Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Εμπρηστικός μηχανισμός σε δημόσια υπηρεσία απέναντι από σχολείο!




Ευτυχώς οι επίδοξοι "τρομοκράτες" είχαν άγνοια από εμπρηστικούς μηχανισμούς και δεν θρηνήσαμε θύματα.

Οι άγνωστοι τοποθέτησαν τη νύχτα μέσα σε κουτί γκαζάκια και βενζίνη και τα άφησαν στην είσοδο του γκαράζ της κατασκευαστικής εταιρείας του δημοσίου "KTHPIAKEΣ YΠOΔOMEΣ AE" στην οδό Φαβιέρου 30.



Ευτυχώς όμως ο μηχανισμός δεν ανεφλέγη ποτέ παρά μόνο έβγαλε κάποιους καπνούς όταν κλώτσησε ένας υπάλληλος το κουτί. Επι τόπου έσπευσε η πυροσβεστική και η αντιτρομοκρατική. Σημειώνεται ότι το σημείο που τοποθετήθηκε ο εμπρηστικός μηχανισμός είναι απέναντι από σχολείο...



Πηγή : newsit.gr


Νέα Δημοκρατία: Η κυβέρνηση ομολογεί ότι έλαβε περισσότερα μέτρα από όσα χρειαζόταν




Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, για τη σημερινή συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Φραγκίσκου Κουτεντάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής εμφανίζεται αμετανόητος για την δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης το 2016.

Με τις δηλώσεις του εμπεδώνει την πεποίθηση ότι η υπεραπόδοση των εσόδων, κατά την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2016, που στηρίχτηκε στην ανάλγητη υπερφορολόγηση των πολιτών, θα επιδιωχθεί και το 2017, με κάθε κόστος.

Ο κ. Κουτεντάκης:

- Ομολογεί ότι η Κυβέρνηση έλαβε περισσότερα μέτρα από όσα χρειαζόταν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2016.

- Μιλά για δικαίωση των πολιτικών της Κυβέρνησης να στηρίξει την δημοσιονομική προσαρμογή πρωταρχικά στην αύξηση των εσόδων, ήτοι στην άνευ προηγουμένου μεγέθυνση των φόρων.

- Δηλώνει ότι δεν υπάρχει φόβος κόπωσης των φορολογουμένων από την υπερφορολόγηση για το 2017.

- Εκτιμά νέα υπεραπόδοση εσόδων το 2017, δηλαδή νέα φορολογική αφαίμαξη των πολιτών.

Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλους φόρους. 

Τα πλέον των 90 δις ευρώ φορολογικών οφειλών τους αποτελούν ακαταμάχητη ένδειξη της ”φορολογικής υπερκόπωσής” τους. 

Επιβάλλεται η χάραξη νέας δημοσιονομικής πολιτικής, με σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και στοχευμένη μείωση των κρατικών δαπανών».


Επιστολή ξεφτίλα για την κατάντια λειτουργίας των νοσοκομείων και τον Πολάκη από επίτιμο Εφέτη



Τα τραγικά που έζησε κατά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο της Πάτρας περιγράφει σε επιστολή του, την οποία κοινοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ, προς τους υπουργούς Υγείας Α. Ξανθό και Π. Πολάκη ο Επίτιμος Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Γ. Φαλτσέτος.

Η επιστολή απο τον κ. Γ.Φαλτσέτο:

"Στις 26-12-2016, ημέρα Δευτέρα, στις 9 περίπου το βράδυ, υπέστην, στο σπίτι μου στην Πάτρα, ένα λιποθυμικό επεισόδιο. Διακομίσθηκα άμεσα με το ΕΚΑΒ στο εφημερεύον Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στα "επείγοντα". Εκεί, κατά την αναμονή μου για ιατρική εξέταση, υπέστην ένα δεύτερο λιποθυμικό επεισόδιο. Με τοποθέτησαν σε ένα φορείο μεταφοράς ασθενών στον θάλαμο ανάνηψης. Εξετάσθηκα, σε διάστημα τεσσάρων ωρών περίπου, από καρδιολόγο, παθολόγο, νευρολόγο -ελήφθησαν αίμα και ούρα για εξέταση· μου τοποθέτησαν ορό και υποβλήθηκα σε ακτινογραφία θώρακος και αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Από το σύνολο των εξετάσεων η διάγνωση ήταν: "Μη καθορισμένη οξεία λοίμωξη του κατωτέρου αναπνευστικού".

Όμως, μολονότι υπήρξε διάγνωση, παρέμεινα στο φορείο, παρά τις διαμαρτυρίες μου και το αίτημά μου να μεταφερθώ σε θάλαμο με κανονικό κρεβάτι. Το απόγευμα της επόμενης ημέρας (27-12-2016) μεταφέρθηκα όχι στην Πνευμονολογική Κλινική, αλλά στην Ουρολογική. Δήλωσα την ιδιότητά μου (επίτιμος πρόεδρος εφετών ΔΔ και Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας) και ζήτησα να έχω την εκ του νόμου προβλεπόμενη θέση. Μου απάντησαν ότι μόνον εκεί υπήρχε ελεύθερο κρεβάτι.

Έτσι, εισήχθην στον θάλαμο 401 της Ουρολογικής Κλινικής, θέση Γ', με έξι κρεβάτια. Έμεινα ενεός. Εικόνα άθλια από άποψη τάξης και καθαριότητας. Ενας πολυσυλλεκτικός θάλαμος νοσηλευομένων με διαφορετικές παθήσεις, για τους οποίους (νοσηλευόμενους) δεν μπορώ να αναφερθώ, γιατί θα παραβιάσω προσωπικά δεδομένα. Το στρώμα του κρεβατιού σχισμένο, σχεδόν ξεκοιλιασμένο. Μαξιλάρι σε πλαστική θήκη χωρίς μαξιλαροθήκη (τελικά, μου έφεραν μαξιλαροθήκη από το σπίτι). Σεντόνι τρύπιο και κουβέρτα φθαρμένη. Οταν ξάπλωσα στο κρεβάτι, αισθάνθηκα ό,τι κατά την επιστράτευσή μου επί "χούντας" το καλοκαίρι του 1974 στον "Ριγανόκαμπο" Πατρών, όπου κοιμόμουν σε μια σκηνή κατάχαμα πάνω σε μια κουβέρτα. Μόνο που τότε ήμουν νέος και υγιής, ενώ τώρα ηλικιωμένος και βαριά ασθενής.

Τη δεύτερη ημέρα νοσηλείας μου ασθένησαν από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη η σύζυγός μου και ο γιος μου. Αναγκάσθηκα, λοιπόν, να προσλάβω "αποκλειστική νοσοκόμα" από τον κατάλογο του Νοσοκομείου. Ετσι, είχα μια σχετική φροντίδα, που δεν μπορούσε να παράσχει το ελλιπές νοσηλευτικό προσωπικό, και μια στοιχειώδη ατομική καθαριότητα στο κρεβάτι, γιατί η ατομική υγιεινή στο μπάνιο του θαλάμου ήταν αδιανόητη. Ανησυχούσα, σφόδρα, μήπως, εκτός από την πνευμονία που είχα, αποκτήσω και άλλο νόσημα που θα επιβάρυνε την κατάστασή μου. 

Προμηθεύτηκα αντισηπτικά και χαρτομάντιλα οινοπνεύματος για να προστατευθώ, κατά το δυνατόν.

Εννιά μέρες μακαρονάκι

Το φαγητό ξεπερνούσε κάθε όριο ανοχής. Πανομοιότυπο, άγευστο και μη φαγώσιμο. Επί εννέα ημέρες, που έμεινα στο Νοσοκομείο, το ίδιο κι απαράλλακτο· μεσημέρι - βράδυ, μεσημέρι - βράδυ, σούπα με μακαρονάκι κοφτό. Εκτός από μια φορά που περιείχε μερικά ψήγματα μοσχαριού και μια ακόμη φορά που η σούπα συνοδευόταν από βραστά καρότα. Ηταν τα μόνα που έφαγα, καθ' όλο το διάστημα. Τις τελευταίες ημέρες της νοσηλείας μου ζήτησα και μου έφεραν φαγητό από το σπίτι, συμβατό με την περίπτωσή μου, για να μπορέσω να συντηρηθώ. Οταν επέστρεψα στο σπίτι μου και ζυγίστηκα, είχα χάσει 4,5 κιλά, δηλαδή, κατά μέσο όρο, έχανα μισό κιλό την ημέρα. Και να ληφθεί υπόψη ότι μου εχορηγείτο βαριά αντιβίωση.

Γάζα βρήκαν, γάζα έφεραν

Υποβλήθηκα σε έξι εργαστηριακές εξετάσεις (τρεις ακτινογραφίες θώρακος, μια αξονική τομογραφία θώρακος, μια αξονική τομογραφία εγκεφάλου και ένα TRIPLEX καρωτίδων). Τις περισσότερες φορές μετέβην στα εργαστήρια μόνος και ασυνόδευτος, κουβαλώντας τον ορθοστάτη με τον ορό, είτε γιατί δεν υπήρχε μέσο μεταφοράς είτε μεταφορέας. Κάποια ημέρα ζήτησα λίγη ταινία να στερεώσω την "πεταλούδα", η οποία σχεδόν αιωρείτο, και κινδύνευα να σπάσει η φλέβα. Μου απάντησαν ότι δεν έχουν κι όταν βρουν θα μου φέρουν. Πράγματι, μετά από αρκετή ώρα, μου έφεραν, όχι ταινία αλλά μια λωρίδα αυτοκόλλητης γάζας, γιατί αυτό βρήκαν.

Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αγανακτισμένος, ζήτησα από τους γιατρούς της εφημερίας, που με επισκέφθηκαν, να μου φέρουν τα σχετικά έντυπα, να τα υπογράψω και να φύγω υπ' ευθύνη μου. Θεώρησα αδιανόητο να έχω εργασθεί 40 χρόνια (4 χρόνια δικηγόρος και 36 χρόνια δικαστής), να έχω καταβάλει υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές, ακόμα και τώρα ως συνταξιούχος να καταβάλλω εισφορά για περίθαλψη 177 € και εισφορά αλληλεγγύης 762 € μηνιαίως, ενώ τώρα που χρειάστηκα για πρώτη φορά στη ζωή μου την κάλυψη του ΕΣΥ να αισθάνομαι σαν πεταμένος στον 
σκουπιδοτενεκέ. Οι γιατροί δεν ενέδωσαν και αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημά μου. Την κατάλληλη στιγμή επέστρεψε από την άδειά του ο δ/ντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, καθηγητής Ιατρικής κ. Κων/νος Σπυρόπουλος, ο οποίος με κάλεσε στο γραφείο του και με έπεισε να παραμείνω και να ολοκληρώσω τη θεραπεία. Εξήλθα από το Νοσοκομείο στις 4-1-2017 με διάγνωση "πνευμονία, από μη καθορισμένους μικροοργανισμούς".

Οι ήρωες

Θέλω να ευχαριστήσω και να απονείμω τα εύσημα στον καθηγητή κ. Σπυρόπουλο, στους γιατρούς της Πνευμονολογικής Κλινικής και όλο ανεξαιρέτως το νοσηλευτικό προσωπικό της Ουρολογικής Κλινικής, στην οποία νοσηλεύθηκα, οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες, με τα κενά και τις ελλείψεις, δίνουν καθημερινά τιτάνιο αγώνα για τη νοσηλεία εκατοντάδων ασθενών. Ομως αυτό δεν αρκεί. Το ΕΣΥ νοσεί και το ΠΓΝΠ παρουσιάζει εικόνα αποσύνθεσης, από τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, σε αναλώσιμα υλικά και κυρίως καθαριότητα, τα οποία είναι ορατά σε κάθε νοσηλευόμενο".


Αναίρεση για τη δικαστική απόφαση υπέρ του Σώρρα



Την ανατροπή της δικαστικής απόφασης που δέχθηκε ότι τα 600 δισ. δολάρια του Αρτ. Σώρρα δεν αποτελούσαν διασπορά ψευδών ειδήσεων ζητά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Συνεχίζοντας το ασφυκτικό «πρέσινγκ» γύρω από τις δραστηριότητες του Αρτ. Σώρρα η Δικαιοσύνη αμφισβητεί τώρα, διά της αντεισαγγελέως ΑΠ Ευστ. Σπυροπούλου, την ορθότητα της απόφασης που περίπου προ 4ετίας τον αθώωσε από κατηγορίες για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Πρόκειται για απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, που το 2013 είχε δεχθεί ουσιαστικά ότι μπορεί να είναι ο διαχειριστής του αμύθητου αυτού ποσού.

Την απαλλακτική αυτή απόφαση χρησιμοποιούσε ο Αρτ. Σώρρας ως «λάβαρο» για να πείσει ότι διαθέτει τη σχετική περιουσία, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η αντεισαγγελέας ΑΠ Ευστ. Σπυροπούλου άσκησε «αναίρεση υπέρ του νόμου» προκειμένου να κριθεί εσφαλμένη η αθωωτική απόφαση, εισηγούμενη ότι η σχετική κατηγορία έπρεπε να είχε γίνει δεκτή.

Ωστόσο ακόμη και αν η Ολομέλεια ΑΠ υιοθετήσει την εισαγγελική αναίρεση, αυτό δεν οδηγεί σε συνέχιση της αρχικής ποινικής δίωξης εναντίον του Σώρρα για διασπορά ψευδών ειδήσεων, αλλά τυχόν αναιρετική απόφαση θα τον «αφοπλίσει» από το να χρησιμοποιεί μια δικαστική απόφαση ως «ασπίδα» των ενεργειών του.

Η εισαγγελική αναίρεση εντοπίζει πολλά κενά, αντιφάσεις και προβλήματα στις αιτιολογίες της αθωωτικής απόφασης γύρω από τα «600 δισεκατομμύρια» ομολόγων, το πληρεξούσιο διαχείρισής του κ.λπ., αλλά και στις παραδοχές της ότι οι διαβεβαιώσεις του δεν μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία στους πολίτες και έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος. 



Πηγή : ethnos.gr


Η κρίση μας αρρωσταίνει και μας σκοτώνει - Κατακόρυφη αύξηση περιστατικών κατάθλιψης και αυτοκτονιών



Αρνητικές επιπτώσεις στο επίπεδο της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, στην Ελλάδα, αλλά και στην ΕΕ έχει η παρατεινόμενη οικονομική κρίση, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι ειδικοί διαπιστώνουν κατακόρυφη επιδείνωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας της εργασίας στη χώρα μας, κατά την διάρκεια της επτάχρονης οικονομικής κρίσης.

Η επιδείνωση αυτή οφείλεται στην εντατικοποίηση της δουλειάς, την παρατεταμένη εργασιακή ανασφάλεια, τις απολύσεις αλλά και την ανεργία που έχουν εξουθενώσει τους πρώην και νυν εργαζόμενους. Παράλληλα, στο γεγονός ότι λόγω κόστους έχουν μειωθεί σημαντικά τα κονδύλια για τη λήψη μέτρων ασφάλειας από πλευράς επιχειρήσεων αλλά και οι έλεγχοι από την Πολιτεία στους χώρους εργασίας.

«Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην Ευρώπη αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα - όπου έχει χαθεί το 30% του ΑΕΠ και με 1,5 εκατομμύριο ανέργους - επηρεάζουν καθοριστικά την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και επαγγελματικής υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ειδικός ιατρός εργασίας Γιώργος Ραχιώτης μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα: «Oι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία και ασφάλεια της εργασίας».

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Ραχιώτης, η παρατεταμένη ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, το κλείσιμο επιχειρήσεων και η ανεργία έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία των εργαζομένων. Η κατάσταση αυτή έχει συνδεθεί με: Κατακόρυφη αύξηση του στρες, σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout), αύξηση περιστατικών υπέρτασης και στεφανιαίας νόσου, κατάθλιψη, αύξηση μυοσκελετικών παθήσεων, αύξηση ψυχιατρικής νοσηρότητας, αύξηση επισκέψεων στους γενικούς γιατρούς και αύξηση αυτοκτονιών.

Μειώθηκαν τα εργατικά ατυχήματα γιατί δεν υπάρχουν δουλειές!

Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων, λόγω κατάρρευσης επιχειρήσεων, αλλά και των απολύσεων φαίνεται από την άλλη, να οδηγεί σε μείωση του αριθμού των εργατικών ατυχημάτων. «Η μείωση των εργατικών ατυχημάτων δεν πρέπει να μας εφησυχάζει γιατί οφείλεται στην ύφεση και τη μαζική καταστροφή της παραγωγικής βάσης» διευκρίνισε ο κ. Ραχιώτης. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία και ασφάλεια της εργασίας, θα αυξηθούν όσο παρατείνεται η κατάσταση αυτή και δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης.

Όπως επισημαίνουν, το εργασιακό στρες είναι ιδιαίτερα αυξημένο στο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα στα δημόσια νοσοκομεία. Στρες που επηρεάζει σημαντικά την υγεία των εργαζομένων σε αυτά. Σύμφωνα με ελληνική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το 88% των εργαζομένων που συμμετείχαν σε έρευνα, ανέφεραν ελλείψεις σε βασικά υγειονομικά υλικά. Επίσης, το 84% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι οι ελλείψεις αυτές είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών.

Τι είναι η επαγγελματική νόσος;

Σύμφωνα με το ιατρικό κριτήριο επαγγελματική νόσος είναι κάθε νόσος ή παθολογική κατάσταση, η οποία προκαλείται ή επιδεινώνεται στον εργαζόμενο στο εργασιακό του περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2012 η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εκπονήσει οποιαδήποτε στρατηγική για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στον τομέα «της υγείας και ασφάλειας της εργασίας», τονίζουν οι ειδικοί και εξηγούν ότι οι βλαπτικοί παράγοντες στο χώρο της εργασίας είναι: φυσικοί (θόρυβοι, δονήσεις κ.α), χημικοί (ουσίες, κάπνισμα, κ.α), βιολογικοί (βιολογικά νοσήματα) και εγκάρσιοι κίνδυνοι (π.χ. νυχτερινή βάρδια). Τέλος, παρατηρούν ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είχαν ως συνέπεια την μείωση της τραπεζικής πίστης, την αύξηση του δημόσιου χρέους, τη μείωση ΑΕΠ κατά 30% και την ανεργία.



Πηγή : newsit.gr


Γελάει και εξοργίζεται ο κόσμος : Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης



Είναι τραγικό να παρουσιάζουν την αποτυχία επιτυχία και να βγαίνουν και με φυλλάδιο να προπαγανδήσουν και να εξαπατήσουν όσους τελευταίους τους έχουν απομείνει να τους ακούν και να τους πιστεύουν!!

Εκτός και εάν το φυλλάδιο προορίζεται για εξωγήινους που δεν ξέρουν ποιος είναι ο Τσίπρας ο Σύριζα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το μεγαλύτερο θράσος τους είναι ότι πανηγυρίζουν ακόμα και για τον τομέα των συντάξεων που ξέσκισαν με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Διαβάζουμε στο protothema.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης: «Η σελίδα έχει γυρίσει, προχωράμε μαζί»

Ακόμα και για τον τομέα των συντάξεων πανηγυρίζει η Κουμουνδούρου - Άλλες «επιτυχίες» τα μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου, η ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού οι παρεμβάσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν 

Καθώς κορυφώνονται οι πολιτικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση δύο χρόνων της παρούσας κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφορεί 16σέλιδο φυλλάδιο, με πλήρη απολογισμό του κυβερνητικού έργου ανά τομέα, τα δύο αυτά έτη, με κεντρικό πολιτικό σύνθημα, «η σελίδα έχει γυρίσει, προχωράμε μαζί».

«Προχωράμε μαζί για τη στήριξη των πιο αδύναμων, την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και της διοίκησης», και εν τέλει, «Μαχόμαστε, επιμένουμε, μπορούμε, προχωράμε μαζί». 

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω φυλλάδιο, σύμφωνα με τους συντάκτες του, «παραθέτει μερικές από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τα δύο αυτά χρόνια. Είναι ένας απολογισμός. Αλλά ταυτόχρονα και ένας οδικός χάρτης για τη συνέχεια. Έχουμε πολλά ακόμα να διεκδικήσουμε, έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε...», είναι η υπόσχεση που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες. 

Ξεκινώντας από τους τομείς και της ανάπτυξης, ενδεικτικά υπογραμμίζουμε την «πρωτιά» της Ελλάδας στην απορρόφηση των ΕΣΠΑ με ποσοστό απορρόφησης 100% έναντι 90,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ενώ στη «μάχη» κατά της ανεργίας, «οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα το 2016, αυξήθηκαν κατά 31,5% σε σχέση με το 2014». Όσον αφορά δε, τις συντάξεις, προτάσσεται το πρόσφατο κυβερνητικό μέτρο, της χορήγησης «έκτακτου βοηθήματος 630 εκ. ευρώ για 1.577.442 συνταξιούχους με αποδοχές κάτω από 850 ευρώ».

Έπεται ο απολογισμός σε Παιδεία -Υγεία -Πολιτισμό: Έτσι, «με τον προϋπολογισμό του 2016 σταμάτησε η συνεχής μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών που ξεκίνησε το 2011 (μείωση πενταετίας 34%)», ενώ για το χώρο της δημόσιας Υγείας επισημαίνεται η διασφάλιση «πρόσβασης στις παροχές Υγείας για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες».

Στον Πολιτισμό, μεταξύ άλλων, «ολοκληρώθηκαν τα έργα προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του ΕΣΠΑ 2007-2013, με απορροφητικότητα πόρων της τάξης του 98%».

Πλούσιος ο απολογισμός και στους τομείς, Πολιτικό σύστημα -δημόσια διοίκηση -αυτοδιοίκηση, με κορυφαία ενέργεια, την ψήφιση της απλής αναλογικής «για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας». Στον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και η ψήφιση του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση των ψηφιακών τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, είναι δύο κορυφαία παραδείγματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Στα μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου ξεχωρίζει «η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και η δυνατότητα καταβολής συντάξεων στους αγρότες», ενώ στην πολιτική για τις μεταφορές ξεχωρίζει «η διατήρηση σταθερής τιμής της κάρτας απεριορίστων διαδρομών και παγίωσης του μέτρου της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς».

Μεταξύ πολλών δράσεων και μέτρων στους τομείς της Δικαιοσύνης, της Διαφάνειας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βρίσκει κανείς και «τη συγκρότηση Εθνικού Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής κατά του ρατσισμού». 

Τέλος, ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί, ασφαλώς, η ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού, με την κυβέρνηση να «διασφαλίζει το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων - πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των ανηλίκων που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας».


Μανώλης Σφακιανάκης απάντησε στον Παύλο Πολάκη: Hλεκτρονικά αναλφάβητος παπαγάλος



Απάντηση στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη μέσω Facebook έδωσε ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην διοικητής της Διώξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 

Ο κ. Πολάκης με ανάρτησή του στο Facebook έγραψε για τη σύλληψη του ανθρώπου που εκβίαζε με τηλεφωνικά μηνύματα τον ίδιο και τη σύζυγό του, αφήνοντας όμως υπονοούμενα για την προηγούμενη διοίκηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

 «Πριν λίγο με ενημέρωσαν ότι συνελήφθη το τσογλάνι που έστελνε απειλητικά τηλεφωνικά μηνύματα σε μένα και στη γυναίκα μου από τον Αύγουστο και σε αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τον Οκτώβρη. Ένα ευχαριστώ προς τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής που το έκαναν και να θεωρήσω ότι πρόκειται για απλή σύμπτωση που αυτό συνέβη μετά τις αλλαγές στην ιεραρχία και του ηλεκτρονικού εγκλήματος», ήταν η αιχμηρή ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. 

Ο κ. Σφακιανάκης δεν άφησε αναπάντητο το σχόλιο του κ. Πολάκη και ανάρτησε το παρακάτω: 

«Quiz.. Η ανακάλυψη ποίου εκ των κάτωθι είναι το πεδίο ενασχόλησης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος; Ο Σερ Τίμοθι Τζον Μπέρνερς Λι (Sir Timothy John Berners-Lee, 8 Ιουνίου 1955 είναι ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web), διευθυντής της κοινοπραξίας World Wide Web. Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ (Alexander Graham Bell, 3 Μαρτίου 1847 – 2 Αυγούστου 1922) ήταν διαπρεπής Σκωτσέζος επιστήμονας, εφευρέτης και μηχανικός, ο οποίος θεωρείται ως εφευρέτης του πρώτου πρακτικού τηλεφώνου.  Η απάντηση ας δοθεί σε κάποιους ηλεκτρονικά αναλφάβητους παπαγάλους».



Πηγή


Νέα Δημοκρατία:“γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο δεν υπάρχουν.



Με αφορμή τη συμπλήρωση 21 χρόνων από την κρίση στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Ιμίων και τον θάνατο των τριών Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό από το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η παρακάτω δήλωση :

 «Τιμούμε σήμερα τους πεσόντες στα Ίμια ήρωες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό.  

 Επαναλαμβάνουμε την πάγια εθνική θέση ότι “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. 

 Οι σχέσεις καλής γειτονίας, τις οποίες οι Έλληνες πάντα θέλουμε, δεν μπορεί παρά να βασίζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών». 


Οι κατασχέσεις μισθών,συντάξεων,σπιτιών,αυτοκινήτων δεν λύνουν το πρόβλημα το επιδεινώνουν



Στη διάρκεια του 2016, οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους 12,157 δισ. ευρώ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατάφερε μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων να εισπράξει 5,2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φυσικών και νομικών προσώπων και στην εκπνοή του έτους ένας στους δέκα φορολογουμένους ήταν αντιμέτωπος με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. 

Στα 81,384 δισ. ευρώ έφτασε το συσσωρευμένο έως το τέλος του 2015, ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογουμένων. Στο ποσό αυτό ήρθαν να προστεθούν και τα νέα ληξιπρόθεσμα του 2016, συνολικού ύψους 13,9 δισ. ευρώ. Το άθροισμα οδηγεί σε συνολικές οφειλές που υπερβαίνουν τα 95 δισ. ευρώ ή παραπάνω από το μισό ΑΕΠ της χώρας. 

Μόνο τον Δεκέμβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ και αυτό δείχνει ότι ο Έλληνας φορολογούμενος δεν έχει και δεν μπορεί πλέον να πληρώνει την ανικανότητα της κυβέρνησης Τσίπρα.

 4.146.483 ΑΦΜ έχουν πλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

1.947.771 οφειλέτες είναι εκτεθειμένοι σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως κατασχέσεις μισθών , συντάξεων και καταθέσεων, κατασχέσεις απαιτήσεων στα χέρια τρίτων ( ενοίκια ή οφειλές προμηθευτών) πλειστηριασμοί ακινήτων και αυτοκινήτων.

839.056 φορολογούμενοι είχαν υποστεί τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και το κράτος τους έχει αποτελειώσει γιατί τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που διενεργούν η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία γίνονται σε οικογένειες και επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί από την κρίση και οι κατασχέσεις τους αποτελειώνουν.

Πρέπει να σταματήσει η κυβέρνηση την ανικανότητα της να την φορτώνει στους Έλληνες φορολογούμενους που είναι απροστάτευτοι γιατί εκτός των άλλων δεν θα τους αφήσει ο Τσίπρας και κανένα περιουσιακό στοιχείο καταστρέφοντας τους ολοκληρωτικά για κάτι που δεν ευθύνονται οι ίδιοι αλλά η ανίκανη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.


Σοκ από τον Ξυδάκη: Η συζήτηση για τη δραχμή να έρθει στη Βουλή



Στη θέση που είχε εκφράσει τον Ιούνιο του 2015 ότι η Ελλάδα μεγαλούργησε επί δραχμής επανήλθε σήμερα, Τρίτη, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού. Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία 7 χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ξυδάκης

«Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία».

Ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να ρίξει την ευθύνη για την εν λόγω συζήτηση είπε «άμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις εγώ δεν κουβεντιάζω; Όταν το λέει ο κ. Σόιμπλε».

«Αυτά για εσωτερική υποτίμηση που προτείνει το ΔΝΤ είναι για ηλιθίους. Ο χειρισμός της κρίσης στην Ελλάδα ήταν εξόχως πολιτικός. Βούλιαξαν την Ελλάδα για να σώσουν έξι τράπεζες», είπε αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ενώ για το μνημόνιο εξήγησε ότι το το ψήφισε «όχι γιατί μου αρέσει γιατί υπήρχαν άλλα χειρότερα για τους εκβιασμούς. Με βάρος φέρω αυτή την πολιτική αλλά μεγαλύτερο βάρος είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη κατεύθυνση για το λαό».

«Μερικές φορές παίρνεις κάποιο πολιτικό κόστος γιατί έχεις πληροφορίες που δεν έχουν άλλοι. Αυτή τη στιγμή με τον κυνισμό των δανειστών πρέπει κάπως να σταματήσει και να καταλάβει ο κόσμος ότι έχουμε όρια Αν οι πολιτικοί γίνουν κλοτσοσκούφι κινδυνεύει η δημοκρατία γι' αυτό πρέπει να συζητούμε πράγματα», κατέληξε ο κ. Ξυδάκης.



Πηγή:  iefimerida.gr


Ο Τραμπ 'απολύει' την υπουργό Δικαιοσύνης που αντέδρασε στο διάταγμα



Οι αναταράξεις από το διάταγμα απαγόρευσης εισόδου προσφύγων στις ΗΠΑ συνεχίζονται. Στο στόχαστρο του νέου προέδρου η υπηρεσιακή υπουργός που εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τη νομιμότητα της πράξης

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ απάλλαξε από τα καθήκοντά της, την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης, Σάλι Γέιτς, μετά την εντολή που έδωσε η ίδια, προς τους νομικούς του υπουργείου αναφορικά με τη μη τήρηση της περιορισμών στη μετανάστευση που επέβαλε ο Τραμπ, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου, του Λευκού Οίκου, στο Twitter.

Η Γέιτς πρόδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης" σημειώνει το tweet του Λευκού Οίκου. Ο Τραμπ ανέθεσε στον Ντάνα Μποέντε, Γενικό Εισαγγελέα στην Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια ν' αντικαταστήσει τη Γέιτς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ και την ανάρτησή του στο Twitter.

Η Γέιτς, που είχε επιλεγεί από τον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν είχε πειστεί για τη νομική ορθότητα του ειδικού προεδρικού διατάγματος που υπέγραψε ο Τραμπ, απαγορεύοντας την είσοδο ταξιδιωτών από επτά χώρες, στις οποίες, οι μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία.

Είμαι υπεύθυνη να διασφαλίσω πως παραμένουμε συνεπείς με τη υπέρτατη υποχρέωσή μας, να αναζητούμε πάντα τη δικαιοσύνη και στεκόμαστε δίπλα στο δίκαιο

Ο πρόεδρος ωστόσο δεν ανακοίνωση ο ίδιος την απόφαση, αλλά επέδωσε γράμμα στην υπηρεσιακή υπουργό. "Η δική μου αρμοδιότητα είναι να εξασφαλίσω ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι όχι απλά νομικά καλυμένο, αλλά και ενήμερο για την βέλτιστη ανάγνωση του νόμου, έπειτα από λήψη όλων των δεδομένων" σημείωνε η Γέιτς σε επιστολή προς τους νομικούς του υπουργείου. "Επιπλέον είμαι υπεύθυνη να διασφαλίσω πως παραμένουμε συνεπείς με τη υπέρτατη υποχρέωσή μας, να αναζητούμε πάντα τη δικαιοσύνη και στεκόμαστε δίπλα στο δίκαιο" πρόσθετε.

Νέος διευθυντής Μετανάστευσης

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, διόρισε τον Τόμας Χόμαν στη θέση του υπηρεσιακού διευθυντή στην Yπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζον Κέλι, αλλάζοντας έτσι έναν ακόμη στη διοίκηση προκειμένου να προωθήσει πιο γρήγορα τις επιδιώξεις του.




Λευτέρης Σαββίδης
Πηγή : news247.gr


Ομολογία Τσακαλώτου για την ανικανότητα της κυβέρνησης : Δεν έχουμε κάνει το 70% όσων δεσμευθήκαμε



Τι αναφέρει η επιστολή του υπουργού Οικονομικών που φέρνει στο φως το διεθνές πρακτορείο Bloomberg.

Νέα δεδομένα αποκαλύπτει η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, την οποία φέρνει στο φως το διεθνές πρακτορείο Bloomberg.

Σε αυτήν, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών φέρεται να δηλώνει προς το Eurogroup ότι η Αθήνα έχει εκπληρώσει μόλις το 1/3 των προαπαιτουμένων, για να κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, η επιστολή της κυβέρνησης προς τους δανειστές αναφέρει ότι:

- το 1/3 των όρων που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει ολοκληρωθεί

- άλλο 1/3 των προαπ​​αιτούμενω είναι σε εξέλιξη και "αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες"

- το υπόλοιπο 1/3 "μπορούν να εφαρμοστούν πλήρως εντός δέκα ημερών από τη στιγμή που θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία", όπως φέρεται να υπόσχεται ο κ. Τσακαλώτος.

Με άλλα λόγια, όπως προκύπτει από την τρίτη υπόσχεση Τσακαλώτου, η Αθήνα παίζει καθυστερήσεις, «κρατάει την μπάλα στα πόδια της» για το 30% των πιο σκληρών -όπως εκτιμάται- μέτρων και υπόσχεται να τα εφαρμόσει όλα, αν και εφόσον κλείσει η συνολική διαπραγμάτευση για όλα τα ανοικτά θέματα, όπως τα πλεονάσματα μετά το 2018, αν θα μπει ή θα φύγει το ΔΝΤ κλπ.

Με τα δεδομένα αυτά, εξηγείται και γιατί δεν υπήρχε λόγος να επιστρέψουν καν στην Αθήνα οι θεσμοί -ούτε καν για το θεαθήναι, όπως επιχειρήθηκε τον Δεκέμβριο.



Πηγή


Κυριάκος Μητσοτάκης : Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και μια αποφασισμένη Κυβέρνηση να υλοποιήσει όλα αυτά για τα οποία μιλάμε, χωρίς χρονοτριβές



Τις τρεις κορυφές του τριγώνου που αποτελούν τον οδικό άξονα για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, παρουσίασε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας, σήμερα Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, σε εκδήλωση του ερευνητικού οργανισμού «διαΝΕΟσις», στη Θεσσαλονίκη.



Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη:

«Ευχαριστώ τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, αλλά και όλο το επιτελείο της “διαΝΕΟσις” για τη δυνατότητα που δίνουν σε εμάς τους πολιτικούς να έχουμε πρόσβαση σε ποιοτικές μελέτες και εργασίες, αυτού που αποκαλούμε εφαρμοσμένη πολιτική. Αυτό έχει αξία την εποχή της ακατάσχετης σαχλαμάρας και μπουρδολογίας. Λυπάμαι, που είμαι απόλυτος. Σε μια εποχή, που ο δημόσιος διάλογος κινείται μεταξύ θεωριών συνομωσίας και ανακύκλωσης διαφόρων απίστευτων φαντασιώσεων, το να μπορούμε να επαναφέρουμε τη συζήτηση στην ουσία της, είναι μια ανάσα αισιοδοξίας. Το υλικό είναι πολύ χρήσιμο για εμάς. Τα Κόμματα δεν έχουμε πάντα τη δυνατότητα να παράγουμε πολιτικές προτάσεις αυτού του επιπέδου. 

Η ελληνική γλώσσα είναι εξαιρετικά πλούσια. Όμως δεν μπορεί να κάνει τη διάκριση που γίνεται στα αγγλοσαξωνικά μεταξύ των λέξεων politics και policy. Είναι άλλο πράγμα η πολιτική και άλλο η εφαρμοσμένη πολιτική. Εμείς τα συγχέουμε. Και πρέπει να διαχωρίσουμε την πολιτική στη μεγάλη της έννοια – πώς εκλεγόμαστε, πώς κινούμαστε κομματικά – με το πώς κινούμαστε όταν θα έρθουμε στην εξουσία. Οι μελέτες της “διαΝΕΟσις” για εμάς στη Νέα Δημοκρατία είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο. Νομίζω ότι κάποιος εάν θέλει να διαβάσει ένα βιβλίο για την ελληνική κρίση θα μπορούσε να διαβάσει το “Χάρτης εξόδου από την κρίση: Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα”.

Η χώρα έφτασε πολύ κοντά το 2014 να βγει από το φαύλο κύκλο της κρίσης. Δεν τα κατάφερε γιατί υπήρξε μια πολιτική αλλαγή. Και πληρώνει σήμερα έναν πάρα πολύ ακριβό λογαριασμό από αυτή την επιλογή. Αυτή, νομίζω, είναι μια πραγματικότητα που δεν επιδέχεται κάποια αμφισβήτηση. Όπως και να μετρήσει κάποιος τη ζημιά που έγινε, η ζημιά παραμένει πολύ μεγάλη. Η ουσία, όμως, είναι πώς μπορούμε να συμφωνήσουμε, επιτέλους, σε ένα εθνικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο θα αποτελεί τον άξονα εξόδου της χώρας από την κρίση και το οποίο θα πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις του εκάστοτε Μνημονίου.

Κυρίως, πρέπει αυτό το σχέδιο να γίνει κτήμα του πολιτικού συστήματος αλλά και της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Μέσα στη σύγχυση και την απαισιοδοξία που είναι εμφανής στην κοινωνία υπάρχει και κάτι καλό. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τις βασικές επιλογές της χώρας έχει αλλάξει – κατά την άποψή μου – προς το καλύτερο. Οι πολίτες δέχονται, επί της αρχής, ότι πρέπει να έχουμε ένα μικρότερο και αποτελεσματικότερο Κράτος. Δέχονται ότι πρέπει ενδεχομένως να έχουμε λιγότερους φόρους. Πιστεύουν στη δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Θέλουν οι πολιτικοί να λένε την αλήθεια. Θεωρούν πολύ σημαντική αξία την αξιοκρατία, ως απάντηση στις πελατειακές λογικές του κομματικού συστήματος. Αυτή είναι μια βάση, πάνω στην οποία, μπορούμε να χτίσουμε. 

Πολύ περιληπτικά, εάν ήθελα να παρουσιάσω τον οδικό άξονα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, θα περιέγραφα ένα τρίγωνο με τρεις κορυφές. Στην πάνω κορυφή, είναι το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Σε καμία περίπτωση, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις εποχές που ξοδεύαμε περισσότερα από αυτά τα οποία παρήγαγε η χώρα. Από την άλλη, μια πολύ σφικτή δημοσιονομική πολιτική, με πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια, μπορεί να είναι τόσο περιοριστική, που να ακυρώσει το όφελος από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Άρα, πρέπει να προκρίνεται μια δημοσιονομική πολιτική που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον περιορισμό των δαπανών σε συνδυασμό με λελογισμένο περιορισμό των φόρων. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και με την επιθετική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, κυρίως μέσω της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών πληρωμών. 

Η δεύτερη κορυφή έχει να κάνει με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Δεν πρόκειται να έχουμε ανάπτυξη χωρίς ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο μπορεί να παρέχει πόρους. Και χρηματοδότηση στις εταιρείες που θέλουν να ρισκάρουν και να επενδύσουν. Αλλά, πρέπει να υπάρχουν πόροι. Δεν μπορεί να στηρίζονται μόνο σε ίδια κεφάλαια. Εάν δεν υπάρξει εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων και μια άλλη προσέγγιση στο πως αντιμετωπίζουμε τους ισολογισμούς των τραπεζών, η ανάπτυξη θα είναι πολύ δύσκολη. 

Η τρίτη κορυφή του τριγώνου, που είναι ίσως το πιο ουσιαστικό κομμάτι, είναι οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι μεταρρύθμιση το να κόβεις οριζόντια συντάξεις και να επιβάλεις οριζόντια φόρους. Κατηγοριοποιώ τις μεταρρυθμίσεις σε τρεις βασικές κατηγορίες. Η πρώτη είναι η μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση. Ο τρόπος που αποκτούμε ένα Κράτος λειτουργικό. Το πως αξιοποιούμε το ανθρώπινο δυναμικό μας, αξιολογούμε τους δημοσίους υπαλλήλους και αξιοποιήσουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η δεύτερη κατηγορία είναι οι επενδύσεις. Αυτό που λέμε αγορές προϊόντων. Ο τρόπος που απελευθερώνουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Κατά την άποψή μου, αυτό γίνεται χωρίς να δίνουμε τόσο μεγάλη έμφαση σε κεντρικά κατευθυνόμενες κλαδικές πολιτικές. Βεβαίως, και έχουμε κλάδους, που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πολλές φορές, όμως, η οικονομία μας εκπλήσσει. Καινοτόμες ιδέες και επιχειρηματικότητα έρχονται από εκεί που δεν την περιμένουμε. Βλέπουμε ότι πέτυχαν εταιρείες που δεν θα φανταζόμασταν ότι θα τις είχαμε στην Ελλάδα. Προέκυψαν όμως. Κάποιοι επιχειρηματίες με φαντασία και θάρρος τόλμησαν να επενδύσουν. Και παράγουν ποιοτικά προϊόντα, τα οποία εξάγουν. Αυτό είναι μη διαπραγματεύσιμο. Θέλουμε προϊόντα τα οποία θα εξάγουμε. Προϊόντα που θα επενδύουν στην ποιότητα και όχι στο χαμηλό κόστος. Εκεί, δεν πρόκειται να είμαστε ανταγωνιστικοί. Παρότι το κόστος εργασίας έχει μειωθεί και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα είμαστε ανταγωνιστικοί. Χρειαζόμαστε σύμπραξη. Χρειαζόμαστε συνενώσεις. Ειδικά, στον πρωτογενή τομέα. Δεν μπορεί οι αγρότες να συνεννοούνται μόνο όταν είναι να κατέβουν στα μπλόκα. Πρέπει να συνεννοούνται και για τη δημιουργία οργανώσεων παραγωγών. Και για τη δημιουργία ικανού μεγέθους και την επένδυση στην καινοτομία. Υπάρχουν νησίδες ποιότητας που μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι. 

Επισκέφθηκα, σήμερα, μια μονάδα βιοαερίου, την οποία έφτιαξαν τέσσερις καινοτόμοι κτηνοτρόφοι. Όταν ρώτησα, πόσες αντίστοιχες μονάδες έχουμε στην Ελλάδα, μου απάντησαν 15. Και όταν ρώτησα πόσες μονάδες βιοαερίου αυτού του μεγέθους έχει η Γερμανία, μου απάντησαν 5.000. Μια τέτοια μονάδα, όμως, δίνει πρόσθετο εισόδημα και συγκριτικό πλεονέκτημα στο κόστος. Εξισορροπεί τις διακυμάνσεις στις τιμές του γάλακτος. Είναι προφανή αυτά, τα οποία πρέπει να γίνουν. Αρκεί να καταπολεμήσουμε την γραφειοκρατία και να απλοποιήσουμε την διαδικασία αδειοδότησης. Επίσης, πρέπει να έχουν οι επιχειρηματίες πρόσβαση σε κεφάλαια και να μπορούν να επενδύουν, μέσα όμως, σε ένα περιβάλλον, το οποίο αναγνωρίζει ότι η ανάπτυξη θα έρθει από την ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Παραμένουμε – τώρα ευτυχώς αρχίζει κι αλλάζει αυτό, αλλά διαπνέεται και από την τωρινή Κυβέρνηση – μια αριστερόστροφη, νεοκομμουνιστική χώρα, ως προς την αντίληψη του ρόλου που πρέπει να διαδραματίζει το Κράτος. Πρέπει να απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας. Έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Βεβαίως, πρέπει να το συνδέσουμε περισσότερο με την παραγωγική διαδικασία. Και ειδικά, εδώ στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ώστε να τελεσφορήσουν, επιτέλους, οι συζητήσεις για τη δημιουργία ζωνών καινοτομίας. Ώστε να επενδύσουν και ξένες εταιρείες. Γιατί να στέλνουμε μηχανικούς στο εξωτερικό και να μην δημιουργήσουμε εδώ κέντρα έρευνας. Σε ένα παγκόσμιο κόσμο, το να μπορείς να δουλεύεις σε έναν όμορφο τόπο είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και μια αποφασισμένη Κυβέρνηση να υλοποιήσει όλα αυτά για τα οποία μιλάμε, χωρίς χρονοτριβές. Εκτιμώ ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα. Η επόμενη Κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει καμία απολύτως έκπτωση στο μεταρρυθμιστικό της πρόσωπο. Το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος είναι εκείνο της αδράνειας. Θεωρώ ότι είναι προσωπική μου υποχρέωση, στον επόμενο πολιτικό γύρο – που δεν πιστεύω ότι θα αργήσει – να περάσουμε στην πράξη. Αυτά τα οποία συζητάμε, να τα κάνουμε».   


Η κυβέρνηση Τσίπρα δίνει 0,5 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο



Για δημιουργική λογιστική στο ζήτημα της κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών, κατηγορεί την κυβέρνηση ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου.

Σε ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Οικονόμου προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών και την οποία συνυπογράφουν άλλοι είκοσι βουλευτές της ΝΔ, αναφέρει:

«Συνεχώς επαναλαμβάνετε ότι για πρώτη φορά οι ανασφάλιστοι απόκτησαν υγειονομική και φαρμακευτική κάλυψη από την κυβέρνησή σας. Βέβαια, επιμελώς, ξεχνάτε ότι σας "πρόλαβαν" δύο υπουργικές αποφάσεις για το ίδιο θέμα το 2013-2014. Μελετώντας όμως τον τρόπο κατανομής των πιστώσεων του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017, του υπουργείου Υγείας, σε επιμέρους κωδικούς εξόδων (2323 ΚΑΕ), με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στον κωδικό που αφορά την επιχορήγηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης των οικονομικά αδυνάτων (δηλαδή των ανασφαλίστων), είδαμε ότι αντιστοιχεί το ποσό του 1.000.000,00 ευρώ! Αυτή η "πλούσια" και κοινωνικά ευαίσθητη επιχορήγηση αντιστοιχεί σε περίπου 2.000.000 ανασφάλιστους, δηλαδή κάνετε κοινωνική πολιτική δίνοντας το εξευτελιστικό ποσό του 0,5 ευρώ για τον κάθε ανασφάλιστο συμπολίτη μας!»

Οι βουλευτές της ΝΔ ρωτούν τους δύο υπουργούς:

1) Αν αυτό δεν είναι μια τεράστια πολιτική απάτη και μια τεράστια κοροϊδία προς τους χιλιάδες ανασφάλιστους, τι σκοπεύετε να κάνετε έτσι ώστε να στηρίξετε πραγματικά τους ανασφάλιστους μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας και εφόσον σταματήσετε πρώτα, βέβαια, να κομπορρημονείτε περί κοινωνικής πολιτικής;

2) Αν δεν είναι αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής (άρα υπάρχουν πλασματικά στοιχεία προϋπολογισμού υγείας) δώστε μας το πραγματικό κόστος περίθαλψης των ανασφάλιστων και από ποιους κωδικούς το εξασφαλίζετε;


Πηγή : newsbomb.gr


Μέσο διαφυγής; Όπως και να έχει ο Παππάς ιδρύει την Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία



Νομοσχέδιο για την ίδρυση Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας καταθέτει άμεσα στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς!      

Όπως αναφέρεται στη σχετική  ανακοίνωση, «πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρεία, με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ), η οποία έρχεται να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα της χώρας μας στον τομέα».

Πράττουμε το αυτονόητο. Γιατί είναι απλά αδιανόητο η χώρα μας να μη διαθέτει, σήμερα, διαστημική υπηρεσία. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι, στο κοντινό παρελθόν και με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων, “απεμπολήσαμε“, ουσιαστικά, τα δικαιώματά μας στο διαστημικό φάσμα. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν Οργανισμό που να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της, ούτε την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (European Space Agency)» υποστήριξε ο κ. Παππάς.

To γεγονός πάντως ότι η Ελλάδα προχωρά εν μέσω μέγιστης οικονομικής κρίσης στην ίδρυση ενός ακόμη δημόσιου φορέα και μάλιστα Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, προκάλεσε θύελλα ειρωνικών αναρτήσεων στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.