Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Εισαγγελέας για υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ: Να μην απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος Γεωργίου για ψευδή βεβαίωση



Σύμφωνα με την αρχική κατηγορία η ψευδής βεβαίωση φέρεται να χρησιμοποιήθηκε το 2009 προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων

Να μην απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, ζητεί με πρότασή του προς το αρμόδιο συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Ιωάννης Κούτρας.

Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο έχουν τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου τα οποία με βούλευμά τους θα αποφασίσουν ποιες ακριβώς κατηγορίες θα απαγγελθούν -αν απαγγελθούν - στον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Σύμφωνα με την αρχική κατηγορία η ψευδής βεβαίωση φέρεται να χρησιμοποιήθηκε το 2009 προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων λόγω της διόγκωσης του ελλείμματος. 

Η δικογραφία είχε επιστρέψει στα χέρια του εισαγγελικού λειτουργού ύστερα από αναίρεση που είχε γίνει από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, που είχε κάνει εν μέρει δεκτή την αναίρεση της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου.

Μετά την αναίρεση του προηγούμενου απαλλακτικού βουλεύματος η σχετική δικογραφία επέστρεψε στο συμβούλιο Εφετών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, καθώς ο κ. Γεωργίου έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη για το πλημμέλημα  της παράβασης καθήκοντος.

Συγκεκριμένα το Ποινικό Τμήμα με την υπ΄ υπ΄ αριθμ. 1331/2016 απόφασή του αναίρεσε το υπ΄ αριθμ. 1149/2015 βούλευμα, κατά το σκέλος εκείνο που έκρινε να μην γίνει κατηγορία κατά του κ. Γεωργίου και των δύο προϊσταμένων υπηρεσιών της ΕΛΣΤΑΤ, για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του
Δημοσίου με τις  επιβαρυντικές περιστάσεις της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.



Πηγή : protothema.gr


Τούρκοι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στις χώρες που υπηρετούν



Τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε ΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ευρώπη ζήτησαν πολιτικό άσυλο από τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας, όπου υπηρετούν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο. 

Το γεγονός επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας της Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αναμένεται να θέσει το ζήτημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη.

"Οπως πάντα, αυτό το ζήτημα θα αξιολογηθεί και θα αποφασιστεί από τις διάφορες χώρες-συμμάχους στο ΝΑΤΟ σε εθνικό επίπεδο", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Τον Οκτώβριο το Reuters μετέδωσε αποκλειστικό ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο οι τουρκικές αρχές έχουν αποπέμψει εκατοντάδες υψηλόβαθμους στρατιωτικούς που υπηρετούσαν σε ΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και καταδίκασε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Είπε ωστόσο ότι η Άγκυρα θα πρέπει να σεβαστεί το κράτος δικαίου ακόμη και στην προσπάθειά της να απομακρύνει τους ύποπτους πραξικοπηματίες από τις ένοπλες δυνάμεις της.

Ο γγ της Συμμαχίας, ο οποίος έχει ήδη θέσει το ζήτημα στην τουρκική κυβέρνηση, πρόκειται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή όπου θα έχει συνάντηση με στελέχη της Συμμαχίας και όπου θα συμμετάσχει μαζί με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και υψηλόβαθμους υπουργούς στην ετήσια σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, η Συμμαχία η οποία στόχο της έχει να προστατεύει τις χώρες-μέλη από επιθέσεις, βασίζεται στις "θεμελιώδεις αξίες"--όπως τις χαρακτήρισε--της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

"Περιμένω ότι όλοι οι σύμμαχοι θα σεβαστούν αυτές τις αξίες. Όταν επισκέφθηκα την Τουρκία τον Σεπτέμβριο, το μήνυμα από την τουρκική ηγεσία ήταν ότι θα οδηγήσει στη δικαιοσύνη όσους ευθύνονται και η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ασκήσει διώξεις εναντίον τους".
Είπε ακόμη ότι έλαβε διαβεβαιώσεις ότι "αυτό θα γίνει σε συμφωνία με τους κανόνες δικαίου".

Η Τουρκία έχει αποπέμψει ή θέσει σε διαθεσιμότητα περισσότερους από 110.000 στρατιωτικούς, δημόσιους υπαλλήλους και δικαστικούς κι έχει προφυλακίσει 36.000 ανθρώπους στο πλαίσιο της απόπειρας πραξικοπήματος.




Πήγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr



Μαχητής ο Θάνος Πλεύρης σημάδια βελτίωσης παρουσιάζει η υγεία του



Βελτίωση παρουσιάζει η κλινική εικόνα του Θάνου Πλεύρη που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 

Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει:

«Ο κ. Αθανάσιος Πλεύρης εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Iατρικού Κέντρου Αθηνών, παρουσιάζει βελτίωση της κλινικής του εικόνας, με προοδευτική διακοπή της μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής.

Η κατάσταση του παραμένει σοβαρή, ενώ συνεχίζει να υποστηρίζεται με  όλη την ενδεδειγμένη  ιατροφαρμακευτική αγωγή.»




Αμεση διακοπή λειτουργίας του καταυλισμού της Σούδας στη Χίο



To τρίτο σοβαρό επεισόδιο στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο μέσα στον τελευταίο μήνα σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα. Τα εκτεταμένα επεισόδια και οι φωτιές που ξέσπασαν κατέστρεψαν πολλές από τις υποδομές και τις σκηνές οι οποίες είχαν επίσης πλημμυρίσει από έντονη βροχόπτωση την προηγούμενη εβδομάδα.

Στον καταυλισμό παραμένουν περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και οικογένειες, περιμένοντας την εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν καταθέσει. Οι μετανάστες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και ζητούν να φύγουν από το νησί.

Η αστυνομία χθες πραγματοποίησε εξακρίβωση στοιχείων και τριών ατόμων από ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό. Σε ερώτηση της «Κ» εάν θεωρούν ότι τα επεισόδια υποδαυλίστηκαν από αλληλέγγυους, η απάντηση ήταν «όχι αυτήν τη φορά».

Ταυτόχρονα, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι καταγγελίες που υπάρχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για δραστηριοποίηση οργανωμένης ομάδας της Χρυσής Αυγής δεν ευσταθούν. Διερευνάται, ωστόσο, το ενδεχόμενο να ενεπλάκησαν στα επεισόδια και ακραία στοιχεία.

Δύο κλοπές καταστημάτων που πραγματοποιήθηκαν από αλλοδαπούς στη Χίο σχεδόν ταυτόχρονα σήμαναν την έναρξη των επεισοδίων χθες στον καταυλισμό φιλοξενίας μεταναστών της Σούδας, που βρίσκεται μέσα στην πόλη της Χίου. Οι ταραχές ξεκίνησαν αργά το βράδυ και έληξαν ξημερώματα με την επέμβαση των ΜΑΤ. Οι καταστροφές εντός του καταυλισμού είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες, ενώ έχουν καταστραφεί πολλά αυτοκίνητα ιδιωτών που βρίσκονταν παρκαρισμένα στην περιοχή. Φθορές επίσης έχουν υποστεί και κάποια σπίτια και καταστήματα από τα πυροτεχνήματα που εκτόξευσαν οι μετανάστες. Νωρίτερα, σύμφωνα με την αστυνομία, δύο αλλοδαποί είχαν αφαιρέσει από κάβα αρκετά αλκοολούχα ποτά, τα οποία μετέφεραν εντός του καταυλισμού, ενώ μικρή ομάδα άλλων αλλοδαπών έσπασε τη βιτρίνα καταστήματος πώλησης πυροτεχνημάτων και αφαίρεσε μεγάλο αριθμό εμπορεύματος, που τα μετάφεραν επίσης στον καταυλισμό. Λίγη ώρα αργότερα από τη Σούδα άρχισαν να εκτοξεύονται πυροτεχνήματα προς τα σπίτια της περιοχής, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να τρομάξουν και να βγουν στον δρόμο. Στη συνέχεια περίπου 100 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, έστησαν οδοφράγματα με ξύλα και βαρέλια και άρχισαν να πετούν πέτρες και πυροτεχνήματα στις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρωθεί. Οι ταραχές σταμάτησαν με την επέμβαση των ΜΑΤ στις 3 το πρωί, πραγματοποιήθηκαν 37 προσαγωγές αλλοδαπών και 4 συλλήψεις.

Χθες το πρωί, ο δήμαρχος της πόλης κ. Μ. Βουρνούς επικοινώνησε με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, λίγο πριν ο τελευταίος αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ζητώντας να διακοπεί η λειτουργία του καταυλισμού της Σούδας μέσα στο επόμενο 24ωρο. Η διακοπή της λειτουργίας της Σούδας έχει συμφωνηθεί εδώ και δύο εβδομάδες, όμως επιβάλλεται να μεταφερθούν οι μετανάστες σε άλλο σημείο, κάτι που δεν έχει γίνει. Οι κάτοικοι της Χίου αντιδρούν στη δημιουργία καταυλισμού στον πρώην ΧΑΔΑ, όπως έχει προταθεί από τον δήμο, και ζητούν την άμεση απομάκρυνση μεταναστών και προσφύγων. Ο υπουργός την προηγούμενη Δευτέρα έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα σε δημοσιογράφους των ΜΜΕ της Χίου, κατά την οποία ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα όλοι όσοι βρίσκονται στα νησιά, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Προσέθεσε ότι υπάρχουν τα κονδύλια (3,15 εκατ. ευρώ) για τη δημιουργία του νέου κέντρου φιλοξενίας, που –εφόσον δεν αλλάξει η κατάσταση– θα είναι το μόνο κέντρο φιλοξενίας, ενώ η ΒΙΑΛ θα λειτουργεί απλώς ως κέντρο καταγραφής.

Στη Χίο βρίσκονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων περίπου 1.000 διαμένουν στη Σούδα.




ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Έντυπη Καθημερινή


ΣΟΚ : Η Τουρκία απαλάσσει με νομοσχέδιο του βιαστές ανηλίκων αν παντρευτούν το θύμα τους



Σοκ προκαλεί νομοσχέδιο στην Τουρκία που αναφέρεται στην νομιμοποίηση βιασμού ανηλίκου. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι νομιμοποιείται η σεξουαλική πράξη που γίνεται χωρίς τη χρήση βίας, ενώ η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι νομιμοποιούν το βιασμό ανηλίκου.

Για «αβάσιμες συκοφαντίες» κάνει λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ για το σάλο που ξέσπασε γύρω από το βιασμό ανηλίκων

Αντιδράσεις προκαλεί στην κοινή γνώμη το νέο νομοσχέδιο στην Τουρκία που αναστέλλει την καταδίκη για το δράστη που κακοποίησε σεξουαλικά ανήλικο άτομο εάν στη συνέχεια ο δράστης παντρευτεί το θύμα. Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό θα ισχύει μόνο εφόσον η πράξη διαπράχθηκε «χωρίς τη χρήση βίας, απειλής η οποιασδήποτε άλλης μορφής παραβίασης της θέλησης».

Βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στο νέο νομοσχέδιο λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιούν το βιασμό.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ομέρ Σουχά Αλντάν είπε πως ένας άντρας 50-60 χρόνων που έχει βιάσει ένα 11χρονο κοριτσάκι πρέπει να εκτίσει την ποινή του. «Εάν του επιτρέψετε να παντρευτεί το κοριτσάκι αντί να τιμωρηθεί τότε θα έχετε καταδικάσει το κοριτσάκι για μια ζωή»

Σύμφωνα με τον βουλευτή του CHP η διάταξη αφορά μόνο τις περιπτώσεις μέχρι την 16η Νοεμβρίου του 2016 ενώ διερωτήθηκε τί θα συμβεί από εδώ και στο εξής. Πρόσθεσε ότι και οι άντρες που θα βιάζουν ανήλικα κορίτσια θα καταφεύγουν στο ανώτατο δικαστήριο, θα επικαλεστούν την αρχή της ισότητας με αποτέλεσμα το ανώτατο δικαστήριο να επεκτείνει τη νομοθεσία και σε νέες υποθέσεις βιασμού.

Αντίθετα, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Μπεκίρ Μποζντάγκ υποστήριξε το νομοσχέδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει στόχο να προστατεύσει τα παιδιά».

Ο ίδιος αιτιολόγησε το σκεπτικό του καθώς υποστήριξε ότι, όταν ένα παιδί γεννιέται από τέτοιου είδους ανεπίσημη σχέση, ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τις Αρχές και τότε ο σύζυγος οδηγείται στη φυλακή, με αποτέλεσμα η μητέρα να μην μπορεί να μεγαλώσει μόνη της το παιδί.

Το μέτρο αυτή τη στιγμή αφορά 3.000 οικογένειες στην Τουρκία.

Το επιχείρημα της τουρκικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει αγανάκτηση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης χρησιμοποίησε την έκφραση: σεξουαλική επίθεση χωρίς εξαναγκασμό. Δεν μπορούμε να προσθέσουμε κάτι άλλο», είπε η Ρουχάτ Σενά Ακσενέρ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Γιλντιρίμ: Αβάσιμες συκοφαντίες για το νομοσχέδιο

Δηλώσεις επί του θέματος έκανε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά το σάλο που ξέσπασε γύρω από τη συζήτηση για το νομοσχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης που αθωώνει τον βιαστή ο οποίος έχει παντρευτεί το θύμα του.

Ο ίδιος είπε ότι πρόκειται για αβάσιμες συκοφαντίες και κατασκευάσματα φαντασίας και κατηγόρησε το κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) λέγοντας ότι μετέτρεψε το θέμα σε υλικό για φτηνή κατανάλωση.

«Το θέμα έχει ως εξής: Πολλά ανήλικα παιδιά παντρεύονται σε μικρή ηλικία. Επομένως κάνουν παιδιά και ο πατέρας πάει φυλακή και τα παιδιά μένουν με τη μητέρα τους. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κάπου τρεις χιλιάδες τέτοιες οικογένειες. Δεν πρόκειται για αμνηστεία για τον βιασμό Το θέμα είναι να καταργηθεί η αδικία τριών χιλιάδων οικογενειών. Από εδώ και μπρος τέτοιου είδους γάμοι δεν θα γίνονται», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.





Πηγή 


Ερώτηση Μπακογιάννη - Κεφαλογιάννη προς Κοτζιά για τα προπαγανδιστικά φυλλάδια της Αλβανίας




H Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ά Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο Υπεύθυνος Τομέα Εξωτερικών, βουλευτής Ρεθύμνης, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Κοτζιά, σχετικά με τη σύλληψη από τις ελληνικές Αρχές υπαλλήλων του αλβανικού Υπουργείων Εξωτερικών, που διακινούσαν προπαγανδιστικό υλικό αλυτρωτικού περιεχομένου στη χώρα μας.

Για το θέμα αυτό, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η διακίνηση προπαγανδιστικού υλικού αλυτρωτικού περιεχομένου προς τη χώρα μας από κρατικούς υπαλλήλους της Αλβανίας, εκτός από  ποινικές, έχει αναμφίβολα και διπλωματικές προεκτάσεις,  εξαιτίας της υπηρεσιακής ιδιότητας των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση. 

Ζητάμε από τον Υπουργό Εξωτερικών να προβεί σε όλες τις αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες, ώστε να αναδείξει τις επιπτώσεις αυτής και παρόμοιων ενεργειών στην ομαλή πορεία των σχέσεων Ελλάδας –Αλβανίας και στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος. 

Οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δυο χωρών προϋποθέτουν, πριν απ’ όλα, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Επιβάλλεται να δοθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες διευκρινήσεις από  πλευράς Αλβανίας, ώστε να μην υπάρχουν σκιές και αναπάντητα ερωτήματα, που θα οδηγήσουν  σε επανάληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον». 


Ανασχηματισμός τομεαρχών στην Νέα Δημοκρατία ανά Υπουργείο




Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με σκοπό τη βελτίωση και την καλύτερη αποτελεσματικότητα του αντιπολιτευτικού έργου της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε τα εξής:

Α. Διαμορφώνεται ένα νέο σχήμα Τομέων ανά Υπουργείο σε αντιστοιχία της σημερινής δομής της Κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, καταργείται ο θεσμός των Συντονιστών.
Σκοπός είναι ο διαρκής, εντατικός πολιτικός και κοινοβουλευτικός έλεγχος της Κυβέρνησης «τομέα προς τομέα», «πρόσωπο προς πρόσωπο» («σκιώδης» Κυβέρνηση), καθώς και η διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής.
Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση, το σχήμα αυτό δεν δεσμεύει, ούτε ως προς την οργάνωση της Κυβέρνησης, ούτε ως προς τα πρόσωπα, τις μελλοντικές κυβερνητικές επιλογές του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, δημιουργούνται οι εξής Τομείς με επικεφαλής μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Τομεάρχης: Μάκης Βορίδης
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Μάξιμος Χαρακόπουλος
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Κωνσταντίνος Γκιουλέκας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Τομεάρχης: Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Χρίστος Δήμας
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Ευάγγελος Μπασιάκος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Τομεάρχης: Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Τομεάρχης: Άδωνις Γεωργιάδης
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Αναστάσιος Δημοσχάκης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Τομεάρχης: Νίκη Κεραμέως
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Μαρία Αντωνίου
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Γιάννης Ανδριανός
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Χρήστος Κέλλας 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Τομεάρχης: Γιάννης Βρούτσης
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Θεόδωρος Καράογλου
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Μάριος Σαλμάς
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Νότης Μηταράκης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Τομεάρχης: Γεώργιος Κουμουτσάκος
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Σταύρος Καλαφάτης
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Σίμος Κεδίκογλου
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Σάββας Αναστασιάδης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Τομεάρχης: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Κώστας Καραγκούνης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Τομεάρχης: Χρήστος Σταϊκούρας
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Θεόδωρος Φορτσάκης 
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Απόστολος Βεσυρόπουλος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Τομεάρχης: Βασίλης Οικονόμου
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Κατερίνα Παπακώστα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
Τομεάρχης: Γιώργος Γεωργαντάς

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Τομεάρχης: Όλγα Κεφαλογιάννη
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Άννα Καραμανλή

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τομεάρχης: Κώστας Σκρέκας
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Κώστας Κατσαφάδος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Τομεάρχης: Κώστας Καραμανλής
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Χρήστος Μπουκώρος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Τομεάρχης: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Σοφία Βούλτεψη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Τομεάρχης: Γιάννης Πλακιωτάκης
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Χαράλαμπος Αθανασίου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Τομεάρχης:  Γιώργος Κασαπίδης     
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Γιώργος Στύλιος
Αναπληρωτής Τομεάρχης: Φωτεινή Αραμπατζή     

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Τομεάρχης: Μάνος Κόνσολας

Β. Οι επικεφαλής των Τομέων, οι υπεύθυνοι παρακολούθησης των αρμοδιοτήτων των υπουργών, πέραν της άμεσης συνεργασίας τους με τον Πρόεδρο του Κόμματος, θα συνεργάζονται σε σταθερή βάση με τον Επικεφαλής του Επιτελείου του, Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου κ. Μιχάλη Μπεκίρη.

Γ. Ο Αντιπρόεδρος κ. Κωστής Χατζηδάκης, συντονίζει τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος.

Δ. Στις θέσεις των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων τοποθετούνται οι:
Νικόλαος Δένδιας, βουλευτής Β’ Αθηνών
Κωνσταντίνος Τζαβάρας, βουλευτής Ηλείας
Γιάννης Κεφαλογιάννης, βουλευτής Ρεθύμνου

Ε. Στη θέση του Εκπροσώπου Τύπου του Κόμματος τοποθετείται ο βουλευτής Α’ Αθηνών κ. Βασίλης Κικίλιας.

ΣΤ. Συντονιστής του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνιακής ομάδας αναλαμβάνει ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.  

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί την προσεχή Τετάρτη 23 Νοεμβρίου την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος με ημερήσια διάταξη:

α) Εισήγηση του Προέδρου του Κόμματος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και την πορεία της χώρας

β) Εισήγηση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Κώστα Τσιάρα για την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την έγκρισή του, καθώς και την οριστικοποίηση των αλλαγών.


Η γηραιότερη γυναίκα αστροναύτης σπάει όλα τα ρεκόρ



Η Πέγκι Ουίτσον της NASA, 57 ετών, είναι πλέον η μεγαλύτερης ηλικίας αστροναύτης που έχει ταξιδέψει στο διάστημα.

Η Αμερικανίδα, μαζί με τον 45χρονο Ρώσο κοσμοναύτη Όλεγκ Νοβίτσκι της Roscosmos και τον 38χρονο πρωτάρη Γάλλο Τομά Πεσκέ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), εκτοξεύθηκε την Πέμπτη από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με κατεύθυνση το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), σε ύψος 420 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.

Πρόκειται για την τρίτη αποστολή της - μετά το 2002 και το 2007- κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιήσει μία σειρά από επιστημονικά πειράματα.

Η Ουίτσον ήταν η πρώτη γυναίκα που είχε διοικήσει τον ISS και επίσης κατείχε το ρεκόρ παραμονής στο διάστημα για γυναίκα, ενώ τώρα σπάει ένα ακόμη ρεκόρ, της πιο ηλικιωμένης γυναίκας στο διάστημα.

Όταν θα ολοκληρωθεί η αποστολή της, τον Μάιο του 2017, θα προσθέσει στην πλούσια συλλογή δύο ρεκόρ ακόμη, καθώς θα είναι ο αστρονάυτης των ΗΠΑ (ανεξαρτήτως φύλου) που θα έχει συνολικά περάσει περισσότερο χρόνο στο διάστημα, σπάζοντας το ρεκόρ των 534 ημερών του Τζεφ Ουίλιαμς. Η Ουίτσον έχει μέχρι σήμερα περάσει 377 μέρες στο διάστημα και έχει πραγματοποιήσει έξι διαστημικούς «περιπάτους».

Τον Φεβρουάριο του 2017 θα αναλάβει ξανά τη διοίκηση του ISS και έτσι θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα έχει διοικήσει δύο φορές τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το τριμελές πλήρωμα της αποστολής 50/51 αναμένεται να φθάσει το Σάββατο το βράδυ στο Σταθμό, όπου ήδη βρίσκονται ένας Αμερικανός και δύο Ρώσοι, τα μέλη της αποστολής 49/50, που είχαν φθάσει στον ISS στις 21 Οκτωβρίου. Ο Πεσκέ, που είναι μηχανικός, θα είναι ο πρώτος Γάλλος αστροναύτης που θα ζήσει στον Σταθμό.



Πηγή : cnn.gr


Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ για τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο

Πηγή: Eurokinissi


Σε 13 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία μετά τα επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο. Από αυτούς οι οκτώ είναι Έλληνες, ένας Ρουμάνος, ένας Αλβανός και τρεις υπήκοοι Συρίας.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι κάποια από τα άτομα συνελήφθησαν με τις βόμβες μολότοφ στα χέρια.

Οι αντιεξουσιαστές, που για μια ακόμη φορά έκαψαν, έστησαν οδοφράγματα με γραφεία και καρέκλες από το πανεπιστήμιο και μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης τα Εξάρχεια, έμειναν μέχρι τις 2 τα ξημερώματα να παίζουν το γνωστό κλεφτοπόλεμο με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Από το πρωί γίνεται καταγραφή των ζημιών γύρω από το Πολυτεχνείο καθώς με το πρώτο φως της ημέρας, υπάρχουν καταγγελίες για καταστροφές σε αυτοκίνητα και περίπτερα.

Την ίδια ώρα η εικόνα των αντιεξουσιαστών να σκίζουν, να πατούν και στο τέλος να βάζουν φωτιά στην ελληνική σημαία προκαλεί αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η εικόνα αυτή δεν είχε γίνει γνωστή στο κέντρο επιχειρήσεων ενώ γίνεται έρευνα για το εάν κάποιος από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μπροστά στο περιστατικό ενημέρωσε το κέντρο επιχειρήσεων.

Οι επιτελείς της αστυνομίας πάντως είναι ξεκάθαροι ότι το γεγονός πως δεν έκλεισαν οι πρυτανικές αρχές τις πύλες του Πολυτεχνείου όταν άρχισε η πορεία, είχε σαν αποτέλεσμα ο χώρος του πανεπιστημίου να μετατραπεί σε "οχυρό" για τους ταραξίες.

Φυσικά για αυτό έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο και το γεγονός ότι λίγες ώρες πριν αρχίσει ο επίσημος εορτασμός, αντιεξουσιαστές έκαναν κατάληψη στο κτίριο Γκίνη.

" ... έπρεπε να κλείσουν οι πύλες από τις πρυτανικές Αρχές " λέει στο CNN Greece στέλεχος της αστυνομίας και συνεχίζει ".. αυτό που κάναμε μόλις διαπιστώσαμε ότι παρέμεναν ανοιχτές και οι τρεις πόρτες του Πολυτεχνείου, ήταν να ενισχύσουμε εξωτερικά τις δυνάμεις ώστε να μην μπορούν να μπουν μέσα στο χώρο οι πάνω από 400 αντιεξουσιαστές που θα κατέληγαν στην Πατησίων μετά το τέλος της πορείας "

Και ενώ οι ίδιοι οι καταληψίες είχαν ανακοινώσει από τα ξημερώματα την κατάληψη στο κτίριο Γκίνη, συμφωνά με πληροφορίες, περίπου στις 8 χθες το βράδυ έφτασε στην αστυνομία από τον Εισαγγελέα χαρτί το οποίο είχε στείλει νωρίτερα ο πρύτανης στο οποίο ανέφερε ότι περίπου στις 4 το μεσημέρι τον ενημέρωσαν οι φύλακες της σχολής για την κατάληψη. Όμως στο έγγραφο του πρύτανη δεν υπήρχε καμία αναφορά για το αν οι καταληψίες προκάλεσαν ζημιές ή φθορές.

Επιτελείς της αστυνομίας έλεγαν στο CNN Greece ότι η αστυνομία δεν είναι μέσα στο Πολυτεχνείο και όφειλε η πρυτανική αρχή να ενημερώσει για αν τα άτομα είχαν προκαλέσει βανδαλισμούς. Μάλιστα χαρακτηριστική είναι η φράση: "...οι φύλακες της σχολής δεν είχαν δει τίποτα; είδαν μόνο την κατάληψη;.."


Πηγή : cnn.gr


Το τέλος των γνωστών, αγνώστων




Του Αντώνη Πανούτσου
Πηγή : liberal.gr

Για κάθε ειρηνική διαδήλωση, κάθε δημοκρατική διαμαρτυρία των Ελλήνων αμαυρωνόταν από τα επεισόδια των γνωστών, άγνωστοι. Κάθε Έλληνας ήξερε ότι το «γνωστοί, άγνωστοι» ήταν ένας ευφημισμός για τους αστυνομικούς. Οι οποίοι ντυμένοι με πολιτικά έμπαιναν στις διαδηλώσεις προκαλούσαν επεισόδια και φόβιζαν τον κόσμο να μένει σπίτια του για να μην ακουστεί η φωνή του κατατρεγμένου, το δίκιο του εργάτη και τον αγώνα του εργαζόμενου στο δημόσιο για πρόωρη σύνταξη.

Γενιές Ελλήνων πολιτών ήξεραν ότι ότι αστυνομικοί κατέβαιναν πριν τις διαδηλώσεις με κουκούλες από λεωφορεία της αστυνομίας, καβάτζωναν ρόπαλα στους θάμνους του Εθνικού Κήπου και φυγαδευόντουσαν από τους συναδέλφους τους όταν το αλάθητο λαϊκό κριτήριο καταλάβαινε ότι ένας χαφιές είχε παρεισφρήσει στο μπλοκ. Και κάθε έλληνας δημοκράτης ήξερε ότι την μέρα που μια προοδευτική κυβέρνηση οι προβοκάτσιες θα τελειώσουν. Μόνο που όπως όλα τα παραμύθια και το παραμύθι με τους προβοκάτορες είχε ένα τέλος. Όταν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Πολυτεχνείο και η γύρω περιοχή χθες καιγόταν χωρίς φυσικά κανένας από την κυβέρνηση να τολμήσει να επαναλάβει το παραμύθι με τους προβοκάτορες που καίνε την Αθήνα.

Τα εφετινά επεισόδια στο Πολυτεχνείο ήταν μεγαλύτερα για δύο συγκεκριμένους λόγους. Η χρόνος ανοχής που είχε δοθεί στην κυβέρνηση από την πλευρά των αντιεξουσιαστών τελείωσε με το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δεν είναι αρκετά αριστερή για τα μέτρα των Εξαρχείων. Ο δεύτερος λόγος είναι η βεβαιότητα ότι η αστυνομία έχει αναγνωρίσει το Εξαρχιστάν, με σύνορα την Ιπποκράτους, Πατησίων, Σόλωνος και Βασιλέως Ηρακλείου. Όπως κάθε αυτοκρατορία το Εξαρχιστάν θέλει να επεκταθεί. Καταλαμβάνοντας την Πατησίων. Εδώ και μήνες τα τρόλεϊ και λεωφορεία δεν περνάνε μπροστά από το Πολυτεχνείο πηγαίνοντας από Γ’ Σεπτεμβρίου.

Τα επεκτατικά σχέδια βοηθούνται από την πολιτική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ο Τόσκας έχει καταλάβει ότι για να μείνει στην θέση του το πρώτο που πρέπει να προσέχει είναι η αστυνομία να μην ενοχλεί τα «παιδιά» όταν τα σπάνε. Στα χθεσινά επεισόδια στο Πολυτεχνείο και την γύρω περιοχή η αστυνομία ήταν σαφές ότι είχε οδηγία να μην επεμβαίνει παρά μόνο εάν τα στρατεύματα του Εξαρχιστάν διέσχιζαν τα σύνορα της Πατησίων. Για τις αντιεξουσιαστικές ομάδες η επίδειξη δύναμης ήταν σημαντική επειδή έτσι εμφανίζονται οι νέοι εθελοντές.

Το θετικό είναι ότι τα παραμύθια περί προβοκατόρων αστυνομικών δύσκολα θα ξανακουστούν. Το αρνητικό ότι για να διαλυθεί ένα παραμύθι που σε καμία άλλη χώρα δεν θα είχε αντέξει για τόσα χρόνια κάηκε η Αθήνα. Και θα συνεχίσει να καίγεται όσο το Εξαρχιστάν καταλαβαίνει ότι μια κυβέρνηση που δεν έχει λόγους να σέβεται ή να φοβάται δεν αξίζει και να υπολογίζεται.


Χωρίς Μετρό και Τραμ, ηλεκτρικό




Συνεχίζονται και σήμερα οι κινητοποιήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, οι κινητοποιήσεις :

- Μετρό και τραμ δεν θα κινηθούν έως τις 10 το πρωί

- Στις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 16:00 θα μείνουν ακινητοποιημένοι οι συρμοί στον ΗΣΑΠ.


Είναι επίσημο! Αφαιρέθηκε το Ολυμπιακό μετάλλιο της Δεβετζή



Η τιμωρία της Πηγής Δεβετζή πήρε επίσημη μορφή, με την Ολυμπιακή Επιτροπή να ανακοινώνει την αφαίρεση του χάλκινου μεταλλίου που κατέκτησε στους Αγώνες του Πεκίνου.

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε την ποινή της Δεβετζή, που χάνει το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΔΟΕ, η Δεβετζή βρέθηκε θετική στην χρήση της απαγορευμένης ουσίας “στανοζολόλη”.

Έτσι, η Ελλάδα είναι μείον ένα χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πλέον, η χώρα μας μετράει συνολικά 42 χρυσά, 57 αργυρά και 53 χάλκινα.

Οι υπόλοιποι 15 που τιμωρούνται και ακυρώνονται τα αποτελέσματα τους στους Αγώνες του 2008 είναι:

Άνδρες
Καντζιμουράτ Ακάεφ (Ρωσία) άρση βαρών, 94κ. – 3η θέση
Χασάν Μπαρόεβ (Ρωσία) ελληνορωμαϊκή πάλη, 96-120κ. – 2η θέση
Ντμίτρι Λαπίκοφ (Ρωσία) άρση βαρών 105κ. – 3η θέση
Ασέτ Μαμπέτοφ (Καζακστάν) ελληνορωμαϊκή πάλη, 84-96κ. – 3η θέση
Νιζάμι Πασάιεφ (Αζερμπαϊτζάν) άρση βαρών, 94κ. – 5η θέση
Βιτάλι Ραχίμοφ (Αζερμπαϊτζάν) ελληνορωμαϊκή πάλη, 55-60κ. – 2η θέση
Βλάντιμιρ Σέντοφ (Καζακστάν) άρση βαρών, 85κ. – 4η θέση
Ντένις Γιουρτσένκο (Ουκρανία) στίβος, επί κοντώ – 3η θέση

Γυναίκες
Ναταλία Νταβιντόβα (Ουκρανία) άρση βαρών, 69κ. – 3η θέση
Μαρίγια Γκραμποβέτσκαγια (Καζακστάν) άρση βαρών +75κ. – 3η θέση
Ιρίνα Κουλέσα (Λευκορωσία) άρση βαρών 75κ. – 4η θέση
Μάγια Μανέζα (Καζακστάν) άρση βαρών, 63κ. – αποσύρθηκε λίγο πριν τον αγώνα
Ιρίνα Νεκρασόβα (Καζακστάν) άρση βαρών, 63κ. – 2η θέση
Βίτα Παλαμάρ (Ουκρανία) στίβος, ύψος – 5η θέση
Έλενα Σλεσαρένκο (Ρωσία) στίβος, ύψος – 4η θέση



Πηγή : newsit.gr


Χωρίς αλλαγές τα τέλη κυκλοφορίας για εφέτος



Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικώνμετατίθενται για το επόμενο έτος

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των νέων τελών κυκλοφορίας βρίσκονται περίπου 5.500.000 ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών καθώς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει να μην προχωρήσουν σε ουσιαστικές αλλαγές στα τέλη που καταβλήθηκαν πέρυσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες έγινε μία προσπάθεια να υπάρξει κάποια αλλαγή στα τέλη που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ μεγάλης ηλικίας, δηλαδή για εκείνα που έχουν άδεια 1ης κυκλοφορίας πριν από το 2000. Ωστόσο, επειδή οι αλλαγές αυτές θα ήταν αμελητέες κρίθηκε οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν στα νέα τέλη να συμβούν από το επόμενο έτος που θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο για τον τρόπο που θα επιβάλλονται φόροι και τέλη στα ακίνητα.

Τα νέα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να καταβληθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2016, ενώ όσοι αμελήσουν έστω και μία ημέρα να τα πληρώσουν τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο που ισούται με το ισόποσο των τελών.

Επίσης, για ακόμη μία χρονιά τα τέλη κυκλοφορίας δεν θα αποσταλούν στους ιδιοκτήτες ΙΧ με ταχυδρομείο αλλά θα πρέπει με τους κωδικούς του TAXISnet να μπουν στην ιστοσελίδα www.gsis.gr και από εκεί να τα αναζητήσουν.

Η πληρωμή μπορεί να γίνει είτε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής, είτε με πιστωτική κάρτα σε άτοκες δόσεις, είτε με μετρητά σε οποιοδήποτε κατάστημα τράπεζας. Το μόνο που θα χρειαστεί ο ιδιοκτήτης κάθε οχήματος είναι την ταυτότητα οφειλής που θα μπορεί να εκτυπώσει από την εφαρμογή «νέα τέλη κυκλοφορίας» που βρίσκεται στον ιστότοπο του TAXIS.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών προωθούν διάταξη με την οποία θα μπορούν οι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων εφόσον έχουν καταθέσει πινακίδες να τις πάρουν πίσω πληρώνοντας ετήσια τέλη ανάλογα με το διάστημα που θα χρησιμοποιήσουν το όχημά τους. Η διάταξη αυτή είχε ψηφιστεί μέσα στο 2016 αλλά λήγει στα τέλη του τρέχοντος έτους. Ετσι, για να ισχύσει εκ νέου θα πρέπει να έρθει με τροπολογία στη Βουλή ώστε να παραταθεί η ισχύς της για ακόμη ένα έτος.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες αυτό θα πρέπει να συμβεί έως το τέλος του έτους διότι αν περάσει το 2016 και δεν έχουν επισκεφθεί την Εφορία τότε είναι δώρο άδωρο καθώς ακόμη και για μία ημέρα κυκλοφορίας του οχήματος μέσα στο 2017 θα πρέπει να καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας.



Πηγή : tovima.gr


Φόβοι για πτώση 25% στις κρατήσεις κρουαζιέρας για το 2017



Καμπανάκι κινδύνου από τον πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας Θεόδωρο Κόντε

Με πτώση περίπου 25%, αναμένεται να κινηθούν το 2017 οι κρατήσεις στον κλάδο της κρουαζιέρας σε σχέση με φέτος, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην Τουρκία, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) Θεόδωρος Κόντες, ο οποίος σήμερα, είχε ενημερωτική συνάντηση για τα προβλήματα του κλάδου με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή και Σίμο Κεδίκογλου.

Ο κ. Κόντες είπε, ότι στους δύο βουλευτές της ΝΔ έγινε μια συνολική παρουσίαση για το πως μπορεί να αναπτυχθεί η κρουαζιέρα στην Ελλάδα, ενώ παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά στο θέμα των λιμενικών υποδομών.

«Για φέτος η αγορά της κρουαζιέρας στην Ελλάδα κυμάνθηκε σε θετικά επίπεδα εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλά κρουαζιερόπλοια που είχαν προορισμό την Τουρκία άλλαξαν τα προγράμματά τους και κατευθύνθηκαν στη χώρα μας» συμπλήρωσε, ενώ αναφορικά με την Εθνική Επιτροπή Κρουαζιέρας επεσήμανε την ανάγκη για τη σύσταση μια επιπλέον επιτροπής στο συγκεκριμένο όργανο, που να να μπορεί να επιλύει άμεσα τα φλέγοντα ζητήματα.

 Την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των λιμανιών στη βάση ενός στρατηγικού σχεδίου, που θα στοχεύει στη βελτίωση των εγκαταστάσεών τους και την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, τόνισε ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου.

Αναφερόμενος στη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα υπογράμμισε, ότι εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης, όπως η επιβολή ΦΠΑ 24%, έχει συρρικνωθεί.

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραμένει απαθής, καθώς δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου και τις αρνητικές επιπτώσεις που συνεπάγεται η μη επίλυσή τους για την εθνική οικονομία» συμπλήρωσε ο κ. Κεδίκογλου.

Από την πλευρά της η βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, ανέφερε ότι η ελληνική κρουαζιέρα δέχεται βαρύ πλήγμα, όπως φαίνεται και από την αναμενόμενη πτώση κατά 1.000.000 των αφίξεων επιβατών στα ελληνικά λιμάνια το 2017.

«Μέχρι στιγμής, οι επιβεβαιωμένες ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων διεθνών εταιρειών σε ελληνικά λιμάνια έχουν φθάσει τις 170 και οι απώλειες σε αριθμό μοναδικών επιβατών υπολογίζονται στις 350.000, ποσοστό -30% σε σχέση με τη φετινή χρονιά» τόνισε και ανέφερε «η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, προκειμένου να ανακοπούν, όσο το δυνατόν περισσότερο, οι απώλειες της ελληνικής κρουαζιέρας για το 2017, αλλά και να θωρακιστεί για την τουριστική περίοδο του 2018.»

Για την Εθνική Επιτροπή Κρουαζιέρας επεσήμανε την ανάγκη ουσιαστικής ενεργοποίησης της για ταχύτατη αντιμετώπιση των ζητημάτων του κλάδου.



Πηγή : protothema.gr


Στα 438 ευρώ οι δαπάνες των Ελλήνων για τα Χριστούγεννα

(Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Οι Έλληνες καταναλωτές σκοπεύουν να ξοδέψουν 438 ευρώ τα φετινά Χριστούγεννα, ποσό μειωμένο κατά 4,2% σε σχέση με τα 457 ευρώ που οι ίδιοι δήλωσαν ότι δαπάνησαν για τις χριστουγεννιάτικες αγορές του 2015, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 19ης χριστουγεννιάτικης έρευνας της Deloitte.

Όσον αφορά στην κατανομή του χριστουγεννιάτικου προϋπολογισμού, οι Έλληνες εκτιμούν ότι θα ξοδέψουν φέτος τα Χριστούγεννα 156 ευρώ για φαγητό, 128 ευρώ για δώρα, 69 ευρώ για κοινωνικές εξόδους και 86 ευρώ για ταξίδια και εκδρομές. Η πλειοψηφία των καταναλωτών ξεκινά τις χριστουγεννιάτικες αγορές το Νοέμβριο και συνεχίζουν πιο έντονα την εορταστική περίοδο μεταξύ 16 και 31 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 12 και 24 Οκτωβρίου 2016, συμμετείχαν εννέα ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ισπανία) και ρωτήθηκαν 6.580 καταναλωτές ηλικίας μεταξύ 18 και 75 ετών, προκειμένου να καταγραφούν οι προθέσεις τους για αγορές δώρων, δαπάνες σε φαγητό και χριστουγεννιάτικες εξόδους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τη φετινή χρονιά, κάθε ευρωπαϊκό νοικοκυριό σκοπεύει να ξοδέψει τα Χριστούγεννα κατά μέσο όρο 517 ευρώ, ποσό που μειώθηκε κατά 1% σε σχέση με τα 524 ευρώ που δαπάνησαν πέρυσι οι Ευρωπαίοι για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Συγκεκριμένα, η Δανία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι τρεις κορυφαίες χώρες από άποψη προγραμματισμένων δαπανών, ενώ το Βέλγιο έπεσε από τη 2η στην 4η θέση και η Γερμανία παραμένει σταθερά στην 5η θέση.

Το 52% των Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα τους το 2016 παρέμεινε σταθερή ή βελτιώθηκε, εν συγκρίσει με 56% το 2015, ενώ το 49% αυτών (54% το 2015) πιστεύει ότι αυτή η θετική τάση θα συνεχιστεί και το 2017. Βέβαια, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θεωρούν ότι η οικονομική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Η αντίληψη των Ελλήνων καταναλωτών για την τρέχουσα και τη μελλοντική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι απαισιόδοξη, με το 87% των ερωτηθέντων να πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα το 2016 επιδεινώθηκε. Οι Έλληνες είναι οι πιο απαισιόδοξοι σε σχέση με τους καταναλωτές όλων των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα αναφορικά με την τρέχουσα και τη μελλοντική κατάσταση της οικονομίας τους, με το 73% να πιστεύει ότι η αρνητική οικονομική πορεία της χώρας θα συνεχιστεί και το 2017.

Για ακόμα μια χρονιά, τα μετρητά είναι το πιο επιθυμητό δώρο για τους Ευρωπαίους, ενώ παράλληλα κατατάσσεται στην 5η θέση ανάμεσα στα δώρα που προσφέρονται πιο συχνά. Τα βιβλία, τα καλλυντικά και τα αρώματα, οι σοκολάτες και τα είδη ένδυσης και υπόδησης είναι για ακόμα μια χρόνια τα δώρα που κυρίως θα προσφέρουν οι καταναλωτές και τα φετινά Χριστούγεννα, ενώ το φαγητό και το ποτό, τα προϊόντα ομορφιάς, τα κοσμήματα και τα ρολόγια, οι δωροκάρτες και τα κουπόνια συμπληρώνουν τα 10 κορυφαία δώρα που αναμένεται να προσφερθούν περισσότερο σε ενήλικες.

Στη Ευρώπη, για τους μικρότερους υπερισχύει η διασκέδαση έναντι των χρηστικών δώρων, με τα παιχνίδια κατασκευών να θεωρούνται το καλύτερο δώρο για τα φετινά Χριστούγεννα. Ρούχα, παπούτσια και βιβλία θα είναι η 2η και η 3η επιλογή δώρων αντίστοιχα. Όσον αφορά τους εφήβους, τα βιβλία και τα βιντεοπαιχνίδια παραμένουν τα κορυφαία δώρα για αυτούς, σε μια χρονιά που η αγορά tablets και smartphones δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Στην Ελλάδα, οι καταναλωτές επιλέγουν για τους ενήλικες το φαγητό και το ποτό, με 2η επιλογή τα είδη ρουχισμού και υπόδησης, ενώ τα βιβλία καταλαμβάνουν την 3η θέση. Ταυτόχρονα, τα δώρα που αναμένεται να προσφερθούν σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά είναι τα είδη ρουχισμού και υπόδησης και τα βιβλία, ενώ την 3η θέση ως πιθανότερο δώρο σε παιδιά και εφήβους κατέχουν τα παιχνίδια.

Ο διαχωρισμός ανάμεσα στα σημεία απ’ όπου οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους συνεχίζεται. Οι εξειδικευμένες αλυσίδες καταστημάτων διατηρούν την ηγετική τους θέση αναφορικά με την αγορά δώρων, ακολουθούμενες από τα παραδοσιακά τοπικά καταστήματα και τα σουπερμάρκετ. Ωστόσο, όταν πρόκειται για φαγητό, τα σουπερμάρκετ είναι η πρώτη επιλογή για το 60% περίπου των Ευρωπαίων ερωτηθέντων.

Στην Ελλάδα, τα παραδοσιακά πολυκαταστήματα βρίσκονται υψηλά στην προτίμηση των καταναλωτών (25%) για τις αγορές των χριστουγεννιάτικων δώρων, ενώ οι εξειδικευμένες αλυσίδες επιλέγονται από λιγότερους Έλληνες (24%). Τα πολυτελή καταστήματα και τα πολυκαταστήματα τύπου outlet παραμένουν ανάμεσα στις λιγότερο προτιμώμενες επιλογές για τις χριστουγεννιάτικες αγορές των Ελλήνων (3% και 13% αντίστοιχα).

Χαμηλότερες τιμές, καλύτερες σχέσεις με τους πελάτες, παροχή συμβουλών και η δυνατότητα κατ’ οίκον παράδοσης, εξακολουθούν να είναι τα κύρια σημεία στα οποία Ευρωπαίοι και Έλληνες καταναλωτές θα ήθελαν να επενδύσουν οι λιανέμποροι. Αντίθετα, παράγοντες όπως το εμπόριο μέσω κινητής τηλεφωνίας, οι υπηρεσίες περιτυλίγματος και οι υπηρεσίες φύλαξης παιδιών έχουν τη λιγότερη ζήτηση από τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Οι Έλληνες καταναλωτές δε θεωρούν τόσο σημαντικούς τομείς για τη βελτίωση της αγοραστικής τους εμπειρίας το σύστημα αυτοματοποιημένης συσκευασίας, το εμπόριο μέσω κινητής τηλεφωνίας, τις υπηρεσίες περιτυλίγματος και την καλύτερη διακόσμηση.

Στην Ευρώπη, τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και οι συστάσεις από οικογένεια και φίλους αναδεικνύονται ως τα καλύτερα εργαλεία για την εύρεση ιδεών για δώρα. Για το λόγο αυτό, το 79% περίπου των ερωτηθέντων θα χρησιμοποιήσει αυτά τα κανάλια για να πάρει ιδέες και συμβουλές σχετικά με τα δώρα που θα αγοράσει. Ακόμα κι αν το διαδίκτυο παραμένει η 1η προτιμώμενη πηγή εύρεσης πληροφοριών, το 76% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα αγοράσουν τα φετινά δώρα από φυσικά καταστήματα.

Στην Ελλάδα, το διαδίκτυο χρησιμοποιείται ευρέως από τους καταναλωτές, για να πάρουν ιδέες και συμβουλές για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας (88%), διασκέδαση (83%), δώρα για το σπίτι (82%), ταινίες (81%) και ηλεκτρονικά παιχνίδια (80%). Αντιθέτως, για αρκετές κατηγορίες αγορών οι Έλληνες καταναλωτές προτιμούν να πηγαίνουν στα φυσικά καταστήματα για να πάρουν ιδέες και συμβουλές, ενώ η τηλεόραση και τα διαφημιστικά φυλλάδια αποτελούν ακόμη πηγές εύρεσης ιδεών. Οι Έλληνες εξακολουθούν να προτιμούν τις αγορές στα φυσικά καταστήματα. 

Πέραν κάποιων ψηφιακών προϊόντων, όπως είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας ή ακόμα και τα δώρα σχετικά με τη διασκέδαση, τα οποία θα αγοραστούν κυρίως μέσω διαδικτύου, τα υπόλοιπα δώρα (ακόμα και κάποια τα οποία είναι σχετικά με την τεχνολογία όπως η μουσική ή οι ταινίες) θα αγοραστούν κυρίως μέσω των φυσικών καταστημάτων καθώς η εμπειρία επίσκεψης στα στολισμένα καταστήματα δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση στους καταναλωτές τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων.




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Νέα Δημοκρατία : Άθλιοι έκαψαν την ελληνική σημαία



Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για τα επεισόδια, τις καταστροφές και τους βανδαλισμούς στο χώρο του Πολυτεχνείου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Άθλιοι έκαψαν την ελληνική σημαία.

Κανένα άσυλο, κανένα άβατο για εκείνους που βανδαλίζουν τα σύμβολα και την περιουσία ενός ολόκληρου λαού.

Η Κυβέρνηση ας επιβάλλει, επιτέλους, την τάξη».


Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια γύρω από το Πολυτεχνείο - Συλλήψεις και προσαγωγές



Οδομαχίες μεταξύ ΜΑΤ και κουκουλοφόρων στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια εξελίσσονταν ως αργά το βράδυ της Πέμπτης.



Τα εκτεταμένα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν την ολοκλήρωση της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, όταν ομάδες κουκουλοφόρων που είχαν καταλάβει από το πρωί το κτήριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο βγήκαν από αυτό, εφοδιασμένες με μολότοφ, πέτρες, ξύλα και αντικείμενα που αφαίρεσαν-έσπασαν από το πανεπιστημιακό Ίδρυμα και επιτέθηκαν σε βάρος των αστυνομικών επί της Πατησίων, ενώ έστησαν και οδοφράγματα στη Στουρνάρη και τους γύρω δρόμους. 



Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οπότε η ατμόσφαιρα παρέμενε αποπνικτική λόγω χημικών, η Αστυνομία είχε προχωρήσει συνολικά σε 13 συλλήψεις και p;ente προσαγωγές. Εκτεταμένες ήταν οι φθορές σε δρόμους, καταστήματα, αυτοκίνητα κλπ, ενώ ζημιές προκάλεσαν και μέσα στο Πολυτεχνείο οι καταληψίες.



Επεισόδια στη διάρκεια και μετά το πέρας των διαδηλώσεων για το Πολυτεχνείο σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Δείτε πώς το in.gr κατέγραψε λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα: 

1.17: Στους 13 ο αριθμός των συλληφθέντων. Εγιναν επίσης άλλες 5 προσγωγές από την Αστυνομία

23.59: Τέσσερις οι συλλήψεις, άλλες τρεις προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ.

23.45: Συγκρούσεις στον Βόλο μεταξύ διαδηλωτών-αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων, που έχουν ενισχυθεί και με δυνάμεις από την Καρδίτσα. Καταστράφηκαν από φωτιές αυτοκίνητα κοντά στα καταστήματα «Public» και να έχουν υποστεί ζημιές όλα τα κεντρικά καταστήματα τραπεζών στην λεωφόρο Δημητριάδος και στην οδό Ιάσονος - ενώ ένα ενεχυροδανειστήριο δέχθηκε επίθεση και λεηλατήθηκε από τους αντιεξουσιαστές. Οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με κομμάατια από πεζοδρόμια, μάρμαρα, πέτρες και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς, ενώ ήταν σε εξέλιξη στο ίδιο σημείο παιδικό πάρτυ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλος πανικός.



23.36: Παραμένει τεταμένη η κατάσταση γύρω από το Πολυτεχνείο. Οι καταληψίες εξακολουθούν να εξαπολύουν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών.

22.50: Και στους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων μάχες-κυνηγητό μεταξύ αντιεξουσιαστών-ΜΑΤ και το αντίστροφο.



22.47: Σε δύο προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν. Ομάδα ατόμων κινήθηκε προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, απ' όπου, με ορμητήριο την Πολυτεχνική Σχολή, έστησε οδοφράγματα, εκτοξεύοντας πυροτεχνημάτα, μολότοφ και βεγγαλικά προς τις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά. Αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο κάηκε. Αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία, ωστόσο τα ΜΑΤ παραμένουν σε επιφυλακή.



22.45: Τρεις συλλήψεις και δύο προσαγωγές έως τώρα από την Αστυνομία για τα επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο της Αθήνας. Καμένα αυτοκίνητα, ζημιές σε δρόμους και καταστήματα.

22.15: Νέος γύρος έντασης και πάλι στην Πατησίων. Φθορές από κουκουλοφόρους σε κατάστημα απέναντι από το Πολυτεχνείο. "Καταδρομικές" επιθέσεις ομάδας ατόμων από τη Στουρνάρη, πετά βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών και στη συνέχεια βρίσκει και πάλι καταφύγιο στο Πολυτεχνείο. Οδοφράγματα σε Στουρνάρη-Τζωρτζ. Προς την 3ης Σεπτεμβρίου οπισθοχωρούν τα ΜΑΤ.



21.59: Παραμένουν γύρω από το Πολυτεχνείο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η κατάσταση στην παρούσα φάση έχει εκτονωθεί. Εντός του Πολυτεχνείου βρίσκονται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περίπου 200 κουκουλοφόροι. Κλειστή η Πατησίων και οι γύρω από το Πολυτεχνείο δρόμοι, κανονικά η κυκλοφορία στο υπόλοιπο κέντρο της Αθήνας.

21.54: Σε προσαγωγές έχει προχωρήσει η Αστυνομία στην Πάτρα, μετά τα επεισόδια στο κέντρο της πόλης. Από φωτιές σε κάδους προκλήθηκαν ζημιές σε ένα αυτοκίνητο και σε ένα μηχανάκι. Διμοιρίες των ΜΑΤ απώθησαν την ομάδα των αντιεξουσιαστών προς την περιοχή της πλατείας Εθνικής Αντίστασης.



21.50: Ένταση και στον Βόλο, στο κέντρο της πόλης, μεταξύ αντιεξουσιαστών-ΜΑΤ. Μολότοφ και πέτρες από τη μια, κρότου-λάμψης από την άλλη.

21.38: Μικροεπεισόδια και στο Ηράκλειο Κρήτης, στη διάρκεια της πορείας για το Πολυτεχνείο. Ομάδα νεαρών πέταξε μπογιές στο δικαστικό μέγαρο της πόλης, ενώ έσπασε και τζαμαρίες καταστημάτων στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης και στην Αγίου Μηνά.



21.36: «Η κυβέρνηση ας επιβάλλει, επιτέλους, την τάξη» δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τα επεισόδια στον χώρο του Πολυτεχνείου. Όπως αναφέρει, «άθλιοι έκαψαν την ελληνική σημαία. Κανένα άσυλο, κανένα άβατο για εκείνους που βανδαλίζουν τα σύμβολα και την περιουσία ενός ολόκληρου λαού».



21.35: Σε δύο συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία. Ηρεμία αυτή την ώρα στην Πατησίων.

21.10: Σε εξέλιξη επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου μετά το πέρας της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου έφθασαν ομάδες διαδηλωτών από την οδό Εγνατία, που παραμένει κλειστή. Αστυνομικές δυνάμεις κάνουν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ οι διαδηλωτές πετούν αντικείμενα και βόμβες μολότοφ εναντίον τους. Και νωρίτερα, στη διάρκεια πορείας, στο ύψος της Καμάρας κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες μολότοφ, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων, έσπασαν κολωνάκια και έβαλαν φωτιά σε εκδοτήριο του ΟΑΣΘ. Φωτιά σε αμερικανική σημαία από φοιτητές στη διάρκεια της πορείας.



21.09: Mε τραύμα στο μέτωπο νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ο αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους, έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, στις 8 το βράδυ, καθώς κουκουλοφόροι τού πέταξαν καδρόνι. Η κατάσταση τώρα δείχνει να έχει εκτονωθεί, ενώ η Αστυνομία προχωρά σε προσαγωγές.

21.05: Οδοφράγματα με φωτιές στη Στουρνάρη.



20.56: Μικρής έκτασης επεισόδια στο κέντρο της Πάτρας, λίγη ώρα μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ομάδα αντιεξουσιαστών που βρισκόταν στο τέλος της πορείας, έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξε πέτρες. Και νωρίτερα, στη διάρκεια της διαδήλωσης, οι αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες κατά του κτηρίου όπου στεγάζεται το Γ΄Αστυνομικό Τμήμα, καθώς και σε υποκατάστημα τράπεζας. Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι επί ποδός, ενώ η ομάδα των αντιεξουσιαστών παραμένει έξω από το κτήριο πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου.

20.43: Επεισόδια και στα Ιωάννινα, γύρω από το κτήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, από κουκουλοφόρους που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Με χρήση χημικών απάντησαν τα ΜΑΤ, ένας αστυνομικός μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο της πόλης. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και έξω από το δικαστικό μέγαρο, όπου οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και άρχισαν να πετούν πέτρες και καδρόνια εναντίον των αστυνομικών. Στην παρούσα φάση το μπλοκ των κουκουλοφόρων απομακρύνεται από τον χώρο των επεισοδίων, όπου παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.



20.42: Σε διαρκή επικοινωνία με τις εισαγγελικές και πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου βρίσκεται η ηγεσία της Αστυνομίας, για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση αν τα επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου συνεχιστούν ή και ενταθούν. Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους, οι αστυνομικές δυνάμεις, πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια, είχαν παραταχθεί γύρω από το Πολυτεχνείο για να μη μπορέσουν να πλησιάσουν αντιεξουσιαστές και ενωθούν με τους καταληψίες. Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, είχαν εντοπιστεί περίπου 150 άτομα που κατευθύνονταν προς το Πολυτεχνείο και εμποδίστηκαν να προσεγγίσουν την περιοχή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα επεισόδια προκαλούν περίπου 70 άτομα που έχουν καταλάβει το κτήριο Γκίνη.

20.24: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος έχει δώσει ατύπως τη συγκατάθεσή του για επέμβαση της Aστυνομίας στον χώρο του Πολυτεχνείου, στην περίπτωση που διαπιστωθούν κακουργηματικές πράξεις. Πάντως, οι πρυτανικές Aρχές έχουν ενημερώσει από το απόγευμα την Εισαγγελία για την κατάληψη του χώρου, αλλά επισήμως δεν έχουν ζητήσει εισαγγελική συνδρομή.

20.20: Κλειστές η Πατησίων από Ομόνοια έως Ιουλιανού και στα δύο ρεύματα, η Ακαδημίας και η Σόλωνος από Σέκερη. Ανοιχτοί όλοι οι άλλοι δρόμοι και οι σταθμοί του Μετρό.

20.15: Φωτιά στην πύλη του Πολυτεχνείου. Κουκουλοφόροι καίνε και ελληνική σημαία.

19.37: Με χρήση χημικών συνεχίζει να απαντά η Αστυνομία, στους κουκουλοφόρους που πετούν δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες, φωτοβολίδες και ξύλα εναντίον τους στη συμβολή Πατησίων και Στουρνάρη έξω από το Πολυτεχνείο. Χωρισμένοι σε δύο διαφορετικές ομάδων των 80-100 ατόμων η κάθε μία, οι κουκουλοφόροι, που βγήκαν από το υπό κατάληψη κτήριο Γκίνη, συνεχίζουν τις ρίψεις μολότοφ και άλλων αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, άτομα ανεβασμένα σε ταράτσες κτηρίων πετούν προς τις αστυνομικές δυνάμεις βόμβες μολότοφ, πέτρες και μάρμαρα. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου, λόγω των χημικών.

19.20: Οδομαχίες αντιεξουσιαστών-ΜΑΤ επί της Πατησίων, έξω από το Πολυτεχνείο. Καταληψίες του κτηρίου Γκίνη βγαίνουν στον δρόμο και πετούν αντικείμενα που αφαίρεσαν-έσπασαν από το Ίδρυμα. Με χημικά απαντούν τα ΜΑΤ.

19.02: Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στα Εξάρχεια, γύρω από το Πολυτεχνείο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, νεαροί που βγήκαν από το Ίδρυμα έχουν στήσει οδοφράγματα σε Πατησίων, Στουρνάρη και Τζωρτζ, ενώ πέταξαν πέτρες και καπνογόνα κατά των αστυνομικών δυνάμεων.





Πέτρος Στεφανής

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ