑ


ΙΧ που έπεσε στις ράγες τρένου στην Κηφισιά




Έπεσε στις γραμμές του τρένου, την κτύπησε το τρένο, δεν την κτύπησε το ρεύμα και βγήκε ευτυχώς μια χαρά από το αυτοκίνητο της.

Το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και έπεσε από μικρή γέφυρα, η οποία είχε τριγύρω κιγκλιδώματα, και βρέθηκε στις γραμμές του τρένου του ΗΣΑΠ, στο ΚΑΤ στην Κηφισιά.

Οδηγός του αυτοκινήτου ήταν μια γυναίκα την οποία έβγαλε από το όχημά της ο οδηγός του συρμού των ΗΣΑΠ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο απλά και μόνο για προληπτικούς λόγους, καθώς δεν φέρει σοβαρά τραύματα.










Απίστευτη επίθεση Τόσκα στον 88χρονο που πυροβόλησε όταν μπήκαν ληστές σπίτι του




Σφοδρή κριτική στον 88χρονο ο οποίος πυροβόλησε κατά των δύο ληστών που μπήκαν στο σπίτι του στη Γλυφάδα άσκησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Μιλώντας στο real fm είπε:«Όλοι οι άνθρωποι που σκέφτονται κάπως συνετά σε αυτή τη χώρα καταδικάζουν φυσικά τις εγκληματικές πράξεις αλλά επίσης και τις περιπτώσεις αυτοδικίας. Εδώ δεν είμαστε Φαρ Ουέστ, δεν μπορεί ο κάθε πολίτης να κατέχει και να κάνει χρήση όπλου από μόνος του απλά γιατί βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Εδώ πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες και οι αρμόδιες αρχές είναι που έχουν το δικαίωμα της νόμιμης βίας. Μακάρι να μπορούσαμε να εξαλείψουμε τις εγκληματικές πράξεις, δεν πρέπει όμως αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο, δεν πρέπει να δούμε σκηνές και καταστάσεις που ακόμη και στην αμερικανική κοινωνία καταδικάζονται και βλέπετε τι σάλος έχει προκύψει από διαμαρτυρίες μαθητών στις ΗΠΑ που τόσο διαδεδομένο είναι το δικαίωμα αυτοάμυνας».

Σε παρατήρηση ακροατή ότι ότι «βαφτίζει» την αυτοάμυνα, αυτοδικία ο κ. Τόσκας απάντησε «καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν μπορούμε να βαφτίζουμε αυτοάμυνα την αυτοδικία. Τα όρια είναι δυσδιάκριτα, όταν μπαίνει κάποιος στο σπίτι σου ξέρω ότι δεν μπορεί τα όρια να μπαίνουν σε χάρακα. Υπάρχουν οι νόμοι και θα πρέπει τους νόμους να τους σεβόμαστε. Δεν μπορούμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο».

Από την άλλη πλευρά αθώωσες ακόμη μια φορά τον Ρουβίκωνα για το ντου στο σπίτι της πρέσβειρας του Ισραήλ είπε «τι έκανε ο Ρουβίκωνας; Έριξε χαρτάκια. Αυτό είναι καταδικαστέο αλλά μην ποινικοποιούμε και μεγαλοποιούμε τέτοιες καταστάσεις, χαρτάκια ρίχνουν και έξω από το λευκό Οίκο. Ούτε για μένα είναι ωραίο πολιτικά αλλά δεν νομίζω ότι είναι ένα θέμα που αναδεικνύει εγκληματικότητα, είναι καταδικαστέα αλλά μην φτάσουμε στο άλλο άκρο, έχει έναν άλλο κίνδυνο το θέμα».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Αιματηρή εξέγερση κρατουμένων στη Βενεζουέλα



Τη ζωή τους έχασαν 68 άνθρωποι στη Βενεζουέλα εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε σε αστυνομικό τμήμα, την Τετάρτη, έπειτα από εξέγερση κρατουμένων.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως η εξέγερση ξεκίνησε όταν ένας οπλισμένος κρατούμενος πυροβόλησε αστυνομικό στο πόδι. Αμέσως μετά, ξέσπασε φωτιά που εξαπλώθηκε ταχύτατα στα κελιά των κρατουμένων, ενώ οι διασώστες αναγκάστηκαν να ανοίξουν τρύπα σε τοίχο, προκειμένου να καταφέρουν να τους ελευθερώσουν. Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Ταρέκ Ουίλιαμ Σάαμπ, δήλωσε μέσω Twitter πως «το γραφείο του κρατικού εισαγγελέα εγγυάται ότι θα επεκτείνει τις έρευνες, ώστε να καταστεί σαφές τι συνέβη και δεκάδες οικογένειες της Βενεζουέλας βυθίστηκαν στο πένθος».

Οι τοπικές αρχές είχαν επιβεβαιώσει τους θανάτους, χωρίς όμως να δώσουν λεπτομέρειες. Λίγες ώρες αργότερα, έξω από το αστυνομικό τμήμα συγκεντρώθηκαν δεκάδες άνδρες και γυναίκες που ζητούσαν να μάθουν εάν τα αγαπημένα τους πρόσωπα συγκαταλέγονταν στους νεκρούς, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.

Το Παρατηρητήριο Φυλακών της Βενεζουέλας είχε επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιδεινούμενες συνθήκες στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Σύμφωνα με την οργάνωση, τα κυριότερα προβλήματα σχετίζονται με τη συμφόρηση των φυλακών και με το καθεστώς αναρχίας που επικρατεί εκεί, καθώς οι κρατούμενοι σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν χρήση ναρκωτικών και κατέχουν όπλα και χειροβομβίδες εν γνώσει των Αρχών. Παράλληλα, έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες για τον χρόνο κράτησης στα αστυνομικά τμήματα, ο οποίος στην πράξη διαρκεί μήνες, ενώ θα έπρεπε να περιορίζεται στις δύο με τρεις ημέρες.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Όταν δεν υπάρχει δικαιοσύνη και αστυνομία για τους αντιεξουσιαστές ανακατέλαβαν το κτίριο στη Ματρόζου 45 στο Κουκάκι



Ανομία παντού σε όλη την χώρα με σκληρούς κακοποιούς να αλωνίζουν αφού γνωρίζουν ότι έτσι και συλληφθούν θα είναι περαστικοί από τις φυλακές με τις ευχές Παρασκευόπουλου - Κοντονή - ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανοχή στους αντιεξουσιαστές απο την κυβέρνηση, στα εγκλήματα που διαπτράτουν τους έχει δώσει το δικαίωμα να έχουν απύθμενο θράσος, να μην υπολογίζουν ούτε την δικαιοσύνη και ειδικά την αστυνομία.

Σε επανακατάληψη του κτιρίου στην οδό Ματρόζου 45 στο Κουκάκι προχώρησαν σήμερα το πρωί ομάδες αναρχικών,  σημειώνοντας σε ιστοσελίδα τους  ότι «η πόρτα έχει ήδη ανοίξει» και ότι «όλη την ημέρα θα γίνονται δουλειές προκειμένου το σπίτι και πάλι να γίνει βιώσιμο.»

Η εκκένωση της κατάληψης στο Κουκάκι, έγινε μόλις 18 ημέρες πριν, στις 12 Μαρτίου, στο πλαίσιο τριπλής επιχείρησης της αστυνομίας, όπου εκκενώθηκαν άλλες δύο καταλήψεις στα Εξάρχεια, όπου τα ανακατέλαβαν και πάλι οι αντιεξουσιαστές.

Πληροφοριακά και μόνο στην επιχείρηση από την αστυνομία είχαν γίνει για τα μάτια του κόσμου αυτή και προσαγωγές 12 ατόμων.




Θρίλερ με την εξαφάνιση του μικρού Θανάση - Αιχμηρή ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού



«Οργανωμένη επιχείρηση αρπαγής» του μικρού Θανάση, ο οποίος αγνοείται από την περασμένη Παρασκευή, εκτιμά πως κρύβεται πίσω από την υπόθεση το Χαμόγελο του Παιδιού.   

Η οργάνωση ανακοίνωσε πως απενεργοποιεί τον συναγερμό του Amber Alert, καθώς οι προσπάθειες των τελευταίων επτά ημερών δεν έχουν αποφέρει «κανένα αποτέλεσμα».   

Ωστόσο επισημαίνει πως οι έρευνες θα συνεχιστούν και εκτός συνόρων με τη συνδρομή της Interpol.  

Το Χαμόγελο του Παιδιού κάνει λόγο για «προσπάθειες αποπροσανατολισμού» των ερευνών, τις οποίες εμμέσως αποδίδει σε συγκεχυμένες πληροφορίες που δόθηκαν από το συγγενικό περιβάλλον του αγοριού.  

 Επιπλέον αφήνει αιχμές στην ανακοίνωση για το πόσο εύκολο είναι να βγάλουν στο εξωτερικό ένα παιδί το οποίο έχει δηλωθεί ως εξαφανισμένο.   

Η ανακοίνωση από το Χαμόγελο:

Καθώς ο Θανάσης Σ., 13 ετών δεν έχει βρεθεί ακόμα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα προχωρήσει στην απενεργοποίηση του Amber Alert.   

Ωστόσο συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες σε Ελλάδα και εξωτερικό για τον εντοπισμό του.   Ο Θανάσης, εξαφανίστηκε στις 23/03/2018 από το Περιστέρι και «Το Χαμόγελο του Παιδιού», την ίδια ημέρα προχώρησε στην ενεργοποίηση του μηχανισμού έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης πολιτών για περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων, Amber Alert.   

Οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό σε συνεργασία με τις Εισαγγελικές αρχές, την Ελληνική Αστυνομία, την Interpol, την πρεσβεία της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά (Missing Children Europe - MCE), καθώς και με τους συνεργαζόμενους φορείς του οργανισμού σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων.   

Παράλληλα, με την ενεργοποίηση του Amber Alert διανεμήθηκαν οι αφίσες της εξαφάνισης του 13χρονου Θανάση σε αερολιμένες, διασυνοριακούς σταθμούς, λιμενικούς σταθμούς καθώς και στα περιπολικά οχήματα της Άμεσης Δράσης.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι από τις ελάχιστες φορές που οι έρευνες για ένα παιδί που έχει εξαφανιστεί τόσες μέρες, δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα ενώ κάποιες από τις πληροφορίες που προέρχονται από το συγγενικό του περιβάλλον είναι συγκεχυμένες αποπροσανατολίζοντας τις προσπάθειες εντοπισμού του.   

Δυστυχώς, η απουσία σημαντικών πληροφοριών και ταυτόχρονα οι προσπάθειες αποπροσανατολισμού των ερευνών, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανό ο Θανάσης να βρίσκεται στο εξωτερικό.   

Σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, εγείρει ερωτηματικά για το πόσο εύκολα ένα παιδί μετακινείται μεταξύ κρατών, ενώ έχει δηλωθεί η εξαφάνιση του και γίνονται ενέργειες για την εύρεσή του.   Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, η εξαφάνιση του μικρού Θανάση παραπέμπει σε μια οργανωμένη επιχείρηση αρπαγής του 13χρονου, ο οποίος τα τελευταία 4 χρόνια είχε βρει στην οικογένεια του «Χαμόγελου» την ουσιαστική ασφάλεια, φροντίδα και αγάπη που χρειάζεται κάθε παιδί.  

 Όλοι όσοι αγαπούν τον Θανάση, από το Σπίτι που μεγάλωνε, από το σχολείο, από το φροντιστήριο, από την ομάδα του μπάσκετ και από τη γειτονιά τον περιμένουν να γυρίσει πίσω στην ασφάλεια και τη ζεστασιά που του αξίζει!   

Παρακαλείται οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, να επικοινωνήσει τηλεφωνικά -έστω και ανώνυμα- με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», καθώς και με όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας. 


Πηγή: lifo.gr


Βίτσας: Αύξηση 33% των μεταναστευτικών ροών το πρώτο τρίμηνο του 2018



Ο υπουργός απέδωσε το νέο προσφυγικό «κύμα» στην επιθετική τακτική του Ερντογάν - Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Λέσβο Στην Λέσβο.

Την κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 33% το πρώτο τρίμηνο του 2018 παραδέχθηκε ο κ. Δημήτρης Βίτσας στην Βουλή. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προκαλούν έντονη ανησυχία καθώς η αύξηση των ροών παρατηρείται στους δύσκολους μήνες του χειμώνα και προαναγγέλλουν πως η επόμενη περίοδος θα είναι εντονότερη. 

Η κατάσταση που περιέγραψε ο αρμόδιος υπουργός έρχεται να απαντήσει και στην έκταση συνάντηση που έχει σήμερα το μεσημέρι πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο κ. Βίτσας απέδωσε το νέο προσφυγικό – μεταναστευτικό «κύμα» στην επιθετική τακτική του τούρκου προέδρου Ταγιπ Ερντογάν και επισήμανε πως πρέπει να αποτραπεί το σχέδιο της γειτονικής χώρας να χρησιμοποιηθούν οι μετανάστες ως μοχλός πίεσης.

Παράλληλα παραδέχθηκε πως η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι δύσκολη κατατάσσοντας την Λέσβο ως το νησί με το μεγαλύτερο πρόβλημα.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν θα το αρνηθώ. Κι αν θέλετε να βάλω μια κατάταξη, η μεγαλύτερη δυσκολία υπάρχει στη Λέσβο, κατά κύριο λόγο στη Μόρια, αμέσως μετά στη Σάμο, στη Χίο, στην Κω, στη Λέρο» είπε χαρακτηριστικά για να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο βελτίωσης της κατάστασης.

Μεταξύ άλλων είπε πως η αποσυμφόρηση των νησιών θα γίνει με δύο τρόπους: «Ο ένας τρόπος είναι αυτοί που δικαιούνται να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα να έρθουν και αυτοί που πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία με βάση την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ή στις χώρες καταγωγής, να επιστραφούν» καθώς επίσης και πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου.


Χρήστος Μπόκας
Πηγή : protothema.gr


Ο Ερντογάν απειλεί τώρα Γαλλία και Μακρόν : Όποιος πλαγιάζει με τρομοκράτες θα το μετανιώσει



Βολές κατά του Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την συνάντηση που είχε χθες ο γάλλος πρόεδρος με αντιπροσωπεία κούρδων και αράβων ανταρτών που μάχονται στη Συρία.

Κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα ήθελε να μεσολαβήσει στις επαφές μεταξύ ανταρτών και Άγκυρας και να συνδράμει στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους για τη σταθεροποίηση της βόρειας Συρίας.

«Αυτοί που πλαγιάζουν με τρομοκράτες και τους δέχονται μάλιστα στα μέγαρά τους θα καταλάβουν τα λάθη τους αργά ή γρήγορα», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με τον λογαριασμό Twitter της τουρκικής προεδρίας. Σημείωσε ότι πλέον η Γαλλία δεν έχει το δικαίωμα να παραπονιέται για τρομοκρατικά χτυπήματα στο έδαφός της.

Προσέθεσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί διαμεσολαβητή που δεν αναγνωρίζει ότι οι κύριες οργανώσεις των Κούρδων της Συρίας είναι το ίδιο πράγμα με το τρομοκρατικό PKK. «Γνωρίζουμε πως όλες αυτές [οι κουρδικές δυνάμεις] είναι παιδιά του ίδιου φιδιού», είπε.

Κατά τη συνάντηση με τον κουρδοαραβικό συνασπισμό ο κ. Μακρόν επανέλαβε πως το Παρίσι θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση, όμως διευκρίνισε πως οι οργανώσεις PYD και YPG των Κούρδων της Συρίας είναι ξεχωριστές οντότητες.

Κούρδοι αξιωματούχοι διέρρευσαν μετά τη συνάντηση στο Παρίσι πως έλαβαν εγγυήσεις για την αποστολή γαλλικών ειδικών δυνάμεων στον θύλακα της Μανμπίτζ, όπου η Τουρκία έχει διαμηνύσει πως θα επέμβει στρατιωτικά εάν δεν αποσυρθούν οι κουρδικές δυνάμεις.

Μιλώντας στο Reuters, πηγή του Ελιζέ διευκρίνισε πως οι γαλλικές δυνάμεις θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τις επιχειρήσεις τους για τον αγώνα κατά του ISIS, αλλά εντός του πλαισίου της πολυεθνικής αντιτζιχαντιστικής συμμαχίας.

Μπαράζ βολών από την Άγκυρα

Η υπόσχεση της Γαλλίας να παρέχει στήριξη στον κουρδοαραβικό συνασπισμό ισοδυναμεί με στήριξη και νομιμοποίηση τρομοκρατικών οργανώσεων, δήλωσε νωρίτερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο στενός συνεργάτης και εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Έγραψε στο Twitter ότι η Τουρκία αναμένει από τους συμμάχους της να λάβουν σαφή θέση εναντίον της τρομοκρατίας, αντί να λαμβάνουν μέτρα που θα οδηγήσουν στη νομιμοποίηση των «τρομοκρατικών δομών».

«Εμείς απορρίπτουμε τις παράλογες προσεγγίσεις όπως ο διάλογος, οι επαφές, η διαμεσολάβηση με τέτοιες τρομοκρατικές οργανώσεις», έγραψε ο Καλίν.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο ομόλογό του είχε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την οποία απέρριψε το ενδεχόμενο γαλλικής διαμεσολάβησης και κατηγόρησε το Παρίσι για δύο μέτρα και δύο σταθμά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Ο κ. Μακρόν έχει υπάρξει ένας από τους δριμύτερους επικριτές των ενεργειών της Άγκυρας στον θύλακα της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, όπου οι Τούρκοι συνέχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αξίωνε ανθρωπιστική εκεχειρία 30 ημερών σε ολόκληρη τη συριακή επικράτεια.


Πηγή: skai.gr


To ΣτΕ έκρινε συνταγματική την κατάργηση ισόβιας σύνταξης πολύτεκνης μητέρας



Το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πιλοτική απόφασή του έκρινε ότι είναι Συνταγματική, η κατάργηση από την 1η Νοεμβρίου 2012 και μετά, της ισόβιας σύνταξης που ελάμβανε πολύτεκνη μητέρα.

Συγκεκριμένα, από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας στάλθηκε προδικαστικό ερώτημα στο ΣτΕ, για να κριθεί η συνταγματικότητα ή μη της σχετικής διάταξης του μνημονικού νόμου 4093/2012, που προβλέπει την διακοπή της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας των 102 ευρώ που είχε χορηγηθεί με το άρθρο 63 του νόμου 1892/1990.

Στα Διοικητικά Δικαστήρια είχε προσφύγει αγρότισσα πολύτεκνη μητέρα, μέλος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, η οποία ελάμβανε ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας.

Η πολύτεκνη μητέρα υποστήριζε ότι η κατάργηση της ισόβιας σύνταξης είναι αντίθετη στο άρθρο 21 του Συντάγματος που προστατεύει την οικογένεια και ειδικά τις πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες «έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος».

Η πολύτεκνη μητέρα ζητούσε να υποχρεωθεί ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων να της καταβάλει, νομιμοτόκως, το συνολικό ποσό, στο οποίο ανέρχεται η ισόβια σύνταξη πολυτέκνου για το χρονικό διάστημα από 1.11.2012 και εφεξής, ως αποζημίωση, κατά τις διατάξεις του άρθρου 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, για τη ζημία που υπέστη από την παράνομη διακοπή χορηγήσεως της επίμαχης σύνταξης και επικουρικά -αν αυτό δεν γίνει δεκτό- να της καταβληθεί αποζημίωση σύμφωνα με τις διατάξεις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού.

Κατόπιν αυτών, το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αναστάσιο Γκότση και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Ταξιαρχία Κόμβου, με την υπ΄ αριθμ. 719/2018 απόφασή του έκρινε ότι η κατάργηση της ισόβιας συντάξεως πολύτεκνης μητέρας που έγινε με τις διατάξεις του ν. 4093/2012 «δεν αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 21 παράγραφος 2 του Συντάγματος».

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι η επίμαχη σύνταξη εχορηγείτο εφ' όρου ζωής, ως επιβράβευση της πολύτεκνης μητέρας, μετά την ενηλικίωση των τέκνων της και την ολοκλήρωση των σπουδών τους (δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του 23ου ή 25ου έτους της ηλικίας τους) και μετά τη διακοπή καταβολής του πολυτεκνικού επιδόματος του άρθρου 63 του ν. 1892/1990, το οποίο εχορηγείτο για την αντιμετώπιση των αυξημένων οικογενειακών δαπανών που συνεπάγεται η αύξηση του αριθμού των τέκνων και προς στήριξη των τέκνων για όσο διάστημα ήσαν εκτός παραγωγικής διαδικασίας.

Ακόμη, αναφέρεται ότι η ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας δεν εχορηγείτο με σκοπό τον βιοπορισμό της τελευταίας, αλλά είχε τιμητικό χαρακτήρα και με το νόμο 4093/2012 επιδιώχθηκε, «η αναμόρφωση και εκλογίκευση των μέχρι τότε οικογενειακών επιδομάτων ενόψει και της οξείας δημοσιονομικής κρίσεως με τη χορήγηση νέου επιδόματος (ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων) από το πρώτο παιδί και την παρεχόμενη έτσι, κατ' αποτέλεσμα, μεγαλύτερη στήριξη στις οικογένειες με περισσότερα παιδιά και συνεπώς στις πολύτεκνες οικογένειες».

Με μεταγενέστερο νομοθέτημα, συνεχίζει το ΣτΕ, ελήφθη ειδική πρόνοια υπέρ των πολύτεκνων οικογενειών με τη χορήγηση επιπλέον επιδόματος (ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων) και την παρεχόμενη με τον τρόπο αυτό «μείζονα κοινωνική προστασία στις πολύτεκνες οικογένειες».

Με το σύστημα αυτό της ρυθμίσεως της κρατικής φροντίδας υπέρ των πολυτέκνων, καθώς και των οικονομικώς αδύναμων οικογενειών, ενόψει και της δυσμενέστατης οικονομικής συγκυρίας κατά τον χρόνο θεσπίσεως των μέτρων (δηλαδή το 2013), εκπληρώνεται η υποχρέωση του κοινού νομοθέτη που απορρέει από το άρθρο 21 του Συντάγματος για την προστασία της πολύτεκνης οικογένειας και της οικογένειας εν γένει.

Παράλληλα, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση, εξυπηρετείται ο σκοπός για τον οποίο θεσπίσθηκε, η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, δηλαδή η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, η εξυπηρέτηση του οποίου συνιστά και λόγο γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τούρκοι πράκτορες συνέλαβαν έξι υψηλόβαθμους Γκιουλενιστές στο Κόσοβο



Η επιχείρηση για τη σύλληψή τους οργανώθηκε από κοινού από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) και τις μυστικές υπηρεσίες του Κοσόβου.

Τη μεταφορά έξι Γκιουλενιστών από το Κόσοβο επιβεβαίωσαν την Πέμπτη οι τουρκικές αρχές, καθώς συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό της τουρκικής κυβέρνησης ανά την υφήλιο για τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που έχει καταφύγει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο «εγκέφαλος» του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Τούρκου πράκτορες μετέβησαν στο Κόσοβο και παρέλαβαν τους έξι κατηγορούμενους. Η επιχείρηση για τη σύλληψή τους οργανώθηκε από κοινού από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) και τις μυστικές υπηρεσίες του Κοσόβου.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο Anadolu, πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης, ηγέτες του γκρουπ της FETO που δρα στα Βαλκάνια.


Πηγή : protothema.gr


Στην αντεπίθεση η Ρωσία- Απελαύνει 60 διπλωμάτες των ΗΠΑ



Στην αντεπίθεση περνάει η Μόσχα, έπειτα από το μπαράζ δεκάδων απελάσεων Ρώσων διπλωματών από πολλές χώρες σε όλη την υφήλιο. Έτσι η Ρωσία αποφάσισε να εκδιώξει 60 Αμερικανούς διπλωμάτες, καθώς και να κλείσει το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη.

Η απόφαση αυτή έρχεται στον απόηχο της κρίσης που έχει ξεσπάσει ύστερα από την δηλητηρίαση του διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ. Ήδη πολλές χώρες έχουν απελάσει Ρώσους διπλωμάτες από το έδαφός τους. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες ήταν και οι ΗΠΑ οι οποίες έδιωξαν στο σύνολο 60 Ρώσους διπλωμάτες.

Από την πλευρά της η Ρωσία, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια και πως μετά την απέλαση Αμερικανών διπλωματών, σειρά έχουν και άλλες χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι η χώρα του θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες εκείνες οι οποίες απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες.

Η Μόσχα πρότεινε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) που εδρεύει στην Ολλανδία την ερχόμενη Τρίτη, 2 Απριλίου και ελπίζει ότι θα διεξαχθεί μια «ειλικρινής συζήτηση», ανέφερε ο Λαβρόφ.


Πηγή


Ο Καμμένος θυμήθηκε τη νίκη του 1821

(Φωτογραφία: Intime)


«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξηγήσουμε στην Τουρκία ότι θέλουμε την ειρήνη, αλλά πρέπει να της θυμίσουμε ότι σε πολλές στιγμές της ιστορίας της - και ιδίως τις στιγμές της ιστορίας που έχουν κατά νου, της μεγάλης οθωμανικής αυτοκρατορίας - ηττήθηκε, όπως το 1821 στην Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στέλνοντας νέο μήνυμα προς την Άγκυρα.

Από την Αρμενία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο κ. Καμμένος ανέφερε πως «είναι ευχή μας η Τουρκία να γίνει ευρωπαϊκή χώρα με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Ευχή μας είναι να δούμε την Τουρκία να προσεγγίζει τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά φοβάμαι ότι με τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν και τις αναφορές στα όνειρα της μεγάλης οθωμανικής αυτοκρατορίας η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη, από το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή κοινότητα» πρόσθεσε.

Ο έλληνας υπουργός συναντήθηκε με τον αρμένιο ομόλογό του, Βίγκεν Σαργκσιάν, ενώ επισκέφτηκε τη διεθνή έκθεση όπλων και αμυντικής τεχνολογίας «ArmHiTec 2018». 

«Είχαμε ευρεία και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, σε θέματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και σχετικά με τις προκλήσεις ασφαλείας και τις εξελίξεις στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας πως «Ελλάδα και Αρμενία ήταν, είναι και θα είναι πάντα μαζί. Έχουμε κοινές αξίες, κοινή ιστορία, κοινά θύματα των δύο μεγάλων γενοκτονιών, του αρμενικού λαού και του ποντιακού ελληνισμού».

«Τόσο η Αρμενία, όσο και η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις ασφαλείας και απειλές οι οποίες απαιτούν όχι μόνο μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και κατανόηση, αλλά ταυτόχρονα και μια ισχυρή πολιτική αποφασιστικότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά» κατέληξε ο υπουργός.



Πηγή : in.gr


Παρατείνεται η διακοπή νερού στη Θεσσαλονίκη – Στέγνωσε και… νέκρωσε η πόλη!



Το νερό εξαφανίστηκε από τη Θεσσαλονίκη και η πόλη άρχισε να νεκρώνει. Οι νοικοκυρές δε μπορούν να μαγειρέψουν, οι τουαλέτες στα σχολεία δε λειτουργούν ενώ σταματούν οι μικροβιολογικές εξετάσεις στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, καθώς από τον τρίτο όροφο και πάνω, οι βρύσες του νοσοκομείου δεν βγάζουν νερό.

Οι επαγγελματίες της πόλης δε μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και ολόκληρη η πόλη, κυριολεκτικά, έχει… «χάσει τα νερά» της.

Η νέα ανακοίνωση για παράταση στη διακοπή νερού

Νέα ανακοίνωση, αναφορικά με την εξέλιξη της μεγάλης βλάβης στον κεντρικό αγωγό της Αραβησσού, εξέδωσε αργά το απόγευμα η ΕΥΑΘ. Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Εταιρείας, μέχρι και τις 8 αύριο το πρωί τελικά θα συνεχιστεί η διακοπή υδροδότησης στις περιοχές Ωραιόκαστρο, Ευκαρπία του Δήμου Π. Μελά, Πεύκα του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, Μετέωρα και Πολίχνη του Δήμου Π. Μελά, όπως και στον Εύοσμο, όπως διαβάζουμε στο thestival.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, η ΕΥΑΘ ενημέρωνε ότι από τις 10 απόψε, μέχρι τις 6 το πρωί της 30ής Μαρτίου, θα διακοπεί η υδροδότηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Βαρδάρη,Εγνατία και κάτω μέχρι Εθνικής Αμύνης), προκειμένου να ενισχυθεί σταδιακά η περιοχή που περικλείεται μεταξύ Εγνατίας – Εθν. Αμύνης, Αγ. Δημητρίου – Λαγκαδά, όπως και οι Σαράντα Εκκλησιές, η Τριανδρία και μέρος της Άνω Τούμπας, οι οποίες παρουσιάζουν σοβαρότερο πρόβλημα.






Τα σούπερ μάρκετ και τα μαγαζιά αδειάζουν ενώ άλλοι, πιο τυχεροί, στην περιοχή της Νεάπολης, εκμεταλλεύονται τη δημόσια βρύση, η οποία δεν έχει στερέψει.

Αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Αναστέλλεται η λειτουργία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από σήμερα, Πέμπτη, για να διασφαλιστεί η υγεία φοιτητών και εργαζομένων, εξαιτίας της πλήρους διακοπής υδροδότησης του Ιδρύματος από την ΕΥΑΘ. Οι Πρυτανικές Αρχές προχωρούν σε αυτήν την ενέργεια έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία των αρμόδιων υπηρεσιών του Ιδρύματος με την ΕΥΑΘ, από την οποία προέκυψε ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει παροχή νερού στο Πανεπιστήμιο για ολόκληρη τη σημερινή ημέρα, εξαιτίας της σοβαρότατης βλάβης στον κεντρικό αγωγό της Αραβησσού, που τροφοδοτεί ολόκληρο το Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Η αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την ενημέρωση ισχύει για σήμερα, ενώ μέχρι αύριο το πρωί, θα εκδοθεί νεότερη ενημέρωση για το πότε θα αρχίσει η κανονική λειτουργία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Κλειστά σχολεία σε δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή, αρκετά σχολεία σε δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, λόγω των προβλημάτων υδροδότησης που παρουσιάζονται τα τελευταία 24ωρα ύστερα από τη σοβαρή βλάβη στον κεντρικό αγωγό της Αραβησσού. Με ανακοίνωση της η διοίκηση δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρει πως «λόγω των προβλημάτων υδροδότησης θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή, 30 Μαρτίου, όσα σχολεία δεν έχουν υδροδοτηθεί έως σήμερα Πέμπτη 29 Μαρτίου».

«Την απόφαση για το ποια σχολεία θα κλείσουν ή όχι, μετά την ανακοίνωση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, θα την λάβουν οι διευθυντές», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία σε Πυλαία και Πανόραμα, εξαιτίας των προβλημάτων υδροδότησης, σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη.

Στο δήμο Καλαμαριάς η δημοτική αρχή αποφάσισε σήμερα να καλύψει τις ανάγκες υγιεινής και καθαριότητας των σχολείων με μια υδροφόρα, ενώ το ίδιο σχεδιάζει να κάνει και αύριο, Παρασκευή. Στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, με απόφαση του δημάρχου, Λάζαρου Κυρίζογλου, αύριο το πρωί, με την έναρξη του ωραρίου των μαθημάτων δεν θα μπουν τα παιδιά στις αίθουσες, εάν δεν έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση στα σχολεία.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, seleo, life-events, Foititikanea, newsit.gr


Η πουά κάλτσα που έβαλε σε δεύτερη μοίρα την… ομιλία του Τσίπρα



Συνήθως όταν κάπου μιλάει ένας πρωθυπουργός, όλοι περιμένουν να ακούσουν τι θα πει. Τι θα ανακοινώσει. Έτσι ήταν και το βράδυ της Τετάρτης στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο κλείσιμο του περιφερειακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας. Με τόσα μέτωπα ανοιχτά ήταν δεδομένο πως ο πρωθυπουργός θα έβγαζε ειδήσεις.

Το θέμα, ωστόσο, είναι πως σε εκείνη την ομιλία κάποιος άλλος κέρδισε τις εντυπώσεις και «μαγνήτισε» τα φλας των φωτογράφων. Για την ακρίβεια όχι ο ίδιος αλλά οι… κάλτσες του!

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κάθονταν δίπλα στον πρωθυπουργό και οι πουά κάλτσες του - αλά Τριντό (ο  Καναδός πρωθυπουργός γνωστός για την αγάπη του στις ανατρεπτικές, ευφάνταστες και παιχνιδιάρικες κάλτσες) δεν πέρασαν απαρατήρητες!



Πηγή : newsbeast.gr


Ο Κατσίκης δεν έχει το θάρρος και το ήθος να παραδεχτεί όσα είπε : Τα ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τη δήλωση μου για τους στρατιωτικούς



Τραγικός εμφανίστηκε εχθές στην βουλή εξευτελίζοντας περισσότερο τον εαυτό του ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Κώστας Κατσίκης που προκάλεσε σάλο με τη δήλωση του περί ανταλλαγής των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Ο κ. Κατσίκης αρνήθηκε ότι είπε τα όσα είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ αδιαφορώντας ότι υπάρχει το video και κατηγόρησε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για αλητεία.

Είπε χωρίς ντροπή προκαλώντας ο κ. Κατσίκης :

«Έκανα δηλώσεις; Άκουσα από τον κ. Παναγιωτόπουλο της ΝΔ να μιλά για δικές μου δηλώσεις. Θα έλεγα σε οποιονδήποτε υιοθετεί αυτή την έκφραση και χαρακτηρισμό περι δηλώσεων στην αναφορά μιας προσωπικής σκέψης μέσα σε μια θεωρητική κουβέντα και υποθετικό διάλογο, να πάει σε λεξικό να δει την έννοια της λέξης δήλωση. Από το λεξικό «δήλωση» σημαίνει: η ρητή έκφραση πληροφορίας γραπτά η προφορικά με ενημερωτικό χαρακτήρα. Ποια πληροφορία πιστεύετε εσείς και όσοι μας ακούν ότι έδωσε ο Κατσίκης σε μια ομάδα δημοσιογραφικής αλητείας σε ένα πρωινό στον ΣΚΑΪ. Εκτός αν είμαι λαγός, όπως κάποιοι άλλοι είπαν. Ποια πληροφορία μετέφερα; Ήταν πληροφορία η προσωπική σκέψη σε έναν υποθετικό διάλογο;Μονταζιέρα του ΣΚΑΙ επηρέασε συναδέλφους και του δικού μου κινήματος και του κυβερνητικού εταίρου. Συνεπώς, χαρακτηρίστηκα ανεύθυνος και ζημίωσα την πατρίδα μου. Το πιστεύετε ότι ζημίωσα την πατρίδα μου; Αν ήμουν Θεός θα σταματούσα τους πολέμους. Αυτό το εάν έγινε δήλωση, που από τον ΣΚΑΙ και τη μονταζιέρα του εξαπλώθηκε και έφτασε στην Τουρκία. Αν αυτό δεν γινόταν, θα είχε περάσει στα ψιλά. Αν έγινε ζημία ποιος την έκανε; Δεν πιστεύω ότι η ελαχιστότητά μου που υπηρετεί την πατρίδα θα μπορούσε να κάνει ζημιά. Πιστεύει κανείς ότι κάνοντας ζημιά θα μπορούσε ο Τούρκος να αλλάξει την προκλητικότητα που εκδηλώνει;»

Μόνο ντροπή του μπορούν να του πουν όλοι όσοι είδαν της δηλώσεις του χωρίς την μονταζιέρα που λέει αυτός, και επειδή δεν έχει ούτε το θάρρος να το παραδεχτεί το λάθος του η παραίτηση του είναι ο μόνος δρόμος άντε για να τελειώνουμε με τους ότι να΄ναι.


Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κλείνουν άρον-άρον την υπόθεση Novartis και την επιστρέφουν στη Δικαιοσύνη



Η ουσιαστική διερεύνηση που θα έβαζε στη βάσανο της αξιολόγησης και τεκμηρίωσης μία δικογραφία που ήταν έωλη και εξαιρετικά αδύναμη νομικά φόβισε την κυβέρνηση, η οποία είχε ως στόχο να μείνει «κηλίδα» στους πολιτικούς αντιπάλους της.

Χρειάστηκαν ελάχιστες συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής – κέλυφος, που συγκροτήθηκε πριν ένα μήνα στη Βουλή για την περιβόητη υπόθεση Novartis για να γίνει πράξη αυτό που όλοι ανέμεναν από την πρώτη στιγμή: Η πλειοψηφία, που απαρτίζεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αποφάσισε να επιστραφεί ο φάκελος στη δικαιοσύνη, επικαλούμενη… αναρμοδιότητα της επιτροπής για τα θέματα της δωροδοκίας – δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δράση.

Κι όμως. Για το δεύτερο αδίκημα, αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις ήταν γνωστό εξ αρχής ότι αρμοδιότητα έχει η Δικαιοσύνη και όχι η Βουλή. Παρά ταύτα είχε συμπεριληφθεί στο «κατηγορητήριο», που συνέταξε η κυβερνητική πλειοψηφία.

Για το δε αδίκημα της δωροδοκίας – δωροληψίας, η πλειοψηφία αγνοεί επιδεικτικά ότι υπάρχει νομολογία του Αρείου Πάγου ότι η Βουλή έχει αρμοδιότητα – κι όμως η συγκεκριμένη επιτροπή την αρνείται αυτή την αρμοδιότητα. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε επ’ αυτού ότι «δεν μας φοβίζει τίποτα όταν το τεκμηριώνουμε».

Επί ένα μήνα περίπου η επιτροπή ασχολήθηκε με το αν είναι αρμόδιο για την υπόθεση, όταν αυτό είναι θέμα τόσο της Ολομέλειας της Βουλής, πριν συγκροτήσει οποιαδήποτε επιτροπή, αλλά και ενός γνωμοδοτικού οργάνου, που προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά η πλειοψηφία αποφάσισε τότε να μην το επιστρατεύσει καν.

Από την τωρινή εξέλιξη φαίνεται ότι μοναδικός σκοπός της απόφασης που έλαβε η πλειοψηφία με τη συγκρότηση της προανακριτικής δεν ήταν καμία ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά η επικοινωνιακή και πολιτική αξιοποίηση μίας περίεργης υπόθεσης (που έχει και τη διάσταση του σκανδάλου, όταν αφορά μη πολιτικά πρόσωπα, αλλά γιατρούς και υπηρεσιακούς παράγοντες), προκειμένου να μείνει «κηλίδα» στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης.

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέφυγε τεχνηέντως την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς μία τέτοια διαδικασία θα έβαζε στη βάσανο της αξιολόγησης και τεκμηρίωσης μία δικογραφία, που ήταν έωλη και εξαιρετικά αδύναμη νομικά – εάν δεν αποτελεί και μνημείο κατασκευασμένων στοιχείων και στοχευμένων συκοφαντιών, όπως καταγγέλλουν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, που φέρονται ως εμπλεκόμενοι.

Μία διαδικασία, για παράδειγμα, κατά την οποία θα έπρεπε να εμφανιστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στη Βουλή, έστω και χωρίς να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και να πρέπει να τεκμηριώσουν στοιχειωδώς όσα ανέφεραν στην εισαγγελέα τους προηγούμενους μήνες, φαίνεται να τρόμαξε την κυβερνητική πλειοψηφία. Σε μία τέτοια περίπτωση και ανάλογα με το εάν προέκυπταν σοβαρά και ατράνταχτα στοιχεία από τις καταθέσεις, η προανακριτική επιτροπή θα όφειλε να αποφανθεί εάν το κάθε πολιτικό πρόσωπο είναι αθώο ή πρέπει να δικαστεί, άρα να αξιολογήσει επί της ουσίας το προανακριτικό υλικό. Προφανώς η εκτίμηση ότι δεν θα προέκυπταν σοβαρά στοιχεία, που να δίνουν συνέχεια και να επιβεβαιώνουν τους μέχρι τώρα ισχυρισμούς των «προστατευόμενων» μαρτύρων – και άρα η επιτροπή θα όφειλε να παραδώσει στην κοινωνία χωρίς σκιές τους πολιτικούς εμπλεκόμενους -, οδήγησε την πλειοψηφία να χειριστεί την υπόθεση με τον μοναδικό τρόπο, που εξακολουθεί να αφήνει υπόνοιες και περιθώρια πολιτικής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση αυτής της υπόθεσης: την επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη.

Από τη ΝΔ σχολίαζαν ότι «ολοκληρώνεται η σκευωρία», ενώ σφοδρές αναμένονται από σήμερα και οι αντιδράσεις των δέκα πολιτικών προσώπων που φέρονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση.

Όπως φάνηκε χθες η επιτροπή θα συντάξει το τελικό πόρισμά της μετά τα Πάσχα και περί τις 20 με 23 Απριλίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Δρίτσα. Στο μεταξύ η πλειοψηφία θα καλέσει προς τούτο τα μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που είχαν αποχωρήσει από την επιτροπή διαμαρτυρόμενα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, να συμμετέχουν στη διαδικασία σύνταξης του πορίσματος.


Πηγή : protothema.gr


Εξάρθρωση μεγάλης σκληρή εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές



Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε μεγάλο αριθμό κλοπών από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί είκοσι έξι (26) περιπτώσεις κλοπών από οικίες σε Μαρούσι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Ηλιούπολη, Χαϊδάρι, Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Αιγάλεω, Νίκαια, Αργυρούπολη, Άγιο Δημήτριο, Άλιμο, Πάτρα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Αίγιο, Διακοφτό, Λουτράκι, Λειβαδιά, Ιτέα και Θήβα, ενώ διερευνάται η εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

Μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, με τη συνδρομή της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής έξι άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας από 34 μέχρι 53 ετών, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε – κατά περίπτωση – δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς και παραβάσεις των νόμων που αφορούν τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, τα ναρκωτικά, τα όπλα και τους αλλοδαπούς.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και 57χρονη ημεδαπή, κατηγορούμενη για συνέργεια σε διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου εξακριβώθηκαν:

τα επιχειρησιακά μέλη της οργάνωσης,
διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική «θέση» των μελών της οργάνωσης,
ο τρόπος δράσης που εφάρμοζαν κατά τη διάπραξη των κλοπών,
οι χώροι αποθήκευσης των κλοπιμαίων, οχημάτων και διαρρηκτικών εργαλείων και
το δίκτυο διοχέτευσης των κλοπιμαίων στη νόμιμη αγορά.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις, με σύνθετη ορολογία στις μεταξύ τους επικοινωνίες και λάμβαναν αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης και προστασίας κατά τις μετακινήσεις τους.

Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης ξεκινούσαν κάθε μέρα νωρίς το πρωί διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να μετακινηθούν σε πόλεις της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, επιλέγοντας έως και δύο πόλεις ανά ημέρα, όπου διέπρατταν τις κλοπές.

Με την άφιξή τους στις πόλεις-προορισμούς, προσέγγιζαν οικίες και διαμερίσματα με βάση και την εξωτερική όψη του οικήματος, το οποίο είχε επιλεγεί είτε ύστερα από επιτήρηση τη συγκεκριμένη στιγμή, είτε είχε εντοπιστεί μετά από προηγούμενη ενέργεια στην εκάστοτε περιοχή.

Επιπλέον και με σκοπό να «επιχειρήσουν» με ασφάλεια, κάθε μέλος της οργάνωσης είχε ξεχωριστό ρόλο. Συγκεκριμένα, το συντονισμό των ενεργειών είχε ο 53χρονος αρχηγός της οργάνωσης, ενώ τα λοιπά μέλη είχαν αναλάβει την αυτοψία του χώρου, την επιτήρηση του σημείου («τσιλιαδόροι»), την απασφάλιση ή θραύση της κλειδαριάς με αυτοσχέδια διαρρηκτικά εργαλεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της μακρόχρονης ενασχόλησής τους με τη συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα, τα μέλη της οργάνωσης είχαν τη δυνατότητα, με τη χρήση ειδικών διαρρηκτικών εργαλείων, να παραβιάζουν ακόμα και τις πιο τεχνολογικά εξελιγμένες κλειδαριές ασφαλείας, που χαρακτηρίζονται ως απαραβίαστες. Παράλληλα, λόγω της εμπειρίας και ομοιογένειας που είχαν αποκτήσει ως ομάδα, γνώριζαν άψογα τους ρόλους τους, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω επικοινωνία κατά τη διάρκεια των κλοπών.

Σε όλες τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν τρία συγκεκριμένα οχήματα, ένα εκ των οποίων λειτουργούσε ως προπομπός και ενημέρωνε τον 53χρονο αρχηγό της οργάνωσης, ο οποίος μετέφερε τα κλοπιμαία, για τυχόν ύπαρξη αστυνομικών στο οδικό δίκτυο που χρησιμοποιούσαν. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της οργάνωσης, ότι ενώ χρησιμοποιούσαν δύο οχήματα κατά τις μετακινήσεις τους, όταν ξανά επισκέπτονταν την ίδια πόλη ο Αρχηγός , άλλαζε όχημα και χρησιμοποιούσε το τρίτο, ώστε να εξασφαλίσει το ενδεχόμενο να έχει εντοπιστεί – καεί κάποιο όχημα.

Μετά την επιστροφή τους, οι δράστες είτε αποθήκευαν τα κλοπιμαία στους χώρους απόκρυψης, είτε τα μετέφεραν σε ενεχυροδανειστήριο που διαχειρίζονταν δύο από τους συλληφθέντες, ηλικίας 34 και 44 ετών, όπου γινόταν η άμεση εκποίησή τους.

Στο πλαίσιο της εξάρθρωσης, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από εννέα (9) έρευνες σε οικίες και άλλους χώρους, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

το χρηματικό ποσό 40.000 ευρώ,
πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών μεγάλης χρηματικής αξίας, χρυσές λίρες και σημαντικός αριθμός ρολογιών,
ηλεκτρονικές συσκευές (τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.),
δύο πιστόλια, δύο περίστροφα, κυνηγετικό όπλο, αεροβόλο τυφέκιο και πλήθος φυσιγγίων,
τέσσερα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα, καθώς και
πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, μεταξύ των οποίων και ειδικά εργαλεία απασφάλισης κλειδαριών.