Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Μετά την Eldorado και την Fraport μπλοκάρουν πάλι και την επένδυση στο Ελληνικό



Αλυσιδωτή αντίδραση ανευθυνότητας και ανεπάρκειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα που μόνο επενδύσεις δεν θέλει στην Ελλάδα.

Διαβάζουμε στο news247.gr για τη νέα προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μπλοκάρει την επένδυση στο Ελληνικό.

Επιμένει στην επίσπευση της διαδικασίας κήρυξης και οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Με αίτησή του προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) Λυδία Κονιόρδου, που κοινοποιείται στην πρόεδρο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Μαρία Βλαζάκη και όλα τα μέλη του ΚΑΣ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) ζητεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την κήρυξη και οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό, με βάση τις αρχαιολογικές ενδείξεις, που έχει ξεκινήσει από το 2014, με βάση το άρθρο 12 του Ν. 3028/02.

Αφού παραθέτει όλη τη σειρά των διοικητικών ενεργειών που έχουν προηγηθεί, μέχρι και την εισαγωγή και απόσυρση του θέματος στο ΚΑΣ τον Νοέμβριο 2016, ο ΣΕΑ ζητά από την υπουργό να ενεργήσει «για την άμεση κήρυξη-οριοθέτηση ως αρχαιολογικών χώρων των περιοχών όπου εκτείνονται εντοπισμένες, ορατές και μη, αρχαιότητες στην περιοχή Αγίου Κοσμά-Ελληνικού και στους δήμους Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, όπως ο νόμος ορίζει».

Επισημαίνει ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έχουν προχωρήσει εγκαίρως σε όλες τις απαραίτητες σύμφωνα με τον νόμο διοικητικές ενέργειες για την εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3028/02. Κατόπιν αυτών, οποιαδήποτε έκδοση απόφασης έγκρισης για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και τη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που συναποτελούν σχέδιο χωρικής ρύθμισης, χωρίς να έχει προηγηθεί η κήρυξη και η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου με βάση την έρευνα πεδίου που έχει προηγηθεί και των επαρκών αρχαιολογικών ενδείξεων που έχουν κατατεθεί αρμοδίως, συνιστά ευθεία παραβίαση του άρθρου 12 του Ν. 3028/02».

Στην κατακλείδα του κειμένου, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η μη εφαρμογή του νόμου συνιστά «παράλειψη νόμιμης οφειλόμενης ενέργειας της διοίκησης, η οποία θα βαρύνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και εσάς ως υπουργό, στον βαθμό που όλες οι βαθμίδες της διοίκησης έχουν επιτελέσει στο ακέραιο και εμπρόσθεσμα το καθήκον τους σχετικά με το θέμα αυτό» και «επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του ενώπιον όλων των δικαστηρίων της χώρας». Τέλος, ο σύλλογος καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΠΟΑ την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 4:30 μ.μ., την ώρα που έχει οριστεί η συνέχιση της διακοπείσας συνεδρίασης του ΚΑΣ για την έγκριση ή μη του ΣΟΑ και της ΣΜΠΕ για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Συνεδρίαση ΚΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, έπειτα από σχεδόν οκτάωρη συνεδρίαση, συζήτησε το θέμα της έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης στο Ελληνικό, χωρίς να καταλήξει σε γνωμοδότηση. Κύριο θέμα που τέθηκε προς συζήτηση ήταν το κατά πόσο μπορούν να προστατευτούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής χωρίς να προηγηθεί κήρυξη ή προσωρινή οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου. Ωστόσο, η συνεδρίαση διακόπηκε μετά τις δύο τα ξημερώματα λόγω του περασμένου της ώρας.


Νέα Δημοκρατία : Βουτιά στη διεθνή κατάταξη της χώρας για την Υγεία




Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Τσιπρας επιθυμεί να μείνει στην ιστορία ως ο "πρωθυπουργός της φιέστας και της προπαγάνδας". Δεν εξηγείται αλλιώς η εμμονή του σε  εκδηλώσεις  επικοινωνιακού χαρακτήρα με προφανή στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, από την σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε.

Την ημέρα που  ο πρωθυπουργός μιλούσε στη Βουδαπέστη για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Κυβέρνησής στον τομέα της Υγείας, η χώρα "γκρεμιζόταν" από την 26η στην 41η θέση της παγκόσμιας κατάταξης όπως καταγράφεται από το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, όσον αφορά την ικανοποίηση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης σχετικά με την υγεία των πολιτών. 

Ήταν η ίδια μέρα που η "περίφημη"  μεταρρύθμιση των  ΤΟΜΥ αποδείχθηκε ιδιαιτέρως εύθραυστη, αφού οι αιτήσεις στις θέσεις των γιατρών είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να αναγκαστεί να δώσει και δεύτερη παράταση για την κατάθεση σχετικών αιτήσεων. 

Ήταν η μέρα που ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κατηγορούσε  το αντιεμβολιστικό κίνημα για πιθανή "αναζωπύρωση" της ιλαράς στη χώρα μας.

Τυχαία όλα αυτά; Δεν νομίζουμε. Ακόμα και η προπαγάνδα έχει τα όριά της!». 


ΟΑΣΠ: Αμεση εκκένωση του χωριού Ανάργυροι στο Αμύνταιο



ΟΑΣΠ: Αμεση εκκένωση του χωριού Ανάργυροι στο Αμύνταιο.

Την εκτίμησή του ότι το χωριό Ανάργυροι στη δυτική Μακεδονία «θα πρέπει να εκκενωθεί άμεσα και στο σύνολό του» εξέφρασε εκ νέου κατά την επίσκεψή του στην περιοχή ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας. Μετά τη νέα αυτοψία και τις μετρήσεις από τα μηχανήματα που έχουν εγκατασταθεί, προκειμένου να παρακολουθούν την δραστηριότητα του εδάφους, ο καθηγητής διαπίστωσε ότι «έχουν εντοπιστεί νέα ρήγματα εντός του χωριού, ενώ έχουν μεγαλώσει τα ήδη υπάρχοντα και πρόσθεσε: «Αυτό που είδαμε ως αποτέλεσμα στους Αναργύρους, μας ενισχύει την άποψη ότι το χωριό θα πρέπει να "φύγει"». 

Προειδοποίησε, επίσης, ότι οι βροχές που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση τέτοιων φαινομένων. Η επιστημονική ομάδα τού κ. Λέκκα, ύστερα από συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρακολουθεί την κατάσταση του εδάφους και την τυχόν ενεργοποίηση διαρρήξεων στην ευρύτερη περιοχή και στα χωριά που γειτνιάζουν με το γεωλογικό ρήγμα όπως τα Βαλτόνερα, ο Φανός και ο Ροδώνας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ «το χωριό Βαλτόνερα είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει πρόβλημα το επόμενο διάστημα, το οποίο όμως δεν έχουμε ακόμη αποτιμήσει, ενώ τα υπόλοιπα χωριά θα παρουσιάσουν πολύ λιγότερα προβλήματα». 

Η νέα δήλωση του προέδρου του ΟΑΣΠ για άμεση εκκένωση του συνόλου του χωριού αναστάτωσε τους κατοίκους που απειλούν με κινητοποιήσεις εάν δεν προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη νομοθετική ρύθμιση για την απαλλοτρίωση του οικισμού. Ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιώργος Τσισμαλίδης, σημείωσε: «Μετά τις δηλώσεις Λέκκα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει έως την Παρασκευή στη νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει το θέμα της απαλλοτρίωσης του οικισμού». Ο πρόεδρος της κοινότητας περιέγραψε το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι κάτοικοι μετά και τις νέες εξελίξεις.

«Μας λένε να φύγουμε από το χωριό και να νοικιάσουμε σπίτια αλλά δεν μας απαντά κανείς ποιος θα αναλάβει να πληρώσει τα ενοίκια των κατοίκων που θα ξεσπιτωθούν» σημείωσε. Το κόστος ενοικίου των 30 οικογενειών των οποίων οι κατοικίες, είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας της κατολίσθησης είτε βρίσκονται εντός της κόκκινης ζώνης, όπου για λόγους ασφαλείας έχει απαγορευτεί κάθε είδους ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα, έχει αναλάβει από την πρώτη στιγμή η ΔΕΗ αλλά δεν υπάρχει απάντηση ως προς το ποιος θα αναλάβει το κόστος της έκτακτης διαμονής των υπόλοιπων κατοίκων του οικισμού. 

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, δήλωσε ότι με επιστολή του έχει ζητήσει από την διοίκηση της ΔΕΗ στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να συμβάλει στην προσπάθεια αναλαμβάνοντας προσωρινά το κόστος ενοικίου των υπολοίπων 45 οικογενειών που μένουν στον οικισμό. Όπως εξήγησε, υπάρχει προφορική δέσμευση της επιχείρησης για το θέμα ενώ με την όλη πρωτοβουλία συμφωνεί και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης. Διευκρίνισε, τέλος, ότι η νομοθετική ρύθμιση της απαλλοτρίωσης των Αναργύρων θα ψηφιστεί με τροπολογία που θα έρθει στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα.



Πηγή : tovima.gr


Άνεργοι με εισοδήματα πείνας καλούνται να πληρώσουν στην εφορία ποσά άνω των 4.000 ευρώ



Καλούνται να πληρώσουν πολλές χιλιάδες ευρώ την ώρα που είναι άνεργοι πέφτοντας στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης. Ο λόγος για χιλιάδες μη ή περιστασιακά εργαζόμενους οι οποίοι απέκτησαν πολύ μικρά εισοδήματα από τόκους καταθέσεων ή από ενοίκια ή από αγροτικές δραστηριότητες ή εισέπραξαν οικογενειακά επιδόματα από τον ΟΓΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, κάποια από τα εκκαθαριστικά σημειώματα που απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε άγαμους ή οικογενειάρχες με ετήσια εισοδήματα πολύ χαμηλότερα των 3.000 ευρώ βεβαίωναν οφειλές της τάξης των 2.000 έως 4.500 ευρώ.

Φταίνε τα τεκμήρια

Στα τεκμήρια διαβίωσης φαίνεται πως οφείλονται οι παραλογισμοί του φόρου εισοδήματος σε χιλιάδες εκκαθαριστικά σημειώματα. Η κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει τις εν λόγω στρεβλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι με εισοδήματα κάτω από τα όρια της φτώχειας να καλούνται να πληρώσουν ποσά φόρου εισοδήματος μεγαλύτερα των 2.000 ευρώ.

Τα παρακάτω παραδείγματα αναφέρονται ενδεικτικά:

Σε άνεργο φορολογούμενο ο οποίος για το 2016 είχε να δηλώσει ως συνολικό ετήσιο εισόδημα το ποσό της τάξης των 0,25 ευρώ από τόκους καταθέσεων και ο οποίος διέμενε κατά τη διάρκεια του 2016 σε οικία 70 τ.μ., την οποία του είχε παραχωρήσει δωρεάν η μητέρα του (δεν ήταν καν δικιά του) και είχε στην κατοχή του κι ένα ΙΧ 1.756 κ.εκ. προέκυψε εκκαθαριστικό σημείωμα που ανέγραφε το εξωπραγματικό ποσό των 4.470,30 ευρώ.

Σε φορολογούμενο άγαμο με ετήσιο εισόδημα 600 ευρώ από ενοίκια και 321 ευρώ από περιστασιακή μισθωτή απασχόληση, δηλαδή με σύνολο εισοδήματος 921 ευρώ για όλο το 2016, με κύρια κατοικία 27 τ.μ. και ένα ΙΧ 1.500 κ.εκ. παλαιότητας 7 ετών, κατά την εκκαθάριση της φετινής δήλωσης προέκυψε φόρος εισοδήματος προς πληρωμή συνολικού ύψους 3.236,66 ευρώ.

Σε άλλον φορολογούμενο, άγαμο άνεργο, με ετήσιο εισόδημα 1.200 ευρώ από ενοίκια και 480 ευρώ από επιδόματα στήριξης τέκνων του ΟΓΑ, κύρια κατοικία 80 τ.μ. και ΙΧ 1.300 κ.εκ. 11ετίας προέκυψε φόρος εισοδήματος συνολικού ύψους 3.620,80 ευρώ.

Σε φορολογούμενο έγγαμο με ετήσιο εισόδημα 2.550 ευρώ από περιστασιακή απασχόληση και 200 ευρώ από αγροτικές δραστηριότητες, κύρια κατοικία 75 τ.μ. και ΙΧ 1.500 κ.εκ. 15ετίας προέκυψε φόρος εισοδήματος συνολικού ύψους 2.284 ευρώ (ο συνολικός αναλογών φόρος που προέκυψε ήταν 2.794 ευρώ αλλά αφαιρέθηκαν από αυτόν τα 510 ευρώ που είχαν παρακρατηθεί με συντελεστή 20% κατά την καταβολή των αμοιβών ύψους 2.550 ευρώ).

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, επειδή τα δηλούμενα εισοδήματα είναι πάρα πολύ χαμηλά οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων, προσδιόρισαν το ύψος των φορολογητέων εισοδημάτων με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Δηλαδή σε κάθε τέτοια περίπτωση έλαβαν υπόψη τους το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ που ισχύει για τον άγαμο φορολογούμενο ή των 2.500 ευρώ που ισχύει για τον έγγαμο και προσέθεσαν στο ποσό αυτό τυχόν επιπλέον ποσά τεκμηρίων διαβίωσης για σπίτι ή και για ΙΧ αυτοκίνητο, εφόσον ο φορολογούμενος διέμεινε, κατά τη διάρκεια του 2016 σε κατοικία ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρηθείσα ή εφόσον κατείχε και κάποιο ΙΧ αυτοκίνητο.


Πηγή : huffingtonpost.gr


Ανεξέλεγκτοι κάνουν ζημιά στην Ελλάδα! Ξανακτύπησε ο Πολάκης με νέες βλακείες



Δεν υπάρχει ένας σοβαρός στον ΣΥΡΙΖΑ να τους σταματήσει;

Δεν υπάρχει ένας σοβαρός να φιμώσει τους τίποτα που κάνουν τεράστια ζημιά στην οικονομία της χώρας;

Ξανακτύπησε σήμερα, ο ότι χειρότερο έχει αναδείξει η πολιτική ζωή της χώρας ο Παύλος Πολάκης ο οποίος ανεξέλεγκτος και όπως λέει όλος ο κόσμος σίγουρα κατόπιν εντολών του ανεύθυνου που κάνει τον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα κτυπάει και πάλι την επένδυση του Eldorado.

Μάλλον έχει πειράξει τον Παύλο Πολάκη που τον πρόλαβε ο Καρανίκας και από εχθές κάνει συνέχεια αναρτήσεις για να ξεπεράσει σε ανευθυνότητα και κατάντια τον άλλο τίποτα Καρανίκα που κάνει ζημιά στην Ελλάδα.

Εχθές ανεύθυνα όπως πάντα είχε κάνει την παρακάτω ανάρτηση στο facebook :

«Πιάσε μια El Dorado γιατί μας έχει πάει μονότερμα ο Τσίπρας μια βδομάδα με Μακρόν και ΔΕΘ...», έγραψε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, και συνέχισε: «ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΣΚΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΔ!!!
Εμεις ΔΕΝ κάνουμε ντιλς αρα ΔΕΝ εκβιαζόμαστε ....
Η τηρεί τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές,η ώρα καλή .....»

Για να συνεχίσει σήμερα την ανευθυνότητα και την ασοβαρότητα που τον διακρίνει γράφοντας στο facebook :

«Ουρλιάξτε όσο θέλετε για την Ελ Ντοράντο. Η χώρα είναι σε επιτροπεία που εσείς τη βάλατε αλλά δεν είναι αποικία για να κάνει ό,τι θέλει ο κάθε CEO. Ή τηρεί αυτά που λένε οι συμβάσεις τις οποίες υπέγραψε (δηλαδή το νέο τρόπο παραγωγής ΧΩΡΙΣ ΚΥΑΝΙΟ) ή αλλιώς ΩΡΑ ΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΠΛΩΡΗ ΤΟΥ ΚΙ ΑΕΡΑΣ ΣΤΑ ΠΑΝΙΑ ΤΟΥ!!!» 
Με το παραπάνω ξεκινά να γράφει ο Πολάκης, που στη συνέχεια της ανάρτησης του πανηγυρίζει για τις δήθεν επιτυχίες του στο τομέα της υγείας που έχει διαλύσει και μετά φυσικά επιτίθεται και στα ΜΜΕ που αποκαλύπτουν την ανικανότητα τους. 







Αντί να βάλει μυαλό ο Σπίρτζης κλιμακώνει την ένταση με την Fraport




Είναι πλέον δεδομένο ότι δεν υπάρχει σωτηρία με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι άνθρωποι είναι άσχετοι, επικίνδυνοι και ανίκανοι να αντιληφθούν το κακό που κάνουν στην Ελλάδα με την παραμονή τους στην εξουσία.

Είναι απλά ανεξέλεγκτα καταστροφικοί και ανίκανοι πρέπει να απομακρυνθούν και να τελειώνουμε μαζί τους.

Διαβάζουμε για τα χάλια της κυβέρνησης Τσίπρα σε κάθε μορφή επένδυσης από το ρεπορτάζ της Καθημερινής και του Ηλία Μπέλλου.

To γάντι που της πέταξε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης σήκωσε η Fraport Greece. Ομως το ζήτημα της αεροπορικής εξυπηρέτησης της Θεσσαλονίκης αυτό τον χειμώνα, που ανακύπτει από την προγραμματισμένη εκτέλεση αμφισβητούμενης αναγκαιότητας δημοσίων έργων στους διαδρόμoυς απο-προσγείωσης, δεν έχει ακόμα επιλυθεί.

Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών κλιμακώθηκε απότομα, χθες, με αιχμηρές τοποθετήσεις εκατέρωθεν, καθώς το υπουργείο αρνήθηκε να αναβάλει εκ νέου δημόσια έργα στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Εργα που η παραχωρησιούχος και οι τεχνικοί της σύμβουλοι κρίνουν ως μη απαραίτητα, προειδοποιώντας μάλιστα πως θα οδηγήσουν σε «μείωση της χωρητικότητας και της δυναμικότητας του αεροδρομίου κατά 75%, για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών, προκαλώντας την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο, ενώ αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά θέματα ασφάλειας στη λειτουργία του αεροδρομίου».

Με την τοποθέτηση αυτή της εταιρείας, τουλάχιστον όσον αφορά την μείωση των αεροπορικών συνδέσεων, έχει ατύπως, πλην αδιαμφισβήτητα, συμπαραταχθεί πλήθος φορέων της συμπρωτεύουσας συμπεριλαμβανομένων του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και αεροπορικών εταιρειών, που έχουν όλοι με επιστολές τους ζητήσει κυβερνητική παρέμβαση.

Ομως, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε δηλώσεις του χθες κάλεσε τη γερμανική εταιρεία «να καταλάβει ότι είναι μια εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων, δεν είναι μια εταιρεία που θα πει στη χώρα τι έργα να κάνει και ποια δεν θα κάνει» και «να αφήσει τις διάφορες παρατηρήσεις για το πώς και τα ποια έργα θα γίνουν, καθώς τα έργα αυτά είναι στη σύμβαση και είναι υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου, είναι συγχρημαδοτούμενα έργα και έχουν εγκριθεί και οι μελέτες και τα χρονοδιαγράμματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους φορείς που τα επιβλέπουν». Περαιτέρω δε προσέθεσε πως η Fraport «μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει καλά δείγματα γραφής».

H παραχωρησιούχος των 14 περιφερειακών αεροδρομίων απαντώντας με ανακοίνωσή της αργά χθες το βράδυ στα όσα ανέφερε ο υπουργός, που στις δηλώσεις του την κατηγόρησε επίσης πως «δεν έχει προχωρήσει τις επενδύσεις που όφειλε», τονίζει πως τα έργα αξίας 400 εκατ. που έχει προγραμματίσει για την αναβάθμιση των αεροδρομίων θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Προσέθεσε, όμως, πως αυτό θα καταστεί εφικτό «μόνον εφόσον εγκριθούν πρώτα από το υπουργείο και τα 14 master plans που έχει ήδη καταθέσει η Fraport Greece». Παράλληλα, τονίζει ότι στα αεροδρόμια που ανέλαβε φέτος στις 11 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν ήδη 5.433 εργασίες «απολύτως αναγκαίες για τη λειτουργία των αεροδρομίων», ενώ προσθέτει ότι αυτά «φέτος διαχειρίστηκαν με επιτυχία περίπου 2,5 εκατ. επιβάτες περισσότερους σε σχέση με το 2016». Αναφορές αμφότερες που μοιάζουν να απαντούν εμμέσως πλην σαφώς στην εκτίμηση του Χρ. Σπίρτζη πως «η Fraport δεν έχει λειτουργήσει καλύτερα τα αεροδρόμια από ό,τι τα λειτουργούσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας».

Αναφέρει, δε, η εταιρεία πως «τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αρμόδιοι φορείς ήταν πλήρως ενημερωμένοι για το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του επενδυτικού μας προγράμματος, του οποίου το ύψος θα αγγίξει τα 400 εκατομμύρια ευρώ – πέραν του 1,234 δισ. ευρώ που έχει ήδη καταβληθεί». Η συμβατική υποχρέωση της Fraport Greece προβλέπει ότι τα έργα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων ετών, «αλλά αυτό αναμένεται να συμβεί νωρίτερα» σημειώνεται στην ανακοίνωση υπό την αίρεση της έγκρισης των σχεδίων της από το υπουργείο. «Δεν υπάρχει επομένως καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων ή στον προγραμματισμό της Fraport Greece» υπογραμμίζει η εταιρεία.


Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Κώστα Καραμανλή



Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή και γίνεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του με τους πρώην αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας εν όψει ΔΕΘ!!




Χημικά στην Eldorado όταν αφήνουν ελεύθερο τον Ρουβίκωνα -Δύο μέτρα και δύο σταθμά από ΣΥΡΙΖΑ




Με... χημικά και γκλομπ των ΜΑΤ αντιμετωπίστηκαν οι απειλούμενοι με απόλυση μεταλλωρύχοι της Eldorado, οι οποίοι το πρωί προσπάθησαν να μπουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και να επιδώσουν διαμαρτυρία στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, αιτούμενοι την οριστική αδειοδότηση της καναδικής εταιρείας εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική.

Τελικά κάποιοι κατόρθωσαν να εισβάλουν στο υπουργείο, μετά από μάχη, και ο κ. Σταθάκης τούς δέχθηκε. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει με τάξη και ηρεμία εξαρχής, χωρίς χημικά και συγκρούσεις.

Φυσικά, αν ήταν μέλη του... Ρουβίκωνα (που καταλαμβάνουν Βουλή, υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, κομματικά γραφεία και ό,τι άλλο τους κάνει κέφι), ή δεδηλωμένοι «αναρχικοί», αριστεριστές, γενικώς και αορίστως «διαμαρτυρόμενοι εναντίον του συστήματος», θα ολοκλήρωναν ανενόχλητοι την «αποστολή» τους, αν όχι με τις ευλογίες, τουλάχιστον με την (όχι και τόσο...) διακριτική ανοχή των δυνάμεων ασφαλείας.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την «πρώτη φορά αριστερά». Τα... «δικά της παιδιά» προφανώς αθλούνται στον κοινωνικό ακτιβισμό, ενώ οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία, που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους εξαιτίας της ιδεοληψίας και του ερασιτεχνισμού της κυβέρνησης, προφανώς κρίθηκε ότι «παίζουν το χαρτί» της εταιρείας, του... αδηφάγου καπιταλισμού και προσπαθούν να χαλάσουν την εικόνα της κυβέρνησης...

Το χρονικό της έντασης και των χημικών στο υπουργείο

Ένταση επικράτησε το πρωί έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο τελεί υπό κατάληψη από τις 08:30 από μεταλλωρύχους στα ορυχεία της Χαλκιδικής που πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Λίγο πριν από τις 10:00, άνδρες των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένοι μπροστά στην είσοδο του υπουργείου έκαναν χρήση χημικών κατά όσων διαδηλωτών βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο, όταν αυτοί επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο. 




«Δεν φεύγουμε αν δεν πάρουμε τις άδειες»

Όλα ξεκίνησαν όταν μία ομάδα μεταλλωρύχων αιφνιδίασε τους αστυνομικούς γύρω στις 8:30 το πρωί και περίπου 10 άτομα κατάφεραν να μπουν στο κτίριο. Εκείνη τη στιγμή επικράτησε ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές και τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν όταν οι αστυνομικοί κατάφεραν να αποκλείσουν την είσοδο.

Στην είσοδο του υπουργείου βρίσκονταν επί αρκετή ώρα εργαζόμενοι, με τα ΜΑΤ να έχουν αποκλείσει την είσοδο στους υπόλοιπους διαδηλωτές. Μετά τον απόλυτο αιφνιδιασμό η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο στο κτίριο ακόμα και στους δημοσιογράφους.

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία ζητούσαν συνάντηση με τους υπουργούς Γιώργο Σταθάκη και Σωκράτη Φάμελλο και ξεκαθάριζαν πως δεν θα φύγουν από το υπουργείο αν δεν δοθούν οι άδειες, προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους. Τελικά ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης δέχθηκε να έχει συνάντηση με μία 6μελή ομάδα των εργαζομένων.

Η συνάντηση με Σταθάκη

Σε «μια-δυο ημέρες θα δοθούν οι άδειες για την Ολυμπιάδα», σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, μετά τη συνάντηση που είχε με τους μεταλλωρύχους που κάνουν κατάληψη στο υπουργείο του. 

«Συζητήσαμε τις ξελίξεις γύρω από τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το θέμα που τους αφορά», είπε στην αρχή της τοποθέτησής του, αναφερόμενος στη συνάντηση με τους μεταλλωρύχους, η οποία, όπως εξήγησε στη συνέχεια, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και οι δύο πλευρές, κατά τον κ. Σταθάκη, κατέληξαν σε ένα κοινό πλαίσιο. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος στη συνέντευξη ανέφερε ότι «η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας είναι πλήρης και ολοκληρώνεται σήμερα και αύριο», προσθέτοντας ότι «άρα δίνονται τρεις άδειες που επιτρέπουν πλήρη λειτουργία». Μια κίνηση που κανείς δεν ξέρει αν αποτελεί «κωλοτούμπα», ελιγμό, προσπάθεια διευθέτησης ή blame game.

Ωστόσο, παρέπεμψε στη διαιτησία, η οποία θα έχει τρίμηνη διάρκεια, τα υπόλοιπα θέματα. Οπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης, «το θέμα των Σκουριών όπως και το θέμα για το οποίο υπάρχει εκκρεμότητα της μεταλλουργίας, της καθετοποίησης της παραγωγής στην Ελλάδα, το εργοστάσιο, πέρα από τα δύο ορυχεία, θα μπουν στη διαδικασία της διαιτησίας. Θα είναι τρίμηνης διάρκειας και όπως προβλέπει και η σύμβαση, φιλοδοξούμε ότι θα λύσει όλες τις εκκρεμότητες». 

Το ντου του Ρουβίκωνα στη Βουλή και η εντολή να αφεθούν ελεύθερα τα μέλη της ομάδας

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Ιουλίου μέλη της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας παραβίασαν τα μέτρα ασφαλείας στη Βουλή και εισέβαλαν στον χώρο, όπου κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το περιστύλιο. Τα μέλη της αναρχικής ομάδας πέταξαν φέιγ βολάν, σήκωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα για την Ηριάννα Β.Λ. Ωστόσο, με εντολή του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, και μετά από συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τα άτομα που παραβίασαν τα μέτρα ασφαλείας στον προαύλιο χώρο της Βουλής αφέθηκαν ελεύθερα. 



Πηγή: iefimerida.gr 


Η ΔΑΠ Πάτρας έδωσε τροφή στους αριστερούς πολέμιους της αριστείας να βγάλουν γλώσσα



Αυτό που έγινε στην ΔΑΠ Πάτρας είναι ντροπή και η τιμωρία πρέπει να είναι παραδειγματική.

Αυτή η άθλια ενέργεια των φοιτητών της ΔΑΠ με την αντιγραφή έδωσε τροφή στις αριστερές παρατάξεις που δεν έχουν πατήσει ούτε έξω από αμφιθέατρο και είναι ζήτημα να δίνουν ένα μάθημα το χρόνο και αυτό συμφωνημένο να τα βάζουν με την αριστεία.

Έδωσε τροφή σε αριστερά ΜΜΕ που οι περισσότεροι που γράφουν δεν έχουν περάσει ούτε έξω απο πανεπιστήμιο και εάν έχουν περάσει πρέπει να γίνει έρευνα πώς πήραν τα πτυχία τους.

Πώς πήραν τα πτυχία τους οι αριστεροί, αυτό είναι μεγάλη κουβέντα που αγγίζει μέχρι και αυτόν που έχουμε για πρωθυπουργό που οι παλιοί φοιτητές και οι καθηγητές του τον θυμούνται έξω πάντα από το μάθημα σε πορείες και σε επεισόδια.

Έδωσαν τροφή στους τίποτα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ να βγάζει ανακοινώσεις ότι: Γνωστά τα κυκλώματα και οι πρακτικές της ΔΑΠ

Η απάντηση για τις πρακτικές των αριστερών παρατάξεων που έχουν κάνει τα πανεπιστήμια μπάτε σκύλοι αλέστε, μόνο μάθημα να μην γίνεται πρέπει να απαντηθεί από σοβαρούς φοιτητές για να σταματήσουν να βγάζουν γλώσσα και να μάθει ο κόσμος πώς παίρνουν τον χρόνο τους οι αριστερές παρατάξεις στα Πανεπιστήμια και ποιος είναι ο ρόλος τους.

Ειδικά οι αριστερές παρατάξεις δεν πρέπει να βγάζουν γλώσσα είναι γνωστός ο βίος τους στα Πανεπιστήμια και δεν θα γίνουν ποτέ άριστοι.


Αλεξάνδρα Παλαιολόγου
Φοιτήτρια Νομικής




Νεαρή 26χρονη Ινδή πήρε συνέντευξη από 100 βιαστές



Στην Ινδία, σύμφωνα με το Εθνικό Αρχείο Εγκλημάτων, 34.651 Ινδές έπεσαν θύμα βιασμού μόνο το 2015, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν πλήρη στοιχεία. 

Το 2013 εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα χαρακτήρισαν την Ινδία ως «το χειρότερο μέρος για να ζει μια γυναίκα» από όλες τις χώρες των G-20. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ινδία χαρακτηρίστηκε χειρότερη ακόμα και από τη Σαουδική Αραβία, όπου οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν καμία ενέργεια χωρίς την επίβλεψη του άνδρα κηδεμόνα τους.

Με βάση τα παραπάνω μια 26χρονη απόφοιτη Εγκληματολογίας, η Μαντχουμίτα Παντέι, ξεκίνησε τη δική της έρευνα που είχε σαν επίκεντρο όχι τα θύματα άλλα τους δράστες. Πήρε συνεντεύξεις από 100 συμπατριώτες της, καταδικασμένους βιαστές, στο πλαίσιο της Διδακτορικής Διατριβής της.

Το πρώτο συμπέρασμα που έβγαλε μετά από μια τρίχρονη έρευνα ήταν πως  η συντριπτική πλειοψηφία των βιαστών στη χώρα της είναι αμόρφωτοι. Από τα 100 άτομα με τα οποία μίλησε, εκείνοι που είχαν τελειώσει το γυμνάσιο μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού -πολλοί δε, δεν είχαν καταφέρει να βγάλουν ούτε καν το δημοτικό!

«Όταν ξεκίνησα την έρευνα, ήμουν πεπεισμένη ότι αυτοί οι άνδρες ήταν τέρατα. Όταν όμως τους μιλάς συνειδητοποιείς ότι πρόκειται για απόλυτα συνηθισμένους ανθρώπους. Οι πράξεις τους ήταν άμεση συνέπεια της ανατροφής τους και της νοοτροπίας με την οποία μεγάλωσαν», λέει η υποψήφια διδάκτωρ στη Washington Post.

«Αυτό που σε σοκάρει πιο πολύ μετά τη συνομιλία σου μαζί τους, είναι ότι αυτοί οι άνδρες έχουν τη δύναμη να σε κάνουν να τους λυπηθείς. Ως γυναίκα δεν πρέπει να αισθάνεσαι ίχνος οίκτου για αυτούς. Ωστόσο υπήρχαν στιγμές που παραλίγο να ξεχάσω ότι είχαν καταδικαστεί επειδή βίασαν μια γυναίκα. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, πολλοί από αυτούς τους άνδρες δεν συνειδητοποιούν καν ότι αυτό που έκαναν είναι βιασμός. Δεν κατανοούν την έννοια της συναίνεσης» τονίζει.

Τέλος, αναφορικά με το πώς βλέπουν σήμερα την πράξη τους, τα ευρήματα της 26χρονης ήταν άκρως απογοητευτικά. «Μόνο 3-4 άτομα στα 100 μου είπαν ότι το έχουν μετανιώσει. Οι υπόλοιποι προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την πράξη τους ή να ρίξουν το φταίξιμο στο θύμα», εξηγεί η Μαντχουμίτα Παντέι.


Πηγή : newsbeast.gr


Μίκης για Τσίπρα:«ο Βασιλιάς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι γυμνός και το κοστούμι του κυβερνήτη που φοράει είναι -όπως το πουκάμισο του Σεφέρη- αδειανό!».



Σε κείμενό του, που δημοσιεύει στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως «κουτσό», υποστηρίζοντας ότι έχει συγκεκριμένο λόγο για να ευχαριστεί τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και υποστηρίζει ότι «ο Βασιλιάς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι γυμνός και το κοστούμι του κυβερνήτη που φοράει είναι -όπως το πουκάμισο του Σεφέρη- αδειανό!».

Tο κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη:

Ο κ. Τσίπρας έχει κάθε λόγο να θαυμάζει και να ευχαριστεί τον Ανδρέα Παπανδρέου. Γιατί χάρη σ’ αυτόν κυβερνά όντας ο ίδιος «κουτσός» (με «κουτσή πλειοψηφία), με μια «κουτσή» Βουλή και «κουτσή» κυβέρνηση, χάρη στην συνταγματική αναθεώρηση του 1986, τότε που ο Α. Παπανδρέου έκοψε από το τότε ισχύον Σύνταγμα το ένα «πόδι» (από τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας), για να το σφετεριστεί ο ίδιος ως Πρωθυπουργός!

Από τότε η Ελλάδα βαδίζει κουτσά-στραβά και ανώμαλα χωρίς καμία ένσταση από τους εναπομείναντες θεσμούς (την Βουλή και την Δικαιοσύνη) που σιωπούν εκ του πονηρού. Ιδιαίτερα όσοι έχουν την ελπίδα να κυβερνήσουν την κουτσή χώρα έχοντας και αυτοί «κουτσή πλειοψηφία», όπως γίνεται από το 1986 έως σήμερα.

Όσο για τον ελληνικό λαό, φαίνεται πως του αρέσει να παραμένει «ευκολόπιστος και προδομένος» κατά την ρήση του εθνικού μας ποιητή.

Σε όποιον λαό της γης τολμήσεις να πεις ότι αυτή τη τραυματισμένη χώρα έχει κυβέρνηση του 15%, θα βάλει τα γέλια πιστεύοντας ότι πρόκειται για τραγική φάρσα. Μόνο εδώ ο μισός πληθυσμός κλαίει ενώ ο άλλος μισός ετοιμάζεται να κλάψει, γιατί κανείς δεν του εξήγησε ότι ο Βασιλιάς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι γυμνός και το κοστούμι του κυβερνήτη που φοράει είναι -όπως το πουκάμισο του Σεφέρη- αδειανό!





FAZ: Τσίπρας, ο πανελλήνιος θαυματοποιός του 2015 και οι υποσχέσεις του


Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στη σημερινή Ελλάδα, στις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα και γράφει πως από τις υποσχέσεις του «πανελλήνιου θαυματοποιού του 2015 δεν έμειναν και πολλά» ωστόσο «δεν θα έπρεπε να ξεγράψει κανείς πρόωρα τον τακτικιστή Τσίπρα αν και δεν πρόκειται να επαναλάβει τον εκλογικό θρίαμβο του 2015».

Ο αρθρογράφος Μίχαελ Μάρτενς διερωτάται εάν η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πράγματι τόσο άσχημη δεδομένου ότι «το μέσο εισόδημά των Ελλήνων είναι τριπλάσιο από αυτό των Ρουμάνων, διπλάσιο από των Πολωνών και σχεδόν τόσο υψηλό όσο των Σλοβάκων – και σε αυτά τα κράτη κανείς δεν παραπονιέται για κρίση και δεν περιμένει μια διαρκή ευρωπαϊκή τροφοδοσία της ψαλίδας ανάμεσα στις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος και του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της οικονομίας τους».

Το άρθρο παρατηρεί ότι «τέτοιου είδους παρατηρήσεις δεν λαμβάνονται ευχαρίστως υπόψη μια και η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι είναι στο ίδιο επίπεδο με τις πρώην κομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης…Μια σημαντική διαφορά υπάρχει πράγματι: Η νεανική ανεργία πουθενά δεν είναι υψηλότερη από ό,τι στην Ελλάδα. Άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία ή η Ρουμανία το αντιμετωπιζουν με άλλα μέσα. Στην ΕΕ η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα. Και από ότι φαίνεται οι Έλληνες κάνουν χρήση αυτής της ελευθερίας και πηγαίνουν όπου οι πιθανότητες απασχόλησης είναι περισσότερες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία. Για την Ελλάδα, μια χώρα από την οποία παραδοσιακά οι άνθρωποι μεταναστεύουν δεν είναι ιδανική λύση αλλά βραχυπρόθεσμα το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση της νεανικής ανεργίας. Χιλιάδες έχουν εν τω μεταξύ μεταναστεύσει. Στην ελληνική κρίση η μετανάστευση ήταν και είναι μια βαλβίδα αποσυμπίεσης».

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορά προσφυγή Έλληνα πολίτη σε σχέση με το ελληνικό δημόσιο χρέος. Η εφημερίδα αναφέρει σχετικά: «Στην ΕΕ δεν μπορεί να καταχωρηθεί καμία Ένωση Πολιτών, η οποία θέλει να εμποδίσει την αποπληρωμή του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαίως αρνήθηκε μια τέτοια πρωτοβουλία αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επιβεβαίωσε με αυτό τον τρόπο παρόμοια απόφαση προηγούμενου δικαστηρίου (C-589/15). Πρόκειται για την περίπτωση Έλληνα πολίτη, ο οποίος το 2012 ήθελε να συστήσει Πρωτοβουλία Πολιτών, η οποία να εμποδίσει την αποπληρωμή των δανείων από την Ελλάδα θεωρώντας ότι αυτά θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική ύπαρξη της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε τότε ότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου η διαγραφή του δημόσιου χρέους».




Πηγή: Deutsche Welle
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Μεγάλη αύξηση των υποθέσεων προστασίας προσωπικών δεδομένων



Στο «μικροσκόπιο» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει μπει η υπόθεση με τις ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης γενετικού υλικού στην Ελλάδα, οι οποίες σύμφωνα με καταγγελίες λειτουργούν χωρίς άδεια του Υπουργείου Υγείας και άγνωστες συνθήκες φύλαξης του υλικού. Την παρέμβαση της Αρχής έκανε γνωστή ο πρόεδρος της Αρχής Κωνσταντίνος Μενουδάκος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση πεπραγμένων του 2016. Για την υπόθεση αυτή έχει ξεκινήσει και εισαγγελική έρευνα μετά την πτώχευση της εταιρίας φύλαξης βλαστοκυττάρων «STEM-HEALTH» στην οποία 30.000 γονείς είχαν εμπιστευθεί -επί πληρωμή- το γενετικό υλικό των παιδιών τους.

Παράλληλα, την Αρχή θα απασχολήσει και μία ακόμη υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες και αφορά έκθεση η οποία περιλαμβάνει λεπτομερή καταγραφή και ανάλυση κινήσεων, δράσεων, καταστάσεων και κυρίως προσώπων τα οποία ανήκουν σε ομάδα που θεωρεί ότι ευθύνονται τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για υποβάθμιση περιβάλλοντος στις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Αύξηση των καταγγελιών

Όσον αφορά στις υπόλοιπες υποθέσεις της Αρχής, ο κ. Μενουδάκος, καθώς και ο αναπληρωτής πρόεδρος αυτής Γιώργος Μπατζαλέξης, σημείωσαν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια οι καταγγελίες για «αζήτητη διαφήμιση (spam)» και τις εισπρακτικές εταιρίες.

Σχετικά με το έργο της Αρχής, όπως αποτυπώνεται στην Έκθεση η οποία παραδόθηκε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής, το 2016 το σύνολο των διεκπεραιωμένων υποθέσεων προσφυγών-καταγγελιών, ερωτημάτων και γνωστοποιήσεων αρχείων και επεξεργασιών ανήλθε σε 3.105, σημειώνοντας αύξηση 9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2015. Σε 132 περιπτώσεις η εξέταση των υποθέσεων ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης από την Ολομέλεια ή το Τμήμα.

Επίσης, το 2016 η Αρχή εξέδωσε και 8 γνωμοδοτήσεις. Ειδικότερα, εξέτασε 634 προσφυγές-καταγγελίες και 1.115 ερωτήματα υπευθύνων επεξεργασίας ή πολιτών σχετικά με τη νομιμότητα συγκεκριμένης επεξεργασίας ή τον τρόπο εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. Ερεύνησε 1.356 υποθέσεις γνωστοποιήσεων αρχείων και επεξεργασιών, από τις οποίες οι 625 αφορούσαν στην εγκατάσταση και λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης και οι 731 σε τήρηση αρχείων ή επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Επίσης, το 2016, η Αρχή χορήγησε ή ανανέωσε 170 άδειες τήρησης αρχείων ευαίσθητων δεδομένων και 9 άδειες διαβίβασης δεδομένων σε χώρες εκτός ΕΕ. Στις ανωτέρω διεκπεραιωθείσες υποθέσεις περιλαμβάνονται και 14 υποθέσεις πρόσβασης και αντίρρησης σχετικά με το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αύξηση του συνολικού αριθμού εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων κατά περίπου 17%, η αύξηση του αριθμού των αντίστοιχων εισερχομένων υποθέσεων προσφυγών-καταγγελιών κατά περίπου 40% και ερωτημάτων και γνωστοποιήσεων κατά περίπου 12%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Όσον αφορά στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την Αρχή, αυτά ανέρχονται συνολικά στα 93.000 ευρώ.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δεδομένων: Σε λειτουργία η πρώτη Πανευρωπαϊκή Αρχή Δεδομένων
Αναφερόμενος ο κ. Μενουδάκος στην λειτουργία της Αρχής έκανε λόγο για «χρονικό ορόσημο» καθώς:

-Αρχίζει η εφαρμογή του νέου κανονισμού προσωπικών δεδομένων από τον Μάιο του 2018
-Εφαρμόζεται νέα οδηγία για τα δεδομένα σε ζητήματα αστυνομίας και δικαιοσύνης
-Εφαρμόζεται νέος κανονισμός για την ασφαλή μετάβαση δεδομένων από την ΕΕ στις ΗΠΑ
-Εφαρμόζεται νέος κανονισμός για την προστασία των τηλεπικοινωνιών.

Επίσης όπως έκανε γνωστό ο κ. Μενουδάκος, δημιουργείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δεδομένων, που θα απαρτίζεται από όλες τις Αρχές των κρατών μελών της ΕΕ.

«Η δουλειά μας θα είναι πλέον ορατή σε όλες τις χώρες της ΕΕ και αν δεν εφαρμόζονται όσα λέει ο νέος κανονισμός τότε θα υπάρχουν και κυρώσεις κατά της χώρας από την ΕΕ», εξήγησε ο πρόεδρος επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού στην Αρχή αφού από τις 75 οργανικές θέσεις, οι 40 είναι κενές.



Πηγή : enikos.gr



Ανέπαφος ο τζίρος του εγκλήματος



Ένα ελάχιστο ποσοστό των κερδών που παράγει το οργανωμένο έγκλημα στην Ε.Ε. κατάσχουν οι διωκτικές και ελεγκτικές αρχές των κρατών-μελών της Ενωσης. Αυτό επισημαίνεται σε έρευνα της Europol, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και παρουσιάζει η «Κ». Από την επεξεργασία στατιστικών δεδομένων που τηρούν οι εθνικές αρχές (αφορούν το διάστημα από το 2006 έως το 2014) προκύπτει ότι μόλις το 1% του τζίρου της «μαφίας» εντοπίζεται και δεσμεύεται από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Στην ίδια έκθεση, μάλιστα, επισημαίνεται ότι τα χρήματα που διακινούνται στις λεγόμενες «ύποπτες» συναλλαγές αντιστοιχούν στο 0,7% του ετήσιου ΑΕΠ της Ε.Ε. «Οι μηχανισμοί για τον έλεγχο του “ξεπλύματος” λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο, ενώ το πρόβλημα έχει διεθνή χαρακτηριστικά» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής της Europol Rob Wainwright, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης.

Παρόμοιες ήταν και πέρυσι οι επισημάνσεις της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας. Ενώ δηλαδή ο συνολικός τζίρος του εγκλήματος είχε ανέλθει (σύμφωνα με έρευνα του ιταλικού ερευνητικού κέντρου Transcrime Institute) στα 110 δισ. ευρώ, η Europol υπολόγισε σε μόλις 1,2 δισ. τα κεφάλαια που κατάσχεσαν οι διωκτικές και ελεγκτικές αρχές των κρατών-μελών της Ενωσης. Στα συμπεράσματα της έρευνας επισημαίνεται ακόμα ότι μόλις το 10% των συναλλαγών, που χαρακτηρίζονται «ύποπτες», ελέγχεται από τις διωκτικές αρχές των ευρωπαϊκών κρατών. «Ο αριθμός τους παραμένει αμετάβλητος από το 2006» αναφέρεται στην έκθεση. Το 2014 οι τράπεζες και οι υπόλοιποι φορείς κατέγραψαν σχεδόν ένα εκατομμύριο ύποπτες συναλλαγές (960.463). Λιγότερο από το 1% αυτών, ωστόσο, αφορούν υποθέσεις χρηματοδότησης της τρομοκρατίας παρότι η αντιμετώπιση του φαινομένου αποτελεί τη νούμερο ένα προτεραιότητα των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας. Η EUROPOL μάλιστα επισημαίνει ότι οι καμικάζι του «Ισλαμικού Κράτους» που υλοποίησαν τις επιθέσεις στο Παρίσι (Νοέμβριος 2015) είχαν χρηματοδοτήσει το σχέδιό τους με προπληρωμένες κάρτες, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά κόρον για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Αποκαλύπτεται ότι το 65% των λεγόμενων «ύποπτων συναλλαγών» καταγράφηκε και καταγγέλθηκε από τη Μ. Βρετανία και την Ολλανδία. Η Ελλάδα αντίστοιχα βρίσκεται στη 18η θέση του σχετικού καταλόγου. Η Europol επισημαίνει τις αρνητικές επιδόσεις που έχουν καταγράψει στη μάχη εναντίον του «ξεπλύματος» η Μάλτα καθώς και η Κύπρος. Στις περισσότερες αναφορές - καταγγελίες έχουν (όπως ήταν αναμενόμενο) προβεί οι τράπεζες. Αντιθέτως, ως λιγότερο ευαίσθητοι σε θέματα «ξεπλύματος» χρήματος περιγράφονται οι ιδιοκτήτες εταιρειών συναλλάγματος αλλά και οι έμποροι ειδών πολυτελείας. Διευκρινίζεται, στην έκθεση, ότι κριτήριο για τον χαρακτηρισμό μιας συναλλαγής ως «ύποπτης» είναι η κατάθεση ή ανάληψη μεγάλων χρηματικών ποσών σε μετρητά, όπως φυσικά και η περίεργη - ασυνήθιστη συμπεριφορά των συναλλασσομένων. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν εν κατακλείδι ότι η EUROPOL θα μπορούσε να βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών.


Γιάννης Σουλιώτης
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ν.Δ: Κίνδυνος οικολογικής καταστροφής στις ακτές της Σαλαμίνας. Κατώτερο των περιστάσεων το Υπουργείο Ναυτιλίας



Ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης,  ο Αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής Β’ Πειραιά κ. Γιάννης Τραγάκης, καθώς και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, επισκέφτηκαν σήμερα, Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, την Σαλαμίνα για να διαπιστώσουν τις περιβαλλοντικές καταστροφές που προκάλεσε το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Μετά το τέλος της επίσκεψης ο κ. Πλακιωτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επισκεφτήκαμε την περιοχή του ναυαγίου, ώστε να ενημερωθούμε για τα αίτια του ατυχήματος, την έκταση της οικολογικής καταστροφής, αλλά και για τη διαδικασία απορρύπανσης της ευρύτερης περιοχής της Σαλαμίνας. 

Φαίνεται, δια γυμνού οφθαλμού, ότι η πετρελαιοκηλίδα στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Σαλαμίνα είναι τεράστια και - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών - υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υποστεί σημαντική βλάβη η χλωρίδα της περιοχής. 

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας για την έγκαιρη απορρύπανση των ακτών της Σαλαμίνας, ο κίνδυνος να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεράστια οικολογική καταστροφή είναι υπαρκτός. 

Το Υπουργείο Ναυτιλίας, για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων, αφού αντέδρασε πολύ καθυστερημένα, αφήνοντας να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον περιορισμό και τον έλεγχο του μαζούτ που διέρρευσε από το δεξαμενόπλοιο τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. 

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται ότι τα ανακλαστικά του Υπουργείου Ναυτιλίας δεν λειτουργούν και η ηγεσία του δεν δύναται να αντιμετωπίσει μια οικολογική κρίση, που εκτυλίσσεται λίγα χιλιόμετρα παρακάτω από την έδρα του.   

Κατανοώντας την αναστάτωση και την αγωνία των κατοίκων της Σαλαμίνας για τις πιθανές επιπτώσεις του ναυαγίου, απευθύνουμε έκκληση στον Υπουργό κ. Κουρουμπλή να αφήσει τα λόγια και τα αφηγήματα και να προβεί σε απτές πράξεις, που θα επαναφέρουν τη θαλάσσια περιοχή που έχει ρυπανθεί στην πρότερη κατάστασή της. 

Τέλος, ευελπιστούμε να διερευνηθούν διεξοδικά τα αίτια του ναυαγίου, ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και, αν υπάρχουν ευθύνες, να αποδοθούν στους υπεύθυνους». 


Κάθειρξη 20 ετών για τη δολοφονία της Φαίης Μπλάχα στη Νέα Μάκρη



Κάθειρξη 20 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο στον 29χρονο Βαγγέλη Στεφανάκη που κρίθηκε ένοχος για τα θανατηφόρα χτυπήματα στη φίλη του Φαίη Μπλάχα τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μάκρη.

Το δευτεροβάθμιο Κακουργιοδικείο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον 29χρονο κατηγορούμενο για τον φρικτό θάνατο της 23χρονης Φαίης Μπλάχα, αλλά του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας καθώς έκρινε ότι προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της αποτρόπαιας πράξης του, μεταφέροντας τη βαριά τραυματισμένη φίλη του στο νοσοκομείο. Η αναγνώριση ελαφρυντικού, παρά την αντίθετη γνώμη της εισαγγελέως, ήταν αυτή που ουσιαστικά "έσπασε" την πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης που είχε επιβληθεί στον 29χρονο.

Με την απόφαση τους οι εφέτες καταδίκασαν επίσης την αδελφή του θύματος, Μαριαλένα Μπλάχα σε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών με τριετή αναστολή για την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία. Το δικαστήριο αναγνώρισε στη μεγαλύτερη αδελφή του θύματος το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Η Φαίη Μπλάχα είχε μεταφερθεί άγρια χτυπημένη από τον φίλο της στο νοσοκομείο στις 6 Απριλίου 2013 σε βαθύ κώμα από τα χτυπήματα και κατέληξε περίπου δύο βδομάδες μετά. Η έρευνα για την υπόθεση αποκάλυψε πως ο δράστης είχε συνάψει ερωτική σχέση και με την κατά εννέα χρόνια μεγαλύτερη αδελφή της Φαίης, Μαριαλένα. Όταν το θύμα έμαθε για την παράλληλη σχέση του Στεφανάκη με την αδελφή της, του ζήτησε να βρεθούν. Η συνάντηση έγινε ξημερώματα της 6η Απριλίου και σύμφωνα με την εισαγγελική αγόρευση όταν ο δράστης "είδε πως εκείνη του ζητάει τον λόγο για τη σχέση του με την αδελφή της, τη χτύπησε μέχρι θανάτου με μπουνιές και κλωτσιές στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα η 23χρονη να πέσει σε βαθύ κώμα". Κατά την εισαγγελέα μάλιστα, τα χτυπήματα του κατηγορούμενου στη Φαίη ήταν επαγγελματικά καθώς ο Β. Στεφανάκης γνώριζε πολεμικές τέχνες και για αυτό το λόγο γνώριζε επίσης, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, τις συνέπειες που αυτά θα είχαν για την 23χρονη.

Ο Στεφανάκης υποστηρίζει ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει την 23χρονη και ότι τη χαστούκισε όταν εκείνη του επιτέθηκε πρώτη με αποτέλεσμα η Φαίη να χάσει την ισορροπία της και πέφτοντας να χτυπήσει το κεφάλι της στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 29χρονος και η αδελφή του θύματος κατόπιν συνεννόησης που είχαν, απέκρυψαν την αλήθεια και εμφάνισαν την 23χρονη ως θύμα χτυπήματος από αυτοκίνητο, υποστηρίζοντας πως η κοπέλα είχε βρεθεί πεσμένη σε δρόμο της Νέας Μάκρης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του ιδρύματος «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ»



Κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη χαρά προλογίζω την σημερινή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» και η έδρα Ελληνικών Σπουδών «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, μεγάλη τιμή και για τη χώρα μας να διαθέτει έδρα με το όνομα ενός Έλληνα πολιτικού ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια στον κόσμο. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η συγκίνηση σήμερα, καθώς είναι η πρώτη εκδήλωση μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αν ήταν απόψε μαζί μας ο πατέρας μου, θα αισθανόταν ιδιαίτερα υπερήφανος. Είχε ο ίδιος εξάλλου χαρακτηρίσει την ίδρυση της έδρας ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του.

Η έδρα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» ιδρύθηκε το 2005. Σκοπός της είναι η μελέτη της συνδρομής του ελληνικού πνεύματος και του ελληνικού πολιτισμού στην εξέλιξη του κόσμου και της επιστήμης. Αλλά και η ανάδειξη των επιτευγμάτων των Ελλήνων ανά τους αιώνες: από την αρχαία Ελλάδα μέχρι την σύγχρονη εποχή. Ειδικά προς το τέλος της ζωής του, όταν είχε αρχίσει να αποτραβιέται από την ενεργό πολιτική, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήθελε να συμβάλλει, με το δικό του τρόπο, στην πληρέστερη μελέτη της ιστορίας της χώρας μας.  Δημιούργησε ένα σπουδαίο αρχείο στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης». Και ταύτισε το όνομά του με μια πανεπιστημιακή έδρα σε ένα κορυφαίο Πανεπιστήμιο για τη μελέτη της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού.



Στην ομιλία του στο Στάνφορντ, τον Οκτώβριο του 2005, είχε ο ίδιος πει: «Χαίρομαι ιδιαίτερα, που οι αξίες που εκπροσωπεί η αρχαία Ελλάδα, η ελευθερία, η δημοκρατία, η καλλιτεχνική έκφραση, η πνευματική διαύγεια, η αγάπη για τη ζωή θα διερευνηθούν σε ένα τόσο διακεκριμένο και αξιοσέβαστο Πανεπιστήμιο, όπως αυτό του Στάνφορντ. Ό,τι δημιούργησαν οι αρχαίοι Έλληνες πριν από 25 αιώνες περίπου έχει συνδράμει στην διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού έκτοτε. Ενίοτε σκοτεινιάζει, αλλά στη συνέχεια πάντα κάτι καινούργιο αναδύεται».

Η έδρα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» δεν θα είχε ιδρυθεί χωρίς τη στήριξη της οικογένειας του κ. Άγγελου Τσακόπουλου, ενός σπουδαίου Έλληνα της διασποράς. Ο Άγγελος Τσακόπουλος, η κόρη του Ελένη και ο σύζυγός της Μάρκος, ήταν αυτοί που χρηματοδότησαν και στήριξαν την έδρα. Κάτι που έκαναν επί σειρά ετών για πολλά προγράμματα ελληνικών σπουδών σε κορυφαία Πανεπιστήμια της Αμερικής. Η στήριξή τους για τη δημιουργία της έδρας «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» είναι ανεκτίμητη, όπως ανεκτίμητη είναι συνολικά η προσφορά τους στην πατρίδα μας και στον Ελληνισμό. Και τους είμαστε βαθιά ευγνώμονες για αυτό.



Είναι μεγάλο ευτύχημα ότι κάτοχος της έδρας είναι ο καθηγητής Josiah Ober. Ένας διεθνούς εμβέλειας και υψηλού κύρους καθηγητής πολιτικής επιστήμης και κλασικών σπουδών, με ειδίκευση στη μελέτη της πολιτικής θεωρίας και των θεσμών στην Αρχαία Ελλάδα. Με σημαντικό συγγραφικό έργο, που έχει μεταφραστεί σε πολλές χώρες και έχει αποσπάσει πολλές βραβεύσεις και διακρίσεις.

Με την ομιλία του, ο καθηγητής Ober εγκαινιάζει έναν ετήσιο κύκλο διαλέξεων στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που θα συνδιοργανώνει το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» και η έδρα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο Josiah Ober θα μας μιλήσει σήμερα για την «Παρακαταθήκη της Αρχαίας Ελλάδας για τη Δημοκρατία του αύριο». Για το πώς οι θεμελιώδεις αξίες της κλασικής Δημοκρατίας μπορούν να εμπνεύσουν τη σημερινή Δημοκρατία. Είναι μια συζήτηση ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά επίκαιρη. Η Δημοκρατία αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα. Και όπως όλοι οι άνθρωποι έχει τις δικές της ατέλειες. Είναι πολύπλοκη, γι’ αυτό και πρέπει να εξελίσσεται. Να βρίσκει απαντήσεις στις απειλές που δοκιμάζουν τα όριά της. Να θωρακίζεται προκειμένου να διαφυλάξει τον πυρήνα των αξιών της.



Στις μέρες μας, οι προκλήσεις για τη Δημοκρατία είναι πολλές. Είναι η διπλή πρόκληση της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής προόδου που κάνει ολοένα και περισσότερους πολίτες να δυσκολεύονται να βρουν τη θέση τους σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα. Είναι ο κίνδυνος της περιθωριοποίησης των τμημάτων του πληθυσμού, που ενδέχεται να αναζητήσουν καταφύγιο στον εξτρεμισμό, στο θρησκευτικό φανατισμό. Είναι η συγκέντρωση ισχύος, οικονομικής, μιντιακής ή άλλης, που μπορεί να απειλήσει δημοκρατικές κυβερνήσεις και να χειραγωγήσει πολιτικές αποφάσεις.

Σε παγκόσμια κλίμακα συντελούνται αλλαγές που ανατρέπουν δεδομένα πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η δυτική Δημοκρατία. Δημογραφικές αλλαγές. Ισχυρά μεταναστευτικά ρεύματα. Διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αλλαγές στην εθνοτική, φυλετική και θρησκευτική σύνθεση των κοινωνιών. Αναδιανομή του παγκόσμιου πλούτου με την ισχυροποίηση χωρών με θεσμούς διαφορετικούς από αυτούς της δημοκρατικής Δύσης. Ένας ιστορικός κύκλος, που άνοιξε μετά τον τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, κλείνει. Και ο σύγχρονος κόσμος, που ανοίγεται μπροστά μας, προκαλεί σε πολλούς περισσότερο φόβο και λιγότερη ελπίδα. 

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνω το εξής παράδοξο: Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν σήμερα μεγαλύτερη πληροφόρηση από οποιαδήποτε άλλη εποχή - και παρά το γεγονός ότι οι κυβερνώντες είναι εκτεθειμένοι στη δημόσια θέα και στη δημόσια κριτική, σε πολύ μεγαλύτερη ένταση στις μέρες μας - βιώνουμε σήμερα μια σημαντική κρίση αντιπροσώπευσης. Με τους πολίτες να νιώθουν πιο αποξενωμένοι από την πολιτική και τις ηγεσίες τους σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Κάτι που, με τη σειρά του, οδήγησε στην έξαρση του δημαγωγικού λαϊκισμού, που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Ο λαϊκισμός ήρθε να αμφισβητήσει πολλές πτυχές της δυτικής Δημοκρατίας, όπως τις ξέρουμε σήμερα. Είναι μια φάση από την οποία δυστυχώς δεν ξέφυγε η χώρα μας.



Το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει απόψε είναι αν η κλασική σκέψη μπορεί να δώσει απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα. Γι’ αυτό θα μιλήσει αναλυτικά ο καθηγητής Ober και έχει πολλά και ενδιαφέροντα να μας πει.

Καταθέτω εισαγωγικά κάποιους δικούς μου προβληματισμούς, που πιστεύω θα τους βρείτε χρήσιμους. Οι εποχές ασφαλώς δεν είναι οι ίδιες. Στοιχεία της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, όπως η δουλεία ή ο αποκλεισμός των γυναικών από την ενεργό συμμετοχή στην πολιτική, έχουν εξοβελιστεί από τη φιλελεύθερη Δημοκρατία, όπως αυτή άρχισε να σχηματοποιείται στις αρχές του 19ου αιώνα.

Σήμερα, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει αποκτήσει καθολικό χαρακτήρα. Έχει καταστεί ακρογωνιαίος λίθος του δυτικού πολιτισμού. Η κατανόηση, ωστόσο, της αρχαίας ελληνικής Δημοκρατίας μας παρέχει τα αξιακά θεμέλια πάνω στα οποία μπορούμε να ανοικοδομήσουμε μια πιο στέρεη, μια πιο προοδευτική Δημοκρατία.



Επιτρέψτε μου να σταθώ σε τρία χαρακτηριστικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, τα οποία θεωρώ ότι και σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντικά. Ένα πρώτο θα έπρεπε εν πολλοίς να είναι αυτονόητο: Η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα του λαού, από τον λαό και για τον λαό. Η δυνατότητα των ελεύθερων πολιτών να αποφασίζουν κυρίαρχα για τα του οίκου τους. Είναι το λογικό αξίωμα: ότι οι πολίτες θα νοιάζονται περισσότερο για την πόλη τους και θα λειτουργούν με μεγαλύτερη ευθύνη αν μετέχουν στη λήψη αποφάσεων και στη διοίκησή της. Ένας από τους λόγους που μπήκαμε στην πολιτική και οικονομική περιδίνηση των τελευταίων ετών είναι η αδυναμία ταύτισης ατομικού και συλλογικού συμφέροντος.

Η Αθηναϊκή Δημοκρατία έδινε στους Αθηναίους πολίτες πολλά δικαιώματα. Δεν παρέβλεπε, όμως, ποτέ να τους θυμίζει τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Όλοι απολάμβαναν τα οφέλη της συμμετοχής σε μια ευημερούσα και ασφαλή πολιτεία. Και μοιράζονταν δίκαια το κόστος της συμμετοχής στην κοινή προσπάθεια. Είτε είναι η πληρωμή των φόρων, είτε είναι η συμμετοχή στην άμυνα της πόλης, είτε είναι η ανάληψη δημόσιου αξιώματος.


Με άλλα λόγια, στην Αθηναϊκή Δημοκρατία δεν υπήρχαν έξυπνοι και κορόιδα. Δεν υπήρχαν free riders, όπως θα έλεγαν οι σύγχρονοι οικονομολόγοι. Αυτήν ακριβώς την θεμελιώδη αξία της ισορροπίας μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων πρέπει και πάλι να την αναδείξουμε. Η συμμετοχή στα κοινά είναι ταυτόχρονα δικαίωμα και υποχρέωση. Σε μια Δημοκρατία το σημαντικότερο αξίωμα είναι αυτό του πολίτη. Και το καλύτερο όπλο απέναντι σε κάθε δημοκρατικό κίνδυνο είναι ο υπεύθυνος, ενημερωμένος και ενεργός πολίτης. Η Δημοκρατία θέλει ενεργούς, σκεπτόμενους και ενημερωμένους πολίτες, οι οποίοι θα στέκουν ως το κύριο αντίβαρο απέναντι στην αυθαιρεσία της κρατικής εξουσίας.

Όσοι ασχολούμαστε με τα δημόσια πράγματα θα πρέπει στους πολίτες να εξασφαλίσουμε συνθήκες γνήσιας ισότητας και πραγματικής παιδείας. Η ανάκαμψη της πατρίδας δεν θα έλθει από μια πεφωτισμένη ελίτ, ούτε από έναν πολιτικό Μεσσία. Η ανάκαμψη θα έλθει με την μεγάλη αφύπνιση των πολιτών, που αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτής της χώρας. Των πολιτών  που σήμερα συχνά δεν βρίσκουν λόγο συμμετοχής στα κοινά, αφού αισθάνονται ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται πέρα από τη σφαίρα της δικής τους επιρροής. Η λύση για την σύγχρονη αντιπροσωπευτική Δημοκρατία μας δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενδυνάμωση και το σεβασμό των αντιπροσωπευτικών θεσμών και πρώτα από όλα του Κοινοβουλίου. Αυτό το Κοινοβούλιο που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τίμησε με τη συμμετοχή του για πάνω από 60 χρόνια. Τον δραστικό εκσυγχρονισμό των κομμάτων, που αποτελούν πυλώνες του αντιπροσωπευτικού δημοκρατικού πολιτεύματος. Τον εκσυγχρονισμό και την ευλαβική τήρηση του Συντάγματος. Και βέβαια, για την ύπαρξη ουσιαστικής και αποτελεσματικής Δημοκρατίας δεν αρκεί μόνο ο σεβασμός στην πλειοψηφία, όπως αυτή εκφράζεται τη δεδομένη χρονική στιγμή των εκλογών.

Η Δημοκρατία είναι μια συνθήκη καθημερινής πάλης για τη διασφάλιση της ευημερίας όλων των πολιτών, του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους. Η πολιτική που περιορίζεται στο να κοιτά αυτάρεσκα την παρελθούσα εκλογική νίκη ή/και να επιζητεί με κάθε τίμημα τη μελλοντική εκλογική επικράτηση, τελικά υπονομεύει τη Δημοκρατία και ζημιώνει τους πολίτες και την κοινωνία. Είναι αυτή που γεννά το σπόρο της τυραννίας της πλειοψηφίας. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο καθηγητής Ober στέκεται με μεγάλη καχυποψία απέναντι στο θεσμό των δημοψηφισμάτων.

Ένα δεύτερο στοιχείο που αξίζει να αναδείξουμε είναι η εξωστρέφεια που χαρακτήριζε τον κλασικό κόσμο. Μια εξωστρέφεια που οδήγησε την αρχαία Ελλάδα σε μια πρωτοφανή για την εποχή εκείνη ατομική και συλλογική ευημερία. Θα διαβάσω και πάλι ένα απόσπασμα από την ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Στάνφορντ το 2005: «Πως κατάφεραν οι Έλληνες σε μία τόσο μικρή πολιτεία όπως η Αθήνα κάτι τόσο μεγάλο; Κανείς δεν είναι σίγουρος, αλλά κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό προέκυψε επειδή οι Έλληνες ζούσαν στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και ταξίδεψαν σε όλο το Μεσογειακό κόσμο για να κάνουν εμπόριο και να ιδρύσουν αποικίες. Αυτό ανέπτυξε μέσα τους την τόλμη του εξερευνητή και τη δίψα του φιλοσόφου να μάθει μερικές βασικές αλήθειες, οδηγώντας τους στην τέχνη, στα γράμματα, στη φιλοσοφία και στις αρχές της διακυβέρνησης. Όλη αυτή η πορεία έθεσε τα θεμέλια για αυτά που επακολούθησαν».

Αυτό κρατάμε, λοιπόν. Ανοιχτά μυαλά, ανοιχτοί ορίζοντες. Επένδυση στη γνώση. Καινοτομία, ευρηματικότητα, περιέργεια, καλλιέργεια της εφαρμοσμένης επιστήμης. Είναι όλα προϋποθέσεις της προόδου και της άνθησης του Ελληνισμού. Αυτό θεωρώ ότι είναι στις μέρες μας πιο αναγκαίο από ποτέ. Είναι καθοριστική ανάγκη να αποκτήσουμε ως χώρα ένα σύγχρονο, ανοιχτό, ελεύθερο, εκπαιδευτικό σύστημα. Με μεγαλύτερη αυτονομία σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες. Με εξωστρεφή λογική. Ανοιχτό στις ανάγκες της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας. Και σε συνεχή διάδραση με τα μεγάλα ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο. Γι’ αυτό και είναι καιρός να προχωρήσουμε σε κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μέσα από μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση, που θα επιτρέψει τη λειτουργία μη-κρατικών και ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Το τρίτο χαρακτηριστικό της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, εξαιρετικά επίκαιρο στο δημόσιο διάλογο που διεξάγεται σήμερα, είναι η αντίληψη που είχαν οι Αρχαίοι Έλληνες για την αριστεία. Θεμέλιο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας ήταν η πολιτική ισότητα όλων των Αθηναίων πολιτών. Ωστόσο, τα εξαιρετικά έργα και οι εξαιρετικές επιδόσεις αναγνωρίζονταν και αποτελούσαν αντικείμενο δημόσιας τιμής. Ο Θουκυδίδης μάς θυμίζει ότι ο καλύτερος δημόσιος ρήτορας είχε την τιμή να εκφωνεί τον ετήσιο επικήδειο λόγο. Ο Επιτάφιος του Περικλή ήταν τίτλος αναγνώρισης της εξαιρετικής προσφοράς του στα κοινά.  Και ο αποδέκτης αυτής της τιμής στάθηκε και με το παραπάνω στο ύψος των περιστάσεων και τα λόγια του μας συνοδεύουν στο βάθος των αιώνων.

Αυτό είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση σε μια εποχή που κάποιοι θεωρούν ότι η προσπάθεια για την αριστεία προάγει ατομικές συμπεριφορές σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Η προσπάθεια για συνεχή βελτίωση είναι στάση ζωής. Και κάθε οργανωμένη κοινωνία πρέπει να επιβραβεύει όσους δεν συμβιβάζονται με τη μετριότητα. Αλλιώς οδηγούμαστε μοιραία στην ισοπέδωση. Αλλά να σας πω και κάτι άλλο. Όποιος δεν αντέχει τη λέξη αριστεία, να την πει αξιοσύνη, να την πει προκοπή που θα έλεγαν οι παλιοί. Σας μιλάω για μια αντίληψη που έχει στραμμένο το βλέμμα μπροστά και προς τα επάνω, όχι που μένει στάσιμη, πηγαίνοντας πίσω και προς τα κάτω.

Κυρίες και κύριοι, κλείνω με την εξής παρατήρηση. Αν η σημερινή Δημοκρατία κάπου πάσχει, είναι γιατί ακριβώς κινδυνεύει να χάσει την ορμή της, το θάρρος της­. Την αυτοπεποίθηση για την υπεροχή της. Κάτι που με τη σειρά του οδηγεί τμήμα των πολιτών να εγκαταλείπουν θεμελιώδεις αρχές της και να έλκονται είτε από αυταρχικά πρότυπα, είτε από ανεύθυνους δημαγωγούς. Την πίστη στη φιλελεύθερη δημοκρατία, πρέπει να την ξαναδυναμώσουμε. Όπως ο Περικλής που, την πιο δύσκολη ώρα του πολέμου και του λιμού, βρήκε το σθένος να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις της Αθηναϊκής Δημοκρατίας μιλώντας με αυτοπεποίθηση «για όσα θα θαυμάζονται μετά από εκείνους». Το πάθος για ελευθερία, η πίστη στον άνθρωπο, η δύναμη του ορθού λόγου, οι ανοιχτοί ορίζοντες, η αγάπη για τη γνώση, όλα αυτά ήταν που άναψαν τη φλόγα της Δημοκρατίας. Και είναι οι ίδιες αξίες που θα κρατήσουν αυτή τη φλόγα για πάντα αναμμένη. Σας ευχαριστώ.


Οφειλές στην εφορία πάνω από 85 δισ. ευρώ δεν μπορούν να εισπραχθούν!



Δύο πράγματα έγιναν γνωστά από τα νέα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις οφειλές στην εφορία.

Το πρώτο είναι ότι οι αποκλειστικά φορολογικές οφειλές “φούσκωσαν” σε ένα μήνα κατά 1,441 δισ ευρώ (τα υπόλοιπα 567 εκατ. είναι χρέη από δάνεια, εισφορές κ.λ.π.). Το δεύτερο είναι ότι από αυτά, πάνω από τα μισά δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ, όπως επισημαίνει η ίδια η ΑΑΔΕ! 

Η επίσημη ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επί της ουσίας “ξεγυμνώνει” τα ολέθρια σφάλματα όλων των τελευταίων ετών γύρω από τη φορολογική πολιτική είτε πρόκειται για φορολογία εισοδήματος, είτε για φορολογία ακινήτων είτε για φορολογικά πρόστιμα. Αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, κατάργηση απαλλαγών και εκπτώσεων, υπέρογκα πρόστιμα ακόμα και για τυπικές φορολογικές παραβάσεις, οδήγησαν τελικά σε ένα δυσθεώρητο όγκο φορολογικών οφειλών, που ξεπερνάνε τα 97 δισ ευρώ. Πόσα από αυτά μπορούν να εισπραχθούν; Περίπου το 1/10! 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ για τις οφειλές τον Ιούλιο, η αύξηση τους κατά 1,441 δισ ευρώ οφείλεται κυρίως σε 3 ακραίες υποθέσεις ελέγχου μηδενικής εισπρακτικής απόδοσης, με βεβαίωση 746 εκατ. ευρώ. Συνεπώς- καταλήγει η ανακοίνωση- το καθαρό νέο φορολογικό ληξιπρόθεσμο αυξήθηκε κατά 695 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι, όμως, η αισιόδοξη ματιά. Η πραγματικότητα είναι ότι αν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έκαναν τη δουλειά τους, εντόπισαν τις παραβάσεις και επέβαλαν πρόσθετους φόρους 746 εκατ. ευρώ, αυτά θεωρούνται επισήμως χαμένα από χέρι. 

Βλέποντας τη συνολική εικόνα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς από τους υπολογισμούς της Φορολογικής Διοίκησης είναι ζήτημα αν μπορούν να καταλήξουν στα κρατικά ταμεία 12- 13 δισ ευρώ από το stock των παλιών και νέων οφειλών ύψους 97 δισ ευρώ. Στην πραγματικότητα, το βάρος των εισπρακτικών προσπαθειών έχει πέσει στις οφειλές της τελευταίας 5ετίας, όπου με τις ευλογίες των ξένων τεχνοκρατών εντείνεται το μπαράζ των κατασχέσεων σε όσους δεν έχουν προχωρήσει σε κάποιου είδους ρύθμιση. 

Σημειωτέον ότι η χαμηλή εισπραξιμότητα φόρων και προστίμων χρησιμοποιείται κατά κόρον ως επιχείρημα από τους δανειστές, προκειμένου να μην κάνουν αποδεκτή την οποιαδήποτε πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για εξασφάλιση εσόδων ακόμα κι από τις αποκαλούμενες μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.




Γιώργος Παππούς
Πηγή:  iefimerida.gr