Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Μεγάλη αύξηση των υποθέσεων προστασίας προσωπικών δεδομένων



Στο «μικροσκόπιο» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει μπει η υπόθεση με τις ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης γενετικού υλικού στην Ελλάδα, οι οποίες σύμφωνα με καταγγελίες λειτουργούν χωρίς άδεια του Υπουργείου Υγείας και άγνωστες συνθήκες φύλαξης του υλικού. Την παρέμβαση της Αρχής έκανε γνωστή ο πρόεδρος της Αρχής Κωνσταντίνος Μενουδάκος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση πεπραγμένων του 2016. Για την υπόθεση αυτή έχει ξεκινήσει και εισαγγελική έρευνα μετά την πτώχευση της εταιρίας φύλαξης βλαστοκυττάρων «STEM-HEALTH» στην οποία 30.000 γονείς είχαν εμπιστευθεί -επί πληρωμή- το γενετικό υλικό των παιδιών τους.

Παράλληλα, την Αρχή θα απασχολήσει και μία ακόμη υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες και αφορά έκθεση η οποία περιλαμβάνει λεπτομερή καταγραφή και ανάλυση κινήσεων, δράσεων, καταστάσεων και κυρίως προσώπων τα οποία ανήκουν σε ομάδα που θεωρεί ότι ευθύνονται τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για υποβάθμιση περιβάλλοντος στις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Αύξηση των καταγγελιών

Όσον αφορά στις υπόλοιπες υποθέσεις της Αρχής, ο κ. Μενουδάκος, καθώς και ο αναπληρωτής πρόεδρος αυτής Γιώργος Μπατζαλέξης, σημείωσαν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια οι καταγγελίες για «αζήτητη διαφήμιση (spam)» και τις εισπρακτικές εταιρίες.

Σχετικά με το έργο της Αρχής, όπως αποτυπώνεται στην Έκθεση η οποία παραδόθηκε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής, το 2016 το σύνολο των διεκπεραιωμένων υποθέσεων προσφυγών-καταγγελιών, ερωτημάτων και γνωστοποιήσεων αρχείων και επεξεργασιών ανήλθε σε 3.105, σημειώνοντας αύξηση 9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2015. Σε 132 περιπτώσεις η εξέταση των υποθέσεων ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης από την Ολομέλεια ή το Τμήμα.

Επίσης, το 2016 η Αρχή εξέδωσε και 8 γνωμοδοτήσεις. Ειδικότερα, εξέτασε 634 προσφυγές-καταγγελίες και 1.115 ερωτήματα υπευθύνων επεξεργασίας ή πολιτών σχετικά με τη νομιμότητα συγκεκριμένης επεξεργασίας ή τον τρόπο εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. Ερεύνησε 1.356 υποθέσεις γνωστοποιήσεων αρχείων και επεξεργασιών, από τις οποίες οι 625 αφορούσαν στην εγκατάσταση και λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης και οι 731 σε τήρηση αρχείων ή επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Επίσης, το 2016, η Αρχή χορήγησε ή ανανέωσε 170 άδειες τήρησης αρχείων ευαίσθητων δεδομένων και 9 άδειες διαβίβασης δεδομένων σε χώρες εκτός ΕΕ. Στις ανωτέρω διεκπεραιωθείσες υποθέσεις περιλαμβάνονται και 14 υποθέσεις πρόσβασης και αντίρρησης σχετικά με το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αύξηση του συνολικού αριθμού εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων κατά περίπου 17%, η αύξηση του αριθμού των αντίστοιχων εισερχομένων υποθέσεων προσφυγών-καταγγελιών κατά περίπου 40% και ερωτημάτων και γνωστοποιήσεων κατά περίπου 12%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Όσον αφορά στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την Αρχή, αυτά ανέρχονται συνολικά στα 93.000 ευρώ.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δεδομένων: Σε λειτουργία η πρώτη Πανευρωπαϊκή Αρχή Δεδομένων
Αναφερόμενος ο κ. Μενουδάκος στην λειτουργία της Αρχής έκανε λόγο για «χρονικό ορόσημο» καθώς:

-Αρχίζει η εφαρμογή του νέου κανονισμού προσωπικών δεδομένων από τον Μάιο του 2018
-Εφαρμόζεται νέα οδηγία για τα δεδομένα σε ζητήματα αστυνομίας και δικαιοσύνης
-Εφαρμόζεται νέος κανονισμός για την ασφαλή μετάβαση δεδομένων από την ΕΕ στις ΗΠΑ
-Εφαρμόζεται νέος κανονισμός για την προστασία των τηλεπικοινωνιών.

Επίσης όπως έκανε γνωστό ο κ. Μενουδάκος, δημιουργείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δεδομένων, που θα απαρτίζεται από όλες τις Αρχές των κρατών μελών της ΕΕ.

«Η δουλειά μας θα είναι πλέον ορατή σε όλες τις χώρες της ΕΕ και αν δεν εφαρμόζονται όσα λέει ο νέος κανονισμός τότε θα υπάρχουν και κυρώσεις κατά της χώρας από την ΕΕ», εξήγησε ο πρόεδρος επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού στην Αρχή αφού από τις 75 οργανικές θέσεις, οι 40 είναι κενές.



Πηγή : enikos.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου