Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Μέτρα επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης εξήγγειλε ο Κοντονής



Αποσυμφόρηση των δικαστηρίων

Μέτρα για επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, ενεργοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ο οποίος εδώ και 15 χρόνια έχει καταστεί γράμμα κενό περιεχομένου,  αλλά και μετατροπή των μικροποινών σε διοικητικά πρόστιμα, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στο ΑΠΕ χαρακτήρισε «ανοιχτή πληγή για τη Δικαιοσύνη» τη μεγάλη καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων, προσθέτοντας ότι το φαινόμενο αυτό «έχει πάρει διαστάσεις οιονεί αρνησιδικίας».
           
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι «η συσσώρευση ενώπιον των δικαστηρίων χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων αστικών, ποινικών και διοικητικών, δίνει την εντύπωση ότι το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις οιονεί αρνησιδικίας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να μην αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως τον χώρο εκκαθάρισης αντιδικιών ή ως καταφύγιο των αδικουμένων, αλλά ως ένα Γολγοθά, ορισμένες φορές χωρίς τέλος».

Συνεχίζοντας  ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι η κατάσταση αυτή, «εκτός από τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ίδια τη Δικαιοσύνη, έχει ως παρεπόμενα αποτελέσματα την αυτοδικία και την διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης», όμως «η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει άμεσα και με γρήγορους ρυθμούς ν’ αναστραφεί, εξάλλου «γι’ αυτό εργαζόμεθα, και ρώτα και κύρια στη κατεύθυνση αναμόρφωσης των βασικών υφιστάμενων κωδίκων, δηλαδή της Πολιτικής Δικονομίας, της Ποινικής Δικονομίας και του Ποινικού Κώδικα, έτσι ώστε τα βασικά αυτά νομοθετήματα να εκσυγχρονιστούν και να είναι αντίστοιχα στις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις» και προσέθεσε:

«Είναι αδιανόητο για παράδειγμα, επί δεκαπέντε χρόνια ο θεσμός του εξώδικου συμβιβασμού να είναι γράμμα κενό περιεχομένου και να μην έχει παραχθεί κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ακολούθως εξετάζουμε και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα θέσουμε σε διαβούλευση ένα πλέγμα προτάσεων για την διεκπεραίωση υποθέσεων που δεν είναι ανάγκη ν’ απασχολούν τα δικαστήρια. Δεν είναι δυνατόν τα συναινετικά διαζύγια να δημιουργούν τεράστιο φόρτο εργασίας στους δικαστές, όταν δεν υπάρχει πεδίο αντιδικίας ή εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις να οδηγούνται ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, όταν μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν με την επιβολή διοικητικών προστίμων».

Δεν παρέλειψε ο υπουργός Δικαιοσύνης να τονίσει  ότι «ο οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται την κατάσταση που μας παραδόθηκε, την αδιαφορία των κυβερνήσεων της δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ να επιλύσουν το πρόβλημα και τη σκοπιμότητα ν’ακυρωθεί στη πράξη η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη» και προσέθεσε: «Έχουμε πολλά να κάνουμε και έχουμε συναίσθηση ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπουν ασφυκτικά όρια στο χρόνο έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, με πειθαρχικές συνέπειες για τους παραβάτες δικαστές, επισημαίνοντας ότι  «το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων εκ μέρους των δικαστών», αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται «στο μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την ημέρα  κατάθεσης  της αγωγής ή της μηνύσεως, μέχρι την ημέρα εισαγωγής τους για εκδίκαση στο ακροατήριο».




Πηγή : protothema.gr


Δεν θα μας αφήσουν φράγκο οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νέα βάρη για το 2017 με αυξήσεις φόρων




Διαβάζουμε στην huffingtonpost.gr το άθρο με πληροφορίες απο την ΗΜΕΡΗΣΙΑ και την Ναυτεμπορική.

Τα νέα βάρη του 2017: Οι αυξήσεις φόρων που έρχονται και πώς θα επιβαρυνθούμε

Έως και 3 δισ. ευρώ σε φόρους εκτιμάται ότι θα αφαιρεθούν από εισοδήματα και τζίρους το επόμενο έτος από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Οι έμμεσοι φόροι που έρχονται και περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό ο οποίος κατατίθεται το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή εκτιμάται την ίδια στιγμή ότι θα φέρει σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που έρχονται το 2017 θα αφορούν σε καύσιμα, τσιγάρα, σταθερή τηλεφωνία, καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Ειδικότερα,

Αναμένουμε την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη κατά τρία λεπτά το λίτρο, στο πετρελαίο θέρμανσης στα 8 λεπτά το λίτρο, στο υγραέριο κίνησης αναμένουμε άυξηση κατά 10 λεπτά το λίτρο. Ως αποτέλεσμα, η αύξηση στη βενζίνη ενδέχεται να φθάσει και τα 4 λεπτά το λίτρο. Όπως γράφει και η Ναυτεμπορική στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης η αύξηση της λιανικής τιμής πώλησης υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 0,12-0,13 ευρώ το λίτρο.

Στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού αναμένεται να αυξηθούν επίσης οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο. Για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης και στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Σε ό,τι αφορά στον καφέ επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

Για τη σταθερή τηλεφωνία επιβάλλεται τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα φθάσει το 6%.

Επιπλέον αυξάνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%.

Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ στα νησιά, από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου που ακόμη διατηρούνται. Πρόκειατι για συνολικά 54. Από το νέο έτος, ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, στα επίπεδα του 6%, του 13% και του 24% σε πολλά νησιά του Αιγαίου μεταξύ των οποίων και η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, ο Άγιος Ευστράτιος κ.λπ.

Όπως γράφει η Ημερησία οι φορολογούμενοι με μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα δουν τους φόρους επί των εισοδημάτων τους να αυξάνουν εξαιτίας των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Ειδικότερα επιβαρύνονται: μισθωτοί και συνταξιούχοι, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Μισθωτοί - συνταξιούχοι:

Η εκκαθάριση θα γίνει με τα νέα «κουρεμένα» αφορολόγητα όρια και τις νέες κλίμακες για το σύνολο των αποδοχών του έτους 2016.

Εισοδήματα από ενοίκια:

Οι φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους έως και 36,36%. Τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν με τη νέα φορολογική κλίμακα και συντελεστές που έχουν αυξηθεί.

Ελεύθεροι επαγγελματίες:

Τα φετινά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων που θα δηλωθούν την άνοιξη του 2017 θα φορολογηθούν με την ίδια κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς με την διαφορά ότι για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους δεν εφαρμόζεται το έμμεσο αφορολόγητο όριο. Αυτό σημαίνει ότι τα εισοδήματα των φορολογούμενων αυτών θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. 

Μισθωτοί με εισοδήματα και από «μπλοκάκι»:

Στην περίπτωση των μισθωτών που ενισχύουν τα εισοδήματα και με έσοδα από «μπλοκάκι» τα εισοδήματα από τις δυο πηγές θα προστεθούν και θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα. Στη συνέχεια θα αφαιρείται το ποσό της έκπτωσης φόρου που προβλέπεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών. Ωστόσο η έκπτωση θα ισχύσει μόνο για το εισόδημα από μισθούς. Επιπλέον, στους έχοντες ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται η νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%.

Εταιρικά αυτοκίνητα:

Τα εισοδήματα από τη χρήση εταιρικών αυτοκινήτων κατά το έτος 2016 τα οποία θα φορολογηθούν το 2017 θα υπολογίζονται σε ποσοστό 80% επί του ετησίου μισθώματος έναντι 30% που ίσχυε μέχρι και για το έτος 2015.



Νέα Δημοκρατία για την κατάντια στην Χίο : Κυβερνητική εγκατάλειψη και κρατική ανυπαρξία




Ο Υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή Υπεύθυνο του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βουλευτή Χίου, κ. Νότη Μηταράκη, πραγματοποίησε, σήμερα, Κυριακή 20 Νοεμβρίου, επίσκεψη στο νησί της Χίου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισκέφτηκε, κατά σειρά, το κέντρο υποδοχής προσφύγων και παράνομων μεταναστών (hot spot) στην περιοχή της ΒΙΑΛ και τον παράτυπο καταυλισμό στη Σούδα, όπου και διαπίστωσε από κοντά την πλήρη κυβερνητική εγκατάλειψη και κρατική ανυπαρξία.

Στη συνέχεια, μετέβη στο κεντρικό Λιμεναρχείο του νησιού, όπου συνομίλησε με τα στελέχη του, ενώ, αργά το απόγευμα, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Χίου, Μανώλη Βουρνού, και συμμετείχε σε διευρυμένη σύσκεψη με φορείς της περιοχής.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο νησί της Χίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

«Οι σημερινές εικόνες που αντίκρυσα στη Χίο δεν τιμούν τη χώρα μας. Θεμελιώδης υποχρέωση κάθε Πολιτείας είναι να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών της. 

Η Κυβέρνηση, στη Χίο, έχει αποτύχει να ανταποκριθεί σε όλες τις δεσμεύσεις της, κάτι που επιβεβαιώθηκε, για ακόμη μία φορά, κατά την επίσκεψή του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μπαλάφα, ο οποίος “ήρθε, είδε και, απλά, απήλθε”. 

Έχει αποτύχει, όμως, και σε όλη την Ελλάδα. Γιατί η Κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει τη δέσμευση που συμφωνήθηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. 

Δηλαδή τις επαναπροωθήσεις, το διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου για τους πρόσφυγες και την κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για τους μετανάστες.

Αδυνατεί, έτσι, να εμφυσήσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και να διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες – μετανάστες. 

Η Κυβέρνηση με την ανεπάρκειά της μετατρέπει την Ελλάδα σε έναν απέραντο καταυλισμό.

Αν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, την καλούμε να υιοθετήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έχει καταθέσει από τις αρχές Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία».


Στο Καιάδα ρίχνουν τους εργαζόμενους Αχτσιόγλου και Βελκουλέσκου δημιουργούν σκλάβους για λίγα ευρώ


Διαβάζουμε στο protothema.gr για την απόλυτη καταστροφή των εργασιακών σχέσεων με υπογραφή την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και με απώτερο σκοπό να παραμείνει όσο μπορεί περισσότερο στην καρέκλα αδιαφορώντας για την απάτη που έστησε τους Έλληνες πολίτες και τον εμπιστεύτηκαν.

Όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στην Ελλάδα τελεία και παύλα και όλη η κυβέρνηση Τσίπρα έχει τεράστιες ποινικές ευθύνες για την κατάντια στην οποία έχει φέρει την χώρα και τους πολίτες θα ξεπουλήσουν για την καρέκλα τα πάντα.

Η Αχτσιόγλου τα βρίσκει με τη Βελκουλέσκου: Mισά λεφτά, μισό ωράριο


Η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας για όσους ακόμα δουλεύουν είναι το αντάλλαγμα για τη μη απελευθέρωση των απολύσεων - Ρίχνουν και σενάριο εκλογών την άνοιξη για να φτιάξουν κλίμα

Αφαιρώντας τα «αριστερά πρόσημα», η νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου φαίνεται ότι, προκειμένου να μετριαστούν οι απαιτήσεις των δανειστών για άνοιγμα των ομαδικών απολύσεων, βάζει στο τραπέζι την περαιτέρω θεσμοθέτηση και επέκταση της ελαστικής απασχόλησης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Αχτσιόγλου έθεσε στους δανειστές το θέμα της ημιαπασχόλησης με μειωμένο ωράριο και με ταυτόχρονη κάλυψη των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων που θα πληγούν από πόρους του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για μια πρόταση που βασίζεται στην πρόσφατη εισήγηση-πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τα Εργασιακά και στο αντίστοιχο δανέζικο μοντέλο. Με μια ουσιώδη όμως διαφορά, την οποία επισήμαναν και οι δανειστές: κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει από πού θα προέλθουν αυτοί οι πόροι και αν η κυβέρνηση και ο ΟΑΕΔ μπορούν να καλύψουν την αναμενόμενη μαζική ζήτηση για τέτοιου είδους ελαστικές μορφές εργασίας από τις επιχειρήσεις. 

Μάλιστα η πρόταση αυτή αφορά τους ήδη εργαζόμενους και όχι αυτούς που ενδεχομένως θα προσληφθούν μελλοντικά. Αν περάσουν οι προτάσεις της 31χρονης υπουργού, ξεκάθαρα ανοίγει η κερκόπορτα για χρήση αυτού του νόμου από επιχειρήσεις οι οποίες θα μετατρέπουν σωρηδόν συμβάσεις πλήρους εργασίας σε μερικής με μειωμένα ωράρια. Πρόκειται πάντως για μια πρόταση που δεν είναι καινούρια, αφού κάτι αντίστοιχο μελετούσε η κυρία Αχτσιόγλου μαζί με τον τότε προϊστάμενό της Γιώργο Κατρούγκαλο, όταν ήταν διευθύντρια του υπουργικού του γραφείου.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Αριστεράς προτείνει τέτοιου είδους σχέσεις εργασίας. Εργασία χωρίς πλήρη δικαιώματα προέβλεπαν και οι ρυθμίσεις Κατρούγκαλου όσον αφορά τις καθαρίστριες που προσλαμβάνονταν αθρόα στα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου, τις οποίες μπλόκαρε με παρέμβασή του το ΣτΕ πριν από ενάμιση μήνα.  

Από τις mini jobs στα μίνι ωράρια 

Σε κάθε περίπτωση, όπως εδώ και μερικούς μήνες το υπουργείο Εργασίας παρουσιάζει ως επιτυχία τις mini jobs, με αμοιβή 200 και 300 ευρώ και δίχως ασφαλιστικά δικαιώματα, προκειμένου να επικοινωνήσει τη δήθεν πτώση των ποσοστών ανεργίας, έτσι και τώρα προετοιμάζει το έδαφος για μία ακόμη «επιτυχία», με την υπογραφή αυτή τη φορά της 31χρονης υπουργού Εφης Αχτσιόγλου. Το να ετοιμάζεται όμως μια αριστερή κυβέρνηση να δώσει «μπόνους» δωρεάν αμοιβές σε όσους επιχειρηματίες θελήσουν να περιορίσουν τα ωράρια εργασίας των εργαζομένων, λαμβάνοντας οι τελευταίοι αντί μισθών επιδόματα, αποτελεί ζήτημα. Τα οποία επιδόματα δεν είναι απολύτως εγγυημένα ως προς το τελικό τους ύψος, καθώς ο κίνδυνος να μη φτάνουν στο 100% της πραγματικής αμοιβής και οι εργαζόμενοι να μην έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη είναι υπαρκτός. 

Πρόκειται, λοιπόν, για μια άκρως επικίνδυνη πρόταση που σε περίπτωση εφαρμογής της αναμένεται να οδηγήσει ακόμα και υγιείς εταιρείες στην υιοθέτησή της, αφού θα ελαφρύνονται κατά περιόδους από το μισθολογικό κόστος. Η πρόταση αυτή, εκτός των άλλων, περιλαμβάνεται στο πρόσφατο κείμενο-πόρισμα της περίφημης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Εργασιακά, το οποίο η κυρία Αχτσιόγλου, φοβούμενη την πίεση για απελευθέρωση των απολύσεων, έχει αποφασίσει να προωθήσει. Μια τέτοια προοπτική όμως είναι σαφώς επικίνδυνη για χιλιάδες εργαζομένους σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, καθώς μετά τις mini jobs που εδώ και μερικούς μήνες παρουσιάζονται ως «τόνωση της απασχόλησης», περνάμε και στις μορφές απασχόλησης-φιλοδώρημα με τη βοήθεια του κράτους. 

Ηδη η εργασία με μειωμένο ωράριο εφαρμόζεται εδώ και μερικά χρόνια σε επιχειρήσεις, δημιουργώντας οικονομικά προβλήματα στους εργαζομένους καθώς τους κρατά σε καθεστώς πραγματικής ομηρίας με χαμηλές αμοιβές. Η εγγύηση όμως πρόσθετου εισοδήματος προς αυτούς (αν και είναι αμφίβολο αν θα γίνει δεκτό από το κουαρτέτο, καθώς κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά) αναμένεται να δημιουργήσει ζήτημα και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Το μεγάλο πρόβλημα που ενδεχομένως θα προκύψει, στην περίπτωση που οι δανειστές συναινέσουν σε μια τέτοια προοπτική, είναι κατά πόσο ακόμα και συνεπείς έως σήμερα επιχειρήσεις θα θελήσουν να αξιοποιήσουν αυτού του είδους τις ευέλικτες μορφές που η Ελληνίδα υπουργός μελετά και εισηγούνταν ακόμη και ως διευθύντρια του τέως υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου. 

Απέναντι και οι εργοδότες 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια τέτοια ρύθμιση για περαιτέρω ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας την απορρίπτουν οι έμποροι και μικρομεσαίοι, με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη να μιλάει για «ανάγκη προστασίας της πλήρους απασχόλησης», ενώ ο ΣΕΒ εκφράζει επιφυλακτικότητα κάνοντας λόγο για πρόταση «φούσκα και αέρα», αφού η Ελλάδα δεν είναι Δανία, δεν έχει ισχυρό κράτος πρόνοιας και είναι δύσκολη η εξασφάλιση κονδυλίων για ένα τέτοιο δίχτυ προστασίας. Μία από τις παραμέτρους που έχει θέσει η κυβερνητική πλευρά προκειμένου να προχωρήσουν αυτές οι ελαστικές μορφές εργασίας και η μερική κρατική επιδότηση είναι να υπάρχει πρώτα η σύμφωνη γνώμη του σωματείου τους. Οπως όμως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι δύσκολο έως αδύνατο να δεχτούν οι θεσμοί αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών με επιδόματα ή, ακόμα κι αν το δεχτούν, δεν θα είναι στο 100%. Τα κύρια χαρακτηριστικά του δανέζικου μοντέλου είναι το απορυθμισμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της απασχόλησης, οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, η διά βίου μάθηση και ο κοινωνικός διάλογος. Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο ναι μεν επιτρέπει την ευελιξία των μισθών και την κινητικότητα στην εργασία, αλλά συνοδεύεται και από δίχτυ προστασίας και παροχή κοινωνικών επιδομάτων, συνθήκες ανέφικτες για μια χώρα που πόρρω απέχει για να χαρακτηριστεί «Δανία του Νότου». 


Τι έλεγε στην «Αυγή» 10 μέρες πριν γίνει υπουργός 


Δέκα μέρες πριν από την υπουργοποίησή της, η τότε διευθύντρια του Γιώργου Κατρούγκαλου σε συνέντευξή της στην κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή» υποστήριζε τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Σε σχετική ερώτηση του Ανδρέα Πετρόπουλου, ο οποίος παρατήρησε ότι στο κομμάτι των ομαδικών απολύσεων οι εμπειρογνώμονες συστήνουν περαιτέρω ευελιξία των εργασιακών σχέσεων με το πρόσχημα της αποφυγής των επιπτώσεων από τις ομαδικές απολύσεις, η κυρία Αχτσιόγλου απάντησε: «Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει πως σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις, αλλά και πως σ’ αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος θα πρέπει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας για τις ώρες που δεν μπόρεσε να εργαστεί. Η σύσταση αυτή της Επιτροπής έχει παρερμηνευτεί ιδιαιτέρως, με πολλούς να κάνουν λόγο για πλήρη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Στην πραγματικότητα, όμως, στο σημείο αυτό το πόρισμα είναι πολύ πιο ευνοϊκό για τους εργαζόμενους από την ισχύουσα κατάσταση. 

Μάλιστα, ήδη υπό το ισχύον Δίκαιο, στο πλαίσιο των υποχρεωτικών διαβουλεύσεων που προηγούνται της πρότασης για ομαδικές απολύσεις, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες οφείλουν να εξερευνήσουν λύσεις που θα αποτρέψουν τις απολύσεις, μεταξύ άλλων και αυτή του μειωμένου ωραρίου. Ποιο είναι το καινούριο στοιχείο που εισηγείται η Επιτροπή; Οτι σε περίπτωση μειωμένου ωραρίου ο εργαζόμενος θα πρέπει να λάβει επίδομα για τις ώρες που δεν εργάστηκε, κάτι που υπό το ισχύον Δίκαιο δεν προβλέπεται. Γι’ αυτό και η πρόταση των εμπειρογνωμόνων στο συγκεκριμένο σημείο είναι περισσότερο ευνοϊκή για τους εργαζόμενους και όσα περί του αντιθέτου γράφονται ή λέγονται έχουν έντονα στοιχεία παραπληροφόρησης».


Tρία (επώδυνα) μέτρα μακριά απο το χρέος


Η επιθυμία της κυβέρνησης να επιτύχει μια δήθεν ρύθμιση στο θέμα του χρέους την οδηγεί στην αποδοχή των σκληρών μέτρων που ζητούν οι δανειστές: υιοθέτηση μειωμένου ωραρίου με μισές αποδοχές, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις σημερινές συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ τον χρόνο

Το βασανιστήριο ενός νέου πακέτου μέτρων, τη λήψη των οποίων οι δανειστές απαιτούν πιεστικά ως αντάλλαγμα για μια έστω μερική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τα λεγόμενα «βραχυπρόθεσμα μέτρα», ζει η κυβέρνηση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Το όνειρο για μια συμφωνία ρύθμισης του χρέους στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δείχνει να μετατρέπεται πλέον σε εφιάλτη για το Μέγαρο Μαξίμου, παρά τους πανηγυρισμούς για επικοινωνιακή χρήση: η στήριξη που παρείχε στην ελληνική προσπάθεια ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα φαίνεται να εξαντλήθηκε στην ηθική της διάσταση και να έχασε την όποια πρακτική δυναμική της μπροστά στην άμεση άρνηση του Βερολίνου, διά των δηλώσεων Σόιμπλε, ενώ η επανάκαμψη του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις προσγείωσε απότομα την κυβέρνηση. 

Οι δανειστές δεν περιορίζονται πλέον μόνο στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, αλλά ζητούν και επιπλέον μέτρα, θεωρώντας -κυρίως οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ- ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Ο φόβος ότι με αντάλλαγμα τη ρύθμιση του χρέους επίκειται ένα τέταρτο μνημόνιο, ή ένα «μνημόνιο 3 plus». Η θεαματική ανάμιξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο παζλ των διαπραγματεύσεων μοιάζει «θανάσιμη» ή και μοιραία αυτοπαγίδευση για την κυβέρνηση, στελέχη της οποίας δεν κρύβουν την αμηχανία τους για το γεγονός ότι το Μαξίμου φαινόταν για καιρό να θέλει την παραμονή του στο πρόγραμμα με το επιχείρημα ότι είναι σύμμαχος στη μάχη για το χρέος έναντι της γερμανικής στάσης! Θέμα παράκαμψης του ΔΝΤ δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς πια, με δεδομένη τη θέση της γερμανικής Βουλής για παραμονή του στο πρόγραμμα. 

Με ενισχυμένο ρόλο και λόγο το ΔΝΤ, θέτει τώρα στο τραπέζι σειρά επώδυνων μέτρων, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, ύψους 1,75% του ΑΕΠ, δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα που περιλαμβάνει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο έχει παρουσιάσει ήδη το οικονομικό επιτελείο. Επιπλέον τα στελέχη του Ταμείου είναι απόλυτα στην εκτίμηση ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε ο στόχος του 2018 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ - πολλώ δε μάλλον εάν το 3,5% τεθεί ως στόχος και για τα επόμενα χρόνια, όπως ζητά επιμόνως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και επειδή άμεση και γενναία ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί να υπάρξει στις 5 Δεκεμβρίου, σε τέτοιον βαθμό που να μειώνει δραστικά τις υποχρεώσεις της χώρας και να αλλάζει τις υπογραφείσες συμφωνίες, το ΔΝΤ ζητά από τώρα προσαρμογές ικανές να διατηρήσουν το πρόγραμμα σε εφαρμογή. 
Υπό αυτή την έννοια ο Γολγοθάς που ξεκινά με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανόν να μην ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, ανεξάρτητα από το τεχνικό μέρος της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά να διαρκέσει για εβδομάδες, ώστε να συμφωνηθεί και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2017-2020. Σημειωτέον ότι το Μεσοπρόθεσμο έπρεπε να είχε ήδη διαμορφωθεί και κατατεθεί, αλλά καθυστερεί λόγω ακριβώς αυτών των αυστηρών προβλέψεων και των σκληρών απαιτήσεων που διατυπώνουν οι δανειστές για νέα μέτρα.

Κατά πολλούς πάντως, τα πράγματα δεν είναι απλά ως προς τις πολιτικές επιπτώσεις αυτών των συζητήσεων. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή και αδύνατη προσπάθεια με διάθεση σοβαρών υποχωρήσεων προκειμένου να επιτύχει τη συμφωνία για το χρέος στις 5 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στοιχεία που πιθανόν επιτρέψουν στη χώρα να εδραιώσει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς, να βγει στις αγορές το καλοκαίρι του 2017, αλλά και να διαπραγματευτεί τη χαλάρωση των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια - από το 2019 και μετά. 
Εφόσον όμως, λένε οι ίδιοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, δεν επιτευχθεί μία βιώσιμη συμφωνία-πακέτο που να οδηγεί την ελληνική οικονομία σε έναν καθαρό ορίζοντα διεξόδου από την κρίση, τότε πρέπει να εξεταστεί και η εναλλακτική λύση, που δεν είναι άλλη από την προσφυγή σε εκλογές έως την άνοιξη του επόμενου χρόνου.


Οι πιο αισιόδοξοι στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι συνθήκες πίεσης και τα διαλυτικά φαινόμενα που ζουν αυτό το διάστημα ποικιλοτρόπως και πανταχόθεν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωζώνη θα αναγκάσουν τις ηγέτιδες δυνάμεις να επανεξετάσουν τις πολιτικές λιτότητας με τα αυστηρά δημοσιονομικά δεδομένα και θα επιτρέψουν επεκτατικές πολιτικές για χάρη της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, προς αποτροπή βεβαίως της ανόδου ακραίων αντιευρωπαϊκών δυνάμεων. Ελπίζουν, δε, ότι η στροφή αυτή θα καταστεί επιβεβλημένη λόγω των πρωτόγνωρων πολιτικών και κοινωνικών καταστάσεων σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ολλανδία, αλλά και η ίδια η Γερμανία και ότι θα ακουστούν οι φωνές ακόμη και της Κομισιόν για μια συνολική παρέμβαση που θα συμπαρασύρει και την Ελλάδα. 
Προς το παρόν, ωστόσο, οι προσδοκίες και οι εκτιμήσεις αυτές προσκρούουν στη σθεναρή άρνηση της Γερμανίας, ενώ δεν φαίνεται να βοηθά διόλου η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές, που έχει βυθίσει την Ευρώπη σε μια παραλυτική αμηχανία και έναν έκδηλο προβληματισμό.

Συντάξεις και αφορολόγητο 


Τρία συν ένα είναι τα μεγάλα αγκάθια που τρομάζουν την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αυτές τις ημέρες. Το πρώτο είναι η απαίτηση του ΔΝΤ για άμεση κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στις παλιές συντάξεις - για όσους δηλαδή βγήκαν στη σύνταξη έως τον περασμένο Μάιο, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Το Ταμείο διαπιστώνει δομικές και μακροχρόνιες αδυναμίες του ασφαλιστικού συστήματος να καταβάλει τις προβλεπόμενες συντάξεις και ζητά παρέμβαση από το 2017. Πρακτικά αυτό σημαίνει ετήσια εξοικονόμηση για το ασφαλιστικό σύστημα περίπου ενός δισ. ευρώ, με θύματα γύρω στα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους που θα χάσουν 20%-30% της κύριας σύνταξής τους - πραγματικός κοινωνικός όλεθρος δηλαδή! Η κυβέρνηση αρνείται ότι υπάρχει τέτοιο θέμα καν στο τραπέζι, υποστηρίζοντας ότι το Ασφαλιστικό έχει κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση, δηλαδή τον περασμένο Μάιο. 

Το δεύτερο αγκάθι αφορά στην απαίτηση του ΔΝΤ να μειωθεί κι άλλο το αφορολόγητο όριο. Πρόκειται για το όριο που μειώθηκε ήδη, στο πλαίσιο παλαιότερων προαπαιτούμενων, στα 8.600 ευρώ και οι δανειστές ζητούν τώρα να πέσει περίπου στα 5.000 ευρώ ή και λιγότερα, με προοπτική να κινηθεί τελικά μεταξύ αυτού του ποσού και σε ένα όριο γύρω στις 5.600 ευρώ. Οι «δήμιοι» του κουαρτέτου τρόικας εκτιμούν ότι από την προσαρμογή αυτή θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος περίπου ενός δισ. ευρώ, όμως οι κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι και εδώ δραματικές. Η μείωση θα πλήξει περί τα 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους που σήμερα δεν πληρώνουν και θα επιβαρυνθούν με μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσά.

Το τρίτο αγκάθι σχετίζεται με την ουσιαστική απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Ειδικά για το ΔΝΤ το θέμα αυτό θεωρείται μείζον για την... ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και δύσκολα θα υποχωρήσει. Το εναλλακτικό σενάριο, στο οποίο ίσως καταφύγει η ελληνική κυβέρνηση, προβλέπει τη διατήρηση του ορίου στα σημερινά επίπεδα, με αύξηση όμως περαιτέρω των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ώστε οι μεγάλες εταιρείες να μπορούν να κινηθούν πιο... άνετα- στο πλαίσιο του λεγόμενου επενδυτικού παραδείσου, τις αξίες του οποίου φαίνεται να ανακαλύπτει γοητευμένη και η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επιπλέον αγκάθι στις διαπραγματεύσεις αφορά στη διαρκή πίεση για δημοσιονομικά μέτρα ώστε να μην εκτροχιαστεί το πρόγραμμα. Ακόμη δηλαδή και αν δεν ληφθούν τα παραπάνω πρόσθετα μέτρα στο σύνολό τους, θεωρείται δεδομένο ότι τουλάχιστον το ΔΝΤ θα επανέλθει στην πορεία και πιθανότατα έως τον Μάρτιο για να ζητήσει παρεμβάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα, με βάση τα δείγματα των πρώτων μηνών του νέου χρόνου.

Ρύθμιση του χρέους


Το «σωσίβιο» στο οποίο ελπίζει η κυβέρνηση λέγεται πρωτίστως ρύθμιση χρέους στις 5 Δεκεμβρίου με απόφαση του Eurogroup, που θα εξειδικεύει και θα εφαρμόζει εκείνη που έλαβε το ίδιο στις 24 Μαΐου, με την ολοκλήρωση του βασικού μέρους της πρώτης αξιολόγησης τότε. Η κυβέρνηση επιμένει ότι πέραν των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, όπως προβλέπεται σε εκείνη την απόφαση, πρέπει να προσδιοριστούν και τα βήματα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αφορούν στην περίοδο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018. Η κυβέρνηση το ζητά αυτό επιμόνως, με το επιχείρημα ότι μόνο εάν δοθεί ένας ορίζοντας βιωσιμότητας του χρέους και άρα οριστικής σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας μπορεί η χώρα να επιστρέψει σε στέρεη ανάπτυξη και να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων διαφωνεί μέχρι τώρα το Βερολίνο, που θεωρεί και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, λόγω των επικείμενων γερμανικών εκλογών ότι η συζήτηση είναι άκαιρη και πως η προσοχή πρέπει να στραφεί στην εφαρμογή από την Αθήνα των μεταρρυθμίσεων. 

Οι πληροφορίες λένε ότι και οι δύο πλευρές εξετάζουν ελιγμούς. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να συμφιλιώνεται με την ιδέα ότι δεν θα υπάρξει κάποια σοβαρή δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και ρίχνει το βάρος της στο να ενταχθεί στα βραχυπρόθεσμα μέτρα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των δανείων. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε κατά βάση ότι η βραχυπρόθεσμη παρέμβαση θα αφορούσε 30-40 δισ. ευρώ (παλιά δάνεια κυρίως από τον EFSF), όμως η Αθήνα πιέζει να αυξηθεί το ποσό αυτό στα 65 δισ. ευρώ, ώστε οι αγορές και οι επενδυτές να εκτιμήσουν ότι πρόκειται για σημαντική ελάφρυνση, που ενισχύει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, εάν εφαρμοστούν τα συγκεκριμένα μέτρα, το ΔΝΤ θα έχει τη δυνατότητα να εκδώσει θετική ανάλυση βιωσιμότητας και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, όπως επιθυμεί διακαώς η Γερμανία, ενώ αντιστοίχως και η ΕΚΤ θα μπορέσει να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και να αρχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων.  Σύμφωνα με την Αθήνα η πρόταση αυτή μπορεί να αποτελέσει σημείο σύγκλισης για όλες τις πλευρές και συναινούν πολλές δυνάμεις στην Ευρώπη, αλλά το Βερολίνο δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν είναι στην ίδια γραμμή με τον κάθετα απορριπτικό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Εκλογές με 21%-22%


Με τον κλοιό από τους δανειστές να σφίγγει και να υπάρχει κίνδυνος να εξωθηθεί η κυβέρνηση σε ακραία μέτρα, τα διλήμματα στο Μέγαρο Μαξίμου για τους πολιτικούς χειρισμούς και τελικά τις επιλογές που πρέπει να εξετάσει επανέρχονται με δραματικό τρόπο.
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ξεκάθαρα ότι εάν δεν δοθεί καθαρή λύση για το χρέος και ένας οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση, τότε ο κ. Τσίπρας οφείλει να εξετάσει ακόμη και το σενάριο των εκλογών έως την άνοιξη. 

Πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός έχει λάβει όλα τα ενδεχόμενα υπόψη του εκτιμώντας την ανάγκη ύπαρξης και ενός plan b σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Εάν οι δανειστές δηλαδή επιμείνουν σε νέα μέτρα, να απαντήσει με πολιτικό τρόπο. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι πέραν της παρουσίας του κ. Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών, έναν ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό εξυπηρετεί και η μετακόμιση του αναλυτή των τάσεων της κοινής γνώμης κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, σε θέση υπουργού Επικρατείας τυπικά, αλλά ουσιαστικά σε ρόλο στενού συμβούλου του πρωθυπουργού για τέτοια θέματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό «ραπόρτο» του κ. Βερναρδάκη προς τον κ. Τσίπρα προβλέπει ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει ένα σημαντικό ποσοστό άνω του 21%-22%, υπό την προϋπόθεση κλίματος πόλωσης. 

Το ποσοστό αυτό, ιδίως εάν κινηθεί αρκετά πιο πάνω, σε συνδυασμό με την εκτίμηση ότι η Ν.Δ. του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα συγκροτήσει σε καμία περίπτωση αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα δυσκολευτεί να πετύχει στέρεες κυβερνητικές συμμαχίες διαρκείας, καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ καίριο και βασικό πόλο του πολιτικού παιχνιδιού με πιθανή την επαναφορά του σε ηγεμονικό ρόλο γρήγορα. Κοντά ή γύρω από την άποψη για προσφυγή σε κάλπες σε περίπτωση ακραίων απαιτήσεων από τους δανειστές, βρίσκονται κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι κύριοι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης, σχεδόν σύσσωμη η ομάδα των «53+» και άλλοι. 



Ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ποτάμι η Κατερίνα Μάρκου



Με επιστολή της προς τον Σταύρο Θεοδωράκη, η βουλευτής του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου ανακοινώνει την αποχώρησή της από το κόμμα και την ανεξαρτητοποίησή της. Τώρα, το Ποτάμι μένει με 9 βουλευτές.

Όλη η Επιστολή

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2016
Αγαπητέ Σταύρο,

Η χθεσινή σου τοποθέτηση στην ΜΕ.ΣΥ.Α αντιλαμβάνομαι πως επιβεβαιώνει στην ουσία την απόφαση που έχεις λάβει για πολιτικά αυτόνομη πορεία του Ποταμιού. Το κάλεσμα σου να βρούμε καινούργιους συμμάχους στην κοινωνία και να κατευθυνθούμε στις άγονες γραμμές είναι μεν θεμιτό αλλά, φοβούμαι, αναποτελεσματικό, χωρίς πιθανότητες πια επιτυχίας. 
Εξαντλήσαμε τον χαμένο χρόνο, Σταύρο, και η στιγμή απαιτεί ρεαλιστική εξέταση της κατάστασης, πολύ περισσότερο όταν η κοινωνία έχει γονατίσει και κάθε, μα κάθε επιφύλαξη πολιτικών συμμαχιών και συνεργασιών –από όπου κι αν προέρχονται- μοιάζει ασήμαντη μπροστά στο διακύβευμα της διάσωσης της χώρας. Έχω πει πολλές φορές μέσα στα όργανα αλλά και δημοσίως ότι η συζήτηση με όμορες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να προχωρήσει με κάθε θυσία και ζήτησα, στο πλαίσιο αυτό, υπερβαίνοντας τους εαυτούς μας, να αναγνωριστεί με γενναιότητα ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει και το Ποτάμι δεν μπορεί να θέτει όρους – ούτε βέβαια όμως και να παραδίνεται.
Έμεινα σταθερή στην άποψη αυτή, όπως και στην πολιτική μου στάση από την πολύ αρχή απέναντι στην κυβέρνηση, επιμένοντας στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης, στην ανάγκη δημιουργίας μιας ομοσπονδίας του προοδευτικού κέντρου και της συμμαχίας των ευρωπαϊκών δυνάμεων ευρύτερα σε μια μετεκλογική προοπτική, με όλες τις αποχρώσεις μέσα. Επέμεινα στη συνέχιση της διαδικασίας του διαλόγου αλλά δεν εισακούστηκα. Η ύπαρξη και η ενίσχυση του χώρου αυτού είναι όρος σταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος της χώρας, στη δεδομένη, μάλιστα, πόλωση που υπάρχει. Είναι, όμως, και αναγκαία προϋπόθεση για να προλάβουμε την Ελλάδα ακόμη όρθια και την κοινωνία ζωντανή.
Ασφυκτιώ πλέον, και το λέω με κάθε ειλικρίνεια, μέσα στο Ποτάμι, σε ένα χώρο που ξεκίνησε πραγματικά με προοπτική και ελπίδα, με ταλαντούχους ανθρώπους με ιδέες και ικανότητες και κατέληξε σε δραματική συρρίκνωση της επιρροής του. Η πρόσκλησή σου να πάρουμε τις άγονες γραμμές, λυπάμαι να το πω, είναι στην εκτίμησή μου μάταιη και φοβούμαι ότι θα αποδειχθεί ατελέσφορη. 
Από την άλλη, αν και οπωσδήποτε με στεναχωρεί ανθρώπινα η απόφασή μου να ανεξαρτητοποιηθώ σήμερα από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, είμαι βέβαιη ότι όχι μόνο κάνω αυτό που πιστεύω αλλά κάνω και αυτό που μου ζητούν μετ’ επιτάσεως εδώ και πολλούς μήνες οι πολίτες της περιφέρειάς μου που σταθερά με εκλέγουν βουλευτή τα τελευταία 4.5 περίπου χρόνια. Να συνεχίσω να προσπαθώ με τις όποιες δυνάμεις μου να βρει γρήγορα ο προοδευτικός δημοκρατικός χώρος την ενιαία πολιτική έκφραση, την κοινή πολιτική συνισταμένη που του αξίζει.

Με εκτίμηση,

Κατερίνα Μάρκου


Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων



Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων καθιερώθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (FEVR) και τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Δώδεκα χρόνια αργότερα έλαβε παγκόσμιο χαρακτήρα, όταν υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (ψήφισμα 60/5 της 26ης Οκτωβρίου 2005).

Στόχος της ημέρας αυτής είναι να φέρουμε στη μνήμη μας και να τιμήσουμε τα εκατομμύρια νεκρών και τραυματιών από τροχαία δυστυχήματα και να καταβάλουμε  κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή στο μέλλον θανάτων και τραυματισμών, που μπορούν να αποφευχθούν. Κάθε μέρα, σχεδόν 4.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο σε τροχαία δυστηχήματα και πάνω από ένα εκατομμύριο κάθε χρόνο.

Τα στοιχεία για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά:

Από το 1965 έως και το 2008 είχαμε 150.000 νεκρούς και 1,5 εκατ. τραυματίες.

Κάθε χρόνο, κατά μέσον όρο, έχουμε 3.650 νεκρούς, περισσότερους από 10.000 παραπληγικούς, 45.000 τραυματίες και περίπου 2.500 μικρά παιδιά να συνεχίζουν τη ζωή τους με μόνιμες αναπηρίες.

Καθημερινά χάνουν τη ζωή τους κατά μέσο όρο 10 άνθρωποι, ενώ κάθε μήνα περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι τραυματίζονται σε τροχαία.

Το 82% των τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνει μέσα στις πόλεις με μέσο όρο ταχύτητας τα 60 χλμ./ώρα.

Ελλάδα και Ρουμανία είναι οι δυο χώρες με το υψηλότερο αριθμό θανάτων από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων. Συγκεκριμένα, 130 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ανά εκατομμύριο στη χώρα μας, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 69 άνθρωποι.




Πηγή: sansimera.gr


Γελάει η Θεσσαλονίκη και όλη η χώρα με την σύσταση γραφείου πρωθυπουργού στην συμπρωτεύουσα



Το Μαξίμου αγνοεί ότι οι πολίτες δεν θέλουν ένα γραφείο Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη γιατί δεν έχει νόημα θέλουν σε κάθε πόλη της χώρας ένα στέλεχος της κυβέρνησης να τρώει τα "χαστούκια" και να μαζεύει την αγανάκτηση που στέλνουν στο Τσίπρα και τα στελέχη του Μαξίμου για την κατάντια στην οποία έχουν φέρει χώρα και πολίτες επιμένοντας να μην φεύγουν από την εξουσία.

Κινήσεις χωρίς νόημα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μία από αυτές σύσταση γραφείου Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη στελεχωμένο από ένα στέλεχος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ετών 28.

 Κατερίνα Νοτοπούλου  στελεχώνει το γραφείο πρωθυπουργού η οποία γεννήθηκε το 1988, στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από το 17ο Λύκειο της πόλης, σπούδασε Ψυχολογία στο ΑΠΘ, ενώ κατέχει και μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας. Έχει επίσης ειδικευτεί στην Συμβουλευτική Ψυχολογία και την Ανάλυση Πολιτικού Λόγου.

Είναι στέλεχος της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ, και έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ ήταν υποψήφια βουλευτής στην περιφέρεια Α' Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. 

Ενεργό μέλος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», όπου στην προεκλογική περίοδο του Μαΐου του 2014 είχε αναλάβει το δύσκολο έργο της εκπροσώπου τύπου της παράταξης.

Την ίδια ώρα πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες  είναι πυρετώδεις γνωρίζοντας το Μαξίμου ότι καίγονται οι πολίτες να δούν έτοιμο το γραφείο του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη και να γίνουν τα εγκαίνια από τον Αλέξη Τσίπρα.

Το γραφείο σύμφωνα με πληροφορίες θα λειτουργεί τόσο ως σύνδεσμος του Μεγάρου Μαξίμου στη Θεσσαλονίκη, όσο και ως υπεύθυνο σε ζητήματα που αφορούν την συμπρωτεύουσα, ενώ διοικητικά θα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη.




Απέδρασε κατ' οίκον κρατούμενη με βραχιολάκι



Η πρώτη απόδραση κρατουμένου που βρισκόταν υπό επιτήρηση με ειδικό βραχιολάκι σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

Πρόκειται για μια 43χρονη, η οποία κατηγορείται για εμπλοκή σε μεγάλη υπόθεση υπεξαίρεσης και κατάχρησης σε βάρους του Δημοσίου, λαθρεμπόριο και ξέπλυμα χρήματος. 

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επιτήρηση με βραχιολάκι.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, στις 18:58 του Σαββάτου, η εταιρεία που έχει αναλάβει την παρακολούθηση των κρατουμένων με βραχιολάκι έλαβε σήμα από τον πομπό της 43χρονης ότι βγήκε από το σπίτι, παραβιάζοντας τον κατ' οίκον περιορισμό.

Αμέσως κινήθηκε συνεργείο της εταιρείας στην περιοχή, παρακολούθησε το σήμα, αλλά ο πομπός σταμάτησε να εκπέμπει 11 λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 19:09 στη γωνία Θεσσαλονίκης και Λαχανά στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Οι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας που έφτασαν στο σημείο βρήκαν το βραχιολάκι κομμένο, αλλά η γυναίκα είχε γίνει άφαντη και αναζητείται.

Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις, η εταιρεία- τεχνολογικός πάροχος ενημέρωσε για το γεγονός τη Διεύθυνση Ασφάλειας (Τμήμα Αναζήτησης Προσώπων), την Άμεση Δράση, το τοπικό αστυνομικό τμήμα, την αρμόδια Εισαγγελέα Εφετών και την Τριμελή Επιτροπή Εποπτείας του Υπ. Δικαιοσύνης για το έργο ηλεκτρονικής επιτήρησης, δίνοντας παράλληλα τις ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες του βραχιολιού προτού κοπεί. 

Το νομικό πλαίσιο επιτάσσει άλλωστε την άμεση ειδοποίηση των αρμοδίων αρχών σε περίπτωση διαπιστωμένης παράβασης ή δυσλειτουργίας, με το ρόλο της εταιρείας να είναι καθαρά επιτηρητικός. 

Το βραχιολάκι μπορεί να κοπεί και με απλό ψαλίδι, καθώς δεν χρησιμοποιείται ως μέσο φυσικού περιορισμού, όπως οι χειροπέδες. Η "λογική" του μέτρου στηρίζεται στο κίνητρο του επιτηρούμενοι για τήρηση των υποχρεώσεων του. 


Πηγή


Στο 2ο γκρουπ η Εθνική εν όψει της κλήρωσης του Ευρωμπάσκετ 2017



Η FIBA ανακοίνωσε τα γκρουπ δυναμικότητας εν όψει της κλήρωσης που θα γίνει την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη για το Eurobasket 2017, που θα συνδιοργανώσουν οι Φινλανδία, Ισραήλ, Ρουμανία και Τουρκία. 

Η Εθνική μας τοποθετήθηκε στο 2ο γκρουπ μαζί με τις Ιταλία, Τσεχία και Λετονία.

Tα γκρουπ δυναμικότητας:

1ο γκρουπ: Ισπανία, Λιθουανία, Γαλλία, Σερβία

2ο γκρουπ: Ελλάδα, Ιταλία, Τσεχία, Λετονία

3ο γκρουπ: Κροατία, Ισραήλ, Τουρκία, Φινλανδία

4ο γκρουπ: Ρωσία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Γεωργία

5ο γκρουπ: Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία, Μαυροβούνιο

6ο γκρουπ: Ισλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ουκρανία, Ρουμανία


Εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού οι επαγγελματίες

Δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο σχέδιο ρύθμισης εταιρείες με τζίρο ως 50.000 ευρώ και ελεύθεροι επαγγελματίες. Πώς θα γίνεται το κούρεμα των οφειλών σε τράπεζες, Ταμεία, Εφορία. Προχωρά ρύθμιση για ασυλία των στελεχών που θα εμπλακούν στη διαδικασία.

Στην εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό διευθέτησης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων φέρονται να συμφωνούν κυβέρνηση-θεσμοί. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση, στο μηχανισμό δεν θα μπορούν υπαχθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά θα υπάγονται όλα τα άλλα νομικά πρόσωπα που φέρουν «εμπορική ιδιότητα» με την προϋπόθεση ότι ο ετήσιος τζίρος τους θα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Η συμφωνία αυτή φαίνεται ότι διευκολύνει σε ένα μεγάλο βαθμό την όλη διαδικασία καθώς αμέσως «ελαφραίνει» ο όγκος των επιχειρήσεων που δυνητικά θα υπάγονταν στον νόμο.

Υπολογίζονταν ότι 400.000 επιχειρήσεις θα μπορούσαν να υπαχθούν στη ρύθμιση, ωστόσο με τα νέα δεδομένα ο αριθμός μειώνεται σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση βέβαια πολλοί ακόμα και αν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια δεν θα καταφέρουν να ενταχθούν καθώς καθώς εκτιμάται ότι θα κριθούν μη βιώσιμες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δυο πλευρές είναι πάρα πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν στο τελικό πλαίσιο και αυτό που απομένει είναι ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες δεν επιλύθηκαν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά εκτιμάται ότι θα διευθετηθούν εντός των επομένων ωρών.

Στο σύστημα εξωδικαστικού συμβιβασμού θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις με χρέη προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία αλλά και λοιπούς πιστωτές, υποβάλλοντας αίτημα στην ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

Εφόσον το αίτημα γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία των πιστωτών (60%) η υπόθεση θα ανατίθεται σε ένα από τους 2.500 διαπιστευμένους δικαστικούς διαμεσολαβητές οι οποίοι θα δρομολογούν τη διαδικασία διευθέτησης των χρεών.

Προϋπόθεση όμως είναι την αίτηση να αποδέχεται και η πλειοψηφία των πιστωτών. Δηλαδή αν σε μια επιχείρηση οι πιστωτές κρίνουν ότι δεν θα πρέπει να υπαχθεί στον μηχανισμό, αυτή αυτόματα θα εξαιρείται και θα οδεύει σε εκκαθάριση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προχωρήσει σε ασκήσεις «βιωσιμότητας» των επιχειρήσεων, αλλά ως αυτή τη στιγμή δεν ανακοινώνει τον αριθμό αυτών που κρίνεται ότι μπορούν να επιβιώσουν και τα «πρασινίσουν» τις υποχρεώσεις τους.

Σε ότι αφορά το μείζον θέμα της διαγραφής χρεών, αν και ακόμα δεν έχει επέλθει συμφωνία οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι είναι ένα θέμα που θα λυθεί, καθώς οι δανειστές φέρονται έτοιμοι να αποδεχτούν την ελληνική πρόταση που εξαιρεί από το κούρεμα ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Παράλληλα, στο άλλο μείζον ζήτημα, αυτό που αφορά την ασυλία τραπεζικών και δημοσίων υπαλλήλων που θα διαχειρίζονται τις υποθέσεις διαγραφών, θα υπάρξει ρητή πρόβλεψη στο νόμο, ότι αυτοί θα προστατεύονται εφόσον τηρούν τις διαδικασίες και τους κανονισμούς που ορίζουν οι πιστωτές (τράπεζες, δημόσιο, εφορία, Ταμεία). Οι διαδικασίες αυτές θα ορισθούν με δευτερογενή νομοθεσία η οποία θα θεσπίζει τον κανονισμό που πρέπει να ακολουθεί ο κάθε πιστωτής.

Βασική προϋπόθεση πάντως θα είναι η μη ύπαρξη δόλου.



Πηγή : euro2day.gr


Με δυναμική παρουσία η Μπακογιάννη στον τομέα Ανάπτυξης




Σε ένα από τα πιο νευραλγικά πόστα της ''σκιώδους'' κυβέρνησή του τοποθέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Ντόρα Μπακογιάννη, αυτό της τομεάρχου Ανάπτυξης, αποδεικνύοντας ότι ''μετρά'' ιδιαίτερα την δυναμική και τα... χιλιόμετρα εμπειρίας της πρώην υπουργού στο συγκεκριμένο τομέα.

Η πρώην υπουργός ήταν από τους πρώτους που ενημερώθηκε για τα πόστα της ''άτυπης'' κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα σε μιά τόση ιδιαίτερη θέση, την οποία το κόμμα έχει τοποθετήσει στο Νο1 των προτεραιοτήτων: Τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός έχει, ήδη, ''σηκώσει μανίκια'' για να μπει δυναμικά στη θέση, έχοντας απέναντί της και έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ''αντίπαλο'', τον καθηγητή Δημήτρη Παπαδημητρίου. 

Με την μακρά προϋπηρεσία της στον τομέα, αλλά και, έχοντας όλον αυτό τον καιρό, καταπιαστεί με θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, καθώς σε αυτά αποδίδει και μεγάλη σημασία και ο επικεφαλής της ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη αναμένεται να είναι αρκούντως αυστηρή, αλλά και με καίριες παρεμβάσεις στο έργο του υπουργείου, προκειμένου να ''πάρει μπρος'' η ανάπτυξη, που θεωρείται κύριος μοχλός της κοινωνίας.



Πηγή : newpost.gr


6,7 Ρίχτερ κτύπησαν την Αργεντινή



Με επίκεντρο  περιοχή βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της Χιλής Σαντιάγο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές και θύματα. Η δόνηση ήταν ισχυρότατη της τάξεως των 6,7 Ρίχτερ. Χτύπησε τη δυτική Αργεντινή, με το επίκεντρο να βρίσκεται βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο της Χιλής. Αναμένονται νέα στοιχεία από το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.


Η Νέα Δημοκρατία αποκαλύπτει τον ρόλο της εφημερίδας Βαξεβάνη - Καλογρίτσα "Documento"



Η Νέα Δημοκρατία αποκαλύπτει τον ρόλο της νέας εφημερίδας Βαξεβάνη - Καλογρίτσα “Documento”

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η εφημερίδα “Documento” φροντίζει από το πρώτο κιόλας φύλλο της, να εμφανίσει υπόγειες διασυνδέσεις και μεθόδους παρακρατικών λογικών.

Παρακολουθήσεις, κασέτες, υποκλοπές, ψέματα, διαστρέβλωση της πραγματικότητας, σε μια νέα κυριακάτικη εφημερίδα, που κατάφερε να απαξιωθεί ταυτόχρονα με την κυκλοφορία της.

Συγχαρητήρια!

Συνεχίστε την επίδειξη κιτρινισμού.

Σύντομα, δεν θα υπάρχει κανένας Έλληνας, καμία Ελληνίδα να σας δίνει την παραμικρή σημασία».


Μάχη 130 γιατρών για να κρατήσουν στη ζωή τον Κιμ Γιονγκ Ουν




Ενα ειδικό Ινστιτούτο λειτουργεί στη Βόρειο Κορέα, με αποκλειστικό αντικείμενο να διατηρεί εύρωστο τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Μάλιστα στην υπηρεσία του δικτάτορα βρίσκονται 130 γιατροί, που δίνουν "μάχη" για να τον κρατήσουν ζωντανό.

Την αποκάλυψη έκανε σε συνέντευξή του ο βορειοκορεάτης γιατρός Hyeong-soo Kim ο οποίος έχει φύγει από τη χώρα από το 2009.

Ο Hyeong-soo Kim, εργαζόταν όπως ισχυρίζεται σε ένα εργαστήριο που είχε ως στόχο να αναπτύσσει ειδικά τρόφιμα που προστατεύουν τον Βορειοκορεάτη ηγέτη από επικίνδυνες παθήσεις όπως τα καρδιακά νοσήματα και ο διαβήτης. Μάλιστα, ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν έπασχε από τα ίδια νοσήματα.

Κύριος "εχθρός" του δικτάτορα είναι η παχυσαρκία, καθώς είναι λάτρης του πλούσιου και καλού φαγητού.

"Υπάρχουν 130 ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κιμ Ιλ Σουνγκ. Στο ίδιο κέντρο υπήρχαν στοιχεία για διπλωμάτες ή ερευνητές από ξένα πανεπιστήμια. Το ινστιτούτο φυλάσσεται συνεχώς ενώ γύρω του υπάρχει ένας φράχτης ύψους 4 μέτρων με ηλεκτροφόρα καλώδια"» περιγράφει ο Hyeong-soo Kim.




Απίστευτη πρόκληση του Ράμα εναντίον της Ελλάδας: Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί



ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΕΣΕΝΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK, Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ... ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ!

Η αμετροέπεια αναδεικνύεται σε κακό σύμβουλο για τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος, μιλώντας την Κυριακή (20/11/2016) από το βήμα της πρώτης συνεδρίασης της αλβανικής Διασποράς στα Τίρανα, βρήκε εκ νέου την ευκαιρία να καταφερθεί εναντίον της Ελλάδας, σχεδόν απειλώντας την Αθήνα ότι δεν θα σωπαίνει στο εξής σε ό,τι αφορά τα θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων.

«Οι γείτονές μας είχαν μάθει, εδώ στα Τίρανα, με υπάκουους συνομιλητές, όμως εμείς δεν έχουμε την πρόθεση να παραμείνουμε σιωπηλοί», δήλωσε σε ιδιαίτερα προκλητικό ύφος ο κ. Ράμα και πρόσθεσε: «Οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας και γι’ αυτό παραμένει σταθερή γραμμή της εξωτερικής μας πολιτικής, η στρατηγική εταιρική σχέση με την Ελλάδα. Από την άλλη όμως, είναι εξίσου αλήθεια ότι αυτές οι σχέσεις χρειάζονται σήμερα να περάσουν σε ένα άλλο επίπεδο, ξεπερνώντας κάποια εναπομείναντα ζητήματα».

«Έχουμε δημιουργήσει μια ειδική ομάδα, μαζί με την ελληνική πλευρά για να καθίσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε ανοιχτά με εποικοδομητικό πνεύμα και να δούμε το μέλλον, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις αρχές. Έχει ξεκινήσει μια κοινή προσπάθεια, καθόλου εύκολη, αλλά ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί. Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια που δεν είναι προς όφελος αυτής της στρατηγικής σχέσης γειτονίας, που έχουμε με την Ελλάδα. Όμως δεν έχουμε καμία πρόθεση να παραμείνουμε σιωπηλοί και να υποκρινόμαστε ότι δεν καταλαβαίνουμε», είπε – μεταξύ άλλων – ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Δυστυχώς, ο κ. Ράμα δείχνει να επιμένει στο παιχνίδι της πρόκλησης και επιχειρεί με κάθε τρόπο να ξεσηκώσει τον αλβανικό «μεγαλοϊδεατισμό», προφανώς επιχειρώντας να ικανοποιήσει το εθνικιστικό ακροατήριο της χώρας του.

Εντούτοις, η στάση του αυτή θα έπρεπε να προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση και δη το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ράμα επιχειρεί τέτοιου είδους «τσαμπουκάδες».

Μάλιστα, το Newsbomb.gr, με συνεχή ρεπορτάζ έχει προειδοποιήσει την ελληνική πλευρά για το ανθελληνικό «παραλήρημα» που διακατέχει τον κ. Ράμα, ο οποίος δείχνει να επιμένει πεισματικά στο ζήτημα της Τσαμουριάς.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας είχε υποστηρίξει, με ανάρτησή του στο Facebook ότι οι Αλβανοί ήταν εκείνοι που έσωσαν την Ακρόπολη από τους βομβαρδισμούς των Ενετών και είχαν ταΐσει τους Έλληνες.




Πηγή : newsbomb.gr


Εκλογές ΤΕΕ: Νίκησε η παράταξη της ΝΔ - «Βούλιαξε» ο ΣΥΡΙΖΑ



Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών έλαβε το 27,90% - Στο 7,31% η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών του ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν υπάρχουν ηττημένοι από την εκλογική διαδικασία του ΤΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ και επικεφαλής της ΔΚΜ Γιώργος Στασινός

Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό 
που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτη δύναμη των εκλογών του ΤΕΕ, με ποσοστό 27,90%, επιτυγχάνοντας σημαντική αύξηση του εκλογικού ποσοστού της, συγκριτικά με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2013.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της καταμέτρησης, από το Ηλεκτρονικό Σύστημα Αποτελεσμάτων του ΤΕΕ, στο 100% των εκλογικών τμημάτων, που διαμορφώνουν την συνολική και αξιόπιστη εικόνα, μέχρι την τελική επικυρωμένη έκδοση των αποτελεσμάτων από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, η κατάσταση έχει ως εξής:

Δεύτερη παράταξη στις εκλογές του ΤΕΕ αναδεικνύεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΥΣΥΜ) που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ (ποσοστό 13,38%).

Τρίτη δύναμη της εκλογικής αναμέτρησης είναι η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών-Οικολόγοι Μηχανικοί Συνεργαζόμενοι (με 7,31%).

Η πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη Ανασυγκρότηση Μηχανικών - ΤΕΕ από την Αρχή (ποσοστό 6,53%), κατατάχθηκε στην τέταρτη θέση. Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών κατατάσσεται στην πέμπτη θέση με ποσοστό 6,09%. Η παράταξη Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί (ΕΛΕΜ) βρίσκεται στην έκτη θέση με ποσοστό 5,81%. Η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡΑΓΕΣ) με ποσοστό 4,97% είναι στην έβδομη θέση. Η Πρόοδος & Αναβάθμιση ΤΕΕ, επίσης πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη, είναι στην όγδοη θέση με ποσοστό 4,67%.

Ακόμη 15 παρατάξεις και μεμονομένοι υποψήφιοι έχουν λάβει ποσοστά κάτω του 4%.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι το μεγαλύτερο επιστημονικό σωματείο της χώρας με περίπου 125.000 μέλη.

Στις χθεσινές εκλογές ψήφισαν 11.424 μηχανικοί και μετά την καταμέτρηση προέκυψαν 11.022 έγκυρα, 174 άκυρα και 228 λευκά ψηφοδέλτια. 

Μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων από το πληροφοριακό σύστημα του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ - και επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης ΔΚΜ - Γιώργος Στασινός, δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μηχανικούς για τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία. Η φετινή αυξημένη συμμετοχή, σε μια εποχή που τα άτομα απομακρύνονται από τις συλλογικές, πολιτικές και συνδικαλιστικές διαδικασίες, δίνει μήνυμα ευθύνης και προοπτικής από τον τεχνικό κόσμο της χώρας προς την κοινωνία. Αποδεικνύει τη θέληση των μηχανικών να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο, να βελτιώσουν τους όρους άσκησης του επαγγέλματος και να επιδιώξουν μια νέα αναπτυξιακή πορεία για τη χώρα.
Αυτή ακριβώς είναι η δέσμευσή μας για την επόμενη τριετία. Θέλω να συγχαρώ όλες τις παρατάξεις για τις επιδόσεις τους και να τις καλέσω να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε μια νέα, πιο δυναμική, πιο ουσιαστική, πιο προοδευτική εποχή για το ΤΕΕ. Για ένα Επιμελητήριο που θα υπηρετεί τους μηχανικούς και θα ενισχύει τις προσπάθειες της χώρας να επιστρέψει σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά. Δεν υπάρχουν ηττημένοι από την εκλογική διαδικασία του ΤΕΕ.
Υπάρχουν μόνο νικητές: είναι οι μηχανικοί της δουλειάς, της αποτελεσματικότητας, του έργου, της προκοπής. Όλοι οι διπλωματούχοι μηχανικοί. Και όλοι μαζί, μπορούμε από σήμερα να πετύχουμε περισσότερα».

Αναλυτικά τα αποτελέσματα





Πηγή : protothema.gr


Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος



Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος εξέπνευσε στις 23:18 , στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου νοσηλευόταν, από επιπλοκές πνευμονίας.

Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, «με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια». Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από «αμφοτερόπλευρη πνευμονία εξ εισροφήσεως». Η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε και παρουσίασε ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων.

Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος
Πρόεδρος της Δημοκρατίας 
1995-2000 / 2000-2005

O Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1926. Πατέρας του ο Δημήτριος Στεφανόπουλος, δικηγόρος, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής και υπουργός, μητέρα του η Βρισηϊς Φιλοπούλου.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1954 άσκησε ενεργό δικηγορία μέχρι το 1974, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών. Αρχισε να πολιτεύεται στις εκλογές του 1958 με την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ) και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας το 1964. Επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας, με τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) στις εκλογές του 1974, 1977, 1981 και 1985. Διετέλεσε Γραμματεύς της Κοινοβουλευτικής ομάδος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το 1981 μέχρι το 1985.

Το 1974 μετέσχε στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως υφυπουργός Εμπορίου. Τα επόμενα επτά χρόνια υπήρξε μέλος των κυβερνήσεων της ΝΔ ως υπουργός Εσωτερικών από το Νοέμβριο του 1974 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1976, υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (Σεπτέμβριος 1976 - Νοέμβριος 1977) και υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως (1977-1981).

Τον Αύγουστο του 1985, ο Κ.Στεφανόπουλος αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία και στις 6 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους ίδρυσε το κόμμα της Δημοκρατικής Ανανέωσης (ΔΗΑΝΑ). Εξελέγη βουλευτής Α' Αθηνών στις εκλογές του 1989, ενώ παρέμεινε πρόεδρος του κόμματος αυτού μέχρι τον Ιούνιο του 1994, οπότε το κόμμα αυτό ανέστειλε τη δράση του.

Εν όψει των προεδρικών εκλογών του 1995, το κόμμα της Πολιτικής Ανοιξης (ΠΟΛΑΝ) πρότεινε και στήριξε ως υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας, τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο ο οποίος με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ εξελέγη στις 8 Μαρτίου 1995, κατά την τρίτη ψηφοφορία, με 181 ψήφους ως ο πέμπτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος διαδέχθηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 10 Μαρτίου 1995. Στο διάστημα της Προεδρίας του ταξιδεύε τακτικά στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης κάθε χρόνο πραγματοποιούσε 3 με 4 επισήμες επισκέψεις σε άλλες χώρες και δεχόταν ίσον αριθμό επισκέψεων ξένων Αρχηγών Κρατών. Δέχτηκε πολλούς επισκέπτες στο Προεδρικό Μέγαρο, απαντούσε σε όλες τις επιστολές που του απευθύνονταν και υποδεχόταν στο Προεδρικό Μέγαρο μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από σχολεία όλης της χώρας.

Επανεξελέγη στο Προεδρικό αξίωμα στις 8 Φεβρουαρίου 2000 με την πρώτη ψηφοφορία αφού έλαβε 269 ψήφους επί 298 παρόντων βουλευτών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της θητείας του συνέχισε να κατοικεί στην ιδιωτική κατοικία του, μαζί με το μεγαλύτερο γυιό του, τη νύφη του και τα δυο εγγόνια του. Μετά την αποχώρησή του από την Προεδρία της Δημοκρατίας έδινε το «παρών» στο λιτό γραφείο του, στο κέντρο της Αθήνας, όπου μετέφερε τα έπιπλά του από το δικηγορικό του γραφείο στην Πάτρα.

Νυμφεύθηκε την Τζένη Στουνοπούλου. Έζησαν μαζί 29 χρόνια, μέχρι το θάνατό της το 1988 και απέκτησαν τρία παιδιά.